Larsmo

Nyhetsbild

Parhus i Larsmo fylldes med rök - polisen undesöker ärendet

LARSMO På tisdagseftermiddagen fick Mellersta Österbottens och Jakobstadsområdets räddningsverk in ett larm om en brand på Rigränd i Larsmo.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Baltic Yachts involverat i mångmiljontvist

Båtvarvet Baltic Yachts har blivit stämt på 22,7 miljoner euro för en lyxjakt som varvet sålde 2011. Utsökningsverket i Österbotten har beslagtagit två miljoner euro av Baltic Yachts tillgångar.

Nyhetsbild

Amadeus, 7, upptäckte brand – räddade livet på storasyster

LARSMO Amadeus Byggmästar kände röklukt och väckte föräldrarna. Med sin rådiga insats räddade han livet på storasystern.

Nyhetsbild

Katt kröp in i sotlucka – fastnade i skorsten

LARSMO På torsdagskvällen fick räddningsverket rycka ut till Larsmo för att rädda en katt ur en skorsten.

Friluftsjazz på Strandis

LARSMO På dagen två år efter att Anders Lindhs Orkester uppträdde inför publik för första gången återvänder orkestern till första platsen den spelade på för att ge en friluftskonsert.

Nyhetsbild

Roderfyllerist fastnade i nät – ringde nödcentralen

LARSMO En båtförare i Larsmo sysselsatte räddningsverket och sjöbevakare från Karleby under onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Fler än väntat deltog i sommarmötet

LARSMO Sommarmötet i Larsmo levde upp till förväntningarna och arrangörerna är glada över att allt har löpt bra. Nytt för i år var att man kunde ta del av mötet genom Youtube.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Besökare på sommarmötet: "Öppenhet och gemenskap viktigt"

LARSMO Klockan slår 14 och det är dags för inledningsmötet som är startskottet för det tre dagar långa sommarmötet i Larsmo. Evenemanget är en viktig del av sommaren.

Nyhetsbild

Stor tillströmning väntas inför traditionellt sommarmöte

LARSMO "Herre, öppna våra ögon" är temat för årets sommarmöte i Larsmo. Laestadianernas sommarmöte har en lång tradition och hålls växelvis i Larsmo och Esse. Goda traditioner ger trygghet i en föränderlig tid, säger arrangörerna.

Nyhetsbild

Nu hänger sommarens utställning på biblioteket: "Allas arbeten är bra"

LARSMO Under måndagen var en ny medlem med och hängde Larsmo konstklubbs sommarutställning. Hon ser redan fram emot de vinterkvällar då man målar under ledning av Tanja Aumanen.

Nyhetsbild

Många besökte Cool-festivalen i Larsmo – söndagen en succé

LARSMO Helgens Cool-festival i Larsmo lockade många besökare. Arrangörerna har räknat till över 5000 besökare under de tre dagar evenemanget pågick.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Jan Björk ställer ut spektakulära regnmoln och isformationer

LARSMO Vatten, eller för att använda Karlebyfotografens eget ord, "vattne", är temat för Jan Björks nyöppnade utställning. Den hänger på Köpmanholmen sommaren ut.

Nyhetsbild

COOL inleddes - med sång och spex

LARSMO På ett soligt Larsmo torg samlades både barn och vuxna när COOL-festivalen kickade igång under bar himmel på fredagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Med staffliet i solskenet: "Massor av motiv och en trevlig gemenskap"

LARSMO Arkrylfärgerna torkade snabbt i solskenet när Larsmo konstklubb höll sina målardagar på Strandis i Larsmo.

Nyhetsbild

Larsmo Vindkraft nöjer sig med domstolsbeslut

LARSMO Larsmo Vindkraft Ab nöjer sig med Vasa förvaltningsdomstols beslut angående de planerade vindkraftverken norr om Holm.

Nyhetsbild

SFP:arna i Larsmo vill inte bromsa investeringstakten

LARSMO Larsmofullmäktige godkänner de budgetramar som styrelsen föreslagit. Men investeringarna är onödigt snävt tilltagna, anser man åtminstone i SFP-lägret.

Nyhetsbild

Larsmo lever upp – Cool-festivalen bjuder på digert program

LARSMO Blues, orgelmusik och pop från Kvevlax varvas med program riktat speciellt till barnen under årets uppsättning av Cool-festivalen. Festivalen ingår som en del av Larsmodagarna som i år infaller 27 juni till 1 juli.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kilen i Sideby fyller 50, pjäsen om Zacharias Topelius har premiär på Kuddnäs i Nykarleby och i Maxmo ordnas välgörenhetsloppet Spring undan cancer 2.0. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Plogningsavgifter förs till fullmäktige

KRONOBY Det blir kommunfullmäktige som får besluta om de nya plogningsavgifterna i Kronoby. Förslaget är att nya skötselavtal för de enskilda vägarna utarbetas i år för att träda i kraft vid nyår.

Nyhetsbild

Fartfyllt äventyrsläger trots vind och dåligt väder

LARSMO Paddling, äventyrsbanor och kompiskamp är några av ingredienserna i årets upplaga av äventyrslägret på Köpmanholmen. Programmet är fullspäckat men varierande. Förutom de mer äventyrliga inslagen får deltagarna också ta del av teoretisk kunskap gällande natur, miljö och friluftsliv.

Ingen fartbegränsning vid Kassasholmen

LARSMO En sommarstugeägare har i en skrivelse till Larsmo kommun önskat att farten i sundet vid Kassasholmen och Stora Grundören skulle begränsas.

Nyhetsbild

Skatterna ska inte höjas i Larsmo – stram linje gäller i budgetramen

LARSMO Skatterna ska hållas oförändrade i Larsmo nästa år. Det här föreslår kommunstyrelsen i samband med budgetramen för 2019.

Vaktstuga får byggas på Tolvmangrundet

LARSMO Larsmo Hembygdsförening får arrendera ett cirka 1 000 kvadratmeter stort område på Tolvmangrundet för att bygga en vaktstuga.

Sanering av skjutbanan blir dyrare än budgeterat

LARSMO Saneringen av skidskyttebanan i Larsmo kostar cirka 60 000 euro mera än vad kommunen räknade med i budgeten.

Löfs bygger ny produktionshall

LARSMO Företaget Löfs Ab får arrendera en tomt på Lilla Furubholmen.

Risö skola planeras – byggstart våren 2019

LARSMO Ab Christer Holm Architecture Oy har valts till huvudplanerare för Risö skolas tillbyggnad och ombyggnad.

Trafik endast till fastigheterna på Lötvägen

LARSMO Genomfartstrafik förbjuds på Lötvägen i Larsmo.

Nyhetsbild

En ny båtsluss vid Gertruds blir dyr – men en billig vill politikerna inte ha

LARSMO En ny båtsluss vid Gertruds blir ingen billig historia. Men nämnden för tekniska tjänster i Larsmo är inte heller beredd att gå in för en enklare variant.

Nyhetsbild

Bakslag för vindkraftsplanerna i Larsmo

LARSMO Vasa förvaltningsdomstol ger Larsmo kommun rätt. Kommunstyrelsen hade rätt att avslå Larsmo Vindkraft Ab:s ansökan om att få planera för två vindkraftverk norr om Holm.

Sandlunden får riksha

LARSMO Sandlundens Servicehem ska få en cykelriksha att användas inom vården.

Nyhetsbild

Ljusfestival i Larsmo gick om intet – dyrt och onödigt anser NTM-centralen

LARSMO Det blir inget ljusprojekt i Larsmo. Närings-, trafik- och miljöcentralen förkastar projektet Larsmo Light i sin laglighetsgranskning.

Nyhetsbild

Föusjazz med kända blomster

RECENSION Det blir kända blomster ur svensk vistradition och den amerikanska sångboken i Föusjazz i Larsmo med Anders Sjölind Band och solisterna Caroline Lillmåns och Filip Vikström. En rekordstor publik, till största delen sextioplussare, är märkbart nöjd med detta.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Mot framtiden med Larsmo IF

HISTORIK Larsmo IF:s hundraåriga vandring blev alldeles nyligen historia – i bokform. Journalisten Sonja Finholm har tecknat klubbens historia och har då i första hand fokuserat på de gångna 25 åren.

Nyhetsbild

Larsmolänken har kvar sin dragningskraft

LÖPNING Motionsloppens nedåtgående deltagarantal märks inte i Larsmo. Larsmolänken lockade ungefär lika många som i fjol.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Blågröna alger i Karperöfjärden och Larsmosjön

Små mängder blågröna alger har observerats i Karperöfjärden i Korsholm. Det här är det enda stället där NTM-centralen i Södra Österbottens har hittat alger den här veckan. Men ortsbefolkningen har sett alger på fler ställen.

Nyhetsbild

Att stämpla rätt är inte lätt – skogsägare tävlade i kunskap

LARSMO Vilka träd ska bli kvar och vilka ska bort? Stämpling är en av de mest krävande uppgifterna när skogsägare tävlar i skogsfärdighet.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Kända röster på årets Föusjazz

LARSMO Hon var hans sånglärare medan han var i tidiga tonåren och de har aldrig sjungit tillsammans förut. Nu repar de ett par duetter inför sommarens Föusjazz.

Nyhetsbild

Laxad Larsmolänk på torsdag

FRIIDROTT Larsmolänken bjuder på en något annan bansträckning än i fjol. Nu ger Larsmo IF deltagarna chansen att skruva upp farten under ett varv på den sprillans nya idrottsplanen innan de fortsätter ut på vägarna mot Kackur.

Nyhetsbild

Skogsgläntan blir permanent

LARSMO Friluftsdaghemmet Skogsgläntan har klarat prövotiden och blir en permanent del av dagvårdsverksamheten i Larsmo. Därför inrättas nu två befattningar för Skogsgläntan.

Eftis till Furuholmens fritidsgård

LARSMO Eftermiddagsverksamheten för Risö skolas elever flyttar till Furuholmens fritidsgård under tiden skolan renoveras och byggs ut.

Kyrkostrand för elever med förlängd läroplikt

LARSMO Speciallärarna i Larsmo har har ifrågasatt att elever med förlängd läroplikt i Larsmo sänds till Kyrkostrands skola i Jakobstad. Nämnden för bildningstjänster behandlade lärarnas skrivelse i torsdags.

Nyhetsbild

Ny kuratorstjänst föreslås i Larsmo – behovet stort bland eleverna

LARSMO Kuratorsresurserna räcker inte till för alla Larsmos skolelever. Det konstaterar nämnden för bildningstjänster som därmed föreslår att kommunen ska anställa ytterligare en skolkurator på heltid.

Nyhetsbild

Lyckad taklagsfest för Fagerbo

LARSMO I mitten av augusti ska bostäderna stå klara och från och med första september kan hyresgästerna flytta in. Taklagsfesten i tisdags var en milstolpe för Fagerbo-projektet i Larsmo.

Nyhetsbild

Varg rörde sig i Risöhäll

LARSMO Jakobstadspolisen bekräftar att de har ryckt ut till Risöhäll för en vargobservation natten mellan måndag och tisdag.

Logga in för att följa orten