Kultur

Krönikor
Kultur
Jessica Poikkijoki
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Kaj Ahlsved
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Kaj Ahlsved
Kultur
Jessica Poikkijoki
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Kaj Ahlsved
Kultur
Lisbeth Zittra

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Ny utställning i White Box, en resa i tid och rum

JAKOBSTAD Kaotiska paradoxer som sluts samma, upprepas och går sönder, håller ihop och bildar en harmonisk orkester. Det är vad utställningen som nu öppnas i White Box handlar om.

Nyhetsbild

Norgepolisen utreder Jay Z:s musiktjänst

Polisen i Norge bekräftar att man utreder anklagelserna om att Jay Z:s musiktjänst Tidal ska ha manipulerat sina lyssningssiffror. Genom den påstådda manipuleringen ska Beyonce och Kanye West ha fått flera miljoner kronor mer i royalties än de borde, på bekostnad av mindre artister.

Nyhetsbild

Livet efter "Gambämark" – trion i KAJ har redan nya planer

I lördags spelade sista föreställningarna av "Gambämark". Humorgruppen KAJ beskriver sitt musikalprojekt som både roligt, lärorikt och omvälvande.

Nyhetsbild

Klangliga upplevelser mitt i orkestermaskineriet

RECENSION Hur något klingar - dess ”klang” - är ett vardagligt begrepp som syftar på till exempel ett instruments, ett ljuds eller en tons kvalité.

Nyhetsbild

Gränslöst och vågat i Terjärv

RECENSION Rutinerade, frimodiga aktörer bjuder på dråpliga, ibland något absurt vågade, revynummer. Den ena aktualiteten avlöser den andra.

Nyhetsbild

Stephen Kings klagomål räddade recensioner

Lokaltidningen i den amerikanska delstaten Maine, där författaren Stephen King bor, hade beslutat att dra in sina frilansrecensioner av nyutkomna böcker.

Nyhetsbild

Spice Girls ska bli animerad film

Det ska göras en animerad film om den brittiska gruppen Spice Girls, bekräftar bandets manager Simon Fuller för Billboard.

Nyhetsbild

Ballader för saxofon och gitarr

RECENSION En dansk saxofonist, en amerikansk trummis och en finländsk gitarrist har gett ut en skiva tillsammans. Den är bra, väldigt bra, konstaterar ÖT:s recensent Ulf Överfors.

Nyhetsbild

Sorkin vill göra uppföljare till Facebookfilm

Nio år efter första filmen tycker manusförfattaren Aaron Sorkin att det vore på sin plats med en uppföljare till "The social network".

Nyhetsbild

Datorspelet, den nya deckaren?

KOLUMN "Call of Cthulhu" lärde mig skillnaden mellan att se på, läsa och leva mig in i en deckare. Skräcken är så mycket större när allt hänger på mina val som spelare.

Nyhetsbild

R Kellys advokat: Fullständig lögn

R Kellys advokat Steve Greenberg slår tillbaka mot de nya anklagelser om sexuella övergrepp som nyligen riktades mot r'n'b-sångaren i en dokumentär.

Nyhetsbild

Nyanserad bild av en skrupelfri renässansfurste

RECENSION Gustav Vasa är en våra mest omskrivna svenska kungar. Behövs det då en till biografi om honom, kunde man fråga?

Nyhetsbild

Blaue Fraus poddserie streamas på Radio Vega

Blaue Fraus fiktiva poddserie "Friend(re)quest" ska streamas på Radio Vega på torsdagar.

Nyhetsbild

Ny "Final destination" på väg

En ny del i skräckfilmsserien "Final destination" är på gång, skriver Variety.

Nyhetsbild

Eddie Murphy gör "En prins i New York 2"

Eddie Murphy kommer att sätta på sig kronan igen och återvända till rollen som Akeem, kronprins i det fiktiva afrikanska kungadömet Zamunda, skriver Deadline. Filmen "En prins i New York" blev en stor succé när den gick upp på bio 1988.

Nyhetsbild

Oa Lönnbäcks bok är småmysig med drag av buspojke

RECENSION ÖT:s recensent Yvonne Granqvist Schultz förbryllas av titelvalet, men känner sig som hemma i författaren Oa Lönnbäcks värld.

Nyhetsbild

22 000 svenska romaner ska digitaliseras

Alla svenska romaner som getts ut mellan 1945–1989 ska digitaliseras för att kunna analyseras i ett nytt forskningsprojekt, rapporterar Biblioteksbladet i Sverige.

Nyhetsbild

En uttrycksfull Carmen, men Micaela var publikens favorit

RECENSION En imponerande satsning som musikaliskt har lyckats över förväntan. Så tycker ÖT:s recesent Sven-Olof Ray om Vasa stadsteaters "Carmen".

Nyhetsbild

Ny singel med Fredrik Furu

"Spegel, spegel" heter Fredrik Furus singel som släpps den 25.1, som en försmak på nästa ep.

Nyhetsbild

Bruksorts-noir från Magersta

RECENSION Henrik Othman har läst en dyster berättelse om det svåra i att växa upp och leva i en bruksort. Men det mörka lättas upp med småknepig humor.

Nyhetsbild

Tidigare Noviastuderande tävlar i "The Voice of Finland": "Ett bra och annorlunda sätt att nå ut"

Sarina Kettunens tolkning av Aretha Franklins "(You Make Me Feel) Like A Natural Woman" fick coacherna på fall i förra fredagens avsnitt av "The Voice of Finland".

Nyhetsbild

Erik Kiviniemi lämnar stadsteatern – "Det är en stor glädje att se hur unga utvecklats på scenen"

VASA Chefen för Vasa stadsteater Erik Kiviniemi går i pension i början av augusti. Han fyller 64 i höst och har lett teatern sedan 2009.

Säsongen fortsätter med en tragedi

JAKOBSTAD Operastjärnan Anna Netrebko gör titelrollen i tragedin "Adriana Lecouvreur" på Metropolitan i New York. Och operan livesänds i Schaumansalen.

Linda Portin ställer ut i Nykarleby

NYKARLEBY "Gröna kulor och röda damer" heter utställningen som just nu pågår i Asta-salen på Nykarleby stadsbibliotek.

Nyhetsbild

Bokpaket skickas till skolor i Svenskfinland – de här böckerna ska femteklassarna få läsa

Femteklassare får paket med tio böcker som ska inspirera till läsning.

Nyhetsbild

Englund och Espmark åter till Akademien

Ledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till arbetet i Svenska Akademien. "Det är naturligtvis väldigt glädjande", säger Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.

Nyhetsbild

Jan Söderblom leder orkestern mitt bland publiken

KARLEBY Musikerna sitter bland publiken under lördagens konserter i Snellmanssalen. På det sättet hoppas man att musiken ska öppna sig på ett nytt sätt för dem som lyssnar.

Nyhetsbild

Gunilla Björklund i rådjurens rike: "Du märker på bilderna att de inte är rädda för mig"

JAKOBSTAD Gunilla Björklund växte upp i Jakobstad. Hon kunde knappt skilja rådjur från vitsvanshjortar innan hon började fota dem. Nu ställer hon ut foton där de ser rakt in i kameran.

Sök pengar till kultur i Karleby

KARLEBY I år har Finska Kulturfondens Mellersta Österbottens regionalfond hela 445 000 euro att dela ut till regionens kulturarbetare.

Nyhetsbild

Lär dig spela enligt bildnoter

JAKOBSTAD Nu kan du lära dig spela instrument med hjälp av djurbildsnoter också vid det finskspråkiga arbetarinstitutet i Jakobstad.

Nyhetsbild

Strimlad Banksy-tavla ställs ut

Den tavla av gatukonstnären Banksy som förstördes under en auktion i oktober ställs nu ut för första gången. I februari visas verket på konstmuseet Frieder Burda i den tyska staden Baden-Baden.

Nyhetsbild

Tyskland återlämnar nazistulen tavla

En målning av den franske 1800-tals konstnären Thomas Couture har återlämnats till arvingarna till den franske och judiske politikern Georges Mandel.

Nyhetsbild

Målardagarna gav konstklubben vitamininjektion – och nya medlemmar

LARSMO Den här gången ville så många ställa ut på Larsmo konstklubbs årsutställning att alla tavlor inte ens fick plats på väggarna.

Nyhetsbild

Rysk prakt och heavydragspel på Vinteraccordeon: "Jag kan knappt ge mig till tåls"

KARLEBY Årets Vinteraccordeon har flera musikaliska gäster från utlandet och uppmärksammar vårt lands första nakenmodell. Men främst får lokala dragspelsförmågor chansen att glänsa.

Ikoner från Nykarleby och Jakobstad på Patrongalleriet

När Patrongalleriet i Lappo öppnar dörrarna till sin första utställning för året är det ikonmålningar av Helge Hedman och Sven Svanbäck som hänger på väggarna.

Sök pengar för kultur

Kulturnämnden vid Österbottens förbund satsar i år 62 000 euro på att främja finskspråkig kulturverksamhet.

Nyhetsbild

Kevin Spacey i rätten i dag

Skådespelaren anklagas för att ha ofredat en 18-årig man på en bar – nekar till brott.

Nyhetsbild

Sara Stridsberg festtalar i Helsingfors

Författaren Sara Stridsberg håller festtalet på Svenska litteratursällskapet i Finlands (SLS) årshögtid, som firas i Helsingfors den 5 februari.

Nyhetsbild

Ungdomligt och fartfyllt på Jungsborg

RECENSION KUF:s nyårsrevy är färgsprakande och omväxlande. Skådespelarinsatserna, sången och musiken imponerar. De väl genomtänkta sångtexterna är pricken över i.

Nyhetsbild

Fortfarande ingen Oscarsvärd

Vem ska egentligen leda Oscarsgalan? Med sju veckor kvar är det fortfarande inte känt vem som ska lotsa publik, pristagare och tv-tittare genom världens största filmfest.

Nyhetsbild

Jane Austens ofullbordade roman blir tv-serie

Jane Austens sista roman, "Sanditon", kommer att bli en flera timmar lång tv-serie – trots att den bara innehåller elva kapitel. Nu har "Stolthet och fördom"-manusförfattaren Andrew Davies fått förtroende av tv-bolaget ITV att fullborda verket.

Nyhetsbild

Emotionellt stark musik från 1600-talets nunnekloster

RECENSION Kajsa Dahlbäck och de skickliga musikerna i "Earthly Angels" lyfter på sin första skiva fram unik och emotionellt stark musik – skapad av nunnor på 1600-talet.

Nyhetsbild

After Eight med på tv – i sista avsnittet av "Egenland"

JAKOBSTAD I fjol besökte Nicke Aldén och Hannamaria Hoikkala After Eight i Jakobstad tillsammans med ett filmteam. Om drygt två veckor kan du se vad som hände då.

Nyhetsbild

Birger Skog, 85 år, ställer ut: "Jag är mycket för balans"

JAKOBSTAD Vid 85 års ålder fortsätter Birger Skog i Jakobstad att måla. Han ser inget skäl att sluta. Nu ställer han ut på stadsbiblioteket.

Vintersväng i Svenska gården

JAKOBSTAD Om knappa två veckor blir det Vintersväng i Svenska gården. Det är ALO som vill hjälpa publiken att bli varm om öronen.

Kommande evenemang