Pedersöre

Nyhetsbild

Edsevöbarn säljer fågelbord – förgyller julen för andra barn

PEDERSÖRE För andra året i rad samlar systrarna Matilda och Mikaela Esselström i Edsevö in pengar till välgörande ändamål. I år är också kompisen Yasminé Smeds med.

Nyhetsbild

Perfekt höghöjdsläger i coronatider – Blomqvist, Österblad och Grandell tränar i Pajulahti

FRIIDROTT De bor på 2 000 meters höjd i Pajulahti samtidigt som de tränar på normal höjd. Friidrottarna Jonna Grandell, Nathalie Blomqvist och Cecilia Österblad har hittat det perfekta träningsalternativet i coronapandemins skugga.

Nyhetsbild

Samfälligheten positiv till vindkraft i Purmo: "Det handlar om ett strategiskt val"

PEDERSÖRE Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet äger lite mark i norra Purmo. Går allt enligt planerna skriver de avtal med vindkraftsbolaget Abo Wind.

Nyhetsbild

Bollförbundet uppgraderade FF Jaro

FOTBOLL FF Jaro har som tionde fotbollsförening i Finland klarat av att nå nivå 4 i Bollförbundets kvalitetssystem.

Nyhetsbild

Efter turbulent år: Stora investeringar föreslås i Pedersöre

PEDERSÖRE Trots osäkra tider siktar Pedersöre på att göra stora satsningar kommande år. De största investeringarna nästa år ser ut att bli i Edsevö och Bennäs.

Nyhetsbild

Från ett stall i Purmo och ut i världen – företagarduo vill utveckla den lättaste hockeyklubban

PEDERSÖRE Åttio kasserade hockeyklubbor senare börjar den nya Falk-klubban ta form. I flera ishockeynationer är intresset redan stort för produkten från Pedersöre.

Nyhetsbild

Sundby skolas öde avgörs i fullmäktige på måndag

PEDERSÖRE Sundby skolas framtid avgörs troligtvis på måndag morgon. Då sammanträder kommunfullmäktige i Pedersöre.

Nyhetsbild

Victor Suni från Nykarleby 4H vinnare i årets solrostävling

Årets solrostävling har avgjorts. Höga solrosor har odlats på flera håll i Svenskfinland. Vinnaren i solrostävlingen 2020 är Victor Suni från Nykarleby 4H.

Nyhetsbild

Företagarpar lät bygga gemensam hall – "Kanske jag kan sälja däck till frisörkunder"

PEDERSÖRE En klipper hår – en annan gräs. I den nya företagshallen i Lillby samsas Maria Laséns hår- och kosmetologsalong med maken Johan Laséns serviceföretag.

Nyhetsbild

Annat lir i Sursik än i New York för Jacob Handfast

ISHOCKEY Jacob Handfast hade svårt att greppa domarlinjen i Anders Wiklöf-arena. Stockholmsliraren är van med tuffare lir New York Aviators i USPHL Premier League.

Nyhetsbild

Bil körde av vägen – "Det är halt nu så kör försiktigt"

En personbil körde av vägen i Sundby, Pedersöre klockan 4.30, på grund av halka. "Det har snöat i natt och det är halt under. Kör försiktigt", säger Terence Sam på Räddningsverket.

Nyhetsbild

Fresh gör nytt försäljningsrekord i år – planerar för utvidgning

PEDERSÖRE År 2020 har varit ett år av toppar och dalar för Pedersöreföretaget Fresh Servant. Men tillväxten bara fortsätter.

Nyhetsbild

BI Klemets bygger nytt åt sig i Edsevö – och gärna åt fler

PEDERSÖRE Efter några år i baracker bygger Bygg- och ingenjörsbyrå Klemets egna lokaler invid Riksväg 8. Är fler intresserade kan de bygga större.

Nyhetsbild

Stämning och vintermys i växthuset – ta hjälp av naturen

JAKOBTAD På långt håll lyser växthuset som en stor lykta i novembermörkret. Såväl inne i huset som utanför är massor av levande ljus tända.

Nyhetsbild

Lyckad start för backen Tony Sund i KHL – får mycket istid i Dinamo Riga

ISHOCKEY Tony Sund har acklimatiserat sig snabbt i KHL. Den förra Sportspelaren anslöt sig till Dinamo Riga i mitten av september och är den back som får mest istid i laget. Hockeyproffset från Sandsund snittar tjugo minuter per match.

Nyhetsbild

Hockeymatcher stryks på löpande band – både Muik Hockey och Centers ställer in

ISHOCKEY Coronapandemin fortsätter spöka i tävlingskalendern. Såväl Muik Hockey som Centers Hockey tvingas ta sin Mats ur skolan på söndag.

