Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Emil Jansson sjua i granskningen – fjortonde kontrollen spökade

ORIENTERING Drygt halvvägs låg Brahes sistaårsjunior Emil Jansson på en lovande fjärdeplats. Men sedan gick det inte riktigt som på Strömsö i lördagens JVM-granskning i Vichtis.

Nyhetsbild

Sista tåget går för Joensuu och Jansson i jakten på JVM

ORIENTERING Sista tåget till  juniorernas VM startar i skogarna i Vichtis. Brahe-duon Emil Jansson och Valter Joensuu har en sista chans att knipa en biljett till mästerskapen som avgörs i Portugal.

Nyhetsbild

IF Minkens Filip Brunell och Malax IF:s Jenny Finnäs starkast i Tjärlax: "Ett fulländat lopp"

ORIENTERING Minkens Filip Brunell och Malax IF:s Jenny Finnäs lade beslag på ÖIDM-gulden på långdistansen, som avgjordes på sällsynt krävande banor i Tjärlax i Närpes på söndagen.

Nyhetsbild

Försvagat Brahe 20:e i Kangasala

ORIENTERING Brahe slutade på 20:e plats bland de närmare hundra herrlagen i årets tredje ligakavle, som avgjordes i Kangasala på lördagen.

Nyhetsbild

Tre sekunder från tre sträcksegrar – Brahes unga lag gick inte att stoppa

ORIENTERING Brahes unga orienterare har tagit en kompassriktning som pekar mot seger. Klubbens lag gick inte att stoppa i KPO-stafetten i Haapajärvi på Kristi himmelsfärdsdagen.

Nyhetsbild

Brahe satsar på kavlar – Femman på långa DM

ORIENTERING IF Brahe och IF Femmans herr-garden kommer inte att mötas under långhelgens orienteringstävlingar.

Nyhetsbild

Silver för Sundbykillen Rasmus i junior-EM – Andrés lag sexa i stafetten

CYKELORIENTERING Stafetten gav utdelning. Rasmus Huhtamäki var med och erövrade silvermedaljen i 17-årsklassen, då EM i cykelorientering avslutades i Litauen.

Nyhetsbild

Dåliga vägval fällde syskonen Haga i långdistansen

CYKELORIENTERING Kronobysyskonen Antonia och André Haga fick nöja sig med varsin trettonde plats, då långdistansen avgjordes på EM i Litauen på lördagen.

Nyhetsbild

Anders Bäckström vann i Såka: "Terrängen passade mig perfekt"

ORIENTERING Anders Bäckström från IF Femman vann herrklassen och Tanja Rannila från Vetelin Urheilijat vann damklassen i OK Botnias nationella tävlingar i Övre Såka på lördagen.

Nyhetsbild

Sundbykillen Rasmus Huhtamäki JEM-fyra – bara åtta sekunder från bronspallen

CYKELORIENTERING Rasmus Huhtamäki blev fjärde bland 33 pojkar i 17-årsklassen på den inledande medeldistansen vid juniorernas EM i cykelorientering i Litauen på torsdagen.

Nyhetsbild

Regerande världsmästaren inleder EM med sprintdistansen – många österbottningar i truppen

CYKELORIENTERING Kronobys regerande världsmästare i cykelorientering, André Haga, ligger i startgroparna. Tävlingssäsongen inleds med sprintdistansen i EM på fredag.

Nyhetsbild

Saldot från sprint-FM i orientering: Kirsi Nurmi nöjd sjua – Anu Tuomisto besviken tolva

ORIENTERING Det blev motsatta känslor för Vasaduon Kirsi Nurmi och Anu Tuomisto efter sprintfinalen i Jyväskylä på söndagen. Nurmi var nöjd med sitt finallopp och sin placering medan Tuomisto var besviken över sina många missar.

Nyhetsbild

Hall sprintade ifrån Brahekillarna – Gripenberg silvermedaljör i DM

ORIENTERING ÖIDM-sprinten gick i Femmans tecken. Andreas Hall och Julia Järveläinen var dessutom överlägsna mästare i lördagens tävling i Sunnanvik. Målet fanns vid ishallen i Vasa.

Nyhetsbild

Nybörjarorientering i IF Brahe – familjeäventyr vårens första programpunkt

ORIENTERING Tröskeln är låg då IF Brahe startar upp sin nybörjarorientering. Lämpliga kläder och gott humör är det enda deltagarna bör ha med sig.

Nyhetsbild

Strålande inledning av Emil – Brahe tjugonde i Askola

ORIENTERING Brahe slutade tjugonde bland nästan hundra lag i ligakavlen i Askola. Placeringen var betydligt sämre än i Åbos nattkavle, men förlusten i tid till segrarlaget blev ett par minuter mindre.

Nyhetsbild

Fredric Portin spöade konkurrenterna – men förnekar comeback i eliten

ORIENTERING IF Brahe imponerade stort på lördagens långdistans i Askola – Fredric Portin vann herrarnas elitklass. Trots rikligt med snö samlade tävlingarna över tusen deltagare.

Nyhetsbild

IF Brahe möblerar om – Stenlund in i första laget i stafettligan

ORIENTERING Trots en fin tiondeplats i nattkavlen i Åbo möblerar IF Brahe om rejält inför den andra ligastafetten. Tävlingen avgörs i Askola, strax norr om Borgå, på söndag.

Nyhetsbild

Yvonne Gunell åtta i Pemar – snabbare än VM-medaljör

ORIENTERING Essebördiga Yvonne Gunell ger sig inte. "Yggis" fortsätter tävla i damklassen fastän hon fyller 48 i augusti.

Nyhetsbild

Torsdagsbommen startar upp – premiären i Nedervetil

ORIENTERING Motionsorienteringen på norra flanken ligger i startgroparna. Det är premiär för Torsdagsbommen i Nedervetil den 14 april.

Nyhetsbild

Brahe skrällde i Åbo – överraskade alla med en topp tio-placering

ORIENTERING Det här har man inte fått uppleva på över två decennier: En ÖID-förening som kämpar i toppstriden i en stafett på hög nationell nivå.

Nyhetsbild

Brahe startar Stafettligan med Fredric Portin i förstalaget

ORIENTERING IF Brahes förstärkta orienterargarde kastar sig i elden på fredag, då Stafettligan (Viestiliiga) inleds med en nattkavle utanför Nådendal – ett par kilometer söder om presidentens sommarbostad Gullranda.

Nyhetsbild

Vintervädret skrämmer inte orienteraren – Skärmjakten kallar till start

ORIENTERING Skärmjakten bultar på dörren fastän vintern alltjämt belägrar vår bygd. IF Brahe arrangerar den sena vårens första deltävling i Gamla hamn i Jakobstad den 13 april.

Nyhetsbild

Brahe förstärker med rutinerad duo – Viestiliiga säsongens stora mål

ORIENTERING IF Brahe plockar in två tungt meriterade hemvändare i sitt orienteringsskrå. Duon ska ge ungtupparna Otto Gripenberg, Emil Jansson och Valter Joensuu en triggande uppbackning i sommar.

Nyhetsbild

Rasmus Huhtamäki Årets orienterare i Mellersta Österbotten

ORIENTERING Rasmus Huhtamäki har utsetts till Årets orienterare inom Mellersta Österbottens distrikt (KP).

Nyhetsbild

Orienterare i Karleby fick priser

ORIENTERING Kokkolan Suunnistajat har belönat sina idrottare och valt styrelse för 2022.

Nyhetsbild

Jansson och Joensuu höll Brahefanan högt – båda tog medalj i ultralånga FM

ORIENTERING Brahes fana hissades högt i säsongens sista FM. Emil Jansson och Valter Joensuu tog FM-silver i H20 respektive H18. Dessutom tog Otto Gripenberg sista plaketten i H20.

Nyhetsbild

Stafettbrons i skol-FM till Nykarlebyelever 

ORIENTERING En elevtrio under 13 år från Nykarleby hämtade hem ett stafettbrons från skol-FM i orientering i Fredrikshamn på lördagen. Minst en flicka eller en pojke måste ingå i laget med tre löpare.

Nyhetsbild

Emil Jansson tillbaka på prispallen i natt-FM

ORIENTERING Efter en paus på fyra år är Emil Jansson tillbaka på FM-pallen. Braheiten tog FM-brons i klassen H20 i natt-FM sent på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Bäckström och Finnäs  vann ultralång-DM i Öja

ORIENTERING Söndagens ultralång-DM, som avgjordes i samband med GIF:s 2-mila i Öja, vanns av två veteraner. Femmans 39-årige Anders Bäckström var klart rappast i herrklassen och Malax IF:s 36-åriga Jenny Finnäs var lika klar etta i damklassen. De yngre fick se hur det ska gå till.

Nyhetsbild

Femmans Lindgren och Portin mästerliga i nattligt mörker

ORIENTERING Femmans Fredric Portin och Hanna Lindgren vann seniorklasserna i natt-DM, som arrangerades i Lillkyro sent på fredagskvällen.

Nyhetsbild

"Helt klart en besvikelse för laget" – Brahes pojkar sjua i FM-stafetten

ORIENTERING Stafett är alltid stafett brukar det heta. Det gick inte heller som på Strömsö för ÖID-orienterarna i söndagens FM-kavle i S:t Michel. IF Brahes pojkar i H20 tvingades återvända hem utan medalj.

Nyhetsbild

"Yggis" Gunell sprintade hem guldet i D45 – Olivia Hahn bronsmedaljör

ORIENTERING Yvonne "Yggis" Gunell tog ett nytt FM-guld i sprint i sin egen åldersklass, som numera är D45. Segermarginalen till Kaisa Laapas från Rajamäen Rykmentti stannade vid elva sekunder.

Nyhetsbild

Braheiter nära prispallen – Gripenberg och Kronholm fyra i sprint-FM

ORIENTERING ÖID:s egna orienterare nådde inte medaljpallen vid lördagens sprint-FM i Juva. Braheiterna kom närmast, med två fjärdeplatser, en sjätte- och en åttondeplats.

Nyhetsbild

ÖID-orienterarna på medaljjakt – Brahes grabbar är heta i H20

ORIENTERING ÖID-orienterarnas jakt på fler FM-medaljer fortsätter i Savolax i helgen. Sprinten avgörs i Juva och stafetten (budkavlen) i S:t Michel. Där är Brahes grabbar heta i H20.

Nyhetsbild

Braheduo femte och sjätte i junior-FM – guld för Kim Fagerudd

ORIENTERING IF Brahes Kim Fagerudd orienterade med samma perfektion i söndagens FM-final som i lördagens kval, och tog hem FM-guldet i H45-klassen till Larsmo.

Nyhetsbild

Kim Fagerudd kvaletta i FM – bra insats av Brahes pojktrio

ORIENTERING Kim Fagerudd stod för det bästa loppet av ÖID:arna i Saarijärvi på lördagen. Brahes pojktrio klarade också kvalet i långa FM bra.

Nyhetsbild

Braheiterna siktar högt bland Saarijärvis moar

ORIENTERING IF Brahes orienterare siktar högt bland Saarijärvis moar. Det är där som helgens lång-FM avgörs. I Lannevesi reser sig de högsta backarna mer än 200 meter över havet.

Nyhetsbild

Hur gick det i långa ÖIDM - här hittar du resultaten

ORIENTERING ÖID-mästerskapen på lång distans avgjordes i strålande sol och höstväder på lördagen i Monå. Här hittar du resultaten. Tävlingarna var samtidigt också en nationell mönstring.

Nyhetsbild

Finnäs överlägsen dametta – Jansson vann jämn guldkamp

ORIENTERING Jenny Finnäs var ohotad i kampen om DM-titeln på långdistans i Monå. I herrklassen var kampen betydligt mer oviss. Emil Jansson var 26 sekunder snabbare än tvåan Christian Kronberg.

Nyhetsbild

225 på kontrolljakt i Monå – Minken värd för långa DM

ORIENTERING Minken står värd för långa ÖID-mästerskapen på lördag. Tävlingarna, som samtidigt är nationella, avgörs i Monå.

Nyhetsbild

Kanonstart av Brahe gav 88:e plats i Jukola

ORIENTERING Otto Gripenberg gav Brahe en kanonstart på Jukolakavlen i Rovaniemi. Och då de övriga i laget undvek stora misstag, nådde Jakobstadsklubben en tvåsiffrig placering för första gången på decennier: 88:e plats.

Nyhetsbild

Tufft för ÖID-lagen i Venla-kavlen

ORIENTERING Minkens damkvartett inledde offensivt, och höll undan Femman ända in på ankareteppen i Venla-kavlen. Men till slut drog Femman det längre strået, och kom i mål på 79:e plats, medan Minken blev 96:e.

Nyhetsbild

Från förbundskapten till tränare i Vörå – Fredric Portin byter terräng: "Ett motiverande nästa steg"

ORIENTERING Fredric Portin jobbade två år som förbundskapten för Finlands orienteringslandslag. Nu går han vidare till nya uppgifter – och byter fokus från orientering till långdistanslöpning.

Nyhetsbild

Polarcirkel-Jukola den mörkaste – och en av de längsta någonsin

ORIENTERING Polarcirkel-Jukola i Rovaniemi var ursprungligen tänkt att avgöras under midnattssol och utan pannlampor. Men då man tvingades senarelägga stafetten ser den ut att bli den mörkaste någonsin.

Nyhetsbild

Portin gav Femman segern – elektroniken stjälpte Brahe: "Extremt bittert"

ORIENTERING FSOM i orientering fortsatte på Åland på söndagen. Många österbottningar var i elden.