Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

OP: "Högkonjunkturen håller i sig"

OP Gruppens ekonomister har skruvat ner tillväxtmålen för 2018, från 3,3 till 2,8 procent. Begränsad kapacitet och avtagande efterfrågan är orsakerna till att efterfrågan avmattas i slutet av året. Prognosen för 2019 är en tillväxt på 2,3 procent.

Nyhetsbild

Fed lugnade Wall Street

Wall Street pressades först tillbaka av pessimistiska kommentarer från president Donald Trump om handelssamtalen mellan USA och Kina. Men efter det att protokollet från Federal Reserves senaste räntepolitiska möte släpptes repade investerarna mod.

Företagare behandlas väl i Seinäjoki, Lundo och Muurame

Företagarna i Finland har tagit reda på vilka kommuner som välkomnar entreprenörer. Enligt enkäten finns de nöjdaste företagarna i norra Karelen medan Seinäjoki, Lundo och Muurame toppar listan över de kommuner som behandlar företagare väl.

Nyhetsbild

Fazer har det starkaste varumärket i Finland – Fiskars på andra plats

Enligt en enkät som företaget You Gov Brand Index har gjort är Fazer den mest eftertraktade arbetsgivaren i Finland.

Nyhetsbild

Tallink Grupp vill in på Helsingforsbörsen – "Ett naturligt steg" säger vd:n

Rederiet Tallink Grupp har informerat Tallinnbörsen om att bolaget planerar att genomföra en andra listning av koncernens aktier på Nasdaq Helsinki Stock Exchange.

Nyhetsbild

Konkurshotet undanröjt – Skaala anställer för fullt igen

KAUHAVA Skaala hotas inte längre av konkurs. Ett sjuårigt skuldsaneringsprogram har godkänts och fönstertillverkaren i Ylihärmä har snart 400 anställda igen.

Nyhetsbild

Högre fart i USA:s ekonomi än väntat

Den amerikanska tjänstesektorn tilltog i fart under maj månad. Inköpschefsindex för tjänstesektorn landade på 55,7 vilket var högre än marknadsförväntningarna och starkare än jämfört med en månad tidigare.

Nyhetsbild

Nytt katamaranbygge – OQS fick order på större modell

JAKOBSTAD Ocean Quality Systems har fått en order på en över 70 fot lång katamaran. Bygget inleds i sommar och om två år ska den nya jättekatamaranen vara klar för leverans.

Nyhetsbild

Drömmen om att bygga världens bästa katamaraner

Hela katamaranprojektet skulle aldrig ha blivit av om inte Peter Granholm hade närt en långvarig dröm och vision om att bygga katamaraner i det absoluta toppsegmentet. All respekt till alla företag och duktiga hantverkare som står bakom OQS men utan Peter hade det aldrig hänt.

Nyhetsbild

Wall Street vände ner

Efter en inledande uppgång stängde USA-börserna på minus. Gårdagens entusiasm över uppgörelsen om ett preliminärt handelsavtal mellan USA och Kina mattades av sedan Trump i dag antytt att han inte var helt nöjd med hur förhandlingarna avlöpt.

Nyhetsbild

Zuckerberg EU-grillad i Bryssel – "Jag ber om ursäkt"

Förlåt, säger Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg till EU-parlamentets tyngsta företrädare i ett direktsänt utskottsförhör i Bryssel. Framöver lovar han att göra mer för att följa EU:s nya dataskyddsregler.

Bonnier köper upp alla aktier i dansk digitalsuccé och rekryterar ny vd från Google

Bonnier Business to Business har förvärvat samtliga aktier i det danska bolaget Clio Online, som är marknadsledare inom digitala läromedel.

Nyhetsbild

Trump avvaktande till handelssamtalen med Kina

USA:s president Donald Trump sade på tisdagen att han inte var nöjd med de senaste handelssamtalen med Kina, men håller dörren öppen för ytterligare förhandlingar. Han uppgav att samtalen "var en början".

Nyhetsbild

Zuckerberg grillas i Bryssel

Förlåt, säger Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg till EU-parlamentets tyngsta företrädare i ett direktsänt utskottsförhör i Bryssel.Framöver lovar han att göra mer för att följa EU:s nya dataskyddsregler.

Nyhetsbild

Snart kan du slippa jobbiga Instagram-vänner

Har du vänner som du följer på Instagram som lägger upp alldeles för många ointressanta bilder, som du inte kan avfölja utan att riskera vänskapen? Inom kort kommer den bildbaserade sociala plattformen tillåta alla användare att gömma inlägg från enskilda kontakter.

Nyhetsbild

JNT och Herrfors grundar nytt bolag

JAKOBSTAD North Shore Datacenter är namnet på det nybildade bolaget med JNT och Herrfors som grundare. Bolaget ska svara på den ökade efterfrågan på datatjänster.

Nyhetsbild

Havsparken ska få mera liv och rörelse

KARLEBY Då Lennart och Sara Sandgren Diago bodde i Karleby för något år sedan var de ofta i Havsparken. De upplevde området som vackert och trivsamt. Nu ska de tillsammans med några vänner bidra till att förbättra servicen med ett matställe.

Nyhetsbild

Ny sajt ska effektivera bekämpningen av grå ekonomi och skattesmitare

De finska myndigheterna intensifierar jakten på ekonomiska brottslingar och skattesmitare. Nu grundas en ny webbsida som samlar all dokumentation om bekämpningen av grå ekonomi på ett och samma ställe.

Nyhetsbild

Finanskrisen gav många goda lärdomar

Den ekonomiska kris som utlöstes av problemen på den amerikanska bolånemarknaden 2008 gav många nyttiga lärdomar. Det anser Erkki Liikanen, Finlands banks avgående chefdirektör.

Nyhetsbild

Ja till nya eko-regler i EU – beslutet påverkar odlare också i Österbotten

EU:s medlemsländer har nu sagt definitivt ja till nya regler för ekologiskt odlande i unionen. Avtalet får följder för finländska odlare, men först efter tolv år.

Nyhetsbild

Två systrars söta värnar om hantverket – Kalajoki nästa för tioåringen

PEDERSÖRE Lagom till tioårsjubileet spänner Två systrars söta bågen. Mitt under den hektiska examenssäsongen börjar beställningsbageriet leverera produkter till en ny restaurang i Kalajoki. Men småskaligheten och hantverket består.

Nyhetsbild

KWH-koncernens ledning är lyrisk – "Alla delar växte och gick med vinst"

Koncernen KWH investerade 53 miljoner euro och personalstyrkan ökade med 230 personer under 2017. Omsättningen ökade med 18 procent och resultatet med hela 31 procent. KWH-koncernen hade ett kanonår i fjol. Det var ett riktigt bra år, säger Henrik Höglund och Kjell Antus.

Nyhetsbild

Utredning: Kvinnor shoppar mest, herrkläder säljer bra

Finländare shoppar allt mer kläder. I fjol köpte vi närmare en procent mer kläder än året innan. Det här framkommer av arbetsgivarförbundet Finsk Handels nya utredning om modehandeln i Finland.

Nyhetsbild

Glädjeskutt på Wall Street efter Kinaavtal

Kurserna på Wall Street lyftes av nyheten om en uppgörelse om ett preliminärt handelsavtal mellan USA och Kina, som innebär att risken för ett regelrätt handelskrig mellan världens två största ekonomier avtar.

Nyhetsbild

Händelser ute i världen påverkar priset på bensinen du köper

När USA:s president inte kommer överens med Iran påverkar det bilister i Finland. Priset på råolja stiger nu vilket gör att även bensinen blir dyrare här.

Nyhetsbild

GDPR kommer att kosta närmare 200 miljarder euro

Den totala kostnaden för att införa den nya dataskyddsförordningen GDPR blir runt 198 miljarder euro, för företag i EU.

Grow och Digitalist Group går samman

Det internationella konsult- och designbolaget Grow och teknologibolaget Digitalist Group förenar sina krafter för att satsa på nya innovationer.

Fyra energibolag vill gå ihop och bli fjärde störst i landet

Savon Voima, Jyväskylän Energia, Kuopion Energia och Lappeenrannan Energia planerar att tillsammans forma ett nytt nationellt elbolag. Genom fusionen skulle det nya bolaget bli fjärde störst av alla Finlands energibolag.

Nyhetsbild

Google utmanar Spotify med ny musiktjänst

Google skruvar upp volymen när nätjätten lanserar sin nya musiktjänst Youtube Music. Men att den skulle kunna utmanövrera marknadsledaren Spotify har Lars Nylin, chefredaktör för Musikindustrin, svårt att se.

Indonesiens energi- och gruvminister på besök i Finland

Indonesiens energi- och gruvminister Ingnasius Jonan besöker Finland denna vecka.

Nyhetsbild

USA:s handelsminister till Kina igen

USA:s handelsminister Wilbur Ross kommer att besöka Kina nästa vecka. Han ska då färdigställa helgens handelsuppgörelse mellan Kina och USA, enligt USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Nyhetsbild
1

DNA och Nordea testar pekplatta för seniorer

DNA och Nordea har startat ett pilotprojekt med en pekplatta som äldre ska kunna använda för att sköta bland annat bankärenden. Seniorerna undrar hur det blir med datasäkerheten och hur lång tid det tar innan också den här tekniken är föråldrad.

Nyhetsbild

Nytt ras för turkisk lira

Den turkiska valutan, liran, fortsätter rasa. Slagpåsen bland tillväxtvalutor har nu tappat nästan 17 procent av sitt värde mot dollarn sedan årsskiftet.

Nyhetsbild

Suvi Markko ny vd för Dermoshop

KORSNÄS Suvi Markko är ny vd för Dermoshop. Henry Backlund tar rollen som koncernens styrelseordförande. Suvi Markko kommer närmast från reklambyrån C2 i Vasa där hon varit vd. Hon tillträder den första augusti.

Ny chef vid UPM i Jakobstad

JAKOBSTAD Simon Fagerudd har utnämnts till direktör för Jakobstads fabriksintegrat och cellulosafabrik från och med den 25 juni 2018.

Nyhetsbild

Finnairs vd flyttar över till Metso

Pekka Vauramo, verkställande direktör för flygbolaget Finnair, blir vd vid industrikoncernen Metso.

Nyhetsbild

Vasaföretag visar upp ny virtuell platsannons i London

Den som söker jobb kan på förhand ta en rundtur på arbetsplatsen. Vasaföretaget 3D Studio Blomberg ska till London i juni för att presentera hur en förstärkt- och virtuell verklighet kan tillämpas för en arbetsplats. Projektet förverkligas i samarbete med Elisa och Sanoma.

Nyhetsbild

USA och Kina blåser av handelskriget

Kina och USA har kommit överens om att länderna ska överge hoten om nya tullar mot varandra, uppger Kinas vice premiärminister Liu He.

Nyhetsbild

EU: Grekland överens med långivare

Grekland har enligt EU-kommissionen kommit överens med sina internationella långivare om ekonomiska reformer. Uppgörelsen ingår i den pågående utvärderingen av hur Aten uppfyllt villkoren för de nödlån som betalats ut.

Nyhetsbild

Nokia inleder femårigt projekt på indiska landsbygden

Projektet går ut på att skapa digitala centra i avlägsna byar. Upp till en miljard indier har fortfarande inte tillgång till bredband.

Nyhetsbild

Mer än nyckel i hand

LARSMO. Larsmoföretaget Bohouse har specialiserat sig på skräddarsydda lösningar – en möjlighet som passar perfekt för Taneli och Fredrika Vestvik.

Nyhetsbild

Nischar sig på lokala luckor

PEDERSÖRE I stället för att byta hela köket kan det räcka med att byta skåpdörrar och lådor för att få känslan av ett nytt kök. Nygrundade företaget Linro erbjuder lokalt producerade köksluckor.

Nyhetsbild

Katternögruppen satsar på att sälja solkraftskoncept

Energibolaget har byggt upp ett eget koncept och marknadsför paketen under namnet Nordic Sunrise. Det finns paket som riktar sig till privatpersoner och större skräddarsydda anläggningar för till exempel jordbruk och industri.

Nyhetsbild

Nextjets slutnota stannar kring 10 miljoner euro

Slutnotan för Nextjets konkurs stannar strax under 10 miljoner euro, tror konkursförvaltaren. Nu utreds det om det alls finns ekonomiska möjlighet för att fortsätta flyga.

Nyhetsbild

Anahand - gamla saker får nytt liv i centrum

JAKOBSTAD Ett nytt loppis ska bidra till liv och rörelse i Jakobstads centrum. Gunilla Kleis slog upp dörrarna för "Anahand" på Kanalesplanaden på fredagen.