Sofia Nygård

sofia.nygard@osterbottenstidning.fi

Topplista: Här röstade korsholmarna ja och nej

KORSHOLM Åsikterna om en fusion går tydligt isär i Korsholmsbyarna. I Björköby röstade bara 13,4 procent ja medan hela 59,1 procent sa ja i Smedsby.

Se lista: Så här många sa varken ja eller nej till en fusion

KORSHOLM Två procent av korsholmarna ville inte ta ställning till en fusion med Vasa. Så här fördelade sig rösterna i byarna.

Se grafik: Så här högt var valdeltagandet i byarna

KORSHOLM

I röstningsområdet Brändövik-Söderudden på Replot var det bara 17 personer som lät bli att rösta. I Smedsby var det desto fler.

Nyhetsbild

Folk röstar nonstop i Smedsby – Arrangörer: "Så här livligt har det aldrig varit förr"

KORSHOLM Det har inte varit paus en enda minut i röstningslokalen i Korsholms ämbetshus. Ett tecken på att folk verkligen bryr sig, säger valarrangörer.

Nyhetsbild

Energiveckan i Vasa lockar folk från hela världen – Arrangörer: "Vi verkar ha extra flyt i år"

VASA Flera föreläsningar är fullbokade och hotellrummen är slut. Årets Energy Week i Vasa blir den bästa någonsin, tror arrangörerna – och avslöjar att en grön soffa lär bli en snackis på Twitter.

Nyhetsbild

Fixura nådde milstolpe – Vd:n: "Det är för att vi inte lånar ut pengar till vem som helst"

VASA På tio år har Fixura lånat ut 100 miljoner euro. Men Vasaföretaget säger faktiskt nej till de flesta som vill ha lån.

Nyhetsbild

Martina driver kampanj för svenskan: "Vi är inte många, men våra behov är legitima"

VASA Många finskspråkiga talar inte svenska, fast de har lärt sig språket i skolan. Det vill Martina Harms-Aalto göra något åt – med hjälp av klistermärken och pins.

Nyhetsbild

Aktias chefsekonom Heidi Schauman: Bra att ha två månadslöner på sparkontot

VASA Alla borde ha en buffert, säger Aktias chefsekonom Heidi Schauman. Då klarar man sig även om räntorna stiger. I Vasa börjar tjugo kunder spara pengar varje månad.

Nyhetsbild

Osannolikt att biogasbussarna i Vasa exploderar – Vd för bussbolag: "Chaufförerna ska köra där vi har bestämt"

VASA En biogasbuss exploderade i Stockholm på söndagen. Risken för att samma sak ska hända i Vasa är liten, säger Wasabus vd Patric Wiik, men: "Det finns skäl att se över rutinerna."

Nyhetsbild

Tullen stoppade bara de utländska spelarna i VPS – Lagkapten Strandvall: "Jag skäms"

VASA När fotbollslaget VPS klev av båten i Vasa på lördagskvällen möttes de av Tullen. Men det var bara spelare med utländsk bakgrund som stoppades. "Vi blev alla chockade", säger lagkaptenen Sebastian Strandvall.

Nyhetsbild

Stora delar av Malax utan vatten

MALAX På söndagen slutade vattnet plötsligt rinna i Ytter- och Övermalax. "Vi letar febrilt efter felet", säger Bo-Ingmar Ahlström, direktör för Malax vatten.

Nyhetsbild

De flesta röstar på någon från hemorten – kandidater från Sydösterbotten kan ha fördel

SFP:s riksdagskandidater är rätt jämnt fördelade på kartan. Konkurrensen kan ändå vara minst söder om Malax, säger statsvetaren Claus Stolpe.

Nyhetsbild

Ingvalds idé tog honom från 40 till 2400 kvadrat: "Hade aldrig kunnat tro det"

VÖRÅ Ingvald Heinull i Vörå hade egentligen tänkt jobba ensam. Men så började kunderna banka på dörren. Trettio år senare är han förvånad över att företaget blev så stort som det är i dag.

Nyhetsbild

Från världens ände till Österbotten – sydamerikaner gillar våra energilösningar

En grupp från Eldslandet – sista anhalten före Antarktis – är i Österbotten den här veckan. De vill samarbeta med företagen i regionen: "Ni har mycket att lära oss".

Nyhetsbild

Kvarken hade eget sjöodjur – "Mer skrämmande än Loch Ness"

REPLOT Det tog över tio år, men nu är Världsarvsporten i Replot klar. På fredag öppnar utställningsrummet där besökarna kan lära sig mer om istiden, landhöjningen – och Kvarkens eget sjöodjur.

Nyhetsbild

VBL:s e-tidning växer hela tiden – ligger nu på delad femte plats i landet

På ett år har Vasabladets e-tidning gått från 8000 till 12 000 läsare. "Glädjande att tappet på papperstidningen kompenseras digitalt", säger Nina Dahlbäck, tf chefredaktör.

Nyhetsbild

Svågrarna Niko och Andreas hjälper kunderna hitta bra bilar – nu satsar företaget i Malax

MALAX Bilar har länge varit ett intresse för svågrarna Niko Putro-Martin och Andreas Martin. Nu har de en egen bilaffär i Malax. Där säljer de bilar på vanligt sätt – och via auktion på nätet.

Nyhetsbild

Kaj Kunnas ska hjälpa Korsholmspolitikerna att samarbeta – Anita Sundman: "Det behövs lite sårvård"

KORSHOLM Fusionsfrågan har splittrat politikerna i Korsholm. På onsdag ska de försöka förbättra samarbetet – med hjälp av Kaj Kunnas.

Nyhetsbild

Ostbutiken i Saluhallen har stängt – ingen ny hyresgäst än

VASA Det gapar tomt där det brukade finnas ostar och pizza i Saluhallen. Företagaren har sagt upp sitt hyreskontrakt, bekräftar Jan Olin på VVT.

Nyhetsbild

Förslag: Upphäv förbudet mot badshorts i Vasa simhall

VASA Männen ska få rätt att använda badshorts i Vasa simhall. Det är ett förslag som Sari Kivelä, serviceförman i simhallen, hoppas blir verklighet. Hon tycker att de nuvarande reglerna är föråldrade.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet