Jakobstad

Nyhetsbild

Kö på akuten – sjukhusen i Jakobstad och Karleby märker av värmeböljan

JAKOBSTAD/KARLEBY Det råder ett hårt tryck på akutmottagningarna i Jakobstad och Karleby. Under värmeböljan är det framför allt äldre och sjuka som tillhör riskgrupperna.

Nyhetsbild

Campus Allegro tog in regnvatten – igen

JAKOBSTAD I fredags läckte det in regnvatten i Campus Allegro för andra gången i sommar – denna gång i betydligt mindre mängd än under midsommarafton.

Nyhetsbild

Så här övervinner du sommarhettan

JAKOBSTAD Simma i havet, ta en kalldusch och dricka vatten är de tre vanligaste tipsen som ÖT fick av folket på stan.

Nyhetsbild

Inbrott och stölder – livlig start på veckan för polisen

JAKOBSTAD Två inbrott och försvunna fordon sysselsätter polisen i Jakobstad för tillfället.

Nyhetsbild

Falskt alarm i Jakobstads centrum

JAKOBSTAD Mitt i lunchrusningen fick räddningsverket rycka ut till Storgatan i Jakobstad.

Nyhetsbild

Extrema vattentemperaturer i Jakobstad

JAKOBSTAD Vid badstränderna i Jakobstad har man uppmätt höga vattentemperaturer de senaste dagarna. Vid alla fyra mätpunkter har kvicksilvret stigit över 20-gradersstrecket.

Nyhetsbild

Språkbadare har positivare attityd till finska – och vågar tala

JAKOBSTAD De är mer positiva till språket och vågar använda det i vardagen. Rebecka Lidman undersökte språkbadande niors attityd till finska jämfört med de som läser A-finska i Oxhamns skola.

Nyhetsbild

Nautor satsar på ny exklusiv jolle för miljonärer

Nautor har spjälkt upp produktionen i två typer. Dels den traditionella lyxbåtstillverkningen och så en serie med extrema entypsbåtar för kappsegling. Nyast där är en 36 fot lång kappseglingsbåt som ska ut på banorna i nästa år.

Nyhetsbild

Utmanande centerjakt för Jaro – hoppas ha en ny spelare på plats inom en vecka

FOTBOLL Jakten på Sasa Jovovic ersättare är i full gång, men enkelt är det inte. Jaros ledning har gått igenom ett stort antal namn den senaste tiden, i bästa fall kan något hända i slutet av den här veckan.

Nyhetsbild

Inga alger trots värmen - fritt fram för bad

JAKOBSTAD/KARLEBY De senaste dagarnas värmebölja har gjort att läget med blågröna alger vid nejdens badstränder kan variera från timme till timme.

Nyhetsbild

GTK undersöker grundvattenområden

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE GTK kommer undersöka grundvattenområdenas geologiska struktur i Jakobstad och Pedersöre.

Nyhetsbild

Ordnar driftinguppvisning på Jakobs dagar – "Det kommer bli fartfyllt"

MOTORSPORT Under Jakobs dagar bjuds det på sladdande bilar och bränt gummi på Citymarkets parkering.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Pojkarna vid Östanfjärden hade stenkoll på båtarna i Tomssund

JAKOBSTAD Tomssund var för oss som växte upp vid Östanfjärden utfarten till större vatten. Alltid var det lika spännande när man passerat sundet och kom ut till Fårholmsströmmen att se om kusten var fri, det vill säga låg någon timmerflotte i vägen som hindrade trafiken.

Nyhetsbild

Catharina frilansar som illustratör: "Med åren får man is i magen"

JAKOBSTAD Catharina Nygård Holgersson poängterar att det är illustrationer och inte konst hon gör. Men hon gick i konstskolan i Nykarleby och har med sig måleritekniken i bagaget.

Nyhetsbild

Tvåspråkigheten inte längre så självklar i Jakobstad

JAKOBSTAD Skådespelaren och regissören Göran Sjöholm fyllde nyligen 70 år. Bemärkelsedagen gav honom orsak att reflektera kring åren som gått.

Nyhetsbild

Efter en graviditet i ovisshet kan Emilia njuta av babylyckan: "Junia är mycket mer än Downs syndrom"

JAKOBSTAD Emilia Jansson uppmuntrades att göra abort, men hon valde att behålla barnet. Graviditeten innebar en ständig oro över hur livet med ett barn med Downs syndrom skulle bli, och en kamp mot omgivningens fördomar. Sex månader efter födseln kan hon äntligen njuta av babylyckan med dottern Junia.

Nyhetsbild

Katharina gör konst i Jakobstad - gillar att förvirra betraktarens blick

JAKOBSTAD Katharina Kraus skissar först, sedan målar hon. Alltid med starka färger. Skiner de skissade linjerna igenom stör det henne inte. Hon tycker om att processen bakom en målning syns i den.

Nyhetsbild

Hotta: Jag körde till slut

FOTBOLL JBK gick segrande ur lördagens division två-match på Västraplan. Hemmavinsten med 2–0 (0–0) över OLS var välförtjänt, men målen lät vänta på sig. Det var Antonio Hotta som profilerade sig som matchhjälte.

Nyhetsbild

Museitåg passerade Jakobstad: "Det här är nostalgi"

JAKOBSTAD Ångloket Ukko-Pekka bjöd Jakobstadsborna på en riktig nostalgitripp på lördagen. Många ville åka till Alholmen tur-retur. Se video.

Nyhetsbild

Endast 8 av 72 bostäder bebodda – rivning nästa

JAKOBSTAD Masken har 72 bostäder, varav 64 bostäder står tomma i dagsläget. Rivningen av bostadshuset är planerad kommande vinter. Den 31 oktober ska samtliga hyresgäster ut ur huset.

Nyhetsbild

Hans har bott nästan 50 år i Masken: "Jag skulle nog ha fortsatt vara här"

JAKOBSTAD I november 1969 flyttade Hans Byggmästar in i den 67 kvadratmeter stora lägenheten i Masken tillsammans med sina föräldrar och tre syskon. Numera är det bara han som bor kvar i lägenheten. Men snart tvingas han ta avsked av barndomshemmet.

Nyhetsbild

Regnområden sig norrut från Korsholm och Vörå – Använd dimljus om du kör i kraftiga regnskurar

Kraftiga regnskurar rör sig i Österbotten. Regnområdet nådde precis Vörå och är på väg norrut.

Nyhetsbild

Anfallaren Ida Kuoppala fick Norrenas stipendium

ISHOCKEY I fjol premierades målvakten Joel Blomqvist. I år hittar vi den som belönas bland anfallarna. Ida Kuoppala får det andra stipendet som delas ut av Jakobstadsnejdens Ishockeyfond. Fredrik Norrena överräckte och gratulerade det 18-åriga hockeylöftet.

Nyhetsbild

Video: Häftiga hagelskurar över Jakobstad

JAKOBSTAD Det varma sommarvädret fick en abrupt paus på fredagseftermiddagen. Mörka moln hopade sig över Jakobstadsregionen, åskan mullrade och en rejäl hagelskur sköljde över delar av staden.

Nyhetsbild

Roskisbacken täcks in med gummidäck – politiker kritiserar lösningen

JAKOBSTAD Dräneringsmattan slopas. I stället täcks den gamla avstjälpningsplatsen in med 54 000 ton förbrukade bildäck. Lokalpolitiker är upprörd.

Nyhetsbild

Äldsta studenten i Finland fick stilig gåva av Stockmann

JAKOBSTAD Både bekanta och obekanta har kommit fram till Matti Dahlbacka, 82, efter han uppmärksammades som den äldsta bland skaran nyexaminerade studenter i år. En dag fick han ett oväntat sms från Stockmann.

Nyhetsbild

Regnet stoppar inte torgterrassens invigning

JAKOBSTAD Att regnet öste ner på torsdagseftermiddagen hindrade inte Citygruppen från att inviga de nya trädäcken på torget.

Nyhetsbild

Magasin visar upp det unika i småstaden

JAKOBSTAD Om cirka en vecka lanseras "Inspiration", ett magasin om godbitarna i Jakobstad. Utgivare är Citygruppen.

Nyhetsbild

Wapnet upp på slip, crowdfunding planeras för Vega

JAKOBSTAD Jakobstads Wapen ska upp på slip i slutet av sommaren. Då ska botten besiktigas och eventuellt åtgärdas. För Vegas del händer det inte så mycket konkret, men det lobbas flitigt.

Nyhetsbild

Ändringar planeras på museet – "Vi har inte alls räknat ut vad det kostar än"

JAKOBSTAD Vad skrev Otto Malm och hans systrar Lisa och Amelie i sina brev? På Jakobstads museum planerar man att berätta det - också i en ny audioguide.

Nyhetsbild

Åldringsvännerna förargade: "Det här är ingen avstjälpningsplats"

JAKOBSTAD Söndriga möbler dumpas på loppmarknaden Åldringsvännernas gård. Nu överväger föreningen att skaffa övervakningskamera.

Nyhetsbild

Nu fylls torget med människor och mötesplatser

JAKOBSTAD Det snabba förverkligandet av en ganska vild idé om en stor altan med glaspaviljonger på torget visar på vi-andan i Jakobstad, säger Åsa Björkman vd på fastighetsbolaget Ebba.

Nyhetsbild

Fritt fram att bada vid Kittholmen - inga blågröna alger enligt dagens kontroll

JAKOBSTAD Vid tiotiden på onsdagsmorgonen var simskolan vid Kittholmen i full gång. De blågröna alger som fanns i vattnet igår är borta, i varje fall just nu.

Nyhetsbild

Sexförbrytare smittade minderårig med klamydia i Jakobstad

JAKOBSTAD Vasa hovrätt mildrar domen för en 23-årig man som hade sex med en minderårig flicka och smittade henne med klamydia.

Nyhetsbild

Ålänningar anser att de blev förda bakom ljuset i Nextjetaffär

Det blev inget lyft för Nextjet ens efter nyemissionen. Tvärtom försvann pengarna i allt snabbare takt. De åländska ägarna är i dag rejält besvikna och upplever att den information man fick inför emissionen inte var korrekt.

Nyhetsbild

Solig dag på stranden kräver en väska fylld med snacks

JAKOBSTAD Det viktigaste att ha med sig på stranden är kallt vatten och snacks. Så säger några glada soldyrkare som placerat sina handdukar och picknickväskor vid Fäboda under tisdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Alger vid Kittholmen – "läget varierar från timme till timme"

UPPDATERAD Lagom till värmeböljan avråddes allmänheten från att bada vid Kittholmens simstrand. Orsaken är blågröna alger. Men läget kan variera från timme till timme, säger miljöhälsovården.

Nyhetsbild

Sören Bäck, 50, präglas fortfarande av punktidens ideal

JAKOBSTAD Punkperioden gick inte spårlöst förbi. Sören Bäck gillade Ebba Gröns ”Slicka uppåt och sparka neråt” så pass mycket att han bär den med sig i yrkesrollen. Men då har ÖT-journalisten – som nu fyller femtio – förstås vänt ut och in på den ironiska slagdängan.

Nyhetsbild

Jaro föll ihop efter paus - rättvis bortaseger i toppmötet

FOTBOLL Det blev inget trendbrott. Inte heller den här gången kunde Jaro rå på ett av de andra topplagen. Efter fyra matcher mot KPV och HIFK den här säsongen är saldot fortfarande noll poäng.

Nyhetsbild

Jaro på anfallsjakt - Jovovic flyttar till Indien

FOTBOLL Sasa Jovovic bänkades och blev helt utan speltid i matchen mot HIFK. Efter slutsignalen bekräftade Jaros vd Fredrik Haga att serben och Jaro går skilda vägar.

Nyhetsbild

HIFK visade klassen - nötte ner Jaro efter paus

FOTBOLL Efter en hyfsat jämn första halvlek skruvade HIFK upp tempot efter paus och visade varför när man är serieledare. När målet kom efter 68 minuter hade det legat i luften en god stund.

Nyhetsbild

Mållös första halvlek mellan Jaro och HIFK

FOTBOLL HIFK inledde toppmötet bäst och dominerade de första 20 minuterna. Efter det kom Jaro bättre in i matchen som är mållös efter 45 minuter.

Nyhetsbild

Jaro petar Jovovic i seriefinalen

FOTBOLL Jaros tilltänkte målkung, Sasa Jovovic, har inte fått till det under sommaren. I kvällens hemmamatch mot HIFK inleder han för första gången på bänken.

Nyhetsbild

Misstänkt rattfyllerist gömde sig i skogen

JAKOBSTAD På fredagskvällen körde en bil av vägen i Jakobstad. Nu misstänkts föraren för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri.

Nyhetsbild

Barnläkare: "Energidrycker skadliga för barn"

JAKOBSTAD Energidrycker stressar kroppen genom att öka både puls och blodtryck. De kan vara skadliga för barn, enligt barnläkare Matias Björn.

Nyhetsbild

Köpmän önskar att staden går in för åldersgräns på energidrycker

JAKOBSTAD I K-butikerna får köpmännen själva sätta åldersgränserna. Köpman Aki Salminen har olika åldersgräns i sina två butiker – föräldrarnas önskemål styr.

Nyhetsbild

Minna Hollanti nionde i EM

FRIIDROTT Karlebykastaren Minna Hollanti belade niondeplats i spjuttävlingen i EM för U18 på söndag.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Skjulfest blir träbåtskavalkad: "Gamla hamn ska finnas till för alla"

JAKOBSTAD Skjulfest är kanske ett bekant begrepp för vissa Jakobstadsbor. Nu vill föreningen "Gamla hamn i Jakobstad" liva upp den gamla traditionen i kombination med en träbåtskavalkad.

Logga in för att följa orten