Sofia Nygård

sofia.nygard@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Marthaförbundet uppmanar till köpfri november: "Det finns för mycket prylar"

White Monday, motpolen till Black Friday, vill att konsumenterna ska återanvända i stället för att köpa nytt. Det tycker också Marthaförbundet, som uppmuntrar till en köpfri november.

Nyhetsbild

Inför köpfesten – Expert: Vi jagar en upplevelse när vi konsumerar

VASA

Vi tänker allt mer på miljön, men faller lätt offer för billiga erbjudanden. Spänningen vi får genom att fynda kan vi också få genom att låta bli att köpa, säger konsumentexperten Anu Norrgrann.

Nyhetsbild

Ungdomar från Europa debatterar i Vasa – förslag presenteras och får mothugg

VASA Ungdomsparlamentet har sin sista mötesdag i Vasa. Det har varit en bra helg, säger arrangören Yannika Rönnqvist, men också stressigt: "Det är många som ska ha mat och sovplats."

Nyhetsbild

Viktigt att rösta, tycker Josefine från Vasa – "Det behövs fler unga som jobbar för en modern kyrka"

VASA Det är viktigt att använda sin rösträtt i församlingsvalet, tycker Josefine Snellman från Vasa. Hon valde en ung kandidat med moderna åsikter om jämställdhet och samkönade äktenskap.

Nyhetsbild

Ungdomsgården Socken har öppet igen – upprop i sociala medier ledde till förändring

MALAX Sebastian Orre efterlyste frivilliga föräldrar som kunde hjälpa till under ungdomskvällarna i Malax. Det gav resultat: "Till och med folk som inte själva har barn vid Socken anmälde sig."

Nyhetsbild

Smyckesdesignern Efva Attling på besök i Vasa: Jag har vågat bli mer politisk

VASA Efva Attling, 66 år, lämnade New York när Donald Trump blev president. I takt med att hon blivit äldre har hon också vågat bli mer politisk: "Man ska inte ta någon skit".

Nyhetsbild

Petalaxbarin söker ny ägare: "Vi har tappat gnistan"

PETALAX Efter 16 år säljer Mikaela Ahlbäck och Tom Nylund servicestationen i Petalax. De hoppas att någon vill ta över: "Det behövs en servicepunkt i byn."

Nyhetsbild

Skådespelaren Johan Aspelins bastu började plötsligt brinna: "Vi hade tur i oturen"

VASA Huset som brann i Dragnäsbäck på onsdagskvällen tillhör skådespelaren Johan Aspelin och hans familj. De hade tur i oturen. Alla hann ut – även ödlan Gandalf.

Nyhetsbild

Kulturutövare säger ja till Vasa som kulturhuvustad – men inte 2026

VASA Vasa får gärna bli europeisk kulturhuvudstad, men det blir bråttom att hinna till 2026. Det säger två kulturaktörer i staden.

Nyhetsbild

Umeå var kulturhuvudstad 2014: "Det krävs ett starkt politiskt intresse för att lyckas"

VASA Det kostar att bli kulturhuvudstad, men det lönar sig också. Saknas en genuin politisk vilja är det ändå bättre att inte ansöka, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå 2014.

Nyhetsbild

Michael och Pernilla Ekman är årets företagare: "Roligt att få ett erkännande"

VASA Michael och Pernilla Ekman har gjort stora satsningar på restaurang Faros i Vasa. Nu belönas de av Kust-Österbottens Företagare för sin vilja att växa.

Nyhetsbild

Vi frågade och ni svarade – här är de tio värsta språkfelen

Vi bad läsarna skicka in ord och uttryck som irriterar dem. Massor av svar kom in. Här kommenterar HSS Medias språkstöd Charlotta Svenskberg tio av de värsta språkfelen ni vet.

Nyhetsbild

Språkvårdare: Det finns en fara med att skriva dåligt

Språket är en viktig del av vår identitet. Därför blir vi irriterade när det används fel, säger språkvårdaren Charlotta Svenskberg.

Nyhetsbild

SLC uppmanar kommunerna: Stöd bönderna genom att upphandla finländskt

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, vill att kommunerna och städerna ger tillräckliga anslag för upphandling av mat till de offentliga köken.

Nyhetsbild

Vattnet tillfälligt borta i delar av Yttermalax

MALAX Vattendistributionen är bruten på delar av området Köpingsvägen, Norrängsvägen, Malmgatan och Malmgränd i Yttermalax centrum. Orsaken är ett läckage.

Nyhetsbild

Färre än vanligt förhandsröstade i Vasa

VASA Förhandsröstningen till församlingsvalet inleddes på tisdagen. I Vasa svenska församling avlades betydligt färre röster än för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Henriksson: Nästa regering behöver ministrar som bryr sig om svenskan

Anna-Maja Henriksson, riksdagsledamot och ordförande för Svenska folkpartiet, ogillar starkt kulturminister Sampo Terhos inställning till svenska språket i landet.

Nyhetsbild

Initiativtagarna till #övistoo får Svenska natten-medaljen

VASA Svensk Ungdom ger årets Svenska natten-medalj till initiativtagarna bakom uppropet #övistoo. Ellen Sahlström, Alma Lüttge, Bella Paasimäki, Elin Enqvist, Fanny Kesti och Fanny Willman får priset för sitt engagemang mot sexuella trakasserier.

Nyhetsbild

Språkpolisen Ruben är inte rädd för att ryta till: "Värnar vi inte om svenskan dör den ut"

ORAVAIS Det finns inget som irriterar Oravaisbon Ruben Anderson, 85 år, mer än språkfel. Den som gör sig skyldig till sådant får också höra det. Svenskan överlever inte annars, säger han.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet