Nykarleby

Nyhetsbild

Många stannar hemma – bara simskolebarnen törs i vattnet

NYKARLEBY Stränderna där semesterfirarna trängdes i fjol gapar nu tomma. Simskolorna är en del av strandbilden oavsett väder och vind.

Nyhetsbild

Kunskapen om drönare bristfällig

Att ge sig upp i luften med en drönare kan vid första anblick verka som ett harmlöst nöje. Men med nöjet följer även regler och ett stort ansvar som alla inte är medvetna om.

Nyhetsbild

På sadeln från Vasa till Paris – 1676 kilometer för välgörenhet

Nykarleby Nykarlebyparet cyklade 1676 kilometer från Vasa till Paris. Cykelturen gjordes tillsammans med välgörenhetsgruppen Team Rynkeby.

Nyhetsbild

Joel Blomqvist är inte rädd för att satsa – "Jag visste redan som 10-åring att jag ville bli målvakt"

NYKARLEBY 17-åringen från Nykarleby är en snabbt växande talang. Joel Blomqvist har gått från Muik-spelare till juniorlandslagsspelare på bara några år och han tränar målmedvetet vidare.

Nyhetsbild

Peter Vesterbacka gästar när innovationscenter kickstartar i Nykarleby

Det som ännu i april var något av en dröm för entreprenörerna som då lade grunden till NIC, Nykarleby Innovation Center, blir verklighet i slutet av augusti.

Nyhetsbild

Ny uppvisning av Penttinen på Spa-Francorchamps

BANRACING Rory Penttinen rörde åter om i grytan på Spa-Francorchamps i helgen genom att i varvtiderna spöa sin teamkompis, den tidigare formel 1-föraren Roberto Merhi.

Nyhetsbild

Emely Hägers andra FM-medalj i sommar

TRIATHLON Emely Häger satsar i dag mer på triathlon än på löpning och det ger också utslag i resultatlistorna. I lördags tog hon sommarens andra FM-medalj.

Nyhetsbild

Ledarhunden en del av Majas familj – "Nova älskar att jobba"

Nykarleby Maja Renvall-Höglund ser ännu till viss del, men framtiden är oviss med den ögonsjukdom hon har. En ny trygghet har dock dykt upp i form av en ledarhund.

Nyhetsbild

Närpesborna minst dementa i landet – kanske

HÄLSA Österbotten har åter fått ett kvitto på att genetiken, levnadsvanorna och vården är bra för vår hälsa. Närpes toppar statistiken, men det finns en bred felmarginal.

Nyhetsbild

"När jag var ung förstod jag inte vilket ställe det var jag lämnade"

NYKARLEBY Thomas Brunell lämnade Ytterjeppo när han var 17 år gammal. Först i femtioårsåldern insåg han att Greffolsbacken är en magisk plats.

Nyhetsbild

Simskolebarnen vid Andra sjön får bildning i sjövett – Hjältinnan lär kaninen livräddning

NYKARLEBY En snabbkurs i livräddning ordnades för simskolans barn och föräldrar i Nykarleby av Folkhälsan på fredag förmiddag. Simbilen har kört runt i Österbotten under denna vecka och besökt simskolorna. Andra sjön var det sista stoppet.

Nyhetsbild

Inför lördagens Monåregatta: tio båtar är redan anmälda

NYKARLEBY Det blir folkfest i Monå i år igen. Allt från rökt lax och nypotatis till hoppborgar och trubadurer står på schemat.

Nyhetsbild

Caprilli ridskola bryter normen – ordnar ett ridläger bara för killar

NYKARLEBY För andra året i rad ordnar ridskolan Caprilli ett ridläger vid NURK avsett för pojkar. Killarna rider, skor hästar och bygger terränghinder.

Nyhetsbild

Merparten av företagarna i Nykarleby är nöjda med stadens service

NYKARLEBY Över 60 procent av företagarna anser att företagsklimatet i Nykarleby är ganska bra eller mycket bra. Det visar en färsk enkät som 65 personer i olika branscher svarat på.

Nyhetsbild

Hälften av församlingarna på minus – många församlingar i Österbotten kämpar med ekonomin

I Pedersöre rasade församlingarnas resultat i fjol. Även andra österbottniska församlingar kämpar mot det minskande antalet skattebetalare.

Nyhetsbild

Penttinen imponerade på Spa – var så snabb att han plockades av banan

BANRACING Med bara veckor kvar till sommarens och karriärens största tävling hittills slog Rory Penttinen till med en prestation av högsta klass.

Nyhetsbild

Jordbrukare från Nykarleby får presidentens pris – erkännande för mångårigt engagemang

NYKARLEBY Henrik Holm från Hirvlax har av Republikens President tilldelats Finlands Lejons Ordens förtjänstkors. Det är ett erkännande för mångårigt engagemang.

Nyhetsbild

Mikael Lillvik lämnar Prevex – Marko Nylund ny vd på Nykarlebyföretaget

NYKARLEBY UPPDATERAD. Marko Nylund har utnämnts till ny vd på Prevex. Efter femton år som vd har Mikael Lillvik valt att lämna företaget.

Nyhetsbild

Lyckominut gav Esse IK segern över NIK

FOTBOLL En gyllene stund med två mål på en minut gav Esse IK veckans andra seger mot Nykarleby IK. Den här gången på NIK:s hemmaplan, Skogsvallen.

Nyhetsbild

Österbotten på sociala medier – Influencervärlden tas ner till kommunal nivå

Sociala medier 13 österbottningar lyfter fram sina hemkommuner på sociala medier under sommaren. Organisationen Aktion Österbotten grundade ett sommarprojekt för att lyfta fram Österbotten och göra kommunerna mer synliga på sociala medier.

Nyhetsbild

Monå får besöksgård – dörrarna öppnar i dag

NYKARLEBY Under flera månaders tid har Terhi Frilund arbetat hårt för att kunna förverkliga sina drömmar. Under lördagen öppnar Moon ranch för allmänheten.

Nyhetsbild

Nykarleby Kraftverks nya turbin har anlänt

I går monterades kraftverkets nya turbin. Arbetet sammanföll med en gjutning som också krävde specialarrangemang i trafiken kring kraftverket.

Nyhetsbild

Nykarlebys ljuspark smygöppnar – bygget närmar sig slutskedet

NYKARLEBY Byggprojektet i Nykarleby som pågått under de senaste åren börjar snart hitta ett ljus i tunneln. Ljusparken går till viss utsträckning att besöka redan nu.

Nyhetsbild

Lisa Palm blir specialmedarbetare åt justitieminister Henriksson

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har utsett tre specialmedarbetare. En av dem är Nykarlebybördiga Lisa Palm.

Nyhetsbild

Turbin levereras till kraftverket i Nykarleby – bron avstängd i nästan ett dygn

NYKARLEBY Kraftverksbron i Nykarleby kommer att vara stängd ett knappt dygn från och med onsdag kväll.

Nyhetsbild

Mirka ska bli bättre på att återvinna värme och vatten

NYKARLEBY Jeppoföretaget Mirka kommer att återvinna värme och vatten vid slipmedelsfabriken i Jeppo mer effektivt från och med början av 2020. Vattenåtervinningen beräknas spara cirka 40 000 kubikmeter vatten varje år.

Muik testar utländska backar – schweiziska tvillingbröder till Nykarleby

ISHOCKEY Två unga schweiziska backar ska försöka spela till sig ett kontrakt med Muik.

Nyhetsbild

Kovjokiföräldrar sneglar på Pedersöreskolor: "Det är närmare"

NYKARLEBY När Kovjoki-Markby skola stängs far många elever till Pedersöreskolor, enligt föräldern Robin Heselius. Han har samlat in en namnlista som berör 30 barn i byarna.

Nyhetsbild

Stina jobbar med röster på scenen – "Alla förtjänar att höras"

Att jobba med unga studerande är det bästa med att vara lektor i skådespelarkonst. Stina Engström lär sig mycket om normkritik och medföljande utmaningar. "Vi måste bli mer inkluderande", säger hon.

Nyhetsbild

Sjukhemmet breddar med heldygnsomsorg – får utmärkelse

NYKARLEBY Nu är det klart. Från och med hösten kan Nykarleby sjukhem erbjuda heldygnsomsorg även för de klienter som beviljas servicesedlar från social- och hälsovårdsverket.

Nyhetsbild

Nykarlebyförare tävlade i Estland

MOTORSPORT Mathias Hertén blev 5:e och brodern Viktor 13:e i Legendstävlingarna i Estland.

Nyhetsbild

Framgångsrikt för nejdens ekipage i Nykarleby

RIDSPORT På lördagen ordnade Nykarleby Ridklubb, NURK, en träningstävling i terränghoppning.

Nyhetsbild

Europarekord slogs i Nykarleby – Europas längsta syriska falafelrulle rullades ihop på torget

NYKARLEBY På drygt 72 meter slog lördagens falafelrulle den tidigare europeiska rekordlängden med 20 meter. Naser Alozoun höll i trådarna för rekordförsöket och han är oerhört lycklig över resultatet.

Nyhetsbild

Älgkrock längs med riksåttan i Munsala – inga personskador

NYKARLEBY Strax efter klockan 01 på lördag kom larmet om en älgkrock längs med Riksväg 8 i Nykarleby.

Nyhetsbild

Granfors för tuff för NIK utan Kula

FOTBOLL Ingen Kula på plan, en Jonas Granfors i storform och en dålig första halvlek gjorde att Kaskö IK kunde åka iväg med tre poäng från Nykarleby.

Nyhetsbild

Kårkullapappa tar strid – "Klienter måste få leva fullt ut"

JAKOBSTAD Kim Stenvik oroas över kommunernas plan att ta över Kårkullas verksamhet. Kårkullapolitiker ser i sin tur utredningen som befogad.

Nyhetsbild

Kärleken är evig – "För oss är Kovjoki årets by varje år"

NYKARLEBY Talkoandan och gemenskapen är det bästa med årets by enligt invånarna själva. De visar prov på både och då de en mulen eftermiddag samlas för att berätta om varför Kovjoki är bäst.

Nyhetsbild

Partigrupperna eniga: Staden får lov att samarbetsförhandla

NYKARLEBY Förutom skolstängningarna behandlades även en annan brännande fråga på torsdagens fullmäktige i Nykarleby, nämligen ekonomin.

Nyhetsbild

Frostdahl anklagar styrelsen för mutbrott – vill pröva beslut om hängbro

NYKARLEBY Jan-Erik Frostdahl (SFP) vill utreda om stadsstyrelsen gjort sig skyldig till mutbrott i fallet med hängbron i Ytterjeppo. Han vill även pröva förtroendet för beslutsfattarna i fråga.

Nyhetsbild

Nykarleby går in för skolstängningar

NYKARLEBY Efter en utdragen diskussion togs beslutet: staden har för avsikt att stänga Kovjoki-Markby skola från och med hösten 2020 och Hirvlax skola hösten 2022.

Nyhetsbild

Beslut om Storbötet sköts upp på grund av misstänkt jäv – igen

NYAKRLEBY Förvåningen var påtaglig när styrelseordförande Maria Palm föreslog att godkännandet av delgeneralplanen för Storbötet återigen skjuts upp. Orsaken: misstänkt jäv.

Nyhetsbild

Regionens klimatstrategi uppdateras – strategigruppen vill höra invånarna

Efter tio år får klimatstrategin för Jakobstadsnejden en ny uppdatering. Nu ska invånarnas röster höras inför beredningen.

Nyhetsbild

I väntan på domstolsbeslut: Bygget av hängbron lagt på is

NYKARLEBY Det blev ingen förlikning med Urakointi M.Rautio gällande förnyandet av Ytterjeppo hängbro. I stället inväntas nu beslut från marknadsdomstolen.

Nyhetsbild

Gösta Willmans sista projekt från tiden som stadsdirektör – "Ville hjälpa till med något konkret"

NYKARLEBY Dagcentret Hyddan i Nykarleby har fått en veranda med rullstolsramp till sin bakgård. På onsdagen blev den invigd av Gösta Willman.

Nyhetsbild

André kom undan lastbilsolycka med skrapsår – "Jag förstår inte att jag lever, det gör ingen annan heller"

NYKARLEBY/JAKOBSTAD André Gripenberg körde en välbekant rutt under måndagskvällen, men tog en annan väg än den han vanligen brukar ta. Längs Jeppovägen kom två kurvor han inte beräknat att skulle vara så pass branta som de var.

Nyhetsbild

Mörk prognos för Nykarleby – "Alla sektorer måste spara"

NYKARLEBY Budgetprognosen visar 2,3 miljoner euro sämre än budgeterat i Nykarleby. Orsakerna är oväntat höga vårdkostnader och minskade skatteintäkter.

Nyhetsbild

Straffmål av Kula – poäng för NIK

FOTBOLL NIK tog en skön bortapoäng mot Sundom. Poängfixare var Thomas Kula som kvitterade på straff i 67:e minuten.

Nyhetsbild

Penttinen 16 sekunder från pallplats på Nürburgring

BANRACING Helgens långlopp bjöd på folkfest med 230 000 åskådare, växellådsproblem för Rory Penttinen och en riktig nagelbitare.

Nyhetsbild

I väntan på domstolsbeslut: Arrendet höjs inte

NYKARLEBY Besvären mot arrendehöjningarna vid Andra sjön i Nykarleby bar frukt. Åtminstone för ett år framåt.

Nyhetsbild

Lastbilschaufför överlevde svår trafikolycka i Jeppo – "Han hade änglavakt"

NYKARLEBY En lastbilschaufför krockade med en elstolpe i samband med en dikeskörning. Hytten krossades så brutalt att det är otroligt att chauffören lever, enligt brandförman.

Logga in för att följa orten