Kronoby

Nyhetsbild

Ryhti ingen drömmotståndare för IK Kronan i playoff

ISHOCKEY IK Kronan avslutade hockeytvåans grundserie på halvfart med två förluster. I slutspelets första omgång väntar Kurikan Ryhti, som varit en oväntat svår nöt att knäcka i vinter.

Nyhetsbild

Soite: Inte vettigt att tvinga läkare jobba i Kronoby

KRONOBY Juridiskt kan Soite tvinga sina läkare att jobba i Kronoby. Men med dagens läkarbrist är det inte ändamålsenligt – risken finns att Soite mister också de nuvarande tjänsteläkarna.

Nyhetsbild

Julia Hagnäs från Kronoby lirar ligahockey i Vasa – måstematch väntar på onsdag

ISHOCKEY Sportbacken har gjort väl ifrån sig i de två kvartsfinalerna mot K-Espoo. Det tredje mötet på onsdagen måste Sport vinna – annars är säsongen över. "Jag försöker göra mitt bästa," säger Hagnäs.

Derby direkt i treans slutspel – Muik mot Bombers

ISHOCKEY I slutspelet i division tre får de lokala storheterna sannerligen inte vila på hanen. Det bjuds på ett lokalderby genast i kvartsfinalskedet.

Nyhetsbild

Julia Hagnäs, 18, går gymnasiet i Vasa och spelar ligahockey – tar studenten i vår

ISHOCKEY Backen Julia Hagnäs har gjort väl ifrån sig i de två kvartsfinalmatcherna mot K-Espoo. Det tredje mötet måste Sport vinna – annars är säsongen över.

Nyhetsbild

Svag avslutning på grundserien för IK Kronan

ISHOCKEY IK Kronan avslutade grundserien med förlust i hemmahallen i söndags. Det var andra förlusten på lika många dagar.

Nyhetsbild

Bildningssektorn långt över budget – nedskärningar kan bli aktuellt i Kronoby

KRONOBY Skolorna och dagvården i Kronoby måste se över timresursen och antalet anställda. Men någon klar lösning på budgetproblemen har bildningschefen inte.

Nyhetsbild

Josefin berättar om morfars äventyr i sin nya barnpjäs – ger fem föreställningar i Österbotten

”Morfar och havet” är en lekfull föreställning för barn av och med Josefin Karlsson. Pjäsen turnerar i Österbotten under sportlovsveckan.

Nyhetsbild

Svängigt när Malax straffade Kronan

ISHOCKEY Det bjöds på ett riktigt målkalas när Malax IF knep bonuspoängen i straffläggningen mot IK Kronan.

Muik Hockey II besegrade IK Kronan II

ISHOCKEY En stark första period grundlade segern när Muik II tog tre poäng mot IK Kronan II.

Nyhetsbild

För få vill driva privat äldrevård i Kronoby och Karleby

KARLEBY/KRONOBY Det har kommit in för få anmälningar från privata aktörer som vill driva boendeservice med heldygnsomsorg åt Soite.

Nyhetsbild

Falken laddade kanonen för FSSM – Häggman tror på tävlingar i mars

LÄNGDSKIDOR Köldknäppen natten till torsdag fick ett varmt välkomnande i Lappfors. Falkarna startade upp snökanonen för att trygga snötillgången under förbundsmästerskapen.

Nyhetsbild

Kronoby församling fick logo som symbol för förnyelsen

KRONOBY Den nya församlingen i Kronoby ville förnya sin visuella identitet och få en ny logo. Uppdraget gick till Seger Marketing i Terjärv och designern Andreas Haals.

Nyhetsbild

Öppet vatten i Larsmosjön – helt otroligt, säger ortsbor

KRONOBY Storm och regn har dragit upp stora områden med öppet vatten på Hästöfjärden i Kronoby. Det är helt otroligt att vattnet svallar fritt i februari, säger en Kronobybo.

Nyhetsbild

Mera grönt än vitt kring Tössbacken – nu hoppas IF Åsarna på Lappfors

LÄNGDSKIDOR Stefan Storvall åkte skidor på Tössbacken i november. Det är inte läge för det nu. För lite snö i kombination med för mycket gräs tvingar IF Åsarna att flytta FSSM till Lappfors.

Nyhetsbild

Djurägare dömd för djurskyddsbrott

KRONOBY En djurägare i Kronoby har av Österbottens tingsrätt dömts för djurskyddsbrott. Straffet blev dagsböter och djurhållningsförbud i fem år.

Nyhetsbild

Inget FSSM i Kronoby – tävlingarna flyttas till Lappfors

LÄNGDSKIDOR Vinterns skidtävlingar fortsätter att stöta på patrull. Näst i tur att drabbas är FSSM som flyttar från Kronoby till Pedersöre, om de alls kan arrangeras.

Konsert i Nedervetil för Stop cancer

På söndag ordnas en välgörenhetskonsert i Nedervetil till förmån för insamlingen Stop Cancer.

Nyhetsbild

Designlampor i Nedervetil eftertraktade på nätauktion

KRONOBY Designlamporna från Nedervetil församlingshem hade god åtgång på en nätauktion. De flesta har nu hittat sina nya ägare.

Nyhetsbild

Rekordlåga passagerarsiffror för Kronoby flygplats – men kommunerna fortsätter satsa

Endast drygt 56 000 personer reste i fjol till eller från flygplatsen i Kronoby och siffrorna för januari visar en nedgång med 11,3 procent. Trots kommunernas satsningar har trafiken stadigt minskat.

Nyhetsbild

Ekonomin oroar fullmäktige – höll aftonskola bakom lyckta dörrar

KRONOBY Kommunfullmäktige i Kronoby höll en aftonskola om ekonomin efter själva fullmäktigemötet på måndag kväll.

Myran värvade amerikanskt – har erfarenhet från Champions League

FOTBOLL Cupäventyret tog slut med klara besked i fredags. Men nu har Myran börjat bygga laget för säsongens huvudmål, det vill säga division ett.

Nyhetsbild

Ny släckningsbil fick grönt ljus av Kronobyfullmäktige

KRONOBY Kronoby kommun går in för att beställa en släckningsbil i år för leverans nästa år. Hur det blir med släckningsbilen i Terjärv avgörs i samband med budgetbehandlingen i höst.

Nyhetsbild

Trespråkiga hjärtstartare ska göra Österbotten tryggare

På måndagen var det Larsmo, Kronoby och Pedersöres tur att motta hjärtstartare från försäkringsbolaget LokalTapiola. Det är ett sätt att öka tryggheten i Österbotten, säger LokalTapiola Österbottens vd Pasi Haarala.

Myran kvalar till futsalettan - möter FC Köyhät

FUTSAL Det blir division 1-kval i futsal för IK Myran.

Nyhetsbild

Base Camp i Kronoby ger ungdomar en skjuts i rätt riktning: "Det var ett bra beslut att komma hit"

KRONOBY Skoltrötthet, vilsenhet eller helt enkelt ett mellanår för att fundera på din framtid. Det finns många orsaker att söka in till ett tionde skolår.

Nyhetsbild

Stöd för bollhall i Pedersöre

Pedersöre Activity Center Ab har fått stöd via Finlands Bollförbund för den planerade bollhallen.

Nyhetsbild

IK Myran rasade ihop i den andra halvleken

FOTBOLL Alla myror drog sitt strå till stacken och spjärnade bra emot före pausen, men gästande TiPS visade sig ändå var ett övermäktigt hinder i cupens kvartsfinal. Raset kom i den andra halvleken.

Nyhetsbild

Ett ungt IK Myran försöker matcha ligalaget TiPS i kväll

FOTBOLL IK Myran kommer till kvällens kvartsfinal i Finlands Cup med ett lag som genomgått stora förändringar sedan matchen mot KuPS. Nu står TiPS för motståndet i Kipparihallen.

Nyhetsbild

Taklagsfest på första nya skolan i Kronoby på femtio år

KRONOBY Öppna lärmiljöer eller traditionella klassrum? I nya Nedervetil skola ska de båda koncepten kombineras på ett sätt som gillas av rektor och lärare.

MGP 2020 söker nya stjärnor

Den som vill skapa egen musik, stå på scen och dansa – och är 8-15 år gammal – har nu möjlighet att ansöka till Melodi Grand Prix 2020.

Nyhetsbild

Penkis med hjärta och värme i Kronoby gymnasium

KRONOBY Harry Potter, Doktor Mugg, prinsessan Fiona och många andra figurer från filmens och sagans värld tog Kronoby gymnasium i besittning på torsdagen.

Nyhetsbild

Kronoby får nytt program för jämställdhet och likabehandling

KRONOBY Kronoby ska vara en kommun där alla bemöts med respekt och där kommunens beslutsfattare och tjänstemän föregår med gott exempel. Så heter det i en ny programförklaring.

Nyhetsbild

Händer i dag: Abiturienterna firar penkis

I dag är det en stor dag för många abiturienter. Från tidigt på förmiddagen pågår programmen i gymnasierna och festen lär pågå till långt in på småtimmarna.

Nyhetsbild

En läkare kostar 600 000 euro per år som köptjänst

KRONOBY Den läkarservice som Kronoby kommun betalar för är verkligen dyr. Soites vd Minna Korkiakoski-Västi uppger att en läkares arbetsinsats kostar 600 000 euro per år.

Nyhetsbild

Regionens företagare mer negativa – men hoppfullt i Karleby

Företagen i Karleby- och Jakobstadsregionen ser mer negativt på framtiden än i höstas. Mest positiva är företagen i Karlebyregionen och mest negativa de i Kaustbyregionen.

Nyhetsbild

Inte skuggan av en chans för Fäbodaloppet på söndag

LÄNGDSKIDOR Tävlingsarrangörerna gnisslar tänderna. Barnens Vasalopp, Föreningskampen, Fäbodaloppet, Ykspihlajan Kisat, Botniavasan och Finlandia utgör bara en bråkdel av alla inhiberade och flyttade tävlingar.

Nyhetsbild

Efter pumphaveriet vid Påras: Kronobystyrelsen vill skynda på brandbilsköp

KRONOBY Kronobystyrelsen föreslår nu ett tilläggsanslag i budgeten för att kunna beställa en ny släckningsbil till Kronoby kommundel i år.

Nyhetsbild

IFK Lepplax och Kronan vill till Finlandsserien

ISHOCKEY Kampen om seriesegern i division 2 kan bli hård. Men flera av de potentiella vinnarna har inga ambitioner att nå Finlandsserien.

Nyhetsbild

Vörås klimatutsläpp har ökat – Kristinestads har minskat kraftigt tack vare vindkraften

KLIMAT Österbotten har minskat klimatutsläppen med 20 procent mellan 2005 och 2017, mer än de flesta. Men skillnaderna på kommunnivå är stora.

Nyhetsbild

Polisen ingrep i flera misshandelsfall på krogar i helgen

JAKOBSTAD Vid tre olika tillfällen larmades polisen till krogar i centrum av Jakobstad på grund av misshandlar under veckoslutet.

Nyhetsbild

Dramatiskt när Jaro B vann – Nyckelspelarna tog ansvar

FOTBOLL Det var dramatiskt och svängigt värre när Jaros B-juniorer vann årets hemmapremiär i FM-kvalserien. Till slut tog Jaros nyckelspelare ansvar. Matchhjälten var given.

Nyhetsbild

Eric Storvall lyckades bra i Frankrike

LÄNGDSKIDOR Eric Storvall gjorde ett av karriärens bästa lopp på 15 km fri stil i Annecy i Frankrike.

Nyhetsbild

Kartläggning: Här finns postservicen i Österbotten

Paket kan hämtas ut på 140 ställen i Österbotten. Posten och Matkahuolto har ombud på alla orter men flera andra aktörer blir också vanligare.

Nyhetsbild

Lindvall och Ståhlberg ettor i Nedervetil

LÄNGDSKIDOR Det blev, inte helt oväntat, IF Åsarnas Jennie Lindvall och Norrvalla Ski Teams Alexander Ståhlberg som var vinnare i de allmänna klasserna när årets upplaga av Mini Seljes avgjordes i Nedervetil på lördagen med IF Åsarna som arrangör.

Nyhetsbild

Kronan kunde inte knyta ihop säcken mot KoMu

ISHOCKEY När Max Högnäs gjorde 4–2 till IK Kronan i lördagens hemmamatch mot KoMu HT återstod mindre än halva tredje perioden och en hemmaseger var inom räckhåll.

Myran nära kvalplats

FUTSAL Nedervetillaget tog en ny seger på lördagen.

Nyhetsbild

Svenskfinlands äldsta blandade kör firar stort med nyskriven musik

KRONOBY I år fyller Kronoby sångkör 130 år. Det firar man med både en jubileumsfest på Torgare prästgård och en jubileumskonsert med nyskriven musik.

Nyhetsbild

Läkare vägrar jobba i Kronoby – "Soite måste tänka om", säger kommundirektören

KRONOBY Det är inte rimligt att Kronoby ska bekosta hutlöst dyra köptjänster på grund av att Soites egna läkare vägrar jobba i Kronoby. Soite måste tänka om här, säger tf kommundirektör Ulf Stenman.

Nyhetsbild

Nya regler för föreningsbidrag i Kronoby – mobbning och rusmedel ska motverkas

KRONOBY Föreningar, som söker verksamhetsbidrag, ska kunna presentera konkreta åtgärder mot mobbning och rusmedelsanvändning bland unga. Det här är nytt för i år i Kronoby.

Logga in för att följa orten