Kronoby

Nyhetsbild

Finland testar nya jaktplan – Franska Rafale fick civilflyget att ta omvägar

KRONOBY Flyget till Österbotten får ta omvägar på grund av test av jaktplan. Som bäst är det franska Rafale som testas från bas i Tammerfors.

Nyhetsbild

Närdemokratin och ekonomin stora frågor för ny församling

KRONOBY Kronoby församling väntar ivrigt på att den nya kyrkolagen ska träda i kraft. Det skulle både ge klirr i kassan och förenkla organiseringen av närdemokratin i församlingen.

Nyhetsbild

Kronoby församling valde ordförande och kyrkoråd

KRONOBY Dag Strandvall leder nya Kronoby församlings kyrkofullmäktige. Ett nytt kyrkoråd valdes också på tisdagens sammanträde.

Nyhetsbild

Myranspelare får chansen i landslaget

FOTBOLL En ny Myranspelare får nu chansen i landslaget.

Nyhetsbild

Inget certifikat – inget foder till farmer i Vittsar och Munsala från Terjärv Frys

Farmbolaget JP Turkis Oy i Karleby, som stod i beråd att exportera livdjur till Kina, bröt mot det leveransavtal som bolaget ingick med Terjärv Frys för ett år sedan. Därför avbryts foderleveranserna.

Nyhetsbild

Brandbilsköp tas till beslut i Kronobystyrelsen

Ett brandbilsköp ska beredas till Kronobystyrelsens nästa möte den 10 februari.

Nyhetsbild

Kommunerna vill bli klimatsmarta tillsammans – söker bidrag för koordinator

Kommunerna i Jakobstadsregionen ansöker om projektpengar för att bli klimatsmarta tillsammans. En ny klimatstrategi görs upp och för det behövs en projektkoordinator.

Nyhetsbild

Rekordvarmt vid Kronoby flygfält natten till tisdag

KRONOBY Klockan 00:00 natten till tisdag uppmättes en temperatur på 9,1 plusgrader vid väderstationen på Kronoby flygfält. Det var rekord.

Nyhetsbild

Optima valde entreprenörer för stor ombyggnad

JAKOBSTAD Optima samkommun har valt entreprenörer för ombyggnaden och renoveringen av kök och bageri. Arbetena startar efter sportlovet.

Nyhetsbild

Anton spelade tuba i militären – och förbättrade finskan

KRONOBY Efter nästan ett år vid pansarbrigaden i Parola och beväringsmusikkåren är Anton Broända många erfarenheter rikare. Finskan löper också betydligt bättre.

Nyhetsbild

Ny säsong, nytt Myran – ny seger mot ONS

IK Myran säkrade i praktiken en kvartsfinalplats i Finlands Cup genom att besegra ONS i söndagskvällens sena match i Kipparihallen.

Nyhetsbild

KP: Terjärv Frys bryter foderkontrakt med kinesiska farmägare

KARLEBY Inom loppet av tre veckor kommer foderleveranserna från Terjärv Frys till de kinesiska farmägarna i Vittsar att upphöra. Det skriver tidningen Keskipohjanmaa.

Toskala avgjorde för Kronan

IK Kronan tappade en poäng hemma mot KuRy men Matti Toskala såg till att Kronobylaget ändå fick två poäng.

IK Kronan II förlorade mot Kiekko-Veljet

Full pott för IK Myran

FUTSAL Lukas Rasmus noterades för två mål och fem målgivande passningar.

Nyhetsbild

Nya ordföranden: "TUS är en välmående förening"

KRONOBY Camilla Vesala har ännu inte hunnit bli varm i kläderna som ordförande för TUS. Men hon vill se att föreningen höjer sin profil på det nya årtiondet.

Nyhetsbild

Nedervetil skola tas i bruk först efter höstlovet

KRONOBY Målet var att eleverna i Nedervetil och Söderby skulle flytta in i nya Nedervetil skola vid skolstarten 2020. Men det blir först efter höstlovet.

Nyhetsbild

Sääripotku skriver farmavtal med TUS

FOTBOLL FC Sääripotkus friplats i fotbollens division 3 har lett till att Karlebyklubben nu har ett farmavtal med division 4-föreningen Terjärv US.

Nyhetsbild

Avelsexporten satte sordin över pälsutställning i Munsala

På torsdag visades de allra bästa pälsskinnen som producerats av de svenskösterbottniska pälsfarmarna i Munsala – skinn som det tagit dem åratal av avelsarbete att ta fram.

Nyhetsbild

Fem kommuner i Österbotten har fortfarande inte skrivit under för jämställdhet: "Nu handlar det bara om vilja"

Vörå fick en uppmaning på onsdagen: skriv under europeiska deklarationen för jämställdhet. Kommunen är en av fem i Österbotten som inte gjort det. Synd, tycker Ann-Sofi Backgren.

Nyhetsbild

Marika minns läraren som tog henne på allvar – "Jag var verkligen blyg och rädd på den tiden"

PEDERSÖRE/KRONOBY Som barn var Marika Tyynismaa-Joukosalmi blyg. Det är hon fortfarande, men hon har lärt sig att hantera det.

Nyhetsbild

Kyrkoherden sålde prylar på välbesökt auktion

KRONOBY Auktioner lockar folk – så också i Nedervetil. Men några höga priser blev det inte när församlingshemmets inventarier gick under klubban.

Nyhetsbild

Tilde Hellund till flicklandslaget

FOTBOLL Knappt hade Tilde Hellunds transfer till Åland United hunnit bli officiell innan hon får göra sin landslagsdebut.

Nyhetsbild

Emilia och Andreas åkte iväg på sitt livs resa – skötte kalvar och snorklade i Australien och Asien

Australienresa För drygt 1,5 år sedan beslutade sig Emilia Sandvik och Andreas Högnabba att ta sitt pick och pack och lämna trygga Terjärv. De begav sig ut på deras livs resa.

Nyhetsbild

Brandbilen tas till diskussion i Kronobystyrelsen

KRONOBY Den krånglande släckningsutrustningen i Kronoby kommer att diskuteras på måndagens kommunstyrelsemöte. Men några nya, snabba investeringsbeslut blir det inte.

Nyhetsbild

Lauri Lepistö överlägsen etta i Vandaregnet – Juuso Haarala hade tätkänning, men kroknade

LÄNGDSKIDOR Liksom på damsidan saknades de två bästa finländska åkarna Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen. Då tog Lauri Lepistö hand om segern – hans första i finska cupen på skidor.

Nyhetsbild

Landslagsdamerna starkast i Finlands cup i Vanda – Jennie Lindvall bäst av de österbottniska FSS-åkarna

LÄNGDSKIDOR Anne Kyllönen var vassast på 5 kilometer klassiskt med intervallstart i Finlands cup i Vanda. Även de övriga pallplatserna togs av etablerade landslagsåkare.

Nyhetsbild

Generationsväxling i Myran – många spelare slutar

FOTBOLL Myrans damer trillade i höstas med minsta möjliga marginal ur FM-ligan efter en dramatisk straffsparkstävling. I år får vi se ett nytt Myran.

Nyhetsbild

Myranspelare till Åland United

FOTBOLL Den blott 16-åriga Tilde Hellund har gjort en kometkarriär från Pedersöre FF till Myran och nu medaljkandidaten Åland United.

Nyhetsbild

Fel i vattenpump fördröjde släckning i Kronoby

KRONOBY Släckningsbilens pump fungerade inte som den skulle. Det är anledningen till att släckningen av branden i Kronoby i fredags fördröjdes.

Nyhetsbild

Kronoby bostäder fick grönt ljus för lägenhetsköp

KRONOBY Bostadsbolaget Kronoby bostäder får grönt ljus för att köpa två lägenheter i det nya radhus som byggs i Terjärv. Men inte med vilka risker som helst.

Nyhetsbild

Kronan klar etta i stökigt derby – "Borde inte få spela med så dålig is"

ISHOCKEY Trots ett tidigt underläge och många utvisningar var det bara en tidsfråga innan Kronan skulle vända i hemmaderbyt mot IFK Lepplax.

Nyhetsbild

Vårdare lämnar Sandbacka, ifrågasätter om privat vårdbolag kan hitta personal

KRONOBY Flera vårdare har redan lämnat Sandbacka vårdcenter och fler kan det bli när boendeservicen privatiseras. Bara en handfull av de 27 anställda har meddelat att de är beredda att jobba kvar.

