Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Yle: Fredric Portin slutar på elitnivå

ORIENTERING Fredric Portin slutar som orienterare på elitnivå. Detta enligt Yle.

Nyhetsbild

Sundelin och Strandvall vann ÖIDM-sprinten

ORIENTERING Femmans Peter Sundelin och Minken-junioren Amanda Strandvall vann huvudklasserna i ÖIDM-sprinten i Karleby i söndags. Yrkesskolans campus användes som "terräng" och Måns Åkerblom var banläggare.

Nyhetsbild

Damerna på pallen – Portin slog axeln ur led

ORIENTERING Sari Anttonen, Lotta Karhola och Henna-Riikka Haikonen såg till att Finland fick en rolig avslutning på världscuphelgen i Norge.

Portin rasade till 41:a i jaktstarten

ORIENTERING Fredric Portin inledde jaktstarten alert och avancerade sex placeringar från sin 27:e plats från prologen. Men småningom tvingades han släppa den ena konkurrenten efter den andra förbi sig och i mål löpte Portin som 41:a bland 115 deltagare.

Nyhetsbild

Portin 27:e i prologen till kvällens jaktstart

ORIENTERING Fredric Portin blev 27:e i förmiddagens prolog som ger utgångsläget till kvällens jaktstart i världscupen i Norge. Efter en kortdistans på 3,95 kilometer med fjorton kontroller skiljde 2.40 till segrande svensken Johan Runesson, som klockades för 21.22.

Brahe-veteraner visade vägen i FM i orientering

ORIENTERING Brahes veteraner visade vägen för ÖID-orienterarna i lång-FM i orientering. Och gammal var äldst ännu en gång.

Nyhetsbild

Två juniorplaketter i FM-orienteringen

ORIENTERING Två ÖID-juniorer fick med sig en plakett hem från lång-FM i Savolax. Minkens Amanda Strandvall blev sexa i D20 och Falkens Emil Jansson slutade nionde i H16.

FM-orientering – damkvartett kämpade om plakett

ORIENTERING En hel kvartett österbottniskor stod för en jämn kamp sinsemellan när de jagade en plakett i seniorklassen i lång-FM i S:t Michel. Med bara några kilometer kvar till mål på den 9,8 kilometer långa banan skiljde det mindre än minuten mellan dem.

Jämnt mellan ÖID-lagen i Ungdomens Jukola

ORIENTERING Stafetten Ungdomens Jukola avgjordes i Saarijärvi på lördagen. ÖID-lagen var inte med i tätstriden, men gick i stället en jämn kamp mot varandra.

Fem VM-medaljer för Larsmo IF i världsmästerskapen i orienteringsskytte

Orienteringsskytte Det blev fyra guld och ett silver för Larsmo IF i världsmästerskapen i orienteringsskytte.

Nyhetsbild

Antonia Haga sprint-fyra i VM

CYKELORIENTERING Antonia Haga var länge med i medaljkampen även på den avslutande sprinten vid VM i cykelorientering. Men efter 23 kontroller och 20 minuters åkning fattades 11 sekunder till pallen, och tjugo sekunder till guldet.

Nyhetsbild

Femmans damer avslutade med stafettsilver – Trian-trippel på herrsidan

ORIENTERING IF Femman rådde inte på Pargas IF när FSOM avslutades med stafetter på söndagen.

Nyhetsbild

Alexandra Enlund på hugget i FSOM-sprinten

ORIENTERING En orienterare var i en klass för sig i damklassen när förbundsmästerskapen i Grankulla och Noux startade med sprint på fredagen.

Nyhetsbild

Ytterst jämn VM-stafett – Portin växlade som trea

ORIENTERING Damerna blev femte och herrarna sjunde i torsdagens VM-stafett. Herrarna var länge med i tätkampen och det var först på slutet av sista sträckan Finland fick ge sig i kampen om medaljerna. Fredric Portin gjorde en lysande insats på andra etappen och växlade som trea.

Nyhetsbild

Teini öppnade medaljkontot – trög orientering för Portin

ORIENTERING Marika Teini plockade hem Finlands första medalj i VM i Lettland genom att knipa silver på tisdagens medeldistans. Fredric Portin hade en bit upp till täten.

Nyhetsbild

Dubbelt Femman i ÖIDM – Bäckström och Tunis segrade

ORIENTERING Det var två vana vinnare som fick kliva högst upp på pallen efter årets långa ÖIDM i Purmo. Damsegraren Pernilla Tunis har tappat räkningen när det gäller antalet DM-medaljer. Anders Bäckström vann herrklassen och säger att han närmar sig 60 stycken.

Nyhetsbild

Portin: Några få kämpar om guldet, men väldigt många om topp tio-placeringar

ORIENTERING Fredric Portin är framme vid första etappen på sin tvåårsplan. I sitt femte VM är målet en plats bland de sex bästa – men så här nära VM har han lämnat placeringstankarna.

Falken redo för ÖIDM

ORIENTERING På lördag är det dags för långa ÖIDM vid Vilobacka i Purmo. Tävlingen är också öppen för icke-ÖID:are. Inte minst på herrsidan kan det bli en hård kamp om segern.

Nyhetsbild

Gunell offensiv i finalen – vann D40 tredje gången

ORIENTERING

Yvonne Gunell höll nerverna i styr på finaletappen och vann O-ringen i D40-klassen med klar marginal. Den förra världsmästarinnan Lucie Rothauer (Böhm) förlorade med nästan nio minuter.

Gunell missade men höll ledningen i D40

ORIENTERING

Yvonne Gunell gjorde ett sämre lopp på den fjärde etappen av O-ringen i Örnsköldsvik, men behöll ändå totalledningen med fem minuter.

Gunell rymde från Lucie Närhi sprintade från Niggli

ORIENTERING Efter ett sämre lopp på andra etappen återkom Yvonne Gunell till segerpallen igen i D40-klassen på den kortare tredje etappen på onsdagen vid O-ringen i Örnsköldsvik.

Gunell leder vid O-ringen

ORIENTERING Yvonne Gunell leder sin egen åldersklass D40 efter två etapper av årets O-ringen som pågår i Örnsköldsvik.

Brahe-veteraner i slag i Fin-5

ORIENTERING Det blev ledarskifte i damelitklassen vid Fin-5-orienteringen, då tredje etappen avgjordes över en medeldistans i Virpimäki-skogarna mellan Seinäjoki och Lappo.

Finländskt guld i student-VM

ORIENTERING Aleksi Karppinen vann medeldistansen i student-VM i orientering i Virpimäki-skogarna mellan Lappo och Seinäjoki på onsdagen.

Anders Bäckström och Filip Brunell i segerduell

ORIENTERING Johan Runesson och Anastasia Rudnaya vann huvudklasserna på inledningsetappen av orienteringens Fin-5 i söndags på eftermiddagen. I H21A, klassen under eliten, fajtades Anders Bäckström och Filip Brunell om segern

Nyhetsbild

Norrgrann behöll ledningen i damklassen – Patana hade mest krafter kvar i herrklassen

ORIENTERING Saara Norrgrann tog sin fjärde totalseger i Kvarkenträffen. "Jag är jätteglad. Det är alltid så tung terräng här att det känns som om man inte är i bra form", säger hon.

Nyhetsbild

Olivia Hahn: Spännande och nervöst att bli jagad

ORIENTERING Olivia Hahn har aldrig tidigare tävlat i en jaktstart. Efter årets tredagarstävling Kvarkenträffen vet Solfjunioren hur det är att starta först, bli jagad – och hålla undan.

Nyhetsbild

Portin och Nurmi med i VM-truppen

ORIENTERING Fredric Portin springer som väntat medeldistans, långdistans och stafett i VM. Kirsi Nurmi finns med i sprintstafettlaget och är reserv i sprint.

Nyhetsbild

Portin tvåa i VM-granskningen

ORIENTERING Fredric Portin blev tvåa bland finländarna på långdistansen, som avslutade VM-granskningarna i Lettland på söndagen.

Juniororienterarna i medaljregn

ORIENTERING De finländska juniororienterarna stod för riktiga kanoninsatser vid junior-EM i Bulgarien. Tävlingarna gällde juniorer i åldrarna under 16 samt under 18 år.

Nyhetsbild

Favoriterna höll i Vexala

NYKARLEBY IF Minkens årliga nationella tävling ordnades i Vexala. 209 deltagare startade i 33 olika tävlings- och motionsklasser.

Braheit ÖIDM-etta i cykelorientering

CYKELORIENTERING Brahes Emil Johansson, som nyligen tog FM-brons i H20, blev herrmästare i ÖIDM i cykelorientering, som avgjordes i samband med Pedbommen i Nykarleby på tisdagskvällen, där Toni Wik svarade för banorna. Botnias André och Antonia Haga deltog inte.

Nyhetsbild

Portin på hugget – tredje i Jukola med Paimion Rasti

ORIENTERING Fredric Portin stod för en riktigt stark tredjesträcka och passerade över femtio konkurrenter när Jukolakavlen avgjordes i Hollola natten till söndagen.

Nyhetsbild

Kirsi Nurmi och IFK Göteborg blev 19:e – "Det kunde ha gått sämre"

ORIENTERING Vasabördiga Kirsi Nurmi ingick i IFK Göteborgs första lag som blev nittonde i Venlakvalen på lördagseftermiddagen. IF Femman kom i mål som sextioandra lag i Hollola.

Pohjantähtis ankare måste utgå

ORIENTERING Ett av favoritlagen i dagens Venlakavle, SK Pohjantähti, ändrade sin laguppställning i sista stund.

Nyhetsbild

Hagas saldo på lång-FM: André tog herrguldet – Antonia damsilvret

CYKELORIENTERING Kronoby-syskonen Haga fick till det betydligt bättre på söndagens långdistans än på sprinten dagen innan i FM i cykelorientering i Pinsiö. André vann herrguldet och Antonia damsilvret.

Nyhetsbild

Fredric Portin segrade i Nedervetil

ORIENTERING OK Botnias nationella ordnades under lördagen. Tävlingen hölls i terräng som aldrig tidigare använts för orientering. I herrklassen segrade Fredric Portin med klar marginal, medan Riikka Ajalins segermarginal var mindre.

Nyhetsbild

Deltagarrekord i årets Jukola – men på ÖID-håll minskar intresset

ORIENTERING

Årets Jukola i Hollola strax nordväst om Lahtis lockar rekordmånga deltagare. En och en halv vecka före start är man uppe i 19 660 orienterare. Det är drygt 1 ,500 fler än det tidigare rekordet från 2015 i Louna-Jukola.

FSO-laget elfte i FM

ORIENTERING Alexandra Enlund växlade som etta efter första etappen i finländska mästerskapen i sprintstafett. Men efter det rasade FSO-laget genom resultatlistan – och slutade elva, drygt fem minuter efter segrande Egentliga Finlands lag med MS Parma-löpare.

Nyhetsbild

Wennman sjua på FM-medeln – Kronholm tog veteransilver i H65

ORIENTERING Det fanns några lysande undantag vid medel-FM i Kouvola, som förmodligen var en av de mörkaste FM-dagarna som österbottnisk orientering upplevt.

Portin utslagen i FM-kvalet – ingen FSO:are i herrfinalen

ORIENTERING

Fredric Portin blev utslagen i FM-kvalet på medeldistans på lördagsförmiddagen. Han blev trettonde i det tätaste kvalheatet, där de tio bästa gick till eftermiddagens TV-sända A-final.

Femman tog femdubbelt och damsegern i ÖIDM-kavlen

ORIENTERING IF Femman tog - inte särskilt oväntat - femdubbelt i herrklassen, då ÖIDM i budkavle-orientering (stafett) avgjordes i Nämpnäs i västra Närpes på söndagen. Dessutom vann Femman damklassen med över en halv timme. Desto jämnare var kampen om damsilvret, som Falken tog med endast tolv sekunder till godo på Malax IF.

Nyhetsbild

ÖID-mästerskapen i stafett krymper

ORIENTERING

Bara 56 lag var anmälda när den ordinarie anmälningstiden till ÖID-mästerskapen i budkavle gick ut i tisdags. Stafettmästerskapen arrangeras i Närpes på söndag.

Syskonen Haga väl framme i EM-granskningar

CYKELORIENTERING

Kronoby-syskonen Antonia och André Haga höll sig väl framme vid EM-granskningar i cykelorientering i Kangasala under veckoslutet.

Nyhetsbild

Portin sextonde på långdistansen i EM

ORIENTERING Fredric Portin var klart distanserad av sin klubbkamrat i Paimion Rasti. Flerfaldige världsmästaren på långdistans, Olav Lundanes, tog sin andra EM-titel på distansen.