Sonja Finholm

sonja.finholm@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Allt fler väljer eldrift – så väljer du rätt modell

Elbil, hybrid eller laddhybrid? Vad är egentligen skillnaden mellan de olika biltyperna? Och vad lönar det sig att satsa på? Vi bad experterna reda ut.

Nyhetsbild

Drömmen för en Saab-kille – "Den perfekta sommarbilen", säger Mikael, 24

I våras dök den plötsligt upp på Blocket, drömbilen. En Saab 900 Aero Turbo, cabriolet. Nu står den i Mikael Antfolks garage hemma i Rangsby. – Den perfekta sommarbilen, säger han.

Nyhetsbild

Låt inte vintern överraska dig – här är tipsen som gör dig tryggare i trafiken

Att köra i blixthalka, på oplogade vägar eller i snöslask kan vara en utmaning. Men med rätt inställning och bra utrustning kan du göra bilresan trygg även under riktigt dåliga förhållanden.

Nyhetsbild

Träningen blev Pelles väg till ett friskare liv – "Mitt långsiktiga mål är att må bra"

Sänkt blodsocker, bättre kondition och bättre nattsömn. Sedan Pelle Furubacka tog hjälp av en personlig tränare har mycket förändrats. För honom är träningen ett sätt att hållas frisk.

Nyhetsbild

Gynekologen Pirjo Dabnell: "Klimakteriet inget att vara rädd för"

Svettningar, blodvallningar och dålig nattsömn. Lägg till besvär som minskad ämnesomsättning och torra slemhinnor. Klimakteriet kan vara riktigt besvärligt. Men det kan också gå hur smidigt som helst – alla kvinnor får inte ens symptom.

Nyhetsbild

Höstens tre måsten: Plantera, gödsla och beskär

Arbetet i trädgården tar inte slut fastän hösten smyger sig på. Tvärtom. Nu är bästa tiden att plantera nytt och förbereda nästa års blomsterprakt. Och hjälpa växterna att klara vintern.

Nyhetsbild

Nu är trappan en viktig möbel i hemmet

NYKARLEBY Förr var trappan ett sätt att ta sig upp på vinden. I dag är den en skräddarsydd möbel och ofta det första du möter i en bostad.

Nyhetsbild

Arkitekten som blev visionär: "Vi glömmer allt oftare bort den mänskliga faktorn"

JAKOBSTAD Ann Charlott Hästö är arkitekten som går mot strömmen. Hon har för länge sedan slutat läsa inredningstidningar, gör alla sina skisser för hand och drömmer om ett framtida samhälle där de mänskliga värderingarna åter blir viktiga. Själv bor hon i ett 1960-talshus, där så mycket som möjligt av det ursprungliga bevarats.

Nyhetsbild

Markskruvar håller Rasmus Häggmans staket på plats

ESSE Snabb montering, mindre ingrepp i naturen och en stabil förankring. Entreprenören Rasmus Häggman räknar upp flera fördelar med markskruvar.

Nyhetsbild

I framtiden är vårt boende cirkulärt – "Mera hållbart byggande och mindre slit- och släng"

VASA Cirkulär ekonomi är ett av de hetaste begreppen inom byggbranschen just nu. Vid Novia i Vasa är två forskningsprojekt i startgroparna – ett om att binda koldioxid i träkonstruktioner och ett annat om cirkulär ekonomi och byggnadsmaterial.

Nyhetsbild

Liten stad, stor festival

JAKOBSTAD En åtta dagar lång festival med över 250 evenemang och 30 000 besökare. Under en vecka i juli förvandlas Jakobstad till en enda stor karneval.

Nyhetsbild

På Strömsö skapas tv-magi

Det som för 17 år sedan startade som ett tv-program är i dag ett begrepp. Vem som lanserat uttrycket “det gick som på Strömsö” vet ingen – men att det var ett lyckat drag är alla överens om.

Nyhetsbild

Hitta nya smultronställen i sommar – "Österbotten är fullt av fina stränder"

Här kommer en utmaning till alla semesterfirare: Besök åtminstone en ny badstrand i hemknutarna. Och var beredd på att överraskas – många ställen är väldigt fina.

Nyhetsbild

Gamla sockerfabriken på Vasklot har blivit ett kreativt kollektiv

VASA En självlärd smed, en möbeltapetserare och en slöjdlärare. Och en stor dos kreativitet. Här har ni stans kanske mest unika möbeltillverkare.

Nyhetsbild

Så väljer du rätt däck

SPECIAL: BIL & BÅT Ljud, kvalitet, komfort och utseende. Det är fyra saker som varje däckköpare behöver ha koll på. Mönsterdjupet avgör när det är dags att byta.

Nyhetsbild

Botnia Marin är varvet som bygger på långsiktighet

Med full orderstock och sikte på nya marknader bland annat i USA ser Botnia Marin ljust på framtiden. I varvet jobbar man som bäst med ett tjugotal båtar i olika stadier.

Nyhetsbild

Bilmuseet en riktig skattkista – sommarens huvudutställning handlar om 100-åriga Citroen

SPECIAL: BIL & BÅT Hundraåriga Citroen är hedersgäst när Vasa bilmuseum öppnar dörrarna den första maj. Bland nyheterna finns en Wickström från 1920-talet och en barberarsalong.

Nyhetsbild

Årets båtar en blandning av lyx och flexibilitet

SPECIAL: BIL & BÅT Marex 360 Cabriolet Cruiser, Nimbus C9 och Brabus Shadow 500. Där har ni årets båtmodeller.

Nyhetsbild

Juha Häkkinen ser tillgången till arbete som viktigast – "Österbotten är Finlands exportmotor"

VASA Infrastruktur, utbildning och arbetskraft. Det är Juha Häkkinens recept för en framgångsrik region. I dag mår Österbotten bra – men det gäller att hela tiden vara vaksam, inget kommer av sig själv. Bakom framgångarna ligger hårt arbete.

Nyhetsbild

Kristoffer är energiklustrets nya ansikte utåt

VASA Klimatfrågor, hållbarhet och förnyelsebara energikällor. Nordens största energikluster som sysselsätter över 11000 personer och en hel vecka fylld med diskussioner om det senaste i branschen. Allt det här hänger ihop och Kristoffer Jansson är den som håller i trådarna.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet