Nykarleby

Nyhetsbild

Muiks motståndare klara – sista kvalskedet inleds på hemmaplan

ISHOCKEY En tuff uppgift väntar Muik Hockey. Laget måste vinna den avslutande kvalserien med fyra lag för att få fortsätta i Finlandsserien.

Nyhetsbild

Westerlund dubbelmästare i skolmästerskap

SKIDOR. Teodora Westerlund från Jakobstad och Signe Jakobsson från Nykarleby blev dubbelmästare när de nationella skolmästerskapen i skidåkning fortsatte i Kemi på söndagen.

Nyhetsbild

Calle Löf ska utveckla fotbollen i Jakobstadsregionen

FOTBOLL. Carl-August ”Calle” Löf börjar jobba som regionutvecklingschef för Fotbollsregionen Jakobstad (FRJ) den 1 april.

Nyhetsbild

Åtta sökte rektorstjänst i Zachariasskolan – fem kallas till intervju

NYKARLEBY Tjänsten som biträdande rektor för Zachariasskolan i Nykarleby har i den andra ansökningsrundan lockat åtta sökande.

Nyhetsbild

Österbottnisk kör sjunger om kärlek – "en dialog om kärlek mellan manliga kompositörer och kvinnliga poeter"

VASA/NYKARLEBY Kärlek är temat när Vokalensemblen Röster sjunger in våren. Att alla sånger är skrivna av män menar dirigenten är en ren slump.

Nyhetsbild

Bil i diket i morgontrafiken mellan Jakobstad och Nykarleby

Bilen kom över på fel sida av vägen och åkte därefter i diket.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus vill stoppa patientströmmar till Karleby – "en kamp om själar"

JAKOBSTAD Allt fler patienter i Jakobstadsregionen vårdas i Karleby. Lösningen är dyr för kommunerna. Vasa centralsjukhus försöker stoppa utvecklingen.

Nyhetsbild

Seija minns med glädje sin tid på barnhemmet – längtar tillbaka till Nykarleby

Seija Stenroth och hennes tvillingbror Jari var bara tre dagar gamla då de kom till barnhemmet, där Gunnel Härus då var föreståndarinna.

Nyhetsbild

År 1919 kom de första utsvultna barnen från Helsingfors – nu firar Sparvboet 100 år med fest för alla

NYKARLEBY I februari för exakt 100 år sedan stod barnhemmet klart – på samma plats som i dag. Och det är fortfarande ett hem för dem som bor på Sparvboet.

Nyhetsbild

Blue Fox vann – MLT försvann

INNEBANDY Blue Fox var piskat att vinna hemma mot MLT. Efter fyra perioder innebandy avgjorde Ronnie Ludén straffläggningen och sköt sitt lag till seriefinal i den österbottniska zonen i tvåan.

Nyhetsbild

Blue Fox vann på straffar

INNEBANDY Det krävdes straffläggning för att kora en segrare i den tredje och avgörande semifinalen mellan Blue Fox och MLT. Blårävarna gick segrande ur bataljen och är klara för final.

Dramatisk semifinal i Stjärnhallen

INNEBANDY

Blue Fox och MLT spelar som bäst en högdramatisk semifinal i Stjärnhallen. Det står 4-4 (1-1, 1-2, 2-1, 0-0) efter tjugo minuters förlängning. Segraren går till final i den österbottniska zonen.

Blue Fox B föll i Vanda

INNEBANDY. Blue Fox mötte EräViikingit från Vanda på bortaplan i FM-serien för b-juniorer. Efter en tung första period orkade blårävarna inte vända matchen. (4-0, 3-2, 3-2).

Blue Fox förlorade grundseriens sista match

INNEBANDY. Blue Fox mötte serietrean Pirkat på bortaplan i grundseriens sista match i går och förlorade med 5-3. Resultate innebär att båda lagen är klara för fortsatt kval till ligan under våren.

Nyhetsbild

Förlust för Blue Fox – avgörande på hemmaplan

INNEBANDY Det blir en avgörande match mellan Blue Fox och MLT på söndag i Stjärnhallen. Det står klart efter att Blue Fox förlorade lördagens bortamatch mot MLT med 7-5 (4-1, 2-1, 1-3).

Nyhetsbild

Vilsen sälkut räddades i Korsholm – hade ingen chans att klara sig på egen hand

Markku Harju som tagit hand om sälkuten säger att det inte är ovanligt med vilsna kutar. Förra veckan hittade Harju en sälkut som släpat sig två kilometer in i Nykarlebyskogen.

Nyhetsbild

Ifall Jeppo var en folkomröstningsbygd ... tankelek i tio punkter

Följande tankelek, baserad på Peter Backas bok, bygger på att Finland stiftat en lag som möjliggör bindande folkomröstningar på ett område mindre än en kommun.

Nyhetsbild

Peter Lillkvist fortsätter hitta målet på isbana

ISSPEEDWAY Peter Lillkvist har nyligen fullbordat sin elfte säsong på isbana. Och han fortsätter hitta målet. Veteranföraren har inte avbrutit en enda tävling sedan han äntrade tvåhjulingen på is 2009.

Nyhetsbild

LISTA: Så här mycket fick kommunerna i Österbotten

Av de ansökningar som lämnades in i Österbotten till Svenska kulturfonden blev över hälften beviljade i nästan alla kommuner. Så här fördelar sig summorna:

Nyhetsbild

Här fungerar logistiken – Nykarlebud har hittat sin nisch

Kenneth Isaksson tror på transportbranschen. Med en ny hall och ett skräddarsytt digitalt logistiksystem är Nykarlebud väl rustat för kundernas krav – här fraktas allt från brandfarligt gods till privata flyttlass.

Äldrevården väldimensionerad i Jakobstadsregionen

Förutom Sandlunden i Larsmo har samtliga boenden i Jakobstadsregionen är personaldimensionering som ligger över regionförvaltningsverkets rekommendation.

Nyhetsbild

Hemmaboende ovanligt för Larsmos äldre

Larsmo har färre över 75-åringar som bor hemma än i Pedersöre, Jakobstad och Nykarleby.

Nyhetsbild

Avklippta hänglås på båthusen vid Andra sjön

NYKARLEBY Förbipasserande upptäckte på torsdagen att ett flertal av båthusens hänglås vid Andra sjön har klippts av och att dörrar stod på glänt.

Nyhetsbild

Attendo ser ut att få förlängt vid Malmska

Osäkerheten kring hur vården i Finland ska organiseras framöver gör att Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk har gett grönt ljus för att förhandla med Attendo att förlänga avtalet om köptjänstläkare till Malmska jouren till utgången av 2019.

Nyhetsbild

Fortsatt ökning av Jakobstads vårdkostnader

Jakobstads och Nykarlebys kostnader för det gemensamma social- och hälsovårdsverket ökade med 4.4 respektive 3,8 procent från 2017 till 2018. Betalningsandelarna minskade med 0,4 procent för Larsmo och 0,3 procent för Pedersöre.

Vårdordförande ger grönt ljus för att jaga österbottniska stordriftsfördelar

Ledande företrädare för Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk ställer sig positiva till den pågående integreringen på österbottnisk nivå.

Nyhetsbild

Muik Hockey förlängde två kontrakt

ISHOCKEY Muik Hockey har börjat se om sitt hus inför nästa säsong. Klubben har förlängt kontraktet med två av sina utländska förstärkningar.

Nyhetsbild

Johan Österbacka: "Vi har ställt till med en hejdundrande kväll"

NYKARLEBY Med en banjospelare som jämförts med J.D. Crowe och en tenor som kallats för en råhuggen Ralph Stanley är bandet som gästar Nykarleby något alldeles extra.

Nyhetsbild

Om konsten som liv och hobby – "Liksom idrottare och musiker måste konstnärer öva mycket"

NYKARLEBY Med en stenskulptur satte Andrii Kostiak sitt märke på Nykarleby. På den stad som har blivit hans.

Nyhetsbild

Samarbetsnämnd lyfte upp riksåttan och flygplatsen

Riksväg åtta är viktig för näringslivets konkurrenskraft i Jakobstadsregionen och Karleby-Jakobstad flygplats måste stärkas. Det här poängterar den kommunala samarbetsnämnden.

Nyhetsbild

Kristna bönder träffas – temat för diskussionen är förändring

NYKARLEBY I helgen ordnar föreningen Kristna bönder en konferens i Nykarleby. Det är första gången hela föreningen samlas i Svenskfinland.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen ska få ny, konkret och ambitiös klimatstrategi

Jakobstadsregionen får en ny klimatstrategi. Den ska bli konkret, men samtidigt ambitiös, säger samarbetsnämndens ordförande Mats Brandt.

Nyhetsbild

Brostugan stängd i sommar – brobygget sätter stopp

NYKARLEBY Området kring Kyrkbron, inklusive Brostugan, är en byggarbetsplats tills brobygget är klart. Det betyder att även Brostugan hålls stängd i sommar.

Nyhetsbild

Ryttare önskar mer respekt på vägarna: "En situation där hästen blir rädd kan bli väldigt farlig"

NYKARLEBY Nära ögat-situationer uppstår allt för ofta. Ryttarna vid Tavast Stall i Socklot önskar att andra trafikanter kunde visa mer respekt.

Nyhetsbild

Riksdagskandidater eniga: Tveksamma till att samkommun övertar äldreomsorg

JAKOBSTAD Planen är att en kommande österbottnisk samkommun övertar äldreomsorgen. Jakobstadsregionens riksdagskandidater ser risker med lösningen.

Nyhetsbild

Minken stampar på stället – lång väg till lönsamt pris

Den positiva efterfrågan och prislyftet på rävskinnen i Vanda höll inte i sig till minkauktionen som startade på Saga Furs på måndag.

Nyhetsbild

Dags att fixa avloppet på stranden och nära vattendrag

Den som har stuga på stranden, bor nära ett vattendrag eller på grundvattenområde har tid till den sista oktober att fixa avloppet om det inte redan är gjort.

Nyhetsbild

Dags att fixa avloppet på stranden och nära vattendrag

Den som har stuga på stranden, bor nära ett vattendrag eller på grundvattenområde har tid till den sista oktober att fixa avloppet om det inte redan är gjort.

Nyhetsbild

Ny, tung förlängning för Muik Hockey

ISHOCKEY Muik Hockey åkte på sin andra raka förlängningsförlust på två dagar när Haukat vann i Komarov Arena och därmed tog hem matchserien med 3–1.

Nyhetsbild

Nytt av Byggmästar och Lindén

Eva-Stina Byggmästar och Gurli Lindén ger ut varsin ny bok i vår. Det här gör de på sitt eget bokförlag, Minimal förlag.

Nyhetsbild

Prevex bygger nytt kontorskomplex – "Behövs för tillväxten"

NYKARLEBY Redan i vår byggstartar Prevex ett nytt kontorskomplex intill Jakobstadsvägen – både för att avhjälpa trångboddheten men också för att göra rum för fler anställda.

Nyhetsbild

Svidande förlust för Muik Hockey

ISHOCKEY Muik Hockey hade hemmalaget Haukat på gaffeln i den tredje matchen i Finlandsseriens playout.

Nyhetsbild

Blåräven raskar uppåt - nuddar på nytt lönsamhet

En fullsatt auktionssal med köpare från samtliga marknadsområden och en mycket positiv stämning i auktionssalen gav även blåräven ett ordentligt lyft uppåt.

Nyhetsbild

Blue Fox vände 1–5 till 7–6

INNEBANDY Underläge 1–5 känns hopplöst i fotboll, knepigt i ishockey, men är fullt hanterbart i innebandy. Det bevisade Blue Fox herrar i den första playoffmatchen genom vända just 1–5 till 7–6.

Nyhetsbild

Signe Jakobsson och Lukas Kuuttinen guldmedaljörer i Silvertrissan

LÄNGDSKIDOR Jeppoflickan Signe Jakobsson knep guldet i 13-årsklassen då Silvertrissan fortsatte i Hollola. Och visst var Lukas Kuuttinen lika vass som i fredags, det vill säga bäst.

Nyhetsbild

Rävpriserna upp 16 procent – ljuset i tunneln allt klarare

Den positiva starten på fredagens rävauktion i Vanda håller inte bara i sig utan förstärks i dag. Förmiddagens facit visar en prisstegring på 16 procent.

Nyhetsbild

Ska Jakobstadsregionens äldreomsorg styras från Vasa?

Trots att det framför allt i Nykarleby har funnits missnöje med det gemensamma social- och hälsovårdsverket för Jakobstadsregionen vill man nu ta ytterligare ett steg och integrera vården på landskapsnivå.

Nyhetsbild

Blue Fox inleder slutspelet – hela laget är på benen

Semifinalerna mellan Blue Fox och MLT inleds på lördag. Jori Isomäki efterlyser högt tempo och ett hemmalag som tar för sig i närkamperna.

Nyhetsbild

Positiv start för rävskinn i Vanda – bluefrost bäst i klassen

Det var livat i auktionssalen och hård konkurrens om rävskinnen som öppnade säsongens största och viktigaste auktion på Saga Furs på fredagen.

Nyhetsbild

Spelplanen skiljer sig åt – "Kvinnliga företagare mer försiktiga"

JAKOBSTAD I Jakobstadsregionen startas nästan vartannat nytt företag av en kvinna. Däremot är kvinnliga entreprenörer försiktigare och undviker stora lån.

Logga in för att följa orten