Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Anu Tuomisto silvermedaljör på ultralång-FM

ORIENTERING I fjol tog Anu Tuomisto guld i 18-årsklassen. I år hoppade hon över 20-årsklassen. Vaasan Suunnistajats 19-åring tog i stället silver i damklassen i ultralång-FM.

Nyhetsbild

Finländsk seger nära när världscupen avslutades

ORIENTERING Maija Sianoja var på hugget när säsongens sista världscupdeltävling avgjordes i Tjeckien på söndagen.

Ojanaho bästa finländare på medeldistansen – Enlund långt efter

ORIENTERING Olli Ojanaho tog en stabil sjundeplats när världscuphelgen i Tjeckien fortsatte med medeldistans på lördagen.

Nyhetsbild

Enlund och Finland femte i sprintstafett

ORIENTERING Finlands lag var knappa tre minuter från täten i världscupsprintstafetten i Prag på fredagen.

Debutanten fick bra start i världscupen

ORIENTERING Alexandra Enlund debuterar i världscupen den här veckan. I torsdagens tävling överraskade hon sig själv.

Nyhetsbild

Bröderna Kronberg kan bli svårslagna i ultralånga DM

ORIENTERING Landets äldsta orienteringstävling GIF:s Tvåmila arrangeras för 67:e gången i Öja på lördag och sker i form av ett återupplivat ultralång-DM för ÖID och Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

Enlund debuterar i världscupen: "Jätteviktigt att få erfarenhet"

ORIENTERING Alexandra Enlund slog inte knock out på värdseliten i Euromeeting. Men hon sprang in sig i Finlands världscuplag.

Nyhetsbild

Nurmis säsong fick abrupt slut

ORIENTERING Kirsi Nurmi var uttagen till världscupfinalen i Tjeckien. Hon står över på grund av en fraktur i foten.

Nyhetsbild

Emil Jansson femma i natt-FM

ORIENTERING Falkens Emil Jansson slutade femma i natt-FM. Men det blev också två medaljer för ÖID genom silver för Solf IK:s Olivia Hahn i D15 och Femmans Bodil Fred i D65.

Nyhetsbild

Kronholm tog FM-guld på sprinten i Uleåborg

ORIENTERING Brahes Peter Kronholm blev ÖID:s enda medaljör i sprint-FM i Uleåborg på söndagen. Men i stället tog han medaljen av ädlaste valör då han vann guld i H65.

Närhi och Lundanes i topp i FM-sprinten

ORIENTERING Paimion Rasti segrade i herrstafetten i lördags och tog även två av pallplaceringarna i sprinten på söndagen. På damsidan blev Femmans Alexandra Enlund tionde.

Nyhetsbild

Glasberg knep guldet i ÖIDM

ORIENTERING Annelie Glasberg överraskade genom att bärga mästerskapet på medeldistans när ÖID:arna gjorde upp om medaljerna vid Ådön på söndagen.

Karlebyduo nära damguldet i cykelorientering

CYKELORIENTERING FSO fick något överraskande ett FM-guld i stafett när östnyländska OK Trian vann parstafetten i cykelorientering i Kankaanpää i söndags.

Nyhetsbild

Portin slutar orientera på elitnivå – lämnar inte idrotten

ORIENTERING I somras tog Fredric Portin beslutet. Han lämnar landslaget och elitsatsningen på orientering efter denna säsong. Nu vill han prioritera familjen och tränaruppdraget i FSO.

Nyhetsbild

Yle: Fredric Portin slutar på elitnivå

ORIENTERING Fredric Portin slutar som orienterare på elitnivå. Detta enligt Yle.

Nyhetsbild

Sundelin och Strandvall vann ÖIDM-sprinten

ORIENTERING Femmans Peter Sundelin och Minken-junioren Amanda Strandvall vann huvudklasserna i ÖIDM-sprinten i Karleby i söndags. Yrkesskolans campus användes som "terräng" och Måns Åkerblom var banläggare.

Nyhetsbild

Damerna på pallen – Portin slog axeln ur led

ORIENTERING Sari Anttonen, Lotta Karhola och Henna-Riikka Haikonen såg till att Finland fick en rolig avslutning på världscuphelgen i Norge.

Portin rasade till 41:a i jaktstarten

ORIENTERING Fredric Portin inledde jaktstarten alert och avancerade sex placeringar från sin 27:e plats från prologen. Men småningom tvingades han släppa den ena konkurrenten efter den andra förbi sig och i mål löpte Portin som 41:a bland 115 deltagare.

Nyhetsbild

Portin 27:e i prologen till kvällens jaktstart

ORIENTERING Fredric Portin blev 27:e i förmiddagens prolog som ger utgångsläget till kvällens jaktstart i världscupen i Norge. Efter en kortdistans på 3,95 kilometer med fjorton kontroller skiljde 2.40 till segrande svensken Johan Runesson, som klockades för 21.22.

Brahe-veteraner visade vägen i FM i orientering

ORIENTERING Brahes veteraner visade vägen för ÖID-orienterarna i lång-FM i orientering. Och gammal var äldst ännu en gång.

Nyhetsbild

Två juniorplaketter i FM-orienteringen

ORIENTERING Två ÖID-juniorer fick med sig en plakett hem från lång-FM i Savolax. Minkens Amanda Strandvall blev sexa i D20 och Falkens Emil Jansson slutade nionde i H16.

FM-orientering – damkvartett kämpade om plakett

ORIENTERING En hel kvartett österbottniskor stod för en jämn kamp sinsemellan när de jagade en plakett i seniorklassen i lång-FM i S:t Michel. Med bara några kilometer kvar till mål på den 9,8 kilometer långa banan skiljde det mindre än minuten mellan dem.

Jämnt mellan ÖID-lagen i Ungdomens Jukola

ORIENTERING Stafetten Ungdomens Jukola avgjordes i Saarijärvi på lördagen. ÖID-lagen var inte med i tätstriden, men gick i stället en jämn kamp mot varandra.

Fem VM-medaljer för Larsmo IF i världsmästerskapen i orienteringsskytte

Orienteringsskytte Det blev fyra guld och ett silver för Larsmo IF i världsmästerskapen i orienteringsskytte.

Nyhetsbild

Antonia Haga sprint-fyra i VM

CYKELORIENTERING Antonia Haga var länge med i medaljkampen även på den avslutande sprinten vid VM i cykelorientering. Men efter 23 kontroller och 20 minuters åkning fattades 11 sekunder till pallen, och tjugo sekunder till guldet.

Nyhetsbild

Femmans damer avslutade med stafettsilver – Trian-trippel på herrsidan

ORIENTERING IF Femman rådde inte på Pargas IF när FSOM avslutades med stafetter på söndagen.

Nyhetsbild

Alexandra Enlund på hugget i FSOM-sprinten

ORIENTERING En orienterare var i en klass för sig i damklassen när förbundsmästerskapen i Grankulla och Noux startade med sprint på fredagen.

Nyhetsbild

Ytterst jämn VM-stafett – Portin växlade som trea

ORIENTERING Damerna blev femte och herrarna sjunde i torsdagens VM-stafett. Herrarna var länge med i tätkampen och det var först på slutet av sista sträckan Finland fick ge sig i kampen om medaljerna. Fredric Portin gjorde en lysande insats på andra etappen och växlade som trea.

Nyhetsbild

Teini öppnade medaljkontot – trög orientering för Portin

ORIENTERING Marika Teini plockade hem Finlands första medalj i VM i Lettland genom att knipa silver på tisdagens medeldistans. Fredric Portin hade en bit upp till täten.

Nyhetsbild

Dubbelt Femman i ÖIDM – Bäckström och Tunis segrade

ORIENTERING Det var två vana vinnare som fick kliva högst upp på pallen efter årets långa ÖIDM i Purmo. Damsegraren Pernilla Tunis har tappat räkningen när det gäller antalet DM-medaljer. Anders Bäckström vann herrklassen och säger att han närmar sig 60 stycken.

Nyhetsbild

Portin: Några få kämpar om guldet, men väldigt många om topp tio-placeringar

ORIENTERING Fredric Portin är framme vid första etappen på sin tvåårsplan. I sitt femte VM är målet en plats bland de sex bästa – men så här nära VM har han lämnat placeringstankarna.

Falken redo för ÖIDM

ORIENTERING På lördag är det dags för långa ÖIDM vid Vilobacka i Purmo. Tävlingen är också öppen för icke-ÖID:are. Inte minst på herrsidan kan det bli en hård kamp om segern.

Nyhetsbild

Gunell offensiv i finalen – vann D40 tredje gången

ORIENTERING

Yvonne Gunell höll nerverna i styr på finaletappen och vann O-ringen i D40-klassen med klar marginal. Den förra världsmästarinnan Lucie Rothauer (Böhm) förlorade med nästan nio minuter.

Gunell missade men höll ledningen i D40

ORIENTERING

Yvonne Gunell gjorde ett sämre lopp på den fjärde etappen av O-ringen i Örnsköldsvik, men behöll ändå totalledningen med fem minuter.

Gunell rymde från Lucie Närhi sprintade från Niggli

ORIENTERING Efter ett sämre lopp på andra etappen återkom Yvonne Gunell till segerpallen igen i D40-klassen på den kortare tredje etappen på onsdagen vid O-ringen i Örnsköldsvik.

Gunell leder vid O-ringen

ORIENTERING Yvonne Gunell leder sin egen åldersklass D40 efter två etapper av årets O-ringen som pågår i Örnsköldsvik.

Brahe-veteraner i slag i Fin-5

ORIENTERING Det blev ledarskifte i damelitklassen vid Fin-5-orienteringen, då tredje etappen avgjordes över en medeldistans i Virpimäki-skogarna mellan Seinäjoki och Lappo.

Finländskt guld i student-VM

ORIENTERING Aleksi Karppinen vann medeldistansen i student-VM i orientering i Virpimäki-skogarna mellan Lappo och Seinäjoki på onsdagen.

Anders Bäckström och Filip Brunell i segerduell

ORIENTERING Johan Runesson och Anastasia Rudnaya vann huvudklasserna på inledningsetappen av orienteringens Fin-5 i söndags på eftermiddagen. I H21A, klassen under eliten, fajtades Anders Bäckström och Filip Brunell om segern

Nyhetsbild

Norrgrann behöll ledningen i damklassen – Patana hade mest krafter kvar i herrklassen

ORIENTERING Saara Norrgrann tog sin fjärde totalseger i Kvarkenträffen. "Jag är jätteglad. Det är alltid så tung terräng här att det känns som om man inte är i bra form", säger hon.

Nyhetsbild

Olivia Hahn: Spännande och nervöst att bli jagad

ORIENTERING Olivia Hahn har aldrig tidigare tävlat i en jaktstart. Efter årets tredagarstävling Kvarkenträffen vet Solfjunioren hur det är att starta först, bli jagad – och hålla undan.

Nyhetsbild

Portin och Nurmi med i VM-truppen

ORIENTERING Fredric Portin springer som väntat medeldistans, långdistans och stafett i VM. Kirsi Nurmi finns med i sprintstafettlaget och är reserv i sprint.

Nyhetsbild

Portin tvåa i VM-granskningen

ORIENTERING Fredric Portin blev tvåa bland finländarna på långdistansen, som avslutade VM-granskningarna i Lettland på söndagen.

Juniororienterarna i medaljregn

ORIENTERING De finländska juniororienterarna stod för riktiga kanoninsatser vid junior-EM i Bulgarien. Tävlingarna gällde juniorer i åldrarna under 16 samt under 18 år.

Nyhetsbild

Favoriterna höll i Vexala

NYKARLEBY IF Minkens årliga nationella tävling ordnades i Vexala. 209 deltagare startade i 33 olika tävlings- och motionsklasser.