Larsmo

Nyhetsbild

Idrotts- och invigningsfest i Larsmo

FRIIDROTT/FOTBOLL Larsmos nya idrottsarena med konstgräsplan och allvädersbanor invigs officiellt på lördag. Programmet bjuder bland annat på en högklassig stavtävling och en byakamp på den nya idrottsplanen.

Nyhetsbild

Larsmo och Kronoby planerar ny reningsanläggning för grundvattnet

KRONOBY/LARSMO Larsmo och Kronoby börjar planera en större behandlingsanläggning för det grundvatten som pumpas upp på Storåsen i Kronoby. Preliminärt byggs anläggningen 2020 till en kostnad om cirka en miljon euro.

Nyhetsbild

ÖT:s Instagramtävling avgjord – träningsbild vann

LARSMO För att fira ÖT:s 10-årsdag laddade över hundra personer upp en Instagrambild där siffran tio framgår. Flest gillamarkeringar fick Annika Sjöström för sitt inlägg där hon åker rullskidor i en vind på 10 sekundmeter.

Nyhetsbild

Bybor med kärlek till vattnet

ÖT 10 ÅR Välkommen till Bosund, står det på seglet på den båt som pryder infarten vid landsvägen. Till höger syns simstranden och Larsmosjön och till vänster ett av de tre sunden som ringlar sig genom byn, ut mot havet.

Nyhetsbild

Fästingskräcken har mattats av

ÖT 10 ÅR I maj 2008 härjade en fästingskräck och österbottningar vallfärdade till apotek för att köpa vaccin. Tio år senare har intresset för fästingvaccinet dalat.

Nyhetsbild

Blir miljöinspektör i två kommuner: "Stor spännvidd i arbetsuppgifterna"

LARSMO/PEDERSÖRE Jennie Wikström räknar med att Pedersöre och Larsmo kommer att erbjuda henne ett brett och omväxlande register av arbetsuppgifter när hon inom några veckor tillträder som ny miljöinspektör – i båda kommunerna.

Nyhetsbild

Den tillfälliga farleden vid Fårholmen får skyddsväggar

LARSMO Starka strömmar har gjort att ett antal olyckor har inträffat när båtar har försökt ta sig igenom den tillfälliga farleden i anslutning till brobygget vid Fårholmne. Nu installeras skydd för att minska riskerna.

Nyhetsbild

Rejält plus för Larsmo – budgetdisciplinen får beröm

LARSMO Bokslutet för 2017 landade i år igen rejält på plus i Larsmo. Den goda budgetdisciplinen fick beröm under måndagens fullmäktigemöte.

Nyhetsbild

Fina resultat för Larsmo församling

LARSMO I torsdags hade Larsmo kyrkofullmäktige möte där bokslutet diskuterades och godkändes.

Nyhetsbild

Garanterad vårdplats en trygghet inom palliativ vård

JAKOBSTAD När det inte längre går att bota en patients sjukdom träder den palliativa vården in. En generös donation har gjort det möjligt för Social- och hälsovårdsverket att öka vårdpersonalens kunskap om god vård i livets slutskede.

Nyhetsbild

Mer än nyckel i hand

LARSMO. Larsmoföretaget Bohouse har specialiserat sig på skräddarsydda lösningar – en möjlighet som passar perfekt för Taneli och Fredrika Vestvik.

Nyhetsbild

Regionens kommundirektörer: "Flygplatsen är en livsnerv"

I ett pressmeddelande ställer sig regionens kommun- och stadsdirektörer bakom Karleby-Jakobstads flygplats.

Ett radhus till på Hannulaområdet

LARSMO Företaget JRT Bygg Ab får arrendera en tomt till på Hannula detaljplan.

Nyhetsbild

Huggorm lurade i konstgräset – bet 15-årige Fred i stortån

LARSMO Det nya konstgräset i Holm ruvade på en otrevlig överraskning för LBK-spelaren Fred Svenlin. En huggorm bet honom i stortån efter lördagens träning.

Nyhetsbild

Risö skola förlorar sitt tillredningskök i höst

LARSMO Risö skola mister sitt tillredningskök från hösten när det nya köket vid Cronhjelmskolan tas i bruk. Det är en tråkig utveckling tycker både kökspersonal, föräldrar och lärare.

Nyhetsbild

Nextjet slutar flyga – begär sig själv i konkurs

Nextjet ställde på onsdagen alla flyg på marken och begär sig själv i konkurs. Bolaget satsade in i det sista men pengarna räckte inte till och ägarna ville inte skjuta till med mer.

