Sonja Finholm

sonja.finholm@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

De ger nytt liv åt gamla möbler – "Det mesta går att rädda"

Det finns ingen möbel som är så sliten att den inte går att rädda. När andra ser saker som är redo för soptippen, ser Evalis Sundkvist en utmaning.

Nyhetsbild

Det går inte att ta miste på Johan Ångermans kärlek till trä: "En träyta känns alltid varm"

Det mest moderna huset som finns är en traditionell österbottnisk gård. Det hävdar byggnadsarkitekten Johan Ångerman. Orsak: Allt från minsta fönsterlist till stockstommen går att återanvända.

Nyhetsbild

De anlitar proffshjälp i trädgården – "Du är chanslös med bara en motorsåg mot en stubbe"

Gamla stubbar i trädgården kan locka till sig ohyra. Dessutom är de ofta i vägen. Med hjälp av en stubbfräs och ett proffs kan du enkelt förvandla stubben till en flishög.

Nyhetsbild

ÖSP-basen hyllar den finländska bonden

MALAX De finländska jordbrukarna är ett segt släkte. Trots strukturomvandlingar och sjunkande priser produceras så mycket inhemska livsmedel att Finland i princip kunde vara självförsörjande. Ändå ser vi långa rader av utländska ostar och köttprodukter i butikshyllorna.

Nyhetsbild

Allt fler båtägare väljer nyckel-i-hand

LARSMO Vid Ocean Dealers i Larsmo står ett tiotal inplastade båtar på rad. Och fler är på kommande. Båtsäsongen drar snart igång på allvar och varje vecka kommer nya leveranser.

Nyhetsbild

”Våren är bästa tiden i trädgården”

KRONOBY April är en av Carina Samulin-Knippares favoritmånader. Trädgården vaknar sakta till liv och inne på fönsterbrädan spirar årets sommarblommor och grönsaker. Det är nu hon är som mest inspirerad.

Nyhetsbild

Mumin hjälper till att rädda havet – kissar du 70 gånger bidrar du med 40 kilo alger

Varumärket Mumin ska hjälpa till att rädda Östersjön. Kampanjen startade i januari och redan nu finns en kvarts miljon i kassan. För tio euro kan man till exempel få bort 40 kilo blågröna alger ur vattnet.

Nyhetsbild

Bilförsäljare Göran Ekholm i Vasa: Ärlighet varar längst

Vi byter helst bil när vi är lediga – oftast på lördagar eller under semestertider. Då är det högsäsong för bilförsäljare.

Nyhetsbild

Skog – investeringen som bara fortsätter att växa

Många väljer att investera i skog. Avkastningen är säker och stabil, men det krävs både engagemang och intresse för att få skogen att växa.

Nyhetsbild

Från blogg till designföretag med miljonomsättning – Framgången tog fart på nätet

Formgivaren Anniina Isokangas började med en blogg och i dag omsätter PaaPii 1,7 miljoner euro. Nu är siktet inställt på Japan.

Nyhetsbild

Investeraren August: Det är aldrig för sent att börja investera – men håll hem och hus utanför

Den bästa tiden att börja investera är nu. Det säger entreprenören August Strandberg. Ett annat råd är att satsa på branscher och företag som man själv tror på.

Nyhetsbild

Rekordmånga startade eget i fjol – många satsar på media

I Vasa startades 460 nya företag och i Jakobstadsregionen slogs det gamla rekordet rejält.

Nyhetsbild

Jantelag och österbottnisk blyghet är inget för företagaren Julia Olin i Vasa

Julia Olin kan det här med att tänka stort. I fjol lanserade hon marknadsföringsbyrån Yes Communications och hon är redan igång med nästa företagsidé.

Nyhetsbild

"Det behövs någon som kan lyfta fram den finlandssvenska matkulturen"

Det finns en utmaning för livsmedelsbranschen i Österbotten: Att bli ännu bättre på att lyfta fram det genuint österbottniska även i marknadsföringen.

Nyhetsbild

Här förvandlas havets silver till guld – "Sundomböcklingen ett varumärke som borde skyddas"

Sundomböcklingen är ett äkta hantverk och ett värdefullt varumärke som borde tas tillvara. Det säger matexperten och fiskerådgivaren Jonas Harald.

Nyhetsbild

Här tillverkas världens bästa vattenlås – 4,5 miljoner exemplar lämnar fabriken i Nykarleby årligen

Vattenlås är en produkt som kan verka enkel. Men bakom alla miljontals vattenlås som tillverkas i Nykarleby finns en avancerad produktutveckling och högautomatisk tillverkningsprocess.

Nyhetsbild

Så fixar du inträdesproven

Elektronisk ansökan, betygsurval och urvalsprov. Plus eventuella lämplighetstester. Det finns mycket att hålla reda på när man söker till en högskola eller ett universitet. Allra svårast är det för den som vill bli psykolog, läkare, logoped eller rättsnotarie.

Nyhetsbild

Vasabon Emma hittade sitt drömgymnasium i Sverige

Träning på elitnivå, studier som är uppbyggda för att passa idrottare och den svenska mentaliteten. Emma Haglund kan räkna upp många fördelar med att gå i ett svenskt gymnasium.

Nyhetsbild

Base Camp i Kronoby ger ungdomar en skjuts i rätt riktning: "Det var ett bra beslut att komma hit"

KRONOBY Skoltrötthet, vilsenhet eller helt enkelt ett mellanår för att fundera på din framtid. Det finns många orsaker att söka in till ett tionde skolår.

Nyhetsbild

Internationella Hanken tar in världen till Vasa

VASA Finansvärlden lockar, men även möjligheten att få ett brett kunnande. Tack vare internationella samarbeten kan Hanken erbjuda studier på toppuniversitet världen över.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet