Nykarleby

Nyhetsbild

Envis hustvist avgjordes i hovrätten – ett österbottniskt dräneringsrör kan kosta tiotusentals euro

Ett enda dräneringsrör ledde till en österbottnisk hustvist som pågått i flera år. Och det blev inte bara vått i källaren. Tvisten blev en kalldusch för de inblandade.

Nyhetsbild

Endivo levererar lunch till tre kommuner – vann upphandling om matservice

Från och med april är det Endivo Ab i Jakobstad som tillreder luncherna som de äldre i Jakobstad, Pedersöre och Nykarleby får hemkörda som måltidsservice av social- och hälsovårdsverket.

Nyhetsbild

Starka armar från bygden pressade klassiskt i FM

BÄNKPRESS FM i klassisk bänkpress avgjordes i helgen och bygdens föreningar hade medaljer av alla valörer med sig hem i bagaget från Salo.

Nyhetsbild

Efter succén i Vörå – Julia Häger tillbaka i världscupen

LÄNGDSKIDOR Julia Häger får sällskap av Andrea Julin, Joni Mäki och Juuso Haarala i världscuptävlingarna i Lahtis i helgen.

Derby direkt i treans slutspel – Muik mot Bombers

ISHOCKEY I slutspelet i division tre får de lokala storheterna sannerligen inte vila på hanen. Det bjuds på ett lokalderby genast i kvartsfinalskedet.

Nyhetsbild

Historisk helg för Muik Hockey i Finlandsserien

ISHOCKEY Muik Hockey har hittat skärpan. Det blev en ny, glädjande seger på söndagskvällen mot Riemu i Jyväskylä.

Muik Hockey II besegrade IK Kronan II

ISHOCKEY En stark första period grundlade segern när Muik II tog tre poäng mot IK Kronan II.

Nyhetsbild

Blue Fox krossade FBC Remix

INNEBANDY Det var klasskillnad när Blue Fox besegrade FBC Remix med klara siffror som samtidigt befäster serieledningen i division två.

Nyhetsbild

Muik Hockey avgjorde i slutsekunderna

ISHOCKEY 4 sekunder. Så mycket återstod av matchen när Jimmy Sigfrids sköt tre poäng åt Muik Hockey i lördagens drabbning mot Haukat i Träskända.

Jobbigt för Blue Fox II

INNEBANDY Två gånger storstryk var saldot för Blue Fox II i herrtrean på lördagen.

Nyhetsbild

Författare gästar staden där han växte upp – ska tala om sin prisvinnande roman

NYKARLEBY Alldeles nyligen fick Robert Åsbacka ett stort pris för sin senaste roman, "Till livets slut". Nu kommer han till Nykarleby för att tala om den.

Nyhetsbild

Pensalabor vill att staden öppnar ett daghem i gamla skolan till hösten

De unga småbarnsföräldrarna i Pensala har lämnat in en anhållan till Nykarleby i hopp om att staden till hösten öppnar ett daghem i den gamla skolfastigheten.

Nyhetsbild

Nykarlebyfullmäktige bäddade klart för nytt stordagis i centrum

Nu är det mesta klart för att bygget av ett nytt stordagis kan inledas i centrum av Nykarleby. På torsdag spikade fullmäktige både en ny detaljplan och en helt ny finansieringsmodell för dagisinvesteringen.

Nyhetsbild

Konditorn och kemisten som fastnade för miljöhälsovård

Leif Karlström och Marit Björkstrand är två kollegor vid Hälsoinspektionen i Jakobstad som får börja summera sin tid i arbetslivet. Men tiden som pensionär har de ännu inte hunnit tänka på.

Nyhetsbild

Ingen tur med Onnis runda

LÄNGDSKIDOR Skidtävling efter skidtävling ställs in. Nu drabbas också det traditionella barnevenemanget Onnis runda i Nykarleby.

Nyhetsbild

Uppdelningen klar: Markbyelever till Jeppo och Kovjokibarn till centrum

Nu är det klart. De elever som bor i Markby får Jeppo-Pensala skola som sin nya närskola då skolan i Kovjoki läggs ner till hösten. Eleverna som bor i Kovjoki börjar sin skolgång i Zachariasskolan i centrum.

Nyhetsbild

Starten bromskloss för Emil Hertén i snösprutet

SNÖSKOTERCROSS En bra start är oftast ett trumfkort. Emil Hertén fick ingen kanonstart i Torneå och hade sedan svårt att avancera i fältet när snöskotrarna framför honom agerade snösprutor i ovädret.

Nyhetsbild

Arrendatorer vill att stugarrendet behandlas på nytt – staden inväntar beslut från domstol

Arrendatorerna på Nykarleby stads stugområden vill att staden tar upp stugarrendet till ny behandling. Styrelsen antecknade initiativet till kännedom i väntan på förvaltningsdomstolens beslut i ärendet.

Nyhetsbild

Familjen Saari-Bränn flydde corona i Shanghai till Monäs

Sedan en dryg vecka bor Patricia Bränn och Ted Saari med sina tre barn på sommarstugan i Monäs. I stället för att flyga tillbaka till hemmet i Shanghai, tog de flyget från thailändska Phuket direkt till Finland.

Nyhetsbild

Victoria har bevisen: MacGyver är österbottning – och släkt med hennes man Emil

NYKARLEBY I början av 1900-talet flyttade många Jeppobor till USA. Deras släktingar lever kvar i staterna, och åtminstone en av dem är en riktigt stor kändis: Nämligen Richard Dean Anderson, bättre känd som MacGyver.

Nyhetsbild

Lea och Henri siktar på guld i yrkes-EM för unga

LARSMO/NYKARLEBY Bäst på sitt yrke bland unga i Europa. Det är målet för Lea Fältros från Larsmo och Henri Elenius från Jeppo som är två av de 24 tävlande i Finlands yrkeslandslag.

Nyhetsbild

Beethoven, Pink Floyd och 20-talsfest med dans – festspelen dukar upp en musikalisk buffé

Nyskrivet och opera på dialekt. Klassiskt, rock och jazz. Programmet är brett på årets upplaga av Musikfestspelen Korsholm.

Nyhetsbild

Därför hamnar Bennäs i kläm: "De längre sträckorna måste prioriteras"

JAKOBSTAD Bristen på dubbelspår är ett hinder för att kunna planera tidtabellerna optimalt, säger VR:s vd Rolf Jansson. För att kunna konkurrera med flyget på längre sträckor måste de längre sträckorna prioriteras. Och då hamnar till exempel Bennäs i kläm.

Nyhetsbild

Minkens guldankare – 19-årige Johannes från Ylistaro

LÄNGDSKIDOR Vem är Johannes Vuorela, undrade en läsare? Vi passar frågan vidare till Johannes, guldankaret i Minkens lag i FM-stafetten i söndags.

Nyhetsbild

Malaysia bjöd Penttinen på värdefull erfarenhet och en mindre krock i racet

MOTORSPORT Rory Penttinen är som bäst på väg hem från helgens race på Sepang i Malaysia. Då bilen, stallet och banan var ny bjöd den asiatiska Le Mans-serien på en spännande cocktail.

Nyhetsbild

Efter helgens insatser växer självförtroendet i Muik

ISHOCKEY Muik Hockey stod för två stabila insatser under helgen vilket resulterat i ett ökat självförtroende hos laget.

Nyhetsbild

Kallvik: Blue Fox bästa sextio minuter den här säsongen

INNEBANDY Blue Fox var bra över hela linjen när laget utklassade SB Paapat med 16–1 i söndags. Men Anton Kallvik var ändå med sina 4+3 i protokollet snäppet hetare än de övriga i rävgrytet.

Nyhetsbild

Fyra från FSS till juniorernas VM i Tyskland

LÄNGDSKIDOR FSS och då alldeles specifikt ÖID kommer att vara synnerligen välrepresenterat när juniorernas VM-tävlingar avgörs i tyska Oberwiesenthal. Mästerskapen börjar 28 februari.

Nyhetsbild

Effektivt Muik höll undan trots svettiga slutsekunder

ISHOCKEY Det satt hårt åt på slutet. Muik Hockey höll på att slarva bort segern men lyckades stå emot Titaanits slutforcering och bärga tre sköna poäng.

Nyhetsbild

Kallvik & Co öppnade målslussarna i Stjärnhallen

INNEBANDY Om det var målsnålt i början blev det en ketchupeffekt av sällan skådat slag när Blue Fox öppnade målkranarna i den andra akten. Då bjöds publiken på tio mål på knappt femton minuter.

Nyhetsbild

Blårävarna grejade segern i lilla cupfinalen

INNEBANDY Blue Fox damer lyckades besegra TPS III i lilla cupfinalen. Uddamålssegern i Stjärnhallen gav både en pokal och en segercheck på 750 euro.

Nyhetsbild

Den sista björnen stoppade Muik Hockey

ISHOCKEY Muik Hockey bombade på friskt i lördagens sena match, men Karhu HT:s sista utpost Kalle Kiviluoma bommade igen. Han stoppade 42 skott i Komarov Arena.

Nyhetsbild

Minkens Remi Lindholm om FM-guldet på tremilen: "Helt kiva att vinna"

LÄNGDSKIDOR Minken tog två medaljer i den äldsta FM-klassen, H23, i Kontiolax. Remi Lindholm var överlägsen på guldpallen, men sekunderades fint av Kalle Parantainen som täljde brons på tremilen.

Nyhetsbild

Fortsatt svår situation för rävarna

KARLEBY Upphörandet av foderleveranserna till JP Turkis farmer har varit ett hårt slag för farmarna. Nu tvingas man till tillfälliga åtgärder.

Nyhetsbild

Säkrare diagnos för hudcancer med ny digital teknik – används även på hälsocentraler

Snabbare diagnos och färre onödiga operationer. Det är resultatet när primärvården fotograferar hudförändringar och skickar bilderna till specialistläkare för bedömning.

MGP 2020 söker nya stjärnor

Den som vill skapa egen musik, stå på scen och dansa – och är 8-15 år gammal – har nu möjlighet att ansöka till Melodi Grand Prix 2020.

Nyhetsbild

Vasas ösigaste band spelar på lördag – "Folk måste få uppleva en riktig jävla rockkonsert"

Lords of Chernobyl repar inför spelningen på Ritz och sångaren Kenneth Norrlin rekommenderar öronproppar: – Det är ganska svinigt ljud i replokalen, säger han.

Nyhetsbild

Noah överraskade Melker i mästerskapsspåret i Nykarleby

LÄNGDSKIDOR Förra helgen var Melker Wikblom klart vassare. I skolmästerskapen i Nykarleby var det ombytta roller. Noah Sjöblom snuvade Melker på segern – till på köpet på dennes hemmaplan.

Nyhetsbild

Villkorligt fängelse för Nykarlebyman som förskingrade broderns pengar

I RÄTTEN Den drygt 60-åriga mannen i Nykarleby som gav bort pengar som tillhörde hans och broderns jordbruksföretag dömdes till nio månader villkorligt fängelse för grov förskingring.

Nyhetsbild

Abi 2020 freestylade ur Topeliusgymnasiet

NYAKRLEBY Med popdängan "Vill ha dig" (dubbelt så gammal som abiturienterna), freestylade Topeliusgymnasiets abiturienter ut från sin skola –  med solen i ögonen och spillt godis överallt.

Nyhetsbild

Händer i dag: Abiturienterna firar penkis

I dag är det en stor dag för många abiturienter. Från tidigt på förmiddagen pågår programmen i gymnasierna och festen lär pågå till långt in på småtimmarna.

Nyhetsbild

Restaurangföretagare flyttar från Sievi till Nykarleby

Bilal Göz och hans familj flyttar från Sievi till Nykarleby för att öppna en ny restaurang i samma lokal där Nykarleby pizzeria tidigare verkat.

Nyhetsbild

Farmaren Christoffer Eriksson: Vi är medvetna och tar ansvar

NYKARLEBY Christoffer Eriksson är tredje generationens pälsfarmare. Han började hjälpa till vid pappas farm då han var 10 år och i dag, som 28-åring, är han tillsammans med sina bröder delägare i företaget Eriksson fur.

Nyhetsbild

Lina från Nykarleby lämnade man och dotter i Marocko: "Det var bäst så"

NYKARLEBY Lina Mahfouds man Souhail fick inte asyl i Finland. I stället är han nu tillbaka i Marocko. Parets dotter Amina blev också kvar där.

Nyhetsbild

Tony Westerlund föreslås leda två sjukhem – i Nykarleby och Kristinestad

Tony Westerlund, vd för Bottenhavets sjukhem i Kristinestad, föreslås även axla vd-skapet för Nykarleby sjukhem. Det nya samarbetsavtalet väntas träda i kraft om en månad.

Nyhetsbild

I dag landar Rory Penttinen i Malaysia - Sepang väntar

MOTORSPORT Racingföraren Rory Penttinen får gasa på för honom jungfrulig mark denna vecka. Det är första gången som Nykarlebyföraren tävlar i Asien när han ställer sig på startlinjen på Sepang i Malaysia.

Nyhetsbild

15-åring debuterade för Muik: "Jag flög överallt när de knuffade mig"

ISHOCKEY Den blott 15-åriga Kasper Holm gjorde debut i Finlandsserien med Muik i helgen. Han sparade inte på krutet.

Nyhetsbild

Minken har snö – skolorna tävlar på torsdag

LÄNGDSKIDOR IF Minken vägrar böja sig för vädrets bångstyriga makter. Därför arrangeras Österbottens skolmästerskap på skidor som planerat i Nykarleby på torsdag.

Nyhetsbild

Nykarleby flyktingvänner ordnar välgörenhetskonsert

En kväll då många kulturer möts i musikens tecken blir det på Alla hjärtans dag i Nykarleby den 14 februari.

Nyhetsbild

De vågar vara företagsamma – alla 200 med sina 84 företag

På tisdagen myllrade det av intressanta produkter och tjänster i Rewell Center på årets Våga vara företagsam-semifinal i Vasa. Ungdomarna sålde allt från brickor till bulla och tävlade om en plats i den nationella finalen i Helsingfors i april.

Logga in för att följa orten