Kultur

Krönikor
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Kaj Ahlsved
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Kaj Ahlsved
Kultur
Lisbeth Zittra

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Frågan Richard Smith ställer sina studerande: Vad är du beredd att flytta för?

JAKOBSTAD Jazzgitarristen och professorn Richard Smith ser inga hinder för att talanger från Österbotten skulle kunna glänsa på auditions i Los Angeles. Det gäller bara att våga.

Releasefest på cafét Saha

KARLEBY Förlaget Marginal bjuder in till fest med poesiperformance på cafét Saha i Karleby på fredag kväll - med anledning av en bok gjord av två kvinnor från Karleby.

Nyhetsbild

Teds och Kajs bok blir tv-serie

I sommar spelas tv-serien "ZOO!" in. Den bygger på Kaj Korkea-ahos och Ted Forsströms ungdomsbok "ZOO! Virala genier". För regin står Elin Grönblom, med rötter i Vasa.

Nyhetsbild

Han tar över som regissör för nya "Bond"

Cary Joji Fukunaga tar plats i regissörsstolen sedan Danny Boyle lämnat arbetet med den 25:e filmen om James Bond, skriver Variety.

Nyhetsbild

Åbo Svenska Teater varnar för dyra återförsäljningspriser

Teatern rekommenderar att publiken köper sina biljetter via teaterns egen biljettförsäljning eller via Ticketmaster.

Nyhetsbild

Släpp ut metal-tigern ur konsertburen!

RECENSION ÖT:s recensent Camilla Cederholm hade hellre sett arren framförda som arenametal med helt rockband och fullständig orkester än som ett diplomatiskt försök att mötas halvvägs.

Nyhetsbild

Bekräftat: Då kommer "Downton Abbey"-filmen

Nästa september får tittarna chans att återse butlern Carson, Lady Mary och de andra från tv-serien "Downton Abbey", skriver Deadline.

Nyhetsbild

Uppgifter: Maroon 5 klara för Super Bowl

Efter stjärnor som Lady Gaga, Beyoncé och Justin Timberlake verkar det vara dags för ett band att uppträda under Super Bowls halvtidsshow nästa år.

Nyhetsbild

Tv-inspelning mitt i Jakobstad – för nästa säsong av "Egenland"

JAKOBSTAD Ingen av eldsjälarna som teamet bakom "Egenland" har träffat under sina resor med paketbil landet runt har varit den andre lik. Under onsdagen filmade de på After Eight i Jakobstad.

Finlandssvenskt med Tallari och Maans

KAUSTBY Folkmusikgruppen Tallari ger fem konserter i Spelmanshuset i Kaustby den här säsongen. En av dem med sångskatter från Svenskfinland.

St. Pietarsaari firar sitt nya album med en konsert

JAKOBSTAD St. Pietarsaari har gett ut ett nytt album och det firar det fyrtioåriga folkrockbandet med en skivsläppskonsert i Jakobstad.

Nyhetsbild

Leenden och tragik i fyra satser - Lars Sund är tillbaka

RECENSION "Där musiken började" är en fresk över svunna decennier med stor allmängiltighet.

Nyhetsbild

Nu ställs "Kulturprofilen" inför rätta i Stockholms tingsrätt

Rättegången mot den så kallade kulturprofilen inleds nu i Stockholms tingsrätt. Mannen som har kopplingar till Svenska Akademien misstänks för våldtäkt, men nekar själv till brott.

Nyhetsbild

Crash Test Dummies på jubileumsturné

"Mmm mmm mmm mmm". Crash Test Dummies återförenas för att åka på 25-årsjubileum i USA med sitt andra album "God shuffled his feet", som blev deras genombrott, skriver Consequence of Sound.

Nyhetsbild

Författardebutant: Det krävs stort mod att erkänna att man mår dåligt

VASA Vasabladet, Förlaget och Centret för livslångt lärande bjöd in till en författarkväll på Academill. Författardebutanterna Elin Willows och Heidi Hakala berättade om sina böcker och diskussion kom att handla om prestationsångest.

Nyhetsbild

Deadmau5 gör soundtrack till svensk film

Deadmau5 är klar för sitt första filmuppdrag. Den kanadensiske artisten och producenten, som egentligen heter Joel Thomas Zimmerman, ska göra soundtracket till svenska Jonas Åkerlunds "Polar", skriver Variety.

Nyhetsbild

Lana Del Rey släpper nya albumet nästa år

Lana Del Rey är på gång med ett nytt album. I Radiokanalen Beats 1 avslöjar hon att den nya skivan "Norman fucking Rockwell" släpps nästa år, skriver Consequences of Sound.

Nyhetsbild

Pärlor och rariteter för kontrabas i Rådhuset

KARLEBY Nu blir det en fortsättning på de populära kammarmusikkonserterna i Rådhuset i Karleby. Först i tur står Julius Pyrhönen med konserten "Baskänslor".

Nyhetsbild

"Game of thrones" blev bästa dramaserie på Emmygalan

"Game of thrones" höll för favorittrycket och hämtade hem statyetten för bästa dramaserie på nattens Emmygala. En tv-prisutdelning vars inledning färgades av politik.

Nyhetsbild

En effektfull konstkonsert

RECENSION Framför de sex svartklädda musikerna hänger ett tunt tyg. När rörliga bilder projiceras både på det och på duken bakom dem blir effekten stundvis svindlande.

Nyhetsbild

Efter succén: Filmfestivalen återvänder nästa år

KARLEBY Med nästan dubbelt så många besökare som väntat finns det inget utrymme för tvekan: Det blir en filmfestival i Karleby också nästa år.

Grönt ljus på Karleby Stadsteater

KARLEBY I september låter Karleby Stadsteater lysa upp framsidan av byggnaden i först grönt och sedan rött för att uppmärksamma allvarliga sjukdomar.

Nyhetsbild

Marey på After Eight

JAKOBSTAD Marey uppträder på Musikcafé After Eight i Jakobstad onsdagen den 19 september.

Nyhetsbild

Anna Kendrick avslöjar sitt Obama-skämt

I en serie bilder, tagna för sex år sedan, syns skådespelaren Anna Kendrick skaka hand med USA:s dåvarande president Barack Obama, som samtidigt viker sig dubbel av skratt.

Nyhetsbild

McCartney tar musikhjälp av Lennon

Paul McCartney testar än i dag sin nya musik genom att föreställa sig hur John Lennon skulle ha reagerat på materialet.

Nyhetsbild

Fångat i bokdjungeln

RECENSION Monica Borg-Sunabacka har läst höstens nya börja-skolan-böcker och är besviken. Ingen av dem klår "Var är bus-Alfons?" Men det har getts ut andra intressanta böcker.

Murakami nobbar alternativt Nobelpris

LITTERATUR Haruki Murakami vill inte ha något alternativt Nobelpris.

I valtider

PERSPEKTIV

Tänk att jag mitt i kärnan av Stockholm får höra min egen lilla hemby nämnas. Jo, jag hör med egna öron namnet Kiisk. Det händer på valdagen.

Nyhetsbild

"Vänner"-stjärnan var tre månader på sjukhus

Skådespelaren Matthew Perry, mest känd för att ha spelat "Chandler" i tv-serien "Vänner" har tillbringat tre månader på sjukhus.

Nyhetsbild

Franska bokhandlare kritiserar Amazon

En av de 17 böcker som är nominerad till det näst mest prestigefyllda litteraturpriset i Frankrike, Renaudot-priset, har publicerats av författaren själv via Amazon. Nu kräver franska bokhandlare att juryn bakom priset ska "försvara böcker och inte dem som hotar dem", skriver The Guardian.

Nyhetsbild

Lil Wayne öppnar upp om självmordsförsöket

Rapparen Lil Wayne avslöjar på sitt kommande album att han försökte begå självmord som tolvåring. Han hittade en pistol i sin mammas byrålåda och sköt sig själv i bröstet, något som han tidigare hävdat var en olycka.

Nyhetsbild

Thom Yorke: Skrivkrampen var förlamande

Thom Yorke drabbades av skrivkramp när Radiohead stod på toppen av sin karriär. Det brittiska indierockbandet hade precis släppt succéskivan "Ok computor" 1997 när det tog stopp för frontfiguren som inte kunde skriva musik på mycket länge.

Nyhetsbild

Filmmusikkonsert med mersmak

RECENSION Snellmanssalen var fylld till bredden och det är väl en självklarhet att det här framgångsrika konceptet behöver få en fortsättning, skriver ÖT:s recensent.

Nyhetsbild

Nya singlar från Childish Gambino

Videon till Childish Gambinos senaste singel "This is America" slog ned som en bomb i våras och har hisnande 392 miljoner visningar på Youtube. Nu återstår att se om det går lika bra för den amerikanske artistens två nya singlar.

Nyhetsbild

Festa med författare på Scala

NYKARLEBY Peter Sandström, Eva-Stina Byggmästar och Gurli Lindén, alla finns de på plats under Marginal förlags fest i Nykarleby, där också bokaktuella Anita Wikman uppmärksammas.

Nyhetsbild

Lily Allen om musikbranschen: Full av övergrepp

Musikindustrin är full av människor som utsätts för sexuella övergrepp, men som inte berättar eftersom det råder en tystnadskultur även efter metoo-rörelsen. Det säger Lily Allen, som i sin kommande självbiografi beskriver hur hon själv utsatts.

Nyhetsbild

Från viral vendetta till bikt

RECENSION Annette Kronholm-Cederberg har läst andra delen om Atlas - dags för bot och bättring i Forsströms och Korkea-ahos djurpark.

Nyhetsbild

Henrik och Heléne sjunger i kyrkan: "Vi har inte gjort många duetter tidigare"

JAKOBSTAD/NYKARLEBY För Henrik Åberg kretsar det mesta kring Elvis, men nu sluter han under tre konserter upp kring "Ett litet ljus" med Heléne Nyberg. En duett som de har framfört i svenska "Bingolotto".

Nyhetsbild

Ariana Grande bryter tystnaden om Millers död

Sångerskan Ariana Grande har postat ett känslosamt inlägg om sin avlidne expojkvän på Instagram. Den amerikanske rapparen Mac Miller dog förra veckan av vad som tros vara en överdos.

Nyhetsbild

Mötley Crüe spelar in nya låtar – till film?

Rockfarbröderna i det insomnade Mötley Crüe ska spela in nytt material.

Nyhetsbild

Förgiftad Pussy Riot-medlem vid medvetande

Pjotr Verzilov, medlem i det ryska punk- och aktivistkollektivet Pussy Riot, togs tidigare i veckan in på den toxikologiska avdelningen på ett sjukhus i Moskva.

Nyhetsbild

Världen är så stor – varför finns det inte plats för flyktingar?

RECENSION Wasa Teaters interaktiva föreställning "Världen är så stor" väcker många tankar och känslor kring maktlöshet och medmänsklighet.

Nyhetsbild

Charles Plogman återvänder till Nedervetil

NEDERVETIL Charles Plogman återvänder till sin uppväxts Nedervetil för att uppträda under den sista dansfesten för säsongen på Seljesåsen.

Film om fyrar i Hongellsalen

KARLEBY Det finns rejält med tidigare opublicerat material i den film om Bengtskär fyr som visas i Karleby på lördag.

Nyhetsbild

MÖK ger byakonsert i Larsmo

LARSMO Utöver säsongskonserterna i Karleby uppträder Mellersta Österbottens Kammarorkester också på andra orter. I höst ger de en konsert i Larsmo.

Kommande evenemang