;

Pedersöre

Nyhetsbild

SDP motionerar förgäves – inga platser för valreklam

PEDERSÖRE SDP i Pedersöre har tre gånger tagit initativ till affischeringsställningar där de politiska partierna kan göra reklam för sina valkandidater. Men det blir avslag varje gång.

Nyhetsbild

Oklar byggstart för kyrka i Sandsund

PEDERSÖRE Ebeneserkyrkan får tilläggstid fram till slutet av 2019 för att påbörja sitt kyrkbygge i Sandsund.

Festsal i Lepplax kräver tillägg

PEDERSÖRE Det krävs ett tilläggsanslag på 40 000 euro för tillbyggnaden av Lepplax skola.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen: Ytteresse är första alternativ för hvc

PEDERSÖRE Ytteresse är första alternativet för var Pedersöres andra vårdcentral ska placeras. Den signalen kommer från kommunstyrelsen.

Nyhetsbild

Papparollen ger Punkky positivare livssyn

PEDERSÖRE

Kaj Antfolk, för de flesta känd som "Punkky", i Lillby hörde Sex Pistols som barn någon gång i början av 80-talet och efter det var inget som förut. Sedan dess har han vigt livet åt musik och skapande i olika former.

Nyhetsbild

Säsongen över för IFK Lepplax

ISHOCKEY Det är slutspelat för IFK Lepplax för denna säsong efter att IFK förlorade med 6-4 (2-1, 4-1, 0-2) borta mot KoMu. – Vi var inte riktigt mentalt förberedda för slutspelet, säger IFK-tränaren Hasse Sundqvist.

Nyhetsbild

Sex personer till sjukhus efter bilkrock

PEDERSÖRE Elva enheter ryckte ut till Centrumvägen i Pedersöre kvart över tre på lördagseftermiddagen. Två personbilar var inblandade i en trafikolycka.

Nyhetsbild

Fähus brann i Pedersöre

PEDERSÖRE Ett mjölkförråd i ett fähus började brinna i Pedersöre på lördagsförmiddagen. Ingen skadades i branden.

Nyhetsbild

Kommundirektören: Ny hälsovårdscentral ökar fastighetsrisken

PEDERSÖRE Det finns inga garantier för att landskapet betalar hyra för Pedersöres hvc-mottagningar mer än några år efter vårdreformen. Det är en risk som kommunen måste beakta i diskussionen om den andra vårdcentralen.

Nyhetsbild

Sursik jobbar mot rasism – elever blir vänner på skidor

PEDERSÖRE Bristen på ett gemensamt språk leder lätt till missförstånd. I Sursik skola skapar nyanlända och infödda Pedersörebor vänskapband med gemensamma aktiviteter.

Nyhetsbild

Hasse Sundqvist hoppas på de "gamla pråmarna"

ISHOCKEY IFK Lepplax får inleda slutspelet hemma och gäller också som favorit i mötet med KoMu HT.

Nyhetsbild

Penkis med poliser i Pedersöre

PEDERSÖRE Det var ingen som behövde bekymra sig över säkerheten under penkisdagen i Pedersöre Gymnasium. Abiturienterna kom till den stora dagen som poliser.

Nyhetsbild

Olycka på Bennäsvägen - ingen kom till skada

PEDERSÖRE Strax efter klockan åtta på torsdagsmorgonen inträffade en mindre trafikolycka på Bennäsvägen i Pedersöre.

Nyhetsbild

Färre lånade böcker i Pedersöre i fjol

Pedersöre Lånen minskade med nästan nio procent i Pedersörebiblioteken i fjol. Mest minskade kategorin skönlitteratur för barn.

Nyhetsbild

Brobyggare ska beakta musslor i Esse å

PEDERSÖRE Eventuella flodpärlmusslor i Esse å bör flyttas innan Mattfolksbron i Ytteresse förnyas. Det påpekar miljö- och byggnadsnämnden som förordar brobygget i sitt utlåtande.

Huldén får täkttillstånd

PEDERSÖRE Henning Huldén & Söner har fått tillstånd för täktverksamhet i Bennäs.

Byaråd vill flytta ekopunkt i Bennäs

PEDERSÖRE Bennäs byaråd anhåller om att insamlingskärlen för avfall flyttas från sin nuvarande plats till Salebutiken i Bennäs.

Nyhetsbild

Bergöbacken är friskvård för Lars Hagnäs, 75

PEDERSÖRE Lars Hagnäs mår bra av att hålla slalombacken i Bergö i skick. Om hälsan tillåter siktar 75-åringen dessutom på att skida ännu ett långlopp – på Sydamerikas sydspets.

Nyhetsbild

Lepplax säkrade hemmafördel

ISHOCKEY IFK Lepplax vann bortamatchen mot KoMu HT med 2-8 (1-2, 1-2, 0-4). Det betyder att man börjar på hemmaplan mot samma lag i slutspelet på fredag.

Nyhetsbild

Siffror talar för nytt hvc i Kållby – besvikelse i Esse

PEDERSÖRE Kållby har det största potentiella klientunderlaget för en ny hälsovårdsmottagning. Det visar en utredning – som inte övertygar Överessebor som kämpar för hvc i Esse.

Nyhetsbild

Privat dagvård utreds i Sandsund

PEDERSÖRE Ett bolag med säte i Uleåborg reserverar en tomt i Sandsund och utreder förutsättningarna för ett privat daghem eller ett vårdhem.

Nyhetsbild

Livsmedelsföretag uppmanas satsa på export

PEDERSÖRE

Livsmedelsföretagen i regionen uppmuntras att satsa på export. Också från statligt håll har man satsat resurser på att få exporten att växa.

Nyhetsbild

Ärkebiskopsvalet: "Björn Vikström har starkt stöd på finskt håll"

Gun-Maj Näse är en av de 1 525 personer som väljer ny ärkebiskop i Finland. Hennes tippning är att det blir två omgångar i valet och att Björn Vikström, biskop i Borgå stift, och Esbobiskopen Tapio Luoma är finalister.

Nyhetsbild

Två skadade i krock utanför Lillby

Två personer skadades i en krock strax utanför Lillby.

Nyhetsbild

Pedersöre ändrar policy – ger unga politiker resebidrag

PEDERSÖRE Joakim Laséns första fullmäktigemotion bär frukt. Pedersöre inför ett resebidrag till förtroendevalda som tillfälligt bor på annan ort.

Finnholm väglag får bidrag för bro

PEDERSÖRE Finnholms enskilda väglag har sanerat Finnholmsbron i egen regi. Kommunen bidrar med 5 000 euro i efterskott.

Nyhetsbild

Ishockeydag i Pedersöreskolor

ISHOCKEY Årskurserna 1-4 i Pedersöreskolorna har gjort upp om vem är bäst i ishockey.

Nyhetsbild

Ekeri fick bygglov

PEDERSÖRE På tisdagskvällen hade miljö- och byggnadsnämnden i Pedersöre ett extrainsatt möte.

Nyhetsbild

Pedersöre satsar på finska – pilotprojekt ska ge ny modell

PEDERSÖRE Förskolebarnen i Kållby fick på måndagsförmiddagen skapa egna sagor på finska med djur som barnen själva gjort. Med projektet ”Pedesi språkstig” vill man föra in finskan i barnens vardag i ett tidigt skede med hjälp av olika metoder.

Nyhetsbild

Vesterbacka vill fylla skolorna med kineser

PEDERSÖRE Utbildningen är Finlands trumfkort på den globala marknaden. Entreprenören Peter Vesterbacka vill se 150 000 kinesiska högskolestuderande i Finland år 2020.

Nyhetsbild

Från Närpes till rymden

PEDERSÖRE Efter att ha pensionerat sig från fotografyrket började Jan-Erik Widjeskog fotografera stjärnor med hjälp av teleskop. Nu ställer han ut på Galleri Bruno i Bennäs.

Nyhetsbild

Bygget blev för dyrt – ingen ny järnvägsbro i Kållby

PEDERSÖRE Det planerade nybygget av järnvägsbron längs stamväg 68 i Kållby blev för dyrt. Nu planeras i stället en sanering av den befintliga bron.

Nyhetsbild

Inget språkbad aktuellt i Pedersöre

PEDERSÖRE Det är inte aktuellt att föra idén med en språkbadsskola vidare i Pedersöre. I stället söker kommunen andra sätt att stärka elevernas kunskaper i vardagsfinska.

Nyhetsbild

Hastighetstavla ska cirkulera i Sandsund

PEDERSÖRE En hastighetstavla som mäter hur hårt bilarna kör blir ett permanent inslag i Sandsundområdet. Däremot är svårt att planera en ny separat infart för den tunga trafiken till industriområdet i Sandsund.

Nyhetsbild

Handelsboden i Lillby prisas för sin service

PEDERSÖRE Bra personal och god kännedom om kunderna. Det är viktiga beståndsdelar som lett till att Handelsboden i Lillby har fått pris för god service.

Nyhetsbild

Husägare får nya regler att beakta

PEDERSÖRE Pedersöre lättar lite på restriktionerna för bergvärme på grundvattenområden och tillåter att vattnet från en bastu med bärvatten rinner ner i ett stenöga på strandområden.

Nyhetsbild

Ordnar konsert för välgörenhet

PEDERSÖRE Lionsklubbarna i Jakobstadsregioner årliga välgörenhetskonsert heter En hjälpande hand. I år går pengarna bland annat till en förening för folk med erfarenhet av psykisk ohälsa.

Nyhetsbild

Efter hjärtstoppet: Livet är här och nu

PEDERSÖRE Sofia Dahlman var nere i dödsriket och vände på grund av ett plötsligt hjärtstopp. Två vänners insatser på vägkanten köpte henne avgörande tid tills ambulansen hann fram. Nu försöker hon leva i nuet – med en livförsäkring inopererad i bröstkorgen.

Nyhetsbild

Vårdbolag erbjuder sig köpa Pedersheim

PEDERSÖRE Det privata vårdbolaget Esperi Care erbjuder sig att köpa eller hyra vårdfastigheterna Pedersheim och Esselunden av Pedersöre kommun och överta ansvaret för vårdproduktionen.

Nyhetsbild

Kållbyskola väljer egen president

PEDERSÖRE Miljö, mobbning, skolov och Rysslandsrelationen. Kållby-Heimbacka skolas egna presidentkandidater brinner för många olika frågor.

FM medaljörer premierades i Pedersöre

PEDERSÖRE Kultur- och idrottsnämnden i Pedersöre premierar årligen idrottare som uppnått minst FM medalj i officiella mästerskap. Idrottaren bör vara 14 år eller äldre, vara skriven i kommunen eller tillhöra en förening i densamma. Samtliga idrottare premieras med en specialgjord medalj och idrottare i åldrarna 16-29 år får dessutom ett stipendium. Antalet premierade slår i år alla tiders rekord.

Nyhetsbild

Raseborgs scen nästa för Edström

PEDERSÖRE Anna-Kajsa Edström har knappt hunnit packa undan Finlands luciaklänningen innan hon får utmärkelsen Årets ungdom i Pedersöre. I sommar står hon på teaterscenen i Raseborg.

Nyhetsbild

Traditionsbärare får Pedersöreklockan

PEDERSÖRE Korsun och haubitsen i Bennäs är det senaste, synliga beviset för hur Traditionsföreningen för veteraner från våra krig 1918–1945 jobbar. Mycket arbete sker också i det tysta. Föreningen får Pedersöreklockan 2017.

Nyhetsbild

Skolbuss fastnade i underfart vid Sursik

PEDERSÖRE En skolbuss på väg till Sursik fastnade vid en järnvägsunderfart på torsdagen. Vägunderhållet har blivit sämre, säger säger Sture Ekman, vd för Ekmans bussar.

Nyhetsbild

Reprimand för aktiviteter på grundvattenområde

PEDERSÖRE Markägare som tagit jord från ett grundvattenområde i Lappfors får reprimand och bakläxa av myndigheterna.

Nyhetsbild

Hedbo får sitt årliga bidrag

PEDERSÖRE Hedbo i Sandsund får ett kommunalt bidrag på 40 000 euro som täcker räntor och amorteringar på de lån som kommunen borgar för.

Nyhetsbild

Blommar ut som företagare i Lövö

PEDERSÖRE Sandra Konttinen har vuxit upp bland växter på föräldrarnas plantskola i Övermark. Med deras stöd i ryggen bygger hon upp ett eget trädgårdscenter i Lövö.

Nyhetsbild

Kronan och IFK-tränare sågar varandra

ISHOCKEY Kronantränaren Petri Kaskilahti ger inte mycket för det spel som IFK Lepplax, Jeppis Hockey och många andra lag visar upp. Lepplaxtränaren Hasse Sundqvist säger i sin tur att Kronans spel inte är någon fröjd för ögat.

Nyhetsbild

Ensam i Edsevö en kall natt

PEDERSÖRE Kvevlaxbon Tuomas Toivonen somnade på bussen från Åbo. I stället för att kliva av i Vasa hamnade han i Edsevö, mitt i natten. Han blev inte insläppt på hotellet och kände paniken komma.

Nyhetsbild

Revyn pausar när scenen rustas upp

PEDERSÖRE Det blir ingen revy i Purmo i vinter. I stället satsar Purmo ungdomsförening på att renovera scenen och logen inför nya revyföreställningar.