Vörå

Nyhetsbild

Biskop Björn Vikström installerar Hans Boije i Vörå kyrka

På söndag får Vörå församling Borgå stifts biskop Björn Vikström som gäst. Han installerar Hans Boije till kyrkoherdetjänsten i Vörå församling.

Nyhetsbild

Kvinna åtalas för att ha förskingrat sin fars pengar – lyfte 25.000 i reseersättningar

I RÄTTEN. En 58-årig kvinna från Vörå åtalas för grov förskingring. Hon lyfte bland annat 25.000 euro från sin fars konto i reseersättningar som hon påstår att han var skyldig henne.

Nyhetsbild

Rar härfågel sökte mask utanför Andkil byagård – "Den gick knyckigt"

VÖRÅ Vid lunchtid på måndagen började informationen snabbt spridas i fågelskådarkretsar: det fanns en härfågel på Torrkullavägen i Vörå. Olav Westlin är en av dem som for dit för att ta sig en titt. – Den gick på gårdsplanen utanför byagården i Andkil och hackade i gräsmattan, säger han.

Nyhetsbild

VIDEO: Lars-Erik berättar om den perfekta tiltan

Lars-Erik Staffans både tävlar i och dömer plöjning. Om det är nån som vet hur den perfekta plöjningen ska se ut är det han. Vi kollade in hur han gör när han laddar upp inför FM om några veckor.

Nyhetsbild

Lars-Erik är VM-domare i plöjning: "Plogtiltorna ska ligga som lakritsremmar"

KIMO Lars-Erik Staffans från Kimo är VM-domare i plöjning. Uppdraget har tagit honom till England, Kenya och senast till Tyskland där årets världsmästerskap hölls i början i av september.

Nyhetsbild

Rekordstort intresse för Botnia MTB – "Terrängcyklister är tuffa typer"

TERRÄNGCYKLING Årets upplaga av terrängcyklingsloppet Botnia MTB var rekordpopulär. 157 deltagare kom till start i Vörå på lördagen.

Nyhetsbild

Omklädningsrum började brinna

VÖRÅ Ett omklädningsrum började av oklara orsaker brinna på en simstrand i Maxmo på fredagskvällen.

Oravais flyktingförläggning får ett nytt namn

VÖRÅ Flyktingverksamheten blir ett affärsverk och får ett nytt namn: Affärsverket Vörå migrationscenter.

Nyhetsbild

Olav Björk är säker: Det här är tidernas bästa äppelår

VÖRÅ Tidigt på morgonen kommer han till sitt musteri, Olav Björk. Då sommaren lider mot höst börjar en intensiv period då han befinner sig i den lilla stugan bredvid Riksåttan från morgon till kväll. Som sällskap har han de ständigt förbipasserande kunderna, sina trogna maskiner och den genomträngande doften av äpple.

Nyhetsbild

VIDEO: Så tar man musten ur sina äpplen

VÖRÅ I 32 år har Olav Björk spenderat en tid av hösten till att göra äppelmust. Själva processen är lika enkel som snabb. En sats på 40 kilogram äpplen blir till buteljerad must på mindre än en halvtimme.

Nyhetsbild

Barnbarnets teckning får Eva att bromsa – nu efterlyser hon mera trafikvett i Vörå

VÖRÅ Trafikkulturen engagerar Vöråborna. Många upplever att bilisterna kör alldeles för fort på Vöråvägen och att många struntar i att stanna för fotgängare och cyklister. En som engagerat sig i trafikfrågan är Eva Hietanen. Och hon har tagit ett lite annorlunda hjälpmedel till hjälp, nämligen sitt sexåriga barnbarn Edith.

Nyhetsbild

Ny teknik i byggbranschen ger mer utrymme för kreativitet – "Möjligheterna är oändliga"

VÖRÅ Vill du kunna designa ditt hus precis hur du vill? Snart kan detta bli möjligt. Inom många branscher blir 3D-printning ett populärare verktyg. Vid Simons Element tror man på en framtid i 3D-printade hus.

Nyhetsbild

Folkhälsan startar ny utbildning för massörer i Vörå

VÖRÅ

Från och med oktober kan färdigt utbildade massörer gå en specialyrkesutbildning på svenska i Vörå.

Nyhetsbild

Kommuner i Österbotten vädjar: Det finns ett skriande behov av stödfamiljer

Det råder konstant brist på stödfamiljer i Österbotten. Så har det varit i många år. Nu vill flera kommuner göra något åt saken tillsammans.

Nyhetsbild

Vörås vargklagan går vidare – biträdande JO vill ha utredning av polisen

VÖRÅ Polisens beslut om att inte ge lov att avliva den morrande vargen i Kimo ska utredas noggrannare. Biträdande justitieombudsmannen har läst Vörås klagan, nu vill hon höra polisens åsikt.

Nyhetsbild

Skåpbil krockade med älg på riksåttan i Oravais

ORAVAIS En skåpbil fick en älg rätt i framrutan i Oravais.

Nyhetsbild

Kampen om gammelgäddan lockade över 200 personer

ORAVAIS Gäddkastet är en kamp om den tyngsta och den längsta fisken. För att ha chans att vinna gäller det att snabbt hitta den bästa fiskeplatsen. Hur stor var då årets vinnarfisk?

Nyhetsbild

Stuga brann ner i Särkimo på lördagsnatten

VÖRÅ Strax före klockan ett på lördagsnatten kom larm om en stockstuga som brann i Särkimo. Stugan brann ner till grunden.

Nyhetsbild

Försiktigt positivt till egen regional vårdreform – om äldreomsorgen lämnas bort

VASA En egen vårdreform för Österbotten är bättre än att staten tvingar fram den, men lämna äldreomsorgen utanför. Det anser Michael Luther (SFP), ordförande för vårdnämnden i Korsholm. I Vörå och Malax är tongångarna tveksammare.

Nyhetsbild

Lilla Naomi i Maxmo får inte bara en – utan två namnsdagar

Naomi vet ungefär vad hon heter, för ibland lystrar hon till sitt namn. Men så är hon också bara nio månader och har mycket nytt att lära sig. När kalendern reformeras får Naomi två namnsdagar. Hennes mellannamn kommer också med.

Nyhetsbild

Forskning: Finlandssvenska par tjänar mer än andra par – "Mannens inkomster styr"

I familjer där båda parter talar svenska är inkomsterna störst. Samtidigt är inkomstfattigdom vanligare bland finlandssvenskar än andra par, visar Camilla Härtulls forskning.

Nyhetsbild

Den misstänkta människohandeln i Vörå går till åklagare

Det är 15 månader sedan polisutredningen kring misstänkt människohandel i Vörå inleddes. Fallet går nu till åklagaren, men på grund av en ovanlig polisåtgärd är informationen knapphändigare nu än den var i maj 2017.

Nyhetsbild

Karvsorbo utvecklade ny app som löser transportproblem: "Som Uber fast med saker"

VÖRÅ Genom en ny österbottnisk app kan människor hjälpa varandra att transportera saker från en adress till en annan. Chauffören får betalt, mottagaren sparar tid och miljön vinner på det, säger företagaren Niklas Östman från Karvsor.

Nyhetsbild

Kanonincidenten i Oravais var en ren olyckshändelse – polisen misstänker inget brott

Flera personer skadades lindrigt då en krutladdning exploderade för tidigt på Oravais slagfält i början av augusti. Polisutredaren konstaterar nu att det var en olyckshändelse.

Nyhetsbild

Juniorklasser nyhet i Botnia-MTB

CYKEL Botnia-MTB blir ett renodlat cykellopp i höst, utan duathlonklass. Det ger utrymme att också ha juniorklasser på programmet.

Nyhetsbild

Anmäl till MI samma dag som katalogen delas ut – ny textillärare i höst

Mormors fåtölj får en ny chans, goda såser och vem som helst kan lära sig spela och sjunga. Det är något av det utbud som Vörå-Oravais-Maxmo medborgarinstitut, tillsammans med Folkhälsan och gymnastikföreningen GF Balans, erbjuder under höstterminen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

Genomblöta och glada sprang familjerna över mållinjen - Toughest familjelopp uppskattades

BILDSPEL. Två kilometer och tjugo hinder. Lördagens Toughest-bana hade delvis förändrats och kortats av för att passa barn. Men det betyder inte att banan var lätt - tvärtom. Mod och envishet krävdes för att ta sig i genom banan, men det fanns inte något som hette tävling.

Plan för vinkraftpark i Vörå till allmänt påseende

VÖRÅ Delgeneralplanen för Storbötets vindkraft är nu ute för allmänt påseende.

Nyhetsbild

Hans Boije ny kyrkoherde i Vörå – "Småprata med Gud varje dag"

VÖRÅ Efter flera olika yrken är det dags att ta tag i den livslånga drömmen – att jobba som präst. – Det gäller att vara öppen för förändringar, säger Vörå församlings nya kyrkoherde Hans Boije.

Nyhetsbild

Bystedt om flyktingnämndens samarbetsförhandlingar: "Synd att säga upp personer med spetskompetens"

VÖRÅ Den nya modellen för ensamkommande minderåriga asylsökande har fått godkänt av kommunstyrelsen i Vörå. Det innebär att verksamheten nu kommer ändras radikalt. Samarbetsförhandlingarna som är ett resultat av detta påverkar kommunen negativt, säger Rainer Bystedt (SFP).

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Singelolycka i Oravais – inga allvarliga personskador

En man körde av Riksväg 8, strax norr om Oravais, strax före midnatt på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Astrid Thors fick inte fortsatt mandat på grund av Krim: "Tråkigt att jobbet blev ogjort"

ORAVAIS

Hon sa vad hon tyckte om läget på Krimhalvön. Då fick hon lämna jobbet som minoritetskommissionär. "Ibland måste man bara säga som det är", säger Astrid Thors, som i dag sysselsätter sig med olika styrelseuppdrag.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

Flyktingbyrån strävar efter att barnen ska få bo kvar i Jakobstad

JAKOBSTAD Flyktingbyrån i Vörå strävar efter att de sju minderåriga barnen på Villa Miranda ska få bo kvar i Jakobstad. Det säger Markku Niskala som är förman för flyktingverksamheten i Vörå.

Nyhetsbild

Finlands ambassadör i Sydafrika laddar energi i Maxmo kyrkby

MAXMO Kari Alanko, Finlands ambassadör i Sydafrika, kopplar av och laddar sina batterier vid sommarstugan i Maxmo kyrkby. Stugan är så emotionellt värdefull för honom att han återvänder för några veckor varje sommar.

Nyhetsbild

Ny uppgift: Två åskådare träffades av laddningsstake i Oravais

ORAVAIS Inte bara en person, utan två, träffades av delar som flög ut ur den kanon som självantände på slagfältet i Oravais i lördags.

Nyhetsbild

Färre flyktingar tvingar till samarbetsförhandlingar – 23 årsverken hotade

ORAVAIS Flyktingnämnden i Vörå inleder samarbetsförhandlingar. Orsaken är att det kommer allt färre ensamkommande barn som söker asyl.

Nyhetsbild

Kanonincidenten i Oravais utreds av polis, högst oklart om något brottsligt skett

ORAVAIS Polisen ska höra alla tre som skadades då en kanonladdning briserade av misstag under en uppvisning i lördags.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Unik dag vid slagfältet i Oravais

VBL var på plats på tillställningen Slaget i Oravais – 210 år.

Nyhetsbild

Hantverk och historisk stämning i Oravais

Information om slaget, ekologisk salva och hantverk i trä. Under evenemanget bjöds det på något för alla åldrar.

Nyhetsbild

Traditionstrupperna trivs i Oravais

Traditionstrupper från Sverige, Lettland och Norge är på besök i Finland för att ta del av evenemanget Slaget vid Oravais 210 år. Tillsammans med de finländska trupperna är de ett gäng på 140 soldater.

Nyhetsbild

Lekfullt på blodigt allvar när slaget år 1808 rekonstrueras i Oravais

VIDEO 2 000 personer tog sig ut till slagfältet i Oravais för att bevittna det historiska slaget som utkämpades i september för 210 år sedan.

Nyhetsbild

Nu samlas folk till slaget i Oravais

Några hundra människor är på plats vid slagfältsområdet i Oravais. Programmet fortsätter under dagen och avslutas med en rekonstruktion av slaget som utkämpades 1808.

Nyhetsbild

Nu får brandkåren återvända från Vöråskogen – branden helt släckt

VÖRÅ Runt 13.45 på fredagseftermiddagen kunde brandkåren återvända hemåt efter närmare 20 timmar i skogen. Branden mellan Keskis träsk och Kalapää träsk är nu släckt, men kontroller görs under kvällen.

Nyhetsbild

Släckningsarbetet fortsätter i Vöråskogen

VÖRÅ Skogsbranden i Vörå är under kontroll men släckningsarbetet pågår ännu. På plats i skogen finns cirka tio brandbilar med manskap från Vörå, Oravais, Storkyro, Kvevlax, Smedsby och Skatila.

Nyhetsbild

VIDEO: Se brandområdet i Vörå från luften

VIDEO På torsdagen brann det i skogen mellan Kalapää träsk och Keskis träsk. Branden sträckte sig över ett 260 gånger 150 meter stort område. Så här såg det ut på platsen på fredagen.

Logga in för att följa orten