Jakobstad

Nyhetsbild

Ronny Brännbacka – domarobservatör med många internationella uppdrag

INNEBANDY I oktober var det Slovakien. Nu bär det av till Filippinerna. Innebandyn har gjort att domarobservatören Ronny Brännbacka har snart hela världen som sitt arbetsfält.

Nyhetsbild

Vänfamilj: "Det handlar inte bara om att ge, man får minst lika mycket tillbaka"

JAKOBSTAD I över fem år har familjen Holmberg och familjen Alhammadah umgåtts. Och mycket har hunnit hända på de åren.

Nyhetsbild

Ta en titt i historiska arkivet – så skrev JT om bombdådet på Storgatan

JAKOBSTAD "Explosion skakade Jakobstad - En dog, en skadades allvarligt". Det var den stora rubriken på JT:s förstasida tisdagen 23 november 1999.

Nyhetsbild

Tjugo år sen bomben i Jakobstad – vissa frågor är fortfarande obesvarade

JAKOBSTAD Bombexplosionen i Jakobstad den 22 november 1999 skakade om småstaden. I dag är det tjugo år sedan det hände och fortfarande finns öppna frågor.

Nyhetsbild

Privat donation gör att fler får ta del av Wava-institutets verksamhet – "För oss är det en jämlikhetsfråga"

JAKOBSTAD Väldigt få barn med invandrarbakgrund verkar medverka i Lilla Rusk, konstaterade Monica Armour första gången hon besökte konserten.

Pepparkakor, gymnastik och Nicke Nyfiken på årets Barnfest

JAKOBSTAD Den traditionella Barnfesten ordnas i Jakobstad i helgen. I vanlig ordning bjuds det på musik, teater och försäljning av bland annat bakverk och handarbeten.

Nyhetsbild

Luciakandidaterna vill möta människor som har det svårt

Jakobstad Luciakandidaterna Sara, Moa och Julia från regionen uppmanar alla att rösta eftersom pengarna i insamlingen går till ett viktigt ändamål – utsatta barnfamiljer.

Nyhetsbild

Recension: Ruskkonsert – Dramatiska konturer i den inre cirkeln

RECENSION Onsdagskvällens konsert ”Inner Circle – om makt och ansvar” utmanade konsertpubliken att reflektera över maktens dimensioner i en lyssnarresa genom musikaliskt obändiga marker, skriver ÖT:s recensent Camilla Cederholm.

Nyhetsbild

Recension: Ruskkonsert – Dramatiska konturer i den inre cirkeln

RECENSION Onsdagskvällens konsert ”Inner Circle – om makt och ansvar” utmanade konsertpubliken att reflektera över maktens dimensioner i en lyssnarresa genom musikaliskt obändiga marker, skriver ÖT:s recensent Camilla Cederholm.

Nyhetsbild

Recension: Ruskkonsert – Dramatiska konturer i den inre cirkeln

RECENSION Onsdagskvällens konsert ”Inner Circle – om makt och ansvar” utmanade konsertpubliken att reflektera över maktens dimensioner i en lyssnarresa genom musikaliskt obändiga marker, skriver ÖT:s recensent Camilla Cederholm.

Simtävlingar i två städer i helgen - Dags för Kokko-Jeppis Games

SIMNING Samspelet i simbassängen fortsätter. På lördag står GSS värd för Kokko-Jeppis Games och på söndag är det JS-PU som axlar värdskapet.

Nyhetsbild

De vill att gymmet ska vara ett ställe att umgås och må bra

En helt vanlig onsdag eftermiddag kommer församlingens eftisklass in till Fitness Club för att använda gymnastiksalen. Precis så vill ledarna Nelia Eremenko och Camilla Jungell ha det.

Jakobstad plogar till djurens begravningsplats

JAKOBSTAD Det blir lättare att ta sig till djurens begravningsplats vintertid. Nu ska staden se till att även den infarten plogas vid behov.

Nyhetsbild

Helena sjöng operaroll i Hongkong – "Konst kan lyfta människor över det som händer"

JAKOBSTAD Responsen och recensionerna var positiva, ändå lämnade en del av publiken konsertsalen innan Sebastian Fagerlunds opera sjungits klart.

Nyhetsbild

Ny enkät om behovet av arbetskraft i Jakobstad

JAKOBSTAD För ett år sedan genomförde Concordia en enkät för att kartlägga behovet av arbetskraft i regionen. Nu har det blivit dags för Attract 2.0.

Nyhetsbild

Församlingar i Jakobstad samlar in gåvor till behövande

JAKOBSTAD Som tidigare år samlar diakonin i Jakobstads svenska och finska församlingar in julgåvor till barn, ungdomar och familjer där behoven är stora.

Nyhetsbild

"För mig är inte tänder obehagliga, de snarare triggar något inom mig"

Hemma händer det att Aja Lund har tänder mellan pelargonerna på fönsterbrädet. Också på hennes utställning i Larsmo finns det ett tand-verk.

Nyhetsbild

Arbetskliniken i Jakobstad firar 30 år med öppet hus

I trettio års tid har Arbetskliniken hjälpt personer som har svårt att hitta jobb att komma in på arbetsmarknaden. På tisdag firas jubileet med öppet hus i klinikens lokaler i Östanlid.

Nyhetsbild

Arbetsträningen gav resultat för Joel – "Jag har fått mer självförtroende"

Joel Ågholm från Nykarleby kom till Arbetskliniken i Jakobstad på hösten 2016. Då hade han varit arbetslös i ett år. I dag har han ett fast arbete och en ny tro på sig själv.

Nyhetsbild

Eniga anställda står på post – Viker inte för kraven

JAKOBSTAD De anställda vid posten i Jakobstad tycker att kraven är mer än rimliga. Det handlar inte om högre lön utan om att få behålla den nuvarande villkor.

Nyhetsbild

DEBATT: Cikoriamuseet är fullt av juveler

Sista öppetdagen 2017 tog jag en bildserie i Cikoriamuseets övre våning samt de bägge ångmaskinerna därnere.

Nyhetsbild

I galleriet delar konsten utrymme med en inredningsmiljö

JAKOBSTAD Jag vill veta vad som skulle få mig att känna mig hel. Det säger den ryske fotostuderanden Fedor Chuppin.

Nyhetsbild

Konstnär ger tips om odling av resistenta bakterier – ställer ut i Campus Allegro

JAKOBSTAD Vad innebär det att ha makt? Det är en fråga som väcks när verken som ingår i utställningen "Makt - visuella gestaltningar" presenteras.

Nyhetsbild

Bergwalls öppnar brödhörna i Jakobstads centrum

JAKOBSTAD Anette Bergvall-Fagerström har länge drömt om att ha en bageributik i centrum. Nu är det läge att gå från idé till handling.

Nyhetsbild

Avfallshanteringen fick bäst betyg när Jakobstad frågade invånarna

JAKOBSTAD Jakobstadsborna har svarat på en invånarenkät om samhällstekniska tjänster och bäst resultat fick avfallshanteringen.

Nyhetsbild

Sjöström fortsätter leda social- och hälsovården i Jakobstad

JAKOBSTAD Chefsläkare Pia-Maria Sjöström fortsätter vikariera social- och hälsovårdsdirektören Pia Vähäkangas under 2020. Päivi Stenman fortsätter som ersättare.

Nyhetsbild

Jakobstad fortsätter köpa jourläkartjänster av Terveystalo

På tisdagen beslöt Jakobstads social- och hälsovårdsnämnd att fortsätta samarbetet med Terveystalo under de två kommande åren. Det tidigare avtalet slöts 2016 och går ut vid årsskiftet.

Dags att välja nytt ungdomsfullmäktige

JAKOBSTAD Den här veckan och nästa sker valet av det ungdomsfullmäktige som ska vara verksamt mellan januari 2020 och december 2021. Här hittar du de uppställda kandidaterna.

Nyhetsbild

Rondellen rivs vid Granholmen – projektet snart i hamn

JAKOBSTAD Tidigt på fredag morgon ändrar trafikläget vid bygget av den planskilda korsningen vid Granholmen. Rondellen försvinner och en av de två ramperna tas i bruk.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Sverige drar hem storprojekt – vi fruktar hål i marken

JAKOBSTAD Vad gör svenskarna rätt som vi här inte lyckas med? Northvolt startade som ett svenskt projekt men lyckades dra med sig internationellt storkapital.

Nyhetsbild

Alexei Eremenko om Roman: "Vilken spelare skulle inte vara intresserad av ett EM-slutspel?"

FOTBOLL Roman Eremenko har varit sparsam med kommentarerna efter sin dopningsavstängning. I stället har Alexei axlat fadersansvaret och blivit något av en talesman för klanen Eremenko. Nu berättar han om Romans situation och tankarna kring en eventuell landslagscomeback.

Nyhetsbild

Jakobstadselever besöker Slush-mässan i Helsingfors – "Något man inte får göra så ofta"

JAKOBSTAD På torsdag går den årliga teknologi- och företagarmässan Slush av stapeln i Helsingfors. Under fredagen kommer åtta studerande från Jakobstads gymnasium att finnas bland deltagarna.

Nyhetsbild

Köpman om poststrejken: "Ingen köper julkort och pakethanteringen har ökat"

JAKOBSTAD Julkort som ingen köper och en ökad pakethantering, det är vad köpmannen Petter Bonde på K-market Treffis har märkt av poststrejken hittills.

Nyhetsbild

Elever i årskurs åtta lämnas ofta utanför – men de har också kulturella rättigheter

JAKOBSTAD När du går i årskurs åtta behöver du inte tycka om konst, men du måste få möjlighet att ta del av den. Det anser Anu-Maarit Moilanen.

Kommunerna får diskutera välfärdsområdet ännu en gång

Vården är en stor stor kostnad i alla kommuner och just nu är servicen splittrad och dyr. Men arbetet med att skapa Österbottens välfärdsområde går vidare.

Nyhetsbild

Mörker, kyla och isbjörnar – inget avskräcker polarfantasterna

Inga förhållanden är för extrema för några av Finlands främsta polarfarare. I helgen samlades Finlands Arktiska Klubb till årsmöte på Nanoq.

Nyhetsbild

Lugn helg i Jakobstad – endast en trafikolycka sysselsatte polisen

JAKOBSTAD Den patrullerande polisen hade en ovanligt lugn helg i Jakobstad. En mopedkollision i centrum av Jakobstad var det enda tillbudet. Följden blev lindriga personskador.

Nyhetsbild

Sergei Eremenko i Jakobstad men Jurmala väntar

FOTBOLL Sergei Eremenko är nu tillbaka på besök i Jakobstad. Men allt talar för att fotbollskarriären fortsätter i Spartaks Jurmala.

Nyhetsbild

Eremenko om SJK-tiden: "Blev det bättre efter mig?"

FOTBOLL Alexei Eremenko har varit tränare för nyckfulla ägare i både Kazakstan och Armenien. Men han beskriver ändå det dryga året i SJK som en unik upplevelse.

Nyhetsbild

Calle Löf: "Så blir du en lagspelare"

FOTBOLL ”Vägen till att bli en lagspelare”. Det är tema för kvällen i en fotbollsföreläsning i Optima den 4 december.

Nyhetsbild

Tre intervjuas för stadskamrerstjänsten i Jakobstad

JAKOBSTAD Inom utsatt tid hade fem personer sökt tjänsten som stadskamrer i Jakobstad. Stadsstyrelsen beslöt på måndagen att tre av de sökande ska intervjuas.

Nyhetsbild

Kristinestads gymnasium vann debattävling – nationell final avgörs i februari

Den årliga tävlingen mellan gymnasierna i att debattera hölls på Vasa gymnasium på måndagen.

Nyhetsbild

Två systrar som bildar gruppen Kaain uppträder på After Eight

JAKOBSTAD Annorlunda och väldigt stämningsfylld, så beskriver Vasabon Julia Åman musiken hon gör tillsammans med sin syster Annika Åman.

Nyhetsbild

Hon väntar sitt andra barn, då drar karriären igång på allvar

JAKOBSTAD När Outi Tarkiainen skrev ett verk om moderskap och kvinnlig sexualitet ville hon att det skulle framföras av en man. Då skulle fler känna igen sig i det.

Nyhetsbild

Osäker framtid för Cikoriamuseet – staden vill inte ta över

JAKOBSTAD 1 euro är priset för Cikoriomuseet och alla tillhörande byggnader. Men troligen kommer tekniska nämnden att tacka nej till erbjudandet.

Nyhetsbild

Etanolfabriken dröjer – St1 vill utveckla hela konceptet

JAKOBSTAD Företaget St1 har inte övergett planen på etanolfabrik till Jakobstad. Men hela konceptet behöver enligt företaget utvecklas ytterligare.

Nyhetsbild

Viktigt att ordna med fullmakt för intressebevakning i god tid – "Man är väldigt låst då systemet är sådant som det är"

JAKOBSTAD När Bengt Ahlviks fru fick en minnessjukdom var det många praktiska saker som måste ordnas. I dag inser han att vissa viktiga saker blev ogjorda.

Nyhetsbild

Tioåriga Jaro Junior sätter ribban högt – "Vi har inte gjort det lätt för oss"

FOTBOLL När Jaro Junior i år fyller 10 konstaterar ordföranden Michael Östman att det inte är en 10-åring som har gjort det lätt för sig.

Nyhetsbild

Prylar från Pursisalmi stulna, slängda och sålda

JAKOBSTAD Vad hände med lösöret i Ristikari när skolan stängdes och senare även vattenskadades? Kristdemokratiska fullmäktigegruppen ställde en fråga till staden.

Nyhetsbild

Fotbollsval stundar för far och son Vidjeskog – nya testspel för Isak

FOTBOLL Isak Vidjeskog ska nu testa med två utländska klubbar. Sedan blir det aktuellt att fatta beslut om han fortsätter i Jaro eller flyttar utomlands.

Logga in för att följa orten