Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Brahe tolva i ligafinalen i orientering

ORIENTERING IF Brahes orienterare avslutade årets kavleliga lika bra som de började den i våras. Det blev tolfte plats för trion Fredric Portin, Valter Joensuu och Otto Gripenberg bland närmare sjuttio startande lag i Borgå på lördagskvällen i tilltagande mörker.

Nyhetsbild

Anders Bäckström och Lina Lindfors mästare i natt-DM i orientering

ORIENTERING IF Femmans Anders Bäckström och Falkens Lina Lindfors vann huvudklasserna i natt-DM i Larsmo sent på fredagskvällen, när totalt ett nittiotal ÖID:are gjorde upp om medaljerna i trettiotalet klasser.

Nyhetsbild

Ruska Saarela tog sin första världscupseger i cykelorientering

CYKELORIENTERING

Karlebydamen Ruska Saarela tog sin första seger i världscupen i cykel-orientering, när hon delade segern med danskan Camilla Soegaard på sprinten i Bulgarien på fredagen i 30 gradig värme. Marika Hara blev trea åtta, sekunder efter. 

Nyhetsbild

Brahe skrällsexa i herrkavlen – Minken lovande sjua i H16 i FM i orientering

ORIENTERING Brahes kavlelag plockade fram sitt allra bästa i söndagens FM-stafett i Kalvola. Otto Gripenberg, Fredric Portin och Daniel Stenlund skrällde med en sjätteplats bland de 94 startande herrlagen.

Nyhetsbild

Emil Jansson nära ny medalj – Fredric Portin nia i herrklassen

ORIENTERING Emil Jansson var i högsta grad med i medaljkampen igen i äldsta juniorklassen H20, då FM på medeldistans avgjordes i Usmi strax väster om Hyvinge på lördagen.

Nyhetsbild

Emil Jansson knep FM-brons: "Medaljen är efterlängtad"

ORIENTERING Pedersörekillen Emil Jansson gjorde det igen, tog medalj i FM. Brons i H20, och den här gången gällde det långdistansen i Ylämaa.

Nyhetsbild

Brahes Daniel Stenlund till A-finalen i Lång-FM i orientering

ORIENTERING Att de skulle bli svårt för de österbottniska herrseniorerna att ta sig till A-final vid lång-FM i Ylämaa, stod klart på förhand.

Nyhetsbild

Österbottningarna nosar på medalj i långa FM i helgen

ORIENTERING Ett femtiotal orienterare från svenska Österbotten finns bland de 1432 deltagare som gör upp om 95 medaljer i helgens lång-FM i Ylämaa.

Nyhetsbild

Vöråelever visade vägen i skol-FM – Olivia Hahn tre sekunder från guld

ORIENTERING Vörås idrottselever infriade förväntningarna och visade vägen ända till pallen för österbottningarna i Seinäjoki på fredagen.

Nyhetsbild

Portin och Finnäs triumferade i Minkens nationella – många jagade andraplatsen

ORIENTERING Det var något av favoriternas dag. IF Brahes Fredric Portin och Malax IF:s Jenny Finnäs vann nämligen inte helt oväntat Minkens nationella tävlingar i Nykarleby.

Nyhetsbild

Syskonen Haga sjätte  i herrarnas parstafett i FM

CYKELORIENTERING Antonia och André Haga slutade på sjätte plats i herrklassen, då par-stafetten avgjordes vid FM i cykelorientering i Lehtimäki på söndagen.

Nyhetsbild

K15 fällde Haga och Saarela  till FM-silver i cykelorientering

CYKELORIENTERING En miss till femtonde kontrollen fällde både Kronoby-bördiga André Haga och Karleby-damen Ruska Saarela från guldpallen vid medel-FM i cykelorientering i Lehtimäki på lördagen. Det blev silver för bäggedera.

Nyhetsbild

Historisk triumf i Vörå av Brahe – herrlaget har aldrig förr vunnit FSOM-kavlen

ORIENTERING Braheorienterarnas stafett-seger i herrarnas huvudklass i FSOM i Vörå i Vörå på söndagen var historisk.

Nyhetsbild

Dramatik på FSOM-stafetten i Vörå – Olivia Hahns bricka gick sönder: "Inte meningen att göra det så spännande"

ORIENTERING En trasig Emit-bricka på öppningsetappen gjorde stafetten onödigt spännande för OK77:s förstalag i damklassen. I herrklassen stod IF Brahe för en imponerande insats – och bröt därmed OK77:s dominans.

Nyhetsbild

Orienteringsmästerskapen fortsatte i Norrvallaskogarna – flera dubbelmästare på långdistansen

ORIENTERING Orienteringsfesten flyttades till Vörå för långdistansen. Närmare 450 deltagare tog sig runt sina banor under lördagsförmiddagen.

Nyhetsbild

300 orienterare intog Vasas gator – folkfest på Brändö: "Bara deltagarna är glada så är allt bra"

ORIENTERING På fredagskvällen tävlade 325 orienterare i en stadssprint på Brändös gator. Emil Sevelius (OK77) var snabbast i herrklassen medan Yvonne Gunell (PIF) tog segern i damklassen.

Nyhetsbild

Blåvitt medaljregn i Estland – guld och brons i orienterings-EM

ORIENTERING De blåvita orienterarna skrällde rejält på torsdagens långdistans vid EM i Estland. Venla Harju tog damguldet, medan Marika Teini och Elias Kuukka tog varsitt brons.

Nyhetsbild

FSOM avgörs i Vasa och Vörå under helgen – sprintorienteringen återvänder hem

ORIENTERING De finlandssvenska förbundsmästerskapen med IF Femman som arrangör avgörs under veckoslutet i Vasa och Vörå. Först ut är fredagens sprinttävling på Brändö med 325 anmälda deltagare.

Nyhetsbild

Brahes nationella avgjordes i Eugmo - "Bästa terrängen i Österbotten"

ORIENTERING Det gick undan i Eugmoskogarna på söndagen. Vädret var ypperligt och terrängen fick beröm från deltagarna.

Nyhetsbild

IF Brahe ordnar nationella – medeldistans på programmet i Eugmo för orienterarna

ORIENTERING På söndag intar orienterare från nejden Larsmoskogarna då det är dags för nationella tävlingar.

Nyhetsbild

Spurtuppgörelser när Kvarkenträffens vinnare skulle koras – "Jag gick först hela banan och ville vara först i mål"

ORIENTERING Det blev lika spännande som väntat om vem av damerna som skulle kamma hem totalvinsten i Kvarkenträffen. Förhandsfavoriten Fredric Portin i herrklassen förvaltade sin ledning galant och fick lyfta "Konungens Ring" för tredje gången.

Nyhetsbild

Värmen stoppade inte 5-åriga Siru från att tävla under Kvarkenträffens andra dag – "Vi hittade alla kontroller i alla fall"

ORIENTERING Utmanande terräng, varma förhållanden och idrottsglädje återigen när Kvarkenträffen tog ny fart i Malax på torsdagen. Totalsegern i herrklassen ser ut att gå till Jakobstad, medan kampen torde bli jämnare bland damerna.

Nyhetsbild

Kvarkenträffen lockar deltagare från världens alla hörn – trion från Japan har ett mål: "Att ta oss i mål"

ORIENTERING Kvarkenträffens första dag gick av stapeln på onsdagen i ett soligt Malax. Både lokala och nationella föreningar syntes på deltagarlistorna, blandat med representanter från både i och utanför Europa.

Nyhetsbild

Haga femma i det avslutande VM-loppet

CYKELORIENTERING Dålig början - resten bra. André Haga blev femte i det avslutande masstart-loppet i Falun-VM.

Nyhetsbild

André Haga åttonde på VM-sprinten: "Inte riktigt min distans"

CYKELORIENTERING André Haga slutade på delad åttonde plats då sprinten avgjordes i Falun på tisdagen. I målfållan såg han inte lika nöjd ut som tidigare under VM.

Nyhetsbild

Haga och Saarela tog VM-brons i cykelorientering

CYKELORIENTERING André Haga och Ruska Saarela tog varsitt VM-brons i cykelorientering då långdistansen avgjordes i Falun på söndagen. Kronoby- och Karleby-åkarna - med start i Pedbommen - stod för de finländska seniormedaljerna i Lugnets skidstadion.

Nyhetsbild

Fredric Portin etta i Lepplax: ”Inga egentliga bommar”

ORIENTERING Det var de förväntade namnen som var bäst i huvudklasserna då Falkens nationella och ÖIDM på medellångdistans arrangerades i Lepplax.

Nyhetsbild

Gunell tog VM-guldet även på långdistansen

Yvonne Gunell tog veteran-VM-guldet även på långdistansen på lördagen i Italien. Brittiskan Sarah Rollins fick ge sig med 2.26 och estniskan Merike Vanjuk med 4.06.

André Haga nöjd med niondeplatsen i VM

CYKELORIENTERING André Haga från Kronoby inledde årets VM i cykelorientering med att bli nia på medeldistansen. Mästerskapen avgörs i Falun.

Nyhetsbild

Falkens nationella och ÖIDM lockar 200 deltagare till Lepplax på söndag

ORIENTERING Den yngsta deltagaren är bara 8 år, den äldsta hela 92. I orientering är åldern inget hinder. Falkens nationella, som tillika är ÖIDM, avgörs i Lepplaxterrängen på söndag.

Nyhetsbild

Yvonne Gunell tog VM-guld på medeldistans i Italien

ORIENTERING Yvonne Gunell, som har rötterna i Esse, tog guld i klassen D45 vid veteranernas VM i Italien i torsdags. Mästerskapet kom på medeldistans.

Nyhetsbild

Otto Gripenberg: I orientering kan man stå på samma spelplan som de allra bästa

ORIENTERING Under sommaren är orienterarna i farten med en lång och händelserik säsong. Otto Gripenberg, en del av IF Brahes starka orienteringstrio, är inget undantag.

Minken-juniorer i tätstriden i Kajanalandsveckan

ORIENTERING Två Minken-juniorer blandade sig i toppstriden i H14 under den andra etappen av Kajanalandsveckan. Kronans Daniela Grankull tog samtidigt sin andra raka etappseger.

Nyhetsbild

Femman bästa ÖID-förening både i Jukola och Venla

ORIENTERING Femmans 70:e plats och Brahes 87:e plats i Jukolakavlen är föreningarnas bästa placeringar på tio år. I Venlakavlen var Femman både ÖID-bäst och näst bäst.

Nyhetsbild

Saara Norrgrann är ny förbundstränare för FSO: "Det är ett härligt gäng idrottare"

ORIENTERING Saara Norrgrann, uppvuxen i Närpes, inleder sitt arbete som ny förbundstränare vid Finlands Svenska Orienteringsförbund den 1 augusti.

Nyhetsbild

Antonia Haga FM-femma i cykelorientering

CYKELORIENTERING OK Botnias Antonia Haga blev FM-femma på långdistansen i Heinola på söndagen, ett pinnhål högre upp än på lördagens sprint.

Nyhetsbild

Inget junior-VM för Emil Jansson: "Bra orienterat, men farten räckte inte"

ORIENTERING Det blev sjunde plats för Emil Jansson även på långdistansen, då JVM-granskningarna avslutades i Vichtis på söndagen. Därmed blir det inget junior-VM för Brahekillen.

Bra början, dåligt slut för André Haga i sprinten

ORIENTERING OK Botnias världsmästare André Haga inledde fortast av alla på cykelorienterarnas FM-sprint i Heinola. Men det höll inte hela vägen.

Nyhetsbild

Emil Jansson sjua i granskningen – fjortonde kontrollen spökade

ORIENTERING Drygt halvvägs låg Brahes sistaårsjunior Emil Jansson på en lovande fjärdeplats. Men sedan gick det inte riktigt som på Strömsö i lördagens JVM-granskning i Vichtis.

Nyhetsbild

Sista tåget går för Joensuu och Jansson i jakten på JVM

ORIENTERING Sista tåget till  juniorernas VM startar i skogarna i Vichtis. Brahe-duon Emil Jansson och Valter Joensuu har en sista chans att knipa en biljett till mästerskapen som avgörs i Portugal.

Nyhetsbild

IF Minkens Filip Brunell och Malax IF:s Jenny Finnäs starkast i Tjärlax: "Ett fulländat lopp"

ORIENTERING Minkens Filip Brunell och Malax IF:s Jenny Finnäs lade beslag på ÖIDM-gulden på långdistansen, som avgjordes på sällsynt krävande banor i Tjärlax i Närpes på söndagen.

Nyhetsbild

Försvagat Brahe 20:e i Kangasala

ORIENTERING Brahe slutade på 20:e plats bland de närmare hundra herrlagen i årets tredje ligakavle, som avgjordes i Kangasala på lördagen.

Nyhetsbild

Tre sekunder från tre sträcksegrar – Brahes unga lag gick inte att stoppa

ORIENTERING Brahes unga orienterare har tagit en kompassriktning som pekar mot seger. Klubbens lag gick inte att stoppa i KPO-stafetten i Haapajärvi på Kristi himmelsfärdsdagen.

Nyhetsbild

Brahe satsar på kavlar – Femman på långa DM

ORIENTERING IF Brahe och IF Femmans herr-garden kommer inte att mötas under långhelgens orienteringstävlingar.

Nyhetsbild

Silver för Sundbykillen Rasmus i junior-EM – Andrés lag sexa i stafetten

CYKELORIENTERING Stafetten gav utdelning. Rasmus Huhtamäki var med och erövrade silvermedaljen i 17-årsklassen, då EM i cykelorientering avslutades i Litauen.