Malax

Nyhetsbild

Sälen äter upp midsommarlaxen – fiskare på Bergö: "Man vill bara släppa allt och åka hem igen"

BERGÖ Lokala fiskare kämpar med att få ihop laxbeställningarna till midsommar. Kim Sundén är yrkesfiskare på Bergö och en stor del av hans inkomst har ätits upp av gråsälar.

Nyhetsbild

Nu ökar vargarna i väst – i Lappland dödades rekordmånga renar: "Läget kan ändra snabbt också i Österbotten"

Finland har nu 60 revir och 290 vargar. Mest har de ökat i sydväst. I Österbotten är läget lugnt. "Vi har mest strövargar och ungar", säger Stefan Pellas.

Nyhetsbild

Sexualiteten är en positiv kraft men kan också ha mörkare sidor –"Det här är upplevelser som många kvinnor delar"

På söndag blir det premiär för en folklig punkpolka på dialekt. Susanne Marins släpper sin nya låt "Rykte i byin".

Nyhetsbild

Thomas Lundin leder allsångskvällar i Närpes och Nykarleby – så väljer han ut sånger

Thomas Lundin leder allsångskvällar tillsammans med Thomas Enroth i Nämpnäs paviljong i Närpes på fredag och på Juthbacka i Nykarleby på lördag.

Nyhetsbild

Grönt ljus för upphandlingen av ett nytt klient- och patientdatasystem – "Det här är en stor och viktig sak"

För närvarande används många olika klient- och patientdatasystem inom Österbottens välfärdsområde, vilket leder till problem. Om några år ska problemen vara åtgärdade.

Nyhetsbild

NTM beviljar undantag för skarvbestånd i Malax – "Otroligt positivt efter förkastad ansökan"

MALAX Fem år efter att ansökan om att få minska på skarvbeståndet i Malax, Korsnäs och Bergö fiskeområden kom slutligen ett jakande beslut in. 500 skarvar får skjutas och äggen kan oljas – i viss utsträckning.

Nyhetsbild

Nu finns nya mål för båtfolk i sommar: "Världsarvet har blivit ett jättestort friluftsområde"

Kaféer, nya bryggor och utflyktsmål och farleder som förbättras. Nu finns alla förutsättningar för en fin båtsommar – med flera nyheter i Kvarken.

Nyhetsbild

Christian Granlund i Malax vill att alla ska kunna skaffa elbil, själv har han snart två på gården: "Synd att de är så dyra"

Det stämmer inte att man måste vara rik för att ha råd med elbil. Christian Granlunds begagnade Nissan kostade lite över 10 000 euro.

Nyhetsbild

Staten gör nytt försök med naturskyddsområde i Kvarken – Rurik Ahlberg: Vi tycker inte att det är motiverat

Efter en nästan två år lång paus rullar de statliga planerna på att inrätta ett naturskyddsområde i Kvarken vidare. Nu får de som använder områdena chansen att göra sina röster hörda. Kritiska röster finns redan.

Nyhetsbild

Ett enat Österbotten ger sig in i kampen för riksarkivet – skickar upprop till kulturministern

Från Karleby till Bötom, från Ilmola till Korsholm – nu höjer de österbottniska kommunerna rösten för att riksarkivet ska bevaras i Vasa.

Nyhetsbild

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara. Här kan du se vilka som tar studenten i Österbotten i vår – från Karleby i norr till Kristinestad i söder. Vi uppdaterar namnlistan vartefter vi får uppgifter från gymnasierna.

Nyhetsbild

Efter lönepåslag: Sex av välfärdsområdets chefer har över 10 000 i månaden

Sex personer i Österbottens välfärdsområdes ledning har just nu en månadslön på över 10 000 euro, medan ytterligare elva chefer får över 8 000 euro. VBL/ÖT har granskat lönenivån efter de nya lönejusteringarna.

Nyhetsbild

I år är vårbruket extra känsligt – lyckad skörd kan vara allt som hejdar en matkris, säger ÖSP:s Tomas Långgård

MALAX Det är alltid en speciell känsla att inleda vårbruket, säger Tomas Långgård, bonde och ÖSP-ordförande. Men i år är det extra nervöst. Två stora kriser knackar på dörren.

Nyhetsbild

Nyko permitterar personal – alla foderkök jobbar med mindre stab

Sedan en tid tillbaka är sex anställda ur produktionspersonalen i Nykos foderkök i Nykarleby permitterade. Även andra foderkök har krympt sin personal, men klarat omställningen tack vare naturlig avgång.

Nyhetsbild

Direktören för Österbottens välfärdsområde jobbar 80 timmar i veckan – Forskare: "Kan sätta press på andra anställda"

En person sköter två personers arbete och själv jobbar jag just nu minst 80 timmar i veckan, motiverade välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen högre lön till cheferna. Långa arbetsdagar under en längre tid innebär hälsorisker – och ledarens exempel kan sätta press på andra anställda, säger forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Nyhetsbild

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild

Markus Sjöholm tar över som pälsbas – oväntat namn gör snabb comeback i pälsbranschen

I fredags valdes Markus Sjöholm från Nykarleby till ny ordförande för Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, FPF.

Nyhetsbild

Mera regn, mindre is – så påverkar klimatförändringen skärgården

Stigande temperaturer, mera regn och mindre istäcke påverkar världsarvet Kvarkens skärgård och invånarna i framtiden. Det konstaterar Malin Henriksson, Forststyrelsens världsarvskoordinator i Kvarkens skärgård.

Nyhetsbild

7 000 anställda belönas med extra förmån – "Gärna något som främjar hälsan"

Omkring 7 000 anställda inom Österbottens välfärdsområde får ett extra tack för allt extra slit som coronapandemin och nya organisationen fört med sig. Mobilappen Epassi fylls på med 100 euro per anställd.

Nyhetsbild

Efter snart 18 år i Korsholms tjänst – nu blir hon förvaltningsdirektör på nytt ställe

Uppdaterad. Förvaltningsdirektören i Korsholm blir ny förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Valet var lätt för samkommunens styrelse på fredagen.

Nyhetsbild

Österbottniska kyrkoherdar om Vasa svenska församlings beslut: "Problematiskt"

Vasa svenska församling är banbrytare i frågan om att öppna kyrkorum samkönade äktenskap. På andra håll i Österbotten är kyrkoherdarna mera avvaktande.

Nyhetsbild

ÖSP om arrende för solkraft: Skriv inte under utan att ha förhandlat först

Solkraften vinner terräng i Finland – och bolag erbjuder markägare färdiga arrendeavtal. Diskutera saken och förhandla om pris och villkor innan du undertecknar, är rådet som ombudsman Fredrik Grannas vid ÖSP ger markägare. För ersättningarna låter nu i lägsta laget.

Nyhetsbild

Så mycket får YA:s nya rektor i lön – två andra Söfuk-chefer får också löneförhöjning

Yrkesakademins nya rektor får den näst högsta chefslönen inom samkommunen. Efter att nya rektorns lön hade fastställts justerades även direktörens lön – men den ligger fortfarande klart under landskapsdirektörens och vårddirektörens.

Nyhetsbild

Åminne Folkpark letar efter lösning för restaurangen – "Företagare är rädda för personalbrist"

Snart drar evenemangssäsongen i gång i Åminne Folkpark. Ett stort frågetecken är hur det blir med mat och dryck.

Nyhetsbild

Hon är favorit till chefsjobb på välfärdsområdet – tre sökanden intervjuades

Korsholms kommun får kanske se sig om efter en ny förvaltningsdirektör. Linda Jakobsson-Pada ligger bäst till för en direktörstjänst i välfärdsområdet. Det finns en klar favorit även till jobbet som strategidirektör.

Nyhetsbild

SE LISTA: Österbottningar belönas med stipendier för sitt arbete inom scenkonst och musik

Med en summa på 238 000 euro stöder Stina Krooks Stiftelse bild- och scenkonst i Svenskfinland. Bland stipendiemottagarna finns flera österbottningar.

Nyhetsbild

Nytt försök att upphandla patientdatasystem – "Ineffektivt med många program"

Det första försöket floppade. Nu förbereder välfärdsområdet en ny upphandling av ett patientdatasystem. Därmed ska det rensas i djungeln av dataprogram – över 350 i dag – och ge läkare, vårdare med flera mer tid för patientarbetet.

Nyhetsbild

Patientdatasystemet Aster kostade sjukvårdsdistriktet över 10 miljoner euro – Cerner fick fjärdedel

Upphandlingen av Aster som nytt patientdatasystem begravdes efter att Vasa sjukvårdsdistrikt plöjt ner över 10 miljoner euro på projektet. Amerikanska Cerner miste storaffären, men bolaget kunde ändå fakturera sjukvårdsdistriktet 2,4 miljoner.

Nyhetsbild

Seppo Lammi och Kvarkens havsörnar har följts åt sedan 1970-talet – hans foton får oss att stanna upp

Så måste det ju vara. De är besläktade själar. Om fotografen Seppo Lammi vore en fågel så skulle han vara en havsörn.

Nyhetsbild

Elprischocken i skuggan av ockerhärvan – "Världens bästa livsmedel inkluderar social hållbarhet"

Växthusnäringen drabbades av en prischock på el, som hamnade i skuggan av ett annat chockbesked, ockerhärvan. Nu fokuseras på trygg rekrytering av arbetskraft. Om vi går ut med att Finland har världens bästa och renaste livsmedel, då innefattar det här social hållbarhet, säger ÖSP:s trädgårdsombud David Pettersson.

Nyhetsbild

Folkvalda i välfärdsområdet: "Lyssna på invånarna, ta kritiken på allvar"

Det kommer kritik från klienter, personal och invånare om hur saker och ting fungerar – eller inte fungerar – inom Österbottens välfärdsområde. Vi måste lyssna på och ta till oss kritiken, påpekade flera ledamöter när fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild

Nu är Kinnunen vald – "Bara en sökande ger konstig bild av Österbotten"

Marina Kinnunen är nu formellt vald till välfärdsområdesdirektör i Österbotten. Valet var enhälligt men flera politiker förundrade sig över vilken bild det ger när topptjänsten fick endast en sökande. Att SFP pekade ut sin favorit på förhand fick kritik.

Nyhetsbild

Vindkraftsinitiativ i Malax glömdes bort i mer än fem år – nu är det här en fråga för JO

Gjorde Malax fel när frågan om ett minimiavstånd dök upp för första gången 2015? Det ska JO svara på. Var det ens ett invånarinitiativ, undrar kommunen.

Nyhetsbild

Nya kretsbasen: Vi ska ta sikte på det femte mandatet

Nya kretsordförande Henrik Antfolk säger att SFP i Österbotten bör sikta högre. Målet ska vara ett femte mandat i riksdagen.

Nyhetsbild

SFP nominerade de första kandidaterna – Somppi och Sandbacka ställer upp

Nu har SFP nominerat sina första riksdagskandidater. De fyra sittande riksdagsledamöterna var givna på förhand. De två som ingår i den första buketten är Sari Somppi från Vasa och Joacim Sandbacka från Kronoby.

Nyhetsbild

SFP i Österbotten har fått ny ordförande – Henrik Antfolk starkare i omröstning

Uppdaterad. SFP i Österbotten har fått en ny ordförande. En majoritet av delegaterna på kretsmötet i Lappfjärd lade sin röst på Kristinestadspolitikern Henrik Antfolk. Vid sin sida i presidiet får han en kvinna från Malax och en man från Nykarleby. Partiledaren säger att diskussionen om Nato nu ska föras.

Nyhetsbild

Malax IF räcker inte till – Centers är mästare i division 2

ISHOCKEY Centers var vassare framåt och sänkte Malax IF även i den andra finalmatchen. Vi liverapporterade.

Nyhetsbild

Antfolk mot Broman på kretsmötet i morgon – fem kandidater till uppdragen som vicebas

Ytterligare en person vill bli vice ordförande för SFP i Österbotten. Därmed kandiderar fem personer för de två posterna. Däremot finns bara två kandidater till det tyngsta uppdraget som ordförande. Kretsmötet väljer ny ledning i morgon i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Malax dominerade – Centers avgjorde i slutminuten

ISHOCKEY Det blev bortaseger i den första finalmatchen i division 2. Vi rapporterade live.

Nyhetsbild

Så mycket ska välfärdsdirektörerna få i lön – även Kinnunen kan vänta sig lönepåslag

Marina Kinnunen får sin tredje löneförhöjning under detta år när hon väljs till välfärdsområdesdirektör i Österbotten – som enda sökande. Norra Österbotten startade lönerallyt genom att ge sin direktör hela 17 400 euro per månad.

Nyhetsbild

Sex personer vill efterträda Post – Korsholmschef en av dem

Sex personer har inom utsatt tid sökt den ledigförklarade tjänsten som förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Det nyaste namnet är känt från Korsholms kommuns högsta ledning.

Nyhetsbild

LYSSNA: Så djup är lantbrukets kris just nu

 Nyhetspodden Bakom rubrikerna gör en avstickare till grisbonden Tomas Långgård i Malax som också är ordförande för Österbottens svenska producentförbund.

Nyhetsbild

Kronan slängs ut ur slutspelet: "Det här känns som ett justitiemord"

ISHOCKEY Slutspelet är över för IK Kronan i ishockeyns division 2. I stället blir det Kurikka som möter Malax IF. Men Kronantränaren Jani Jumppanen har svårt att smälta förbundets beslut.

Nyhetsbild

Kopenhagen Fur ställer in pälsauktion – Saga Furs kör enligt plan

Det danska auktionsbolaget Kopenhagen Fur meddelade i onsdags att pälsauktionen som skulle hållas i mitten av april ställs in.

Nyhetsbild

Landskapsdirektören "ärvde" Suomelas lön – Brandt får mer än kollegan i Seinäjoki

Mats Brandt får som nyanställd landskapsdirektör lika hög lön som avgående landskapsdirektören Kaj Suomela. Österbottens förbund håller fast vid en femsiffrig lön, medan Brandts nya kollega i Seinäjoki nöjer sig med 9 900 euro i månaden.

Nyhetsbild

Dålig lönsamhet och hot om livsmedelsbrist – "Självförsörjningen är hotad"

LYSSNA. Lönsamheten stampar på stället och spannmålslagren sinar. Samtidigt väcks frågan om Finlands självförsörjningsgrad. Situationen bekymrar Tomas Långgård, ordförande för ÖSP.

Nyhetsbild

Produktionen av pälsdjur rasar – Ingman: Nu handlar det om att överleva

Fyra år av en "normal långkonjunktur" inom pälsnäringen späddes på med två coronaår som Rysslands krig i Ukraina sätter punkt för i ett läge som pälsfarmarna inte trodde kunde bli värre.

Nyhetsbild

Alf och Tina är trötta på strul med stödpersonernas pengar – "Situationen är bedrövlig"

Alf Aspholm och Tina Bonn har två saker gemensamt. De är stödpersoner och de väntar fortfarande på att utbetalningen av arvodet ska fungera.

Nyhetsbild

Broman siktar på att bli kretsbas – Frostdahl hoppade av

Steven Frostdahl har hoppat av, men i stället har Korshomspolitikern Samuel Broman gett sig in in kampen för att bli ny kretsordförande för SFP. Därmed finns fortfarande två kandidater till uppdraget. Fyra personer har intresse för de två posterna som vice ordförande.

Logga in för att följa orten