Jakobstad

Nyhetsbild

Matglädje: Jenny och Monica lärde sig mera på jobbet

Jobbet blir oftast roligare när man kommer vidare i sin yrkesroll. Ett sätt att få nya infallsvinklar är att gå en yrkesrelaterad kurs. Det har Monica Söderman och Jenny Smedman gjort i vinter och för några dagar sedan var det dags att avlägga yrkesprovet.

Nyhetsbild

Jaros trupp skadefri inför lördagens match

FOTBOLL Jarotränaren Tomi Kärkkäinen har ett behagligt problem att lösa inför lördagens hemmamatch på Centralplan. Laget dras inte med några skador för tillfället så han ska gallra fram startelvan ur en trupp på 24 man.

Misstroende mot Kivilehto i avfallsnämnden

JAKOBSTAD/KARLEBY Österbottens avfallsnämnd gör en markering med anledning av de tidningsinsändare som vice ordförande Kauko Kivilehto skrivit.

Nyhetsbild

Jakobstads Tidning pionjär med lokala ledarkommentarer

ÖT 10 ÅR

Alf Snellman sitter verkligen på läktarplats under 1960-talet som redaktionschef på Jakobstads Tidning. Jakobstads Tidning är en nydanare inom finlandssvensk lokaljournalistik vilket inte har uppmärksammats eller befästs tillräckligt.

Nyhetsbild

Stadsarkitekten blickar tillbaka: Jag var resepredikant i stadsbyggnadsärenden

ÖT 10 ÅR När Roger Wingren föreläser om stadsplanering tar han ofta avstamp i sin barndomsstad och mixar det med studietidens upplevelser av den gamla stadsdelen i Zürich.

Nyhetsbild

Nu börjar arbetet med Pedersvägens cykelled

JAKOBSTAD Lagom till skolstarten ska den nya cykelleden mellan Helandersgatan och Omfartsvägen vara klar. Under vecka 22 påbörjas grävningsarbeten vid korsningen med Österleden och i närheten av Omfartsvägen.

Vinnaren av Bel Cantos tävling utsedd

JAKOBSTAD Nu är vinnaren av kammarkören Bel Cantos kompositionstävling "Ny körmusik" utsedd - och denne valde att tonsätta en text av Edith Södergran.

Nyhetsbild

Anrikt daghem firade 50 år

JAKOBSTAD På onsdag var det stor fest vid Victoria daghem. Under några soliga kvällstimmar firade man att daghemmet fyller 50 år och samtidigt barnens vårfest.

Nyhetsbild

Församlingarnas minus mindre än väntat

JAKOBSTAD Underskott – men mindre än väntat. Det visar fjolårets bokslut för Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet. Skattesatsen förblir oförändrad 2019.

Nyhetsbild

Mera opera i Schaumansalen

JAKOBSTAD Stora publikfavoriter står på programmet när Schaumansalen under den kommande säsongen ger fler livesändningar av operor från Metropolitan.

Nyhetsbild

ÖT:s Instagramtävling avgjord – träningsbild vann

LARSMO För att fira ÖT:s 10-årsdag laddade över hundra personer upp en Instagrambild där siffran tio framgår. Flest gillamarkeringar fick Annika Sjöström för sitt inlägg där hon åker rullskidor i en vind på 10 sekundmeter.

Nyhetsbild

Anna-Maria Helsing lever sin dröm – tar nyskriven finländsk musik ut i världen

ÖT 10 ÅR Hon är en av landets mest framgångsrika dirigenter. Anna-Maria Helsing väljer att frilansa eftersom det ger henne möjlighet att leda de bästa orkestrarna. När rätt erbjudande tackar hon förmodligen ja till en egen orkester också.

Nyhetsbild

Fem föreningar får 6 000 euro vardera

JAKOBSTAD Idrottssektionen i Jakobstad har fördelat totalt 60 000 euro bland stadens idrottsföreningar. Fem föreningar får 6 000 euro vardera.

Nyhetsbild

Skutnäs – en by mitt i staden

ÖT 10 ÅR Närheten till vattnet är det som Skutnäsborna uppskattar allra mest, bryggorna och båthusen är deras vardagsrum.

Nyhetsbild

Hovrätten skärper dom i styckmordsfallet – men kvinnan går helt fri

Det blev oväntade förändringar i det så kallade styckmordsfallet. Vasa hovrätt skärper straffet för Rami Pakarinen till 11 år för dråp och brott mot griftefriden. Men domen mot kvinnan för brott mot griftefrid upphävs. Hon går fri.

Staden stöder ungdomsarbete

Största delen av det uppsökande ungdomsarbetet betalas av staten. men också staden ska bidra med en del.

