Sport

Segling

Mest läst senaste veckan

Sport

SSJ:s vårkappsegling blev svettig historia

SEGLING Vårkappseglingen blev en svettig seglats. Våren var utbytt till en het sommar och seglarna fick ge sig i väg på en bana som inte gav mycket lugn och ro.

Nyhetsbild

Segelsällskapet i Jakobstad inledde säsongen i coronas spår

SEGLING Efter att restriktionerna lättat var SSJ snabbt i farten – den efterlängtade seglingssäsongen inleddes den 3 juni. Men det är ännu oklart hur det blir med större seglingar.

Nyhetsbild

Uttagna OS-idrottare får hålla sina platser – seglarna väntar på sin sista chans

SEGLING De idrottare som har kvalat in till OS i Tokyo får behålla sina platser – trots att sommarspelen flyttats till nästa år.

Nyhetsbild

Karlebys äldsta idrottsförening jubilerar

KARLEBY Gamlakarleby Segelförening håller på med sin 150-årshistorik. År 2022 är jubileumsår.

Nyhetsbild

Svante Lindvalls Mira tog hem höstkappseglingen

SEGLING Det var Mira som dominerade bland vågorna i söndags, då SSJ avslutade kappseglingssäsongen i höstliga väderförhållanden med regn och hårda vindar.

Uarda från Jakobstad var snabbast i den senaste onsdagsseglingen i Jakobstad

SEGLING. Uarda från Jakobstad var snabbast 13 deltagande båtlag i den senaste onsdagsseglingen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Vasabåt vann havskappseglingen Kvarken Race 2019

SEGLING Cram från Vasa vann havskappseglingen Kvarken Race som har blivit den största segeltävlingen i Bottenviken. Tvåa var Dagmar från arrangörsföreningen SSJ i Jakobstad.

Nyhetsbild

Silver och brons i Haj FM till Karleby

SEGLING Tre båtar från Karlebys Hajflottilj deltog i Haj FM-tävlingarna, som arrangerades av SPS i Helsingfors förra veckoslutet. 

Nyhetsbild

SSJ:are tävlade i Sverige

SEGLING Under semesteruppehållet med SSJ:s egna seglingar deltog tre båtlag i Ulvöregattan, som firade 110 års jubileum i år. Totalt deltog cirka 100 båtar varav 13 från Finland

Nyhetsbild

Karlebyseglare framgångsrika i Hangö – tredje segern för Bobi Casén

SEGLING Två båtlag från Gamlakarleby Segelförening ställde upp i Hajklassen i årets Hangöregatta. Båda lagen tog sig upp på prispallen.

Nyhetsbild

SSJ:s onsdagsseglingsserie tar paus

SEGLING SSJ:s onsdagsseglingsserie leds av Ben-Ole Asplund med två segrar och en fjärdeplats.

Uarda snabbast i SSJ:s Vårkappsegling

SEGLING Uarda med Christian Östman och Jonas Helantie var snabbast i SSJ:s Vårkappsegling.

Seglingssäsongen inleddes i Jakobstad

SEGLING Det är säkert sommartecken när SSJ i Jakobstad har inlett seglingssäsongen.

Ensamseglaren Tapio Lehtinen närmar sig mållinjen efter 322 dagar

SEGLING När Tapio Lehtinen kommer i mål är den andra upplagan av Golden Globe-seglingstävlingen över. Mer än två tredjedelar av deltagarna tvingades avbryta.

Nyhetsbild

Stjärnskottet Muhonen drömmer om skräll och OS-biljett

SEGLING I fjol knep Finlands seglare två nationsplatser till OS i Tokyo. I år är målet att antalet tredubblas. Ett av OS-hoppen är unge Oskari Muhonen.

Nyhetsbild

Jakobstadsbåten Ardnagee på prispallen kappsegling över Atlanten

De finska båtarna Ardnagee med skepparen Mikael Hermansson samt Kiet med skepparen Hanna Stark-Heikkinen representerade Finland väl i fältet av ARC+ båtar.

Finnjollen förlorar OS-status

SEGLING Finnjollen tas bort som OS-gren från och med Paris-spelen 2024.

Nyhetsbild

Wasa Segelförening trea i nordiska mästerskapen – egen båt nästa mål

SEGLING Det blev hemmaseger när nordiska mästerskapen avgjordes i Mariehamn i helgen. Wasa Segelförening såg till att två finländska föreningar fanns med i topp tre.

Nyhetsbild

Ensamseglaren Huusela ska korsa Atlanten igen: ”Väldigt viktigt att visa trovärdighet”

SEGLING Ari Huuselas första stora fajt mot väder och vind i den nya IMOCA60-båten väntar. Senast han ställde upp i seglingsklassikern Route du Rhum lovade han att aldrig göra det igen.

Svaga vindar vid SSJ:s höstkappseglingar

SEGLING På grund av de svaga vindarna kunde tidsgränsen inte hållas i jaktstarten vid SSJ:s höstkappseglingar i helgen. Men till slut kunde vinnarna ändå utses.

Nyhetsbild

Dagmar vann i Kvarken Race

VIDEO

Dagmar från SSJ i Jakobstad vann årets upplaga av Kvarken Race. Ville Höglund var skeppare och besättningen bestod av Henry Hermansson, Tom Sundqvist, Tom Fagerholm, Dan Fagerholm och Heidi Kanerva.

Nyhetsbild

Robert Holms Lotus vann SSJs årskappsegling

SEGLING Närmast drömförhållanden rådde när SSJ ordnade Årskappseglingen för LYS-klassen i lördags. En tidvis frisk ostlig vind gjorde att den 19 sjömil långa banan seglades av vinnarbåten på mindre än 4 timmar.

Nyhetsbild

Haj-FM gick av stapeln i Nådendal

SEGLING Det var en utmanande tävling med mycket svåra och växlande vindar, båda svaga och starka. Många deltagare, 24 stycken, och namnstarka tävlare. Nivån på hajklassen kan med fog anses hög.

Nyhetsbild

Segern till Karleby i Hangöregattan

KARLEBY Fabian Björndahl och hans besättning bestående av Filip Björndahl och Henry Pått seglade hem segern i Haj-klassen i Hangö. Team Björndahl seglar för Gamlakarleby seglarförening.

Dubbelseger till Karleby i Hangöregattan

Gamlakarleby Segelförenings (GSF) Fabian Björndahl med besättning Thomas Wevar, Filip Björndahl och Henry Pått tog hem segern i Haj-klassen i Hangöregattan under söndagen.

Nyhetsbild

Wasa Segelförening etta i första ligaseglatsen – jubileumstävling i Vasa väntar

SEGLING Seglingsligan startade i Mariehamn i helgen och Wasa Segelförening inledde säsongen med en solid insats som innebar första plats. Nästa deltävling hålls i Vasa i samband med att segelföreningen firar 140 år.

Nyhetsbild

Volvo hoppar av Ocean Race

SEGLING Volvokoncernen och Volvo Cars hoppar av havskappseglingen Volvo Ocean Race och säljer ägandet av tävlingen till Atlant Ocean Racing Spain.

SSJ inledde seglingssäsongen

SEGLING SSJ inledde säsongen med onsdagskappseglingarna i soligt sommarväder och måttliga vindar från nord och nordväst fem meter per sekund.

Nyhetsbild

Seglaren antas förlorad – "En tragedi"

SEGLING Sökandet efter den brittiska seglaren John Fisher, som fallit överbord från Ocean Race-båten SHK/Scallywag, har avbrutits då han antas vara förlorad till havs. – Det är förkrossande för oss alla, en tragedi, säger tävlingsorganisationens ordförande Richard Brisius.

Nyhetsbild

Seglare saknas i Ocean Race – hoppet falnar

SEGLING Segelbåten SHK/Scallywag har tvingats avbryta sökandet efter den brittiska seglaren John Fisher, som föll överbord på måndagen, 225 mil väster om Kap Horn vid Sydamerikas södra spets.

Nyhetsbild

Seglare efter olyckan: Alltid väldigt farligt

SEGLING Det finns alltid en risk att det inträffar en kollision när man närmar sig kusten, men de många fiskebåtarna utanför Hongkong gjorde avslutningen på Volvo Ocean Races fjärde etapp extra farlig.

Nyhetsbild

Fiskare död efter krock i Ocean Race

SEGLING En kinesisk fiskare har omkommit efter en krock mellan en fiskebåt och den amerikansk-danska båten Vestas under Volvo Ocean Race.

Nyhetsbild

Ocean Race på väg från Melbourne

SEGLING Den fjärde etappen av Ocean Race i segling har startat i Melbourne. Det beräknas ta 18 dagar att ta sig till Hongkong.

Tenkanen EM-femma i Laser radial

SEGLING Tuula Tenkanen kom femma i Europamästerskapen i Laser radial i Barcelona. Bronspengen missade hon med sju poäng.

Björndahls gäng vann

SEGLING Årets upplaga av segeltävlingen Siikasafari gick av stapeln i helgen. Tävlingen hade lockat elva båtlag och kampen om de tre första platserna avgjordes med sekundmarginal.

Magsjuka tvingade blåvitt båtlag att bryta i VM

Magsjuka tvingade Noora Ruskola och Mikaela Wulff att avbryta VM-regattan i 49er FX i Porto i Portugal.

Muhonen världsmästare i Finnjolle

Oskari Muhonen har vunnit VM-guld i Finnjolle för under 23-åringar.

Nyhetsbild

Dahlberg ohotad etta på regattan

Näsijärvi Segelsällskaps Marko Dahlberg höll undan och vann nordiska mästerskapen i minitolva. Fabian Björndahl (GSF) tvingades avbryta.

Nyhetsbild

Björndahl skuggar Dahlberg

SEGLING Hemmaseglaren Fabian Björndahl ligger trea och Näsijärvis Marko Dahlberg leder efter att tre av åtta starter är avklarade i nordiska mästerskapen som ordnas i Karleby.

Nyhetsbild

Östmans "Uarda" bästa SSJ-båt

SEGLING Jakobstadsbåtarna höll inte samma höga tempo som grannstadens hajar i FM. Christian Östmans "Uarda" tog en tolfte plats och var därmed bäst av SSJ:arna.

Nyhetsbild

Stor Karlebydominans i haj-FM

SEGLING Det blev mycket Karleby när hajbåtarnas FM-tävlingar avslutades på söndag. De fyra främsta seglade i sina hemmavatten.

Nyhetsbild

Hartell i guldsits i haj-FM

KARLEBY En tävlingsdag återstår av haj-FM, men mästaren kan redan vara klar.

Nyhetsbild

Hajrika vatten i Karleby

SEGLING Haj-FM avgörs i vattnen utanför Karleby i helgen. Deltagarna gjorde de två första starterna på fredag. Ovanligt många, 25 hajbåtar, kom till start i mästerskapen.

Sundqvist vann årskappsegling

SEGLING Sju båtar deltog i SSJ:s årskappseglingar i lördags. Tre båtar kämpade om slutsegern, som gick till Tom Sundqvist med Dagmar, före Robert Holm med Lotus och Svante Lindvall med Mira.

Nyhetsbild

Segelförening firar med mästerskap

SEGLING Gamlakarleby Segelförening fyller 145 år och firar genom att ordna mästerskap.