Larsmo

Nyhetsbild

Färre patienter vid rehabiliteringen på Malmska

Rehabiliteringen skulle vara Malmskas regionala spetskompetens, men ändrad lagstiftning gjorde att krävande rehabilitering blev lagstadgad vid centralsjukhus. Därmed halverades också antalet patienter från Vasaregionen. Från Karleby har de aldrig varit många.

Nyhetsbild

Barnakuten i Karleby vårdar Jakobstadsbarn – patientsvinn tar död på Malmska

JAKOBSTAD Varje dag vårdas 2–3 barn från Jakobstadsregionen på barnakuten i Karleby. Barnläkare befarar att patientsvinnet utplånar Malmska.

Nyhetsbild

Svanpar och krokusknoppar– skicka in dina vårtecken

Ingen vår utan vårtecken! Nu vill vi veta hur vårens ankomst visar sig för dig – skicka in dina vårtecken till oss.

Nyhetsbild

Prisas för bästa mjölken – de lever med och för sina kor

Fyra mjölkgårdar, eller mjölkbönderna i dem, har levererat den allra bästa mjölken trettio år i rad. På torsdag premierades de för sin bedrift.

Nyhetsbild

Även Jakobstadsregionen bidrar till jätteinvestering i Vasa

Investeringar på cirka 140 miljoner euro ska klubbas av vid Vasa centralsjukhus. Som medlemmar i sjukvårdsdistrikt ska kommunerna i Jakobstadsregionen också vara med och bidra.

Nyhetsbild

Edgar ser fram emot att bli vuxen – i vår får han sin examen, och ett jobb

JAKOBSTAD För 19 år sedan visste inte Lilian Kåla (då Huhtala) om att hon väntade ett barn med Downs syndrom. Hon gjorde inget fostervattenprov vilket hon är glad för.

Nyhetsbild

Mörka siffror i polisens trafikövervakning i Österbotten: Över 300 slarvade med säkerhetsbältet

En intensivövervakning av trafiken förra veckan gav utdelning för polisen i Österbotten. Över 300 bilister stoppades när de körde utan säkerhetsbälte.

Nyhetsbild

NTM-centralen: Vårens menföre blir normalt på de österbottniska vägarna

NTM-centralen förutspår ett normalt menföre i Österbotten i vår. Orsaken är låga grundvattennivåer efter den torra sommaren i fjol. Men den milda vintern har satt sina spår på belagda vägar.

Nyhetsbild

Fler vänner behövs

JAKOBSTAD I år firar Röda Korsets vänverksamhet 60 år. Den 1 april ordnas en kurs för dem som vill vara med i verksamheten.

Nyhetsbild

Sjukhusen i Karleby och Vasa kämpar om patienterna

Åtminstone när det gäller mera avancerad specialistvård är centralsjukhusen i Karleby och Vasa många gånger i minsta laget. Samarbetsdiskussionerna har under åren gett magra resultat. Borde sjukhusen ha samma ägare?

Nyhetsbild

Sören Bäck: "Läckaget" till Karleby kan bli Malmskas räddning

Ett ytterligare försvagat Malmska riskerar att öka "läckaget" till Karleby. På detta sätt sitter Malmska rent strategiskt i en betydligt bättre sits än man först kunde ana.

Nyhetsbild

Larsmo utreder behovet av seniorbostäder i Bosund

LARSMO Larsmo utreder behovet av seniorbostäder i Bosund. Robin Sundelin (KD) som hoppats på ett seniorboende är ändå glad över det mottagande hans motion fått.

Nyhetsbild

Calle Löf ska utveckla fotbollen i Jakobstadsregionen

FOTBOLL. Carl-August ”Calle” Löf börjar jobba som regionutvecklingschef för Fotbollsregionen Jakobstad (FRJ) den 1 april.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus vill stoppa patientströmmar till Karleby – "en kamp om själar"

JAKOBSTAD Allt fler patienter i Jakobstadsregionen vårdas i Karleby. Lösningen är dyr för kommunerna. Vasa centralsjukhus försöker stoppa utvecklingen.

Nyhetsbild

Siltakorpi och Laitinen seniorettor i Larsmo

SKIDSKYTTE Annukka Siltakorpi och Heikki Laitinen var starkast i seniorklasserna när traditionella Mellersta Österbottens Biathlon Games gick av stapeln i Larsmo på lördagen med cirka 150 deltagare.

Nyhetsbild

Nygård är kampens fader

SKIDSKYTTE Juniorlandskampen i skidskytte turnerar mellan Finland och Sverige. I år står Finland och som vanligt Larsmo i tur att axla värdskapet med LIF som arrangör på både fredag och lördag.

Nyhetsbild

Rebecca Sandnäs lag vann skidskyttestafetten i Larsmo

SKIDSKYTTE Det blev en jämn batalj om segern i juniorernas landskamp i skidskytte. Finlands första lag, med Rebecca Sandnäs på startsträckan, tog en knapp seger före Sveriges lag 1.

Nyhetsbild

LISTA: Så här mycket fick kommunerna i Österbotten

Av de ansökningar som lämnades in i Österbotten till Svenska kulturfonden blev över hälften beviljade i nästan alla kommuner. Så här fördelar sig summorna:

Äldrevården väldimensionerad i Jakobstadsregionen

Förutom Sandlunden i Larsmo har samtliga boenden i Jakobstadsregionen är personaldimensionering som ligger över regionförvaltningsverkets rekommendation.

Nyhetsbild

Hemmaboende ovanligt för Larsmos äldre

Larsmo har färre över 75-åringar som bor hemma än i Pedersöre, Jakobstad och Nykarleby.

Nyhetsbild

En landskamp med framtidslöften i Larsmo

SKIDSKYTTE Svenskan Hanna Öberg är nybliven världmästare i skidskytte. År 2011 tävlade hon i den traditionella juniorlandskampen i Larsmo. På fredag tävlar nya framtidsnamn på arenan.

Nyhetsbild

Protest mot fiskodling har samlat närmare tusen namn

Ungefär 900 personer har skrivit på uppropet mot den fiskodling som planeras utanför Jakobstad och Larsmo. I uppropet oroar man sig bland annat för fosfor- och kvävebelastningen från fiskodlingen.

Nyhetsbild

Attendo ser ut att få förlängt vid Malmska

Osäkerheten kring hur vården i Finland ska organiseras framöver gör att Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk har gett grönt ljus för att förhandla med Attendo att förlänga avtalet om köptjänstläkare till Malmska jouren till utgången av 2019.

Nyhetsbild

Malmska har över 2 miljoner i fonder

JAKOBSTAD. Malmska har donationsfonder värda över 2 miljoner euro. Då Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk bildades 2010 överläts de till staden Jakobstad.

Nyhetsbild

Fortsatt ökning av Jakobstads vårdkostnader

Jakobstads och Nykarlebys kostnader för det gemensamma social- och hälsovårdsverket ökade med 4.4 respektive 3,8 procent från 2017 till 2018. Betalningsandelarna minskade med 0,4 procent för Larsmo och 0,3 procent för Pedersöre.

Vårdordförande ger grönt ljus för att jaga österbottniska stordriftsfördelar

Ledande företrädare för Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk ställer sig positiva till den pågående integreringen på österbottnisk nivå.

Nyhetsbild

Tretton Larsmovägar klassas ner – fem upp

LARSMO Kommunstyrelsen beslöt i måndags att gå in för nämnden för tekniska tjänsters förslag på reviderade vägklasser. Det innebär att tretton enskilda vägar klassas ner.

Ida Bäck efterträder Noora Kotanen

LARSMO På grund av flytt befrias Noora Kotanen från sitt förtroendeuppdrag i ungdomsrådet i Larsmo. Hon efterträds av Ida Bäck.

Nyhetsbild

Samarbetsnämnd lyfte upp riksåttan och flygplatsen

Riksväg åtta är viktig för näringslivets konkurrenskraft i Jakobstadsregionen och Karleby-Jakobstad flygplats måste stärkas. Det här poängterar den kommunala samarbetsnämnden.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen ska få ny, konkret och ambitiös klimatstrategi

Jakobstadsregionen får en ny klimatstrategi. Den ska bli konkret, men samtidigt ambitiös, säger samarbetsnämndens ordförande Mats Brandt.

Nyhetsbild

Riksdagskandidater eniga: Tveksamma till att samkommun övertar äldreomsorg

JAKOBSTAD Planen är att en kommande österbottnisk samkommun övertar äldreomsorgen. Jakobstadsregionens riksdagskandidater ser risker med lösningen.

Nyhetsbild

Minken stampar på stället – lång väg till lönsamt pris

Den positiva efterfrågan och prislyftet på rävskinnen i Vanda höll inte i sig till minkauktionen som startade på Saga Furs på måndag.

Nyhetsbild

Dags att fixa avloppet på stranden och nära vattendrag

Den som har stuga på stranden, bor nära ett vattendrag eller på grundvattenområde har tid till den sista oktober att fixa avloppet om det inte redan är gjort.

Nyhetsbild

Blåräven raskar uppåt - nuddar på nytt lönsamhet

En fullsatt auktionssal med köpare från samtliga marknadsområden och en mycket positiv stämning i auktionssalen gav även blåräven ett ordentligt lyft uppåt.

Nyhetsbild

Rävpriserna upp 16 procent – ljuset i tunneln allt klarare

Den positiva starten på fredagens rävauktion i Vanda håller inte bara i sig utan förstärks i dag. Förmiddagens facit visar en prisstegring på 16 procent.

Nyhetsbild

Ska Jakobstadsregionens äldreomsorg styras från Vasa?

Trots att det framför allt i Nykarleby har funnits missnöje med det gemensamma social- och hälsovårdsverket för Jakobstadsregionen vill man nu ta ytterligare ett steg och integrera vården på landskapsnivå.

Nyhetsbild

Positiv start för rävskinn i Vanda – bluefrost bäst i klassen

Det var livat i auktionssalen och hård konkurrens om rävskinnen som öppnade säsongens största och viktigaste auktion på Saga Furs på fredagen.

Nyhetsbild

Större grupper i Cronhjelmskolan – "Det blev en besvikelse"

I höst blir undervisningsgrupperna i Cronhjelmskolan större. Det här innebär att klasserna görs om också för dem som i dag är sjuor och åttor.

Nyhetsbild

Spelplanen skiljer sig åt – "Kvinnliga företagare mer försiktiga"

JAKOBSTAD I Jakobstadsregionen startas nästan vartannat nytt företag av en kvinna. Däremot är kvinnliga entreprenörer försiktigare och undviker stora lån.

Nyhetsbild

Busväder drar in över Österbotten – "Allra värst på vägarna på lördag"

Det utlovas intensivt snöfall i regionen de kommande dagarna, redan i dag på eftermiddagen drar ett snöområde in. – Men räkna med slaskigt väder, säger meteorolog.

Nyhetsbild

Larsmobor tyckte till om framtiden – vill göra det lättare att bo i fritidsbostad

LARSMO Många Larsmobor vill bo året runt på sommarstugan. Det borde bli enklare, tyckte flera av dem som kom till kommunens första strategimöte.

Nyhetsbild

Ekorosk börjar ta emot plastförpackningar på alla återvinningsstationer

Fler insamlingspunkter ska göra insamlingen av plastavfall tillgänglig för fler.

Nyhetsbild

Framtida artister raggas i österbottniska högstadier: "Det är bara att våga"

LARSMO Nu är det dags att lämna in sina bidrag till årets Melodi Grand Prix. I tisdags besökte MGP-gänget Cronhjelmskolan för att peppa musikintresserade elever till att söka. SE VIDEO.

Nyhetsbild

Rebecca Sandnäs tog FM-guld i skidskytte

SKIDSKYTTE Skidskytten Rebecca Sandnäs såg till att samtliga konkurrenter blev akterseglade i söndagens masstart och därmed åkte hon hem FM-guldet i 15-årsklassen.

Nyhetsbild

Två bilar genom isen utanför Bosund i helgen

LARSMO Isen bar inte för två personbilar ute i Bosund skärgård i helgen.

Nyhetsbild

Strand ställer ut sina fotografier i Larsmo

LARSMO Johan Strand fotograferar helst storslagna vyer. Men han bor i det platta Österbotten, så det kräver en del resande.

Här hittar du måndagens tv-tablå

På grund av ett tekniskt fel finns inte måndagens tv-tablåer i söndagens pappersversion av ÖT.

Nyhetsbild

Köerna till tandvården varierar mellan regionens kommuner – längst kö i Karleby

Läget inom den offentliga munvården är just nu gott i Jakobstadsregionen. I Karleby är kön något längre och köptjänster behövs för att vårdgarantin ska uppfyllas.

Nyhetsbild

Larsmo vill ha folkets syn på kommunens framtid

LARSMO Larsmo bjuder in kommuninvånarna till strategimöten med sikte på en bättre kommun år 2030.

Nyhetsbild

Flest förskolebarn i Bosund, flest ettor i Holm

LARSMO 35 barn börjar i förskolan i Bosund i höst. Det är mest i hela Larsmo.

Logga in för att följa orten