Sofia Nygård

sofia.nygard@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Elever ska evakueras under flera år – Korsholm söker nu hållbara lösningar

KORSHOLM Keskuskoulu och även Korsholms högstadium behöver bra, tillfälliga utrymmen att vistas i de kommande åren. Baracker duger inte, anser samhällsbyggnadsnämnden. Fastighetsverket får nu i uppdrag att hitta en lösning.

Nyhetsbild

Telefonförsäljare skickar tidning till folk som inte beställt den: Österbottning – "Jag får inte stopp på det"

Tidningen Kouluturvaa sysselsätter konsumentmyndigheterna. Över tusen personer som inte vill ha tidningen har fått den ändå ihop med en fet räkning. Även österbottningar har blivit lurade.

Nyhetsbild

Ambulansflyget till styrelsen i oktober – strokepatienter kan skickas till Umeå i januari

VASA I oktober tar styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ställning till vårdsamarbetet över Kvarken. Tanken är att patienter ska kunna börja skickas till Umeå från och med den första januari.

Nyhetsbild

Även nästa år blir en utmaning för vården i Korsholm och Vörå

KORSHOLM

Korsholm hoppas kunna anställa en missbrukarkoordinator nästa år. Dessutom borde pengar för gratis preventivmedel rymmas in i budgeten. Men det kan, som nu, bli tajt att få slantarna att räcka.

Nyhetsbild

VBL en av få dagstidningar som växer – e-tidningen är nu sjätte störst i landet

Allt fler läser Vasabladets e-tidning. Den har nu seglat upp till sjätte plats på listan över de mest lästa digitala tidningarna i landet. "Det känns fantastiskt fint", säger chefredaktör Niklas Nyberg.

Nyhetsbild

Dyslexi blir hinder i digitalsamhället – men tekniken kan också hjälpa

VASA

För människor med läs- och skrivsvårigheter är den digitala vardagen ett problem. Men tekniken erbjuder också lösningar. Det vill ett nytt österbottniskt projekt upplysa om.

Nyhetsbild

Stort intresse för att spela Näcken – men nu blir det bråttom att fotografera

KORSHOLM Sex personer ville låta sig fotograferas som Näcken i Kyro älv. Ansökningstiden gick ut redan på onsdagen. "Vi var tvungna att snabba på för vädret blir ju snart svalare", säger Pia Smeds, ordförande för byarådet i Älvbyarna.

Nyhetsbild

Många fulparkerar på familjeplatserna – småbarnsmamma: "Jag blir irriterad"

VASA Butikernas breda parkeringsrutor är till för barnfamiljerna, men används ofta av andra. Irriterande, tycker många föräldrar. Den som parkerar där utan barn riskerar ändå inte att få böter.

Nyhetsbild

Åsa von Schoultz: Det ser svårt ut att bilda regering

Läget är helt låst efter riksdagsvalet i Sverige. Orsaken stavas Sverigedemokraterna. Någon måste ge avkall på sina krav om det ska bli en regering, säger statsvetaren Åsa von Schoultz.

Nyhetsbild

Ann-Cathrine Jungar om Sverigedemokraterna: Partiet har stärkt sin vågmästarroll

Sverigedemokraterna tog ett stort kliv framåt i valet och är nu det tredje största partiet. Det har betydelse för regeringsbildningen. För SD finns det både fördelar och nackdelar med att fortsätta som ett isolerat parti, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.

Nyhetsbild

Sofia Nygård: Vända bort blicken är inget alternativ

För tre år sedan kom Mirosang och hundratals andra asylsökande med buss till Haparanda. De ville över gränsen till tryggheten. Vad hände sen? En del av oss vände bort blicken.

Nyhetsbild

Vasa får nya daghemsplatser i januari

VASA I januari öppnar ett nytt finskspråkigt daghem, Pilke Pikkuponi, i Infjärden i Vasa. Dessutom startar Steinerdaghemmet Tiitiäinen i Vöråstan en ny grupp för barn under tre år.

Nyhetsbild

Folkhälsan startar ny utbildning för massörer i Vörå

VÖRÅ

Från och med oktober kan färdigt utbildade massörer gå en specialyrkesutbildning på svenska i Vörå.

Nyhetsbild

Sökes: Någon som kan spela Näcken vid Kyro älv

KORSHOLM Älvbyarna vill visa upp allt det goda som orten har att erbjuda – fast på ett lite annorlunda sätt. Nu söker man någon som kan spela Näcken på byarådets nya marknadsföringsfoto.

Nyhetsbild

Jämställdhet temat när Åbo Akademi inledde läsåret – "Inget vi ska ta för givet"

VASA Vi måste arbeta för jämställdhet varje dag, också inom studievärlden. Det menar Wasa Teaters chef Åsa Salvesen, som höll tal när Åbo Akademi invigde läsåret i Vasa. Det blir ett läsår där man åter tvingas hålla strama ekonomiska tyglar.

Nyhetsbild

Brun lera ska bli svart – nu ska de sura sulfatjordarna bekämpas

VASA Forskare från Finland och Sverige tar prover på Risöfladan den här veckan. De försöker bekämpa de sura sulfatjordarna. Målet: levande vattendrag, bättre odlingsmark och minskad fiskdöd.

Nyhetsbild

Frisörer fortsätter ha olika priser för kvinnor och män – Överinspektör: "Stort problem eftersom det berör oss alla"

Det är förbjudet för frisörer att ta olika betalt för män och kvinnor. Ändå gör många just det. Viktigt att få bukt med problemet, säger Miko Lempinen på Jämställdhetsombudsmannens byrå.

Nyhetsbild

Självklart att inte prissätta enligt kön, säger frisörer: "Det är minuterna som räknas"

VASA Det är tiden, inte könet, som avgör priset på en klippning. Det säger frisörerna Emma Maris och Sara Viklund på Ekta Salon i Vasa. Också på YA:s frisörutbildning är man mån om få bort den gamla synen på prissättning.

Nyhetsbild

Karvsorbo utvecklade ny app som löser transportproblem: "Som Uber fast med saker"

VÖRÅ Genom en ny österbottnisk app kan människor hjälpa varandra att transportera saker från en adress till en annan. Chauffören får betalt, mottagaren sparar tid och miljön vinner på det, säger företagaren Niklas Östman från Karvsor.

Nyhetsbild

Allt fler ungdomar startar företag – spel och appar är populärast

Det har blivit allt vanligare att ungdomar startar egna företag. De flesta gör det för att förverkliga sig själva, säger Tommi Virkama, direktör för Startia. Just nu är det spel- och appbranschen som verkar locka mest.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet