Pedersöre

Nyhetsbild

Pedersöre teater satsar på hörselslinga – "Hörseln är ett sinne som ofta tas för givet"

PEDERSÖRE Pedersöre teater är den första finlandssvenska sommarteatern i Österbotten som infört hörselslinga. Hela läktaren får möjlighet till uppkoppling.

Nyhetsbild

Skickliga metare möttes i Esse– Esse ås sportfiskare ordnade metetväling

PEDERSÖRE På torsdagskvällen organiserade Esse ås sportfiskare en metetävling. Tävlingen ägde rum under vattenfestivalen.

Nyhetsbild

Batterier och litervis med medicin – Ekorosk-kunder slarvar med sorteringen

JAKOBSTAD Ekorosk har öppnat soppåsar från 2 400 hushåll och gått igenom innehållet. Resultatet förvånar. I bioavfallet finns både batterier och medicin.

Nyhetsbild

Kunskapen om drönare bristfällig

Att ge sig upp i luften med en drönare kan vid första anblick verka som ett harmlöst nöje. Men med nöjet följer även regler och ett stort ansvar som alla inte är medvetna om.

Nyhetsbild

Spricka åtgärdad i badhytt – färdig smygtittat

PEDERSÖRE I badhytten i Kållby är sprickan åtgärdad. Nu går det inte längre att smygtitta genom sprickan.

Nyhetsbild

Spricka i badhytt upprör mamma – "Flickor lär sig att de är objekt som ska tittas på"

PEDERSÖRE Simskoleflickor i Kållby tycker det är obehagligt att byta om då pojkar kikar på dem. Sofie Strandén-Backa anser att flickorna nonchaleras och att könsmakten blir i obalans.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist väljer 3000 meter i EM: "Jag har större chanser"

FRIIDROTT Ända in i det sista tvekade Nathalie Blomqvist, 18, om hon skulle springa 1500 eller 3000 meter i junior-EM. Valet föll på den mer obekanta sträckan.

Nyhetsbild

Envall och Johansson höll bra fart på löparbanan

FRIIDROTT Filiph Johansson underskred för första gången 11 sekunder på 100 meter i tisdags. Samtidigt noterades Christoffer Envall för personligt årsbästa på sträckan.

Nyhetsbild

Tommy From historisk på varmansbanan i Pello

VARMANSRALLY Tommy From vet fortfarande var gasen sitter. Den 54-årige Bennäsbon gjorde succé i klassiska Poikkinainti-ajot i Pello. Tre A-finalplatser är snarast en historisk bedrift.

Nyhetsbild

Svensk countryartist gästar Österbotten – gör fyra spelningar

Countryartisten Cina Samuelson återvänder till Österbotten för att ge fyra konserter.

Nyhetsbild

Pickup-pulling i Forsby – nytt och efterfrågat

PEDERSÖRE Arrangörerna som varje sommar står bakom tactorpulling i Forsby lanserar nu ett nytt evenemang. Nu får lättare fordon möjlighet att delta.

Nyhetsbild

V-Lift köper upp Mäenpää Maskin Ab

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE V-Lift expanderar genom att köpa Mäenpää Kone Oy Maskin Ab:s verksamhet. Affären blev klar i början av juli och från och med första augusti är det den nya ägaren som driver verksamheten. Samtidigt flyttar personalen över till V-Lift.

Nyhetsbild

Närpesborna minst dementa i landet – kanske

HÄLSA Österbotten har åter fått ett kvitto på att genetiken, levnadsvanorna och vården är bra för vår hälsa. Närpes toppar statistiken, men det finns en bred felmarginal.

Nyhetsbild

Liten bastu totalförstördes i Ytteresse

Brandkåren fick larm om en bastubrand i Ytteresse klockan 5:41 på söndagsmorgonen. Bastun kunde inte räddas.

Nyhetsbild

En helg speglad av Guds barmhärtighet– laestadianernas sommarmöte i Esse

Under helgen håller laestadianerna sitt sommarmöte vid Punsar bönehus. Temat är barmhärtighet. Många människor deltar och hjälper till.

Nyhetsbild

Utterleden Swimrun får uppföljare

SWIMRUN I fjol ordnades Utterleden Swimrun för första gången. Arrangörerna fick fin respons, vilket gav mersmak. Det blir Swimrun längs Utterleden och Esse å i år igen.

Nyhetsbild

I Pedersörekyrkor skenade utgifter iväg – "Församlingarna höll inte i kostnaderna"

PEDERSÖRE Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet gjorde den största förlusten av alla kyrkliga samfälligheter i Österbotten. En fusion behövs.

Nyhetsbild

Hälften av församlingarna på minus – många församlingar i Österbotten kämpar med ekonomin

I Pedersöre rasade församlingarnas resultat i fjol. Även andra österbottniska församlingar kämpar mot det minskande antalet skattebetalare.

Nyhetsbild

Armbryterskan från Esse: "Man måste visa sig lite tuff"

ARMBRYTNING Anne Söderlund från Armsport Esse försvarade fjolårsguldet med båda armarna då FM i armbrytning avgjordes i Vanda i lördags.

Nyhetsbild

Cajsa har spelat sommarteater sedan hon var tolv – "Jag vill inte ha teatern som bara en fritidssysselsättning"

PURMO Man måste drömma lite, säger Cajsa Östman. Hennes dröm handlar om att göra teatern till mer än en fritidssysselsättning.

Nyhetsbild

Invandrartjejer i Pedersöre integreras via idrott – intresset överraskande stort

PEDERSÖRE Flickor med invandrarbakgrund får testa olika idrottsgrenar på sportplanen i Bennäs varje tisdag. Det är IK Falken som håller kursen.

Nyhetsbild

Gunell tog VM-guld på medeldistansen: "Löpningen känns bra"

ORIENTERING Yvonne Gunell gick inte att stoppa en gång till i veteran-VM i Lettland.

Nyhetsbild

Vårdpolitiker om äldreboendet i Pedersöre: "Berörda fick informationen för sent"

PEDERSÖRE Social- och hälsovårdsnämndens ordförande anser att berörda vid äldreboendet Hedbo borde ha informerats tidigare. Eftersom personalen fått informationen undrar vårdpolitikern varför de inte tagit upp saken med klienter och anhöriga.

Nyhetsbild

Esse vattenfestival sjösätts på lördag – tio dagar av vattentätt program

PEDERSÖRE I helgen går startskottet för Esse vattenfestival. Allt från dans, årets Essebo och flytetygstävling erbjuds. Barnen tjuvstartar redan på torsdagen.

Nyhetsbild

Punsar bönehusförening bjuder in till sommarmöte – "mer än en tradition"

PEDERSÖRE En helg kring Guds ord. Men också fokus på gemenskap och möten över språk- och kulturgränser. Till helgen är det dags för laestadianernas traditionella sommarmöte.

Nyhetsbild

Äldreboende i Pedersöre står inför stor förändring – "Beslut tas över alla huvuden"

PEDERSÖRE Hedbo är ett privat seniorboende i Sandsund som länge haft problem med ekonomin. Från första september tar Social- och hälsovårdsverket över ansvaret. Klienters anhöriga är upprörda och ifrågasätter tillvägagångssättet.

Nyhetsbild

Amerikaner söker sitt ursprung: "Känner att min mor och mormor är med mig"

I jakt på sina rötter tog sig Cassie Chronic till Österbotten via en resa arrangerad av Swedish Finn Historical Society. I går besökte hon sin gammelmorfars hemgård.

Nyhetsbild

Många steg för skogsplanteraren Johan – "Jag trivs i skogen"

PEDERSÖRE Vattenflaskan, mygghatten och radion. De här tre sakerna hör till basutrustningen för skogsplanteraren Johan Lövsund.

Nyhetsbild

Nästan 200 ställde upp i Purmorundan i Lillby

FRIIDROTT Motionsloppet Purmorundan lockade nästan 200 till start vid Klacken på lördagen. Somliga tuffade på i högt tempo hela vägen medan andra valde att chilla runt natursköna Lillby.

Nyhetsbild

Österbotten på sociala medier – Influencervärlden tas ner till kommunal nivå

Sociala medier 13 österbottningar lyfter fram sina hemkommuner på sociala medier under sommaren. Organisationen Aktion Österbotten grundade ett sommarprojekt för att lyfta fram Österbotten och göra kommunerna mer synliga på sociala medier.

Nyhetsbild

Jakobs dagar-aktuella Alva släpper ny låt: "Det är pop jag brinner för"

PEDERSÖRE Alva Nygård från Pedersöre har släppt en ny låt, "The Way I Feel". Hon kommer att framföra den live under Jakobs dagar.

Nyhetsbild

Anton blev läkare i Ryssland: "När en patient orkar le igen är det värt allt"

PEDERSÖRE När Anton Elvström var tio år frågade hans mamma vad han ville bli när han blir stor. Svaret löd "åtminstone inte något med sjukvård eller business." I dag är han nyutexaminerad läkare och drömmer om att starta eget.

Nyhetsbild

Långtradare i diket efter krock med personbil

PEDERSÖRE En långtradare och en personbil krockade längs Ytteressevägen vid 10-tiden på fredagen. Räddningsarbetet avslutades under förmiddagen.

Nyhetsbild

Leif fick hotfulla mejl – reagerade snabbt

PEDERSÖRE

Leif Back fick ett mejl där han uppmanades betala 670 euro. Annars hotade avsändaren att visa upp oanständiga bilder på honom.

Nyhetsbild

Syskonsegrar i Esse Run – Nyman och Sandler snabbast på nian

LÖPNING Det blev syskonsegrar på de längre distanserna när den nionde upplagan av Esse Run avgjordes på torsdagskvällen. Björn Sandler var etta på herrarnas 9 kilometer medan systern Nina Nyman var snabbast på damernas 9 kilometer.

Nyhetsbild

ÖT belönade spelare med Roys ruta T-tröjor i sexans match på Falli

FOTBOLL Roy Frilund gör sin fyrtionde säsong som fotbollsskribent och den arbetsinsatsen uppmärksammar ÖT under säsongen genom att premiera spelare i den lägre seriehierarkin.

Nyhetsbild

Larsmosjön fri från algblomning – Svalt väder håller ned förekomsten

Det ostadiga vädret har dämpat algblomningen både i insjöarna och ute till havs. I insjöarna är algläget rentav lugnare än normalt denna tid på sommaren.

Nyhetsbild

Essebor vann södernresa i spektakulär tävling – "Mer dramatiskt än Dallas"

PEDERSÖRE Intrigerna var många och känslorna heta men efter tre månaders slit tog laget Kungsfolk-Airline hem segern i en minst sagt oortodox tävling.

Nyhetsbild

Jeremias Klemets sköt NIK i sank – första segern för Esse IK

FOTBOLL Det var senap på korven och ketchup på planen i Ytteresse på tisdagskvällen. Esse IK, som har haft problem med målskyttet i sommar, laddade in hela fem bollar på NIK.

Nyhetsbild

Stöldvåg genom Pedersöre – sannolikt fråga om ungdomsgäng

PEDERSÖRE Över tio inbrott och stöldförsök rapporterades i Pedersöre under juni. Polisen misstänker att det är ett ungdomsgäng som drar fram genom kommunen nattetid.

Nyhetsbild

Träpinnar och tidningspapper blir konst som förändras med tiden

PEDERSÖRE När Sara Sundqvist vandrar i skogen ser hon pinnar och blad som hon plockar med sig och gör konst av.

Nyhetsbild

Senja har stickat tusen nuttu-tröjor – maskorna som räddar livet på nyfödda

Senja håller sig sysselsatt med sitt stickande samtidigt som hon bidrar med tusen plagg till nyfödda. Än är garnförrådet välfyllt.

Nyhetsbild

Drottare vann i sprintkarnevalen

FRIIDROTT Jeanine Nygård från IF Drott vann 400 meter på 56,05 i sprintkarnevalen i Jämsänkoski.

Nyhetsbild

Förändringens vind blåser vid Åliden i Purmo

RECENSION

Pedersöre teaters jubileumspjäs är en fullträff. Den har allt som utmärker en bra och levande teater.

Nyhetsbild

En del var skeptiska till party på landsbygden – "Det kom mer än 1600 personer första gången"

PEDERSÖRE När Johan Lasén först föreslog att man skulle ordna ett musikevenemang för unga på Klacken ställde sig en del skeptiskt till förslaget.

Total måltorka Esse IK – förlust mot bottenkonkurrent

FOTBOLL Esse IK har förtvivlat svårt att göra mål. På fredagen åkte laget söderut för att ta årets första seger. Men bottenkonkurrenten I-JBK vann med matchens enda mål.

Nyhetsbild

Kårkullapappa tar strid – "Klienter måste få leva fullt ut"

JAKOBSTAD Kim Stenvik oroas över kommunernas plan att ta över Kårkullas verksamhet. Kårkullapolitiker ser i sin tur utredningen som befogad.

Nyhetsbild

Julifestivalen har ställts in

KONSERT Konserten med Jill Johnson, Molly Sandén och Robert Wells vid Klacken i Purmo har ställts in.

Nyhetsbild

Snart dags för Esse Run

LÖPNING Torsdagen den 4 juli arrangeras det populära Esse Run, som är ett lopp för både elit och motionärer.

Nyhetsbild

Man dömd till villkorligt fängelse - jobbade och lyfte FPA-bidrag

I RÄTTEN I två års tid jobbade en man i Pedersöre samtidigt som han lyfte arbetsmarknadsstöd och bostadsbidrag. Mannen dömdes till villkorligt fängelse av tingsrätten i Jakobstad.

Logga in för att följa orten