Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Amanda Strandvall fjärde – Brahes juniorer väl framme

ORIENTERING Minkens sistaårsjunior Amanda Strandvall stod för den klart bästa ÖID-insatsen i seniorklasserna i lördagens nationella tävlingar i Lappo.

Nyhetsbild

Piffen damtvåa och herrtrea i Finnspring-kavlen i Sagu

ORIENTERING Piffen damtvåa och herrtrea i Finnspring-kavlen i Sagu Piffens nya elitsatsning fick en strålande fortsättning vid årets andra ligabudkavle i orientering, som avgjordes i Sagu på påskdagen.

Nyhetsbild

Portin trea på lång-granskning

ORIENTERING Fredric Portin knep en fin tredje plats på långdistansen i Sagu på lördagen, då årets första granskningstävling för världscups-tävlingarna i hemlandet i början av juni.

Sju klassegrar till ÖID från Yyteris sanddyner

ORIENTERING Den yngsta flickan och pojken visade vägen för ÖID-orienterarna vid lördagens nationella orienteringstävling i Björneborg, där omkring 300 deltagare sökte skärmar mellan sanddynerna i Yyteri.

Pyrintö tog herrdubbel – Trian klart före Piffen

ORIENTERING Tampereen Pyrintö tog dubbelseger i Åbo nattkavle - precis som ifjol.  Herrkavlen avgjordes som nattorientering sent på fredagskvällen.

Piffens unga damlag vann ligapremiären

ORIENTERING

Piffens unga seniortrio slog till med seger direkt i ligapremiären som avgjordes strax norr om Åbo på fredagskvällen.
 

Portin ledde FSO till  segrar i Skåne

ORIENTERING.

FSO-tränaren Fredric Portin föregick med gått exempel och vann själv medeldistansen vid en orienteringstävling i Lund i södra Sverige i lördags som avslutning på en veckas träningsläger i Skåne. 

Nyhetsbild

Rekordtidigt ÖIDM i sprint avgörs i Bennäs

ORIENTERING

Sprint-ÖIDM ordnas rekordtidigt i år. IK Falken står värd för söndagens orienteringsmästerskap, som utgör en del av en nationell tävling.
 

Nyhetsbild

Marika Teini är årets militäridrottare

ORIENTERING Sergeant Marika Teini belönades på torsdagen med titeln årets militäridrottare. Hon vann EM-guld och VM-silver på medeldistans i fjol.

Nyhetsbild

Orienteringen växer i Falken

ORIENTERING Orienteringen är en växande verksamhet i IK Falken. Det finns bredd, men majoriteten av orienterarna är juniorer.

Nyhetsbild

Gunell segrade i Kadaverloppet

ORIENTERING Essebördiga Yvonne Gunell vann än en gång damernas längsta distans, 21 kilometer, i "Kadaverloppet" i Sibbo på lördagen.

Nyhetsbild

Strandvall femma på ultra-FM – Jansson nära medalj igen

ORIENTERING Minkens Amanda Strandvall stod för nejdens bästa FM-placering då hon blev femma i D20 på söndagens ultralångdistans strax norr om Salo.

Nyhetsbild

Enlund lämnar Femman – satsar vidare i Pargas IF

ORIENTERING Ultralång-FM var Alexandra Enlunds sista tävling för IF Femman. Hon är en av orienterarna i Pargas IF:s nya elitsatsning.

Nyhetsbild

Anu Tuomisto silvermedaljör på ultralång-FM

ORIENTERING I fjol tog Anu Tuomisto guld i 18-årsklassen. I år hoppade hon över 20-årsklassen. Vaasan Suunnistajats 19-åring tog i stället silver i damklassen i ultralång-FM.

Nyhetsbild

Finländsk seger nära när världscupen avslutades

ORIENTERING Maija Sianoja var på hugget när säsongens sista världscupdeltävling avgjordes i Tjeckien på söndagen.

Ojanaho bästa finländare på medeldistansen – Enlund långt efter

ORIENTERING Olli Ojanaho tog en stabil sjundeplats när världscuphelgen i Tjeckien fortsatte med medeldistans på lördagen.

Nyhetsbild

Enlund och Finland femte i sprintstafett

ORIENTERING Finlands lag var knappa tre minuter från täten i världscupsprintstafetten i Prag på fredagen.

Debutanten fick bra start i världscupen

ORIENTERING Alexandra Enlund debuterar i världscupen den här veckan. I torsdagens tävling överraskade hon sig själv.

Nyhetsbild

Bröderna Kronberg kan bli svårslagna i ultralånga DM

ORIENTERING Landets äldsta orienteringstävling GIF:s Tvåmila arrangeras för 67:e gången i Öja på lördag och sker i form av ett återupplivat ultralång-DM för ÖID och Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

Enlund debuterar i världscupen: "Jätteviktigt att få erfarenhet"

ORIENTERING Alexandra Enlund slog inte knock out på värdseliten i Euromeeting. Men hon sprang in sig i Finlands världscuplag.

Nyhetsbild

Nurmis säsong fick abrupt slut

ORIENTERING Kirsi Nurmi var uttagen till världscupfinalen i Tjeckien. Hon står över på grund av en fraktur i foten.

Nyhetsbild

Emil Jansson femma i natt-FM

ORIENTERING Falkens Emil Jansson slutade femma i natt-FM. Men det blev också två medaljer för ÖID genom silver för Solf IK:s Olivia Hahn i D15 och Femmans Bodil Fred i D65.

Nyhetsbild

Kronholm tog FM-guld på sprinten i Uleåborg

ORIENTERING Brahes Peter Kronholm blev ÖID:s enda medaljör i sprint-FM i Uleåborg på söndagen. Men i stället tog han medaljen av ädlaste valör då han vann guld i H65.

Närhi och Lundanes i topp i FM-sprinten

ORIENTERING Paimion Rasti segrade i herrstafetten i lördags och tog även två av pallplaceringarna i sprinten på söndagen. På damsidan blev Femmans Alexandra Enlund tionde.

Nyhetsbild

Glasberg knep guldet i ÖIDM

ORIENTERING Annelie Glasberg överraskade genom att bärga mästerskapet på medeldistans när ÖID:arna gjorde upp om medaljerna vid Ådön på söndagen.

Karlebyduo nära damguldet i cykelorientering

CYKELORIENTERING FSO fick något överraskande ett FM-guld i stafett när östnyländska OK Trian vann parstafetten i cykelorientering i Kankaanpää i söndags.

Nyhetsbild

Portin slutar orientera på elitnivå – lämnar inte idrotten

ORIENTERING I somras tog Fredric Portin beslutet. Han lämnar landslaget och elitsatsningen på orientering efter denna säsong. Nu vill han prioritera familjen och tränaruppdraget i FSO.

Nyhetsbild

Yle: Fredric Portin slutar på elitnivå

ORIENTERING Fredric Portin slutar som orienterare på elitnivå. Detta enligt Yle.

Nyhetsbild

Sundelin och Strandvall vann ÖIDM-sprinten

ORIENTERING Femmans Peter Sundelin och Minken-junioren Amanda Strandvall vann huvudklasserna i ÖIDM-sprinten i Karleby i söndags. Yrkesskolans campus användes som "terräng" och Måns Åkerblom var banläggare.

Nyhetsbild

Damerna på pallen – Portin slog axeln ur led

ORIENTERING Sari Anttonen, Lotta Karhola och Henna-Riikka Haikonen såg till att Finland fick en rolig avslutning på världscuphelgen i Norge.

Portin rasade till 41:a i jaktstarten

ORIENTERING Fredric Portin inledde jaktstarten alert och avancerade sex placeringar från sin 27:e plats från prologen. Men småningom tvingades han släppa den ena konkurrenten efter den andra förbi sig och i mål löpte Portin som 41:a bland 115 deltagare.

Nyhetsbild

Portin 27:e i prologen till kvällens jaktstart

ORIENTERING Fredric Portin blev 27:e i förmiddagens prolog som ger utgångsläget till kvällens jaktstart i världscupen i Norge. Efter en kortdistans på 3,95 kilometer med fjorton kontroller skiljde 2.40 till segrande svensken Johan Runesson, som klockades för 21.22.

Brahe-veteraner visade vägen i FM i orientering

ORIENTERING Brahes veteraner visade vägen för ÖID-orienterarna i lång-FM i orientering. Och gammal var äldst ännu en gång.

Nyhetsbild

Två juniorplaketter i FM-orienteringen

ORIENTERING Två ÖID-juniorer fick med sig en plakett hem från lång-FM i Savolax. Minkens Amanda Strandvall blev sexa i D20 och Falkens Emil Jansson slutade nionde i H16.

FM-orientering – damkvartett kämpade om plakett

ORIENTERING En hel kvartett österbottniskor stod för en jämn kamp sinsemellan när de jagade en plakett i seniorklassen i lång-FM i S:t Michel. Med bara några kilometer kvar till mål på den 9,8 kilometer långa banan skiljde det mindre än minuten mellan dem.

Jämnt mellan ÖID-lagen i Ungdomens Jukola

ORIENTERING Stafetten Ungdomens Jukola avgjordes i Saarijärvi på lördagen. ÖID-lagen var inte med i tätstriden, men gick i stället en jämn kamp mot varandra.

Fem VM-medaljer för Larsmo IF i världsmästerskapen i orienteringsskytte

Orienteringsskytte Det blev fyra guld och ett silver för Larsmo IF i världsmästerskapen i orienteringsskytte.

Nyhetsbild

Antonia Haga sprint-fyra i VM

CYKELORIENTERING Antonia Haga var länge med i medaljkampen även på den avslutande sprinten vid VM i cykelorientering. Men efter 23 kontroller och 20 minuters åkning fattades 11 sekunder till pallen, och tjugo sekunder till guldet.

Nyhetsbild

Femmans damer avslutade med stafettsilver – Trian-trippel på herrsidan

ORIENTERING IF Femman rådde inte på Pargas IF när FSOM avslutades med stafetter på söndagen.

Nyhetsbild

Alexandra Enlund på hugget i FSOM-sprinten

ORIENTERING En orienterare var i en klass för sig i damklassen när förbundsmästerskapen i Grankulla och Noux startade med sprint på fredagen.

Nyhetsbild

Ytterst jämn VM-stafett – Portin växlade som trea

ORIENTERING Damerna blev femte och herrarna sjunde i torsdagens VM-stafett. Herrarna var länge med i tätkampen och det var först på slutet av sista sträckan Finland fick ge sig i kampen om medaljerna. Fredric Portin gjorde en lysande insats på andra etappen och växlade som trea.

Nyhetsbild

Teini öppnade medaljkontot – trög orientering för Portin

ORIENTERING Marika Teini plockade hem Finlands första medalj i VM i Lettland genom att knipa silver på tisdagens medeldistans. Fredric Portin hade en bit upp till täten.

Nyhetsbild

Dubbelt Femman i ÖIDM – Bäckström och Tunis segrade

ORIENTERING Det var två vana vinnare som fick kliva högst upp på pallen efter årets långa ÖIDM i Purmo. Damsegraren Pernilla Tunis har tappat räkningen när det gäller antalet DM-medaljer. Anders Bäckström vann herrklassen och säger att han närmar sig 60 stycken.

Nyhetsbild

Portin: Några få kämpar om guldet, men väldigt många om topp tio-placeringar

ORIENTERING Fredric Portin är framme vid första etappen på sin tvåårsplan. I sitt femte VM är målet en plats bland de sex bästa – men så här nära VM har han lämnat placeringstankarna.

Falken redo för ÖIDM

ORIENTERING På lördag är det dags för långa ÖIDM vid Vilobacka i Purmo. Tävlingen är också öppen för icke-ÖID:are. Inte minst på herrsidan kan det bli en hård kamp om segern.