Dan Ekholm

dan.ekholm@osterbottenstidning.fi

LEDARE: Rekordvarmt år igen i virusets skugga

Medan världen mest fokuserar på coronapandemin hamnar det större hotet – klimatförändringen – i skymundan. Nya värmerekord sätts på jorden.

LEDARE: Stollar ordnar fest

Nu uppstår ett bekymmersamt fenomen i Finland. Människor som struntar i rekommendationer och bestämmelser för att i stället bjärt bryta dem.

LEDARE: Statsministern och coronaläckaget

Det finns uppenbarligen slitningar inom regeringen angående när och under vilka förutsättningar beredskapslagen kan tas i bruk.

LEDARE: "Vasa behöver fler finskspråkiga"

Ilkka-Pohjalainen oroar sig för att andelen finskspråkiga minskar något i Vasa. VBL anser att Vasa behöver arbetskraft oberoende av språk.

LEDARKOMMENTAR: Håll avstånd till vindturbinerna

LEDARKOMMENTAR: Utegångsförbud inte uteslutet

LEDARE: Vi har inte råd med tuppfäktning

Beskyllningarna duggar tätt mellan regeringen och Helsingfors om vem som gör tillräckligt för att bekämpa covid-19. Sjabblet måste upphöra.

LEDARE: Trump viker sig (inte)

På omvägar medger Donald Trump att han förlorat det amerikanska presidentvalet, men framhärdar att han vunnit. Övergången börjar nu ta form.

LEDARE: Tegnell åsidosätts i Sverige

Mycket tyder på att statsepidemiologen Anders Tegnell inte längre får husera fritt då Sverige försiktigt omprövar sina coronastrategier.

LEDARE: Helsingfors kunde ta modell av Vasa

Det är ingen naturlag att antalet coronafall ökar. Det går att få bukt med smittan. Det vet vi i Vasa. Smittan i Helsingfors berör också oss.

LEDARE: Brobyggarnas tid är nu

Västvärlden får en andningspaus från politiska ytterligheter. Nu behövs brobyggarna för att lösa problemen, brosprängarna bidar sin tid.

LEDARE: Kaskö – liten stad, stora problem

Den akuta förtroendekrisen är för tillfället löst då stadsdirektören fick fortsatt förtroende. Hur hållbart det är på sikt återstår att se.

LEDARE: Lära sig leva med covid-19

Finland har klarat sig undan coronan bättre än andra europeiska länder. Det är resultatet av många olika faktorer. Tur och skicklighet.

LEDARE: Mink som hotar coronavaccin?

Världen kunde dra en suck av lättnad då beskedet om lyckade vaccinförsök kom i måndags. Men ännu finns många utmaningar och hot.

LEDARE: Obligatorisk undervisning i Vörådialekt?

En olycklig språkkonflikt skapar missämja och förtret i Vörå. Hur finskspråkiga behandlas har betydelse också utanför kommunens gränser.

LEDARE: USA:s sår måste läkas

Allt tyder på att Joe Biden vinner över Donald Trump i presidentvalet i USA. Trump måste acceptera sitt nederlag för demokratins skull.

KOMMENTAR: Ingen promenadseger för Biden

Presidentvalet i USA blev jämnare än vad opinionsmätningarna hade gett vid handen. Men ingen stjäl segern av Trump.

LEDARE: Andra vågen Trump?

De närmaste dagarna kan komma att avgöra mycket av USA:s och världens framtid. Ytterligare fyra år med Trump kan bli förödande.

LEDARE: En statligt skriven thriller

Vem behöver deckare då verkligheten ser ut som den gör? Den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen är spännande läsning om vår värld.

LEDARE: Europa stänger för att lindra andra vågen

Den andra coronavågen hotar Europa. Allt fler länder stänger nu ner för att undvika en katastrof. Dödstalen stiger brant igen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet