Nykarleby

Nyhetsbild

Ny generation på snöskotern hos Herténs

SNÖSKOTERCROSS Viktor, Mathias och Fredrik Hertén har lagt av. Men nu är en ny generation Hertén i farten på snöskotern. 12-åriga Emil Hertén har kört vinterns första tävling.

Nyhetsbild

Mässlingsnotan klar: "Hellre skulle vi gjort andra saker för pengarna"

JAKOBSTAD På Malmska kostade mässlingsutbrottet närmare 50 000 euro. För kommunerna tillkommer ännu kostnader för patienter som vårdades på sjukhuset i Karleby.

Nyhetsbild

Skinnutställning lockade branschfolk – "Vi är alla eniga om att vi har en tung säsong bakom oss"

NYKARLEBY Det var trångt i Munsalagården på torsdagen. Pälsfarmare från hela Svenskösterbotten var på plats för att jämföra skinn och träffa kollegor.

Nyhetsbild

Sveriges ambassadör imponerad över företagsamheten i Karleby

KARLEBY Ambassadör Anders Ahnlid vill att finländarna har en positiv bild av svenskan. Han har därför bjudit in finska barn till svenska ambassaden.

Nyhetsbild

Karleby och Nykarleby vill tillsammans locka kungahuset till jubileum

KARLEBY/NYKARLEBY Den 7 september 2020 fyller både Karleby och Nykarleby 400 år. Det hoppas städerna kunna fira ordentligt med kungligt besök.

Nyhetsbild

Elisas kunder i Vasa, Korsholm, Malax och Larsmo får snabbare nät

Elisa har skruvat upp kapaciteten i sitt 4G-nät i bland annat Vasa, Korsholm, Malax, Närpes och Larsmo.

Nyhetsbild

Influensasäsongen är här – men kan bli lättare än i fjol

KARLEBY/JAKOBSTAD Influensasäsongen har startat i både Karleby och Jakobstad, men förutsättningarna finns för en kortare och lättare säsong än i fjol.

Nyhetsbild

Mirkas vd Stefan Sjöberg om brexit: Osäkerheten stiger för varje dag

Storbritannien är en viktig marknad för Jeppoföretaget Mirka. Men just nu råder stor osäkerhet kring brexit. "Vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta", säger vd:n Stefan Sjöberg.

Nyhetsbild

Bud på alla tre fastigheterna i Nykarleby – stadsstyrelsen tar ställning till försäljning

Nykarleby Nätauktionen där Nykarleby stad bjöd ut tre av sina fastigheter till försäljning är nu avslutad. Nu ska stadsstyrelsen ta ställning till buden.

Sex Jarojuniorer med i regionlaget

FOTBOLL Sex spelare från Jaro, fyra från KPV och två från GBK har blivit uttagna till det regionläger för 2004-födda som Stephen Ward har kallat till den 17 januari.

Nyhetsbild

Brand i uthus i Jeppo – grannarna släckte elden

Det började brinna i ett uthus i Jeppo, Nykarleby, strax innan 8 på tisdagsmorgonen.

Nyhetsbild

Hägers brinner för gamla stockhus – får kulturpris för Kuddnäsrenovering

NYKARLEBY Yngve och Jhonny Häger belönas med Nykarleby stads kulturpris för deras avgörande roll i renoveringen av Topelius barndomshem, Kuddnäs.

Nyhetsbild

Muik Hockey kunde inte rubba giganterna

ISHOCKEY Seriejumbon HC Giants stod på sig och bringade Muik Hockey på fall i Finlandsserien. Söndagskvällens match i Hollola slutade 5–2 (0–0, 2–2, 3–0)

Nyhetsbild

Blue Fox B-juniorer tog snabb revansch

INNEBANDY I lördags inhöstade Blue Fox B-flickor en knapp förlust mot Steelers i FM-serien. Revanschen kom snabbt. På söndag besegrade blårävarna Classic med 8–2.

Nyhetsbild

Långdans väntar Maja som dansar ut med 1 900 jultomtar

NYKARLEBY Har man 1 900 jultomtar, väggarna täckta med julbonader och julgranar i varje hörn krävs det mer än tjugondag Knut för att dansa ut julen.

Nyhetsbild

Munsalagården återinvigdes med hyllningstal och sång

NYKARLEBY Det stora intresset för återinvigningen av Munsalagården bådar gott för fortsatt livlig verksamhet i gården som fungerar som en knutpunkt för Munsalabor.

Blue Fox B-flickor förlorade

INNEBANDY Blue Fox mötte Steelers i Stjärnhallen i B-juniorernas FM-serie i lördags. Trots goda chanser för hemmalaget slutade matchen med bortaseger 2–4 (0–2, 1–0, 1–2).

Nyhetsbild

Knapp förlust för Muik Hockey i Finlandsserien

ISHOCKEY Muik Hockey spärrade emot bra i lördagens bortamatch. Men det räckte ändå inte till poäng. Pyry tog en knapp seger med 2–0 (0–0, 1–0, 1–0) i Finlandsserien.

Johan Ström och Pyry Joutsen gisslade Muik II

ISHOCKEY Pyry Joutsen och Johan Ström gjorde livet surt för Muik II i lördagens derby. De stod för tre fullträffar vardera när Los Bombers plockade hem poängen.

Nyhetsbild

Joel Rönn rappar på dialekt – "Nykarlebydialekten är explosiv och arg"

Under artistnamnet Seesar XL har Joel Rönn släppt låten "Guds plan". "Responsen har varit skitbra", säger han. Och mer musik är på gång, Joel har en hel knippe låtar.

Nyhetsbild

Baltic Yachts samarbetsförhandlar

JAKOBSTAD Baltic Yachts meddelar att man inleder samarbetsförhandlingar "för att förbättra sin verksamhet".

Nyhetsbild

Ny öppning för dagkirurgi på Malmska – tidsgränsen en utmaning

JAKOBSTAD Ett lagförslag öppnar dörren på glänt för dagkirurgi på Malmska. Utmaningen är att det får ta högst 30 minuter från att man larmar ambulans tills patienten ligger på operationsbordet på centralsjukhuset.

Linda Portin ställer ut i Nykarleby

NYKARLEBY "Gröna kulor och röda damer" heter utställningen som just nu pågår i Asta-salen på Nykarleby stadsbibliotek.

Nyhetsbild

Sale öppnade i Nykarleby – lockade många besökare

NYKARLEBY På torsdag, eller något senare än planerat, slog KPO upp dörrarna till den nya Sale-butiken i centrum av Nykarleby.

Nyhetsbild

Munsalagården i ny skepnad – invigs på lördag

NYKARLEBY Munsalagården har genomgått en totalrenovering och öppnades i förra veckan för en stor skara klättrare. På lördag är det högtidlig invigning.

Nyhetsbild

Fem sökte rektorstjänst – Fellman fortsätter vårterminen ut

Fem personer har sökt den lediga tjänsten som biträdande rektor för Zachariasskolan i Nykarleby –  en tjänst som Camilla Fellman vill lämna.

Ikoner från Nykarleby och Jakobstad på Patrongalleriet

När Patrongalleriet i Lappo öppnar dörrarna till sin första utställning för året är det ikonmålningar av Helge Hedman och Sven Svanbäck som hänger på väggarna.

Nyhetsbild

Blue Fox föll i straffläggningen

Blue Fox herrar spelade 9-8 (4-3, 1-1, 3-4, 0-0) borta mot Konnat i en svängig match. Sedan förlorade man strafftävlingen med 4-2.

Nyhetsbild

Herrfors databas slogs ut under elavbrottet – kunderna kan inte följa sin elförbrukning

JAKOBSTAD De Herrforskunder som vill följa med sin egen elförbrukning har vanligtvis möjlighet att göra detta via sina personliga sidor på Herrfors webb eller via appen 24/7. Dessa har dock inte fungerat sedan strömavbrotten i samband med nyårsstormen.

Nyhetsbild

Efter frosseriet: Crossfit lockar rekordmånga

JAKOBSTAD Nu råder träningsiver på traktens gym. I Jakobstad börjar rekordmånga nybörjare dessutom träna crossfit den här veckan.

Nyhetsbild

Nykarleby bjuder ut fastigheter via nätauktion

NYKARLEBY Nykarleby stad gör ännu ett försök att sälja ut skolfastigheterna i Ytterjeppo och i Pensala och det tömda byggnadskontoret i centrum.

Nyhetsbild

Muik föll i förlängning

ISHOCKEY Muik tappade en tvåmålsledning och förlorade med 3–2 (0–0, 1–2, 1–0, 1–0) efter förlängning borta mot Haukat.

Nyhetsbild

Blue Fox damer kammade noll i södra Finland

INNEBANDY Blue Fox damer fick igen en dålig start i helgens andra match i södra Finland och förlorade med 7–4 (4–1, 1–2,  2–1) mot SB Vantaa.

Nyhetsbild

Blue Fox damer förlorade viktig match

INNEBANDY Blue Fox damer förlorade streckstriden mot LoSB med 9–4 (2–0, 4–3, 3–1). Därmed gick LoSB förbi Nykarlebylaget upp på fjärde plats i damettan.

Nyhetsbild

Muik förlorade mot topplag - Comeback för egen produkt

ISHOCKEY Muik förlorade med 4-1 (3-1, 1-0, 0-0) borta mot Kiekko-Espoo i Finlandsserien. Samtidigt gjorde en 19-årig back comeback i Muik.

Muik II:s spurt kom av sig

ISHOCKEY Muik Hockey II höll så när på att hämta upp ett tremålsunderläge borta mot Kraft i Närpes. Men tiden tog slut så Kraft vann treans match med 4-3 (2-1, 1-0, 1-2).

Nykarlebybo lyfte nytt SFI-rekord

STYRKELYFT Robert Gleisner lyfte nytt SFI-rekord i Jakobstad på lördagen.

Nyhetsbild

Sjunde boken om Monäs by firas av byaforskarna

NYKARLEBY Till julen kom den sjunde boken om Monäs by ut. Nöjda byaforskare firade med kaffe och tårta boken som går åt som smör i solsken.

Nyhetsbild

Klientavgifter på serviceboendena tär på de äldres besparingar

Allt fler äldre bor på serviceboenden med heldygnsomsorg. När man räknar ihop hyra och olika avgifter för vården kan prislappen lätt bli högre än den månatliga inkomsten.

Nyhetsbild

Slarvade med färdskrivare – åtal förkastades

NYKARLEBY En yrkesförare i Nykarleby missade att fylla i rätt land i färdskrivaren i sin lastbil på väg hem från Sverige till Finland.

Nyhetsbild

Bo Kronqvist tar time out – hjärntumör opereras inom kort i Åbo

NYKARLEBY Det var en hjärntumör som gjorde att Bo Kronqvist fick ett epileptiskt anfall under sin bilfärd på vägen hem till Nykarleby strax före julen.

Nyhetsbild

Allt fler beroende av ström för att hålla huset varmt

JAKOBSTAD Strömavbrott kan vara förödande också för vattenrören i ett hus, åtminstone om elen är borta länge.

Nyhetsbild

Herrfors kunder kopplade till elnätet

JAKOBSTAD Med undantag av någon enstaka sommarbostad i Larsmo och Oravais skärgård finns det inte längre några elavbrott på Herrfors distributionsområde från Vörå i söder till Alavieska i norr.

Nyhetsbild

Ventin fick fast jobb - Rektor söks på nytt till Nykarleby

NYKARLEBY Carina Ventin, som tidigare vikarierat ansvariga skolkuratorn i Nykarleby, har valts till ny ledande kurator.

Nyhetsbild

Pedersörebo månadens spelare i hockeyligan

ISHOCKEY Tony Sund med ett förflutet i IFK Lepplax och Muik har valts till månadens spelare i FM-ligan i ishockey. Backen noterades för 3+7=10 under december.

Mörkt i hela Nykarleby - utom i Jeppo

Vid tiotiden på kvällen började problemen i Nykarleby. Men när så gott som hela kommunen låg mörk var det på grund av Herrfors 110 kilowatts stolpe som havererat.

Nyhetsbild

Orsaken till att Jakobstadsregionen blev svart är klarlagd

Stormen orsakade stora problem med elförsörjningen i hela Jakobstadsområdet. Vid flera tillfällen blev så gott som hela regionen mörk. Herrfors förklarar varför.

Nyhetsbild

Här blåste det som hårdast i Österbotten

Vindarna var ovanligt starka runt de österbottniska knutarna i tisdags.

Nyhetsbild

Stormen hade ingen större inverkan på elnätet – några hushåll i Jakobstad utan el

Inga omfattande skador på elnätet uppkom natten till tisdag, trots den omfattande stormen. Delar av Jakobstad var utan el mellan klockan halv elva och ett.

Nyhetsbild

UPPROP: Hur firar du nyåret?

Det nya året firas både stort och smått i dag. Hur firar du nyår? Finns det något som absolut måste finnas för att det ska vara ett ordentligt nyår? Skicka in bilder på ert firande och en kort beskrivning till online@hssmedia.fi så sammanställer vi Österbottens firande!

Logga in för att följa orten