Elsa Kemppainen

elsa.kemppainen@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Bussbolaget förbannat på vägunderhållet: "Tur att inget värre skett"

"De gör ett jättedåligt jobb", lyder bussbolagets krassa omdöme om vägunderhållet. På torsdagsmorgonen kunde det ha gått illa när en skolbuss åkte ner i diket i Korsholm.

Nyhetsbild

Samlingspartiets kvinnoförbund ångrar ordvalet "läppstiftsregering" – "Vi ville vara lite fräcka"

Kvinnorna får inte ta över politiken, löd budskapet i en insändare Samlingspartiets kvinnor i Österbotten skickade in till Pohjalainen och Ilkka på tisdagen. Nu ångrar de sitt ordval. Och förbundet tar avstånd från budskapet i insändaren.

Nyhetsbild

Skoglund: "Vi måste lyfta det digitala" – framtiden i fokus när Finland firas i stadshuset

När Finlands självständighet firas på stadshuset i Vasa ligger fokus på framtiden. Medan kaffekopparna klirrar och Finlandiahymnen ljuder berättar Kjell Skoglund om sin syn på det som komma ska – och Vasa.

Nyhetsbild

Veteranerna hedrades under traditionell kransnedläggning

VASA Minnet är starkt på självständighetsdagen. "Vi är väldigt rörda och djupt tacksamma", säger Paula Finskas som är med om kransnedläggningen vid hjältegravarna i Vasa.

Nyhetsbild

Plötsligt hörde Carina ingenting – nu hör hon bättre än kollegerna i sjukhusets växel

VASA I dag finns effektiva hjälpmedel som hjälper personer med hörselskada att kunna arbeta. En av dem är Carina Vuorisalo – som ett tag trodde att hon skulle mista både liv och arbete.

Nyhetsbild

Klimatkämpen Tom Juslin från Närpes såg hotet innan världen vaknade: "Politikerna är rädda"

När Tom Juslin från Närpes gav sig ut på klimatresa i Norden talade ännu ingen om klimatförändringen här hos oss. Nu startar FN:s klimatkonferens COP25 och uppmanar till handling – inte helt olikt det Juslin sade redan för tio år sedan.

Nyhetsbild

Bara freden är större än kriget – Veteraner: "Ingen bitterhet, bara tacksamhet"

När fyra krigsveteraner minns kriget slungas vi 80 år tillbaka. Till granaterna som föll, till kamraterna som stupade. Acceptans var det enda sättet att klara sig: "Det var klart för alla: sådär kan det gå."

Nyhetsbild

Forskare om krigstrauma: "Många självmedicinerade med alkohol" – men vad har flyktingar och veteraner gemensamt?

De veteraner som föll utanför samhället efter kriget gick under. Samma princip kan tillämpas på flyktingar från krigshärjade länder. Ett vänligt bemötande är bästa medicin mot krigstrauma, säger psykologen Gunilla Björkqvist.

Nyhetsbild

Så mycket tjänar du på att hyra ut via Airbnb i Vasa – natten billigast i landet

Att ha en Airbnb-lya är inte lika bra business i Vasa som på många andra håll i landet. Men kunden tackar – av alla större städer var det billigast att hyra i Vasa.

Nyhetsbild

HS: Oklara resekostnader för 27.000 – ledande läkare på Gamla Vasa sjukhus förnekar brott

VASA Den ledande läkaren vid Gamla Vasa sjukhus, Markku Eronen, har oklara resekostnader för 27.000 euro, skriver Helsingin Sanomat. Det har att göra med hur arbetsavtalet tolkas, enligt Eronen.

Nyhetsbild

Pro Artibus vill satsa på Vasa – Vd: "Konst och kultur behövs speciellt på mindre orter"

Stiftelsen Pro Artibus fyller trettio och satsar på en starkare närvaro i Vasa. Något galleri blir det fortfarande inte i Österbotten, men desto fler evenemang med festivalstämning.

Nyhetsbild

Brandbilsolyckan: Polisen har inte bråttom med förhör – "Huvudsaken att alla klarar sig"

ORAVAIS De som satt i brandbilen som körde i diket i Oravais kommer att förhöras när deras mående tillåter. Det kan handla om veckor.

Nyhetsbild

Bilister slirade i snöslask – Destia: "Replot är en vit fläck"

REPLOT Therese Beijar från Björköby fick ta sig fram längs djupa spår av snöslask på Replot på onsdagsmorgonen, och hon var inte den enda. Destia som sköter vinterunderhållet: "Vädret på Replot spelade oss ett spratt."

Nyhetsbild

Här är metoden som får barnen att må bättre i skolan –"Handlar inte om att vara glad hela tiden"

VASA Få alla i skolan att må bra, då tar också inlärningen fart. Folkhälsans projekt förankrar läroplanens flummiga formuleringar i verkligheten – genom positiv psykologi.

Nyhetsbild

Hej då brödkö, hej gemenskap – nya tag i svinnfrågan när stadens roll diskuteras

VASA Mindre matsvinn, mera gemenskap. Inom några veckor ska beslutsfattare och välgörenhetsaktörer träffas för att diskutera hur mathjälpen i Vasa med omnejd kan göras bättre – med inspiration från södra Finland.

Nyhetsbild

Gun har drivit museum sen hon var sex år – "När man minst anar det är folkdräkterna i ropet igen"

Gun Mannfolk från Lappfjärd har gjort ett gediget arbete för att bevara traditionerna hemma i Lappfjärd. "När man minst anar det är folkdräkterna i ropet igen", säger hon.

Nyhetsbild

"Det gäller att inte gnälla" – Ulrica Karp jobbar för att fler ska kunna studera på svenska

"Det måste gå att bli också annat än vårdare och ingenjör i Österbotten", säger Ulrica Karp som får Folktingets förtjänstmedalj för sin snälla men bestämda kamp för det svenskspråkiga.

Nyhetsbild

Bil körde in i husvägg i Bobäck – familjen Lehtinen vaknade till ett brak

VASA En herrgårdsvagn körde in i familjen Lehtinens vägg i Bobäck, Vasa. Två män flydde från platsen till fots och polisen har ännu inte hittat dem.

Nyhetsbild

VBL granskar matsvinnet i butikerna – "Stamkunder köper nedsatta varor efter klockan nio"

Klimatsmarta konsumenter sorterar och använder hela råvaran. Men tar matbutikerna sitt ansvar i kampen om den överblivna maten? Vasabladet har besökt affärer och tagit reda på hur de handskas med svinnet.

Nyhetsbild

Elsa Kemppainen: I min nya hemstad kan jag tala svenska utan att få på käften

Jag saknar storstadens myller, men att inte kunna sticka ut näsan genom dörren utan att träffa tio bekanta har sina sidor.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet