Inrikes

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nyhetsbild

Utsläppsminskning inom sjöfart skapar ny industritillväxt

Trots att sjöfarten globalt enbart står för cirka tre procent av utsläppen av växthusgaser är rederier världen över intresserade av att arbeta för att minska utsläppen. Det skapar goda möjligheter för nya produkter och fler arbetstillfällen inom den sjöfartsteknologiska industrin i Finland.

Nyhetsbild

Yle: Utrikesminister Soini förutspår ett fredsmäklande Ryssland

Timo Soini träffade sina utrikesministerkollegor Mike Pompeo och Sergej Lavrov i slutet av måndagens toppmöte. Soinis tror att framtidens Ryssland kan axla rollen som fredens budbärare exempelvis i Ukraina eller i Syrien.

Nyhetsbild

Arrangörerna nöjda trots utslängda journalisten: ”Ett papper går inte att granska”

Presskonferensen vid toppmötet i Helsingfors inleddes med kalabalik och en utslängd journalist. Trots plumpen i protokollet är arrangörerna nöjda med arrangemangen. – Det gick väldigt bra, säger Vesa Häkkinen, chef vid enheten för aktualitetskommunikation vid Utrikesministeriet.

Nyhetsbild

Presidentens kansli: lyckad operation för Niinistö

President Sauli Niinistö har på tisdagen, dagen efter toppmötet, genomgått ett litet dagkirurgiskt ingrepp.

36-åring drunknade när hon räddade sitt barn vid simstrand i Vanda – barnet klarade sig

En mamma omkom efter att ha räddat sitt barn vid Dragnäsets simstrand i Vanda. När olyckan inträffade befann sig även en badvakt på stranden.

Nyhetsbild

Putin och Trump intresserade tv-tittare i Finland

Yles specialsändning från toppmötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanska kollega Donald Trump hade sammanlagt 1,9 miljoner tv-tittare på måndagen.

Nyhetsbild
1

Saftig nota för toppmötet – arrangörerna hoppas på ökad turism

Toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin som ordnades i Helsingfors i måndags blev en dyr saga. Den exakta summan är fortfarande oklar men det var Finland som betalade notan.

Misshandel i Västra hamnen i Mariehamn – minderåriga barn gav sig på en kvinna

Polisen på Åland misstänker tre fall av misshandel efter att en familj med två minderåriga barn gett sig på en kvinna i Västra hamnen i Mariehamn på måndagskvällen. Barnskyddsmyndigheterna är inkopplade.

Nyhetsbild

4000 marscherade för mänskliga rättigheter

Trots semestertider och värmebölja lockade Helsinki Calling runt 4 000 deltagare. Demokrati, pressfrihet, fred, mänskliga rättigheter och miljöfrågor präglade söndagens fredliga demonstration i centrala Helsingfors.

Nyhetsbild

Trump: möte med Putin "bra start"

För första gången någonsin möttes Donald Trump och Vladimir Putin för ett enskilt möte.Det samtal omvärlden oroat sig för blev i stället en oerhörd framgång – i alla fall enligt de båda två.Trump i sin tur förnekade återigen att Ryssland skulle ha blandat sig i det amerikanska valet.

Nyhetsbild

Experter: Putin är en vinnare – Trump bryter alla normer

Rysslands president Vladimir Putin framstod som den starkare parten i dagens toppmöte med den amerikanske presidenten Donald Trump, enligt svenska experter.

Nyhetsbild

Niinistö är nöjd men återhållsam – vill inte agera linjedomare mellan Trump och Putin

Ämnen som Syrienkrisen, nedrustning, svart sot i Arktis och rysk valinblandning diskuterades – men några konkreta åtgärder eller beslut slogs enligt president Sauli Niinistö inte fast under måndagens toppmöte.– Det viktigaste är att det inletts en dialog mellan Förenta staterna och Ryssland.

Nyhetsbild

Forskare om toppmötets effekt: ”Allt kan raderas av några misstag”

Mycket luddigt prat – men diskussion är bra. Så beskriver Utrikespolitiska institutets äldre forskare Charly Salonius-Pasternak toppmötet i Helsingfors. Han säger att det är problematiskt att Trump anser att EU är värre än Ryssland.

Nyhetsbild

Putin förnekar rysk inblandning i USA-valet

Ryssland har aldrig och kommer aldrig att lägga sig i USA:s interna angelägenheter, sade Rysslands president Vladimir Putin efter toppmötet med USA:s president Donald Trump. Trump i sin tur betecknade den pågående utredningen om eventuell rysk inblandning i presidentvalet som en katastrof.

Nyhetsbild

Både USA:s och Rysslands presidenter ser toppmötet som en framgång

Donald Trump och Vladimir Putin var nöjda efter toppmötet i Helsingfors. Presidenterna sade att USA och Rysslands relation förbättrats och diskuterade bland annat en förlängning av Start-avtalet och en lösning av Syrienkrisen.

Nyhetsbild

EU-parlamentariker: Åland är ett naturmirakel

Europaparlamentet har skickat en delegation till Åland som ska bekanta sig med den lokala fisknäringen. I två dagars tid ska delegationen bland annat träffa landskapsregeringen och besöka den omtalade Fifax-fiskodlingen.

Nyhetsbild

Trump kallade toppmötet en framgång: "Borde ha träffats mycket tidigare"

Donald Trump och Vladimir Putin var nöjda efter toppmötet i Helsingfors. Presidenterna sade att USA och Rysslands relation förbättrats och diskuterade bland annat en förlängning av Start-avtalet och en lösning av Syrienkrisen.

Nyhetsbild

Vladimir Putin nekar till rysk inblandning i USA-valet

Vladimir Putin säger att Donald Trump under mötet tog upp frågan om Ryssland har försökt påverka det amerikanska valet, och Putin säger att han upprepat att Ryssland aldrig har och aldrig tänker lägga sig i USA:s interna angelägenheter.

Nyhetsbild

Video: Journalist på tidningen The Nation eskorterades ut ur Rikssalen

Den utvisade journalisten viftade med en protestskylt, enligt journalister på plats i Rikssalen.

Nyhetsbild

32,7 grader – Årets värmerekord sattes i Åbo

Sommarens högsta temperatur mättes på måndagen i statsdelen Artukais i Åbo där kvicksilvret steg till 32,7 grader, uppger Meteorologiska institutet.

Nyhetsbild

Många reaktioner på gatan när världsledarna anlände till Helsingfors

Många passade på att ge uttryck för sina åsikter på Helsingfors gator när världens blickar vändes dit i samband med toppmötet. Demonstranter för och emot de båda världsledarna gjorde sina röster hörda, men överlag gick det lugnt till.

Nyhetsbild

Polisen grep ett 20-tal personer som planerade gatuockupation i Helsingfors centrum

Sent på måndagseftermiddagen grep polisen en grupp anarkister som störde trafiken på Mannerheimvägen i Helsingfors centrum.

Nyhetsbild

Blågröna alger är livsfarliga för hundar

Om hunden darrar eller kräks efter att den badat kan den ha drabbats av algförgiftning. Förgiftningen kan leda till döden på en timme, därför är det viktigt att snabbt uppsöka veterinär.

Nyhetsbild

Bilder från Helsingfors under toppmötesdagen

Ingen kan undgå att märka att Rysslands och USA:s presidenter möts i Finlands huvudstad. Trumps och Putins närvaro märks på många olika sätt. Här är några bilder som visar hur det ser ut.

Nyhetsbild

Trump hoppas "komma överens" med Putin

USA:s president Donald Trump och hans ryske kollega Vladimir Putin har satt sig ned för sitt första möte på tu man hand. Och Trump tror sig kunna få till "enastående" relationer med sin ryske motpart. Många passar samtidigt på att demonstrera i Helsingfors.

Nyhetsbild

Helsingin Sanomats affischer väcker global uppmärksamhet

Helsingfors har tapetserats med knappt 300 utomhusaffischer för att välkomna Donald Trump och Vladimir Putin till måndagens toppmöte. På affischerna finns texter såsom "Herr president, välkommen till den fria pressens land”, ”Trump kallar media folkets fiende” och ”Att kritisera Trump i media har omdefinierat begreppet fake news”.

Nyhetsbild

Toppmötet får tummen upp på gatan: "Små framsteg är viktiga"

Ortsbor och turister på gatorna i Helsingfors ser positivt på att presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin träffas. – Man löser problem genom att diskutera, inte genom att kriga, säger Säde Kultanen.

Nyhetsbild

Outi och Pasi tajmade semestern efter toppmötet – se video

VIDEO En upplevelse för livet, tycker finländare som VBL talat med. Sari tog en längre lunchpaus för att få en glimt av presidenterna. Outi och Pasi tajmade sin semester enligt toppmötet i Helsingfors.

Nyhetsbild

Kyrkan uppmanar presidenterna Putin och Trump att arbeta för fred

Presidenterna Trump och Putin välkomnas med ord ur Matteusevangeliets bergspredikan som hänger på väggen av Kyrkans hus i Helsingfors. På banderollen står det "Blessed are the peacemakers, for they will be called children of God" Saliga de som håller fred, de skall kallas Guds söner. (Matt 5:9).

Nyhetsbild

Algblomning i hela Östersjön, men rätt lugnt i Bottniska viken

Algblomningen i Östersjön har skjutit fart under de senaste dagarna. Ytvattensamlingar täcker nu stora områden på det öppna havet och vid kusterna.

Nyhetsbild

Utländska journalister hyllar Helsingfors: "Varmt, vackert och fantastisk karaoke"

Journalister på plats i Helsingfors behandlas som kungar och njuter för fulla muggar. Ingen som SPT talat med har ett ont ord att säga om Finland. – Allt har varit underbart, säger tyska ZDF:s Washingtonkorrespondent Ulf-Jensen Röller.

Nyhetsbild

Video: Niinistö tog emot Trump på Talludden

VIDEO Finlands president Sauli Niinistö och USA:s president Donald Trump träffades på Talludden på måndagen.

Nyhetsbild

Känd amerikansk radiovärd: "Helsingfors har fångat en passande ton för mötet"

Det verkar som att Helsingfors lyckats med toppmötet. Tom Keene från Bloomberg News har bevakat flera liknande evenemang. Han har bara gott att säga om Helsingfors.

Nyhetsbild

Greenpeace klädde Berghälls kyrka med en hälsning till Putin och Trump

Miljöorganisationen Greenpeace och Berghälls församling önskar att presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump skulle rikta uppmärksamhet på att lösa världens klimatproblem.

41 misstänkta narkotikabrott på Ilosaarirock

En majoritet av de misstänkta narkotikabrotten på festivalen Ilosaarirock i Joensuu gällde straffbart bruk av narkotika.

Nyhetsbild

Man föll av traktor och dog i Puolango

En 69-årig man som föll av sin traktor dog på söndagsmorgonen i Puolango.

Nyhetsbild

Ny undersökning: Regeringen har lyckats bäst i säkerhets- och försvarspolitiken men misslyckats i sin social- och hälsovårdspoli

Enligt en undersökning från Stiftelsen för kommunal utveckling är 58 procent av finländarna missnöjda med regeringens social- och hälsovårdspolitik.

En fjärdedel av finländarna litar inte på arbetstagare med utländsk bakgrund

Var fjärde finländare litar mindre på arbetstagare med utländsk bakgrund än på arbetstagare med finländsk bakgrund, visar Arbets- och näringsministeriets enkätundersökning. Misstron verkar ändå minska när man jobbar tillsammans med en arbetstagare med utländsk bakgrund.

Nyhetsbild

Demonstranter är missnöjda med Trump och Putin – "Sluta stirra er själva i naveln och lyssna på folket"

Solidaritet, svett, samstämmighet och sommarhetta är några ord för att beskriva demonstrationen Helsinki Calling, som arrangerades inför toppmötet mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin. Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty international i Finland, är nöjd med slutresultatet – en karneval för mänskliga rättigheter och fred.

Nyhetsbild

Polisen i Helsingfors: Allt har gått lugnt och fridfullt till

Enligt polisen orsakade söndagens demonstrationer i Helsingfors inga som helst problem. På måndag kommer tretton demonstrationer att arrangeras i staden.

Nyhetsbild

Demonstranter trotsade värmeböljan för att lyfta frågor som Trump och Putin skyfflar under mattan

BILDSPEL Polisen uppskattar att drygt 2 100 personer, en del av dem turister, var på plats när söndagens demonstration Helsinki Calling nådde Senatstorget i Helsingfors. Demonstranterna trotsade hettan och marscherade genom stadens centrum för att samlas på Senatstorget där ett tjugotal talare var redo att väcka debatt.

Nyhetsbild

Demonstrerar för att lyfta frågor som Trump och Putin skyfflar under mattan

Över 2 500 personer har anmält sig till söndagens demonstration Helsinki Calling i Kajsaniemiparken i Helsingfors. Ettiden trotsar demonstranterna hettan och marscherar genom centrum för att samlas på Senatstorget där ett tjugotal talare är redo att väcka debatt.

Nyhetsbild

Flygande möbler och vilsna surpuppor i Seinäjoki

För polisen i Seinäjoki har helgen varit händelserik. Två män misstänks ha kastat ner stolar från en höghusbalkong. Dessutom blev en grupp på tre män arg på en cyklist som inte svarade direkt på deras fråga om var de befann sig.

Nyhetsbild

Omfattande trafikarrangemang under presidenternas toppmöte – vägar spärras av i Helsingfors centrum

Vladimir Putins och Donald Trumps möte i Helsingfors orsakar stora ändringar i huvudstadsregionens trafikarrangemang. Verkningarna är störst i Helsingfors centrumområde.

Nyhetsbild

Tekniskt fel orsakade förseningar i tågtrafiken mellan Helsingfors och Åbo – problemet nu åtgärdat

Tågen mellan Karis och Salo ersattes med bussar på lördagen på grund av ett tekniskt fel vid järnvägen. Halv sex på eftermiddagen meddelade Trafikverkets bantrafikcentral att felet är åtgärdat.