Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Kronholm och Björklund vann i Kauhava-skogar

ORIENTERING EP:S Medeldistans-DM i Kauhava tävlades det om under fredagen.

Nyhetsbild

Ny svart häst  i Sundby-skogarna

ORIENTERING Falkens nationella orienteringstävling i Sundby på lördag har fått en till deltagare, som dessutom har potential att utmana Portin & Co i herrklassen.

Nyhetsbild

Över 200 orienterare drabbar samman i Sundby 

ORIENTERING Brahes och Femmans garden drabbar samman i Falkens nationella i Sundby på lördagen. Det kan bli en rafflande uppgörelse mellan "ungtupparna" i Brahe som satsar uppåt och Femmans blandning av rutinerade "rävar" och några yngre mindre meriterade.

Orienterare mätte krafterna i Karleby

ORIENTERING En samling orienterare mätte krafterna i Karleby på måndag kväll.

Nyhetsbild

Orientering: Strandvall slog Anttonen

ORIENTERING Minkens Amanda Strandvall slog VM-löparna Sari Anttonen och Jenny Patana på söndagseftermiddagens sprintorientering i Seinäjoki.

Nyhetsbild

Valter Joensuu elva i Lahtis – trots stygn i knäet: "Nog får man vara nöjd"

ORIENTERING Braheduon Valter Joensuu och Emil Jansson stannade bara tiotalet sekunder från topp tio-strecket i H18-klassen vid premiären av juniorligan i Lahtis på söndagen.

Nyhetsbild

Österbottniska damtrion topp sex i Lahtis – två bommar fällde Enlund

ORIENTERING Hela den österbottniska damtrion orienterade sig in bland de sex bästa i sammandraget efter helgens två elittävlingar i Lahtis.

Nyhetsbild

Portin och Kriikkula vann Kvarken-rastit – Malax IF:s Jenny Finnäs fjärde: "Vet inte om jag ska vara nöjd"

ORIENTERING Det blev samma segrare som i Gunilack för sex veckor sedan, när Kvarken-rastit avgjordes strax norr om Vasa på lördagen: Fredric Portin från Pargas IF och Johanna Kriikkula från Rasti-Kurikka.

Nyhetsbild

Enlund och Jansson orienterade i Lahtis gropar – nådde varsin fjärdeplats

ORIENTERING

Korsholmsdamen Alexandra Enlund och Brahe-junioren Emil Jansson nådde varsin fin fjärde plats i säsongens första stora elitmönstring i Lahtis på lördagen, när en kortdistanstävling avgjordes.

Nyhetsbild

Orienteraren Kirsi Nurmi tillbaka i Vasa – gör tävlingsdebut i Lahtis i helgen

ORIENTERING Orienteraren Kirsi Nurmi har återflyttat från Göteborg till Vasa. Samtidigt har hon bytt klubb från IFK Göteborg till SK Pohjantähti, två klubbar som tävlat om absoluta topplaceringar i stora budkavlar.

Nyhetsbild

Kvarkenträffen krympte – deltagarna tävlar i två omgångar

ORIENTERING Den traditionella tredagars-orienteringen Kvarkenträffen, som startade 1971, krymper i år till en endags-tävling: Kvarken-rastit.

Nyhetsbild

Emil Johansson bäst på söndagens långdistans

ORIENTERING "Armeklassen" H20 kan betecknas som liten. Men det blev ändå en naggande god seger för Brahes Emil Johansson på söndagens långdistans i Lappo.

Nyhetsbild

ÖID-juniorer på frammarsch i helgens orientering – Vasaorienteraren Christian Kronberg diskad

ORIENTERING

ÖID:s juniorer vann fyra klasser, och nådde tre övriga pallplatser i Lappo på lördagen. Men det stora kapet av rankingpoäng uteblev för de flesta.

Nyhetsbild

Höstman slog till som damtrea i Lappo

ORIENTERING Victoria Höstman slog till med en riktig skräll och sprang in som trea på nationella orienteringstävlingen i Lappo under lördagen.

Nyhetsbild

Unik chans för ÖID:arna att plocka rankingpoäng i Lappo

ORIENTERING De österbottniska orienterarna får en unik chans att förbättra sin position på riksrankingen – utan att behöva resa långa vägar söderöver för att hämta hem poängen.

Nyhetsbild

Janssons orienterade bra i Keuruu

ORIENTERING Far och son Jansson, Sören och Lukas, orienterade bra i Keuruu-terrängen i lördags.

Nyhetsbild

Kontrollrikt i Salo – Gunell femma och Joensuu åtta

ORIENTERING Yvonne Gunell slutade femma på den ovanligt kontrollrika banan i Salo på onsdagskvällen. Brahe-junioren Valter Joensuu slutade på åttonde plats – efter en praktinledning.

Nyhetsbild

Braheduo tog revansch i Kyrkslätt – blev trea och fyra

ORIENTERING Brahes juniorduo Emil Jansson och Valter Joensuu tog snabbrevansch för sina tillkortakommanden i Esbo, genom att komma trea och fyra i Kyrkslätt på tisdagens medeldistans. Båda tog sig genom elva-kontrollers banan i H18 utan större misstag.

Nyhetsbild

André Haga en vinnare i Jämi

CYKELORIENTERING En riktig kanonavslutning krävdes för att att André Haga skulle kunna vara med och kämpa om totalsegern i Jämi. Och visst levererade Botnia-killen.

Nyhetsbild

Brahepojkar bommade i Esbo

ORIENTERING På söndagen var Brahes Emil Jansson och Valter Joensuu i Esbo för att springa skogsdistanser på Junior Games. Hade de fått kombinera sina lopp hade dagen slutat väl.

Nyhetsbild

Tvåbarnsmamman Jenny Finnäs från Malax IF tog DM-guld: "Inte tävlat sedan jag var under 18"

ORIENTERING Efter femton års frånvaro från tävlingsidrott är Jenny Finnäs tillbaka på orienteringstävlingarna. På lördagen tog hon ÖIDM-guldet i damklassen – fast hon egentligen skulle fått tävla första säsongen i oldgirlsklassen D35.

Nyhetsbild

Perfektion bakom Brunells guld i ÖIDM – Portin ändå snäppet vassare

ORIENTERING Perfektion var nyckelordet, då Filip Brunell sammanfattade sitt lopp på medeldistansen i Solf. Det perfekta loppet gav Minken-orienteraren DM-guldet i herrklassen.

Nyhetsbild

ÖIDM på medeldistans i Solf är en öppen historia – 290 orienterare anmälda

ORIENTERING Orienterarnas ÖID-mästerskap på medeldistans i Solf på lördag är en ovanligt öppen historia – i flera bemärkelser.

Nyhetsbild

André Haga vann även  långdistansen i FM 

CYKELORIENTERING OK Botnias André Haga stod inte att hejda på söndagen heller i Tammerfors, när långdistansen avgjordes. 26-åringen från Kronoby tog andra FM-guldet i rad denna midsommar.

Nyhetsbild

André Haga vann FM-sprinten med bred marginal

CYKELORIENTERING André Hagas rädsla för att "halva startfältet kunde Kauppis-terrängen utantill" visade sig obefogad, då FM i cykelorientering inleddes i Tammerfors på midsommardagen.

Nyhetsbild

André Hagas EM-satsning granskas i FM – formen är bättre än någonsin

CYKELORIENTERING EM i hemlandet andra veckan i september är årets stora mål för Botnias cykelorienterare André Haga. 26-åringen har satsat mer än tidigare.

Nyhetsbild

Stenlund klunglöpte stabilt i repris-Jukola

ORIENTERING Trots miniatyrformatet med endast elva lag blev det klunglöpning på inledningsetapperna av herrkavlen i Jukola-reprisen i Sibbo.

Nyhetsbild

Österbottningarna väl framme i skugg-Jukola

ORIENTERING Österbottningarna spelade framträdande roller i Egentliga Finlands skugg-Jukola, som gick under namnet Impivaaran viesti.

Nyhetsbild

Enlund inledde bäst – men stämplade fel i dramatiska Venla-kavlen 

ORIENTERING Alexandra Enlund såg till att Piffen var i ledningen efter första sträckan i Venla-tävlingen i årets repris-Jukola i Sibbo.

Inget Jukola blir dubbelt Jukola för Gunell & Co

ORIENTERING Årets riktiga Jukola i Rovaniemi blev ju uppskjutet till nästa år. 20 000 orienterare blev utan en av säsongens höjdpunkter.

Nyhetsbild

Julia Järveläinen tillbaka bland skärmarna i skogen

ORIENTERING Femmans Julia Järveläinen var etta bland FSO:arna i Gunilack, men fick släppa en medtävlare före sig i det slutliga protokollet.

Nyhetsbild

Landslagstränaren visade vägen i Gunilack-terrängen

ORIENTERING Landslagstränaren lät ingen sticka upp i Gunilack på söndagen. Piffens Fredric Portin var den enda som underskred halvtimmen på den förhållandevis kontrolltäta banan.

Nyhetsbild

Falkens orienteringsskola börjar på söndag

ORIENTERING IK Falkens orienteringsskola kör igång på söndag. Den kommer att ordnas fyra söndagar i följd under juni månad och nu finns det också en grupp för vuxna.

Nyhetsbild

Högklassig rutin mot ungt blod i H21 i Gunilack

ORIENTERING Minkens nationella blir en efterlängtad säsongspremiär för alla tävlingssugna orienterare. Det bjuds på fina startfält i Gunilack på söndag. I H21 kan man tala om högklassig rutin mot ungt orienterarblod.

Nyhetsbild

Minkens nationella lockar – anmälningstaket kom fort emot

ORIENTERING IF Minken är en av de första – om inte den första – tävlingsarrangören i landskapet denna märkliga vår. Föreningen ordnar nationella tävlingar på medeldistans på söndag.

Nyhetsbild

Fem VM-medaljer, tre EM-medaljer och tre segrar i Jukola – Mats Haldin delade oftast framgången: "Ett fint liv"

ORIENTERING Korsholmaren Mats Haldin tog de flesta av sina framgångar i stafetter. Nio år efter avslutad elitkarriär bor han kvar i Halden, den stad vars klubb han vann Jukola och Tiomila med många gånger.

Nyhetsbild

Skärmjakten närmare normalläge – tidtagning på onsdagar

ORIENTERING Idrottsvärlden håller sakteliga på att normaliseras. Det gäller även Skärmjakten, som nästa vecka återinför tidtagningen på onsdagar.

Nyhetsbild

Minken arrangerar säsongens första nationella i Österbotten

ORIENTERING Det börjar röra på sig i idrottsvärlden. Nu bjuder IF Minken in till säsongens första nationella orienteringstävling i Österbotten. Tävlingen ordnas den 7 juni.

 

Nyhetsbild

FSO-mästerskapen flyttas fram ett år

ORIENTERING De finlandssvenska orienterarna kommer inte att ha något förbundsmästerskap i år. Tävlingarna på Åland flyttas fram ett år.

Nyhetsbild

VM i orientering ställs in

ORIENTERING Årets VM i orientering ställs in på grund av coronapandemin. Dessutom kan nästa års EM inte genomföras som tänkt – av ekonomiska skäl.

Nyhetsbild

Intressant utvecklingsskede för Brahes Otto Gripenberg

ORIENTERING Brahe-orienteraren Otto Gripenberg fick sitt nationella genombrott i fjol under sitt andra år i H18, då han tog FM-brons på sprinten och avslutade säsongen med en sjätte plats på ultralång-FM.

Nyhetsbild

FSO väntar med beslut om förbundsmästerskapen: "Måste kanske göra en kritisk analys"

ORIENTERING FSO-mästerskapen i orientering är inplanerade till 7–9 augusti. Mästerskapen ska arrangeras på Åland, men om det blir så är ännu öppet.

Nyhetsbild

Amanda Strandvall i Team 2025 – men tränar hemma i Nykarleby

ORIENTERING Två FM-guld i höstas förde in Nykarlebytjejen Amanda Strandvall i landslagets framtidsgrupp Team 2025.

Nyhetsbild

Torsdagsbommen är i gång – på ett nytt sätt

ORIENTERING OK Botnia, IK Kronan och GIF har kört igång med Torsdagsbommen för säsongen. Men på grund av coronaepidemin är tillvägagångssättet annorlunda.

Nyhetsbild

Skärmjakten börjar onsdagen den 15 april i Fäboda

ORIENTERING Orienterarna gör sitt bästa för att anpassa sig till ett liv i coronavirusets skugga. Skärmjakten inleds på onsdag. För att undvika trängsel sprids en deltävling ut över flera dagar.