Nykarleby

Nyhetsbild

Stor terrängbrand i Nykarleby

En större markbrand rasar som bäst i södra Nykarleby. Sammanlagt två hektar står i brand vid Pelat skogsväg. Inga personer har kommit till skada.

Nyhetsbild

LISTA: Ett axplock av utställningar som du snart kan gå på nära dig

Här är en lista över några platser som har bekräftat att de snart öppnar, eller inte öppnar, sina dörrar för den som vill se konst.

Nyhetsbild

Pia-Karin sjöng in låt om längtan till Österbotten – håller sig hemma efter svårigheter att andas

MUNSALA Efter natten när hon fick svårt att andas jobbar Pia-Karin Helsing på distans. Någon resa hem till sommarstugan i Vexala kan det inte bli i år.

Nyhetsbild

Permitteringar förklarar siffror – "I nationell jämförelse drabbas vi inte lika hårt"

Arbetslöshetssiffrorna för Nykarleby sticker ut i Jakobstadregionen. Men det har en logisk och övergående förklaring, enligt både stadsdirektör och Concordia-vd.

Nyhetsbild

Malin från Larsmo kom över sin prestationsångest – ville att alla skulle bli nöjda

LARSMO Konstnären Malin Ahlsved önskar hon kunde säga att det var kul att illustrera sin första bilderbok, men prestationsångesten var förlamande.

Nyhetsbild

Muik tappar en av sina bästa poängplockare – klar för svensk klubb

ISHOCKEY Muik Hockey har förlängt kontraktet med ett par spelare de senaste dagarna. Men samtidigt står det klart att klubben tappar sin assisterande kapten till Sverige.

Nyhetsbild

Stefan Kula – den lata eleven som blev rektor

NYKARLEBY Stefan Kula var inte den flitigaste eleven i gymnasiet. Då prioriterade han hårdrock och fotboll. Men som pedagog har han vigt sitt liv åt att hjälpa ungdomarna på traven. Nu går han i pension.

Nyhetsbild

400-årsfirandet i Karleby och Nykarleby står fast – välkomnar lättade restriktioner

Trots att svenska kungen uteblir och med coronaviruset som objuden gäst lever drömmen om folkfest kvar när Karleby och Nykarleby firar 400 år. Lättade restriktioner välkomnas av städerna.

Nyhetsbild

Komarov redo rycka in när – och om – slutspelet börjar

ISHOCKEY Spelarfacket i NHL har röstat ja till ett slutspel i sommar. Leo Komarov hör till dem som får packa trunken och åka över om det blir en omstart. Men mycket är fortfarande oklart.

Nyhetsbild

Nu förverkligar han drömmen om småstadslivet

NYKARLEBY Den här sommaren blir speciell för Peter Bergfeldt som ska bo och arbeta i Nykarleby. Han är född i staden men har inte bott där sedan han var 17 år.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionens barnkammare ska bygga för de äldre

Larsmo brukar beskrivas som Jakobstadsregionens barnkammare. Men även Larsmoborna blir äldre och nu planeras renovering och nybyggnad av Sandlunden och Ankaret.

Nyhetsbild

Ansvarsläkarmodell i Jakobstadsregionen har gett resultat

Satsningen på Doctagons ansvarsläkarmodell i Jakobstadsregionen har burit frukt. Detta enligt social- och hälsovårdsverkets utredning.

Nyhetsbild

Annika från Ytterjeppo driver lyxresebyrå i Stockholm: "Suget efter resor finns kvar"

När Annika Björkroth lämnade Ytterjeppo på 80-talet hade hon inte en tanke på att jobba med turism. I dag säljer hon lyxresor över hela världen. Hon tror coronan förändrar vårt sätt att resa.

Nyhetsbild

Nya hyror vid Hagaborgs boendeenhet i Nykarleby

NYKARLEBY Hyrorna för de sju mindre rummen på 18,5 kvadratmeter vid Hagaborgs boendeenhet i Nykarleby har proportionellt sett varit för höga.

Nyhetsbild

Scandi Yachts sjösätter – ny modell efter många år som enbart underleverantör

NYKARLEBY Efter många år som underleverantör för andra varv tar Scandi Yachts i Nykarleby fram även en ny egen modell. Det blir en segelbåt på 42 fot med däckssalong.

Nyhetsbild

Malmska vill ha större testningskapacitet – vill kunna reagera om behovet ökar

JAKOBSTAD Hittills har alla som vill kunnat testas för covid-19 men man vill ändå höja kapaciteten för att kunna svara på ett eventuellt ökat behov.

Nyhetsbild

Servicesedel för regelbunden hemvård tas i bruk i Jakobstadsregionen

En servicesedel för regelbunden hemvård tas i bruk i Jakobstadsregionen från 1 juni.

Nyhetsbild

Vägprojekt för 54 miljoner listas – "Många känner sig otrygga i trafiken"

"Satsa på infrastrukturen", är budskapet från regionen nu när politikerna grubblar på hur stimulansmedlen ska fördelas. För att höja regionens röst har de viktigaste trafikprojekten listats.

Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk valde apotek

Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk har valt serviceproducent för maskinell läkemedelsutdelning fram till den 31 maj 2023.

Nyhetsbild

För höga vårdkostnader i Jakobstadsregionen – Tandklinik i Ytteresse kan ryka

Jakobstad Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk ser ut att överskrida årets kostnadsbudget med 1,8 miljoner. En möjlig åtgärd för att minska kostnaderna är att dra in tandkliniken i Ytteresse.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro i Jakobstadsregionen

Sjukfrånvaron bland staden Jakobstads 2423 anställda ökade med 1338 dagar från 2018 till 2019. Bakom ökningen ligger en utbredd psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Nina från Jeppo: "När jag flyttade till Sverige kände jag mig inte alls svensk längre"

NYKARLEBY Nina Lassanders vardag i Stockholm har inte påverkats särskilt mycket av coronaviruset. Hon undervisar fortfarande sångelever privat.

Nyhetsbild

Kämpigt med vårdbudgeten i Jakobstadsregionen

Coronavirusepidemin gör att situationen är exceptionell inom hälso- och sjukvården. Däremot är det inte ovanligt att budgeten överskrids i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Minken arrangerar säsongens första nationella i Österbotten

ORIENTERING Det börjar röra på sig i idrottsvärlden. Nu bjuder IF Minken in till säsongens första nationella orienteringstävling i Österbotten. Tävlingen ordnas den 7 juni.

 

Nyhetsbild

Eirin Losvik kombinerar studier i kriminologi med hästfostran i Sverige

RIDSPORT Nu blandar Eirin Losvik nytt och gammalt i stallet. Alfie är unghästen som ska fostras och läras medan Daffodil's Flamenco matchas i högre klasser när tävlingscirkusen kommer igång igen.

Nyhetsbild

John lurades på 90 000 euro – vill varna andra för bedragare

NYKARLEBY Kolla och dubbelkolla, är John Hägers råd till den som köper maskiner över nätet. Själv blev han lurad på 90 000 euro när han köpte en skördetröska från Sverige.

Nyhetsbild

Låt dig inte skrämmas av lågt flygande jaktplan - Nu inleds Ilmataktiikka 20

Flygövningen Ilmataktiikka 20 pågår under perioden 18-22 maj.

Nyhetsbild

Besvikelse efter möte om flygtrafiken - "Det finns behov av trafik i höst"

Det finns behov av flygtrafik från Kronoby från och med i höst, men budet från Finnair var nedslående, säger Kronoby flyghangars vd Stig-Göran Forsman efter ett möte med bolaget på måndagen.

Nyhetsbild

Besvikelse efter möte om flygtrafiken - "Det finns behov av trafik i höst"

Det finns behov av flygtrafik från Kronoby från och med i höst, men budet från Finnair var nedslående, säger Kronoby flyghangars vd Stig-Göran Forsman efter ett möte med bolaget på måndagen.

Nyhetsbild

Flera församlingar hoppas på skriftskolläger – Jakobstad ställer in

Församlingarna går olika vägar när det gället sommarens konfirmationsläger. Bland annat Jakobstads svenska har valt att avstå.

Nyhetsbild

Jonas Granlund avslutar sin elitsatsning – motivationen räcker inte till

LÄNGDSKIDOR Långloppsåkaren Jonas Granlund lägger laggarna på hyllan. Motivationen räcker inte längre till för en helhjärtad satsning på längdåkningen. Nu prioriterar han hellre juridikstudierna i Umeå.

Nyhetsbild

Överhettat hjul orsakade markbrand i Nykarleby

Uppdaterad. En markbrand i Nykarleby spred sig snabbt och hotade en stuga.

Nyhetsbild

Även dagisbarnen återvänder – utepedagogik och små grupper prioriteras

Nu återvänder allt fler barn till småbarnspedagogiken. För att undvika smittspridning försöker man vara ute så mycket som möjligt.

Nyhetsbild

Nu är det bestämt: Enbart bokashi räcker inte

Enbart bokashi räcker inte för den som vill ta hand om hushållets bioavfall själv. Det fermenterade avfallet måste också efterkomposteras, slår avfallsnämnden på Ekoroskområdet fast.

Nyhetsbild

Fem års arbete bar frukt: Mirkas senaste innovation tar bort repor från mobilskärmar

Det finns hundratals miljoner repade smarttelefoner i världen. Mirkas senaste slipsystem kan ge de här telefonerna nytt liv utan skärmbyte.

Nyhetsbild

Nästan 1,8 miljoner kvar att fördela i ensamföretagarstöd i Jakobstadsregionen

De fem kommunerna i Jakobstadsregionen får bevilja nästan två miljoner euro i stöd åt ensamföretagare. I onsdags hade endast 170 000 euro beviljats.

Nyhetsbild

Kovjoki-Markby skola öppnar för att stängas: "Det är nu frågorna börjar komma"

NYKARLEBY Många lärare och elever vittnar om att det är skönt att få avsluta skolåret på plats. I en skola som ska läggas ner är det kanske extra viktigt.

Nyhetsbild

VIDEO: Asfalteringsarbetet i gång på väg 749

Den nya vägytan har börjat ta form mellan Jakobstad och Nykarleby. Se video från arbetet vid Skutnabba.

Nyhetsbild

Uppsökande ungdomsarbete tryggat i regionen – After Eight får stort stöd

After Eight får ett rejält stöd för sitt uppsökande ungdomsarbete. Det är regionförvaltningsverket som betalar ut pengarna.

Nyhetsbild

Lärare valdes i Nykarleby – och omplacerades

NYKARLEBY Bland annat stängningen av Kovjoki-Markby skola och beviljade tjänstledigheter gör att flera elever får bekanta sig med nya ansikten i höst.

Nyhetsbild

Därför seglar oljetankern iväg – företaget har inte fått ihop garantimiljoner som krävs

För att få lagra olja i Kanäs kräver Tullen tre miljoner euro i garantisumma. Det nybildade oljelagringsbolaget har inte fått ihop pengarna.

Nyhetsbild

I år är sommarjobben färre än normalt och osäkerheten stor

ÖSTERBOTTEN Coronaepidemin har ställt till det för många unga som vill ha sommarjobb. Det kan gå långt in på sommaren innan alla vet om de har jobb eller inte.

Nyhetsbild

Avstånd blir vardag då skolorna öppnar – "Eleverna får lära sig visa hänsyn"

Det blir mycket utomhusvistelse, avstånd mellan pulpeter och uppdelade skolgårdar när regionens lågstadier slår upp dörrarna igen på torsdag.

Nyhetsbild

Staden lånar en miljon till Nykarleby kraftverk – möjliggör satsning på infrastruktur

NYKARLEBY Stadstyrelsen i Nykarleby beslöt på måndagens möte att bevilja Nykarleby kraftverk ett långfristigt lån på en miljon euro.

Nyhetsbild

Vägarbete påverkar trafiken längs Nykarlebyvägen i flera veckor

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Trafiken längs väg 749, Nykarlebyvägen mellan Jakobstad och Nykarleby, störs av vägarbeten i några veckor framöver. Ställvis är bara ena körfilen i användning.

Nyhetsbild

Efter begäran: Arrendeavtal tas om i Nykarleby

NYKARLEBY Tomtpristaxorna borde ha behandlats i tekniska nämnden och inte i stadsstyrelsen. Därför görs processen nu om.

Nyhetsbild

LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara.

Nyhetsbild

Trög nystart i Nykarleby: "Vi måste ha fler kunder"

NYKARLEBY Restaurang Karlen var tänkt som en nystart för Bilal Göz med familj. Men som nyöppnad restaurang mitt i coronakrisen är det svårt att få kunderna att räcka till.

Nyhetsbild

Klart vem som leder Blue Fox i ettan – "Inget självklart beslut"

INNEBANDY Sedan en tid tillbaka står det klart att Blue Fox damer tar klivet till division ett. Nu har laget löst tränarfrågan och gjort klart med ett första nyförvärv.

Logga in för att följa orten