Lokalt 15.4.2021

Video: Här rör sig vargen i Nykarleby

NYKARLEBY Ninni Nyman var ute och krattade när hon fick syn på vad hon trodde var en trana. Det visade sig vara en varg, och hon filmade den från trappan.

Lokalt 14.4.2021

Nykarlebyvargen har troligen sökt sig vidare – "Så mycket uppståndelse i går"

NYKARLEBY Vargen i Nykarleby tvingades troligen upp från isen och in mot bebyggelsen. Johan Kniivilä har inte hört att den skulle ha observerats igen.

Lokalt 13.4.2021

Avgörande tid för församlingarna – hoppas på sommarens läger

Församlingarna är trötta på det nya normala och hoppas att årets konfirmander får åka ut på läger. Kronoby och Pedersöre har hållit läger under sportlovet.

Lokalt 9.4.2021

Bitte från Kållby vårdar i Åbo – "Jag saknar tiden då man bara kunde gå in i ett rum"

Bitte berättar om en vardag med oväntade utmaningar. I Åbo har covid-19 spridit sig inom äldrevården. Det är svårt för en person med demens att komma ihåg sin karantän.

Lokalt 8.4.2021

Jakobstadsförening vill skapa sommarjobb med app – ungdomar får välja uppdrag

JAKOBSTAD Den ideella föreningen Fristaden saknar fortfarande medel till att hyra sin ungdomsgård. Nu har de fått understöd från staden för att erbjuda sommarjobb istället.

Lokalt 3.4.2021

Marco Lindholm brottas med sin återhämtning: "Vi har bara den här stunden"

Marco Lindholm vet hur det är att drabbas både av lungemboli och existentiell ångest. I dag återhämtar han sig från båda.

Lokalt 1.4.2021

I år får man elda påskbrasa – förutsatt att man följer regelboken

I år råder det inget eldningsförbud i nejden, så de som vill hålla liv i traditionen med påskbrasor har förutsättningarna på sin sida.

Lokalt 1.4.2021

Nykarlebyföräldrar har startat trend – på lördag räddar de påskhäxorna

NYKARLEBY Efter fler annorlunda högtider känns det extra viktigt att hålla fast vid någon tradition. Några Nykarlebyföräldrar har gett sig på att rädda påsken, och de har fått gehör.

Lokalt 31.3.2021

Jakobstad fick stort bidrag – nu ska vandringsleden i Fäboda rustas upp

JAKOBSTAD Att förbättra Fäboda vandringsled är ett efterlängtat projekt för Viljam Knif och Frank Bäcksholm. Nu har de äntligen fått pengar att sätta sprätt på.

Lokalt 29.3.2021

Historisk bro rivs i Jakobstad – Finlands första tvåplanskorsning

JAKOBSTAD En medfaren bro eller en historisk skatt? Kanske båda. Bron på Kållbyvägen är en del av Finlands första planskilda korsning.

Lokalt 28.3.2021

I år har församlingarna hunnit ställa om – "Vi hoppas ingen ska bli rädd för Pilatus"

JAKOBSTAD Årets påsk bjuder inte in till samma gemenskap som förr, men församlingarna har hunnit ställa om. I Jakobstad ordnas en obemannad påskvandring efter en paus på tre år.

Lokalt 23.3.2021

Nykarlebykrögare efterlyser hjälp – "Man hoppas ju in i det sista"

Maria och Thomas Rönngård i Nykarleby tror att många krögare tvingas slå igen om det inte kommer stöd från staten omgående. Raj Bharat i Jakobstad har mist nittio procent av sina kunder.

Lokalt 23.3.2021

Nykarlebyorgelns framtid rör om i församlingen – kyrkoherden: "Det rör sig om ett missförstånd"

NYKARLEBY Diskussionen om Telinorgeln i Sankta Birgitta kyrka har väckt reaktioner. I skrivande stund har ett inlägg om orgeln närmare 200 kommentarer i Facebookgruppen Nykarleby.

Lokalt 22.3.2021

Vaccinationen kommunvis – Larsmo har högst och lägst siffror

Vaccinationstakten ser ut att framskrida någorlunda jämnt i kommunerna. I Kronoby har störst andel av invånarna fått sin första dos.

Lokalt 18.3.2021

Regionens gymnasier tar en dag i taget – "Det finns ingen automatik i det här"

Att det är så många instanser inblandade i årets studentskrivningar skapar förvirring. I Kronoby, Pedersöre och Jakobstad har man klarat sig undan skrivningar i karantän hittills.

Lokalt 18.3.2021

Radio LFF skulle läggas ner men blomstrar istället – "Vi har en särskild musikpolitik"

LFF har i omkring 30 år sänt stormöten och sammankomster på frekvensen 98,0 MHz. Tanken var att avveckla radiosändningarna, men i stället har de utvecklat.

Lokalt 14.3.2021

Jakobstadsregionen lyfts i forskning – "Nätverken är regionens styrka, men de är också exkluderande"

Jakobstadsregionen lyfts upp i det nordiska forskningsprojektet ReGrow. Projektet undersöker faktorer bakom regional ekonomisk tillväxt, och regionen sticker ut i statistiken.

Lokalt 12.3.2021

Johanna Gripenberg blickar tillbaka: "Jag kan faktiskt bli lite rörd"

JAKOBSTAD Läkare är drömjobbet, men inte nödvändigtvis smittskyddsläkare. Då Johanna Gripenberg tillträdde sin tjänst gjorde hon det med inställningen om att någon måste göra det. Det fick hon mer rätt i än hon kunnat ana.

Lokalt 11.3.2021

FSS kritiserar regionala skillnader: "Jättemycket stress för abiturienterna"

I vissa regioner kan abiturienter i karantän skriva studentexamen. I Österbotten är det osannolikt att det går att genomföra i många gymnasier. FSS kritiserar de regionala skillnaderna.

Lokalt 9.3.2021

Svår brist på tandläkare i Jakobstadsregionen – Soite kortar köerna med hälften

Både inom Soite och Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad bryts fortfarande vårdgarantin för icke brådskande tandvård. Inom Soite syns en ljusning, men Jakobstadsregionen letar tandläkare med ljus och lykta.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet