Lokalt kl 7:00

Svårare än vanligt att hitta kandidater i Korsholm

Stämningen i lokalpolitiken, avsaknaden av torgmöten och bekvämlighet. Det verkar vara svårt att hitta kandidater till kommunalvalen i Korsholm.

Lokalt Igår 16:07

Så mycket snöade det i Österbotten – men jämfört med resten av landet är snön inte så djup

Ovädret förde med sig både snö och drivor. Men om man jämför med både söder och norr är snötäcket inte särskilt tjockt i Österbotten.

Lokalt 14.1.2021

Öppna daghem i Vasa stängs tillfälligt – "Riktigt svårt att hitta personal"

Vasa stad tvingas pausa verksamheten på två öppna daghem. Personalen räcker inte till, säger Anne Savola-Vaaraniemi, chef för småbarnspedagogiken.

Lokalt 29.12.2020

Salonen: "Läget är helt okej, men vi väntar oss en ökning i fallen"

För andra dagen i rad rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt om sju nya coronafall. Infektionsöverläkare Juha Salonen räknar med att fallen kommer att öka ytterligare, men i flera avseenden ser läget helt okej ut.

Lokalt 28.12.2020

Lugnt sedan jul men nu stiger kurvan – största delen av de nya fallen från Vasatrakten

Sju nya fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt. Största delen av dem har bekräftats i Vasa, säger ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Lokalt 25.12.2020

Stormköket – kanske uttjatat men allt smakar faktiskt bättre i skogen

Årets julklapp stormköket tar skogsturer och camping till nästa nivå. Kolla in våra tips och ett par enkla recept.

Lokalt 24.12.2020

Diakonen Susanne piggar upp ensamma julfirare med gröt – "Fler än vanligt är ensamma"

VASA Det blev inget julfirande i kryptan i år för Vasa svenska församling. Istället knackar diakon Susanne Blomqvist och hennes kollegor på hos ensamma julfirare med julgröt i klappsäcken.

Utrikes 22.12.2020

Navalnyj ringde rysk agent – fiskade svar om hur det gick till då han själv förgiftades

I ett fräckt drag fiskade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj info om sin egen förgiftning direkt från en av de agenter som stod bakom dådet.  Han spelade rollen som rysk tjänsteman otroligt trovärdigt, säger Rysslandskorrespondent Kerstin Kronvall.

Lokalt 22.12.2020

Fem frågor till Peter Nieminen om smittoläget, vaccin och mellandagarna

Virusläget ser en gnutta bättre ut nu. Men det är inte läge att ropa hej och mellandagarna oroar Peter Nieminen, chefsöverläkare på Vasa sjukvårdsdistrikt.

Lokalt 12.12.2020

35 år efter olyckan i Södra Vassor – naturen har fortfarande inte återhämtat sig

Allt började med en malmtransport och en trafikolycka. Flera decennier har passerat men man kan fortfarande se att allt inte står rätt till med naturen på olycksplatsen i Södra Vassor.

Lokalt 10.12.2020

Nu har Korsholm en jämställdhetsplan – frågan om planen bör utgå från två eller fler kön skjuts på framtiden

KORSHOLM Efter livlig diskussion godkände kommunfullmäktige Korsholms första jämställdhetsplan. Men alla är inte helt nöjda med planen och den lär uppdateras redan i vår.

Ekonomi 10.12.2020

Han blir Korsholms nästa ekonomidirektör

KORSHOLM Henrik Sandback är Korsholms nya ekonomidirektör. – Jag tar emot uppdraget med ödmjukhet, kommenterar Sandback.

Lokalt 9.12.2020

Nya rekommendationer – det här gäller i väntan på jul

Hur bör vi umgås, leva och bete oss i Österbotten för att minimera virusspridningen fram tills och under julen? En rad rekommendationer och enstaka förbud gäller och de listas i den här artikeln.

Lokalt 8.12.2020

Ny rekommendation: inte fler än 10 personer bör träffas – inte ens hemma

Nya rekommendationer ska hämma virusspridningen innan den tar fart ordentligt. Nu rekommenderar Vasa sjukvårdsdistrikt att högst 10 personer träffas.

Lokalt 7.12.2020

Husbrand i Harrström – rådigt ingripande räddade liv

Förbipasserande granne såg lågorna genom fönstret och ingrep. Det räddade ett liv, säger brandförman på Österbottens räddningsverk.

Inrikes 7.12.2020

Kommuner kan kräva att personal bär munskydd – "Men allt handlar om riskbedömning"

Först ställdes frågan om en kommunal arbetsgivare kan förbjuda munskydd, nu är frågan om en arbetstagare kan vägra använda dem. Arbetsskyddslagen ger svar på frågorna.

Lokalt 5.12.2020

Alf förvandlar stubbar till statyer – förverkligar livslång dröm

Från en uthuslänga i Petsmo i Korsholm hörs surret av en motorsåg. Det är Alf Österåker som är i färd med att snida till fötterna på en dagsfärsk uv.

Lokalt 4.12.2020

Efter en lång rad åtgärder – nu är inomhusluften i Korsholms högstadium bättre

KORSHOLM Ännu i våras hade många på Korsholms högstadium problem med inomhusluften. I dag är luften betydligt friskare, men elever, lärare och fastighetsansvariga vet att det är tack vare tillfälliga lösningar.

Ekonomi 3.12.2020

Rina såg potential i anrik lokal – flyttade från Uleåborg för att öppna ny restaurang i Vasa

VASA På bottenplanet i Vasa Elektriskas gamla kontor är Rina Hirviniemi i färd med att slutföra årets stora projekt. Köket står redo, inredningen är nästan klar och flygeln är inburen. Snart kan kunderna komma.

Kultur 1.12.2020

Vasas teatrar hade precis fått fart – nu stänger de igen

Efter ikväll blir det inga fler föreställningar på Wasa Teater och Vasa Stadsteater innan jul. Synd på bland annat en sällsynt fin julkonsert, säger Ann-Luise Bertell, teaterchef på Wasa Teater.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet