Sport

Friidrott

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Elin Pajunen kunde inte rubba VM-trion – var illa ute redan på tredje höjden: "Det var på håret"

FRIIDROTT Än en gång blev det en fjärdeplats för Elin Pajunen i FM. Inte heller i damernas längd blev det någon medalj till Vasa under söndagskvällen.

Nyhetsbild

Camilla Richardsson gav formbesked som heter duga i FM – den plågsamma tiden efter VM är nu glömd: "Paniken har lagt sig"

FRIIDROTT Efter VM-misslyckandet har det varit tunga veckor för Camilla Richardsson, men i Joensuu vände det när hon tog sitt första guld på 5000 meter på söndagen.

Nyhetsbild

Ovädret stoppade inte Johansson, men mjölksyran gjorde sitt i finalen – Rauhala långt från avancemang: "Katastrof"

FRIIDROTT Väderförhållandena höll på att ställa till det under den tredje dagen av friidrotts-FM i Joensuu, men turen var på idrottarnas sida den här gången. Trots det fick varken Filiph Johansson eller Jeanine Nygård till det i finalerna på 400 meter på lördagen.

Nyhetsbild

FM drog i gång efter oväderspausen – besviken Alex Rauhala missade final på 800 meter, inga österbottniska medaljer

FRIIDROTT Hårda vindar, regn och åska satte tillfälligt stopp för friidrotts-FM i Joensuu. Tävlingarna kunde återupptas senare under kvällen. För Alex Rauhala, VIS, blev det pannkaka på 800 meter.

Nyhetsbild

Stavduon Albin och Jere från Vasa höll för favoritskapet – tog sina första FM-medaljer: "Det var trögstartat"

FRIIDROTT Jere Keskinen och Albin Lundberg säkrade Vasas första medaljer i FM när de hoppade hem silver respektive brons på fredagskvällen. Medaljerna är deras första i seniorsammanhang.

Nyhetsbild

Kristian Bäck säkrade sin sjätte FM-medalj – Camilla Richardsson överraskade på "sprintdistansen"

FRIIDROTT Kristian Bäck gick in för guld i fredagskvällens längdfinal, men fick nöja sig med ett brons i sin första tävling för säsongen. EM-klara Camilla Richardsson överraskade och ställde upp på 1500 meter – och knep silver.

Nyhetsbild

Nina Chydenius är finsk mästare för andra året i rad – genrepet gick som planerat: "Troligtvis sista hårda loppet innan EM"

FRIIDROTT Utmanarna hade kastat in handduken och Nina Chydenius, Gamlakarleby IF, kunde försvara sitt guld på 10 000 meter på fredagskvällen. Men det var ingen promenadseger.

Nyhetsbild

Jeanine Nygård enkelt vidare till final på 400 meter – har olycksfyllda månader bakom sig: "Min sommar blev helt katastrof"

FRIIDROTT Den tuffa konkurrensen på damernas 400 meter stoppade inte Jeanine Nygård från att ta sig till final. Väl i finalen vill Vasa IS-löparen vara med och tävla om medaljerna – samt en plats till Finlands stafettlag i EM.

Nyhetsbild

Skadad Nathalie Blomqvist står över FM – Europamästerskapen är också i fara

FRIIDROTT Blomqvist tvingades lämna återbud under fredagen. Nu är målet att kunna springa smärtfritt i München om en och en halv vecka.

Nyhetsbild

EM-klara Anni-Linnea Alanen misslyckades i kvalet – Vasabon blev utan finalplats: "Det var svårt att få till tre bra kast i dag"

FRIIDROTT En av medaljfavoriterna i damernas spjut, Anni-Linnea Alanen, fick inte spjutet att flyga i torsdagskvällens FM-kval och hamnade utanför finalplatserna.

Nyhetsbild

Albin och Jere gör upp om FM-medaljer tillsammans med sin tränare Mikael – "Om tränaren vinner får vi höra om det ett tag"

FRIIDROTT För stavhopparna Albin Lundberg och Jere Keskinen från Vasa är det vardagsmat att deras tränare Mikael Westö är en av deras konkurrenter. På fredagen går trion in som förhandsfavoriter till FM-medaljerna i herrarnas stavfinal.

Nyhetsbild

Elin Pajunen åker till FM med medalj som mål – trots den hårda konkurrensen: "Sist och slutligen är det dagsformen som avgör"

FRIIDROTT Om medaljmålet ska bli verklighet för Elin Pajunen i friidrotts-FM i Joensuu detta veckoslut krävs rekordhopp. Formkurvan har gått i rätt riktning för Vasa IS-hopparen, som denna sommar har tangerat sitt personliga rekord vid två tillfällen.

Nyhetsbild

GIF med rekordstor trupp till Kalevaspelen

FRIIDROTT Gamlakarleby IF har anmält ett rekordstort antal friidrottare till FM i Joensuu under veckoslutet.

Nyhetsbild

Sofie Lövdahl skadad – säsongen troligen över: "Jag hade EM i sikte"

FRIIDROTT Vasa IS-hinderlöparen hade haft alla chanser att ta karriärens första FM-guld i Joensuu, men en vadskada sätter stopp för deltagande.

Nyhetsbild

Rekordmånga deltagare i Finlands EM-trupp till München – Chydenius och Blomqvist uttagna

FRIIDROTT Nina Chydenius och Nathalie Blomqvist finns med i den trupp som Finland presenterat till EM i friidrott som avgörs i München i augusti.

Nyhetsbild

Många snabba lopp på de kortaste sträckorna – här hittar du resultaten från DT i Larsmo

FRIIDROTT Ett hundratal friidrottare ställde sig på banorna under torsdagskvällen i Larsmo IF:s andra distriktstävling för säsongen. Här hittar du resultaten från torsdagens tävlingar i Larsmo.

Nyhetsbild

Elin Pajunen nosade på rekordhöjder – besviken Blomqvist kan ha missat EM-tåget: "Katastrof, tyvärr"

FRIIDROTT Säsongens näst sista GP-tävling avgjordes i Jyväskylä på tisdagskvällen, och där jagade IK Falkens Nathalie Blomqvist viktiga rankingpoäng inför EM. Vasa IS Elin Pajunen var nära rekordhöjder.

Nyhetsbild

Förändring i OS – inför uppsamlingsheat: "Innovativt"

FRIIDROTT Ett nytt tävlingsformat för löpning, och häcklöpning, kommer att användas under OS i Paris 2024. Löparna kommer att få en extra chans om de misslyckas med att ta sig vidare från försöken.

Nyhetsbild

VM-guld för Duplantis – nytt världsrekord: "Det är medaljen jag har saknat"

FRIIDROTT I Belgrad darrade ribban på 6,20. I Eugene var Armand Duplantis högt över 6,21 – och putsade till sitt eget världsrekord.

Nyhetsbild

Lassi Etelätalo levererade igen på VM – Oliver Helander besviken: "Om man kastar dåligt är det lite svårt att njuta"

FRIIDROTT Det blev ingen blåvit spjutmedalj i VM i Eugene, men både Oliver Helander och Lassi Etelätalo tog sig in på poängplats. Grenadas Anderson Peters var i en klass för sig i VM-finalen.

Nyhetsbild

McLaughlin krossade sitt eget världsrekord med över en halv sekund – "De sista 100 gjorde väldigt ont"

FRIIDROTT Olympiska mästaren Sydney McLaughlin var fullständigt överlägsen när hon vann 400 meter häck i friidrotts-VM i Eugene i USA. Den 22-åriga amerikanska stjärnan krossade sitt eget världsrekord.

Nyhetsbild

Nejdens friidrottare på plats i Nykarleby – personliga rekord putsades på 800 meter

FRIIDROTT

En kaststark distriktstävling gick av stapeln på Skogsvallen med deltagare från hela Österbotten. De femtonåriga medeldistansarna stod för fina prestationer.

Nyhetsbild

Dramatiska VM-scener i Eugene – Camilla Richardsson avbröt och fick ledas av banan: "Jag klarade bara inte av hettan"

FRIIDROTT Nej, det gick inte som planerat för Camilla Richardsson på 5000 meter i friidrotts-VM i amerikanska Eugene. Vasalöparen, som numera representerar Esbo IF, kroknade totalt i hettan och tvingades avbryta loppet.

Nyhetsbild

Löparnas VM-chock – kameraman klev in på banan

FRIIDROTT Under herrfinalen på 3 000 meter hinder fick löparna sig en ordentlig överraskning. När finalens första varv gick mot sitt slut hade en kameraman helt plötsligt stigit in mitt på löparbanan.

Nyhetsbild

Norsk VM-bronsmedaljör till sjukhus efter hjärtproblem

FRIIDROTT Eivind Henriksen tog Norges första släggmedalj i ett friidrotts-VM. Efter succén fick han åka till sjukhus med förmaksflimmer.

Nyhetsbild

Amerikansk trippel på herrarnas 100 meter: "Vi gjorde det"

FRIIDROTT Det blev storslam för hemmanationen USA på 100 meter i friidrotts-VM i Eugene, Oregon.

Nyhetsbild

Spännande avgöranden i knattestafett-DM – Vasa IS avgjorde med två hundradelar

FRIIDROTT Skogsvallen i Nykarleby fylldes av entusiastiska löpare i alla åldrar då Knattestafett-DM gick av stapeln på lördagen.

Nyhetsbild

Nordiska mästare i Malmö – Charlotta Sandkulla och Albin Lundberg imponerade

FRIIDROTT Efter den första tävlingsdagen ligger Finland i ledning i nordiska juniorlandskampen. Charlotta Sandkulla plockade hem nio viktiga poäng.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist sprang sitt livs tredje bästa lopp i VM: "Det är roligt att så många stigit upp för att heja"

FRIIDROTT

Ett flertal finländska friidrottare var i farten då VM-tävlingarna inleddes. Bland dem fanns VM-debutanten Nathalie Blomqvist från IK Falken.

Nyhetsbild

Revansch i VM-stafetten – Söderman världsmästare med en tusendel

FRIIDROTT

Det var jämnt så det förslogs när 400-metersstafetten i 55-årsklassen avgjordes i veteran-VM. Ankaret Mikael Söderman bärgade hem guldet med en tusendel till godo på tvåan USA.

Nyhetsbild

Camilla Richardsson redo för sitt fjärde VM – men sitt första utan hinder: "Jag känner mig mer avslappnad än tidigare"

FRIIDROTT Med en ordentlig rekordputsning på 5000 meter i bakfickan åker Camilla Richardsson till VM i Eugene. Nästa vecka går hon in mästerskapet med målsättningen att förbättra rekordet ytterligare inför sommarens stora mål.

Nyhetsbild

Ivriga friidrottsknattar på banorna i Nedervetil – “Det är kul att kunna flyga”

FRIIDROTT Det var fina förhållanden då IF Åsarna ordnade distriktstävling i Nedervetil under onsdag kväll.

Nyhetsbild

Nathalie redo för VM-start – trots trilskande akillessena: "Löpkänslan har inte försvunnit"

FRIIDROTT En skadekänning har stört Nathalie Blomqvist inför VM. Uppladdningen har därmed inte varit perfekt, men efter två bra träningspass är hon redo för försöken på 1 500 meter.

Nyhetsbild

Snart går 46:e startskottet för Jakob Maraton – långloppet löps på omtyckt bana

FRIIDROTT IF Drott står traditionsenligt som arrangör för maratonloppet under Jakobs dagar. Den 21 juli fylls Jakobstad med ivriga löpare.

Nyhetsbild

Nationsrekordet höll i 21 år – Samuelsson med ny topptid på 100 meter: "Helt otroligt"

FRIIDROTT Samuli Samuelsson löpte nytt finländskt rekord på 100 meter för herrar på Topgames i Borgå på söndagen.

Nyhetsbild

Jämn kamp för Söderman i finalen – det finska rekordet än en gång historia

FRIIDROTT Det finska rekordet på banvarvet putsades för tredje gången på en dryg vecka då startskottet ljöd för Mikael Söderman i Tammerfors.

Nyhetsbild

Världsrekordhållaren Mike Powell blev sist i veteran-VM

FRIIDROTT Mike Powell hoppade världsrekord i längd i Tokyo 1991. Då fick funktionärerna tänja måttbandet till 8,95 meter. I veteran-VM i Tammerfors gick det däremot åt skogen för amerikanen.

Veteranmedaljer till IF Åsarna i VM – Adam Näse och Sebastian Widjeskog på pallen

FRIIDROTT IF Åsarna har också klivit in i medaljtabellen i veteranernas världsmästerskap. Såväl Adam Näse som Sebastian Widjeskog kan titulera sig medaljör.

Nyhetsbild

Mikael Söderman finalklar i veteran-VM – Jan Kaas medaljör på 5 000 meter

FRIIDROTT GIF:aren Jan Kaas lade beslag på bronsmedaljen på 5 000 meter i veteran-VM. Drottaren Mikael Söderman säkrade i sin tur en finalplats på 400 meter på onsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Statistikettornas helg – Kristiina Mäkelä i toppform

FRIIDROTT En sann friidrottsfest med tusentals starter och många goda resultat då grenkarnevalerna gick av stapeln i helgen.

Nyhetsbild

Slägg-Kosonen kastade över 70 meter i Kaustby

FRIIDROTT TuUL:s Silja Kosonen vann lördagens jämna släggtävling i Kaustby. Hon var den enda av damerna som grejade 70 meter. Måttbandet visade 70,08.

Nyhetsbild

Sextio utmanade hettan i Uttertrail – Granfors och Holm snabbast

FRIIDROTT Sextio tappra ställde upp i lördagens Uttertrail i Pedersöre. På grund av hettan hade arrangörerna valt att slopa prövningen på 52 kilometer. Nu var det 23 km, från Sexsjö till Lappfors, som gällde som dagens längsta distans.

Nyhetsbild

Blomqvist och Richardsson till friidrotts-VM: "Jättehäftigt att det blev så här"

FRIIDROTT Falkens Nathalie Blomqvist löper 1 500 meter i VM i Eugene. Förra VIS:aren Camilla Richardsson har löst biljett på 5 000 m. Den blåvita truppen består av 32 friidrottare.

Nyhetsbild

Hettan förkortar Uttertrail – ingen start på "maraton"

FRIIDROTT Uttertrail arrangeras på lördag, men inte enligt det ursprungliga konceptet. Hettan tvingar arrangörerna i IK Falken att se över upplägget och slopa den längsta distansen.

Nyhetsbild

"Micke" löpte finländskt rekord – nu väntar VM och FM

FRIIDROTT För drygt trettio år sedan sprang Mikael Söderman 400 meter på 45,86 och än hänger han med i löparsvängen. I tisdags noterades han för finländskt rekord i Bennäs.