Mathilda Kull

mathilda.kull@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Street food lockade ut folket

VASA Street food är ett uppskattat koncept bland Vasaborna. På lördagen letade folk sig till gågatan för att ta sig en hot dog med pulled pork, en hamburgare eller kanske en sallad att njuta av i solen.

Nyhetsbild

Barnen fick lära sig om trafiksäkerhet: "Den här dagen är viktig för barnen"

VASA Många barn rör sig i trafiken när sommaren börjar vara över och skolan kallar. På torget på lördagen fick de lära sig om säkerhet i trafiken och ta en titt i polisbilar, en ambulans och en brandbil.

Nyhetsbild

Företag ser möjligheter i Latinamerika

Ambassadörer och företag diskuterade och inspirerades av företag som etablerat sig i Latinamerika och vilka möjligheter som finns för finländska företag. – Finländare tas väldigt bra emot, vi har väldigt bra rykte där, säger Jouko Leinonen, Finlands ambassadör i Brasilien.

Nyhetsbild

Orsaken till stor mängd avföringsbakterier i badvattnet i Vägvik är fortfarande ett mysterium

PETALAX Simskolan hann knappt avslutas innan Vägvik badstrand i Petalax stängdes på grund av för höga halter av tarmbakterier. Som mest var värdet 28 gånger högre än gränsen.

Nyhetsbild

100 år av trädgårdsodling och vänner – förening firar med fin fest i Vasa

I ett sekel har de gjort exkursioner, haft picknick i varandras trädgårdar och bytt plantor på plantbytardagen. Trädgårdsodlingens vänner i Wasa firar 100 år.

Nyhetsbild

Experter diskuterade USA, Kina och Finland: "Finland ska hålla huvudet kallt och se till att välja sina vänner klokt"

Att välja USA:s eller Kinas sida, hur det blir med kalla teknologikriget efter 2020, lösningar på hur Finland ska bli ett attraktivt land. Sådana frågor diskuterades på Wasa Innovation Center på fredagen.

Nyhetsbild

Hildings byafest lever vidare – kulkarnevalen i Komossa ordnades för 34:e gången

VÖRÅ Det började med två gamla vänner som nostalgiskt stötte kula tillsammans i Komossa. Det hela blev en byafest som ordnades varje sommar i 34 år. I år ordnades kulkarnevalen till minne av Hilding Back.

Nyhetsbild

Dan-Ola känner sig otrygg på cykel på Sundom skäriväg: "Man är rädd att få en sten i huvudet"

VASA På Sundom skäriväg är hastighetsbegränsningen 60 kilometer i timmen. Men många kör alldeles för fort, menar Dan-Ola Söderholm, som känner sig otrygg som cyklist på vägen.

Nyhetsbild

Anna färgar tyger med kompostavfall och blommor

VASA Gullök blir rosa, brännässlor blir grått och granatäpple blir gult. Anna Nyman färgar tyg och garn med växter, blommor och kompostavfall.

Nyhetsbild

Potatisen kämpar i torka och kyla – odlare oroliga för skörden

Snart börjar det vara dags för årets potatisskörd, men torka och kyla ställer till det. – Inom ett par veckor behöver vi nog få vatten, helst direkt, säger Micael Gröndahl på Lappfjärds potatis.

Nyhetsbild

Hantverksaffär i Svedjehamn lockar turister från hela världen

KORSHOLM Sommarens tillskott i Svedjehamn i Björköby är hantverksaffären Kvarken Shop. De har haft en lyckad första sommar med kunder från hela världen.

Nyhetsbild

Nina och Jessica vill krossa fördomar om tamråttor – "De är smarta, sociala och empatiska"

VASA Är råttor äckliga och sprider sjukdomar eller är de söta och passar ypperligt som husdjur? Det råder det delade meningar om. En sak är säker och det är att Nina Kronholms och Jessica Mattilas vardag förgylls av deras tamråttor.

Nyhetsbild

Europeiska godsaker säljs i värmen – fudgen mjuknar och chokladen smälter

Den här veckan är matmarknaden Street Food Fiesta på besök i Vasa igen. Men hur klarar sig maten i värmen?

Nyhetsbild

En stadig ström till Strömsö på Gerby-Västervikdagen – se bilder från evenemanget här

Strålande väder, musik, fisksoppa och vänner och bekanta lockade många till Strömsö på Gerby-Västervikdagen.

Nyhetsbild

Konttivuokraus etablerar sig i Vasa – hyr ut specialcontainrar

Vid Wasalines terminal har containerföretaget Konttivuokraus öppnat sitt andra kontor i Finland. Med Konttivuokraus tjänster kan man köpa eller hyra en container i form av en bar eller ett laboratorium, för att nämna några.

Nyhetsbild

Torgscenen utsätts ofta för skadegörelse – "Man önskar att föräldrarna skulle hålla lite koll på sina ungar"

Torgscenen har blivit en samlingsplats där ungdomsgäng vistas och det är inte ovanligt att scenen utsätts för ofog. – De skruvar på alla skruvar som man kan skruva på, säger Vesa Lehtinen från Vasa stad.

Nyhetsbild

Studerande vill bo ensamma – Boxbostäderna i Vasa står tomma

VASA Studerande ansöker just nu om studiebostäder. Trenden att man vill bo ensam håller i sig och alla enrummare är uthyrda medan rum i boxbostäder står tomma. Därför bygger Voas om.

Nyhetsbild

Rusning till studiebostäder i Helsingfors och Åbo

Studiebostäderna i Helsingfors och Åbo fylls snabbt. Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse har över 10 000 ansökningar, majoriteten vill bo i en etta.

Nyhetsbild

Taxiföretagare om första året med nya taxilagen: "Största misstaget att kravet på taxameter togs bort"

Den nya taxilagen får fortfarande efter ett år i bruk kritik från lokala taxichaufförer. Bland annat förstår de inte varför kravet på en taxameter togs bort. Samtidigt får restaurangbesökare inte tag på taxibilar när de ska hem under sena kvällar och nätter.

Nyhetsbild

Danny T & The Sirens redo för scenen i Åminne – "Vi hoppas på publikrekord"

En kväll i äkta rockabilly-anda utlovas i Åminne på fredag den 12 juli. VBL ställde fem frågor till Danny T & The Sirens Daniel Karlsson som spelar på fredag.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet