Korsholm

Nyhetsbild

Populärt tv-program gör avsnitt om meteoritkratern på Söderfjärden

Österbotten har figurerat många gånger i Yles populära tv-program Egenland och nu är det dags igen – den här gången bär det av till Söderfjärden.

Nyhetsbild

Nu samlas mjukdjur in till sjukhusens barnavdelningar

JAKOBSTAD/VASA Även i år samlas mjukdjur in till barn på sjukhusens barnavdelningar.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdirektören: Ingen orsak vänta med gemensamt välfärdsområde

VÅRD En del kommuner vill vänta på regeringens planer innan man går in för ett österbottniskt välfärdsområde. Sjukvårdsdistriktet vill tuta och köra.

Nyhetsbild

Nytt projekt ska stärka ungas självkänsla – "Det finns behov av förebyggande arbete"

VASA Vilken är din styrka? Den frågan får barn och unga när Mikaela Lervik och Jennifer Dalgren från Barnavårdsföreningen kommer på besök till klassen.

Nyhetsbild

Olika åsikter om hur vården ska ordnas i Österbotten – Vasa tydlig med att allt bör finnas under samma tak

En frivillig samkommun som har hand om den gemensamma vården i Österbotten är under arbete. Frågan är vad vården ska omfatta – och om alla ska vara med på allt.

Nyhetsbild

Gör målningar i sprejteknik – ställer ut i Korsholm

Korsholmaren Mats Björkman ställer ut sprejmålade tavlor på Seniorpunkten i Smedsby.

Nyhetsbild

SE BILDERNA: Familjen Norrgård renoverade själva – Gabriella: "Helt klar blir man aldrig"

ÖDEHUS I ÖSTERBOTTEN Gabriella Norrgård ville ha ett gammalt hus, och hon ville lära sig att renovera själv. Huset blev hennes läromästare och nu kan hon allt från golvstommar till pärttak.

Nyhetsbild

Patrik från Jungsund fast med onödig lättbil – kallar regeringens agerande skandal

KORSHOLM Den lilla Toyotan var ämnad för Patrik Storms son som fyller 15 i vinter. Familjens besparingar gick åt till lättbilen. Nu måste familjen helt och hållet lägga om planerna efter att den nya lagen om lätta bilar skjuts fram.

Nyhetsbild

Aktias huvudförtroendeman: "Förhandlingarna lägger sordin på organisationen"

Samarbetsförhandlingarna lägger sordin på hela organisationen. Det säger Aktias huvudförtroendeman Marit Leinonen. Regiondirektör Stefan Grönholm kan inte kommentera samarbetsförhandlingarna.

Nyhetsbild

Guldring hittades på återvinningsstation i Oravais – nu efterlyser man ägaren

Stormossen söker en kvinna i 90-årsåldern med en man vars namn börjar på R. De har hittat hennes guldring.

Nyhetsbild

Blixten slog ned hos Bengt i Singsby – trädgården revs upp och oljepannan fattade eld

KORSHOLM Ett häftigt oväder drog in över Singsby i Korsholm natten till lördagen. I byn och i trakterna runtomkring vaknade många av en häftig åskknall vid halv tre-tiden. Blixten slog ned vid Bengt Lillsjös husknut.

Nyhetsbild

Vasa IFK vann händelserik match: "Vi fick viktiga poäng"

FOTBOLL Efter att ha spelat oavgjort mot Hercules på bortaplan var Vasa IFK redo att ta sig an motståndaren som låg två steg ovanför dem i tabellen.

Nyhetsbild

43 riksdagsledamöter: Vägen mellan Vasa och Tammerfors måste förbättras snarast

VASA Riksväg 3 mellan Tammerfors och Vasa borde förbättras så fort som möjligt, det anser 43 riksdagsledamöter. Planer finns redan för omkörningsfiler och förbättring av en korsning i Vasa.

Nyhetsbild

Pälsnäringen en bubblare i Sverige – Möller: Långsiktiga spelregler ett måste

Också om det i dag råder en bred politisk enighet om pälsnäringen i Sverige, är frågan om pälsdjursuppfödning en fråga som ständigt dyker upp.

Nyhetsbild

Kålsäsongen blir kort och intensiv – Christer Finne: "Snart råder det brist på kål igen"

SOLF Insekter och torka ledde till brist på blomkål och broccoli i somras. Nu är kålen vacker, men det gäller att köpa hem och frysa ner, för säsongen blir kort.

Nyhetsbild

Minkskinnen säljer men till stabila förlustpriser – "Det är tufft för alla i pälsbranschen"

Trots att alla vet att minkproduktionen i år nästan halverats stiger inte priset på den fjolårsskörd som nu säljs i Köpenhamn.

Nyhetsbild

Decibel vill nå ut till fler – ny ungdomsinformatör ska främst jobba med finskspråkiga

Med projektet "Nu talar vi om det – Puhutaan siitä" hoppas ungdomsportalen Decibel på att nå både ungdomar i fler kommuner och vuxna. – Det är viktigt att ungdomar vågar tala om allt, säger nyanställda ungdomsinformatören Sam Jansson.

Nyhetsbild

Färsk statistik: Vården i Korsholm och i Vasa billigare än i Seinäjoki

Nej, Vasas vård är inte dyr. Och Korsholms är ännu billigare. De flesta andra kommuner i landet betalar mer per invånare.

Nyhetsbild

Sommarteater har räddat mer än ett gammalt hus i Österbotten

ORAVAIS/KORSHOLM Arstu i Petalax är inte ensamt om att vara ett gammalt hus som tjänstgör som teaterkuliss. Staffansstugan på Oravais Teaters spelplats Kyroboas och huset på Båskasvallen där Korsholms Teater håller till lever liknande liv.

Viktig seger för NIK

FOTBOLL. Nykarlebylaget besegrade Iskmo-Jungsund på bortaplan.

Nyhetsbild

Katten Nestor talar ut – har hundratals följare på Instagram

Precis som de svenska kändisarna talar ut i skvallerpressen gör frassen Nestor det på sitt Instagramkonto. Matmor Amanda Bäckman håller i trådarna och ger honom sin röst.

Nyhetsbild

Maria och Jens är nästan lika flitiga som sina bin – i år producerar deras biodling tre ton honung

KORSHOLM Hösten innebär bråda dagar för alla som äger en biodling. Hemma hos Österåkers i Veikars går den mesta tiden just nu åt till att slunga honung och förbereda bikuporna inför vintern.

Nyhetsbild

Här är de fem Onecoin-åtalade – rättsbehandlingen börjar i november

Fem personer – fyra män och en kvinna – åtalas i Onecoinhärvan. Vi har nu kartlagt dem närmare. Rättegången mot dem inleds i november.

Nyhetsbild

Arbetsresan blev inte av – Matias en av dem som evakuerades på flygfältet

VASA Matias Vartio från Korsholm var en av de 50 personer som evakuerades på grund av en väska som misstänktes innehålla sprängmedel på Vasa flygplats.

Nyhetsbild

Spannkörning väntar på sitt genombrott i Österbotten

RIDSPORT Den allra första tävlingen i spannkörning i Österbotten ordnades på Wahlrooska i Korsholm på söndagen. Stort publikintresse överraskade arrangörerna.

Nyhetsbild

Ulrica Karp, 50: "Jag hoppas synen på bildning stärks i det här landet"

JUBILAR Ulrica Karp är något av en doldis till direktör för en doldis till samkommun. Men det de åstadkommit de senaste tolv åren syns desto bättre.

Nyhetsbild

Dags att nominera föreningars eldsjälar till Johannespriser

Svenska Österbottens Ungdomsförbunds årliga Johannesgala närmar sig. Nu ber organisationen om nomineringar till de olika priser till föreningsaktiva som delas ut på galan.

Nyhetsbild

Bröder odlade cannabis i Korsholm – försökte få lån från banken för odling

I RÄTTEN. Drogodlare brukar ligga lågt. Inte "Frank" från Korsholm. Han kontaktade både banken och utvecklingsbolag innan han började odla cannabis. "Jag skulle ju göra business på det", säger Frank som nu åtalas för grovt narkotikabrott.

Nyhetsbild

LISTA: Österbottens handelskammare ger förslag till budgeten

Österbottens handelskammare har sammanställt en lista med förslag till regeringens tilläggsbudget och till budgeten 2020. Handelskammaren vill säkerställa finansiering till bland annat trafik och utbildning.

Nyhetsbild

Fortsatt ljusa utsikter på arbetsmarknaden i Österbotten – allt fler har jobb

Österbottens har landets lägsta arbetslöshetsgrad: 7,6 procent. Samtidigt har regionen även den högsta sysselsättningsgraden i landet, 76,1 procent. Men antalet lediga jobb har blivit färre.

Nyhetsbild

Agnes och Olivia har haft en bra sommar – nu är Hamnboden stängd för i år

REPLOT. Hamnboden i Replot hamn har stängt för den här gången. Agnes Fogelberg och Olivia Nabb tycker det var kul att sommarjobba i eget företag.

Nyhetsbild

De skulle åkt på skolresa i går – nu är den lagd på is: "Det känns orättvist"

Förbundet Hem och Skola vill att Korsholms kommun ser över hur pengar samlas in till skolresor. Ärendet ligger hos bildningsnämnden – nu tvingas elever vänta med sina skolresor.

Nyhetsbild

Nu ska ojämnheterna bort – räkna med bilköer längs Smedsby omfartsväg i höst

KORSHOLM Sättningarna nära Bölebron är tre decimeter djupa och där ska vägen grävas upp. Arbetet börjar om drygt en vecka. Pendlare bör räkna med köer.

Nyhetsbild

Stundars visar hur man tar hand om gamla hus: "Gårdarna är en hållbar resurs"

Från spännpapp till husflytt, från fönsterrestaurering till traditionella växter. På Stundars får österbottningar råd om hur de bäst tar hand om gamla hus.

Nyhetsbild

Svampar och träd lever i symbios i skogen – Forskare: "Kalhyggen förstör svampsamhället"

Ensidiga skogsbestånd är dåliga nyheter för svamparnas mångfald. Genom något som forskarna kallar "wood wide web" utbyter svamparna och träden information – ett system som totalförstörs när träden huggs ner.

Nyhetsbild

Årets kantor Karolin Wargh i Solf vill inspirera unga till orgelintresse

KORSHOLM Karolin Wargh, kantor i Solf, har lett barn och unga till orgelmusiken. Så lyder en av motiveringarna till utmärkelsen som årets kantor.

Nyhetsbild

Skatila FBK är alltid redo att rycka ut – "Ett intressant och meningsfullt arbete"

LIV I ÖSTERBOTTEN En torr juli månad ledde till mark- och skogsbränder på olika håll i Österbotten. Det är endast Korsholm som har klarat sig undan med mindre bränder än övriga områden. Brandkårerna är dock beredda.

Nyhetsbild

Fler vuxna ett stöd i skolorna – kommuners ungdomsledare syns allt oftare på rasterna

Flera österbottniska kommuner har i dag en skolcoach eller utreder behovet av en. Men på många håll har man valt att använda ungdomsledarna ute i skolorna.

Nyhetsbild

Michelle och Robin odlar gourmetsvamp i Österhankmo – "Få är lika galna som vi"

KORSHOLM Svampodlarna Michelle Ferm och Robin Libäck har bråda dagar, alla dagar. En omfattande renovering är på gång på Näckrosgården samtidigt som svamparna växer och att skörda dem är tidskrävande.

Nyhetsbild

Avkörning på Singsbyvägen – brottsmisstankar finns

KORSHOLM Vid femtiden på lördagsmorgonen körde en bil ner i diket och krockade med lyktstolpe på Singsbysvägen i Korsholm.

Nyhetsbild

Tiden räcker knappast till för Riksåttans problemsträcka: "Pengar för sträckan Vassor-Kärklax först under nästa år"

KORSHOLM En lösning med 100-väg och omkörningsfiler längs Riksåttans problemsträcka Vassor-Kärklax har aldrig varit närmare. Men det dröjer än.

Nyhetsbild

Sjuåriga Ingrid är inte ett dugg orolig inför skolstarten – nya klassläraren Jutta desto nervösare

SKOLA För sjuåriga Ingrid Sundblom i Borgå och nyutexaminerade klassläraren Jutta Maunula i Åbo innebär höstens skolstart ett stort steg. Esbobördiga Vasabon Anna Nylund, klasslärare i Smedsby-Böle skola, uppmanar föräldrar att engagera sig i barnens skolgång.

Nyhetsbild

Logset vann pris för miljösmart skogsmaskin

KVEVLAX Årets skogsmaskin byggs i Kvevlax. Logset vann priset för sin senaste hybridskogsmaskin vid Europas största lantbruksutställning.

Nyhetsbild

Nya regler kräver mer av avloppen – Tobias och Per-Erik i Solf valde helt olika lösningar

KORSHOLM Nybyggaren Tobias Tåg investerade i minireningsverk medan Per-Erik Röjdahl helt slapp förnya sitt gamla avlopp av ålders- och kostnadsskäl.

Nyhetsbild

Alla åldrar deltog i ÖIDM i Solf – äldsta deltagaren Thor, 90, har orienterat sedan 30-talet

ORIENTERING Långdistansen i ÖID-mästerskapen i orientering i Solf idag lockade 270 deltagare i alla åldersklasser. Äldsta deltagaren Thor Löfroth kommer från Kronoby och har hållit på med orientering i 80 år.

Nyhetsbild

Kvinna drunknade i Korsholm

KORSHOLM En äldre kvinna drunknade under en simtur i Korsholm på fredagskvällen. Det meddelar Österbottens polisinrättning.

Nyhetsbild

Person drunknade vid Replotbron

På torsdagen hittades en person drunknad vid Replotbron i Korsholm. Polisen misstänker inget brott.

Nyhetsbild

Kevin, 1 år, är en på miljonen – har en sällsynt sjukdom

KORSHOLM Alla barn är unika, men Kevin Yli-Kätkä i Smedsby är bokstavligen en på miljonen. När han var fyra veckor gammal upptäcktes det att han har en mycket ovanlig njursjukdom. Den gör honom extremt törstig.

Nyhetsbild

Philip Miemois trivs bäst i kurvorna – går för guld i en av de svåraste klasserna

MOTORSPORT 21-åriga Vasabon Philip Miemois ångar på i banracingklassen Legends. Med mer än halva säsongen avklarad toppar han både den inhemska och Nordeuropeiska tabellen.

Nyhetsbild

Värmebölja utlovas under Botniacyklingen – Sjukskötare tipsar om hur man cyklar säkert i värmen

BOTNIACYKLINGEN I morgon är det dags för årets upplaga av Botniacyklingen – och termometern lär visa närmare 30 grader. Sjukskötaren Janne Smeds tipsar hur deltagarna ska hålla huvudet kallt i värmen. Det finns fler sätt än att bara dricka ordentligt.

Logga in för att följa orten