Jakobstad

Nyhetsbild

Mordbranden på Åland: Både offret och ena misstänkta kvinnan har koppling till Österbotten

Mannen som dog i mordbranden i Eckerö på julannandagen verkade som företagare i Kronoby och Karleby under ett par år i början av 2000-talet.

Nyhetsbild

Nya tjänster skapas i coronatider

JAKOBSTAD Nytänk och fexibilitet har gjort att vårdföretaget Omsorg kunnat utveckla sin verksamhet med nya tjänster det senaste året.

Nyhetsbild

Han tar över huvudrollen när musikalen flyttas fram

JAKOBSTAD Med två veckor till premiär flyttas den nyskrivna musikalen "Tjugo sekunder" fram till maj. På vägen tappar man en av huvudrollsinnehavarna.

Nyhetsbild

Haga: Aalto är inte värvad bara för att han gjorde många mål förra säsongen

FOTBOLL Juuso Aalto hade en exceptionell säsong sett till målfabrikationen förra sommaren. Men det är inte målskytten Juuso Aalto som Fredrik Haga i första hand beskriver när han berättar om den nya värvningen.

Nyhetsbild

Jaro har gjort klart med ny anfallare – fjolårets skytteligatvåa till Jakobstad

FOTBOLL En av förra säsongens största överraskningar i division ett är klar för FF Jaro.

Nyhetsbild

Se upp i backen – här finns skidspåren mellan Karleby och Nykarleby

Oavsett om det är en lugn skidtur i ett glittrande vinterlandskap eller ett svettigt träningspass du är ute efter så finns det skidspår. Här hittar du ett urval. Klicka på kartan och se skidspåren.

Nyhetsbild

Lång väntan på ambulans – nödcentralernas datasystem styr både samtal och fordon

JAKOBSTAD I dag är över hälften av operatörerna på Vasa nödcentral tvåspråkiga. Ändå kan en finskspråkig operatör svara när man ringer 112. Det beror på det nya datasystemets algoritm.

Nyhetsbild

Ändring av havsnära väg i Skutnäs väcker känslor

JAKOBSTAD Planerna för Strandvägens nya sträckning väcker blandade känslor. Gårdsföreningen vill beakta alla medlemmars åsikter.

Nyhetsbild

Korv-Görans Kebab trångbodda trots ny fabrik – bygger ut 1600 kvadratmeter

JAKOBSTAD Korv-Görans anläggning i Peders är fortfarande ny, men då inte ens pandemin hejdat tillväxten har man i rasande fart vuxit ur utrymmena.

Nyhetsbild

Tre nya fall i Jakobstad – "Läget är stabilt instabilt"

JAKOBSTAD Efter ett veckoslut med några nya coronafall per dag konstaterar smittskyddsläkare Johanna Gripenberg att läget i Jakobstadsregionen fortsättningsvis är oroande, och stabilt instabilt. Inom Soite var det inga nya fall senaste dygnet.

Nyhetsbild

Ungdomsgård på hjul kommer till Jakobstad – "Det finns mycket som vuxna missar"

JAKOBSTAD Föreningen Stationens Barn har nu placerat en av sina ungdomsbilar i Jakobstad. De skapar en möjlighet för de lokala aktörerna att samarbeta och åka ut för att träffa ungdomar.

Nyhetsbild

Wargh började bra med Jaro – men vill se en förbättring

FOTBOLL Jimmy Wargh såg mycket som var positivt med söndagens seger mot SJK Akatemia. Men i ett avseende vill Jarotränaren se en förbättring.

Nyhetsbild

Jaro vann premiären – se matchen här

FOTBOLL Efter en mållös första halvlek var det ett ungt Jaro som avgjorde hemma mot SJK Akatemia efter paus.

Nyhetsbild

Mäenpää utan chans i Toblach-Cortina

LÄNGDSKIDOR Viktor Mäenpää startade betydligt bättre än Hannes Mäenpää i Toblach-Cortina i Visma Ski Classics, men båda var genast långt efter täten. En åkare från Team Nordic Athlete var dock bara en tiondel från pallen.

Nyhetsbild

Bara en Eremenko kvar i Spartaks Jurmala

FOTBOLL År 2020 fanns det tre Eremenko i Spartaks Jurmala. I år är bara en kvar.

Nyhetsbild

Gammal tradition återupplivad

JAKOBSTAD Skridskoåkarna har hittat till Gamla hamnviken där det för första gången på många år finns en  plogad bana. Det är en inofficiell skridskobana som man använder på eget ansvar.

Nyhetsbild

Regionen tar aktivt grepp om arbetslöshet – "Snabbare och rakare"

JAKOBSTAD När ansvaret för vården flyttas från kommunerna lämnar frågorna kring sysselsättning ändå kvar på deras bord. Hälsa och sysselsättning hör ofta tätt ihop, därför behövs nu nya vägar för samarbete.

Nyhetsbild

Två versioner av Jaro i elden mot SJK A

FOTBOLL Jarotränaren Jimmy Wargh kommer att byta samtliga 10 utespelare i halvtid i söndagens direktsända träningsmatch mot SJK Akatemia klockan 15.30. Wargh förklarar varför:

Nyhetsbild

Stor utryckning för röklukt

JAKOBSTAD Brandkåren ryckte ut med fem enheter och en ambulans till en befarad eldsvåda i ett egnahemshus i Jakobstad på lördag förmiddag.

Nyhetsbild

Insamlingar för cancersjuka avgör om personalen permitteras i höst

Hotet om permitteringar för anställda vid Österbottens cancerförening har flyttats fram till hösten. Insamlingar är avgörande för föreningens ekonomi.

Nyhetsbild

Irjala-kvarteret fick ny ägare: "Jag trodde det skulle bli dyrare"

JAKOBSTAD Irjala-kvarteret i centrala Jakobstad har fått ny ägare. Det såldes som en del av det konkursbo som My Capital lämnade efter sig. Den nya ägaren är nöjd med priset.

Nyhetsbild

Valen, nyårslöftet och planerna med Miss Finland-finalisten

JAKOBSTAD Fedor Chuppin har drömt om att en dag få visa sina verk på den gröna väggen där framgångsrika Novia-alumner brukar ställa ut. Nu är dagen här.

Nyhetsbild

Nya trafikarrangemang intill underfarten – belysningen ska uppdateras

JAKOBSTAD Nu är både underfarten och trafikarrangemangen runt omkring klara. Belysningen i tunneln behöver dock förstärkas.

Nyhetsbild

Hannes Mäenpää: Jag har aldrig tränat så här bra tidigare

LÄNGDSKIDOR Säsongsdebuten har låtit vänta på sig, men på söndag är det äntligen dags. Då står Hannes Mäenpää på startlinjen i Visma Ski Classics.

Nyhetsbild

Tellushallen tillfälligt stängd – "Alldeles för mycket snö på taket"

JAKOBSTAD Snöstormen har orsakat en säkerhetsrisk för Tellushallen i Jakobstad. Ställvis är det upp till 1.5 meter djup snö på taket.

Nyhetsbild

Två personbilar i trafikolycka på Kållbyvägen

JAKOBSTAD Under fredagseftermiddagen inträffade en trafikolycka strax utanför centrum av Jakobstad. Två fordon var inblandade i krocken.

Nyhetsbild

Ett nytt fall av covid 19 i Jakobstadsområdet

Under fredagen rapporteras om ett nytt fall av covid-19 i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Studerande vid Novia: "Det är på gott och ont som man studerar i Jakobstad"

JAKOBSTAD En scenkonstfestival i miniformat tar form i Black Box i Campus Allegro under fredagen och söndagen. Det är sista årets studerande på Novias scenkonstlinje som vill vara ett ljus i mörkret under festivalen Aurora.

Nyhetsbild

ÖT sänder Jaros premiär på webben – "Glada över att kunna ge våra läsare den här möjligheten"

FOTBOLL På söndag spelar Jaro årets första match. Någon publik är inte tillåten i Tellushallen men matchen kan ses direkt på ot.fi.

Nyhetsbild

Hela stan ska lysa upp i ett leende – ljusfestivalen Jeppis Lux är snart här

JAKOBSTAD De som kör in i staden via Storgatan möts av ett stort leende. Förberedelserna för ljusfestivalen Jeppis Lux är i full gång.

Nyhetsbild

Emma har flytt in i en lek – ganska fånigt, men också skönt

JAKOBSTAD Vad är äkta och vad är fejk? Den frågan väcker blåbären som ligger i en cirkel på golvet. Några av dem är gjorda av trolldeg, andra är det inte.

Nya bryggor vid fiskhamnen

JAKOBSTAD Allt fler båtägare väljer hamnen ute på Ådön som bryggplats. Speciellt intressant är hamnen för dem som har lång båtväg till stugan.

Nyhetsbild

SE BILDER: Alerte röjer snö hela dagen – plogbil halkade i diket

Klockan 02 på natten mellan torsdag och fredag inleddes snöröjningen på Alertes område. Vid niotiden på fredagsmorgonen var hela området plogat första varvet.

Nyhetsbild

Ingen ren konkurrensutsättning av vårdens städtjänster i Jakobstadsregionen

Det är "ändamålsenlighetsprincipen" snarare än ren konkurrensutsättning som gäller när Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk köper upp sina städtjänster i Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Nykarleby. Men detta kommer troligen snart att ändra.

Nyhetsbild

Köldskada i långloppsteamet – Viktor Mäenpää redo för start

LÄNGDSKIDOR Den stränga kölden i premiären i Visma Ski Classics gjorde att flera deltagare drabbades av köldskador. Därför saknar också Team Nordic Athlete en länk i den andra deltävlingen.

Nyhetsbild

Stor markaffär i hamn – Jakobstad förvärvar del av bangården

JAKOBSTAD Affären mellan staden Jakobstad och Senatsfastigheter är nu slutförd. Det betyder att staden kan börja planera det dryga 6,6 hektar stora området.

Nyhetsbild

Hälften av dagens coronafall finns i Jakobstadstrakten: "Väntat att antalet ökar"

Torsdagen blev en rekorddag i antal smittade för i år. Att antalet smittade är högt i dag förvånar inte infektionsöverläkare Juha Salonen.

Nyhetsbild

Suojoki får efterträdare som ordförande för "supernämnd"

Mandatperioden för Jakobstadsregionens regionala social- och hälsovårdsnämnd tar slut efter kommunalvalet. Vad händer tills nya Österbottens välfärdsområde tar över vid årsskiftet?

Nyhetsbild

Storleksordningen i Österbotten ändrade – två kommuner klättrar

Vasa tappade invånare under slutet av 2020. Hela landskapet förlorade också invånare, men mindre än tidigare. Och Sydösterbotten ökade i fjol för första gången på flera decennier.

Nyhetsbild

Holmäng vill ha tidigare screening för bröstcancer

Johanna Holmäng (SFP) vill utvidga den avgiftsfria screeningen av bröstcancer till åldersgruppen 40-74 år i Jakobstadsregionen. Tf social- och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström grunnar på saken.

Nyhetsbild

Svidande skatteskuld för Veteranbilssällskapet – Juthbackamarknaden inte hotad

Det står nu klart att Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap tvingas betala en betydande skatteskuld till skatteförvaltningen för fyra års inkomster från Juthbackamarknaden.

Nyhetsbild

Man genom isen i Jakobstad – räddningsverket hann fram i i tid

JAKOBSTAD

Nyhetsbild

Segervalls löprundor bildar mönster – skrev god jul i centrum av Jakobstad: "Jag tycker om att studera kartor"

LÖPNING När Markus Segervall i Jakobstad antog utmaningen att springa en adventskalender ville han göra rundorna lite mer utmanande än att bara räkna antal kilometrar.

Nyhetsbild

Fyrsiffrigt medelpris på Malmskas barnavdelning: "Allt kortare vårdperioder"

Medelpriset per dygn på Malmskas barn- och ungdomsavdelning är över 1000 euro. Men enligt tf social- och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström är det normalt.

Nyhetsbild

Nästan all hemvård får bra betyg i Jakobstadsregionen

Hemvården i Jakobstadsregionen får bra betyg, enligt en färsk enkät. Åtminstone inom de flesta områden.

Nyhetsbild

Stor prisskillnad på vaccin – nästan 30 euro per vaccinerad

Modernas vaccin kostar 14,70 euro per dos,  Astra Zenecas 1,78. Skillnaden i pris är stor mellan de olika vaccinerna mot coronaviruset.

Nyhetsbild

Inga nya fall i Jakobstadsregionen – "För tidigt att tala om en trend"

JAKOBSTAD Bara ett fall på tre dagar på Malmskas område. Men infektionsläkare Johanna Gripenberg pustar inte ut ännu.

Dikeskörning i Jakobstad

JAKOBSTAD En bil körde ner i diket i Jakobstad på onsdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Tomas från Jakobstad jobbar med att upptäcka rymdskrot

JAKOBSTAD Mänsklig aktivitet orsakar avfall, såväl på jorden som i rymden. Där har rymdskrot varit ett problem allt sedan rymdåldern inleddes på 1950-talet. Jakobstadsbon Tomas Tallkvist arbetar med en ny typ av radarteknik som ska göra det lättare att upptäcka rymdskrot.

Logga in för att följa orten