Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Källan till avloppsvattnet i Metviken hittades med kamera – "Bara att följa spåret av toalettpapper"

VASA Tusen kubikmeter avloppsvatten rann ut i Metviken efter ovanligt byggnadsfel. Entreprenören bollar redan med förslag på hur liknande miljöolyckor ska undvikas i framtiden.

Nyhetsbild

Entreprenör om avloppsvattnet som runnit ut i Metviken: "Ett mänskligt misstag"

VASA Sedan december i fjol har totalt kring 1000 kubikmeter avloppsvatten runnit ut i Metviken från ett nybyggt bostadshus. Byggkoncernen YIT som fungerat som huvudentreprenör tar på sig ansvaret för miljöolyckan.

Nyhetsbild

Barnskyddsfallet i Vörå: Vanligt att kommuner tvistar om betalningsansvar

VÖRÅ Lagar har skrivits just för att klargöra vem som ska betala då kommuner tvistar om barnskyddsärenden. Trots det kan det finnas fog för besvär i fallet där Vörå funnits skyldig att betala 1,7 miljoner euro i barnavårdskostnader.

Nyhetsbild

Förvaltningsdomstolen slår fast – Vörå måste betala miljoner i invecklat barnskyddsärende

VÖRÅ Vörå är skyldig att betala 1,7 miljoner euro i barnskyddskostnader för fyra syskon som inte längre är bosatta i kommunen. Det har Förvaltningsdomstolen beslutat.

Nyhetsbild

Räddningsverket ryckte ut till Myrgrundsbron – undsatte segelbåt som drev i vinden

VASA En segelbåt råkade i sjönöd nära Myrgrundsbron i Vasa på söndagskvällen. Tillbudet inträffade i närheten av hamnen där räddningsverkets båtar står parkerade.

Nyhetsbild

Bärhandlare tipsar om var blåbären finns – "Nog kommer det bär, men inte mycket"

KORSHOLM Den årliga blåbärskollen lovar en mindre nationell skörd än vanligt. Men det finns undantag, i vissa skogspartier i Österbotten ser blåbärskörden ut att bli helt okej.

Nyhetsbild

Elskåp fattade eld i industrihall i Östermark

Ett elskåp fattade eld i en industrihall på Norinpääntie i Östermark mellan Kauhajoki och Jurva.

Nyhetsbild

Det svala vädret fortsätter – ingen värmebölja i sikte

Gällande prognoser ser dystra ut för semesterfirare som hoppas på värmebölja, det är både Meteorologiska institutet och Foreca överens om.

Nyhetsbild

Video: Se då Rynkeby Vasa trampar in i Paris – "Årets cykling var speciell"

Rynkeby Vasa fullbordade sitt företag och trampade bejublade in i Paris. Värmen har varit påtaglig, men enligt lagets kapten Pinja Myllyniemi det är helt andra saker som gör årets cykling oförglömlig.

Nyhetsbild

Bedrövligt ska bli bra då Strandvägen asfalteras – "Bra, men hur länge håller det?"

KORSNÄS Nu får Strandvägen mellan Molpe och Korsnäs ny beläggning. Företagare och ortsbor välkomnar vägarbetet med öppna armar, men också med ett visst mått av skepsis.

Nyhetsbild

Niilo räddade Maxmos första bil från rost och mylla – ur ruinerna på en riven rökbastu

Maxmo Historien om då Maxmos första bil rullade sin första metrar på 90 år handlar lika mycket om Niilo Sänttis gränslösa hänförelse för gamla bilar som om en T-Ford som kom till orten 1922.

Nyhetsbild

Se bilder: Årets postrodd är i gång – "Vi seglar i sju knop"

KORSHOLM Jannike Taflin och de andra roddarna på båten Syhlvia har det hellre trevligt än tungt. Men i år finns goda förutsättningar för att både ha det morsamt och satsa på en fin placering.

Nyhetsbild

Experter: Könsdiskriminering inom byggnadsbranschen förekommer – i viss mån

VÖRÅ Hur vanligt är det med könsdiskriminering inom byggnadsbranschen? Vi reder ut frågan med bland annat Byggnadsförbundet och Jämställdhetsombudsmannen.

Nyhetsbild

Frida har sökt hundra lediga jobb i jakten på drömyrket – men har inte fått ett enda

VÖRÅ Att jobba som byggare har varit Frida Hägglunds dröm sedan barnsben. Men trots att hon har rätt utbildning och söker varje ledigt jobb har hon aldrig ens fått provjobba som byggare.

Nyhetsbild

Tryckfel låg bakom suspekt sammanträffande – "Försäljningen av Grindstugan var laglig"

VÖRÅ Det vinnande budet vid försäljningen av Grindstugan i Vörå var av allt att döma på euron detsamma som det lägsta godtagbara försäljningspriset. Häv köpet, ansåg trio. Tryckfel, fann förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Vörå måste låna för både drift och investeringar – skuldbördan ökar trefalt

VÖRÅ Både väntade och oväntade utgifter har orsakat stora hål i Vörås ekonomi. De ska nu täppas till med lån. Kommunstyrelsen ser trots det med tillförsikt på ekonomin.

Nyhetsbild

Våld och rattfylla sysselsatte polisen i Österbotten på torsdagen

Polisen i Österbotten hade en del att stå i med under natten till fredagen. Ett tiotal av ingripandena resulterade i brottsundersökningar.

Nyhetsbild

Lista: Så många varma midsomrar har vi haft under 2010-talet

Stämmer det att ylletröja på midsommarafton är regel snarare än undantag i Finland. Vi kollar upp om den inofficiella myten stämmer genom att lista hur midsommarvädret sett ut det senaste decenniet.

Nyhetsbild

Stöldvåg i Vasa – fler lyckade och misslyckade fordonsstölder

VASA Polisen ber om tips och observationer efter en rad fordonsstölder i upptakten till midsommaren. Åtminstone en handfull fordon har stulits under de senaste dagarna.

Nyhetsbild

Försökte föra in stora mängder narkotika i landet – åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelsestraff

VASA En man och en kvinna står åtalade vid Österbottens tingsrätt för att ha försökt föra in en stor mängd amfetamin och starka lugnande medel i Finland.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet