Rebecca Pettersson

rebecca.pettersson@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Rebecca Pettersson: Jag hoppas du blir buren i dag

Det har varit en mörk oktober kan man tycka. Vi har nåtts av många tragiska nyheter, och den som är mer hudlös än hårdhudad kan bli matt med mindre.

Nyhetsbild

"En tom famn" – en gudstjänst för alla som saknar något som inte blev

NYKARLEBY I Nykarleby församling vill man låta den sorg som inte blivit sörjd få ta plats. Inför allhelgona ordnas därför gudstjänsten "En tom famn". Vad det innebär att ha en tom famn är svårt att ringa in, men det tror arrangörerna inte heller är nödvändigt.

Nyhetsbild

En till våning tas i bruk vid Östanlid – sexton nya platser finns snart att tillgå

Vid Folkhälsan Östanlid har man i flera år hyrt ut den fjärde våningen i byggnaden. Nu renoveras den och snart finns det plats för sexton nya boende på det effektiverade serviceboendet.

Nyhetsbild

Klassiskt morddrama spelas i Jakobstad – Pietarsaaren Näyttämö uppför "Råttfällan"

JAKOBSTAD Den finska amatörteatern Pietarsaaren Näyttämö sätter upp Aghata Christies "Råttfällan" i vinter. Andra november är det premiär för det klassiska och rafflande morddramat som nu spelas på finska i Jakobstad.

Nyhetsbild

Större valfrihet för äldre i dagverksamhet – servicesedlar istället för köptjänst

JAKOBSTAD Nya vindar blåser inom dagverksamheten i Jakobstad. Från och med augusti har servicesedlar till dagverksamheten delats ut direkt till de kunder som uppfyller kriterierna.

Nyhetsbild

Studentrestaurangen Allegro fortsätter servera nötkött – "Vi ser till att allt är inhemskt"

JAKOBSTAD Studentrestauranger i Helsingfors slopar nötköttet, i Jakobstad förblir situationen oförändrad.

Nyhetsbild

Tyska älgjägare trivs i Kronoby – "Vi jagar helt enkelt med vänner"

KRONOBY I sexton år har Manfred Kirchner och Falk Wichert från Tyskland besökt Kronoby varje höst. I år ingår också René Kleinschmidt i deras gäng. Alla kommer de för samma sak – Älgjakten.

Nyhetsbild

Bäckby skola firar hundra år – "Vi har siktet inställt på framtiden"

PEDERSÖRE Bäckby skola är en pigg hundraåring som inte räds förändring. Samtidigt vill man från kollegiets sida ta vara på kunskap från förr.

Nyhetsbild

Hög tid att byta däck – "Ingen större säkerhetsskillnad mellan dubbar och friktionsdäck"

Många har redan hunnit byta till vinterdäck och de som kör med friktionsdäck har sitt på det torra. Ännu i år gäller lagstiftningen kring att alla som inte kör med friktionsdäck bör ha dubbar under bilen första december. Från 2020 är det dock nya regler som gäller.

Nyhetsbild

Helena Cederberg vill tala också om det tunga: "Man måste få sträcka på sig"

JAKOBSTAD Helena Cederberg upplever att hon är i en ålder då man inser vad som är viktigt i livet och vågar börja prata om det stigmatiserade. De tankarna blev början på diktboken Färgstänkt.

Nyhetsbild

Brittas Garnkvarn drivs av barn och barnbarn – "Vi vill skapa en stressfri oas"

PEDERSÖRE Brittas Garnkvarn startades i tiderna av Britta Backlund för att alla skulle ha råd att handarbeta. Nu fortsätter följande generationer driva verksamheten efter samma vision.

Nyhetsbild

Förnyat Treffis erbjuder större urval på nya ytor – "Så som man minns det från förr"

JAKOBSTAD Treffis K-Market har genomgått en omfattande renovering på mindre än tre veckor. Nu välkomnas gamla som nya kunderna in i den förnyade butiken.

Nyhetsbild

Hundratio år av fri bildning på finska firas i Jakobstad

JAKOBSTAD Jakobstads finskspråkiga arbetarinstitut firar i år sitt 110-års jubileum. Festligheterna har pågått hela året, men lördagen den 26 oktober firar man med konsert, föreläsning och kaffe, så som det sig bör.

Nyhetsbild

Mässan "Hemma 2019 Karleby" – ett säkert hösttecken

KARLEBY Ungefär en månad efter skolstarten och invanda rutiner dyker den upp, bygg, inred och bo-mässan som i år går under namnet "Hemma 2019 Karleby". För många ett välkommet avbrott i höstkylan, för andra ett tillfälle att samla inspiration inför vinterns projekt.

Nyhetsbild

Maria Sämskar från Utbildningsstyrelsen: "Arbetet för ungas välmående blir aldrig färdigt"

I läroplansgrunderna används inte termer som "psykisk hälsa" särdeles flitigt. Men genom att betona kollaborativt lärande och ämnesövergripande undervisning hoppas man på att kunna stärka gemenskapen i skolorna.

Nyhetsbild

Kyrkhelg i Karleby växer vidare – Relationer till andra och varandra i fokus

KARLEBY Vid Gamlakarleby stadskyrka är det liv och rörelse under lördagen. Vid lunchen tar skinkfrestelsen slut, något som ingen verkar vara desto mer upprörd över, men det är ett tydligt tecken på att antalet besökare är stort i år.

Nyhetsbild

Essemässan drog full bollhall – "Som ett stort socialt kalas"

PEDERSÖRE Under lördagen var det premiär för Essemässan som ordnades första gången någonsin. Både deltagare och arrangörer var dock överens om att mässan var en riktig succé och gärna får bli ett återkommande inslag.

Nyhetsbild

Hotfullt klotter vid Bennäs skola irriterar kommundirektören – "Det är en polissak nu"

PEDERSÖRE Stefan Svenfors, kommundirektör i Pedersöre, känner sig inte orolig. Han önskar dock att hen som utfört skadegörelsen hade låtit barnens skolgård vara ifred.

Nyhetsbild

Sofie Björkgren-Näse: "Jag är ett barn av min generation, men förverkligar mig själv gör jag inte"

KRONOBY Sofie Björkgren-Näse utgår från den kreativa nerven i sitt arbetsliv. För att hitta balans krävs rutiner, men som bokstavsillustratör krävs viljan att hela tiden utvecklas.

Nyhetsbild

Jennica och Sami blev hemlösa – "För att kunna leva värdigt behöver man få en chans"

Jennica och Sami har båda missbruk i bagaget. När det flyttade till Jakobstad efter en tid på ett stödboende visade det sig vara nästan omöjligt att få tak över huvudet.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet