Tove Tikkanen

tove.tikkanen@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Rolf Pörkenäs är finsk medborgare igen: ”Med åldern funderar man lite mer på vem man är”

Allt fler i Sverige ansöker om finskt medborgarskap och Rolf Pörkenäs är en av dem. Sedan mitten på juli är han medborgare i både Sverige och Finland.

Nyhetsbild

Finlands ambassadör: Samarbetet mellan Finland och Sverige är starkare än coronakrisen

Gränsen mellan Finland och Sverige har markerats under coronaepidemin, men det har inte fått relationen mellan länderna att svaja. Det säger Liisa Talonpoika, Finlands ambassadör i Stockholm. Pandemin har snarare förstärkt relationen, enligt henne.

Nyhetsbild

Finlandsinstitutet vill locka tillbaka svenskspråkiga till Finland

Många finlandssvenskar väljer att flytta till Sverige och en del återvänder till Finland. Nu ska Finlandsinstitutet undersöka vad som krävs för att fler ska vilja flytta tillbaka.

Nyhetsbild

Stina Ekblad: "Jag är en människa som ägnat hela mitt liv åt konsten, skönheten och poesin"

Sökandet efter skönhet har drivit skådespelaren Stina Ekblad framåt. I augusti släpper hon en självbiografi, präglad av dikter som har betytt mycket för henne.

Nyhetsbild

Elin Blom: "Jag längtar tills jag får skrika igen"

I höstas släppte Elin Blom sin debutskiva med "Felin". Förväntningarna inför att få presentera musiken live under våren var stor, men coronaviruset raserade planerna. Nu jobbar hon i stället på nästa album.

Nyhetsbild

Tegnell vill att reserestriktionerna hävs helt och hållet – "Blir lätt komplicerat med regionala regler"

Smittspridningen av coronaviruset går stadigt neråt i Sverige, menar Anders Tegnell. Att finländare oroar sig över att svenskar ska ta med sig smitta till Finland, tycker han är en onödig oro.

Nyhetsbild

Forskare belyser barns perspektiv på corona – viruset syns också i dagisbarnens lekar

Barn är flitiga på att uttrycka sig om coronaviruset, visar en ny studie. Att uppmärksamma barns uttryck är också ett sätt att se barnen som aktiva samhällsmedborgare.

Nyhetsbild

Nya coronafall i Västerbotten – smittskyddsläkare: Tänk på det här om du besöker Umeå i sommar

Västerbotten är en av de regioner som klarat sig lindrigast undan covid-19 i Sverige. Då färjan går mellan Umeå och Vasa är det finländare som väljer att besöka regionen.

Nyhetsbild

Österbottning i Sverige: "Skulle rösta för Sveriges strategi i 10 av 10 fall"

Att ta sig från Sverige till Finland under coronapandemin är något som diskuteras flitigt. En del österbottningar i Sverige upplever att de inte är välkomna till Finland.

Nyhetsbild

Patrik Hadenius om första tiden som förlagschef för Norstedts – "Jag har nästan blivit lite rädd"

När Patrik Hadenius grundade Språktidningen vann han den finlandssvenska publikens intresse. Nu har han tagit klivet in i bokvärlden.

Nyhetsbild

Maria Påhls från Vörå tänker inte besöka hemknutarna i sommar – "Känns fel att besöka coronafria Österbotten"

Maria Påhls är uppvuxen i Vörå men bor i Stockholm. Även om hon är efterlängtad av familjen, har hon bestämt sig för att inte åka till Finland i sommar.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet