Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Görans bil drivs med nedbrutna sopor – "Valet stod mellan biogasbil eller inget alls"

Då Göran Ekström valde bil ville han ha det mest miljövänliga alternativet. Efter fyra år bakom ratten har han koll på både för- och nackdelarna med gasdrivet.

Nyhetsbild

Hovrätten skärper straffet för 27-åringen som knivhögg man i Roparnäs

VASA Vasa hovrätt skärper straffet för den 27-åring som i april 2018 knivhögg en man till döds i en lägenhet i Roparnäs, det skriver både YLE och Pohjalainen.

Nyhetsbild

Rallybil körde av vägen under tävling i Laihela

Vid 13.30-tiden ryckte räddningsverket ut till Päkintie i Laihela. En rallybil hade kört av vägen, föraren och kartläsaren behövde tittas till.

Nyhetsbild

Tony ställer ut på Vasklotbron – vill att folk ska skratta åt hans fulkonst

VASA Det regnar och haglar över Tony Jylinäs konstutställning på Vasklotbron. Det är välkommet. Han påstår att det är första gången någon i Finland ställer ut oljemålningar i oktober. Och haglet, det hamrar hem poängen med hans konst.

Nyhetsbild

Inbrott på Kachi i Vasa i natt – förövaren lämnade tomhänt

VASA För andra gången på ett år har Kachis restaurang på Sandögatan råkat ut för inbrott. Men denna gång lämnade inbrottstjuven restaurangen tomhänt.

Nyhetsbild

Karin Smirnoff skriver om mörk och våldsam glesbygd – "Det är inget för turistbyråerna att skylta med"

Karin Smirnoff nominerades till Augustipriset för sin mörka, våldsama och humoristiska debutroman om Jana Kippo. – Jag skriver glesbygdsaction, säger Smirnoff.

Nyhetsbild

Vetgiriga svenskar på språng i Vasa för att lära sig mer om lokal litteratur – "Jag är nyfiken på Finland"

VASA Vad finns i kupolerna på taket till Hartman-huset och varför finns det gott om lokala författare i Österbotten? Den litterära stadsvandringen i Vasa bjöd svaren på de frågorna.

Nyhetsbild

Flera markaffärer på gång vid Vikby 2 – "Startskottet för industriområdet"

KORSHOLM Flera företag från Vasa och Korsholm vill sätta spaden i marken vid industriområdet Vikby 2 i Korsholm. – Det här har vi väntat på, säger ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Nyhetsbild

Långsiktiga lösningar inte aktuella vid farligt vägavsnitt i Karperö

KORSHOLM Trafiksäkerheten längs Karperövägen bör förbättras, det anser nio politiker i Korsholm. Tillfälliga lösningar är i sikte, men den cykelväg initiativtagarna vill ha lär inte bli verklighet i första taget.

Nyhetsbild

Polisen om avloppsläckan i Metviken: Inget miljöbrott

VASA Polisen misstänker varken byggnadsbrott eller miljöbrott efter sommarens läckage då 1000 kubikmeter avloppsvatten rann ut i Metviken i Vasa. Däremot finns fog för annan brottsmisstanke.

Nyhetsbild

Ta bussen gratis i dag – Vasa och Korsholm tjuvstartar firandet av bilfria dagen

VASA Under fredagen bjuder Vasa och Korsholm tillsammans med två bussbolag på gratis kollektivtrafik i kommunerna.

Nyhetsbild

Fartkamerorna vid motorvägen flyttas – bäddar för effektivare övervakning

VASA Sedan juli månad har plåtpoliserna vid södra delen av Handelsesplanaden lyst med sin frånvaro. De kommer att installeras på nytt men på ny plats.

Nyhetsbild

Vöråbornas lastbilshytt fick pris i Sverige – "Domarna uppskattar att vi gör allt själva"

VÖRÅ Vöråborna Toni Hahkas och Sebastian Nyqvists lastbilsinredning vann förstapris vid en utställning i Ramsele. – Den har många detaljer med det lilla extra, säger Hahka.

Nyhetsbild

Blixten slog ned hos Bengt i Singsby – trädgården revs upp och oljepannan fattade eld

KORSHOLM Ett häftigt oväder drog in över Singsby i Korsholm natten till lördagen. I byn och i trakterna runtomkring vaknade många av en häftig åskknall vid halv tre-tiden. Blixten slog ned vid Bengt Lillsjös husknut.

Nyhetsbild

Hygienen är viktig då småfåglarna ska matas

De fåglar som övervintrar i Finland har på senare år ökat både i mängd och mångfald. Det i hög grad tack vare finländarnas förkärlek för att mata fåglar under vintern. Men det gäller att sköta hygienen vid fågelbrädet, annars kan det gå dåligt för fåglarna.

Nyhetsbild

Johan och Mikael packade ned skidorna mitt i sommaren – deltog i långlopp i världens sydligaste stad

I Botnialoppet 1978 försökte Johan Wasberg och Mikael Bäck dela segern i skidspåret. Nu, 41 år senare gjorde herrarna ytterligare ett lopp tillsammans, denna gång i världens sydligaste stad.

Nyhetsbild

Malax IF förbereder sig för match genom att hjula sig i form – "Vi blir bättre på fotboll"

FOTBOLL Ett myller av ivriga fotbollsspelare har kommit till Karvsor för att delta i Norrvalla Cup. Följ Vasabladets rapportering från turneringen och Malax IF:s förberedelser inför sin sista match.

Nyhetsbild

Rekordmånga lag i Norrvalla Cup – "Här möts lag som sällan får chansen att spela mot varandra"

FOTBOLL I årets Norrvalla Cup deltar rekordmånga lag och spelare. Men någon utrymmesbrist råder det inte i Vörå, berättar Toni Kippola som håller i trådarna under turneringen.

Nyhetsbild

Vad är bäst med fotboll? Så här svarar ivriga lokala juniorer

FOTBOLL Det finns knappast ett samband mellan landslagens framgångar och att rekordmånga lag deltar i årets Norvalla Cup. Men det är på sin plats att konstatera att det pågår en fotbolls-boom i Finland. Vi frågar juniorerna vad som är bäst med idrotten.

Nyhetsbild

I-JBK går som tåget i Norrvalla Cup – "Vi samarbetar och ställer inte till med några dumheter"

FOTBOLL Matchen mellan Iskmo-Jungsunds pojkar födda 2008 och Kuffens motsvarigheter ser ut att bli spännande ända till slutet. Matchen står och väger, ställningen är 2–2. Men sen lossnar målskyttet för I-JBK.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet