Kultur I går 15.00

Terjärvbo vann andrapris i haikutävling – "Jag blev väldigt förvånad"

KRONOBY Instagram fick Minna Knutar från Terjärv att börja skriva haiku-dikter. Nu tilldelas hon andrapris för en haiku om harar – som dansar tango.

Lokalt 12.4.2021

Flera lokala företag förbättrade arbetssäkerheten – "Man kan alltid göra mera"

Noll olycksfall-forumet har beviljat nivåklassificeringar till totalt 87 arbetsplatser som förbättrat arbetssäkerheten under fjolåret. Av dessa uppnådde 33 arbetsplatser noll olycksfall-målet.

Kultur 24.3.2021

Quynh Tran debuterar med roman som utspelar sig i Jakobstad

JAKOBSTAD Quynh Tran från Jakobstad debuterar i höst med en roman om en mamma och en storebror sedda ur ett ungt jags blick.

Kultur 22.3.2021

Musikern Elin Blom möter många fördomar – som frågan om hon spelar på riktigt

KRONOBY Tidigare trodde artisten och musikern Elin Blom att fördomarna berodde på att hon var ung. Men sedan insåg hon att de beror på att hon är kvinna.

Kultur 20.3.2021

Simon Gripenberg känner sig mest hemma i naturen – också i sitt konstnärskap

JAKOBSTAD Jakobstadskonstnären Simon Gripenberg vill med sin konst väcka intresse och engagemang för miljön och klimatet – på ett hoppfullt och lekfullt sätt.

Kultur 19.3.2021

Berättelser från en kulturbransch i kris blir podd – "Hur går det egentligen för alla?"

JAKOBSTAD På sociala medier kan man få en glimt av vad det innebär att vara kulturaktör under en pandemi. Men hur är det egentligen? Det vill Joel Isaksson ta reda på.

Kultur 16.3.2021

Bengt Björks andra deckare är råare än den första – men innehåller också humor

JAKOBSTAD Jakobstadsbon Bengt Björk har gett ut en andra deckare i sin serie om Frassnabba. "Uppföljaren är något mer dramatisk och aningen råare", säger han.

Kultur 16.3.2021

Liten bok rymmer storslagen samtida skapelseberättelse

RECENSION I sitt nya prosalyriska verk tämjer Martina Moliis-Mellberg en falk – och språket.

Kultur 15.3.2021

Karleby får ytterligare en gåva – elever har komponerat musik till stråkorkester

KARLEBY Elever i Tallåsens musikklass i Karleby fick under fjolåret vara med om en unik upplevelse – nämligen att komponera musik som ska framföras av professionella musiker.

Lokalt 9.2.2021

Ny förening vill öppna ungdomsgård där alla känner sig välkomna

JAKOBSTAD En ny förening vill erbjuda stöd och hjälp i vardagen till barn och unga mellan 0 och 18 år genom att öppna en ungdomsgård i centrum av Jakobstad.

Lokalt 9.2.2021

Station 23 har haft taklagsfest – ser fram emot solig sommar

JAKOBSTAD Taklagsfesten för Station 23 blev en hyllning till det 108 år gamla brandkårshuset och en milstolpe för gänget bakom den nya verksamheten. Öppningsdatumet har dock ännu inte fastställts.

Lokalt 7.2.2021

Prao ingen självklarhet under coronapandemin – skolor och daghem får ta emot fler

PEDERSÖRE/JAKOBSTAD Just nu har många nior i regionen antingen precis varit ute i arbetslivet eller har sin praoperiod framför sig. Men på grund av corona råder det enligt studiehandledare en osäkerhet kring att ta in praoelever på arbetsplatser.

Lokalt 4.2.2021

Köpmanspar fyller 50 – delar både yrke och födelsedag

JAKOBSTAD I dag fyller köpmansparet Marko och Sanna Löija 50 år. Även om de trivs bra i butiken väljer de att fira det här jubileet med en långhelg vid villan.

Kultur 3.2.2021

Ny utställning tar dig ner till havsbotten – "Kan ge en paus från coronastressen"

JAKOBSTAD Ett besök i utställningen "Havets ljudtunnel" kan ge ingångar till diskussioner om havet – eller också bara en lugn stund.

Lokalt 1.2.2021

Planerna på vandrarhem slopade – Nordmans skola blir hyresbostäder

JAKOBSTAD Nordmans skolas nya ägare, Kim Luukkonen, har ändrat sig angående planerna för den gamla skolfastigheten. "Det är säkrare att hyra ut bostäder", säger han.

Ekonomi 25.1.2021

Korv-Görans Kebab trångbodda trots ny fabrik – bygger ut 1600 kvadratmeter

JAKOBSTAD Korv-Görans anläggning i Peders är fortfarande ny, men då inte ens pandemin hejdat tillväxten har man i rasande fart vuxit ur utrymmena.

Ekonomi 22.1.2021

Företagen optimistiska – planerar anställa lika många sommarjobbare som vanligt

I fjol satte covid-19 käppar i hjulen för många företag som var tvungna att dra ner på antalet sommarjobbare. I år tror företagen inte att de kommer att hamna i en liknande situation.

Kultur 18.1.2021

Nytt samarbete gör det möjligt att färglägga Malmska gården

JAKOBSTAD Jakobstads museum tar nu hjälp av YA-studerande för att göra verklighet av sina planer. Samarbetet har redan resulterat i en målarbok. Näst i tur står ljudmaterial till utställningen i Malmska gården och en fotodokumentation av Björnholmen.

Lokalt 17.1.2021

Nästa vecka inleds coronavaccineringen på dygnet runt-boenden

Nästa vecka börjar man vaccinera äldre mot covid-19 på dygnet runt-boenden inom Jakobstads social- och hälsovårdsverk. Men än så länge anländer endast ett fåtal doser per vecka.

Lokalt 13.1.2021

FSI vill ha mer information från IK Kronan

KRONOBY FSI begär tilläggsinformation från IK Kronan för att kunna ta ställning i frågan om Linda Karlströms lämplighet som tränare.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet