Alexia Sahl

alexia.sahl@osterbottenstidning.fi

Nerskräpat i Lappfjärd efter dansen – "Fick plocka glasskärvor vid gungorna"

Efter helgens festligheter vid ungdomslokalen i Lappfjärd fick brandklubben städa upp både skräp och krossat glas vid närliggande daghem och skola.

Nyhetsbild

Mycket att se och göra på Lappfjärdsdagen – Sophia testade på ponnyridning

Uppdaterad. Barn som hjular över gräsplan, matdoft som sprider sig mellan försäljningsstånden och ett ständigt sorl av människor som umgås. Även i år var Lappfjärdsdagen efterlängtad och populär.

Nyhetsbild

I Härkmeri finns ungerska ullsvin – grisarna tål väder och vind tack vare sin tjocka päls

I en hage intill Härkmerivägen springer ett 30-tal frigående grisar omkring. Och det är inte vilka vanliga grisar som helst – den lockiga pälsen gör det lätt att på avstånd förväxla dem med får.

Nyhetsbild

Missnöje gror över miljonprojekt – "Varför ska vi betala för något vi inte har nytta av?"

Varför ska vi betala för ett dyrt projekt som vi inte påverkas eller har nytta av? Det frågar markägare i Härkmeri som överklagat beslutet om rensningen av Härkmeribäcken. Det finns också missnöje över den dåliga informationen.

Nyhetsbild

Små mängder cyanobakterier vid flera stränder – men inget badförbud

Uppdaterad. Cyanobakterier (blågröna alger) har observerats på flera stränder i Sydösterbotten, informerar Västkustens miljöenhet.

Nyhetsbild

Ån kunde inte svälja regnet: "Nödsituation att få rensningen utförd"

Härkmeribäcken har svämmat över på åkrarna i Ömossa. Markägare är besvikna över att de mångåriga planerna på en rensning inte ännu kunnat verkställas, eftersom Regionförvaltningsverkets tillstånd har överklagats hos Vasa förvaltningsdomstol.

Nyhetsbild

Kristinestads hedersmedborgare fick sig ett tidigt morgondopp: "Kallt vatten men det känns bra!"

Den elfte hedersmedborgaren utnämndes tack vare sitt starka driv för att utveckla hemstaden Kristinestad och sitt mod för att våga satsa.

Nyhetsbild

Bland växterna i Henriksdal finns Linas lugna kontrast

Ibland gör sig jantelagen påmind för Lina Teir. Men någon plats för den har hon inte. Som mångkonstnär fyller hon sitt liv med berättande, musik och teater.

Nyhetsbild

Mango gillar att stjäla handskar – inte ens grannarna får vara ifred för den lurviga tjuven

Handskar och yllestrumpor är toppen, tycks Kaskökatten Mango tänka. Inte ens grannarnas trädgårdshandskar är säkra när Mango knycker åt sig vad hon hittar.

Nyhetsbild

I år odlas potatis på den minsta arealen någonsin – också i Kristinestad

Odlingsarealen för potatis har minskat i hela Finland i år – och potatiskommunen Kristinestad är inget undantag. Coronapandemin är orsaken till minskningen, tror odlaren Kaj Hemberg i Dagsmark.

Nyhetsbild

"Sydösterbottens Lappland" – visst ligger det något i det

Bötombergens stora potential ligger i dess variation. Fritidsmotionären kan gå en lättare vandringsled medan den som är ute efter ett svettigt motionspass också lär hitta ett alternativ.

Nyhetsbild

Försäljningen i järnaffärerna blomstrar – trots frånvaron av svenska sommargäster

I våras sköt järnaffärernas försäljning så mycket i höjden att leverantörerna hade svårt att hinna med. Orsaken: Coronapandemin som fick folk att satsa på hem, stuga och trädgård. Det är få förunnat att vara med om en uppgång då det är nedgång, säger köpmannen Sture Sand.

Nyhetsbild

Kristinestads gästbrygga får beröm från besökare: "Fenomenalt med tanke på priset"

Kristinestads gästbrygga vid strandpromenaden blev det sista strandhugget på familjen Sundman-Söderholms båtsemester.

Nyhetsbild

Tre fick körförbud på grund av fortkörning i Kristinestad

Tre bilförare i Kristinestad höll så så hög hastighet att de fick körförbud i helgen. Två av förarna påträffades samtidigt.

Nyhetsbild

Solrutten har skrivit arrendeavtal om Yttergrund – nu ska ön lyftas upp med gemensamma krafter

Ett stort kliv framåt, säger John Erickson, andelslaget Solruttens ordförande, då Forststyrelsen har ingått ett femårigt avtal med Solrutten och dess andelsägare. Nu blir Yttergrund en naturstation.

Nyhetsbild

Coronavåren fick fart på handeln med sommarstugor – men lägre priser inverkar också

De begränsade resorna utomlands och rekommendationen att stanna hemma har förändrat bostadsmarknaden. En sommarstuga att pyssla med står högt på önskelistan hos många.

Nyhetsbild

Strejker och en dålig vinter prövade skogsägarna – men branschen klarade ändå av den osäkra våren bra

Stabilt, men med vissa orosmoln. Så beskriver Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten nuläget i skogsbranschen.

Nyhetsbild

Robin drar ner medelåldern bland skogsarbetarna: "Friheten är det bästa med arbetet"

Som en avlägsen orangeklädd figur i en mörkgrön omgivning rör sig skogsarbetaren Robin Äppel längs med skogsbrynet vid ett gammalt kalhygge i närheten av Korsbäck, Kristinestad.

Nyhetsbild

Sevärdhet på sevärdhet – Uttermossa vandringsled levererar mångfald

Uttermossa vandringsled är mångsidig och bjuder på enastående natur. Men helt frid och fröjd är det inte. Eldsjälen bakom har tröttnat på att hålla vandringsleden i skick helt allena.

Nyhetsbild

Loppisarna har fått ett uppsving – särskilt en sommar som är fattig på evenemang

På Engellan i Lappfjärd är kommersen i gång redan vid öppning och på en hemmaloppis i Härkmeri finns ett helt uthus fyllt med prylar. Det är poppis med loppis.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet