Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Dockningsproblem för roboten Fedor

Den rymdfarkost som transporterar Rysslands första människoliknande robot har misslyckats med sitt första dockningsförsök med Internationella rymdstationen (ISS), rapporterar ryska medier.

Nyhetsbild

Nya projektiler från Nordkorea

För sjunde gången på kort tid har Nordkorea provskjutit projektiler, meddelar försvaret i Sydkorea och Japan.Även denna gång skedde avfyrningarna ut mot Japanska sjön. Japan beskriver det som robotar, och manar sjöfarten att se upp för rester av dem.

Nyhetsbild

Trump prisar Danmarks statsminister

USA:s president Donald Trump gör en helomvändning och kallar Danmarks statsminister Mette Frederiksen för "en underbar kvinna". Uttalandet kommer två dagar efter att han ställt in sin resa till Danmark med anledning av att hon avfärdat hans idé om att köpa Grönland och kallat den "absurd".

Nyhetsbild

"Politiskt nitroglycerin" på G7:s toppmöte

Klimatet, Iran, handel och skatt på IT-jättar. Det är ämnen som G7-länderna är oeniga om när de möts i Frankrike lördag–måndag.USA:s president Donald Trump lämnade det förra toppmötet i vredesmod. Årets värd, kollegan Emmanuel Macron, har nu satt ribban lågt för vad G7 kan enas om.

Nyhetsbild

Ingen regeringskris om Norges biltullar

Bokstavligen i elfte timmen har Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) lyckats undvika en regeringskris. Sent på fredagskvällen fick hon gehör för ett ultimatum om hur bompeng-systemet, norska vägtullar, ska läggas upp i framtiden.

Nyhetsbild

Norsar: Inte en utan två explosioner vid rysk testolycka

I samband med olyckan som dödade minst fem anställda vid en rysk militär testanläggning tidigare och gav höjda strålningsnivåer inträffade inte en utan två explosioner, enligt norska forskare.

Nyhetsbild

Armén kan sättas in i Amazonas

Den brasilianska försvarsmakten ska sättas in mot skogsbränderna i Amazonas. Det har Brasiliens president Jair Bolsonaro beslutat, meddelar myndigheter i Roraima, en av de drabbade delstaterna.

Nyhetsbild

Världens största flytande kärnkraftverk på resa i Arktis

Ryssland har sjösatt världens första flytande kärnkraftverk och skickat iväg kolossen på en 500 mil lång resa till nordöstra Sibirien. Inte oväntat luftar miljöorganisationer stark oro över projektet.

Nyhetsbild

Brasilien överväger militärinsats mot bränder

Medan skogsbränderna i Amazonas fortsätter trappar Brasiliens president upp ordkriget inför helgens G7-möte. Att diskutera bränderna i regnskogen stormakterna emellan påminner om kolonialism, anser Jair Bolsonaro – som nu överväger att beordra ut militären för att stoppa bränderna.

Nyhetsbild

När världens lungor brinner påverkar det klimatet både lokalt och globalt

Amazonas härjas av de värsta skogsbränderna på många år med allvarliga följder för människor och natur i området. På sikt kan det få allvarliga följder för hela jorden.

Nyhetsbild

FN: Nödläge efter översvämningar i Sudan

Tunga regn har lett till översvämningar samt jord- och lerskred som sedan i juli har dödat 54 människor i Sudan, enligt FN. Totalt har nära 200 000 människor påverkats och FN ber om mer pengar.

Nyhetsbild

Hård press på Brasilien efter Amazonasbränder

Missnöjet med Brasiliens ovilja att ta tag i bränderna i Amazonas sprider sig över världen.Irland och Frankrike hotar med att försöka stoppa frihandelsavtal och lokala politiker fruktar en kommande bojkott av brasilianska livsmedel.

Nyhetsbild

EU-länder överens om migranter på fartyg – "Vi är lättade"

Räddningsfartyget Ocean Viking får lägga till i Malta efter att flera europeiska länder kommit överens, uppger företrädare för Malta och Frankrike.

Nyhetsbild

Rinne om bränderna i Amazonas: De hotar vår planet

Finlands statsminister Antti Rinne är orolig över utvecklingen i Amazonas.

Nyhetsbild

Nordkoreas utrikesminister: Landet är redo för samtal – och konfrontation

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho uppger att landet är redo att föra en dialog med USA om sina kärnvapen. Men han varnade samtidigt USA att fortsatta sanktioner vore ett misstag.

Nyhetsbild

Flera döda i åskväder i Tatrabergen

Minst fem personer har omkommit i ett oväder med kraftig åska i Tatrabergen på gränsen mellan Polen och Slovakien.

Nyhetsbild

Förslag om hårdare regler för giraffhandel får både stöd och mothugg

Ett internationellt möte i Genève i Schweiz om skydd av djurarter har uttalat stöd för hårdare regler kring handeln med giraffer och delar av djuren, inför farhågor om att den fredliga jätten står inför en "utrotning i det tysta".

Nyhetsbild

Bolsonaro: Inga resurser till brandbekämpning

Skogsbränderna fortsätter att härja i Amazonas regnskog – och Brasiliens president Jair Bolsonaro säger att regeringen saknar resurser för att bekämpa elden.

