Kristinestad

Nyhetsbild

Vasa förvaltningsdomstol har längsta kötiden – "Problematiskt, men nu går det åt rätt håll"

Vasa förvaltningsdomstol har de längsta handläggningstiderna av alla förvaltningsdomstolar i Finland. I fjol var den genomsnittliga väntetiden 13,6 månader – vilket fått Justitiekanslern att reagera. Nya överdomaren Riikka Mäki lovar att de tilläggsresurser domstolen fått kommer att förkorta väntetiden på beslut.

Nyhetsbild

Fullt på flera österbottniska flyktingmottagningar: "Ungefär tio familjer har åkt men kommit tillbaka"

Ukrainska flyktingar som kommer till Österbotten behöver fortfarande hjälp, men inte i lika stor skala som tidigare.

Nyhetsbild

VIDEO: Nu är skogsrenarna i frihet – se det sista rensläppet här

Plötsligt en dag händer det: porten är öppen! Då säger skogsrenarna hej till hägnet och rusar ut i fria naturen. Nu lever 40–50 skogsrenar på Lauhanvuori i Storå – och förhoppningen är att de ska sprida sig till nya marker. Se en video från rensläppet i Storå.

Nyhetsbild

Se var det åskar mest i Österbotten – i en av våra städer har blixten slagit ner 425 gånger i år

Meteorologiska institutets statistik tjugo år bakåt talar sitt tydliga språk: Det åskar mest i västra Finland, framför allt i trakterna av Österbotten.

Nyhetsbild

55 procent fler österbottniska jobb i juni än för ett år sedan

I slutet av juni fanns det 7 456 arbetslösa inom Österbottens NTM-centrals område. Det är nästan 20 procent färre än för ett år sedan.

Nyhetsbild

Fruktat tomatvirus sprids i Europa – överinspektör befarar att finländska odlingar kan drabbas

Det farligaste av alla skadegörare och växtsjukdomar i tomatodlingar, ToBRFV-viruset, sprider sig nu snabbt i Europa. Det är en tidsfråga innan viruset upptäcks här, säger överinspektör. De ekonomiska skadorna kunde bli stora i tomatriket Närpes.

Nyhetsbild

Brist på folk som servar vindkraftverk – Nordex nyanställer tio i Närpes

Nya vindkraftsparker betyder nya arbetstillfällen inom service och underhåll. Företaget Nordex etablerar sig i Närpes och behöver omkring tio anställda. Att rekrytera personal är inte det lättaste – i synnerhet elmontörer är bristvara – och för att få fler att söka sig till vindkraftsbranschen startar en ny utbildning i Närpes i höst.

Nyhetsbild

Yvonne från Lappfjärd hjälper ukrainska husdjur att återförenas med sina ägare – snart ska hon hjälpa sårade barn och soldater

KRISTINESTAD När Yvonne Ojaniemi åkte från Ukraina tidigare i sommar hade hon hundar, katter och chinchillor med sig. De har nu fått nya hem i Finland eller återförenats med sina ägare som flytt kriget.

Nyhetsbild

Fjädring gav vika när vindkraftslast välte i Dagsmark i fjol – utredningen lyfter fram riskfaktor

Söndagens olycka i Sundom var inte den första i sitt slag. En liknande olycka inträffade i Dagsmark för ett år sedan. Vi har läst rapporten som innehåller ett förslag om en ny säkerhetsfunktion.

Nyhetsbild

Allan, 85 år, från Tjöck är fortfarande borta – sågs senast för två veckor sedan

Allan Skoglund, 85, från Tjöck i Kristinestad har ännu inte hittats. Han försvann i slutet av juni.

Nyhetsbild

Besöket i Österbotten blev en succé – Mark Levengood gör ny turné i städer och byar

"Jag har känt hur banden till Finland stärkts, vilket jag antar sker med åren. Ursprunget blir viktigare igen" sade Mark Levengood inför sin första Finlandsturné. Snart återvänder "en rätt stor anka hem till ankdammen" för en ny turné.

Nyhetsbild

Mellan 12 500 och 17 800 per månad – så mycket får välfärdsområdenas direktörer i lön

De nya välfärdsområdena för med sig en ny grupp välavlönade direktörer. Högst lön får direktören i Åbo, 17 800 euro, minst kollegan i S:t Michel 12 500. Nu står det klart vad Mellersta Österbotten betalar till sin direktör, medan politikerna i Österbotten inte ännu fastställt Marina Kinnunens nya lön. Här kan du se välfärdsområdesdirektörernas löner i Finland.

Nyhetsbild

Ilmatar har fixat finansiering till fyra nya vindkraftsprojekt – Är intresserat av Österbotten

Det finländska vindkraftsbolaget Ilmatar Energy börjar bygga fyra vindkraftsparker i Finland. Investeringen beräknas till 200 miljoner euro, varav danska AIP Management finansierar 135 miljoner euro.

Nyhetsbild

Allan, 85 år, är fortfarande försvunnen – polisen vill nu ha tips

KRISTINESTAD Kristinestadsbon Allan Skoglund, 85, försvann från Tjöck den 30 juni. Han är ännu borta.

Nyhetsbild

Äldre man fortsatt försvunnen i Kristinestad – sågs senast i torsdags

Polisen ber om iakttagelser från allmänheten, när de fortsätter söka den 85-åriga mannen som ännu är försvunnen.

Nyhetsbild

Göstas japanska trädgård blommar hela sommaren – och har en aktiv vulkan: "Bäst är att trädgården aldrig blir färdig"

Gösta Sjöqvist, 86, i Kristinestad ville ha en speciell trädgård och byggde en i japansk stil. Men där hittas också miniatyrer av hus i Lappfjärd och Härkmeri.

Nyhetsbild

Äldre man försvunnen i Kristinestad – polisen ber allmänheten att hålla ögonen öppna

På lördagskvällen meddelar polisen i Österbotten att man letar efter en 85-årig man som försvunnit.

Nyhetsbild

Röda korset utreder läget vid asylförläggningen i Kristinestad – "Alla tänkbara verktyg behövs för att rätta till situationen"

Efter att anställda vid asylförläggningen i Kristinestad riktat kritik mot Röda korsets ledning kommer man nu göra en arbetsplatsutredning.

Nyhetsbild

Närvårdaren Tarja Parkatti slog larm om vårdfel – miste jobbet och processar nu mot chefer i Kristinestad

En ledande tjänsteman i Kristinestad är åtalad för att ha utövat påtryckningar på en förman i ett privat vårdhem så att Tarja Parkatti blev avskedad. I bakgrunden finns Parkattis avslöjande om missförhållanden inom Esperi Care 2019.

Nyhetsbild

Tjänsteman och ex-vårdchef i Kristinestad åtalade för diskriminering och olaglig uppsägning – sparkade visselblåsare

Det handlar om uppsägningen av Tarja Parkatti, vårdaren som slog larm om personalbristen på Esperi Care i Kristinestad. Enligt åklagaren sparkades hon eftersom hon blev obekväm.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet ger ambulans till Ukraina – och söker förvaltningsdirektör i rask takt

En gammal ambulans som använts för vaccinationer och andra coronarelaterade uppdrag, har nyligen avskrivits. Den doneras nu till Ukraina.

Nyhetsbild

Kinnunen om att vårda ukrainska soldater i Österbotten – "Inte negativt inställda"

Hans Ingvesgård (SFP) vill att Österbottens välfärdsområde utreder om sårade soldater från Ukraina kan vårdas inom Österbottens välfärdsområde. Inte omöjligt enligt Marina Kinnunen, men frågetecken finns.

Nyhetsbild

Livskraftiga kommuner på landsbygden kräver samarbete – forskare vill se mer dialog med föreningarna

De kommande åren får föreningarna en allt större roll i våra kommuner. Ann-Sofi Backgren och Kenneth Nordberg anser att samarbetet borde fördjupas.

Nyhetsbild

Fackförbundet fick höra om problemen i Kristinestad redan 2017 – "Det är den arbetsplats jag varit mest bekymrad för genom åren"

Fackförbundet JHL fick flera anmälningar från de anställda på förläggningen i Kristinestad mellan åren 2017 och 2022. Alla vittnar om att det råder ett osunt arbetsklimat på arbetsplatsen.

Nyhetsbild

Nina och Nina upplevde osakligheter vid flyktingförläggningen i Kristinestad – "Det sades att jag mobbat mina kollegor"

Nina Söderlund och Nina Sjölander i Närpes arbetade vid Röda korsets flyktingförläggning i Kristinestad där de bemöttes osakligt av ledningen. De vill berätta efter att ha sett andra kollegor lida.

Nyhetsbild

Migri överväger åtgärder vid förläggningen i Kristinestad – "Vi utgår från att de rättar till sådant som bör rättas till"

På Migrationsverket ser de allvarligt på de missförhållanden i fråga om personalpolitiken som uppdagats vid Röda Korsets förläggning i Kristinestad. – Det ligger i vårt intresse att sådana här saker utreds, säger Pekka Nuutinen på Migrationsverket.

Nyhetsbild

Grönt ljus för upphandlingen av ett nytt klient- och patientdatasystem – "Det här är en stor och viktig sak"

För närvarande används många olika klient- och patientdatasystem inom Österbottens välfärdsområde, vilket leder till problem. Om några år ska problemen vara åtgärdade.

Nyhetsbild

Mats arbetade på flyktingförläggningen i Kristinestad: "Jag blev utskälld när jag frågade om en uppgift kunde göras annorlunda"

I två och ett halvt år såg Mats Gädda i Närpes hur kollegor bemöttes osakligt av cheferna vid flyktingförläggningen. När han försökte ta upp det upplevde han att han talade för döva öron.

Nyhetsbild

RFV prickade förläggningen redan 2020 – "Trakasserier och osakligt bemötande"

Verbala hot, skrikande, försvårande och förhindrande av utförandet av arbetsuppgifter. Regionförvaltningsverket prickade förläggningen 2020.

Nyhetsbild

Audas-Willman svarar på kritiken från Röda Korsets tidigare anställda: "Vi tar det här på största allvar"

Tidigare anställda på Röda Korsets flyktingförläggning i Kristinestad vittnar om missförhållanden. Distriktsordföranden Ann-Mari Audas-Willman säger att organisationen kommer gå till botten med problemen.

Nyhetsbild

"Osakligt beteende, psykisk terror" – anställda vid Röda korsets flyktingförläggning vittnar om grava problem

Enligt en granskning över Röda Korsets flyktingförläggning som Svenska Yle låtit utföra lider centralen av allvarliga ledarskapsproblem.

Nyhetsbild

Seglare räddades mitt i ösregn och blåst – "Fingret hade gått av i en olycka ombord"

Det var svåra väderleksförhållanden när seglaren räddades med helikopter på torsdagskvällen. – Både ösregn och hård blåst, säger en premiärlöjtnant som var med i räddningsoperationen.

Nyhetsbild

Finger lossnade ombord på segelbåt – patienten vinschades upp till räddningshelikopter

Sju personer lämnade Jakobstad för att segla söderut. I Bottenhavet, 70 kilometer utanför Kristinestads kust, blev seglatsen dramatisk på torsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Ett enat Österbotten ger sig in i kampen för riksarkivet – skickar upprop till kulturministern

Från Karleby till Bötom, från Ilmola till Korsholm – nu höjer de österbottniska kommunerna rösten för att riksarkivet ska bevaras i Vasa.

Nyhetsbild

VIDEO: Nya vita ambulanser ersätter gamla gula i fyra kommuner – "Vi ville modigt pröva på en ny färg"

Snart syns det vita ambulanser i Oravais, Laihela, Närpes och Kristinestad. Och om några år ska alla gula ambulanser i Österbottens välfärdsområde vara vita.

Nyhetsbild

Vindkraftsstöd för 1,5 miljarder, och Ömossa har fått mest – men nu är stödet på paus

Staten har hittills betalat ut 1,5 miljarder euro i garantipris för el från vindkraft. EPV Vindkraft har fått en tiondel av kakan. Enbart vindkraftsparken i Ömossa har fått 50 miljoner euro i stöd – mest i Finland. Just nu är marknadspriset så högt att staten slipper stöda vindkraft. Se här hur mycket stöd som betalats ut till Österbotten.

Nyhetsbild

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara. Här kan du se vilka som tar studenten i Österbotten i vår – från Karleby i norr till Kristinestad i söder. Vi uppdaterar namnlistan vartefter vi får uppgifter från gymnasierna.

Nyhetsbild

Efter lönepåslag: Sex av välfärdsområdets chefer har över 10 000 i månaden

Sex personer i Österbottens välfärdsområdes ledning har just nu en månadslön på över 10 000 euro, medan ytterligare elva chefer får över 8 000 euro. VBL/ÖT har granskat lönenivån efter de nya lönejusteringarna.

Nyhetsbild

Läkarbrist förlänger vårdkö till ögonenheten – fler söker sig till privata kliniker

Fem ögonläkare behövs, men centralsjukhus har endast en i tjänst. Då blir kötiderna långa. Det fick Sylvia Gran i Kristinestad och Elof Senkas i Närpes att betala starroperationen ur egen ficka. Även den offentliga sektorn vänder sig till de privata ögonklinikerna.

Nyhetsbild

Direktören för Österbottens välfärdsområde jobbar 80 timmar i veckan – Forskare: "Kan sätta press på andra anställda"

En person sköter två personers arbete och själv jobbar jag just nu minst 80 timmar i veckan, motiverade välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen högre lön till cheferna. Långa arbetsdagar under en längre tid innebär hälsorisker – och ledarens exempel kan sätta press på andra anställda, säger forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Nyhetsbild

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild

7 000 anställda belönas med extra förmån – "Gärna något som främjar hälsan"

Omkring 7 000 anställda inom Österbottens välfärdsområde får ett extra tack för allt extra slit som coronapandemin och nya organisationen fört med sig. Mobilappen Epassi fylls på med 100 euro per anställd.

Nyhetsbild

Efter snart 18 år i Korsholms tjänst – nu blir hon förvaltningsdirektör på nytt ställe

Uppdaterad. Förvaltningsdirektören i Korsholm blir ny förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Valet var lätt för samkommunens styrelse på fredagen.

Nyhetsbild

ÖSP om arrende för solkraft: Skriv inte under utan att ha förhandlat först

Solkraften vinner terräng i Finland – och bolag erbjuder markägare färdiga arrendeavtal. Diskutera saken och förhandla om pris och villkor innan du undertecknar, är rådet som ombudsman Fredrik Grannas vid ÖSP ger markägare. För ersättningarna låter nu i lägsta laget.

Nyhetsbild

Så mycket får YA:s nya rektor i lön – två andra Söfuk-chefer får också löneförhöjning

Yrkesakademins nya rektor får den näst högsta chefslönen inom samkommunen. Efter att nya rektorns lön hade fastställts justerades även direktörens lön – men den ligger fortfarande klart under landskapsdirektörens och vårddirektörens.

Nyhetsbild

Hon är favorit till chefsjobb på välfärdsområdet – tre sökanden intervjuades

Korsholms kommun får kanske se sig om efter en ny förvaltningsdirektör. Linda Jakobsson-Pada ligger bäst till för en direktörstjänst i välfärdsområdet. Det finns en klar favorit även till jobbet som strategidirektör.

Nyhetsbild

Nytt försök att upphandla patientdatasystem – "Ineffektivt med många program"

Det första försöket floppade. Nu förbereder välfärdsområdet en ny upphandling av ett patientdatasystem. Därmed ska det rensas i djungeln av dataprogram – över 350 i dag – och ge läkare, vårdare med flera mer tid för patientarbetet.

Nyhetsbild

Person gick genom isen i Kristinestad – lyckades ta sig upp ur vattnet själv

UPPDATERAD KL. 12 En person gick genom isen i Fladafjärden i Sideby på tisdagen. Personen lyckades ta sig upp ur vattnet själv och fick sedan hjälp av räddningsverkets yträddare att ta sig till stranden. Personen var svårt nerkyld.

Nyhetsbild

Patientdatasystemet Aster kostade sjukvårdsdistriktet över 10 miljoner euro – Cerner fick fjärdedel

Upphandlingen av Aster som nytt patientdatasystem begravdes efter att Vasa sjukvårdsdistrikt plöjt ner över 10 miljoner euro på projektet. Amerikanska Cerner miste storaffären, men bolaget kunde ändå fakturera sjukvårdsdistriktet 2,4 miljoner.

Logga in för att följa orten