Sport

Friidrott

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Två ÖID:are till terräng-EM i Irland

FRIIDROTT Två ÖID:are finns bland de sju uttagna till Europamästerskapet i terränglöpning som går av stapeln i början av december.

Nyhetsbild

Ari Lappinen efter Marras månad mäkimadness: "Nu känns det bra"

FRIIDROTT Det skulle bli 103 kilometer eller 56 varv kring Roskisbacken för Ari Lappinen & Co födelsedagen till ära i Marras månad mäkimadness. Hur gick det?

Nyhetsbild

Nina Chydenius överraskade sig själv: "Jag är absolut inte en terränglöpare"

FRIIDROTT Det var på många sätt mot alla odds som Nina Chydenius (GIF) blev femma och bästa finländare i de nordiska mästerskapen i terränglöpning.

Nyhetsbild

Blomqvist med och tog lagsilver: "Vi fick energi av varandra"

FRIIDROTT Nina Chydenius klarade sig bäst av finländskorna i de nordiska mästerskapen i terränglöpning. Hon var tätt följd av Nathalie Blomqvist och Suvi Miettinen. Tillsammans tog de silver i lagtävlingen.

Nyhetsbild

Galenskapen på Roskisbacken: "Det ska kännas"

FRIIDROTT Klockan 6 på lördag morgon drog Ari Lappinen & Co på Marras månad mäkimadness på Roskisbacken. ÖT tog pulsen på gänget mitt på dagen.

Nyhetsbild

Lappinens testar pannbenet i Marras månad mäkimadness på Roskisbacken i Sandsund

FRIIDROTT Det handlar om 56 varv upp- och nerför Roskisbacken. Den uthållige förväntas löpa 103 kilometer, vilket ger mellan 800 och 1000 höjdmeter. Utmaningen Marras månad mäkimadness gör helt klart skäl för namnet.

Nyhetsbild

Tre ÖID:are terränglöper i nordiska mästerskapen i Sverige

FRIIDROTT Nordiska mästerskapen i terränglöpning avgörs i Tullinge, Sverige den 7 november.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist tvåa i NM-granskningar: "Det gick överraskande bra"

FRIIDROTT IK Falkens Nathalie Blomqvist blev tvåa i Pajulahti på kvaltävlingarna på 9 kilometer till de nordiska mästerskapen.

Nyhetsbild

Coronaoro ställer in maratonlopp i Kina – pressat läge inför OS

FRIIDROTT Med kort varsel ställdes dagens maratonlopp i Wuhan i Kina in. Detta på grund av att antalet smittade av coronaviruset i landet ökar.

Nyhetsbild

Camilla Richardsson höll bra fart i Spanien – tredje bäst någonsin i Finland

FRIIDROTT Camilla Richardsson fick till en utmärkt tid på halvmaraton.

Nyhetsbild

Vinnare i Stockholm Marathon lyssnade på musik under loppet – nu ändras reglerna

FRIIDROTT Att tävlingsspringa och lyssna på musik är tillåtet i Sverige men inte internationellt. Efter att det uppmärksammats att SM-vinnaren i Stockholm Marathon, Carolina Wikström, sprungit med hörlurar ändrar Sverige reglerna.

Nyhetsbild

Robin Kronqvist sprang personligt i Norge

FRIIDROTT Falkenlöparen Robin Kronqvist verkar vara fullt återställd efter sin fotskada. Han löpte personligt rekord på 10 km i lördags.

Nyhetsbild

Kengo snabb i Stockholm – GIF:are i Tammerfors

FRIIDROTT IF Nykarlebynejdens Veronica Kengo löpte med framgång i Stockholm maraton, medan två löpare från Gamlakarleby IF visade framfötterna i Tammerfors.

Nyhetsbild

GIF-löparna samlade in cirka 11 000 euro – ordförande både nöjd och lättad

ÄREVARVET Gamlakarleby Idrottsförening nådde sitt mål med råge då man genomförde sitt Ärevarv på fredag kväll på Köukarberget.

Nyhetsbild

Drott uppvaktade sina idrottare

FRIIDROTT IF Drott har lagt punkt för en aktiv säsong. Sammanlagt cirka 50 knattar och 20 juniorer fick pris. Av dem var ett halvt dussin FM-medaljörer.

Nyhetsbild

Richardsson under 16 minuter på fem kilometer – oklart om det var nytt nationsrekord

FRIIDROTT Camilla Richardsson sprang som planerat på fem kilometer på Helsinki City Running Day. Målet var att ta sig under 16 minuter – och det gjorde hon med marginal.

Nyhetsbild

Robin Kronqvist gjorde comeback – tävlade i norskt gatulopp

FRIIDROTT En glädjande nyhet – Robin Kronqvist är tillbaka i resultatlistorna. Efter en efterhängsen fotskada gjorde han comeback på asfalt i Norge.

Nyhetsbild

Richardsson jagar Erikssons rekordtid på fem kilometer: "Målet är nytt nationsrekord"

FRIIDROTT Sandra Eriksson innehar nationsrekordet på fem kilometer landsväg. På lördag ska Camilla Richardsson försöka klå den tiden.

Nyhetsbild

Sandra Eriksson får tränarjobb i Jakobstad: "En perfekt lösning för mig"

FRIIDROTT Friidrottarna vid idrottslinjen på Jakobstads gymnasium får ett etablerat friidrottsnamn som tränare när Sandra Eriksson ansluter till tränarteamet.

Nyhetsbild

IF Drott firade 100 år med Ärevarvet: "Siktar på 100 år till"

ÄREVARVET Onsdagen var en historisk dag för IF Drott som firade 100 år med det 40:e Ärevarvet. Något som fick den 83-åriga storsamlaren Markus Karlsson att framstå som rena rama junioren.

Nyhetsbild

Falkens elitlöpare trimmade i Ärevarvet – Blomqvist har ny tränare

FRIIDROTT Nathalie Blomqvist och Sandra Eriksson har en skadefylld säsong bakom sig. Hur är formen nu?

Nyhetsbild

Sega gubbar satte euron i rullning i Falkens Ärevarv

ÄREVARVET Med 106 deltagare och 43 682,20 insamlade euro överskred IK Falken sin målsättning på 35.000 euro i årets Ärevarv. Detta med hjälp av en storsamlare som egentligen inte längre skulle vara med.

Nyhetsbild

Kanontid av Nina Chydenius på halvmaran – topp tio i landet genom tiderna

FRIIDROTT Karlebylöparen Nina Chydenius har en strålande säsong bakom sig. Hon avslutade med en riktig skräll på ett halvmaraton i Köpenhamn.

Nyhetsbild

Silverkillen Björn Sandler: "Det hade inte gått att springa fortare"

FRIIDROTT Falkens löpargarde har fått säsongen förstörd av skador – men det gäller minsann inte Björn Sandler. Han grejade sin andra raka FM-medalj på maraton på lördagen.

Nyhetsbild

Björn Sandler på startlinjen i maraton-FM – har en silvermedalj att försvara

FRIIDROTT Björn Sandler gladde med en silvermedalj i maraton-FM förra hösten. Loppet i Vanda var en fullträff med personligt rekord. På lördag ska han försvara medaljen i Jyväskylä.

Nyhetsbild

Terräng-DM med lite mera terräng – Måtarsberget tävlingsarena på lördag

FRIIDROTT IF Nykarlebynejden prenumererar numera på arrangörsskapet för terräng-DM. IFN står värd för mästerskapen för tredje året i rad när löparna ställer sig på startlinjen på Måtarsberget på lördag.

Nyhetsbild

Ingen FM-medalj för ÖID – och inte för IF Drott heller

FRIIDROTT IF Drotts pojkkvartett lyckades inte upprepa lördagens guldbravad under andra dagen av stafett-FM i Uleåborg. Det blev en fjärdeplats i häckstafetten. ÖID blev utan medalj på söndagen.

Nyhetsbild

Drott säkrade stafettguldet på sista etappen – Alexander Björkgren: "Alltid roligt att springa om folk"

FRIIDROTT Drott var den enda österbottniska föreningen som knep en medalj på lördagen när stafett-FM inleddes i Uleåborg.

Nyhetsbild

Fotskada förstörde sommaren – men Robin Kronqvist tävlar i höst

FRIIDROTT Falkens löpare har inte fått luft under vingarna i sommar. Robin Kronqvist är en av dem som gått skadad hela säsongen. Nu löper han igen, men någon bandebut i stafett-FM blir det inte.

Nyhetsbild

Vasa IS med flest lag till FM – Björkgren starkt namn i Drott

FRIIDROTT Friidrottssommaren 2021 är inne på upploppet. Stafett-FM avgörs i Uleåborg under veckoslutet. Av ÖID-föreningarna är det Vasa IS som har flest lag i elden.

Nyhetsbild

För få ljusglimtar i Sverigekampen – Finland förlorade igen

FRIIDROTT Den andra dagen av Sverigekampen bjöd inte på tillräckligt många glädjepiller för att Finland skulle kunna hämta in underläget från lördagen. Oroväckande få österbottningar var också i elden.

Nyhetsbild

LIVE: Tufft för Finland i Sverigekampen

FRIIDROTT Den andra dagen av Sverigekampen är avslutad. Vi rapporterade live.

Nyhetsbild

Wilma Murto utan resultat i stav – svensk ledning både i herr- och damkampen

FRIIDROTT Wilma Murto floppade i stavgropen. Favoriten blev utan resultat. Trots det blev det dubbelt Finland i grenen.

Nyhetsbild

Ingen fullträff för Filiph Johansson – sexa på fyrhundringen

FRIIDROTT GIF:aren Filiph Johansson lyckades inte rubba någon av sina medtävlare på Stockholms stadion. Han var sexa och sist på 400 meter.

Nyhetsbild

Löpningen fungerar, inte hindren – Richardsson tvåa i Sverigekampen: "Var inte min dag"

FRIIDROTT Även om sluttiden 9.57,31 var säsongsbästa för Camilla Richardsson på 3000 meter hinder så var hon inte alls nöjd med prestationen i Sverigekampen.

Nyhetsbild

Halsont på morgonen – Nina Chydenius jättenöjd med tiden på 10 kilometer

FRIIDROTT Damernas 10 000 som löptes som landsvägslopp i samband med Tjejmilen. Nina Chydenius och de andra blåvita löparna tvingades dessvärre bevittna en svensk trippel på sträckan.

Nyhetsbild

Järvenpää valde Jakobstad framför Stockholm – och fick bra motstånd av Sandell

FRIIDROTT Kevin Sandell trissade upp tempot på 10 kilometer i JB Street Run. På slutvarvet fick han ändå ge sig för favoriten Jarkko Järvenpää – men det var inte överdrivet många sekunder som skiljde dem åt.

Nyhetsbild

Hett namn i JB Street Run – finländsk mästare löper 10 kilometer

FRIIDROTT Årets finländske mästare på 10 000 meter deltar i JB Street Run i dag. Startskottet för stadsloppet går klockan 12.30 på gågatan i Jakobstad.

Nyhetsbild

Åsarnas Charlotta Sandkulla är statistiketta inför landskampen: Det känns helt otroligt

FRIIDROTT Charlotta Sandkullas sista säsong med trekilosslägga blev en succé. Nu får hon landslagsdebutera i juniorlandskampen – en tävling hon annars alltid brukar se från läktaren eller på tv.

Nyhetsbild

Närmare 130 anmälda till JB Street Run – Sandler ännu ett frågetecken

FRIIDROTT På lördag är det premiär för gatuloppet JB Street Run 21. Just nu är närmare 130 löpare anmälda, men det lär bli fler eftersom det går att anmäla sig ännu på tävlingsdagen.

Nyhetsbild

Österbotten välrepresenterat i Sverigekampen – Richardsson och Chydenius löper dubbla distanser

FRIIDROTT Den traditionella landskampen mellan Sverige och Finland ordnas i Stockholm i helgen. Många friidrottare från regionen kommer representera blåvitt på anrika Stockholms stadion.

Nyhetsbild

Joakim Träskelin tävlade mot sonens idol, OS-åttan Topi Raitanen: "Det var trevligt"

FRIIDROTT Den 37-årige mångsysslaren från Solf tog en tiondeplats i sitt första individuella FM-lopp på fyra år. Och fick från närhåll bevittna då sonens idol diskades.

Nyhetsbild

Vasa IS Alex Rauhala är både juridikstudent och FM-finalist: "Har varit en fullträff"

FRIIDROTT 23-åringen gjorde karriärens första FM-final på söndagen. Han slutade åttonde, och var riktigt missnöjd efteråt. Men säsongen som helhet har varit positiv.

Nyhetsbild

Silver-Camilla och brons-Nina är hellre vänner än rivaler: "Vi rings hela tiden"

FRIIDROTT Camilla Richardsson, Esbo IF, och Nina Chydenius, Gamlakarleby IF, stod bägge som FM-medaljörer på 5000 meter på söndagen.

Nyhetsbild

LIVE: FM i Tammerfors dag 3 – Oliver Helander avslutade med kast över 86 meter: "Nästan i överkant"

FRIIDROTT Live VBL/ÖT liverapporterar från helgens FM i friidrott som avgörs i Tammerfors. Häng med!