Dan Ekholm

dan.ekholm@osterbottenstidning.fi

Dan Ekholm: Är Sverige fredsskadat?

Det som i våra öron låter som slappa rekommendationer, vänliga frågor eller önskemål är i svenska öron en kraftig order. Det är en kulturskillnad.

LEDARE: Overklig verklighet

Finlands huvudstad med omnejd skärs av från resten av landet för att skydda oss mot coronasmittan. Det är ofantliga, men nödvändiga, åtgärder.

LEDARKOMMENTAR: Kyrkoapotekets saga är all

LEDARE Finland och Sverige på olika planeter i coronakrisen

Sverige har valt en annan väg än Finland och de flesta andra europeiska länder i coronakrisen. Sveriges strategi förvånar.

LEDARE Kreativt och flexibelt mot coronan

Det finns flera goda exempel på företag, institutioner och anställda som tar ansvar och lägger om sitt arbete för att bekämpa coronaviruset.

LEDARE: Coronans enorma följder

För att undvika en kollaps i sjukvården likt den i Italien måste sjukvårdspersonal skyddas, men den måste också skydda sig själv.

LEDARKOMMENTAR: Städa stan

LEDARE: Med rysk historia som slagträ

Rysslands president Vladimir Putin intresserar sig för historia på äldre dar. Han börjar sopa Rysslands egna grymheter under mattan.

Nyhetsbild

LEDARE: Corona – det är allvar nu

Nu behövs en vinterkrigsanda där alla drar åt samma håll för att rädda liv. Omtanke om andra och samtidigt beredskap att isolera sig.

LEDARKOMMENTAR: 105 dagar av skräck

Det har förflutit 80 år sedan vinterkriget tog slut. Den mest traumatiska händelsen i Finlands historia var över.

Nyhetsbild

Merkel: 60–70 procent av tyskarna kan smittas av corona

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att tyskarnas solidaritet, förnuft och hjärtan nu ställs för prov på grund av covid-19.

LEDARE: Vad händer med asylrätten?

Europa börjar tumma på rätten att söka asyl. Det sker då Grekland börjar skjuta tårgas mot människor som försöker ta sig till Europa.

LEDARE Virusets enorma indirekta följder

Coronaviruset påverkar oss på många plan även om vi inte skulle få själva smittan. Italiens öde kan vara vår framtid om det går illa.

KOLUMN: Vasas stolthet

Vikten av att läsa böcker betonas i festtalen, men samtidigt sätter Vasa stopp för bibliotekets bokinköp för sex månader framöver.

LEDARE: Terrorlagen bör skärpas

Justitieministeriet ser över terroristlagstiftningen. En översyn är nödvändig, men gränsdragningarna kan vara svåra att göra.

LEDARE Välfärdsområdet behövs i Österbotten

Alla frågor om välfärdsområdet är inte besvarade. Det är också det fina, vi får själva bygga upp strukturen utan diktat från staten.

LEDARE: Coronaviruset – var beredd, men mota paniken

Finländarna är lyckligt lottade. Vi bor i ett glest befolkat land med högklassig sjukvård och tillförlitliga myndigheter.

Nyhetsbild

LEDARE: Österbottniska kommuner bäst i test

De svenskösterbottniska kommunerna toppar sysselsättningsstatistiken i landet, visar färska siffror. Många i jobb, trots hög invandring.

Nyhetsbild

LEDARKOMMENTAR: Fascisten som kom ut ur skåpet

Fascist var länge ett skällsord och innebörden borde få de flesta att rygga tillbaka. För en sannfinländare blev det ett varumärke.

Nyhetsbild

LEDARE: Kina tar sig ton mot Sverige

Kina börjar allt mer oförblommerat göra maktanspråk och tolererar ingen kritik. Det här är en väckarklocka för Sverige, men också för oss.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet