Malax

Nyhetsbild

Experten Josefine Sjöstrand tipsar: Så förbereder du hemmet för elavbrott

Det är viktigt att veta hur man klarar tre dygn utan el och vatten hemma, det tycker sjuttonåriga Josefine Sjöstrand. Hon är expert på hur man förbereder hemmet för störningar, som till exempel stormar och elavbrott.

Nyhetsbild

Anna Sjöström gör praktik hos senator i Washington DC i höst

Malaxbördiga Anna Sjöström har sedan barnsben varit intresserad av politik – och särskilt den politiska arenan i USA. I höst får hon möjligheten att arbeta med sitt intresse då hon ska praktisera hos amerikanska senatorn Ron Wyden i Washington DC.

Nyhetsbild

Löpgrupper i hela Norden håller tyst minut för Mikael Sten: "Han hade alltid ett leende på läpparna"

VASA Malaxbon Mikael Sten, som omkom i lavinen i Tamokdalen, är djupt saknad av vännerna i Team Nordic Trail. Alla löpgrupper i Norden håller en tyst minut för honom med start i Vasa i kväll.

Nyhetsbild

Först fick Elina och Lasse tre biologiska barn – sedan adopterade de två till

MALAX Elina och Lasse Kortelahti har adopterat två barn med specialbehov. Hon skulle gärna adoptera ett till men myndigheterna tycker inte att deras familj behöver ytterligare ett barn.

Nyhetsbild

Snart ett dygn utan ström – "Vi på landet räknas inte", säger drabbad

Stormen har orsakat enorma störningar i elnätet. På onsdagskvällen har många varit utan el i 20 timmar. Någon information om när den kommer tillbaka får de inte.

Nyhetsbild

Här blåste det som hårdast i Österbotten

Vindarna var ovanligt starka runt de österbottniska knutarna i tisdags.

Nyhetsbild

UPPROP: Hur firar du nyåret?

Det nya året firas både stort och smått i dag. Hur firar du nyår? Finns det något som absolut måste finnas för att det ska vara ett ordentligt nyår? Skicka in bilder på ert firande och en kort beskrivning till online@hssmedia.fi så sammanställer vi Österbottens firande!

Nyhetsbild

Seinäjoki växer – men landskapet omkring minskar

Seinäjoki knappar in på Vasa i antal invånare. Men Södra Österbotten minskar mer än centralorten växer, och Österbotten minskar inte alls.

Nyhetsbild

Rävskinn säljer till stabilt förlustpris – "Skinnberget ännu för högt"

VANDA Ett medelpris på 55 euro för blåräv, ryggraden i Finlands pälsnäring, räcker knappt till för att täcka foderkostnaden.

Nyhetsbild

Österbotten-aktuell komiker: Ekonomiskt är detta ett förkastligt projekt

Babben Larsson, från Sverige, gör allt för att undvika sina gamla turnéspår. I april gör hon två shower i Österbotten – men inte i Vasa och Jakobstad.

Nyhetsbild

Nya läkarhelikoptrar till Seinäjoki och Kouvola – staten finansierar med 27 miljoner euro

Regeringens ministerarbetsgrupp för reformer fastställde i dag att med stöd av ny finansiering ska de nya baserna för läkarhelikoptrarna inrättas i Seinäjoki och Kouvola.

Nyhetsbild

Rävpriserna fortsätter stampa på olönsam nivå

VANDA Både finnsjubben och silverrävarna som gick under klubban den första auktionsdagen i Vanda rasade ner till ett pris som är olönsamt.

Nyhetsbild

Fallande pris för finnsjubb inledde rävauktion

VANDA Finnsjubben inledde pälsauktionen i Vanda i dag. Sjubben har de senaste åren i motsats till räv varit en lönsam produkt, men inte nu längre.

Nyhetsbild

Så undviker du stress med vardagsmaten – kostvetaren Silvia tipsar

För många är vardagsmaten ett nödvändigt ont, det visar undersökningen Min mat. Kostvetare Silvia Englund tipsar om knep som underlättar matlagningen.

Nyhetsbild

Vad kunde väl vara bättre än en julkonsert, frågar sig Hans Martin

PEDERSÖRE Hans Martin och Tom Käldström besöker fyra kyrkor under den miniturné de gör tillsammans med Lotta Borg och Markus Stara. På programmet står julsånger.

Nyhetsbild

För att fira livet samlar Malin in pengar till förmån för långtidssjuka barn

Under det senaste året har födelsedagsinsamling på Facebook blivit populärare. Fanny Broo hakade på fenomenet, medan 29-åriga Malin Vesterback gick en annan väg.

Nyhetsbild

Kyrkan är redan fullbokad inför Hvidstens julkonsert i Jakobstad

JAKOBSTAD Erik-André Hvidsten behöver inte oroa sig över att sjunga inför tomma rader på tisdag kväll. Hans julkonsert i Pedersöre kyrka är fullbokad.

Nyhetsbild

Ledande överläkare: Vaccinera dig mot mässling – risken att insjukna är inget skämt

Risken för att någon insjuknar i mässling också i Sydösterbotten är påtaglig. Ledande läkaren Peter Riddar uppmanar ovaccinerade att göra det nu. Rådgivningsbyråerna har vaccin.

Nyhetsbild

Infektionsöverläkare: Skydda er, det finns risk för större epidemi

Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus, uppmanar kommuner att ordna vaccinationstillfällen. Han ser risk för en större epidemi.

Nyhetsbild

Se vår karta – många barn är utan MPR-vaccin i Österbotten

Det lyser kraftigt rött i två kommuner i Österbotten. Vår statistik visar att det finns stora variationer i vilken utsträckning föräldrarna vaccinerar sina barn.

Nyhetsbild

IK Kronan vann borta mot Malax IF

ISHOCKEY IK Kronan bortabesegrade Malax IF i en målrik match.

Storstryk för IFK Lepplax – rasade ihop i andra perioden

ISHOCKEY En katastrofal andra period blev ödesdiger för IFK Lepplax i bortamatchen mot Malax IF på fredagen.

Nyhetsbild

Jesse tar inställd färjtur med ro – "Vi får ju se Sverige"

En del tar bilen runt Bottenviken när färjan över Kvarken inte går. Jesse Piispanen från Johannesdal i Malax är en av dem.

Nyhetsbild

"Malax fick väldigt bra sökanden, men de kunde ha varit fler"

Presidierna i kommunstyrelsen och -fullmäktige i Malax samlades på måndagskvällen för att diskutera dem som sökt tjänsten som kommundirektör. Beslutet om hur man går vidare fattas den 5 november.

Nyhetsbild

Ökad inflyttning och fler arbetsplatser högt på Malax KD-kandidaters önskelista

Ökad inflyttning, fler arbetsplatser  – och en plats i hockeyligan för Malax IF. Det skulle Malax kommundirektörskandidater ge kommunen om de fick svinga trollspöet.

Nyhetsbild

Jenny Malmsten: "Jag ser att Malax har väldigt många styrkor och stor potential"

Jenny Malmsten, en av dem som sökt kommundirektörstjänsten i Malax, tycker om att nå lösningar genom samarbete.  Så här svarar hon på några frågor.

Nyhetsbild

Marcus Beijar: "Jag vill utveckla Malax till kommunen med högst livskvalitet i Österbotten"

Marcus Beijar, en av dem som sökt kommundirektörstjänsten i Malax, är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Så här svarar han på några frågor.

Nyhetsbild

Martin Norrgård: "Malax kan utvecklas ytterligare genom att locka nya företag till kommunen"

Martin Norrgård, en av dem som sökt kommundirektörstjänsten i Malax, är en lagspelare som tar initiativ. Så här svarar han på några frågor.

Nyhetsbild

Se grafik: Arbetslösheten i Österbotten fortsätter att minska

Antalet arbetssökande minskade med 1674 personer jämfört med motsvarande tid för ett år sedan, det meddelar NTM-centralen i Österbotten.

Nyhetsbild

Flera julkonserter redan slutsålda: "I år har vi tagit bort pausen"

På fyra orter är biljetterna till Årets stora julkonsert redan slutsålda. Turnén drar igång på måndag och når Österbotten i slutet av november.

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Fem blir tre – en av dem är Malax nya kommundirektör

MALAX Av de fem personer som sökte tjänsten väljer Malax kommun att gå vidare med tre. En av dem är tf kommundirektör Jenny Malmsten.

Nyhetsbild

Myndigheter stoppar skarvgryta i Malax

Lagen förbjuder innehav av skarv, slår överinspektör Ritva Kemppainen på Egentliga Finlands NTM-central fast. Att fågeln är lagligt skjuten och tillredd på Åland spelar ingen roll. Därför serveras ingen skarvgryta på Lunchdisken i Malax på fredag.

Nyhetsbild

Spelet "Granny" ställer till det i skolor och daghem – "En del verkade skräckslagna"

MALAX En grå farmor/mormor med vita ögon, klädd i en lång vit särk går omkring i ett ödsligt hus. Det gäller att röra sig tyst och gömma sig till spöklik musik, för hittar farmor dig slår hon ihjäl dig. Spelet "Granny" smög sig in i förskolan i Yttermalax.

Nyhetsbild

Lunchrestaurang i Malax serverar skarvgryta

MALAX Hur låter det med skarv till lunch på fredag? Lunchdisken i Malax kokar skarvgryta för hugade lunchgäster.

Nyhetsbild

Flera rattfyllerister i farten i Vasa och Malax

Polisen hade en bråd kväll och natt med rattfyllerister som körde in i både väggar och stolpar.

Nyhetsbild

Vindkraftsprojektörer i Malax lyckades få Ikea till Österbotten

MALAX Ingmar Sjöblad är nöjd. OX2 Wind kommer att bygga två vindkraftsparker i Malax, på Långmossa och i Ribäcken – åt Ikea. Den ena av dem, Långmossa Wind Park, har funnits i Sjöblads tankar dagligen i snart sex år. Då ytterligare ett år gått ska den vara klar.

Nyhetsbild

Sports kanadensare trivdes i Malax: "Nästan som hemma"

ISHOCKEY Sport laddade för onsdagskvällens hemmamatch mot Jukurit med ett intensivt träningspass i Malax ishall på tisdagen. Laget har en del skadeproblem och ännu en anfallare ser ut att bli borta länge.

Nyhetsbild

Snart tar Ikea sin elektricitet från Malax

MALAX Ikea gör den största vindkraftsinvesteringen utan statligt stöd någonsin i Norden. Hälften av vindkraftverken ska stationeras i Malax.

Nyhetsbild

Sport tränar i Malax under strejken

ISHOCKEY Ishallen i Vasa är stängd på måndag och tisdag på grund av strejken inom den offentliga sektorn. Det innebär lite ändringar i vardagen för Sport.

Nyhetsbild

Bil antände växthus i Petalax – femton enheter skickades ut

UPPDATERAD En bil började brinna på Petalaxvägen i Malax på fredagsnatten. Elden spred sig till ett växthus som låg strax intill.

Nyhetsbild

Ödemarksrådet Lorenz Uthardt om de skjutna djuren: "Ingen riktig jägare gör något sånt här"

Fyra älgar och en vitsvanshjort har skjutis olovligt i Österbotten under den senaste tiden. Ödemarksrådet Lorenz Uthardt säger att skjutningarna är förkastliga och skadar jägarnas rykte.

Nyhetsbild

Ungdomar utan jobb lär sig allt om fiske – ger bättre välmående och nya idéer

I höst får sex arbetssökande ungdomar från Malax lära sig hur det är att jobba som fiskare. Det här ska motverka utanförskap och inspirera till en ny karriär, menar Naturresursinstitutet Luke.

Nyhetsbild

Döda älgar med skotthål påträffade i Malax och Närpes – polisen utreder misstänkt jaktbrott

Älgkadaver med skotthål har påträffats i Malax och Närpes. Det är oroväckande, säger jaktchef. Polisen uppger att fallet utreds som jaktbrott och vill nu ha tips från allmänheten.

Nyhetsbild

Närpesbo körde för fort i Malax

MALAX 135 på 80-område gjorde att 20-åring blev av med körkortet.

Nyhetsbild

Här är det störst risk att krocka med en älg i Österbotten

I norra Korsholm finns den vägsträcka där det sker flest älgkrockar i Österbotten. På NTM överväger man om älgarna borde få en bro där.

Nyhetsbild

Åren i Malax har gett Mats Brandt mer flexibilitet – "Malax är mer än en kommun"

Högvis med utlåtanden om strukturreformer, en lång rad byggen och renoveringar, en förnyelse av kommunförvaltningen. Det är tre saker som stått i förgrunden under Mats Brandts tio år som kommundirektör i Malax.

Nyhetsbild

Intrång och smygfilmning på två pälsfarmer i oktober

Aktivister har gjort intrång och smygfilmat på två österbottniska pälsfarmer i början av oktober, uppger Finlands pälsdjursuppfödares förbund Pro Fur.

Nyhetsbild

De vill uppmärksamma de osynliga barnen och bryta tabun kring missbruk

Minst vart femte barn har en förälder som använder alkohol på ett problematiskt sätt eller redan är beroende. Trots att det är så vanligt blundar vi ofta för det.

Logga in för att följa orten