Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Ralf Sund: "Folk verkar glömma att regeringen har ett helhetsansvar"

Regeringen bör hålla sig borta från avtalsförhandlingarna, men se till så att kommunerna har råd att betala vårdpersonalens löneförhöjningar.

Nyhetsbild

Handlar problemen inom vården om lön eller jobbtrivsel?

Förhandlingarna om nya kollektivavtal för vården kretsar mest kring löner. Men det krävs mer än högre löner för att råda bot på problemen inom vården, menar Lisbeth Fagerström, professor inom vårdvetenskap.

Nyhetsbild

Stora vägplaner mellan Helsingby och Laihela – "Oberoende hur vi gör blir markägare lidande"

KORSHOLM Riksvägen mellan Helsingby och Laihela klarar inte av trafikmängden, anser vägmyndigheter. Därför ska vägen byggas om. Men åsikterna om hur det borde göras går kraftigt isär.

Nyhetsbild

Norska företag lockar sjukskötare med högre löner – så stora är löneskillnaderna

Facken befarar personalbrist om inte lönerna inom social- och hälsovården stiger. Samtidigt rekryterar bemanningsföretag sjukskötare från Österbotten för att lösa personalbristen i Norge.

Nyhetsbild

Svåra motsättningar då vårdbranschen ska förhandla – "Nu måste lönen höjas, unga flyr redan branschen"

Utgångsläget är ytterst utmanande då vårdfacken ska förhandla med kommunarbetsgivarna om nytt kollektivavtal. Kommunernas ekonomi är historiskt dålig, menar arbetsgivarsidan. Lönerna måste upp nu, unga flyr branschen, menar fackens representanter.

Nyhetsbild

Roy Mäki-Fränti: Mina nyårslöften – gå på både lavadans och rave, äta både ko och gräshoppa

Svartvita lösningar på splittrande frågor skjuter folk längre ifrån varandra. Därför tänker jag göra mig av med mina ideologiska skygglappar.

Nyhetsbild

Så kan Botniahallen få fler parkeringsplatser – "Målet är hundra platser till"

KORSHOLM Nu finns flera nya förslag för hur Botniahallen kan få större parkeringskapacitet under stora evenemang, då behovet är som störst.

Nyhetsbild

Snart spelas det padel i Smedsby – "Det går undan nu"

KORSHOLM Tidtabellen är rask för bygget av den nya padelhallen i Smedsby. Johan Svahn, vd för Propadel, avslöjar när det är tänkt att hallen ska öppna.

Nyhetsbild

Planen: Bygga en idrottshall i Replot – "Det är ambitiöst, men inte omöjligt"

KORSHOLM Kommunalpolitikern Patrik Björkman drömmer om en idrottshall i Korsholms skärgård. Nu har han ett förslag för hur drömmen kan förverkligas utan kommunal finansiering. Men några viktiga pusselbitar saknas ännu.

Nyhetsbild

Det varma vädret fortsätter – bortsett från en kort köldknäpp

Början på veckan blir regnig och varm. Så varm att kvicksilvret kryper nära det nationella värmerekordet för januari.

Nyhetsbild

Öjbergstrappan poppis då skidcentret väntar på vintern

VASA Trots snöbrist och stående skidlift var Öjberget välbesökt under trettondagen. Ann-Louise Nordman är en av dem som tagit till trappan då skidsäsongen hämmats av snöbrist.

Nyhetsbild

Industrifacket i Österbotten: "På tiden att lönenivåerna rör sig i rätt riktning igen"

Vesa Autio på Industrifacket i Vasa välkomnar nytt kollektivavtal. ABB:s och Wärtsiläs huvudförtroendemän tror också att det kommer att gynna kommande förhandlingar.

Nyhetsbild

Niinistö om flygattacken i Bagdad: "Riskerar utlösa en händelsekedja som är svår att stoppa"

En iransk toppmilitär dog i en amerikansk flygräd mot flygplatsen i Bagdad. Nu har president Sauli Niinistö kommenterat händelserna i Irak.

Nyhetsbild

Fortfarande flera frågetecken kring överfallet på kvinna i Sandviken – "Ovanlig tidpunkt för ett rån"

VASA Under annandagsmorgonen blir en ung kvinna överfallen och rånad längs strandpromenaden i Vasa. Polisen får in några tips, men efterlyser fortfarande vittnesuppgifter. Nu ger de ut signalement på den misstänkte.

Nyhetsbild

Kritikstorm mot Kanadas kapten i JVM

ISHOCKEY Efter Kanadas storförlust mot Ryssland var det varken slutresultatet eller Kanadas svaga spel som väckte uppseende och debatt. Däremot riktade hockeyvärlden sin blick mot Kanadas kapten Barret Hayton.

Nyhetsbild

Räddningsverket ryckte ut med svävare och ytbärgare – visade sig vara falsklarm

VASA Strax före klockan 14 ryckte räddningsverket ut till Sandö efter att förbipasserande sett fiskeutrustning liggande bredvid ett hål i isen.

Nyhetsbild

Nu är skidbacken i Vörå öppen – "Idag är föret perfekt"

VÖRÅ Nattens köldknäpp var precis det som behövdes, nu är skidbacken i Vörå öppen. Men det gäller att passa på om man vill hinna åka innan temperaturen slår om.

Nyhetsbild

Björn Vikström: "Populister försöker slå mynt av kristen tro men missar ofta poängen"

Björn Vikström har följt med den växande trenden: det blir allt vanligare att populister ute i världen skor sig på religion. Men hur ser det ut i Finland?

Nyhetsbild

Julen i Österbotten lugn för räddningverket – stressig för polisen

Alkoholrelaterade bråk i hemmen och trafikolyckor. Polisen i Österbotten har haft en stressig jul så här långt. På räddningsverket har man däremot haft julro.

Nyhetsbild

Vintern gör ny entré – snöfall och hala vägar under juldagen

Det blev en grön jul i år igen längs den österbottniska kusten. Det väntade snöfallet hann inte riktigt dra igång till julafton. Nu blir vädret däremot betydligt juligare.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet