Kronoby

Nyhetsbild

Countryartist från USA spelade in skiva i Kronoby

KRONOBY Den amerikanske country- och westernmusikern George Highfill hade länge drömt om att göra ett album med "cowboy gospel". Nu har han gjort det - hos Börje Nylund i Kronoby.

Nyhetsbild

Studierna tog Heidi till Köpenhamn: "Jag var trött på allting"

KRONOBY Studietiden i Vasa var en besvikelse så Heidi Ranta Boudal bestämde sig för att åka på utbyte till Köpenhamn. Efter en omtumlande tid i studiestaden arbetar hon nu som supervisor på alarmcentralen SOS International och bor i Malmö med sin man.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Magnus Slotte och Myran tog dubbel – i Gårrutnämningar

NEDERVETIL Fotbollstränaren Magnus Slotte är årets Gårrpoik. Laget han tränar, Myrans damfotbollslag i division 1, är årets Gårrporukka.

Nyhetsbild

Nedervetilveckan kulminerade i nostalgitripp

NEDERVETIL Precis som lovat hade Nedervetilveckan något för alla. På lördagen ordnade 4H program för barnen med kakor och ansiktsmålningar – andra kunde bekanta sig med Fredrik Tasts fotografier från 1940- till 60-talet.

Nyhetsbild

Företagaren på Seljes: "Jag är i ett hopplöst läge"

KRONOBY Företagaren och restaurangkocken Juhani Kemppainen har det kämpigt. Det verkar som att kunderna glömt att semesterbyn Seljes Camping har öppet denna sommar.

Nyhetsbild

Johan Bruins återvänder alltid: "Jag kan inte prata svenska så bra men jag kan grundsprååtsi"

KRONOBY De finns de som återkommer till samma ställe år efter år. Men få är lika trogna som nederländarna Johan Bruins och hans fru Jo Bruins.

Nyhetsbild

Släktforskningen förde honom till USA

SOMMARGÄSTEN Ove Grundwall är en berest 81-åring som spårat upp sin släkt i USA. Förutom släktforskningen har lärarrollen varit central i Grundwalls liv. Han har speciellt velat värna om de elever som inte annars hörts så mycket i klassen.

Nyhetsbild

Siw och Nanne gör bara det som känns bra – och Terjärv kändes bra

KRONOBY Både Siw Malmkvist och Nanne Grönvall har hittat en bra balans mellan fritid och jobb. De tackar ja endast till sådant som verkligen lockar dem. Ett sådant evenemang var allsången och konserten i Terjärv.

Nyhetsbild

Fart och fläkt vid Forssas – Nanne Grönvall och Siw Malmkvist charmade publiken

RECENSION Medryckande energi, mycket humor, skratt och glädje och en härlig stämning utmärker sommarens höjdpunkt i Terjärv.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Stor glädje i Terjärv – ny asfalt och adjö till gropar och gupp

KRONOBY Invånarna i Terjärv har äntligen fått en nyasfalterad väg utan gropar och gupp. Det dåliga väglaget har tidigare inte bara påverkat privatpersoner utan även industriarbetarna i området.

Nyhetsbild

Samling auktionerades ut i Kronoby

KRONOBY Muggar, kannor och möbler. Allt möjligt auktionerads ut i Kronoby på lördagen.

Nyhetsbild

Myran imponerade i seriefinalen – tabelltvåan fick satsa på försvar

FOTBOLL Myran stod för en urstark prestation i mötet mot tabelltvåan HPS. Motståndarna var steget efter så gott som hela tiden - ändå blev det nerviga slutminuter i Nedervetil.

Nyhetsbild

Krombidan - Harry Hästö årets Krombibo

KRONOBY I solskenet vid Kronoby samlingshus samlades folk i alla åldrar, under lördagen. Bland annat stod byakamp, utnämningav årets Krombibo, loppmarknad samt kaffe och tid att träffa bekanta på programmet.

Nyhetsbild

Harry Hästö årets Krombibo

KRONOBY Harry Hästö är årets Krombibo.

Nyhetsbild

Tove Slotte ritar muminmuggar – solnedgångar i Lepplax pryder porslinet

Illustratören till muminmuggarna har sitt sommarparadis på en holme i Lepplax. Och självklart använder Tove Slotte muggarna även på sommarstugan.

Nyhetsbild

Egen signaturmelodi för allsången - har tvingats tacka nej till artister

KRONOBY Allsången vid Forssas åbro har nu fått sin egen signaturmelodi. Komponerad av Thomas Enroth prövar den vingarna på Susann Witting-Vidjeskogs och Mats Vidjeskogs bakgård.

Nyhetsbild

Niko Roukala återvänder till Kronan

ISHOCKEY Den spelskickliga backen Niko Roukala fortsätter inte i Finlandsserien. I stället återvänder han till IK Kronan där han spelat flera säsonger tidigare.

Nyhetsbild

Terjärv-Rock ordnas senare i år

KRONOBY Det blir ett Tärjärock också i år, men först i augusti och med färre framträdanden än tidigare år.

Nyhetsbild

Nedervetilveckan har något för alla

NEDERVETIL Snart är Nedervetilveckan här. Under årets uppsättning av den återkommande folkfesten utlovas något för alla. Veckan avslutas som vanligt med årets gårrutnämningar.

Nyhetsbild

Mjölkbönder valde att byta till jordgubbar – beslutet mognade fram

KARLEBY/KRONOBY Mats Brandt bytte mjölkproduktion mot jordgubbsodling. Förhoppningen är att kunna försörja sig som bärodlare året om.

Nyhetsbild

Myran fick storstryk i cupen – Vasa IFK avancerade

FOTBOLL IK Myrans damer var steget efter mot Vasa IFK, då lagen möttes i Nedervetil igår, i kvalomgången till Finlands cup. Myran fick se sig besegrade med 0-5 (0-2)

Nyhetsbild

Kyrkan i Nedervetil ska vara kyrka, inte församlingshem

KRONOBY I maj besökte representanter för Kyrkostyrelsen och Museiverket Nedervetil kyrka. Från kyrkliga samfällighetens sida ville man veta om kyrkorummet får ändras om så att kyrkan kan användas mera mångsidigt.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Nedervetilloppet arrangeras den 6 juli

CYKEL Nedervetilloppet har fått nytt datum. Fredagen den 6 juli kan den trampglade njuta av en fin sommarkväll genom att delta i loppet.

Nyhetsbild

Kronobykonstnären Annie Krokfors fick permanent utställning på Torgare

KRONOBY Uppe på Torgare prästgårds vind finns en ny, permanent utställning som kan tänkas väcka stort intresse. Annie Krokfors efterlämnade tavlor och skisser visas nu för en bredare publik än tidigare.

Terjärvföretag vill ha vägändring

KRONOBY Två företag i Terjärv, Ab Terjärv Bilhall och Mini-Maid Ab, vill ha bort den del av Fabriksvägen som löper förbi deras tomter.

Kronoby planerar tomter för storhandel

KRONOBY Området norr om Flygfältsvägen i Kronoby planeras nu. Två tomter för utrymmeskrävande handel finns inritade alldeles vid riksåttan.

Nyhetsbild

KPO får undantag för bensinmack – grannarnas åsikter ska beaktas

KRONOBY KPO-Kiinteistöt Oy får undantagslov för en kallstation vid S-Market i Kronoby. Men kommunstyrelsen går grannarna till mötes och vill att parkeringsplatsen mot Harabackavägen minskas.

Nyhetsbild

Tillbaka till Emet – Kentucky-Joel vill allra helst spela på festivaler

KRONOBY Det svenska countrybandet Kentucky styr kosan mot Emet och Country Road 13. Kapellmästaren Joel Persson önskar att fler festivaler skulle väckas ur sin dvala.

Nyhetsbild

Oskötta gravar ska sättas i skick, annars går gravrätten förlorad

KRONOBY Kyrkliga samfälligheten i Kronoby kommer att ta itu med oskötta gravar. Anhöriga får ett år på sig att sätta gravarna i skick. Om inget hänt under den tiden går gravrätten förlorad.

Nyhetsbild

Pressad ekonomi i Kronobys församlingar – fusion ska nu diskuteras brett

KRONOBY På två år har medlemmarna i de tre församlingarna i Kronoby minskat med 248 personer. Det ökar pressen att balansera samfällighetens ekonomi. Kyrkpressen är ett av sparalternativen.

Nyhetsbild

Krossade rutor vid järnvägsstationen i Kronoby

KRONOBY Den nedlagda järnvägsstationen i Kronoby har varit utsatt för ofog den senaste tiden.

Nyhetsbild

Pia Byskata är Kronobys informatör: Vill lyfta fram det finska

KRONOBY Kronoby har gjort sitt val. Det blir Pia Byskata som får jobbet som informatör i Kronoby.

Nyhetsbild

Leaps tidtabell kan klarna den här veckan

På tisdag tar flygbolaget Leap ett steg närmare mot Kronobytrafiken. Vid ett möte med Transportstyrelsen lämnar bolaget in kompletterande handlingar till de tillståndsansökningar som redan gjorts.

Nytt program på årets Krombidan

KRONOBY Krombidan ordnas i år med Samlingshuset som träffpunkt. Där kan man starta med yoga redan från morgonen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kilen i Sideby fyller 50, pjäsen om Zacharias Topelius har premiär på Kuddnäs i Nykarleby och i Maxmo ordnas välgörenhetsloppet Spring undan cancer 2.0. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Stockholmstrafiken från Kronoby diskuteras denna vecka

KRONOBY Flygtrafiken mellan Kronoby flygplats och Arlanda ser inte ut att komma i gång i juli. Vi får vänta och se, säger Kronoby flyghangars vd Stig-Göran Forsman.

Nyhetsbild

Plogningsavgifter förs till fullmäktige

KRONOBY Det blir kommunfullmäktige som får besluta om de nya plogningsavgifterna i Kronoby. Förslaget är att nya skötselavtal för de enskilda vägarna utarbetas i år för att träda i kraft vid nyår.

Nyhetsbild

Yle: Air Leap flyger från Kronoby tidigast i september

KRONOBY Air Leap måste vänta på tillstånd från Transportstyrelsen i Sverige innan de kan börja flyga. Tillstånden väntas tidigast i september, skriver Yle Österbotten.

Nyhetsbild

Hästägare i Nedervetil åläggs köra bort gödsel

KRONOBY Grannarna till en hästägare i Nedervetil har upprepade gånger klagat på flugproblem i närheten av häststallet.

Nyhetsbild

"Wogeln" ser sig själv i sin publik: Som en spegel

KRONOBY Förr var det spel som gällde men nu streamar Valter "Wogeln" Kangas IRL, som det kallas då någon sänder live på nätet från den fysiska världen.

Mjölkgård i Kortjärvi får utvidga

KRONOBY Ulf och Tom Österbacka har fått miljötillstånd för en utvidgning av mjölkgården i Kortjärvi.

Pälsfarm i Kronoby fick miljötillstånd

KRONOBY Stig Grankull Pälsfarm Ab i Kronoby har fått miljötillstånd för sin verksamhet.

Nyhetsbild

Tillståndssektionen: Grönt ljus för bränsleplaner i Kronoby

KRONOBY Tillståndssektionen i Kronoby har inget att anmärka på KPO-Kiinteistöt Oy:s planer på bränsleförsäljning vid S-Market i Kronoby.

Djurbönder mister sina djur

KRONOBY Det par i Kronoby som i april dömdes till villkorligt fängelsestraff för djurskyddsbrott har inte beviljats besvärstillstånd till Vasa hovrätt.

Maya Tubaon segrade i Nisses Knattemete Cup

SPORTFISKE Maya Tubaon segrade i Nisses Knattemete Cup som Terjärv sportfiskare beslöt att arrangera för att hedra minnet av Nils Hästbackas bortgång.

Ekonomichefen får ansvar för personalfrågor

KRONOBY Ekonomichef Pamela Kjellman i Kronoby får ansvar också för personalfrågorna. Hennes nya titel blir ekonomi- och personalchef.

Nyhetsbild

Häger och Lindqvist triumferade på Tössbacka

FRIIDROTT Det var inget nytt under solen i Tössbacka Trail Run på tisdagskvällen. På halvmaraton triumferade nämligen samma löpare som i fjol, Emely Häger och Jonatan Lindqvist.

Logga in för att följa orten