Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Joakim bland demonstranter och poliser i Hongkong – "Tårgasen påminde om tiden i Drakan"

Den senaste veckans demonstrationer har varit de värsta hittills enligt Såkabördige Joakim Knutar, som bor i Hongkong. Trots det känner sig familjen Knutar trygg i den turbulenta staden.

Nyhetsbild

Malariaparasitens sju ömma tår har nu hittats – hopp om nytt botemedel

Efter att ha kartlagt malariaparasitens arvsmassa har forskare vid bland annat Umeå universitet hittat ett antal möjliga vägar för att förhindra att parasiten förökar sig i levern.

Nyhetsbild

Många döda och skadade i bombdåd i Syrien

Minst 14 personer dödades och 33 skadades när en bilbomb exploderade i norra Syrien på lördagen, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar konflikten från Storbritannien.

Nyhetsbild

Spionanklagade norrmannen Frode Berg fri efter fångutbyte

Litauens president Gitanas Nauseda benådade först två ryska medborgare som suttit fängslade i landet anklagade för spionage. Sedan kom beskedet om att ett fångutbyte gjorts mellan Litauen, Ryssland och Norge – vars statsminister Erna Solberg är nöjd.

Nyhetsbild

Australiensare stack finger i krokodils öga – överlevde

AUSTRALIEN Den australienska skogvaktaren Craig Dickmann var nära att sluta som byte på fisketuren.

Nyhetsbild

Trump benådade krigsbrottslingar

USA USA:s president Donald Trump har benådat två militärer som anklagats eller dömts för krigsbrott.

Nyhetsbild

Största energistöten skådad från ISS

RYMDEN En atomexplosion med lika mycket energi på 20 sekunder som vår sol strålar ut under tio dygn. Det skådespelet har teleskopet Nicer på Internationella rymdstationen (ISS) sett vid en avlägsen stjärna, skriver Nasa.

Nyhetsbild

Elefanter slipper kånka på tempelturister i Kambodja – "Inte lämpligt längre"

Kambodja kommer att förbjuda alla elefantturer vid den berömda ruinstaden Angkor i början av nästa år. Det lovar en talesperson för den myndighet som ansvarar för platsen.

Nyhetsbild

Nödläge i Venedig: "Vatten når upp till vaderna"

Den ikoniska Markusplatsen har stängts för allmänheten medan nya, höga vattennivåer uppmätts i Venedig.– Turisterna tar selfies medan lokalbefolkningen försöker leva sina liv, säger svenske Christian Carrwik som är på plats.

Nyhetsbild

Zelenskyj och Putin ska försöka uppnå fred för östra Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin ska träffa sin ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelenskyj den 9 december för att försöka uppnå fred i östra Ukraina.

Nyhetsbild

Donald Trump i utfall mot viktigt vittne i riksrättsutredningen i USA

USA:s förra Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch vittnade om att hon manövrerades ut från sin post av bland andra president Donald Trumps advokat, när hon tog tog plats i vittnesbåset under de tv-sända riksrättsförhören i det amerikanska representanthuset.

Nyhetsbild

Trump avsatte Ukrainaambassadör – nu vittnar hon i riksrättsförhör

Den förra Ukrainaambassadören Marie Yovanovitch har tagit plats i vittnesbåset under andra dagen av tv-sända riksrättsförhör i det amerikanska representanthuset.

Nyhetsbild

Nya ledaren i Bolivia: Evo Morales ska ställas till svars

Bolivias interimsregering och avgångne presidenten Evo Morales socialistparti Mas har kommit överens om att samarbeta för att nya val ska kunna hållas och att den pågående politiska krisen ska lösas.Den nya interrimspresidenten vill samtidigt att Morales ställs inför rätta.

Nyhetsbild

Snökaos i södra Frankrike – 300 000 strömlösa

En man har dött i ett oväntat kraftigt snöfall i sydöstra Frankrike.

Nyhetsbild

Kina hotar Sverige inför prisutdelning

Kinas ambassadör i Sverige uppmanar Svenska Pen-klubben att ställa in prisutdelningen av Tucholskypriset till den fängslade förläggaren Gui Minhai.Priset ska delas ut av kulturminister Amanda Lind (MP).

Nyhetsbild
1

Tyskland inför krav på mässlingsvaccinering

VACCIN Från och med i mars nästa år måste barn i Tyskland vara vaccinerade mot mässling när de börjar i förskola eller skola.

Nyhetsbild

Pelosi: Trump har redan erkänt mutor

Donald Trump får Richard Nixons brott att blekna vid jämförelse och presidenten har redan erkänt brott. Det säger toppdemokraten Nancy Pelosi inför den andra dagen av tv-sända förhör i USA:s riksrättsprocess.

Nyhetsbild

Två döda i skolskjutning i Kalifornien

Två elever dödades och tre skadades när en 16-årig pojke öppnade eld på en gymnasieskola i Santa Clarita utanför Los Angeles i USA.

Nyhetsbild

Utredningen om MH17 som kraschade i Ukraina: Vi har inspelade, avslöjande samtal

Utredningen om nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 över Ukraina säger sig ha tillgång till inspelade telefonsamtal mellan höga ryska befattningshavare och personer som åtalats för händelsen.

Nyhetsbild

Tuff granskning av Macrons man i EU – britterna vill inte ha någon representant

No, säger Storbritannien återigen när EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen ber om en ny ledamot till kommissionen. Non, nein och nej, riskeras även i EU-parlamentet i granskningen av von der Leyens övriga kandidater.

Nyhetsbild

Fyra döda i australiska bränder

En man har hittats död i ett bränt naturområde i östra Australien, meddelar polisen. Därmed har fyra dödsfall bekräftats i samband med de stora bränderna som fortsätter rasa i området.

Nyhetsbild

Nya sammandrabbningar i Hongkong

För fjärde dagen i rad skakas Hongkong av sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Nyhetsbild

Fler döda efter israeliskt anfall

En israelisk robotattack mot mål på Gazaremsan tidigt på torsdagen krävde sex dödsoffer, samtliga civila, uppger sjukvårdspersonal.

Nyhetsbild

Trump tar deklarationerna till HD

Donald Trump måste lämna ut sin självdeklaration till kongressen, det slår en appellationsdomstol fast. Men USA:s president kommer att överklaga beslutet.

Nyhetsbild

Namibiska ministrar avgår efter fiskeskandal – nordbor inblandade

Två ministrar i Namibias regering avgick på onsdagen efter misstankar om en korruptionsskandal som även involverar Islands största fiskebolag och en norsk bank.

Nyhetsbild

Borgmästaren: Venedig är en katastrofzon – skador för hundratals miljoner euro

Över en meter vatten på den berömda Markusplatsen, och vattenmassor inne i Markuskyrkan. Delar av Venedig översvämmades när högvattnet nådde de högsta nivåerna på över 50 år.

Nyhetsbild

Tonåringar omkom då lastbil krockade med buss i Slovakien

Minst tolv människor har omkommit i en svår trafikolycka i Slovakien. En lastbil krockade med en buss med skolelever, som kraschade ned i ett dike.

Nyhetsbild

Skadegörelse på judiska gravar – två gripna

Ett 80-tal gravstenar vandaliserades på en judisk begravningsplats i den danska staden Randers i helgen.

Nyhetsbild

Tät strid om fransk kommissionär i EU – 23 kandidater har godkänts

Ursula von der Leyen och hennes nya EU-kommission har redan försenats i två veckor. En oviss kamp om franske ledamoten Thierry Breton avgör nu om ett snabbt tillträde kan vänta – eller om allt får skjutas upp till 2020.

Nyhetsbild

Turkiets president träffar Donald Trump i Vita huset

En omtalad "bromance" sätts på prov när USA:s president Donald Trump möter sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i Washington DC i dag.Erdogan väntas anklaga USA för att inte respektera en överenskommelse om nordöstra Syrien.

Nyhetsbild

Flera döda i bombdåd i Kabul

Minst sju personer dödades när en bilbomb exploderade i morgonrusningen i Afghanistans huvudstad Kabul. Ytterligare minst sju skadades.

Nyhetsbild

Spänt läge efter våldsam natt i Hongkong

HONGKONG På flera universitetsområden i Hongkong är läget spänt efter våldsamma sammandrabbningar på tisdagen som fortsatte över natten.

Nyhetsbild

Australien andas ut något

AUSTRALIEN 140 bränder att släcka och över en miljon hektar att rensa upp. Men i eldhärjade New South Wales i Australien kan räddningstjänsten äntligen pusta ut lite.

Nyhetsbild

Översvämmat Venedig ber om hjälp

Delar av Venedig stod under tisdagen under vatten. Sedan mätningarna inleddes 1923 har vattnet bara en gång tidigare stått lika högt.

Nyhetsbild

Ralf i Australien vände hem till branden – räddade hundarna Toby och Terry

Ralf Hoffmann åkte till jobbet och såg fram emot en fredag som alla andra. Då kom samtalet alla i New South Wales just nu fruktar: Det brinner på din gata och ditt hus är i fara.

Nyhetsbild

Oväntat förhandlingsresultat: Ny spansk vänsterpakt vill bilda regering

De spanska socialdemokraterna (PSOE) är överens med vänsteralliansen Unidas Podemos om att bilda regering. Den nya vänsterpakten söker nu tillräckligt stöd i parlamentet, bland annat från baskiska nationalister.

Nyhetsbild

EU:s domstol ställer krav på Israel: Bosättarvaror måste märkas

Det måste finnas tydliga märkningar om ursprunget på livsmedel som kommer från israeliska bosättningar på ockuperad mark på Västbanken, fastslår EU:s domstol.

Nyhetsbild

Svåra sammandrabbningar i Hongkong – tåg stacks i brand

Hongkongs kollektivtrafik drabbades av stora störningar i samband med nya protester. Nu ställs krav på ökad demokrati.

Nyhetsbild

London pressas av von der Leyen – vill ha svar inom denna vecka

EU:s tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen har skickat ett nytt brev till Storbritannien med krav på att landet nominerar en ledamot till nästa EU-kommission.

Nyhetsbild

Över 300 bränder rasar i östra Australien

AUSTRALIEN Läget är fortsatt allvarligt vid de omfattande australiska bränder som rasar vid landets östra kust. australiska bränderna

Nyhetsbild
1

Raketer mot Israel sedan jihadledare dödats

Våldet har blossat upp i Gazaremsan sedan Israel har dödat Baha Abu al-Ata, som beskrivs som högt uppsatt inom den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad, i en gryningsräd.

Nyhetsbild
2

Rädda Barnen: Lunginflammation dödar ett barn var 39 sekund

Sex ledande hälso- och barnorganisationer går i dag, tisdag, ut med ett gemensamt upprop i vilket man efterlyser globala åtgärder för att bekämpa sjukdomen.

Nyhetsbild

Tårgas mot protester i Hongkong

Polis i Hongkong har avfyrat tårgas mot studenter vid City University i Kowloon, dagen efter det att en demonstrant blev skjuten och en man sattes i brand under oroligheterna i staden.