Sport

Motorsport

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Jarmo "Teräshermo" Nyberg finländsk mästare i dragracing

MOTORSPORT Loppet går på 4,1 sekunder. När det går bra. I sommar har det gjort det för Jarmo "Teräshermo" Nyberg. Han är nästan pinfärsk finländsk mästare i Top Doorslammer i dragracing.

Nyhetsbild

Barnmorskan Backfält rattade sig till ett FM-silver: "Min bästa säsong hittills"

MOTORSPORT När Martina Backfält stämplar ut som barnmorska vid sjukhuset i Karleby sätter hon sig gärna bakom ratten. Det gör hon bättre än de flesta andra efter att ha tagit FM-silver i klassen V1600 i banracing denna säsong.

Nyhetsbild

Rapakungen heter Jani Rolander – Ina Långbacka upp och ner på Måtarsberget

MOTORSPORT Jani Rolander var inte anmäld ännu i torsdags. Men på lördag dök han upp som gubben ur lådan på Måtarsberget. Och nu är han Rapakung efter att ha vunnit den allmänna klassen.

Nyhetsbild

Sillanpää försvarar Rapakungstiteln – NNSB:s Anders Sundqvist en av utmanarna

MOTORSPORT Seniorföraren Juha Sillanpää gasade hem Rapakungstiteln i fjol. Han finns med på Måtarsberget även på lördag. Ett femtiotal förare, däribland åtta från NNSB, gör upp om segern den här gången.

VM-rally i Jyväskylä – fin upphämtning av Kalle Rovanperä

RALLY De finländska förarna stod för goda insatser i VM-rallyt i Jyväskylä under lördagen och ligger bra till inför tävlingens sista dag.

Nyhetsbild

Framgångar för Tommi Nyvall i Legends cup: "Helgens tävling var den bästa sedan 2019"

BANRACING Just nu håller banracingen sin sommarpaus. Av sju deltävlingar återstår tre och Tommi Nyvall från Vexala ligger väl till i sammandraget. Helgens tävlingar i Knutstorp var en succé.

Nyhetsbild

VIDEO: Farten, spänningen, ljudet, gemenskapen – dragracingen har det mesta tycker Patrik Björkholm

MOTORSPORT Som sextonåring sålde han mopeden och köpte sin första amerikanare – en Plymouth Valiant. I dag, fyrtio år senare, är Jakobstadsbon Patrik Björkholm en hängiven dragracingförare.

Nyhetsbild

Petri Kumpula blev Måtarsbergets gruskung – Flera fina placeringar bland NNSB:arna

MOTORSPORT Motorerna gick heta på Måtarsberget i Jeppo under lördagen. Walter Karlsson lyckades ta hem en andra plats i allmänna klassen medan Petri Kumpula kammade hem titeln.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Regnigt när varmansförarna kämpade på Måtarsberget

MOTORSPORT Den 29:de upplagan av gruskungen avgjordes på Måtarsberget i Jeppo under lördagen.

Nyhetsbild

Emil Hertén testade världseliten i alperna: "En riktig upplevelse"

SNÖSKOTERCROSS Den blott 15-åriga Emil Hertén tävlade mot hela världseliten på seniornivå i snöskotercross i Österrike.

Nyhetsbild

Gruskungstiteln gäckar NNSB:arna – ny chans på Måtarsberget på lördag

MOTORSPORT NNSB:arna vinner sällan på Måtarsberget. Jani Rolander är den enda som lyckats knipa Gruskungstiteln under de senaste femton åren. Men han har i gengäld gjort det tre gånger.

Nyhetsbild

Emil Hertén möter höjdare på höga höjder i Österrike

SNÖSKOTERCROSS Snöskotercrossen har inte gått ide fastän midsommaren redan knackar på i farstun. Unge Emil Hertén kör en inbjudningstävling i fint sällskap i Österrike på torsdag.

Nyhetsbild

Racerbåtproffset tror på bra tävlingar i Vasa: "Finns en båtkultur bland folket"

MOTORSPORT Sista helgen i juli blir det ett sällan skådat spektakel i Inre hamnen. En FM-serietävling i båtracing ska hållas i Vasa och vi har träffat ett proffs inom sporten.

Nyhetsbild

Vexalabo tävlade i Legends i Sverige: "Jag är nöjd"

MOTORSPORT Vexalabon Tommi Nyvall säger att han fick en "okej" start när han körde Legends i Ljungbyhed, Sverige.

Nyhetsbild

Två generationer Nyvall vid racingbanan – Tommi redo för ny start i Legends

MOTORSPORT Bilen och släpet står lastade i Vexala. Det är några ton som ska rulla ett par tusen kilometer när Nyvalls startar i Legends Cup i svenska Ljungbyhed. Tommi är tävlingsföraren medan pappa Leif – den gamla rallycrossräven – iklär sig mekanikerns roll.

Nyhetsbild

Wilma yngst och enda flicka i Forsby Tractor Pulling: "Någon måste fungera som exempel"

MOTORSPORT Jo, det blev full pull, utropar speakern och traktorn slutar bolma svart rök för att sedan låta en trumpetliknande fanfar ljuda över det lyckade draget. Betyget var också lyckat för Forsby Tractor Pulling som helhet.

Nyhetsbild

På söndag brummar traktorerna i Forsby – "Det här är inte någon tävling där pressen är stor"

MOTORSPORT Den traditionsenliga traktorpullingen i Forsby ordnas nu på söndag. Ett trettiotal deltagare är anmälda hittills.

Nyhetsbild

Emil Herténs första FM-medalj – nu ska han tävla på fyra hjul

SNÖSKOTERCROSS Emil Hertén fick en galant avslutning på säsongen. Han körde hem FM-bronset i säsongsfinalen. Om snöskotern hade fungerat perfekt hade silverpallen funnits inom räckhåll.

Nyhetsbild

Trasigt finger bromsade inte – Emil Hertén vann finalheatet

SNÖSKOTERCROSS En vurpa i det första heatet skadade fingret. Det hindrade inte Emil Hertén. Han tog starten i finalheatet för att sedan krossa allt motstånd. Det förde upp honom till andraplats i Superleague.

Nyhetsbild

Emil Hertén tvåa i Sveriges Cup – säsongen avslutas i maj

SNÖSKOTERCROSS Unge Emil Hertén höll fanan högt och knep andraplatsen när Sveriges Cup avslutades i Kalix. På schemat har han dessutom haft starter i såväl FM som Superleague.

Nyhetsbild

Kämpaglad Emil Hertén blev publikfavorit i Karleby

SNÖSKOTERCROSS Emil Hertén hade en positiv trend då en FM-deltävling i snowcross avgjordes i Karleby. Den 15-årige Nykarlebybon blev finaltvåa i klassen för 14–16 år. Han bjöd segraren Vertti Kaihua på en hård kamp.

Nyhetsbild

Spricka i handen efter FM-silver på isbana – "Pappa sa att jag absolut inte får åka slalom innan tävlingarna"

MOTORSPORT Isac Krohn tog FM-silver i juniorklassen på isbana förra helgen. I veteranklassen körde Peter Lillkvist in som fyra.

Nyhetsbild

Emil Hertén jagar segern vid helgens FM-tävlingar i Karleby

SNÖSKOTERCROSS FM i snöskotercross kommer till Karleby. Fartfyllda tävlingar med driftiga förare utlovas på både lördag och söndag. Nykarlebykillen Emil Hertén finns med på startlinjen.

Nyhetsbild

Karlebybon Christer Biskop silverman i FM i isspeedway

MOTORSPORT Christer Biskop stod för en imponerande insats när han knep silvermedaljen i FM i isspeedway under veckoslutet.

Nyhetsbild

Kalle Rovanperä vann Svenska rallyt: "Trodde inte vi skulle vara så här bra"

RALLY Det var finländskt i topp i Svenska rallyt i Umeå.

Nyhetsbild

Bilspeedway i Karleby – Westman dominerade heaten men fick ge sig i finalen

MOTORSPORT John K. Westman är besviken över sin insats i finalen i klassen för trimmade bilar då den första bilspeedway-tävlingen ordnades i Karleby i lördags.

Nyhetsbild

Match i matchen då far och son Westman möts i fartfyllt drama 

MOTORSPORT Emil Westman – färsk mästare i FM på isbana – utmanas av bland andra sin pappa John K. Westman i Karleby på lördag. En publikvänlig tävling väntar.

Nyhetsbild

Rory Penttinen avslutade med en femteplats i Abu Dhabi – framtiden oviss

MOTORSPORT Söndagens fjärde och sista deltävling av årets Asian Le Mans series gav inte Rory Penttinen och hans team någon pallplacering. Men det blev ändå teamets resultatmässigt bästa race.

Nyhetsbild

Rory Penttinen i Abu Dhabi: "Jag är nöjd med min egen prestation"

MOTORSPORT Det blev ingen fullträff för Rory Penttinen och hans team i Abu Dhabi. Men för egen del var Nykarlebybon nöjd.

Nyhetsbild

Emil Hertén jagade poäng i Super League i Boden

SNÖSKOTERCROSS Emil Hertén hade inget vidare flyt i starten, men lyckades ändå köra upp sig under premiärtävlingen i Super League i Boden.

Nyhetsbild

Rory Penttinen i Dubai: Det är minst sagt katastrof

MOTORSPORT Rory Penttinen & Co har fått en knagglig start på Asian Le Mans Series. Varken förarna eller Mercedesen går på alla cylindrar för tillfället. I söndags blev det en niondeplats i Dubai.

Nyhetsbild

Rory Penttinen missnöjd med lördagens insats: "Det var frustrerande"

MOTORSPORT Lördagens deltävling i Asian Le Mans-serien i Dubai blev inte vad Rory Penttinen och hans team hade hoppats på. Rory beskriver sin stint som frustrerande.

Nyhetsbild

Ny bil, nytt team och ny klass när Rory Penttinen tävlar i Mellanöstern: "Vi är hårda vi också"

MOTORSPORT Rory Penttinen tävlar med en Mercedes för första gången när årets Asian Le Mans Series går av stapeln. "Teamet är jättebra och det är bra stämning", säger Penttinen.

Nyhetsbild

Emil Hertén snabbast men gjorde ödesdiger miss

SNÖSKOTERCROSS Det var blandad kompott när Emil Hertén, 15, från Nykarleby inledde FM-tävlingarna i snöskotercross i Parikkala.

Nyhetsbild

Loeb är mästarnas mästare – Häkkinen och Kimiläinen hade kul trots uteblivna resultat

MOTORSPORT Efter att ha laddat batterierna över natten var det dags för den viktigaste tävlingen i Race of Champions – mästarnas mästare. Det kalla vädret gjorde att det gick att använda den ursprungliga banan, och ett snöoväder prydde stämningen.

Nyhetsbild

Team Finland till semifinal i Nations Cup – sedan missade Mika Häkkinen: "Det gör inget"

MOTORSPORT Norska rallyfamiljen Solberg vann lördagens landskamp i Race of Champions. På andra plats kom USA som slog ut Finland i semifinal.

Nyhetsbild

Mika Häkkinen körde fast i snöstormen – Emma Kimiläinen ersätter Valtteri Bottas i exotiskt race

MOTORSPORT Snöstorm och tio minusgrader är inte optimala förhållanden för ett motorsportevenemang. Ändå har ett axplock av världens främsta förare samlats i Piteå, närmare bestämt vid Pite Havsbad.

Nyhetsbild

Emil Hertén har inlett säsongen – nu börjar FM

SNÖSKOTERCROSS Unge Emil Hertén har redan hunnit avverka två tävlingar i snöskotercross. Tävlingssäsongen börjar riktigt på allvar i helgen när den första FM-deltävlingen avgörs.

Nyhetsbild

Nu är det officiellt – Rory Penttinen kör för tyskt team

MOTORSPORT Haupt Racing Team kommer det att stå på den bil som Rory Penttinen kör i Asian Le Mans Series. Det tyska teamet mönstrar en internationell besättning med ägaren Hubert Haupt i spetsen.

Nyhetsbild

Dakarrallyt kan avbrytas efter explosion

MOTORSPORT Franska regeringen överväger att avbryta Dakarrallyt efter en explosion som skadade den franska föraren Philippe Boutron.

Nyhetsbild

Rory Penttinen inleder nya motoråret i en Mercedes – 2021 en säsong med mersmak

MOTORSPORT Förra säsongen var fantastisk. Då körde Rory Penttinen både European Le Mans Series och Road to Le Mans. 2022 börjar också bra. Snart sätter han sig nämligen i en Mercedes.

Nyhetsbild

Bygdens racingförare belönades vid AKK:s jubileum – Nedervetilbon Martina Backfält en av medaljörerna

MOTORSPORT Racingsporten lever och frodas i Österbotten. Det märktes alldeles tydligt när AKK premierade förarna efter avslutad säsong. Familjerna Westman och Dahlbacka kunde fira dubbelt.

Nyhetsbild

Nykarlebyduo mästare i Endurance Cup – bara en poängs differens i toppen

MOTORSPORT Barbara Racing Team knep mästerskapet i klass 2 då Endurance Cup avslutades i Alastaro i helgen. Nykarlebyborna Tommi Nyvall och Sebastian Back var med och körde hem segern.

Nyhetsbild

Fartglada kusiner i karting – Alexander premiärkörde i seniorklassen medan Emil gasade på i Mini

MOTORSPORT Kartingen står inte faller med Johan Svahn. Det finns en cominggeneration bakom honom. Alexander Blomqvist har debuterat på seniorsidan medan Emil Anderssén och Elias Kulla kört i Mini-klassen.

Nyhetsbild

Bra början, taskigt slut – Johan Svahn jublar inte över resultatet

MOTORSPORT Säsongen var ingen katastrof, men en fjärdeplats i sammandraget väcker inga lustkänslor hos Johan Svahn – trots att han steg ett par pinnhål jämfört med 2020.