Nyhetsbild

Coronapandemin tvingade pälsfarmaren Jan Käcko till ett mellanår – jobbar också som skolgångsbiträde

PURMO Jan Käcko, pälsdjursfarmare i Pedersöre, jämför sitt yrke med isolationen under coronapandemin. – Människan är ett socialt djur och pälsfarmning är ett ensamt yrke. Därtill är det tungt om du sliter varje dag för att sedan få höra att det du gör anses onödigt.

Nyhetsbild

Influensavaccinet slut – Jakobstad tvingas annullera tider

Det är svårt att få tag i säsongsinfluensavaccin, meddelar THL. Det här ställer till problem i Jakobstads social- och hälsovårdsverks område.

Nyhetsbild

Enig sektion föreslår: Inled planläggning av Purmo vindkraftspark

PEDERSÖRE Det blev diskussion men ingen omröstning på planläggningssektionens möte. Sektionen förordar att planläggning av Purmo vindkraftspark inleds.

Nyhetsbild

Svårare rekrytera Pedersörepolitiker i coronatider – "Kandidaterna växer inte på träd direkt"

PEDERSÖRE Nomineringen av kandidater till kommunalvalet i Pedersöre är i gång. Men flera kommunpolitiker är förtegna om sin eventuella kandidatur.

Nyhetsbild

Lågstadiers julfester på distans – "Ett stort avbräck i traditionen"

Jultablåer via länk, luciatåg utomhus och pyssel klassvis är på tapeten då regionens lågstadier ordnar julfest i alternativa format.

Nyhetsbild

Tia-Maria Nord blir familjerådgivare då Päivi Ylimäki går i pension

VASA Tia-Maria Nord har valts till ny familjerådgivare i Vasa kyrkliga samfällighet. Nord är teologie magister, präst och har avlagt kyrkans specialutbildning för familjerådgivare.

Nyhetsbild

Inga nya coronafall i Malmskas område – drygt 200 testade

Coronaläget i Jakobstadsområdet ser lugnt ut för tillfället.

Nyhetsbild

Så firar församlingarna jul – skattskrivning, julvandring och ljusandakt

I adventstid kan barnen i Pedersöre skattskriva sig under advent. I Jakobstads ordnas en julvandring som kan upplevas på fyra språk och med musik därtilll.

Nyhetsbild

Permitteringar hotar dem som stöder cancersjuka – nu börjar digital insamling

Anställda kan bli permitterade och då drabbas även cancersjuka och de som behöver stöd i livets slutskede. Österbottens cancerförening kör nu igång en insamling närmast digitalt.

Nyhetsbild

Beslutsfattarna tar ställning till Purmo vindkraftspark – "Det finns vissa frågetecken"

PEDERSÖRE Nästan 50 vindkraftverk i Purmo. Det är Abo Winds mål. Nu ska beslutsfattarna ta ställning till huruvida ett planläggningsbeslut ska göras eller inte.

Nyhetsbild

Julen medger inga större österbottniska familjefester: Högst tjugo får samlas fram till nyår

ÖSTERBOTTEN Högst tjugo personer kring julgranen i de österbottniska hemmen. Den rekommendationen enades coronagruppen om på tisdagen.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall på Malmskas område – smittkedjan känd

Under natten till måndag kom ett nytt coronafall till Malmskas kännedom. Smittkedjan är känd.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen röstade om cykelvägar – två gånger

PEDERSÖRE Det råder delade meningar om vilket cykelvägsprojekt som är viktigast i Pedersöre. Kommunstyrelsen röstade mot kommundirektörens förslag.

Nyhetsbild

Starkt boxplay då IFK Lepplax sänkte Malax IF

ISHOCKEY Bra målvaktsspel i kombination med ett starkt boxplay bäddade för hemmaseger i AW Arena på söndagen. IFK Lepplax förtjänade segern efter ett uppoffrande spel över hela rinken.

Nyhetsbild

Behövande får coronastöd från församlingen – "Nöden har blivit större"

Staten ger församlingarna coronastöd, så att diakonin ska kunna fungera också i pandemitider. De familjer som har det tufft har fått det ännu svårare på grund av coronan. Hur stödet används varierar mellan församlingarna.

Nyhetsbild

Medborgarinstituts verksamhet drabbas av coronan – "Största delen av kurserna på paus"

Begränsningar som gäller i regionens medborgarinstitut varierar mellan orterna. Vissas verksamhet är på paus medan andras pågår med säkerhetsåtgärder.

Nyhetsbild

Mardrömsminuter fick IFK Lepplax på knä

ISHOCKEY Tre mål på tre minuter. Efter en lovande start rasade IFK:s spel samman mot KuRy som tämligen enkelt kunde kontrollera hem matchen.

Nyhetsbild

Joni Mäki hade råd att vurpa i dramatisk sprint

LÄNGDSKIDOR Joni Mäki föll i semifinalen, Lauri Vuorinen i finalen. Mäki hade råd att ramla, men det hade inte Vuorinen. Det blev således andra raka segern för Vasabon i cupsprinten.

Nyhetsbild

Häger, Ray och Julin vidare från sprintkvalet

LÄNGDSKIDOR Den andra deltävlingen i Finlands Cup åks i Taivalkoski i dag. Fyra av FSS-damerna tog sig vidare från sprintkvalet i klassisk teknik.

Nyhetsbild

Hanna Ray har fokuserat extra mycket på skejttekniken

LÄNGDSKIDOR Hanna Ray gör säsongens första start, då Finlands Cup körs i Taivalkoski. Det innebär klassisk sprint i dag, 10 km fritt på söndag – och samtidigt – tävlingsdebut som förstaårssenior

Nyhetsbild

Politiker om ny brist på beslutsmakt i vården: "Blir kommunernas kamp om resurser"

ÖSTERBOTTEN Larsmo och Vörå kliver in i vårdstyrelsen, ingen från Malax och Korsnäs. Bergöbon Markus West är oroad: "De kommer att vara sig själva närmast."

Nyhetsbild

Cykellampor är det nya – rekordår för Herrmans i fjol

PEDERSÖRE Cykling ligger rätt i tiden nu och för Herrmans Bike Components innebar fjolåret en rejäl tillväxt. Också i år ser det riktigt bra ut, trots corona.

Inga fler anmälningar tas emot för influensavaccin i Jakobstad

På grund av det stora intresset för influensavaccinet ges inte fler tider ut av social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Nyhetsbild

Hundratals hushåll utan el – stormen avtog till kvällen

Uppdaterad. Stormen som orsakat strömavbrott i Nykarleby, Jakobstad och Karleby har avtagit mot kvällen. Som mest har vindstyrkan legat på 23–24 meter per sekund.

Nyhetsbild

Inbrott i Ytteresse paviljong – Gärningsmännen fastnade på foto

PEDERSÖRE Tre ungdomar fastnade på bild när de gjorde inbrott i Ytteresse UF:s paviljong natten till onsdag. Uppdaterad.

Nyhetsbild

"Det snurrar tusen scenarion i huvudet" – Fredrik Furu och Frida Andersson gör julturné i coronatider

"Äntligen får vi möta publiken – och de som kommer på konserterna har inte bara ramlat in", säger Fredrik Furu och Frida Anderson inför julturnén som inleds i Österbotten.

Nyhetsbild

Nu är bollhallen upprest – ska vara användningsklar i december

PEDERSÖRE Den nya bollhallen vid Sursikbacken blåstes upp på onsdagsmorgonen. Det var meningen att hallen skulle resas redan i måndags, men då blåste det för mycket.

Nyhetsbild

Uselt väder väntas på torsdag – hård vind både till havs och på land

Snöslask, hård vind och risk för översvämningar. Torsdagen är ett dygn då meteorologen utlovar dramatiskt väder.

Nyhetsbild

Tisdag: Noll coronafall i regionen – "Vi har en positiv trend"

Under tisdagen rapporterar både Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt och Jakobstads social- och hälsovårdsverk noll fall av coronasmitta. För Jakobstadsregionen är det ovanligt goda nyheter.

Det behövs ett ljus i mörkret – därför utser man också i år en lucia

PEDERSÖRE Också det här året kommer man i Purmo att välja ut en lucia. Detta bland hela åtta kandidater.

Nyhetsbild

Snart har Pedersöre bollhall

FOTBOLL Det var meningen att bollhallen i Sursik skulle resas på måndag morgon, men onödigt kraftiga vindbyar gjorde att det sköts fram till senare i veckan.

Nyhetsbild

Barnen får tycka till i Pedersöre – möts i virtuellt barnparlament

PEDERSÖRE Rastaktiviteter och klubbverksamhet står på agendan när Pedersöres första barnparlament ordnas på tisdag.

Nyhetsbild

Två nya coronafall i Jakobstadsområdet

Det senaste dygnet har två nya fall av covid-19 noterats i Jakobstads social- och hälsovårdsverks område.

Nyhetsbild

Ungt och snabbt IFK Lepplax åkte ifrån APV

ISHOCKEY Lepplax-målvakten Ondrej Patha utsattes för ett veritabelt puckregn, men motade det mesta som kom i hans väg mot APV.

Logga in för att följa orten