Jakobstad

Nyhetsbild

Simon Skrabb ännu skadad - hemskickad

FOTBOLL Simon Skrabb tampas fortfarande med sin fotskada och kommer inte att kunna spela mot Ungern på söndag.

Nyhetsbild

Jakobstad större än Karleby som mässarrangör

JAKOBSTAD Den traditionella Köpmannamässan är den största i Jakobstads- och Karlebyregionen. Cirka var femte invånare i regionen brukar besöka mässan.

Nyhetsbild

Sammanslagen tingsrätt börjar vid årsskiftet

Tvåspråkigheten förstärks och verksamheten effektiveras. Ledande lagman Daniel Allén tror att den sammanslagna tingsrätten ger fördelar.

Nyhetsbild

Poesi på biblioteket – den som vill får läsa upp egna dikter

JAKOBSTAD Den som vill nå ut med sina dikter har möjlighet att göra det på Poetry open mic i Jakobstad. Fem poeter är redan bokade.

Nyhetsbild

Ny barnskyddsenhet öppnar i Jakobstad

JAKOBSTAD Vid årsskiftet öppnar en ny barnskyddsenhet i Jakobstad. Platsen är klar, även om ägarna ännu inte vill avslöja adressen.

Nyhetsbild

Optima flyttar Valma-utbildningen – hoppas på synergieffekter

JAKOBSTAD I och med den minskade statsfinansieringen söker Optima nu kostnadseffektiva lösningar för verksamheten. Därför vill man nu flytta den så kallade Valma-utbildningen till Jakobstad.

Nyhetsbild

Jeppis Skating på is i tre städer

KONSTÅKNING Jeppis Skating har tävlat flitigt på olika arenor den senaste tiden. I november har föreningens konståkare redan hunnit tävla i såväl Seinäjoki, Vasa som Keuru.

Nyhetsbild

Här känner man sig välkommen

JAKOBSTAD På dagcentret Azalea tas klienterna emot med en kram direkt i dörren. Sedan får de sätta sig vid bordet där det skålas godmorgon i gurkvatten.

Nyhetsbild

Nu släpper Rickard Eklund debutalbumet – och firar med konserter

"1. (ätt)" är titeln på Rickard Eklunds nya album. Det brassas på med känslor då Eklund gör tre spelningar i Österbotten under veckoslutet.

Nyhetsbild

Optima gör underskott på en halv miljon

Samkommunen Optima räknar nu med ett underskott på cirka en halv miljon euro för 2018.

Nyhetsbild

Ungdomsstationen Fiilis fyller ett år - vill nå ut till fler ungdomar

I november 2017 startade ungdomsstationen Fiilis sin verksamhet i Jakobstad. Ett år senare har 100 ungdomar besökt den.

JBK-juniorer redo att sparka i gång

FOTBOLL JBK har svårt att få till stånd en styrelse, men på gräsrotsnivå kom man i år i gång igen med de yngsta juniorerna. Den verksamheten kommer enligt  junioransvariga Lars Sandvik hur som helst att fortsätta.

Nyhetsbild

Bra betyg för hemvården i Jakobstadsregionen – men egenvårdarmodellen borde utvecklas

JAKOBSTAD Hemvården i Jakobstadsregionen får ett bra betyg. Detta enligt en färsk enkät.

Nyhetsbild

Brand på industriområde i Jakobstad släcktes snabbt

JAKOBSTAD En brand utbröt på Alholmsvägen i Jakobstad under förmiddagen.

Nyhetsbild

Fyrsällskapet visar nya filmen Eldtornen

JAKOBSTAD Finlands Fyrsällskap kommer att visa fyrfilmer i Jakobstad igen.

Nyhetsbild

Serge debuterade inför 49.802: "Inte ett dugg nervös"

FOTBOLL Trots att Serge Atakayi gjorde sin debut inför 49 802 åskådare på Ibrox säger 19-åringen att han inte var ett dugg nervös när han hoppade in i 73:e minuten.

Nyhetsbild

Dagis i Jakobstad får öppen planlösning – ljudmiljön en utmaning

JAKOBSTAD Den ursprungliga planen var att Alma dagis skulle bli 4.500 kvadratmeter stort. Med hjälp av en ny pedagogik bantas ytan ned till 2.700 kvadratmeter.

Nyhetsbild

Högre hyror för äldre i Jakobstad än i Pedersöre

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Hyrorna för Jakobstads effektiverade serviceboende är högre än i Pedersöre. Nu sker en marginell höjning över hela linjen vid Björkbacka, Esselunden och Purmohemmet som dessutom blir effektiverat serviceboende.

Nyhetsbild

Antons skoltid var kämpig – han fick bokstavsdiagnos som vuxen

JAKOBSTAD Anton Plogman är uppväxt med missbruk i familjen och fick själv alkoholproblem i tonåren. Som vuxen fick han diagnosen ADD. Nu är det hans jobb att dela med sig av sina erfarenheter.

Nyhetsbild

Calle Löf A-tränare – två GBK:are B-tränare

FOTBOLL Calle Löf från Jakobstad är en av fyra som beviljats Uefas A-tränarlicens.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen kan ta över från Kårkulla

PEDERSÖRE Social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen ska utreda möjligheterna att öka den egna serviceproduktionen för funktionshindrade i stället för att köpa tjänsterna av Kårkulla.

Nyhetsbild

Framgångar för IF Drott i ÖIDM

GYMNASTIK IF Drott och Fitness idrottsförening kom hem med åtskilliga medaljer i bagaget från gymnasternas ÖID-mästerskap i Närpes. Drottarna lade beslag på inte mindre än 44 medaljer.

Nyhetsbild

Testa japansk och koreansk mat på lördag

JAKOBSTAD Ramensoppa, friterad kyckling, bento style måltider. På lördag är det restaurangdagen och då serverar Jas Ödahl mat i koreansk och japansk stil i ett av glashusen på torget.

Nyhetsbild

Upplysta cyklister i Språkbadsskolan

JAKOBSTAD För ett veckor sedan fick någon en ljus idé som har spridit sig främst bland killarna. Cyklar och hjälmar dekoreras med batteridrivna ljusslingor.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa drabbar också anhöriga – många är närståendevårdare utan att tänka på det

När någon drabbas av psykisk ohälsa påverkas också närstående i hög grad. Många anhöriga fungerar i praktiken som näståendevårdare utan att få någon ersättning för jobbet.

Nyhetsbild

Ingen hejd på de ökade vårdkostnaderna i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Vårdkostnaderna i Jakobstadsregionen fortsätter att eskalera. Enligt den senaste delårsrapporten har årets budgetöverskridning ökat från cirka 3,5 miljoner euro i juli till 3,9 miljoner fram till utgången av september.

Nyhetsbild

Berättelsen i centrum för Turtschaninoff

JAKOBSTAD För Maria Turtschaninoff får hennes böcker gärna läsas feministiskt, men de innehåller i första hand berättelser snarare än budskap. Det var något av vad hon förmedlade till elever från Jakobstads gymnasium på tisdagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Språkundervisningen ska börja tidigare – Jakobstad testar redan

JAKOBSTAD Jakobstads finskspråkiga skolväsende har fått statliga pengar på cirka 19.000 euro för att kunna erbjuda frivillig svenska från årskurs 1 detta läsår.

Nyhetsbild

Bildkonststuderanden vilar i mellanrummet

JAKOBSTAD Utställningen "Mellanrum" i White Box på Campus Allegro består av en rad ögonblicksnedslag i arbetsprocesser hos sistaårsstuderanden på Novias Bildkonstlinje. I vissa fall leder de vidare till vårens examensarbete.

Nyhetsbild

Pedersöre ger inte mer pengar till skjutbanan – "Vi har redan bidragit friskt"

PEDERSÖRE Jakobstads skytteförening vill ha 20 000 euro av Pedersöre kommun för att sanera det gamla skjutbaneområdet. Föreningens anhållan avslås.

Rickard Eklund ger konsert på After Eight

JAKOBSTAD Den skivaktuelle dialektsångaren Rickard Eklund ger en konsert på Musikcafé After Eight i Jakobstad nu på fredag.

Nyhetsbild

Tre pensioneras, två blir uppsagda på Ekorosk

Ekorosk ingår pensionsarrangemang med tre personer och två anställda mister jobbet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som förts.

Nyhetsbild

Alva uppträder på After Eight

JAKOBSTAD Artisten Alva från Bennäs uppträder på After Eight i Jakobstad. På programmet står poplåtar, både hennes egna och andras.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Små marginaler har stora konsekvenser för Karlebyfotbollen

KPV:s ligakvalförlust mot Jaro 1990 satte djupa avtryck i Karlebyklubbens framtid. Men frågan är om inte kvalsegern mot TPS denna höst var ännu viktigare?

Nyhetsbild

Appel föreläser på stort webseminarium

JAKOBSTAD Peter Appel är en av cirka 120 inbjudna föreläsare på "The Embodiment Conference", ett online event som når ut till över 11 000 personer över hela världen.

Nyhetsbild

Jarolöfte debuterade i skotska ligan

FOTBOLL Serge Atakayi fick göra sin ligadebut när hans Glasgow Rangers i söndags besegrade Motherwell med 7–1 inför 49 802 åskådare på Ibrox.

Nyhetsbild

Ove & the Lydians släpper egna låtar – spelar på After Eight i december

JAKOBSTAD Bluesrockbandet Ove & the Lydians är just nu aktuella med sin första ep. Låtarna är inspirerade av 50-, 60- och 70-talsmusik.

Nyhetsbild

De vill tala om framfall och träning: "Varför lämnas mammorna ensamma?"

KARLEBY/JAKOBSTAD Varför är det tabu att tala om framfall och magmuskeldelning och varför får nyblivna mammor så bristfälliga råd om träning? Det undrar Fanny Indola och Linn Fellman.

Nyhetsbild

Simon Skrabb nätade men AIK knep guldet

FOTBOLL Simon Skrabb gjorde matchens enda mål när hans IFK Norrköping vann borta mot Häcken med 0–1. Men när AIK vann med samma siffror måste IFK nöja sig med silvret.

Nyhetsbild

Var femte kommer att drabbas av hjärtsvikt

JAKOBSTAD Hjärtsvikt är ett symptom på samma sätt som feber. Ju äldre vi blir, desto större är risken att insjukna. Högt blodtryck är en riskfaktor.

Let's go 60's sjunger in julen

JAKOBSTAD Kören Let's go 60's håller sin julkonsert i Jakobstads gymnasium den sista torsdagen i november.

Nyhetsbild

Mångkulturellt samarbetsnätverk bildas i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Samarbetsnätverket ska ge invandrare bättre möjlighet att delta i närdemokratin. Integrationsenheten i Jakobstadsnejden bjuder in till en första diskussionskväll.

Nyhetsbild

Spelprojekt ska bygga broar över Kvarken

Qvarken Game Industry ska hjälpa spelföretagen i Österbotten och Västerbotten att etablera sig på den globala marknaden. – Vi har redan duktiga programmerare, grafiker och ljudtekniker. Vad vi behöver är ett sätt att knyta ihop dem, säger Tobias Björkskog.

Nyhetsbild

Nya Pedersöre församling bildas av tre eller fyra församlingar? Utredning klar under vårvintern

Både församlingarna i Pedersöre och Jakobstads svenska församling har tagit initiativ till en församlingsfusion, men den föreslagna tidtabellen är lite olika. Borgå domkapitel tar troligen ställning till initiativen på sitt möte den 11 december.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey vände och vann

ISHOCKEY Vasaspelaren Jani Kiviniemi avgjorde för Jeppis Hockey mot Korsholm när Jeppis vände och vann med 4–8 (3–2, 1–0, 0–6).

Nyhetsbild

Lagsilver för Fitness i Helsingfors

GYMNASTIK Fitness idrottsförening deltog med framgång i lagtävlingarna i redskapsgymnastik i Helsingfors.

Anneli Kanto talar på biblioteket

JAKOBSTAD Varje familj har en historia eller ett trauma från inbördeskriget. Så har journalisten och författaren Anneli Kanto sagt sig känna. Nu kommer hon till Jakobstad för att föreläsa.

Nyhetsbild

I morgon firas far – med presenter, god mat och umgänge

GALLUP ÖT gick ut på stan i Jakobstad och ställde frågan "Hur firar ni farsdag?".

Nyhetsbild

Veteranrockare ger valuta för pengarna

RECENSION Stämsången och det speciella soundet utmärker 40-årsjubilerande The Boppers. Det är fullt ös då det svenska bandet intar scenen.

Nyhetsbild

Johan Svahn har hittat tillbaka till sina rötter

MOTORSPORT Många kommer ihåg Johan Svahn som killen som körde Formula Ford på 1990-talet. Nu är det karting som gäller för den 42-årige Jakobstadsbon. Det var också där som allting började.

Logga in för att följa orten