Korsholm

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Nyhetsbild

Seminariet Rethink ökar kännedom om cirkulär ekonomi

Kan det omtalade energiklustret i Vasaregionen också bli ett kluster för cirkulär ekonomi? Den här idén lyfter seminariet Rethink upp nästa vecka.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey vände och vann

ISHOCKEY Vasaspelaren Jani Kiviniemi avgjorde för Jeppis Hockey mot Korsholm när Jeppis vände och vann med 4–8 (3–2, 1–0, 0–6).

Nyhetsbild

Stefan Hjorth: "Vi gör vårt bästa och bjuder till"

Det började med en begagnad grusbil 1993. Året efter grundade bröderna Stefan, Christer och Tomas Hjorth aktiebolaget Trans-Hjorth. Numera är det Stefan som driver företaget, som är mest känt för tankbilar och ST1 Fladan.

Nyhetsbild

Vad är det som flyter i vattnet vid Skatan?

REPLOT På lördagen såg Henrik Sundell något konstigt vid vattenbrynet i närheten av sin sommarstuga. Han gick genast ner för att undersöka och märkte att en tjock, grön sörja flöt på vattenytan. – Jag har aldrig sett något liknande, säger han.

Pedersörebördig vill bli kyrkoherde i Kvevlax

KVEVLAX Ansökningstiden till kyrkoherdetjänsten i Kvevlax gick ut på fredagen. Tjänsten lockade endast en sökande.

Nyhetsbild

Mycket arbete återstår med fusionsavtalet – "Vi vill minska invånarnas oro"

VASA/KORSHOLM På fredagen var det äntligen dags. Då låg hela fusionsavtalet på bordet när representanter från Vasa och Korsholm möttes. Vissa formuleringar kunde godkännas, men deltagarna ville ännu diskutera kring bland annat språkstabiliteten och fullmäktiges storlek.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Från Hongkong till Västerhankmo – familjen Granberg väcker nytt liv i gammalt bönehus

KORSHOLM Bönehuset i Västerhankmo renoveras för tillfället. Det ska bli ett hem för en småbarnsfamilj, men dörren ska också stå öppen för böneverksamhet.

Nyhetsbild

Jonas minns 50 000 pi-decimaler: "Du kan också få superminne"

KORSHOLM Vem har inte någon gång förargat sig över sitt dåliga minne? Vem minns inte skolan och att panikläsa inför proven för att sedan glömma allting sekunden provet var skrivet? Enligt minnesvärldsmästaren Jonas von Essen kan vem som helst memorera vad som helst – och tekniken är förbluffande enkel.

Nyhetsbild

Blixten slog familjen Lundströms vardag i spillror

KORSHOLM Christer och Henna Lundström samt deras sex söner i Smedsby har åter ganska bra struktur på vardagen. Det är tre månader sedan deras hem förstördes i en brand. Nu väntar föräldrarna sitt sjunde barn och på ett nytt hus som ska stå klart i augusti nästa år.

Nyhetsbild

Christer Fred: "Jag har gett mest tid till dem som har minst kvar"

I 25 år har Christer Fred årligen skött 50–60 cancerpatienter i livets slutskede i Korsholm och Vörå. I februari går han i pension.

Nyhetsbild

Palliativa vården i Korsholm ändrar form – långvarig skötare går i pension

KORSHOLM/VÖRÅ Den palliativa vården i Korsholm kommer att omorganiseras efter årsskiftet. Kommunen ska sköta vården medan Österbottens cancerförening och församlingen erbjuder stödpersoner.

Nyhetsbild

Våldsam bussbrand förra natten – Vd: "Det var tydligen vår tur nu"

VASA I går kväll totalförstördes en av Oravais trafiks bussar i en häftig brand på Söderfjärdsvägen i Vasa. Bussen hade genomgått granskning för bara några dagar sedan.

Nyhetsbild

Byggaren Magnus från Solf hamnade högt på skattelistan: "Det var ett misstag"

KORSHOLM Magnus Nyberg som driver ett byggföretag i Solf hamnade nästhögst på listan över förvärvsinkomster i Österbotten. Nu berättar han varför.

Nyhetsbild

Fårfarmarens djur kan slaktas även om domen överklagas

Polisen kan avliva fårfarmarens samtliga djur, trots att domen mot honom inte ens vunnit laga kraft. Det låter galet, men det är faktiskt så. Och i princip kan det hemsöka staten senare.

Nyhetsbild

LISTA: Nykarlebyborna har den högsta medianlönen i Österbotten

I Kristinestad, Korsholm och Karleby är den vanligaste månadslönen 2301–2400 euro. Här kan du se hur stora löntagarnas månadslöner är i nio österbottniska kommuner.

Nyhetsbild

Nu är det dags för slutrapporter i fusionsarbetet

KORSHOLM/VASA Nu finns en mellanrapport publicerad för fusionsutredningarna mellan Korsholm och Vasa. På onsdagen ska arbetsgruppernas slutrapporter vara klara.

Nyhetsbild

Fårfarmaren från Korsholm får aldrig mer sköta ett djur

Fårfarmaren döms till villkorligt fängelse för grovt djurskyddsbrott. Men han döms också till djurhållningsförbud – på livstid.

Nyhetsbild

Fårfarmaren förlorade i rätten – får aldrig mer sköta djur

KORSHOLM Fårfarmaren från Korsholm som åtalades för grovt djurskyddsbrott dömdes på måndag förmiddag. Han får villkorligt fängelse. Dessutom kommer hans djur att förverkas till staten snarast.

Nyhetsbild

Går att bygga hållbart också där det är kallt

KORSHOLM Ett kallt klimat gör det utmanande men absolut inte omöjligt att bygga hållbara hus. Svenska arkitekten Ulf Nordwall har samlat 31 sådana hus i ny bok.

Nyhetsbild

Vidbränd mat orsakade kraftig rök

KORSHOLM En äldre person föll och kunde inte ta sig upp med följden att maten brändes vid på spisen och orsakade kraftig rök.

Nyhetsbild

Muntliga prov kan bli aktuella i studentexamen

Från och med våren 2019 består studentskrivningarna helt och hållet av digitala prov. Men förändringen kommer inte att stanna upp.

Nyhetsbild

Mässan har börjat – Kom för att få idéer och inspiration

KORSHOLM Lediga tomter, sängar, cirkulär ekonomi och elavtal. Vasaramässan har lite allt möjligt som berör hus och hem.

Nyhetsbild

Bygg nytt, renovera och inred – Årets byggmässa lockar med experter och inspiration

SMEDSBY Den 19:e byggmässan i Botniahallen ordnas den här helgen. Arrangören Expo Österbotten firar 30 år och jubileumsåret till ära får studerande besöka mässan gratis.

Nyhetsbild

Blixthalka längs Alskatvägen – skåpbil i trafikolycka

UPPDATERAD Strax efter klockan 8 på torsdagsmorgonen fick räddningsverket larm om en trafikolycka längs Alskatvägen. Väglaget vid olycksplatsen är ytterst halt.

Nyhetsbild

Hus blev lågornas rov – Soteld troligaste brandorsaken

Uppdaterad 16.50 På onsdagseftermiddagen började ett egnahem brinna vid Karperövägen i Petsmo. Flera enheter ryckte ut för att släcka elden. Räddningsverket hade till en början problem att lokalisera ägaren, men i slutändan skadades inga personer i branden.

Nyhetsbild

På måndag stänger strejken flera idrottsanläggningar– se lista över stängda utrymmen

På måndag och tisdag går över 10 000 av fackförbundet JHL:s medlemmar i strejk. Strejken syns också i Vasa och i Korsholm, inom fastighetsservice, kosthåll samt motions-, kultur- och idrottsväsendet.

Nyhetsbild

Forskarens råd för fungerande tvåspråkighet: Sätt ribban högt

Cirka 200 personer deltog i ett allmänt möte om den pågående kommunfusionsutredningen mellan Korsholm och Vasa. Mötet hölls i Levón-auditoriet vid Vasa universitet.

Nyhetsbild

Bo-Johan demonstrerade för sjukhuset: "Vi kämpade så mycket men det räckte inte"

Bo-Johan Rönn från Södra Vallgrund var en av 10 000 österbottningar som demonstrerade för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa för två år sedan. Han är besviken över att ingen verkar ha lyssnat: "Det som hänt nu är hemskt."

Nyhetsbild

Vasa stads lokaler förblir ostädade på strejkdagarna

Städningen uteblir i Vasa stads skolor, daghem, kontor och hälsostationer på måndag och tisdag. Orsaken är strejken inom den offentliga sektorn.

Nyhetsbild

Strejken stänger idrottsarenorna i två dagar

UPPDATERAD Vasa simhall, Botniahallen och Vasa stadsbibliotek hör till de verksamheter som berörs av den offentliga sektorns tvådagarsstrejk nästa vecka.

Nyhetsbild

Rattfyllerister i Vasa och Korsholm

Flera fall av alkohol- och drogpåverkade förare i Vasa och Korsholm på lördagen.

Nyhetsbild

Här är det störst risk att krocka med en älg i Österbotten

I norra Korsholm finns den vägsträcka där det sker flest älgkrockar i Österbotten. På NTM överväger man om älgarna borde få en bro där.

Nyhetsbild

Korsholmspolitiker frias – två andra åtalade dömdes för misshandel

Korsholmspolitikern åtalades för misshandel efter ett handgemäng på en bröllopsfest i Björköby. På torsdagen friades han av Österbottens tingsrätt. De två andra åtalade dömdes för misshandel.

Nyhetsbild

Svenska ståuppkomiker gör julturné i Österbotten

Ett gäng etablerade svenska komiker uppträder i Solf, Jakobstad och i Dagsmark i december. Österbotten kryllar av väldigt fina och välutrustade uf-lokaler som är perfekta för ståuppkomik, säger Daniel Lindholm som arrangerar julturnén.

Nyhetsbild

Lindvall och Mäenpää pushar varandra till toppresultat

LÄNGDSKIDOR Dagtid är Hans Mäenpää och Christoffer Lindvall kollegor, kvällstid tränar de ihop. Fyra nätter i veckan sover de i samma rum.

Nyhetsbild

Nu ska gösarna bli fler i Kvarken – tack vare unikt projekt

Varje år utplanteras ett stort antal gösyngel längs Österbottens kust för att stärka göspopulationen i Kvarken. För att detta ska ske har man startat ett projekt för att testodla gösyngel.

Nyhetsbild

Blue Fox-damer går miste om sin nyckelspelare

INNEBANDY Blue Fox damer inledde division 1-spelet med en dubbelseger i helgen när SB Vantaa fälldes med 6–2 (2–1, 4–1, 0–1). Segrarna kan behövas för nu går Blue Fox miste om sin nyckelspelare.

Nyhetsbild

Solfbor promenerade för en trygg och vargfri vardag

KORSHOLM Uppskattningsvis 150 personer som inte inte längre vill leva efter vargens taktpinne deltog i en protestpromenad i Solf i Korsholm under söndagen. Målet var att myndigheterna ska få upp ögonen för problemet och ta deras oro på allvar.

Nyhetsbild

Olof Ahlskog älskar Saab: "Det finns de som säger att jag lider av Saabism-sjukan"

KORSHOLM Olof Ahlskog i Helsingsby har en passion för bilmärket Saab. Som hörselskadad är det inte alltid så enkelt att hålla på med veteranbilar, men han har aldrig gett upp. – Bilarna ger mig livsglädje.

Nyhetsbild

Från idé till färdig på mindre än två år – batterifabriksplanen klar att godkännas

VASA/KORSHOLM Idén presenterades i december 2016. Nu är batterifabriksplanen klar för godkännande i både Vasa- och Korsholmsfullmäktige.

Nyhetsbild

Hjortman fortsätter leda SÖU

KORSHOLM Den stora talkodagen är ett nytt inslag i verksamheten för Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU). Styrelsen fick tre nya representanter.

Nyhetsbild

Åtalade fårfarmaren har skaffat nya får

I RÄTTEN Fårfarmare åtalas för grovt djurskyddsbrott för bland annat misskötsel av får. Hans får avlivades i fjol på order av veterinär. Nu har han skaffat nya får – mitt under pågående rättegång.

Nyhetsbild

Solfbor har fått nog av vargsituationen - ordnar protestpromenad

KORSHOLM Måttet är rågat för byborna i Solf och hoppas att politiker och tjänstemän tar tag i vargsituationen. – Många känner sig väldigt begränsade på grund av vargen, säger Camilla Fant.

Nyhetsbild

Huset stod i brand då ägaren kom hem – orsaken är oklar

Då ägaren kom hem vid 15.30-tiden på torsdagen, stod hemmet i brand. Vad som orsakat branden är oklart. – Det blev stora skador på byggnaden, säger dejourerande brandmästare Ismo Ojala.

Nyhetsbild

Kryss för Vasa IFK trots spel på ett mål – "Det här var uselt"

FOTBOLL Vasa IFK fick spela nästan hela andra halvlek med en spelare mer på planen. Men gästande TuWe lyckades hålla nollan.

Nyhetsbild

Isomäki besviken derbyvinnare: "Vi saknar ödmjukhet"

INNEBANDY Ny säsong och en nivå lägre. Men Blue Fox och SB Vaasa fortsätter att bjuda på spännande drabbningar. I en målrik och svängig fredagsföreställning lyckades Blue Fox till slut ta hem segern med 11–10.

Nyhetsbild

LISTA: Var finns Österbottens största hus till salu?

BOSTADSKOLLEN Vräkiga, pampiga hus – men ett par är i behov av renovering. Här är det största huset till salu i varje österbottnisk kommun, från Kaskö till Karleby. Prislapparna varierar från över en miljon euro till 38 000 euro.

Logga in för att följa orten