Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Braheseger i herrklassen i Kärppäjahti

ORIENTERING Rutinen vägde tungt i Kärppäjahtis herrklass. Brahes Kim Fagerudd var klart snabbast mellan skärmarna i Ridankylä på lördagen.

Nyhetsbild

Jakobstadsbo tar ut kompassriktningen mot junior-EM i Litauen

ORIENTERING Brahes FM-bronsmedaljör i H18, Valter Joensuu, har tagit ut kompassriktningen åt samma håll som sin två år äldre klubbkamrat Otto Gripenberg, söderut.

Nyhetsbild

Otto Gripenberg rätt nöjd med skogspremiären

ORIENTERING Brahes JVM-aspirant Otto Gripenberg var rätt belåten efter sin tävlingspremiär i Lappo, den som sistaårsjunioren begick i den rekordstora seniorklassen med sjuttiotalet deltagare.

Nyhetsbild

André Haga trampar mot sina drömmars mål: VM i Kuortane

CYKELORIENTERING Cykelorienterings-VM i Kuortane i mitten av juni närmar sig. Kronoby-sonen André Haga är inne i sitt 27-åriga livs hårdaste träningsperiod.

Nyhetsbild

Nytt topplopp av EM-nominerade Alexandra Enlund

ORIENTERING EM-nominerade Alexandra Enlund stod för ett nytt topplopp på söndagen i Lundo. Efter ett sällsynt felfritt lopp blev Korsholmsdamen trea bland 39 deltagare i damklassen.

Nyhetsbild

Motionsorienteringen i gång i Karleby – "Många vill ut i skogen nu"

ORIENTERING Den här veckan körde Måndagsbommen i Karleby i gång och många har redan anmält sig. Var och en får ge sig ut i skogen när det passar.

Nyhetsbild

Skärmjakten och Torsdagsbommen startar utan tidtagning

ORIENTERING Snön ligger ställvis kvar, men det är ändå hög tid för motionsorienteraren att greppa kartan. Skärmjakten börjar på onsdag och Torsdagsbommen på torsdag.

Nyhetsbild

Yvonne Gunell sjua i premiären: "En del småstrul"

ORIENTERING På långfredagen inledde Essebördiga Yvonne Gunell tävlingssäsongen i Ingå i seniorklassen som vanligt – och placerade sig precis i enlighet med fjolårsrankningen, nämligen som sjua bland de närmare fyrtio deltagarna i damernas huvudklass.

Nyhetsbild

Yvonne Gunell ställer upp i damklassen i orienteringspremiären – strikta direktiv gäller

ORIENTERING Orienterarna får galoppera ut på grönbete i stora skaror på långfredagen. Närmare 700 deltagare är anmälda till säsongspremiären vid Fagervik bruk i västra Ingå.

Nyhetsbild

Åttio ÖID:are tävlar i FM, FSOM och ÖIDM – Femmans Fredric Portin medaljaspirant

SKIDORIENTERING Precis åttio ÖID-orienterare är anmälda till helgens tävlingar i skidorientering i Vindala. Det delas ut såväl ÖID-, FSO- som FM-medaljer.

Nyhetsbild

André Haga rankingetta och tillbaka i landslaget

CYKELORIENTERING Efter en paus på fyra år ståtar Botnias André Haga åter som rankingetta i landet i cykelorientering. Samtidigt återvänder 27-åringen från Kronoby till landslaget efter ett års paus.

Nyhetsbild

Sören Jansson fjärde i orienterings-maraton

ORIENTERING Falkens Sören Jansson stod för nejdens bästa insats, då han kom fyra bland 22 deltagare i H40-klassen vid Jämis orienterings-maraton, som samlade långt över 600 deltagare.

Nyhetsbild

Orientering: Stenlund och Gunell  på bettet i 15-manna 

ORIENTERING Daniel Stenlund och Yvonne Gunell bidrog med starka insatser i 15-manna kavlen som avgjordes i Halikko strax norr om Salo.

Nyhetsbild

Yvonne Gunell igen i topp tio på ultralånga FM

ORIENTERING Yvonne "Yggis" Gunell tog sig in bland tio bästa igen i seniorklassen på ultralång-FM. Precis som ifjol blev hon åttonde i Orivesi.

Nyhetsbild

En medalj i grevens tid – Joensuu tog brons i ultralånga FM

Orientering Det fattades bara 10 sekunder till guldet – och fem till silvret för Valter Joensuu. Detta efter 110 minuter i tunglöpt terräng mellan 25 kontroller på 15,4 km som avgjordes med masstart.

Nyhetsbild

Inga FM-medaljer för ÖID-orienterare

ORIENTERING Falkens Gunilla Björklund kom närmast FM-medalj av ÖID-orienterarna vid natt-FM i Pärnävaara utanför Joensuu på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Fyrfaldigt Femman i Tvåmila: "Bästa loppet i år"

ORIENTERING Femman dominerade stort i Gamlakarleby IF:s Tvåmila och tog en fyrfaldig seger.

Nyhetsbild

GIF:s sjuttionde Tvåmila blir störst och varmast

ORIENTERING Söndagens Tvåmila i Kronoby blir en av de varmaste och största i tävlingens 70-åriga historia.

Nyhetsbild

Orientering: Medaljer grusades till FM-plaketter 

ORIENTERING Österbottningarnas medaljförhoppningar grusades till plaketter vid FM-kavlen i Yläne, Pöytyä.

Nyhetsbild

Brahe hade tätkänning, men slutade sexa i FM-stafetten

ORIENTERING Brahes pojklag i H20 slutade på en riktigt skaplig sjätte plats i FM-stafetten som avgjordes i Yläne, Pöytyä på söndagen. Laget var dessutom med i absoluta tätstriden ända till en bit in på ankarsträckan.

Nyhetsbild

Yvonne Gunell knep guldet i D45 – stolpe ut för brahieterna

ORIENTERING Yvonne Gunell valde att FM-sprinta i egen åldersklass D45. Och precis som ifjol vann hon med över minuten till Sanna Palomäki.

Nyhetsbild

Fredric Portin knep FM-brons i sprint – har nu medalj från alla distanser

ORIENTERING Nykarlebybördiga Fredric Portin har tagit FM-medaljer på alla distanser i orientering – lång, medel, natt, ultra och i stafett. På lördagseftermiddagen blev samlingen komplett när 32-åringen knep FM-brons i sprint i Salo.

Nyhetsbild

Österbottningarnas medaljchanser som störst i helgen

ORIENTERING Orienterarnas jakt på FM-medaljer fortsätter i helgen med sprint i Salo och stafett i Pöytyä. Österbottningarnas medaljchanser är som störst det här veckoslutet.

Nyhetsbild

Antonia Haga tog  brons på ultra-FM

CYKELORIENTERING Botnias cykelorienterare Antonia Haga tog FM-brons i damklassen på ultralång-distansen i Lahtis på söndagen. Marika Hara vann före Ingrid Stengård.

Nyhetsbild

Valter Joensuu FM-fyra  på långdistansen i orientering

ORIENTERING Brahes Valter Joensuu stod för den bästa junior-insatsen av ÖID-orienterarna, då han blev fyra i H18-klassen vid långdistans-FM i Siikais i norra Satakunda på söndagen.

Nyhetsbild

Alexandra Enlund från Korsholm FM-nia efter krånglig början

ORIENTERING Alexandra Enlund hade en strulig inledning på damfinalen vid långdistans-FM i Siikais. Men efter en stark andra halva kämpade Korsholmsdamen upp sig från tjugofemma till nia.

Nyhetsbild

Emil Jansson heat-tvåa i lång-FM-kvalet i H18

ORIENTERING Brahes Emil Jansson blev tvåa i det ena kvalheatet i H18 vid lång-FM-kvalet i Siikais på lördagen.

Nyhetsbild

Grejar någon ÖID:are en pallplats i långa FM?

ORIENTERING Helgens lång-FM i Siikais, sydost om Kristinestad, lockar ett åttiotal österbottniska orienterare bland de totalt 1622 anmälda deltagarna. Det är tjugo fler än på FM-medeln.

Nyhetsbild

Olivia Hahn från Solf hade sitt första uppdrag med landslaget i sikte – blev av med platsen: "Det är förstås tråkigt"

ORIENTERING 17-åriga Olivia Hahn har tagit stora kliv framåt på nationell nivå i sommar. I några veckor hann hon vara glad över att ha blivit uttagen till sitt första landslagsuppdrag – innan platsen tilldelades någon annan.

Nyhetsbild

Alexandra Enlund och Sven-Olof Nylund sprintettor

ORIENTERING Ett antal österbottningar slipade sin teknik inför kommande sprint-FM genom att delta i sprinttävlingar i Esbo, Lahtis och Uleåborg under veckoslutet.

Nyhetsbild

Amanda Strandvall och Alexandra Enlund mister landslagsuppdrag

ORIENTERING Finlands orienteringsförbund beslöt i måndags att inte sända några orienterare på tävlingar utomlands under återstoden av året på grund av det oklara coronaläget.

Nyhetsbild

Antonia Haga fyra i cykelorientering

CYKELORIENTERING Det blev fjärde plats för cykelorienteraren Antonia Haga på söndagens sprint i Vasa. Men den 31-åriga Kronoby-damen låg tvåa ännu vid den 18:e av banans 22 kontroller.

Antonia Haga besegrade Marika Hara på långdistans

Cykelorientering OK Botnias cykelorienterare Antonia Haga slog den tjugofemfaldiga VM-medaljören Marika Hara på lördagens långdistans i Vasa, en tävling som tog en halv timme längre än stipulerad idealtid på VM.

Nyhetsbild

Emil Jansson vann det nattliga mästarmötet på Tössbacken

ORIENTERING Brahes Emil Jansson vann "mästarmötet" i herrklassen i fredagskvällens dramatiska natt-DM i Kronoby. Segern kom efter en sällsynt thriller, där fem olika distriktsmästare ledde tävlingen i något skede.

Nyhetsbild

Stort intresse för natt-DM i Kronoby – Solf IK:s Olivia Hahn deltar

Orientering

Fredagskvällens natt-DM i Kronoby lockar ovanligt många orienterare – fler än på åtminstone sju år. Det här gläder inte minst Kronans tävlingsledare Eva-Lotte Myrskog. 

Nyhetsbild

FM-plaketten i D18 gladde Rosa Myrskog 

ORIENTERING Kronans Rosa Myrskog var mycket glad efter söndagens FM-final i Jyväskylä. Den 56:rankade tjejen i D18  blev tia i FM-finalen, och fick den sista plaketten.

Nyhetsbild

Portin sjua i FM-medeldistansen – Gunell och Enlund avbröt

ORIENTERING Precis som i fjol blev Fredric Portin blev sjua herrfinalen på FM-medeln. Men i år gjorde han det från ett betydligt tidigare startnummer, efter sitt mediokrare lopp i kvalet.

Nyhetsbild

Emil Jansson FM-sexa på medeldistansen – tillbaka på nivån före fjolårets svacka

ORIENTERING Brahes nyförvärv Emil Jansson gjorde sitt bästa lopp för säsongen då han blev sjätte i FM-finalen i H18 på medeldistansen i Korpilahti söder om Jyväskylä på söndagen.

Nyhetsbild

Kim Fagerudd heat-trea i H40 med första startnumret

ORIENTERING Brahes återflyttare Kim Fagerudd visade att hans tio år gamla FM-guld på medeldistansen i herrklassen inte har börjat rosta. Inte hans eminenta kartläsnings-förmåga heller.

Nyhetsbild

ÖID:s juniortrio var stabil i FM-kvalet i medeldistans

ORIENTERING Den trio ÖID-juniorer som klarat sig bäst i säsongens tidigare elitmönstringar klarade sig bäst också i lördagens FM-kval på medeldistansen.

Nyhetsbild

Tuff kamp om FM-finalplatserna i medeldistans – många från regionen tog sig vidare

ORIENTERING FM i medeldistans inleddes med kval i dag, och flera ÖID:are tog sig till A-finalen som avgörs på söndag.

Brahe näst bästa FSO-klubb i juniorcupen – Solfs Olivia Hahn totaltrea

ORIENTERING Solf IK:s Olivia Hahn slutade trea totalt D18 i juniorcupen. I föreningscupen var IF Brahe näst vassast av de finlandssvenska klubbarna efter OK 77.

Nyhetsbild

Många restriktioner när FM i medeldistans avgörs i helgen – ungefär 50 från ÖID deltar

ORIENTERING Ett femtiotal ÖID:are är anmälda till säsongens första FM, som totalt lockar 1861 deltagare i helgen. FM i medeldistans avgörs i Korpilahti, söder om Jyväskylä.

Nyhetsbild

Ukskoski och Heiska segernamn i 400-sprinten

ORIENTERING Karoliina Ukskoski och Samu Heiska var namn som höll hela vägen i 400-sprinten. De vann båda deltävlingarna och korades därmed till totalsegrare i huvudklasserna.

Nyhetsbild

Emil Jansson sexa på medeldistansen i EM-granskningen: "Jag har hittat rätt fokus"

ORIENTERING Emil Jansson fick till ett nytt bra lopp i juniorernas EM-granskningar på söndagen.