Sport

Längdskidor

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Team Mäenpää föryngrar – Robin ska åka Ski Classics

LÄNGDSKIDOR Team Mäenpää byggs kring Mäenpääs. Nu blir det en till, yngre Mäenpää som ansluter sig till långloppsteamet. Nykomlingen Robin blir teamets yngsta medlem säsongen 2022–2023.

Nyhetsbild

Åländska färger i Team Edux – sex namn i Storvalls trupp

LÄNGDSKIDOR Team Edux var bäst av de finländska stallen i Visma Ski Classics i vintras. Teamet har redan kommit långt i sina förberedelser för nästa säsong och har även ett nytt, intressant namn i laget.

Nyhetsbild

Hans Mäenpää gläds över att synen på tävlingsidrotten förändrats –"Den stora förändringen har kommit de senaste tio åren"

LÄNGDSKIDOR Den stora förändringen kom på 2010-talet, säger Hans Mäenpää. I dag tror han att tävlingsidrott accepteras av det stora flertalet i den laestadianska rörelsen i våra trakter. Så var det inte när han själv började tävla.

Nyhetsbild

Falken firade säsongen med lyckad spådom i bagaget

LÄNGDSKIDOR Falkens skidåkare har hållit sin traditionella säsongsavslutning i Lappfors. Skidvintern var lyckad, inte minst för att pandemins grepp lättade under säsongen.

Nyhetsbild

Ingen från FSS i truppen – landslaget består av tjugo skidåkare

LÄNGDSKIDOR Det finns inga FSS:are med i skidlandslaget nästa säsong. Sju damer och tretton herrar ingår i längdåkarnas A-landslagstrupp.

Nyhetsbild

Historiska beslutet: Lika distanser för damer och herrar i längdåkningen

LÄNGDSKIDOR Internationella skidförbundets längdkommitté har röstat. Det ska bli lika långa distanser för damer och herrar.

Nyhetsbild

Fusion inom skidsporten i ÖID – Alexander Ståhlberg och Signe Jakobsson blir minkar

LÄNGDSKIDOR Norrvalla Ski Team och IF Minken fusioneras. I praktiken innebär det att elitsatsningen koncentreras till Minken, som kan räkna in ett tiotal nyförvärv – däribland fyra på damsidan.

Nyhetsbild

Nu får damerna större roll i landskapsstafetten – "Det bör vara mer jämställt"

LÄNGDSKIDOR Mellersta Österbottens landskapsstafett förnyar konceptet. Det innebär bland annat kortare sträckor och fler damer alternativt flickor på startlinjen.

Nyhetsbild

Norsk skidstjärna slutar: "Lite vemodigt"

LÄNGDSKIDOR VM- och OS-medaljören Maiken Caspersen Falla följer efter Therese Johaug och meddelar att nu är det slutskidat i tävlingsspåren.

Nyhetsbild

Skidlandslagets chefstränare fortsätter: "Efter en väldigt bra säsong behövs inga stora förändringar"

LÄNGDSKIDOR Med en lyckad OS-säsong bakom sig väljer det finska längdlandslaget att bibehålla sin tränarstab med Teemu Pasanen i spetsen.

Nyhetsbild

Hans Mäenpää är fortfarande kung på 24 h – norske Daniel Strand tvingades avbryta

LÄNGDSKIDOR Hans Mäenpääs världsrekord på 24 timmar står sig alltjämt. Daniel Strand gjorde ett tappert försök att radera ut det fyra gamla rekordet i helgen, men norrmannen åkte in i den beramade väggen och tvingades avbryta.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää: Brutalt jobbigt i dag – kroppen vaknade först efter 20 km

LÄNGDSKIDOR Ylläs-Levi satte punkt för Visma Ski Classics. Viktor Mäenpää var trögstartad och fick upp spjället onödigt sent. Han var 34:e man och hade både en teamkompis och en Team Edux:are före sig i protokollet.

Nyhetsbild

Team Edux förstärker till finalen i Ylläs-Levi

LÄNGDSKIDOR Långloppscirkusen Visma Ski Classics stakar i mål på lördag. Team Edux plockar in två tillfälliga, men kända förstärkningar till finalen.

Nyhetsbild

Niskanen var namnet även på herrarnas långa FM-distans – Mäki knep totalsegern i cupen

LÄNGDSKIDOR Trevlig åkning. Så beskriver Iivo Niskanen sitt överlägsna FM-guld på 50 kilometer. Joni Mäki avslutade en framgångsrik säsong.

Nyhetsbild

Niskanen överlägsen i FM – Julia Häger saknade fäste

LÄNGDSKIDOR Det blev sannerligen ingen sekundstrid på damernas 30 kilometer i FM på skidor. Damernas tremil avgjordes i praktiken redan före loppet.

Nyhetsbild

Ristomatti Hakola avgjorde herrarnas FM-stafett – dråpslag för IF Minken direkt i starten

LÄNGDSKIDOR I herrarnas FM-stafett skedde avgörandet redan på andra sträckan.

Nyhetsbild

Spurtstrid avgjorde damernas FM-stafett – Julia Häger uppe och nosade på täten

LÄNGDSKIDOR Ymnigt snöfall innan start innebar en utmaning i FM-stafetten i Rovaniemi. Kampen om segern avgjordes på väg in på upploppet.

Nyhetsbild

FM-silver till Joni Mäki på tio kilometer – Iivo Niskanen klar segrare

LÄNGDSKIDOR När herrarna gjorde upp om FM-medaljerna på 10 kilometer fritt fanns det bara en förhandsfavorit – och han levde upp till förväntningarna.

Nyhetsbild

Häger in bland de sex främsta på FM-femman – Roponen avslutar elitsatsningen: "Rätt tid för det"

LÄNGDSKIDOR FM i Rovaniemi är i gång. Som väntat blev fristilsloppet på fem kilometer en duell mellan Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski.

Nyhetsbild

Christoffer Lindvall: Det var brutalt – jag var riktigt slut sista femtio

LÄNGDSKIDOR Christoffer Lindvalls femte start i Nordenskiöldsloppet var ingen fröjdefull upplevelse trots att tävlingen var lite kortare än planerat – "bara" 198 kilometer.

Nyhetsbild

Pärmäkoski och Niskanen starkast i Finlands cup: "Funderade om det alls skulle bli en start"

LÄNGDSKIDOR 15 och 30 kilometer med intervallstart avslutade Finlands cup i Ruka. För båda segrarna blev det stora marginaler.

Nyhetsbild

Christoffer Lindvall sexa i Nordenskiöldsloppet

LÄNGDSKIDOR Christoffer Lindvall stakade i mål som sjätte man i Nordenskiöldsloppet på lördagen. Det är en utmaning som heter duga. Det handlar om världens längsta tävling på skidor.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpääs bästa placering – trots stavbrott och trädkramar i Årefjällsloppet

LÄNGDSKIDOR Viktor Mäenpää körde in som 24:e man i Årefjällsloppet. Kroppen kändes bra och skidorna var utmärkta. Men det kunde ha gått ännu bättre om han inte hade stått på öronen i början.

Nyhetsbild

Nykarleby överlägset i landskapsstafetten – laget ledde från start till mål

LÄNGDSKIDOR Nykarleby är åter bäst i landskapsstafetten. Den här gången i Mellersta Österbottens stafett för skolelever. Torsdagens tävling i Ylivieska var ett triumftåg från start till mål.

Nyhetsbild

Charlotte Kalla lägger av – kör sista loppet på måndag

LÄNGDSKIDOR En av svensk idrotts största har snart dragit på sig nummerlappen för sista gången. Längddrottningen Charlotte Kalla avslutar karriären i och med veckans SM-tävlingar i Piteå. "Här tog jag mina första stavtag som sjuåring och det känns fint att få avsluta karriären här", skriver 34-åringen på Instagram.

Nyhetsbild

IF Minken firade stafettmedalj i Silvertrissan – silver till Hannes Sundberg, Sander Wikblom och Robin Liljeqvist

LÄNGDSKIDOR Silvertrissan i Taivalkoski avslutades med stafetter, där Minken fick kliva upp på prispallen i pojkarnas 14-årsklass och var strax utanför i 16-årsklassen.

Nyhetsbild

Från bruten skida till guld i Silvertrissan – Krafts Ellinor Halonen fick revansch: "I dag grät jag glädjetårar"

LÄNGDSKIDOR Silvertrissan i Taivalkoski fortsatte på lördagen med distanslopp. För Ellinor Halonen, Närpes Kraft, och Topias Vuorela, IF Minken, blev det guld.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää stakade genom Birkebeinerrennet - norsk triumf på både dam- och herrsidan

LÄNGDSKIDOR Viktor Mäenpää hade en bättre slutplacering än i Vasaloppet, men fanns inte med i tätklungan när den stakade i mål i Birkebeinerrennet på lördagen.

Nyhetsbild

Premiär för Fagerbacka-loppet på söndag

SKIDOR Lostensloppet hade långa traditioner i Purmo, men har gått i graven. På söndag klockan 10 är det nya Fagerbacka-loppet som gäller.

Nyhetsbild

Silvertrissan har inletts – en ÖID-finalplats i den ovanliga grenen skicross

LÄNGDSKIDOR I Silvertrissan i Taivalkoski tävlades det i skicross den första tävlingsdagen. ÖID hade många kvartsfinalplatser, några åkare i semifinal och en i final.

Nyhetsbild

Nya FM-medaljer för Minken – Johannes Vuorela på silverpall trots svag start

LÄNGDSKIDOR IF Minken hade bra utdelning även under den sista FM-dagen. Det blev två nya medaljer och det var återigen Johannes Vuorela och Kalle Parantainen som klev upp på pallen.

Nyhetsbild

Krista Pärmäkoski grejade andraplatsen – Joni Mäki vurpade i sprintstafetten

LÄNGDSKIDOR De blåvita hade en tudelad dag då världscupen avslutades i Falun. I stafetten över 4x5 km briljerade Krista Pärmäkoski & Co som tvåa efter USA. I sprintstafetten eliminerades båda lagen.

Nyhetsbild

Christoffer Lindvall vann Tervahiihto i suverän stil

LÄNGDSKIDOR Christoffer Lindvall från Ski Team Mäenpää tog en överlägsen seger i långloppet Tervahiihto på lördagen.

Nyhetsbild

Fantastisk dag för IF Minken i junior-FM – Vuorela och Parantainen på pallen: "Ett av säsongens bästa lopp"

LÄNGDSKIDOR Etta vid mellantiden efter fem åkta kilometer, etta i mål – och det med en marginal på nära en halv minut. Så såg tiokilometersloppet ut för Johannes Vuorela i 23-årsklassen på lördagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Johaug lämnade världscupscenen i överlägsen stil – Pärmäkoski i sekundstrid om bronset: "Jag är inte missnöjd"

LÄNGDSKIDOR Therese Johaug har deltagit i sitt sista världscuplopp – och som hon vinkade adjö. Bakom norskan var det en tajt sekundstrid om de övriga pallplaceringarna.

Nyhetsbild

Niskanen bland de tio främsta i Falun – vann distanscupen som första finländare: "Kunde inte ha gått så mycket bättre"

LÄNGDSKIDOR Världscupen avslutas i svenska Falun den här helgen. Iivo Niskanen fick inte till något panglopp på 15 kilometer fritt, men segrade ändå i distanscupen.

Nyhetsbild

Joni Mäki krönte fenomenal säsong med första pallplatsen i världscupen – sju år efter Toni Ketelä: "Värmer mycket"

LÄNGDSKIDOR Han var nära att bli att utslagen i semifinal – men tog sig vidare på tid. Och i finalen glänste Joni Mäki när det behövdes som mest och var tvåa i mål efter en fenomenal slutspurt.

Nyhetsbild

Snart dags för Barnens Vasalopp i Larsmo

LÄNGDSKIDOR Barnens Vasalopp i Larsmo ordnas igen på lördag efter en paus på två år.

Nyhetsbild

Ödesdigert fall för Viktor Mäenpää: "Jag drog sönder mig själv"

LÄNGDSKIDOR Ett fall efter tre–fyra kilometer blev ödesdigert för Viktor Mäenpää i årets Vasaloppet. Men han blev ändå näst bästa finländare.

Nyhetsbild

SE BILDER: "Vi krigar bara i skidspåret" – stafettglädjen stor på FSSM

LÄNGDSKIDOR FSSM avslutades i bästa möjliga väder på Vargberget på söndagen. Se bilder från stafetterna i artikeln!

Nyhetsbild

Stavbrott på första etappen förstörde inte dagen – nu är Brahe bäst i FSS både på stafett och pidro

LÄNGDSKIDOR IF Brahe vann damstafetten i FSSM i Närpes för tio år sedan – och var först över mållinjen på Vargberget även i år. På herrsidan var IF Minken överlägsna.

Nyhetsbild

Iivo Niskanen missade pallen på Holmenkollen – Norge firade trippel

LÄNGDSKIDOR Det såg länge bra ut för Iivo Niskanen på den klassiska femmilen. Men när loppet skulle avgöras var det norrmännen som dominerade.

Nyhetsbild

Norrman vann Vasaloppet – finländarna akterseglade

LÄNGDSKIDOR Det blev åka av direkt i Vasaloppet och för de bästa blev det en spurtstrid på slutet. Vi rapporterade live.

Nyhetsbild

Totaldominans av IF Minken både på dam- och herrsidan i FSSM: "Jag öppnade otroligt hårt i dag"

LÄNGDSKIDOR Flera hundra skidåkare tävlade vid Vargberget på lördagen då det var dags för den andra dagen av förbundsmästerskapen.

Nyhetsbild

Therese Johaug fick sin fest på Holmenkollen – Krista Pärmäkoski övertygade bakom

LÄNGDSKIDOR Ingen var i närheten av att störa Therese Johaugs sista show inför hemmapubliken.