Nykarleby

Nyhetsbild

Muiktränare tror på övre halvan: "Bättre och bredare trupp än i fjol"

ISHOCKEY Efter den tunga första säsongen i Finlandsserien siktar Muik Hockey nu på att nå den övre halvan. Marcus Ittonen säger att träningssäsongen har varit bra och att Muik har lyckats med nyförvärven. Truppen är bredare än förra säsongen, men vissa spelare är viktigare än andra.

Nyhetsbild

Vargstängslet hjälpte inte pälsfarmare i Sorvist – "Är vår näring något värd alls?"

NYKARLEBY Tre österbottniska pälsfarmer har på kort tid utsatts för vargattacker och nu oroar sig branschen för hur det ska bli i vinter. Elstängsel vore rätt lösning, säger jaktchefen.

Nytt serviceboende klart i Nykarleby

NYKARLEBY Attendos nya enhet för serviceboende, Kaarlepori, har färdigställts i Nykarleby. Enheten har 30 platser och 30 enkelrum.

Nyhetsbild

Domkapitlet godkände Anderssén och Sundstén

NYKARLEBY Båda sökandena till kyrkoherdestjänsten i Nykarleby har förklarats behöriga.

Nyhetsbild

Vargar dödade farmrävar i Sorvist och Purmo

Natten mellan lördagen och söndagen attackerade vargar rävfarmer i Nykarleby och Pedersöre. Två rävar dog och fyra skadades svårt i vargattackerna.

Nyhetsbild

Pensalabo bäst i rapasprutet

MOTORSPORT "Rapan" flög över Måtarsberget på lördagen. Rasmus Häggblom behärskade det besvärliga föret bäst och kan nu titulera sig Rapakung modell 2018. Det var hans första seger i den allmänna klassen i Jeppo.

Nyhetsbild

Festa med författare på Scala

NYKARLEBY Peter Sandström, Eva-Stina Byggmästar och Gurli Lindén, alla finns de på plats under Marginal förlags fest i Nykarleby, där också bokaktuella Anita Wikman uppmärksammas.

Nyhetsbild

Henrik och Heléne sjunger i kyrkan: "Vi har inte gjort många duetter tidigare"

JAKOBSTAD/NYKARLEBY För Henrik Åberg kretsar det mesta kring Elvis, men nu sluter han under tre konserter upp kring "Ett litet ljus" med Heléne Nyberg. En duett som de har framfört i svenska "Bingolotto".

Nyhetsbild

Världen är så stor – varför finns det inte plats för flyktingar?

RECENSION Wasa Teaters interaktiva föreställning "Världen är så stor" väcker många tankar och känslor kring maktlöshet och medmänsklighet.

Nyhetsbild

Tommi Nyvall trea i Legends Cup

MOTORSPORT Svenska Legends Cup har gått i mål. Nykarlebyföraren Tommi Nyvall fick inte bestiga den högsta pallen, men det blev ändå en plats på podiet. Nyvall slutade trea.

Nyhetsbild

Muik vann genrepet – två nya backar aktuella

ISHOCKEY Nästa helg inleds Finlandsserien för Muiks del. På torsdagskvällen spelade laget sin sista träningsmatch mot IFK Lepplax. Det blev seger med 7-4.

Nyhetsbild

Få vill påverka inom kyrkan – svårt ragga kandidater till höstens val

Församlingarna i regionen kämpar för att locka kandidater till församlingsvalet. Få vill sätta ner sin tid på att fatta tuffa beslut.

Nyhetsbild

Hoijar bygger nya parhus – egnahemsbyggen slår bottenrekord i Nykarleby

NYKARLEBY Korsholmsföretaget Byggnads Ab Hoijar har precis inlett sitt sjunde byggprojekt i Nykarleby. Det är tre parhus, som ligger ett stenkast från de tre parhus som blev inflyttningsklara i april.

Nyhetsbild

Varmans förenar tre generationer Sundqvist

MOTORSPORT De fyra varmansbilarna som står i en prydlig rad på gårdsplanen berättar egentligen allt. Hos Sundqvists i Munsala gillar man motorsport. Och intresset går i arv, från generation till generation. Kevin Sundqvist, 6, missar sällan en tävling när pappa Anders och farfar Christer kör.

Grönt för båthusbyggen ute på Laxön i Vexala

Vexala samfälligheter har beviljats ansökt undantag för att på Hamngrundet ute på Laxön i Vexala bygga nio båthus med en sammanlagd våningsyta på 488 kvadratmeter.

Nyhetsbild

Dött lopp i debatt om pälsnäringen i Nykarleby

NYKARLEBY Djurrättsaktivister är djurrättsaktivister och pälsdjursuppfödare är pälsdjursuppfödare och aldrig mötas de två. Det visades ännu en gång då Svenska Yle hade bjudit in till en direktsänd debatt i Nykarleby på tisdagen.

Nyhetsbild

Böcker i tyg och rosor med lyster

NYKARLEBY Pia Kortell Bergmark, med rötterna stadigt i Öjamyllan, tycker om att läsa. Det föll sig därför naturligt för henne att göra bonader föreställande bokhyllor.

Nyhetsbild

Jack Vreeswijk och Fredrik Furu gör Finlandsturné tillsammans

När Jack Vreeswijk och Fredrik Furu turnerar tillsammans i november kommer de till bland annat Jakobstad, Vasa och Karleby.

Nyhetsbild

Händer i dag: Pälsnäringen debatteras i Nykarleby

NYKARLEBY I dag, tisdag, ordnar Svenska Yle en debatt om pälsnäringen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Blue Fox vidare i cupen

INNEBANDY Blue Fox herrlag är vidare till tredje omgången av Finlands cup. Detta efter vinst 2–1 mot SB Vaasa i den avgörande matchen.

Nyhetsbild

Bara roligt för barn och personal på kielistigen

– Det är bra för att det är så roligt, svarar Liné på frågan vad hon tycker om att det i hennes dagis talas finska då och då under dagen.

Nyhetsbild

VIDEO: Se hur Mimmi lär sig hitta svamp

Tanja Eriksson lär hundar hitta kantareller. I videon är det hennes egen jack russellterrier Mimmi som tränas till att hitta den eftertraktade svampen.

Nyhetsbild

Statsvetare i Vasa tippar valresultatet: "Det finns en beställning på vänsterns politik"

VASA Statsvetaren Thomas Karv har under kvällen tippat valutgången på Twitter. Enligt hans tippning, som till viss del går hand i hand med vallokalsundersökningarna, skulle Vänsterpartiet göra ett toppenval. Karv tror också att Sverigedemokraterna går framåt trots vallokalsundersökningens siffror.

Nyhetsbild

Stopp för strandpromenad till Kuddnäs

NYKARLEBY Planerna på att bygga en älvnära strandpromenad som binder samman ljusparken med Kuddnäs har stoppats i Nykarleby.

Nyhetsbild

Personbil krockade med rådjur – Djuret ännu inte hittat

NYKARLEBY Vid 21-tiden på fredagskvällen hoppade ett rådjur upp på riksåttan vid Ytterjeppo. En bilist hann inte bromsa utan körde rakt in i djuret.

Nyhetsbild

M-market bjöd på avskedskaffe – butikslokalen blir Sale vid nyår

NYKARLEBY På fredag bjöd köpkvinnan Yvonne Lönnqvist på tack och hej kaffe i sin butik som stänger för gott på onsdag. Vid årsskiftet öppnas en Sale-butik i fastigheten som KPO köpte i våras.

Nyhetsbild

Nykarleby får Sale-butik

NYKARLEBY Handelslaget KPO planerar att öppna en Sale-butik på Topeliusesplanaden i Nykarleby. Butiken öppnar i slutet av året.

Nyhetsbild

Heidi Kronqvist blir ny arbisrektor i Nykarleby

NYKARLEBY Heidi Kronqvist heter Nykarlebys nyvalda arbisrektor. Hon valdes enhälligt av välfärdsnämnden på torsdag kväll.

Nyhetsbild

Nytt modersmålsprov i studentexamen – "Upplägget är spännande"

NYKARLEBY Modersmålsprovet i studentexamen förnyas. Förutom att provet för första gången skrivs i digital form, så ändrar även uppbyggnaden.

Nyhetsbild

Kris inom pälsnäringen – Kaj Wik: "Minst 150 farmare slutar"

Med facit från den pälsauktion som pågår i Köpenhamn räknar flera inom branschen att minst 20 procent av de österbottniska pälsfarmarna slutar då årets skinnskörd är bärgad.

Nyhetsbild

De bjuder in till åktur i rullstol

På fredag är det inte bara marknad i Nykarleby. Alla de som besöker marknaden får därtill testa sina gränser, eller hur det känns att ta sig fram i rullstol eller göra en stadspromenad utan att se.

Nyhetsbild

Yle: Fredric Portin slutar på elitnivå

ORIENTERING Fredric Portin slutar som orienterare på elitnivå. Detta enligt Yle.

Muik vann mot S-Kiekko

ISHOCKEY Muik vann med 9–6 (4–3, 1–0, 4–3) mot S-Kiekko i Finlands cup i ishockey. Detta inför 218 åskådare.

Nyhetsbild

Lägre tröskel till arbetsrummen än till gallerien

JAKOBSTAD/KARLEBY/KRONOBY/NYKARLEBY/PEDERSÖRE Om en vecka sätts årets Konstrundan i rullning. Under den håller utvalda konstnärer och konsthantverkare öppen ateljé.

Nyhetsbild

Alla åtal mot rektorn förkastades i hovrätten

NYKARLEBY Nykarlebyrektorn som åtalats för flera fall av sexuellt utnyttjande av barn har friats av Vasa hovrätt.

Nyhetsbild

Mia Anderssén-Löf har forskning som sticksöm

Mia Anderssén-Löf tvekade inte att söka kyrkoherdetjänsten, då hon fick reda på att den var ledig. Därtill blev hon uppringd av Nykarlebybor som uppmanade henne att söka tjänsten.

Nyhetsbild

Församlingsborna avgör valet av kyrkoherde

Det första kyrkoherdevalet i Nykarleby församling sker om en månad. Och det är församlingsborna som avgör om det är Ulf Sundstén eller Mia Anderssén-Löf som blir ny kyrkoherde efter Lars-Johan Sandvik.

Nyhetsbild

Ulf Sundstén ser outnyttjad potential i Nykarleby församling

NYKARLEBY Men drygt två år kvar till pensionen vill Ulf Sundstén se om han som kyrkoherde lyckas förverkliga den potential han ser att finns i Nykarleby församling som helhet.

Nyhetsbild

Flén gav över klubban till Kronqvist

NYKARLEBY Det rådde stor enighet när det gäller bytet av ordförande för fullmäktige i Nykarleby, där Elli Flén på torsdag lämnade över klubban till Bo Kronqvist. Men desto större var oenigheten kring budgetramen för nästa år, som både Jan-Erik Frostdahl och Stefan Grahn ville remittera tillbaka till styrelsen för ny beredning.

Nyhetsbild

Ny grupp kring vargen möts av skepsis i Nykarleby

Någon lokal samarbetsgrupp kring vargreviret i Nykarleby kunde inte bildas, åtminstone inte efter ett tre timmar långt möte som Finlands viltcentral hade kallat till i onsdags.

Nyhetsbild

Nu görs Vexalaboden om till bostäder och kiosk

VEXALA För ett par veckor sedan köpte Hj. Bertula & son den gamla butiksfastigheten i Vexala av konkursboet. Arbetet att bygga om fastigheten är redan i full gång.

Nyhetsbild

Minkutsläpp i Sverige oroar inte Ingman: Vi litar på polisen

NYKARLEBY För en knapp vecka sedan släpptes 5 000 minkar ut från en minkfarm nära Hjo, Sverige. Samtidigt befriade de radikala aktivisterna ett tiotal hästar ur sina hagar i närheten av minkfarmen.

Nyhetsbild

Yle: Viktor Hertén lägger av – motivationen räcker inte till

MOTORSPORT Viktor Hertén lägger av med snöskotercross. Så sent som förra säsongen fick föraren från Vexala i Nykarleby chansen att köra snöskotercross som proffs i USA.

Nyhetsbild

Folk väntar på tvåkärlssystemet - trenden med bokashi intresserar också

NYKARLEBY Jodå, man får också i fortsättningen sätta bioavfallet i en plastpåse. Men det går också bra att använda en flingkartong.

Nyhetsbild

En miljon mindre i skatter svider i Nykarleby – investeringar ska synas

Den nyaste skatteprognosen pekar mot ett nytt svidande förlustår för Nykarleby, där skatteintäkterna väntas bli en miljon euro lägre än vad prognosen visade så sent som i maj.

Nyhetsbild

Frostdahl redo för ett tredje försök att nå riksdagen

Steven Frostdahl som kandiderat för de svenska socialdemokraterna i de två senaste riksdagsvalen har sagt ja till ett tredje försök. Därmed tar han upp kampen med FSD:s ordförande Viktor Kock som också har siktet inställt på att nå riksdagen från Vasa valkrets.

Nyhetsbild

Mathias Hertén vann i sin comeback

MOTORSPORT Mathias Hertén vann den femte deltävlingen i Legends Trophy som kördes i Kemora i helgen. Det var samtidigt Nykarlebyförarens comeback efter den fotskada som han ådrog sig tidigare.

Nyhetsbild

Vägdirektör: Chansen att få pengar till riksåttan minskar om förslaget inte ändras

ÖSTERBOTTEN Sträckan Vasa-Karleby skulle behöva tjugo omkörningsfiler och planskilda korsningar. Tiotals miljoner euro behövs, men chanserna minskar med ministeriets förslag.

Nyhetsbild

Blue Fox satsar hemvävt – tuff tvåa väntar

INNEBANDY Om en månad går startskottet för division två i innebandy. Blue Fox har haft laget spikat sedan tidig försommar. Och fastän bårävarna halkat en trappa ner i seriesystemet är det inget fel på lagets träningsiver.

Nyhetsbild

Sju vill bli arbisrektor i Nykarleby – val om två veckor

NYKARLEBY Tjänsten som arbisrektor i Nykarleby har lockat sju sökande. Betydligt fler, eller 42 personer, söker tjänsten som kurssekreterare.

Logga in för att följa orten