Larsmo

Nyhetsbild

Optima vill erbjuda yrkesexamen inom processindustrin

Optima anhåller om tillstånd att ge yrkesexamen inom processindustrin, både på svenska och finska. Det här är ett svar på arbetskraftsbristen i regionen.

Nyhetsbild

Stenman lämnar kommunstyrelsen: "Nu binder inget mig till Larsmo"

LARSMO Ulf Stenman har slutat både som Larsmos kommunstyrelseordförande och sportaffärens vd. Vad han ska göra i framtiden är vidöppet.

Nyhetsbild

Larsmoföretag växer kraftigt – expanderar till Seinäjoki

LARSMO Larsmoföretaget Löfs Ab växer så det knakar, även utanför kommungränsen. Nu investerar de i ett ytbehandlingsföretag i Seinäjoki.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så många har nu förhandsröstat i EU-valet

Det var ingen större rusning till valurnorna i Österbotten när förhandsröstningen till EU-valet inleddes på onsdagen.

Nyhetsbild

Flitigaste väljarna är i gång: "Folk bryr sig"

LARSMO Förhandsröstningen i EU-valet inleddes i dag. I Larsmo hade ett fyrtiotal väljare röstat när klockan visade två på onsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara.

Nyhetsbild

Regeringsförhandlingar: Olika villkor för traktens kommundirektörer

JAKOBSTAD Tjänstledighet eller distansjobb? För de tre kommundirektörer som deltar i regeringsförhandlingarna är lösningarna olika.

Nyhetsbild

Aktias vd för första gången i Jakobstad

JAKOBSTAD. Aktia har numera det fysiskt största och förnämsta bankkontoret i Jakobstad. Så ska det förbli, men samtidigt betonar vd:n Mikko Ayub vikten av att hänga med i den digitala utvecklingen.

Nyhetsbild

Idrottsparkens behov: Toaletter och ett flackare spår

LARSMO Idrottsparken i Larsmo behöver toaletter. Därtill finns en önskan om ett flackare skidspår.

Nyhetsbild

SFP i Österbotten återvalde Martin Norrgård till kretsordförande

Martin Norrgård blev återvald på SFP i Österbottens kretsmöte i Kronoby folkhögskola på lördagen.

Nyhetsbild

Finlandssvensken emigrerar och kommer ganska sällan tillbaka

DEMOGRAFI Det är betydligt mindre sannolikt att finlandssvenska emigranter återvänder än att finnar gör det. Språket kan vara en orsak.

Nyhetsbild

Fiskresurserna ska tas bättre till vara

KARLEBY Fiskeriets organisation förnyas. Enligt den nya lagstiftningen ombildas de tidigare fiskeområdena och förstoras.

Nyhetsbild

Läs och skriv för att läka och lära känna dig själv bättre

LARSMO Vad är biblioterapi? Och vad kan den informationsvetare göra som inte får arbeta med böcker? De här frågorna fick svar på bibliteksdagarna.

Nyhetsbild

Lokalt bemanningsföretag ska avhjälpa arbetskraftsbristen

JAKOBSTAD Det är stor brist på metallarbetare. Därför har ett antal företagare i nejden gått ihop och bildat "Dobra Finland" ett bemanningsföretag som inledningsvis främst rekryterar personal i Polen.

Nyhetsbild

Nu har Sami från Syrien bevis på sin svetskunskap: "Integration handlar om vilja"

LARSMO Efter fyra och ett halvt år i Finland har Sami Kubtan från Syrien nu en finsk examen. Han är glad att ett företag gav honom chansen att komma in på arbetsmarknaden.

Nyhetsbild

VIDEO: Uppfinningar lockade Larsmobor – "Svårt men kul"

LARSMO Läsmaskar, en kompisrobot, en soprobot och ett fotpiano var grejer som väckte nyfikenhet när Larsmoskolorna visade upp sina uppfinningar på torget på tisdagen.

Nyhetsbild

Norra svenska fiskeområdet avslutade sin verksamhet – trotjänare premierades

Årets årsstämma var den sista och avslutande för Norra svenska fiskeområdet som nu går in i Norra Kust-Österbottens fiskeriområde.

Nyhetsbild

Nu är den här – mopeden utan avgasrör och oljud

Den är byggd i Kina, men kallas "mopedernas Tesla". Försäljaren i Larsmo är imponerad av Supersocon, och tror sig sälja ett tjugotal redan i sommar.

Nyhetsbild

Larsmoelever visar uppfinningar – stor happening på torget

LARSMO Närmare 200 elever visar upp sina innovationer på Larsmo torg på tisdag. Alla elever från förskolan till högstadiet har varit engagerade.

Nyhetsbild

4H-föreningar går samman – tar nya tag i Larsmo

PEDERSÖRE/LARSMO Sedan ett par veckor tillbaks är Pedersöre och Larsmo 4H ett. Samtidigt anställdes två nya instruktörer. Nu flödar inspirationen på kontoret i Bennäs.

Nyhetsbild

Se läsarnas bilder: Vintervädret återvände till Österbotten

Österbotten vaknade upp till ett snölandskap på fredagsmorgonen. Hur ser det ut hos dig? Skicka in dina bilder till oss.

Nyhetsbild

Eeva Huotari: "Därför har katterna klättrat upp i träden"

LARSMO Eeva Huotari är känd för sina katter. Och visst finns några katter med i hennes utställning på huvudbiblioteket i Larsmo.

Nyhetsbild

Bibliotek skapar fortfarande läsare – men biblioteken har mer än böcker att erbjuda

KULTUR Behöver biblioteken utvecklas till allaktivitetshus för att locka besökare? Päivi Jokitalo tar stöd i lagen när hon svarar på frågan.

Nyhetsbild

Polisen hade över 150 uppdrag under valborgsmässoaftonen

UPPDATERAD Firandet av valborgsmässoaftonen märktes klart i antalet polisuppdrag. Flera fall av misshandel inträffade och flera personer togs i polisens förvar.

Nyhetsbild

Karita Nynäs ny ordförande i Larsmo – tar över efter Ulf Stenman

LARSMO 58-åriga Karita Nynäs (SFP) tar över ordförandeklubban i kommunstyrelsen i Larsmo. Nu har styrelsen också två medlemmar som är under 30 år.

Nyhetsbild

Larsmo riskområde – TBE-vaccinet rekommenderas för dig som rör dig i naturen

LARMSO Tre fall av TBE har registrerats i Larsmo under de senaste fem åren. Området klassas inte som ett högriskområde, men de som rör sig i naturen i området rekommenderas att ta TBE-vaccinet.

Nyhetsbild

Nu söks entreprenör för Risö skola – byggstart i juni

Utvidgningen av Risö skola har nu kommit så långt att det är dags att söka entreprenörer för bygget. Byggstart beräknas bli den 10 juni.

Nyhetsbild

Nu färdigställs Fårholmsbron och Tjuvörsbron – vägsträckan avstängd drygt en månad

JAKOBSTAD/LARSMO Trafiken är åter avstängd mellan Fårholmen och Vikarholmen. Den nya Fårholmsbron ska asfalteras och restaureringen av Tjuvörsbron färdigställs.

Nyhetsbild

Aktersnurra stulen i Bosund – polisen uppmanar folk att se över sina lås

LARSMO Under påskhelgen blev en aktersnurra stulen i Bosund i Larsmo. Aktersnurran var fastspänd på en båt som stod i vinterförvar på en gårdsplan.

Nyhetsbild

Färre arbetslösa och fler lediga jobb i regionen – läget fortsättningsvis bäst i Österbotten

Arbetslösheten fortsätter att minska och antalet lediga arbetsplatser ökar i Österbotten. Det visar sysselsättningssiffrorna för mars.

Nyhetsbild

Varför heter det Nykarleby välfärdscentral?

NYKARLEBY. Nykarleby välfärdscentral invigdes den 10 april och Esse välfärdsstation den 26 april. Varför har de olika namn?

Nyhetsbild

Trög start för privata äldreboenden

NYKARLEBY. De privata äldreboenden som Attendo har i Nykarleby och Esperi Care i Jakobstad dras ännu med problem.

Nyhetsbild

Larsmo tveksam till fiskodling – Ådön anses vara fel plats

LARSMO Larsmo kommun ser en del problem i Ekofishs ansökan om fiskodling. Området utanför Ådön ses som helt olämpligt för höstförvaring.

Nyhetsbild

Sandlunden får två nya vårdare – på deltid

LARSMO Sandlunden har haft för få anställda och Larsmo måste skjuta till ett tilläggsanslag på 35 000 euro för i år och 50 000 euro under kommande år för att grundbemanningen ska kunna ökas.

Nyhetsbild

Brist på socialarbetare skapar problem i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD. De som vill jobb i Jakobstadsregionen ska utbilda sig till psykiater eller socialarbetare. Det budskapet ger Pia-Maria Sjöström, tf social- och hälsovårdsdirektör i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Larsmo får välfärdschef – ska ha brett ansvar

LARSMO Larsmo planerar inrätta en tjänst som chef för välfärdstjänster. Personen ska ansvara för allt från kultur och idrott till turism och marknadsföring.

Nyhetsbild

Varning för gräsbrand kan stoppa påskbrasorna i år

Under påskhelgen kan det råda varning för gräsbrand i Österbotten och Mellersta Österbotten, vilket skulle stoppa alla påskbrasor.

Nyhetsbild

Högsta domstolen avslog Baltics yrkande – nekas besvärsrätt

LARSMO Två miljoner euro av Baltics tillgångar är fortsättningsvis i kvarstad i väntan på att rättstvisten kring den Larsmobyggda lyxjakten Hetairos löses.

Nyhetsbild

Larsmoborna röstade flitigast – även andra österbottniska kommuner i topp

LARSMO Larsmo har återigen de flitigaste väljarna i landet. I riksdagsvalet röstade 86,1 procent av de röstberättigade Larsmoborna.

Nyhetsbild

Grönt ljus för en tredje period för Östman

Det var ungefär när Peter Östman (KD) vandrade in till ett fullsatt restaurang Manna i Larsmo strax före klockan 21 som han också vandrade in i riksdagen för en tredje period.

Nyhetsbild

Läs godbitarna från valkvällen i vår liveblogg

Här hittar du Vasabladets och Österbottens Tidning direktrapportering från valkvällen.

Fritt fram att byta bransch efter ett års jobb i Finland

Från och med juni är det fritt fram för utomeuropeiska arbetsinvandrare i Österbotten att byta bransch. På villkor att de redan jobbat ett år i Finland.

Nyhetsbild

Bästa nyheten säger ukrainare då behovsprövning slopas

Att behovsprövningen slopas för dem som bott och arbetat i Finland i ett år applåderas av de ukrainare vi träffar i Jeppo. Men lätt är det inte att byta bransch - på grund av språket.

Nyhetsbild

1500 unga i regionen får rösta för första gången: "Enklare köra bil än välja parti"

PEDERSÖRE I riksdagsvalet får 1556 unga i regionen rösta för första gången. Den kandidat som får unga uppjagade från sofflocket har mycket att vinna.

Nyhetsbild

Video: eleverna i Holm skola satte upp musikal om miljön

LARSMO I Holm skola har man haft miljö som tema under läsårets temadagar. Temat kulminerade i musikalen "Vill du åka skidor nerför sopberget.

Nyhetsbild

5.000 vaccinenkäter delas ut i Jakobstadsregionen

Tusentals slumpmässigt utvalda personer i Jakobstadsregionen får i veckan brev från Åbo Akademi. Attityder kring vaccin ska studeras.

Nyhetsbild

Se läsarnas bilder på vinterns återkomst

Vintern återvände till Österbotten med snöstorm och minusgrader. Se läsarnas bilder av vintervyerna i regionen.

Nyhetsbild

Allt fler behöver intervallvård – 69-årige Kaj är en av dem: "Jag gör större framsteg här än hemma"

PEDERSÖRE Antalet intervallplatser på äldreboenden är dubbelt så många som för tio år sedan. Ändå är platserna alldeles för få. Behovet är enormt.

Nyhetsbild

Paret Snellman tar över Manna – lär Larsmobor att fika

LARSMO Två år efter starten säljer Mikaela Wickman Gourmetkafé Manna. Utöver luncher satsar Ann-Christin och Håkan Snellman på fester och fika.

Logga in för att följa orten