Kultur

Krönikor
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Henrik Othman
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Kaj Ahlsved
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Therese Sunngren-­Granlund
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Patrik Back

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Naturfilmsfestivalen Vasa Wildlife väcker intresse världen över

I år har det lämnats in 854 filmer till naturfilmfestivalen Vaasa Wildlife. Av dem kommer cirka 100 att få vara med och tävla.

Nyhetsbild

Anne Brandt ny ordförande för Guardia Nueva

KARLEBY Guardia Nuevas orkesterförening valde Anne Brandt som ny ordförande under sitt årsmöte.

Nyhetsbild

Mera opera i Schaumansalen

JAKOBSTAD Stora publikfavoriter står på programmet när Schaumansalen under den kommande säsongen ger fler livesändningar av operor från Metropolitan.

Nyhetsbild

LOVE-konstnären Robert Indiana har avlidit

Den amerikanska konstnären Robert Indiana gick ur tiden i lördags i sitt hem i Maine, 89 år gammal, rapporterar The Guardian.

Nyhetsbild

Sara Danius: Avgå alla

Den decimerade Svenska Akademien kan inte fylla sina fyra tomma stolar utan avhopparnas röster. Det slår hovet nu fast. Samtidigt anser Sara Danius att hela Akademien bör avgå.

Nyhetsbild

Daniel Lindholm är producenten som gör livet i Österbotten roligare

"Lite press känner jag" säger producenten Daniel Lindholm om förväntningarna efter en spektakulär humorvår i Österbotten. Han har fixat publikrusning genom att ta hit svenska stjärnkomiker.

Nyhetsbild

Svenska Teatern inleder samarbetsförhandlingar

Svenska Teatern i Helsingfors inleder samarbetsförhandlingar i maj. Förhandlingarna kan leda till att upp till nio årsverken försvinner från Finlands svenska nationalscen.

Nu leder Silja Heikkilä Pro Kaustinen

Silja Heikkilä har utsetts till ny verksamhetsledare för Pro Kaustinen, som arrangerar folkmusikfestivalen i Kaustby.

Nyhetsbild

Ståuppkomik-koncept lanseras i Vasa i sommar

VASA Fyra svenska komiker uppträder utomhus i Vasa i sommar. Konceptet har premiär på restaurang Faros den 11 augusti.

Nyhetsbild

Konceptalbum om historisk Egyptenresa på gång

JAKOBSTAD Jakobstadsbandet Century Lost jobbar med ett historiskt konceptalbum. Om allt går som planerat finns en musikalisk berättelse om kväner som för cirka 1200 år sedan reste från Bottenviken till Alexandria att lyssna på före årets slut.

Nyhetsbild

Philip Roth är död

Skarpsynt, älskad, kontroversiell – och ständigt snuvad på Nobelpriset. Den världsberömde amerikanske författaren Philip Roth är död. Han blev 85 år gammal.

Sirius Singers i Jugendsalen

JAKOBSTAD Sirius Singers ger en vårkonsert i Jugendsalen nästa vecka under ledning av sin dirigent Sirpa Lilius.

Nyhetsbild

Från dagbok till diktbok: "Jag har tänkt mycket på hur jag har lagt orden"

JAKOBSTAD Emma Ahlgrens första bok har kallats för en mogen och imponerande diktsamling av en ny och spännande röst. Bakom den ligger många års skrivande - och flera depressioner.

Nyhetsbild

Ariana Grande ett år efter dådet: "Jag älskar er"

För ett år sedan dödades över 20 människor i terrordådet vid Manchester Arena efter en konsert med Ariana Grande. På årsdagen av självmordsattentatet, den 22 maj, samlades människor i Manchester för att minnas offren.

Nyhetsbild

John Williams dirigerar i Wien och London

Världens förmodligen mest kände skapare av filmmusik, John Williams, kommer att dirigera de kända Wienerfilharmonikerna senare i år.

Nyhetsbild

Trovärdigt om älgflickan som blir tonåring

RECENSION Spänning, humor och romantik, Malin Klingenbergs nya bok för slukaråldern har allt. Inklusive karikerade vuxna.

Manskör firar sina 90 sjungande år

KARLEBY I år fyller manskören Kokkolan Lauluveikot i Karleby 90 år. Det firar man genom att ge en jubileumskonsert i Snellmanssalen.

Nyhetsbild

Underhållande men onödig "Star wars"-historia

RECENSION. Alden Ehrenreich ersätter veteranen Harrison Ford i rollen som en yngre Han Solo i en film som är underhållande och frustrerande på samma gång. Filmen vinner publikens hjärta med många charmiga skådespelarprestationer.

Kända finska artister till Mustakari Memories

KARLEBY En finsk sångerska som hittills har kammat hem nio Emma-pris under sin karriär kommer till Mustakari Memories i sommar. Det gör också JVG.

Nyhetsbild

Färre hbtq-personer i Hollywoodfilmer

Representationen av hbtq-personer i filmer från de stora filmbolagen i Hollywood gick ned under förra året, visar en rapport från intresseorganisationen Glaad (Gay & lesbian alliance against defamation).

Nyhetsbild

Avicii begravs i kretsen av de närmaste

Tim Bergling, känd som Avicii, kommer att begravas i kretsen av de närmaste, uppger familjen via sin presstalesperson Ebba Lindqvist.

Nyhetsbild

R Kelly stäms för sexbrott

En kvinna har stämt den amerikanske r'n'b-stjärnan R Kelly för sexuella övergrepp, skriver The New York Times.

Fem personer fick lärlingsstipendium

KARLEBY Finsnickaren Eeva Björkbacka i Karleby har beviljats lärlingsstipendium av Svenska kulturfonden.

Nyhetsbild

Vibrerande storstadsprosa med ny huvudperson

RECENSION Kommissarie Harry Bosch närmar sig de sjuttio, hans halvbror "Lincolnåklagaren" Mickey Haller är inte väldigt mycket yngre. Michael Connelly gör klokt i att introducera en ny huvudperson.

Jazz med YA i Jakobstad

JAKOBSTAD På onsdag kväll den 23.5 bjuder Yrkesakademin i Österbottens musikstuderande på en helkväll med jazz i Musikhusets kammarmusiksal i Jakobstad.

Nyhetsbild

Guns N' Roses släpper okänd musikvideo

1989 spelade Guns N' Roses in en musikvideo till låten "It's so easy" på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videon släpptes aldrig utan förblev liggande i ett skåp i nästan 30 år. Men nu finns den att se i en digitalt restaurerad version på Apple music, skriver Billboard.

Nyhetsbild

Unga ordnar festival: "Vi är över 20 som kommer att uppträda"

KARLEBY Down by the Sunti heter festivalen som till veckoslutet ordnas av musikstuderande i Karleby. Dock inte invid stadssundet, utan på Segelscenen och cafét Kulma.

Nyhetsbild

Obamas ska producera för Netflix

Den förre amerikanske presidenten Barack Obama och hustrun Michelle har skrivit på ett avtal med Netflix om att producera tv-serier och filmer för streamingtjänsten, rapporterar Reuters.

Nyhetsbild

Alphaville till Alahärmä

Tyska Alphaville, synthpopgruppen bakom hitlåtar som "Big in Japan" och "Forever young", uppträder på Powerpark i Alahärmä.

Nyhetsbild

Wasa Teater gör gymnastiksal till flyktingmottagning

Flyktingdramat "Världen är så stor" inspireras av en klassiska Zacharias Topelius-saga. Wasa Teaters turnéföreställning har premiär i Nykarleby den 14 september.

Nyhetsbild

Allmänheten bjuds till Lill-Babs begravning

På måndag nästa vecka begravs Barbro "Lill-Babs" Svensson i Järvsö kyrka. Intresset väntas bli stort och så många som möjligt kommer också få tillfälle att delta, rapporterar P4 Gävleborg.

Nyhetsbild

Hustrun ger ut bok om Gösta Ekmans sjukhustid

2011 blev skådespelaren Gösta Ekman svårt sjuk och låg inlagd på sjukhus. Hustrun och dåvarande Dramatenchefen Marie-Louise Ekman vakade vid hans sida och förde dagbok under fyra månader. Nu släpps anteckningarna i form av en bok, "Få se om hundarna är snälla i kväll..." som ges ut i höst.

Nyhetsbild

Festivalbiljetter säljer i rekordtakt

Det är upplagt för stor musikfest i Seinäjoki i sommar. Provinssi-festivalen firar 40-årsjubileum och biljettförsäljningen håller rekordtakt. Årets festival arrangeras 28–30 juni.

Nyhetsbild

Drabbande debutdiktsamling av Mörne-vinnare från Jakobstad

RECENSION Hon har gått på Nordiska konstskolan i Karleby och studerar till bildkonstnär vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. Nu debuterar Emma Ahlgren som författare.

Nyhetsbild

"Deadpool 2" etta på biotoppen i USA

Efter att "Avengers: Infinity war" dominerat på biograferna under fyra veckor och blivit den femte mest inkomstbringande filmen någonsin knuffas den nu ned till andra plats på biotoppen i USA av nya "Deadpool 2".

Nyhetsbild

Lily Allen släpper nytt album

För fyra år sedan släppte brittiska sångerskan Lily Allen skivan "Sheezus", som sågades av kritikerna och blev en kommersiell flopp. Nu är sångerskan snart tillbaka med nya albumet "No shame", som släpps 8 juni.

Tiësto hyllade Avicii

En åtta minuter lång, känslosam hyllning till Tim "Avicii" Bergling. Det var vad Tiësto vävde in i sin spelning på festivalen EDC i Las Vegas på söndagsförmiddagen finsk tid.

Beyoncé köpte kyrka i New Orleans

Den amerikanska superstjärnan Beyoncé har lagt vantarna på en hundra år gammal kyrka i New Orleans, som legat ute till försäljning för 730 miljoner euro, skriver TMZ.

Nyhetsbild

Trehundratusen för Dylans gitarr

388 000 euro blev slutpriset för en gitarr som spelade en nyckelroll i Bob Dylans konstnärliga utveckling från folkmusik till rock.

Japanskt drama vinner Guldpalmen i Cannes

Japanska filmen "Shoplifters" i regi av Hirokazu Kore-Eda vinner Guldpalmen i Cannes. Filmen handlar om en fattig familj som tar hand om ett gatubarn.

Nyhetsbild

Avicii-låtar laddades upp illegalt

Två låtar av Avicii ska ha laddats upp på Spotify utan tillstånd, skriver Aftonbladet. Låtarna laddades upp som en EP och dök upp på Aviciis profil på streamingtjänsten under lördagen.

Nyhetsbild

Alva Nygård aktuell med låt ur pjäsen "Värklighet"

PEDERSÖRE Den sista föreställningen av "Värklighet" har getts, men låten "Pretender" lever kvar på Spotify - och Alva Nygård från Bennäs sjunger den.

Nyhetsbild

Kändistätt på brittiska prinsbröllopet

SE BILDSPEL När en brittisk prins gifte sig med en amerikansk tv-stjärna vallfärdade förstås Hollywoods kändiselit över Atlanten. Bland de första att anlända till vigseln i Windsor castle var George och Amal Clooney, tätt efter brittiska storheter som paret Beckham.

Nyhetsbild

Flera nya Paradox-spel

Svenska spelföretaget Paradox håller just nu mässa i Stockholm. I samband med det passar utvecklarna på att presentera två kommande titlar och ett par expansioner.

Nyhetsbild

Det klaffar för Kläfford

RECENSION Chris Kläffords version av Lennons ”Imagine” har något själfullt som inte enbart är en tolkning utan som även tillför nya dimensioner och lyfter kärnan i låten, skriver Ulf Överfors i sin recension av fredagens konsert.

Kommande evenemang