14.3.2020

Gör egen el och sälj det som blir över – "Det lönar sig att använda och inte sälja den egna elen"

Om dina solpaneler producerar mer el än du förbrukar kan du sälja din överloppsel. Det gör Bjarne Mara i Korsholm. Han säljer el till Vasa Elnät.

14.3.2020

Tryckeribranschen – en bransch som måste anpassa sig till en marknad i förändring

Pressen är hård i tryckeribranschen men det råder ingen undergångsstämning när vi pratar med tre stora tryckerier i Österbotten; UPC Print, Forsberg Printed Communication och Grano.

Ekonomi 6.1.2020

Bränslecellsbilen är redo för kunder – men går inte att tanka i Finland

En miljövänlig bil som man kan tanka på några minuter och som bara släpper ut vattenånga är ingen fantasi. En sådan bil finns redan. Men att tanka vätgasbilen är inte möjligt i Finland i dag.

Ekonomi 25.10.2019

Det är viktigt med bra maskinförare – desto svårare att hitta dem

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Kim Norrgård driver företaget Nova Forest i Närpes – som är en mindre aktör i jämförelse med de stora skogsbolagen i landet. Hans företag är även beroende av skickliga skogsmaskinsförare, vilket är en utmaning att hitta.

Ekonomi 25.10.2019

De håller koll på andra firmors debet och kredit – "Fakturering och löneräkning är skoj"

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Do What You Love och Love What You Do står det skrivet på ett par svartvita tavlor på väggen. Gör det du älskar och Älska det du gör, det stämmer bra in på Linda Backgren-Holm och Annette Östman som stortrivs med sin rätt nystartade bokföringsbyrå Molpe AL Consulting.

Lokalt 11.10.2019

Tommy gav blod för första gången – en av åtta nya blodgivare

Debutanten var där i sällskap med två veteraner. För Tommy Perjus var det första gången. För Seija Nevala femtionde gången och Claseric Gull är ett blodgivarproffs som gett blod hela 86 gånger.

Lokalt 11.10.2019

Nu tävlar de på ett helt nytt fält – mot andra snacks

TEMA: Växthus och lantbruk. Närpes grönsaker har de senaste åren försökt styra sin produktion mer mot vad konsumenterna vill ha. Från att tidigare ha konkurrerat med andra grönsaker tävlar packeriet nu även mot produkter som yoghurt och sötsaker.

Lokalt 10.10.2019

Ska förse konsumenterna med en miljon kilo morötter i vinter

TEMA: Växthus och lantbruk. En miljon kilo morötter av god kvalitet är målet för morotsodlaren Anders Lillhannus på Paulgården i Lappfjärd – som är en stor producent av morötter i regionen. När nästan två tredjedelar av morötterna är upptagna konstaterar han att det ser ut att bli en helt normal skörd i år.

Lokalt 19.9.2019

Professor: Mångsidig kost viktigast vid reumatiska sjukdomar

Det finns få vetenskapliga bevis för kostens betydelse vid reumatiska sjukdomar. De flesta uppfattningar i detta ämne saknar således grund. Men ensidig kost är inte att rekommendera för reumatiker – mångsidighet är nyckelordet, säger Finlands första professor i näringsterapi, Ursula Schwab.

Lokalt 6.9.2019

Inbrott, stormar och frusna rör – Så här säkrar du sommarstugan inför vintern

Nu avslutas villasäsongen så småningom för de flesta sommarstugeägare. Men risken att något händer sommarstugan ökar när fastigheten står tom vintertid. Innan man åker i väg och lämnar stugan inför vintern gäller det att säkra den mot bland annat stormar, tjuvar och temperaturväxlingar.

Lokalt 26.8.2019

Grundvattenområden får nya gränser och klassificeringar – "Enklare att hålla koll på allting"

Efter en ny lag om skydd av grundvatten kommer grundvattenområden i Finland nu att avgränsas och klassificeras enligt ett nytt system – och nästa i tur står Korsnäs.

Ekonomi 2.8.2019

Riksbankschefen Stefan Ingves om det kontantlösa samhället: Vi håller på att vänja oss vid tanken att pengar är något abstrakt

Han är Finanssveriges mäktigaste man, bankdirektörernas bankdirektör – Stefan Ingves. VBL och ÖT har träffat honom på hans sommarstuga i Kristinestad för att prata om det kontantlösa samhället, eftersom just Sverige ligger i framkanten av utvecklingen.

Lokalt 29.7.2019

På återvinningsstationen är det rusning första timmen – rekordet är hundra bilar

EN DAG PÅ: Återvinningsstationen. Sydin tillbringade en eftermiddag på återvinningsstationen i Närpes – och den allra första timmen efter att portarna öppnades var minst sagt hektisk. Men så är det alltid, enligt Markus Björses som jobbar där.

Lokalt 26.7.2019

Pensionärerna jobbar med pensionärer: "Vi kommer om vi behövs"

Tre pensionärer som rycker in vid behov på äldreboendet Alvinahemmet i Övermark är Inga-Lene Gull, Ann-Marie Karp och Berit Enbacka. De säger att det bästa är att man får arbeta på egna villkor.

Lokalt 17.7.2019

Här ersätter 56 watt de gamla 250 watts lamporna i vägbelysningsnätet i Närpes

Nu byts 30–50 år gamla lampor ut mot nya energisnåla led-lampor i Närpes. Det är närmare 3 000 lampor och 400 stolpar som ska bytas före slutet av 2020.

Lokalt 16.7.2019

Bananbåten tar Paul Lenz runt hela den finländska kusten

I juni blev tysken Paul Lenz pensionär och då fick han äntligen påbörja ett efterlängtat äventyr. Tillsammans med sin tre meter långa ihopfällbara segelbåt ska han segla längs hela Finlands kust. Sydin träffade honom på campingplatsen i Kaskö.

Lokalt 16.7.2019

Grundvattnet i Korsnäs har återhämtat sig: "Det har sjunkit sedan juni men ligger inom det normala"

I fjol somras uppmanade man invånarna i Korsnäs att vara sparsamma med vattenförbrukningen. I år är läget mycket bättre, trots små regnmängder.

Lokalt 13.7.2019

Hennes mobiltelefon blev uppkopplad till satellitnätet – "Tänk om ett barn sitter och surfar på sin mobil ute till havs"

När Ulla Holmberg reste med Finnlines fartyg till Travemünde, Tyskland, i sommar, blev hennes mobiltelefon plötsligt uppkopplad till satellitnätet. Hon tycker att informationen om båtroaming är bristfällig – speciellt från rederiernas sida.

Lokalt 12.7.2019

Tömningsintervallet blev längre – då blev sopkärlen överfulla

Att sopkärl snabbt blir fulla och sopor ställs bredvid är ett återkommande problem vid återvinningsstationen i Närpes centrum. Som bäst är det containrarna med metall som är överfulla.

Lokalt 8.7.2019

En efterlängtad syn: Asfaltmaskiner på Östra linjen

Många har klagat på att Östra linjen i Yttermark är i dåligt skick, men för ett par veckor sedan började man lappa delar av den. Och nu får även alla avsnitt längs med vägen där nya vägtrummor monterats ny beläggning.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet