Rebecca Pettersson

rebecca.pettersson@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Topeliusfesten tilltalar – "En småstad betyder ofta något stort"

NYKARLEBY Nykarlebyborna sägs vara världsbäst på att sluta upp, och under tisdagens Topeliusfest gjorde de det igen.

Nyhetsbild

Årets nyårsbaby är en liten Terjärvbo – föddes bara några minuter in på 2020

KARLEBY Familjen Widjeskog från Terjärv väntade tillökning under den sista dagen av 2019. Lilla Ines bestämde sig istället för att se dagens ljus 2020 och blev årets nyårsbaby, med 25 minuter till godo.

Nyhetsbild

Rekordmånga föddes vid Möcs – antalet födslar minskat inom egna kommuner

KARLEBY Förlossningsavdelningen på centralsjukhuset i Karleby har gått på högvarv under 2019. Det senaste decenniet har antalet födslar inom Soites egna kommuner dock sjunkit med trettio procent.

Nyhetsbild

Mekonomen i Nykarleby har lagt lapp på luckan – Nu satsar Kaspro på den norska marknaden

NYKARLEBY Skyltarna till Mekonomen i Nykarleby är redan nedtagna och verksamheten avslutad. Nu satsar Niklas Nygård och hans personal på det som alltid varit grunden för Kaspro, att anpassa bilar för personer med funktionsvariation.

Nyhetsbild

Rebecca Pettersson: Det lär lysa som bäst i mörkret

Min erfarenhet är att vi är många som behöver julen. Vi behöver något som lyser upp en mörk vinter, vi behöver något som bryter vardagen och vi behöver något som påminner oss om att det finns ljus och hopp också i ett norden där solen knappt går upp. Bland annat av den orsaken dömer jag ingen som tar fram julbelysningen i oktober.

Nyhetsbild

För höga jouravgifter var ett misstag från nämnden – "Vi kan bara försöka rätta till det"

Vanligen kommer det information kring justeringar av klientavgifter från social- och hälsovårdsministeriets sida. Ingen sådan dök upp och nämnden missade att avgifterna behövde justeras när jouren vid Malmska blev primärvårdsjour.

Nyhetsbild

Avgifterna vid Malmskas nattjour har varit för höga

JAKOBSTAD Under de senaste åren har klientavgifterna varit för höga vid Malmskas jour nattetid. Det här beror på att jouren ändrat profil till primärvårdsjour och att man i samband med det inte har sänkt avgiften till den lagstadgade summan.

Nyhetsbild

Indragna tågturer drabbar beväringarna – Nylands brigad kan knappast påverka

Beväringarna vid Nylands brigad erbjuds busstransport från och till brigaden bland annat för att man vill undvika farliga situationer på vägarna. Från brigadens sida ser man ändå de indragna tågturerna som en försämring för beväringarna, men framhåller att det finns andra alternativ.

 

Nyhetsbild

Sopberg vid ekopunkt – avgrävd kabel är orsaken

JAKOBSTAD Finlands Förpackningsåtervinning Rinki ansvarar får ekopunkten intill Citymarket i Jakobstad. Trots att ett sopberg de senaste dagarna tronat framför avfallskärlen är det inte tömningen av kärlen som är problemet.

Nyhetsbild

Rebecca Pettersson: Jag hoppas du blir buren i dag

Det har varit en mörk oktober kan man tycka. Vi har nåtts av många tragiska nyheter, och den som är mer hudlös än hårdhudad kan bli matt med mindre.

Nyhetsbild

"En tom famn" – en gudstjänst för alla som saknar något som inte blev

NYKARLEBY I Nykarleby församling vill man låta den sorg som inte blivit sörjd få ta plats. Inför allhelgona ordnas därför gudstjänsten "En tom famn". Vad det innebär att ha en tom famn är svårt att ringa in, men det tror arrangörerna inte heller är nödvändigt.

Nyhetsbild

En till våning tas i bruk vid Östanlid – sexton nya platser finns snart att tillgå

Vid Folkhälsan Östanlid har man i flera år hyrt ut den fjärde våningen i byggnaden. Nu renoveras den och snart finns det plats för sexton nya boende på det effektiverade serviceboendet.

Nyhetsbild

Klassiskt morddrama spelas i Jakobstad – Pietarsaaren Näyttämö uppför "Råttfällan"

JAKOBSTAD Den finska amatörteatern Pietarsaaren Näyttämö sätter upp Aghata Christies "Råttfällan" i vinter. Andra november är det premiär för det klassiska och rafflande morddramat som nu spelas på finska i Jakobstad.

Nyhetsbild

Större valfrihet för äldre i dagverksamhet – servicesedlar istället för köptjänst

JAKOBSTAD Nya vindar blåser inom dagverksamheten i Jakobstad. Från och med augusti har servicesedlar till dagverksamheten delats ut direkt till de kunder som uppfyller kriterierna.

Nyhetsbild

Studentrestaurangen Allegro fortsätter servera nötkött – "Vi ser till att allt är inhemskt"

JAKOBSTAD Studentrestauranger i Helsingfors slopar nötköttet, i Jakobstad förblir situationen oförändrad.

Nyhetsbild

Tyska älgjägare trivs i Kronoby – "Vi jagar helt enkelt med vänner"

KRONOBY I sexton år har Manfred Kirchner och Falk Wichert från Tyskland besökt Kronoby varje höst. I år ingår också René Kleinschmidt i deras gäng. Alla kommer de för samma sak – Älgjakten.

Nyhetsbild

Bäckby skola firar hundra år – "Vi har siktet inställt på framtiden"

PEDERSÖRE Bäckby skola är en pigg hundraåring som inte räds förändring. Samtidigt vill man från kollegiets sida ta vara på kunskap från förr.

Nyhetsbild

Hög tid att byta däck – "Ingen större säkerhetsskillnad mellan dubbar och friktionsdäck"

Många har redan hunnit byta till vinterdäck och de som kör med friktionsdäck har sitt på det torra. Ännu i år gäller lagstiftningen kring att alla som inte kör med friktionsdäck bör ha dubbar under bilen första december. Från 2020 är det dock nya regler som gäller.

Nyhetsbild

Helena Cederberg vill tala också om det tunga: "Man måste få sträcka på sig"

JAKOBSTAD Helena Cederberg upplever att hon är i en ålder då man inser vad som är viktigt i livet och vågar börja prata om det stigmatiserade. De tankarna blev början på diktboken Färgstänkt.

Nyhetsbild

Brittas Garnkvarn drivs av barn och barnbarn – "Vi vill skapa en stressfri oas"

PEDERSÖRE Brittas Garnkvarn startades i tiderna av Britta Backlund för att alla skulle ha råd att handarbeta. Nu fortsätter följande generationer driva verksamheten efter samma vision.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet