Sport

Längdskidor

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää: En stor motivationshöjare

LÄNGDSKIDOR Viktor Mäenpää imponerade med en 24:e plats i Vasaloppet i vintras – bara tre placeringar bakom Morten Eide Pedersen. Nästa säsong kör de för samma stall.

Nyhetsbild

Mäenpääs kvar i Ski Classics – nu som Team Nordic Athlete

LÄNGDSKIDOR Det händer i skidvärlden. Team Mäenpää blir Team Nordic Athlete som profilerar sig som ett allnordiskt team. Hans, Hannes och Viktor Mäenpää får sällskap av heta namn som Morten Eide Pedersen och Linn Sömskar.

Nyhetsbild

Självsäker Norrgård redo för slitgörat i vallaboden: "Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna"

LÄNGDSKIDOR Samarbete, kommunikation och fika är recepten för finländska landslagsframgångar i skidspåren nästa säsong. Bakom allt står Sundombon Martin Norrgård – som tar sig an det tuffa jobbet som vallachef.

Nyhetsbild

Sundombon Martin Norrgård är skidlandslagets nya vallachef: "Det gick inte att tacka nej"

LÄNGDSKIDOR Ryktena stämde – 32-åriga Martin Norrgård från Sundom i Vasa är klar för två säsonger som vallachef i skidlandslaget. Kontraktet sträcker sig fram till OS i Peking 2022.

Nyhetsbild

Björgen gör comeback – satsar på Vasaloppet

LÄNGDSKIDOR Den tidigare längdskidsdrottningen Marit Björgen gör comeback i skidspåren för en satsning på långlopp. Kommande säsong är 40-åringens stora mål Vasaloppet, skriver NRK.

Nyhetsbild

Risk för nytt skidfusk utan förbud

LÄNGDSKIDOR Internationella skidförbundet vill förbjuda samtliga högfluorerade ämnen i skidvalla.

Nyhetsbild

Medier: Martin Norrgård kan bli Finlands nästa vallachef

LÄNGDSKIDOR Vasabon Martin Norrgård kan bli nästa vallachef för Finlands landslag i längdskidåkning. Flera medier spekulerar om den saken på fredagen.

Nyhetsbild

Kan bli svensk-finsk världscup på skidor före jul – ett alternativ att världscupen ställs in helt

LÄNGDSKIDOR Norge tillåter inga resor in till landet resten av året. Det kan göra att Lillehammers världscuptävling i skidor flyttas eller ställs in.

Nyhetsbild

Hemlig maskin ska avslöja skidfusk – Sverige: Vi ska bli bäst i klassen

LÄNGDSKIDOR Fluorvallan i skidsporten kan snart vara ett minne blott. Ett tyskt företag jobbar just nu med att utveckla en maskin som ska kunna kontrollera användningen av det omdiskuterade ämnet, skriver Expressen.

Nyhetsbild

Slovensk skidstjärna lägger av: "Ser fram emot nästa kapitel i mitt liv"

LÄNGDSKIDOR Den slovenska längdåkaren Katja Visnar – VM-silvermedaljör i lagsprint 2019 – lägger av, meddelar hon på Instagram.

Nyhetsbild

Jonas Granlund avslutar sin elitsatsning – motivationen räcker inte till

LÄNGDSKIDOR Långloppsåkaren Jonas Granlund lägger laggarna på hyllan. Motivationen räcker inte längre till för en helhjärtad satsning på längdåkningen. Nu prioriterar han hellre juridikstudierna i Umeå.

Nyhetsbild

Andrea Julin: Jag skulle inte ha tagit ut mig själv heller

LÄNGDSKIDOR Minkens Andrea Julin lät sig inte chockas av hon inte finns med i landslagstruppen nästa säsong. Det var någonting som hon var inställd på i förväg.

Nyhetsbild

Skidlandslagen uttagna – Julin kickad ur truppen, Pärmäkoski med på listan

LÄNGDSKIDOR Totalt 21 skidåkare finns med i de olika landslagen den kommande säsongen. "Vi ville fortsätta med fjolårets modell och ha en stor grupp", säger chefstränaren Teemu Pasanen.

Nyhetsbild

Johaug kan få Norges finaste idrottspris – trots dopningsdomen

LÄNGDSKIDOR Norges finaste idrottspris ska gå till någon som varit en stor förebild och står för idrottens grundvärderingar. Nu har norska skidförbundet nominerat Therese Johaug till utmärkelsen fast hon varit dopningsavstängd.

Nyhetsbild

På samma plats sedan 1922 – nu flyttas mållinjen i Vasaloppet

LÄNGDSKIDOR Att flytta mållinjen i Vasaloppet har blivit nödvändigt på grund av förändringar i infrastrukturen i Mora.

Nyhetsbild

Finländsk längdåkning ska höjas med enhetlig träning – "Allt går så fruktansvärt fort i skidåkningen"

LÄNGDSKIDOR Finländsk längdåkning har gjort ett digert arbete med att analysera sporten. Nu ska träningen bli enhetlig över hela landet, är det tänkt.

Nyhetsbild

Norska skidstjärnan förlorade sin bror – ersatte sorgen med fysisk smärta

LÄNGDSKIDOR För sex år sedan tog Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror livet av sig. I en öppenhjärtig intervju i norska NRK talar den pensionerade skidstjärnan ut om sorgen som följde – och hur hon försökte ersätta den med smärtsamt hård träning.

Nyhetsbild

Fler tränare inblandade i dopningshärvan under skid-VM i Seefeld

LÄNGDSKIDOR Den tyske idrottsläkaren Mark Schmidt ska ha namngett fler nyckelpersoner som varit inblandade i dopningsnätverket som avslöjades i samband med skid-VM i Seefeld i fjol.

Nyhetsbild

Glenn Lindholm oväntat namn i landslaget – "Vi måste bli bättre på att få upp åkare till världseliten"

LÄNGDSKIDOR Skidförbundet möblerade om i landslagsledningen. Nu ska fyra tränare leda åkarna till framgångar. Glenn Lindholm är en av dem.

Nyhetsbild

Skidlandslaget blir en profil fattigare – Lari Lehtonen slutar: "Från våren är jag familjefar och make"

LÄNGDSKIDOR 32-åringen har beslutat att lägga skidorna på hyllan. Karriärens givna höjdpunkt är en nionde plats i skiathlon vid hemma-VM i Lahtis 2017.

Nyhetsbild

Norska VM-medaljören bekräftar petning – är inte med i landslaget nästa säsong

LÄNGDSKIDOR VM-guldmedaljören Martin Johnsrud Sundby petas från landslagstruppen kommande säsong. Det bekräftar han för NRK. "Det är som att frun efter trettio år begär skilsmässa och inte vill ha dig längre", säger han.

Nyhetsbild

Hjärtsjuk skidåkare i tvist med norska förbundet

LÄNGDSKIDOR Norrmannen Sondre Turvoll Fossli, som drabbades av hjärtstopp i augusti förra året, avslutar längdåkningskarriären. Men han är inte klar med det norska skidförbundet (NSF).

Nyhetsbild

Norska längdstjärnan lägger av – vill vara läkare

LÄNGDSKIDOR Det började med ett VM-guld 2007 och slutade med ett VM-silver 2019. Efter en lång och framgångsrik karriär lägger Astrid Uhrenholdt Jacobsen längdskidorna på hyllan, bekräftar norskan för NRK.

Nyhetsbild

Skidåkarnas fest misstänks ha spridit viruset – överläkare: "Innan den kvällen hade vi inget fall"

LÄNGDSKIDOR Coronakrisen stoppade skidsäsongen. Då arrangerade åkarna en fest i stället. Nu har flera finländska skidåkare smittats och Kajanaland är ett av de mest utsatta områdena i hela landet.

Nyhetsbild

Charlotte Kalla om sin nya satsning: Har gjort förändringar

LÄNGDSKIDOR Charlotte Kalla satsar mot skid-VM i tyska Oberstdorf i vinter. Och stjärnan kommer att göra det med ett nytt upplägg.

Nyhetsbild

Det galnaste han gjort – pedat från Jakobstad till Alta på tre dar

LÄNGDSKIDOR Hans Mäenpää är extrem i sin idrottsutövning. Han får ingen kick av att skida 15 kilometer. Utmaningen måste vara av en helt annan kilometerkaliber, men då lurar också galenskapen runt hörnet.

Nyhetsbild

Idrotten räddade världsrekordhållaren Hans Mäenpää ur drogträsket

LÄNGDSKIDOR De två åren i Oslo präglades av stenhårt arbete och ett liv i rus och dus. Hans Mäenpää tackade inte nej, varken till alkohol eller kokain. När han vände det gamla livet ryggen var det idrotten och inte religionen som ledde honom in på den smala vägen.

Nyhetsbild

Linnea Halonen lägger ner satsningen på längdåkningen: "Vill inte tillräckligt mycket"

LÄNGDSKIDOR Linnea Halonen har bestämt sig. Nu lägger den flerfaldiga FM-medaljören av med skidsatsningen på heltid.

Nyhetsbild

Landslagschefen Matti Haavisto slutar i längdlandslaget – fortsätter träna Pärmäkoski

LÄNGDSKIDOR Landslagschefen Matti Haavisto och grenchefen Eero Hietanen har gjort sitt i landslaget för närvarande. Deras respektive arbetsavtal tar slut i vår och de har meddelat att de inte är tillgängliga efter denna säsong.

Nyhetsbild

Hans Mäenpääs världsrekord svårslaget – norsk utmanare kroknade

LÄNGDSKIDOR Hans Mäenpääs världsrekord på 24 timmar längdåkning lever och mår. Helgens norska attack nådde aldrig målet. Eirik Asdöl körde in i den beramade väggen och tvingades avbryta.

Nyhetsbild

Norrmännens skidtur: 516 kilometer

LÄNGDSKIDOR Joar Thele, Anders Aukland och Jörgen Aukland bör rimligtvis ha vaknat med lite slitna kroppar på måndagsmorgonen. I helgen åkte den norska trion nämligen 516 kilometer var på skidor, av allt att döma ett nytt världsrekord.

Nyhetsbild

Svenska längdskidåkaren Frida Karlsson: "En skitsäsong"

LÄNGDSKIDOR Säsongen gav karriärens första världscupseger. Ändå är Frida Karlsson inte nöjd: "Det har varit en skitsäsong", säger hon till Expressen.

Nyhetsbild

Sparkade svenska längdåkningschefen: "Varje helg när jag såg åkarna revs såren upp"

LÄNGDSKIDOR Jonas Peterson rekryterades till en verksamhet där det bubblade av missnöje under den framgångsrika ytan. Fyra månader senare fick han sparken som längdskidåkningens landslagschef i Sverige.

Nyhetsbild

Stina Nilsson blir skidskytt: "Superpeppad"

IDROTT Längdstjärnan Stina Nilsson hänger på sig ett gevär och byter sport till skidskytte. Men med tanke på läget i världen hade hon gärna väntat med beskedet.

Nyhetsbild

Johanna och Tor-Leif Häggman viktiga för Vörå IF:s skidjuniorer: "Man behöver inte bli världsmästare"

ELDSJÄLAR "Så många som möjligt, så länge som möjligt" är Vörå IF:s slogan och något Johanna och Tor-Leif Häggman jobbar för som aktiva tränare i föreningen – där intresset för skidåkning är stort trots den milda vintern.

Nyhetsbild

Färre anmälningar till Vasaloppet

LÄNGDSKIDOR Första söndagen i mars 2021 känns långt borta, men coronaviruset har påverkat även Vasaloppet, som traditionsenligt ska köras då.

Nyhetsbild

Vissa begränsningar för Vörå idrottsgymnasiums elever – inställda tävlingar grämer

LÄNGDSKIDOR Flera förbund och kommuner har gått ut med rekommendationer om att gemensamma träningar ska ställas in åtminstone fram till slutet av mars. Hur är det vid Vörå idrottsgymnasium, där gemensamma träningar är en stor del av skolans verksamhet?

Nyhetsbild

Finlands längdåkare står över världscupens avslutning – reser hem från Kanada

LÄNGDSKIDOR Uppdaterad. Finland gör som Sverige och Norge och deltar inte i de avslutande tävlingarna i världscupen.

Nyhetsbild

Parkloppet i Lappfors: ”Inte som förr i tiden”

LÄNGDSKIDOR Matias Forsbacka minns då han i Lappfors jagade autografer av världsstjärnor som Vladimir Smirnov, Michail Botvinov och Jelena Välbe. Nu hade han redan åkt hem med dottern Nelia när allmänna klassen avgjordes.

Nyhetsbild

Inget Fäbodalopp i år: "Finns inget snölager kvar"

LÄNGDSKIDOR Det blir inget Fäbodalopp i år. Loppet som skulle åkas den 22 mars är inhiberat.

Nyhetsbild

Norge avstår världscupfinal av virusrädsla – bäddar för finländsk framgång

LÄNGDSKIDOR Det norska skidlandslaget, med stjärnor som Therese Johaug och Johannes Hösflot Kläbo, står över världscupavslutningen i Nordamerika på grund av rädsla för coronaviruset.

Nyhetsbild

Glesa startfält talar för en förnyelse av parkloppet

LÄNGDSKIDOR Falkens parklopp tvingas leva i skuggan av helgens förbundsmästerskap. Många längdåkare är tydligen tävlingströtta och det bidrar till att startfälten är i tunnaste laget.

Nyhetsbild

Larsmoborna tvingas ge upp – Barnens Vasalopp ställs in

LÄNGDSKIDOR Tävlingsarrangörerna fortsätter ha det motigt. I måndags var det tummen ner för Nejdmästerskapen. På tisdagsmorgonen tvingades Larsmo IF överge tanken på att arrangera Barnens Vasalopp.

Nyhetsbild

Pargas IF tog flest stafettmedaljer i FSSM – trots minimalt med snö i södra Finland

LÄNGDSKIDOR FSSM är ingalunda någon intern affär för ÖID-föreningarna. Pargas IF var den förening som tog flest medaljer när förbundsmästerskapen avslutades med stafetterna på söndagen.