Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Kinas bostadspriser rusar vidare

Hainans huvudstad är allra hetast när bostadsrallyt i Kina visar sig fortsätta.

Nyhetsbild

Uppåt i Tokyo, nedåt i Hongkong

Rädsla för ett överutbud av olja kyler av Asiens börser, medan minskad oro kring handelskrig Kina-USA agerar stärkande.

Nyhetsbild

USA-börserna tyngdes av oljetapp

New York-börserna inledde veckan utan stora rörelser: Oväntat starka bankresultat vägdes ned av sjunkande oljepriser.

Nyhetsbild

Öja-Market stänger till hösten - arbetsbördan blev för stor

KARLEBY

Det är med sorg som Öjabon och företagaren Peter Dahlskog meddelar att han tänker sluta som köpman i bybutiken Öja-Market.

Nyhetsbild

Telias köp av TV4 nästan klart

Telias köp av tv-bolaget TV4 närmar sig ett slutförande, enligt källuppgifter till Dagens Industri och Svenska Dagbladet.

Nyhetsbild

Nautor satsar på ny exklusiv jolle för miljonärer

Nautor har spjälkt upp produktionen i två typer. Dels den traditionella lyxbåtstillverkningen och så en serie med extrema entypsbåtar för kappsegling. Nyast där är en 36 fot lång kappseglingsbåt som ska ut på banorna i nästa år.

Nyhetsbild

Minskat överskott i eurozonens handel – tillväxten minskar inom EU

Eurozonens överskott i handeln med omvärlden minskade i maj, med minskad export och ökad import. Överskottet föll till 16,5 miljarder euro, från 19,3 miljarder under samma månad ett år tidigare, enligt statistikbyrån Eurostat.

Nyhetsbild

Opels dieselbilar granskas

Även biltillverkaren Opel granskas av tyska myndigheter i samband med utredningarna kring dieselskandalen som tvingat stora bilföretag som Volkswagen att betala miljardböter för fusk med utsläppstester.

Nyhetsbild

Sant och falskt om mobilstrålning – mobilen är värsta boven

I och med den nya 5G-teknologin kan en del frågor uppstå. Är det farligt att ha telefonen i fickan och kan mobilstrålning verkligen orsaka tumörer? Vi frågade Lauri Puranen, ledande expert på Strålsäkerhetscentralen, vad som är myt och vad som bottnar i sanning.

Nyhetsbild

5G-nätet är här – bra för såväl konsumenter som industrier enligt experter

Finland är ett av de mest framstående länderna inom den nya 5G-teknologin som lovar såväl snabbt som responsivt internet för att förbereda inför ett allt mera uppkopplat samhälle.

Nyhetsbild

IL: Brand på Viking Gabriella – faran är över

På passagerarfärjan Viking Gabriella från Stockholm till Helsingfors bröt en brand ut på bildäcket. Fartygets automatiska brandsläckningssystem har redan fått bukt på branden, rapporterar Iltalehti.

Nyhetsbild

Wasalines vd om nya färjan: "Vi vill ha det mest miljövänliga fartyg som går att få"

VASA Kvarkenfärjan blir cirka 150 meter lång och ska utrustas med de senaste tekniska innovationerna. Högst upp på önskelistan står framför allt miljövänlighet och driftsäkerhet. Den nya färjan saknar livbåtar.

Nyhetsbild

Viria satsar på säkerhet för företag – vill växa internationellt

Under årets första sex månader var Virias resultat 18,6 miljoner euro på plus. Omsättningen uppgick till 53 miljoner euro. Enligt halvårsrapporten väntas koncernen vara vinstgivande också under resten av året.

Nyhetsbild

Virias omsättning var 53 miljoner euro under första halvåret

Under årets första sex månader var Virias resultat 18,6 miljoner euro på plus. Omsättningen uppgick till 53 miljoner euro. Enligt halvårsrapporten väntas koncernen vara vinstgivande också under resten av året.

Nyhetsbild

Företagaren på Seljes: "Jag är i ett hopplöst läge"

KRONOBY Företagaren och restaurangkocken Juhani Kemppainen har det kämpigt. Det verkar som att kunderna glömt att semesterbyn Seljes Camping har öppet denna sommar.

Nyhetsbild

Wall Street upp igen

Börserna i New York gick upp på torsdagen, bland annat tack vare att flera stora teknikföretag steg till nya rekordnivåer. Flera industrijättar återhämtade sig också efter en nedgång dagen före.

Nyhetsbild

Finländskt varv med i kampen om färjebygget

Namnen på de fyra varv som tävlar om att få bygga Kvarkenfärjan förblir hemliga. Däremot säger Tomas Häyry att ett av varven är finländskt.

Nyhetsbild

Magasin visar upp det unika i småstaden

JAKOBSTAD Om cirka en vecka lanseras "Inspiration", ett magasin om godbitarna i Jakobstad. Utgivare är Citygruppen.

Nyhetsbild

Handelskrig oroar redan dämpad europeisk export

Europeisk industri visar tecken på att gå allt trögare – och ett eskalerande handelskrig kan försämra situationen för Sveriges export. – Om handelsutspelen blir verklighet kan det bli tal om recession, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske bank.

Nyhetsbild

Rekordhög inflation i USA

Amerikanska konsumentpriser steg 0,1 procentenheter i juni, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Jämfört med samma period i fjol har priserna stigit 2,9 procent, vilket är den högsta inflationssiffran sedan 2012, skriver Financial Times.

Nyhetsbild

Stefan Ingves: För tidigt att ändra kurs för Sveriges ekonomi

Kursen ska vara oförändrad för svensk penningpolitik och fortsatt försiktighet är nödvändig. Det är riksbankschef Stefan Ingves syn, enligt protokollet från penningpolitiska mötet den 2 juli.

Nyhetsbild

EU sänker tillväxtprognos

Osäkerheten i relationerna till USA bidrar till att EU nu skriver ner sin tillväxtsprognos för i år från 2,3 procent i våras till 2,1 procent just nu. Samma siffror gäller för både eurozonen och för hela EU.

Nyhetsbild

Fyra båtvarv tävlar om att bygga Kvarkenfärjan

VASA Fyra båtvarv är med i slutkampen om att få bygga den nya färjan som ska gå mellan Vasa och Umeå. Tre av varven finns i Europa och ett i Asien.

Nyhetsbild

Norwegian vänder förlust till vinst

Norska flygjätten Norwegian redovisar en vinst före räntor och skatt på 153,6 miljoner norska kronor för andra kvartalet i år. Detta kan jämföras med förlusten på 862,9 miljoner samma period i fjol.

Patent- och registerstyrelsen uppmanar varumärkesinnehavare att vara på sin vakt

Patent- och registerstyrelsen (PRS) uppmanar varumärkesinnehavare att vara särskilt vaksamma mot fakturaliknande anbudsbrev.

Nyhetsbild

Nedåt på Wall Street

Oro för det upptrappade handelkriget mellan USA och Kina ledde på onsdagen till att många aktier sjönk på de amerikanska börserna – efter fyra dagars uppgång på Wall Street.

Nyhetsbild

Pia Simons: Bättre för vår husfabrik i vår jämfört med förra våren

VÖRÅ Det går bra för hustillverkarna i Vasaregionen. Pia Simons, vd för Simons Element i Vörå, säger att efterfrågan till och med varit större den här våren jämfört med förra våren. Göran Heikius, projektförsäljare vid Heikius Hus, ser heller ingen nedgång i efterfrågan.

Nyhetsbild

Karl-Johan Ström: Vårt företag påverkas betydligt av Kannustalos nedläggning

VÖRÅ Karl-Johan Ströms företag Botniasec måste se över personalstyrkan när Kannustalo stänger husfabriken i Oravais. Kannustalo är en betydande kund för Botniasec som levererar el- och säkerhetsteknik. Även målaren Håkan Udd i Maxmo och monteraren Rasmus Björklund i Oravais är bekymrade.

Nyhetsbild

Murdoch köper Sky för 284 miljarder kronor

TV-koncernen Fox med ägaren Rupert Murdoch går vinnande ur striden kring ett uppköp av brittiska betal-tv-bolaget Sky. Fox som konkurrerat med Comcast om ett köp, betalar nu 24,5 miljarder pund, drygt 284 miljarder kronor för Sky.

Nyhetsbild

Ikea återkallar vattenautomat för djur – två hundar har kvävts till döds

Ikea ber kunder som köpt en vattenautomat för husdjur att genast sluta använda den. Det finns en risk för att hundens eller kattens huvud fastnar och djuret kvävs, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Herrfors köper in sig i svenskt företag

Herrfors går tillsammans med dotterkoncernen Härjeåns Kraft, in som delägare i Bright Energy, Stockholm. Bright Energy tillhandahåller en digital plattform som ska hjälpa kunderna att överblicka och optimera sin elförbrukning.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska: Allt fler satsar på egna solpaneler

VASA Fler väljer att producera en del av sin elektricitet själva med hjälp av solpaneler. Inom Vasa Elnäts område har hittills 20 nya mikroproducenter kopplats till nätet i år. Det är dubbelt fler än i fjol.

Nyhetsbild

USA listar nya tullar mot Kina

De senaste förhandlingarna mellan Kina och USA angående importtullar har misslyckats. Nu har USA tagit fram en lista på importvaror till ett värde av 200 miljarder dollar som kan få nya tullar, uppger amerikanska företrädare.

Nyhetsbild

Uppåt på Wall Street

USA-börserna fortsatte uppåt under tisdagen. Energisektorn fick ett lyft efter att råoljepriset stigit.

Nyhetsbild

Ålänningar anser att de blev förda bakom ljuset i Nextjetaffär

Det blev inget lyft för Nextjet ens efter nyemissionen. Tvärtom försvann pengarna i allt snabbare takt. De åländska ägarna är i dag rejält besvikna och upplever att den information man fick inför emissionen inte var korrekt.

Nyhetsbild

Kommundirektör Ollikainen: Tråkigt för dem som drabbas

Vörå kommundirektör Mikko Ollikainen säger att beskedet om att Kannustalo stänger sin fabrik i Oravais är mycket tråkigt. Han tänker främst på de familjer som drabbas. – Men fastigheten har ett utmärkt läge invid riksväg 8 och jag hoppas på någon ny industriverksamhet där.

Mediebolag nu majoritetsägare i Pohjanmaan Lipputoimisto

Keskipohjanmaan Kirjapaino köper majoriteten av Pohjanmaan lipputoimistos aktier.

Nyhetsbild

Huvudförtroendeman vid Kannustalo: "Inget roligt besked"

ORAVAIS Beskedet att Kannustalo stänger fabriken i Oravais var väntat, men stämningen på fabriken var sorgsen trots det. Peter Berglund, huvudförtroendeman vid Kannustalo, säger att det ändå inte finns några stridigheter med ledningen.

Nyhetsbild

Kannustalo stänger husfabriken i Oravais – också underleverantörer drabbas

ORAVAIS Hustillverkaren Kannustalo har beslutat stänga sin fabrik i Oravais före årets slut. Det här betyder att 17 personer sägs upp. Dessutom drabbas ett flertal underleverantörer.

Nyhetsbild

Kannustalo stänger husfabriken i Oravais – 17 blir utan jobb

ORAVAIS Hustillverkaren Kannustalo har beslutat stänga sin fabrik i Oravais före årets slut. Det här betyder att 17 personer sägs upp. En del av dem erbjuds jobb i Kannus i stället.

Nyhetsbild

680 000 laxar på rymmen efter storm

Världens största laxodlare, norska Marine Harvest, har drabbats av ett gigantiskt laxsvinn, närmare bestämt 680 000 laxar som är på rymmen.

Nyhetsbild

Stigande oljepriser då norska riggarbetare går i strejk

Flera hundra norska oljearbetare har nu gått ut i strejk. Åtgärden får oljepriset att stiga rejält.

Deppigt inom tysk ekonomi

Stämningsläget inom den tyska ekonomin har sjunkit till den lägsta nivån sedan augusti 2012 enligt institutet ZEW:s månatliga mätningar.

Nyhetsbild
1

OP lanserar enkel version av nätbanken

OP-gruppen lanserar en förenklad version av nätbanken för äldre människor och andra som inte är vana vid att använda nätet.

Nyhetsbild

Torvalds: Förutsättningarna för finsk bioenergi är tryggade

Klimatet tackar för resultatet av de så kallade trepartsförhandlingarna kring lagstiftningsförslaget för förnyelsebar energi, säger europaparlamentariker Nils Torvalds.