Mathilda Kull

mathilda.kull@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Mårten Sippus, 91, kväver ensamheten med konst

Sedan Mårten Sippus i Vikinga blev änkling började känslan av ensamhet krypa på. Men för några år sedan började han med något han aldrig gjort tidigare; måla tavlor. – För mig har det varit en vän jag har kunnat umgås med, säger Mårten.

Nyhetsbild

Ungdomsgården höll nyöppning – "Det som är så bra med Ziti är sammanhållningen"

KORSHOLM Ungdomsgården Ziti är ett omtyckt ställe för ungdomarna att hänga på. På fredagen höll de öppet hus för att inviga den nya lokalen i Smedsby.

Nyhetsbild

Studerande donerade pengar till barncanceravdelningen på VCS

VASA Pampasmaffian ville göra något för välgörenhet. Resultatet blev 1000 euro till barncanceravdelningen. – Vasastuderande donerar gärna när de vet att det går till något lokalt, säger Pampasmaffians Emilia Friis.

Nyhetsbild

Luukas gillar ny terrängcykelbana – "Roligt med många gupp"

VASA Tack vare talkoarbete och stadens hjälp står nu Trail Riders Vaasas pumptrackbana klar och till terrängcyklisternas förfogande.

Nyhetsbild

Snart säsong för snöskoter – det här ska du tänka på

Vinterhalvåret står för dörren och snart inleds snöskotersäsongen. Men vad ska man tänka på när det kommer till snöskotrar, både vid ett eventuellt köp och vilka regler som gäller när man väl sitter på snöskotern? Mats Carlson på Hydrolink Snowcenter vet.

Nyhetsbild

Datero har varit en hjälpande hand i 20 år

VASA I 20 år har IKT-centret Datero hjälpt stora som små med inlärningssvårigheter och funktionsvariationer.

Nyhetsbild

Mathilda Kull: Dags att prata svenska, Vasa Sport

Det är självklart att svenska språket har en plats i Vasa Sports verksamhet. Man måste bara bli lite upprörd först, skriver Mathilda Kull i sin kommentar.

Nyhetsbild

Sports avsaknad av svenska upprör – "Det var vår miss och jag är ledsen för det"

ISHOCKEY Nu svarar ligalaget Sport på kritiken mot utebliven svenska. – Det var inte meningen att förminska eller undervärdera svenskspråkiga, säger ordförande Heikki Hiltunen.

Nyhetsbild

Bussbolags-vd besviken över NTM-centralens besked: "Man sviker landsbygden"

Beslutet om att inte åtgärda vägar som är i för dåligt skick är inte rätt väg att gå, anser Kennet Svanbäck, vd på bussbolaget Ingves & Svanbäck. – Kanske det här är NTM-centralens rop på hjälp, men var går gränsen?

Nyhetsbild

Street food lockade ut folket

VASA Street food är ett uppskattat koncept bland Vasaborna. På lördagen letade folk sig till gågatan för att ta sig en hot dog med pulled pork, en hamburgare eller kanske en sallad att njuta av i solen.

Nyhetsbild

Barnen fick lära sig om trafiksäkerhet: "Den här dagen är viktig för barnen"

VASA Många barn rör sig i trafiken när sommaren börjar vara över och skolan kallar. På torget på lördagen fick de lära sig om säkerhet i trafiken och ta en titt i polisbilar, en ambulans och en brandbil.

Nyhetsbild

Företag ser möjligheter i Latinamerika

Ambassadörer och företag diskuterade och inspirerades av företag som etablerat sig i Latinamerika och vilka möjligheter som finns för finländska företag. – Finländare tas väldigt bra emot, vi har väldigt bra rykte där, säger Jouko Leinonen, Finlands ambassadör i Brasilien.

Nyhetsbild

Orsaken till stor mängd avföringsbakterier i badvattnet i Vägvik är fortfarande ett mysterium

PETALAX Simskolan hann knappt avslutas innan Vägvik badstrand i Petalax stängdes på grund av för höga halter av tarmbakterier. Som mest var värdet 28 gånger högre än gränsen.

Nyhetsbild

100 år av trädgårdsodling och vänner – förening firar med fin fest i Vasa

I ett sekel har de gjort exkursioner, haft picknick i varandras trädgårdar och bytt plantor på plantbytardagen. Trädgårdsodlingens vänner i Wasa firar 100 år.

Nyhetsbild

Experter diskuterade USA, Kina och Finland: "Finland ska hålla huvudet kallt och se till att välja sina vänner klokt"

Att välja USA:s eller Kinas sida, hur det blir med kalla teknologikriget efter 2020, lösningar på hur Finland ska bli ett attraktivt land. Sådana frågor diskuterades på Wasa Innovation Center på fredagen.

Nyhetsbild

Hildings byafest lever vidare – kulkarnevalen i Komossa ordnades för 34:e gången

VÖRÅ Det började med två gamla vänner som nostalgiskt stötte kula tillsammans i Komossa. Det hela blev en byafest som ordnades varje sommar i 34 år. I år ordnades kulkarnevalen till minne av Hilding Back.

Nyhetsbild

Dan-Ola känner sig otrygg på cykel på Sundom skäriväg: "Man är rädd att få en sten i huvudet"

VASA På Sundom skäriväg är hastighetsbegränsningen 60 kilometer i timmen. Men många kör alldeles för fort, menar Dan-Ola Söderholm, som känner sig otrygg som cyklist på vägen.

Nyhetsbild

Anna färgar tyger med kompostavfall och blommor

VASA Gullök blir rosa, brännässlor blir grått och granatäpple blir gult. Anna Nyman färgar tyg och garn med växter, blommor och kompostavfall.

Nyhetsbild

Potatisen kämpar i torka och kyla – odlare oroliga för skörden

Snart börjar det vara dags för årets potatisskörd, men torka och kyla ställer till det. – Inom ett par veckor behöver vi nog få vatten, helst direkt, säger Micael Gröndahl på Lappfjärds potatis.

Nyhetsbild

Hantverksaffär i Svedjehamn lockar turister från hela världen

KORSHOLM Sommarens tillskott i Svedjehamn i Björköby är hantverksaffären Kvarken Shop. De har haft en lyckad första sommar med kunder från hela världen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet