Kronoby

Motion om hållbar amorteringsplan

KRONOBY Pro Kronoby lämnade i måndags in en motion om att kommunen borde se över sin amorteringsplan tillsammans med revisorn.

Nya val till räddningsnämnd

KRONOBY Stadsstyrelsen i Karleby har inte godkänt att Kronoby valt Adam Näse och Mats Lindh till medlem respektive ersättare i räddningsnämnden.

Pro Kronoby vill se aktivare tomtpolitik

KRONOBY Pro Kronobys fullmäktigegrupp vill att kommunen aktivare bjuder ut industritomterna vid riksåttan.

Nyhetsbild

Studerande förtroendevalda får extra ersättning

KRONOBY Förtroendevalda i Kronoby som studerar på heltid på annan ort får en extra ersättning när de deltar i möten på hemorten.

Nyhetsbild

Pro Kronoby vill att kommuninvånarna informeras om gruvprojekt

KRONOBY Den kommande gruvdriften i Kaustby påverkar miljön, men erbjuder också arbetstillfällen åt kommuninvånare och företagare i Kronoby. Därför borde kommunen ordna ett informationsmöte för allmänheten, anser Pro Kronobys Tapani Myllymäki.

Nyhetsbild

Konstgräs i Kronoby fick budgetanslag – skuldsättningen väcker oro

KRONOBY Kronobyfullmäktige ökade investeringsbudgeten med 125 000 euro på måndag kväll. Pengarna går till den konstgräsplan som ska byggas nästa år.

Nyhetsbild

Politiker sätter sig in i plastfrågan – "Plasten har blivit syndabock"

KRONOBY För att få mer kött på benen inför klimatfrågor i riksdagsvalet vänder SFP-politiker sig till sakkunniga. Rani Plast propagerar självklart för plasten.

Nyhetsbild

Tre pensioneras, två blir uppsagda på Ekorosk

Ekorosk ingår pensionsarrangemang med tre personer och två anställda mister jobbet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som förts.

IK Kronan II vaknade för sent

ISHOCKEY IK Kronans andralag förlorade med 8–3 (6–0, 1–1, 1–2) borta mot Kiekko-Veljet i division 3.

Nyhetsbild

Högklassigt och omväxlande i traditionell konsert

RECENSION Country- och blueskonserten i Kronoby gör inte den trogna publiken besviken. Årets version bjuder på mångsidiga och medryckande låtar i ett fullsatt samlingshus.

Nyhetsbild

Mångkulturellt samarbetsnätverk bildas i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Samarbetsnätverket ska ge invandrare bättre möjlighet att delta i närdemokratin. Integrationsenheten i Jakobstadsnejden bjuder in till en första diskussionskväll.

Nyhetsbild

Tre generationer Hummel jagar älg – Ralf, 90 år, fortfarande träffsäker

KRONOBY Intresset för jakt har en tendens att gå i arv. Så är det också i familjen Hummel i Kronoby där tre generationer deltar i älgjakten.

Nyhetsbild

Dags för countryfest i Kronoby: "Jag vill gärna erbjuda något nytt varje år"

KRONOBY I fem års tid har Börje Nylund försökt boka countrybandet från Sverige. Nu lyckades det äntligen. I veckoslutet spelar det på Krombi Country & Blues.

Nyhetsbild

Skånsk country i Kronoby: "Vi spelar för att vi tycker det är kul"

För grabbarna i Highway 40 blev dansbandsmusiken en inkörsport till countryn. Nu gör de sin första spelning på finländska fastlandet.

Nyhetsbild

Flygbolaget vet exakt var du bor och varifrån du flyger

Varför blev Vasa utan Ikea? Varför minskar flygpassagerarna från Kronoby? Det är knappast en världsomspännande konspiration mot Österbotten som ligger bakom.

Nyhetsbild

Syskonen Haga i landslaget

CYKELORIENTERING

OK Botnia-syskonen André och Antonia Haga fortsätter i A-landslaget i cykelorientering.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Uppåt för HBK:s juniorverksamhet

Fotboll Antalet juniorer, både pojkar och flickor, fortsätter att växa i Hovsala Bollklubb.

Nyhetsbild

Jenna tar över Terjärv Grill – en barndomsdröm blir sann

TERJÄRV När 23-åriga Jenna Gistö vid årsskiftet tar över Terjärv Grill förblir den populära grillen i lokal ägo och Terjärvdialekten kommer att höras i luckan också framöver.

Nyhetsbild

Stora ladugårdar nära bosättning knepiga för tillståndssektion

KRONOBY Tillståndssektionen i Kronoby förde i tisdags en lång diskussion om möjligheterna för en mjölkgård att få utvidga verksamheten. Stora djurgårdar nära bebyggelsen har blivit en knepig fråga.

Nyhetsbild

Nu kan man tanka i Kronoby igen – ABC öppnade nya macken på onsdagen

KRONOBY Efter ett och ett halvt år utan bensinmack kan Kronobyborna åter tanka på egen ort. Det här är efterlängtat, vet butikschef Nina Mäkelä på S-Market.

Nyhetsbild

Förintelsen görs levande på utställning i Kronoby

KRONOBY Förintelsen kan hända igen. Frågan är om samma saker inte har hänt igen efter Förintelsen – Rwanda, Bosnien, Kambodja – säger doktor Susanna Kokkonen till dem som samlats i kommungården i Kronoby.

Nyhetsbild

Polis bekymrad över ändrad skylt i Hopsala: "Det här är farligt ofog"

KRONOBY Någon gång under natten till onsdagen ändrade någon 60-skyltarna till 80 i Hopsalakorsningen längs Riksväg 8. Polisen är oroad över ofoget.

Nyhetsbild

Pälsfarm måste mäta fosforhalten i lakvatten

KRONOBY Erling & Sixten Grankull Pälsfarm Ab i Kronoby har fått miljötillstånd. Ett nytt tillståndsvillkor är att fosforhalten i det utgående vattnet från farmen ska mätas två gånger per år.

Nyhetsbild

"Folkhälsan Välfärd tryggar framtiden vid Herberts hus"

KRONOBY Att Folkhälsan tar över verksamheten är det enda rätta för att trygga fortsättningen. Det är ledningen för Pensionärshemsföreningen i Kronoby övertygad om.

Nyhetsbild

Centerns riksdagsledamot: "Kommunen kan ta över flygplatsen i Kronoby"

KRONOBY

Kronoby bjöd in riksdagsledamot Antti Kurvinen (Centern) för att han ska känna till kommunens utmaningar. Kauhavabon föreslår att andra än Finavia tar hand om flygplatser.

Nyhetsbild

Fem vill lussa i Kronoby

KRONOBY Julen närmar sej med stormsteg, men först är det dags att fira lucia. Fem flickor har i år ställt upp som luciakandidater i Kronoby.

Nyhetsbild

Sorgen blev till dikt – Alexandra Sandbäck ger ut sin tredje bok

KRONOBY Saknaden och sorgen efter mamman resulterade i en diksamling för författaren Alexandra Sandbäck. I "Signerat med ditt namn" blandar hon dikt med chathistorik.

Nyhetsbild

Folkhälsan tar över äldreboenden i Kronoby

KRONOBY Folkhälsan tar över Pensionärshemsföreningen i Kronobys boenden och service.

Nyhetsbild

Kronoby: Rani etta med långt försprång

KRONOBY Rani Plast i Terjärv är precis som tidigare år det företag som betalar mest skatt i Kronoby.

Nedervetil kan få nya tomter – styrelsen godkände markköp vid Forskants

KRONOBY Nedervetil kan få ett nytt, naturskönt bostadsområde om markaffären vid Forskants går igenom på torsdag.

Nyhetsbild

Finsk skola utreds i Kronoby - rapport ska vara klar nästa år

KRONOBY Kronoby kommun kommer igen att utreda om det borde finnas en finskspråkig skola i kommunen.

Nyhetsbild

Kronoby investerar stort och lånar mycket: "Det är oroande"

KRONOBY Kronoby planerar investera 3,5 miljoner euro nästa år, men lånar hela 5,55 miljoner. Det här är oroande, säger kommundirektör Malin Brännkärr.

Nyhetsbild

Kronoby kan få konstgräsplan – ska stå klar redan om ett år

KRONOBY Kronoby planerar i rask takt en konstgräsplan som ska fylla kraven för damligan, så att IK Myran kan spela sina hemmamatcher i kommunen.

Nyhetsbild

Omtyckt kampanj fortsätter – ungdomar får följa med en ledares vardag

Stadsdirektörer, företagsledare och chefer välkomnar ungdomar att följa med dem under en arbetsdag. Den här veckan ordnas kampanjen Ledare för en dag som blev en succé i fjol.

Nyhetsbild

IK Myran firade säsongsavslutning

FOTBOLL IK Myran håller på traditionerna och firade juniorernas säsongsavslutning i slutet av oktober, närmare bestämt i fredags. De yngre inledde kvällen och sedan tog de äldre förmågorna över stafettpinnen i festsalen i Nedervetil skola.

Nyhetsbild

Dialekt, drottning Kristina och Lars Sund – det svenska i fokus nästa vecka

KARLEBY/KRONOBY Dialekten, drottning Kristina och Lars Sund står på programmet när svenska veckan igen firas i Karlebynejden.

Nyhetsbild

Jourring för veterinärvården upplöses av landskapsreformen

JAKOBSTAD Jakobstadsregionen har en gemensam jourring för veterinärvården tillsammans med Kronoby och Karleby där det ingår fem veterinärer. Denna jourring har fungerat bra, men kommer att upplösas när landskapsreformen träder i kraft eftersom Karleby, som då hör till Mellersta Österbotten, kommer att sköta all sin jour med egna veterinärer.

Nyhetsbild

LISTA: Nykarlebyborna har den högsta medianlönen i Österbotten

I Kristinestad, Korsholm och Karleby är den vanligaste månadslönen 2301–2400 euro. Här kan du se hur stora löntagarnas månadslöner är i nio österbottniska kommuner.

Nyhetsbild

IK Kronan vann utan att imponera

ISHOCKEY IK Kronan tog sin fjärde raka seger i division 2-ishockeyn när man besegrade APV med 7–2 (0–1, 4–0, 3–1) i inför 160 åskådare i Cronehov.

Nyhetsbild

Ville Kavilo gillar nya utmaningar, vill hjälpa församlingar att utvecklas

KRONOBY På kort tid har två stora förändringar skett i Ville Kavilos liv. I september blev han pappa och den 7 oktober prästvigdes han. Nu jobbar han som församlingspastor i de tre församlingarna i Kronoby.

Nyhetsbild

Regleringen av Perho å kräver fortfarande förbättringar

KRONOBY Mycket har gjorts för att kompensera det stora ingrepp i naturen som Kaitfors kraftverk innebär. Dygnsregleringen har justerats, sik, öring och nejonögon planteras ut och en fiskväg har byggts. Men det finns ännu saker att förbättra.

Nyhetsbild

Rävlyan är Kronobys nyaste dagis – här leker, äter och sover barnen utomhus

KRONOBY De tio barnen i Kronobys nyaste dagis, Rävlyan, är spontana och glada. Matfriska lär de också vara, men så tillbringar de också hela dagarna utomhus.

Nyhetsbild

EU-förbud mot sugrör är goda nyheter för Mini-Maid

TERJÄRV Terjärvföretaget Mini-Maid har förberett sig på ett EU-förbud mot engångsvaror i plast och märker redan nu av en ökad efterfrågan på pappers- och kartongtallrikar.

Kyrkliga samfälligheten håller extra möte

KRONOBY Den länge planerade markaffären mellan Kronoby kommun och kyrkliga samfälligheten blir nu av.

Nyhetsbild

Bröllopsmusik i fokus på spelmanskonsert

TERJÄRV På fredag kväll blir det bröllopstraditioner för hela slanten i Terjärv skola. Nikulas familjeorkester spelar traditionella bröllopsstycken och Heikki Nikula berättar om gamla traditioner.

Nyhetsbild

Terjärvgrillen såld

TERJÄRV Grillen i Terjärv är såld. Ägarna Marion Byskata och Annika Kujala lämnar inom kort över till en ny företagare.

Keitele Forest får avverka i Kronoby

KRONOBY Kronoby kommun väljer bolaget Keitele Forest Oy att avverka ett skifte på cirka två hektar i Kolam.

Nyhetsbild

Två Jarojuniorer i bruttotrupp för P15-landslaget

FOTBOLL Två Jarojuniorer har blivit uttagna till den trupp på 80 spelare 2004-födda som ska utgöra grunden för det kommande P15-landslaget.

Nyhetsbild

Kvarnen först i Finland med polisförberedande utbildning

KRONOBY Hösten 2019 startar en ny, unik utbildning vid Kronoby folkhögskola. Tjugo studerande får plats på den ettåriga utbildningen som i första hand riktar sig till dem som vill söka till Polisyrkeshögskolan.

Logga in för att följa orten