Sport

Längdskidor

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää om premiären: Mera överlevnad än tävling på slutet

LÄNGDSKIDOR – Jag har inte varit med om någonting liknande. Det säger Viktor Mäenpää efter säsongspremiären i Visma. Det schweiziska långloppet La Diagonela bjöd på temperaturer ner mot 25 minusgrader.

Nyhetsbild

ÖIDM i Vörå blir av: "Vi fick klartecken den här veckan"

LÄNGDSKIDOR Coronapandemin har stoppat många idrottsevenemang. Vörå IF går mot strömmen och ska med hjälp av en restriktiv covidplan genomföra ÖID-mästerskapen om två veckor.

Nyhetsbild

Lavinfara då Mäenpää och Storvall tävlar i Schweiz

LÄNGDSKIDOR Det har snöat mycket nere på kontinenten, vilket gör att lavinfaran har ökat. Det har i sin tur medfört att arrangörerna i Visma Ski Classics tvingats korta sträckan i premiären.

Nyhetsbild

Flygplatsstrul för Storvalls team – coronaintyget dissades vid gaten

LÄNGDSKIDOR Team ES Endurance är en ny fågel på långloppsarenan. Eric Storvall och Heikki Isoranta representerar teamet i säsongspremiären på lördag. Uppladdningen har varit lite strulig.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää ska bädda för Morten Eide Pedersen i Visma

LÄNGDSKIDOR Visma Ski Classic börjar på lördag. Viktor Mäenpää laddar sedan en vecka tillbaka i Livigno i Italien. Uppladdningen på höghöjd passar perfekt med tanke på att premiärloppet La Diagonela rör sig på liknande altituder.

Nyhetsbild

Falldrama i stafetten – Joni Mäki förde Pohti till tvåa efter grym ankaretapp: "Såg hopplöst ut"

LÄNGDSKIDOR 25-årige Mäki visade att formen är grym då han krossade allt motstånd på ankaretappen i Finlands cup i Vanda.

Nyhetsbild

Tufft för Minkens Jennie Lindvall i vintrigt Vanda – Anne Kyllönen förde Kainuu till ohotad seger

LÄNGDSKIDOR IF Minkens trio med Jennie Lindvall, Andrea Julin och Julia Häger blev en god bit från täten i den klassiska stafetten på 3 x 5 kilometer i Finlands cup i Vanda på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Joni Mäki och Ristomatti Hakola bjöd på tuff fajt i snöovädret: "Ganska utmanade"

LÄNGDSKIDOR Joni Mäki hade vunnit alla deltävlingar hittills av Finlands cup. Men i Vanda blev det ändring på den saken när Ristomatti Hakola gick segrande ur den jämna duellen.

Nyhetsbild

Kerttu Niskanen tillbaka från magsjukan med besked – Andrea Julin bäst från FSS i Finlands cup

LÄNGDSKIDOR Efter ett långt tävlingsuppehåll för många skidåkare var det som en nystart av säsongen när 5/10 kilometer klassiskt avgjordes i ett blåsigt och snöigt Vanda.

Nyhetsbild

Coronan stoppade helgens junior-FM i Vuokatti

LÄNGDSKIDOR Coronapandemin fortsätter sätta käppar i hjulet för idrottarna. Det blir inga FM-tävlingar på skidor i Vuokatti i helgen.

Nyhetsbild

Bolsjunov ohotad etta i Tour de Ski – finländarna långt efter i brutala backen

LÄNGDSKIDOR Aleksandr Bolsjunov var nära att stå på näsan mitt i backen, men avslutade Tour de Ski med stil. Efter avslutad tour tackade ryssen för bra arrangemang.

Nyhetsbild

Svenska taktiken bet i backen – Pärmäkoski blev av med tredjeplatsen i Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski kunde inte svara på Ebba Anderssons urstarka ryck i klättringen som avslutade Tour de Ski.

Nyhetsbild

Krista Pärmäkoski stark i sprinten – slåss om pallplacering i Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski och Markus Vuorela var de stora blåvita namnen i lördagens klassiska sprint i Val di Fiemme.

Nyhetsbild

Landskapsstafetten eller FSSM? Ingendera, säger Eric Storvall

LÄNGDSKIDOR Den 7 mars blir en supersöndag i skidspåret. Den dagen konkurrerar inte bara FSSM och landskapsstafetten om längdåkarna utan Vasaloppet är också med i leken – något som kommer att försvaga mer än ett svenskösterbottniskt lag i Sievi.

Nyhetsbild

Matintalo sekunder från pallen – säsongsbästa av de blåvita damerna i Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Johanna Matintalo gjorde en strålande deletapp i Tour de Ski och var bästa finländska med en femte plats, ett pinnhål före Krista Pärmäkoski.

Nyhetsbild

Handen duger inte för skidåkning – Hans Mäenpääs karriär i vågskålen

LÄNGDSKIDOR Hans Mäenpääs säsong är över innan den ens hann börja. Den skada han ådrog sig i höstas har rubbat blodcirkulationen illa i höger hand. I värsta fall kan karriären som långloppsåkare vara över.

Nyhetsbild

Briljant insats av Vuorela i Tour de Ski – lysande skidor bäddade för karriärens bästa lopp

LÄNGDSKIDOR Markus Vuorela gjorde sitt livs insats i världscupen – på perfekta skidor. Han jobbade modigt uppe i täten och kom i mål på 16:e plats.

Nyhetsbild

Glädjebeskeden: Linn Svahns PCR-test negativt – även finländarna coronafria

LÄNGDSKIDOR Linn Svahn kan andas ut. Skidstjärnans snabbtest som visade på covid-19 var felaktigt och PCR-testet visar att hon är frisk, meddelade svenska skidlandslaget sent på torsdagskvällen. Även de finländska testerna visade sig vara negativa.

Nyhetsbild

Tävlingskrock då FSSM och MÖ:s landskapsstafett går på samma datum

LÄNGDSKIDOR Då junior-FM flyttades måste FSSM maka på sig i tävlingskalendern. Det orsakar en ny kollision som är allt annat än obetydlig. Nu krockar nämligen förbundsmästerskapen och landskapsstafetten den 7 mars.

Nyhetsbild

Sveriges Linn Svahn smittad av corona – oklart vilka i Finlands landslag som smittats

LÄNGDSKIDOR Svenska stjärnan Linn Svahn har testat positivt för covid-19 mitt under Tour de Ski. Hon har därför isolerats i väntan på att få svar på ett andra test. Vem som smittats i Finlands landslag är ännu inte offentligt.

Nyhetsbild

Coronasmitta i Finlands och Sveriges skidlandslag

LÄNGDSKIDOR Två personer i det finländska landslaget och en i det svenska har testats positivt för covid-19.

Nyhetsbild

Tredje raka segern för överlägsen Bolsjunov – Vuorela knep nya världscuppoäng

LÄNGDSKIDOR Inget ser ut att kunna stoppa Aleksander Bolsjunov från att försvara titeln i Tour de Ski. I onsdagens jaktstart tog ryssen sin tredje raka etappseger och leder nu touren med över två minuters marginal.

Nyhetsbild

Dramatik i damernas jaktstart – ledaren Jessica Diggins föll, Stupak segrade: "Tänker på min son"

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski åkte i väg som femma – och kom i mål på samma placering. Detta i en klassiskt jaktstart som bjöd på falldrama i tätstriden. Johanna Matintalo var dagens snabbaste finländska.

Nyhetsbild

Stor rysk dominans i Tour de Ski – Verneri Suhonen nöjd i Toblach: "Mitt livs bästa distanslopp"

LÄNGDSKIDOR Alexander Bolsjunov vann på nytt och följdes av fyra landsmän. Den ryska dominansen var mer eller mindre total på herrarnas femton kilometer fristil i Italien.

Nyhetsbild

Svenska stjärnan skadade sig på hotellet – kan dra sig ur Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Frida Karlsson skadade sig olyckligt på rummet inför den fjärde etappen av Tour de Ski och körde på smärtstillande. Nu är frågan om hon kan slutföra Tour de Ski.

Nyhetsbild

Urstarkt lopp av Krista Pärmäkoski i Tour de Ski – säsongsbästa i Toblach: "Jag är helt nöjd"

LÄNGDSKIDOR Efter en svår säsongsinledning har Krista Pärmäkoski vaknat till under Tour de Ski. På tisdagseftermiddagen tog hon säsongens bästa placering hittills.

Nyhetsbild

Idrott och utmaningar blev en livsstil – Stefan Storvall fyller 60 år

LÄNGDSKIDOR Stefan Storvall är inte den som blivit vid sin läst. Han har vågat sadla om och anta nya utmaningar – både inom idrotten och i sina yrkesval. I dag fyller guldvallaren, skidprofilen och företagaren i Kronoby 60 år.

Nyhetsbild

Coronafall i Tour de Ski – svenska stjärnan orolig

LÄNGDSKIDOR Tour de Ski har fått sitt första coronafall då den franska tränaren Alexandre Rousselet testat positivt och satts i karantän.

Nyhetsbild

Ursinnig slutspurt gav Diggins segern i jaktstarten – Pärmäkoski in som tionde i Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Svenska Linn Svahn hade inget att säga till om när hon blev uppåkt i jaktstarten på tio kilometer i Tour de Ski. Krista Pärmäkoski tog sig in bland de tio bästa igen.

Nyhetsbild

Bolsjunov ångar på och tar seger efter seger – Vuorela in bland de trettio bästa igen

LÄNGDSKIDOR Alexander Bolsjunov startade som överlägsen etta och var överlägsen i mål när 15 kilometer jaktstart avgjordes i Tour de Ski. En finländare tog sig in bland de trettio främsta – Markus Vuorela.

Nyhetsbild

Vuorela tog sig in bland de 30 främsta för första gången – rysk dramatik i masstarten i Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Två finländare lyckades ta sig in bland de 30 främsta på den andra etappen av Tour de Ski. I täten såg det ut som att Ryssland skulle kunna ta en trippelseger – men strax innan upploppet blev det dramatik.

Nyhetsbild

Svahn skrällde och vann masstarten i Tour de Ski – Pärmäkoski visade prov på stigande form

LÄNGDSKIDOR Svenska Frida Karlsson låg i täten nästan hela loppet, men i mål var det landsmaninnan Linn Svahn som var först. Krista Pärmäkoski tog sig in bland topp tio på den andra etappen av Tour de Ski.

Nyhetsbild

Tour de Ski inleddes med sprint – inga blåvita åkare till semifinal men desto fler blågula på damsidan

LÄNGDSKIDOR Tre finländska damer och en herråkare tog sig vidare till kvartsfinal i första etappen av Tour de Ski i schweiziska Val Müstair. Men längre än så tog sig inte de blåvita åkarna.

Nyhetsbild

Ryska längdlandslaget i farlig trafikolycka

LÄNGDSKIDOR På väg till Tour de ski i Alperna kraschade deras minibuss, med fem landslagsåkare som passagerare, ner i en frusen sjö.

Nyhetsbild

Bilburen sabotör förstörde skidspåren vid PieHi:s stuga

LÄNGDSKIDOR Skidspåren vid PieHi:s sportstuga har utsatts för sabotage. Någon har tillfredsställt sina udda drifter genom att ragga med en tyngre bil runt hela banan.

Nyhetsbild

Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola står över Tour de Ski: "Finns många hälsorisker"

LÄNGDSKIDOR UPPDATERAD. Två av Finlands främsta herråkare deltar inte i säsongens upplaga av touren.

Nyhetsbild

Falun arrangerar extra världscuplopp: "Prognosen är ett minusresultat"

LÄNGDSKIDOR Nu är det klart att Falun kommer att arrangera ytterligare ett världscuplopp i längdskidor den 29 januari.

Nyhetsbild

Snöläget ger större motivationsbrist än corona – FSS-tränaren Strandvall orolig för juniorerna

LÄNGDSKIDOR De flesta FSS-juniorerna väntar fortfarande på att göra sin tävlingsdebut för säsongen. Men corona- och snöläget gör det svårt för skidåkarna.

Nyhetsbild

Efter coronasmittan – Charlotte Kalla inte redo för Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Världscupcomebacken dröjer för Charlotte Kalla. Den svenska veteranen anses inte vara redo att köra Tour de Ski efter nyår.

Nyhetsbild

Joni Mäki hoppar över Tour de Ski – blickar mot VM i stället

LÄNGDSKIDOR Joni Mäki höll sig framme när världscupen inleddes i Ruka. Men när Tour de Ski inleds på nyårsdagen finns han inte med.

Nyhetsbild

Northug döms till sju månaders fängelse – blir av med körkortet på livstid

LÄNGDSKIDOR Den norska skidprofilen Petter Northug döms till sju månaders fängelse för fortkörning och narkotikainnehav. Fängelsestraffet är ovillkorligt och Northug blir även av med körkortet på livstid.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på åtta månaders fängelse – vill se Northug utan körkort på livstid

LÄNGDSKIDOR I dag startade rättegången mot Petter Northug i Oslo tingsrätt. Den före detta skidstjärnan åtalas för fortkörning samt narkotikainnehav.

Nyhetsbild

Inget världsrekord för Mäenpää – Smulter tappade 3,5 kilogram under maraton på skierg: "Tuffare än jag hoppats"

LÄNGDSKIDOR Fredrik Smulter och Hans Mäenpää gjorde varandra sällskap på skierg i Malax på lördagen. Smulter kom igenom sitt maraton medan Mäenpää avbröt sitt världsrekordförsök.

Nyhetsbild

Fähndrich tog karriärens första världscupseger: "Det betyder mycket"

LÄNGDSKIDOR Världscupen i längdskidor fortsätter utan stornationerna Sverige, Norge och Finland. Under lördagen avgjordes sprinten i Dresden, Tyskland.

Nyhetsbild

Fredrik Smulter och Hans Mäenpää jagar skidrekord tillsammans – inomhus

LÄNGDSKIDOR Den ene ska genomföra ett maraton. Den andre jaga världsrekordet på 100 kilometer. På lördag kör Fredrik Smulter och Hans Mäenpää gymskidåkning tillsammans.