Dan Ekholm

dan.ekholm@osterbottenstidning.fi

KOLUMN: Ett år som nygammal Vasabo

LEDARE: Mardrömmen i Södra Österbotten

Det har gått tolv år sedan skolmassakern i Kauhajoki, men rättens kvarnar mal vidare. Finland prickas för att förövaren inte avväpnades.

LEDARE: Hur farlig är skuldsättningen?

Den som är satt i skuld är icke fri, konstaterade Göran Persson. Finland ökar likt andra skuldsättningen för att ta sig över coronakrisen.

LEDARE: Europas tillstånd

Utan digitaliseringen hade pandemin varit en katastrof. Nu kan många jobba på distans och livet fortgå nästan som normalt. Mer kan göras.

LEDARE: Amerika brinner

Ett område motsvarande två och ett halvt Österbotten har brunnit ner på den amerikanska västkusten. President Trump lyfter fram Finland.

LEDARE: Broar som förändrar livet?

Kvarken Är en bro över Kvarken en orealistisk utopi i miljardklassen eller ett framtidsprojekt som bör genomföras? En mer ingående diskussion behövs.

LEDARE: Förtroende för polisen A och O

Brott En polis i Lahtis dömdes för grov misshandel i ett polishäkte. Finländarna litar på sin polis – det bör de kunna också framöver.

LEDARE: Förgiftat mellan Ryssland och väst

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftades av nervgift som bara ryska säkerhetstjänsten har tillgång till.

LEDARE: Tillåt skyddsjakt på skadefåglar

En statlig arbetsgrupp föreslår åtgärder för att få bukt med vitkindade gäss. Man kunde önska sig samma iver att åtgärda skarvproblemet.

LEDARE: Bibliotek utan nya böcker

Vasa stadsbibliotek får inte köpa nya böcker. Upphandlingsförbudet som skulle ha löpt ut den sista augusti förlängdes till årets slut.

LEDARE: Osalig blandning i coronaprotester

Allt från Hare Krishna-anhängare, flummare, partyfolk till nynazister protesterade mot coronaåtgärder i Berlin. Demokratins hjärta angreps.

LEDARE: Partipolitik i undantagsförhållanden

De borgerliga partierna Centern, Samlingspartiet och Svenska folkpartiet håller försenade partikongresser. En ny partiledare torde bli vald.

LEDARE: Ekonomisk chock med fördröjning

Ekonomi Varsel om permitteringar och uppsägningar börjar dugga tätt. UPM, Finnair, Danfoss, Viking Line och många fler drabbas.

LEDARKOMMENTAR: Vasa och Korsholm måste kunna samarbeta

LEDARE: Marin, vi behöver jobba mer, inte mindre

Statsministern och nyvalda ordföranden för Socialdemokraterna, Sanna Marin, vill förkorta arbetsdagen till sex timmar.

LEDARE: Tveksamt med naturskyddsområde i Kvarken

Miljö Det behövs inga fler motsättningar mellan lokalbefolkning och miljömyndigheter. Planerna på ett naturskyddsområde har en märklig bakgrund.

LEDARKOMMENTAR: Bind skärgården samman

LEDARE: Generationsskifte hos SDP

Sanna Marin blev en lyckospark för Socialdemokraterna. Frågan är vad som är tillfälligheter och vad som är hennes förtjänst.

LEDARKOMMENTAR: Politiskt attentat i Ryssland

LEDARE: Riskbedömning och sunt förnuft behövs för testningen

corona Sjukvården belastas av det stora behovet av coronatester. För att testkapaciteten inte ska stocka sig behövs sannolikhetsbedömningar.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet