;

Nykarleby

Nyhetsbild

Herten körde med fraktur i benet

NYKARLEBY Med en fraktur i skenbenet fick Viktor Herten nöja sig med en 11:e plats i finalen av deltävling 9 i snöskoterkross i USA. Benet hade tejpats inför tävlingarna i Salamanca, New York.

Nyhetsbild

Teatergrupp söker frivilliga

NYKARLEBY Årets sommarteater på Kuddnäs förbereds för fullt och nu bjuder den arbetsgrupp som gör förarbetet in till en informationsträff om pjäsen. Förhoppningen är att hitta fler som vill engagera sig när arbetet tar fart på riktigt.

Nyhetsbild

Attendobygget i Nykarleby påbörjat

NYKARLEBY Byggandet ett privat serviceboende på Östra Åvägen utanför Nykarleby centrum är i full gång.

Nyhetsbild

Jeppojägare får skrämma varg – men det är bråttom

NYKARLEBY Jägarna i Jeppo och Kovjoki får lov att fördriva vargar som kommer nära. Men tillståndet gäller bara en vecka till.

Nyhetsbild

Nykarleby öppnar upp för fast boende på stuga

Nykarleby är redo att i större utsträckning än hittills göra det möjligt för stugfolket att bli fast bosatta i sina fritidsstugor. Förutsatt att fritidshusen uppfyller vissa villkor.

Nyhetsbild

Nykarleby bygger ut skola för fem miljoner

Att bygga ut Carleborgskolan kommer att kosta drygt fem miljoner euro under två år. Korsholmsföretaget Tom Knip Ab har valts till byggentreprenör för byggprojektet.

Nyhetsbild

Författarkväll med Erlandsson

NYKARLEBY Karin Erlandsson, som nyss tog hem Runeberg Junior priset 2018, kommer till Stadsbiblioteket i Nykarleby på onsdag kväll för att berätta om sitt författarskap.

Nyhetsbild

Nya rektorstjänster lockar i Nykarleby

NYKARLEBY De två nya tjänsterna som rektorer för Zachariasskolan i Nykarleby har lockat överraskande många sökande, enligt bildningsdirektören Boris Sundell.

Nyhetsbild

Tre vill bli bildningsdirektör i Nykarleby

NYKARLEBY Tre personer har sökt tjänsten som bildningsdirektör i Nykarleby. Ansökningstiden gick ut klockan 13 på måndag.

Nyhetsbild

Allvaret börjar för Muik

ISHOCKEY Muik förlorade med 5-0 (3-0, 1-0, 1-0) borta mot Titaanit. Därmed är den 39 matcher långa grundserien slut och till helgen börjar allvaret.

Nyhetsbild

Mittperioden fällde Blue Fox B

INNEBANDY Det blev förlust i helgens båda bortamatcher för Blue Fox B-flickor i FM-serien. Ledarlaget Pirkat vann med 10-5 (2-2, 6-1, 2-2).

Nyhetsbild

Klart: Blue Fox till tvåan

INNEBANDY

Det fortsätter att vara motigt för Blue Fox herrlag som förlorade med 11-2 (3-0, 6-1, 2-1) mot Karhut. Klart är nu att Blue Fox faller till tvåan. – Sett över hela säsongen är det målskyttet som har klickat mest, säger Blue Fox-tränaren Jori Isomäki.

Nyhetsbild

Nykarlebyunga: Snussiffrorna speglar inte verkligheten

NYKARLEBY Det stämmer att det är fler som snusar än som röker bland högstadieelverna i Nykarleby. Men att var tredje pojke dagligen skulle snusa stämmer inte överens med verkligheten.

Fyra sekunder för mycket för Blue Fox B

INNEBANDY Med bara fyra sekunder kvar kvitterade Panthers Saimi Lehto till 6-6 mot Blue Fox B-flickor i FM-serien. Sedan avgjorde hon också till 7-6 (3-2, 1-2) på extra tid.

Nyhetsbild

Isomäki: Aldrig sett Blue Fox så rädda och ängsliga

INNEBANDY Det var ingen rolig kväll i Stjärnhallen. En katastrofal första period blev början till slutet på det som med all säkerhet var det sista division ett-derbyt på länge.

Nyhetsbild

Blue Fox chanslöst i derbyt

INNEBANDY Blue Fox får börja förbereda sig på spel i division två. Med fyra matcher kvar att spela känns alla andra utgångar helt osannolika. Blårävarna hade inte en chans i måstematchen mot SB Vaasa.

Amerikastafetten har hittat hem igen

LÄNGDSKIDOR Amerikastafetten har hittat hem igen. Efter en femårig exil arrangeras tävlingen åter i terrängen kring skidstugan i Munsala.

Nyhetsbild

Blue Fox lever med kniven på strupen

INNEBANDY Seriejumbon Blue Fox får storvilt på besök i Stjärnhallen på fredag. Nu gäller det att ta snudd på livsviktiga poäng av arga konkurrenten SB Vaasa.

Nyhetsbild

Mirka testar löshår som slipmedel

PÄLS På våren byter räven päls. Det här håret släng bort på farmerna, men nu ska Mirka testa om det kan fungera som poleringsmaterial.

Nyhetsbild

Vincent lever sin dröm i egen minkfarm

PÄLS Vincent Höglund i Pensala gör verklighet av sin pojkdröm – att jobba med djur i eget företag på landsbygden.

Nyhetsbild

Lindénbolag tömmer minkfarmerna

PÄLS I förra veckan tömde en av Finlands största minkproducenter sina farmer i Nykarleby på de sista minkarna.

Nyhetsbild

Stjärnor tog farväl av både björk och Topelius

NYKARLEBY Det blev ett kärt avsked i Topeliusgymnasiet där abiturienterna traditionsenligt inledde sin bänkskuddardag med spektakulär show - som sig bör.

Nyhetsbild

Foderexperten Lassén har målet klart för finländsk mink

PÄLS Mikael Lassén har målbilden klar för sig. Inom fem år ska finländska farmare producera de största, bästa och mest välmående minkarna med minsta mängden foder.

Nyhetsbild

Seminarium om läsning för barn: Inga män bland föreläsarna

NYKARLEBY I vår ordnas ett seminarium om barnlitteratur i Nykarleby. Om Zacharias Topelius kunnat komma hade moderatorn Annette Kronholm-Cederberg haft en del att diskutera med honom.

Nyhetsbild

Gammal och ung i vänskapligt vintermöte i Rummelbacken

NYKARLEBY Ett vintrigt möte mellan barn från Tomtebo daghem och pensionärer från dagcentret Mimosa hölls i Rummelbacken på vändagen.

Nyhetsbild

Tjuvar stal däck i Nykarleby

Natten till onsdag fick Nykarlebyföretaget Sigges däck ovälkommet besök.

Nyhetsbild

Isen gav vika för grävmaskin

NYKARLEBY Det går inte alltid som på Strömsö fast isen är tjock. Det fick den grävmaskinsförare erfara som höll på med muddringsarbete ute på isen intill kraftverksdammen i Nykarleby på onsdagen.

Nyhetsbild

Topelianer släpper jubileumsbok

NYKARLEBY På fastlagstisdagen var det högtidligt boksläpp av Årsbok 2017 i Topeliusgymnasiet. Och redaktionen var den första att få dra in den härliga doften av trycksvärta i sina näsor.

Nyhetsbild

Domstol avslog besvär mot vindkraftspark i Gunilack

NYKARLEBY/VÖRÅ Det finns inget fel i hur man gjort upp delgeneralplanen för Sandbacka Vindkraftpark i Gunilack, Nykarleby. Det slår Vasa förvaltningsdomstol fast och förkastar därmed besvären som lämnats in av närboende i Gunilack.

Nyhetsbild

Muik Hockey höll en period i Komarov Arena

ISHOCKEY Muik Hockey fick en bra start på söndagens match i Finlandsserien. Men gästande AIK/Laser vände i mittperioden och for iväg med poängen.

Nyhetsbild

Ödesdiger förlust för Blue Fox

INNEBANDY Goda råd börjar nu vara verkligt dyra för Blue Fox som förlorade med 11-5 (3-1, 2-2, 6-2) borta mot LNM. Inför fredagens hemmaderby mot SB Vaasa har Nykarlebylaget fyra poäng upp till Tiikerit på nästsista platsen.

Nyhetsbild

Förvaltningsbesvär och ministerbesök – Fortsatt kamp för Topeliusgymnasiets specialstatus

NYKARLEBY Om inte Nykarleby stads besvär till Vasa förvaltningsdomstol ger Topeliusgymnasiet sin specialstatus åter så kan de alltid ansöka om specialstatusen på nytt. Det blev konklusionen efter att bland annat stadens bildningsdirektör och gymnasierektorn träffade den berörda ministern i fredags.

"We see you"-aktivist uppträder i Nykarleby

NYKARLEBY Lina Teir var med om att starta "We see you"-kampanjen. På fredag uppträder hon i Nykarleby med en musikalisk berättarföreställning.

Nyhetsbild

Konsert i kampen mot cancer: "Skymning, gryning" utan orkester

NYKARLEBY Många väljer att medverka när en välgörenhetskonsert mot cancer ordnas i Nykarleby; alltifrån Thomas Enroth och Erik-André Hvidsten till Jeppo Ungdomsorkester.

Muik-spelare avstängd 10 matcher

ISHOCKEY En Muik-spelare har blivit avstängd 10 matcher för slag mot huvudet mot en liggande motståndare.

Nyhetsbild

Markägare tar fredning i egna händer - lämnar in ny ansökan

NYKARLEBY Markägarna i västra Munsala gjorde en helomvändning på den extra stämman som hölls angående NTM-centralens pågående tvångsfredning av Jöussan och vattenområdet kring den.

Nyhetsbild

Jeppobo såg uppskjutningen av Falcon Heavy

NYKARLEBY – Det var en otrolig upplevelse. Det säger Christer Sundell från Jeppo, som nu bor i USA. Han var på plats när Falcon Heavy sköts upp i går kväll finsk tid.

Nyhetsbild

Muik chanslöst i Jyväskylä

ISHOCKEY Ett trögstartat och utvisningsglatt Muik fick aldrig riktigt kontakt med Riemu i onsdagens bortamatch i Jyväskylä och förlorade med 8-2 (2-0, 3-2, 3-0) i Finlandsserien.

Nyhetsbild

Bröderna Granroth bröt kontraktet med Muik

ISHOCKEY Tvillingbröderna Jesper och Jacob Granroth från Jakobstad har brutit sina kontrakt med Muik.

Nyhetsbild

CHL-mästaren Stråka: "Jag nöjd med min insats"

ISHOCKEY Nykarlebybördiga Anton Stråka spelade som ytter i fjärde kedjan när JYP blev det första finländska laget som vann Champions Hockey League (CHL).

Nyhetsbild

Bolag vill bygga större vindkraftverk i Nykarleby

NYKARLEBY Storbötet i Pensala, den största vindkraftsparken, som planeras i Nykarleby och som granskas på nytt föreslås rymma 18 vindkraftverk i stället för 21, men med betydligt större effekt än de vindkraftverk som tidigare planerades.

Nyhetsbild

Postbil fastnade i Nykarleby

NYKARLEBY En postbil slirade av vägen och fastnade i en snödriva mellan Nykarleby och Munsala på tisdagen. Inga personer kom till skada.

Nyhetsbild

Öppen process då Nykarleby söker direktör

NYKARLEBY Rekryteringen av en ny stadsdirektör ska ske genom en öppen process. I alla fall om stadsstyrelsen får bestämma.

Nyhetsbild

Braskén kan bli viktig för Muik

ISHOCKEY Muik förlorade med 6-2 (1-1, 3-1, 2-0) i bortamatchen mot KHT. Spelande tränaren Andre Smulter var besviken på Muiks försvarsspel, men ser potential i nyförvärvet Carl-Axel Braskén.

Nyhetsbild

Ny förlust för Blue Fox damer

INNEBANDY Blue Fox damer förlorade division 1-matchen borta mot Pirkat med 7-3 (2-1, 2-1, 3-1).

Nyhetsbild

Bilstrul, brandlarm – och förlust

INNEBANDY En spelarbil pajade på väg till matchen. Sedan gick brandlarmet mitt under brinnande drabbning och till sist förlorade hemmalaget.

Blue Fox förlorade

INNEBANDY Blue Fox höll jämna steg med gästande Eräviikingit i två perioder. Ineffektivitet i anfallsspelet och en dålig start på slutperioden fällde ändå blårävarna på lördag.

Nyhetsbild

Munsalabor sjunger ut om naturskydd

NYKARLEBY Nu ges markägarna möjlighet att säga sitt om det naturskyddsområde som NTM-centralen – utan markägarnas medgivan, ska inrätta på ett 834 hektar stort havsområde kring Jöusan i Munsala.

Blue Fox på poängjakt

INNEBANDY Blue Fox herrlag är fortfarande jumbo i division ett. På lördag har laget möjlighet att utöka poängskörden, då Eräviikingit Akatemia besöker Stjärnhallen.

ÖT förtydligar

NYKARLEBY Den fiskförädlare som nyligen dömdes för hälsobrott är inte längre verksam.