Dan Ekholm

dan.ekholm@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

LEDARE: Terrorismen skakar Tyskland

Tobias Rathjen var förvirrad, men han eggades upp av rasism, antisemitism och islamförakt. Högerextrem terrorism ökar i Tyskland.

Nyhetsbild

LEDARE Giganternas förbrödring

Finlands och Sveriges tidigare statsministrar Paavo Lipponen och Göran Persson var de sista i sitt slag. De har intressanta tankar om nutiden.

Nyhetsbild

LEDARE: Centern svagaste länken – igen

Finlands regering överväger att ta emot föräldralösa barn från flyktingläger i Grekland. En centerminister har inte hört talas om frågan.

Nyhetsbild

LEDARE: Eldstormen som dödade 25 000 människor

Vi måste återta de nationella symbolerna flaggan och statsvapnet, de har stulits av rasisterna. I Dresden finns samma problematik.

Nyhetsbild

LEDARE En folkkyrka väljer riktning

På onsdag klarnar det åt vilket håll kyrkan går. Det handlar om att kunna leva med och tolerera det ofullständiga och göra det till en styrka.

Nyhetsbild

LEDARE: Då man försäger sig

Det går väldigt snabbt nu. Gränserna för det nya normala i debatten flyttas för var dag. Det som var oacceptabelt beteende i går är normalt i dag.

Nyhetsbild

KOMMENTAR AKK skulle bli Europas mäktigaste politiker

I Tyskland meddelade Annegret Kramp-Karrenbauer att hon lämnar posten som partiledare för Kristdemokraterna CDU. Hon vill inte heller bli förbundskansler.

Nyhetsbild

KOLUMN Ta med eller frysa ut nationalister?

Tyskland skakas av en skandal efter att det högernationalistiska partiet AfD fått politiskt inflytande. Paralleller dras till 1930-talet.

KOLUMN Sveas slynglar och Alfreds pärlor

Vasa stad vill bygga Wasa Station och bidra med 50 miljoner euro till projektet – trots att staden överväger att permittera sin personal.

Nyhetsbild

LEDARE Bye-bye Britannien

Med sorg i hjärtat förlorar EU ett medlemsland. Vi önskar britterna lycka till, men besvikelsen kan bli stor då löften inte infrias.

Nyhetsbild

LEDARE En stridslysten bilförare

En färsk forskningsrapport visar att självcentrerade män kör tyska premiumbilar. Men det betyder inte att alla BMW-förare är oempatiska.

Nyhetsbild

Anders Engström: Donner startade min filmkarriär

Filmregissören Anders Engström är rörd då han nås på telefon. Han är personligen tacksam för vad Jörn Donner gjorde för honom.

Nyhetsbild

LEDARE Pappersstrejken principiell och beklaglig

Sedan i måndags strejkar 17 000 anställda inom pappers- och sågindustrin. Det blir dyrt, men grundar sig på tidigare sjabbel.

Nyhetsbild

LEDARKOMMENTAR: Antisemitismens fula tryne

Natten till måndagen sköt någon med röda färgpatroner mot synagogan i Åbo, rapporterade Åbo Underrättelser. Det är skadegörelse, men på grund av målet och i synnerhet tidpunkten för dådet blir det så mycket mer än vandalism.

Nyhetsbild

LEDARE Inte mera enkelspårigt

Österbottens handelskammare önskar en dubbelspårig järnväg mellan Tammerfors och Seinäjoki. Det här skulle förbättra tågförbindelserna avsevärt.

Nyhetsbild

LEDARE Hysteri stoppar inte coronaviruset

Coronaviruset skördar dödsfall i allt snabbare takt, främst i Kina, men också på andra håll i världen. Det gäller ändå att inte tappa perspektiven.

Nyhetsbild

LEDARE: När allt bryter samman

Det gått 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades. Lägret, denna mänsklighetens bottennotering, får vi aldrig glömma.

Nyhetsbild

LEDARKOMMENTAR: En strategi för Österbotten

Den 18 april 2021 hålls nästa kommunalval. Det är exakt om 15 månader. Vad vill SFP uppnå i Österbotten före valet?

Nyhetsbild

LEDARE Vad är terrorism?

En man med nazistiska sympatier misstänks ha planerat ett sprängdåd i Helsingfors. Målet skulle ha varit muslimer och andra utlänningar.

Nyhetsbild

LEDARKOMMENTAR Bokmalen mot strömmen

Bokälskarna kan skutta av glädje. Det blir en förstärkning av bokhandeln i Vasa centrum.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet