Elsa Kemppainen

elsa.kemppainen@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Blivande juristen Mirjam siktar högt – "Bilden vi har av yrket är ganska romantiserad"

VASA Mirjam Fogde ser fram emot många roliga år av juridikstudier men vill inte pressa – arbetslivet kommer ändå, förr eller senare. "Jag vill också hinna njuta av studierna." Mirjam är en av de nya studerandena Vasabladet intervjuar den här veckan.

Nyhetsbild

Honn ska få framtidens yrke som kodare – "Du rättar till ett fel och det dyker upp trettio nya"

VASA Studerandena är här, de är pinfärska och de är många. Vasabladet kör i gång höstens studiestart genom att presentera en om dagen. Möt Honn Lam från Tammerfors som är en av dem som ska svara på samhällets skriande behov av kodare.

Nyhetsbild

Blivande merkonomen Tiia: "Man måste vara beredd på att det går åt skogen"

VASA De nya studerandena har tagit Vasa med storm. Merkonomstuderande Tiia Risku från Korsholm har gjort passionen för hästar till sitt extraknäck. 15-åringen har redan ett eget företag.

Nyhetsbild

Äta, sporta, studera, vila – allt är inplanerat i Roberts nya liv på Hanken

För den pinfärska ekonomistuderanden Robert Viloma är livet en attitydfråga – allt är möjligt med rätt driv. Han vill gå helhjärtat in i livet och studierna i sin nya hemstad Vasa.

Nyhetsbild

Glatt jippo, dramatisk vecka – Polisen möter folket på torget

VASA Den senaste veckans dramatik ger annars glada Polisens dag en underton av någonting tungt. "Först trodde jag inte det var sant", säger Johanna Westerlund som var på jobb när hon fick höra om skjutningarna i Borgå.

Nyhetsbild

Från extremt till normalt – Populismforskare: "Politik måste bygga på kunskap"

De högerpopulistiska partierna har blivit en självklar del av det nya politiska fältet i Norden. – Att nya grupper kan komma in visar att politiken fungerar, säger populismforskaren Ann-Cathrine Jungar på sommarstället i Brudsund.

Nyhetsbild

Göran Sabel struntar i internet och han är inte ensam – pensionärsförbundet oroat

KORSHOLM Under hälften av personer över 75 har använt nätet. – Hot om att lämnas utan service om man inte tar till sig de nya tjänsterna kan väcka en inre anarkist, säger Robert Riska på Svenska pensionärsförbundet.

Nyhetsbild

Huvudbiblioteket i Korsholm öppet igen – "Det känns luftigare än innan"

Biblioteket i Korsholm har öppnat igen efter en renovering som varat hela sommaren. – Det har inte gått som på Strömsö precis, men nu börjar bitarna falla på plats, säger bibliotekschefen.

Nyhetsbild

Elsa Kemppainen: Det fina i att flexa

Jordklotet brinner, skriker vi men märker inte att vi själva har burnout.

Nyhetsbild

Passionen är allt för Fritz Jakobsson – "Det är ingen skillnad mellan vardag och söndag"

VASA Fritz Jakobsson känner sig tryggast mellan röda väggar, med duk framför sig och pensel i hand. Konstnären fyller snart 80 och är fortfarande häpnadsväckande aktiv.

Nyhetsbild

Svampar och träd lever i symbios i skogen – Forskare: "Kalhyggen förstör svampsamhället"

Ensidiga skogsbestånd är dåliga nyheter för svamparnas mångfald. Genom något som forskarna kallar "wood wide web" utbyter svamparna och träden information – ett system som totalförstörs när träden huggs ner.

Nyhetsbild

Internerade Gunvor Brettschneiders barndom tog slut över en natt – "Ingenting fanns kvar av livet"

Gunvor Brettschneider var ett av de finländska barn som internerades på 40-talet. Lägret har satt sina spår i form av rotlöshet, men tack vare familjen klarade hon sig.

Nyhetsbild

Konsten räddade Zarahs liv: "Tidigare dömde jag mig själv innan jag ens hunnit börja"

VASA En nattsvart inre värld tar form i Kasern 14 i Vasa. Ibland är konsten det enda sättet att möta det svåra, åtminstone för Närpesbördiga konstnären Zarah Holmberg.

Nyhetsbild

Vasaföretaget Raawka växer – "Det här tar oss till en ny nivå"

VASA Nu ska operabesökarna i Helsingfors få äta kakor gjorda i Vasa. Raawka börjar tillverka råkakor för Greenstreet – 100 kakor i veckan ska säljas i Helsingfors och runt om i landet.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Sockerfabriken är Oscar Hagens frizon – "Jag vill göra konst för alla"

VASA I den gamla sockerfabriken får Jakobstadsbördige konstnären Oscar Hagen härja så mycket han vill. Upproret har fått ge vika för harmoni – men han slutar aldrig experimentera.

Nyhetsbild

Hot och möjlighet när Afrika växer – Ambassadör: "Hjälp Afrika att hjälpa sig självt"

Europas stora granne växer, och det påverkar oss. Slarva inte med hemläxan, hälsar ambassadör Erik Lundberg till de företag som planerar att etablera sig i ett afrikanskt land.

Nyhetsbild

Vasabon Omar Yehia leder finländska sektionen av New Sudan association – vill inte krisen i landet glöms bort

Människor bor i skogen, gränserna är stängda, kyrkorna, moskéerna och skolorna bombas och det finns inga sjukhus. – Om folk skickas tillbaka svävar de i livsfara, säger Omar Yehia från New Sudan association om läget i Sudan.

Nyhetsbild

Forskare om finländsk cellulosafabrik i Uruguay: "Varken hållbart eller nyttigt"

UPM satsar stort med ny cellulosafabrik i Uruguay. Många jobb och positiva miljöeffekter utlovas. "En bluff", säger forskare som Vasabladet och Österbottens tidning talat med.

Nyhetsbild

Fejsaren hälsar på 200 personer per dag – "Ibland säger det klick"

KRÖNIKA Vasabladets reporter Elsa Kemppainen minns sommaren 2006 då hon jobbade som fejsare. Mycket har hänt sedan dess – den irriterande välgöraren består. Men i dag ler fejsaren i stället för att pressa.

Nyhetsbild

Bara glada miner på stekhet Botniacykling – "Hällde vatten över mig åtminstone fem gånger"

BOTNIACYKLINGEN Årets upplaga av Botniacyklingen blev en svettig historia. "Huvudsaken är att ha kul" tycks vara cykelfestens enstämmiga budskap.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet