Nykarleby

Nyhetsbild

Foxstockbolag köpte berederi – ska flyttas till Nykarleby

NYKARLEBY Foxstocks dotterbolag har köpt berederiet Modifur i Kurikka. Planen är att flytta det anrika berederiet från Kurikka till Nykarleby.

Nyhetsbild

Christel Sundqvist berättar om sin senaste bok i Nykarleby

NYKARLEBY Christel Sundqvist besöker sin uppväxtstad för att berätta om sin senaste bok. Den handlar om tonårsfyllor och vänskap som överlever döden.

Nyhetsbild

Byggnadsarbetet är klart – nu kan Jehovas vittnen fortsätta ordna möten i Munsala

Nu är nya Rikets sal klart i Munsala. Den 24 november ordnas öppet hus för allmänheten.

Nyhetsbild

Succéhelg för Blue Fox B – två bortasegrar

INNEBANDY Det var en fin helg för Blue Fox B-flickor med två segrar under bortaturnén.

Nyhetsbild

Oväntat klar förlust för Blue Fox-damer

INNEBANDY Serietvåan Blue Fox har haft en bra säsong i division 1. Men på lördagen blev det förlust borta mot FBC Loisto.

Nyhetsbild

Muik kvar som jumbo efter förlust mot Laser HT

ISHOCKEY Muik förlorade hemma mot Laser HT i Finlandsserien. Det gick att ta upp ett tvåmålsunderläge en gång, men inte två gånger.

Nyhetsbild

Jori Isomäki coachade Blue Fox B till seger

INNEBANDY Blue Fox B-flickor tog säsongens andra FM-serieseger när man bortabesegrade LoSB/VSS med 3–8 (0–4, 0–1, 3–3).  Förstakedjan var målglad.

Nyhetsbild

4. Josefine Sund

Josefine Sund är kandidat nummer 4.

Nyhetsbild

1. Sofia Stråka

Sofia Stråka är kandidat nummer 1.

Nyhetsbild

2. Selma Nordström

Selma Nordström är kandidat nummer 2.

Nyhetsbild

5. Jenni Lindholm

Jenni Lindholm är kandidat nummer 5.

Nyhetsbild

3. Vanessa Broo

Vanessa Broo är kandidat nummer 3.

Så här röstar du på lucia i Nykarleby

NYKARLEBY Luciaomröstningen i Nykarleby arrangeras av Lions-klubbarna i Nykarleby, Munsala och Jeppo.

Nyhetsbild

FM i jaktprov i helgen – Terjärvbo med karelsk björnhund i riksfinal

Finska Kennelklubben ordnar tillsammans med Österbottens Älghundklubb ett nationellt älghundsprov för karelska björnhundar i helg.

Nyhetsbild

Louise Hoffsten i Nykarleby: ”Man kan inte fly smärta”

NYKARLEBY Louise Hoffsten fick de första symptomen när hon var trettio efter att hon genomgick en skilsmässa som hon upplevde väldigt smärtsam. Hon testade sig och frågade läkaren om ett brustet hjärta kan ge sådana symptom hon hade. Men hon fick ett annat besked av läkaren, hon hade fått den kroniska sjukdomen multipel skleros, MS.

Nyhetsbild

"Vem kan göra anspråk på att vara bildad?"

NYKARLEBY För 1800-talets borgarflickor var äktenskap viktigare än bildning. Tredje boken om Österbottens borgarliv visar att mycket har förändrats.

Nyhetsbild

Optima gör underskott på en halv miljon

Samkommunen Optima räknar nu med ett underskott på cirka en halv miljon euro för 2018.

Nyhetsbild

Bra betyg för hemvården i Jakobstadsregionen – men egenvårdarmodellen borde utvecklas

JAKOBSTAD Hemvården i Jakobstadsregionen får ett bra betyg. Detta enligt en färsk enkät.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen kan ta över från Kårkulla

PEDERSÖRE Social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen ska utreda möjligheterna att öka den egna serviceproduktionen för funktionshindrade i stället för att köpa tjänsterna av Kårkulla.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa drabbar också anhöriga – många är närståendevårdare utan att tänka på det

När någon drabbas av psykisk ohälsa påverkas också närstående i hög grad. Många anhöriga fungerar i praktiken som näståendevårdare utan att få någon ersättning för jobbet.

Nyhetsbild

Ingen hejd på de ökade vårdkostnaderna i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Vårdkostnaderna i Jakobstadsregionen fortsätter att eskalera. Enligt den senaste delårsrapporten har årets budgetöverskridning ökat från cirka 3,5 miljoner euro i juli till 3,9 miljoner fram till utgången av september.

Nyhetsbild

Muik-fostrad målvakt framgångsrik i Kanada

ISHOCKEY Den Muik-fostrade målvakten Joel Blomqvist får beröm för sin insats med U17-landslaget i Kanada. Själv beskriver han turneringen som säsongens höjdpunkt.

Nyhetsbild

Tre pensioneras, två blir uppsagda på Ekorosk

Ekorosk ingår pensionsarrangemang med tre personer och två anställda mister jobbet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som förts.

Nyhetsbild

Pälsexpert: "Päls har aldrig varit mera rätt i tiden"

Sett till det enorma mediala genomslag som raden av modehus fått då de tagit avstånd från äkta päls ser det ut som om naturpäls är på väg ur både modet och tiden.

Nyhetsbild

Muik vann jumbomötet – Biskop höll nollan

ISHOCKEY Det är inte vanligt att ishockeylag håller nollan och ännu mera ovanligt är det att Muik gör det i Finlandsserien. Men det lyckades Nykarlebylaget med i jumbomötet borta mot Titaanit som Muik vann med 0–4 (0–2, 0–1, 0–1).

Nyhetsbild

Cecilia från Jeppo kan bli Finlands lucia – "Det är en jättefin tradition"

NYKARLEBY Cecilia Back är den enda österbottniska kandidaten till Finlands lucia i år. Och hon har luciavanan inne sedan tidigare.

Nyhetsbild

Mångkulturellt samarbetsnätverk bildas i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Samarbetsnätverket ska ge invandrare bättre möjlighet att delta i närdemokratin. Integrationsenheten i Jakobstadsnejden bjuder in till en första diskussionskväll.

Nyhetsbild

Bottennapp för Muik: "Det sämsta hittills denna säsong"

ISHOCKEY Det brukar vara den andra perioden som strular för Muik, men borta mot Hunters tappade Nykarlebylaget fotfästet redan från början och förlorade med 9–3 (4–0, 4–2, 1–1) i Borgå.

Nyhetsbild

Klang- och jubelfest för Blue Fox

INNEBANDY Blue Fox herrar visade genast var skåpet ska stå mot svaga jumbolaget Kauhajoki. Hemmalaget vann med 14–4 (3–1, 5–1, 6–2) i en match som fick prisbelönade tremålsskytten Mikael Nyvall att se ut som en lirare.

Nyhetsbild

Nykarleby håller skatterna och andan för att prognoserna håller

NYKARLEBY Någon diskussion kring storleken på skattesatserna i Nykarleby fördes inte på fullmäktigemötet - men nog storleken på nästa års beräknade skatteinkomster.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Efterfrågad tjänst: Aktia ska leverera kontanter hem till kunden

JAKOBSTAD I början av 2019 börjar Aktia leverera kontanter till hemdörrar i Jakobstadsregionen i samarbete med Posten. På kontoren kan man avtala om kontantleveranser till den egna adressen redan under slutet av året.

Nyhetsbild

Nykarleby håller skatterna – räknar med ett plus

NYKARLEBY För första gången på många år fastställde styrelsen skattesatserna utan några omröstningar. Det eniga förslaget är att Nykarleby håller sina skattesatser oförändrade.

Nyhetsbild

Renoveringen av Ahlbeckshuset skjuts fram – dubbelt så dyrt som väntat

NYKARLEBY Att rusta upp Ahlbeckshuset kostar 2,6 miljoner euro, eller dubbelt så dyrt som det anslag på 1,3 miljoner euro som stadsdirektör Mats Brandt hade i sitt ursprungliga budgetförslag men som han ändrade inför måndagens budgetmöte.

Nyhetsbild

Anita Wikman får svenska dagen-pris – Sjuttiotalsdikterna håller än i dag

NYKARLEBY Anita Wikman får årets svenska dagen-pris i Österbotten. "Anitas poesi går, ständigt aktuell, över årtionden som en föregångare i att beskriva flickors och kvinnors erfarenheter" står det i motiveringen.

Nyhetsbild

Blue Fox nära snubbla mot jumbon

INNEBANDY I lördags besegrade Blue Fox-damerna serieledande O2-Jyväskylä. På söndag höll blårävarna på att snubbla mot jumbon, O2:s Akademilag. Hemmalaget vann, men först efter straffläggning.

Nyhetsbild

Halvfärdig Sandvik cyklar ut som hyllad kyrkoherde

Lars-Johan Sandvik styr ut som pensionär efter drygt 30 år som präst och kyrkoherde i Nykarleby. Nu ska han döstäda för brinnkära livet, röja och ordna upp det som blev på hälft. Själv känner han sig också halvfärdig.

Nyhetsbild

Dålig start fällde Muik Hockey

ISHOCKEY En dålig start med 0–2 efter knappt fem minuter blev för mycket för Muik Hockey i lördagens hemmamatch mot Hunters. Det hjälpte sedan inte att hemmalaget spelade upp sig under matchens gång.

Nyhetsbild

Blue Fox segrade i toppmötet

INNEBANDY Blue Fox slog serieledarna O2-Jyväskylä med 7–6 (0–0, 4–4, 3–2) i division 1. Lina Nyby blev stor machhjälte med fem gjorda mål.

Simon Åkerman gjorde hattrick för Muik II

ISHOCKEY Muik Hockey II körde över gästande S-Kiekko Retrot i lördagens tidiga drabbning så att det sjöng om. Division tre-matchen slutade 7–0 (3–0, 2–0, 2–0).

Nyhetsbild

Folkhögskolan breddar och ökar kursutbud i Nykarleby

Det är mycket på gång vid Kristliga folkhögskolan i Nykarleby, både när det gäller yrkesutbildning, men också utbildning som förbereder nyanlända för ett fullödigt liv i sitt nya land.

Nyhetsbild

Nu ska Blue Fox-damerna spräcka publikrekordet

INNEBANDY Blue Fox har rosat marknaden i ettan i höst. Nu vill damerna att det också ska ge utslag på läktaren. Målet är att spräcka publikrekordet, då serieledarna gästar Stjärnhallen på lördag.

Nyhetsbild

Willman ökade med 25 000 euro på ett år

NYKARLEBY Pensionerade stadsdirektören i Nykarleby, Gösta Willman, ökade på ett år sin förvärvsinkomst med nästan 25 000 euro. Han placerar sig därmed som topp-tvåa bland kommundirektörerna längs den svenskösterbottniska kusten.

Nyhetsbild

Nykarleby: KWH-koncernen största skattebetalaren

NYKARLEBY Uppdaterad: I Nykarleby är det KWH-koncernen som ligger långt över andra företag i beskattningsbara inkomster och som betalat mest skatt.

Nyhetsbild

Buss-vd:n: "Chauffören gjorde det enda rätta"

Skoleleverna som bor i Markby blev utan skolskjuts i det glashala väglaget på onsdagsmorgonen. – Chauffören gjorde det enda rätta, stannade bussen och meddelade att vägen är ofarbar, säger Kennet Svanbäck, vd för Ingves&Svanbäck, som sköter skoltransporterna.

Nyhetsbild

Omtyckt kampanj fortsätter – ungdomar får följa med en ledares vardag

Stadsdirektörer, företagsledare och chefer välkomnar ungdomar att följa med dem under en arbetsdag. Den här veckan ordnas kampanjen Ledare för en dag som blev en succé i fjol.

Nyhetsbild

Nykarleby väntar på Attendo

NYKARLEBY Väntetiderna till boendeservice har förkortats till i genomsnitt tre månader i Jakobstad, Larsmo och Pedersöre. I Nykarleby är de längre.

Nyhetsbild

Höstmys med Euforiakören

NYKARLEBY Euforiakören i Nykarleby bjuder in till höstmys vid Kredu i Nykarleby.

Nyhetsbild

Markbyvägen oframkomlig i dag på morgonen

NYKARLEBY Skolbussen stod stilla i dag på morgonen i Markby. Den glashala vägen gjorde att chauffören inte riskerade att köra skolbarnen i tid till sina skolor.

Nyhetsbild

Jeppo och Munsala får nya diakoniarbetare

NYKARLEBY Nykarleby församling har valt två nya diakoner till tjänsterna som varit lediga i både Jeppo och Munsala kapellförsamlingar.

Logga in för att följa orten