Senaste nytt

Nyhetsbild

Vattenkanoner mot covidprotester i Bryssel – deltagarna ropade "Frihet"

Belgisk polis använde bland annat vattenkanoner för att upplösa en demonstration i huvudstaden Bryssel på söndagen.

Nyhetsbild

Finland och Sverige träffar Nato på måndag – det här handlar mötet om enligt utrikesministrarna

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skickade i slutet av förra veckan en mötesinbjudan till Finlands och Sveriges utrikesministrar. Inför mötet är både Sverige och Finland tydliga i frågan om medlemskapets vara eller icke vara.

Nyhetsbild

Tio filmer att se fram emot i vår

Vårrepertoaren är fylld av starka filmer av Kenneth Branagh, Maggie Gyllenhaal och Jacques Audiard som redan har prisats på olika festivaler. Och så är det äntligen dags för Tom Cruise att flyga riktigt vårdslöst igen i "Top gun"-uppföljaren. Här är tio filmer att se fram emot i vår.

Nyhetsbild

Bara en covidsmittad hamster i Hongkong – djurvänner rasar

Bara en enda av de 77 hamstrar som lämnats över till myndigheterna i Hongkong har testat positivt för covid-19.

Nyhetsbild

Vägledning för nyfinländare öppnar i stadsbiblioteket i Karleby

KARLEBY Nyfinländare som vill ha vägledning med arbetssökning, blanketter, dagvård eller att hitta nya hobbyer ska få en plats att vända sig till. Karleby stad öppnar nämligen en informations- rådgivnings- och vägledningstjänst för invandrare.

Nyhetsbild

Ex-försvarsministrar: Vi vill att Finland och Sverige placerar förband i varandras länder

Finland bör ha förband i Sverige och vice versa. Det tycker de före detta försvarsministrarna Jan-Erik Enestam (SFP) och Björn von Sydow (S).

Nyhetsbild

"Håll mig borta från blod, låt mig drömma min dröm" – eftertankar om Kurt Högnäs lyrik

"Egentligen behöver man sakta ner mer än vanligt inför Kurt Högnäs (1931–2021) poesi för att alls kunna öppna sig för lågmäldheten och de subtila skiftningarna i den" skriver Anna Möller-Sibelius.

Nyhetsbild

Kaj Hedman minns Kurt Högnäs: Han kunde varit professor och medlem i akademiska kommittéer – men det var inte hans grej

Kurt Högnäs, en av de främsta österbottniska och finländska poeterna, har avlidit. Kaj Hedman minns sin vän vän och författarkollega. "Att som en av de första få höra Kurt Högnäs läsa en nyskriven dikt var naturligtvis ett andlöst privilegium" skriver Hedman.

Nyhetsbild

Kina masstestar inför OS

Runt två miljoner personer i bostadsområdet Fengtai i södra Peking har beordrats att coronatesta sig när Kina skärper smittskyddet inför vinter-OS.

Nyhetsbild

Varmare vintrar hotar framtida OS: "Hoppas det är något vi aldrig behöver bevittna"

OLYMPISKA SPEL Det går utför för vintersporten när världen blir varmare. Om utsläppen inte minskar drastiskt kan kartan över vilka platser som kan arrangera vinter-OS behöva ritas om i framtiden, enligt en studie.

Nyhetsbild

Knutbypastorn villkorligt frigiven

Den före detta Knutbypastorn, som 2004 dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök, har i dag blivit villkorligt frigiven, uppger flera medier.

Nyhetsbild

Fransk äventyrare hittad död på Atlanten

Jean-Jacques Savin, en 75-årig fransk äventyrare, har hittats död utanför Azorerna.

Leif Westerlund: Livet i siffror

Statistik måste läsas med en viss eftertanke. När vi ser att det år 2020 var i runda slängar 22 000 par som gifte sig och 13 500 som skiljde sig, så kan vi av det inte dra slutsatsen att mera än hälften av de som gifter sig också skiljer sig.

Nyhetsbild

Turkisk journalist greps – "förolämpade" Erdogan

En turkisk journalist har gripits av polis anklagad för att ha förolämpat landets president Recep Tayyip Erdogan under en tv-sändning.

Nyhetsbild

Nu kan finlandssvenska tidningar fram till slutet av 1940-talet läsas digitalt – “Mindre censur och viktigare källmaterial”

Ur ett historiskt perspektiv särskiljer sig den finlandssvenska pressen på många sätt från den finska. Nu kan du förkovra dig i historieskrivningen.

Nyhetsbild

Pampasquiz 86: Kattsvansen som blev tvåspråkig

Testa dina kunskaper om Österbotten i vårt Pampasquiz!

Nyhetsbild

LIVE: 19-årige Adam i Larsmo: "Jag hoppas de invalda står för sin åsikt"

Live I dag är det välfärdsområdesval! Välkommen till vår liveblogg där vi rapporterar om valet ända tills resultatet är klart i kväll.

Nyhetsbild

LIVE: Mellersta Österbotten går till val – följ rapporteringen här

KARLEBY Live I dag är det välfärdsområdesval! Här rapporterar vi om valet ända tills resultatet är klart i kväll.

LEDARKOMMENTAR: Glömt något i dag?

Nyhetsbild

Man skjuten till döds i Malmö – ingen gripen

En man i 35-årsåldern sköts på lördagskvällen ihjäl i Lindängen i Malmö. Under tidiga söndagsmorgonen hade ännu ingen gripits för skjutningen.

Nyhetsbild

Moskva: "Nonsens" om ryssvänlig Ukrainaledare

Storbritannien hävdar att man har information om att Moskva överväger möjligheten att installera en pro-rysk ledare i Ukraina. Ryssland avfärdar uppgifterna som "nonsens".

Nyhetsbild

Skolfrånvaron ökat nationellt – uppmaning från fältet: Vi måste vända trenden

I Karleby och Jakobstadsregionen pågår den enda helt svenskspråkiga delen i ett nationellt projekt som ska minska skolfrånvaron. – Politikerna borde fortsätta satsa reda pengar på det förbyggande arbetet, säger Annika Björklund, ansvarig för elevvården i Sursik skola i Pedersöre.

Nyhetsbild

"Kreml vill se prorysk Ukrainatopp"

Storbritannien hävdar att man har information om att Moskva ser på möjligheten att installera en pro-rysk ledare i Ukraina, i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Erik bytte industrin mot bebisar och är snart barnmorska – "Jag hade väntat mig fler höjda ögonbryn"

KARLEBY Erik Indola från Karleby är fysikern som nu förlöser bebisar. Han är snart något så ovanligt som en manlig barnmorska, eller "barnfarska", som han gärna kallar sig.

Nyhetsbild

Så följer du valet på ÖT i dag

Livebloggar, rapporter från valvakor, intervjuer, analys och radio. Det lönar sig verkligen att följa valet på vår sajt under dagen och speciellt under kvällen.

Nyhetsbild

DEBATT: "Med framtiden i min näve säger jag adjö"

Samtidens skrivande och läsning trängs med bild, film och ljud. Det viktigaste är att ta den skrivande unga människan och det skrivande barnet på allvar, som Topelius gjorde.

Nyhetsbild

Förbindelse över Kvarken kan hota världsarvsstatus – allt hänger på miljörapport

Malin Henriksson, världsarvskoordinator, har svårt att se att en fast förbindelse kan förverkligas utan att vara ett hot mot värdena och världsarvsstatusen i Kvarkens skärgård.

Nyhetsbild

Observation i Huskvarna får ufo-beteckning – "Vi har inte riktigt kunna förstå vad det är för något"

En kväll i februari ses ett märkligt föremål i luften i Huskvarna. Av nära 300 rapporter är iakttagelsen den enda från i fjol som får beteckningen ufo av organisationen Ufo-Sverige.

Nyhetsbild

Talibanerna vill vända blad vid möte i Oslo – hoppas på att "förändra den krigiska stämningen"

Norge understryker att det kommande mötet med talibanerna inte ska ses som en legitimering av den hårdföra islamistiska rörelsen.

Nyhetsbild

Berlusconi hoppar av presidentvalet – "Jag kommer fortsätta att tjäna mitt land på andra sätt"

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi har meddelat att han inte kommer att ställa upp i det stundande presidentvalet.

Nyhetsbild

Hannah gav Blue Fox chansen – men serieledarna blev för tuffa

INNEBANDY Med hjälp av målvakten Hannah Pekkarinen var Blue Fox länge med i bortamatchen mot de obesegrade suveräna serieledarna SaiPa.

Nyhetsbild

Därför får man äta på en bensinstation sent på kvällen – Kristian Dahl på RFV förklarar lagstiftarnas tanke

VASA

Varför får bensinstationerna fortsätta servera mat på kvällen när andra restauranger måste stänga tidigt? Vi bad Kristian Dahl, jurist och enhetschef på Regionförvaltningsverket, reda ut saken.

Nyhetsbild

Flera döda i bombdåd i Afghanistan – ingen grupp har tagit på sig skulden

Minst sju människor har dödats, och ytterligare nio har skadats i ett bombdåd mot en minibuss i Afghanistans tredje största stad, enligt lokala företrädare för talibanerna.

Nyhetsbild

Karlebytigrarna utan chans i cupfinalen

VOLLEYBOLL Det blev föreningshistoriens nionde medalj, silver den här gången.

Nyhetsbild

Viktor jagar ännu fullträffen: "Bra att bygga vidare från"

LÄNGDSKIDOR Viktor Mäenpää säger att det kändes bra i kroppen lördagens Visma Ski Classics, men den riktiga fullträffen uteblev.

LEDARE: Kurvinen far till Peking, han

Vad en finländsk minister kan tänkas tillåtas säga är oklart. Men kanske ändå bäst att Antti Kurvinen enbart pratar väder och idrott i Peking.

Nyhetsbild

Arkeologer har hittat Bellmans Pelikan – en hamnkrog för alla kajarbetare

Carl Michael Bellman diktade och sjöng om flera krogar i 1700-talets Stockholm. Nu har arkeologerna vid Slussenbygget hittat lämningarna efter en av skaldens favoritkrogar – Pelikan.

Nyhetsbild

Säpo varnar för extremister vid demonstrationer mot vaccinpass i Sverige – "Det är viktigt att tänka till"

Demonstrationer mot vaccinpass anordnades på lördagen i Stockholm och Göteborg. I centrala Stockholm höll vaccinmottagningar stängt. Samtidigt varnar Säpo för att våldsbejakande högerextremister kan söka sig till demonstrationerna.

Nyhetsbild

Militärexpert betonar Norden framom Nato för Finlands del: "Många verkar omedvetna om vad Nato är"

På måndag är det Finlands tur att tillsammans med Sverige möta Nato. Professor Stefan Forss anser ändå att Finland borde rikta blickarna mera mot Norden i stället för Nato.

Nyhetsbild

Samuel Uusitalo spelade för KPV – vill gärna fortsätta

FOTBOLL Ett ungt KPV spelade sin första träningsmatch för säsongen och besegrades med klara siffror. För motståndet stod färska ligalaget VPS med en bred trupp.

Nyhetsbild

USA kan evakuera ambassaden i Kiev medan Tyskland hindrar baltiskt stöd till Ukraina – "Vår restriktiva hållning är väl känd"

Baltstaterna vill förstärka Ukraina med vapen och Ukraina hoppas på fortsatta leveranser från Natohåll. Men Tyskland sätter sig på tvären.

Nyhetsbild

Fyrhjulingsolycka i Kronoby – ambulans kallades till platsen

KRONOBY Olyckan inträffade strax efter klockan 17 på lördagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Förintelseöverlevaren Emerich Roth är död – "Han gav sig aldrig"

Emerich Roth har avlidit, uppger hans familj för Dagens Nyheter. Roth överlevde Förintelsen och var en av initiativtagarna till Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige.

Nyhetsbild

Så röstar du om du är sjuk eller i karantän

Sitter du i karantän, har symptom eller isolerad under valdagen?  Du har ändå rätt att rösta. Så här gör du.

Nyhetsbild

SE BILDER: Coronakritiker demonstrerar i Helsingfors – polisen: "Ungefär 4 000 människor är på plats"

Enligt polisen är det en lugn demonstration.

Nyhetsbild

Rika uppfattas som egoister

Är rika människor rikare än fattiga för att de har varit mer själviska i livet? Den hypotetiska frågan har ställts i en studie med över 60 länder – och svaret är övervägande ja.

Nyhetsbild

Amazons grundare förlorade drygt 17 miljarder euro i kursraset

Multimiljardären Jeff Bezos, mest känd som e-handelsjätten Amazons grundare, förlorade 20 miljarder dollar (drygt 17 miljarder euro) i den gångna veckans kursras. Men han var inte den ende bland världens allra rikaste som åkte på en smäll.

Nyhetsbild

En testspelare intressant för Jaro – offensiv spelare sökes

FOTBOLL Jaro inledde med tre testspelare i årets första träningsmatch i Uleåborg. En av dem har god chans att få kontrakt.

Nyhetsbild

Båtfolket hittade en lösning för sitt viktigaste verktyg – nu är Solrutten både andelslag och stiftelse

Utan båt inga remmare och ingen ved till naturstationerna. Men den båt som andelslaget Solrutten i Malax behöver skulle inte få sänka en enskild förening.

Nyhetsbild

LISTA: Dessa kulturaktörer i Karleby fick mest bidrag i år

KARLEBY Staden delar ut bidrag till kulturaktörer och kulturevenemang i Karleby.