Kultur

Krönikor

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Bieber-effekt stänger isländsk kanjon

Popstjärnan Justin Bieber har haft en oväntad effekt på Islands turistindustri.

Nyhetsbild

Över 400 000 har besökt Amos Rex – "Vi är ett wildcard bland museerna"

HELSINGFORS Sedan Amos Rex öppnade sina portar för knappt 9 månader sedan har besökarantalet överträffat alla förväntningar. – Men med det följer mycket jobb, säger museichef Kai Kartio.

Nyhetsbild

Här är Eurovisions största snackisar

En flaggkupp, en Norgesmocka, en röstrysare och en falsksjungande superstjärna. Eurovision Song Contest hade allt detta och lite till: Här är de största snackisarna för dig som missade lördagens final i Tel Aviv.

Nyhetsbild

Till Bosse K

PERSPEKTIV Nu när du har lämnat oss Bosse märker jag att det finns allt möjligt jag hade velat fråga dig om, skriver Lisbeth Zittra.

Nyhetsbild

John Lundvik: Sverige har bitit av sina nagelband

Favorit hos juryn och sexa totalt – men innan slutresultatet stod klart utsattes John Lundvik för en nervkittlande väntan i Eurovision Song Contest.

Nyhetsbild

ESC: Spänningen höll till sista stund vid rösträkningen

– Jag kan inte skriva en sång om det här, jag kan inte uttrycka det i ord. Jag är så lycklig just nu, min dröm gick i uppfyllelse, sade en överväldigad Duncan Laurence på presskonferensen strax efter segern i Eurovision Song Contest.

Nyhetsbild

Nederländerna vinnare i Eurovision song contest

Förhandsfavoriten Duncan Laurance med låten Arcade tog hem vinsten.

Nyhetsbild

Eurovision-finalen i Tel Aviv har börjat

Fiasko, mellanmjölksplacering eller total succé för John Lundvik och The Mamas?Efter midnatt kommer svaret. Finalen av Eurovision Song Contest har startat.

Nyhetsbild

Konstnären Peter Dahl är död

Konstnären Peter Dahl är död, uppger hans hustru för Aftonbladet. Han beskrivs som en folklig provokatör.

Nyhetsbild

Chris Kläfford sjunger med Jeppo Ungdomsorkester – "Det ska bli riktigt intressant"

JAKOBSTAD/VASA Idolvinnaren Chris Kläfford återvänder till Österbotten för att uppträda med Jeppo Ungdomsorkester och Charlotta Kerbs.

Nyhetsbild

Patrik Back om ESC-finalen: Nederländerna favorit – utmanas av gospelpop och spektakulär popopera

Sverige utmanar Nederländerna i Eurovision song contest-finalen, där Finland är det enda nordiska landet som saknas. Patrik Back listar och bedömer kvällens startfält.

Nyhetsbild

Eurovision-kontroverser vi minns

Eurovision Song Contest blir ofta en projektionsyta för politiska budskap. Här är några av de mest minnesvärda bidragen som har varit upphov till kontrovers.

Nyhetsbild

Minns du ESC-vinnarna?

LYSSNA HÄR Vissa låtar har etsat sig in i minnet, andra har fallit i glömska. Här kan du lyssna på de senaste tio årens vinnare i Eurovision Song Contest.

Nyhetsbild

Woodstock 50 får ny finansiär

Framtiden ser något ljusare ut för Woodstockfestivalens 50-årsjubileum sedan arrangörerna meddelat att man hittat en ny finansiär.

Nyhetsbild

Linnéa Claeson fick lämna "Let's dance"

Efter en rafflande duell var det Linnéa Claeson och Jacob Persson som tvingades lämna "Let's dance" i fredagens kvartsfinal.– Det här var så otroligt roligt och jag är så sjukt tacksam att jag fick ha den här våren tillsammans med dessa fantastiska människor, sade Linnéa Claeson.

Nyhetsbild

Finländaren bakom Norges Eurovisionsbidrag: "Finland skickade fel låt”

Att årets norska Eurovisionsbidrag enligt vissa har ett gammaldags sound var ett medvetet val för att nå framgång i tävlingen. Det säger bidragets finländska producent Henrik Tala som tävlar för Norge på lördagen.

Författaren Herman Wouk är död

Den amerikanske författaren Herman Wouk är död, det uppger hans agent för nyhetsbyrån AP. Wouk blev 103 år gammal.

Nyhetsbild

Finlandssvenska Robson fick en osynlig hjärnskada – Nu vill han få andra att tro på sina drömmar

Robson Lindbergs skada i en hockeymatch förändrade hans liv. Nu föreläser om livet före och efter olyckan. På fredagen besökte han Korsholms gymnasium.

Nyhetsbild

Elton John "lycklig" av filmen om sig själv

Skulle han komma, eller skulle han inte? Till sist dök Elton John upp och gjorde en överraskningsspelning i Cannes i samband med världspremiären på "Rocketman", filmen om hans liv. Men filmarbetet har superstjärnan inte lagt sig i.

Nyhetsbild

"Bonde söker fru" flyttar ut i världen

Sverige är inte stort nog för "Bonde söker fru". Nästa år flyttar TV4:s populära dejtingsåpa ut i världen i spinoffen "Bonde söker fru: Jorden runt". Programledare är Linda Lindorff och rekryteringen av svenska utlandsbönder är i full gång.

Nyhetsbild

Obehöriga tog sig in på Eurovision – utreds

Trots utlovad hög säkerhet lyckades två obehöriga män ta sig in på skyddat området intill Eurovision Song Contest-arenan, uppger Aftonbladet.

Nyhetsbild

Amos Rex fick museibranschens pris

Konstsamfundets nya museum har belönats med ett museipris. Enligt juryn var invigningen av Amos Rex en av de största museihändelserna i fjol.

Nyhetsbild

Nu släpper Dansbandsrävarna sitt album – på en riktig dansfest

"Minnenas melodier" heter skivan som fyra erfarna dansbandsartister har spelat in tillsammans.

Nyhetsbild

Ny festival håller på att slå ut i blom

KARLEBY En ny blomma i den österbottniska festivalfloran är kammarmusikfestivalen ”Vid vårens brant” som nu arrangeras för andra gången av Mellersta Österbottens kammarorkester (MÖK).

Nyhetsbild

Wasa Teater får fint pris för att teatern lyfter fram de österbottniska berättelserna

Wasa Teater får Choraeuspriset av Olof och Siri Granholms stiftelse för den svenskösterbottniska litteraturen. Prissumman är 10 000 euro.

Nyhetsbild

Sverige, Norge och Danmark vidare i Eurovisionen

Alla nordiska länder utom Finland är klara för final på lördag.

Nyhetsbild

En höst med "Ödessymfonin" och "Fransk afton"

KARLEBY Ikväll lanserades konsertprogrammet för Malin Bromans första säsong som konstnärlig ledare för Mellersta Österbottens Kammarorkester.

Nyhetsbild

Norges sak är vår i kvällens ESC-semifinal

I kväll klockan 22 utses de tio sista finalisterna i lördagens Eurovisionsfinal. Bakom Norges bidrag står en finländare.

Nyhetsbild

Studerande bidrar med nya skulpturer till museet: "Det blir en ganska rolig kontrast"

JAKOBSTAD Nya och gamla artefakter står intill varandra på museet. I vissa fall är det gamla insvept i det nya, som har gjorts av bildkonststuderande.

Nyhetsbild

Bokcirklare får tjuvtitt på Ellen Strömbergs "Klåda"

JAKOBSTAD Flera månader innan Ellen Strömbergs andra roman ges ut kan du läsa delar av den genom att gå med i en bokcirkel på nätet.

Nyhetsbild

Håkan Hellström prisas av Göteborgs Stad

Håkan Hellström är en av mottagarna av Göteborgs stads förtjänsttecken, som delas ut till den som gjort "betydande insatser" för staden. Det är kommunfullmäktige som varje år utser ett antal personer som får motta förtjänsttecknet, som består av ett märke och en statyett av Poseidon.

Nyhetsbild

Gratis barnböcker ska väcka intresse för läsning: "Det är grunden till allt"

Alla barn som föds i Finland under de tre kommande åren kommer att få böcker gratis. I storsatsningen deltar tiotals författare och böckerna kommer att nå ut till hela 120 000 barn.

Nyhetsbild

Patrik Back om kvällens ESC-semifinal: De självgoda schlagersvenskarna kan blicka framåt mot finalfesten

Den andra Eurovision-semifinalen är betydligt tuffare än den första – där Finland blev utslaget. Patrik Back listar och bedömer kvällens startfält.

Nyhetsbild

ESC i kväll: Sveriges John Lundvik kämpar om plats i finalen

Kommer favoriten John Lundvik att hålla för trycket och ta sig vidare i Eurovision – eller blir Sverige utan finalplats för första gången sedan 2010? I kväll gäller det för John Lundvik och The Mamas.

Nyhetsbild

Nederländska Eurovisionsfavoriten Duncan Laurence: ”Mobbningen gjorde mig starkare”

En avskalad, sublim ballad är årets storfavorit att vinna Eurovision Song Contest. Artisten Duncan Laurence har skrivit låten själv och den är mycket personlig för honom.

Nyhetsbild

Barns fantasi ska eggas på läger

NYKARLEBY För att göra avtryck i sin omgivning måste man kunna uttrycka sig. I Nykarleby ges barn möjligheten att lära sig det under ett ordkonstläger.

Nyhetsbild

Storbritannien utreder döda dokusåpadeltagare

Brittiska parlamentet har bestämt sig för att utreda hur deltagare i dokusåpor och realityprogram behandlas. Anledningen är att en person som deltog i den brittiska talkshowen "Jeremy Kyle" dog strax efter sin medverkan.

Nyhetsbild

Bekräftat: Madonna uppträder på ESC

Madonna har anlänt till Tel Aviv för att uppträda under lördagens final i Eurovision Song Contest. Det ryktades länge om att världsstjärnan skulle komma på besök, men tidigare i veckan uppgav EBU (europeiska radio- och tv-unionen) att ett giltigt kontrakt för framträdandet saknades.

Nyhetsbild

Symboler från Jakobstad i Fredrik Furus nya musikvideo

Idag premiärvisas den animerade musikvideon till Fredrik Furus låt "Det som alla letar efter" av det svenska musikmagasinet Gaffa.

Nyhetsbild

Eurovisions sändning hackad med explosioner

I stället för musik visades explosioner för tittarna. Webbsändningen av semifinalen i Eurovision Song Contest hackades för tittarna i Israel.

Nyhetsbild

"Vår tid är nu" får specialsäsong om Nina och Calle – sänds julen 2020

SVT:s stora kostymdrama "Vår tid är nu" skulle egentligen läggas ned efter säsong tre. Men nu kommer beskedet att serien gör ett hopp tillbaka i tiden och att tittarna ska äntligen få veta vad som hände sommaren 1951 – mellan säsong 1 och 2 i serien.

Nyhetsbild

Darude och Sebastian Rejman gick inte vidare i Eurovisionen

UPPDATERAD Det gick inget vidare för Finlands bidrag i eurovisionen. Darude och Sebastian Rejman föll ut i semifinalen. "Det är otroligt irriterande"

Nyhetsbild

"Game of thrones"-skaparna gör "Star wars"-film

Långköraren "Game of thrones" är inne på sin sista säsong och nu står det klart vad seriens upphovsmän David Benioff och D B Weiss ska göra härnäst.

Nyhetsbild

En hopplös kamp mot sjukdomen

RECENSION Det är smärtsamt att läsa dikterna om sorgen efter en syster som dog alldeles för tidigt.

Nyhetsbild

I kväll gäller det för Finland i Eurovision Song Contest

Det har filats och putsats, och förtvivlats när saker inte fungerat. I kväll klockan tio ska Finlands Darude och Sebastian Rejman ta sig vidare till lördagens final i Eurovision Song Contest.

Kommande evenemang