;

Jakobstad

Nyhetsbild

Ny skolväg görs säker - Cykelväg längs Pedersvägen

JAKOBSTAD I och med att Ruusulehto skola ska bli daghem behövs en säker skolväg för de elever som i stället ska ta sig till Länsinummi skola. En cykelväg längs Pedersvägen planeras stå klar redan i höst.

Fem år till för bangolfbanan

JAKOBSTAD C-94 Minigolfklubbs arrendering i Segelsundsparken går ut i maj i år. Tekniska nämnden beslöt förlänga arrendet med fem år.

Nyhetsbild

VIDEO: Snökonstnären Seth Åkerlund jobbar med bara händerna

JAKOBSTAD På torsdag invigs vintertorget i Jakobstad. Det mesta börjar vara klart men på onsdagen var det dags för en av de sista finesserna. En snöskulptur som tillverkas av is- och snökonstnären Seth Åkerlund.

Nyhetsbild

Tidsregatta behandlar krigshistorier

JAKOBSTAD Fartygen Equity, John Grafton och Vega har kopplingar till krigshistorien. På ett seminarium lyfts fartygens betydelse fram.

Nyhetsbild

Droger finansieras med stöldgods: Snatterierna ökar i Jakobstad

JAKOBSTAD En person kommer in i butiken och viker ärmen på en jacka. En stund senare kommer någon annan in, river åt sig plagget och rusar ut. Beställda snatterier är ett ökande problem.

Nyhetsbild

Mer samarbete med Vasa ska lyfta Malmska - Läkarflykten en väckarklocka

JAKOBSTAD Malmska har lidit av läkarflykt och patientläckage till Soite. Räddningen kan bli ett utökat samarbete med Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Satsar på flexibilitet och simulatorkörning

JAKOBSTAD JP Trafikskola har köpts upp av Finlands största bilskolekedja CAP Bilskola. I tisdags öppnade de sitt kontor på Jakobsgatan i Jakobstad, i Canoramas gamla lokal.

Nyhetsbild

Ställer ut på Rosenlund: Ansikten och landskap som skimrar

JAKOBSTAD En hjärtekrossare, en skygg fröken och en skog där trädens grenar tyngs av guld. Motiven varierar på Kerstin Sunabackas utställning "Ansiktet - Ett landskap", men några akvarellblommor rymmer den inte.

Nyhetsbild

Hundra år efter avrättning: "Viktigt att diskutera känslig händelse"

JAKOBSTAD En natt i mars 1918 sköts sju Jakobstadsbor ihjäl mot Strengbergs fabriksvägg. Hundra år senare hänger staden upp en minnesplatta på väggen.

Två band inleder jazzkvällen

JAKOBSTAD Johan Emets Trio och Anders Lindhs Orkester spelar på Black Sheep Pub & Terrace i Jakobstad på torsdag kväll den 22 februari.

Nyhetsbild

Vintertorget invigs på torsdag

JAKOBSTAD Det blir ett rejält jippo med tal, bandklippning och konståkning då vintertorget i Jakobstad invigs på torsdag.

Nyhetsbild

Två Jarojuniorer på landslagsläger

FOTBOLL Både ytterbacken Jusa Ihalainen och den offensiva mittfältaren Anthony Olusanya är med på det läger som U18-landslaget just nu har i Eerikkilä.

Nyhetsbild

Underfart utvidgar centrum

JAKOBSTAD Planeringen av underfarten mellan centrum och Sikören framskrider. Underfarten ska knyta ihop centrumhandeln med stormarknaderna och samtidigt erbjuda en smidigare trafiklösning.

Nyhetsbild

Lång väntan kan snart vara över för Språkbadsskolan

JAKOBSTAD Det har varit en lång process för Språkbadsskolan i Jakobstad sedan 2010 när Ristikari tömdes. Men nu ser det ut som om den nya fastigheten på BI-tomten ska vara inflyttningsklar hösten 2020.

Nyhetsbild

Jakobstad utreder överföring av personal

Staden Jakobstad utgår ifrån att ekonomi- och personalförvaltningstjänster också i framtiden produceras i Jakobstad. Men man utreder att överföra 25 personer till det nybildade bolaget Mico Bothnia.

Nyhetsbild

Nytt uppdrag för Snellmandirektör

JAKOBSTAD Ägarna i Snellman Ab tycks inte ha något emot att den nya koncerndirektören Erkki Järvinen även lägger tid på andra bolag.

Nyhetsbild

Jaros vd: Rivera rekommenderade Jaro för Chávez

FOTBOLL Natten mot onsdag anländer Dárvin Chávez till Jakobstad. Den synnerligen meriterade ytterbacken kan bli ett stort namn i Jaro i år. Mycket handlar om hur hans knäskada har läkt.

Nyhetsbild

Ski Team Mäenpää ger Terhi Pollari möjlighet att satsa

LÄNGDSKIDOR Ski Team Mäenpääs Terhi Pollari var överlägsen i damtävlingen i Fäbodaloppet. Att tillhöra Jakobstadsklubben innebär flera fördelar, säger segrarinnan.

Vann OS-guld 2012 – nu testar han med Jaro

FOTBOLL En sällsynt meriterad spelare är på väg till Jakobstad för att provspela med Jaro. Det handlar om ytterbacken Dárvin Chávez.

Nyhetsbild

Tjänsten som Arbisrektor lediganslås snart

JAKOBSTAD Frågan om hur kansliarbetet på Jakobstads Arbis ska ordnas avgörs i personalsektionen om två veckor. Bildningsdirektören hoppas att det blir en omändring av en lärartjänst så att två personer kan fortsätta sköta det administrativa.

Nyhetsbild

Helafton med WBB och Mats Ronander - still going strong

RECENSION I Mats Ronander ser ÖT:s recensent en generös artist som är fenomenal på sitt bluesmunspel, och som trivs på scenen med Wentus Blues Band.

Nyhetsbild

Ny spelare testar med Jaro

FOTBOLL En ny spelare kommer att testa med Jaro från och med måndagens träning.

Nyhetsbild

Fäbodaloppssegraren: Det var rena söndagsåkningen i trettio kilometer

LÄNGDSKIDOR Christoffer Lindvall vrålade högt av glädje i målfållan efter att han hade spurtat ner Toni Ketelä i Fäbodaloppet. Segern var efterlängtad.

Efterlängtad seger för Jaro B

FOTBOLL Efter tre oavgjorda matcher tog Jaros B-juniorer en efterlängtad 5-2 (2-0)-seger när jumbolaget JJK kom på besök i B-juniorernas FM-kvalserie.

Nyhetsbild

Christoffer Lindvall segrade i Fäbodaloppet

LÄNGDSKIDOR Christoffer Lindvall spurtade ner Toni Ketelä och tog sin första seger någonsin i Fäbodaloppet på söndag.

Nyhetsbild

Två svenska klubbar rycker i Wilma Sjöholm

FOTBOLL Wilma Sjöholm ska testa med en svensk klubb på högsta serienivån i slutet av månaden.

Nyhetsbild

Kronan fick Jeppis Hockey på fall

ISHOCKEY Det började bra när Iiro Pakka gav ett decimerat Jeppis den start man behövde när lagkaptenen satte 1-0 redan efter 19 sekunder. Men det räckte inte ända fram utan Kronan vann med 2-6 (2-2, 0-1, 0-3) inför endast 278 åskådare.

Nyhetsbild

Johan Lindberg tar över ordförandeklubban i Finn Jakobstad

Ett intressant och utmanande uppdrag. Johan Lindberg ser mycket fram emot att jobba med planeringen av Jakobs dagar.

Nyhetsbild

Hallrekord för Kaj Smeds i Jeppis-simmet

SIMNING Kaj Smeds (JS-PU) förbättrade sitt eget hallrekord i 100 meter ryggsim med nästan en sekund till 1:01.59, när JS-PU arrangerade det traditionella Jeppis-simmet.

Nyhetsbild

Jesus kommer till Jakobstad - och han är svensk

JAKOBSTAD Han tolkade Judas och Pilatus innan han antog utmaningen som är Jesus. Snart kommer Alexander Lycke till Jakobstad med sitt hårdrocksband Astrakhan - för att sjunga låtar ur "Jesus Christ Superstar".

Markus Kronholm lyste för JBK

FOTBOLL Precis som mot Jaro var Markus Kronholm matchens bästa spelare när JBK vann mot Korsnäs med 3-1 (1-1).

Nyhetsbild

Nextjet intresserad av tre hubbar

Målet för Nextjet är att ha trafik mellan Kronoby, Göteborg, Stockholm och Helsingfors. För tillfället pejlar man intresset bland nejdens företag.

Nyhetsbild

Läckert och skickligt på durspel

RECENSION Lars Karlsson imponerade på ÖT:s recensent genom att lyckas med konststycket att få sitt durspel att låta som ett franskt musettedragspel.

Nyhetsbild

Ruusulehtoelever till Länsinummi – Inget besked om besvär än

JAKOBSTAD Beskedet från domstolen angående protesterna mot att stänga Ruusulehto skola drar ut på tiden. Bildningsnämnden slog fast att tre elevupptagningsområden blir två och att Länsinummi tar över barnen från Ruusulehto.

Nyhetsbild

Många vill åka Fäbodaloppet - fjolårsvinnaren med på startlinjen

LÄNGDSKIDOR Fäbodaloppet drar bättre än på år och dar. På fredag vid lunchtid kunde arrangörsföreningen IF Brahe räkna nästan 300 anmälda.

Nyhetsbild

Blåsten plågar Mässkär - ingen öppning till helgen

JAKOBSTAD Vindarna blåser inte Mässkärs väg i vinter. Det konstaterar Anders Boström från Mässkärsföreningen. Öppningen dröjer ytterligare en tid.

Nyhetsbild

Guiderna tar över museet – firar sin dag med gratis rundtur

JAKOBSTAD Jakobstads museum hade rekordmånga besökare i fjol. Enligt museichef Carola Sundqvist måste även museer förnya sig för att locka folk. På onsdag är det i alla fall internationella guidedagen och då välkomnas alla med öppna armar till Malmska gården.

Nyhetsbild

Ekorosk jobbar för högtryck med svarsblanketterna

Ekorosk jobbar nu för högtryck med att registrera svaren på den förfrågan som man riktat till hushållen. Ännu finns ingen klar uppfattning om hur många som väljer ett sopkärl från Ekorosk.

Nyhetsbild

Resursskolan kan utvidgas till högstadiet – "Behovet är stort"

JAKOBSTAD Det finns planer på att utvidga resursskolan också till högstadiet, enligt bildningsdirektör Jan Levander. Behovet är stort, enligt resursskolans rektor Liisa Svart.

Nyhetsbild

Project Liv påminner alla om stamcellsregistret

Internationella barncancerdagen den 15 februari är en dag då alla de barn som insjuknat i cancer uppmärksammas. Project Livs syfte är att göra livet roligare för alla långtidssjuka barn. Men just den här dagen är barncancern i fokus också för dem.

Nyhetsbild

Pihasoittajat tog folk till Finland – gör första spelningen i Jakobstad

JAKOBSTAD På 1970-talet blev Pihasoittajat deras stora idoler. Nu delar Heikki Nikula och Jan-Anders Barkar Schaumansalens scen med det finska folkbandet.

Nyhetsbild

För stor kostym för Aktia i Jakobstad

JAKOBSTAD Aktia ska vara kvar i Campus Allegro, men efter fjolårets samarbetsförhandlingar behöver banken inte längre lika stora utrymmen.

Nyhetsbild

Inredning till Milano

PÄLS Pälsmässan Mifur är en av de viktigaste branschmässorna i Europa. Centrias pälsutbildning finns där med två montrar. Dels presenterar man en inredningskollektion med blåräv, dels den nya utbildningen.

Nyhetsbild

Hon bor nära drabbade skolan: "Man kan inte gå runt och vara rädd"

JAKOBSTAD Nina Brännkärr-Friberg bor med man och barn en halvtimmes bilväg från Parklandskolan där en ung man dödade 17 personer på onsdagen. Hon säger att det är hemskt det som har hänt, men att hon inte känner sig mer otrygg än förut.

Nyhetsbild

Företagare åtalas - misstänks ha undanhållit tiotusentals euro

I RÄTTEN En i utlandet bosatt företagare från Jakobstad åtalas för grovt bokföringsbrott, förskingring, grovt bedrägeri och missbruk av förtroendeställning. Över 100 000 euro saknas i bokföringen.

Nyhetsbild

VIDEO: "Vi har väntat på den här dagen i över 11 år"

JAKOBSTAD I Jakobstad väntade abiturienterna i sedvanlig stil otåligt på att lastbilarna skulle dyka upp. Att få åka på flaket genom staden och hälsa på i sina tidigare skolor är en given, om än något kylig, höjdpunkt.

Nyhetsbild

Jaro testar svensk mittfältare

FOTBOLL Redan i dag kommer 28-årige Viktor Adebahr att träna med Jaro. Den vänsterfotade svensken kommer närmast från IK Brage i Superettan.

Nyhetsbild

Kikhostan fortsätter spridas - THL råder till extra vaccindos

JAKOBSTAD Nya fall av kikhosta fortsätter att uppdagas på Malmska i jämn takt men situationen är ändå stabil. THL rekommenderar att två månader gamla barn i Vasa sjukvårdsdistrikt får en extra vaccindos mot kikhostan.

Nyhetsbild

UPM i Jakobstad ännu inte i tur för större investering

JAKOBSTAD Den planerade storinvesteringen vid UPM i Jakobstad blir inte av. Åtminstone inte denna gång.

UPM-personalen besviken men inte orolig

JAKOBSTAD Personalen var besviken när det meddelades att UPM-investeringen i Jakobstad inte blir av just nu.