Lokalt 15.1.2021

Slöjdfestival gör virtuell djupdykning – "Det roligaste är att få utbyta slöjdglädje"

NYKARLEBY En slöjdfestival med fokus på allt från silversmide och täljning till att brodera fram Paris. Ja, det bli verklighet när stiftelsen Juthbacka och hantverkets hus Loftet slår sina påsar ihop.

Lokalt 14.1.2021

Ella Liljeqvist får bibliotekets stipendium – skriver trovärdigt och gestaltar fantastiskt

NYKARLEBY Nykarleby stadsbibliotek delar årligen ut ett stipendium för att uppmuntra skrivande unga. I år går det till en skribent som rör sig fritt mellan genrerna.

Lokalt 14.1.2021

Nykarleby livesänder kvällens Topeliusfest – "Det är lite hemligt"

NYKARLEBY Fjolårets Topeliusfest blev startskottet för Nykarlebys jubileumsfirande och uppslutningen var stor. I år får publiken delta hemifrån.

Lokalt 13.1.2021

Nykarleby centrum ska lysas upp – torget behöver helhetsplan

NYKARLEBY I budgeten för 2021 finns det pengar för att förbättra belysningen på torget. Tekniska nämnden förordar en helhetsplan.

Lokalt 13.1.2021

Klart var Nykarlebyborna röstar – vissa ställen byter namn

NYKARLEBY Nu står det klart var Nykarlebyborna ska rösta vid kommunalvalet i april. Röstningsställena godkändes av stadsstyrelsen i måndags.

Lokalt 13.1.2021

Nykarleby bostäder säljer radhus – "Intresset för att hyra har varit lågt"

NYKARLEBY Två radhus i Vexala finns nu till försäljning. Än så länge ägs de av Nykarleby bostäder, men förhoppningen är att någon annan ska ta vid och rusta upp.

Lokalt 12.1.2021

Centrumdaghemmet i Nykarleby blir dyrare än planerat – kan löna sig på sikt

NYKARLEBY Kostnadskalkylen för centrumdaghemmet i Nykarleby ligger nu på 4,5 miljoner euro. I den justerade kostnadsbilden ingår bergsvärme och inredning.

Lokalt 11.1.2021

Nykarleby säljer gammal arvejord – fyra fastigheter är till salu

NYKARLEBY Nykarleby stad har fyra fastigheter till försäljning ute i byarna. På en av dem lär det en gång ha stått ett katolskt kapell.

Lokalt 9.1.2021

Zump uppdaterar systemet – få restauranger har anslutit sig

JAKOBSTAD Företaget Zump etablerade sig i Jakobstad i slutet av november. Responsen har varit bra, men starten lite trög.

Lokalt 6.1.2021

FPA subventionerar mer terapi åt fler – "Påtagligt svårt att hitta terapeuter"

Utbildningen i psykoterapi har bara börjat kosta mer, och allt färre söker in. Samtidigt beviljas allt fler finländare FPA-stödd långtidsterapi.

Lokalt 6.1.2021

Utmattningen ökar och fler behöver terapi – "Man kan nog säga att det finns en brist"

JAKOBSTAD I Jakobstadsregionen fortsätter psykoterapeuternas köer växa. Allt fler behöver hjälp och ett utbrett problem är utmattning, speciellt bland unga.

Lokalt 4.1.2021

Gallup: De flesta vill vaccinera sig – "Man behöver skydda andra"

NYKARLEBY ÖT/VBL tog en sväng på stan i Nykarleby för att ställa frågor kring vaccineringen mot covid-19. De flesta tillfrågade är redo att ta vaccinet för att skydda andra, och längtar efter att leva mer som vanligt.

Lokalt 2.1.2021

Gamla lador är av värde men står i vägen – "Historia behöver förankring i miljön"

Nils Erik Villstrand ser ett värde i att bevara gamla ängslador, och därmed en del av det österbottniska kulturlandskapet. Än är det inte för sent, men tiden är knapp.

Lokalt 31.12.2020

Annas hjärntumör bedömdes vara biverkningar – "Vi ville genast nå ut med det"

JAKOBSTAD När vi senast träffade Jakobstadsbon Anna Eur hade hon precis genomgått en akut hjärnoperation i Tammerfors. Timmarna innan operationen var hon nära att bli hemskickad från jouren på Malmska.

Lokalt 31.12.2020

Hundra år av Salem – "Hågkomster" skildrar tiden från strängband till Youtube

NYKARLEBY Pingstförsamlingen Salem grundades i ett kök i Nykarleby landskommun år 1920. I och med hundraårsjubileet år 2020 ger församlingen ut historiken "Hågkomster".

Lokalt 30.12.2020

Ett år av asfaltering, fest och gemenskap – "Glädjen större än besvikelserna

NYKARLEBY Nykarlebyborna är kända för att sluta upp när något ordnas. Trots att småstadens jubileum präglades av pandemi och social distansering skymtar en hel del ljusglimtar i backspegeln. Vi lät tre personer sammanfatta Nykarlebys jubileumsår.

Lokalt 30.12.2020

Psykolog Mattias Lundberg: "Vi göder varandras tro på konspirationer"

På 1970-talet hade det varit svårt att hitta någon som delade ens tro att judarna styr världen. I dag är likasinnade bara en knapptryckning bort, oberoende av vad man är övertygad om.

Lokalt 30.12.2020

Mikael Lindfelt om vaccinattityder: "Det handlar om meningsskapande"

Professor Mikael Lindfelt leder ett forskningsprojekt i vaccinattityder. Han framhåller att vetenskapen i dag står inför stora utmaningar i ett samhälle som präglas av åsikter.

Lokalt 28.12.2020

Kantlax får sin sjätte historik – "Byrallor och berättelser"

NYKARLEBY Byrallor, det är historier som kanske skarvats lite. De här berättelserna har byforskarna i Kantlax tagit till vara.

Opinion 27.12.2020

Rebecca Pettersson: När världen brinner får vi låtsas som om askan är snö

Vi är mitt inne i en pandemi. Jag eller någon annan vet inte hur det här slutar. Vi hoppas på en ljusning, för gemenskapen, hälsan och förståndet.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet