Pedersöre

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Esse IK enda Pedersörelaget i tvåan

FOTBOLL Esse IK:s damer avslutade med att spela 0-0 hemma mot Kanu. Laget hade redan tidigare säkrat kontraktet i division 2 och blir Pedersöres enda lag på den serienivån efter att PeFF föll.

Nyhetsbild

Nordic Lights bygger ut och automatiserar sitt höglager

Ett helt nytt automatiserat komponentlager gör att lamptillverkningen blir effektivare vid Nordic Lights. Det robotdrivna lagret blir det första av sitt slag i Finland.

Nyhetsbild

Elho gjorde ett rekordår - Omsättningen växer så det knakar

Elho som tillverkar arbetsmaskiner gjorde ett rekordår. Omsättningen steg med drygt 5 miljoner på ett år och det finns efterfrågan på produkterna man gör.

Nyhetsbild

Storstryk för PeFF – Kiisto kan ännu stiga

FOTBOLL Redan degraderade PeFF hade ingen chans borta mot Kiisto på Elisa stadion utan förlorade med 9–0 (5–0).

Nyhetsbild

Fredrik "Diddi" Enlund kör IRRC i Tyskland

ROADRACING I sommar räckte det inte med IRRC i Imatra. Fredrik "Diddi" Enlund styrde i tisdags kosan mot Tyskland för att avrunda säsongen med den sista deltävlingen i den internationella roadracingcirkusen.

Nyhetsbild

Defensiven IFK:s utmaning

ISHOCKEY IFK Lepplax har tappat mycket rutin på backsidan sedan i fjol. Filip Lund och David Lindgren kommer helt säkert att saknas i den trupp som tränas av André Smulter – 39-åringen som givetvis fortsätter slita i rinken.

Nyhetsbild

Pedersöre föreslås köpa välfärdsstationens tomt

PEDERSÖRE Kommunstyrelsen föreslår att kommunen köper den tomt i Ytteresse där den blivande välfärdsstationen ligger. Styrelsen möttes på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Vargar dödade farmrävar i Sorvist och Purmo

Natten mellan lördagen och söndagen attackerade vargar rävfarmer i Nykarleby och Pedersöre. Två rävar dog och fyra skadades svårt i vargattackerna.

Nyhetsbild

Fartkameran vid Mysinge har orsakat felaktiga böteslappar

UPPDATERAD Under den senaste tiden har det varit strul med fartkameran vid Mysinge längs med riksväg åtta. Flera bilister meddelar att de har blivit fotade och fått böter trots att de kört under tillåten hastighet.

Nyhetsbild

50 kilometer rör för krisvatten färdiga – samarbete hjälper när det krisar

Om det blir brist på dricksvatten eller om vattnet blir förorenat kan vattenbolagen nu hjälpa varandra genom de nya ledningarna för krisvatten.

Nyhetsbild

Lindvall vann Gold Coast Ski Marathon – se video

RULLSKIDOR Christoffer Lindvall vägrar släppa taget om Gold Coast Ski Marathon. Han vann loppet på rullskidor för tredje gången av tre möjliga.

Esses damer vann bortamatch

FOTBOLL Esse IK:s damer vann division 2-matchen borta mot ToU med 0–2 (0–2). Jennifer Kjellman gjorde båda målen.

Nyhetsbild

Esse Ryttare stöder Projekt liv – "Det känns meningsfullt"

RIDSPORT Sedan fem år tillbaka har den traditionsenliga tävlingen Esse Horse Show understött cancerorganisationerna i Finland med ett Ride for cancer-koncept. I år kommer alla startavgifter oavkortat att gå till Projekt liv.

Nyhetsbild

Tilde Hellund stor matchhjälte för PeFF

FOTBOLL Tilde Hellund blev stor matchhjälte för PeFF när hon kvitterade till 1–1 (0–1) i den 88:e minuten i bottenmötet mot Virkiä.

Tappert PeFF föll knappt – VPS J avgjorde sent

FOTBOLL Seriejumbon stod upp bra hemma mot serieledarna VPS J Akatemia. Man höll tätt till den 78:e minuten då gästerna gjorde 0–1 som sedan följdes av slutresultatet 0–2 på tilläggstid.

Nyhetsbild

Manfall i Falken – föreningen avstår SFI-finalen

FRIIDROTT SFI-seriens final avgörs i Mariehamn på lördag. En av de stora i detta sammanhang, IK Falken, saknas på startlinjen. Pedersöreföreningen vann både 2016 och 2017.

Nyhetsbild

Bennäskillen Emil Anderssén framgångsrik i karting

MOTORSPORT Hos Andersséns i Bennäs frodas intresset för bilsport. Unge Emil Anderssén, som fyller nio i november, har varit framgångsrik inom karting i sommar. Om en vecka ska han köra i regionmästarnas final.

Nyhetsbild

Få vill påverka inom kyrkan – svårt ragga kandidater till höstens val

Församlingarna i regionen kämpar för att locka kandidater till församlingsvalet. Få vill sätta ner sin tid på att fatta tuffa beslut.

Nyhetsbild

Herrmans satsar för tillväxt - bygger ut i Sandsund

PEDERSÖRE Herrmans bygger ut i Sandsund och satsar på robotisering för att optimera monteringen av produkterna.

Nyhetsbild

Esse IK nära nytt kontrakt – vann ångestmatch

FOTBOLL Esse IK vann det viktiga bottenmötet i division 3 med 0–2 (0–1) borta mot Iskmo-Jungsund. Bröderna André och Johan Forsén stod för fullträffarna.

Nyhetsbild

Svägerskorna har fostrat över tusen barn tillsammans

PURMO 40 år. Så länge har Marianne och Ulrika Käcko tillsammans jobbat med att fostra barnen i Purmo och Forsby.

Nyhetsbild

Gold Coast Ski Marathon är Finlands största tävling på rullskidor

RULLSKIDOR Den tredje upplagan av Finlands största tävling på rullskidor – Gold Coast Ski Marathon – arrangeras på söndag med start- och målgång i Bennäs. Dagen innan gör veteranerna upp om FM-medaljerna på rullskidor.

Nyhetsbild

Bevattning av potatisodling störde grannen – ljudnivåerna inom lagens ramar

PEDERSÖRE En Östensöbo har upprepade gånger lämnat in en anmälan om bullernivån på egnahemmets gård. Orsaken till oljudet är pumpanordningen vid en intilliggande potatisodling.

Esses damer säkrade kontraktet

FOTBOLL Esse IK:s damer bortabesegrade på söndagen Lapuan Virkiä med 2–4 (2–2). Segern innebar att Essedamerna säkrade sin serieplats i division II.

Korsnäs FF bärgade poängen i Esse

FOTBOLL Esse IK misslyckades med att utöka sin poängskörd i division tre på lördagen. Korsnäs FF for iväg med rubbet efter att ha vunnit i Ytteresse. Matchen slutade 1–4.

PeFF tog poäng av serieledarna

FOTBOLL PeFF knep en poäng av serieledande JyPK II på Västraplan i Jakobstad på lördag. Poängen var viktig för hemmalaget som kämpar för att förnya seriekontraktet i damtvåan.

Nyhetsbild

Modernast i Finland –Ekeris nya hall satsar på framtiden

Ekeris nya hall är en av de största industrisatsningarna i regionen på flera år. De nya produktionsutrymmena ska skapa effektivare produktion och spara på bland annat logistik.

Nyhetsbild

Falkens svit bryts i stafett-FM

FRIIDROTT Falkendamernas prydliga svit bryts när stafett-FM avgörs i S:t Michel. Det blir inget femte guld i följd på 4x800 meter. Nu har föreningen inget damlag över huvud taget och inte heller något herrlag i stafetterna på medeldistans.

Nyhetsbild

Esse Elektro-Kraft bygger nytt mittemot bollhallen

PEDERSÖRE Elbolaget Esse Elektro-Krafts verksamhet koncentreras till en plats. Med allt på ett ställe ska elavbrotten kunna åtgärdas snabbare, enligt vd Ingvar Kulla.

Teatergrupper startar i Malax och Purmo

Unga Scenkompaniet startar tre nya teatergrupper för barn och unga i höst: onsdag 12.9 klockan 15 för barn i åldern 7–12 år på Konstverkstaden Malakta, samt torsdag 13.9 klockan 17 för barn 7–12 år och klockan 18 för ungdomar 13–19 år på Purmogården.

Nyhetsbild

Poikkijoki lägger sotarborsten på hyllan – ser positivt på fri konkurrens

PEDERSÖRE Jan-Erik Poikkijoki skulle gärna ha fortsatt som sotare, men en sjukdom kom i vägen. Nu har han sagt upp sitt avtal med Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Hösten har rullat in på galleriet

PEDERSÖRE Höstbollen som Anne Bonner gjort av rallarrosor, nypon och klasar med rönnbär gick precis in genom dörren till bilens passagerarsäte. Så hon kunde ha med den i sin utställning.

Nyhetsbild

Skolfotbollen för Pedersöres lågstadier sparkade i gång

FOTBOLL Skolfotbollen för Pedersöres lågstadier sparkade i gång i strålande solsken på Falli på tisdagen. För många av de cirka 500 spelarna var det bästa skoldagen på hela året.

Essma ska expandera – köper mark av kommunen

PEDERSÖRE Essma i Ytteresse ska expandera och diversifiera verksamheten. Företaget köper därför ett drygt 2,4 hektar stort område av kommunen.

Nyhetsbild

Bil körde i diket i Kållby – Räddningsverket klippte upp bilen för att få ut föraren

I natt var olyckan framme då en personbil körde in i en elstolpe i Kållby, Pedersöre.

Nyhetsbild

Politiker oroade över ekonomin – SDP-gruppen vill höja kommunalskatten

PEDERSÖRE Fullmäktigegrupperna ser med oro på kommunens väntade underskott på två miljoner euro. SDP-gruppen är beredda att höja kommunalskatten.

Nyhetsbild

Thomas Snellman utsedd till årets landsbygdsprofil

PEDERSÖRSE Jordbrukaren och mannen bakom Reko-konceptet i Finland, Thomas Snellman, har utsetts till årets landsbygdsprofil. Utnämningen som görs av Finlands byar ägde rum vid Lokaalis-festseminarium i Nyslott på söndag.

Nyhetsbild

Självmål på tilläggstid fällde PeFF – tränaren slutar efter säsongen

FOTBOLL PeFF förlorade hemmamatchen mot KPV Akatemia med 2–3 (1–0). Detta efter ett självmål av Sanjay Gonsalves som nickade in bollen i eget mål på tilläggstid. Det står även klart att lagets tränare lämnar sin post efter säsongen.

Nyhetsbild

Ann-Kristins hobby är att samla muminmuggar – "Jag struntar i vad de är värda"

PEDERSÖRE Många samlar på muminmuggar som en investering, för att förhoppningsvis tjäna en vacker slant småningom. Andra har varit muminfans hela livet. Men Ann-Kristin Snellman i Pedersöre hör inte till någondera gruppen, hon samlar för att ha en hobby.

Nyhetsbild

Pedersöre satsar på rektorerna – mer tid till både samarbete och pappersarbete

PEDERSÖRE Sursiks rektor Martin Ahlskog är nu också rektor för Pedersöre gymnasium. En gemensam ledning och fler rektorstimmar ska underlätta både skolornas samarbete och arbetet med det ökade pappersarbetet.

Nyhetsbild

Osannolika sammanträffandet: Dubbla granatfynd i regionen i dag

PEDERSÖRE/KARLEBY Då och då dyker det upp gamla granater, det är ovanligt men knappast sensationellt. Men under fredagen har polis och försvarsmakt fått rycka ut till både Karleby och Purmo för att ta hand om gamla granater.

Nyhetsbild

Lägre tröskel till arbetsrummen än till gallerien

JAKOBSTAD/KARLEBY/KRONOBY/NYKARLEBY/PEDERSÖRE Om en vecka sätts årets Konstrundan i rullning. Under den håller utvalda konstnärer och konsthantverkare öppen ateljé.

Nyhetsbild

Arbetet med Bennäs triangelspår i full gång – avbrott i tågtrafiken vissa helger

PEDERSÖRE Under fyra helger i höst kommer tågtrafiken till och från Bennäs station att ersättas med bussar. Det beror på arbetet med triangelspåret som är i full gång vid och i närheten av stationen.

Nyhetsbild

Senatfastigheter tackar nej till Pedersöres erbjudande

PEDERSÖRE Det ser ut som om skolhemmet Lagmansgården flyttar från Pedersöre. Efter att Senatfastigheter tackat nej till kommunens erbjudande är Pirilö första alternativ för skolan.

Nyhetsbild

Pedersörebo har tagit fram verktyg som löser matematiska och praktiska problem

ESSE

Pedersörebon Jan Kronqvist har forskat fram ett matematiskt verktyg. Verktyget kan till exempel användas för att göra produktionen i en fabrik miljövänligare eller för att hitta den effektivaste strålbehandlingen för en cancerpatient.

Nyhetsbild

Joakim Strand: "Infrastrukturen är a och o för att det ska fungera"

PEDERSÖRE Vasapolitikern och riksdagsledamoten Joakim Strand besökte ledningen i Pedersöre kommun samt företag. På agendan fanns bland annat betydelsen av god infrastruktur.

Nyhetsbild

Husägare vill att trafiken till Lostenen styrs om – trafikmängden är orsaken

PEDERSÖRE En fastighetsägare längs Lostensvägen önskar att trafiken till det populär utflyktsmålet Lostenen styrs om till andra vägar. Orsaken är den ökande trafikmängden.

Nyhetsbild

Bilolycka i Edsevö – en person allvarligt skadad

UPPDATERAD Kvart före två på torsdagseftermiddagen fick räddningsverket ett larm om en bilolycka i Pedersöre. Två personbilar och en lastbil var inblandade i olyckan som inträffade i korsningen Riksväg 8-Rifsvägen.

Nyhetsbild

Äldre får betala mer för snöröjning – kommunen höjer avgifterna

PEDERSÖRE Kommunen höjer avgiften för snöplogning med 20 till 50 euro. Allra mest höjs avgiften för äldre personer som har hälsoproblem men inte hemvård.

Logga in för att följa orten