Nyhetsbild

Vägar får beläggning på Västra Vikarholmen

LARSMO Västra Strandvägen och Strandgränden i Larsmo asfalteras i sommar. Både vägarna finns på Västra Vikarholmens detaljplaneområde.

Nyhetsbild

Välfärden är hög i Larsmo

LARSMO Statistiskt sett mår man gott i Larsmo. Det visar den välfärdsberättelse som kommunstyrelsen behandlade i måndags.

Nyhetsbild

Tillstånd krävs för större solpaneler

LARSMO Det är också i fortsättningen tillåtet att sätta upp solpaneler eller solfångare som är mindre än fem kvadratmeter. Större solpaneler kan kräva åtgärdstillstånd eller en anmälan i Larsmo.

Larsmo stöder uppsökande ungdomsarbete

LARSMO Larsmo kommun stöder det uppsökande ungdomsarbetet i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Ställer ut i Larsmo: "Rävar är sådana djur som borde få vara fria"

LARSMO De dök upp från ingenstans, rävarna. Nu hänger de i korridorerna på Larsmo välfärdsstation och de bär med sig ett budskap.

Nyhetsbild

Farthinder i Furuholmen väcker ilska – "De finns inte där för skojs skull"

LARSMO De nya farthindren på Furuholmen har väckt bilisternas ilska. Men Thomas Enlund, som bor strax intill Furuholmsvägen, anser att de är nödvändiga för att få ner hastigheten.

Nyhetsbild

Vaniljmunken återvänder till Bosundkiosk i sommar

LARSMO Bosundborna får möjlighet att köpa vaniljmunkar till fredagskaffet i sommar. Traditionen återvänder när Kevin Snellman återupplivar grill- och kioskverksamheten i byn under namnet Kiosk Sjuan.

Nyhetsbild

Europeiska elever samlas i fredsprojekt

LARSMO Ett tjugotal besökare, lärare och elever, från södra Europa är just nu i Larsmo och upptäcker den finländska naturen och lär sig om det finländska skolsystemet.

Nyhetsbild

Larsmo Hembygdsförening delade ut förtjänsttecken

LARSMO Larsmo Hembygdsförening delade under måndagen ut två förtjänsttecken. Hembygdsmedaljen i silver gavs till två tidigare ordförande.

Nyhetsbild

Larsmo och Kronoby siktar på 500 deltagare i nytt cykeljippo

KRONOBY/LARSMO Målet är att så många som möjligt ska röra på sig och cykla lördagen den 19 maj. Den som vill kan cykla hela rundan kring Larsmosjön, 60 kilometer.

Nyhetsbild

Teknik och taktik viktigt i sprint och långlopp

LÄNGDSKIDOR På söndag kväll ordnades skidavslutning för Norra Ligan i Larsmo sportstuga. Där delades det ut priser åt de skidåkare som hade samlat ihop mest poäng under vinterns deltävlingar i Norra Ligan.

Nyhetsbild

Utmanande måla utomhus: "Våren är ofta en intensiv skissperiod"

LARSMO Det har varit en bra vinter för fågel- och naturmålare som Kenneth Rosenlund. Snön låg kvar länge och det var inte alltför kallt ute. Nu visar han några av sina nya verk i Larsmo.

Nyhetsbild

Bostadspriserna i Larsmo ökade mest i landet

LARSMO Enligt Kiinteistömaailmas prognos ökar bostadspriserna i Larsmo mest i hela landet. Priserna förväntas gå upp med nästan nio procent de kommande två åren.

Nyhetsbild

Storfräsare på Norra Ligans säsongsavslutning

LÄNGDSKIDOR Norra Ligans säsongsavslutning får fint främmande. Toni Ketelä, Matias Strandvall och Hans Mäenpää finns på plats i Larsmo på söndag kväll.

Nyhetsbild

Båtslussar öppna för trafik

LARSMO Båtslussarna vid Hästgrundet och Gertruds är nu öppna för trafik, meddelar UPM i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Fyra generationer flickor möts i ny barnbok

LARSMO För två år sedan kom idén om en barnbok i Larsmo hembygdsförening. Nu, lagom till föreningens Första maj-jippo släpps boken "100 år i Finland med fyra flickor".

Nyhetsbild

Papp brann i pannrum

LARSMO På lördagsnatten kom det rök ur pannrummet i ett hus i Larsmo. Branden släcktes innan den hann sprida sig i huset.

Nyhetsbild

Fartfylld säsongavslutning för nejdens skidåkare

LÄNGDSKIDOR Under lördagen avgjordes säsongens sista skidtävling i Larsmo. Även om det var glest mellan snöfläckarna kunde Byjigames arrangeras tack vare hårt talkoarbete kvällen före.

Nyhetsbild

Sommarstugefolket får testa separat insamling i sommar

Sommarstugeägarna får redan från maj vänja sig vid den separata insamlingen av bio- och energiavfall. Nya bioavfallskärl har placerats ut på fritidsbostädernas insamlingspunkter för hushållsavfall.

Nyhetsbild

Larsmo vill delta i musikinstitutets dans-, teater- och konstutbildning

LARSMO Larsmo går vidare med ett avtal om att vara med i konst-, teater- och dansutbildningen i Jakobstadsnejdens musikinstitut. Staden Jakobstad har tagit initiativ till att samarbetskommunerna ska vara med och göra undervisningen regional.

Nyhetsbild

Schlagerkören jubilerar och ger konsert i Cronhjelmskolan

LARSMO Larsmos egen Schlagerkör har i år hela sex år på nacken. Femårsjubileet skulle ha firats redan i fjol, men då kören var ute på turné beslöt man skjuta upp firandet till april i år.

Nyhetsbild

Djur fångades på film i Bosund skärgård - troligtvis en ensam ung varg

SE VIDEO På lördag eftermiddag var en läsare tillsammans med sin familj ute på en skidtur. De möttes av en varg på isen som de lyckades fånga på film.

Nyhetsbild

Hundägare vill ha mötesplats i Holm

LARSMO Larsmo kommun borde utreda möjligheterna att bygga en hundpark i centrum, anser fyra fullmäktigeledamöter som har skrivit under en motion om saken.

Nyhetsbild

"Gertruds båtsluss en fara för båtfolket"

LARSMO Fullmäktigeledamoten Mats-Helge Sundqvist (SFP) i Larsmo vill att kommunen bygger om båtslussen vid Gertruds helt eftersom det redan har skett flera tillbud i den.

Nyhetsbild

Vill ha defibrillatorer

LARSMO En motion om att Larsmo kommun borde placera ut så kallade hjärtstartare på tillräckligt många ställen lämnades in på fullmäktigemötet i måndags.

Utsiktstorn vid vandringsleden föreslås

LARSMO Ett utsiktstorn som lämpar sig för alla, även för personer med rörelsenedsättning, finns på önskelistan för 23 fullmäktigeledamöter i Larsmo.

Nyhetsbild

Framtiden redan i Bosund – elever gör robotar för vardagssysslor

LARSMO När vi tänker oss smarta soptunnor som pratar med en robotbil, kylskåp som håller reda på ingredienserna till veckomenyn och en robotbuss som kommer när appen kallar känns det rätt futuristiskt. Men Bosund skolas sexor har redan tillverkat prylarna.

Nya byggnadsordningen i Larsmo går vidare

LARSMO Det nya förslaget till byggnadsordning i Larsmo går vidare i processen. Nämnden för tekniska tjänster har diskuterat utkastet och gett sitt förslag till kommunstyrelsen.

Nyhetsbild

Oväntat många fuktskador i Risö skola

LARSMO Konditionsgranskningen av Risö skola är klar. Vissa saker som kom fram var väntade men en del överraskningar dök upp, enligt chefen för tekniska tjänster Bjarne Häggman. Provanalyserna visar mikrober och strålsvamp i den del som är byggd på 1980-talet.

Nyhetsbild

Skjutbanan fick miljötillstånd

LARSMO Skjutbanan i Larsmo idrottspark fick miljötillståndet beviljat på miljönämndens möte i tisdags.

Nyhetsbild

Järnbron är snart historia – rivningsjobbet inleds i maj

LARSMO Efter att ha tjänstgjort i sextio år är Järnbrons historia nu slut. Pålningen av den nya bron inleds inom kort och så småningom inleds arbetet med att montera ner hela fackverkskonstruktionen.

Vårkonsert i Larsmo huvudbibliotek

LARSMO Studerande vid Jakobstadsnejdens musikinstitut bjuder på ett underhållande vårprogram i Larsmo onsdagen den 11 april.

Jennie Wikström ny miljöinspektör

LARSMO/PEDERSÖRE Jennie Wikström från Socklot i Nykarleby har valts till miljöinspektör för Larsmo och Pedersöre. De två kommunerna ska dela på tjänsten.

Nyhetsbild

Larsmo inför inget språkbad – politiker vill att alla Larsmobarn stärker finskan

LARSMO Kommunfullmäktige sade nej till att Larsmo startar ett språkbadsdagis. Sett till rättviseaspekten inför politikerna hellre ett pedagogiskt arbetssätt som alla Larsmobarn kan ta del av.