Pedersöre

Nyhetsbild

Hanna Ray åker gärna alla distanser i junior-VM

LÄNGDSKIDOR I fjol när JVM gick på hemmaplan var hon debutant. Nu då mästerskapen avgörs i Oberwiesenthal kan Hanna Ray räkna med fler starter och mer ansvar än i Lahtis.

Nyhetsbild

Endivo levererar lunch till tre kommuner – vann upphandling om matservice

Från och med april är det Endivo Ab i Jakobstad som tillreder luncherna som de äldre i Jakobstad, Pedersöre och Nykarleby får hemkörda som måltidsservice av social- och hälsovårdsverket.

Nyhetsbild

Pippi till Ax – jubilaren firas med temadag på biblioteket

PEDERSÖRE Pippi Långstrump, Herr Nilsson, Prusiluskan och många till finns på plats på i Bennäs på onsdag. Då blir det nämligen en Pippidag i Kulturhuset Ax.

Nyhetsbild

Tvåsiffrigt pucknederlag när KoMu HT pucklade på IFKL

ISHOCKEY IFK  Lepplax återvände med svansen mellan benen från Vasa på söndagen. Den sista matchen i grundserien slutade i ett braknederlag för IFK:arna.

Nyhetsbild

Dubbla guld för Blomqvist och dubbla silver för Kronqvist

FRIIDROTT Två FM-guld förra helgen – två FM-guld den här helgen. Nathalie Blomqvist har en komplett hallsäsong bakom sig och får till på köpet inleda vårvinterns träningsperiod frisk och hel.

Nyhetsbild

IFK Lepplax vaknade för sent

ISHOCKEY En puck på mållinjen. Så nära var IFK Lepplax att komma tillbaka från fyramålsunderläget men kvitteringen kom aldrig mot KuRy.

Nyhetsbild

Byamöte för Esseborna ordnas i mars – i Bennäs

PEDERSÖRE I mitten av mars höll kommunen ett byamöte i Sundby angående byskolan. Om drygt en månad ska Esseskolorna dryftas.

Nyhetsbild

Franskt projekt viktigt för Solving  – "Kan öppna dörrar"

Ett nytt hanteringskoncept som levererats till den franska statliga järnvägen väntas öppna nya dörrar för Sandsundföretaget Solving.

Nyhetsbild

Bennäsbor vill behålla Tornberget orört – samlar namn mot marktäktsplaner

PEDERSÖRE Med ett invånarinitiativ hoppas bybor få stopp på marktäktsplanerna i närheten av Tornberget. På marktäktsbolaget tar man det med ro.

Nyhetsbild

Falken laddade kanonen för FSSM – Häggman tror på tävlingar i mars

LÄNGDSKIDOR Köldknäppen natten till torsdag fick ett varmt välkomnande i Lappfors. Falkarna startade upp snökanonen för att trygga snötillgången under förbundsmästerskapen.

Nyhetsbild

Konditorn och kemisten som fastnade för miljöhälsovård

Leif Karlström och Marit Björkstrand är två kollegor vid Hälsoinspektionen i Jakobstad som får börja summera sin tid i arbetslivet. Men tiden som pensionär har de ännu inte hunnit tänka på.

Nyhetsbild

Inget FSSM i Kronoby – tävlingarna flyttas till Lappfors

LÄNGDSKIDOR Vinterns skidtävlingar fortsätter att stöta på patrull. Näst i tur att drabbas är FSSM som flyttar från Kronoby till Pedersöre, om de alls kan arrangeras.

Nyhetsbild

Bilverkstad i Pedersöre i konkurs – skulder för 23 000 euro

PEDERSÖRE Kanckos verkstad i Pedersöre har sökts i konkurs av Arbetspensionsbolaget Elo. Företaget försattes i konkurs av Österbottens tingsrätt på tisdagen.

Nyhetsbild

Carina Viklund-Östman ny ordförande för Pedersöre Teater – "Vi kör vidare ungefär som tidigare"

PEDERSÖRE Carina Viklund-Östman är ny ordförande för Pedersöre Teater. Hon har tagit över efter Robert Nyberg, som valt att trappa ner.

Nyhetsbild

Rekordlåga passagerarsiffror för Kronoby flygplats – men kommunerna fortsätter satsa

Endast drygt 56 000 personer reste i fjol till eller från flygplatsen i Kronoby och siffrorna för januari visar en nedgång med 11,3 procent. Trots kommunernas satsningar har trafiken stadigt minskat.

Nyhetsbild

Därför hamnar Bennäs i kläm: "De längre sträckorna måste prioriteras"

JAKOBSTAD Bristen på dubbelspår är ett hinder för att kunna planera tidtabellerna optimalt, säger VR:s vd Rolf Jansson. För att kunna konkurrera med flyget på längre sträckor måste de längre sträckorna prioriteras. Och då hamnar till exempel Bennäs i kläm.

Nyhetsbild

Trespråkiga hjärtstartare ska göra Österbotten tryggare

På måndagen var det Larsmo, Kronoby och Pedersöres tur att motta hjärtstartare från försäkringsbolaget LokalTapiola. Det är ett sätt att öka tryggheten i Österbotten, säger LokalTapiola Österbottens vd Pasi Haarala.

Nyhetsbild

Fyra från FSS till juniorernas VM i Tyskland

LÄNGDSKIDOR FSS och då alldeles specifikt ÖID kommer att vara synnerligen välrepresenterat när juniorernas VM-tävlingar avgörs i tyska Oberwiesenthal. Mästerskapen börjar 28 februari.

Nyhetsbild

Snart börjar de nya Pedersöreskolorna ritas – huvudplanerare väljs i mars

PEDERSÖRE Våren 2023 ska två nya skolbyggnader stå klara för inflyttning i Pedersöre. Nu letar kommunen efter de rätta planerarna för jobbet.

Nyhetsbild

APV målade när IFK Lepplax lekte Emil i snickarboa

ISHOCKEY Man vinner inte matchen nötande bänken i utvisningsbåset. Den urgamla sanningen fällde IFK i Alavo. Hemmalaget gjorde tre mål i powerplay i första perioden.

Nyhetsbild

Sandnäs och Ray femma – stavbrott gisslade Falkendamen

LÄNGDSKIDOR Det fortsatte "kråta" för Hanna Ray när staven knäcktes på långdistans, men för Rebecca Sandnäs gick det som på räls. Båda slutade femma i FM-spåret i Kontiolax på lördagen.

Nyhetsbild

Stöd för bollhall i Pedersöre

Pedersöre Activity Center Ab har fått stöd via Finlands Bollförbund för den planerade bollhallen.

Nyhetsbild

Säkrare diagnos för hudcancer med ny digital teknik – används även på hälsocentraler

Snabbare diagnos och färre onödiga operationer. Det är resultatet när primärvården fotograferar hudförändringar och skickar bilderna till specialistläkare för bedömning.

Nyhetsbild

Efter ett rikt yrkesliv går Jim Östman i pension – men stannar i skolan

PEDERSÖRE "En pensionär på motorped, glider fram mot friheten" sjunger Purmoeleverna så det ekar i den festsalen. Pensionären i fråga är skolgångsbiträdet Jim Östman som den här dagen avtackas med besked.

Nyhetsbild

Peter Östman: Minskad tågtrafik till Bennäs bygger på missvisande statistik

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Peter Östman (kd) kommer också att delta i måndagens möte i Jakobstad om tågtrafiken till Bennäs. Med sig till bordet har han statistik som han anser verkar till regionens nackdel och som inte berättar hela sanningen.

Nyhetsbild

Läkaren Inga Paperi bjuder på skuggteater i “Kållby välfärdsstation”

PEDERSÖRE AI, EU-politik och humor – det är några av ingredienserna i den multimediala teaterpjäsen “Kållby välfärdsstation” som visas för allmänheten på måndag.

Nyhetsbild

Dags för genombrott i tågfrågan? – VR:s vd besöker Jakobstad på måndag

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE För få tåg stannar vid Bennäs station. Och stationen borde egentligen heta Bennäs-Jakobstad för att ge en mer korrekt bild. Det är vad VR:s vd Rolf Jansson lär få höra på måndag.

MGP 2020 söker nya stjärnor

Den som vill skapa egen musik, stå på scen och dansa – och är 8-15 år gammal – har nu möjlighet att ansöka till Melodi Grand Prix 2020.

Nyhetsbild

Apokalyps i Pedersöre Gymnasium

PEDERÖSÖRE Även i Pedersöre Gymnasium firades penkis på torsdag. Temat för i år var apokalyps.

Nyhetsbild

Delade åsikter kring Sundby skola: "Känslan säger ju heja Sundby"

PEDERSÖRE Både föräldrar och andra Sundbybor slöt upp för att diskutera sin skola på tisdagskvällen. Både för- och nackdelar med småskolan lyftes fram.

Nyhetsbild

Bergöbacken stängd efter regnet – men hoppet om ett sportlov i backen är inte ute

PEDERSÖRE Det är inte bara regionens skidlopp som blir offer för det milda vintervädret. I Pedersöre har IF PP tvingats stänga Bergöbacken på grund av snöbrist.

Nyhetsbild

Två vindparker på gång nära Purmo – bara kilometer från kommungränsen

Vindkraftsplanerna i Pedersöre är ännu i ett tidigt skede. På andra sidan kommungränsen i Kauhava är man längre fram i planeringen av två vindparker bara några kilometer från Purmoområdet.

Nyhetsbild

De vågar vara företagsamma – alla 200 med sina 84 företag

På tisdagen myllrade det av intressanta produkter och tjänster i Rewell Center på årets Våga vara företagsam-semifinal i Vasa. Ungdomarna sålde allt från brickor till bulla och tävlade om en plats i den nationella finalen i Helsingfors i april.

Nyhetsbild

Regionens företagare mer negativa – men hoppfullt i Karleby

Företagen i Karleby- och Jakobstadsregionen ser mer negativt på framtiden än i höstas. Mest positiva är företagen i Karlebyregionen och mest negativa de i Kaustbyregionen.

Nyhetsbild

IFK Lepplax och Kronan vill till Finlandsserien

ISHOCKEY Kampen om seriesegern i division 2 kan bli hård. Men flera av de potentiella vinnarna har inga ambitioner att nå Finlandsserien.

Nyhetsbild

Bolag kan få krossa berg invid Tornberget – ordförandes röst avgjorde

PEDERSÖRE R&R Frostdahl kan få tillstånd att bryta och krossa berg invid Tornberget i Bennäs. Det beslöt miljö- och byggnadsnämnden på sitt möte i måndags.

Nyhetsbild

Vörås klimatutsläpp har ökat – Kristinestads har minskat kraftigt tack vare vindkraften

KLIMAT Österbotten har minskat klimatutsläppen med 20 procent mellan 2005 och 2017, mer än de flesta. Men skillnaderna på kommunnivå är stora.

Nyhetsbild

Blomqvist löpte finländskt rekord och kvalificerade sig för VM: "Har hela tiden väntat på det"

FRIIDROTT Nathalie Blomqvist passade på att krossa nittonåringarnas finländska rekord på 1500 meter i Nordenkampen i Helsingfors på söndagen. Blomqvist löpte i mål som tvåa på 4.19,77, två sekunder bakom segrarinnan Malin Edland från Norge.

Nyhetsbild

Bergöbacken har äntligen invigts

PEDERSÖRE Det gäller att ta vara på snön så länge den finns. Det var budskapet som enhälligt florerade i Bergöbacken som invigde säsongen förra veckoslutet.

Nyhetsbild

Kartläggning: Här finns postservicen i Österbotten

Paket kan hämtas ut på 140 ställen i Österbotten. Posten och Matkahuolto har ombud på alla orter men flera andra aktörer blir också vanligare.

Nyhetsbild

IFK Lepplax hittade målet med Jens Östman i anfallet

ISHOCKEY IFK Lepplax har i praktiken säkrat slutspelsplatsen efter att ha hämtat med sig full pott mot jumbolaget Kraft i Närpes.

Nyhetsbild

Personbil och skåpbil krockade i Pedersöre

PEDERSÖRE Två personer skadades lindrigt i en krock på fredag kväll.

Nyhetsbild

Pälsauktionen i Vanda ligger i vågskålen – beslut om en vecka

Saga Furs största och absolut viktigaste pälsauktion för säsongen ligger i vågskålen på grund av coronaviruset - ett virus som hotar den kinesiska närvaron som står för drygt 70 procent av köpkraften i auktionshuset.

Nyhetsbild

Camilla Svevar vald till första kvinnliga kyrkoherden i Replot

Camilla Svevar är ny kyrkoherde i Replots församling från och med den 1 mars 2020. Det meddelar domkapitlet i Borgå stift.

Nyhetsbild

Finskundervisning i skolan – varför är det så svårt?

Varför finns det så många finlandssvenska ungdomar som inte kan prata finska? Beror det på skolans sätt att lära ut språket, eller beror det på att ungdomarna helt enkelt inte är tillräckligt motiverade att lära sig språket?

Nyhetsbild

Risk för översvämning i Esse å

PEDERSÖRE Det finns risk för översvämningar i de österbottniska vattendragen på grund av issörja. Speciellt Esse å är utsatt, varnar NTM-centralen.

Nyhetsbild

Bo Hejlskov Elvén: Lydiga barn är ingen bra målsättning

PEDERSÖRE En del av den beteendeproblematik som ses i skolan kan förklaras av att skolan inte hänger med i samhällets utveckling. Det säger Bo Hejlskov Elvén som föreläste i Pedersöre i tisdags.

Nyhetsbild

Pedersöre inrättar grupp för elevhälsa – större utmaningar en orsak

PEDERSÖRE Sedan tidigare finns en regional styrgrupp för elevhälsa. Nu startar Pedersöre också en egen.

Nyhetsbild

Elavbrott mörklade stora delar av regionen

UPPDATERAD Stora delar av regionen drabbades av ett elavbrott på tisdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Samlingshuset i Bennäs rivs i vinter – bostäder planeras på tomten

PEDERSÖRE Pedebygg har fått lov av kommunen att riva Bennäs samlingshus. Rivningen inleds snart.

Logga in för att följa orten