Jakobstad

Nyhetsbild

Ett stycke motorhistoria uppenbarade sig efter upptäckt på Juthbacka

JAKOBSTAD En syn på Juthbackamarknaden fick Pelle Lillqvist att börja forska i fabrikatet Svaj. Ett detektivarbete som till slut ledde fram till slutsatsen att Jakobstadsföretaget Elektro-Maskin inte bara tillverkade båtmotorer.

Nyhetsbild

Frågan Richard Smith ställer sina studerande: Vad är du beredd att flytta för?

JAKOBSTAD Jazzgitarristen och professorn Richard Smith ser inga hinder för att talanger från Österbotten skulle kunna glänsa på auditions i Los Angeles. Det gäller bara att våga.

Nyhetsbild

Även gatan kräver sanering – kaotisk skolväg för elever

JAKOBSTAD Saneringen av BI-tomten utvidgas. Markprov visar att även delar av Pedersesplanaden måste saneras.

Nyhetsbild

Efter 17 år som Jakobstadsbo - nu lämnar Wulita staden med blandade känslor

JAKOBSTAD Efter 32 år i Europa återvänder Wulita Bezabeh till Afrika. Miljonstaden Addis Abeba blir hennes nya hemort, åtminstone inledningsvis. En del av hennes hjärta kommer för alltid att finnas i Jakobstad där hon trivts från första stund.

Nyhetsbild

Boccia, lätt att lära och spela

JAKOBSTAD Det behövs inga förkunskaper och ingen utrustning. Boccia är ett trevligt spel som passar i stort sett alla.

Nyhetsbild

Stadsbiblioteket håller stängt

JAKOBSTAD Stadsbiblioteket i Jakobstad är stängt 18-28 oktober.

Nyhetsbild

Mittfältsproblem i Jaro efter ny skada

FOTBOLL Jaros avbräck på mittfältet inför lördagens bortamatch mot AC Kajaani gör att tränaren Niklas Käcko måste möblera om.

Nyhetsbild

Släpp ut metal-tigern ur konsertburen!

RECENSION ÖT:s recensent Camilla Cederholm hade hellre sett arren framförda som arenametal med helt rockband och fullständig orkester än som ett diplomatiskt försök att mötas halvvägs.

Nyhetsbild

Tv-inspelning mitt i Jakobstad – för nästa säsong av "Egenland"

JAKOBSTAD Ingen av eldsjälarna som teamet bakom "Egenland" har träffat under sina resor med paketbil landet runt har varit den andre lik. Under onsdagen filmade de på After Eight i Jakobstad.

Nyhetsbild

Laboratorierna vid Malmska och Nykarleby tas över av Vasa

Laboratorierna vid Malmska och Nykarleby hvc-mottagning kommer sannolikt att tas över av Vasa centralsjukhus vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Åldringar från grannkommunerna svårbudgeterade för Jakobstad

JAKOBSTAD Att Jakobstad år efter år överskrider vårdbudgeten hänger samman med åldersstrukturen. Detta enligt social- och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström.

Nationellt bolag ska ta över vårdens IT-funktioner i Jakobstadsregionen

IT-funktionerna vid Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk och personalen på Malmskas it-avdelning, kommer sannolikt att överföras till det nationella bolaget 2M-IT vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey favorit i hockeytvåan

ISHOCKEY I fjol brottades Jeppis Hockey med en tunn och skadebenägen spelartrupp. Nu kommer klubben till nedsläpp i tvåan med ett lag som andas både bredd och spetskompetens. Det gör att laget får bära favoritskapet.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen vill förlänga med Doctagon

Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk vill fortsätta att använda Doctagons ansvarsläkarmodell även efter detta år.

Nyhetsbild

"Cellulosa är speciellt" – UPM-chef ser ljust på framtiden

Simon Fagerudd är sedan i somras chef för UPM i Jakobstad. Enheten i Jakobstad är intrimmad och effektiv. Cellulosan har också global efterfrågan och det ser bra ut.

Nyhetsbild

Yle: M/S Mässkärs skeppare saknade behörighet

JAKOBSTAD M/S Mässkärs skeppare saknade tillstånd, skriver Yle Karleby.

St. Pietarsaari firar sitt nya album med en konsert

JAKOBSTAD St. Pietarsaari har gett ut ett nytt album och det firar det fyrtioåriga folkrockbandet med en skivsläppskonsert i Jakobstad.

Nyhetsbild

Torgrestaurang till salu i Jakobstad: "Ett bra läge för den som har idéer"

JAKOBSTAD Restaurangen Saigon Dinner i Jakobstad är till salu. Ägaren Thi Bich Lien Le anser inte att arbetsinsatsen motsvarar det hon kan ta ut i lön.

Nyhetsbild

Vårdens sparprogram gav magert resultat

JAKOBSTAD Redan i samband med årets första delårsrapport i maj pekade årets prognosen på en överskridning på 1,6 miljoner av kostnaderna för social- och hälsovården i Jakobstadsregionen. Summan har sedermera ökat trots att åtgärdsförslag då klubbades igenom av nämnden.

Nyhetsbild

Vården i Jakobstadsregionen spräcker budgeten

JAKOBSTAD Social- och hälsovården i Jakobstadsregionen spräcker både budgeten för 2018 och de verkliga kostnaderna för 2017. Störst är ökningen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Sverige stänger medan Finland öppnar fiskodlingar

JAKOBSTAD Fiskodling har fått ett skamfilat rykte då utsläppen bidrar till övergödningen. Även ute till havs bidrar det till totalbelastningen i havet. I Sverige till exempel stängs fiskodlingar av miljöskäl.

Nyhetsbild

Fiskodling ger stora utsläpp – men behöver ingen MKB

Den fiskodling som företaget Ekofish vill bygga utanför Jakobstad beräknas ge nästan fyra gånger större fosforutsläpp än vad stadens reningsverk ger. Ändå krävs ingen miljökonsekvensbedömning.

Nyhetsbild

Elev dog efter beep-test – Jakobstad pausar löptestet

JAKOBSTAD Förra veckan dog en elev i Esbo i ett beep-test. Jakobstad är en av de städer där löptestet pausas. Däremot ser varken akademilektor eller skolhälsovårdare några risker med testet.

Nyhetsbild

Fitness IF har inlett intensiv höst med rysk hjälp

GYMNASTIK Fitness IF har startat höstträningen med hjälp av Natalia Sergeeva som har erfarenhet av att jobba med ryska landslaget. Ett viktigt evenemang i närtid är en tävling i oktober då 300 unga redskapsgymnaster väntas till Jakobstad.

Nyhetsbild

Staden vill ha hjälp med planering av Korsgrundet

JAKOBSTAD Parhus vid vattnet, lekparker och grönområden. En ny detaljplan för Korsgrundet är på gång och när den godkänns öppnas möjligheterna till mer havsnära boende i Jakobstad. Planeraren vill gärna höra stadsbornas åsikter om området.

Nyhetsbild

Klient om Azalea: "Det är veckans höjdpunkt"

JAKOBSTAD Den här veckan firas den nationella minnesveckan. På dagcentret Azalea i Jakobstad samlas minnessjuka varje vecka, men flera ryms med.

Nyhetsbild

50 kilometer rör för krisvatten färdiga – samarbete hjälper när det krisar

Om det blir brist på dricksvatten eller om vattnet blir förorenat kan vattenbolagen nu hjälpa varandra genom de nya ledningarna för krisvatten.

Nyhetsbild

Arbetsmarknaden är stor för dem som kan flera språk

JAKOBSTAD Bygg broar tills landhöjningen gjort sitt och förenat Sverige och Finland säger författaren Juha Ruusuvuori. Den flitiga och prisbelönta författaren har bland annat skildrat hur det är att vara "Muukalainen Muumilaaksossa." I dag besökte han Jakobstad.

Nyhetsbild

Störning vid UPM orsakar lukt

JAKOBSTAD Från UPM meddelade man på måndagseftermiddagen att man har haft en processtörning.

Nyhetsbild

Orsaken till branden i Skata har klarnat

JAKOBSTAD På måndagen kunde man fastställa vad som orsakade branden i Skata på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Natalia Nylund vann i Oslo

LÖPNING Natalia Nylund tog en första plats i damer under 23 år i Oslo halvmaraton. Samtidigt blev hon fyra i damklassen med tiden 1.22,43. Men löparen från Jakobstad är inte alls nöjd.

Nyhetsbild

Marey på After Eight

JAKOBSTAD Marey uppträder på Musikcafé After Eight i Jakobstad onsdagen den 19 september.

Nyhetsbild

Säsongen över för JBK-kaptenen – karriären kan fortsätta i Sverige

FOTBOLL Markus Kronholm bröt nyckelbenet när JBK vann över Tampere United med 1–0 på söndag. Därmed är säsongen över för lagkaptenen.

Nyhetsbild

Kronholm tog FM-guld på sprinten i Uleåborg

ORIENTERING Brahes Peter Kronholm blev ÖID:s enda medaljör i sprint-FM i Uleåborg på söndagen. Men i stället tog han medaljen av ädlaste valör då han vann guld i H65.

Nyhetsbild

20 år sedan Jakob Lines fick dödsdomen – båtaffärer höll bolaget i gång i 30 år

JAKOBSTAD I september för tjugo år sedan åkte Fennia sin sista tur från Jakobstad till Sverige. Eller det var åtminstone tanken.

Nyhetsbild

Nya EU-regler ställer till det för dagis – oklart om man får fotografera barnen

JAKOBSTAD Hundratals barn har fått egna fotoalbum från Barnabo daghem genom åren. Men GDPR, eller EU:s nya dataskyddsregler gör det besvärligt att hålla reda på exakt vad och vem man får fotografera på dagis.

Nyhetsbild

Rebecca från Jakobstad blev dubbel FM-guldmedaljör

Rebecca Sandnäs från Jakobstad blev dubbel FM-guldmedaljör för 15-åringar i skidskytte på rullskidor i Imatra i helgen.

Nyhetsbild

Alexander Björkgren på medaljjakt i skol-FM

FRIIDROTT Alexander Björkgren från Jakobstads gymnasium tog guld under söndagens skol-FM i Tavastehus. Han var den enda deltagaren på 110 meter häck och fick sluttiden 15,51.

Nyhetsbild

Peter Hauptmann flyttar hem till farfars fabrik i Luleå

JAKOBSTAD/LARSMO Han är en uppstartare och projektledare vars cv innehåller många, men få långa anställningar. Nu tar Peter Hauptmann familjen och flyttar hem till Luleå, där han renoverat farfars gamla fabrik till bostadshus.

Nyhetsbild

Vidjeskog avgjorde för JBK mot Tampere United

FOTBOLL JBK säkrade i praktiken seriekontraktet när man vann rättvist med 1–0 (0–0) mot Tampere United. Axel Vidjeskog gjorde matchens enda mål i den 55:e minuten.

Nyhetsbild

Roligt och nyttigt att kunna flera språk

JAKOBSTAD Juhani Turunen hade svårt för svenskan i skolan. Därför skickades han på svenskbete till Kökar. På en sommar lärde han sig Kökardialekt men upptäckte också möjligheterna som tvåspråkigheten innebär.

Nyhetsbild

Kampen mot cancern blev Christian Grönhages viktigaste match

JAKOBSTAD Det började med en armbågsskada, men när hans kropp blev gul några dagar senare förvandlades idrottsskadan till en oväsentlig parents. Christian Grönhage hade drabbats av svår cancer i gallgångarna, men det skulle dröja veckor innan han insåg att han balanserade på tröskeln till dödens väntrum.

Nyhetsbild

Gallup: Borde sommartiden slopas?

JAKOBSTAD EU-parlamentet vill att EU-kommissionen utreder slopandet av sommartid. Men är det verkligen en bra idé? Det här svarade personer i Jakobstad:

Jaro B förlorade mot RoPS

FOTBOLL Med en decimerad trupp förlorade Jaros B-juniorer FM-seriematchen mot RoPS med 1–0 (0–0).

Nyhetsbild

Seth Paintsil nätade för Admira Wacker

FOTBOLL Den före detta Jarospelaren Seth Paintsil nätade genast i sin första match för Admira Wacker. Paintsil gjorde 1–1 i matchen mot Sturm Graz i den 24:e minuten.

Fyra Jarospelare hjälper JBK

FOTBOLL Fyra Jarospelare är med i JBK-truppen i den viktiga hemmamatchen mot Tampere United på söndag klockan 16.

Nyhetsbild

Brand bröt ut i Skata – brandorsaken oklar

JAKOBSTAD

En brand bröt ut på Lotsgatan i trähusområdet Skata i Jakobstad på lördagskvällen. Inga personer var hemma då elden bröt ut.

Nyhetsbild

Jaro har vänt på steken

FOTBOLL Efter sex matcher i rad utan en vinst har Jaro nu fyra raka segrar efter 3–0 (1–0) mot JJK. Dessutom har man hållit nollan i samtliga fyra segrar.

Nyhetsbild

Jaro vann mot JJK

FOTBOLL Jaro tog sin fjärde raka seger när man vann med 3–0 (1–0) mot JJK. Laget höll också nollan för fjärde matchen i rad.

Nyhetsbild

Samma startelva för Jaro

FOTBOLL Niklas Käcko ställer upp med samma startelva som senast när JJK kommer till Jakobstad på eftermiddagen. Matchen på Centralplan börjar 17.

Logga in för att följa orten