Vörå

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen ogillar dyr diesel – en av 90 000 som protesterar mot dieselskatt

VÖRÅ Dyr diesel fick över 90 000 att snabbt skriva under kravet på slopad dieselskatt. Men Finansministeriet ger tummen ned, argumentet håller inte.

Nyhetsbild

Lagerbyggnad vid Vörå skidcentrum förstörd i brand – "Någon har tänt på med flit"

VÖRÅ En brand bröt ut vid Vörå skidcentrum på söndagskvällen. En liten lagerbyggnad förstördes i eldsvådan.

Nyhetsbild

Nytt privat vårdbolag i Vörå fokuserar på att jobba hälsofrämjande

VÖRÅ Anna Nordmyr fick en idé. Hon tog kontakt med Malin Pärus, som inte var sen att hänga på. Nu har de grundat ett helt nytt vårdbolag där förebyggande hälsovård är grundpelaren.

Nyhetsbild

Brandkåren släckte ett planerat men obevakat brännande i Vörå

VÖRÅ Räddningsenheter från Österbottens räddningsverk rykte igår 23-tiden ut till en oklar eldsvåda vid gränsen av Vörå och Nykarleby.

Nyhetsbild

Familjen Nygård i Vörå är företagare i flera generationer

VÖRÅ För familjen Nygård i Vörå är det en självklarhet att vara företagare. Det finns i blodet, eller kanske i modersmjölken, säger Patrik Nygård. Så småningom lämnar han över företaget till sönerna Simon och Jonatan Nygård.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Fler vägkameror kan ge bättre vinterunderhåll – ”Det har redan beställts kablar till Österövägen”

VÖRÅ Det blev ingen höjd vinterklass för Larvvägen. Trafiken är för liten. Nu hoppas kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt på övervakningskameror.

Nyhetsbild

Lunchrestaurang öppnar i Oravais: "Det blir smakrik mat"

ORAVAIS Det gick så bra med grillvagnen i somras att Xia Tran och Mai Nguyen nu utvecklar verksamheten och öppnar lunchrestaurang. Där serverar de en asiatisk lunchbuffé – och fortsätter med grillmat på kvällarna.

Nyhetsbild

Olika lön för lika arbete kostar Vörå en kvarts miljon

Vörå kommuns inkomster går ner och verksamheten som helhet väntas gå 0,9 miljoner euro på minus för hela 2018. En bidragande orsak är att Vörå inte betalt lika lön för lika arbete.

Nyhetsbild

Språkpolisen Ruben är inte rädd för att ryta till: "Värnar vi inte om svenskan dör den ut"

ORAVAIS Det finns inget som irriterar Oravaisbon Ruben Anderson, 85 år, mer än språkfel. Den som gör sig skyldig till sådant får också höra det. Svenskan överlever inte annars, säger han.

Nyhetsbild

Ingen skattehöjning i Vörå – "Det blir kanske en minusbudget"

Skattesatserna i Vörå ändras inte, om fullmäktige godkänner kommunstyrelsens förslag. Inkomstskatten hålls på 21 procent, medan fastighetsskatten för stadigvarande boende är 0,50 procent.

Nyhetsbild

Christer Fred: "Jag har gett mest tid till dem som har minst kvar"

I 25 år har Christer Fred årligen skött 50–60 cancerpatienter i livets slutskede i Korsholm och Vörå. I februari går han i pension.

Nyhetsbild

Palliativa vården i Korsholm ändrar form – långvarig skötare går i pension

KORSHOLM/VÖRÅ Den palliativa vården i Korsholm kommer att omorganiseras efter årsskiftet. Kommunen ska sköta vården medan Österbottens cancerförening och församlingen erbjuder stödpersoner.

Nyhetsbild

Upprört efter flyktingnämndens beslut – Ledamot: Det är omoraliskt

VÖRÅ Micaela Nykvist behåller jobbet medan Ulrika Staffans förlorar sitt. Det beslöt flyktingnämnden i Vörå i onsdags. Men sista ordet är inte sagt. "Ärendet kommer med stor sannolikhet upp igen", säger Vörås förvaltningsdirektör Markku Niskala.

Nyhetsbild

Mats Hägglund och Micaela Nykvist får behålla sina tjänster

VÖRÅ Flyktingnämndens beslut blev överraskande när det gäller vilka ledande tjänstemän som ska sägas upp inom flyktingverksamheten i Vörå kommun. Också nämndens medlemmar togs på säng.

Nyhetsbild

Konstsnöspåret i Vörå öppnar i dag

LÄNGDSKIDOR Klockan 10 på onsdagen öppnar konstsnöspåret vid Vörå skidcentrum.

Nyhetsbild

På onsdag skidar man i Vörå – ”konstsnön klarar sig ganska bra fast det blir varmare”

SKIDÅKNING Snökanonerna blåser för fullt på Vörå skidcentrum. På onsdag räknar man med att ha ett spår på nästan en kilometer, om man åker fram och tillbaka.

Nyhetsbild

Svensktoppskalas på Norrvalla

VÖRÅ På fredag kväll bjuds det på svenska dansbandslåtar vid Norrvalla i Vörå då Agneta Olzzon och Peter Grundström från Thor-Görans tar sitt Svensktoppskalas till Svenskfinland.

Nyhetsbild

Rainer Bystedt supernöjd efter vägmöte: "Ett av de bästa möten vi haft"

VÖRÅ Vörå lyfte fram fyra kritiska vägar på vägmöte med Destia och NTM-centralen. Åtminstone två av dem verkar Destia ha hörsammat.

Nyhetsbild

Äldre man körde av vägen i Särkimo – fördes med ambulans till sjukhus

UPPDATERAD En äldre man körde av okänd anledning av vägen i Särkimo i Maxmo på lördagseftermiddagen. Han skadades allvarligt och fördes med ambulans till Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Polisen svarar på JO-klagan om vargen: Vi gjorde inget fel

VÖRÅ Polisen anser inte att de gjorde något fel när de lät bli att avliva vargen som rörde sig på en gårdsplan i Kimo i maj. Så svarar man på JO-klagomålet som Vöråstyrelsen lämnade in i somras.

Nyhetsbild

Vörås flyktingverksamhet ska bli flexiblare med nytt arrangemang

VÖRÅ Flyktingverksamheten är mer affärsmässig än kommunal. Med det nya affärsverket hoppas Vörå kunna reagera snabbare och smidigare på förändringar.

Nyhetsbild

Vöråstyrelsen upphäver flyktingnämndens beslut om direktörsval

Vöråstyrelsen upphäver flyktingnämndens beslut om valet av migrationsdirektör och biträdande migrationsdirektör.

Nyhetsbild

Här är det störst risk att krocka med en älg i Österbotten

I norra Korsholm finns den vägsträcka där det sker flest älgkrockar i Österbotten. På NTM överväger man om älgarna borde få en bro där.

Nyhetsbild

Mats Hägglund och Ulrika Staffans leder flyktingverksamheten

VÖRÅ Mats Hägglund blir migrationsdirektör medan Ulrika Staffans blir biträdande migrationsdirektör inom det nya affärsverket Vörå Migrationscenter. På onsdagens möte beslöt flyktingnämnden också vilka 25 anställda som sägs upp.

Nyhetsbild

Lindvall och Mäenpää pushar varandra till toppresultat

LÄNGDSKIDOR Dagtid är Hans Mäenpää och Christoffer Lindvall kollegor, kvällstid tränar de ihop. Fyra nätter i veckan sover de i samma rum.

Thomas Enroth avslutar sin turné

Efter femton konserter avslutar Thomas Enroth sin turné med att uppträda i Kronoby kyrka på fredagen den 12 oktober och Vörå kyrka på söndagen den 14 oktober.

Nyhetsbild

Rektor tänker barnskyddsanmäla viltcentralen – "Det här är inte en trygg uppväxtmiljö"

ORAVAIS Rektor Göran Backman vill pröva om barnskyddslagen är starkare än viltvårdslagen. Han planerar barnsskyddsanmäla Finlands viltcentral.

Nyhetsbild

Förslag till flyktingnämnden i Vörå: 25 personer sägs upp

VÖRÅ Flyktingverksamheten i Vörå tvingas minska personalen med nästan hälften. Nedskärningarna omfattar också ledningen.

Nyhetsbild

Berättelsen om Helena Larsdotter fortsätter fascinera

KARLEBY I höst samlas lokala medeltida berättelser in från hela Österbotten. Kultur-Österbottens rundtur tog avstamp i Karleby där man kan sin medeltid.

Nyhetsbild

Maxmobo förgrep sig på minderårig – får ovanligt långt fängelsestraff

I RÄTTEN. En 28-årig man från Maxmo döms till 4 år och 6 månaders fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn och våldtäkt. Han var 20 år vid gärningstidpunkten. Hon var minderårig.

Nyhetsbild

Strand och Kurvinen gör gemensam sak – Larvvägen ska vara i skick året om

VÖRÅ Larvvägen är huvudinfart till Powerpark för rikssvenska turister och nu lovar områdets två riksdagsledamöter kämpa för vägen. Men i jourfrågan är de fortfarande oense.

Nyhetsbild

Så kontrollerar du att motorhuven sitter säkert

Under söndagen inträffade en ovanlig bilolycka i Oravais. Motorhuvslåset gav efter vilket ledde till att chauffören bara såg motorhuv genom framrutan. Olyckan hade förmodligen kunnat undvikas med enkla medel.

Nyhetsbild

Bilolycka i Oravais – motorhuven flög upp mitt på Riksåttan

VÖRÅ Plötsligt flög motorhuven upp på en bil som körde längs Riksåttan i Vörå en bit söder om Oravais. Chauffören styrde bilen mot vägrenen och lyckades därför undvika en storolycka.

Vörå ger oroliga familjer två möjligheter vid risk för möte med varg

VÖRÅ Morgon- och eftermiddagsverksamhet eller förlängd skolskjuts är möjligheterna att undvika vargen – beroende på om barnet är berättigat till skolskjuts eller inte, säger Vörå kommuns bildningschef Helena Emaus.

Nyhetsbild

Varg stryker omkring vid skolområdet i Oravais – Rektorn: "Helt oacceptabelt"

ORAVAIS På torsdagskvällen strök en varg omkring runt skolbarackerna i Oravais centrum. Rektorn Göran Backman säger att han inte längre kan garantera barnens trygghet. Han riktar stark kritik mot polisen: "De vågar inte ta ett enkelt beslut."

Nyhetsbild

LISTA: Var finns Österbottens största hus till salu?

BOSTADSKOLLEN Vräkiga, pampiga hus – men ett par är i behov av renovering. Här är det största huset till salu i varje österbottnisk kommun, från Kaskö till Karleby. Prislapparna varierar från över en miljon euro till 38 000 euro.

Nyhetsbild

Erik Åhman filmade hopp och skador – freestyle-åkare i fokus i första dokumentären

Sedan nio års ålder har dokumentärfilmaren Erik Åhman varit intresserad av freestyle motocross, extremsporten där de tävlande hoppar och gör tricks med motorcyklar. När han fick följa med motorcyklisten Sebastian Westberg till Madrid på en tävling visste han att det här skulle bli en historia värd att berätta.

Nyhetsbild

Tre år senare – systrarna Tuomisto skulle välja svenska Vörå igen

VÖRÅ Anu och Satu Tuomisto bytte skolspråk för tre år sedan. Det gav dem fler valmöjligheter. Utan svenskan hade Anu Tuomisto knappast studerat medicin i Norge i dag.

Nyhetsbild

Elavbrott och omkullfallna träd i stormens spår under natten

Nästan 3000 hushåll på Vasa elektriskas område var utan el vid sextiden på torsdagsmorgonen, och sedan stormen började tillta vid 18-tiden på onsdagskvällen har räddningsverket haft totalt 59 uppdrag.

Nyhetsbild

Intresset för Vörå växer – språket är inget hinder för idrotten

VÖRÅ Vörå idrottsgymnasium lockar fler finskspråkiga elever än tidigare. "Det här är idrottare som självmant sökt upp oss och förstår vilken utmaning det innebär att börja här", säger rektorn Mats Borgmästars.

Nyhetsbild

Toni, 25, bygger prisvinnande lastbilshytter i Vörå – "En hytt tar över 200 timmar att göra"

VÖRÅ Toni Hahka har byggt om inredningen till två lastbilshytter – och vunnit två pris. Än så länge är det få i Finland som sysslar med lastbilsinredning.

Rapport om marktäkter är klar – visar på brister i flera kommuner

Slutrapporten för NTM-centralen i Södra Österbottens Sokka 3-projekt är färdig. I projektet deltog bland andra Vörå och Nykarleby.

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Under karatemästarens vakande öga går träningen som en dans

VÖRÅ När en äkta Sensei kommer för att ge lektioner i karate, då lyssnar man. Är mästaren 90 år gammal, heter Mitsusuke Harada och har grundat skolan Karate do Shotokai gör man det med vördnad. Tar sig mästaren till Vörå, då har karateintresserade österbottningar hittat en guldgruva av sällan skådat slag.

Nyhetsbild

Biskop Björn Vikström installerar Hans Boije i Vörå kyrka

På söndag får Vörå församling Borgå stifts biskop Björn Vikström som gäst. Han installerar Hans Boije till kyrkoherdetjänsten i Vörå församling.

Nyhetsbild

Kvinna åtalas för att ha förskingrat sin fars pengar – lyfte 25.000 i reseersättningar

I RÄTTEN. En 58-årig kvinna från Vörå åtalas för grov förskingring. Hon lyfte bland annat 25.000 euro från sin fars konto i reseersättningar som hon påstår att han var skyldig henne.

Nyhetsbild

Rar härfågel sökte mask utanför Andkil byagård – "Den gick knyckigt"

VÖRÅ Vid lunchtid på måndagen började informationen snabbt spridas i fågelskådarkretsar: det fanns en härfågel på Torrkullavägen i Vörå. Olav Westlin är en av dem som for dit för att ta sig en titt. – Den gick på gårdsplanen utanför byagården i Andkil och hackade i gräsmattan, säger han.

Nyhetsbild

VIDEO: Lars-Erik berättar om den perfekta tiltan

Lars-Erik Staffans både tävlar i och dömer plöjning. Om det är nån som vet hur den perfekta plöjningen ska se ut är det han. Vi kollade in hur han gör när han laddar upp inför FM om några veckor.

Nyhetsbild

Lars-Erik är VM-domare i plöjning: "Plogtiltorna ska ligga som lakritsremmar"

KIMO Lars-Erik Staffans från Kimo är VM-domare i plöjning. Uppdraget har tagit honom till England, Kenya och senast till Tyskland där årets världsmästerskap hölls i början i av september.

Logga in för att följa orten