Pedersöre

Nyhetsbild

Tummeliten kan stängas – "Oroliga föräldrar ringer"

PEDERSÖRE Edsevö kan bli utan daghem nästa höst. Edsevöbarnen förslås i stället flyttas till Kållby daghem, åtminstone tillfälligt.

Nyhetsbild

Bennäs triangelspår elektrifieras på måndag – livsfarligt att röra vid ledningar

PEDERSÖRE En linjespänning på 25 000 volt kopplas till banledningen i Bennäs.

Nyhetsbild

FM i jaktprov i helgen – Terjärvbo med karelsk björnhund i riksfinal

Finska Kennelklubben ordnar tillsammans med Österbottens Älghundklubb ett nationellt älghundsprov för karelska björnhundar i helg.

Nyhetsbild

Övis gymnasium ordnade gymnasiad – vinnarna briljerar med bred kunskap

Pedersöre gymnasium tog hem vinsten i årets gymnasiad. Gymnasiaden är en kunskapstävling för de österbottniska gymnasierna.

Nyhetsbild

Optima gör underskott på en halv miljon

Samkommunen Optima räknar nu med ett underskott på cirka en halv miljon euro för 2018.

Nyhetsbild

Jimmy Finnholms comeback dröjer – ny operation väntar

FRIIDROTT Jimmy Finnholm blev opererad såväl 2016 som 2017. Därför känns måndag som tredje gången gillt. Då ska han nämligen upp på operationsbordet igen.

Nyhetsbild

Bra betyg för hemvården i Jakobstadsregionen – men egenvårdarmodellen borde utvecklas

JAKOBSTAD Hemvården i Jakobstadsregionen får ett bra betyg. Detta enligt en färsk enkät.

Nyhetsbild

IFK körde över He-Ki

ISHOCKEY IFK Lepplax återvände till vinnarspåret i hockeytvåan efter två raka förluster.

Nyhetsbild

Högre hyror för äldre i Jakobstad än i Pedersöre

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Hyrorna för Jakobstads effektiverade serviceboende är högre än i Pedersöre. Nu sker en marginell höjning över hela linjen vid Björkbacka, Esselunden och Purmohemmet som dessutom blir effektiverat serviceboende.

Livligt på juniorsidan i Esse IK

FOTBOLL Det var livligt på juniorsidan i Esse IK även säsongen 2018. Det kunde deltagarna konstatera när föreningen höll sin traditionsenliga junioravslutning i Överesse skola.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen kan ta över från Kårkulla

PEDERSÖRE Social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen ska utreda möjligheterna att öka den egna serviceproduktionen för funktionshindrade i stället för att köpa tjänsterna av Kårkulla.

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa drabbar också anhöriga – många är närståendevårdare utan att tänka på det

När någon drabbas av psykisk ohälsa påverkas också närstående i hög grad. Många anhöriga fungerar i praktiken som näståendevårdare utan att få någon ersättning för jobbet.

Nyhetsbild

Ingen hejd på de ökade vårdkostnaderna i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Vårdkostnaderna i Jakobstadsregionen fortsätter att eskalera. Enligt den senaste delårsrapporten har årets budgetöverskridning ökat från cirka 3,5 miljoner euro i juli till 3,9 miljoner fram till utgången av september.

Nyhetsbild

Äldrerådet mot dyrare plogning – ses över i budgeten

PEDERSÖRE Äldrerådet motsätter sig att plogningsavgifterna höjs för äldre nästa år. I en skrivelse önskar de att mer pengar skjuts till för att undvika höjningen.

Nyhetsbild

Förlängt regionalt mandat för Pedersöre

PEDERSÖRE Henrik Sandbergs pensionering som beslutsfattare drar ut på tiden, då Pedersöres mandat för ordförandeposten för den regionala social- och hälsovårdsnämnden har förlängts.

Nyhetsbild

Pedersöre ger inte mer pengar till skjutbanan – "Vi har redan bidragit friskt"

PEDERSÖRE Jakobstads skytteförening vill ha 20 000 euro av Pedersöre kommun för att sanera det gamla skjutbaneområdet. Föreningens anhållan avslås.

Nyhetsbild

Inga skatter höjs i Pedersöre – intäkterna förväntas öka ändå

PEDERSÖRE Både inkomst- och fastighetsskattesatsen hålls oförändrad, föreslår kommunstyrelsen. Fullmäktige beslutar om skatterna på måndag.

Nyhetsbild

Närvårdarna är eftertraktade – behovet ökar hela tiden

PEDERSÖRE Närvårdare behövs. Det stod klart efter måndagens arbetsgivarmässa vid Yrkesakademins närvårdarutbildning i Bennäs.

Nyhetsbild

Orienteringen växer i Falken

ORIENTERING Orienteringen är en växande verksamhet i IK Falken. Det finns bredd, men majoriteten av orienterarna är juniorer.

Nyhetsbild

Tre pensioneras, två blir uppsagda på Ekorosk

Ekorosk ingår pensionsarrangemang med tre personer och två anställda mister jobbet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som förts.

Nyhetsbild

Mångkulturellt samarbetsnätverk bildas i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Samarbetsnätverket ska ge invandrare bättre möjlighet att delta i närdemokratin. Integrationsenheten i Jakobstadsnejden bjuder in till en första diskussionskväll.

Nyhetsbild

Nya Pedersöre församling bildas av tre eller fyra församlingar? Utredning klar under vårvintern

Både församlingarna i Pedersöre och Jakobstads svenska församling har tagit initiativ till en församlingsfusion, men den föreslagna tidtabellen är lite olika. Borgå domkapitel tar troligen ställning till initiativen på sitt möte den 11 december.

Nyhetsbild

Veterinärens dröm blev sann – öppnade hästklinik i Esse

PEDERSÖRE Nyöppnade Hästkliniken i Överesse öppnade officiellt på lördagen. Hästarnas tänder ska granskas en gång i året, rekommenderar veterinär Mikael Nylund.

Nyhetsbild

Ytteresse skola byggde egen läskoja – blev en succé

PEDERSÖRE

Detta år satsar Ytteresse skola extra mycket på läsningen. Tack vare skolans egenbyggda läskoja har elevernas läslust ökat.

Nyhetsbild

Fem vill lussa i Esse

PEDERSÖRE Snart är det åter dags för lucia. I Esse väljs årets lucia bland fem kandidater.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Byaforskare: Lepplaxboken är ett uppslagsverk för generationer framöver

PEDERSÖRE Del två av boken Lepplax är klar. Minnen från skolan, utbildningen, idrotten, kulturen, föreningslivet och hästarna i Lepplax har samlats in genom berättelser och bilder.

Nyhetsbild

Efterfrågad tjänst: Aktia ska leverera kontanter hem till kunden

JAKOBSTAD I början av 2019 börjar Aktia leverera kontanter till hemdörrar i Jakobstadsregionen i samarbete med Posten. På kontoren kan man avtala om kontantleveranser till den egna adressen redan under slutet av året.

Nyhetsbild

Svenfors vill sänka hyran för Yrkesakademin – och lösa deras sparkrav

PEDERSÖRE Pedersöres kommundirektör Stefan Svenfors föreslår att kommunen sänker hyran med hälften för Yrkesakademin. På det viset hoppas han hålla närvårdarutbildningen kvar på Sursikbacken.

Nyhetsbild

Elho guldmedaljör på lantbruksmaskinmässan

PEDERSÖRE Elhos nya Cobra-exakthackar som finns i två modeller får guldmedalj på lantbruksmaskinmässan i Helsingfors.

Nyhetsbild

Gunell segrade i Kadaverloppet

ORIENTERING Essebördiga Yvonne Gunell vann än en gång damernas längsta distans, 21 kilometer, i "Kadaverloppet" i Sibbo på lördagen.

Nyhetsbild

Äldre konstapeln går i pension: "Jag har gjort mitt för polisväsendet"

PEDERSÖRE Efter nästan 35 år inom polisbranschen går Jens Tallgren i pension. Men helt färdig med arbetslivet är han inte – nu kör han grävmaskin.

Vyer från skogstigar visas på Galleri Bruno

PEDERSÖRE Fotoutställningen "På trådi" tar med besökaren längs skogens stigar. Den visas på Galleri Bruno under november månad.

Nyhetsbild

Holmviks verkstads öde utreds – bevaras eller rivas?

PEDERSÖRE Den gamla verkstaden är skyddad eftersom den har kulturhistoriskt värde. Tekniska nämnden har satt fram ett förslag om att häva skyddet och riva verkstaden. Det kan gå endera vägen, tror nämndens ordförande Carita Vik-Hästbacka.

Nyhetsbild

Falkenfriidrottare får leta efter ny ordförande

FRIIDROTT Falkens friidrottare har firat säsongsavslutning. Det var sista avslutningen med Monica Borgmästars som ordförande. Hon har meddelat att hon kommer att avgå.

Nyhetsbild

Herrmans nästintill dubblerade vinsten – Mäenpää störtdök

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Pedersöreföretagen Herrmans och LKI Käldman hade en positiv resultatutveckling från 2016 till 2017.

Nyhetsbild

Pedersöre: Herrmans etta

PEDERSÖRE Herrmans Ab som brukar finnas i toppen av listan över Pedersöreföretag med högst inkomster har i år klättrat upp till förstaplatsen.

Nyhetsbild

Pedersöre gör generalplan – blir vision för Edsevöområdet

PEDERSÖRE Pedersöre påbörjar arbetet med en generalplan som också blir något av en fingervisare för vad kommunen vill med Edsevöområdet.

Nyhetsbild

Omtyckt kampanj fortsätter – ungdomar får följa med en ledares vardag

Stadsdirektörer, företagsledare och chefer välkomnar ungdomar att följa med dem under en arbetsdag. Den här veckan ordnas kampanjen Ledare för en dag som blev en succé i fjol.

Nyhetsbild

Nykarleby väntar på Attendo

NYKARLEBY Väntetiderna till boendeservice har förkortats till i genomsnitt tre månader i Jakobstad, Larsmo och Pedersöre. I Nykarleby är de längre.

Nyhetsbild

Lastbil i diket i Lappfors

PEDERSÖRE En trafikolycka inträffade på Terjärvvägen i Lappfors strax innan klockan 8 på morgonen.

Nyhetsbild

Jourring för veterinärvården upplöses av landskapsreformen

JAKOBSTAD Jakobstadsregionen har en gemensam jourring för veterinärvården tillsammans med Kronoby och Karleby där det ingår fem veterinärer. Denna jourring har fungerat bra, men kommer att upplösas när landskapsreformen träder i kraft eftersom Karleby, som då hör till Mellersta Österbotten, kommer att sköta all sin jour med egna veterinärer.

Nyhetsbild

LISTA: Nykarlebyborna har den högsta medianlönen i Österbotten

I Kristinestad, Korsholm och Karleby är den vanligaste månadslönen 2301–2400 euro. Här kan du se hur stora löntagarnas månadslöner är i nio österbottniska kommuner.

Nyhetsbild

Ungdomarna i Jakobstadsregionen mår sämre än genomsnittet

JAKOBSTAD En större andel elever i årskurserna 8 och 9 upplever att deras hälsotillstånd är måttligt eller dåligt i Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Nykarleby jämfört med landet som helhet.

Nyhetsbild

Halt på vägarna på morgonen

Gårkvällens snöfall och morgonens minusgrader gör att det är halt ute på vägarna i dag.

Nyhetsbild

De sörjer nerbrunnen grillplats: "Det känns jättejobbigt"

SANDSUND Bara svarta kolrester finns kvar av vindskyddet i trä vid grillplatsen intill Lodeträsket i Sandsund. Otaliga talkotimmar har gått om intet.

Delad pott i ishockeytreans derby

ISHOCKEY Det blev delad pott i hockeytreans derby mellan Team IFK Lepplax och Los Bombers i AW- Arena på torsdagen. Matchen slöt 4-4 (2-2, 2-2, 0-0).

Nyhetsbild

Sjukhuspräster finns till för alla – inför döden väcks många tankar

JAKOBSTAD Färre svårt sjuka begär att få nattvarden. Ändå minskar inte behovet att få samtala med sjukhusprästen.

Nyhetsbild

Pedersöreförsamlingar går in för fusion

PEDERSÖRE Församlingsråden i Esse, Pedersöre och Purmo säger alla ja till att ta nästa steg mot att bilda en landsförsamling.

Logga in för att följa orten