Elsa Kemppainen

elsa.kemppainen@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Sunkiga normer under lupp i föreningar – "Folk utgår från sig själva"

Killen sköter det tekniska medan tjejen kokar kaffe. Det kanske låter som en unken fläkt från en svunnen tid, men är fortfarande praxis i många föreningar. Nu vill SÖU bryta normerna.

Nyhetsbild

Syriska kurder håller andan i Korsnäs – Pappan Khaled: "Erdogan vill förinta oss"

– Min kropp är här i Korsnäs, men min själ är hos alla dem i Syrien, säger Khaled Hussein som är syrisk kurd.

Nyhetsbild

Nytt kreativt rum i Vasa – biblioteket hakar på ny trend

Det öppna, kreativa rummet är en stor trend i biblioteksvärlden, och också i Vasa finns nu såväl symaskin som 3D-skrivare. Makerspace är öppet för alla på Vasa stadsbibliotek.

Nyhetsbild

Läget mellan atomvapenländer oroar forskaren Tarja Kronberg – "Varför ger sig inte folk ut på gatorna?"

Domedagsklockan har ställts om – ens under Kalla kriget har det inte sett så här illa ut på kärnvapenfronten, säger forskaren Tarja Cronberg, ordförande för Finlands fredsförbund.

Nyhetsbild

Fredsstuderande litar inte på FN – "Staterna måste säga upp en del av sin suveränitet"

VASA Hur ska världen bli en lugnare plats? Staterna måste ge över en del av sin makt till internationella paraplyorganisationer, säger fredsstuderande på Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Små djur gör stor skillnad i havet – Expert: isfritt och grumligt i framtiden

När blåmusslan och blåstången hotas blir resultaten en kedjereaktion som till sist når människan. – Vi vill ge allmänheten tydlig information om vad som håller på att ske, säger Roosa Mikkola som är med och kartlägger framtidens hav.

Nyhetsbild

För många blev Estoniaolyckan en sorg utan avslut – Krisarbetare: "Hjärnan kan försöka glömma, men kroppen minns"

När begravningen uteblir är det viktigt att skapa nya ritualer. Att minnas är alltid bra, säger krisarbetaren Ann-Charlotte Kjerulf 25 år efter Estoniaolyckan. – När vi minns blir vi påminda om att livet är både skört och starkt.

Nyhetsbild

Blivande estenomen Evelina om skönhetsboomen: "Finländarna vill inte sticka ut"

Vasabladet träffar nya studerande i stan. En av dem är blivande estenomen Evelina Sundelin – hon har satsat på en bransch som växer så det knakar.

Nyhetsbild

Sandra ska bli kock: " Det är skönt att veta att jag kommer få jobb"

De nya studerandena har kommit till staden – vi har träffat dem. Sommarjobbet på en lokal restaurang tände en gnista i Sandra Nylund från Petalax. Nu ska hon bli kock.

Nyhetsbild

Musik och talang drar igång i ny lokal – fokus på människan bakom musiken

Musik och talang intar Vasa i helgen. Varje år föds nya band, samarbeten och avtal – och romantiska förhållanden förstås.

Nyhetsbild

Så jobbar kommunerna för digitaliseringen bland äldre – "Viktig fråga som inte ska nonchaleras"

Medborgarinstituten och biblioteken spelar huvudrollen när kommunerna i Österbotten lotsar sina äldre i digitaliseringen. Ingen övergripande plan finns men orterna är medvetna om ansvaret. De äldre förväntas också vara aktiva.

Nyhetsbild

Pensionärsförbundet: Kommunerna behöver en praktisk plan för digitaliseringen

Pensionärsförbundet vill ha en starkare styrning från statligt håll för att få äldre att greppa pekplattan, datorn och mobilen. "Att vänta på att situationen löser sig med tiden är att komma undan för lätt."

Nyhetsbild

Nu söks nya lösningar för Långskärs fiskehamn – "Hoppas det här får ett lyckligt slut"

Hur ska det gå med Långskärs fiskehamn? – Vi vill att Vasa fortsätter driva hamnen. Men det kräver att fiskarna aktiverar sig, säger områdeskommitténs ordförande.

Nyhetsbild

Gamla fönster går nästan alltid att rädda – "Många respekterar inte historien"

Många tror att nya fönster isolerar bättre och är mer praktiska än gamla, men så behöver det inte vara. – Laga dina gamla fönster och gör byggnadsarvet en tjänst, säger Outi Orhanen, byggnadsforskare vid Vasa stad.

Nyhetsbild

Blivande juristen Mirjam siktar högt – "Bilden vi har av yrket är ganska romantiserad"

VASA Mirjam Fogde ser fram emot många roliga år av juridikstudier men vill inte pressa – arbetslivet kommer ändå, förr eller senare. "Jag vill också hinna njuta av studierna." Mirjam är en av de nya studerandena Vasabladet intervjuar den här veckan.

Nyhetsbild

Honn ska få framtidens yrke som kodare – "Du rättar till ett fel och det dyker upp trettio nya"

VASA Studerandena är här, de är pinfärska och de är många. Vasabladet kör i gång höstens studiestart genom att presentera en om dagen. Möt Honn Lam från Tammerfors som är en av dem som ska svara på samhällets skriande behov av kodare.

Nyhetsbild

Blivande merkonomen Tiia: "Man måste vara beredd på att det går åt skogen"

VASA De nya studerandena har tagit Vasa med storm. Merkonomstuderande Tiia Risku från Korsholm har gjort passionen för hästar till sitt extraknäck. 15-åringen har redan ett eget företag.

Nyhetsbild

Äta, sporta, studera, vila – allt är inplanerat i Roberts nya liv på Hanken

För den pinfärska ekonomistuderanden Robert Viloma är livet en attitydfråga – allt är möjligt med rätt driv. Han vill gå helhjärtat in i livet och studierna i sin nya hemstad Vasa.

Nyhetsbild

Glatt jippo, dramatisk vecka – Polisen möter folket på torget

VASA Den senaste veckans dramatik ger annars glada Polisens dag en underton av någonting tungt. "Först trodde jag inte det var sant", säger Johanna Westerlund som var på jobb när hon fick höra om skjutningarna i Borgå.

Nyhetsbild

Från extremt till normalt – Populismforskare: "Politik måste bygga på kunskap"

De högerpopulistiska partierna har blivit en självklar del av det nya politiska fältet i Norden. – Att nya grupper kan komma in visar att politiken fungerar, säger populismforskaren Ann-Cathrine Jungar på sommarstället i Brudsund.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet