Pedersöre

Nyhetsbild

Trots viss skepsis: Pedersöre planerar utbyggnad av äldreboenden

PEDERSÖRE Ett tiotal fullmäktigeledamöter ville strama åt kostnaderna för skolbyggen. Men majoriteten tyckte annat. Fullmäktige enades dock om förslaget att börja planera en utbyggnad av äldrevården.

Nyhetsbild

Se läsarnas bilder från självständighetsdagen – skidtur i vinterlandskap, tända ljus och blåvita flaggor

Julstök med pepparkakor, i soffan med en bok och ute i skidspåret – så här har österbottningarna firat självständighetsdagen. Kolla in bilderna!

Nyhetsbild

Vinterkyla och coronaläget utmanar – men i år ordnas flera julmarknader

JUL Julmarknader brukar locka fram julstämningen hos de flesta och runt om i regionen finns ett stort urval av dem. ÖT har listat de julmarknader du ännu hinner besöka innan det blir dags att lägga klapparna i presentpappret och julskinkan i ugnen.

Nyhetsbild

Lista: Så firas självständighetsdagen i regionen

På måndag firas Finlands 104:e självständighetsdag. Vi har listat evenemang som ordnas från Karleby i norr till Nykarleby i sönder.

Nyhetsbild

Karolina från Purmo hann precis hem från Sydafrika

PEDERSÖRE "I Purmo är det lätt att hålla avstånd" säger Karolina Höglund som nyligen kommit hem från Sydafrika. Hon njuter av vintervädret medan hon är i karantän.

Nyhetsbild

Jesse Öst växte till en jätte – valdes till årets spelare i SJK

FOTBOLL Senast efter årets FM-brons med SJK växte Jesse Öst till den mest meriterade målvakten någonsin som har tagit avstamp från Jaro. Nästa säsong väntar spel i Europa för den 31-åriga burväktaren från Jakobstad.

Nyhetsbild

Ett unikt högskåp från Tolvmans

PEDERSÖRE Det senaste tillskottet bland de antika rariteterna i Fornstugan i Esse är ett högskåp från Tolvmans i Lappfors. Skåpet är varsamt restaurerat.

Nyhetsbild

I begynnelsen var mjölk och smör – nu härskar veterinären Ursula i det gamla mejeriet i Lillby

Mjölken satt länge i väggarna, men nu är den borta. Även plåtsaxen har tystnat. Ändå sjuder fastigheten där Purmo andelsmejeri i tiderna verkade åter av liv. Nu härskar Ursula Mattjus och hennes djurklinik i det gamla mejeriet i Lillby.

Nyhetsbild

Tre broar byggs längs Kållbyvägen – "Det är utmanande, vi är i jobb nästan hela tiden"

PEDERSÖRE Den fjärde rampen i Edsevökorsningen är färdig men ännu inte i bruk. I januari inleds byggandet av totalt tre broar längs Kållbyvägen i Pedersöre.

Nyhetsbild

Tre broar byggs längs Kållbyvägen – "Det är utmanande, vi är i jobb nästan hela tiden"

PEDERSÖRE Den fjärde rampen i Edsevökorsningen är färdig men ännu inte i bruk. I januari inleds byggandet av totalt tre broar längs Kållbyvägen i Pedersöre.

Nyhetsbild

Fotbollspodden 125: Jesse Öst

FOTBOLL När Jaro försvann från ligakartan 2015 försvann också Jesse Öst. I denna podd talar Jesse ut om uppväxtåren i Jaro, äventyret i Sverige och de turbulenta åren i SJK, där målvakten i år belönades med FM-brons och utmärkelsen som årets spelare.

Nyhetsbild

Allt högre elpriser men stora investeringar minskar Herrfors vinster

Under denna köldknäpp kan marknadspriset på el vara över tio gånger så högt som snittpriset i fjol. Kölden är knappast bestående, men högre elpris kan vara en långsiktig trend.

Nyhetsbild

DEBATT: Kommunen borde bli delägare i vindkraften

VINDKRAFT Thomas Snellman uppmanar makthavarna i Pedersöre att arbeta för att kommunen blir delägare i vindkraftsbolag.

Nyhetsbild

En av dem ska bära kronan i Purmo – tisdagen sista dagen att rösta

PEDERSÖRE Purmo Uf ordnar lucia och röstningen är i full gång.

Nyhetsbild

Nya plankorsningen i Sandsund skulle vara klar i september – arbetet ännu på hälft

PEDERSÖRE Arbetet med den nya plankorsningen längs Storsandsundsvägen i Pedersöre skulle ha varit färdigt redan för två månader sedan.

Nyhetsbild

Överesse byaråd inspirerades i Italien – skyltar med ögonblick från förr

PEDERSÖRE Sedan några veckor tillbaka kan de som promenerar i Överesse få en glimt av tider som flytt. Totalt 17 skyltar vittnar om vad som hände på just den platsen många år tidigare.

Nyhetsbild

Kravis kan leda till översvämningar i Esse å

PEDERSÖRE Längs Esse å pågår förberedelser inför eventuella översvämningar som kan uppstå på grund av kravis. NTM-centralen har vidtagit förhandsåtgärder genom att minska avtappningen och lägga ut kravisbommar och viltkameror.

Nyhetsbild

Dikeskörning och kollision i Pedersöre

PEDERSÖRE Två olyckor på drygt 30 minuter inträffade i Pedersöre under onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Vården i Jakobstadsregionen kostar många miljoner mer än planerat

JAKOBSTAD Äldreomsorgen, handikappservicen och barnskyddet har krävt mycket resurser under 2021. Social- och hälsovårdsverket behöver nu håva in 10,8 miljoner till från kommunerna.

Nyhetsbild

LISTA: De här får utmärkelser i din hemkommun

Är du nyfiken på vem som får en utmärkelse av presidenten i din hemkommun? Här hittar du namnen fån Karleby i norr till Kristinestad i söder.

Nyhetsbild

Färre patienter ska tas in på avdelningarna vid Malmska – Björkbacka stänger en avdelning tillfälligt

JAKOBSTAD Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad sparar bort 14 avdelningsplatser vid Malmska. Frågan väckte oro, diskussion och omröstning när Social- och hälsovårdsnämnden sammanträdde i tisdags.

Nyhetsbild

Linn från Pedersöre tävlar för Finland i Shanghai – "Hade inte själv trott det skulle gå så här bra"

PEDERSÖRE YA:s närvårdarstuderande Linn Ahlskog från Pedersöre har vunnit uttagningen till Finlands yrkeslandslag i grenen Social and healthcare.

Nyhetsbild

Lista: De valdes in i Pedersörenejdens Andelsbanks nya fullmäktige

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE/LARSMO Nu är det klart vilka personer som valts in i OP Pedersöres fullmäktige. Av totalt 60 kandidater valdes 30 in. Nästan hälften är nya.

Nyhetsbild

Dikeskörning i Forsby under måndagskvällen

Strax före klockan 18 kom ett larm om en mindre trafikolycka i Pedersöre.

Nyhetsbild

Kronobys skolpsykolog till Pedersöre – en person vill efterträda henne

KRONOBY/PEDERSÖRE Kronoby har haft tre lediga tjänster inom skolväsendet. På söndagen gick ansökningstiden ut och alla tjänster har fått sökande.

Nyhetsbild

Stora investeringar aktuella i Pedersöre – Kommundirektör: "Det är oundvikligt"

PEDERSÖRE Pedersöre föreslås satsa stort på barn och unga de kommande åren. Det handlar förutom om dyra skolbyggen också om en resursökning både till småbarnspedagogiken och elevhälsan.

DEBATT: Beklagligt att Purmo ska drabbas

VINDKRAFT

Nyhetsbild

Krocken i Edsevö skördade sitt andra offer – nu har också passageraren dött

PEDERSÖRE Föraren i personbilen i krocken för snart två veckor sedan på Kållbyvägen dog på olycksplatsen. Nu har också passageraren dött, meddelar polisen.

Nyhetsbild

Historik med dramatik – bränder, kapningsförsök och rasande Purmobor

PEDERSÖRE Det är lokala krafter som bär Esse Elektro-Kraft genom dess 100-åriga historia. En historia som också präglas av kärva tider och dramatiska händelser.

Nyhetsbild

I över 35 år har Kaj Granlund velat vara allas präst – "Det är dags att lämna över"

PEDERSÖRE Det skulle bli max 10 år men blev över 35. Snart är Esse församlings sista kyrkoherde pensionär. Han berättar om glädje och motgångar, om då han fyllde i avskedsansökan och vad som är Pedersöre församlings utmaning.

Nyhetsbild

Utvisningarna stod Centers dyrt – IFK Lepplax bättre i förlängningen

ISHOCKEY Centers har en synnerligen skral derbyhelg bakom sig. Först blev det förlust mot Kronan – och sedan mot arvfienden IFK Lepplax. Utvisningarna stod värdarna dyrt på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Samarbetet mellan Soite och Malmska lagt på is – "Tror det kommer bli svårare att samarbeta"

KARLEBY/JAKOBSTAD Läkare som talar finska är bristvara i Jakobstad, läkare som talar svenska är bristvara i Karleby. Det lilla utbyte som funnits har pausats på grund av pandemin och det är osäkert om det alls startar upp igen.

Nyhetsbild

Uthus förstördes i brand i Ytteresse

UPPDATERAD. Klockan 13.43 på lördagseftermiddagen fick räddningsverket larm om en byggnadsbrand längs med Jomossbackavägen i Ytteresse.

Nyhetsbild

"Hotet om utvisning var akut, vi tvingades agera snabbt" – ny vändning för makedonsk familj i Österbotten

ÖSTERBOTTEN Familjen Velji i Sandsund hotas av utvisning trots att de är helt integrerade sedan länge. Nu drar de i en ny livlina för att få stanna.

Nyhetsbild

Kata Bonds aktuell med ny skiva – "Jag skildrar vad som har hänt mig, från låt till låt"

JAKOBSTAD Alla låtar på Kata Bonds nya skiva handlar om hennes eget liv. Sitt namn har den fått efter en låt som ringar in hur hon känner sig just nu – fri.

Nyhetsbild

IFK Lepplax räddade poäng i slutet – "Vi borde haft minst två"

ISHOCKEY IFK Lepplax såg länge ut att bli poänglösa mot APV men en sen kvittering tog matchen till förlängning och sedan straffar. Där var gästerna mera kliniska och kunde åka hem med två poäng.

Nyhetsbild

Elbolag vill inte se fiskväg i Esse å: "Inte det bästa alternativet"

PEDERSÖRE De lokala elbolagen är skeptiskt inställda till en fiskväg längs Esse å. Herrfors är det bolag som har flest kraftverk längs med ån och som uttrycker störst skepsis.

Nyhetsbild

Katastrofstart för regionens lag i hockeytvåan – "Spelarna räcker helt enkelt inte till åt alla"

ISHOCKEY Det har minsann varit en tung inledning för de lokala ishockeylagen i division 2. Till helgen väntar två derbymatcher och chans för lagen att utöka poängskörden.

Nyhetsbild

Sista dagen för att rösta vilka som blir lucia i Karleby- och Jakobstadsregionen

Du bestämmer vem som blir lucia. Du kan rösta fram till fredagen den 26 november klockan­ 12. Pengarna går till välgörande ändamål. 

Nyhetsbild

DEBATT: Vindkraft i Purmo är inte vettigt

VINDKRAFT Varför kalhugga Pedersöres befintliga, stora kolsänka, undrar Rebecca Nylund.

Nyhetsbild

Olyckor i Nykarleby och Pedersöre hindrade morgontrafiken

Larm om trafikolyckor i Nykarleby och Pedersöre kom under morgonen. Jourhavande brandmästare uppmanar trafikanter att köra försiktigt.

Nyhetsbild

DEBATT: Pedersöre behöver inte industriell vindkraft

VINDKRAFT Flera kommuner har sagt nej till vindkraft, påpekar Gunilla Blomqvist.

Nyhetsbild

DEBATT: Nystrand skäller under fel träd

VINDKRAFT Kommundirektör Stefan Svenfors reagerar på Mathias Nystrands insändare om Pedersöre kommun och vindkraften.

Nyhetsbild

Så styrs förlossningarna och därför digitaliseras äldreomsorgen – så påverkas vi av det nya välfärdsområdet

Nej, vårdkedjorna blir inte automatiskt bättre från och med årsskiftet då Österbottens välfärdsområde tar över social- och hälsovården i Jakobstadsregionen. Pia-Maria Sjöström hoppas ändå att ledningen får med sig befolkningen och personalen i förändringen.

Nyhetsbild

Vindkraft i fokus på klimatdebatt i Pedersöre – "Öppenhet är kärnan"

PEDERSÖRE Tjänstemän, politiker och andra intressenter möttes i Purmo för att debattera klimatfrågor. Alla var eniga om vikten av att kommunicera öppet om vindkraft.

Nyhetsbild

Jobb och delaktighet viktigt för lyckad integration

Jobb och delaktighet i samhället är nyckelord för en lyckad integrering av invandrare. Det här lyfts fram i Jakobstadsregionens nya integrationsprogram.

Nyhetsbild

Emran silvermedaljör i junior-FM

BADMINTON Zafir Emran knep silvret i dubbel när junior-FM avgjordes i Helsingfors under veckoslutet.

Nyhetsbild

Två ÖID:are till terräng-EM i Irland

TERRÄNGLÖPNING Två ÖID:are finns bland de sju uttagna till Europamästerskapet i terränglöpning som går av stapeln i början av december.

Nyhetsbild

Dikeskörning i Sandsund – knepigt väglag på morgonen

PEDERSÖRE Strax efter klockan sju på morgonen inträffade en dikeskörning nära Sandsund industriområde. Inga personer kom till skada.

Nyhetsbild

Anna-Lena Holm: Bönderna klarar året om marknaden normaliseras

Det är ett tufft läge för bönderna i allmänhet och för djurproducenterna i synnerhet. Men de flesta kommer att rida ut krisen bara marknaden normaliseras.

Logga in för att följa orten