Jakobstad

Nyhetsbild

Elmotorn ställer nya krav på verkstäder – "Utmanande, men intressant", säger bilmekaniker

Att utföra service på en el- eller hybridbil handlar om att handskas med starkström. Det här ställer nya krav på verkstäderna – och på bilmekanikern som plötsligt blivit en elektriker.

Nyhetsbild

FM-silver för Jaros B-juniorer: "Vissa gånger faller kemin på plats"

FOTBOLL Jaros B-juniorer tog ett historiskt FM-silver efter 0–0 mot RoPS, medan TPS vann med 3–2 mot tidigare serietvåan Inter.

Nyhetsbild

Malin Sjöblom minns tillbaka på tiden som lucia: "Man såg hur glada de blev"

JAKOBSTAD I fjol var det Malin Sjöblom från Purmo som fick uppdraget att lussa som lucia i Jakobstadsregionen. Hennes tips till årets lucia är att äta en ordentlig frukost, våga vara sig själv, sjunga högt och framför allt – ha roligt.

Nyhetsbild

Vill du bli årets lucia?

KARLEBY/JAKOBSTAD ÖT:s lucior i Karleby- och Jakobstadsregionen skänker ljus och glädje till andra i vintermörkret. Nu är det dags att nominera dig själv eller någon annan till uppdraget.

JBK blev nollat i Rovaniemi

FOTBOLL JBK gjorde en tung resa till Rovaniemi på lördagen. RoPS II visade sig vara ofina värdar genom att nolla gästerna. Enligt tränaren Jonas Sandlin speglar inte resultatet alls matchbilden.

Jeppis FBC ångar på

INNEBANDY Jakobstadslaget kammade hem två segrar på hemmaplan.

Nyhetsbild

Johanna Lönngren: "Jag har tänkt på att göra den här skivan i två år"

JAKOBSTAD Johanna Lönngren umgås ofta med sin systers barn. När hon nu ger ut sin första skiva rymmer den låtar som hon har skrivit till dem.

Nyhetsbild

Diger fastighetsskuld för Jakobstads skolor – flera byggnader är skyddade

JAKOBSTAD Jakobstads skolfastigheter beräknas ha en fastighetsskuld på drygt 3,3 miljoner euro.

Nyhetsbild

Jaros B-juniorer spelar för FM-medalj på söndag

FOTBOLL Säsongen kulminerar för Jaros B-juniorer på söndag. Ett oavgjort resultat mot RoPS på Västraplan skulle räcka för medalj. Det är bara guldet som definitivt är utom räckhåll.

Nyhetsbild

Alessandro Tarantola applåderar lyxmodegigantens tydliga markering för päls

Nyheter om modehus som vänt pälsen ryggen har avlöst varandra de senaste åren. Låt vara att många av modehusen knappt använt någon päls alls. Det mediala genomslaget har ändå varit enormt.

Nyhetsbild

Centralregister tas i bruk nästa år – ämbetsbevis blir billigare

Arbetet med ett gemensamt centralregister för österbottniska församlingar går vidare. Tanken är att det ska kunna tas i bruk redan vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i din kommun under höstlovet

Här listar vi ett urval av vad kommunerna anordnar för program under höstlovet nästa vecka.

Nyhetsbild

Storgatan har stängts av

JAKOBSTAD Inför helgens torgförsäljning på torget och gågatan har en bit av Storgatan i Jakobstad stängts av från trafik.

Nyhetsbild

Hjulfors leder LFF: "Jag är styrelsens arbetshandske"

JAKOBSTAD Efter 45 år inom industrin väntar en ny utmaning för Per-Ole Hjulfors. Han säger att tanken på det nya jobbet har gett honom mycket energi och poängterar att LFF:s mål inte är att så snabbt som möjligt bryta sig ur folkkyrkan.

Nyhetsbild

Halex-spelare på prispallen när FM avgjordes i Brunakärr

BORDTENNIS Spelare från BTK Halex har under hösten fått kliva upp på bronspallen i FM-sammanhang i såväl C- som i E-klassen.

Nyhetsbild

Optima: Det behövs inga väktare just nu

JAKOBSTAD På Optima i Jakobstad hade man väktare som patrullerade efter en incident för 1,5 år sedan. Men just nu har man relativt välfungerande ungdomar, enligt rektorn.

Nyhetsbild

Optima: Det behövs inga väktare just nu

JAKOBSTAD På Optima i Jakobstad hade man väktare som patrullerade efter en incident för 1,5 år sedan. Men just nu har man relativt välfungerande ungdomar, enligt rektorn.

Nyhetsbild

Stadsbiblioteket i Jakobstad håller lördagsstängt från och med årsskiftet

JAKOBSTAD Förslaget om att stadsbiblioteket i Jakobstad ska sluta ha lördagsöppet från och med årsskiftet godkändes av bildningsnämndens kultursektion i kväll.

Nyhetsbild

Jakobstads Gymnasium till slutspel i skolfotbollen

FOTBOLL Jakobstads Gymnasium vann den avgörande kvalmatchen mot Björneborg och gick därmed till slutspel i skolfotbollen.

Nyhetsbild

VIDEO: Stadsdirektören inviger Maskens frisbeegolfbana

JAKOBSTAD Både erfarna frisbeegolfare och de som aldrig kastat en frisbee samlades på torsdagskvällen när Maskens frisbeegolfbana skulle invigas. Ebba fastigheter och staden hoppas att allmänheten ska hitta till banan också i fortsättningen.

Nyhetsbild

Beroendevårdare: "Vi måste få bukt med grundproblemen och attityderna mot droger"

JAKOBSTAD Har drogerna ökat i Jakobstad? Det kanske många undrar efter den senaste tidens händelser. Ireeni Finnholm på Beroendevårdskliniken säger ja, det har de. Och det ser likadant ut i hela landet.

Nyhetsbild

Optima tillsätter förvaltnings- och personalchef

Samkommunen Optima drar in tjänsten som förvaltningsdirektör och inrättar en ny tjänst som förvaltnings- och personalchef.

Nyhetsbild

Jonas Emet slutar i Jaro – Joni Remesaho ny försäljningschef

FOTBOLL Jonas Emet lägger dojorna på hyllan – åtminstone vad Jaro beträffar. Samtidigt slutar han också som försäljningschef. Joni Remesaho är ny på den posten.

Nyhetsbild

15-årig pojke våldtog sovande 16-åring – får inget straff

I RÄTTEN En 15-årig pojke och en 16-årig flicka låg och sov tillsammans i en bostad i Jakobstad för fyra år sedan. Pojken våldtog flickan medan hon sov.

Nyhetsbild

Församlingsrådet i Jakobstad: Jockum Krokfors är vår enda kandidat

JAKOBSTAD Processen i vem som ska bli Jakobstads svenska församlings nya kyrkoherde fortsätter.

Nyhetsbild

Nina från Jakobstad hittade sin Johan i singelböndernas dejtingprogram

Det var jobbigt att smyga med förhållandet i början, men nu får Nina och Johan äntligen visa sin kärlek för hela världen.

Nyhetsbild

Motionstrappa planeras i Jakobstad

JAKOBSTAD De finns redan i många städer och är uppskattade av såväl idrottare som motionärer. Motionstrappor kan användas på många olika sätt.

Nyhetsbild

Jakobstad diskuterar enhetsskolor – Oxhamns planering kräver snabba beslut

JAKOBSTAD Så kallade enhetsskolor för samtliga årskurser i den grundläggande utbildningen 0–9 växer upp i rask takt i Finland. Kunde det vara något för Jakobstad?

Nyhetsbild

Stadsbiblioteket i Jakobstad kan stänga på lördag

JAKOBSTAD Stadsbiblioteket i Jakobstad kan sluta ha lördagsöppet från och med årsskiftet. Det förslaget ska bildningsnämndens kultursektion ta ställning till på torsdag.

Nyhetsbild

Skippa korsordet och ta en promenad så stärker du minnet

JAKOBSTAD Sanningar är inte alltid så trevliga konstaterar Christoph Treier. Till exempel kan det vara trist att få veta att korsord inte stimulerar hjärnan speciellt mycket.

Nyhetsbild

Simon Karlsson: "I smalare genrer som jazz finns inga divor"

JAKOBSTAD Häpnadsväckande. Så beskriver Simon Karlsson upplevelsen av att höra Lars Jansson live. Nu spelar hans band Fjäreld med den svenske jazzpianisten.

Nyhetsbild

Artistgala för att hjälpa flyktingar

JAKOBSTAD Mer än åttio sångare står bakom Philip Järvenpää, Charles Plogman och de andra solisterna när Nada-Nord ordnar en finlandssvensk artistgala.

Nyhetsbild

UPM vill skänka cikoriamuseet till staden

JAKOBSTAD Cikoriafabriken som tillhört familjen Schauman är till salu för en symbolisk summa. UPM:s fastighetsbolag som numera äger fabriken bjuder ut byggnaderna åt staden Jakobstad.

Nyhetsbild

Barnläkare: – "Vi vill erbjuda god vård åt barnen i Jakobstad"

JAKOBSTAD Sedan den 1 oktober finns en skild barnjour i ett rum vid jouren på Malmska sjukhuset i Jakobstad. Tanken är att trycket på den vanliga jouren ska lätta.

Nyhetsbild

Lions ordnar diabetesdag

JAKOBSTAD Diabetes är en växande sjukdom världen över. För att ge synlighet åt problemet och öka på medvetenheten ordnas Det godas dag på lördag av de lokala Lionsklubbarna och Jakobstadsnejdens diabetiker.

Nyhetsbild

Jakobstadsdådet: Dråpmisstänkta männen släpps inte ur fängelset

JAKOBSTAD Det blir fortsatt fängelsevistelse för de två männen som anhållits misstänkta för dråpet av en 20-årig kvinna på Storgatan i Jakobstad. Männen häktades på onsdagen.

Nyhetsbild

Efter utbrändhet och lång paus gör stjärnkomikern Magnus Betnér comeback – och besöker Österbotten

"Jag ska prata om ångest, sjukskrivning och utbrändhet – som jag tror folk kan behöva höra" säger Magnus Betnér inför sin återkomstturné.

Nyhetsbild

Traditionell höstmarknad i Jakobstad

JAKOBSTAD Ballonger, metervis med lakrits och kringlor. På fredag och lördag den är det höstmarknad i Jakobstad och utbudet är traditionellt.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey vill driva Fantasea

JAKOBSTAD De har redan visat att de kan sköta en campingplats. Nu har föreningen Jeppis Hockey meddelat staden att de också vill ta hand om Fantasea till sommaren.

Glömde jag att stänga av spisen?

JAKOBSTAD Hur är det egentligen att leva med nojor? Det här skildras med humor i en föreställning som har premiär i Jakobstad i november.

Nyhetsbild

I morgon öppnar frisbeegolfbanan – stadsdirektören kastar öppningskastet

JAKOBSTAD Arbetet med den nya frisbeegolfbanan vid Masken är så gott som klart. På torsdag klockan 16 är det dags för invigning.

Nyhetsbild

Staden Jakobstad ska ta reda på varför invånare flyttat

JAKOBSTAD Staden frågar via en enkät 800 utflyttade Jakobstadsbor varför de flyttat bort och vad som kunde få dem att flytta tillbaka. – Vi vill vända trenden och få invånarantalet att börja öka igen, säger stadssekreterare Milla Kallioinen.

Nyhetsbild

Annika Rak: Personligheten försvinner inte med cancern

JAKOBSTAD Hon tog beskedet om bröstcancer ganska lugnt. Men när läkaren ville ta bort hela bröstet trots att tumören bara var liten som en ärta började hon leta efter alternativ.

Nyhetsbild

Brand i källare i egnahem i Jakobstad

Elden hann sprida sig i en bastu i egnahemmet i Kråkholmen sent på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Sanering av skyttebanan en dyr affär

JAKOBSTAD Staden Jakobstad har via ett byte med skytteföreningen införskaffat ett markområde som tidigare använts som skyttebana. Området ska bli industritomter men måste först saneras.

Nyhetsbild

Grannen till offret i Jakobstadsdådet: "Det känns otryggt att gå tillbaka till huset"

JAKOBSTAD En person som bor på Storgatan 17 vaknade av oljud och höjda röster i trappuppgången på söndagsmorgonen. Hen trodde först att det var bråk utanför grannlägenheterna, men förstod sedan att det var polisen.

Nyhetsbild

Filmen "Blinkers" har nytt premiärdatum – och 16 års åldersgräns

JAKOBSTAD/VASA När den österbottniska filmen "Blinkers" visas på bio i Jakobstad har den en åldergräns på 16 år. Förhandspremiär blir det på October Filmfest.

Nyhetsbild

Stadsstyrelsen har inte behandlat Ekofishavtal

JAKOBSTAD I ett skriftligt spörsmål undrade Anna-Maija Lyyra om stadsstyrelsen kände till avtalet mellan Ekofish och stadens dotterbolag Jakobstads Hamn. Svaret är nej.

Gymnastikframgångar för Fitness och Kronan

GYMNASTIK Också Fitness Idrottsförening från Jakobstad och IK Kronan från Kronoby kunde visa upp fina resultat i lördagens stora gymnastiktävlingar.

Nyhetsbild

Regionens fotbollsdistrikt läggs ner – bidrag delas ut

FOTBOLL Föreningarna i Mellersta Österbottens fotbollsdistrikt kan räkna med bidrag när distriktet går i graven kring årsskiftet. Det berör även Jakobstads- och Nykarlebyregionen.

Logga in för att följa orten