Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Harju föreslås bli ny förvaltningschef i Korsholms kyrkliga samfällighet

Gemensamma kyrkorådet i Korsholm har enats kring en kandidat till tjänsten som förvaltningschef. Han har just nu motsvarande arbetsuppgifter i Kronoby.

Nyhetsbild

Fårbonde hoppas på vargjakt – "Hur ska vi annars kunna föra ut fåren på bete nästa sommar"

KORSHOLM Fårbonde på Björkö hoppas på jakt efter vargattacker på betesholmarna. Det beror på vad som händer framöver, säger jaktchef på Viltcentralen i Kust-Österbotten.

Nyhetsbild

Anders Östergård myser över sommarens vägunderhåll: "Bästa sommaren på flera decennier"

Årets underhållsbudget för asfaltering har räckt och räckt och räckt, 330 kilometer ny beläggning blev 480. Och det finns fler glädjeämnen, säger Anders Östergård, direktör på NTM-centralen.

Nyhetsbild

Två exceptionella stormar på två år – Vi jämför Aila och Aapeli

Vilken storm var värre, Aila eller Aapeli? Vi attackerar frågan på fem fronter: elavbrott, skogsskador, andra skador, räddningsuppdrag och vind.

Nyhetsbild

Nu åtgärdas en av landskapets sämsta vägar – Pensalavägen får ny beläggning

19 kilometer ny asfalt breds ut på Pensalavägen mellan Jeppo och Oravais. Arbetet har redan påbörjats och med gott väder blir det klart i början av oktober.

Nyhetsbild

Nils Torvalds om miljöinnovation: "Tydliga fördelar med att vara först"

Hållbarhet är inte längre en trend utan en nödvändighet. Och Österbotten ska inte vänta och se, utan bör vara med i framkanten av omställningen, det säger Europaparlamentariker Nils Torvalds.

Nyhetsbild

Korsholmstyrelsen: Förkasta överklagan av Märkenkall vindkraftspark

KORSHOLM Under hösten ska framtiden för Märkenkall vindkraftspark avgöras av Högsta förvaltningsdomstolen. I den långdragna processen opponerar sig två markägare mot kommunens delgeneralplan för området.

Nyhetsbild

Dom i ishallsolyckan: Ansvar och böter delades ut till de fyra åtalade

Under rättegången skyllde de åtalade ifrån sig. Men då tingsrättens dom föll stod det klart att alla fyra bar sin del i ansvaret då 217 kilogram metall föll ner i publikhavet under en rockkonsert.

Nyhetsbild

I fjol kämpade Maria och Camilla mot cancer – nu vill de hjälpa andra

VASA Maria Zuglian och Camilla Klockars har båda tvingats stifta bekantskap med cancern och de tunga tankar och jobbiga skeden som följer med sjukdomen. Nu vill de starta en stödgrupp för kvinnor som går igenom samma sak.

Nyhetsbild

Elnäts-vd: "Aila kan vara värsta stormen som någonsin drabbat vårt elnät"

Så här stora skador på elnätet i Österbotten har en storm aldrig tidigare ställt till med, säger Kristian Finell, vd för Herrfors Nät. I Vasa elnäts område saknar fortfarande 100 bofasta el.

Nyhetsbild

Stormen så här långt: räddningsverket har haft över 30 uppdrag

Omkullblåsta träd har sysselsatt Österbottens räddningsverk i höststormen. Räddningsverkets enheter kör skytteltrafik, säger jourhavande chef.

Nyhetsbild

Britta och Monica om öppna gränsen – "Skilsmässan mellan länderna äntligen över"

Som österbottningar på fel sida om gränsen har Britta Nygård och Monica Haga känt sig utanför. De har längtat tillbaka – och till och med saknat myggorna.

Nyhetsbild

En rink för hela året invigdes i Toby – "Vi använder den hela tiden"

KORSHOLM Det var med stor iver den nya allaktivitetsrinken vid Tuovilan koulu invigdes. Behovet har varit stort, elevantalet har mer än fördubblats på 20 år. Nu är rinken så populär att eleverna använder den i skiften.

Nyhetsbild

Gädda slutar som vårddirektör i Korsholm – ersättare anställs så snart som möjligt

Korsholms vårddirektör Mikael Gädda får nya uppgifter inom hälsovårdsförvaltningen i kommunen. Omorganiseringen beror på den arbetsdryga vårdreformen.

Nyhetsbild

Simon tar elskotern till jobb och skola – känns som en moped, körs som en cykel

Färre regler än för en moped, bekvämare än en cykel och säkrare i trafiken än flera andra elfordon, så beskriver Simon Sunabacka sin nya elskoter.

Nyhetsbild

Vasapolis om lätta elfordon: "De blir vanligare, men olyckor är ovanliga"

Ingen given promillegräns och erfarenheter från andra städer visar att trafikfylleri är vanligt. Men i Vasa är olyckor ovanliga och de lätta elfordonen tar inget större utrymme i polisens dagordning.

Nyhetsbild

Ett bekräftat coronafall på ÅA i Åbo – gulnäbbsakademier ställs in

UPPDATERAD En person på Åbo Akademi i Åbo har bekräftats smittad av coronaviruset. Informationen vi har tillgång till just nu är knapphändig, säger prorektor Stefan Willför.

Nyhetsbild

Korsholm säger stopp, Vasa ger grönt ljus – så här ordnas klubbarna i höst

Korsholm och Vasa väljer olika vägar då det kommer till skolornas klubbverksamhet.

Nyhetsbild

Ljusglimtar och orosmoln i Korsholms ekonomi – nya besparingsåtgärder på bordet

KORSHOLM Den kärva ekonomin och växande kostnader för renoveringen av ämbetshuset finns på diskussionsbordet då kommunstyrelsen i Korsholm möts på måndag.

Nyhetsbild

Viruset ställde till med onödigt mycket ensamtid – men nu startar seniorverksamheterna igen

KORSHOLM Efter en paus på ett halvår kan Folkhälsans seniorcaféer äntligen öppna i Korsholm igen. I Smedsby har seniorerna hållit sysslolösheten stången efter bästa förmåga. Men visst är det skönt med fler fasta inslag i kalendern.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet