Pedersöre

Nyhetsbild

FM-silver i badminton för Safin Emran

BADMIINTON Safin Emran från Pedersöre tog FM-silver i badminton för 17-åringar. 

Nyhetsbild

Rockabillyfest som uppvärmning inför sommaren – "Nu ska det nog smattra i strängarna"

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Bra inlevelse och drag, och en varierad repertoar. Så beskriver sångaren Johan Engström spelningar med Jorma Lover & the Others.

Nyhetsbild

Kommunfullmäktige röstade nej till markbyte i Bennäs

PEDERSÖRE Fullmäktige beslöt enligt KD:s förslag att man skulle förkasta kommunstyrelsen förslag om ett markbyte.

Nyhetsbild

Välfärdsstation växer fram i Depocenter – taket får solpaneler

PEDERSÖRE Snart har Esse sin välfärdsstation, efter det står Bennäs på tur. I sommar startar en ombyggnad av Depocenter för att bereda plats åt bland annat hemvård och arbetshälsovård.

Nyhetsbild

Färre patienter vid rehabiliteringen på Malmska

Rehabiliteringen skulle vara Malmskas regionala spetskompetens, men ändrad lagstiftning gjorde att krävande rehabilitering blev lagstadgad vid centralsjukhus. Därmed halverades också antalet patienter från Vasaregionen. Från Karleby har de aldrig varit många.

Nyhetsbild

Travveteran jagar framgång – "Jag lever på hoppet"

PEDERSÖRE Segerprocenten och prispengarna är inte lika stora som under toppåren. Efter över femtio år som travkusk kör Rune Granqvist nu den mest hetlevrade hästen.

Nyhetsbild

Barnakuten i Karleby vårdar Jakobstadsbarn – patientsvinn tar död på Malmska

JAKOBSTAD Varje dag vårdas 2–3 barn från Jakobstadsregionen på barnakuten i Karleby. Barnläkare befarar att patientsvinnet utplånar Malmska.

Nyhetsbild

Hanna Ray bara sekunden från silverpallen

LÄNGDSKIDOR Brons verkar vara Hanna Rays färg i skid-FM. Det blev nämligen en ny bronspeng på lördagen, men silvret var hisnande nära.

Nyhetsbild

Kumpula-Natri: Mänskliga rättigheter behövs även under detta sekel

PEDERSÖRE EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri besökte Finlands svenska socialdemokraters fullmäktigemöte i Bennäs under lördagen.

Nyhetsbild

Désirée Saarela-Portin om kommande turné: "Jag vill glömma bort mig själv när jag spelar"

PEDERSÖRE/VASA Pedersörebon Désirée Saarela-Portin ger sig ut på turné med ackordeonisten Maria Kalaniemi. Hon ser fram emot att framföra låtarna från deras skiva "MoD".

Nyhetsbild

Minken tog silver och Falken brons – Hanna Ray värmde upp med Charlie Chaplin

LÄNGDSKIDOR ÖID-lagen var starka när juniorernas skid-FM inleddes med stafetterna i Haapajärvi på fredagskvällen. Det kom inte mindre än tre medaljer till distriktet och FSS.

Nyhetsbild

Ida Kuoppala prisbelönad och lovordad

ISHOCKEY Det har gått fort för Ida Kuoppala i vår. För bara några veckor sedan blev hon klar för Blues. På torsdagen vann hon FM-guld, fick pris som slutspelets mest värdefulla spelare och lovordades av lagkaptenen.

Nyhetsbild

Man misshandlades och rövades bort från sitt hem i Munsala

En man i 40-årsåldern misshandlades grovt av tre män och en kvinna i sitt hem i Munsala på tisdag kväll. Svårt slagen tvingades mannen med i gärningsmännens bil.

Nyhetsbild

Svanpar och krokusknoppar– skicka in dina vårtecken

Ingen vår utan vårtecken! Nu vill vi veta hur vårens ankomst visar sig för dig – skicka in dina vårtecken till oss.

Nyhetsbild

Nämnd valde ingen ny bibliotekschef – Pedersöre går in för tillfällig lösning

PEDERSÖRE Kultur- och idrottsnämnden ansåg att antalet sökande var för få och skjuter nu upp rekryteringen av en ny bibliotekschef ett år.

Nyhetsbild

Prisas för bästa mjölken – de lever med och för sina kor

Fyra mjölkgårdar, eller mjölkbönderna i dem, har levererat den allra bästa mjölken trettio år i rad. På torsdag premierades de för sin bedrift.

Nyhetsbild

Även Jakobstadsregionen bidrar till jätteinvestering i Vasa

Investeringar på cirka 140 miljoner euro ska klubbas av vid Vasa centralsjukhus. Som medlemmar i sjukvårdsdistrikt ska kommunerna i Jakobstadsregionen också vara med och bidra.

Nyhetsbild

Hanna Ray skriver modersmålet i Nivala och tävlar om FM-medaljerna i Haapajärvi

LÄNGDSKIDOR Först studentskrivningarna och sedan FM-stafetten i Haapajärvi. Allt på en och samma dag. Hanna Ray måste vara stenhårt fokuserad på fredag, i praktiken från morgon till kväll.

Nyhetsbild

Utredare slår fast: Jakobstad måste med i fusionen

Bengt Klemets är klar med sin utredning, och han är säker på sin sak. Det enda realistiska alternativet är att de tre församlingarna i Pedersöre och Jakobstads svenska församling slås samman.

Nyhetsbild

Med start i dag: Biskopsvisitation i Esse och Purmo församlingar

Biskop Björn Vikström besöker Esse och Purmo församlingar de närmaste dagarna.

Nyhetsbild

Mörka siffror i polisens trafikövervakning i Österbotten: Över 300 slarvade med säkerhetsbältet

En intensivövervakning av trafiken förra veckan gav utdelning för polisen i Österbotten. Över 300 bilister stoppades när de körde utan säkerhetsbälte.

Nyhetsbild

NTM-centralen: Vårens menföre blir normalt på de österbottniska vägarna

NTM-centralen förutspår ett normalt menföre i Österbotten i vår. Orsaken är låga grundvattennivåer efter den torra sommaren i fjol. Men den milda vintern har satt sina spår på belagda vägar.

Nyhetsbild

Benita om att skriva biografier: "Jag levde mig in i hennes dröm"

PEDERSÖRE/NYKARLEBY Hälften av sina rötter har bibliotekarien och frilansjournalisten Benita Ahlnäs i Nykarleby. Nu är hon på besök i nejden och berättar om sina böcker.

Nyhetsbild

Föreläsare, mode och musik på kvinnodag i Bennäs

PEDERSÖRE Författaren Christina Rickardsson och en modeshow står bland annat på programmet under "En hel kvinnodag" i Bennäs, lördagen den 30 mars.

Nyhetsbild

BI Klemets flyttar från Ytteresse – till baracker i Edsevö

PEDERSÖRE Bygg- och ingenjörsbyrån BI Klemets gamla kontor är numera i Pedersöres ägo och snart Esse välfärdsstation. Därför flyttar byrån nu tillfälligt till baracker.

Nyhetsbild

Fler vänner behövs

JAKOBSTAD I år firar Röda Korsets vänverksamhet 60 år. Den 1 april ordnas en kurs för dem som vill vara med i verksamheten.

Nyhetsbild

Tisdagens plenum var Mats Nylunds sista: "Det känns vemodigt"

Den sista talturen Mats Nylund (SFP) höll i riksdagen handlade om den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus. Sedan var det slut. Tisdagens plenum var hans sista.

Nyhetsbild

Österbottnisk manskör åker på byaturné

Den här veckan åker Nykarleby manskör på turné i nejden och uppträder i fyra byar.

Nyhetsbild

Sjukhusen i Karleby och Vasa kämpar om patienterna

Åtminstone när det gäller mera avancerad specialistvård är centralsjukhusen i Karleby och Vasa många gånger i minsta laget. Samarbetsdiskussionerna har under åren gett magra resultat. Borde sjukhusen ha samma ägare?

Nyhetsbild

Oenigt kring markbyte i Bennäs: "Någon jämlikhet måste det finnas"

PEDERSÖRE Åsikterna gick isär kring ett markbyte på måndagens kommunstyrelsemöte. Det är både ojämlikt och dyrt, enligt kommunpolitiker.

Nyhetsbild

Holmäng, Forsblom och Svenfors med i styrgrupp

PEDERSÖRE Den 7 mars hölls ett möte med kommundirektörer och presidierna för fullmäktige och styrelser i de österbottniska kommunerna. Beslutet blev att gå vidare med skapandet av Österbottens välfärdssamkommun.

Nyhetsbild

Möjligheten att riva Holmviks gamla verkstad utreds

PEDERSÖRE Tekniska verket i Pedersöre utreder möjligheten att häva skyddet på Holmviks gamla verkstad i centrala Bennäs. Området utreds samtidigt som möjlig tomt för Bennäs-Östensö skola.

Nyhetsbild

Pedersörespelare imponerar i Blues

ISHOCKEY. Ida Kuoppala har fått en flygande start på låneperioden i Blues. På torsdag kan ishockeyspelaren från Staraby spela hem FM-guldet.

Nyhetsbild

Elho går som tåget – "Allt tyder på att vi slår nytt rekord"

Det råder en stark framtidstro på Elho i Bennäs. En global effektivisering av jordbruket står för dörren och Elho tillverkar maskiner som höjer produktiviteten avsevärt inom lantbruket.

Nyhetsbild

Calle Löf ska utveckla fotbollen i Jakobstadsregionen

FOTBOLL. Carl-August ”Calle” Löf börjar jobba som regionutvecklingschef för Fotbollsregionen Jakobstad (FRJ) den 1 april.

Nyhetsbild

Motstånd sporrar lärandet: "Gör utmaningar intressanta"

PEDERSÖRE Vad är det som gör att elever lär sig? Det berättade brittiska föreläsaren och skolutvecklaren James Nottingham för 450 av regionens lärare i lördags.

Nyhetsbild

Maria söker stödperson: "Jag vill komma ut mer"

PEDERSÖRE Någon att fika med, gå på bio med och kanske besöka en dansgala med. Maria Häggman har sökt en stödperson i över ett år.

Nyhetsbild

Bil i diket i morgontrafiken mellan Jakobstad och Nykarleby

Bilen kom över på fel sida av vägen och åkte därefter i diket.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus vill stoppa patientströmmar till Karleby – "en kamp om själar"

JAKOBSTAD Allt fler patienter i Jakobstadsregionen vårdas i Karleby. Lösningen är dyr för kommunerna. Vasa centralsjukhus försöker stoppa utvecklingen.

Nyhetsbild

Siltakorpi och Laitinen seniorettor i Larsmo

SKIDSKYTTE Annukka Siltakorpi och Heikki Laitinen var starkast i seniorklasserna när traditionella Mellersta Österbottens Biathlon Games gick av stapeln i Larsmo på lördagen med cirka 150 deltagare.

Nyhetsbild

Pedersöreskolor testar mellanmål – jämlikheten ett gissel

PEDERSÖRE I fyra Pedersöreskolor kan eleverna snart få testa att äta samma mellanmål som eftisbarnen. Men bara om föräldrarna betalar.

Nyhetsbild

Läsrörelsen i Esse: "Hur vill ni uppleva livet, vill ni åka taxi eller tunnelbana?"

PEDERSÖRE Läsning är inte bara ett sätt att ta till sig böcker på, utan också till exempel skyltar och dataspel. Med ett breddat läsbegrepp och en stor dos humor inspirerade Läsrörelsen i Överesse i torsdags.

Nyhetsbild

LISTA: Så här mycket fick kommunerna i Österbotten

Av de ansökningar som lämnades in i Österbotten till Svenska kulturfonden blev över hälften beviljade i nästan alla kommuner. Så här fördelar sig summorna:

Äldrevården väldimensionerad i Jakobstadsregionen

Förutom Sandlunden i Larsmo har samtliga boenden i Jakobstadsregionen är personaldimensionering som ligger över regionförvaltningsverkets rekommendation.

Nyhetsbild

Hemmaboende ovanligt för Larsmos äldre

Larsmo har färre över 75-åringar som bor hemma än i Pedersöre, Jakobstad och Nykarleby.

Nyhetsbild

LISTA: De här fick arbetsstipendium i Österbotten

Vi har sammanställt en lista med de som fått arbetsstipendium som listat sin hemort i Österbotten.

Nyhetsbild

Andrea Julin: Drammen årets sämsta lopp

LÄNGDSKIDOR Andrea Julin kom nästan rakt från norska Drammen till parkloppet i Lappfors. Där blev hon utmanad av Jennie Lindvall, men knep ändå en klar seger på damernas klassiska femma.

Nyhetsbild

Över 50 vill bli klasslärare i Kyrkoby skola – "Det brukar vara stenhård konkurrens"

PEDERSÖRE Anökningstiden för tre lärartjänster i Pedersöre gick ut i måndags. Tjänsterna lockade en stor mängd sökande.

Nyhetsbild

Fler tomter för Bennäs-Östensö skola utreds – beslut om sammanslagning saknas ännu

PEDERSÖRE Arkitekter har i vinter skissat på en tomt nära Sursikbacken som potentiell skoltomt för Bennäs-Östensö skola. Nu utreds två tomter till.

Nyhetsbild

Mottagningar blir välfärdsstationer – Esse välfärdsstation öppnar i april

PEDERSÖRE Esse välfärdsstation och Bennäs välfärdsstation, det är de nya namnen på vårdmottagningarna i Pedersöre.

Logga in för att följa orten