Pedersöre

Nyhetsbild

Kattdrama i Katternö – Merlin och Happy försvunna en vecka

PEDERSÖRE Kattungarna Merlin och Happy rymde hemifrån när de var åtta veckor gamla. Efter en veckas idogt sökande är de återfunna – men familjen Laakoli-Fors i Katternö vågar inte pusta ut.

Nyhetsbild

Församlingarnas minus mindre än väntat

JAKOBSTAD Underskott – men mindre än väntat. Det visar fjolårets bokslut för Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet. Skattesatsen förblir oförändrad 2019.

Barnfest på Sursik i helgen

PEDERSÖRE På söndag eftermiddag blir det fest för alla barn och barnsliga på Sursikbacken i Bennäs. Festen är ett resultat av flera föreningars gemensamma ansträngningar.

PP-runt på ped på lördag

CYKEL Traditionsrika PP-runt på ped trampas på lördag. Motionsevenemanget är ett utmärkt sätt för deltagarna att upptäcka Pedersöre sittande på en tvåhjuling.

Nyhetsbild

Babylycka och hvc-kamp – torsdagsgemenskap kring kaffebord i Lappfors

ÖT 10 ÅR Torsdagsgruppen i Signegården är lite av veckans höjdpunkt för daglediga kvinnor i Lappfors. Runt kaffebordet ventilerar de bekymmer och sorger, och delar glädjeämnen. Ett exempel är nyheten att det föds sex barn i Lappfors i år.

Skola i rörelse fick bidrag

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beviljat 2 375 000 euro i statsunderstöd till Skolan i rörelse-projekt. Pedersöre, Karleby och Jakobstad finns bland mottagarna.

Nyhetsbild

Fästingskräcken har mattats av

ÖT 10 ÅR I maj 2008 härjade en fästingskräck och österbottningar vallfärdade till apotek för att köpa vaccin. Tio år senare har intresset för fästingvaccinet dalat.

Nyhetsbild

Blir miljöinspektör i två kommuner: "Stor spännvidd i arbetsuppgifterna"

LARSMO/PEDERSÖRE Jennie Wikström räknar med att Pedersöre och Larsmo kommer att erbjuda henne ett brett och omväxlande register av arbetsuppgifter när hon inom några veckor tillträder som ny miljöinspektör – i båda kommunerna.

Nyhetsbild

Ärevarvet en garanti för att falkeniten kan idrotta gratis

ÄREVARVET Många bäckar små blir en stor å är ett talesätt som håller i Ärevarvet. I IK Falken brukar den – alltså ån – bli riktigt stor. Målsättningen på söndag är att det ska bli minst 40 000 euro på idrottsplanen i Bennäs.

Nyhetsbild

Två systrars söta värnar om hantverket – Kalajoki nästa för tioåringen

PEDERSÖRE Lagom till tioårsjubileet spänner Två systrars söta bågen. Mitt under den hektiska examenssäsongen börjar beställningsbageriet leverera produkter till en ny restaurang i Kalajoki. Men småskaligheten och hantverket består.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen valde Ytteresse

PEDERSÖRE Frågan om var hvc i det östra området ska placeras har varit en riktig långkörare i Pedersöre. Efter måndagens möte står det klart att kommunstyrelsen håller fast vid sin linje och vill att den andra hälsovårdsmottagningen ska placeras i Ytteresse.

Nyhetsbild

Bara barnröster har fått henne att pausa sången

PEDERSÖRE Att höra barnröster fylla Pedersöre kyrka med sommarpsalmen "Den blomstertid nu kommer" är en konkret sak som Marguerithe Sandstedt-Granvik kommer att sakna när hon efter 41 år i kantorsyrket går i pension.

Nyhetsbild

Garanterad vårdplats en trygghet inom palliativ vård

JAKOBSTAD När det inte längre går att bota en patients sjukdom träder den palliativa vården in. En generös donation har gjort det möjligt för Social- och hälsovårdsverket att öka vårdpersonalens kunskap om god vård i livets slutskede.

Nyhetsbild

Alva Nygård aktuell med låt ur pjäsen "Värklighet"

PEDERSÖRE Den sista föreställningen av "Värklighet" har getts, men låten "Pretender" lever kvar på Spotify - och Alva Nygård från Bennäs sjunger den.

Nyhetsbild

Dystra tider för PeFF-lag - Femte raka förlusten för damerna

FOTBOLL Det är idel förluster på både dam- herrsidan för PeFF för tillfället. Det blev en femte raka förlust för PeFF:s damlag i division 2 när HauPa kom på besök och vann med 0-5 (0-2).

Nyhetsbild

Kommundirektören föreslår köp av hvc-lokal i Ytteresse

PEDERSÖRE Kommunledningen går vidare med planerna på Ytteresse hälsovårdsmottagning. Kommunen föreslås köpa och renovera BI Klemets fastighet så att den kunde stå klar som hälsovårdsmottagning redan i höst - drygt 850 000 euro i tilläggsanslag krävs.

Nyhetsbild

Nischar sig på lokala luckor

PEDERSÖRE I stället för att byta hela köket kan det räcka med att byta skåpdörrar och lådor för att få känslan av ett nytt kök. Nygrundade företaget Linro erbjuder lokalt producerade köksluckor.

Nyhetsbild

Regionens kommundirektörer: "Flygplatsen är en livsnerv"

I ett pressmeddelande ställer sig regionens kommun- och stadsdirektörer bakom Karleby-Jakobstads flygplats.

Nyhetsbild

Skolskjutsarna i Lövö fortsätter – vargen verkar stationär

PEDERSÖRE Sedan början av veckan har kommunen erbjudit femton skolelever i Lövö skolskjuts på grund av att en varg rör sig i området. Eleverna erbjuds nu skolskjuts terminen ut.

Nyhetsbild

Ytteressebor: "Vi är besvikna"

PEDERSÖRE Varför skulle inte vi få ha hälsovårdsmottagningen i Ytteresse, frågar sig ett gäng Ytteressebor. De är besvikna på hur kampanjen för att få hvc i Överesse bedrivs.

Industrifastighet i Kållby får rivas

PEDERSÖRE Halva delen av verkstaden vid gamla Ekeri, även kallad Ekerina, på Centrumvägen i Kållby ska rivas.

Brandkåren fick kyla ner upphettad långtradare

PEDERSÖRE En långtradare tvingades stanna till vid Edsevö efter ett läckage på en bromsklocka på torsdagsförmiddagen. Men någon större fara är det inte. Fordonet står bra till på en busshållplats och kommer att kunna rulla vidare med ny bromsklocka.

Nyhetsbild

Stort bortfall av kvotflyktingar till Österbotten – i fjol kom 228, i år troligen bara 80

Förra året fick Österbotten 228 kvotflyktingar. I år har man beredskap för 180 men får troligen bara 80. Det här bekymrar Korsholm.

Nyhetsbild

PeFF förlorade bottenmöte mot Iskmo-Jungsund - "Vår sämsta match under två år"

FOTBOLL PeFF förlorade bottenmötet i division 3 mot nykomlingen Iskmo-Jungsund med 2-3 (1-2) på Västra plan.

Pedersöres fullmäktigemöten ska sändas på webben

PEDERSÖRE Efter några års paus kan Pedersöreborna snart följa sitt fullmäktiges möte via skärm igen. Mötena ska sändas på webben i realtid.

Nyhetsbild

Lövöbarn skjutsas till skolan på grund av varg

PEDERSÖRE Från och med i dag skjutsas femton skolbarn i Lövö till och från skolan. Orsaken till de insatta taxiskjutsarna är de flera vargobservationer som gjorts i byn.

Nyhetsbild

Diskmaskin började brinna i Pedersöre

PEDERSÖRE Strax innan klockan 17 på måndagseftermiddagen fick räddningsverket ett larm om en brand i Pedersöre.

Nyhetsbild

Essebor fortsätter kämpa för hvc i Överesse – lämnade in namnlista

PEDERSÖRE På sex dagar har 774 namn samlats in på listan till stöd för Projekt Pulsen. Listan och ett följebrev överräcktes till Pedersöres kommunledning i måndags.

Johnny Nylund ny biträdande byggnadsinspektör

PEDERSÖRE Byggnadsingenjör Johnny Nylund har valts till ny biträdande byggnadsinspektör i Pedersöre från och med juli månad.

Nyhetsbild

Pedersörebo snabb i motocross

Motorkross Knep en 6:e plats bland 30 deltagare i tävlingar i motocross i Virumäki.

Nyhetsbild

Lyssnarnas sommarpratare kommer från Pedersöre

PEDERSÖRE Johan Åminne från Pedersöre är lyssnarnas sommarpratare i Yle Vega.

Nyhetsbild

Sursik jobbar aktivt för att minska stillasittande i skolan

PEDERSÖRE All rörelse är hemåt. Så resonerar Sursik skola som aktivt försöker minska tiden som eleverna sitter stilla under skoldagen. På lektionstid är det lättast att nå alla.

Nyhetsbild

Påstådd vargattack i Bennäs utreds fortfarande

PEDERSÖRE Polisen kan ännu inte informera något om den påstådda vargattacken i Bennäs. Fler förhör angående den påstådda händelsen görs på måndag.

Nyhetsbild

Första segern för Essedamer - "Vi har seriens starkaste mittfält"

FOTBOLL Esse IK:s damlag vann med 1-4 (0-3) borta mot FC Wimma från Kajana. Därmed tog EIK säsongens första seger.

Nyhetsbild

Fjärde raka förlusten för PeFF - tränaren ser hoppfullt på spelet

FOTBOLL Cecilia Barkar gjorde PeFF:s tröstmål iden 85:e minuten när laget förlorade division 2-matchen hemma mot Kanu med 1-2 0-1). Därmed åkte PeFF på sin fjärde raka förlust.

Nyhetsbild

Aktiv förening har fått projektledare

PEDERSÖRE Musikern Dennis Rönngård har valts till projektledare till Aktiv förening. Han har varit projektledare för tre tidigare projekt i Pedersöre.

Nyhetsbild

Polisen utreder påstådd vargattack – efterlyser tips

PEDERSÖRE Polisen kan ännu inte bekräfta om vargattacken i Bennäs på onsdagen har ägt rum elller inte. Nu utreds också sanningshalten i den påstådda attacken.

Pedersöre MI har ny textillärare

PEDERSÖRE Femton sökte tjänst som textillärare vid Medborgarinstitutet i Pedersöre.

Ligaförstärkt VPS-j för bra för Esse IK

FOTBOLL Esse IK förlorade planenligt borta mot VPS-j på Elisa stadion. Seriefavoriten VPS-j vann division 3-matchen med 4-1 (1-1).

Ny förlust för PeFF

FOTBOLL PeFF har föga överraskande fått en jobbig start i division 3. Pedersörelaget förlorade med 4-1 (2-0) borta mot Korsnäs där Kevin Storfors gjorde tre mål.

Nyhetsbild

Esse församling utreder två lösningar - Pedersöreförsamling aktuell

PEDERSÖRE Esse församling spinner vidare på olika framtidsscenarier. En storförsamling där Jakobstad ingår är alltjämt aktuell. Men efter ett möte på tisdagen står det klart att det också kan bli frågan om en sammanslagning med de övriga Pedersöreförsamlingarna.

Nyhetsbild

Namn samlas in för Överesse hvc

PEDERSÖRE En namninsamling för att stöda Projekt Pulsen pågår i Överesse, Bäckby och Lappfors. Folk här är frustrerade, säger Ulla Kjellman, tidigare kommunpolitiker och en av initiativtagarna till namninsamlingen.

Nyhetsbild

Carolina Granfors inledde triathlonsäsongen

TRIATHLON Efter en lång vinter med mycket skidåkning är Carolina Granfors tillbaka på favoritön Mallorca där hon har inlett triathlonsäsongen.

Nyhetsbild

Falken summerade skidsäsongen

LÄNGDSKIDOR IK Falkens skidåkning växer och mår bra. Det kunde deltagarna konstatera när föreningen samlades till säsongsavslutning. Det förstorade vildmarkscentret (skidstugan) i Lappfors var mycket välbesökt.

Nyhetsbild

Vårsalong utan vernissage: Virkat, bränt och målat med kniv

PEDERSÖRE Det blir ingen vernissage för Artis vårsalong. I stället ordnas ett konsttorg utanför Kulturhuset Ax i Bennäs samma dag som arbetena plockas ner.

Nyhetsbild

Sandra Konttinen satsar på lokalproducerade perenner och buskar

Sandra Konttinen studerade kultur och musik, men hon lyckades aldrig tvätta bort trädgårdsmyllan från händerna.

Nyhetsbild

Stiftelse redo stöda hvc-bygge i Överesse med 1,1 miljon

PEDERSÖRE Beslutar kommunen att den nya hälsovårdsstationen placeras i Överesse bidrar Helge Wiiks stiftelse med sammanlagt 1,1 miljoner i aktiekapital.

Nyhetsbild

Skadegörelse i Östensö skola – dator och stolar förstörda med tvål

PEDERSÖRE Förstörda stolar, dator och teckningar samt söndriga tangenter på elorgeln. Det är resultatet av helgens skadegörelse i Östensö skola.