Sport

Friidrott

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Kristian Bäck är tillbaka efter skadeproblemen – fyra i Åbo: "Förhållandena var riktigt dåliga"

FRIIDROTT Längdhopparen från Vasa öppnade säsongen i Paavo Nurmi Games och mötte bland annat klubbkamraten och Kristian Pulli. "Jag är helt nöjd," säger Bäck.

Nyhetsbild

Beslutet: Bara tio ryska friidrottare i OS

FRIIDROTT Ytterligare 35 ryska friidrottare har fått klartecken för att tävla internationellt under neutral flagg. Totalt finns det nu 62.

Nyhetsbild

Nytt rekord för Oscar Grannas: "Det var bra hoppkänsla"

FRIIDROTT Bland de lokala utropstecknen när IF Drotts distriktstävling avgjordes på Centralplan fanns arrangörsföreningens Oscar Grannas. Han förbättrade sitt personliga längdrekord med 34 centimeter.

Nyhetsbild

Vasa IS Elin Pajunen i rekordform – nytt personbästa i höjdhopp: "Siktar på FM-medalj"

FRIIDROTT Säsongens första GP-tävling i friidrott bjöd på många rekord. Såväl Elin Pajunen som Björn Sandler stod för varsitt. Samtidigt chockade Elmo Lakka alla på 110 meter häck – och förpassade Arto Bryggares rekord till historien.

Nyhetsbild

Strömberg, Nygård och Rauhala varvade i gång säsongen ute på löpbanorna: "Kan kapa två–tre sekunder"

FRIIDROTT Alina Strömberg, Jeanine Nygård och Alex Rauhala har kommit i gång med sina utomhussäsonger.

Nyhetsbild

Friidrottarna har öppnat spjället – här hittar du resultaten från DT i Nykarleby

FRIIDROTT IF Nykarlebynejden håller på traditionen och arrangerar distriktstävlingar i maj. Här hittar du resultaten från torsdagens bataljer på Skogsvallen.

Nyhetsbild

Grannas långt under 12, Envall knappt under 50 sekunder

FRIIDROTT Unge Oscar Grannas hade bra speed i säsongspremiären. Han förbättrade sitt personbästa på 100 meter med halvsekunden på Skogsvallen.

Nyhetsbild

Säsongen inleds på Skogsvallen – Envall öppnar turbon på 400 meter

FRIIDROTT IF Nykarlebynejden brukar vara först ut som DT-arrangör och så även i vår. Säsongens första distriktstävling arrangeras på Skogsvallen på torsdagskväll.

Nyhetsbild

Tero Pitkämäki coachade spjutkastare på Karlsplan: "Först som 22-åring ser man vem som är vem"

FRIIDROTT Vasaregionens spjutskola fick besök av den flerfaldige mästerskapsmedaljören Tero Pitkämäki på tisdagskvällens träningspass.

Nyhetsbild

Björn Sandler femma i lördagens landsvägslopp

FRIIDROTT Falkens Björn Sandler löpte in som femte man i lördagens landsvägslopp i Helsingfors. Tiden var nästan i paritet med vad han presterade i landsvägs-DM nyligen.

Nyhetsbild

Alina Strömberg jagar biljett till U23-EM – måste putsa personbästat med en hundradel på 200 meter

FRIIDROTT Larsmo IF-sprintern Alina Strömberg har i flera månader haft fullt fokus på att klara kvalgränsen till U23-EM. På fredagen kom bakslaget att mästerskapet inte ordnas i norska Bergen som planerat – men det ruckar inte på Strömbergs planer.

Nyhetsbild

IF Drott firar fulla 100 år – flera jubileer inbakade i jubileumsåret

FRIIDROTT IF Drott fyller hundra i år. Det är osäkert om det blir någon jubileumsfest i höst, men det finns andra jubileumskarameller att suga på. Till dem hör både Ärevarvet och Jakob Marathon.

Nyhetsbild

Sandsund skola tredje i riksomfattande friidrottsfinal

FRIIDROTT Eleverna i Sandsund skola klarade sig med bravur i den landsomfattande Hese-finalen. Skolans sexor knep tredjeplatsen i tävlingen som avgjordes på sexton orter samtidigt.

Nyhetsbild

Spjuttalangen från Vasa kastade inhemskt årsbästa: "Helt okej"

FRIIDROTT Spjutkastaren Anni-Linnea Alanen som tävlar för Vaasan Vasama fick till ett riktigt bra resultat i sin första tävling för säsongen.

Nyhetsbild

"Kortisen" från Hjulfors till Lappfors årets nyhet i Uttertrail

FRIIDROTT Luktar 52 km från Vilobacka och 23 km från Sexsjö maraton? Då lönar det sig att testa årets nyhet i Uttertrail. Det är den 12 km "korta" rutten från Hjulfors till Lappfors.

Nyhetsbild

53 dagar kvar för Sandra Eriksson att knipa en OS-biljett: "Har inte tid att springa dåliga lopp"

FRIIDROTT Sandra Erikssons stora målsättning är att kvalificera sig för OS – antingen på tid eller via världsrankingen. Hon har fram till den 29 juni på sig och är öppen för att det kan bli tävlingar i hela Europa.

Nyhetsbild

Såkabo hjälper amerikanska nå OS

FRIIDROTT Har tränat på samma gym i Columbus Ohio.

Nyhetsbild

Therese Johaug vill kvala in till OS – på 10 000 meter

FRIIDROTT På lördag möter Therese Johaug löparstjärnan Karoline Bjerkeli Grövdal i en duell på 10 000 meter på Bislett i Oslo. Johaugs mål: Att klara OS-kvalgränsen.

Nyhetsbild

Maraton får vänta – FM i terräng nästa för Björn Sandler

FRIIDROTT Björn Sandler ställer sig på startlinjen i terräng-FM i helgen. Däremot är det lite oklart när han ska löpa favoritdistansen maraton. Det kan dröja åtskilliga månader.

Nyhetsbild

Landsvägs-DM har gått i mål – här hittar du resultaten

FRIIDROTT ÖID:s friidrottare inledde säsongen på hemmaplan med distriktsmästerskapen på landsväg i Jakobstad. Här hittar du resultaten från mästerskapen.

Nyhetsbild

Lilja stark på slutet – Häger tröttnade på återresan

FRIIDROTT Vid vändningen i Edsevö såg Emely Häger ut att kunna greja mästerskapet. Andrea Lilja ville annorlunda och tog DM-guldet efter en urstark avslutning.

Nyhetsbild

Sandlers grill inte tillräckligt het – Kronqvist spurtade hem guldet på landsväg

FRIIDROTT Luckan växte till några meter på återresan från Edsevö, men det var inte tillräckligt. Unge Robin Kronqvist spurtade ner Björn Sandler i landsvägs-DM.

Nyhetsbild

Sandell och Lilja ska försvara mästerskapet på landsväg

FRIIDROTT I fjol försvann landsvägs-DM i coronadimman. Men på söndag blir det kamp om medaljerna i Jakobstad. Andrea Lilja och Kevin Sandell har chansen att försvara sina titlar från 2019.

Nyhetsbild

I vår ringer han inte, Bo–Erik Isakas

FRIIDROTT Den här årstiden brukar Bo-Erik Isakas använda telefonen synnerligen flitigt. Men i vår ringer han inte. Eldsjälen har beslutat tacka för sig i Ärevarvet.

Nyhetsbild

Ärevarvet förskjuts mot hösten – ÖID:s mål ligger betydligt över fjolårsresultatet

FRIIDROTT Ärevarvet utgör en grundbult i ÖID-föreningarnas ekonomi. I fjol gav jippot mindre än vanligt. Genom att senarelägga evenemanget försöker klubbarna gardera sig mot pandemins härjningar.

Nyhetsbild

Nina Chydenius går för personligt rekord i landsvägs-FM: "Jag är supertaggad"

FRIIDROTT Landsvägs-FM inleder friidrottssäsongen på lördag. Nina Chydenius kan räknas till de heta namnen på halvmaran, men hon är inte ensam i den kategorin.

Nyhetsbild

Vasa står värd för FM i friidrott 2024

FRIIDROTT Friidrottsförbundet beslöt på sitt fullmäktigemöte i dag att Vasa och Karlsplan står som värd för FM i friidrott 2024.

Nyhetsbild

Ingen Bastucup i april – Brahe laddar för senare start

FRIIDROTT Flyttfåglarna slår Bastucupen med mer än en hästlängd i vår. Det blir nämligen ingen cupstart i april. Men IF Brahe har ändå inte avblåst löpcupen.

Nyhetsbild

Charlotta Sandkulla har ny tränare vid namn David Söderberg – kastade hem bronset i vinter-FM

FRIIDROTT Charlotta Sandkulla trampar upp nya stigar. Hon tränas numera av David Söderberg och har börjat studera vid idrottsgymnasiet i Vörå. En färsk FM-medalj finns likaså i prisskåpet.

Nyhetsbild

Succé i inomhus-EM för Finland – medaljer till Kemppinen och Junnila

FRIIDROTT Helgens Europamästerskap i polska Torun har varit helt fantastiska för Finland. Kristian Pullis EM-brons i längd följdes upp av silver på 60 meter för Lotta Kemppinen och brons i höjd för Ella Junnila.

Nyhetsbild

Dubbelseger för Björkgrens på häcken – Strömberg på silverpallen på 200 meter

FRIIDROTT Bröderna Björkgren från IF Drott var kvickast över häckarna på 60 meter i hall-FM. Storbror Alexander var överlägsen mästare i 19-årsklassen på 8,02 medan Adrian klippte hem silvret.

Nyhetsbild

Alexander Björkgren slaktade rekorden i junior-FM

FRIIDROTT Alexander Björkgren jobbar inte på Snellmans, men slaktartakterna sitter alla gånger i kroppen. På lördagen raderade drottaren ut två ÖID-rekord på 60 meter.

Nyhetsbild

FM-silver i hallsäsongens enda tävling för Mathilda Kvist – Vasa IS inledde junior-FM med tre medaljer

FRIIDROTT Junior-FM avgörs i Tammerfors i helgen och Vasa Idrottssällskap inledde med tre medaljer. Vaasan Toverit och Närpes Kraft knep varsitt FM-guld.

Nyhetsbild

Nina Chydenius om taktiska loppet på 3000 meter i FM: "Vi sprang bara för medaljerna"

FRIIDROTT Gamlakarleby IF-löparen Nina Chydenius sprang den, för henne, ovanligt korta distansen 3000 meter i inomhus-FM. Hon vet att hon hade snabbare tider i kroppen än vad slutresultatet visade.

Nyhetsbild

FM-medaljer till Vaasan Vasama och GIF – Junnila nära EM-gränsen i höjd

FRIIDROTT Den 22-åriga höjdhopparen Ella Junnila har redan varit med om mycket. Stortävlingar, FM-guld, brons i junior-EM och nationsrekord. I Jyväskylä vann hon sitt första FM-guld inomhus och var nära att gå över OS- och EM-kvalgränsen 196.

Nyhetsbild

Sandra Eriksson blev av med sitt hallrekord på 1500 meter – Sara Kuivisto stod för panglopp i Jyväskylä

FRIIDROTT Tidigare under hallsäsongen hade Sara Kuivisto löpt nationsrekord både på 600 och på 800 meter. I FM tog hon hem guldmedaljen på 1 500 meter och slog Sandra Erikssons gamla nationsrekord på köpet.

Nyhetsbild

Stafettkarnevalen ordnas som lokala stafettfester – en kan ordnas i Vasa: "Det enda rätta"

FRIIDROTT Att i maj arrangera Stafettkarnevalen på Olympiastadion med 10 000 barn och unga går inte för sig. Därför har Skolidrottsförbundets styrelse bestämt att sprida ut karnevalen på flera orter i Svenskfinland.

Nyhetsbild

Sandra Eriksson nuddade EM-gränsen – Nathalie Blomqvist på 2.08,84

FRIIDROTT Sandra Eriksson nosade på EM-gränsen på 1500 meter på lördagen. Hon var en knapp halvsekund från att knäcka den nöten i halltävlingar i Sollentuna.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist sprang rekord men missade EM-gränsen i debuten

FRIIDROTT Hallpremiären är undanstökad. Nathalie Blomqvist sprang 1 500 meter i Helsingfors i söndags, men det gick inte riktigt så fort som 19-åringen hade hoppats.

Nyhetsbild

Besvikelse i GIF över Kokkolan Veikots partnerval

FRIIDROTT Gamlakarleby IF – vassast i stan på friidrott – fick aldrig frågan om den ville vara med och arrangera junior-FM. Grannen KV valde i stället att vända sig till IF Åsarna. Det väcker besvikelse i GIF.

Nyhetsbild

Kokkolan Veikot och IF Åsarna arrangerar junior-FM i augusti

FRIIDROTT Kokkolan Veikot och IF Åsarna fungerar på lika villkor som arrangörer för junior-FM i sommar. Tävlingarna arrangeras i Karleby och det var KV som frågade om Åsarna ville vara med och dela på värdskapet.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist sparrar mot Sara Kuivisto och hoppas på snar tävlingsstart

FRIDROTT Sydafrika fanns med på ett hörn när Nathalie Blomqvist planerade vinterns träning. Nu blir det ingen resa till den kontinenten. I stället blev det ytterligare en vistelse på simulerad höghöjd i Pajulahti.

Kokkola City Run byter årstid

LÖPNING Coronapandemin gör att Kokkola City Run flyttas framåt i almanackan. Nu siktar man på att arrangera motionsloppet i september i stället för i maj.

Nyhetsbild

Beslut om årets stafettkarneval i mitten av februari

FRIIDROTT På grund av coronasituationen och de rådande rekommendationerna är det fortfarande oklart om Stafettkarnevalen kan arrangeras i vår.

Nyhetsbild

Finlands snabbaste kock fortsätter jaga rekordtider

FRIIDROTT I augusti 2019 kom Christoffer Envall med det oväntade beskedet att han skulle trappa ner sin elitsatsning. Det blev inte riktigt så. I somras löpte han rekord på både 100 och 200 meter. Målet är ännu kvickare ben 2021.