Sport

Längdskidor

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Sparkade svenska längdåkningschefen: "Varje helg när jag såg åkarna revs såren upp"

LÄNGDSKIDOR Jonas Peterson rekryterades till en verksamhet där det bubblade av missnöje under den framgångsrika ytan. Fyra månader senare fick han sparken som längdskidåkningens landslagschef i Sverige.

Nyhetsbild

Stina Nilsson blir skidskytt: "Superpeppad"

IDROTT Längdstjärnan Stina Nilsson hänger på sig ett gevär och byter sport till skidskytte. Men med tanke på läget i världen hade hon gärna väntat med beskedet.

Nyhetsbild

Johanna och Tor-Leif Häggman viktiga för Vörå IF:s skidjuniorer: "Man behöver inte bli världsmästare"

ELDSJÄLAR "Så många som möjligt, så länge som möjligt" är Vörå IF:s slogan och något Johanna och Tor-Leif Häggman jobbar för som aktiva tränare i föreningen – där intresset för skidåkning är stort trots den milda vintern.

Nyhetsbild

Färre anmälningar till Vasaloppet

LÄNGDSKIDOR Första söndagen i mars 2021 känns långt borta, men coronaviruset har påverkat även Vasaloppet, som traditionsenligt ska köras då.

Nyhetsbild

Vissa begränsningar för Vörå idrottsgymnasiums elever – inställda tävlingar grämer

LÄNGDSKIDOR Flera förbund och kommuner har gått ut med rekommendationer om att gemensamma träningar ska ställas in åtminstone fram till slutet av mars. Hur är det vid Vörå idrottsgymnasium, där gemensamma träningar är en stor del av skolans verksamhet?

Nyhetsbild

Finlands längdåkare står över världscupens avslutning – reser hem från Kanada

LÄNGDSKIDOR Uppdaterad. Finland gör som Sverige och Norge och deltar inte i de avslutande tävlingarna i världscupen.

Nyhetsbild

Parkloppet i Lappfors: ”Inte som förr i tiden”

LÄNGDSKIDOR Matias Forsbacka minns då han i Lappfors jagade autografer av världsstjärnor som Vladimir Smirnov, Michail Botvinov och Jelena Välbe. Nu hade han redan åkt hem med dottern Nelia när allmänna klassen avgjordes.

Nyhetsbild

Inget Fäbodalopp i år: "Finns inget snölager kvar"

LÄNGDSKIDOR Det blir inget Fäbodalopp i år. Loppet som skulle åkas den 22 mars är inhiberat.

Nyhetsbild

Norge avstår världscupfinal av virusrädsla – bäddar för finländsk framgång

LÄNGDSKIDOR Det norska skidlandslaget, med stjärnor som Therese Johaug och Johannes Hösflot Kläbo, står över världscupavslutningen i Nordamerika på grund av rädsla för coronaviruset.

Nyhetsbild

Glesa startfält talar för en förnyelse av parkloppet

LÄNGDSKIDOR Falkens parklopp tvingas leva i skuggan av helgens förbundsmästerskap. Många längdåkare är tydligen tävlingströtta och det bidrar till att startfälten är i tunnaste laget.

Nyhetsbild

Larsmoborna tvingas ge upp – Barnens Vasalopp ställs in

LÄNGDSKIDOR Tävlingsarrangörerna fortsätter ha det motigt. I måndags var det tummen ner för Nejdmästerskapen. På tisdagsmorgonen tvingades Larsmo IF överge tanken på att arrangera Barnens Vasalopp.

Nyhetsbild

Pargas IF tog flest stafettmedaljer i FSSM – trots minimalt med snö i södra Finland

LÄNGDSKIDOR FSSM är ingalunda någon intern affär för ÖID-föreningarna. Pargas IF var den förening som tog flest medaljer när förbundsmästerskapen avslutades med stafetterna på söndagen.

Nyhetsbild

Nejdmästerskapen på skidor i Vestersundsby töade bort

LÄNGDSKIDOR I fjol fanns det ett präktigt snötäcke då Nejdmästerskapen gick på Tössbacken. Så är inte fallet nu och därför tvingas IF Brahe ställa in tävlingarna.

Nyhetsbild

Efter svenska succén – Johaug sågas av landslagskollega: "Det var en dålig bedömning"

LÄNGDSKIDOR Frida Karlsson tog en historisk seger i Holmenkollens tremil och knäckte Therese Johaug. Nu kritiseras de norska åkarna av landslagskollegan Emil Iversen.

Nyhetsbild

Sällan strid på kniven i juniorstafetterna i Lappfors

FSSM Det uppstod inga riktigt heta sekundstrider när stafetterna avrundade förbundsmästerskapen i söndags. Knattarna och juniorerna såg till att skapa betryggande luckor före målrakan.

Nyhetsbild

VM-åkarna förlängde Minkens svit — Mäenpääs trio på medalj

FSSM Remi Lindholm och Johannes Vuorela flög från VM i Oberwiesenthal till FSSM i Lappfors. Tillsammans med Patrik Kuuttinen flög de sedan också ifrån konkurrenterna i herrstafetten.

Nyhetsbild

Minkens damer bröt Femmans svit i förbundsmästerskapen

FSSM Det var kamp om guldet ännu på den första etappen. Sedan rymde Minkens damer mot en överlägsen seger. Samtidigt bröts IF Femmans svit på tre raka stafettsegrar i FSSM.

Nyhetsbild

Niskanen kroknade på femmilen i Holmenkollen: "Det gick ingenstans"

LÄNGDSKIDOR Iivo Niskanen var med i täten länge, men efter drygt 40 kilometer började problemen och han kunde inte svara när fartökningen kom. Alexander Bolsjunov vann 50-kilometersloppet andra året i rad.

Nyhetsbild

IF Minkens fest i huvudklasserna i FSSM

FSSM IF Minken åkte hem mästerskapet i såväl dam- som herrklassen när de finlandssvenska längdåkarna satte punkt för FSSM med kapitlet stafetter på söndagen.

Nyhetsbild

Linnea Halonen sliten redan före start – vann ändå

FSSM Linnea Halonen, IF Femman, åkte hem mästerskapet i den äldsta juniorklassen. Loppet var ändå ingen höjdare.

Nyhetsbild

Julia Häger från start till mål – guldet hennes första i damklassen

FSSM "Det var som natt och dag", säger Julia Häger när hon jämför lördagen med fredagen. Lördagen var dag – hon ledde nämligen det klassiska loppet från start till mål.

Nyhetsbild

Mäenpääs fick som de ville – prispallen blev tapetserad

FSSM Hans Mäenpää lovade att teamet skulle tapetsera prispallen i Lappfors och det löftet höll hela vägen. Viktor vann 15 kilometer klassiskt före Hans och Hannes i FSSM.

Nyhetsbild

Ski Team Mäenpää tog bejublad trippel i FSSM

FSSM Det fanns inte plats för några andra än Mäenpääs på prispallen i FSSM. Viktor vann herrarnas 15 km efter en sekundstrid med farbror Hans. Viktors lillebror, Hannes, lade beslag på bronset.

Nyhetsbild

Johaug: "Ett genidrag av Sverige"

LÄNGDSKIDOR Therese Johaug såg ut att krossa konkurrenterna på tremilen i Holmenkollen, men ett avgörande skidbyte gjorde att svenskan Frida Karlsson kom i kapp och tog karriärens första seger i världscupen.

Nyhetsbild

Trots publikförbud – fylla i Holmenkollen: "Får hjälp av Röda Korset"

LÄNGDSKIDOR Helgens världscuptävlingar i Holmenkollen, Norge, körs utan publik på läktarplats av rädsla för spridningen av coronaviruset.

Nyhetsbild

Finland knep inga medaljer i junior-VM: "Vi måste grovjobba för bättre resultat"

LÄNGDSKIDOR U23-åkarna avslutade junior-VM i tyska Oberwiesenthal med mixedstafett. Minkens Remi Lindholm hade hand om den tredje etappen.

Nyhetsbild

Karlssons otroliga upphämtning – spurtslog Johaug på tremilen: "Det sprudlar"

LÄNGDSKIDOR Frida Karlssons första seger i världscupen kom efter en fantastisk upphämtning där hon spurtslog Therese Johaug. Fyra finländskor tog sig in bland de tolv främsta på den klassiska tremilen i Oslo.

Nyhetsbild

Oscar åkte hem silvret på morbrors silverskidor från VM

FSSM Oscar Grannas hade skidor med silverstänk under fötterna på lördagen i FSSM. Han var tvåa i H15 efter omöjlige Lukas Kuuttinen – på skidor som morbror Johan Enlund åkte hem VM-silvret i Polen 2001.

Nyhetsbild

Kasper Lönnbäck dödade all spänning – och tackade pappa

FSSM Herrfinalen var inte alls lika spännande som damfinalen i Lappfors – och det var Kasper Lönnbäcks fel. Han var helt enkelt alltför överlägsen i fristilssprinten.

Nyhetsbild

Häggkvist fortsätter dominera sprinten i FSSM

FSSM Krafts Frida Häggkvist har hittat vinnarspåret i FSSM. Hon erövrade sin fjärde titel i sprint när hon vann 18-årsklassen i det tilltagande mörkret i Lappfors på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Jennie Lindvalls taktik bet i sprintfinalen

FSSM Hon ville absolut inte vara först nerför backen in på stadion. Den taktiken bet bra och efter att ha glidit om Julia Häger var Jennie Lindvall ohotad på upploppet i damfinalen.

Nyhetsbild

Wilma Hjerpe sprintade hem första förbundsmästerskapet

FSSM Jag bara körde, konstaterar Wilma Hjerpe efter att ha spurtat hem det första guldet i fredagens sprint. Taktiken behöver inte vara finslipad in i minsta detalj i en final i FSSM.

Nyhetsbild

Italiensk sprintstjärna får inte resa in i USA – världscuptävling kan ställas in helt

LÄNGDSKIDOR Federico Pellegrino har under flera säsonger varit en av skidvärldens absolut bästa sprintåkare – men när världscupen ska avgöras får han troligen inte starta.

Nyhetsbild

Ray och Ståhlberg avslutade JVM med stafett – damerna åttonde: "Stabila insatser av alla"

LÄNGDSKIDOR Finlands damlag, där Hanna Ray hade första etappen, stod för en jämn insats i den avslutade stafetten. Herrlaget, med Alexander Ståhlberg på andra sträckan, tog sig inte in bland de tio bästa.

Nyhetsbild

Hans Mäenpää: Målet är att tapetsera prispallen

LÄNGDSKIDOR Hans Mäenpää serverade en skräll då han åkte hem förbundsmästerskapet på 15 kilometer klassiskt i Larsmo 2018. I Lappfors räknar alla med Mäenpääs – inklusive de själva.

Nyhetsbild

Beslutet är taget – Botniavasan ställs in: "Känns vemodigt"

LÄNGDSKIDOR Ledningsgruppen för Botniavasan hoppades in i det sista på mer snö. Men liksom många andra långlopp den här vintern så får också Botniavasan kapitulera.

Nyhetsbild

Ingen Julin i sprint – däremot både Häger och Lindvall

LÄNGDSKIDOR En het guldaspirant saknas, då Andrea Julin väljer att avstå sprinten i FSSM. Men såväl Julia Häger som Jennie Lindvall har gett klartecken för start. En riktig kompisbatalj väntar.

Nyhetsbild

Världscupen i Holmenkollen körs utan publik

LÄNGDSKIDOR På grund av spridningen av coronaviruset kommer helgens världscuptävlingar på skidor i Holmenkollen genomföras utan publik. Detta meddelar Oslo stad, enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Nyhetsbild

Barnens Vasalopp tillbaka i kalendern

LÄNGDSKIDOR Tövädret tog Barnens Vasalopp den 15 februari. Nu är det plötsligt tillbaka i almanackan. Larsmo IF planerar arrangera skidjippot den 15 mars.

Nyhetsbild

Minkens Remi Lindholm 30:e och missnöjd i junior-VM – hade problem med skidorna

LÄNGDSKIDOR 30 kilometer i junior-VM är vad Remi Lindholm siktat på och tränat för hela säsongen. Att bli 30:e är därför inget han kan vara riktigt nöjd med – trots att han gjorde vad han kunde med dåliga skidor.

Nyhetsbild

Världscupen i Oslo i fara – beslut i dag

LÄNGDSKIDOR I helgen avgörs världscuptävlingarna i skidor i Holmenkollen. Om inte coronaviruset sätter stopp.

Nyhetsbild

Svensk totaldominans i junior-VM på skidor – finländskorna långt efter

LÄNGDSKIDOR Ebba Andersson knäckte allt motstånd redan efter tre kilometer. Till slut tog hon sitt andra guld på lika många försök på U23-VM. För finländsk del blev tävlingen en flopp.

Nyhetsbild

Sex finländare utslagna i kvartsfinal – Kläbo använde sin spurtväxel och vann

LÄNGDSKIDOR Norge i topp på herrsidan och Sverige på damsidan. Inget var nytt under solen när världscupsprinten i norska Konnerud avgjordes.

Nyhetsbild

Hanna Ray om 56:e platsen i JVM: Svårt att skida hårt utan syre

LÄNGDSKIDOR Hanna Ray fick inte alls andningen att fungera under onsdagens VM-lopp i Oberwiesenthal. Det gjorde att hon slutade på en 56:e plats i masstarten på 15 km fritt.

Nyhetsbild

Hanna Ray 56:e i masstarten i junior-VM

LÄNGDSKIDOR Hanna Ray fick inte till det i onsdagens masstart i junior-VM i Oberwiesenthal. Falkenåkaren slutade på en 56:e plats i det 15 kilometer långa fristilsloppet.