Pedersöre

Nyhetsbild

Finnholm tvingas stå över FM

FRIIDROTT Jimmy Finnholm saknades på startlinjen i SFI-mästerskapen. Dessvärre kommer han inte att tävla i FM heller. Den gamla skadan lägger hinder i vägen även i sommar.

Nyhetsbild

Joanna Lindqvist vill berätta berättelser som berör

PEDERSÖRE Joanna Lindqvist vill berätta människors berättelser, slå hål på fördomar och ta sig in på de mansdominerade områden som finns i tv-världen.

Nyhetsbild

GTK undersöker grundvattenområden

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE GTK kommer undersöka grundvattenområdenas geologiska struktur i Jakobstad och Pedersöre.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Efter en graviditet i ovisshet kan Emilia njuta av babylyckan: "Junia är mycket mer än Downs syndrom"

JAKOBSTAD Emilia Jansson uppmuntrades att göra abort, men hon valde att behålla barnet. Graviditeten innebar en ständig oro över hur livet med ett barn med Downs syndrom skulle bli, och en kamp mot omgivningens fördomar. Sex månader efter födseln kan hon äntligen njuta av babylyckan med dottern Junia.

Nyhetsbild

Pinsamt få deltagare i ÖIDM

FRIIDROTT Det var stora luckor i startfältet under juniorernas ÖID-mästerskap i Bennäs. Att medaljer inte blir utdelade är inte ovanligt i DM-sammanhang, men att vissa grenar saknar deltagare helt och hållet visar att friidrotten har stora problem.

Nyhetsbild

Häggblom Motorsport har höjt målsättningarna

PEDERSÖRE Både nationell tävling i Kauhajoki och SM i rallycross stod på schemat för Häggblom Motorsport förra veckoslutet. – Vi är ju rätt nya i sammanhanget, men hittills har allt gått enligt planerna, säger Häggblom.

Nyhetsbild

Snart bygger han sin hundrade fiol

PEDERSÖRE Pensionerade läraren Jonas Borgmästars har en stark kreativ ådra och har genom årtiondena varit en viktig stöttepelare för kultur- och musiklivet i Esse. Verk från Borgmästars liv som fiolbyggare, konstnär och grundare av Esse spelmanslag ställs ut i Fornstugan i Esse på lördag.

Nyhetsbild

Solen sken på ÖID-juniorerna

PEDERSÖRE På ett soldränkt Pedersöre Idrottscentrum gjorde Österbottens friidrottsjuniorer mellan 14 och 19 år upp i distriktsmästerskapet. Motvind på löparbanorna gjorde det knepigt för deltagarna i ett par av grenarna.

Nyhetsbild

Imatraloppet gav mersmak

PEDERSÖRE Det mytomspunna Imatraloppet avgjordes under veckoslutet. Carl-Johan Källman, Fredrik Enlund och Sixten Fredriksson från Ivanhoe Racing Team deltog.

Nyhetsbild

Dansband och rockabilly möts på toppen

PEDERSÖRE Det händer på danspaviljongen Forsby på toppen hela sommaren. På fredag kväll blir det pubkväll med dans.

Nyhetsbild

Augustin "Gustav" Žak - nummer 21 är tillbaka

PEDERSÖRE Efter att bara ha besökt Finland en gång, sedan flyttlasset från IFK Lepplax gick, och då Helsingfors är Augustin "Gustav" Žak tillbaka i Österbotten.

Nyhetsbild

Esses äggkiosk tar paus

PEDERSÖRE Diana Rand och Lars Backs äggkiosk i Esse kyrkby tar paus. Kiosken, Eggstop 24h, öppnade den andra december 2016.

PeFF fick kring öronen i söndagens målkalas i Lappo

FOTBOLL PeFF gjorde en bra andra halvlek i söndagens division tre-match mot Lapuan Virkiä genom att vinna den med 4-2. Kruxet var att Virkiä vann första halvleken med 4-0.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Swimrun för första gången längs Utterleden

PEDERSÖRE Tjugo par får chansen i år då Utterleden Swimrun arrangeras för första gången. Loppet är ungefär 12 kilometer, varav 1,5 kilometer simning.

Nyhetsbild

Hårda år för mjölkbönderna - avräkningspriset sjönk ytterligare i maj

PEDERSÖRE Minskningen av den finländska befolkningens konsumtion känns av men utgör bara en droppe i oceanen. Tre dåliga skördeår efter varandra i kombination med att exporten till Ryssland upphörde har tärt på mjölkbönderna. Om Valio lyckas etablera sig i Asien eller priset på världsmarknaden stiger kan det på sikt ljusna för mjölkproducenterna.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist till final i EM

FRIIDROTT Nathalie Blomqvist hade inga problem att ta sig till final på 1.500 meter i junior-EM. Falkenlöparen var trea i sitt försöksheat.

Nyhetsbild

Favoriterna höll i Esse Run

PEDERSÖRE IF Falkens årliga löptävling Esse Run ordnades på torsdagen. Sträckorna som löptes var 4,5 km och 9 km.

Nyhetsbild

Mopedist allvarligt skadad i olycka

PEDERSÖRE En mopedist skadades allvarligt i en singelolycka längs Kållbyvägen i helgen.

Nyhetsbild

Veteranbilisterna hoppas på folkfest under Bothniarundan

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Den traditionella Bothniarundan med veteranbilar från hela regionen är speciell i år. Det är Veteranbilsföreningens 50-årsjubileum och man satsar speciellt på att få ut riktigt gamla bilar på vägarna. Och ser fram emot folkfest.

PeFF föll i Vasa – Alawo tröstmålade

FOTBOLL Det vill sig inte för PeFF. På onsdagskvällen blev laget utan poäng ytterligare en gång när VPV vann med 4-1 (0-0) i Vasa.

Äntligen seger för Esse IK

FOTBOLL Efter en två månader lång segertorka tog Esse IK äntligen säsongens andra seger på tisdagen.

Nyhetsbild

Tog examen för två år sedan - känner ödmjukhet inför sitt arbetsstipendium

PEDERSÖRE Remsorna av gamla lakan som Maria Forsblom spänt upp i kilramar är färgade med hjälp av pigment och rost. "Stillhet" kallar hon sin utställning på Galleri Bruno i Pedersöre.

Nyhetsbild

Bilolycka i Edsevö – en lindrigt skadad

PEDERSÖRE Tre bilar var inblandade i en kollision på Kållbyvägen på måndagsförmiddagen. En person skadades lindrigt i olyckan.

Nyhetsbild

Yle: Nextjets skulder större än man tidigare trott

Nextjets skulder uppgår till 300 miljoner kronor, eller 30 miljoner euro, skriver Svenska Yle. Dessutom har delägarna Peter Björk och Peter Boström lånat ut pengar personligen åt Nextjet.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Bollhallstomten utan arrende under besvärstid

PEDERSÖRE Pedersöre Activity Center behöver inte betala för bollhallstomten medan besväret mot kommunfullmäktiges finanseringsbeslut behandlas.

Nyhetsbild

Uttertrail – gemenskap under äventyrliga omständigheter

PEDERSÖRE Soligt väder, en älgko i början av sträckan och köttsoppa vid slutdestinationen. Allt det här hinner man uppleva på 26 kilometer. För de som vill ha mer än så kan man också avverka hela 51,6 kilometer under årets uppsättning av Uttertrail.

Nyhetsbild

Nostalgiskt sommarnöje på Åliden väcker tankar

RECENSION

Lättsam underhållning med många roliga upptåg, som väcker en del tankar, i somrig miljö. Igenkänningsfaktorn är hög i "Vi på Saltkråkan”, skriver ÖT:s recensent Margaretha Sundkvist.

Nyhetsbild

Friska vindar och få myggor på Uttertrail

PEDERSÖRE Ivriga motionärer intog Utterleden på lördagen. Följ med ÖT:s reporter Anne-Maj Wisén på Uttertrail.

Nyhetsbild

ItaloBrothers till Klacken Party - livet på turné inte alltid party

PEDERSÖRE ItaloBrothers berättar om vägen till toppen, den som under veckoslutet leder via Klacken party, och vad Aviciis liv och död kan lära oss.

Nyhetsbild

Personalen på Ekeri blev mindre

PEDERSÖRE Två stora personer försvann när personalen bantade bort 180 kilo. 15 anställda på Ekeri deltar i ett projekt som handlar om att må bättre.

Nyhetsbild

Första hjälp-grupp ska avlasta ordningsvakterna på Klacken

PEDERSÖRE Kravallstaketen är nya och av bättre kvalitet. En första hjälp-grupp med hjärtstartare har anlitats. När artisterna anländer till Klacken kan festen börja.

Nyhetsbild

Fjärilen var en allmän snabelsvärmare

PEDERSÖRE På onsdagen skrev vi om en fjäril som antogs vara den på våra breddgrader sällsynta mindre snabelsvärmaren. Men enligt fjärilexperten Kristian Ekstrand är det ingen tvekan om att det handlar det om den inte fullt lika ovanliga allmän Snabelsvärmaren.

Nyhetsbild

Ganska perfekt, tycker Envall

FRIIDROTT Det var ganska perfekt, konstaterar Christoffer Envall om sitt rekordlopp i Bennäs i tisdags. Det var då han pressade sin tid på 100 meter till 10,79.

Nyhetsbild

Bygglov beviljades för nya hvc-mottagningen i Ytteresse

PEDERSÖRE Trots diskussioner kring byggtekniska aspekter kunde både undantagstillstånd och bygglov beviljas för att den tidigare affärsfastigheten i Ytteresse görs om till hälsovårdsmottagning.

Nyhetsbild

Christoffer Envall löpte personligt rekord

FRIIDROTT Christoffer Envall har snabbheten under kontroll. Han förbättrade inte bara sitt årsbästa utan också sitt personbästa på 100 meter vid tisdagens regiontävlingar i Bennäs.

Nyhetsbild

I sommar finns Saltkråkan i Purmo: Man kommer att känna igen sig i humorn

PEDERSÖRE När Malin flyttar in i Snickargården på fredag kväll dröjer det inte länge innan friarna lurar runt knutarna. – Malins roll är en väldigt snäv och typisk 1960-tals kvinnoroll. Vi har försökt hitta fler nyanser, eller bottnar, i den, säger regissören Lilian Pettersson.

Nyhetsbild

Extramöte i kväll – bygglov föreslås för nya hvc i Ytteresse

PEDERSÖRE Under ett extra insatt möte i kväll tar miljö- och byggnadsnämnden ställning till beviljandet av undantagsbeslut och bygglov för hälsovårdsmottagningen i Ytteresse.

Nyhetsbild

Dj-grupp i Österbotten nobbar skivbolagen – ger ut sin musik gratis

Kim Söderman, Janiel Mickelsson och Oliver Moilanen ger ut sin musik helt gratis. Men de hade inte räknat med vilken fart musiken skulle få – en låt fick 100 000 lyssningar på mindre än en månad.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kilen i Sideby fyller 50, pjäsen om Zacharias Topelius har premiär på Kuddnäs i Nykarleby och i Maxmo ordnas välgörenhetsloppet Spring undan cancer 2.0. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Hans husklipp blev en förlustaffär: "Har du minsta tvivel, köp inte"

PEDERSÖRE Jan Smedjebackas skambud på ett fuktskadat hus gick igenom. Men huset var i sämre skick än han hade trott, och hans försök att häva köpet gav inte resultat.

Nyhetsbild

Sänkt hastighet föreslås utanför Ekeri

PEDERSÖRE Sommarhastigheten på Stamväg 68, mellan Edsevö och Ytteresse, är just nu 100 kilometer i timmen. Nu föreslås den sänkas till 80.

Nyhetsbild

Edsevökorsningen förbättras – tredje rampen färdig i augusti

PEDERSÖRE Den första förbättringen av Edsevökorsningen ska vara klar i höst. Då ska också planen för nästa skede presenteras, ett betydligt större projekt.

Nyhetsbild

Avlidne beväringens pappa: "Militären kommer för enkelt undan"

PEDERSÖRE Den värnpliktige chauffören riskerar dom för bland annat dödsvållande medan försvarsmakten ser ut att slippa allt rättsligt ansvar. Fel, anser Steve Lindfors, pappa till Kristoffer som avled.

Nyhetsbild

William Sundqvist skadades illa i Raseborgsolyckan: Sörjer sin vän som dog i kraschen

PEDERSÖRE Bennäsbon William Sundqvist överlevde krocken med det framrusande tåget. Det kan bero på att han råkade sitta mer skyddad på flaket. Hans bäste vän hade inte samma tur.

Nyhetsbild

Starka armbrytare i Esse

ARMBRYTNING Armsport Esse vann hela 20 FM-medaljer när mästerskapen avgjordes i Uleåborg. Föreningen tog fem guld, tio silver och fem brons. Av femton deltagande föreningar placerade sig Armsport Esse tredje.

Målrikt i när Esse IK kryssade

FOTBOLL Publiken bjöds på hela åtta mål när Esse IK tog emot I-JBK i division III. Matchen slutade 4–4 (1–1), efter att gästerna gjort två sena mål.

Heroisk insats gav PeFF-poäng – nollade VPS-j

FOTBOLL Med en storförlust i bagaget åkte PeFF till Vasa för att möta topplaget VPS-j. Det var inte många som hade räknat med att den utfärden skulle ge något. Men tabelljumbon åkte hem med säsongens tredje poäng efter 0–0 på Elisa Stadion.

Logga in för att följa orten