Korsholm

Nyhetsbild

Friskvårdsdagen gav chansen att prova något nytt – och ta reda på dagsformen

KORSHOLM För många seniorer är friskvårdsdagen i Botniahallen i Smedsby tradition. I det digra programmet blandas däremot nytt och beprövat. Flera av de drygt 1000 på plats tog chansen att prova något nytt.

Nyhetsbild

Dagmamma: "Vargen gick förbi medan vi var ute"

KORSHOLM Camilla Lervik-Särs är en av de två dagmammorna i Tölby som bor nära där vargen rörde sig på måndagsmorgonen. Hon var ute med barnen när vargen gick förbi ungefär 100 meter från hennes gård.

Nyhetsbild

Över 1000 seniorer samlas i Botniahallen – allsång och modevisning nya inslag under friskvårdsdagen

KORSHOLM På tisdag samlas över 1000 personer i Botniahallen i Korsholm. Det är dags för den traditionella friskvårdsdagen för seniorer. Nytt för i år är allsång och modevisning.

Nyhetsbild

Varg rörde sig på gårdsplaner i Tölby – två dagmammor nära

UPPDATERAD Kvart före nio på måndagsmorgonen såg Paula och Bengt Nordkvist på Marabacktået i Tölby en varg som gick över gårdsplanen. Kjell Friberg, rovdjurskontaktperson i Tölby, bekräftar att det rör sig om en varg och säger att det på båda sidor om spåret finns dagmammor med små barn.

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Kommunpolitiker i Korsholm åtalad för misshandel – "Jag känner mig inte skyldig"

En man slog Korsholmspolitikern i ansiktet så att näsan började blöda och en kvinna sparkade honom på örat. Då svarade kommunpolitikern med att vrida upp mannens hand bakom ryggen. Nu har alla tre åtalats för misshandel.

Nyhetsbild

Sämsta skörden på åratal – torkan och värmen dödade lingonen

Det blev ett dåligt lingonår i år. Det finns risk att lingonprodukter tar slut i butiken i vår. Men den som plockar tjänar mer för de röda bären.

Nyhetsbild

På fredagen firar vi Alzheimerdagen – "Att vårda en minnessjuk är som att lägga pussel med personens liv"

KORSHOLM Hur ser kriterierna för en god vård av minnessjuka ut i dagens läge? Det diskuterades på tisdagen i Korsholms vuxeninstitut då vårdare, experter och minnesföreningar deltog i firandet av minnesveckan. Det viktiga, anser alla, är att den sjuke ska kunna påverka sitt eget liv.

Nyhetsbild

15-åriga Rika är utbyteselev i Korsholms högstadium: "Alla är så snälla mot mig"

KORSHOLM Huslig ekonomi och handarbete är helt nya bekantskaper för tyska Rika Scherer som är utbyteselev i Korsholms högstadium.

Nyhetsbild

Peter Jofs vandrade 800 kilometer längs Pyrenéerna – "Utmaningen och vyerna lockade"

KORSHOLM Efter 34 dagar bland bergen har Korsholmsbon Peter Jofs nu vandrat klart, för den här gången. För fyra dagar sedan kom han hem till Finland efter att ha gått 800 kilometer längs bergskedjan Pyrenéerna. – Många inser inte hur krävande det kan vara att vandra i bergen, säger han.

Nyhetsbild

Korsholmare körde rattfull i Lillkyro

KORSHOLM Vid tretiden på söndagsmorgonen fick polisen en anmälan om en misstänkt rattfyllerist i Lillkyro. Det visade sig vara en 35-årig man från Korsholm.

Nyhetsbild

Minnesveckan inleds på måndag – seminarium hålls i Korsholm

Med anledning av nationella Minnesveckan ordnas ett svenskspråkigt landskapsseminarium i Korsholm på tisdag. Minnesvänliga Österbotten är temat.

Nyhetsbild

Två till sjukhus efter kollision i Grönvik

UPPDATERAD 13.16 Tre personbilar var inblandade i en krock på Alskatvägen i Grönvik på fredag förmiddag. Två personer fördes med ambulans till Vasa centralsjukhus men inga allvarliga personskador inträffade.

Nyhetsbild

Tre fall av rattfylleri i Vasa och Korsholm

Rattfyllerier sysselsatte polisen i Vasa och Korsholm i går. Samtliga chaufförer är misstänkta för straffbart bruk av narkotika.

Nyhetsbild

Korsholm om stomnätet: Utkastet kan inte godkännas

KORSHOLM Korsholms kommun har gett sin åsikt om stomnätet för landsvägar och stomnätet för järnvägar. Kärnbudskapet är att utkastet inte kan godkännas som sådant.

Nyhetsbild

Grannkommunerna fick lägesrapport av Vasa och Korsholm

Hur påverkar en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm de samkommuner och det samarbeten som nu finns? Frågan togs upp av både Vörå och Korsnäs på ett grannmöte på måndagen.

Nyhetsbild

I Mats och Johannas hus sitter historien i väggarna

KORSHOLM Ett genuint intresse för historia och en vilja att bevara gammal, österbottnisk byggnadstradition. Men också en tanke på att ta avstånd från dagens slit- och slängkultur driver paret Granfors och Hermans i Mälsor.

Nyhetsbild

David om sin kamp med drogerna: "Att lägga knarket åt sidan är den lätta delen"

MALAX I tio år var det droger som styrde David Björkströms handlingar och tankevärld. Han har lagt av med drogerna, men det var när missbruket slutade som kampen började.

Nyhetsbild

Bra akustik ökar kvaliteten på hemmabio

Hur fixar man en hemmabio? Pasi Juppo i Helsingby byggde en hemma i familjens hus. Här ger han sina bästa tips.

Ung bilist äventyrade trafiksäkerheten i Korsholm

Korsholm. En 18-årig man misstänks skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Mannen körde 191 km/h på motorvägen i Vikby i Korsholm strax före midnatt på fredag.

Nyhetsbild

Drogpåverkad bilist stoppades i Korsholm

KORSHOLM En 53-årig bilist från Reso testade positivt för cannabis i Korsholm på torsdagen.

Nyhetsbild

Drömmen om att bygga eget hus blev gemensam verklighet

Att bygga ett parhus tillsammans var först bara ett skämt paren emellan. Men snart står deras gemensamma hus klart på platsen de kallar Korsholms soligaste tomt.

Nyhetsbild

FSD:s styrelse vill nominera tre riksdagskandidater – även Rebecca Åkers siktar på riksdagen

Finlands svenska socialdemokraters styrelse vill ställa upp tre kandidater i Österbotten, varav Rebecca Åkers är den ena. De två andra kandidaterna är Viktor Kock och Steven Frostdahl.

Nyhetsbild

Kommuner i Österbotten vädjar: Det finns ett skriande behov av stödfamiljer

Det råder konstant brist på stödfamiljer i Österbotten. Så har det varit i många år. Nu vill flera kommuner göra något åt saken tillsammans.

Nyhetsbild

Håkan är gemenskapsföretagare – alla intäkter går till samhället

KORSHOLM Håkan Björk vill inte kalla sig en god man. Men han är en person som brinner för landsbygden, som vill hjälpa människor och som tror på det allmänna goda. Därför sysslar han med gemenskapsföretagande: – Modellen tar det bästa ur såväl kapitalismen som socialismen.

Nyhetsbild

Systrarna Hanna och Linda finns alltid där för varandra: "Med Hanna kan jag vara mig själv"

KORSHOLM Under uppväxten var Linda som en extramamma för lillasystern Hanna. Nu är Hanna den person som Linda verkligen kan vara sig själv med. Som en hyllning till varandra har de låtit göra en systertatuering.

Nyhetsbild

Försiktigt positivt till egen regional vårdreform – om äldreomsorgen lämnas bort

VASA En egen vårdreform för Österbotten är bättre än att staten tvingar fram den, men lämna äldreomsorgen utanför. Det anser Michael Luther (SFP), ordförande för vårdnämnden i Korsholm. I Vörå och Malax är tongångarna tveksammare.

Nyhetsbild

Torkan satte fart på ogräsen – gråbo ett gissel för jordbrukarna

KORSHOLM Ingen jordbrukare vill ha ogräs på sina odlingsmarker. Men under den gångna sommaren har växtligheten av ogräs som gråbo ökat hejdlöst. Och det skapar huvudbry för odlarna.

Nyhetsbild

Tarja Turunen sjunger julsånger i Botniahallen i november

Tarja Turunen, tidigare sångerska i Nightwish, är en av solisterna på "Raskasta joulua"-konserten i Botniahallen den 23 november. De övriga solisterna är JP Leppäluoto, Antti Railio och Kimmo Blom.

Nyhetsbild

Älgkalven i Vallvik har forslats bort

KORSHOLM Älgkalven som i går kväll blev överkörd vid riksåttan i Vallvik i Korsholm har under torsdagen körts bort från olycksplatsen. Lokala jaktklubbars storviltsassistans (SRVA) tar i vanliga fall han om kadaver och spårning vid viltolyckor. Men den här gången blev det inte så.

Nyhetsbild

Jägare protesterar mot vargpolitik – överkörd älgkalv vid riksåttan tas inte om hand

KORSHOLM En överkörd älgkalv ligger kvarlämnad vid sidan av riksåttan efter en kollision i går kväll i Vallvik. Lokala jägare protesterar mot vargpolitiken och vägrar göra något åt älgkalven.

Nyhetsbild

Maria blir operatör på nödcentralen efter 20 år i olika företag – "Det här är väldigt intressant"

VASA Vasabon Maria Teräs är politices magister med inriktning på nationalekonomi. Efter tjugo år inom administration och personalförvaltning vill hon bli nödcentralsoperatör. Hon är en av sexton på den tvåspråkiga kursen i Vasa.

Nyhetsbild

Fokus på attityderna i drogförebyggande arbetet – "Mer fokus på elevernas självkänsla"

När attityderna till droger ändras bland unga behövs också nya metoder för det förebyggande arbetet. Projektet Pepp ska på bred front ta fram metoder för alla som arbetar med ungdomar.

Nyhetsbild

Ovanligt väderfenomen i Österbottens skärgård – Läsare fångade tromb på bild

VASA/KORSHOLM Flera tromber rörde sig på söndagseftermiddagen i Vasa skärgård. Tromber är ovanliga Finland, endast ett tiotal per år registreras. Men Ellen Sahlström från Vasa lyckades fånga flera tromber på bild.

Nyhetsbild

Böcker på surfplatta vanligare i skolorna – "Ebban ska locka till läsning"

KORSHOLM Genom att lyssna på ljudböcker kan elever bli intresserade av att läsa. Det hoppas i alla fall Kuni-Vassor skolas rektor Tomas Koskinen. – Det elektroniska biblioteket Ebban har fungerat som ett bra komplement till skolbiblioteket, säger han.

Nyhetsbild

Misstankar om drunkningsolycka ledde till sökoperation till havs

En liten träbåt hittades i vattnet utanför Björkö fastkilad mellan två stenar. Patrullen som påträffade båten hittade även kläder flytandes i vattnet. En eventuell search-and-rescue påbörjades men snart kom meddelande om att båtens ägare var i säkerhet på land.

Nyhetsbild

Två bussar med norrmän vill uppleva villaavslutningen i Österbotten – "De vill se skärgården och hur vi firar"

När österbottningarna beger sig ut i skärgården för att fira villaavslutningen i helgen anländer samtidigt två busslaster med norrmän till Vasaregionen för att få göra samma sak. De är här för att få uppleva högtiden på nära håll. Guiden Henrik Fågelbärj säger att norrmännen vill se hur österbottningarna tar farväl av sommaren.

Nyhetsbild

OX2 vill bygga mer effektiva vindkraftverk på Kröpuln och Märkenkall

Vindkraftsbolaget OX2 vill bygga mer effektiva vindkraftverk. Det betyder i praktiken att rotorbladen blir längre. – Även om vi söker bygglov för större och högre vindkraftverk, betyder det inte att det allra största alternativet kommer att förverkligas, säger OX2:s Finlandschef Teemu Loikkanen.

Nyhetsbild

Gästgivars: Det skulle vara en katastrof för hela processen

KORSHOLM "Det ger ju publicitet" säger Lars Gästgivars om Kim Erikssons besvär. Han tror inte det leder till något men säger att ett verkställighetsförbud skulle vara en katastrof.

Nyhetsbild

Lena och Kenneth lämnade toppjobb i Oslo för Blomtorget och Österbotten

Det var under en bilfärd från Stockholm till Oslo som Lena och Kenneth Gillberg bestämde sig för att lämna toppjobben i Oslo och bli entreprenörer i den österbottniska myllan. De tog över Blomtorget i slutet av 2016, ett beslut som innebar att det hektiska storstadslivet byttes mot en vardag bland blommor, växter och trädgårdsprodukter.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

Nu inleds sjöfågeljakten – Jägare uppmanas undvika hotade änder

Årets sjöfågeljakt inleds med en rekommendation att hotade arter bör undvikas. Jägare tycker det är naturligt att man väljer vilt som det finns gott om. Replotbon Gabriella Norrgård har väntat sedan förra hösten att få köra i gång årets jakt.

Nyhetsbild

Grönsaksodlare i Solf uppskattar sina utländska arbetare: "De är som familjemedlemmar"

SOLF Det är nödvändigt med utländsk arbetskraft i dagens läge, säger grönsaksodlaren Christer Finne. För fyra år sedan anställde han iraniern Babak Kupal och har inte ångrat sig en sekund.

Nyhetsbild

Åkers skeptisk till landskapsvalets datum: "Tror inte det blir av"

KORSHOLM Rebecca Åkers reagerar med förvåning då hon får höra om landskapsvalets nya datum. Det förutsätter nämligen att landskaps- och vårdreformen ska godkännas först. SDP i Vasa valkrets är trots det redo och kommer inte heller ha några problem med att hitta kandidater, tror hon.

Nyhetsbild

Trafikverket om det italienska broraset: "Ingen risk att liknande händer här"

KORSHOLM Broraset i Genua i nordvästra Italien kan ha krävt ett tiotal dödsoffer. Att liknande skulle hända med våra broar, som Replotbron, är däremot inte troligt. Det säger Minna Torkkeli, broingenjör vid Trafikverket.

Nyhetsbild

De har tränat hinder hemma på gården – i helgen väntar Toughest i Vörå

HINDERBANELOPP Olika hinder som tär på armmusklerna visade sig vara utmanande för Annelie och Tomas Glasberg när de deltog i Toughest Umeå i fjol. Detta ville de råda bot på och byggde egna hinder hemma på gården i Solf. I helgen deltar de i Toughest Vörå.

Nyhetsbild

Ett år efter räddningsaktionen ser det bättre ut för blomkålen

För ett år sedan skulle blomkålen räddas och folk köpte den i stora mängder. I år är skörden mindre till följd av torkan och priserna därmed normala.

Nyhetsbild

Fusionsutredningen i gång efter sommaren – nu ska för- och nackdelar med fusion identifieras

VASA/KORSHOLM Ledningsgruppens möte på måndagen var startskottet för höstens fusionsutredningar i Vasa och Korsholm. På mötet presenterades de utredningar som arbetsgrupperna gjort hittills i ett utkast till mellanrapport.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Femte maratonloppet tvärs över kratern

FRIIDROTT På lördagen ordnades Meteoritmaraton för femte gången. Nytt för i år var en lagtävling, men den var inte speciellt populär bland deltagarna. – Det tar sin tid att köra in något nytt, säger Jens Heinonen som är med och arrangerar.

Logga in för att följa orten