Senaste nytt

Nyhetsbild

Tinja står med det ena benet i teaterns värld och det andra i musikens

Rolltolkningar, regi, låtskrivande – skådespelaren Tinja Sabel vill att jobba mångsidigt. I april spelar hon i humorshowen "Ernst Underbar" på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Norska experter: Nedstängning krävs till påsk

Smittspridningen stiger och oron växer inför påsk i Norge. Flera professorer vill stänga se en hård nedstängning och hälsominister Bent Høie har varslat om nya restriktioner.

Nyhetsbild

ESSÄ: Barn behöver få må bra

Vid Yrkeshögskolan Novia pågår ett projekt vars målsättning är att utbilda ”barnambassadörer”. En barnambassadör kan vara ett stöd i vardagspusslet, värnar om barnets rätt till lek och aktivitet och kan föra barnets talan i sociala sammanhang.

Nyhetsbild

Historiskt när påven besökte storayatollan

Mötet beskrivs som historiskt. Under dag två av sin Irakresa besökte påve Franciskus storayatollan Ali al-Sistani i den heliga staden Najaf.

Nyhetsbild

Perseverance tog en första rundtur på Mars

Den lilla Marsbilen Perseverance har tryckt på gaspedalen och tagit sig en liten tur på den röda planeten. Med betoning på liten. Den första teståkningen var över efter drygt sex meter. – Det här var bara början, säger Anais Zarifian vid Nasa.

Nyhetsbild

Venezuela trycker miljonsedlar

Hyperinflationen rusar i Venezuela, och nu har landets centralbank beslutat trycka nya sjusiffriga sedlar av den allt mer värdelösa valutan bolivar.

Nyhetsbild

Fisar går över kulturgränser – nu sprids odören från Jakobstad till Asien

JAKOBSTAD Fisar har vanligtvis ett kort liv. Det gäller inte Malin Klingenbergs bok "Fisens liv". Nu översätts den till ännu ett asiatiskt språk.

Nyhetsbild

Världens äldsta vilda fågel har fått en unge

När albatrossen Wisdom ringmärktes 1956 var det få som kunde ana att hon skulle slå forskarna med häpnad 65 år senare. Hon innehar redan titeln världens äldsta, kända vildfågel och nu, vid dryga 70-års ålder, har hon fått ännu en unge.

Nyhetsbild

Vasaledamoten Jukka Mäkynen kräver regeringens avgång om kommunalvalet flyttas

VASA Om kommunalvalet flyttas på grund av coronapandemin har regeringen misskött sig och måste avgå, säger Jukka Mäkynen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Kinas president Xi: Mer mandarin i Inre Mongoliet

De lokala myndigheterna i Inre Mongoliet måste "lösa de etniska problemen", det säger Kinas president Xi Jinping efter månader av oro i regionen.

Nyhetsbild

Apor har fått vaccin mot covid-19

Nio apor på San Diego Zoo har vaccinerats mot covid-19. De nio är därmed de första primaterna som inte är människor som fått vaccin mot smittan.

Juristen svarar: Bostadsaktiebolaget kan ha rätt till skadestånd

Advokaten Christian Näsman besvarar läsarnas frågor varannan lördag. Först ut är en fråga som berör alla bostadsaktiebolag.

Nyhetsbild

I ny spalt får läsarna fråga juristen: "Det finns inga lätta frågor inom juridiken"

Vad ska vi göra nu då? Den frågan är en av de svåraste Christian Näsman mött under sin karriär inom juridiken. Nu börjar han också besvara läsarfrågor.

Nyhetsbild

Ingen FN-resolution om Tigray

FN:s säkerhetsråd har efter två dagars överläggningar inte kommit överens om en resolution om att få slut på våldet i konflikten i Tigray i norra Etiopien, uppger diplomater för nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Kim Mäenpää: Går det riktigt bra har vi två bland tio bästa

LÄNGDSKIDOR Team Nordic Athlete har ett starkt lag på benen i söndagens Vasalopp. Teamets direktör Kim Mäenpää tycker det finns all orsak att hoppas på framskjutna placeringar.

Nyhetsbild

VM I DAG: Pärmäkoski utmanar på långdistansen – Herola och Hirvonen jagar fullträff

VM I DAG Allt annat än norsk seger på damernas 30 kilometer känns osannolikt. Desto mer spännande blir det då det är dags för lagsprint i nordisk kombination.

Nyhetsbild

Investerare köpte Nordic Lights: Vad hände sedan?

Efter att ha jobbat på flera familjebolag i Jakobstadsregionen hamnade Tom Nordström i en ny sits i slutet av 2018. Då blev Sponsor Capital huvudägare i Nordic Lights, som Nordström var vd för. Vad var det som förändrades?

Nyhetsbild

Utbredda protester i Senegal – minst fyra döda

Minst fyra människor har mist livet i samband med stora protester i Senegal. Polis och demonstranter uppges ha drabbat samman i flera städer efter det att oppositionsledaren Ousmane Sonko greps i onsdags.

Nyhetsbild

Rejhan Bellani till final i "Talang"

Rejhan Bellani är klar för final i TV4:s "Talang". Den 14-årige artisten från Uddevalla charmade inte bara juryn, utan fick också flest tittarröster.

Anna-Maja Henriksson: Vi ska vara världens barnvänligaste land

Nyhetsbild

DEBATT: Hur definiera matproduktionens etik?

De kyrkans män som talar mot djurproduktion söker enkla svar på invecklade frågeställningar, skriver Torbjörn Ede.

Nyhetsbild

Mera vaccin väntas till Finland i vår – chefsöverläkare Peter Nieminen: Nu ser det ljusare ut

Om allt går enligt planerna får Finland tillgång till större leveranser vaccin redan i april. Det är goda nyheter även för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Ryska forskare börjar tillverka en medicin mot smittkoppor

Smittkoppor utrotades officiellt 1980, enligt världshälsoorganisationen WHO. Men vetenskapsmän i Novosibirsk i Sibirien har återupptagit forskningen för att framställa en medicin mot smittkoppor.

Nyhetsbild

Shirley Clamp om Melodifestivalen: En risk för oss veteraner

Shirley Clamp programleder Andra chansen tillsammans med sin gamla kompis Christer Björkman. Men att själv tävla igen känns vanskligt. – Det är väldigt "risky" att ställa upp, speciellt för oss veteraner, säger hon.

Nyhetsbild

Tusen ekar ska återskapa Notre-Dame

Den första eken för rekonstruktionen av eldhärjade Notre-Dame i Paris har valts ut från Bercéskogen nära Le Mans omkring 20 mil västsydväst om huvudstaden.

Nyhetsbild

EMA öppnar för nytt covidläkemedel i nödläge

Den europeiska läkemedelsmyndigheten European medicines agency (EMA) öppnar för nationell användning av det nya läkemedlet bamlanivimab i behandling av covid-19.

Nyhetsbild

Peking kopplar ytterligare grepp om Hongkong

Peking justerar Hongkongs valsystem, det står klart efter den inledande dagen av folkkongressens möte i Kina. De Pekingtrogna väntas få mer inflytande – ytterligare ett hårt slag mot regionens demokratirörelse.

Nyhetsbild

EMA godkänner covidläkemedel vid nödläge

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänner användandet av läkemedlet bamlanivimab i behandling av covid-19.

Nyhetsbild

Läget i Tjeckien allt mer desperat – ber grannländer om vårdhjälp

Tjeckien vädjar till Tyskland, Polen och Schweiz om att ta emot tjecker med covid-19 som är i behov av sjukhusvård.

Nyhetsbild

Stor dramatik i Karleby - "Blomma" Blomqvist storspelade

ISHOCKEY Hermes spelade sin första hemmamatch sedan slutet av november.

DEBATT: Vargen tar alltid väl hand om sin flock

POLITIK Vargjämförelsen passar väl in på sannfinländarna, skriver Micael Westerholm, för liksom vargen vill sannfinländarna försvara reviret – fosterlandet.

Nyhetsbild

Finland fyllde inte kvotflyktingkvoten under fjolåret

Coronaepidemin ledde till att urvalet av kvotflyktingar försvårades i fjol. Finland lyckades inte fylla sin flyktingkvot.

Nyhetsbild

Nio år senare: Lokal gymnasieannons skapar uppståndelse i Sverige

Det handlar om en ÖT- och VBL-annons som väckt en del fniss och bestörtning i Sverige. De lokala gymnasiernas slogan i sin annons för att locka studeranden uppmärksammades av opinionsredaktören för den svenska tidningen Dagen.

LEDARE: Inte ens våldsverkare kan kallas ohyra

Om aktörer av typ Joakim Lamotte dominerar det offentliga samtalet i Norden är det inte så konstigt att högernationalistiska partier har vind i seglen.

Nyhetsbild

Möcs om det skedda: "Mycket beklagligt"

KARLEBY Det som hänt familjen Hyytinen ska aldrig få hända och är väldigt beklagligt, säger chefsöverläkare Pirjo Dabnell på Mellersta Österbottens centralsjukhus.

Nyhetsbild

Svärfar låg död i fyra dagar – anhöriga kontaktades inte

KARLEBY/JAKOBSTAD I över fyra dygn låg Marja-Leena Hyytinens svärfar död på sjukhuset i Karleby utan att hans närmaste anhöriga kontaktades. Det känns obehagligt och hemskt, säger hon.

Nyhetsbild

Nya coronabegränsningar i Sydvästra Finland – besökarsantalet begränsas också i privata lokaler

Det förvärrade coronaläget leder till flera nya begränsningar i såväl Egentliga Finland som Satakunta.

Nyhetsbild

Kommunalvalet flyttas troligen till juni – orsaken det allvarliga coronaläget

UPPDATERAD. Besked om när kommunalvalet ska hållas väntas på lördagen. Alla partier är ännu inte med på en flytt.

Nyhetsbild

Starka jobbsiffror från USA

De amerikanska jobbsiffrorna för februari överträffade förväntningarna. 379 000 jobb kom till, medan förväntningarna låg på 182 000 nya arbetstillfällen.

Nyhetsbild

Coronavaccinets biverkningar visar att immunförsvaret jobbar

Myndigheterna har fått in många anmälningar om biverkningar av coronavaccinerna. De vanligaste är trötthet, huvudvärk och ömhet i armen.

Nyhetsbild

Rebecca Sandnäs: Jag har aldrig varit så här trött

SKIDSKYTTE Rebecca Sandnäs hängde med i tätklungan under det första varvet i VM-stafetten i skidskytte. Det tog på krafterna i en tävling där den blåvita juniortrion belade niondeplats.

Nyhetsbild

Antalet personer som behöver sjukvård på grund av corona har minskat en aning

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 704 nya coronafall på fredagen. Det innebär att sammanlagt 60 904 personer i Finland testats positivt sedan epidemins början.

Nyhetsbild

Påven fördömer våld mot minoriteter i Irak

Påven Franciskus historiskt viktiga besök i Irak inleds med ett fördömande av hur den yazidiska minoriteten utsatts för fruktansvärd grymhet av terrorgruppen IS.

Nyhetsbild

Forskning: En hund gör hemmets bakterieflora rikligare och mångsidigare

I de hem där det bor en hund finns proportionellt sett fler bakterier, enligt en ny undersökning. Detta kan minska riskerna för astma och allergier.

Nyhetsbild

Avstängd polis i USA får jobbet tillbaka – efter 121 år

År 1900 anklagade en vit tonårig flicka en svart polis i Los Angeles för sexuella trakasserier. Nu har Los Angeles poliskommission beslutat att postumt ge tillbaka poliskonstapeln Robert William Stewart sin polisbricka, rapporterar The New York Times.

Nyhetsbild

Hög tid att söka fram Virias pappersaktie – 180 euro i utdelning väntar

En gammal pappersaktie i Vasa läns telefon motsvarar cirka 100 aktier i Viria. Nu är det hög tid att söka fram pappret. Viria betalar 1,80 euro per aktie, cirka 180 euro per pappersaktie, i dividend för 2020.

Nyhetsbild

Kampen inför nästa riksdagsval i Sverige har börjat – L vill ingå i borgerlig regering 2022

Liberalerna vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val i Sverige. L accepterar dock inte en regering där SD ingår. Partiet vill avveckla januarisamarbetet efter nästa budget i höst.

Nyhetsbild

Tre män ser på samma stadsdel ur varsin synvinkel

KARLEBY När tre män försöker fånga en arbetarstadsdel på bild får man tre olika resultat. Tillsammans skapar de en intressant helhet.

Nyhetsbild

Läckberg släpper kortromaner

Camilla Läckberg släpper två nya kortromaner i vår.

Nyhetsbild

Japan förlänger nödläge i Tokyo

Japan förlänger ett coronarelaterat nödläge i Tokyoområdet med två veckor, meddelar premiärminister Yoshihide Suga. Beskedet kommer mindre än fem månader före OS, som skjutits upp på grund av pandemin.