Rebecca Pettersson

rebecca.pettersson@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Maria Sämskar från Utbildningsstyrelsen: "Arbetet för ungas välmående blir aldrig färdigt"

I läroplansgrunderna används inte termer som "psykisk hälsa" särdeles flitigt. Men genom att betona kollaborativt lärande och ämnesövergripande undervisning hoppas man på att kunna stärka gemenskapen i skolorna.

Nyhetsbild

Kyrkhelg i Karleby växer vidare – Relationer till andra och varandra i fokus

KARLEBY Vid Gamlakarleby stadskyrka är det liv och rörelse under lördagen. Vid lunchen tar skinkfrestelsen slut, något som ingen verkar vara desto mer upprörd över, men det är ett tydligt tecken på att antalet besökare är stort i år.

Nyhetsbild

Essemässan drog full bollhall – "Som ett stort socialt kalas"

PEDERSÖRE Under lördagen var det premiär för Essemässan som ordnades första gången någonsin. Både deltagare och arrangörer var dock överens om att mässan var en riktig succé och gärna får bli ett återkommande inslag.

Nyhetsbild

Hotfullt klotter vid Bennäs skola irriterar kommundirektören – "Det är en polissak nu"

PEDERSÖRE Stefan Svenfors, kommundirektör i Pedersöre, känner sig inte orolig. Han önskar dock att hen som utfört skadegörelsen hade låtit barnens skolgård vara ifred.

Nyhetsbild

Sofie Björkgren-Näse: "Jag är ett barn av min generation, men förverkligar mig själv gör jag inte"

KRONOBY Sofie Björkgren-Näse utgår från den kreativa nerven i sitt arbetsliv. För att hitta balans krävs rutiner, men som bokstavsillustratör krävs viljan att hela tiden utvecklas.

Nyhetsbild

Jennica och Sami blev hemlösa – "För att kunna leva värdigt behöver man få en chans"

Jennica och Sami har båda missbruk i bagaget. När det flyttade till Jakobstad efter en tid på ett stödboende visade det sig vara nästan omöjligt att få tak över huvudet.

Nyhetsbild

Rebecca Pettersson: 90-talisterna som gick in i väggen och försvann

Min generation finländare har vuxit upp i ett utpräglat välfärdssamhälle. Då vi inte behöver kämpa för vår överlevnad kämpar vi i stället med att konstruera vår identitet. Inte är det konstigt att folk blir utmattade.

Nyhetsbild

Åsa Slotte forskar kring anhörigas förståelse – "Man reagerar inte på någons biokemi"

När Åsa Slotte växte upp led hennes ena förälder av psykisk ohälsa. Hennes erfarenheter i kombination med filosofistudier tog henne in på forskningsområdet medicinsk filosofi. I sin doktorsavhandling kring moralisk förståelse av anorexi betonas vikten av samtal.

Nyhetsbild

Lina Sandells sånger ljuder i Esse – "Fräscha trots att de tillkom redan på 1800-talet"

PEDERSÖRE "En liten stund med Jesus", det är namnet på två konserter som i sommar ges i nejden. Avsikten bakom initiativet är att skapa rum för andakt och reflektion.

Nyhetsbild

Helmer, 83, räddade man som höll på att drunkna – "Jag vill tacka kamraten som hjälpte mig"

JAKOBSTAD Helmer Hagman promenerar omkring fem kilometer om dagen. Han är 83 år men håller gärna igång och hunden Karo är hans trogna följeslagare. Förra veckan tog deras promenad en dramatisk vändning.

Nyhetsbild

Stadsorienteringen drog deltagare – "Ni får leta upp oss om några timmar"

JAKOBSTAD Jonathan Ray är positivt överraskad över hur många som deltar i stadsorienteringen. Familjen Sandell säger med glimten i ögat att man gärna får leta upp dem om några timmar ifall de inte hittat tillbaka.

Nyhetsbild

Rörelseglädje i Skolparken – Soma Move drog full park

JAKOBSTAD Under gassande sol utövades Soma Move i Skolparken på onsdag morgon. Deltagarantalet var stort och Mikaela Storbacka instruerade samtliga i hur man genom ett oavbrutet flöde av rörelser stärker kroppen.

Nyhetsbild

Årets profet: "Jag tror inte på att man ska armbåga sig fram"

JAKOBSTAD Jari Virtanen kommer från Sandsund, bor i Helsingborg och reser omkring 150 dagar om året. Största delen av sitt yrkesverksamma liv har han innehaft ledande positioner inom några av världens största företag inom transport och industri.

Nyhetsbild

Storloppis på torget är tongivande – "Jakobstad är en riktig loppisstad"

JAKOBSTAD Trots att asfalten blev varm i den gassande solen var torget fullt av både hängivna fyndare och vanliga amatörer. För Sandra Häggblom är storloppiset höjdpunkten på Jakobs Dagar.

Nyhetsbild

Hållbar lekfullhet i fokus vid Energiverket – "Varje rum är en egen upplevelse"

JAKOBSTAD Hållbart med lokal anknytning, lekfullt hantverk, tidlöst och äkta. Det här är några av ledorden som de tre designers som ställer ut vid Energiverket arbetar efter.

Nyhetsbild

Mässkär – Jakobstads svar på Saltkråkan

JAKOBSTAD När M/S Mässkär kastar ut från Gamla hamn lyser solen från en klarblå himmel. Bland passagerarna finns både inbitna Jakobstadsbor och semesterfirare från andra orter.

Nyhetsbild

Denice från Lappfors är konsertviolinist i Israel – "Jag vägrar välja sida när alla drabbas"

Karriärmässigt börjar Denice ha gjort det mesta. Hon har spelat i de bästa orkestrarna och försörjt sig på musiken hela sitt yrkesverksamma liv. En kronisk inflammation i axeln tvingar henne nu att byta bana, men det tänker hon inte gråta över.

Nyhetsbild

Förberedelserna är igång – på fredag äntrar Whitesnake scenen

JAKOBSTAD Arrangemanget väntas gå smidigt och på fredag kommer Whitesnake till Jakobstad. Alla som vill ta del av brittisk 80-tals rock kan med andra ord söka sig till Centralplanen.

Nyhetsbild

Nu inleds scenbygget – i år täcks planen inte in

JAKOBSTAD Solens första strålar värmer talkofolket som precis hittat till centralplanen. En långtradare med delarna till scenen står parkerad på området och efter morgonens första kaffekopp drar scenbygget igång.

Nyhetsbild

Vårdpolitiker om äldreboendet i Pedersöre: "Berörda fick informationen för sent"

PEDERSÖRE Social- och hälsovårdsnämndens ordförande anser att berörda vid äldreboendet Hedbo borde ha informerats tidigare. Eftersom personalen fått informationen undrar vårdpolitikern varför de inte tagit upp saken med klienter och anhöriga.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet