Pedersöre

Nyhetsbild

Pedersörebarn åkte tillbaka till år 1807 – se bilderna

PEDERSÖRE Året är 1807. Den första ambulerande skolan har inrättats i socknen och idag samlas barn från byn för att få gå i skolan.

Nyhetsbild

Nya lärare valda i Pedersöre – över 50 ville jobba i Kyrkoby skola

PEDERSÖRE I mars lediganslogs ett antal lärartjänster i Pedersöre varav en lockade över femtio sökande. Nu har de nya lärarna valts.

Pedersöre fastställer lånegräns – förslaget är 35 miljoner

PEDERSÖRE Kommunstyrelsen föreslår att gränsen för kortfristiga lån ska gå vid 35 miljoner euro. Kommunen har inte tidigare haft någon gräns för lånen.

Nyhetsbild

Företags-vd i Pedersöre: "Personalens hälsa är viktigare än vinsten"

PEDERSÖRE På LKI Käldman ser vd:n personalens välmående som ännu viktigare än företagets resultat. Och visst, chefer påverkar anställdas hälsa.

Nyhetsbild

Anne Söderlund bronsmedaljör i EM

ARMBRYTNING Anne Söderlund, som representerar Armsport Esse, bröt hem en bronsmedalj när Europamästerskapen i armbrytning avgjordes i Loutraki i Grekland.

Nyhetsbild

Hallbygge planeras i Lepplax – markinköp till fullmäktige

PEDERSÖRE Ett bolag under bildning anhåller om att få arrendera och på sikt köpa ett 5540 kvadratmeter stort område i Lepplax.

Nyhetsbild

PP-runt lockade ut cyklisterna i grannvädret

CYKEL Motionsjippot PP-runt på ped lockade över 140 personer att trampa runt på vägarna i Pedersöre i lördags.

Nyhetsbild

Falken bäst i landet på ärevarvet

ÄREVARVET Det är ingen hemlighet att IK Falken är alla tiders ärevarvsförening. På söndag kan Pedersöreföreningen föra det österbottniska idrottsdistriktet över 5 miljoners gränsen.

Nyhetsbild

Lägre kostnader för barnskyddet i Jakobstad

Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk ser ut att överskrida årets budget med cirka 2,2 miljoner euro (+ 2,1 %). Detta utgående från delårsresultatet för årets första tre månader.

Nyhetsbild

Malmska väntar på ny regering för jourbeslut

JAKOBSTAD. Malmskas undantagstillstånd för dygnet runt hvc-jour går ut vid årsskiftet. Något beslut är heller inte att vänta innan regeringsförhandlingarna är i hamn.

Nyhetsbild

Trots fler förhandsröster än i förra EU-valet – statsvetare tror att valdeltagandet sjunker

Betydligt fler har förhandsröstat nu än i det förra EU-valet. Det blev klart när förhandsröstningen avslutades på tisdag kväll. Statsvetaren Thomas Karv tror ändå att valdeltagandet kommer att sjunka.

Finallagen klara inom skolfotbollen

FOTBOLL. Av skolorna med högst 100 elever klarade sig Zachariasskolan/Metsäkulma till finalturneringen i Karleby den 29 maj.

Nyhetsbild

Beslut om skoltomt tas i höst: "Finns många olika åsikter"

PEDERSÖRE Beslutet om var den nya Bennäs-Östensö skola placeras tas av fullmäktige först i början av hösten. Kommunstyrelsen behandlade ärendet i måndags.

Nyhetsbild

Svenska Yle: Topeliusgymnasiet bäst i studentexamen av de österbottniska gymnasierna

Det blev studenterna i Nykarleby som fick högst medeltal i studentexamen i svenska Österbotten i vår.

Nyhetsbild

Sursiks hejarklack diskades – nu vill rektorn ha bort djungelns lag

STAFETTKARNEVALEN Sursiks hejarklack fick ingen belöning för sitt slit i Stafettkarnevalen. I stället blev klacken diskad, en diskvalificering som gjorde att elverna grät ännu på den nya veckans första skoldag.

Nyhetsbild

Oväntat positivt resultat i Lepplax skola – firas med glass

PEDERSÖRE Att släcka i de rum eller korridorer som ingen använder i stunden visade sig vara ett lyckat drag. Lepplax skola sparade nästan tredubbelt mer el än väntat.

Nyhetsbild

Barnfamiljer rullar för barnfamiljer – premiär för Barnvagnsrally i Bennäs

PEDERSÖRE Söndag blir en händelserik dag i Bennäs med både barnfest och IK Falkens ärevarv. Men inte nog med det, när falkeniterna sprungit klart är det dags för Barnvagnsrally.

Nyhetsbild

Optima vill erbjuda yrkesexamen inom processindustrin

Optima anhåller om tillstånd att ge yrkesexamen inom processindustrin, både på svenska och finska. Det här är ett svar på arbetskraftsbristen i regionen.

Nyhetsbild

Mentala tränaren Stefan Fagerlunds kunskaper sattes på prov när han blev svårt sjuk

PEDERSÖRE När Stefan Fagerlund stod inför en livsviktig operation vällde paniken och dödsångesten över honom. Natt efter natt kämpade han med att byta ut de negativa bilderna i sitt huvud. Den sjunde natten sov han.

Nyhetsbild

Stabil seger för Esses damer

FOTBOLL I fjol tog det till augusti innan Esse IK:s damer lyckades ta sin första hemmaseger i division II. I år kom första hemmasegern tre månader tidigare då Essedamerna i hemmapremiären i Ytteresse betvingade gästande Palokan Riento (Jyväskylä) med 3-1 (3-1).

Esse IK kämpade sig till en poäng

FOTBOLL. Esse IK tog årets första poäng i division 3 borta mot Kaskö IK. Essetränaren Glenn Sundkvist berömmer framför allt två av de egna spelarna.

Nyhetsbild

Nu släpper Dansbandsrävarna sitt album – på en riktig dansfest

"Minnenas melodier" heter skivan som fyra erfarna dansbandsartister har spelat in tillsammans.

Nyhetsbild

Trampa PP-runt på ped

MOTION Det är dags att torka bort det vintriga snoret, olja kedjan, kolla styret, damma av cykelhjälmen och ställa sitsen på bekväm åkhöjd. På lördag arrangeras PP-runt på ped.

Nyhetsbild

Tre församlingar blir en – i Pedersöre är man redo

PEDERSÖRE De tre församlingarna i Pedersöre fick som de ville. Nu börjar det hårda arbetet för att få ordning på ekonomin. Charles Östman tror att det går att spara på personal och fastigheter.

Nyhetsbild

Domkapitlet höll fast vid sin linje – Jakobstad utanför fusionen

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Domkapitlet har sagt sitt. Nu talar allt för en fusion mellan de tre församlingarna i Pedersöre. Jakobstad får fortsätta på egen hand. Det är osannolikt att kyrkostyrelsen ändrar beslutet.

Nyhetsbild

Jubilaren Torp frys firar stort: "Vi tror på en ljus framtid"

PEDERSÖRE Torp frys startade med en minkfarm för 60 år sedan. Nu är de ett av regionens största foderkök och servar dagligen 160 pälsfarmare med foder.

Nyhetsbild

Ishockeyspelaren Ida Kuoppala blir student – en av många milstolpar som året kommit med

Det har varit roligt, givande och lite stressigt att kombinera ishockey med studentläsningen, men man kommer långt med en positiv inställning, säger elithockeyspelaren Ida Kuoppala.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så många har nu förhandsröstat i EU-valet

Det var ingen större rusning till valurnorna i Österbotten när förhandsröstningen till EU-valet inleddes på onsdagen.

Nyhetsbild

Hög sjukfrånvaro i offentlig sektor – "Förändringstakten är hög"

PEDERSÖRE Anställda i offentliga sektorn har fler sjukdagar än anställda i privata sektorn. I traktens kommuner pågår ett febrilt arbete för att minska sjukfrånvaron.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara.

Nyhetsbild

Bock jobbar för bihälsan i EU-grupp – har fått tillstånd för insektmat

PEDERSÖRE Genom försök och misstag driver Marc Bock nu en biodling helt utan bekämpningsmedel. Nu får han chansen att dela sin kunskap i resten av EU.

Nyhetsbild

Aktias vd för första gången i Jakobstad

JAKOBSTAD. Aktia har numera det fysiskt största och förnämsta bankkontoret i Jakobstad. Så ska det förbli, men samtidigt betonar vd:n Mikko Ayub vikten av att hänga med i den digitala utvecklingen.

Nyhetsbild

Stipendier till scenkonstnärer från Österbotten

Jennie Storbacka, Lina Ekblad och Elmer Bäck får stipendium av Stina Krooks stiftelse, som också startar ett nytt residensprogram för konstnärer.

Nyhetsbild

Hanna Ray är årets unga löfte

LÄNGDSKIDOR Skidåkaren Hanna Ray från Esse och IK Falken prisas som årets löfte av Handelslaget KPO. Stipendiet som överräcktes på tisdag är på 1 000 euro.

Nyhetsbild

Lilla Stafettkarnevalen: Snabba löpare i Pedersöre

FRIIDROTT. Pedersöres stolta löpartraditioner verkar leva vidare. Åtminstone om man får utgå från två slumpmässigt valda lopp i Lilla Stafettkarnevalen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Volontärarbetare på surfbrädor

Kan surfkultur vara en väg ut ur fattigdom? Det tror Pedersöreborna Kevin, Dennis och Conny Sundström som tillbringat två veckor som volontärer i Bangladesh med organisationen Surfing the Nations.

Nyhetsbild

Sara och Pamela visade sig aldrig i bikini – nu visar de sina kroppar för omvärlden

Om magen dallrar, benen är strösslade med celluliter och ryggen draperad med valkar – då har man inget att göra på stranden. Så tänkte de. Men nu tänker Sara Westerlund och Pamela Hansson precis tvärtom och visar sina kroppar – men i början var de så rädda att de nästan sket på sig.

Nyhetsbild

Esse IK skrällde mot tippat topplag

FOTBOLL. Esse IK:s damer inledde seriespelet bättre än herrlaget när man fick 2-2 (0-1) borta i division 2-matchen mot tippade topplaget Kufu 98.

Nyhetsbild

SFP i Österbotten återvalde Martin Norrgård till kretsordförande

Martin Norrgård blev återvald på SFP i Österbottens kretsmöte i Kronoby folkhögskola på lördagen.

Nyhetsbild

Hastigheten sänks i Skutnabba – nya skyltar i maj

PEDERSÖRE Hastigheten sänks längs den olycksdrabbade Skutnabbavägen i Pedersöre. Samtidigt sänks hastigheten på två andra ställen i kommunen.

Nyhetsbild

Tony Sund: Visst är det en dröm som går i uppfyllelse, men mycket jobb återstår

ISHOCKEY Killen som spelade i Muik Hockey ännu säsongen 2014-2015 är plötsligt klar för NHL och San Jose Sharks. Tony Sund, 23, medger att det gått fort, ja i mångas ögon sensationellt fort.

Nyhetsbild

Finlandssvensken emigrerar och kommer ganska sällan tillbaka

DEMOGRAFI Det är betydligt mindre sannolikt att finlandssvenska emigranter återvänder än att finnar gör det. Språket kan vara en orsak.

Nyhetsbild

Idag droppar Lil Gang och Cecilia Lasén "Festn" – "Klacken Party är festen som alla går på"

PURMO För tre år sedan var hon ÖT:s lucia. Nu rappar Cecilia Lasén på Lil Gangs nya singel – den första officiella Klacken Party-låten.

Nyhetsbild

Fiskresurserna ska tas bättre till vara

KARLEBY Fiskeriets organisation förnyas. Enligt den nya lagstiftningen ombildas de tidigare fiskeområdena och förstoras.

Nyhetsbild

Gemensamma kyrkofullmäktige vill att fyra församlingar blir en

Det närmar sig beslut i frågan om församlingsfusion i Pedersörenejden. På onsdagens möte var det dags för gemensamma kyrkofullmäktige att säga sitt. Det blev en jämn omröstning där ordförandes röst avgjorde.

Nyhetsbild

Esse IK förlorade trots tidig ledning

FOTBOLL. KPS vann den jämna division 3-drabbningen mot "hemmalaget" Esse IK i Tellushallen med 1-2 (1-2).

Finallagen klara inom skolfotbollen

FOTBOLL. Östensö och Bennäs skolor ska måhända sammanslås i framtiden, men båda gick var för sig till finalturneringen för lågstadier med högst 100 elever inom skolfotbollen som spelas i Karleby- och Jakobstadsregionen.

Essematch spelas i Jakobstad

FOTBOLL. Trots att Esse IK har skjutit fram sin seriestart i division 3 kan man inte spela onsdagens premiärmatch i Ytteresse.

Logga in för att följa orten