Sport

Längdskidor

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Klart: Åskådare stoppas från världscuppremiären i Ruka

LÄNGDSKIDOR Åskådare kommer inte att släppas in på världscuppremiären i Ruka i slutet av november, uppger Finlands skidförbund.

Nyhetsbild

IF Åsarnas veteraner rullade hem medaljer

LÄNGDSKIDOR Åsarnas rullande veteraner plockade medaljer på löpande band i SAUL:s mästerskap på rullskidor. Det blev segrar både i lag och individuellt.

Nyhetsbild

På snöbristen följde viruset – nu varslar Vasaloppet sin personal

LÄNGDSKIDOR Först snöbristen i vintras och sedan coronapandemin som slog till med full kraft. Det får konsekvenser för organisationen bakom Vasaloppet.

Nyhetsbild

Förbudet mot fluorvallor kan skapa ny "skiddopning" – Servicechef Norrgård: Alla vet lika lite

LÄNGDSKIDOR Om en och en halv månad ska säsongens första skidtävling genomföras. Men ännu vet ingen om åkarna får ha fluorvallade skidor.

Nyhetsbild

Stefan Storvall dubbel medaljör i veteran-FM

LÄNGDSKIDOR Åsarnas Stefan Storvall och Falkens Marjo Ena kom båda hem med guldmedaljer från veteranernas FM-tävlingar på rullskidor i Kouvola.

Nyhetsbild

Eric Storvall leder nytt team i Visma Ski Classics

LÄNGDSKIDOR Finland – och Österbotten – får ett nytt team i Visma Ski Classics. Eric Storvall är chef för nybildade Team ES Endurance.

Nyhetsbild

IK Falken avslutade och startade upp samtidigt

LÄNGDSKIDOR På en och samma dag höll Falken såväl skidavslutning som uppstart för en ny skidsäsong med hemmaläger för både knattar och äldre i Lappfors. Skidsäsongen 2019-2020 bjöd på både framgångar och utmaningar.

Nyhetsbild

Skidåkarna i världscupen testas för antikroppar – virustest både före och under tävlingar

LÄNGDSKIDOR Landslagsåkare ska testas för antikroppar för covid-19 i samband med dopningstester. Det är en del av Internationella skidförbundets strategi inför säsongen.

Nyhetsbild

Åklagaren: Northug misstänks för tre brott

LÄNGDSKIDOR Petter Northug misstänks för tre brott – fortkörning, drograttfylla och narkotikainnehav – efter sin vansinneskörning i torsdags.

Nyhetsbild

Vasaloppet i farozonen: "Ingen vet vad som händer med corona i vinter"

LÄNGDSKIDOR Coronapandemin fortsätter att slå sönder planerna på stora idrottsevenemang. Nu riktas blickarna mot vinterns tävlingar där Vasaloppet kan vara hotat. Skidklassikerns ekonomi skulle hamna i en mycket svår situation om tävlingsveckan inte kunde genomföras.

Nyhetsbild

Petter Northug igen i blåsväder – polisen hittade kokain i hemmet: "Är förtvivlad och rädd"

LÄNGDSKIDOR Petter Northug stoppades i en hastighetskontroll, vilket ledde till att polisen senare hittade kokain i den norske skidstjärnans hem."Jag har begått ett stort misstag", skriver Northug på Instagram.

Nyhetsbild

Mäki nöjd efter första distanssegern mot Niskanen: "Allt måste klaffa om man ska utmana"

RULLSKIDOR Joni Mäki överraskade både sig själv och alla andra då han knep guldet på 16 kilometer fritt vid FM på rullskidor i Vuokatti på söndagen.

Nyhetsbild

Vasabon Joni Mäki skrällde: Besegrade Iivo Niskanen i FM på rullskidor – och vann

RULLSKIDOR På herrarnas 16 kilometer fritt med intervallstart var Vasabon Joni Mäki snabbast av alla.

Nyhetsbild

Pärmäkoski tillbaka i skidlandslaget: "Inget drama i förhandlingarna"

LÄNGDSKIDOR Den finländska skidstjärnan Krista Pärmäkoski deltar i FM på rullskidor i Vuokatti 1–2 augusti. Samtidigt återvänder hon till landslaget.

Nyhetsbild

Ståhlberg och Rahkola suveräna i FSS Ski Race

LÄNGDSKIDOR Alexander Ståhlberg och Hennariikka Rahkola höll för favorittrycket och tog klara segrar i FSS Ski Race som avgjordes i Vörå.

Nyhetsbild

Tävlingspremiär på rullskidor i Vörå – FSS-eliten på plats

LÄNGDSKIDOR Rullskidbanan i Vörå fyller tre år i höst, men trots det har det aldrig ordnats någon officiell tävling på rullskidor. Det är, med andra ord, hög tid och på lördag blir det äntligen av.

Nyhetsbild

Jennie Lindvall byter klubb – i vinter tävlar hon för IF Minken

LÄNGDSKIDOR Finlands snabbaste sprinter byter färg på klubbdressen. Jennie Lindvall lämnar Åsarnas Ski Team och gör istället Andrea Julin och Julia Häger sällskap i IF Minken.

Nyhetsbild

Finlands Svenska Skidförbund trimmar i Vörå skidcentrum

LÄNGDSKIDOR Finlands Svenska Skidförbund tränar i Vörå den här veckan. Det är förbundets andra träningsläger i sommar. Det första ordnades under midsommarveckan.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää: En stor motivationshöjare

LÄNGDSKIDOR Viktor Mäenpää imponerade med en 24:e plats i Vasaloppet i vintras – bara tre placeringar bakom Morten Eide Pedersen. Nästa säsong kör de för samma stall.

Nyhetsbild

Mäenpääs kvar i Ski Classics – nu som Team Nordic Athlete

LÄNGDSKIDOR Det händer i skidvärlden. Team Mäenpää blir Team Nordic Athlete som profilerar sig som ett allnordiskt team. Hans, Hannes och Viktor Mäenpää får sällskap av heta namn som Morten Eide Pedersen och Linn Sömskar.

Nyhetsbild

Självsäker Norrgård redo för slitgörat i vallaboden: "Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna"

LÄNGDSKIDOR Samarbete, kommunikation och fika är recepten för finländska landslagsframgångar i skidspåren nästa säsong. Bakom allt står Sundombon Martin Norrgård – som tar sig an det tuffa jobbet som vallachef.

Nyhetsbild

Sundombon Martin Norrgård är skidlandslagets nya vallachef: "Det gick inte att tacka nej"

LÄNGDSKIDOR Ryktena stämde – 32-åriga Martin Norrgård från Sundom i Vasa är klar för två säsonger som vallachef i skidlandslaget. Kontraktet sträcker sig fram till OS i Peking 2022.

Nyhetsbild

Björgen gör comeback – satsar på Vasaloppet

LÄNGDSKIDOR Den tidigare längdskidsdrottningen Marit Björgen gör comeback i skidspåren för en satsning på långlopp. Kommande säsong är 40-åringens stora mål Vasaloppet, skriver NRK.

Nyhetsbild

Risk för nytt skidfusk utan förbud

LÄNGDSKIDOR Internationella skidförbundet vill förbjuda samtliga högfluorerade ämnen i skidvalla.

Nyhetsbild

Medier: Martin Norrgård kan bli Finlands nästa vallachef

LÄNGDSKIDOR Vasabon Martin Norrgård kan bli nästa vallachef för Finlands landslag i längdskidåkning. Flera medier spekulerar om den saken på fredagen.

Nyhetsbild

Kan bli svensk-finsk världscup på skidor före jul – ett alternativ att världscupen ställs in helt

LÄNGDSKIDOR Norge tillåter inga resor in till landet resten av året. Det kan göra att Lillehammers världscuptävling i skidor flyttas eller ställs in.

Nyhetsbild

Hemlig maskin ska avslöja skidfusk – Sverige: Vi ska bli bäst i klassen

LÄNGDSKIDOR Fluorvallan i skidsporten kan snart vara ett minne blott. Ett tyskt företag jobbar just nu med att utveckla en maskin som ska kunna kontrollera användningen av det omdiskuterade ämnet, skriver Expressen.

Nyhetsbild

Slovensk skidstjärna lägger av: "Ser fram emot nästa kapitel i mitt liv"

LÄNGDSKIDOR Den slovenska längdåkaren Katja Visnar – VM-silvermedaljör i lagsprint 2019 – lägger av, meddelar hon på Instagram.

Nyhetsbild

Jonas Granlund avslutar sin elitsatsning – motivationen räcker inte till

LÄNGDSKIDOR Långloppsåkaren Jonas Granlund lägger laggarna på hyllan. Motivationen räcker inte längre till för en helhjärtad satsning på längdåkningen. Nu prioriterar han hellre juridikstudierna i Umeå.

Nyhetsbild

Andrea Julin: Jag skulle inte ha tagit ut mig själv heller

LÄNGDSKIDOR Minkens Andrea Julin lät sig inte chockas av hon inte finns med i landslagstruppen nästa säsong. Det var någonting som hon var inställd på i förväg.

Nyhetsbild

Skidlandslagen uttagna – Julin kickad ur truppen, Pärmäkoski med på listan

LÄNGDSKIDOR Totalt 21 skidåkare finns med i de olika landslagen den kommande säsongen. "Vi ville fortsätta med fjolårets modell och ha en stor grupp", säger chefstränaren Teemu Pasanen.

Nyhetsbild

Johaug kan få Norges finaste idrottspris – trots dopningsdomen

LÄNGDSKIDOR Norges finaste idrottspris ska gå till någon som varit en stor förebild och står för idrottens grundvärderingar. Nu har norska skidförbundet nominerat Therese Johaug till utmärkelsen fast hon varit dopningsavstängd.

Nyhetsbild

På samma plats sedan 1922 – nu flyttas mållinjen i Vasaloppet

LÄNGDSKIDOR Att flytta mållinjen i Vasaloppet har blivit nödvändigt på grund av förändringar i infrastrukturen i Mora.

Nyhetsbild

Finländsk längdåkning ska höjas med enhetlig träning – "Allt går så fruktansvärt fort i skidåkningen"

LÄNGDSKIDOR Finländsk längdåkning har gjort ett digert arbete med att analysera sporten. Nu ska träningen bli enhetlig över hela landet, är det tänkt.

Nyhetsbild

Norska skidstjärnan förlorade sin bror – ersatte sorgen med fysisk smärta

LÄNGDSKIDOR För sex år sedan tog Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror livet av sig. I en öppenhjärtig intervju i norska NRK talar den pensionerade skidstjärnan ut om sorgen som följde – och hur hon försökte ersätta den med smärtsamt hård träning.

Nyhetsbild

Fler tränare inblandade i dopningshärvan under skid-VM i Seefeld

LÄNGDSKIDOR Den tyske idrottsläkaren Mark Schmidt ska ha namngett fler nyckelpersoner som varit inblandade i dopningsnätverket som avslöjades i samband med skid-VM i Seefeld i fjol.

Nyhetsbild

Glenn Lindholm oväntat namn i landslaget – "Vi måste bli bättre på att få upp åkare till världseliten"

LÄNGDSKIDOR Skidförbundet möblerade om i landslagsledningen. Nu ska fyra tränare leda åkarna till framgångar. Glenn Lindholm är en av dem.

Nyhetsbild

Skidlandslaget blir en profil fattigare – Lari Lehtonen slutar: "Från våren är jag familjefar och make"

LÄNGDSKIDOR 32-åringen har beslutat att lägga skidorna på hyllan. Karriärens givna höjdpunkt är en nionde plats i skiathlon vid hemma-VM i Lahtis 2017.

Nyhetsbild

Norska VM-medaljören bekräftar petning – är inte med i landslaget nästa säsong

LÄNGDSKIDOR VM-guldmedaljören Martin Johnsrud Sundby petas från landslagstruppen kommande säsong. Det bekräftar han för NRK. "Det är som att frun efter trettio år begär skilsmässa och inte vill ha dig längre", säger han.

Nyhetsbild

Hjärtsjuk skidåkare i tvist med norska förbundet

LÄNGDSKIDOR Norrmannen Sondre Turvoll Fossli, som drabbades av hjärtstopp i augusti förra året, avslutar längdåkningskarriären. Men han är inte klar med det norska skidförbundet (NSF).

Nyhetsbild

Norska längdstjärnan lägger av – vill vara läkare

LÄNGDSKIDOR Det började med ett VM-guld 2007 och slutade med ett VM-silver 2019. Efter en lång och framgångsrik karriär lägger Astrid Uhrenholdt Jacobsen längdskidorna på hyllan, bekräftar norskan för NRK.

Nyhetsbild

Skidåkarnas fest misstänks ha spridit viruset – överläkare: "Innan den kvällen hade vi inget fall"

LÄNGDSKIDOR Coronakrisen stoppade skidsäsongen. Då arrangerade åkarna en fest i stället. Nu har flera finländska skidåkare smittats och Kajanaland är ett av de mest utsatta områdena i hela landet.

Nyhetsbild

Charlotte Kalla om sin nya satsning: Har gjort förändringar

LÄNGDSKIDOR Charlotte Kalla satsar mot skid-VM i tyska Oberstdorf i vinter. Och stjärnan kommer att göra det med ett nytt upplägg.

Nyhetsbild

Det galnaste han gjort – pedat från Jakobstad till Alta på tre dar

LÄNGDSKIDOR Hans Mäenpää är extrem i sin idrottsutövning. Han får ingen kick av att skida 15 kilometer. Utmaningen måste vara av en helt annan kilometerkaliber, men då lurar också galenskapen runt hörnet.