Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

ÖID-orienterarna på medaljjakt – Brahes grabbar är heta i H20

ORIENTERING ÖID-orienterarnas jakt på fler FM-medaljer fortsätter i Savolax i helgen. Sprinten avgörs i Juva och stafetten (budkavlen) i S:t Michel. Där är Brahes grabbar heta i H20.

Nyhetsbild

Braheduo femte och sjätte i junior-FM – guld för Kim Fagerudd

ORIENTERING IF Brahes Kim Fagerudd orienterade med samma perfektion i söndagens FM-final som i lördagens kval, och tog hem FM-guldet i H45-klassen till Larsmo.

Nyhetsbild

Kim Fagerudd kvaletta i FM – bra insats av Brahes pojktrio

ORIENTERING Kim Fagerudd stod för det bästa loppet av ÖID:arna i Saarijärvi på lördagen. Brahes pojktrio klarade också kvalet i långa FM bra.

Nyhetsbild

Braheiterna siktar högt bland Saarijärvis moar

ORIENTERING IF Brahes orienterare siktar högt bland Saarijärvis moar. Det är där som helgens lång-FM avgörs. I Lannevesi reser sig de högsta backarna mer än 200 meter över havet.

Nyhetsbild

Hur gick det i långa ÖIDM - här hittar du resultaten

ORIENTERING ÖID-mästerskapen på lång distans avgjordes i strålande sol och höstväder på lördagen i Monå. Här hittar du resultaten. Tävlingarna var samtidigt också en nationell mönstring.

Nyhetsbild

Finnäs överlägsen dametta – Jansson vann jämn guldkamp

ORIENTERING Jenny Finnäs var ohotad i kampen om DM-titeln på långdistans i Monå. I herrklassen var kampen betydligt mer oviss. Emil Jansson var 26 sekunder snabbare än tvåan Christian Kronberg.

Nyhetsbild

225 på kontrolljakt i Monå – Minken värd för långa DM

ORIENTERING Minken står värd för långa ÖID-mästerskapen på lördag. Tävlingarna, som samtidigt är nationella, avgörs i Monå.

Nyhetsbild

Kanonstart av Brahe gav 88:e plats i Jukola

ORIENTERING Otto Gripenberg gav Brahe en kanonstart på Jukolakavlen i Rovaniemi. Och då de övriga i laget undvek stora misstag, nådde Jakobstadsklubben en tvåsiffrig placering för första gången på decennier: 88:e plats.

Nyhetsbild

Tufft för ÖID-lagen i Venla-kavlen

ORIENTERING Minkens damkvartett inledde offensivt, och höll undan Femman ända in på ankareteppen i Venla-kavlen. Men till slut drog Femman det längre strået, och kom i mål på 79:e plats, medan Minken blev 96:e.

Nyhetsbild

Från förbundskapten till tränare i Vörå – Fredric Portin byter terräng: "Ett motiverande nästa steg"

ORIENTERING Fredric Portin jobbade två år som förbundskapten för Finlands orienteringslandslag. Nu går han vidare till nya uppgifter – och byter fokus från orientering till långdistanslöpning.

Nyhetsbild

Polarcirkel-Jukola den mörkaste – och en av de längsta någonsin

ORIENTERING Polarcirkel-Jukola i Rovaniemi var ursprungligen tänkt att avgöras under midnattssol och utan pannlampor. Men då man tvingades senarelägga stafetten ser den ut att bli den mörkaste någonsin.

Nyhetsbild

Portin gav Femman segern – elektroniken stjälpte Brahe: "Extremt bittert"

ORIENTERING FSOM i orientering fortsatte på Åland på söndagen. Många österbottningar var i elden.

"Optimalt lopp" – André Haga tog FM-guld i överlägsen stil

CYKELORIENTERING

OK Botnias världsmästare i cykelorientering, André Haga tog FM-guldet på medeldistansen i Lojo med osedvanligt stor marginal på lördagen. 

Nyhetsbild

Julia Järveläinen från Smedsby knep FSOM-brons på Åland – Olivia Hahn grävde guld i D18

ORIENTERING Järveläinen tog bronsmedaljen framför näsan på Yvonne Gunell.

Nyhetsbild

Gripenberg och Joensuu tog juniorguld till Brahe 

ORIENTERING Brahes offensiva juniorduo Otto Gripenberg och Valter Joensuu tog varsitt FSOM-guld i H20 respektive H18.

Nyhetsbild

Andreas Hall tog FSOM-silver – klubbkamraten Portin diskad: "Kontrollappen blev mos i regnet"

ORIENTERING 36-årige Andreas Hall gjorde ett strålande lopp på långdistansen vid FSOM på Åland och belönades med silver i seniorklassen på lördagen.

Nyhetsbild

Portin och Nymalm vann FSOM-sprinten på Åland

ORIENTERING Fredric Portin och Amy Nymalm tog inte oväntat gulden i huvudklasserna på sprinten, när FSOM i orientering inleddes i Godby på Åland på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Danskt i topp i IK Kronans nationella

ORIENTERING Björn Cederberg från Danmark tog hem segern i IK Kronans nationella under fredagen. Han var nästan två minuter före landsmannen Andreas Bock Bjørnsen som sprang in som tvåa i mål.

Nyhetsbild

Danska landslagsorienterare på besök i Kronoby

ORIENTERING Det är inte varje dag Kronoby får besök av landslagsidrottare. Det har man under helgen när danska orienteringseliten gör tävlingsturné i Finland.

Nyhetsbild

Karleby starkast i MÖ:s landskapsstafett

ORIENTERING Det var en hård kamp men till slut var det ändå Karleby som jublade i Mellersta Österbottens landskapsstafett.

Nyhetsbild

Dramatisk avslutning på Kvarkenträffen: ''Jag hade ett försprång och utnyttjade det på bästa sätt

ORIENTERING Kvarkenträffen sista tävlingsdag bjöd på jaktstart, slutspurter och dramatik i ett soligt Lillkyro.

Nyhetsbild

Duktiga orienterare och heroiska arrangörer – Kvarkenträffens andra dag blev succé

ORIENTERING Kvarkenträffen fortsatte under torsdagen då Malax blev nästa kommun att falla offer för orienteringsfebern.

Nyhetsbild

Kvarkenträffens första tävlingsdag förde med sig varma leenden och goda minnen: ''Vörå är ett perfekt ställe''

ORIENTERING Kvarkenträffen firar 50-års jubileum och under onsdagen samlades hundratals ivriga orienterare i Vörå där den första deltävlingen ägde rum.

Nyhetsbild

Hahn totaltrea i Fin-5 – stark slutspurt av Joensuu

ORIENTERING Brahe-junioren Valter Joensuu fick till sitt bästa lopp under Fin-5-veckan i Kuusamo, då han blev tvåa i H18-elit på fredagens långa finaletapp i Meskusvaara.

Nyhetsbild

Segrar för Alexandra Enlund och Olivia Hahn på tredje etappen av Fin5: "Hade tänkt ta det här som träning"

ORIENTERING Lugnare tempo var framgångsreceptet för korsholmaren Alexandra Enlund som knep etappsegern i elitklassen på den tredje dagen av Fin5. Olivia Hahn, från Solf, knep en till etappseger i 18-åringarnas elitklass.

Nyhetsbild

Olivia Hahn från Solf knep etappseger i Fin5 – Larsmokillen Valter Joensuu gjorde livets bom

ORIENTERING Orienteringsveckan Fin5 pågår i Kuusamo och Posio den här veckan – och Olivia Hahn från Solf har inlett starkt med en fjärdeplats i går och etappseger i dag.

Nyhetsbild

Finland fyra i VM-stafetten – drama på första sträckan när Kirmula inte kunde läsa kartan

ORIENTERING Den andra halvan av första etappen i herrarnas stafett i orienterings-VM blev dramatisk för Finlands Miika Kirmula. Kartan var oläslig och han fick ingen ny.

Nyhetsbild

Femman överlägsna i stafett-DM: "Banan var hemskt svår"

ORIENTERING Det såg länge ut att kunna bli en hård kamp på herrsidan mellan IF Femman och IF Brahe. Men Femman visade klass och när dessutom damerna gjorde en makalös vändning på slutetappen blev det full pott i Solf.

Nyhetsbild

Värmen en utmaning för cykelorienterarna – VM-guldmedaljören Haga först i mål på DM

CYKELORIENTERING Det var ett åttiotal cykelorienterare som trotsade värmen på OK Botnias nationella. Bland dem fanns regerande världsmästaren André Haga.

Nyhetsbild

OK Botnia ordnar DM i cykelorientering – André Haga med på startlinjen

CYKELORIENTERING Intressanta tävlingar utlovas då OK Botnia arrangerar DM. Den dubbla VM-guldmedaljören André Haga finns bland de startande i helgens tävlingar i cykelorientering.

Nyhetsbild

Hahn och Lassila vann dubbelsprinten i Nedervetil

ORIENTERING Olivia Hahn från OK77 vann damklassen i söndagen dubbelsprint i Nedervetil. Hon var kvickast mellan skärmarna i båda starterna.

Nyhetsbild

Strandvall och Sundelin distriktsmästare i sprint

ORIENTERING Ett späckat tävlingsschema gjorde att DM-sprinten i Nedervetil bjöd på tunnsådda startfält i huvudklasserna. I H21 blev inte ens alla medaljer utdelade, men det blev ändå en sekundstrid om guldet.

Nyhetsbild

ÖID-rysare i Vindala: Brahe slog Femman  med en hårsmån  

ORIENTERING Brahe slog Femman med en hårsmån i herrarnas Slättlandskavle i Vindala natten till söndagen.

Nyhetsbild

Orienterarna dubbelsprintar och tävlar om DM-medaljer i Nedervetil

ORIENTERING I Nedervetil arrangeras det två nationella sprinttävlingar i orientering på söndag. Förmiddagens tävling har DM-status för såväl ÖID som KP.

Nyhetsbild

Nådde sina drömmars mål på långdistansen i Kuortane – André Haga tog VM-guld efter dramatisk avslutning 

CYKELORIENTERING André Haga nådde sina drömmars mål på onsdagen i Kuortane. Han blev världsmästare på långdistans i cykelorientering.

Nyhetsbild

Haras tolfte VM-guld – Antonia Haga nionde

CYKELORIENTERING 35-åriga Marika Hara har vunnit det mesta i cykelorientering. Hela dussinet med VM-guld blev fullt efter söndagens sprint i Seinäjoki.

Nyhetsbild

André Haga besviken efter fjärdeplatsen på VM-sprinten: "Fantastiskt bra lopp - men inte medalj!"

ORIENTERING André Haga gjorde sitt livs lopp på VM-sprinten i Seinäjoki på söndagsförmiddagen. Men det räckte inte till hans hett eftertraktade första individuella VM-medalj. Sju sekunder fattades.

Personbästa för André Haga – sexa i masstarten i VM

CYKELORIENTERING André Haga fick till sitt bästa VM-lopp hittills, då han blev sexa i masstarten som inledde årets VM i Kuortane på lördagen. Däremot gick det sämre för Antonia Haga.

Nyhetsbild

Sund snabbast i Bosund – juniorseger i damklassen

ORIENTERING Formstarke Andreas Hall tog en klar ledning i H21 när han rusade i mål, men tiden skulle ändå inte räcka hela vägen. Otto Sund var till slut namnet för dagen i Bosund.

Nyhetsbild

Yvonne Gunell skrällde med  femteplats på medel-FM

ORIENTERING Yvonne Gunell överraskade till och med sig själv när hon kom på en skrällande femte plats vid medel-FM i Merimasku utanför Nådendal på söndagen. Som 46-åring bland damseniorer!

Nyhetsbild

Wennman slog Kauppi i sin "comeback"

ORIENTERING Karlebybördiga Heini Wennman slog tidigare världsmästarinnan Minna Kauppi på söndagen i en nationell tävling, som arrangerades av Kauppis moderförening Asikkalan Raikas.

Nyhetsbild

ÖID-juniorerna långt från biljetter till JVM och JEM

ORIENTERING Ingen av ÖID-juniorerna kom i närheten av biljetter till vare sig junior-VM eller junior-EM.

Nyhetsbild

Bra sprint av Gripenbergs – och Portin var herrbäst

ORIENTERING Brahes Otto Gripenberg fick till sitt bästa lopp hittills i vårens JVM-granskningar på fredagskvällen i Outokumpu.

Nyhetsbild

Sekundstrider i Sundby: Filip Brunell herrtrea efter Femmans rävar

ORIENTERING Falkens orienteringstävling i Sundby slutade i en tät sekundstrid om herrsegern liksom i en del andra klasser.

Nyhetsbild

Valter Joensuu inte yngst – Fredric Portin från Nykarleby ännu grönare

ORIENTERING Valter Joensuu är inte ÖIDM:s yngsta individuella herrmästare, trots att han vann medel-DM i Närpes i lördags vid en ålder av 17 år och nio månader.