Nyhetsbild

Nu får Bodgärdet rivas

JAKOBSTAD Bodgärdet, det före detta internatet på Sockenvägen 5 som är byggt 1978, är i så dåligt skick att det inte är ändamålsenligt att bygga om eller renovera.

Bil fick sladd – körde in i träd

JAKOBSTAD Strax innan 21.30 på onsdagskvällen fick räddningsverket ett larm om en bilolycka i Jakobstad.

Nyhetsbild

"För att göra någonting bra"

ÄREVARVET Unga och lite äldre varvade Centralplan på onsdagskvällen. Ärevarvet inbringade IF Drott nästan lika mycket som i fjol. Det en timme långa jippot gav föreningen 20 248 euro och 30 cent.

Nyhetsbild

Optimism över utbildningsreform – "Vi måste se möjligheterna"

JAKOBSTAD Det pågår reformer på många håll inom utbildningsväsendet. Den stora frågan är ändå hur utbildningen ska kunna matcha framtidens arbetskraftsbehov.

Nyhetsbild

Terazzos hörn – utdrag ur Lars Sunds nya bok

ÖT 10 ÅR I höst utkommer Lars Sunds roman "Där musiken började", fortsättningen på "Tre systrar och en berättare". ÖT bjuder i dag på ett smakprov ur boken.

Nyhetsbild

Lars Sund inför nya boken: Det tog länge innan jag kom till rätta med mitt Jakobstad

ÖT 10 ÅR I "Natten är ännu ung" låter författaren Lars Sund sin huvudperson Eki Bergman beteckna Jakobstad som "ett satans råtthål". I dag har Eki liksom hans upphovsman kommit till rätta med staden.

Nyhetsbild

Läsarna: Lokala närvaron är viktig

JAKOBSTAD Det var livligare än vanligt på redaktionen när ÖT-läsare kom för att fira tidningens 10-årsdag. Och många av dem var eniga, ÖT:s trumf är den lokala bevakningen.

Nyhetsbild

Korsordsmakaren gillar att förvilla: Svenskan är ett rikt språk"

ÖT 10 ÅR Genom att använda ord med dubbla betydelser gör han kryssen lite knepigare. I Sten Gripenbergs tankevärld kan en krank vara både mygga och sjuklig.

Nyhetsbild

Kolla in tävlingsbidrag som lagts ut på Instagram

JAKOBSTAD För att fira 10-årsdagen ordnar ÖT en Instagramtävling där uppmaningen är att posta en bild som förknippas med siffran 10. Här är en titt på några av tävlingsbidragen som trillat in.

Skola i rörelse fick bidrag

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beviljat 2 375 000 euro i statsunderstöd till Skolan i rörelse-projekt. Pedersöre, Karleby och Jakobstad finns bland mottagarna.

Nyhetsbild

Konceptalbum om historisk Egyptenresa på gång

JAKOBSTAD Jakobstadsbandet Century Lost jobbar med ett historiskt konceptalbum. Om allt går som planerat finns en musikalisk berättelse om kväner som för cirka 1200 år sedan reste från Bottenviken till Alexandria att lyssna på före årets slut.

Nyhetsbild

Fästingskräcken har mattats av

ÖT 10 ÅR I maj 2008 härjade en fästingskräck och österbottningar vallfärdade till apotek för att köpa vaccin. Tio år senare har intresset för fästingvaccinet dalat.

Nyhetsbild

I dag firar ÖT – tio år uppmärksammas med kaffe och tårta

JAKOBSTAD/KARLEBY Den 23 maj 2008 utkom det första numret av Österbottens Tidning. I dag, tio år senare firar vi med att bjuda på kaffe, tårta och en matig jubileumstidning fylld med läsning från hela spridningsområdet.

Nyhetsbild

Från dagbok till diktbok: "Jag har tänkt mycket på hur jag har lagt orden"

JAKOBSTAD Emma Ahlgrens första bok har kallats för en mogen och imponerande diktsamling av en ny och spännande röst. Bakom den ligger många års skrivande - och flera depressioner.

Nyhetsbild

Nytt katamaranbygge – OQS fick order på större modell

JAKOBSTAD Ocean Quality Systems har fått en order på en över 70 fot lång katamaran. Bygget inleds i sommar och om två år ska den nya jättekatamaranen vara klar för leverans.

Nyhetsbild

Häger och Krokvik Bastuettor

BASTUCUPEN Emely Häger höll sin position och grejade totalsegern i Bastucupens damklass. Josef Krokvik låg tvåa inför finalen på 10 km, men tog klivet förbi Björn Sandler och korades till herrsegrare modell 2018.

Nyhetsbild

Unga skapar magasin med passion

ÖT 10 ÅR Det finns massor av unga människor som brinner för det de gör. Några av dem lyfts fram i ett magasin som just nu produceras på After Eight.

Nyhetsbild

JNT och Herrfors grundar nytt bolag

JAKOBSTAD North Shore Datacenter är namnet på det nybildade bolaget med JNT och Herrfors som grundare. Bolaget ska svara på den ökade efterfrågan på datatjänster.

Nyhetsbild

Pink Gin blev vald till årets superyacht i Italien

Den Balticbyggda superyachten Pink Gin och som sjösattes ifjol har valts till årets superyacht i Italien.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey fortsätter driva Svanen – klart med två år till

JAKOBSTAD Jeppis Hockey fortsätter att driva campingområdet Svanen i Jakobstad.

Jazz med YA i Jakobstad

JAKOBSTAD På onsdag kväll den 23.5 bjuder Yrkesakademin i Österbottens musikstuderande på en helkväll med jazz i Musikhusets kammarmusiksal i Jakobstad.

Nyhetsbild

VIDEO: Dagisbarn fick släppa loss i Schaumansalen

JAKOBSTAD På tisdagsförmiddagen samlades daghemsbarnen i Jakobstad i Schaumansalen för att tillsammans med med personal från musikhuset få ta i från tårna och sjunga roliga barnsånger med rörelseglädje.

Nyhetsbild

KWH-koncernens ledning är lyrisk – "Alla delar växte och gick med vinst"

Koncernen KWH investerade 53 miljoner euro och personalstyrkan ökade med 230 personer under 2017. Omsättningen ökade med 18 procent och resultatet med hela 31 procent. KWH-koncernen hade ett kanonår i fjol. Det var ett riktigt bra år, säger Henrik Höglund och Kjell Antus.

Nyhetsbild

Mandiangu bakom Jaros målfest mot JJK

FOTBOLL Jaro kom igen efter en verkligt svag inledning och vann med 3-5 (2-3) borta mot JJK. Därmed har Jaro häng på toppstriden inför lördagens hemmamatch.

Nyhetsbild

För höga halter av fosfor rann ut i havet – farmare har fått tillsägelse

JAKOBSTAD Ett av de vattenprover som skickades in för analys från farmområdet Vallan har uppvisat för höga halter av fosfor.

Nyhetsbild

Novia fick donation av Handelskammaren

JAKOBSTAD Yrkeshögskolan Novia har fått ett tillskott på 15 000 euro. Pengarna kommer från Österbottens Handelskammaren och närmare bestämt ur Jakobstadsavdelningens fonder. Önskemålet är att pengarna används för utbildningen i Jakobstad.

Ny chef vid UPM i Jakobstad

JAKOBSTAD Simon Fagerudd har utnämnts till direktör för Jakobstads fabriksintegrat och cellulosafabrik från och med den 25 juni 2018.

Nyhetsbild

Grönt ljus för Jaroförsvarare

FOTBOLL Samba Sillah och Johan Brunell klarade sig helskodda genom söndagens träningar och reser med Jaro till Jyväskylä idag. Den möjliga startelvan för Jaro idag kan ändå innehålla överraskningar.

Nyhetsbild

Ny förlust för JBK - Sämre start än väntat i division 2

FOTBOLL JBK åkte på sin tredje förlust av fyra möjliga när man förlorade med 3-0 (1-0) borta mot TPV.

Nyhetsbild

Jaro B kämpade sig till en poäng mot HJK

FOTBOLL Jaros B-juniorer tog sina andra poäng i FM-slutserien när man fick 0-0 hemma mot HJK.

Nyhetsbild

Brand i pannrum orsakade pådrag i Jakobstad

JAKOBSTAD En brand bröt ut på Kivilösvägen i Jakobstad på söndag kväll.

Nyhetsbild

Henna Mantere doktorerar om päls som material

När Henna Mantere upptäckte päls som material blev hon fascinerad av möjligheterna. Nu planerar hon att göra sin doktorsavhandling om päls.

Nyhetsbild

Ny skada för Jaros Brunell

FOTBOLL Johan Brunell hann bara repa sig från hjärnskakningen för att i stället få problem med knät.

Nyhetsbild

Garanterad vårdplats en trygghet inom palliativ vård

JAKOBSTAD När det inte längre går att bota en patients sjukdom träder den palliativa vården in. En generös donation har gjort det möjligt för Social- och hälsovårdsverket att öka vårdpersonalens kunskap om god vård i livets slutskede.