Nykarleby

Nyhetsbild

Ingen vill ta över Berras – servicen fortsätter tills vidare

NYKARLEBY Det har gått ett halvt år sedan Bertel Holmlund som driver Berras Bestis i Munsala annonserade om att hans affärsrörelse är till salu. Ännu har ingen nappat.

Nyhetsbild

Veterinär: Kyl inte hunden för snabbt

NYKARLEBY

Hundar svettas inte på samma sätt som människor och blir lätt överhettade. Samtidigt är det viktigt att inte kyla hunden för snabbt om den drabbas av värmeslag.

Nyhetsbild

Daniel Eng bor och jobbar i sin husbil: "Friheten är det bästa"

NYKARLEBY När Nykarlebybon Daniel Eng blev utan lägenhet köpte han sig en husbil, och flyttade in i den. Han uppskattar friheten och sover i husbilen även när det är isande kallt.

Nyhetsbild

Monäsrodden är mer än bara båtar

NYKARLEBY Snart vankas det rodd igen med start från bryggan i Monäs. För alla båtentusiaster är det ett ypperligt tillfälle att själv delta eller spana in allmogebåtarna.

Nyhetsbild

Stugägare får el och fiber – men inte alla

NYKARLEBY Just nu dras el- och fiber till tre holmar utanför Klubbskata i Monäs. Stugägare Björn Westerberg blir utan fiber, han är besviken.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Rådjurskrock på Riksväg 8 – inga personskador

NYKARLEBY Ett rådjur fick sätta livet till då det krockade med en bil på Riksväg 8 på lördagskvällen. Bilisten klarade sig oskadd.

Nyhetsbild

Fästingarna skapade förtret vid sommarparadiset

NYKARLEBY Fästingar trivs i fuktigt klimat och högt gräs. Honorna kan bära på upp till 2000 ägg, och om klimatet är gynnsamt utvecklas alla till fullvuxna fästingar. Gunvor Luukkonen har i många år aktivt försökt få bort dem och fört anteckningar över hur många hon hittat vid sin sommarstuga.

Nyhetsbild

Nordstjärnan och Skarven segrare i Monåregattan

NYKARLEBY Tio tävlande allmogebåtar och ett par hundra besökare fanns på plats vid Hällon i Monå under lördagseftermiddagen då det var dags för årets upplaga av Monåregattan. Nordstjärnan gick segrande i klassen för större båtar och Skarven bland de mindre.

Nyhetsbild

Regnområden sig norrut från Korsholm och Vörå – Använd dimljus om du kör i kraftiga regnskurar

Kraftiga regnskurar rör sig i Österbotten. Regnområdet nådde precis Vörå och är på väg norrut.

Nyhetsbild

Hela byn på talko när Monåregattan väcks till liv

MONÅ En nästan utdöd tradition livas upp på lördagen. Då ordnas Monåregattan för sextonde gången, och i år har byborna satsat stort.

Nyhetsbild

Andra Sjön får brygga för funktionshindrade

NYKARLEBY En brygga som ska lämpa sig för både personer med funktionshinder och för gästande båtar byggs vid Andra sjön.

Nyhetsbild

"Talkoandan är stark i Jeppo"

NYKARLEBY Jeppos UF-lokal har över hundra år och flera renoveringar på nacken. Nu snyggas fasaden upp med hjälp av talkoarbete som en del av leaderprojektet Björken och Stjärnan.

Nyhetsbild

Bara 100 meter för Anna Julin

Friidrott IF Nykarlebynejdens Anna Julin jagade in i det sista en tid som skulle ha gett henne rätt att starta på 200 meter i FM, men nu blir det ändå bara 100 meter för hennes del i Jyväskylä nästa vecka.

Nyhetsbild

Jehovas vittnen bygger ny sal i Munsala – sajt samlar 2000 talkoarbetare

MUNSALA Inom några månader ska en ny Rikets sal stå klar i Munsala. Men först måste den gamla och större byggnaden jämnas med marken. Allt utom pålgrundläggningen görs av Jehovas vittnen från olika områden som kommit till Österbotten för att bygga salen.

Nyhetsbild

Västkustloppet gav blandade resultat

NYKARLEBY Under veckoslutet hölls det årliga Västkustloppet på Falkenbergs motorbana. Tommi Nyvall och Mathias Hertén deltog.

Nyhetsbild

Grannar negativa till gångstig

NYKARLEBY Flera anmärkningar har kommit in mot den gångstig som planeras mellan Ljusparken och Kuddnäs.

Nyhetsbild

Svedberg och Topelius – barn av samma anda

NYKARLEBY Skolmuseet i Storsved i Munsala har både anrik historia och framtida potential. Leaderprojektet Björken och Stjärnan och föreningen Finlands svenska skolmuseum uppmärksammar nu kopplingen mellan Zacharias Topelius och skolans grundare Anders Svedberg.

Nyhetsbild

Man drunknade i Nykarleby

UPPDATERAD Strax före klockan 17 på söndagen fick larmcentralen i Vasa samtal om att en person hamnat i vattnet i Nykarleby.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Mingla med Topeliuskännare: "Man kan inte tröttna på Topelius"

NYKARLEBY Breven som Zacharias Topelius och hans mamma skrev till varandra ger en unik inblick i inte bara deras liv, utan också livet i Nykarleby. I augusti kan du diskutera dem med sakkunniga.

Nyhetsbild

Ger ut en bok för vuxna hästflickor

NYKARLEBY Efter sin praktik på svenska Novellix visste Frida Svarvar från Nykarleby att det är på förlag hon hör hemma. Nu ger hon ut en bok med texter av fyra finlandssvenska skribenter.

Nyhetsbild

Tordis kontaktades av galleri i Rom: "Hur hittade de mig? Ingen aning"

NYKARLEBY Ett överraskande mejl från Rom ledde till den största upplevelse som Tordis Ekman haft inom konsten. Hon berättar om den, och om sin utställning i Nykarleby.

Nyhetsbild

Bil började brinna mitt under färden nära Nykarleby torg

NYKARLEBY Vid 22.20-tiden på torsdagskvällen började en personbil brinna nära torget i Nykarleby.

Nyhetsbild

ÖT rättar

NYKARLEBY Ett evenemang har fått fel datum i tidningen denna vecka.

Nyhetsbild

Ljusparken växer på flera nivåer

NYKARLEBY Sten för sten växer Ljusparken fram. Nästa vecka görs de första planteringarna.

Nyhetsbild

Veterinären Henrik Storgård: "Den ena dagen är inte den andra lik"

NYKARLEBY Efter närmare 40 år i branschen går kommunalveterinären Henrik Storgård i pension. Det bästa med yrket har varit mångsidigheten.

Nyhetsbild

Speltiden viktigare än rollen för Leo Komarov

ISHOCKEY Det viktiga är att jag får speltid, inte vilken roll jag har i laget. Det säger Leo Komarov som flyttar till New York i höst. Hans nya klubb i NHL är dock inte Rangers utan Islanders.

Nyhetsbild

Magiskt möte mellan verklighet och saga

RECENSION ”Den eviga sommaren” är en varm och berörande pjäs som väcker många känslor. En fullträff i bästa tänkbara miljö.

Nyhetsbild

Festtåg och folkdans – vädra din folkdräkt i Nykarleby

NYKARLEBY Har du en folkdräkt hemma? Ta den på dig eller med dig och besök Nykarleby 5 augusti. Då ordnas evenemanget "Vädra din folkdräkt" som arrangeras av Mikaela Smedinga och Jessica Krohn inom ramarna för projektet "Kan själv! Nya tappningar inom hantverk och hemlagat".

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Toivonen ny miljöinspektör i Nykarleby

NYKARLEBY Filosofie doktor Janne Toivonen har valts till ny miljöinspektör i Nykarleby. Sammanlagt nio personer sökte tjänsten.

Nyhetsbild

Simone Wiklund grät efter comebacken – "Det var så himla kul att kunna springa igen"

FRIIDROTT Känslorna tog överhanden, när Simone Wiklund gjorde comeback på 400 meter i tisdags. Det var egentligen inte så konstigt. Såväl sommaren 2016 som 2017 gick nämligen i stöpet.

Nyhetsbild

Tjuv byter nytt mot gammalt i Jeppo – pågått i fem år

JEPPO Kan man kalla det stöld om man får någonting tillbaks? Det kan en fråga sig när en ny och slipad yxa byts mot en gammal rostig. Många i Jeppo har råkat ut för en annorlunda tjuv som byter ut eller stjäl arbetsredskap.

Nyhetsbild

Leo Komarov till Rangers?

ISHOCKEY Leo Komarov kan bli lagkamrat med den svenske målvakten Henrik Lundqvist i höst - om det färska ryktet om Nykarlebybons nya klubbadress håller streck.

Nyhetsbild

En sagovandring i ull – promenera i Nykarlebys hallonsnår

NYKARLEBY Bland virkade hallon och hallonblad kan man snart gå på sagovandring i Nykarleby. Inom ramarna för projektet "Kan själv!" ordnas nu för andra gången en sagovandring i Nykarleby. I år är utgångspunkten för vandringen Topelius saga Hallonmasken.

Nyhetsbild

Evig sommar i den lyckliga staden

NYKARLEBY En magisk plats kallar Anci Holm platsen där hennes och Lars Huldéns Topeliuspjäs har urpremiär på söndag. När den tidiga kvällsolen silar genom löven på Kuddnäs i Nykarleby är det lätt att hålla med henne.

Nyhetsbild

Fil och fusioner – mejeriandelslaget Milka får egen historik

Enilett och långfil är två produkter som bland många andra förknippas med mejeriandelslaget Milka. Nu finns Milkas historia från 1980 till 2014 nedskriven av Leif Sjöholm.

Nyhetsbild

Ungdomarna skadades svårt i MC-olyckan i Nykarleby

NYKARLEBY Krocken mellan en lätt motorcykel och en taxi i Nykarleby var synnerligen kraftig, enligt polisen. Polisen utreder händelseförloppet har ännu inte hört de inblandade ungdomarna, delvis på grund av att den misstänkte föraren ännu är svårt skadad.

Markbrand i Nykarleby – brandorsaken oklar

NYKARLEBY En markbrand bröt ut ungefär sex kilometer norr om Nykarleby centrum under eftermiddagen.

Nyhetsbild

Krock i Nykarleby – 13-åring och 16-åring skadades

NYKARLEBY På tisdagen small det till i centrum av Nykarleby då en lätt motorcykel krockade med en taxi. Polisen misstänker motorcyklisten för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Nyhetsbild

Kuddnäs museum öppet för publik igen: "Vi har uppfyllt vår historiska plikt"

NYKARLEBY Cirka 700 personer fanns på plats när Kuddnäs museum återinvigdes efter den omfattande renoveringen. Stadsdirektör Gösta Willman höll tal: "Det har varit en lyckad dag".

Nyhetsbild

Glassköp ledde till plåtskador

YTTERJEPPO En bilist saktade in för att köpa glass strax före Ytterjeppokorsningen. Bilisten bakom noterade inbromsningen, det gjorde dock inte bilföraren som kom därefter. Hen körde in i bilen framför.

Nyhetsbild

Tekniska nämnden vill satsa på Lundagatan

NYKARLEBY Eftersom skolskjutstrafiken styrs till Topeliusesplanaden behöver Residensgatan inte åtgärdas ännu. Därför föreslår tekniska nämnden att investeringsprojekten för år 2018 omprioriteras.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kilen i Sideby fyller 50, pjäsen om Zacharias Topelius har premiär på Kuddnäs i Nykarleby och i Maxmo ordnas välgörenhetsloppet Spring undan cancer 2.0. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Älgkrock i Jeppo – inga personskador

JEPPO En personbilist krockade med en älg längs Östra Jeppovägen vid 12-tiden på lördagen.

Nyhetsbild

Favoriterna höll i Vexala

NYKARLEBY IF Minkens årliga nationella tävling ordnades i Vexala. 209 deltagare startade i 33 olika tävlings- och motionsklasser.

Nyhetsbild

Åsna deltar i midsommardrama på Hummelholmen

NYKARLEBY På midsommarafton arrangeras ett drama på Hummelholmens lägerområde i Monäs. Dramat baseras på dikten Stefanussviten av Trygve Eriksson.

Nyhetsbild

Polskt företag blir Prevex

NYKARLEBY År 2016 köpte Prevex upp företaget Winkiel i Polen. Sedan dess har Prevex förberett sitt förvärv på en nystart. Nu är omstruktureringen klar och som ett tecken på det byter Winkiel namn till Prevex Poland.

Nyhetsbild

Markku Yliaho fyra på Ahvenisto

MOTORSPORT Markku Yliaho hade en ny motor under huven under den andra dagens Legendstävlingar på Ahvenisto. Trots en fjärde plats i det andra heatet är han inte riktigt tillfreds med bilen – och resultatet.

Logga in för att följa orten