Sport

Friidrott

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Video: Österbottniska skolor dominerar i hejarklackstävling – Högstadiet i Petalax vann

STAFETTKARNEVALEN Skolorna från Nyland lyser med sin frånvaro på läktarna i Esbo under andra dagen av Stafettkarnevalen. Men det stoppar inte hejarklackarna från Österbotten som verkar ha satsat större än någonsin tidigare.

Nyhetsbild

Bussresor, Sound Cloud Rappers och medaljer: ”Det bästa är när man kommer ut och ska springa”

STAFETTKARNEVALEN Stämningen är i topp när Stafettkarnevalen fortsätter på lördagen. Får många av deltagarna är tävlingen en rolig återkommande händelse som skapar minnen för livet.

Nära brons för Jakobstads Gymnasium

STAFETTKARNEVALEN Inför finalen på 4x100 meter för pojkar andra stadiet stod det klart att Jakobstds Gymnasium hade chans på medalj, det var också snubblande nära.

Oxhamns tappade pinnen och medaljen

STAFETTKARNEVALEN Oxhamns pojkar såg mycket starka ut på grässtafetten 18x100 meter. Men en tappad minne förstörde förmodligen medaljfesten.

Nyhetsbild

Video: Hård kamp också på läktaren

STAFETTKARNEVALEN En stor del av stämningen på stafettkarnevalen är den inramning som hejarklackarna bjuder på. I år samsas vitt skilda teman som racing och återvinning på läktarna.

Nyhetsbild

Oxhamns flickor fixade brons i gatustafetten

STAFETTKARNEVALEN Det var en jämn kamp i täten och Oxhamns var till och med en del av segerdiskussionen. Men till slut blev det ett brons som flickorna var mycket nöjda med.

Nyhetsbild

Ny skola presenterade sig på karnevalen

STAFETTKARNEVALEN Någon medalj blev det inte den här gången, men eleverna i Zachariasskolans gatustafettlag trivdes i Albergaterrängen.

Nyhetsbild

Starkt försöksheat av Östensö

STAFETTKARNEVALEN Det lutkar medaljchans för Östensö skola på 5x80 meter. Det vittnar fredagens finfina försökstid om.

Nyhetsbild

Den nya stafetten var en succé: "Både eleverna och lärarna blev rörda"

STAFETTKARNEVALEN Kirjala skola från Pargas gjorde det tillsammans. De vann i Stafettkarnevalen – i en stafett som gav elever med en funktionsnedsättning möjligheten att delta.

Nyhetsbild

Korsholms högstadiums buss gick sönder – ändå inga större förseningar

STAFETTKARNEVALEN Bussen som Korsholms högstadium tagit till Stafettkarnevalen började plötsligt sakta ner – och stannade precis vid en uttänkt rastplats. "Vi skulle ändå ha matpaus och fick en ny buss under tiden", säger läraren Robert Bergkulla.

Nyhetsbild

Sist i mål i skolans sista karneval – Veikars njuter ändå: "Bästa skoldagen"

STAFETTKARNEVALEN Målet var att inte bli sist. Veikars skolas elever blev sist i gatustafetten. Eleverna är ändå positiva under skolans sista resa till Stafettkarnevalen.

Nyhetsbild

Stafettkarnevalen har kört i gång: "Roligt att vara här – vi vill vinna" – se videor

VIDEO OCH BILDSPEL Stafettkarnevalen bjuder på många känslor. Mitt i myllret av färger finns elever som är nervösa och förväntansfulla.

Nyhetsbild

Bildspel: Karnevalen har startat

STAFETTKARNEVALEN Stafettfesten är i gång. Den första finalen är löpt och en hel helg med häftiga dueller väntar.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Dags för Stafettkarnevalen!

STAFETTKARNEVALEN Den 59:e upplagan av Stafettkarnevalen är här. Gör Jesper von Hertzens quiz och kolla vad du vet om den anrika stafettävlingen!

Nyhetsbild

Löparglädje i Esbo – nu har karnevalen öppnat sina portar

STAFETTKARNEVALEN 10 000 barn och unga från olika håll i Svenskfinland samlas i Esbo för att springa och heja när Stafettkarnevalen ordnas för 59:e gången.

Kokkola Ultra Run avgörs i helgen

FRIIDROTT Det är skillnad på långdistans och långdistans. Den som löper riktigt långt får alla gånger sitt lystmäte i Kokkola Ultra Run i helgen.

Nyhetsbild

Sandnäs och Lönnqvist snabbast på femman

FRIIDROTT Det var hugget som stucket i herrklassen, men betydligt klarare marginaler i damklassen när deltagarna gjorde upp på Bastucupens sprintdistans på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Stafettkarnevalen återvänder inte till Olympiastadion nästa år – Vasa, Esbo och Åbo exil-alternativ

STAFETTKARNEVALEN Tidtabellen för Olympiastadions renovering är för osäker för en återkomst om ett år. Stafettkarnevalens turné fortsätter och inom kort fattar Skolidrottsförbundet ett beslut om var karnevalen ordnas 2020.

Nyhetsbild

Föreslår utrensning i rysk friidrott

FRIIDROTT Sparka ordföranden och alla landslagstränare i rysk friidrott. Det föreslår Rysslands antidopningschef, i hopp om att ryska friidrottare ska få vara med i OS i Tokyo nästa år.

Nyhetsbild

Lilla Stafettkarnevalen: Snabba löpare i Pedersöre

FRIIDROTT. Pedersöres stolta löpartraditioner verkar leva vidare. Åtminstone om man får utgå från två slumpmässigt valda lopp i Lilla Stafettkarnevalen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Duplantis över sex meter – igen

SPORT Stavhopparen Armand Duplantis satte nytt världsårsbästa med ett hopp på sex meter på en tävling i Fayetteville, Arkansas i USA.

Nyhetsbild

Ny ÖID-mästare efter spurtuppgörelse

FRIIDROTT Sex kilometer löpning i terrängen. Och så avgjordes guldstriden på sista 100 metrarna på löpbanan.

Nyhetsbild

Natalia Nylund överlägsen i Kokkola City Run

FRIIDROTT Kokkola City Run lockade närmare 2 000 löpare till start på fredagskvällen. De flesta var motionärer, men det fanns också elitlöpare som Natalia Nylund, som höll högt tempo hela vägen.

Nyhetsbild

Semenyas protest mot nya reglerna

FRIIDROTT I dag införs friidrottens nya könsregler som säger att kvinnliga hyperandrogena medeldistanslöpare måste medicinera för att sänkta testosteronnivåerna.

Nyhetsbild

Emma Storvall bästa dam på Bastucupens 15 km

FRIIDROTT Emma Storvall har hittat löpformen. Efter en bra insats i Bastucupens testlopp för en vecka sedan underskred hon timmen på 15 km på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Richardsson tvåa i terrängen: "Man kan alltid vara nöjd med ett FM-silver"

FRIIDROTT Det blev inte ett tredje FM-guld i följd för Camilla Richardsson. Men att besegras av Kristiina Mäki är inget att skämmas över.

Nyhetsbild

Kuuttinen missade guldet med knapp marginal – nöjd FM-silvermedaljör

FRIIDROTT Heidi Kuuttinen var dryga sekunden ifrån att ta sitt första FM-guld i terränglöpning.

Nyhetsbild

IOK-basen: Massor av sympati för Semenya

FRIIDROTT IOK-ordföranden Thomas Bach känner med löparstjärnan Caster Semenya som måste medicinera för att få ner testosteronvärdena om hon vill fortsätta att springa medeldistans.

Nyhetsbild

Richardsson blev utan ekonomiskt stöd: "Klart att det blev jobbigare"

FRIIDROTT Först kom skadan – och en förstörd säsong i somras. Under vintern kom nästa bakslag: Camilla Richardsson fick inget ekonomiskt stöd.

Nyhetsbild

Nu forsar Richardsson fram på friska fötter – siktar på VM

FRIIDROTT Camilla Richardsson har tränat för fullt de senaste månaderna. På söndag tävlar hon igen – då FM-guldet i terränglöpning står på spel.

Nyhetsbild

Förlorade i Cas – men Semenya vann i Diamond League

FRIIDROTT Caster Semenya förlorade kampen i idrottens skiljedomstol. Men om 800-metersloppet i Diamond League var stjärnans sista lopp på distansen avslutade hon med stil.

Nyhetsbild

Expert: Semenyadomen viktig för kvinnoidrotten

FRIIDROTT Den omstridda domen som stoppar Caster Semenya från att tävla på sin favoritdistans är oerhört viktig för kvinnoidrotten. Det säger en professor som är globalt ansvarig för att bedöma nya fall av hyperandrogyni inom friidrotten.

Nyhetsbild

Semenya deltar i Diamond League-premiären

FRIIDROTT Caster Semenya förlorade kampen i Cas om att få tävla utan att tvingas medicinera för att sänka testosteronhalten. Men innan domen träder i kraft den 8 maj tänker hon visa vem som är bäst i världen på 800 meter.

Nyhetsbild

Sydafrika jämför Semenya-dom med apartheid

FRIIDROTT Sydafrikas friidrottsförbund (Asa) överväger att överklaga Cas beslut om Caster Semenya.

Nyhetsbild

Christian Ahlö vann Bastucupens testlopp

LÖPNING. Christian Ahlö vann Bastucupens testlopp på 10 kilometer före Josef Krokvik och Viktor Lönnqvist. På damsidan vann Emma Storvall före Emely Häger och Nina Nyman.

Nyhetsbild

Falkenlöpare bästa finländare i Hamburg

FRIIDROTT En löpare från IK Falken blev bästa finländare i Hamburg maraton.

Nyhetsbild

Landsvägs-DM och Vårtian löps på söndag

FRIIDROTT Friidrottssäsongen knackar på dörren. Den inleds med Landsvägs-DM, som arrangeras i samband med Vårtian i Jakobstad på söndag.

Nyhetsbild

Målet är alltid att vinna eller få en bra placering

1

JAKOBSTAD På lördag springer Eva-Lena Wikström för första gången i sitt liv på ett VM. Distansen är 21 kilometer, en onödigt kort sträcka enligt henne.

Nyhetsbild

Caster Semenya får stöd av FN

FRIIDROTT Internationella friidrottsförbundet (IAAF) kräver att hyperandrogena kvinnor ska sänka sina testosteronnivåer genom medicinering för att få tävla.

Nyhetsbild

Arresteringsorder för ryssar i dopningshärvan

FRIIDROTT Fransk polis har utfärdat arresteringsorder för ryska friidrottsaktörer.

Nyhetsbild

Ryska friidrottare fortfarande inte välkomna

FRIIDROTT Ryssland får fortfarande inte tävla på den internationella friidrottsscenen.

Nyhetsbild

Friidrotten får kvinnlig vice ordförande

FRIIDROTT Friidrotten ska bli mer jämställd. 2027 ska det finnas lika många kvinnor som män på ledande positioner i Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Nyhetsbild

Hurske fjärde och Neziri sjätte – Lakka blev sist

FRIIDROTT Reetta Hurske tog en fin fjärdeplats i EM-finalen på 60 meter häck och Nooralotta Neziri blev sjätte i samma lopp. Elmo Lakka var långsammast i motsvarande final för herrar.

Nyhetsbild

Kristiina Mäkelä blev sjätte i högklassig final

FRIIDROTT Kristiina Mäkelä blev sjätte när det var dags för trestegsfinalen i inomhus-EM i Glasgow. Mäkeläs längsta hopp mätte 14,29 meter.

Nyhetsbild

Neziri, Hurske och Lakka till final – Bogdanoff utslagen

FRIIDROTT Nooralotta Neziri och Reetta Hurske är klara för final i damernas 60 meter häck i inomhus-EM i Glasgow. Elmo Lakka tog sig till final i motsvarande gren på herrsidan.