Nykarleby

Nyhetsbild

Brandt får stöd över partigränserna

NYKARLEBY Mats Brandt är Nykarlebys nya stadsdirektör. Han valdes i den första omgången med 16 av 27 möjliga röster.

Nyhetsbild

Mats Brandt om stadsdirektörsjobbet i Nykarleby – "Ni får en kommunalare ut i fingerspetsarna"

Mats Brandt blir ny stadsdirektör i Nykarleby. Själv ser han sin erfarenhet och stora intresse för jobbet som de främsta styrkorna.

Nyhetsbild

VIDEO: Elli Flén ringer upp vinnaren

NYKARLEBY Direkt efter att resultatet var klart ringde fullmäktiges ordförande upp vinnaren Mats Brandt för att delge resultatet.

Nyhetsbild

Mats Brandt är Nykarlebys nya stadsdirektör – kolla in liveflödet från kvällens möte

NYKARLEBY Det krävdes bara en omgång. Med 16 röster är Mats Brandt Nykarlebys nya stadsdirektör.

Nyhetsbild

Lydia Edman firar namnsdagen med att planera sitt bröllop

ÖT 10 ÅR I den allra första ÖT som utkom finns en bild på Lydia Edman med en krona på huvudet. Den 23 maj har Lydia namnsdag och därför intervjuade lokaltidningen henne.

Nyhetsbild

Nykarleby väljer stadsdirektör ikväll

NYKARLEBY På kvällens stadsfullmäktigemöte väljs Nykarlebys nya stadsdirektör. ÖT/VBL rapporterar live från mötet som börjar klockan 19.

Nyhetsbild

"Harjux är vackrast när häggarna blommar" – välkommen till byn med 18 invånare

ÖT 10 ÅR Kvinnorna flyttar, männen stannar och korna återvänder till Harjux. Nu bor 18 personer i sammanlagt sex gårdar i byn, sommartid fördubblas invånarantalet.

Nyhetsbild

Fästingskräcken har mattats av

ÖT 10 ÅR I maj 2008 härjade en fästingskräck och österbottningar vallfärdade till apotek för att köpa vaccin. Tio år senare har intresset för fästingvaccinet dalat.

Nyhetsbild

Nära frontalkrock i Nykarleby – långtradare lyckades väja

NYKARLEBY En person fördes till Seinäjoki för kontroll efter en trafikolycka på Ekolavägen i Jeppo på onsdagsmorgonen.

Nyhetsbild

Friidrottarna på vårbete i Nykarleby

FRIIDROTT Friidrottarna har inlett säsongen på allvar. IF Nykarlebynejden arrangerade som traditionen påbjuder regiontävlingar på Skogsvallen på tisdag – i perfekt försommarväder.

Nyhetsbild

"Det är viktigt att följa med så att man kan vara med i diskussionerna"

ÖT 10 ÅR De följer gärna med vad som händer i regionen och världen och drar sig inte för att läsa om sådant som är otäckt. ÖT träffade fyra tioåringar i Socklot skola.

Nyhetsbild

Ny plats men samma koncept – amerikanarträff flyttar till Pensala

PENSALA Cirkustältet ur Cirkus Florentinos konkursbo blev avgörande. American Car Meeting flyttar till Pensala och håller dans i tältet.

Nyhetsbild

KWH-koncernens ledning är lyrisk – "Alla delar växte och gick med vinst"

Koncernen KWH investerade 53 miljoner euro och personalstyrkan ökade med 230 personer under 2017. Omsättningen ökade med 18 procent och resultatet med hela 31 procent. KWH-koncernen hade ett kanonår i fjol. Det var ett riktigt bra år, säger Henrik Höglund och Kjell Antus.

Nyhetsbild

Alla fem kandidater med när Nykarleby väljer stadsdirektör

Det gick som väntat i stadsstyrelsen. Ingen av de som sökt stadsdirektörstjänsten i Nykarleby prioriteras, utan alla fem är med när fullmäktige samlas till möte på torsdag.

Nyhetsbild

Wasa Teater gör gymnastiksal till flyktingmottagning

Flyktingdramat "Världen är så stor" inspireras av en klassiska Zacharias Topelius-saga. Wasa Teaters turnéföreställning har premiär i Nykarleby den 14 september.

Nyhetsbild

Rory Penttinen var supersnabb på Silverstone

MOTORSPORT Nykarlebyföraren Rory Penttinen lyckades bra i Blancpain GT-seriens andra deltävling på Silverstone banan.

Nyhetsbild

Eriksson löpte bra på landsväg

FRIIDROTT Sandra Eriksson löpte en mycket bra tid då hon vann Skärholmsloppet i Stockholm.

Nyhetsbild

Garanterad vårdplats en trygghet inom palliativ vård

JAKOBSTAD När det inte längre går att bota en patients sjukdom träder den palliativa vården in. En generös donation har gjort det möjligt för Social- och hälsovårdsverket att öka vårdpersonalens kunskap om god vård i livets slutskede.

Nyhetsbild

Video: Jeppo-Pensala nöjda sexor

STAFETTKARNEVALEN Tjejerna från Jeppo-Pensala skola var inte riktigt med i medaljstriden på 600+600+400 meter för små lågstadier. Men strax bakom täten tog de sig in på en finfin sjätteplats.

Nyhetsbild

Två vill bli kyrkoherde i Nykarleby

NYKARLEBY

Klockan 15 på freda gick ansökningstiden för tjänsten som kyrkoherde i Nykarleby ut. Två personer sökte tjänsten.

Nyhetsbild

Blivande studenter vill båda studera i Åbo

NYKARLEBY Topeliusgymnasiet släpper ut 25 studenter denna vår. Två av dem är Valter Strandberg och Lina Sundell, de har båda siktet inställt på Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Mission i livets utkanter är festtema i Nykarleby

NYKARLEBY Det drar ihop sig till missionsfest i Nykarleby i helgen. Temat för lördagens seminarium är Mission i livets utkanter.

Nyhetsbild

Snäckorna susar sagor på utställning i Nykarleby riktad till barn

NYKARLEBY Två veckor tog det att bygga upp utställningen, men nu finns sagornas slott och sanningens brunn inne i Rådhusgalleriet.

Nyhetsbild

Restaurerade Kuddnäs fungerar för både rullstol och barnvagn

NYKARLEBY Efter en cirka två år lång och omfattande restaurering är Kuddnäs nu öppet för allmänheten igen. Redan första dagen var flera grupper på plats för att bekanta sig med Topelius barndomshem.

Nyhetsbild

Hertén kraschade i Riga – Nyvall trea i Sverige

MOTORSPORT Legendsförarna har varvat upp – med varierande framgång. Ingen fick klättra upp på podiet i den inhemska serien. Och i Riga körde Mathias Hertén in i betongen. Bättre gick det däremot för Tommi Nyvall i Sverige.

Nyhetsbild

Stort bortfall av kvotflyktingar till Österbotten – i fjol kom 228, i år troligen bara 80

Förra året fick Österbotten 228 kvotflyktingar. I år har man beredskap för 180 men får troligen bara 80. Det här bekymrar Korsholm.

Nyhetsbild

Stort bortfall av kvotflyktingar till Österbotten – i fjol kom 228, i år troligen bara 80

Förra året fick Österbotten 228 kvotflyktingar. I år har man beredskap för 180 men får troligen bara 80. Det här bekymrar Korsholm.

Nyhetsbild

Blue Fox-duo flyttar till ligan

INNEBANDY Blue Fox åkte ner till division två förra säsongen. Men för två av lagets spelare blir det i stället motsatt resa - upp till ligan. Målvakten Roope Mutka och backen Joonas Poutanen har skrivit på för nykomlingen Karhut från Björneborg.

Trafikolycka i Nykarleby

NYKARLEBY En personbil körde av vägen alldeles i närheten av Hirvlaxkorsningen på Södra Munsalavägen på tisdagsförmiddagen. Den äldre mannen fördes för kontroll till Jakobstad.

Nyhetsbild

M-Market Inn är sålt – KPO tar över i höst

NYKARLEBY Livsmedelsaffären M-Market Inn stänger sin dörr i september. Yvonne Lönnqvist har sålt butiken till KPO som i det här skedet är förtegen om sina planer.

Nyhetsbild

Oljeläckage vid Mirka

NYKARLEBY Vid 12.40-tiden på måndagen kallades räddningsverket till Mirka för att försäkra sig om att allt var under kontroll efter att lite het olja hade läckt inne i en processmaskin.

Nyhetsbild

Nu ska vassen röjas på Storsand - på tisdag kommer maskinerna

NYKARLEBY Projektet med att röja upp det allt mer återväxta Storsandsområdet fortsätter. Vassen har brett ut sig i rasande takt på den tidigare öppna sandstranden - nu ska den bort.

Nyhetsbild

Rekryteringsgruppen: Fem bra kandidater

NYKARLEBY Den 24 maj väljer Nykarlebys stadsfullmäktige ny stadsdirektör. I fredags fick fullmäktige möjlighet att ställa frågor till alla fem kandidater.

Nyhetsbild

Två vill bli herde i Nykarleby – en vecka kvar av ansökningstiden

NYKARLEBY Om en vecka går ansökningstiden ut när det gäller tjänsten som kyrkoherde i Nykarleby. I det här skedet har två kandiater meddelat att de är villiga att ställa upp. Det handlar om Mia Anderssén-Löf och Ulf Sundstén.

Nyhetsbild

Svenska countrysångerskan sågs som exotisk i Texas

KARLEBY/NYKARLEBY Under tre dagar ger den svenska countryartisten Cina Samuelson tre konserter, två i Karleby och en i Nykarleby. Dessutom medverkar hon i en skivinspelning i Kronoby.

Nyhetsbild

Blue Fox har lagt grunden – stor del av egna gardet fortsätter

INNEBANDY Efter degraderingen till division två står det klart att Blue Fox kommer att satsa lokalt. Men flera nyckelpersoner kommer att stanna. Klart är att Jori Isomäki fortsätter som tränare, och på spelarsidan har bland annat Anton Kallvik bekräftat att han fortsätter.

Nyhetsbild

Studerande bjöd pensionärer på nostalgiresa – Maj fick återse huset hon bott i

NYKARLEBY Maj Granlund och de övriga boende i Munsala pensionärshem fick uppleva en guldkant i vardagen när de bjöds på en rundtur i hemtrakterna. Resan var ett slutarbete för två närvårdarstuderande.

Nyhetsbild

Leo Komarov söker ny klubb

ISHOCKEY Leo Komarov har med stor sannolikhet gjort sitt i Toronto. Ishockeyspelaren från Nykarleby söker nu en ny klubb.

Nyhetsbild

Sjukfrånvaron fortsatt hög i Nykarleby

NYKARLEBY Precis som grannstaden Jakobstad dras Nykarleby med en hög sjukfrånvaro. Speciellt hög är den bland köks-, städ- och dagispersonal.

Nyhetsbild

Fredric Portin till final efter protest - stämplingsenheten gömd

ORIENTERING Fredric Portin gick till final på medeldistansen - men först efter protest. Han tvingades leta en god stund efter själva stämplingsenheten när han kom till den åttonde kontrollen.

Nyhetsbild

Nykarleby siktar på nollresultat – skatteinkomster förväntas öka

NYKARLEBY Det gick dåligt i fjol men det går bättre i år, säger stadsdirektör Gösta Willman om Nykarlebys ekonomi. Trots det är det strama tyglar som gäller i planeringen av nästa års budget.

Nyhetsbild

Nytt hälsovårdskollektiv i Nykarleby

NYKARLEBY Dörrarna till den nyrenoverade lokalen som fyra egenföretagare inom hälsovårdsbranschen kommer dela på öppnades under fredagen.

Nyhetsbild

Vårshow med Nykarleby gymnastikförening

GYMNASTIK I torsdags bjöds det på gymnastikshow i Stjärnhallen i Nykarleby. Omkring 200 av NGF:s duktiga gymnaster var samlade under vårfesten

Nyhetsbild

Öppet hus på Florahemmet – gamla saker säljs

NYKARLEBY I dag lördag bjuder Florahemmet in allmänheten. På schemat står bland annat servering och försäljning av antikviteter.

Nyhetsbild

Ännu ett Choraeuspris till en författare i Nykarleby

NYKARLEBY För ett rikt och mångbottnat författarskap och för sitt bidrag till den litterära mobiliseringen i Österbotten får Gurli Lindén årets Choraeuspris. Läs också listan över dem som får stipendier.

Nyhetsbild

Fareed jobbar hårt för att få hit sin familj – måste tjäna 2500 euro per månad

NYKARLEBY Vöråskräddaren Fareed Al-Magasees utvidgar till Nykarleby. I onsdags öppnade han sin ateljé på Kyrkogatan.

Nyhetsbild

Robert Back ställer ut i Nykarleby

NYKARLEBY Robert Back, lektor i bildkonst vid Yrkeshögskolan Novia, ställer ut på Nykarleby stadsbibliotek under maj och juni.

Arg i dag...

... är en hundägare i Nykarleby

Nyhetsbild

Museijärnvägen – en kär majtradition för många

KOVJOKI Käpphästar och riktiga hästar och förstås en hel del lok. Första maj-firandet vid Kovjoki station är en tradition för många. Se video och bildspel.

Nyhetsbild

Stort intresse när stickeliten kom till Juthbacka

NYKARLEBY Även stickningen har sina världsstjärnor. Arne Nerjordet och Carlos Zachrison från Norge är två av dem. I lördags var de på Juthbacka i Nykarleby för att guida ett 30-tal workshopdeltagare i att sticka fåglar.