Vörå

Nyhetsbild

Efter regn kommer solsken – och sommarvärme

Juli har varit lite svalare än vanligt, men inte ovanligt svalt. Till helgen utlovas däremot varmare sommarväder, och det verkar hålla i sig.

Nyhetsbild

Närpesborna minst dementa i landet – kanske

HÄLSA Österbotten har åter fått ett kvitto på att genetiken, levnadsvanorna och vården är bra för vår hälsa. Närpes toppar statistiken, men det finns en bred felmarginal.

Nyhetsbild

Hälften av församlingarna på minus – många församlingar i Österbotten kämpar med ekonomin

I Pedersöre rasade församlingarnas resultat i fjol. Även andra österbottniska församlingar kämpar mot det minskande antalet skattebetalare.

Nyhetsbild

Barnskyddsfallet i Vörå: Vanligt att kommuner tvistar om betalningsansvar

VÖRÅ Lagar har skrivits just för att klargöra vem som ska betala då kommuner tvistar om barnskyddsärenden. Trots det kan det finnas fog för besvär i fallet där Vörå funnits skyldig att betala 1,7 miljoner euro i barnavårdskostnader.

Nyhetsbild

Förvaltningsdomstolen slår fast – Vörå måste betala miljoner i invecklat barnskyddsärende

VÖRÅ Vörå är skyldig att betala 1,7 miljoner euro i barnskyddskostnader för fyra syskon som inte längre är bosatta i kommunen. Det har Förvaltningsdomstolen beslutat.

Nyhetsbild

Efterfrågan på ekologisk mat ökar – Producent i Vörå: "Det känns bra"

Framtiden ser ljus ut för de ekologiska producenterna. Allt fler konsumenter väljer ekologisk mat i butikerna och den nya regeringen innebär nya löften.

Nyhetsbild

Spionäventyr för barn ordnas i Oravais

ORAVAIS Varje onsdag i juli ordnas ett spionäventyr på Furirbostället i Oravais där barn får vara med som aktörer. Vill man inte delta i äventyret kan man komma dit för att titta på gårdens djur, leka historiska lekar eller gå med styltor.

Nyhetsbild

Elisa tar bort trådtelefoner på vissa orter – men inte överallt

Elisa fortsätter upprätthålla sitt nät för trådtelefoner, men på vissa områden tas de bort. Elisas regiondirektör Niklas Granholm förklarar varför.

Nyhetsbild

Skogsområde började brinna i Oravais – brandförman: "Stor risk att branden tar fart igen"

UPPDATERAD En liten skogsbrand bröt ut i Oravais på fredagseftermiddagen. Anställda på ett företag i närheten såg röken och sprang dit. Se filmklipp och bilder från eftersläckningen här.

Nyhetsbild

Alvar i Kimo säljer sin katapult: Nu bygger jag världens största moraklocka

Alvar Härtull har skjutit cirka 400 gånger med sin katapult. Det får räcka. Nu vill han sälja den.

Nyhetsbild

Predikanten och kändisen Maria Åkerblom gestaltas under Kyroboas himmel

Maria Åkerblom var en omstridd predikant under 1920-talet. Snart har pjäsen "Under liten himmel", som baseras på verkliga händelser, premiär i Oravais.

Nyhetsbild

Vörås årspublikation innehåller både äventyr och dikter – "En styrka att boken innehåller alla typer av texter"

Den trettionionde upplagan av "I rågens och fjärdarnas rike" är klar. – Vi hade nästan panik för vi hade så mycket material, säger Monica Östman om arbetet.

Nyhetsbild

Hans Martin tar sina vänner på en ny showresa i Österbotten

"Vi är som en skock kossor som väntar på att bli utsläppta" säger Hans "Hasse" Martin inför premiären av hans sommarshow.

Nyhetsbild

Deltagarrekord i Maxmo – över 500 sprang undan cancer

MAXMO För tredje året i rad inleddes Vörådagarna med evenemanget "Spring undan cancer". På söndagen slogs det tidigare deltagarrekordet med bravur.

Nyhetsbild

Niilo räddade Maxmos första bil från rost och mylla – ur ruinerna på en riven rökbastu

Maxmo Historien om då Maxmos första bil rullade sin första metrar på 90 år handlar lika mycket om Niilo Sänttis gränslösa hänförelse för gamla bilar som om en T-Ford som kom till orten 1922.

Nyhetsbild

Hästartisten Tobbe Larsson får inte bara djuren att lyssna – han väcker också fåordiga finländare

Svensken Tobbe Larsson tog frihetsdressyr med häst till den stora publiken. I augusti kommer han till Vörå.

Nyhetsbild

Berusad båtförare åkte fast i Maxmo – var ensam i båten

VÖRÅ Natten till lördag påträffade Vallgrunds sjöbevakningsstations båtpatrull en misstänkt roderfyllerist utanför Nabben i Maxmo.

Nyhetsbild

Vörå har fått svar av Justitieombudsmannen om vargavlivning – Bystedt: "Jag är besviken"

Förra våren rörde sig varg på gårdar i Oravais. När vargen inte avlivades efter att den morrat mot en människa anmälde kommunstyrelsen fallet till Justitieombudsmannen (JO). Nu har de fått svar.

Nyhetsbild

Experter: Könsdiskriminering inom byggnadsbranschen förekommer – i viss mån

VÖRÅ Hur vanligt är det med könsdiskriminering inom byggnadsbranschen? Vi reder ut frågan med bland annat Byggnadsförbundet och Jämställdhetsombudsmannen.

Nyhetsbild

Frida har sökt hundra lediga jobb i jakten på drömyrket – men har inte fått ett enda

VÖRÅ Att jobba som byggare har varit Frida Hägglunds dröm sedan barnsben. Men trots att hon har rätt utbildning och söker varje ledigt jobb har hon aldrig ens fått provjobba som byggare.

Nyhetsbild

Tomas Karls befinner sig i hettans Paris: "Det är jobbigt för en österbottning"

Värmeböljan håller fortfarande Europa i sitt grepp. Hettan borde avta från och med söndag, men till dess försöker européerna överleva. "Vi pustar på", säger österbottningen Tomas Karls som nu befinner sig i Paris.

Nyhetsbild

Tottesunds herrgård får nytt liv i sommar

MAXMO Nyrenoverade Tottesunds herrgård erbjuder mångsidigt program i sommar. "Vi vill skapa nytt liv på Tottesund", säger Håkan Nylund, ordförande för Maxmo hembygdsförening. 

Nyhetsbild

Video: Miran upptäckte en skogsbrand med sin drönare

På en film över hav, holmar och skog i Maxmo skärgård såg Miran Dennerqvist en grå fladdrande skugga. Han zoomade in och såg rök mitt i skogen. Då blev det bråttom. Här kan du se hans filmer.

Nyhetsbild

Vörå måste låna för både drift och investeringar – skuldbördan ökar trefalt

VÖRÅ Både väntade och oväntade utgifter har orsakat stora hål i Vörås ekonomi. De ska nu täppas till med lån. Kommunstyrelsen ser trots det med tillförsikt på ekonomin.

Nyhetsbild

Apan Anders ger sig ut på vägarna

I sommar turnerar familjeevenemanget "Barnfest" för fjortonde året i rad i Österbotten och i Åboland. Med på resan är som vanligt Apan Anders.

Nyhetsbild

Trenden håller i sig – andelen arbetslösa fortsätter minska i Österbotten

Sysselsättningen är god i Österbotten – i maj i år hade arbetslöshetsgraden sjunkit till 5,8 procent. Allra bäst är läget i Sydösterbotten. Se läget i din kommun!

Nyhetsbild

Midsommarstången restes på Kimo bruk även i år – se bilderna här!

ORAVAIS Traditionsenligt kläddes midsommarstången i Kimo. Det fina vädret, musik och dans lockade många till Kimo bruk under fredagseftermiddagen för att hjälpa till med att resa midsommarstången.

Nyhetsbild

NTM-centralen undersöker: Vilka kulturlandskap finns kvar i Österbotten?

ÖSTERBOTTEN NTM-centralen ska kartlägga värdefulla kulturlandskap i Korsholm, Korsnäs, Kronoby, Vörå, Närpes och Malax under de närmaste veckorna.

Nyhetsbild

På "Born to börn" har KAJ:s humor blivit råare – till tonerna av trovärdig rockabilly

RECENSION Vörjeans nya album är fyllt med låtar som har hög hitpotential i Vörå. Samtidigt är det allmängiltiga (landsbygds)skildringar.

Nyhetsbild

Matias Kuoppala prisad i Norge – han medverkar i "Årets föreställning"

Heddaprisen är det mest prestigefyllda priset i norsk teater. Matias Kuoppala, uppvuxen i Vörå, vet hur det känns att ta emot utmärkelsen.

Nyhetsbild

En dansbandssångerska gör comeback – "Jag brukar besöka Österbotten flera gånger om året"

I högklackat och med gitarren hängande över axlarna frontade Teresa Witting Eklöv på 1980-talet ett av Svenskfinlands mest älskade dansband.

Nyhetsbild

Barry utvisas trots att han har tre jobb – "Vörå är mitt hem"

VÖRÅ Barry Hassan, 20, tvingas återvända till Guinea efter fyra år i Finland. Under åren i Vörå har han lärt sig svenska, skaffat tre jobb, tagit en examen och fått en ny familj. "Jag tänker inte ge upp allt det här", säger han.

Nyhetsbild

Bil körde av vägen i Vörå – föraren till sjukhus

VÖRÅ En trafikolycka inträffade vid halv fyra-tiden i Vörå i natt. En person var inblandad i olyckan.

Nyhetsbild

Smide är ett hantverk som går i arv genom diskussion

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET På området kring Kimo bruk ekar ljudet av rytmiska slag när metall möter metall. I smedjan hälsar en värmevåg välkommen när vi kliver in över tröskeln. I vita kläder och skinnförkläde står Niklas Svevar och bankar på ett järn.

Nyhetsbild

Komossa UF ordnade populärt loppis igen – hittade fynd på vinden

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Den 15 juni kunde den loppmarknadsfrälste göra fynd i gamla Komossa skola. Dessutom hade ungdomsföreningen hittat gömda skatter på kallvinden.

Nyhetsbild

Den förvunna Vöråbon har hittats död

Den försvunna Vöråbon upphittades på fredagen avliden i Norra Österbotten.

Nyhetsbild

Mikael från Maxmo tävlar i VM för transplanterade

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Från att ha vägt 58 kilogram till att styrketräna varje dag siktar Maxmobon Mikael Kock nu på World Transplant Games, som ordnas 17–24 augusti i Newcastle i Storbritannien.

Nyhetsbild

Samuel och Monica gör godis och sylt som hela Finland vill ha – nu firar de trettio år

VÖRÅ Maxmoborna Samuel och Monica Granholm sa upp sig från textilfabriken och började odla tomater. En dag testade paret göra marmelad – och sedan fanns ingen återvändo.

Nyhetsbild

Kom med och spring undan cancer

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Alla känner någon som har gått en kamp mot cancer. Nu kan du göra skillnad. Snart är det dags för att återigen sno på skorna och delta i loppet “Spring undan cancer”

Nyhetsbild

Vörjeans om nya albumet "Born to börn": "Musiken gör sig bäst i en cd-spelare i en Volvo 240"

Elva låtar om livet i Vörå – det är vad Vörjeans debutalbum innehåller. Bandet, som är humorgruppen KAJ:s alter egon, gör tre spelningar i sommar.

Nyhetsbild

Alucar i Maxmo står som värd för FM

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Den 15 juni kommer timmer att lyftas och flyttas i stora mängder. Orsaken är att finalen i de finska mästerskapen i timmerlastning går av stapeln.

Nyhetsbild

Så här ser den försvunna Vöråbons bil ut – kontakta polisen om du har sett den

Den 70-åriga Vöråbon Bengt Pada är försvunnen sedan den 3 juni. Polisen efterlyser fortfarande tips från allmänheten. Nu släpper de också en bild på bilen.

Nyhetsbild

Oxkangar vaknar till liv på sommaren

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Blod, svett och tårar. Det var vad som krävdes av medlemmarna i Oxkangar kvinnoklubb när föreningen 1989 fortsatte arbetet med att renovera den gamla byskolan, som byggdes år 1923, men som lades ner 1967.

Nyhetsbild

Säljes: Nedlagd husfabrik i Oravais

VÖRÅ Fabriken har stått helt tom sedan mars. Nu söker ägaren Kannustalo köpare eller hyresgäst till den nästan 12 000 kvadratmeter stora hallen.

Nyhetsbild

Klart: Då släpper Vörjeans sitt debutalbum

"Born to börn" är titeln på Vörjeans debutalbum. Rockabillytrion Vörjeans är humorguppen KAJ:s alter egon.

Nyhetsbild

Polisen: Väldigt viktigt att hitta försvunna Vöråbons bil

Polisen i Österbotten har inte mycket att gå på i fallet med den försvunna Vöråbon Bengt Pada, som sågs senast i Vasa för över en vecka sedan. Polisen ber nu allmänheten om hjälp.

Nyhetsbild

Gammal påskbrasa brann två gånger i natt

VÖRÅ Brandkåren fick rycka ut två gånger till Slagfältsvägen i Oravais då en gammal påskbrasa fattade eld. Räddningsverket misstänker att någon avsiktligt tänt på brasan.

Nyhetsbild

Stanley Norrgård: "Jag är kung i byn"

TRAKTORPULLING Normalt kör han 23 ton urin över åkrarna i Pensala. I Forsby blev Stanley Norrgård mästare i tungviktsklassen i Traktorpulling.

Nyhetsbild

Polisen efterlyser försvunnen Vöråbo

Den 70-åriga Vöråbon Bengt Pada är försvunnen sedan förra måndagen. Polisen ber allmänheten om hjälp.

Nyhetsbild

Handelskammaren: Vi vill ha pengar till Riksåttan

I juni presenterar regeringen en tilläggsbudget för viktiga trafikprojekt. Österbottens handelskammare anser att två vägavsnitt på riksväg 8 bör få finansiering.

Logga in för att följa orten