Nykarleby

Nyhetsbild

Nio båthus får byggas ute på Laxön i Vexala

NYKARLEBY Nio stycken båthus på ett bräde beviljades bygglov av miljö- och byggnadsnämnden i Nykarleby i förra veckan.

Nyhetsbild

Vasa andelsbank stänger kontor i Smedsby och Oravais

Vasa andelsbank stänger bankkontoren i Smedsby och Oravais och begränsar tillgången till kassatjänster i kontoren i Nykarleby, Vörå, Malax och Närpes.

Nyhetsbild

Ny biträdande rektor och lärare valda i Nykarleby

NYKARLEBY På måndagen gjorde rekryteringsgruppen sina val av biträdande rektor till Zachariasskolan och av en rad lektorstjänster i samma skola.

Nyhetsbild

Berras upphör som postombud – "Det ger inga inkomster"

NYKARLEBY Sedan första februari är Berras i Munsala inte längre ombud för Posten i Finland. Däremot fortsätter man som ombud för Matkahuoltos pakettjänster.

Nyhetsbild

Video: Här fintar han motståndarna totalt – klippet från Blue Fox-matchen sprids som en löpeld

INNEBANDY En kort videosekvens från Blue Fox seriefinal mot SB Paapat i söndags har väckt stor munterhet på nätet. Det är blåräven Johannes Vähäkangas som snyggt lyckas finta två motståndare – som sedan krockar med varandra.

Nyhetsbild

Sparvboets 100-års fest berörde många i Nykarleby

NYKARLEBY Över 250 personer kom till Stjärnhallen för att fira Sparvboets 100-års fest i söndags. Ingen av dem gick oberörda hem.

Nyhetsbild

Färre patienter vid rehabiliteringen på Malmska

Rehabiliteringen skulle vara Malmskas regionala spetskompetens, men ändrad lagstiftning gjorde att krävande rehabilitering blev lagstadgad vid centralsjukhus. Därmed halverades också antalet patienter från Vasaregionen. Från Karleby har de aldrig varit många.

Nyhetsbild

Blue Fox kvalar mot lag från Villmanstrand

INNEBANDY Blue Fox möter Pontuksen Nouseva Voima (PoNoVo) i den första kvalomgången till ettan. Motståndarna hör hemma i den sydöstra zonen och vann den serien i suverän stil.

Nyhetsbild

Muik Hockey föll i Kotka

ISHOCKEY Muik Hockey hade både två och tre poäng på gaffeln i söndagens viktiga match i kvalet till Finlandsserien, men tvingades nöja sig med en poäng borta mot Titaanit.

Nyhetsbild

Andra raka för Blue Fox damer

INNEBANDY Blue Fox damer fick slita, men bärgade andra raka segern i ligakvalet på söndag. SB Vantaa föll på sin hemmaplan efter förlängning, 4–5 (3–1, 1–1, 0–2, 0–1)

Nyhetsbild

Matchhjälten Didrik Lillas: Det känns helt fantastiskt

INNEBANDY Blue Fox och SB Paapat bjöd på en storligen underhållande innebandy i den tredje och avgörande seriefinalen. Blårävarna drog det längre strået i den målrika matchen och är nu klara för kval till ettan.

Blue Fox vann seriefinalen

INNEBANDY Blue Fox herrar är klara för kval till division 1.

Nyhetsbild

Barnakuten i Karleby vårdar Jakobstadsbarn – patientsvinn tar död på Malmska

JAKOBSTAD Varje dag vårdas 2–3 barn från Jakobstadsregionen på barnakuten i Karleby. Barnläkare befarar att patientsvinnet utplånar Malmska.

Nyhetsbild

Blue Fox tog revansch mot SB Paapat – tredje finalmatch väntar

INNEBANDY Blue Fox tog revansch i finalserien mot SB Paapat på lördagen. Nu står det 1–1 i segrar. Det innebär att den tredje och avgörande seriefinalen spelas i Stjärnhallen på söndag.

Nyhetsbild

Blue Fox tog första steget mot ligaspel

INNEBANDY

Blue Fox tog emot SB Vantaa på hemmaplan i damernas ligakval på lördagen. I en jämn match var det till slut hemmalaget som drog det längsta strået och segrade med 7-4 (1-0, 4-2, 2-2).  

Nyhetsbild

Braskén: Vi hade inte lika djupa dippar som Virkiä

ISHOCKEY Muik Hockey fick precis den start som laget behövde på kvalet till Finlandsserien. Division 2-laget Virkiä krigade bra, men tvingades vika ner sig i Komarov Arena.

Nyhetsbild

Lördagen är en bra dag för Nykarlebylagen

ISHOCKEY/INNEBANDY Nykarlebylagen hade bra utdelning under lördagen. Muik Hockey vann den första kvalmatchen i jakten på en plats i Finlandsserien samtidigt som Blue Fox herrar sänkte SB Paapat på bortaplan.

Nyhetsbild

Emil Hertén sexa inför finalen i Finlands Cup

SNÖSKOTERCROSS Unge Emil Hertén har haft både motgångar och framgångar i de senaste deltävlingarna och återfinns på en sjätteplats inför finalen i Finlands Cup i snöskotercross.

Nyhetsbild

Minken tog silver och Falken brons – Hanna Ray värmde upp med Charlie Chaplin

LÄNGDSKIDOR ÖID-lagen var starka när juniorernas skid-FM inleddes med stafetterna i Haapajärvi på fredagskvällen. Det kom inte mindre än tre medaljer till distriktet och FSS.

Föreläsning: Så kan man motverka problem i nyfamiljen

NYKARLEBY "Nyfamiljer - utmaningar och glädjeämnen" heter torsdagens föreläsning som Nykarleby Arbis ordnar.

Nyhetsbild

Sargat Muik i tufft kval – "Det är en rå serie"

ISHOCKEY På lördag inleder Muik det andra kvalskedet. Det är Virkiä som väntar på hemmaplan och med stor sannolikhet är det bara vinst som räknas.

Nyhetsbild

Man misshandlades och rövades bort från sitt hem i Munsala

En man i 40-årsåldern misshandlades grovt av tre män och en kvinna i sitt hem i Munsala på tisdag kväll. Svårt slagen tvingades mannen med i gärningsmännens bil.

Nyhetsbild

Blue Fox damer inleder kvalet på hemmaplan

INNEBANDY Kvalspelet rullar igång för Blue Fox i Stjärnhallen på lördag. I det första skedet handlar det om att sänka SB Vantaa och på sikt om att bärga en plats i damernas B-liga nästa säsong.

Nyhetsbild

Svanpar och krokusknoppar– skicka in dina vårtecken

Ingen vår utan vårtecken! Nu vill vi veta hur vårens ankomst visar sig för dig – skicka in dina vårtecken till oss.

Nyhetsbild

Prisas för bästa mjölken – de lever med och för sina kor

Fyra mjölkgårdar, eller mjölkbönderna i dem, har levererat den allra bästa mjölken trettio år i rad. På torsdag premierades de för sin bedrift.

Nyhetsbild

Även Jakobstadsregionen bidrar till jätteinvestering i Vasa

Investeringar på cirka 140 miljoner euro ska klubbas av vid Vasa centralsjukhus. Som medlemmar i sjukvårdsdistrikt ska kommunerna i Jakobstadsregionen också vara med och bidra.

Nyhetsbild

Jeppo Biogas investerar 6,5 miljoner euro i en fjärde reaktor - byggstartar i maj

Nu är det klart. Jeppo Biogas byggstartar en fjärde reaktor så fort bygglovet är i hamn. Styrelse klubbade investeringsbeslutet, värd 6,5 miljoner euro, på torsdag.

Nyhetsbild

Hanna Ray skriver modersmålet i Nivala och tävlar om FM-medaljerna i Haapajärvi

LÄNGDSKIDOR Först studentskrivningarna och sedan FM-stafetten i Haapajärvi. Allt på en och samma dag. Hanna Ray måste vara stenhårt fokuserad på fredag, i praktiken från morgon till kväll.

Nyhetsbild

Museiförening vill besvära sig mot rivning av Herlers hus

NYKARLEBY I Nykarleby Museiförenings stadgar sägs det att föreningens syfte är att värna kulturen. Att förhindra rivningen av ett anrikt hus måste väl vara en sådan gärning, säger Anna-Maria von Schantz.

Nyhetsbild

Bröllops- och festmässa hålls på Juthbacka

NYKARLEBY På lördag blir det bröllops- och festmässa på Juthbacka herrgård. Förutom festfixare till utställare finns också en utställning av brudklänningar i herrgården.

Nyhetsbild

Bitter uddamålsförlust för Blue Fox

INNEBANDY Det är fördel SB Paapat i finalserien i division två. Blue Fox gick på en bitter uddamålsförlust i hemmahallen på onsdagskvällen. Matchen slutade 5–6 (2–1, 3–3, 0–2)

Nyhetsbild

SB Paapat starkast i svängig match – Blue Fox i underläge

INNEBANDY Snabba svängningar var temat i den första finalen mellan Blue Fox och SB Paapat. Och det var gästerna som stod för den sista och avgörande vändningen.

Nyhetsbild

Mörka siffror i polisens trafikövervakning i Österbotten: Över 300 slarvade med säkerhetsbältet

En intensivövervakning av trafiken förra veckan gav utdelning för polisen i Österbotten. Över 300 bilister stoppades när de körde utan säkerhetsbälte.

