Sara Östman

sara.ostman@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Strand får SFP:s gyllene förtjänstecken

VASA Svenska follkpartiets partistyrelse har tilldelat Joakim Strand utmärkelsen gyllene förtjänsttecknet. Förtjänsttecknet utdelas till partimedlemmar som gjort en betydelsefull och mångårig insats inom SFP.

Nyhetsbild

Stuga brann i Öja – människor på plats släckte elden

KARLEBY Räddningsverket fick larm om att det brann i en sommarstuga i Öja klockan kvart över elva lördag kväll.

Ung bilist äventyrade trafiksäkerheten i Korsholm

Korsholm. En 18-årig man misstänks skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Mannen körde 191 km/h på motorvägen i Vikby i Korsholm strax före midnatt på fredag.

Nyhetsbild

Personbil flydde efter krock med moped i Vasa

Vasa. En personbil krockade i en parkerad moped som stod vid Korsholmsgatan 4 i Vasa och flydde sedan från platsen. Händelsen ägde rum klockan ett på natten till lördag.

Nyhetsbild

En bladvändare av sin tid

RECENSION Maresi Enresdotter har bestämt sig för att göra världen till en bättre plats med hjälp av kunskap. I uppföljaren till Maresi prövas urkraften i riktig girl power.

Nyhetsbild

Jordbrukare: Dåliga skördeår tär på humöret

PEDERSÖRE Enligt Naturresursinstitutet riskerar årets spannmålsskörd att bli den sämsta på hela 2000-talet. De nordiska och baltiska länderna vädjar till EU om krisstöd på grund av torkan. – Det tar på humöret, men jag tar hellre torka än vädret vi hade ifjol, säger jordbrukaren Ola Sandberg.

Nyhetsbild

Reijo Autio, Profet i egen stad: "Det har hänt mycket på Malmska"

JAKOBSTAD Reijo Autio, chefsöverläkare vid Vasa centralsjukhus är årets Profet i egen stad. – Det är förståeligt att många tänker på hur service ska tryggas i Jakobstad. Mycket har förändrats på Malmska, säger Autio.

Nyhetsbild

Maten blir dyrare – jordbrukarens inkomst förändras inte

JAKOBSTAD Torkan har påverkat skörden i norra Europa, vilket har lett till en höjning av livsmedelpriserna i Finland. Producenterna verkar inte få någon större andel av vinsten. – Det är nödvändigt att det vänder för bönderna snart, säger Tomas Långgård, ÖSP:s styrelseordförande.

Nyhetsbild

Kärlek väckte diskussion vid församlingscentret

JAKOBSTAD Kyrkans inställning till den nya äktenskapslagen är en fråga som väcker många tankar. Det märktes tydligt när biskop Björn Vikström föreläste om temat för hans nya bok "Kärlekens mångfald".

Nyhetsbild

Högljudd läsning om två robotvänner

Recension "VROOOM!" är en ordlös men högljudd berättelse om de två robotarna Bing och Bang som bygger något i deras verkstad. För varje blad som vänds växer deras skapelse fram: en riktig rymdraket!

Nyhetsbild

Nu blir det badbuss till Fäboda - i varje fall tillfälligt

JAKOBSTAD På onsdag blir det ett par gratis bussturer mellan centrum och Fäboda. Det är Haldin & Rose som ligger bakom initiativet. – Det är en rolig grej, säger vd Kennet Svanbäck.

Nyhetsbild

Åror snabbare än segel i årets Monäsrodden

NYKARLEBY. Det är god stämning, vindstilla väder och kö till både laxsoppa och glass när klockan närmar sig start för allmogebåtarna i Monäsrodden. I år är det artonde gången kapplöpningen ordnas.

Nyhetsbild

Äldreboenden: "Vi är inte vana med de här temperaturerna"

PEDERSÖRE/KRONOBY/NYKARLEBY Höga temperaturer kan vara påfrestande för gamla människor. Äldreboendena i Jakobstadsregionen har fått använda sig av allt från glass till fläktar för att svalka både klienter och personal i värmeböljan.

Nyhetsbild

Gädda bet simmare i Terjärv

TERJÄRV En gädda gav sig på en simmare i Terjärv i början av juli, rapporterar Yle Kokkola.

Nyhetsbild

Eva-Maria har varit öppen med sin sjukdom: "Cancer är inte längre ett laddat ord"

KARLEBY Att prata öppet om cancer har hjälpt Eva-Maria Strömsholm efter sjukdomen och gjort ordet mindre skrämmande. För att hjälpa andra drabbade har hon sadlat om till cancersjukskötare, hoppat in i lokalpolitiken, föreläst och blivit föreningsaktiv.

Nyhetsbild

ÖT frågar: Vem blir Late Jakob?

JAKOBSTAD På söndag inleds Jakobs dagar och då koras också Late Jakob 2018. Men vem blir det? Vi lät folk på stan spekulera.

Nyhetsbild

Mika Lehtinen, 50, "Jag slutar aldrig att leka"

JAKOBSTAD Jakobstadsbon och kreativa mångsysslaren Mika Lehtinen fyller 50 år. Han har tjänstgjort som lärare i Jakobstad över tjugo år och räknar med att det blir flera. – Jag vet fortfarande inte "vad jag ska bli när jag blir stor" men det är nog det här jag ska göra, säger han.

Nyhetsbild

Campus Allegro tog in regnvatten – igen

JAKOBSTAD I fredags läckte det in regnvatten i Campus Allegro för andra gången i sommar – denna gång i betydligt mindre mängd än under midsommarafton.

Nyhetsbild

Snart bygger han sin hundrade fiol

PEDERSÖRE Pensionerade läraren Jonas Borgmästars har en stark kreativ ådra och har genom årtiondena varit en viktig stöttepelare för kultur- och musiklivet i Esse. Verk från Borgmästars liv som fiolbyggare, konstnär och grundare av Esse spelmanslag ställs ut i Fornstugan i Esse på lördag.

Nyhetsbild

"Talkoandan är stark i Jeppo"

NYKARLEBY Jeppos UF-lokal har över hundra år och flera renoveringar på nacken. Nu snyggas fasaden upp med hjälp av talkoarbete som en del av leaderprojektet Björken och Stjärnan.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet