Elsa Kemppainen

elsa.kemppainen@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Pro Artibus vill satsa på Vasa – Vd: "Konst och kultur behövs speciellt på mindre orter"

Stiftelsen Pro Artibus fyller trettio och satsar på en starkare närvaro i Vasa. Något galleri blir det fortfarande inte i Österbotten, men desto fler evenemang med festivalstämning.

Nyhetsbild

Brandbilsolyckan: Polisen har inte bråttom med förhör – "Huvudsaken att alla klarar sig"

ORAVAIS De som satt i brandbilen som körde i diket i Oravais kommer att förhöras när deras mående tillåter. Det kan handla om veckor.

Nyhetsbild

Bilister slirade i snöslask – Destia: "Replot är en vit fläck"

REPLOT Therese Beijar från Björköby fick ta sig fram längs djupa spår av snöslask på Replot på onsdagsmorgonen, och hon var inte den enda. Destia som sköter vinterunderhållet: "Vädret på Replot spelade oss ett spratt."

Nyhetsbild

Här är metoden som får barnen att må bättre i skolan –"Handlar inte om att vara glad hela tiden"

VASA Få alla i skolan att må bra, då tar också inlärningen fart. Folkhälsans projekt förankrar läroplanens flummiga formuleringar i verkligheten – genom positiv psykologi.

Nyhetsbild

Hej då brödkö, hej gemenskap – nya tag i svinnfrågan när stadens roll diskuteras

VASA Mindre matsvinn, mera gemenskap. Inom några veckor ska beslutsfattare och välgörenhetsaktörer träffas för att diskutera hur mathjälpen i Vasa med omnejd kan göras bättre – med inspiration från södra Finland.

Nyhetsbild

Gun har drivit museum sen hon var sex år – "När man minst anar det är folkdräkterna i ropet igen"

Gun Mannfolk från Lappfjärd har gjort ett gediget arbete för att bevara traditionerna hemma i Lappfjärd. "När man minst anar det är folkdräkterna i ropet igen", säger hon.

Nyhetsbild

"Det gäller att inte gnälla" – Ulrica Karp jobbar för att fler ska kunna studera på svenska

"Det måste gå att bli också annat än vårdare och ingenjör i Österbotten", säger Ulrica Karp som får Folktingets förtjänstmedalj för sin snälla men bestämda kamp för det svenskspråkiga.

Nyhetsbild

Bil körde in i husvägg i Bobäck – familjen Lehtinen vaknade till ett brak

VASA En herrgårdsvagn körde in i familjen Lehtinens vägg i Bobäck, Vasa. Två män flydde från platsen till fots och polisen har ännu inte hittat dem.

Nyhetsbild

VBL granskar matsvinnet i butikerna – "Stamkunder köper nedsatta varor efter klockan nio"

Klimatsmarta konsumenter sorterar och använder hela råvaran. Men tar matbutikerna sitt ansvar i kampen om den överblivna maten? Vasabladet har besökt affärer och tagit reda på hur de handskas med svinnet.

Nyhetsbild

Elsa Kemppainen: I min nya hemstad kan jag tala svenska utan att få på käften

Jag saknar storstadens myller, men att inte kunna sticka ut näsan genom dörren utan att träffa tio bekanta har sina sidor.

Nyhetsbild

Vädret påverkar vilket bröd du köper – Lotta Alhonnoro breddar synen på matsvinn i sin forskning

Mycket mer än bara det individuella valet påverkar hur mycket mat som kastas. Lotta Alhonnoro har gjort en doktorsavhandling om finländarnas älskade bröd – som kastas i så stora mängder att det blir problemavfall.

Nyhetsbild

Många kämpar för Brändö bibliotek – "Jättesorgligt om det stänger"

Brändö bibliotek är en hjärtesak för många, det blir tydligt under demonstrationen på lördagen. – Om biblioteket stänger förlorar Brändöborna sitt vardagsrum, säger stadsdelsföreningens ordförande.

Nyhetsbild

"Här kan jag hitta det jag är bra på" – i Företagsbyn lär sig elever hur samhället fungerar

VASA Kontrakt, fakturor och skojblandad stress – sjätteklassarna intar Företagsbyn. – Det här är ungdomarnas första kontakt med hur samhället fungerar, säger Panu Kalmi från Vasa universitet, som är en av de nya aktörerna i byn.

Nyhetsbild

Maria från Vörå låg på golvet och kunde inte röra sig – övningar håller frisörens nervvärk i schack

Drömhuset blev en mardröm, äktenskapet hängde på en skör tråd, pengarna var slut – och ryggen sade stopp. Tack vare ihärdiga övningar kan Maria Siren från Vörå fortsätta arbeta som frisör.

Nyhetsbild

Öviseleverna Lumi och Roosa efterlyser faktakontroll och respekt i köttdebatten – "Löjligt och småsint"

VASA – Det skrevs många jätteelaka saker. Som att någon är en dålig mamma. Sådant skriver inte unga människor, säger Lumi Storm och Roosa Rantala vid Vasa övningsskola efter debatten om skolans period utan rött kött på matsedeln.

Nyhetsbild

Sunkiga normer under lupp i föreningar – "Folk utgår från sig själva"

Killen sköter det tekniska medan tjejen kokar kaffe. Det kanske låter som en unken fläkt från en svunnen tid, men är fortfarande praxis i många föreningar. Nu vill SÖU bryta normerna.

Nyhetsbild

Syriska kurder håller andan i Korsnäs – Pappan Khaled: "Erdogan vill förinta oss"

– Min kropp är här i Korsnäs, men min själ är hos alla dem i Syrien, säger Khaled Hussein som är syrisk kurd.

Nyhetsbild

Nytt kreativt rum i Vasa – biblioteket hakar på ny trend

Det öppna, kreativa rummet är en stor trend i biblioteksvärlden, och också i Vasa finns nu såväl symaskin som 3D-skrivare. Makerspace är öppet för alla på Vasa stadsbibliotek.

Nyhetsbild

Läget mellan atomvapenländer oroar forskaren Tarja Kronberg – "Varför ger sig inte folk ut på gatorna?"

Domedagsklockan har ställts om – ens under Kalla kriget har det inte sett så här illa ut på kärnvapenfronten, säger forskaren Tarja Cronberg, ordförande för Finlands fredsförbund.

Nyhetsbild

Fredsstuderande litar inte på FN – "Staterna måste säga upp en del av sin suveränitet"

VASA Hur ska världen bli en lugnare plats? Staterna måste ge över en del av sin makt till internationella paraplyorganisationer, säger fredsstuderande på Åbo Akademi.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet