Korsholm

Nyhetsbild

Fårfarmare bestörta över olaglig halalslakt i Österbotten: "Går inte heller skylla på kulturkrock"

ÖSTERBOTTEN Det finns många fårproducenter i Österbotten och de är upprörda just nu. "Tyvärr rubbas förtroendet för näringen", säger Christoffer Ingo.

Nyhetsbild

Stenfors lämnar SÖP för nytt finansinstitut i Vasa

ÖSTERBOTTEN Dan-Ove Stenfors lämnar pälsbranschen för en återgång till finansbranschen – nu som områdesförsäljningschef i ett nytt finansinstitut på väg till Vasa.

Nyhetsbild

Folk surfade på Findit mer än vanligt när de var hemma – i år vill bolaget bli ännu större

KORSHOLM Findit hade bättre besökarsiffror i fjol än året innan. Samtidigt sjönk bolagets reklamintäkter på grund av pandemin. Men vd:n Niclas Östman blickar gärna framåt – för i år händer det mycket.

Nyhetsbild

Virusforskare: Billigare vaccin ger lägre skydd mot covid än de dyrare

Vissa vacciner skyddar bättre än andra mot coronaviruset. Det billigaste ger också det svagaste skyddet. Matti Sällberg på Karolinska Institutet i Stockholm tar ändå det som erbjuds.

Nyhetsbild

Ålder och underliggande sjukdom avgör när du vaccineras mot covid-19

Lider du av högt blodtryck, astma eller diabetes som begränsar dig i vardagen? Då hör du antagligen till en riskgrupp och kan få coronavaccin i vår. Det får du också om du har fyllt 70.

Nyhetsbild

Stig Snickars har varit en dansbandsmusikens eldsjäl i 60 år: "Jag fortsätter så länge fingrarna och huvudet fungerar"

Allt började med tramporgeln i farmors lillkammare. Nu belönas Stig Snickars med titeln director musices för sina insatser på musikens område under mer än sex årtionden.

Nyhetsbild

Dagens fall finns i många kommuner: Vasa, Jakobstad, Pedersöre, Korsholm, Malax, Närpes och Laihela

Fredagens åtta nya coronafall finns i hela sju kommuner. Infektionsöverläkare Juha Salonen kan ändå ge ett par goda nyheter inför helgen: De flesta smittkedjor är kända och en patient har fått åka hem från sjukhuset.

Nyhetsbild

Mio hade bråttom ut i världen – föddes hemma på soffan

Nyfödda brukar åka på sitt livs första resa när de ska hem från BB. Men Mio gjorde tvärtom. Han åkte till BB efter att ha fötts hemma på soffan.

Nyhetsbild

Vasa, Jakobstad, Pedersöre, Närpes, Korsholm och Vörå bland dagens coronafall – "Hundratals är i karantän"

Trots att antalet nya fall är högt på torsdagen – 17 – är smittkällan känd hos de flesta av dem. Hos tre Vasabor spårar man som bäst smittkällan. Vasaborna är också flest bland de nya fallen i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Allt fler coronapatienter tas in på sjukhus – överläkare: "De är gamla och behöver vård under lång tid"

Tre av dagens fem coronafall är Vasabor och två av dem fick sin smitta på arbetsplatsen. Nu vårdas också allt fler patienter på sjukhus. "De är äldre patienter och vårdtiden blir därför lång", säger överläkare.

Nyhetsbild

Hockeytvåan startar om en vecka

ISHOCKEY Det blir ingen nystart i hockeytvåan ännu den här veckan. I nuläget ser det i stället ut att bli nedsläpp den 20 januari.

Nyhetsbild

Researrangörerna vill vara redo när det blir okej att resa igen: "Vi tänker inte ge upp"

Oravais Trafik har redan prickat in flera resor i år. Det är inte säkert att de blir av, men: "Vi måste vara redo", säger bolagets vd Niklas Iso-aho. Även andra researrangörer vågar se framåt.

Nyhetsbild

Samuel Broman firar jubileumsåret med nya utmaningar: "Man måste våga för att utvecklas"

Både i politik och arbete vill Samuel Broman hitta nya lösningar och mötas av nya utmaningar och insikter. Det får han göra på heltid nu, när han sagt upp sig från jobbet och blivit företagare.

Nyhetsbild

Kayowa kom som kvotflykting till Korsholm – "Jag visste att mina barns liv skulle förändras"

Kayowa Chimga minns inte sitt hemland Kongo. Hennes tidigaste minnen är från tiden som flykting i Zambia. I höstas gick hennes stora dröm i uppfyllelse – i Smedsby.

Nyhetsbild

Kris Huckstepp blir nya Jimmy Wargh: "Stolt över att jag fick chansen"

FOTBOLL Kris Huckstepp ersätter Jimmy Wargh som ny tränare för JBK och talangtränare för Jaros juniorer. Wargh berättar varför han tror att Huckstepp är ett bra val.

Nyhetsbild

Två kommuner fortfarande i spridningsfasen – "Vi kanske måste strama åt ytterligare"

Elva österbottniska kommuner befinner sig i accelerationsfasen och två i spridningsfasen. De starka rekommendationerna kan komma att stramas åt ytterligare.

Nyhetsbild

Trött svan räddades från isen i Grönvik – vilar sig hos Markku Harju

KORSHOLM Vid 15-tiden på måndagen fick räddningsverket larm om en svan på isen vid Grönvik badstrand i Korsholm.

Nyhetsbild

Fyra fall av covid-19 i Jakobstadsområdet – koppling till utlandet och andra orter

Under söndagskvällen kunde fyra nya fall av covid-19 konstateras inom Malmskas område. Under söndagen har också två fall uppdagats i Vasa.

Nyhetsbild

Sjöbevakarnas chef Martin Saarinen går i pension – ser fram emot fortsatt båtliv

ÖSTERBOTTEN Martin Saarinen, 55, har jobbat för Gränsbevakningen sedan 20-årsåldern och sett strukturerna ändras totalt. Han sörjer att branschen knappt kan anställa nya.

Nyhetsbild

I dag är det sextio år sedan flygolyckan i Kvevlax

PODCAST Tjugofem personer omkommer i den värsta civila flygolyckan i Finland. Den 3 januari 1961 kraschade Aeros DC-3:a i Kvevlax.

Nyhetsbild

Hjältarna vid vårdens frontlinje 2020 bär munskydd – och deras vapen är solidaritet

– Vi kan inte fortsätta så här länge till. Vaccinet är den enda lösningen, säger Barbro Nyman skötare på jouravdelningen på centralsjukhuset.

Nyhetsbild

"Att tillverka fiskenät är ett verkligt hantverk” – Lindeman firar 125-årsjubileum

Under sitt jubileumsår har Lindemans nätfabrik på Replot fått rida på vågen av fritidssektorns uppsving. Branschen hotas av billigimporten från låglöneländer och nedgången inom yrkesfisket.

Nyhetsbild

Bästa vänner med 69 års åldersskillnad: "Mommo har högsta prioritet"

En är född på 1920-talet, den andra på 1990-talet. Men Isabel och Ann-Mari är bästa vänner. I Isabels liv går mommo alltid först. Det är tydligt i coronatider.

Nyhetsbild

Salonen: "Läget är helt okej, men vi väntar oss en ökning i fallen"

För andra dagen i rad rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt om sju nya coronafall. Infektionsöverläkare Juha Salonen räknar med att fallen kommer att öka ytterligare, men i flera avseenden ser läget helt okej ut.

Nyhetsbild

Nu får Simon och Lenita chansen att prova på författarbanan – "det här känns väldigt spännande"

Simon Ventus hade precis badat julbastu och ätit risgrynsgröt när han kollade sin mejl på julafton. "Jag blev både glad och överrumplad", säger han.

Nyhetsbild

Panikångest och uppflammande uppror i heteronormativt Österbotten

Här är böckerna och debatterna som fick litteraturhjärtat att bulta extra hårt för Axel Åhman och nio österbottningar till under året som gått.

Nyhetsbild

Österbottningar tog storslam i svensk deckartävling – "Simons bidrag lockar mig alldeles särskilt"

På julafton fick Simon Ventus i Vasa och Lenita Gullberg i Kvevlax ett roligt besked. Nu börjar arbetet med att skriva en egen roman.

Nyhetsbild

Ett år sedan Heidi Mattsson fick en hjärtinfarkt – tacksam för en jul till

KORSHOLM En hjärtinfarkt förlamade en stor del av Heidi Mattssons hjärta, men hon är inte förlamad. Ett år efter infarkten möter hon livet med handlingskraft och livsglädje. Nu vill hon hjälpa andra genom sin nystartade fond.

Nyhetsbild

Över 40 nya fall på en vecka i Korsholm – flera hundra i karantän: "Toppen kom från masstester inom familjer"

KORSHOLM Sjutton massexponeringar har lett till 400 personer i karantän. De senaste dagarna har antalet bekräftade smittor varit färre.

Nyhetsbild

Coronasmitta på två daghem i Korsholm – fler tester har tagits på serviceboenden

KORSHOLM Coronafall har konstaterats på två daghem i Korsholm. Man väntar också på svar på de prover som tagits på serviceboenden. Korsholms och Oravais närsjukhus stängs nu för besök.

Nyhetsbild

Smitta på både äldreboende och skola i Vasa – "Onödigt mycket gnäll om våra preventiva åtgärder"

Två fall på lördag, fyra fall på söndag – och elva i dag, måndag. Det är Vasa stads senaste coronasiffror.

Nyhetsbild

11 fall i Korsholm på söndagen – "Tråkigt, men förhoppningsvis en ögonöppnare"

Många av de som fått positiva svar på coronatest har varit helt symptomfria. – Just därför är det så viktigt att man följer rekommendationerna, säger överläkare Sofia Svartsjö.

Nyhetsbild

LYSSNA: Efter succén med "Ida Båsk" – nu tolkar Bengtas Ballin en Tom Håkans-låt

Bengtas Ballin gör det oförskämt lätt att nynna med i låten som skildrar ett vardagligt problem.  Den sydösterbottniska duon släpper en ny låt i dag.

Nyhetsbild

Dags för julgransjakt i Österbotten – koordinater avslöjas på lördag morgon

Klockan 8 på lördag går startskottet i Julgransjakten 2020. Då har du chans att skaffa årets julgran – sex färdigt huggna granar väntar på att bli hittade på området mellan Karleby och Kristinestad.

Nyhetsbild

35 år efter olyckan i Södra Vassor – naturen har fortfarande inte återhämtat sig

Allt började med en malmtransport och en trafikolycka. Flera decennier har passerat men man kan fortfarande se att allt inte står rätt till med naturen på olycksplatsen i Södra Vassor.

Nyhetsbild

Flera katalysatorstölder i Vikby – "Tråkigt att man gör så här med andras egendom"

Polisen i Österbotten har i december fått in anmälningar om katalysatorstölder i Vasa, Korsholm, Jakobstad och Kurikka. Senast var det Vikbyborna som blev utsatta.

Nyhetsbild

Fortsatt missnöje inom Kårkullas styrelse – nästa vecka får fullmäktige avgöra framtiden

Kårkullas styrelseordförande Anna Lena Karlsson-Finne säger att styrelsen arbetade bra ihop med ledningen fram till i somras. En konflikt vände upp och ner på allt, och i nuläget anser hon inte att styrelsen kan föra Kårkulla vidare på ett konstruktivt sätt.

Nyhetsbild

Fiskare hjälpte forskare spåra österbottniska abborrar: Nu vet vi var firrarna bor

Abborren är en fisk som trivs i hemknutarna, högst  tio kilometer från fladan där den leker. Det visar en ny undersökning.

Nyhetsbild

Kyrkoherde protesterade – Borgå stift preciserar coronareglerna

Plötsligt skulle olika regler gälla i de finska och svenska församlingarna i Korsholm konstaterade kyrkoherde Jari Friman. Nu har Borgå stift uppdaterat sina anvisningar.

Nyhetsbild

Gränsbevakningens hund Kärppä fick pris – ägaren: "Men ännu roligare är det när vi lyckas på jobbet"

Kärppä är årets gränshund. Utmärkelsen får hon för att hon är duktig på att spåra både människor och narkotika. "Roligast är det när vi lyckas med något vi tränat på länge", säger hundföraren Markus Nyholm.

Nyhetsbild

Nödcentralsoperatören Pauliina Koskiniemi: Det här är ett stort tack till oss alla

KORSHOLM När Pauliina Koskiniemi svarar i jobbtelefonen är hon första länken i kedjan som ska ge dig hjälp. Privat kan hon få svara på många gratulationer just nu.

Nyhetsbild

Många tycker att Ia borde vara arg och bitter, men hon känner tacksamhet

JAKOBSTAD Det var Ia Kuulas tatuerare som föreslog att hon skulle studera konst. Med nål och bläck hade han fört över hennes teckningar på hennes hud.

Nyhetsbild

Skoltaxi gled ner i diket i Kvevlax – "Barnen fick sitta i brandbilen och värma sig"

BILDSPEL. En minibuss med sju barn på väg hem från skolan gled ner i diket längs Veikarsvägen på måndag eftermiddag. "Barnen blev lite chockade, men de fick värma sig i ambulansen och brandbilen", säger Kimmo Tuisku från Räddningsverket som var på plats.

Nyhetsbild

Permitteringar hotar dem som stöder cancersjuka – nu börjar digital insamling

Anställda kan bli permitterade och då drabbas även cancersjuka och de som behöver stöd i livets slutskede. Österbottens cancerförening kör nu igång en insamling närmast digitalt.

Nyhetsbild

Gränsbevakningen i Vallgrund väntar sig fortsatta kontroller: "Hela Europa är ju rött nu"

ÖSTERBOTTEN På måndag slutar nuvarande gränskontroller, men högst sannolikt förlängs de. Säger Martin Saarinen som ansvarar för kontrollerna i Vasa hamn.

Nyhetsbild

Uselt väder väntas på torsdag – hård vind både till havs och på land

Snöslask, hård vind och risk för översvämningar. Torsdagen är ett dygn då meteorologen utlovar dramatiskt väder.

Nyhetsbild

Aron och Axel föddes som prematurer – "Det fanns aldrig ens en tanke på att han inte skulle klara sig"

För Mikaela Teir och Emma Selänniemi tog graviditeterna slut alldeles för tidigt. Mikaelas son föddes i vecka 29+3. Emmas i 31+0.

Nyhetsbild

Ebba Håkans representerar Finland på svensk diabetesgala

Journalisten Ebba Håkans, 30, har levt med diabetes i sjutton år. Nu medverkar hon i Peter Jihdes dokumentär som sänds i TV3 på världsdiabetesdagen.

Nyhetsbild

Österbottningar vill skriva deckare med författaren Christina – "Otroligt hög nivå på bidragen"

Fyra österbottningar gick till finalen i den svenska författaren Christina Gustavsson skrivtävling. På julafton klarnar det vem som får chansen att skriva en deckare tillsammans med henne.

Nyhetsbild

Domkapitlet föreslår att Mats Björklund blir kyrkoherde i Korsholm

Domkapitlet i Borgå stift har intervjuat de två som sökt tjänsten som kyrkoherde i Korsholms svenska församling och därefter placerat Mats Björklund i första förslagsrummet.

Logga in för att följa orten