Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Wennman föll ett pinnhål i Kajanaland

ORIENTERING Karlebybördiga Heini Wennman föll ett pinnhål till fjärde i damernas elitklass när tredje etappen av Kajanalandsveckan avgjordes på medeldistans i Sotkamo på torsdagen.

Nyhetsbild

Daniela Grankull vände på steken – Wennman trea igen

ORIENTERING IK Kronans Daniela Grankull stod för den enda ÖID-segern i Sotkamo på tisdagen, då andra etappen av Kajanalandsveckan avgjordes.

Nyhetsbild

Miss i slutet fällde Portin av FM-pallen

ORIENTERING En fatal miss på den tredje sista kontrollen före målet fällde Fredric Portin av FM-pallen. Det blev i stället en sjundeplats på medeldistansen i Mustavaara.

Snellman visade ÖID:arna vägen till medel-FM-pallen

ORIENTERING ÖID:s två äldsta deltagare visade hur man tar sig till FM-pallen. Alla övriga sextio bommade för mycket och fick ta av sig mössan inför medaljduon.

Nyhetsbild

Orienterings-FM lockar ett sextiotal ÖID:are

ORIENTERING Lördagens FM-medeldistans i Taivalkoski lockar betydligt fler ÖID:are än fjolårets tävling i Kouvola. Dryga 60 ÖID-orienterare är anmälda, mot 45 i fjol.

Nymalm femma, Cederberg åtta i svår VM-granskning

ORIENTERING Amy Nymalm knep en fin femteplats och Ida-Marie Cederberg blev åttonde i söndagens VM-granskning på medeldistans i Rautalampi. Många deltagare navigerade bort sig i den brutalt kuperade terrängen.

Cederberg sexa i tuff VM-granskning 

ORIENTERING Förstaårssenioren Ida-Marie Cederberg slog till med en fin sjätteplats då de finländska VM-granskningarna inleddes på fredagen med långdistansen, som avgjordes 40 kilometer norr om Joensuu.

Nyhetsbild

Bästa Jukola på länge för Falken och Minken – Även Botnia slog Terjärv 

ORIENTERING Både Falken och Minken gjorde sitt klart bästa Jukola på länge. För Falken var 229:e platsen det bästa på femton år och för Minken var 312:e plats det bästa på tio år.

Nyhetsbild

Brahe nära slå Femman i Jukola

ORIENTERING IF Brahes juniorlyft i Jukolakavlen slutade med ett dubbelt lyft i resultatlistan under Kangasala Jukola i helgen.

Nyhetsbild

Pyrintö kämpade om segern i Jukola, men fick ge sig mot svensk brödraskara: "Just nu är jag lite besviken"

ORIENTERING Tampereen Pyrintö blev trea i Jukolakavlen som avgjordes tidigt i morse. Svenska Stora Tuna OK vann före norska IL Tyrving.

Ihärdig Gunell femtonde med Piffen i Venlakavlen

ORIENTERING Det har gått 21 år sedan Yvonne Gunell blev tvåa i Venlakavlen med Pargas IF. Alla övriga i laget har bytts ut. Sanna Nymalm har generationsväxlat till dottern Amy.

OK Botnia näst bästa ÖID-lag i Venlakavlen

ORIENTERING OK Botnias dam-lag steg fem pinnhål i resultatlistan från ifjol och blev näst bästa ÖID-lag i årets Venlakavle med sin 259:e placering.

Nyhetsbild

Norsk seger i Venlakavlen – Kirsi Nurmis IFK blev andra

ORIENTERING Norska Fredrikstad SK tog hem Venlakavlen i Kangasala efter en jämn insats.

Gunell inleder för Piffens unga lag

ORIENTERING Veteranen Yvonne Gunell har fått startsträckan i nyförstärkta Piffens Venla-lag, där de tre övrigas snittålder knappt överstiger 20 år.

Nyhetsbild

Juniorlyft för IF Brahe i Jukola – Gripenberg startar i Kangasala

ORIENTERING Färre belgare, fler juniorer är något av IF Brahes modell när det drar ihop sig till sommarens stormönstring i orientering, Jukola i Kangasala.

Nyhetsbild

Finland sexa i världscupen med Kirsi Nurmi på första sträckan

ORIENTERING Sverige vann sprintstafetten överlägset i världscupen i orientering i Helsingfors på tisdagskvällen. Finland bästa lag placerade sig på sjätte plats.

Strandvall fjortonde i JVM-test

ORIENTERING Nykarleby-flickan Amanda Strandvall slutade på fjortonde plats på medeldistansen, då de finska JVM-testerna avslutades i Danmark på måndagen.

Magproblem bromsade Haga i EM

CYKELORIENTERING Cykelorienteraren Antonia Haga blev elfte i den avslutande masstarten vid EM i Wroclaw i Polen.

Strandvall bara trettonde på lång-test i Danmark

ORIENTERING Det gick sämre för Minken-junioren Amanda Strandvall då långdistansen avgjordes vid de finländska JVM-testerna i Danmark på söndagen.

Nyhetsbild

Haga 34:e på sprinten: "Inget att hurra över"

CYKELORIENTERING Söndagens EM-sprint i Polen gick inget vidare för vare sig Antonia Haga eller Ingrid Stengård. Stengård slutade 29:e och Haga 34:e.

EM-brons för mixed-laget – Antonia Haga kraschade 

CYKELORIENTERING Finlands cykelorienterare knep EM-brons i mix-stafetten i Wroclaw i Polen på lördagen. Marika Hara, Jussi Laurila och Pekka Niemi låg stabilt trea bland de 36 lagen genom hela stafetten, som tog knappa två timmar.

Amanda Strandvall femte på sprint-test i Danmark

ORIENTERING Minkens Amanda Strandvall tog ytterligare ett steg närmare JVM-truppen när hon blev femte på sprint-granskningen i Silkeborg i Danmark på lördagen.

Nyhetsbild

Antonia Haga hoppas på orienteringsflyt under EM

CYKELORIENTERING Kronobydamen Antonia Haga har inte haft den bästa uppladdningen inför EM i cykelorientering, som avgörs på tre distanser i Polen från lördag till måndag.

Wennman slog Kauppi  i Hollola-orientering 

ORIENTERING. Heini Wennman slog förra världsmästarinnan Minna Kauppi på bägges paraddistans medeldistansen vid söndagens orienteringstävlingar i Hollola utanför Lahtis.

Nyhetsbild

André Haga sist och först i cykelorientering

Botnias André Haga återfanns i bägge ändarna av resultatlistorna vid lördagens tävlingar i cykelorientering i Niinisalo, Kankaanpää, där regnet strilade envist ner. Haga blev sist på sprinten och först på långdistansen.

Amanda Strandvall juniorbäst i Raumo

ORIENTERING. Minkens Amanda Strandvall slog till med bästa juniortiden vid granskningstävlingen på sprint i Raumo på lördagen.

Nyhetsbild

André Haga har en bra träningssäsong bakom sig: "Jag har aldrig tränat så här bra"

CYKELORIENTERING FM i cykelorientering avgörs i helgen i Seinäjoki med stafetter på lördag och medeldistans på söndag. Botnias André Haga inriktar sig helt på söndagens individuella tävling.

Nyhetsbild

Amanda Strandvall trea i granskningstävling

ORIENTERING Minkens Amanda Strandvall blev trea i lördagens ungdoms VM och EM-granskningstävling i medeldistans.

Nyhetsbild

Favoriterna pallade trycket – Dubbla guld till IF Femman

ORIENTERING

ÖIDM i orientering avgjordes på Topparbacken i Karleby, under lördagen. Favoriterna Julia Järveläinen och Anders Bäckström pallade båda för trycket och tog hem varsitt DM-guld. 

Nyhetsbild

Amanda Strandvall fjärde – Brahes juniorer väl framme

ORIENTERING Minkens sistaårsjunior Amanda Strandvall stod för den klart bästa ÖID-insatsen i seniorklasserna i lördagens nationella tävlingar i Lappo.

Nyhetsbild

Piffen damtvåa och herrtrea i Finnspring-kavlen i Sagu

ORIENTERING Piffen damtvåa och herrtrea i Finnspring-kavlen i Sagu Piffens nya elitsatsning fick en strålande fortsättning vid årets andra ligabudkavle i orientering, som avgjordes i Sagu på påskdagen.

Nyhetsbild

Portin trea på lång-granskning

ORIENTERING Fredric Portin knep en fin tredje plats på långdistansen i Sagu på lördagen, då årets första granskningstävling för världscups-tävlingarna i hemlandet i början av juni.

Sju klassegrar till ÖID från Yyteris sanddyner

ORIENTERING Den yngsta flickan och pojken visade vägen för ÖID-orienterarna vid lördagens nationella orienteringstävling i Björneborg, där omkring 300 deltagare sökte skärmar mellan sanddynerna i Yyteri.

Pyrintö tog herrdubbel – Trian klart före Piffen

ORIENTERING Tampereen Pyrintö tog dubbelseger i Åbo nattkavle - precis som ifjol.  Herrkavlen avgjordes som nattorientering sent på fredagskvällen.

Piffens unga damlag vann ligapremiären

ORIENTERING

Piffens unga seniortrio slog till med seger direkt i ligapremiären som avgjordes strax norr om Åbo på fredagskvällen.
 

Portin ledde FSO till  segrar i Skåne

ORIENTERING.

FSO-tränaren Fredric Portin föregick med gått exempel och vann själv medeldistansen vid en orienteringstävling i Lund i södra Sverige i lördags som avslutning på en veckas träningsläger i Skåne. 

Nyhetsbild

Rekordtidigt ÖIDM i sprint avgörs i Bennäs

ORIENTERING

Sprint-ÖIDM ordnas rekordtidigt i år. IK Falken står värd för söndagens orienteringsmästerskap, som utgör en del av en nationell tävling.
 

Nyhetsbild

Marika Teini är årets militäridrottare

ORIENTERING Sergeant Marika Teini belönades på torsdagen med titeln årets militäridrottare. Hon vann EM-guld och VM-silver på medeldistans i fjol.

Nyhetsbild

Orienteringen växer i Falken

ORIENTERING Orienteringen är en växande verksamhet i IK Falken. Det finns bredd, men majoriteten av orienterarna är juniorer.

Nyhetsbild

Gunell segrade i Kadaverloppet

ORIENTERING Essebördiga Yvonne Gunell vann än en gång damernas längsta distans, 21 kilometer, i "Kadaverloppet" i Sibbo på lördagen.

Nyhetsbild

Strandvall femma på ultra-FM – Jansson nära medalj igen

ORIENTERING Minkens Amanda Strandvall stod för nejdens bästa FM-placering då hon blev femma i D20 på söndagens ultralångdistans strax norr om Salo.

Nyhetsbild

Enlund lämnar Femman – satsar vidare i Pargas IF

ORIENTERING Ultralång-FM var Alexandra Enlunds sista tävling för IF Femman. Hon är en av orienterarna i Pargas IF:s nya elitsatsning.

Nyhetsbild

Anu Tuomisto silvermedaljör på ultralång-FM

ORIENTERING I fjol tog Anu Tuomisto guld i 18-årsklassen. I år hoppade hon över 20-årsklassen. Vaasan Suunnistajats 19-åring tog i stället silver i damklassen i ultralång-FM.

Nyhetsbild

Finländsk seger nära när världscupen avslutades

ORIENTERING Maija Sianoja var på hugget när säsongens sista världscupdeltävling avgjordes i Tjeckien på söndagen.