Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Polisen: "Nyfikna har velat testa Nylandsgränsen, 671 bilar har skickats tillbaka"

Den första dagen Polisen övervakat trafiken in och ut ur Nyland beskrivs som lugn. En av tjugo bilar har nekats inträde.

Nyhetsbild

Niinistö och Marin förnekar diskussioner om ett nytt krisråd

Iltalehti påstår att president Sauli Niinistö arbetat för att en ny ledningsgrupp ska tillsättas för att hantera coronaviruset i Finland. – Det stämmer inte, skriver både Niinistö och statsminister Marin.

Nyhetsbild

Turistpräst lämnade Spanien för Karleby: "Men många äldre väljer att stanna"

Vissa hade bråttom hem, medan andra väljer att stanna. Men visst var det kusligt där, säger turistprästen och Karlebybon Peter Kankkonen.

Nyhetsbild

Lokaltrafiken har tappat två av tre passagerare – nu införs sommartidtabell

Lokaltrafiken i Vasa och Korsholm inför sommartidtabell två månader tidigare än vanligt. Passagerarmängden har rasat, säger Patric Wiik, vd för bussbolagen som sköter lokaltrafiken.

Nyhetsbild

Helgvädret: ett par dagars värme till – sedan blir det kallt

Men kölden och några regnskurar till trots är varning för gräsbrand utfärdad i hela Österbotten.  Låt bli att elda ute, säger jourhavande meteorolog.

Nyhetsbild

VIDEO: Svanarna flockas på Infjärden – "åttio stycken, låter otroligt"

VASA Uppemot åttio sångsvanar har landat på Infjärden. Vi ringde upp biologen Hans Hästbacka för att reda ut vad de egentligen håller på med.

Nyhetsbild

Huvudförtroendeman: "Tuffare att gå miste om lön nu än annars"

KORSHOLM I Korsholm inleds samarbetsförhandlingar. Linda Felixson, huvudförtroendeman för FOSU i Korsholm, vill inte att någon ska gå miste om lönen i dessa tuffa tider.

Nyhetsbild

Förslag: Skjut upp sökandet efter ny ekonomidirektör i Korsholm

Koncernsektionen föreslår att att tjänsten som Korsholms nya ekonomidirektör ska lediganslås igen och att en tillförordnad ska sköta uppdraget tills 2021.

Nyhetsbild

Föräldrar i Korsholm behöver inte betala för dagisbarn som stannar hemma

På grund av coronaviruset uppmanar statsrådet att barn ska stanna hemma från daghemmen om det bara är möjligt. Nu behöver föräldrar i Korsholm inte längre betala dagvårdsavgift för barn som stannar hemma.

Nyhetsbild

Mika Putro reste hem från virusplågat Spanien – "I Finland verkar man inte förstått allvaret"

Närpesbon Mika Putro har precis kommit hem från Spanien. Med situationen där i färskt minne är han bestört över hur obekymrat finländarna rör sig trots smittorisken.

Nyhetsbild

Ny vecka, ny verklighet för skolorna – "Hoppas och tror att det ska gå att ordna utan att belastningen blir för stor"

Nu har alla elever på årskurs 1 till 3 rätt till närstudier. Men Vasas och Korsholms skoldirektörer väntar ingen rusning tillbaka till skolbänken.

Nyhetsbild

Lugn helg i Vasa sjukvårdsdistrikt – "Inga nya coronafall under söndagen"

Just nu sprids Coronaviruset snabbt i huvudstadsregionen, men i Österbotten är läget lugnare. Under helgen har endast ett nytt fall bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Hot, sprängningar och sabotage - "Man har stridit om Söderfjärden i hundratals år"

Då Söderfjärden torrlades blev öppen sjö till land. Det var det största torrläggnings­projektet i Nordeuropa då det begav sig. Men alla uppskattade inte förändringen. Motståndet kulminerade 1923 då sabotörer sprängde ett dammbygge.

Nyhetsbild

Två bilar totalförstördes i brand i Korsnäståget

VASA Två bilar brann i Korsnäståget tidigt under fredagsmorgonen. – Då vi kom till platsen brann båda ordentligt, säger Vesa Berg, jourhavande brandmästare.

Nyhetsbild

Vad kan man streama gratis i Finland? – Massvis, visar det sig

Oscarsbelönade filmer, dokumentärer, poddar och till och med opera. Vi listar var du kan ta del av kulturutbud gratis och få tiden att gå så länge smittrisken håller dig innanför fyra väggar.

Nyhetsbild

Statsrådet gav praktiska tips i oroliga tider – "Undvik att umgås i grupp och minimera fysisk kontakt"

ÖPPEN Praktiska råd om hur vi i Finland ska leva i coronavirustider och med beredskaplagen, duggade tätt under Statsrådet informationstillfälle.

Nyhetsbild

Statsminister Marin: "Utegångsförbud kan bli aktuellt – åtgärderna tas för att skydda befolkningen"

Varför ska finländarna och i synnerhet äldre och sjuka isolera sig och vilka åtgärder som kan bli aktuella ifall uppmaningarna inte följs, Sanna Marin förklarar i en intervju i Yle:s A-studio.

Nyhetsbild

Stressig vecka för abiturienter som vill få vita mössan i vår – "Många känner stress men proven flyter på"

Gymnasisterna stressar i provtider för att bli klara i tid. Denna vecka ordnas prov varje dag. – Det här är det minst dåliga alternativet, säger Joakim Bonns, rektor på Korsholms gymnasium.

Nyhetsbild

Så påverkas lokaltrafiken av undantagstillståndet

Många skollinjer pausas för en månad. Men lokalbussarna fortsätter att gå med vissa undantag, berättar Patric Wiik vd för Wasa citybus.

Nyhetsbild

Elli Flén om beredskapslagen: "Robust lag, exceptionellt att den används i fredstid"

Beredskapslagen ger myndigheterna rätt att begränsa hur folk rör sig. Men att statsmakten har så stora befogenheter är inte ett problem i en demokrati som Finland, säger Elli Flén.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet