Sport

Längdskidor

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Joni Mäki bästa finländare i kvalet – fyrfaldigt norskt i topp

LÄNGDSKIDOR Norrmännen dominerade herrarnas sprintkval i Ruka på fredagsförmiddagen. Joni Mäki var inte helt oväntat bästa finländare. Juuso Haarala tog sig också vidare.

Nyhetsbild

Tio blåvita damer vidare från sprintkvalet i Ruka

LÄNGDSKIDOR Världscupen har börjat. De blåvita fick en bra start på sprinten i Ruka på fredagsförmiddagen. Hela tio damer tog sig in bland de trettio bästa i det klassiska sprintkvalet.

Nyhetsbild

Covid-19, förkylningar och fotskada – Joni Mäkis form oviss inför viktiga VM-vintern: "Det finns frågetecken"

LÄNGDSKIDOR Vasas egna OS-hjälte kunde öppna säsongen i Taivalkoski som planerat, trots bekymren under träningssäsongen. Nu väntar världscuppremiären i Ruka – och en säsong med flera märkbara förändringar.

Nyhetsbild

Testade positivt för covid – Niskanen missar premiären i världscupen

LÄNGDSKIDOR Finlands största stjärna finns inte med när världscupen på skidor startar i Ruka i helgen.

Nyhetsbild

Corona i norska skidlandslaget inför premiären i Ruka – flera drabbade

LÄNGDSKIDOR Det norska längdlandslaget har fått in covid-19 i truppen inför helgens världscuppremiär i finländska Ruka. I samband med förra helgens nationspremiär i Beitostölen testades Ragnhild Haga positivt, och nu har även herrlaget drabbats.

Nyhetsbild

Juuso Haarala och Joni Mäki som väntat i VC-öppningen – Remi Lindholm är också med

LÄNGDSKIDOR Joni Mäki och Juuso Haarala finns båda med i den trupp som ska försvara de blåvita färgerna i världscupen i Ruka. Remi Lindholm, som avbröt i Taivalkoski, är likaså uttagen.

Nyhetsbild

Joni Mäki vann trots att han plockade kottar – Johannes Vuorela bästa mink

LÄNGDSKIDOR Joni Mäki misslyckades i sprinten i lördags. Det gick desto bättre i fristilsloppet på söndag. Trots en rejäl vurpa dominerade han tävlingen från start till mål.

Nyhetsbild

Kerttu Niskanen höll nivån i Taivalkoski – fristilsetta före skidskytt

LÄNGDSKIDOR Kerttu Niskanen kan med ro i sinnet blicka mot världscuphelgen i Ruka. I Krista Pärmäkoskis frånvaro var hon ohotad etta på 10 kilometer i Taivalkoski.

Nyhetsbild

Joni Mäki inledde säsongen på Finlands Cup i Taivalkoski – blev utslagen i semifinal: "Nåja, så här går det ibland"

LÄNGDSKIDOR Den andra deltävlingen av Finlands Cup arrangeras i Taivalkoski i helgen. På lördagen tävlades det i klassisk sprint. 

Nyhetsbild

Norska skidstjärnan Kläbo kan bli borta året ut: "Då åker jag på semester"

LÄNGDSKIDOR Johannes Hösflot Kläbo kan missa alla längdtävlingar fram till årsskiftet.

Nyhetsbild

Tykkikisat i Muonio är inte Julia Hägers grej – nu är det alternativ träning och kryckor som gäller

LÄNGDSKIDOR Julia Hägers meny består just nu av vattenlöpning, simning, skierg (stakmaskin) och gymträning. En skada stoppade henne från start i Muonio. Samma Tykkikisat bjöd på otrevliga minnen även förra hösten.

Nyhetsbild

Iivo Niskanen utklassad i Olos – ska vässa formen genom att träna: "Känslan är helt bra"

LÄNGDSKIDOR Med två veckor kvar till världscuppremiären i Ruka finns det vissa frågetecken kring Finlands största skidstjärna Iivo Niskanen. Samtidigt har de tyska åkarna gett stormvarning inför vintern. För Julia Häger är det sluttävlat för ett tag framöver.

Nyhetsbild

Norsk kross i Olos – Iivo Niskanen långt efter täten: "Jag är i dålig form"

LÄNGDSKIDOR Den finländska skidstjärnan var överraskande långt efter norska vinnaren Simen Hegstad Kruger, som anförde norrmännen till de fem främsta placeringarna. På damsidan blev Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen besegrade av en tysk åkare. 

Nyhetsbild

Kläbos kamp mot klockan – kan missa premiären

LÄNGDSKIDOR Lårskadan vill inte ge med sig och norska längdskidstjärnan Johannes Hösflot Kläbo måste dra ner på träningen. Det är osäkert om han kan ställa upp i säsongspremiären.

Nyhetsbild

Höga elkostnader flyttar världscuptävling

LÄNGDSKIDOR Världscuptävlingen i sprint som skulle ha hållits i Milano i januari flyttas till Livigno.

Nyhetsbild

Vasaloppet ska räddas med 40-talsteknik: "Vi kommer att fixa detta"

LÄNGDSKIDOR Vasaloppsveckan är räddad – trots att allt material brunnit upp. Men det blir en annan inramning, som uppvärmning av blåbärssoppa likt man gjorde på 1940-talet.

Nyhetsbild

Mäenpääs med i tätstriden i cupstafetten – diskades på grund av regelbrott: "En liten överraskning"

LÄNGDSKIDOR Ett tag var Ski Team Mäenpää i ledning i herrarnas stafett i Vuokatti. Men innan stafetten avgjorts stod det klart att laget blir utan placering.

Nyhetsbild

Vurpa strax före upploppet i stafetten – IF Minken långt efter täten

LÄNGDSKIDOR Det blev en del dramatik när damerna gjorde upp i stafetten i Finlands cup i Vuokatti.

Nyhetsbild

Skidpremiär utan de stora kanonerna – Nyfors och Häger vidare från sprintkvalet

LÄNGDSKIDOR Skidsäsongen stakades i gång med en fristilssprint i Finlands cup i Vuokatti.

Nyhetsbild

"Spännande att det drar igång" – Alexander Ståhlberg har sprungit fort i sommarens testlopp

LÄNGDSKIDOR Alexander Ståhlberg har en annorlunda sommar bakom sig. Fotbollen lyste med sin frånvaro. I gengäld har han fått vara frisk – och sprungit rasande fort på den 10 km långa testrundan.

Nyhetsbild

Julia Häger: Jag vill få till ett riktigt bra internationellt lopp i vinter

LÄNGDSKIDOR Skidsäsongen inleds med Finlands Cup i Vuokatti i helgen. Minkens Julia Häger tävlar båda dagarna. På lördag i fristilssprinten och på söndag i stafett.

Nyhetsbild

Vasaloppets blåbärssoppa har brunnit upp – centralförrådet totalförstört: "Allt vårt material är borta"

LÄNGDSKIDOR Vasaloppets centralförråd har brunnit ner till grunden. Blåbärssoppa, skidvalla, staket, skyltar, skotrar och maskiner är totalförstörda.

Nyhetsbild

Ny ordförande för Finlands Svenska Skidförbund

LÄNGDSKIDOR Mats Johansson hade undanbett sig omval så Finlands Svenska Skidförbund fick ny ordförande vid höstmötet i Pargas.

Nyhetsbild

Stjärnan om ryska avstängningen: "Hyckleri"

LÄNGDSKIDOR Beslutet om att fortsätta porta ryska och belarusiska åkare från tävlingar är fel, menar den ryska skidstjärnan Veronika Stepanova.

Nyhetsbild

Väntat besked – inga ryssar får tävla på skidor

LÄNGDSKIDOR Internationella skidförbundets (FIS) generalsekreterare Michel Vion öppnade för att välkomna ryska skidåkare tillbaka till internationella tävlingar. Men förbundet håller kvar sanktionerna mot Ryssland och Belarus.

Nyhetsbild

FIS-medlem: Inga ryska idrottare tillåts

LÄNGDSKIDOR På lördag väntas besked. Enligt Martti Uusitalo, styrelsemedlem i Internationella skid- och snowboardförbundet (FIS), kommer ryska och belarusiska åkare inte tillåtas tävla i vinter.

Nyhetsbild

Klart: Då avgörs säsongens landskapsstafett

LÄNGDSKIDOR Det blir ett klassiskt datum för säsongens landskapsstafett. Bara vädret tillåter ska den prestigefyllda tävlingen mellan kommunerna avgöras på trettondagen.

Nyhetsbild

Amanda Nyfors sadlar om från skidskytte till stall Mäenpää

LÄNGDSKIDOR Team Mäenpää plockar in två lokala damåkare i sitt stall. Amanda Nyfors och Sandra Jordman ska bägge åka Ski Classics i vinter. Men normaldistanserna finns kvar på schemat.

Nyhetsbild

Norges längdlandslag öppnar för VM-bojkott om Ryssland tävlar

LÄNGDSKIDOR Norsk bojkott i VM och världscupen. Det kan bli verklighet om Ryssland och Belarus får plats i skidspåren igen.

Nyhetsbild

Finlands skidförbund säger absolut nej till ryskt deltagande – internationellt är tongångarna annorlunda

LÄNGDSKIDOR Rysslands återkomst till den internationella tävlingsscenen diskuteras i den internationella idrottskretsen.

Nyhetsbild

Minkens Signe Jakobsson "rullade" hem FM-silvret

LÄNGDSKIDOR Signe Jakobsson grejade en silvermedalj, då FM-tävlingarna på rullskidor började med sprinten i Vuokatti på lördagen.

Nyhetsbild

Northug elitsatsar – kan köra Vasaloppet

LÄNGDSKIDOR Petter Northug är trött på att vara motionär. Nu gör skidikonen en elitsatsning på långloppscupen och kan köra Vasaloppet i vinter.

Nyhetsbild

Ståhlberg åttonde i adelsracet – syskonen Niskanen i topp

LÄNGDSKIDOR Goda traditioner ska man värna om. Det gör Kerttu och Iivo Niskanen. Syskonen vann fjolårets adelsrace i Vuokatti och upprepade den triumfen när tävlingen gick i mål på onsdag.

Nyhetsbild

Syskonen Niskanen i täten i adelsracet – Ståhlberg fjortonde i prologen

LÄNGDSKIDOR Kerttu och Iivo Niskanen vann det så kallade adelsracet i Vuokatti i fjol. De verkar sitta på kuskbocken även den här gången. Syskonen leder sina klasser efter prologen på rullskidor.

Nyhetsbild

Ryska åkare portas från Vasaloppet även 2023

LÄNGDSKIDOR Ryska och belarusiska åkare tilläts inte att åka Vasaloppet i år med anledning av Rysslands invasion av Ukraina – och det gäller även för kommande år.

Nyhetsbild

Tre skidåkare från IF Minken får förtroende i landslagsgrupper

LÄNGDSKIDOR Skidförbundet har offentliggjort B-landslaget, U23-landslaget och U20-landslaget för 2022–2023.

Nyhetsbild

Team Mäenpää föryngrar – Robin ska åka Ski Classics

LÄNGDSKIDOR Team Mäenpää byggs kring Mäenpääs. Nu blir det en till, yngre Mäenpää som ansluter sig till långloppsteamet. Nykomlingen Robin blir teamets yngsta medlem säsongen 2022–2023.

Nyhetsbild

Åländska färger i Team Edux – sex namn i Storvalls trupp

LÄNGDSKIDOR Team Edux var bäst av de finländska stallen i Visma Ski Classics i vintras. Teamet har redan kommit långt i sina förberedelser för nästa säsong och har även ett nytt, intressant namn i laget.

Nyhetsbild

Hans Mäenpää gläds över att synen på tävlingsidrotten förändrats –"Den stora förändringen har kommit de senaste tio åren"

LÄNGDSKIDOR Den stora förändringen kom på 2010-talet, säger Hans Mäenpää. I dag tror han att tävlingsidrott accepteras av det stora flertalet i den laestadianska rörelsen i våra trakter. Så var det inte när han själv började tävla.

Nyhetsbild

Falken firade säsongen med lyckad spådom i bagaget

LÄNGDSKIDOR Falkens skidåkare har hållit sin traditionella säsongsavslutning i Lappfors. Skidvintern var lyckad, inte minst för att pandemins grepp lättade under säsongen.

Nyhetsbild

Ingen från FSS i truppen – landslaget består av tjugo skidåkare

LÄNGDSKIDOR Det finns inga FSS:are med i skidlandslaget nästa säsong. Sju damer och tretton herrar ingår i längdåkarnas A-landslagstrupp.

Nyhetsbild

Historiska beslutet: Lika distanser för damer och herrar i längdåkningen

LÄNGDSKIDOR Internationella skidförbundets längdkommitté har röstat. Det ska bli lika långa distanser för damer och herrar.

Nyhetsbild

Fusion inom skidsporten i ÖID – Alexander Ståhlberg och Signe Jakobsson blir minkar

LÄNGDSKIDOR Norrvalla Ski Team och IF Minken fusioneras. I praktiken innebär det att elitsatsningen koncentreras till Minken, som kan räkna in ett tiotal nyförvärv – däribland fyra på damsidan.

Nyhetsbild

Nu får damerna större roll i landskapsstafetten – "Det bör vara mer jämställt"

LÄNGDSKIDOR Mellersta Österbottens landskapsstafett förnyar konceptet. Det innebär bland annat kortare sträckor och fler damer alternativt flickor på startlinjen.

Nyhetsbild

Norsk skidstjärna slutar: "Lite vemodigt"

LÄNGDSKIDOR VM- och OS-medaljören Maiken Caspersen Falla följer efter Therese Johaug och meddelar att nu är det slutskidat i tävlingsspåren.