Sonja Finholm

sonja.finholm@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Liten stad, stor festival

JAKOBSTAD En åtta dagar lång festival med över 250 evenemang och 30 000 besökare. Under en vecka i juli förvandlas Jakobstad till en enda stor karneval.

Nyhetsbild

På Strömsö skapas tv-magi

Det som för 17 år sedan startade som ett tv-program är i dag ett begrepp. Vem som lanserat uttrycket “det gick som på Strömsö” vet ingen – men att det var ett lyckat drag är alla överens om.

Nyhetsbild

Hitta nya smultronställen i sommar – "Österbotten är fullt av fina stränder"

Här kommer en utmaning till alla semesterfirare: Besök åtminstone en ny badstrand i hemknutarna. Och var beredd på att överraskas – många ställen är väldigt fina.

Nyhetsbild

Gamla sockerfabriken på Vasklot har blivit ett kreativt kollektiv

VASA En självlärd smed, en möbeltapetserare och en slöjdlärare. Och en stor dos kreativitet. Här har ni stans kanske mest unika möbeltillverkare.

Nyhetsbild

Så väljer du rätt däck

SPECIAL: BIL & BÅT Ljud, kvalitet, komfort och utseende. Det är fyra saker som varje däckköpare behöver ha koll på. Mönsterdjupet avgör när det är dags att byta.

Nyhetsbild

Botnia Marin är varvet som bygger på långsiktighet

Med full orderstock och sikte på nya marknader bland annat i USA ser Botnia Marin ljust på framtiden. I varvet jobbar man som bäst med ett tjugotal båtar i olika stadier.

Nyhetsbild

Bilmuseet en riktig skattkista – sommarens huvudutställning handlar om 100-åriga Citroen

SPECIAL: BIL & BÅT Hundraåriga Citroen är hedersgäst när Vasa bilmuseum öppnar dörrarna den första maj. Bland nyheterna finns en Wickström från 1920-talet och en barberarsalong.

Nyhetsbild

Årets båtar en blandning av lyx och flexibilitet

SPECIAL: BIL & BÅT Marex 360 Cabriolet Cruiser, Nimbus C9 och Brabus Shadow 500. Där har ni årets båtmodeller.

Nyhetsbild

Juha Häkkinen ser tillgången till arbete som viktigast – "Österbotten är Finlands exportmotor"

VASA Infrastruktur, utbildning och arbetskraft. Det är Juha Häkkinens recept för en framgångsrik region. I dag mår Österbotten bra – men det gäller att hela tiden vara vaksam, inget kommer av sig själv. Bakom framgångarna ligger hårt arbete.

Nyhetsbild

Kristoffer är energiklustrets nya ansikte utåt

VASA Klimatfrågor, hållbarhet och förnyelsebara energikällor. Nordens största energikluster som sysselsätter över 11000 personer och en hel vecka fylld med diskussioner om det senaste i branschen. Allt det här hänger ihop och Kristoffer Jansson är den som håller i trådarna.

Nyhetsbild

Mjölkbonden som satsar på skogsbruk

Att göra sig av med korna är inget Benny Tjäru gjort lättvindigt. Det var rent av det svåraste beslutet i livet. Men jordbrukandet lämnar han inte – nu satsar han i stället på odling och skogsbruk.

Nyhetsbild

Här fungerar logistiken – Nykarlebud har hittat sin nisch

Kenneth Isaksson tror på transportbranschen. Med en ny hall och ett skräddarsytt digitalt logistiksystem är Nykarlebud väl rustat för kundernas krav – här fraktas allt från brandfarligt gods till privata flyttlass.

Nyhetsbild

Studier i Umeå lockar finlandssvenskar

SPECIAL: UTBILDNING Närheten till Österbotten, men också unika utbildningar och lägre antagningskrav lockar finlandssvenskar till Umeå universitet. I dag finns över 34 000 studerande på campusområdet.

Nyhetsbild

Novias ingenjörer är eftertraktade: “Lagom mix av teori och praktik”

SPECIAL: UTBILDNING En bra ingenjör är tekniskt lagd, men ser också produkten bakom siffrorna. Egenskaper som businesstänk och kommunikation blir allt viktigare.

Nyhetsbild

De erbjuder en alternativ väg till universitetet

SPECIAL: UTBILDNING Är du utan studieplats? Ingen fara, det finns en alternativ väg in till högskolorna. I framtiden ska det bli ännu enklare att ta sig in via öppna universitetsstudier.

Nyhetsbild

Många nior osäkra på vart de ska söka sig efter högstadiet – "det är stora beslut de ska fatta"

SPECIAL: UTBILDNING För vissa är valet självklart, andra behöver mera betänketid. Att välja skola efter nian är ett stort beslut. Elevhandledare Sofia Renlund: Få vet ännu vad de vill bli.

Nyhetsbild

Tobias Andersson lever sin farmdröm: “De snabba konjunkturerna är en del av branschen”

 
 Pälsnäringen är en tuff bransch, men Tobias Andersson i Oravais väljer att satsa. Ledorden på farmen Joelsbacken är kvalitet, öppenhet och en stor dos framtidstro.

Nyhetsbild

Så hittar du pärlorna i Umeå

VÅRVINTER Umeå är så mycket mera än Ikea och stora shoppingcenter. Ta färjan över och unna dig en dag på stan. Hanna Sondell på Visit Umeå hjälper oss att hitta guldkornen.

Nyhetsbild

Upplev Umeå på en dag

VÅRVINTER Här ger Hanna Sondell på Visit Umeå sina bästa tips för barnfamiljen.

Nyhetsbild

Gamla riter färgar våra bröllop

VÅRVINTER Visste du att den vita brudklänningen symboliserar brudens oskuld eller att brudbuketten är ett ganska modernt påhitt? Dagens bröllop är precis som versen säger – en blandning av gammalt och nytt.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet