Närpes

Nyhetsbild

Kvinna åtalas för att ha förskingrat sin fars pengar – lyfte 25.000 i reseersättningar

I RÄTTEN. En 58-årig kvinna från Vörå åtalas för grov förskingring. Hon lyfte bland annat 25.000 euro från sin fars konto i reseersättningar som hon påstår att han var skyldig henne.

Nyhetsbild

Säkerheten ska ses över i skolornas fysiska tester efter dödsfall

Efter ett dödsfall i Esbo utreds nu skolornas gemensamma fysiska tester. I österbottniska skolor är man inte odelat positiv till testerna.

Nyhetsbild

En av landets större hönsfarmer planeras i Närpes

NÄRPES Hans Vikstrand i Nämpnäs planerar att bygga ut hönsfarmen till 80.000 hönor. Utvecklingen mot större gårdar går extra snabbt i äggbranschen.

Nyhetsbild

57-årig Närpesbo misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten

NÄRPES På fredagskvällen stoppade polisen en 57-årig manlig Närpesbo som körde i grov överhastighet genom ett tättbebyggt område.

Nyhetsbild

Avtal klart: Google köper el från vindpark i Närpes

Avtal är skrivet mellan vindkraftsparken Hedets ägare och nätjätten Google. Google köper den el som produceras vid vindparken som börjar byggas redan i år.

Nyhetsbild

Jaktchef: Kan löna sig att skaffa rovdjursstängsel

Den här tiden börjar vargarna lära sina valpar att jaga. Se över befintliga stängsel och överväg att skaffa rovdjursstängsel, säger jaktchefen Stefan Pellas.

Nyhetsbild

Varg bet ihjäl två rävar på farm i Pörtom

PÖRTOM UPPDATERAD. Natten mellan söndag och måndag bet en varg ihjäl två rävar vid en farm i Pörtom. Händelsen är anmäld till polisen. Det var ganska våldsamt, säger rovdjurskontaktpersonen Rickard Bäck.

Nyhetsbild

Kommuner i Österbotten vädjar: Det finns ett skriande behov av stödfamiljer

Det råder konstant brist på stödfamiljer i Österbotten. Så har det varit i många år. Nu vill flera kommuner göra något åt saken tillsammans.

Nyhetsbild

VIDEO: En bit av Wasalandia lever kvar i Närpes skärgård – Jan byggde båt av vattenstock

NÄRPES När Jan Rönnskog märkte att en av Wasalandias gamla vattenstockar var till salu på ett loppis kunde han inte hålla sig. Nu ett år senare har vattenstocken fått ett nytt liv i Närpes skärgård.

Nyhetsbild

Maria blir operatör på nödcentralen efter 20 år i olika företag – "Det här är väldigt intressant"

VASA Vasabon Maria Teräs är politices magister med inriktning på nationalekonomi. Efter tjugo år inom administration och personalförvaltning vill hon bli nödcentralsoperatör. Hon är en av sexton på den tvåspråkiga kursen i Vasa.

Nyhetsbild

Överhettad säd började brinna i spannmålstork

Uppdaterad. Ett parti spannmål fattade eld i en tork i Gottböle i Närpes på tisdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Krafts tränare tog på sig en del av förlusten

FOTBOLL – Vi inledde med fel taktik. Det var en stor orsak till förlusten, säger Krafts tränare efter lagets uddamålsförlust borta mot KuFu.

Nyhetsbild

Eldade ris – orsakade markbrand

NÄRPES En markbrand bröt ut i Närpes på söndagseftermiddagen. Räddningsverket fick larmet klockan 17.19.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

Ingen var nöjd då VIFK och Kraft kryssade

FOTBOLL Kraft hade en handfull lägen att avgöra. Det hade Vasa IFK också. Men målskyttet haltade för båda lagen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

FSD tror på riksdagsledamot från Österbotten

NÄRPES Finlands svenska socialdemokrater i Österbotten samlades för sommarträff i Närpes på söndag. FSDs riksdagsledamot och socialdemokraternas vice ordförande Maarit Feldt-Ranta var på plats som festens talare.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

Utfärd till Mellanbådan

NATUR Trots långvarig hetta och torka står de flesta träd och buskar gröna och ganska fräscha. "Jag kan inte annat än beundra växtlighetens stora tålighet", skriver Hans Hästbacka om sitt besök på Mellanbådan i Nämpnäs skärgård.

Nyhetsbild

Närpessystrar flydde till ett berg efter tsunamivarning: "En brutal och något tragikomisk historia"

Lina och Irene Grönvik från Närpes befann sig nära ön Lombok när över 90 personer dog i en kraftig jordbävning där igår. Systrarna tog sig med lokalbefolkningen till öns enda berg efter en tsunamivarning. – Alla var jätterädda, säger Lina.

Nyhetsbild

Offentliga vårdenheter tar hjälp av bemanningsföretag

NÄRPES Vikariebristen inom den offentliga vården gör att enheter i allt högre grad anlitar bemanningsföretag. I Pörtom finns ett sådant företag.

Nyhetsbild

Gammaflyn angriper odlingar – kan orsaka stor skada på kort tid

NÄRPES Gammafly är en ny insekt i våra trakter. Under sommaren har jordbrukare i södra Finland drabbats av gammaflyns framfart. Insekterna har även hittats i Närpes den senaste veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Raumoman i hjortkrock i Rangsby

NÄRPES En skåpbil och en vitsvanshjort krockade på Strandvägen i Rangsby strax före elva på lördagskvällen. Inga personskador uppkom.

Nyhetsbild

VIDEO: Richard Eklund om debutalbumet – "Det är unikt i Norden"

Det var inte meningen att det skulle bli ett soloalbum, men sen insåg Rickard Eklund att låtarna han skrivit skapade en unik helhet. – Jag vill dra till med att albumet är unikt för hela Norden.

Nyhetsbild

Kraft hade TPV på gaffeln

FOTBOLL Det fanns mycket positivt i Krafts insats mot topplaget TPV. Dessvärre blev det en ny förlust och Närpeslaget ligger fortsättningsvis illa till i tabellen.

Nyhetsbild

3 hektar skog brann i Närpes – liten brand i Munsala

Vid 20-tiden på måndagen var skogsbranden nära Mattbergs skogsväg i östra Närpes under kontroll. Eftersläckningsarbetet fortsatte dock. Invid Hirvlaxvägen i Munsala hade en mindre brand snabbt kunnat släckas.

Nyhetsbild

Blixten slog ner 4500 gånger – mestadels i Österbotten

ÖSTERBOTTEN På söndagen slog blixten ner 4500 gånger i Finland. Största delen av nedslagen skedde i Österbotten. Åskvädret fortsätter de närmaste dagarna, säger jourhavande meteorologen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Det ser illa ut för Kraft

FOTBOLL Kraft har femton insläppta mål på de tre senaste matcherna. I måstematchen mot Tampere United hade laget inget att sätta emot.

Nyhetsbild

Nyopererade: Hemsk taxiresa hem från sjukhuset

Det blev en smärtsam taxiresa hem från sjukhuset för två nyopererade patienter. De fick klamra sig fast vid båren och bita ihop när varenda gupp gjorde ont.

Nyhetsbild

Invecklad bilolycka i Närpes – tre bilar var inblandade i seriekrock på parkeringsplats

NÄRPES På lördagseftermiddagen inträffade en minst sagt krånglig bilolycka vid Pörtmossa parkeringsplats bredvid riksåttan i Närpes. Ett tiotal personer var inblandade i seriekrocken, som i sin helhet inträffade på parkeringsplatsen.

Nyhetsbild

Kraftiga algblomningar i Österbotten – läget har blivit värre

De kraftiga blomningarna av blågrönalger fortsätter i Finlands havsområden. Även de österbottniska landskapen är drabbade. Inget talar för att situationen kommer ändra.

Nyhetsbild

Kyla och regn, eller värmebölja – vädret påverkar sommarteatrarnas publik och skådespelare

Väder och vind kan påverka åskådarantalet på sommarteatrarna. Tidigare år har kyla och regn varit den största orsaken till färre besökare. I år är det hettan som påverkar.

Nyhetsbild

Äldre man drunknade i Närpes

UPPDATERAD En äldre man hittades livlös i vattnet vid en sommarstuga i Nämpnäs, Närpes på tisdagskvällen. Polisen misstänker att mannen drunknat under en simtur.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Lemmy spelade i Närpes – men han rökte aldrig i bilen

Just i dag för 33 år sedan spelade Motörhead i Närpes. Badade Lemmy i ån? Nja. Men åtminstone rökte han aldrig i familjen Eschs bil. Här är historien om fiaskot som blev en succé långt efteråt.

Nyhetsbild

Närpesbo paddlade över Kvarken och slog världsrekord – inte helt nöjd med tiden

PADDLING André Haglund från Övermark paddlade med en tävlingskajak över Kvarken i måndags. Sträckan på 60 kilometer är det längsta han har paddlat i ett sträck.

Nyhetsbild

Hanna Salo vill se fler kvinnor i it-branschen: Kodning inte bara för killar

Hanna Salo vill arbeta emot den stereotypa uppfattningen om att kodning bara är för killar. Tillsammans med Yrkesakademin och projektet Makerspace ordnar hon programmeringsläger för tjejer. – Det är viktigt att de har kvinnliga förebilder som tar plats, säger hon.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Släppte luft ur polisbilens däck – befriades av kamrat

NÄRPES Polisen hade besvär med en överförfriskad sabotör på Tomatkarnevalen. Och ett rykte om en pistolman var falskt.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Kenneth och Josefin tvekade inte när båt kapsejsade i Vasa skärgård – "Jag är inte stark men jag fick ett jävlar anamma"

VASA Kenneth Österåker och Josefin Stenholm räddade tre personer när deras båt kantrade i hård vind på midsommaraftonen. Äldre sjöbevakare Jens Södergård berömmer deras insats och tycker det borde finnas flera lika modiga medborgare.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Slog till på två danser – dömdes till villkorligt fängelse

Samma man misshandlade flera personer vid olika tillfällen i Fagerö. På torsdagen fick han sin dom.

Nyhetsbild

Emina Arnautovic efter nedlagt åtal: "Lättad och tacksam"

Det blev inget åtal mot Emina Arnautovic för misstänkt röstköp. Hon är lättad över att rättssystemet kom fram till det hon själv vetat hela tiden.

Nyhetsbild

Åklagare väcker åtal för misstänkt röstköp i Kristinestad

Det misstänkta röstköpet i Kristinestad tas till tingsrätten. När det gäller fallet i Närpes blir det ingen rättegång.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kilen i Sideby fyller 50, pjäsen om Zacharias Topelius har premiär på Kuddnäs i Nykarleby och i Maxmo ordnas välgörenhetsloppet Spring undan cancer 2.0. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Tusentals hushåll utan el i Vasaregionen - stormen avtar enligt meteorolog

UPPDATERAS Den hårda vinden ställer till problem för elförsörjningen. Omkullfallna träd orsakar elavbrott på olika håll i Österbotten. Elbolagen har höjd beredskap. De värsta stormvindarna är över i området kring Vasa.

Nyhetsbild

Kraft hoppas få in Peth och Nygård

FOTBOLL Det har varit snudd på katastrof med alla skador, säger Krafts ordförande. Nu hoppas man att Kevin Peth och Jens Nygård ska ställa upp och hjälpa laget i division 2.

Logga in för att följa orten