Vörå

Nyhetsbild

Vöråbon Caroline älskar att organisera och strukturera – nu är hon vd för Etha Wind: "Känns roligt och spännande"

VASA Caroline Kullbäck från Vörå har jobbat sina första veckor som vd för konsultbolaget Etha Wind i Vasa. Hon är mån om att alla ska få en chans att säga sin mening, både på kontoret och på fältet.

Nyhetsbild

Dramatik på FSOM-stafetten i Vörå – Olivia Hahns bricka gick sönder: "Inte meningen att göra det så spännande"

ORIENTERING En trasig Emit-bricka på öppningsetappen gjorde stafetten onödigt spännande för OK77:s förstalag i damklassen. I herrklassen stod IF Brahe för en imponerande insats – och bröt därmed OK77:s dominans.

Nyhetsbild

Vasa förvaltningsdomstol har längsta kötiden – "Problematiskt, men nu går det åt rätt håll"

Vasa förvaltningsdomstol har de längsta handläggningstiderna av alla förvaltningsdomstolar i Finland. I fjol var den genomsnittliga väntetiden 13,6 månader – vilket fått Justitiekanslern att reagera. Nya överdomaren Riikka Mäki lovar att de tilläggsresurser domstolen fått kommer att förkorta väntetiden på beslut.

Nyhetsbild

Orienteringsmästerskapen fortsatte i Norrvallaskogarna – flera dubbelmästare på långdistansen

ORIENTERING

Orienteringsfesten flyttades till Vörå för långdistansen. Närmare 450 deltagare tog sig runt sina banor under lördagsförmiddagen. 

Nyhetsbild

Kenneth startade bussbolag i Malax för 22 år sedan – nu har han sålt det: "Hamnar i goda händer"

Kenneth Engsbo i Malax bytte långtradarhytten mot bussratten och byggde upp Charter Bus Engsbo från grunden. Nu närmar sig snart pensionen. Han är glad över att Oravais Trafik ville köpa bolaget. Allt fortsätter som förr, lovar vd:n Niklas Iso-aho.

Nyhetsbild

FSOM avgörs i Vasa och Vörå under helgen – sprintorienteringen återvänder hem

ORIENTERING De finlandssvenska förbundsmästerskapen med IF Femman som arrangör avgörs under veckoslutet i Vasa och Vörå. Först ut är fredagens sprinttävling på Brändö med 325 anmälda deltagare.

Nyhetsbild

Gammal ladugård i Vörå brann ner till grunden – brandorsaken är okänd

Uppdaterad. Första larmet om en byggnadsbrand i Vörå kom vid klockan 10.30 på torsdagen.

Nyhetsbild

Posten slarvade bort Jannes Elvisfoton från USA – sedan fick han en ursäkt av Matthew från Kanada

Här är berättelsen om hur Elvis Presley förenar människor och om medkänsla och godhet som berörde Janne Smeds i Maxmo på ett osannolikt och förunderligt vis.

Nyhetsbild

SE BILDER: Botnia MTB samlade cyklister i alla åldrar – 12-åriga Natalie debuterade på mountainbike i Vörå

CYKEL Botnia MTB avgjordes på lördagen och 100 cyklister deltog i tävlingen ute i Vöråterrängen. Se bilder i artikeln!

Nyhetsbild

Botnia MTB avgjordes i soligt väder – Kaleb kom ända från Aten för att tävla i Vörå: "Jag är ju född här, så jag ville vara med"

CYKEL Drygt hundra cyklister, de yngsta i 8-årsåldern, begav sig ut i Vöråterrängen då årets upplaga av Botnia MTB avgjordes i Norrvalla på lördagen. Kaleb Sandås från Aten deltog i 14-årsklassen.

Nyhetsbild

Tromb kastade iväg Ollis förråd på Mickelsörarna – "Ovanligt", säger meteorolog

I tisdags drog en tromb in över Vasabon Olli Muurimäkis stugtomt på Mickelsörarna. Virvelvinden drog med sig ett förråd och ställde till med ordentlig oreda.

Nyhetsbild

Fortfarande dyrt att bygga hus – men nu blir åtminstone träet billigare: "Passa på och bygg innan priserna stiger igen"

Hustillverkarna har jobb resten av året, men nästa år är än så länge lugnare. Nu börjar i alla fall virkespriserna sjunka. Positivt, säger en vd i Kaitsor och en i Larsmo – inte minst psykologiskt.

Nyhetsbild

55 procent fler österbottniska jobb i juni än för ett år sedan

I slutet av juni fanns det 7 456 arbetslösa inom Österbottens NTM-centrals område. Det är nästan 20 procent färre än för ett år sedan.

Nyhetsbild

Botnia MTB i Vörå ska bli en cykelfest för alla: "En nystart efter pandemin"

CYKEL Botniacyklingen ställs in för tredje året i rad, men i stället satsar ledningsgruppen allt krut på Botnia MTB, en terrängcykling i Vörå.

Nyhetsbild

Ny klubb för Serge Atakayi – Jaro har rätt till del av transfersumman

FOTBOLL Den tidigare Jarospelaren Serge Atakayi flyttar tillbaka till de brittiska öarna.

Nyhetsbild

Christians passion är kaffe, men han dricker det som bjuds: "Till och med snabbkaffe hos pappa"

Han har druckit lyxkaffe som bajsats ut av mårddjur, men tycker det är helt okej om han blir bjuden på ljusrostat. Christian Ekblad är kaffeälskare ut i fingerspetsarna.

Nyhetsbild

Besöket i Österbotten blev en succé – Mark Levengood gör ny turné i städer och byar

"Jag har känt hur banden till Finland stärkts, vilket jag antar sker med åren. Ursprunget blir viktigare igen" sade Mark Levengood inför sin första Finlandsturné. Snart återvänder "en rätt stor anka hem till ankdammen" för en ny turné.

Nyhetsbild

RECENSION: Populärmusiken från Vittula går hem i Kimo

RECENSION Beröringspunkterna mellan svenskbygderna i Österbotten och det tvåspråkiga Tornedalen är många, kan vi konstatera även i Oravais Teaters uppsättning Populärmusik från Vittula.

Nyhetsbild

Mellan 12 500 och 17 800 per månad – så mycket får välfärdsområdenas direktörer i lön

De nya välfärdsområdena för med sig en ny grupp välavlönade direktörer. Högst lön får direktören i Åbo, 17 800 euro, minst kollegan i S:t Michel 12 500. Nu står det klart vad Mellersta Österbotten betalar till sin direktör, medan politikerna i Österbotten inte ännu fastställt Marina Kinnunens nya lön. Här kan du se välfärdsområdesdirektörernas löner i Finland.

Nyhetsbild

Katarina Heikius om österbottningarnas vilja att hjälpa Ukraina: "Det är rörande att se"

Genom gruppen "Vörånejden – tillsammans för Ukraina" har Katarina Heikius hjälpt österbottningar att hjälpa ukrainare. Hon är nominerad till Årets österbottning.

Nyhetsbild

Lilians mamma och syster insjuknade i alzheimer – vill ge anhöriga till demenssjuka mer att säga till om

Hur länge ska en demenssjuk få bestämma? Det är en central fråga i Lilian Sjölunds senaste bok. Omsorgen gav ingen vårdplats till systern, som varken kunde tala eller skriva då hon ville bo hemma.

Nyhetsbild

Nilla Kjellsdotter har tagit Österbotten till deckarnas mörka värld: "Man ska göra det man tror på"

Tvivlet om att lyckas som författare gav vika tack vare barnen. Nilla Kjellsdotter skriver om mord i Österbotten och är finalist i tävligen Årets österbottning.

Nyhetsbild

Video: Godisregn under festtåget Langradin i Vörå – ser du någon du känner i vimlet?

Vörådagarna firas igen på plats efter en lång coronapaus. Under festtåget Langradin genom Vörå centrum ser man glädjen över att vara tillbaka bland både deltagare och publik.

Nyhetsbild

Vöråbo fick 80 000 i lån av sin son och dömdes för skattebedrägeri – hovrätten friar honom

Vasa hovrätt friar mannen från åtalet för skattebedrägeri. Staten får nu stå för rättegångskostnaderna på cirka 20 000 euro.

Nyhetsbild

Österbotten förhållandevis skonat från algblomning – värre är det i södra Finland

Det verkar vara lugnt på algfronten för tillfället. Men bäst är det ändå att alltid kontrollera algläget innan du hoppar i plurret.

Nyhetsbild

Uno, 95, är äldst på Facebook i hembyn – minns dödsskjutningen i Lotlax ungdomslokal

VÖRÅ – Det är bra att vi har varandra, säger Uno Brors till sin fru Maj-Britt. Han har levt ett långt och lyckligt liv, men har också upplevt sorger. En av dem inträffade i Lotlax ungdomslokal i september 1944.

Nyhetsbild

Margaretha och Sven-Erik är färdiga med sina blommor  – "Krafterna sinar"

Petunior, dahlior och pelargoner trängs i Margaretha och Sven-Erik Solstrands växthus i Vörå. Varje vår har de odlat blommor i tusental, men i sommar ställer de ner vattenkannan för gott.

Nyhetsbild

Blixten antände lada som brann ner till grunden på Jeppovägen – "Den övertändes direkt"

En lada som användes som förvaring av pälsutrustning träffades av blixten och brann ner till grunden på Jeppovägen i Oravais på lördagskvällen. Nödcentralen och Räddningsverket hade fullt upp med larm när åskvädret drog över Österbotten.

Nyhetsbild

En berättelse om att vara ung, längta bort och älska musik – i sommar förvandlas Kyroboas i Oravais till Vittula i Pajala

Det är en ung kvartett som spelar huvudrollerna i årets sommarpjäs på Oravais Teater. – Jag är så stolt över Christoffer, Lukas, Theo och Moa, säger regissören Alexandra Mangs.

Nyhetsbild

Det rullar på för fullt i nya kompositfabriken – hitta yrkesfolk största utmaningen

Även om målet var högt ställt då Eka Composite grundades i höstas och bolaget i mars inledde sin kompositproduktion i den tidigare trähusfabriken i Oravais har allt gått enligt planerna.

Nyhetsbild

Nedbrunna värmecentralen i Vörå gav värme till 70 abonnenter – ordförande Bystedt: "Tur i oturen att det är sommar"

UPPDATERAD Vörå Värmeförsörjning arbetar hårt med att få i gång restaureringen av värmecentralen, som natten till fredag förstördes i en brand. – Senast till senhösten måste den vara i gång, säger bolagets ordförande Rainer Bystedt.

Nyhetsbild

Hovrätten förkastar åtal för grovt ocker – åtalade Vöråparet får nu lindrigt straff

I tingsrätten dömdes de till fem månaders fängelse för att ha grovt utnyttjat sina au pairer. Men Vasa hovrätt anser att tingsrätten gjorde felbedömningar.

Nyhetsbild

Många markbränder i Vörå i år – brandförman bekymrad: "Börjar vara exceptionellt"

Måndagens markbrand i Rökiö är den elfte i Vörå kommun i år. Brandförmannen Sune Carlström är bekymrad. – Det börjar vara exceptionellt, säger han.

Nyhetsbild

Skogsbranden i Vörå är släckt – "På natten kunde vi åka därifrån"

Efter ungefär sju timmar kunde brandbilarna lämna Rökiö, efter att en skogsbrand härjat på ett flera hektar stort område.

Nyhetsbild

Skogsbrand i Vörå – jourhavande befäl: "Elden under kontroll"

Ett flera hektar stort område började brinna i Rökiö på måndagen.

Nyhetsbild

Sex års väntan på asylbesked – Migrationsverket jobbar för högtryck

Under de sex år som Samir och Hadia har väntat på besked från Migrationsverket har de fått två barn som har särskilda behov. Nu börjar orken vara slut.

Nyhetsbild

Damer får inte tävla i nordisk kombination i OS 2026 – Alva Thors från Vörå: "Vi ger inte upp"

NORDISK KOMBINATION På fredagen offentliggjorde den Internationella olympiska kommittén tävlingsprogrammet för OS 2026. Damernas nordiska kombination finns inte med. Hela grenens OS-framtid är också i vågskålen.

Nyhetsbild

Lokal historia och aktuella händelser i nyaste Orvas

ORAVAIS Stickade Oravaiströjor, soldatättlingar och Kimo bruks historia. Efter fjolårets pandemipaus är boken "Orvas" tillbaka i ett dubbelnummer.

Nyhetsbild

"Varför gråter alla men inte jag?" – Österbottningar ger ut barnbok om sorg

Hanna Granqvist och Tanja Aumanen har skapat en lågmäld men humoristisk bok som både barn och vuxna kan känna igen sig i.

Nyhetsbild

Sökes på loppis: Vän och kärlek – Gunilla i Vörå har tröttnat på att vara ensam

Ibland blir det bara svart i Gunilla Heikkiläs lägenhet när ensamheten kommer upp till ytan. Hon har bestämt sig för att göra något åt sin livssituation.

Nyhetsbild

Robert från Vörå är mitt i värmeböljan i Spanien – "Som varmast har vi haft 42 grader"

Att studera är utmanande när utomhustemperaturen närmar sig 40 grader, anser Robert Kjötar som är på utbyte i Lleida, Spanien. Värmeböljan är intensiv där.

Nyhetsbild

Lastbil körde i diket på riksväg 8 – trafikstockning uppstod på lördagskvällen

VÖRÅ En trafikolycka inträffade på Riksåttan mellan Oravais och Maxmo på lördagen.

Nyhetsbild

Död man hittades i vattnet i Vörå kommun – polisen misstänker fiskeolycka

Det var vid sextiden i går som dykare hittade mannen. Larmet gick efter att en båtförare hade siktat något som liknade en kropp i vattnet.

Nyhetsbild

Avliden person hittad i vattnet i Vörå

Sökoperationen pågick i en halvtimme.

Nyhetsbild

Tre skidåkare från IF Minken får förtroende i landslagsgrupper

LÄNGDSKIDOR Skidförbundet har offentliggjort B-landslaget, U23-landslaget och U20-landslaget för 2022–2023.

Nyhetsbild

Släggkastare från Nedervetil klar för junior-VM: "Jag har ätit, tränat och sovit"

FRIIDROTT Den 18-åriga Charlotta Sandkulla har klarat kvalgränsen till ungdoms-VM för under 20-åringar i Colombia i början av augusti.

Nyhetsbild

Ann-Charlott och Joakim i Vörå kastar loss på obestämd tid: "Resan är målet"

På onsdag kväll lägger Sylvia af Wasa ut från bryggan vid Vasa segelförening. När Ann-Charlott Granberg och Joakim Norrgård återvänder är öppet.

Nyhetsbild

Skog fattade eld i Vörå – åskan kan vara orsaken

Omkring 0,3 hektar skog brinner i Vörå vid Knöppelberget, sydväst om Oravais slagfält. Det meddelar räddningsverket under söndagskvällen.

Nyhetsbild

Skogsbrand bröt ut i Särkimo – "Det kan vara fråga om en cigarett som kastats ut i terrängen"

UPPDATERAD. Räddningsverket fick larm om en skogsbrand på söndagen.

Nyhetsbild

Maria har levt med ångest i många år – "Jag är mer än min diagnos"

Statistik från Folkpensionsanstalten visar att unga kvinnor som lider av ångest blivit femfaldigt fler sedan 2005. Maria Hagberg var sju år när hon för första gången upplevde känslotillståndet.

Logga in för att följa orten