Sofie Stara

sofie.stara@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

LEDARE: Om det liknar en nazist är det en nazist

Om det ser ut som en anka, simmar som en anka och kvackar som en anka, då är det förmodligen en anka. Anktestet kan också fungera på en nazist.

Nyhetsbild

SOFIE STARA: Män som inte säger något

Det var en gång en diskussion jag hade. Om en text jag skrivit om endometrios, och om kvinnors erfarenheter av att inte bli tagna på allvar.

Nyhetsbild

LEDARE: Fångade i vildheten

"Vi är på väg tillbaka till en vildhet i världen, det fattas medmänsklighet, för mycket handlar om att äga och att njuta."

Nyhetsbild

LEDARE: Ett svart hål som kan fyllas

Varför har Österbotten blivit det svarta hålet i Finlands spelindustri? Upplevs den som för osäker jämfört med skog, kött och båtar?

Nyhetsbild

LEDARE: Allt fler gillar cannabis

Artisten Willie Nelson hör till dem som länge talat för legalisering av cannabis, och driver sitt eget marijuanamärke och kaffe med cannabisolja.

Nyhetsbild

LEDARE: Samernas berättelser ska synas

I många hem finns en liten färgglad väska med flätad rem, prydd av sträv renpäls. Eller en söt docka i samedräkt. Souvenirer från Lappland.

Nyhetsbild

LEDARE: Lek inte med kvinnors hälsa

Ingen österbottnisk kvinna ska behöva drabbas av livmoderhalscancer på grund av värderingar, risktagningar och tabun.

Nyhetsbild

LEDARE: Brexitpulsen stiger snabbt i dag

Denna "superlördag" ska det brittiska parlamentet kanske eller kanske inte godkänna Boris Johnsons brexitavtal.

Nyhetsbild

LEDARE: Rötterna och reformerna

"En experimentell ansats för att minska global fattigdom" har fått Nobelpriset i ekonomi. Vilken experimentell ansats minskar barnfattigdomen i Finland?

Nyhetsbild

LEDARE: Småstadens återkomst och semiotik

Butiker försvinner, gator och torg gapar tomma, en åldrande befolkning sitter mest inne. Är det en oundviklig, dyster utveckling för småstäder?

Nyhetsbild

Läs också ÖT:s ledare: Taher borde ha fått leva här

När en ung person väljer att ta sitt liv för att myndigheter tagit hans hopp ifrån honom skakas småstaden. Hela landet borde skaka, skriver Sofie Stara i Österbottens Tidnings ledare.

Nyhetsbild

LEDARE: Taher borde få leva här

När en ung person väljer att ta sitt liv för att myndigheter tagit hans hopp ifrån honom skakas småstaden. Hela landet borde skaka.

Nyhetsbild

LEDARE: Ett riktigt ofattbart systemfel

Du handleder en sommarjobbare. Hen tjänar 1 000 euro i månaden. Vad du får: 40 euro i månaden. Du har ingen betald semester och inga förmåner.

Nyhetsbild

Sofie Stara: Det överkörda samtalet

Tonen har hårdnat, smutskastningen gör en sörja det är svårt att navigera i. Det känns som att vara tillbaka i 90-talets högstadium.

Nyhetsbild

SOFIE STARA: Gå och lägg dig, människa

Sömnlöshet drabbar många och västvärldens invånare sover mindre än någonsin tidigare. Varför är det så svårt att sova tillräckligt?

Nyhetsbild

LEDARE: Hinna till något man ändå inte hinner till

"Man kan inte skämma bort dem för då ska de ha samma sak varje gång och då får vi tillslut ingen rast. Det förstår du nog."

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet