Nykarleby

Nyhetsbild

Fritt fram för arrendatorer att lösa in sin stugtomt i Nykarleby

Efter två omröstningar blev det klart. Nu kan de som arrenderar en fritidstomt av staden Nykarleby lösa in sin tomt. Sju av 14 ledamöter ville inte alls öppna upp för någon försäljning.

Nyhetsbild

Fritt fram för snöskoter på kraftverksbron i Nykarleby

Tekniska nämnden i Nykarleby har förlängt sitt tidigare beslut att tillåta snöskotrar köra över kraftverksbron i centrum.

Nyhetsbild

Trots många klagomål: Tekniska nämnden backar inte om arrendetaxan i Nykarleby

Tekniska nämnden i Nykarleby backar inte i ett enda fall på de arrendeavtal och de arrendetaxor som nämnden spikade i november.

LEDARE: Vindkraft som kör fast hotar rättssäkerheten

Besvärsrätten är helig. Men lika viktigt är det nog också att värna om grundlagsskyddad äganderätt och fri företagsamhet.

Nyhetsbild

Nykarleby öppnar upp för självplock i stenlager

Stadens förhoppning om att tjäna en hacka på sitt stenlager gick om intet. I stället ville anbudsgivaren ha 20 000 euro för att transportera bort stenhögen.

Lista: Här kan du ha exponerats av coronaviruset i Jakobstadsregionen

FOTBOLL Coronavirusinfektion har blivit konstaterad hos personer som har besökt följande platser i Jakobstad, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre.

Nyhetsbild

De vill erbjuda kurser som Novia inte kan ge – tätare samarbete ska ge fler möjligheter

JAKOBSTAD En ung stipendiat från Novia är inte det enda Jakarte har valt ut. Föreningen har också utsett en ny styrelse där flera har rötterna i Novia.

Nyhetsbild

Folkhögskolor vädrar morgonluft – nu startas flera nya linjer i Österbotten

I höst startas flera nya avgiftsfria folkhögskolelinjer för läropliktiga. Äntligen är vi i samma division som andra, säger biträdande rektor på Efö.

Nyhetsbild

DEBATT: Ja, kommunerna är viktiga aktörer i miljöfrågan

KLIMAT Nykarleby Kraftverk har länge arbetat för hållbara alternativ, och dit hör biobränslen, skriver bolagets styrelseordförande Bengt Jansson.

Nyhetsbild

Sportlovsfirarnas Lapplandsresor oroar – "Det kan komma många smittade därifrån"

De flesta av tisdagens coronafall finns i Vasa. Från och med nu måste alla som tar färjan till och från Vasa visa upp ett negativt coronatest.

Nyhetsbild

Lugnt på tidsbokningslinjen – nu får yngre personer i riskgrupp ringa

Den värsta rusningen verkar ha lagt sig på den tidigare överfulla telefonlinjen. Social- och hälsovårdsverket kommer nu med uppdaterade riktlinjer för vem som får boka tid.

Försenad utdelning i Pensala och Munsala i dag

NYKARLEBY

Nyhetsbild

De sköt lysraketer och jagade paret genom skogen

Mannen som filmat Netflix första svenska originalfilm heter Benjam Orre och kommer från Vasa.

Nyhetsbild

Emil Hertén kom igen efter svaga starter: "Fick mycket publicitet"

SNÖSKOTERCROSS Starten var en utmaning då Emil Hertén körde i Evohall snöskotercross-serien i Ouluzone i Uleåborg. Men Emils pappa Mathias Hertén är nöjd när han summerar helgen.

Nyhetsbild

Innebandyikon från Nykarleby tog andra mästerskapet med SPV

INNEBANDY Säsongen 2011–12 avrundade Jori Isomäki spelarkarriären med att vinna FM-guld med SPV. I helgen blev han cupmästare som assisterande tränare. Hur har innebandyn ändrats under denna tid? Och vilka Blue Fox-spelare kunde ta klivet till ligan?

Nyhetsbild

LISTA: Fem kvinnor blir servicechefer för välfärdsområdet

Österbottens välfärdsområde är uppdelat i fyra regioner och alla ska de ha egna servicechefer. Nu är det klart vilka fem kvinnor som valts till tjänsterna.

Nyhetsbild

Tidsbokningen till coronavaccinering blir delvis elektronisk – öppnas på tisdag

På tisdag öppnas tidsbokningssystemet "Vihta", på Social- och hälsovårdsverkets webb. Systemet och alla funktioner har testats grundligt inför öppningen.

Nyhetsbild

Imponerande insats av Rory Penttinen när laget tog hem mästerskapet

MOTORSPORT Den fjärde deltävlingen innehöll det mesta med spännande dueller och mängder av säkerhetsbilar. Rory Penttinen bemästrade allt och gjorde ett fenomenalt race som grundlade segern i Asian Le Mans Series.

Nyhetsbild

Muik Hockey åkte på ny mina i Kalajoki

ISHOCKEY Muik Hockey fick en drömstart i mötet med JHT när man tog ledningen redan efter minuten spelad. Resten av matchen var inte lika rolig där JHT gjorde slarvsylta av gästerna.

Nyhetsbild

Inga nya coronafall i Jakobstadsregionen på lördagen

Inga nya fall av coronasmitta har bekräftats under lördagen. Det meddelar smittskyddsläkare Johanna Gripenberg.

Nyhetsbild

Rory Penttinen lovordas av Richard Dean – delägare i United Autosports

MOTORSPORT "Rory Penttinen är väldigt fokuserad och mycket professionell. Hans dubbelstint från pole position i Dubai var perfekt." Det säger Richard Dean, delägare i United Autosports vars LMP3-bil Penttinen rattar i ALMS.

Nyhetsbild

Dagny fick efterlängtat vaccin – två köer när riskgrupper vaccineras

JAKOBSTAD På hälsovårdscentralerna i Jakobstadsregionen vaccineras nu de över 80. På torsdagen var det dags för Dagny Vilkas att få den efterlängtade sprutan.

Nyhetsbild

100 000 samtal på fyra dagar – "Vi tar lärdom av telefonkaoset"

JAKOBSTAD Frustrationen över tidsbokningen till coronavaccineringen inom Jakobstadsregionen har varit stor. Från vården förklarar man nu hur man resonerar kring telefonkaoset.

Nyhetsbild

Unge Emil Hertén inleder säsongen i Uleåborg

SNÖSKOTERCROSS Nu är det äntligen dags. Säsongen i snöskotercross inleds i Uleåborg i dag. För unge Emil Hertén liksom för det stora flertalet av förarna handlar det om premiär.

Nyhetsbild

Blue Fox och Nibacos i samma kvalzon - båda får fyra hemmamatcher

INNEBANDY Vilka andra lag spelar i samma zon med dem?

Nyhetsbild

Penttinen: Jag svor fina ramsor – tekniska bekymmer stoppade teamet

MOTORSPORT Den tredje deltävlingen i Asian Le Mans Series gick åt skogen för Rory Penttinen & Co. Teamet kom aldrig i mål – trots start från pole position.

Nyhetsbild

Covid-19 på Björkbackas intervallavdelning

Ett fall av covid-19 har konstaterats vid Björkbackas intervallavdelning Frans, uppger Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad på sin facebooksida.

Nyhetsbild

Dags för kvalet till damernas liga

INNEBANDY Matchprogrammet publicerades på fredagen. Hur ser programmet ut för Blue Fox?

Nyhetsbild

Få doser drabbar personal inom äldrevården – "Är det brist på vaccin så är det brist"

Institutet för hälsa och välfärd skickade ut anvisningar om att personalen inom äldrevård vaccineras samtidigt som riskgruppen av äldre personer. Sedan ändrades vaccinationsordningen och enligt de nya direktiven får personalen vänta lite till.

Nyhetsbild

Norlic hade många friare men valde Rantalainen: "Spännande"

Norlic har köpt upp många mindre österbottniska redovisningsbyråer. Nu blev man själv en del av Rantalainen-koncernen från och med den 1 mars. Norlic har haft många friare.

Nyhetsbild

Fredrik Lönnqvist får utmärkelse för sin lyhördhet – "Jag ville ha en utmaning"

NYKARLEBY Den 16 februari 2020, tog Fredrik Lönnqvist över köpmannaskapet för K-Supermarket i Nykarleby. Sedan dess har omsättningen ökat med omkring 25 procent, och flaskautomaten har bytt modersmål från finska till dialekt.

Nyhetsbild

Mord, våldtäkter och skjutningar – mitt i detta bodde och jobbade Robert

I stället för att jobbskugga en kommunalpolitiker bestämde sig Robert Åsbacka för att själv ge sig in i politiken. Hans motiv för att göra det var ovanligt.

Nyhetsbild

Lokalt företag vill köpa gamla byggnadskontoret

NYKARLEBY Ett lokalt företag har lämnat det enda och högsta budet på det tidigare byggnadskontoret i Nykarleby och som staden nu försöker sälja en andra gång.

Nyhetsbild

Förlängd tid för vaccinering av 80-åringar i Jakobstad

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad uppger nu att de behöver en vecka längre tid på sig än vad som tidigare meddelats, för att hinna vaccinera alla över 80 år.

Nyhetsbild

Nykarlebystyrelse flaggar för inlösen av arrendetomter

Det ska bli möjligt att lösa in sin fritidstomt för de som i dag arrenderar sin stugtomt av staden. Det vill åtminstone en enig stadsstyrelse i Nykarleby.

Nyhetsbild

Michael Björklund gjorde de studerandes dag på Optima Nykarleby

Även om de allra flesta inte var så litet starstruck att få jobba med kändiskocken Michael Björklund, var koncentrationen på topp då hans meny tillreddes på Optima Nykarleby.

Nyhetsbild

Andrea Julin: Helt okej insats

LÄNGDSKIDOR En fullträff var den inte, men Andrea Julin kan ändå blicka tillbaka på FM-helgen i Pyhäjärvi med viss tillfredsställelse. Efter femteplatsen i lagsprint var hon sjua individuellt.

Nyhetsbild

Vaccinbokningen för 70-plussare i Jakobstadsregionen fortsätter

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad uppmanar alla som är 70 år och äldre att ringa den här veckan och anmäla intresse för coronavaccinering.

Nyhetsbild

Fortsatt få fall på Malmskas område – "Vi får vara glada och tacksamma"

De norra delarna av Vasa sjukvårdsdistrikt fortsätter att sticka ut på ett positivt sätt. Under de tre senaste dygnen kan smittskyddsläkare Johanna Gripenberg rapportera om fyra nya fall.

Nyhetsbild

Blue Fox och Nibacos kvalar – SC Kokkola valde annat alternativ

INNEBANDY Det blir en kvalfylld vårsäsong i Nykarleby.

Nyhetsbild

Utvisningar blev kostsamma för Muik Hockey

ISHOCKEY Inledningen lovade mycket för Muik Hockey i återstarten av Finlandsserien. Man fick öppningsmålet och hade bud på ytterligare mål innan utvisningarna började hagla.

Nyhetsbild

Vaksamhet inför studentskrivningarna – ingen har råd att bli förkyld nu

Abiturienterna får snart läsledigt inför studentskrivningarna i mars. De flesta har blivit uppmanade av sina lärare att vara extra försiktiga med smittospridningen nu. En förkylning kan innebära en uppskjuten studentexamen.

Nyhetsbild

Rory Penttinens team tog andra raka i Dubai: "De andra teamen försökte rubba oss"

MOTORSPORT United Autosports dominerade de två första deltävlingarna i Asian Le Mans Series. Rory Penttinen & Co kvitterade ut en ny seger på söndagen i Dubai.

Nyhetsbild

Odisciplinerat Muik Hockey chanslöst mot serieledarna

ISHOCKEY Det var botten mot toppen när Muik Hockey tog sig an Raahe-Kiekko på söndagen. Muik inledde starkt, men odisciplinerat spel gjorde att gästerna kunde vända och åka hem med samtliga poäng.

Nyhetsbild

Leo Komarovs revansch – två poäng mot Boston Bruins

ISHOCKEY Efter att ha blivit placerad på waivers för andra gången tog Leo Komarov revansch mot Boston Bruins. Två viktiga pinnar rasslade in på det tidigare tomma poängkontot.

Nyhetsbild

30 år av rehabilitering vid Nykarleby sjukhem

NYKARLEBY På söndag firar Nykarleby sjukhem 30 år av vård och rehabilitering för främst krigsinvalider och veteraner. I år ordnas inga festligheter med en folksamling, men personalen har tilldelats förtjänsttecken i silver och guld.

Nyhetsbild

Halva fullmäktige tackar för sig i Nykarleby – nygamla redo för comeback

Allt pekar mot att över hälften av sittande fullmäktige inte ställer upp för omval. Däremot finns det flera tidigare fullmäktige som nu är redo för en comeback.

Nyhetsbild

Succéstart för Rory Penttinen – leder Asian Le Mans Series

MOTORSPORT "Det här var helt suveränt. Vi vann dagens race nästan överlägset", säger Rory Penttinen efter den första deltävlingen av ALMS. Han satt bakom ratten i två av de fyra timmarna.

Nyhetsbild

EU lönsamt för Finland – "Handlar inte bara om pengar"

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) fick på grund av coronakrisen tänka om med det planerade besöket i Nykarleby och Jakobstad på lördagen.

Nyhetsbild

Emilia Liljeqvist sprintfemma i skidorientering

SKIDORIENTERING Minkens Emilia Liljeqvist stod för den bästa ÖID-placeringen vid FM i skidorientering i Valkeakoski på lördagen. Hon blev femte i D15 i sprint.

Logga in för att följa orten