Malax

Nyhetsbild

Flera julkonserter redan slutsålda: "I år har vi tagit bort pausen"

På fyra orter är biljetterna till Årets stora julkonsert redan slutsålda. Turnén drar igång på måndag och når Österbotten i slutet av november.

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Fem blir tre – en av dem är Malax nya kommundirektör

MALAX Av de fem personer som sökte tjänsten väljer Malax kommun att gå vidare med tre. En av dem är tf kommundirektör Jenny Malmsten.

Nyhetsbild

Myndigheter stoppar skarvgryta i Malax

Lagen förbjuder innehav av skarv, slår överinspektör Ritva Kemppainen på Egentliga Finlands NTM-central fast. Att fågeln är lagligt skjuten och tillredd på Åland spelar ingen roll. Därför serveras ingen skarvgryta på Lunchdisken i Malax på fredag.

Nyhetsbild

Spelet "Granny" ställer till det i skolor och daghem – "En del verkade skräckslagna"

MALAX En grå farmor/mormor med vita ögon, klädd i en lång vit särk går omkring i ett ödsligt hus. Det gäller att röra sig tyst och gömma sig till spöklik musik, för hittar farmor dig slår hon ihjäl dig. Spelet "Granny" smög sig in i förskolan i Yttermalax.

Nyhetsbild

Lunchrestaurang i Malax serverar skarvgryta

MALAX Hur låter det med skarv till lunch på fredag? Lunchdisken i Malax kokar skarvgryta för hugade lunchgäster.

Nyhetsbild

Flera rattfyllerister i farten i Vasa och Malax

Polisen hade en bråd kväll och natt med rattfyllerister som körde in i både väggar och stolpar.

Nyhetsbild

Vindkraftsprojektörer i Malax lyckades få Ikea till Österbotten

MALAX Ingmar Sjöblad är nöjd. OX2 Wind kommer att bygga två vindkraftsparker i Malax, på Långmossa och i Ribäcken – åt Ikea. Den ena av dem, Långmossa Wind Park, har funnits i Sjöblads tankar dagligen i snart sex år. Då ytterligare ett år gått ska den vara klar.

Nyhetsbild

Sports kanadensare trivdes i Malax: "Nästan som hemma"

ISHOCKEY Sport laddade för onsdagskvällens hemmamatch mot Jukurit med ett intensivt träningspass i Malax ishall på tisdagen. Laget har en del skadeproblem och ännu en anfallare ser ut att bli borta länge.

Nyhetsbild

Snart tar Ikea sin elektricitet från Malax

MALAX Ikea gör den största vindkraftsinvesteringen utan statligt stöd någonsin i Norden. Hälften av vindkraftverken ska stationeras i Malax.

Nyhetsbild

Sport tränar i Malax under strejken

ISHOCKEY Ishallen i Vasa är stängd på måndag och tisdag på grund av strejken inom den offentliga sektorn. Det innebär lite ändringar i vardagen för Sport.

Nyhetsbild

Bil antände växthus i Petalax – femton enheter skickades ut

UPPDATERAD En bil började brinna på Petalaxvägen i Malax på fredagsnatten. Elden spred sig till ett växthus som låg strax intill.

Nyhetsbild

Ödemarksrådet Lorenz Uthardt om de skjutna djuren: "Ingen riktig jägare gör något sånt här"

Fyra älgar och en vitsvanshjort har skjutis olovligt i Österbotten under den senaste tiden. Ödemarksrådet Lorenz Uthardt säger att skjutningarna är förkastliga och skadar jägarnas rykte.

Nyhetsbild

Ungdomar utan jobb lär sig allt om fiske – ger bättre välmående och nya idéer

I höst får sex arbetssökande ungdomar från Malax lära sig hur det är att jobba som fiskare. Det här ska motverka utanförskap och inspirera till en ny karriär, menar Naturresursinstitutet Luke.

Nyhetsbild

Döda älgar med skotthål påträffade i Malax och Närpes – polisen utreder misstänkt jaktbrott

Älgkadaver med skotthål har påträffats i Malax och Närpes. Det är oroväckande, säger jaktchef. Polisen uppger att fallet utreds som jaktbrott och vill nu ha tips från allmänheten.

Nyhetsbild

Närpesbo körde för fort i Malax

MALAX 135 på 80-område gjorde att 20-åring blev av med körkortet.

Nyhetsbild

Här är det störst risk att krocka med en älg i Österbotten

I norra Korsholm finns den vägsträcka där det sker flest älgkrockar i Österbotten. På NTM överväger man om älgarna borde få en bro där.

Nyhetsbild

Åren i Malax har gett Mats Brandt mer flexibilitet – "Malax är mer än en kommun"

Högvis med utlåtanden om strukturreformer, en lång rad byggen och renoveringar, en förnyelse av kommunförvaltningen. Det är tre saker som stått i förgrunden under Mats Brandts tio år som kommundirektör i Malax.

Nyhetsbild

Intrång och smygfilmning på två pälsfarmer i oktober

Aktivister har gjort intrång och smygfilmat på två österbottniska pälsfarmer i början av oktober, uppger Finlands pälsdjursuppfödares förbund Pro Fur.

Nyhetsbild

De vill uppmärksamma de osynliga barnen och bryta tabun kring missbruk

Minst vart femte barn har en förälder som använder alkohol på ett problematiskt sätt eller redan är beroende. Trots att det är så vanligt blundar vi ofta för det.

Nyhetsbild

Hus brann i Malax – två hundar döda

MALAX Ett egnahem på Granholmsvägen i Svarvar i Malax började brinna på fredag eftermiddag. Larmet kom 15.30-tiden.

Nyhetsbild

Berättelsen om Helena Larsdotter fortsätter fascinera

KARLEBY I höst samlas lokala medeltida berättelser in från hela Österbotten. Kultur-Österbottens rundtur tog avstamp i Karleby där man kan sin medeltid.

Nyhetsbild

Jägarna inför älgjakten: "Vi avbryter om vargen tar en hund"

MALAX Älgjakten rycker allt närmare, men det gör också vargen. Vargobservationerna i Malax har mer än fördubblats på ett år och jägarna är oroliga: "Vågar vi släppa ut våra jakthundar längre?" Därför har de fattat ett drastiskt beslut: Så fort som en hund dödas avbryts älgjakten.

Nyhetsbild

Malax avtackade kommundirektören med blommor, fem tal och en grill

Malax kommundirektör Mats Brandt, som är på väg till posten som stadsdirektör i Nykarleby, avtackades efter torsdagens fullmäktigemöte. Som presenter fick han blommor, ett bordsstandar samt en gemensam gåva från kommunen och personalen – en gasgrill.

Nyhetsbild

LISTA: Var finns Österbottens största hus till salu?

BOSTADSKOLLEN Vräkiga, pampiga hus – men ett par är i behov av renovering. Här är det största huset till salu i varje österbottnisk kommun, från Kaskö till Karleby. Prislapparna varierar från över en miljon euro till 38 000 euro.

Nyhetsbild

Elavbrott och omkullfallna träd i stormens spår under natten

Nästan 3000 hushåll på Vasa elektriskas område var utan el vid sextiden på torsdagsmorgonen, och sedan stormen började tillta vid 18-tiden på onsdagskvällen har räddningsverket haft totalt 59 uppdrag.

Nyhetsbild

Höststormarna drar in över Österbotten – tusentals hushåll utan el

Stormen tilltar under onsdagskvällen och orsakar som bäst en hel del strömavbrott längs med den österbottniska kustremsan. Tusentals hushåll mellan Närpes och Nykarleby är utan el vid niotiden på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Nina Smulters avhandling ger resultat: Förbättrar vården för hjärtopererade

Det kan hända plötsligt, utan förvarning. Patienten som nyligen blivit hjärtopererad kan bli aggressiv, förvirrad eller reagera långsamt. Tillståndet kallas delirium och Malaxbon Nina Smulter lyfter upp det i sin doktorsavhandling – ett arbete som redan lett till förändrade vårdrutiner.

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Smulter mot Smulter – och bägge vill vinna division 2

ISHOCKEY På fredag inleds division 2 och bröderna Fredrik och André Smulter leder varsitt lag. "När allt klickar spelar vi Österbottens mest underhållande hockey", säger Fredrik Smulter.

Nyhetsbild

Internationellt forskarteam djupstuderar Kvarken för ny skyddsstatus: "Vi är pionjärer"

MALAX Trots kyla och bara en halvmeters sikt njuter Sergio Losada och de andra spanjorerna av Kvarkens skärgård. De dyker på ställen där ingen varit förut. "Pionjärarbete", säger de själva.

Nyhetsbild

David om sin kamp med drogerna: "Att lägga knarket åt sidan är den lätta delen"

MALAX I tio år var det droger som styrde David Björkströms handlingar och tankevärld. Han har lagt av med drogerna, men det var när missbruket slutade som kampen började.

Teatergrupper startar i Malax och Purmo

Unga Scenkompaniet startar tre nya teatergrupper för barn och unga i höst: onsdag 12.9 klockan 15 för barn i åldern 7–12 år på Konstverkstaden Malakta, samt torsdag 13.9 klockan 17 för barn 7–12 år och klockan 18 för ungdomar 13–19 år på Purmogården.

Nyhetsbild

Bankdirektören bytte jobb, språk, make och hemort – nu promoveras hon

MALAX Bankdirektören Anne Söderman tröttnade på att sälja kunders hus och egendom under lågkonjunkturen i Kauhava. Hon började studera ekonomi vid Vasa universitet, bytte arbete och gifte om sig. Hon flyttade till Malax, lärde sig svenska och doktorerade i strategiskt ledarskap. På fredag promoveras hon tillsammans med 76 doktorer och 9 hedersdoktorer.

Nyhetsbild

Kommuner i Österbotten vädjar: Det finns ett skriande behov av stödfamiljer

Det råder konstant brist på stödfamiljer i Österbotten. Så har det varit i många år. Nu vill flera kommuner göra något åt saken tillsammans.

Nyhetsbild

Potatisodlarnas framtid i vågskålen – "Gränsen är nådd"

PETALAX Potatisodlarna i Finland går mot ett av de sämsta skördeåren under hela 2000-talet. Låga odlarpriser får många att ifrågasätta om det finns en framtid för de finländska potatisodlarna.

Nyhetsbild

Stefan skapar ljudmiljöer som hjälper andra slappna av – ljudet blev hans terapi under utbrändheten

Ljud hjälpte Stefan Backas när han var utbränd och nu använder han ljudterapi för att hjälpa andra slappna av från stress och komma djupare i sin meditation.

Nyhetsbild

Försiktigt positivt till egen regional vårdreform – om äldreomsorgen lämnas bort

VASA En egen vårdreform för Österbotten är bättre än att staten tvingar fram den, men lämna äldreomsorgen utanför. Det anser Michael Luther (SFP), ordförande för vårdnämnden i Korsholm. I Vörå och Malax är tongångarna tveksammare.

Nyhetsbild

Motorbåt utanför Bergö åkte i cirklar utan förare – medelålders man kunde inte räddas

UPPDATERAD 22:32 Ett räddningsuppdrag pågick sydväst om Bergö i Molpegrundet runt klockan 18 tiden på lördagen. En person hittades i vattnet och sjöräddningen försökte återuppliva mannen utan resultat.

Nyhetsbild

Nej till störning av skarv i Malax och Vasa – "De tar inte skadorna på allvar"

Korsnäs-Malax fiskeområde får varken behandla ägg eller skjuta skarvar på sitt område. Det beslutet har NTM-centralen i Egentliga Finland fattat.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

Upprepade fall av anlagda bränder och ofog i Malax

Anlagda bränder och ofog nattetid har drabbat Malax de senaste månaderna. Natten till lördagen hade någon tänt eld på tre postlådor. En ortsbo, som kontaktat VBL, vill uppmana folk att hålla ögonen öppna – och att anmäla ofoget.

Nyhetsbild

Alkohol inblandat i båtolyckan utanför Bergö – båtföraren misstänks för roderfylleri

BERGÖ Orsaken till söndagskvällens båtolycka utanför Bergö misstänks vara roderfylleri, uppger sjöbevakningen. Båten som körde på grund väster om Bredhällans fiskehamn hade hög hastighet när olyckan inträffade.

Nyhetsbild

Motorbåt i sjönöd utanför Bergö – alla personer ombord räddades av förbipasserande båtförare

Uppdaterad 21.12 En motorbåt med tre personer ombord har stött på grund och sjunkit utanför Bergö, rapporterar Västra Finlands sjöbevakningssektion. Ingen av de ombordvarande har skadats.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Rektorn fyller 50 på läsårets första dag – "Lärare lägger grunden till samhället"

Efter 20 år i branschen känner sig Margareta Bast-Gullberg hemma i skolkorridorer och -klasser. Att inleda ett nytt läsår är ren skolmagi för rektorn på Gymnasiet i Petalax. Själv fyller hon 50 på läsårets första dag.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

Österbottniska båtfirmor fruktar handelskrig: Nästan alla USA-båtar tillverkas här

MALAX Malaxföretaget Targa och Karlebybaserade Sargo följer handelskriget med bävan. Båda motorbåtstillverkarnas marknad växer i USA, men det kan snabbt ta slut.

Logga in för att följa orten