Nyhetsbild

NTM-centralen: Vårens menföre blir normalt på de österbottniska vägarna

NTM-centralen förutspår ett normalt menföre i Österbotten i vår. Orsaken är låga grundvattennivåer efter den torra sommaren i fjol. Men den milda vintern har satt sina spår på belagda vägar.

Nyhetsbild

Benita om att skriva biografier: "Jag levde mig in i hennes dröm"

PEDERSÖRE/NYKARLEBY Hälften av sina rötter har bibliotekarien och frilansjournalisten Benita Ahlnäs i Nykarleby. Nu är hon på besök i nejden och berättar om sina böcker.

Nyhetsbild

Ishallsbolag får vänta på undantagslov för servicebyggnad

NYKARLEBY I måndags var det tänkt att stadstyrelsen skulle bevilja Nykarleby Ishall Ab undantag för att bygga en ny servicebyggnad intill Komarov Arenan. Så blev det inte.

Nyhetsbild

Österbottnisk manskör åker på byaturné

Den här veckan åker Nykarleby manskör på turné i nejden och uppträder i fyra byar.

Nyhetsbild

Sjukhusen i Karleby och Vasa kämpar om patienterna

Åtminstone när det gäller mera avancerad specialistvård är centralsjukhusen i Karleby och Vasa många gånger i minsta laget. Samarbetsdiskussionerna har under åren gett magra resultat. Borde sjukhusen ha samma ägare?

Nyhetsbild

Sören Bäck: "Läckaget" till Karleby kan bli Malmskas räddning

Ett ytterligare försvagat Malmska riskerar att öka "läckaget" till Karleby. På detta sätt sitter Malmska rent strategiskt i en betydligt bättre sits än man först kunde ana.

Nyhetsbild

Robert Gleisner silverkille i FM

STYRKELYFT Robert Gleisner lyfte hem silvret, då FM i klassisk styrkelyft avgjordes i Övertorneå. Det var tunnsått med framgångar, då han var den enda av bygdens lyftare som besteg prispallen.

Nyhetsbild

Blue Fox redo för seriefinal – nya nyckelspelare har klivit fram

INNEBANDY På onsdag inleder Blue Fox finalserien mot SB Paapat från Vasa i Stjärnhallen. I det egna lägret lyfter tränaren Robin Holländer fram två ungdomar och en veteran.

Nyhetsbild

Muiks motståndare klara – sista kvalskedet inleds på hemmaplan

ISHOCKEY En tuff uppgift väntar Muik Hockey. Laget måste vinna den avslutande kvalserien med fyra lag för att få fortsätta i Finlandsserien.

Nyhetsbild

Westerlund dubbelmästare i skolmästerskap

LÄNGDSKIDOR Teodora Westerlund från Jakobstad och Signe Jakobsson från Nykarleby blev dubbelmästare när de nationella skolmästerskapen i skidåkning fortsatte i Kemi på söndagen.

Nyhetsbild

Calle Löf ska utveckla fotbollen i Jakobstadsregionen

FOTBOLL. Carl-August ”Calle” Löf börjar jobba som regionutvecklingschef för Fotbollsregionen Jakobstad (FRJ) den 1 april.

Nyhetsbild

Åtta sökte rektorstjänst i Zachariasskolan – fem kallas till intervju

NYKARLEBY Tjänsten som biträdande rektor för Zachariasskolan i Nykarleby har i den andra ansökningsrundan lockat åtta sökande.

Nyhetsbild

Österbottnisk kör sjunger om kärlek – "en dialog om kärlek mellan manliga kompositörer och kvinnliga poeter"

VASA/NYKARLEBY Kärlek är temat när Vokalensemblen Röster sjunger in våren. Att alla sånger är skrivna av män menar dirigenten är en ren slump.

Nyhetsbild

Bil i diket i morgontrafiken mellan Jakobstad och Nykarleby

Bilen kom över på fel sida av vägen och åkte därefter i diket.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus vill stoppa patientströmmar till Karleby – "en kamp om själar"

JAKOBSTAD Allt fler patienter i Jakobstadsregionen vårdas i Karleby. Lösningen är dyr för kommunerna. Vasa centralsjukhus försöker stoppa utvecklingen.

Nyhetsbild

Seija minns med glädje sin tid på barnhemmet – längtar tillbaka till Nykarleby

Seija Stenroth och hennes tvillingbror Jari var bara tre dagar gamla då de kom till barnhemmet, där Gunnel Härus då var föreståndarinna.

Nyhetsbild

År 1919 kom de första utsvultna barnen från Helsingfors – nu firar Sparvboet 100 år med fest för alla

NYKARLEBY I februari för exakt 100 år sedan stod barnhemmet klart – på samma plats som i dag. Och det är fortfarande ett hem för dem som bor på Sparvboet.

Logga in för att följa orten