Kronoby

Nyhetsbild

Nedervetil skola föreslås kosta fem miljoner, tummen ner för konstgräs

KRONOBY Slöjdsalen vid Ådalens skola och den nya skolan i Nedervetil är de enda större byggprojekt som ryms med i budgetförslaget för nästa år i Kronoby.

Bildningssektorn i Kronoby ska klara sig med mindre pengar nästa år

KRONOBY Bildnings- och fritidssektorn i Kronoby ska klara sig med drygt 300 000 euro mindre 2019 än årets budget.

Nedervetil sportplan får ny ljudanläggning

KRONOBY Nedervetil sportplan ska få en ny ljudanläggning för 7 000 euro. Det här beslutade bildnings- och fritidsnämnden i onsdags.

Över 800 namn för Hästövägen

KRONOBY Ungefär 850 personer har skrivit på namnlistorna för en förbättring av Hästövägen i Kronoby.

Nyhetsbild

Kronoby behöver resurscenter för barn med specialbehov – Nedervetil skola ett alternativ

KRONOBY Kronoby kommun ska i snabb takt utreda möjligheterna att starta ett resurscenter med specialundervisning för barn med stort behov av stöd. Resurscentret skulle placeras i någon av centrumskolorna, eventuellt i nya Nedervetil skola.

Nyhetsbild

Kronoby kommun köper el av det egna elverket igen

KRONOBY Kronoby kommun återgår till att köpa el av det egna elverket. Bland 15 anbud hade Kronoby elverk det mest förmånliga.

Nyhetsbild

Bra arbetsmoral i IK Kronan

ISHOCKEY IK Kronan har genomgått kraftiga förändringar. Tränaren Petri Kaskilahti ser ändå mycket positivt på situationen.

Nya räddningsnämnd måste väljas

KRONOBY Kommunerna i Karleby- och Jakobstadsregionen har fortfarande inte fått till en ny räddningsnämnd som fyller lagens krav.

Fastighetsskatt kan krävas in retroaktivt i Kronoby

KRONOBY Kronoby drar troligen en gräns vid år 2000 i arbetet med kommunens fastighetsregister. Byggnader som uppförts före millennieskiftet kan registreras utan krav på bygglov i efterskott.

Nyhetsbild

Slutlig detaljplan för Seljes förs till fullmäktige

KRONOBY Den första oktober får kommunfullmäktige i Kronoby ta ställning till den slutliga detaljplanen för Seljes fritidsbebyggelse.

Också Kronoby håller fram riksåttan

KRONOBY Kronoby sällar sig till de kommuner som lyfter fram vikten av att hela Europaväg 8, från Åbo till Uleåborg, tas med i stomnätet.

Nyhetsbild

Kronoby anställer fler sommarjobbare

KRONOBY Kronoby kommun ökar anslaget för sommarjobbare från årets 15 000 till 25 000 euro nästa år. Summan finns med i kommunstyrelsens budgetförslag.

Nedervetil skola byggs med helhetsansvar

KRONOBY Kronoby kommun går in för att bygga Nedervetil skola enligt modellen med helhetsansvar (KVR-byggande). Det här beslutade kommunstyrelsen i måndags.

Nyhetsbild

Kronoby kritiserar plan för Nikula travbana

KRONOBY Kronoby kommun är fortsättningsvis kritiskt inställd till planerna för Nikula travbaneområde i Kaustby. En skyddsplan för grundvattnet bör göras innan man går vidare med detaljplanen, säger kommunstyrelsen.

Nyhetsbild

50 kilometer rör för krisvatten färdiga – samarbete hjälper när det krisar

Om det blir brist på dricksvatten eller om vattnet blir förorenat kan vattenbolagen nu hjälpa varandra genom de nya ledningarna för krisvatten.

Nyhetsbild

Jennifer, 16, har två miljoner fans – men hemma i Kronoby vet få om det

KRONOBY Hon har fans från Uzbekistan, Kina och alla stater i USA. Hela rummet är tapetserat med beundrarpost. Men hemma i Kronoby är det ändå många som inte vet om att Jennifer Käld är en kändis.

Nyhetsbild

Myran på väg mot ligan: Körde över PKKU

FOTBOLL IK Myrans damer tog ytterligare ett steg närmare avancemang till ligan genom att hemmabesegra mittenlaget PKKU med klara 6–0 (3–0) inför 202 åskådare.

Nyhetsbild

Antikrunda i lokal tappning – Christer Lindqvist har koll på vad föremålen användes till

KRONOBY Han börjar i den lättare ändan, antikkännaren Christer Lindqvist. Flagabräden är ju välbekanta för dem som bänkat sig i matsalen vid Herberts hus. Men vad har de små miniatyrårorna av trä använts till?

Nyhetsbild

Charles Plogman återvänder till Nedervetil

NEDERVETIL Charles Plogman återvänder till sin uppväxts Nedervetil för att uppträda under den sista dansfesten för säsongen på Seljesåsen.

Nyhetsbild

Få vill påverka inom kyrkan – svårt ragga kandidater till höstens val

Församlingarna i regionen kämpar för att locka kandidater till församlingsvalet. Få vill sätta ner sin tid på att fatta tuffa beslut.

Nyhetsbild

Stubbar och torv brann i Kronoby

KRONOBY En brand i en hop med stubbar, ris och torvjord upptäcktes i Kronoby på måndag kväll. Brandkåren kunde dock släcka branden rätt snabbt.

Nyhetsbild

Ingen fraktur för Myrans målspottare

FOTBOLL Det ser ljusare ut med Myrans Jade Montgomery än de första prognoserna antydde.

Nyhetsbild

Arbetsgrupp: Satsa på helhetsentreprenad för Nedervetil skola

KRONOBY Den nya skolan i Nedervetil bör förverkligas i form av en helhetsentreprenad. Det anser den byggkommitté som tillsatts för skolan.

Nyhetsbild

Rolf Nilsson granskar hus i Kronoby

KRONOBY Rolf Nilsson, tidigare byggnadsinspektör i Jakobstad, har anställts som biträdande byggnadsinspektör i Kronoby.

Nyhetsbild

Ett hus renoverat med stor omsorg och känsla för gammalt hantverk

KRONOBY Efter tre och ett halvt års renovering börjar huset vara inflyttningsklart. Lisa och Patrik Fröjdö kan på riktigt flytta från sin Ikea-inredda lägenhet till Sigurdas, som huset vid Bäckas i Kronoby kallas.

Nyhetsbild

IK Myran vann högdramatiskt toppmöte

FOTBOLL Myrans damer tog ett stort steg närmare ligaspel genom att besegra PK-35 i ettans högdramatiska seriefinal. Lagkaptenen och trotjänaren Annika Grundvall nickade in segermålet i den sjätte tilläggsminuten.

Nyhetsbild

Viola Storbacka vill ge sin skola en andhämtningspaus

KRONOBY Efter några år med många förändringar vill Viola Storbacka, ny rektor för Kronoby gymnasium, ge både lärare och studerande ett lugnare läsår.

Myran vann toppmötet i Nedervetil

FOTBOLL Annika Grundvall blev matchhjälte, då IK Myran tog hem toppmötet med PK-35 i Nedervetil på lördag. Grundvall gjorde segermålet fem minuter in på tilläggstiden. Matchen slutade 2–1 (1–0).

Kronoby anställer en bibliotekspedagog

KRONOBY Kronoby kommun anställer en bibliotekspedagog för ett år med början från den 1 januari 2019.

Nyhetsbild

Nya krögaren vid Botnia känner sig hemma i Kronoby

KRONOBY Gabriele Tasco och hans familj har bott i Kronoby i drygt två år. Hela familjen trivs i Kronoby och sedan den första juli driver Tasco restaurangen vid hotell Botnia.

Nyhetsbild

Vid nyår töms fähuset – framtiden ligger öppen för Steve och Lene-Lis i Kronoby

KRONOBY För ett år sedan bestämde de sig definitivt för att sluta med mjölkkorna och vid nyår åker de sista korna till slakt. Vad Steve och Lene-Lis Björklund ska jobba med efter det vet de inte ännu.

Nyhetsbild

Mjölkgårdarna blir färre, men mjölken minskar inte

KRONOBY Att sluta med mjölkproduktionen är ett stort beslut, större än någon utomstående kan förstå, säger landsbygdssekreterare Sanna Särs i Kronoby.

Nyhetsbild

Concordias roadshow landar i Kronoby

KRONOBY Den 5 september, på företagardagen, landar Concordias roadshow i Kronoby.

Nyhetsbild

Mjölöukk är Kronobys mest överskattade band

KRONOBY Rockbandet Mjölöukk från Kronoby har släppt sin första EP, "Ampper som stsiton". Den ena av bandets två medlemmar, Alex Fröjdö, förklarar: – Vi tycker att bandkulturen i vår hemby Kronoby är lite dålig och började skriva låtar.

Nyhetsbild

"En prydnad för hela byn"

KRONOBY På lördagen invigdes Gerdas oas, en ny park i Terjärv. Bandet klipptes av, kommundirektören höll ett tal och Småbönders Spelmanslag spelade.

Nyhetsbild

Pia Byskata tror starkt på positivt tänkande

KRONOBY Kronobys nya informatör, Pia Byskata, är öppen, glad och pratsam. Hon är själv ett levande bevis på att positivt tänkande för gott med sig.

Nyhetsbild

Lägre tröskel till arbetsrummen än till gallerien

JAKOBSTAD/KARLEBY/KRONOBY/NYKARLEBY/PEDERSÖRE Om en vecka sätts årets Konstrundan i rullning. Under den håller utvalda konstnärer och konsthantverkare öppen ateljé.

Gerdas Oas invigs på lördag

KRONOBY Parken Gerdas Oas i Terjärv centrum invigs på lördag, 1 september. Därmed avslutas också det EU-stödda projektet.

Nyhetsbild

RK i Kronoby visar hur defibrillator används

KRONOBY På lördag ordnar Röda Kors-avdelningen i Kronoby en Rädda livet-dag vid brandstationen. Då finns det bland annat möjlighet att öva sig på att använda en defibrillator.

Nyhetsbild

Djurägare i Kronoby vänder sig till HD

KRONOBY Det Kronobypar som i våras dömdes för djurskyddsbrott i tingsrätten har ansökt om besvärstillstånd till Högsta domstolen.

Nyhetsbild

DAT blir majoritetsägare i regionalflygbolaget Norra

KRONOBY Danska flygbolaget Danish Air Transport köper 60 procent av regionalflygbolaget Norra. Norra flyger främst inrikesflygtrafik bland annat till Kronoby.

Sammanslagen nämnd ingen lyckad lösning

KRONOBY Tillståndssektionen i Kronoby vill skrota den gemensamma tekniska och miljönämnden. Det här bör göras senast i samband med nästa kommunalval, anser sektionen.

Nyhetsbild

Keliber söker miljötillstånd för gruvdrift och torrläggning av sjöar

KRONOBY Gruvbolaget Keliber planerar att redan i höst torrlägga sjöarna Syväjärvi och Heinäjärvi. Gruvverksamheten i Syväjärvi beräknas pågå i fyra år och efter det fylls området på nytt och bildar en större sjö.

Mjölkgård i Terjärv får miljötillstånd

KRONOBY Victor Ravald i Terjärv får miljötillstånd för en utvidgning av sin mjölkgård.

Ingen befrielse från kommunalt avlopp

KRONOBY Ett par, som bygger hus i Nedervetil, får inte befrielse från skyldighet att ansluta sig till det kommunala avloppsnätet.

Nyhetsbild

Yle: Virtuellt flygbolag kunde sköta flygtrafiken från Kronoby till Stockholm

KRONOBY Målet är att få i gång flygtrafiken mellan Kronoby och Stockholm så snabbt som möjligt. Men hur den ska byggas upp är en annan diskussion, säger Karlebys utvecklingsdirektör Jonne Sandberg till Yle Österbotten.

Nyhetsbild

Tomtfestival också i år - den här gången i Terjärv

KRONOBY För andra gången ordnar Kronoby kommun en tomtfestival. Årets festival blir i Terjärv där ett nytt bostadsområde öppnas på Ringvägen.

Ny ordförande söks för bildningsnämnden

KRONOBY Anne-Mie Ranta (SFP) har valts till vikarierande dagvårdsledare i Kronoby och anhåller därför om befrielse från uppdraget som ordförande för bildnings- och fritidsnämnden.

Nyhetsbild

Över 1 300 "nya" byggnader finns nu i Kronobys register

KRONOBY Fastighetsinventeringen i Kronoby har haft gott flyt i sommar. Snart är en tredjedel av hela kommunens bebyggda fastigheter granskade.

Defibrillator föreslås till Kronoby idrottshall

KRONOBY En defibrillator anskaffas troligen till idrottshallen i Kronoby. Det här är resultatet av en motion som inlämnades i fullmäktige i maj.

Logga in för att följa orten