Kronoby

Nyhetsbild

Soites bokslut godkändes – men inte kostnadsökningen

KARLEBY/KRONOBY Soites bokslut godkändes enhälligt av styrelsen på måndagen. Men det betyder inte att allt är frid och fröjd.

Nyhetsbild

Positivt resultat för Kronoby – betydligt bättre än budgeterat

KRONOBY Kronoby kommun gjorde ett plusresultat på drygt 23 000 euro i fjol. Det är betydligt bättre än budgeterat.

Nyhetsbild

Frågan om folkomröstning får vänta på regeringsprogram

KRONOBY Medborgarinitiativet om en folkomröstning i Kronoby remitterades av en enhällig kommunstyrelse. Frågan får vila tills man vet vilken vårdmodell nästa regering går in för.

Nyhetsbild

Soites sparförslag på aftonskola i Kronoby – "Jag hoppas vi har en samsyn"

KARLEBY/KRONOBY Under ett maratonmöte diskuterade Soites styrelse på måndagen olika sparförslag för samkommunen. Förslagen tas upp på aftonskola i Kronoby.

Nyhetsbild

"Folkomröstning inte längre aktuell i Kronoby"

KRONOBY Det behövs varken en konsekvensutredning om landskapstillhörigheten eller en folkomröstning. Det är förslaget till Kronobystyrelsen inför kvällens sammanträde.

Nyhetsbild

Erci Storvall vann Helenan Hiihto

LÄNGDSKIDOR AZ Grit Teams Eric Storvall vann det 45 kilometer långa fristilsloppet Helenan Hiihto i Pyhäjärvi i lördags.

Nyhetsbild

Färre patienter vid rehabiliteringen på Malmska

Rehabiliteringen skulle vara Malmskas regionala spetskompetens, men ändrad lagstiftning gjorde att krävande rehabilitering blev lagstadgad vid centralsjukhus. Därmed halverades också antalet patienter från Vasaregionen. Från Karleby har de aldrig varit många.

Nyhetsbild

Kronobybo var högt uppsatt inom Onecoin – bott utomlands i åratal

En Kronobybo i 40-årsåldern var en av de centrala gestalterna i Onecoin. Han lämnade rörelsen innan den rämnade. Nu är han aktiv inom ett annat nätverk, Cloud Horizon.

Nyhetsbild

Svanpar och krokusknoppar– skicka in dina vårtecken

Ingen vår utan vårtecken! Nu vill vi veta hur vårens ankomst visar sig för dig – skicka in dina vårtecken till oss.

Nyhetsbild

Prisas för bästa mjölken – de lever med och för sina kor

Fyra mjölkgårdar, eller mjölkbönderna i dem, har levererat den allra bästa mjölken trettio år i rad. På torsdag premierades de för sin bedrift.

Nyhetsbild

Mörka siffror i polisens trafikövervakning i Österbotten: Över 300 slarvade med säkerhetsbältet

En intensivövervakning av trafiken förra veckan gav utdelning för polisen i Österbotten. Över 300 bilister stoppades när de körde utan säkerhetsbälte.

Nyhetsbild

NTM-centralen: Vårens menföre blir normalt på de österbottniska vägarna

NTM-centralen förutspår ett normalt menföre i Österbotten i vår. Orsaken är låga grundvattennivåer efter den torra sommaren i fjol. Men den milda vintern har satt sina spår på belagda vägar.

Nyhetsbild

Om den kvinnliga kronobyprofilen – "Hon var väldigt modig och före sin tid"

KRONOBY En modig dam som gick sin egen väg. Så har Annie Krokfors ofta beskrivits. Men varför kom hon tillbaka till Kronoby efter sina konststudier?

Nyhetsbild

Österbottnisk manskör åker på byaturné

Den här veckan åker Nykarleby manskör på turné i nejden och uppträder i fyra byar.

Nyhetsbild

Sjukhusen i Karleby och Vasa kämpar om patienterna

Åtminstone när det gäller mera avancerad specialistvård är centralsjukhusen i Karleby och Vasa många gånger i minsta laget. Samarbetsdiskussionerna har under åren gett magra resultat. Borde sjukhusen ha samma ägare?

Nyhetsbild

Sören Bäck: "Läckaget" till Karleby kan bli Malmskas räddning

Ett ytterligare försvagat Malmska riskerar att öka "läckaget" till Karleby. På detta sätt sitter Malmska rent strategiskt i en betydligt bättre sits än man först kunde ana.

Nyhetsbild

Calle Löf ska utveckla fotbollen i Jakobstadsregionen

FOTBOLL. Carl-August ”Calle” Löf börjar jobba som regionutvecklingschef för Fotbollsregionen Jakobstad (FRJ) den 1 april.

Nyhetsbild

Eric Storvall segrade med en halv skolängd

LÄNGDSKIDOR Förhandsfavoriten Andrea Julin fick se sig slagen av Jennie Lindvall på Tössbacken. På herrarnas tremil tänjde sig Eric Storvall till en knapp seger före unge Alexander Ståhlberg.

66 nya ettor i Kronoby i höst – "Det är så klart för få"

KRONOBY Skolorna i Kronoby kommer att ha 66 elever på ettan i höst. Det här är nästan exakt samma antal som årets 67 ettor.

Nyhetsbild

Föräldrarna i Kronoby är nöjda med dagvården

KRONOBY Föräldrarna i Kronoby är överlag mycket nöjda med kommunens småbarnspedagogik och förskola. Det visar en färsk enkät.

Nyhetsbild

Företagarna vädjar för Kronoby flygplats

KARLEBY Förutsättningar för näringslivet ska finnas i hela landet. Mellersta Österbottens Företagare betonar flygförbindelsernas betydelse.

Nyhetsbild

Skärgårdsrådet får ansökt bidrag från Kronoby i år

KRONOBY Skärgårdsrådet får i år det ansökta bidraget om 3 000 euro från Kronoby kommun. Men det förutsätter att föreningen genomför ett muddringsprojekt.

Nyhetsbild

LISTA: Så här mycket fick kommunerna i Österbotten

Av de ansökningar som lämnades in i Österbotten till Svenska kulturfonden blev över hälften beviljade i nästan alla kommuner. Så här fördelar sig summorna:

Tekniska verket underskred budgeten rejält

KRONOBY Tekniska och miljönämnden i Kronoby klarade av fjolårets verksamhet till lägre kostnader än budgeterat.

Nyhetsbild

Enhälligt men motvilligt – församlingarna i Kronoby tar initiativ till fusion

KRONOBY De tre församlingsråden i Kronoby är eniga om att lämna in ett fusionsinitiativ till domkapitlet. Nya Kronoby församling bildas den första januari 2020.

Nyhetsbild

Kronoby byter försäkringsbolag

KRONOBY Kronoby har sedan början av 2010 haft avtal med If Skadeförsäkringbolag om kommunens försäkringar. Ny byter man bolag.

Guld för ung från Nedervetil Häst Vänner

Lina From från Nedervetil Häst Vänner vann guld i ponnyernas mästerskap med Pain Riche i förra helgens regionala hallmästerskap i banhoppning i Seinäjoki.

Nyhetsbild

SFP i Kronoby har inga planer på att byta vårddistrikt

KRONOBY SFP i Kronoby arbetar inte för att kommunen ska byta vårddistrikt. Det försäkrar kommunstyrelseordförande Liane Byggmästar.

Nyhetsbild

Kronoby Bostäder behöver 300 000 euro i kapitalförhöjning

KRONOBY Kronoby kommuns fastighetsbolag, Kronoby Bostäder, behöver mera kapital. Bolaget planerar nybyggen i alla kommundelar och behovet att renovera gamla hyresbostäder är stort.

Nyhetsbild

Samarbetsnämnd lyfte upp riksåttan och flygplatsen

Riksväg åtta är viktig för näringslivets konkurrenskraft i Jakobstadsregionen och Karleby-Jakobstad flygplats måste stärkas. Det här poängterar den kommunala samarbetsnämnden.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen ska få ny, konkret och ambitiös klimatstrategi

Jakobstadsregionen får en ny klimatstrategi. Den ska bli konkret, men samtidigt ambitiös, säger samarbetsnämndens ordförande Mats Brandt.

Besvär mot Nedervetil detaljplan avslogs

KRONOBY Förvaltningsdomstolen avslår besvären mot Kronobyfullmäktiges beslut om Nedervetil detaljplan.

Nyhetsbild

Minken stampar på stället – lång väg till lönsamt pris

Den positiva efterfrågan och prislyftet på rävskinnen i Vanda höll inte i sig till minkauktionen som startade på Saga Furs på måndag.

Nyhetsbild

Karleby står för 5 miljoner av Soites utgiftsökning – Öppettider i Kronoby kan komma att diskuteras

KARLEBY Mera satsning på öppenvård, förebyggande vård och en översyn av öppettider på mottagningarna ingår i det sparförslag som diskuteras inom Soite.

Nyhetsbild

Dags att fixa avloppet på stranden och nära vattendrag

Den som har stuga på stranden, bor nära ett vattendrag eller på grundvattenområde har tid till den sista oktober att fixa avloppet om det inte redan är gjort.

Nyhetsbild

Kaj Kunnas till Kronobyelever: "Viktigt att behandla varandra med respekt"

KRONOBY Sportjournalisten Kaj Kunnas vet hur det känns att bli mobbad. Till och med hans lärare kallade honom för långöra.

Nyhetsbild

Hans Mäenpää vann Nedervetilloppet

LÄNGDSKIDOR Hans Mäenpää vann herrklassen och Hanna Ray damklassen när Nedervetilloppet på skidor avgjordes på söndagen.

Nyhetsbild

Kvinna körde av vägen i Kronoby – misstänks för grovt rattfylleri

En ung kvinna misstänks för rattfylleri efter att ha kört av vägen i Kronoby på söndagen.

Ny femmålsseger för Los Bombers

ISHOCKEY.

När Los Bombers i ishockyetreans slutspel mötte IK Kronan 2 i Jakobstad på torsdagen blev det hemmavinst med fem mål-7-2. När det var dags för returmöte i Kronoby på lördagen tog Bombers en ny femmålsvinst, den här gången med 3-8 (0-2, 1-0, 2-6). 

Nyhetsbild

Blåräven raskar uppåt - nuddar på nytt lönsamhet

En fullsatt auktionssal med köpare från samtliga marknadsområden och en mycket positiv stämning i auktionssalen gav även blåräven ett ordentligt lyft uppåt.

Nyhetsbild

Rävpriserna upp 16 procent – ljuset i tunneln allt klarare

Den positiva starten på fredagens rävauktion i Vanda håller inte bara i sig utan förstärks i dag. Förmiddagens facit visar en prisstegring på 16 procent.

Nyhetsbild

Festligt rolig kickoff i IK Myrans rike

FOTBOLL Underhållningsvärdet var högt och visst stod skrattet också högt i tak när IK Myran sparkade loss med Kaj Kunnas som värd i Gillestugan. Den välfyllda salen roade sig kungligt.

Kronobys logo trycks på spelskjortor

KRONOBY Kronoby kommun har kommit överens med IK Myran om hur sponsorbidraget på 5 000 euro ska omsättas i synlighet för kommunen.

Nyhetsbild

Positiv start för rävskinn i Vanda – bluefrost bäst i klassen

Det var livat i auktionssalen och hård konkurrens om rävskinnen som öppnade säsongens största och viktigaste auktion på Saga Furs på fredagen.

Nyhetsbild

Spelplanen skiljer sig åt – "Kvinnliga företagare mer försiktiga"

JAKOBSTAD I Jakobstadsregionen startas nästan vartannat nytt företag av en kvinna. Däremot är kvinnliga entreprenörer försiktigare och undviker stora lån.

Nyhetsbild

Det vimlade av Wilma på prispallen på Tössbacken

LÄNGDSKIDOR Skejtstilen och namnet Wilma stod högt i kurs, då nejdmästerskapen för skolor avgjordes på Tössbacken. Det var fristil för hela slanten och eleverna tävlade i fyra olika klasser.

Nyhetsbild

Busväder drar in över Österbotten – "Allra värst på vägarna på lördag"

Det utlovas intensivt snöfall i regionen de kommande dagarna, redan i dag på eftermiddagen drar ett snöområde in. – Men räkna med slaskigt väder, säger meteorolog.

Nyhetsbild

Lägsta offerten för Nedervetil skola vann inte upphandling

KRONOBY Kronoby kommun valde inte den billigaste offerten vid upphandlingen av Nedervetil skola. Den fick betydligt lägre kvalitetspoäng än Jake Rakennus som vann offertrundan.

Kronobys amorteringsplan ändras inte

Det är i dag förmånligare för kommunerna att ha korta lånetider än att försöka förlänga amorteringstiderna.

Nyhetsbild

Ekorosk börjar ta emot plastförpackningar på alla återvinningsstationer

Fler insamlingspunkter ska göra insamlingen av plastavfall tillgänglig för fler.

Logga in för att följa orten