Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Scania förbereder flytt från Vasa till Vikby

Scania förbereder en flytt av både verkstad och försäljning från Klemetsö i Vasa till Vikby i Korsholm. Läget i Vikby är optimalt för vår verksamhet i regionen, säger regionschef Frej Svartsjö.

Nyhetsbild

Förslag: Fler polispatruller till Österbotten – mota långa responstider på landsbygden

I snitt har polisen i Österbotten de längsta responstiderna i Finland. Två orsaker ligger bakom, säger Bo-Erik Hanses, biträdande polischef i Vasa.

Nyhetsbild

Yle: Problemen med fartkamerorna är åtgärdade – böteslappar skickas ut som vanligt igen

I juni krånglade den automatiska trafikövervakningen i Finland med följden att tusentals fartsyndare klarade sig undan böter. Nu är problemen åtgärdade och böteslapparna ska behandlas, säger polisen till Yle.

Nyhetsbild

Korsholm uppdaterar register – letar upp hus man inte får skatt för

Fastighetsregistret i Korsholm har brister och det innebär bortfall i skatteintäkterna. Saken ska åtgärdas. Det kan betyda att din fastighet besöks och att fastighetsskatten justeras.

Nyhetsbild

Ann-Sofie fick covid-19 – "Jag vill inte att folk ska vara rädda för mig bara för att jag varit sjuk"

KORSHOLM Ann-Sofie Kunell från Kvevlax jobbar som lärare i Sverige. Hon hade redan rest hem till Finland för sommaren, men åkte tillbaka för att delta i studenternas examensfest. Då smittades hon av coronaviruset.

Nyhetsbild

Frågorna är skrivna och faktakollen klar – nu quizzar Kjell Herberts oss i Österbotten

Svårighetsgraden är uppskruvad och förväntningarna är höga inför det nya Pampas-quizet. Österbottningarna är lokalpatrioter som känner till sina hemtrakter väl, säger Kjell Herbets.

Nyhetsbild

Brand i gamla Tvålfabriken i Vasa – "Stora rökskador i en del av byggnaden"

UPPDATERAD Det brann rejält i Tvålfabriken i Brändö, men skadorna är begränsade till en liten del av byggnaden, säger jourhavande brandmästare.

Nyhetsbild

Fler österbottniska vägar fixas i sommar – kolla vilka vägar som får ny asfalt

Låga oljepriser och stimuleringspengar gör att fler asfaltsvägar kan fixas i sommar. Listan växer med vägar i Korsholm och Malax. Cykelvägar i Jakobstad, Larsmo och Korsholm ska också fixas till.

Nyhetsbild

Kommunernas klimatutsläpp ökade – rejält i flera österbottniska kommuner

Kommunernas utsläpp borde minska varje år för att Finland ska nå sina ambitiösa klimatmål. Men 2018 pekade många utsläppskurvor uppåt. De österbottniska kommunerna var inget undantag.

Nyhetsbild

Vilka regler gäller egentligen för evenemangsarrangörer? – "Inga hinder att ordna dans bara anvisningarna följs"

Enligt branschfolk leder otydliga regler till att arrangörer avvaktar. På polisen menar man å andra sidan att reglerna är tydliga och att det trillar in gott om evenemangsanmälningar.

Nyhetsbild

Förare trotsade väjningsplikt – körde rakt in i sidan på en annan personbil

Ordentliga plåtskador men inga personskador då två bilar krockade i Roparnäs i Vasa under torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Polisen om misshandeln i Östermark: "Vi har en bra bild av det som hänt"

Efter flera förhör har polisen en bra uppfattning och vad som hände vid den uppmärksammade misshandeln i Östermark. Men förhören fortsätter och antalet misstänkta och vilka brott de misstänks för kan ännu förändras.

Nyhetsbild

Tomas Bäck leder SFP i Korsholm

KORSHOLM I god tid inför de nästa kommunalvalen tar Tomas Bäck över efter Kenth Nedergård som ordförande för SFP:s kommunorganisation i Korsholm.

Nyhetsbild

Blixtar orsakade två bränder – först förstördes bastu i Malax, sedan brann mark i Vörå

MALAX Ett åskoväder orsakade bränder i Malax och Vörå under onsdagseftermiddagen. För att släcka Malaxbranden krävdes hjälp av flytande enheter.

Nyhetsbild

Det började som välgörenhet och slutade i storproduktion – handsprit räddningen för Kyrö Distillery

Vi gick från ett läge där vi refuserade sommarjobbare och riskerade permitteringar till ett läge där vi tillverkade handsprit dygnet runt, säger Miko Heinilä, medgrundare på Kyrö Distillery.

Nyhetsbild

Koskövägen ett steg närmare räddning – behöver halv miljon av kommunen

KVEVLAX Korsholms kommunstyrelse beslöt att skjuta pengar till renoveringen av Koskövägen i Kvevlax. Det innebär att en förutsättning för att arbetet ska kunna inledas redan i sommar är uppfylld.

Nyhetsbild

Klart: Korsholm avbryter samarbetsförhandlingarna samma dag som de började

KORSHOLM Samarbetsförhandlingarna i Korsholm avslutades samma dag som de inleddes. Men till hösten behöver kommunen ändå se över utgifterna, säger Samuel Broman, ordförande för kommunstyrelsen.

Nyhetsbild

Justitieministern om beredskapslagen: "Det måste finnas ett verkligt stort behov för att den ska tas i bruk igen"

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att det var nödvändigt att tillämpa beredskapslagen, inte minst för att finländarna skulle inse allvaret. Men hädanefter är tröskeln högre för att tillämpa den.

Nyhetsbild

Nu har Smedsby och Korsholm en sprillans ny samlingsplats – "Ett torg för framtiden"

Träden är planterade, stenplattorna satta och parkbänkarna monterade. Det enda som saknas är en företagare som ser potentialen i den lediga rutan mitt på det röda torget.

Nyhetsbild

Lugn, ro och natur kan bli Kvarkens ess i ärmen då turisterna återvänder

Destination Kvarken har kartlagt utsikterna för turismen i Kvarkenregionen under och efter coronapandemin. Naturen är en klar fördel men många turismföretagare är också oroliga.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet