Larsmo

Nyhetsbild

Ett trettiotal tomter till Laxgrundet – markägare betalar för planering

LARSMO På initiativ av markägare vid Laxgrundet i Gertruds finns nu ett utkast på detaljplan för området. Ett trettiotal nya bostadstomter kan bli aktuella.

Nyhetsbild

Endivo levererar lunch till tre kommuner – vann upphandling om matservice

Från och med april är det Endivo Ab i Jakobstad som tillreder luncherna som de äldre i Jakobstad, Pedersöre och Nykarleby får hemkörda som måltidsservice av social- och hälsovårdsverket.

Nyhetsbild

Två unga män dömda för sexuellt utnyttjande av barn i Larsmo

I RÄTTEN De två unga männen var 19 år gamla när de tillbringade en natt på en sommarstuga i Larsmo tillsammans med två flickor, den ena 14 och den andra 16. De drack alkohol tillsammans.

Nyhetsbild

Hur skötte Jakobstad ärendet med fiskodlingen?

JAKOBSTAD Utskottets slutsats är att förvaltningen agerat enligt direktiven då det gäller arrendeavtalet mellan Jakobstads Hamn och Ekofish. En medlem har en avvikande mening.

Nyhetsbild

Bokslutsprognosen väcker oro i Larsmo: "En väldig alarmklocka för oss alla"

LARSMO På måndagens fullmäktigemöte i Larsmo behandlades bokslutsprognosen för år 2019. I nuläget ser bokslutet ut att landa på 1,4 miljoner euro på minus.

Nyhetsbild

Josefin berättar om morfars äventyr i sin nya barnpjäs – ger fem föreställningar i Österbotten

”Morfar och havet” är en lekfull föreställning för barn av och med Josefin Karlsson. Pjäsen turnerar i Österbotten under sportlovsveckan.

Nyhetsbild

Nämnden enig: Mer parkverksamhet till Näs

LARSMO Nämnden för utbildningstjänster gick emot dagvårdschefens förslag. De föreslår nu att parkverksamheten i Näs skulle utvidgas till fem dagar i veckan.

Nyhetsbild

Konditorn och kemisten som fastnade för miljöhälsovård

Leif Karlström och Marit Björkstrand är två kollegor vid Hälsoinspektionen i Jakobstad som får börja summera sin tid i arbetslivet. Men tiden som pensionär har de ännu inte hunnit tänka på.

Nyhetsbild

Vägplaner i Holm går framåt – mer cykelväg aktuellt i höst

LARSMO Gatuplanen för området kring Arenavägen godkändes utan anmärkningar. Samtidigt tar kommunen över statliga vägar för att kunna förverkliga kortare cykelvägar.

Nyhetsbild

Lea och Henri siktar på guld i yrkes-EM för unga

LARSMO/NYKARLEBY Bäst på sitt yrke bland unga i Europa. Det är målet för Lea Fältros från Larsmo och Henri Elenius från Jeppo som är två av de 24 tävlande i Finlands yrkeslandslag.

Nyhetsbild

Rekordlåga passagerarsiffror för Kronoby flygplats – men kommunerna fortsätter satsa

Endast drygt 56 000 personer reste i fjol till eller från flygplatsen i Kronoby och siffrorna för januari visar en nedgång med 11,3 procent. Trots kommunernas satsningar har trafiken stadigt minskat.

Nyhetsbild

Därför hamnar Bennäs i kläm: "De längre sträckorna måste prioriteras"

JAKOBSTAD Bristen på dubbelspår är ett hinder för att kunna planera tidtabellerna optimalt, säger VR:s vd Rolf Jansson. För att kunna konkurrera med flyget på längre sträckor måste de längre sträckorna prioriteras. Och då hamnar till exempel Bennäs i kläm.

Nyhetsbild

Valnämnden i Borgå räknade fel – Larsmokandidat föll ur stiftsfullmäktige

LARSMO Tre personer som trodde att de var invalda i stiftsfullmäktige fick på måndagen beskedet att de inte alls kom med. Bland dem Larsmobon Thomas Fagerholm.

Nyhetsbild

Trespråkiga hjärtstartare ska göra Österbotten tryggare

På måndagen var det Larsmo, Kronoby och Pedersöres tur att motta hjärtstartare från försäkringsbolaget LokalTapiola. Det är ett sätt att öka tryggheten i Österbotten, säger LokalTapiola Österbottens vd Pasi Haarala.

Nyhetsbild

Stöd för bollhall i Pedersöre

Pedersöre Activity Center Ab har fått stöd via Finlands Bollförbund för den planerade bollhallen.

Nyhetsbild

Säkrare diagnos för hudcancer med ny digital teknik – används även på hälsocentraler

Snabbare diagnos och färre onödiga operationer. Det är resultatet när primärvården fotograferar hudförändringar och skickar bilderna till specialistläkare för bedömning.

MGP 2020 söker nya stjärnor

Den som vill skapa egen musik, stå på scen och dansa – och är 8-15 år gammal – har nu möjlighet att ansöka till Melodi Grand Prix 2020.

Nyhetsbild

Bokslutsprognos sämre än väntat i Larsmo – vården över en miljon euro dyrare

LARSMO Larsmos vårdkostnader för år 2019 blev betydligt högre än budgeterat. Kostnaderna från Social- och hälsovårdsverket i Jakobstads tjänster är högst.

Nyhetsbild

Tillverkare av fiskstaty vald – förväntas vara klar i sommar

LARSMO 45 000 euro kostar det att låta tillverka konstverket "Perca navicula" som ska pryda framsidan av Equity i Larsmo. Kommunstyrelsen beslöt om anbudet i måndags.

Nyhetsbild

Efter missnöje – dagvattenavgifter ses över i Larsmo

LARSMO I stället för att klubba igenom beslöt kommunstyrelsen i Larsmo att skjuta upp beslutet om dagvattenavgifter för år 2020.

Nyhetsbild

Regionens företagare mer negativa – men hoppfullt i Karleby

Företagen i Karleby- och Jakobstadsregionen ser mer negativt på framtiden än i höstas. Mest positiva är företagen i Karlebyregionen och mest negativa de i Kaustbyregionen.

Nyhetsbild

Efter snöbristen – även Vinterkarnevalen ställs in

LARSMO Det är inte bara Barnens vasalopp som ställs in i Larsmo. På grund av vädret ställs nu också kommunens evenemang Vinterkarnevalen in.

Nyhetsbild

Larsmoföretaget bakom hydrokoptern: "Det här är vår viktigaste produkt nu"

LARSMO Tore Käld är mycket nöjd med hydrokoptern som Petor har utvecklat själv. Ett fyrtiotal har sålts hittills.

Nyhetsbild

Vörås klimatutsläpp har ökat – Kristinestads har minskat kraftigt tack vare vindkraften

KLIMAT Österbotten har minskat klimatutsläppen med 20 procent mellan 2005 och 2017, mer än de flesta. Men skillnaderna på kommunnivå är stora.

Nyhetsbild

Barnens Vasalopp i Larsmo ställs in: "Det går inte ens med bästa vilja"

LARSMO Det finns tyvärr inte snö att ordna den populära skidtävlingen Barnens Vasalopp i Larsmo på. Arrangörerna har inget annat val än att ställa in.

Nyhetsbild

Rebecca Sandnäs blev dubbel FM-medaljör

SKIDSKYTTE Det var nära, nära en fullträff för Rebecca Sandnäs i 16-åringarnas FM i skidskytte i helgen.

Nyhetsbild

Dramatiskt när Jaro B vann – Nyckelspelarna tog ansvar

FOTBOLL Det var dramatiskt och svängigt värre när Jaros B-juniorer vann årets hemmapremiär i FM-kvalserien. Till slut tog Jaros nyckelspelare ansvar. Matchhjälten var given.

Nyhetsbild

Kartläggning: Här finns postservicen i Österbotten

Paket kan hämtas ut på 140 ställen i Österbotten. Posten och Matkahuolto har ombud på alla orter men flera andra aktörer blir också vanligare.

Nyhetsbild

Vinterkriget uppmärksammas i Larsmo – 80 år sedan korsu sprängdes

LARSMO Vinterkriget uppmärksammas i Larsmo med både ett seminarium och en utställning. Männen bakom båda evenemangen har ett digert material att dela med sig av.

Nyhetsbild

Pälsauktionen i Vanda ligger i vågskålen – beslut om en vecka

Saga Furs största och absolut viktigaste pälsauktion för säsongen ligger i vågskålen på grund av coronaviruset - ett virus som hotar den kinesiska närvaron som står för drygt 70 procent av köpkraften i auktionshuset.

Nyhetsbild

LISTA: Vem sitter i ungdomsfullmäktige i din kommun? – här är namnen

De är i medeltal mellan 13 och 18 år och de är engagerade i din kommun. Men vet du vilka som är med i ungdomsfullmäktige eller ungdomsrådet?

Nyhetsbild

Jakobstads nya kyrkoherde installeras – vem är hans Gud?

JAKOBSTAD Klart är att Jockum Krokfors på söndag installeras som kyrkoherde i Jakobstads kyrka. Men vem är egentligen hans Gud?

Nyhetsbild

Seniorerna trivs i skolan – "Vi är de enda pensionärerna som får sommarlov"

LARSMO För nio år sedan blev Yngve Svenfelt sjukpensionär på grund av en axelskada. Även om han tidigare sett fram emot pensioneringen blev det inte riktigt som han tänkt sig. I dag är Yngve en av två seniorer i Bosund skola.

Nyhetsbild

Personbil fick sladd i Larsmo

LARSMO Klockan åtta på fredag morgon kom ytterligare ett larm om en trafikolycka i Larsmo.

Nyhetsbild

Dikeskörning i Larsmo

LARSMO Strax innan klockan fyra på torsdagseftermiddagen inträffade en trafikolycka på Södra Larsmovägen.

Nyhetsbild

Larsmoidrottare tog mått av världseliten

Tre skidskyttar från Larsmo fick äran att representera Finland då Winter World Master Games – veteranernas OS – avgjordes i Österrike.

Nyhetsbild

Surheten har minskat – Larsmo-Öjasjön regleras normalt igen

Larsmo-Öjasjön regleras nu på normalt sätt igen. Den undantagsavtappning som rått sedan slutet av november avslutades i fredags.

Nyhetsbild

Lunchpriser för äldre höjs – samma pris i hela regionen

Både avgifterna för matservice och för luncherna på Azalea dagcenter höjs. Det beslöt social- och hälsovårdsnämnden i onsdags.

Nyhetsbild

Beslut om upphandlad färdtjänst skjuts upp – igen

JAKOBSTAD Flera diskussioner krävs ännu innan social- och hälsovårdsnämnden är beredd att ta beslut om upphandlingen av färdtjänst.

Nyhetsbild

Officiellt: Jakobstads tre hemliga stadsdirektörsnamn

JAKOBSTAD När staden Jakobstad sökte ny stadsdirektör 2016 mörkades tre av av de personer som rekryteringskonsulten var i kontakt med. ÖT/VBL avslöjar nu vilka de var.

Nyhetsbild

Inget certifikat – inget foder till farmer i Vittsar och Munsala från Terjärv Frys

Farmbolaget JP Turkis Oy i Karleby, som stod i beråd att exportera livdjur till Kina, bröt mot det leveransavtal som bolaget ingick med Terjärv Frys för ett år sedan. Därför avbryts foderleveranserna.

Nyhetsbild

Kommunerna vill bli klimatsmarta tillsammans – söker bidrag för koordinator

Kommunerna i Jakobstadsregionen ansöker om projektpengar för att bli klimatsmarta tillsammans. En ny klimatstrategi görs upp och för det behövs en projektkoordinator.

Nyhetsbild

Färre röstningsområden föreslogs i Larsmo – förslaget röstades ner

LARSMO Två röstningsområden i stället för fyra, det var det förslag som röstades ner på måndagens kommunstyrelsemöte i Larsmo.

Nyhetsbild

Optima valde entreprenörer för stor ombyggnad

JAKOBSTAD Optima samkommun har valt entreprenörer för ombyggnaden och renoveringen av kök och bageri. Arbetena startar efter sportlovet.

Nyhetsbild

Avelsexporten satte sordin över pälsutställning i Munsala

På torsdag visades de allra bästa pälsskinnen som producerats av de svenskösterbottniska pälsfarmarna i Munsala – skinn som det tagit dem åratal av avelsarbete att ta fram.

Nyhetsbild

Fem kommuner i Österbotten har fortfarande inte skrivit under för jämställdhet: "Nu handlar det bara om vilja"

Vörå fick en uppmaning på onsdagen: skriv under europeiska deklarationen för jämställdhet. Kommunen är en av fem i Österbotten som inte gjort det. Synd, tycker Ann-Sofi Backgren.

Nyhetsbild

Många flerfamiljshus kan byggas längs nya vägar i Holm

LARSMO Arbetet med att förtäta centrumområdet i Holm i Larsmo rullar vidare. Snart är gatuplanen och planen för vatten och avlopp färdig för påseende.

Nyhetsbild

Larsmo IF visar framfötterna i skidskytte

SKIDSKYTTE Annika Sjöström ligger på en delad andra plats i seniorklassen i den österbottniska cupen i skidskytte efter två omgångar. Även andra skidskyttar från Larsmo IF har visat framfötterna.

Nyhetsbild

Rytm, lek och sång – musiklekis återvänder till Larsmo

LARSMO Om en vecka kör musiklekis i gång i Larsmo efter en paus på närmare femton år. Ännu finns det tid att anmäla sig.

Nyhetsbild

Sjuåriga Sonny Lou stickade för sjuka barn – har nu ny sticksöm på gång

LARSMO Förutom bilar, fotboll och pekplattan så tycker Sonny Lou Snellman också om att sticka. Hans stickade mössa Baggy Blixten samlade in 450 euro till Project Liv.

Logga in för att följa orten