;

Kultur

Krönikor
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Kaj Ahlsved
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Therese Sunngren-­Granlund
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Patrik Back
Kultur
Paulina Holmqvist
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Patrik Back
Kultur
Bo Kronqvist

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Österbotten möter Västerbotten i litteraturens tecken

"Litteratur & retur" är ett nytt evenemang där Österbotten möter Västerbotten i författarsamtal och poesi, musik och spoken word.

Nyhetsbild

Internationella författare: Frige Gui Minhai

Kina bör släppa den fängslade svenska förläggaren Gui Minhai, uppmanar flera delar av organisationen Pen i ett gemensamt upprop på Dagens Nyheter.

Nyhetsbild

Ställer ut på Rosenlund: Ansikten och landskap som skimrar

JAKOBSTAD En hjärtekrossare, en skygg fröken och en skog där trädens grenar tyngs av guld. Motiven varierar på Kerstin Sunabackas utställning "Ansiktet - Ett landskap", men några akvarellblommor rymmer den inte.

Nyhetsbild

Litteraturvärlden mer jämställd på 1800-talet

Under den viktorianska eran förekom kvinnliga författare och karaktärer oftare i litteraturen än under större delen av 1900-talet visar en ny studie, rapporterar The Guardian.

Kaustbyfestivalens showcaseband utsedda - ett av dem från Karleby

KAUSTBY Nu har de tre showcase-banden för sommarens folkmusikfestival i Kaustby utsetts. Ett av dem är Maria Reikko & Best Case Scenario från Karleby.

Nyhetsbild

Författarkväll med Erlandsson

NYKARLEBY Karin Erlandsson, som nyss tog hem Runeberg Junior priset 2018, kommer till Stadsbiblioteket i Nykarleby på onsdag kväll för att berätta om sitt författarskap.

Två band inleder jazzkvällen

JAKOBSTAD Johan Emets Trio och Anders Lindhs Orkester spelar på Black Sheep Pub & Terrace i Jakobstad på torsdag kväll den 22 februari.

Nyhetsbild

Erica Back sjunger i direktsänd operaföreställning

Operasångerskan Erica Back, med rötter i Närpes, medverkar just nu i Olli Kortekangas nyskrivna opera ”Veljeni vartija” som spelas i Tammerfors. På onsdag visas föreställningen i direktsändning på Arenan.

Nyhetsbild

Önskar levande diskussion om konst - men är inte helt ajour

RECENSION

Konst ska väcka tankar och känslor, men inte med avsikt provocera. Det var kontentan av lördagens filosofiska samtal om konst i Chydenius prästgård i Karleby.

Nyhetsbild

Johanna Juhola bjöd på välregisserad helhet

Det började med att dragspelaren Johanna Juhola blev inbjuden till en festival i Tyskland. Men eftersom hennes band var förhindrat bandade hon in en video och spelade tillsammans med sig själv på scenen.

Nyhetsbild

Alfred Backas bok en finlandssvensk historiasuccé

"Finland hundranånting 1917–2017" av Alfred Backa ges ut i en fjärde upplaga. Hittills har boken sålts i närmare 5000 exemplar.

Nyhetsbild

Elin Willows rosas i Sverige

Vasaförfattaren Elin Willows debutroman ”Inlandet” ligger på sjunde plats på den lista där Dagens Nyheters kritiker listar de bästa böckerna just nu.

Nyhetsbild

Johannes Anyuru och Naja Marie Aidt med på Helsinki Lit

Programmet för den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit har offentliggjorts.

Nyhetsbild

Hannele Mikaela Taivassalo medverkar i Helsinki Lit

KRONOBY Författaren Hannele Mikaela Taivassalo, uppväxt i Nedervetil, är en av gästerna under årets Helsinki Lit - som har planerats av författaren Philip Teir, uppväxt i Jakobstad.

Nyhetsbild

Helafton med WBB och Mats Ronander - still going strong

RECENSION I Mats Ronander ser ÖT:s recensent en generös artist som är fenomenal på sitt bluesmunspel, och som trivs på scenen med Wentus Blues Band.

Nyhetsbild

Jesus kommer till Jakobstad - och han är svensk

JAKOBSTAD Han tolkade Judas och Pilatus innan han antog utmaningen som är Jesus. Snart kommer Alexander Lycke till Jakobstad med sitt hårdrocksband Astrakhan - för att sjunga låtar ur "Jesus Christ Superstar".

Nyhetsbild

Låtskrivare, sångare och dansare sökes till MGP

Är du mellan 8 och 15 år och gillar att sjunga, skriva låtar eller dansa. Då kan du anmäla dig till Melodi Grand Prix som i år ordnas för tolfte gången.

Nyhetsbild

Ulvaeus planerar att bygga ut Abbamuseet

Björn Ulvaeus vill utöka Abbamuseet på Djurgården i Stockholm, skriver Stockholm Direkt.

Nyhetsbild

Läckert och skickligt på durspel

RECENSION Lars Karlsson imponerade på ÖT:s recensent genom att lyckas med konststycket att få sitt durspel att låta som ett franskt musettedragspel.

Nyhetsbild

Politisk Wes Anderson i "Isle of dogs"

Med "Isle of dogs" gör Wes Anderson sitt fjärde besök på filmfestivalen i Berlin. I den nya filmen görs rösterna av bland andra Scarlett Johansson, Bill Murray och Yoko Ono.

Nyhetsbild

Smashing Pumpkins återförenas

Tre av fyra originalmedlemmar från Smashing Pumpkins återförenas. Bara bassisten D'Arcy Wretzky saknas när Billy Corgan, James Iha och Jimmy Chamberlin ger sig ut på vägarna, ihop med Jeff Schroeder, tillsammans för första gången på 18 år.

Nyhetsbild

Pihasoittajat tog folk till Finland – gör första spelningen i Jakobstad

JAKOBSTAD På 1970-talet blev Pihasoittajat deras stora idoler. Nu delar Heikki Nikula och Jan-Anders Barkar Schaumansalens scen med det finska folkbandet.

Nyhetsbild

Victor Sågfors toppar singellistan i Japan

Det japanska pojkbandet Hey! Say! JUMP:s senaste singel Maeomuke toppar singellistan i Japan denna vecka. En av låtskrivarna heter Victor Sågfors och kommer från Pedersöre.

Nyhetsbild

Se videoklipp: Malaxartist sjunger i spansk talangshow

Erik Sjöholm, från Malax och bosatt i Madrid, medverkar i talangjakten "Spain's got talent". Han sjöng för sin flickvän och gick vidare från audition.

Nyhetsbild

Seminarium om läsning för barn: Inga män bland föreläsarna

NYKARLEBY I vår ordnas ett seminarium om barnlitteratur i Nykarleby. Om Zacharias Topelius kunnat komma hade moderatorn Annette Kronholm-Cederberg haft en del att diskutera med honom.

Nyhetsbild

Se första trailern från komediserie med Ylva Ekblad

"Jättekiva" är en tvåspråkig tv-serie som har premiär i mars. Elmer Bäck, Anna Paavilainen och Ylva Ekblad spelar några av de viktigaste rollerna.

Nyhetsbild

Rolf Wikström ställer in Finlandsbesöket – Mats Ronander ersätter

Rolf Wikström, från Sverige, ställer in sina spelningar i Finland inkommande helg på grund av sjukdom. Han skulle haft konsert i Jakobstad på lördag och i Vasa på söndag. Landsmannen Mats Ronander ersätter Wikström på scenen.

Nyhetsbild

Nayab studerade foto på Novia - nu samarbetar hon med Lindex

JAKOBSTAD Hon studerade fotografi på Novia i Jakobstad. Nu ingår en av Nayab Ikrams bilder i en Lindex-kollektion. "Mode är också en konstform" konstaterar hon.

Nyhetsbild

Alanis Morissette till Pori Jazz

Alanis Morissettes har en lång karriär, men hon har bara besökt Finland en gång tidigare, 1999. I sommar har den kanadensiska stjärnan konsert på Pori Jazz den 21 juli.

Nyhetsbild

Polarpriset till Metallica

Uppdaterad Metallica blir det första metalbandet att få Polarpriset. Juryn jämför de kaliforniska hårdrockarna med Wagner och belönar dem jämte organisationen The Afghanistan National Institute of Music.

Nyhetsbild

Törnroth ställer ut: "Abstrakt konst intresserar mig inte"

JAKOBSTAD Naturalistiska akvareller och två små oljemålningar av sitt barndomshem ställer Gunnevi Törnroth ut på Svenska gården i Jakobstad.

Nyhetsbild

Gästande musiker: "Vi skapar en ny berättelse med gamla instrument"

KARLEBY Kompositörer skapar med hjälp av sin kreativitet. Wu Wei och Pascal Contet förlitar sig till sin egen kreativitet när de improviserar tillsammans.

Nyhetsbild

Ungas konsert på Vinteraccordeon gladde "ett gammalt lärarhjärta"

RECENSION Måndagskvällens dragspelskonsert var de ungas kväll i Mellesta Österbottens konservatorium i Karleby. Och här var det liv och rörelse.

Nyhetsbild

Obamas moderna presidentporträtt avtäckta

De officiella porträtten av USA:s tidigare presidentpar Barack och Michelle Obama har avtäckts och markerar ett konsthistoriskt ögonblick.

Nyhetsbild

Folkmelankoli och musik av Hancock på Doo-Bop

Två band spelar på fredag, och ett på lördag. Så ser helgen ut på Doo-Bop Club i Vasa.

Nyhetsbild

Trettiosex får bidrag för kultur

Kultursektionen vid Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (Söfuk) beviljar projektbidrag för regionala kulturprojekt åt 36 mottagare.

Jesse Kaikuranta tolkar folksånger

KARLEBY Sångaren- och låtskrivaren Jesse Kaikuranta från Karleby tolkar folksånger med Tallarit. En skiva släpps till sommaren.

Nyhetsbild

Ny singel med Fågelmannen

JAKOBSTAD Nu släpper Fågelmannen från Jakobstad den andra singeln från sin kommande EP och den heter: "Var e vi nu?"

"Projekt S" visas på After Eight

JAKOBSTAD Unga Scenkompaniets ungdomspjäs "Projekt S" visas på Musikcafé After Eight i Jakobstad den 14 februari.

Systrar ställer ut tillsammans

KRONOBY Systrarna Marianne Lehmus och Ann-Maj Bexar har just nu en gemensam utställning på biblioteket i Terjärv.

Alla hjärtans dag med Jorma Uotinen

KARLEBY När Jorma Uotinen onsdagen den 14 februari framträder på Karleby Vinteraccordeon för fjärde gången gör han det med sin personligaste föreställning hittills.

Nyhetsbild

Schyffert är en svensk pajas – "Det är ett hedervärt yrke"

Jag trodde att det skulle bli stökigt, men det har inte varit ett negativt ord, säger Henrik Schyffert om "Var inte rädda"-turnén. Han gjorde sex föreställningar i Österbotten.

MÖK får en vänförening

KARLEBY En vänförening är på väg att startas upp för att stöda Mellersta Österbottens kammarorkester, MÖK, och främja kännedomen om klassisk musik.

Nyhetsbild

Tarmo, 17, spelade med MÖK: "En förbluffande skicklig ung pianist"

RECENSION ÖT:s recensent konstaterar att också orkestern blixtrade till under lördagens konsert, när MÖK fick besök av en klart lysande musikalisk begåvning från Vasa, ämnad för världen.

Nyhetsbild

Musikern Lucinda Williams skriver memoarer

Artisten och låtskrivaren Lucinda Williams arbetar på sina memoarer, planerade att publiceras 2020 enligt New York Times.

Kommande evenemang