Nyhetsbild

Soite lägger ut boenden för äldre på fransk entreprenad

När Soite konkurrensutsätter boendeservice för äldre använder man sig av så kallad fransk entreprenad. Det är den bästa kvaliteten, inte priset, som avgör vilka som får producera servicen.

Nyhetsbild

Se listan: Så många resenärer hade de österbottniska flygplatserna i fjol

Nedlagda flygrutter förklarar en stor del av tappet av resenärer till och från Kronoby och Vasa. I Kronoby är flygen som går fulla, och fler behövs.

Nyhetsbild

Brand vid Påras drabbade stolpsvarvning

KRONOBY En byggnad i Kronoby centrum förstördes i en brand på fredag eftermiddag. Ab Påras Oy använder byggnaden vid svarvning av stolpar.

Nyhetsbild

Kraftiga vindar orsakade elavbrott i Terjärv

KRONOBY Det blåste kraftiga vindar på flera håll i Österbotten i natt. I Terjärv-området drabbades hundratals hushåll av elavbrott.

Eric Storvall tävlade i Kina

SKIDOR Eric Storvall från Az Grit Team gjorde väl ifrån sig under Vasaloppet i Kina.

Nyhetsbild

Jämnheten bronslaget Kronobys styrka

Kronoby slutade trea i landskapstafetten efter en jämn laginsats. Oscar Högnabba säkrade slutligen tredje platsen efter att ha varit snabbast på ankarsträckan.

Nyhetsbild

Underhållning med finess i Terjärv UF:s jubileumsrevy

RECENSION Fyndiga och finurliga texter. Frimodiga och fenomenala aktörer. Terjärv ungdomsförenings jubileumsrevy är en fullträff.

Nyhetsbild

Kristoffer Streng sjunger med Kronoby manskör: "Det är klart att man som solist får ta i om de sjunger för full hals"

KRONOBY Ännu på Trettondagen får man sjunga julsånger, säger Kristoffer Streng. Själv gör han det i Kronoby kyrka.

Nyhetsbild

Faran inte över för Larsmo-Öjasjön, regn och stängda dammluckor ökar riskerna

Surheten i Larsmosjön har inte ökat drastiskt i december, men inte heller minskat. Miljövårdschef Sofia Zittra vågar inte ännu säga att faran är över.

Nyhetsbild

Bybutiker nekades butiksstöd – begär omprövning av besluten

Monäs Boden och Småbönders handelslag fyller alla kriterier för att få butiksstöd – utom ett. Butikerna ligger inte på glesbygden enligt miljöcentralens karttjänst.

Nyhetsbild

Lastbil med släp i diket i Terjärv – inga personskador

En lastbil med släp körde av vägen ner i diket genast efter klockan halv fem på onsdagskvällen på Södra Terjärvvägen. Chauffören skadade sig inte. Väglaget var ytterst dåligt vid olyckstillfället.

Nyhetsbild

Polisen: Nyårsafton var livlig i Österbotten, som väntat

Polisen i Österbotten satt inte direkt och rullade tummarna på nyårsnatten. På tolv timmar hann de åka ut på nästan 250 uppdrag.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: 2019 är sportåret vi helst vill glömma

Degraderingar, misslyckade kval, målsättningar som inte uppnåddes, sparkade tränare och lag som tvingades tacka nej till sin serieplats. Nej, 2019 var inget bra år för lagsporten i regionen.

Nyhetsbild

Soites fullmäktige beslöt om tilläggsbudgeten – kommuner betalar 6,6 miljoner euro till

VÅRDEN Soites fullmäktige behandlade endast ett ärende under nyårsaftonen.

Nyhetsbild

Räddningsverket delar ut djurdekaler

Har du ett husdjur? I så fall vill brandmännen gärna veta om det. Räddningsverket delar ut gratis djurdekaler.

Nyhetsbild

HBK till fotbollsfyran - Boys till femman

FOTBOLL Hovsala Bollklubb spelar division 4-fotboll sommaren 2020.

Nyhetsbild

Nya dörrklistermärken till husdjursägare i Jakobstad och Karleby

Klistermärket ska på ett smidigt sätt informera räddningsverkets personal om att det också finns husdjur i bostaden.

Logga in för att följa orten