Nyhetsbild

Kosovos parlament upplöst

Parlamentet i Kosovo har röstat för att upplösa det. Åtgärden tvingar presidenten att utlysa ett tidigarelagt val inom 45 dagar.

Nyhetsbild

Italiens president vill ha snabb lösning för regeringsbildning

Italiens president Sergio Mattarella hoppas att landets politiska partier ska komma fram till en överenskommelse om att bilda en ny regering under de närmaste dagarna, uppger en källa nära presidenten.

Nyhetsbild

Amazonas brinner – Brasiliens president skyller på aktivister

Skogsbränderna fortsätter att härja i Amazonas regnskog. Under onsdagen syntes röken från bränderna i São Paulo, 200 mil från elden.

Nyhetsbild

Mexiko oroas över nya migrantregler

Den mexikanska regeringen är oroad över USA:s skärpta regler för migrantfamiljer.

Nyhetsbild

Trump: Otrevligt – de kunde bara ha sagt nej

Ett "absurt" förslag. En avfärdad affär. Och en trumpen president. Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump. Det var inte särskilt trevligt av danskarna, säger han, och skjuter upp sitt Danmarksbesök på obestämd framtid.

Nyhetsbild

Fem länder tar emot migranter från Lampedusa – Open Arms riskerar böter

Fem EU-länder kommer att ta emot de migranter som efter närmare tre veckor till havs tilläts gå i land på den italienska ön Lampedusa, enligt EU-kommissionen.

Nyhetsbild

STT: Rysslands försvarsminister kritiserar Finlands samröre med Nato

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu anser att Finlands och Sveriges samarbete med försvarsalliansen Nato är problematiskt.

Nyhetsbild
1

Danska politiker rasar mot "respektlös" Trump

Förolämpande, barnsligt och respektlöst. Reaktionerna på Donalds Trumps inställda Danmarksbesök har inte låtit vänta på sig.

Nyhetsbild

Medelåldershjärnor känsliga för högt blodtryck – 36-åringar bör börja hålla koll

Redan i tidig medelålder är hjärnan känslig för ett högt blodtryck och de förändringar i hjärnans funktioner som kan uppstå senare i livet på grund av detta. Därför bör människor rutinmässigt kontrollera sitt blodtryck redan före 40 års ålder, anser forskare.

Nyhetsbild

Antalet skogsbränder i Amazonas ökar stort

Antalet skogsbränder som härjat i Amazonas regnskog är rekordhögt hittills i år. Brasilianska myndigheter motsäger president Jair Bolsonaro som hävdar att det har naturliga orsaker.

Nyhetsbild

Forskare i Umeå: Ökat tryck i blodkärlen leder till glömska

Var ställde jag bilen? Och var ligger glasögonen? Att minnet försämras med åldern känner många igen. Nu har forskare visat hur detta hänger ihop med att våra blodkärl blir styvare ju äldre vi blir.

Nyhetsbild

FN varnar: Jemen kan snart splittras

Jemenitiska separatistledare är på väg till Saudiarabien för att förhandla med den koalition de i åratal ingått i, men på sistone hamnat i interna strider med. FN:s Jemensändebud varnar för att landet är farligt nära att splittras.

Nyhetsbild

Klart: Donald Trump ställer in sin resa till Danmark

Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump. USA:s president ställer in sitt Danmarksbesök på obestämd framtid.

Nyhetsbild
1

Klimatförändring skapar nya slags flyktingar – extremt väder tvingar allt fler att lämna sina hem

En kvarts miljard människor på flykt på grund av klimatet. Det är vad vi kan ha att vänta fram till år 2050, enligt FN.

Nyhetsbild

Över 100 befaras ha drunknat i Medelhavet

Över 100 personer befaras ha drunknat då en båt full av migranter sjönk utanför Libyens kust på tisdagen, enligt Läkare utan gränser.

Nyhetsbild

Klimat och samarbete på agendan i Reykjavik

Det var klimatet, demokratin och sysselsättningen som dominerade samtalsämnena när de nordiska statsministrarna träffades i Reykjavik på tisdagen. Världspolitiken och behovet av ett multilateralt samarbete färgade också diskussionerna.

Nyhetsbild

Nordiska ledare lovar grön omställning

De nordiska samhällena ska bli de mest hållbara i världen. Det lovar regionens statsministrar i en ny gemensam deklaration – som dock saknar konkreta detaljer.

Nyhetsbild

Besvärlig mygga funnen på Gotland – Nu ska de räknas

Den besvärliga vårsvämmyggan, som i flera år ställt till problem och bekämpats i Nedre Dalälven, har hittats på Gotland.

Nyhetsbild

Mikaela ser skogsbränder från sitt hem på Gran Canaria – "Väldigt sorgligt"

Nedervetilbördiga Mikaela Slotte bor i Playa de Arinaga. Från sitt hem ser hon skogsbränderna som härjar uppe i bergen. – I över en vecka har vi med skräck och oro följt händelserna, säger hon till VBL och ÖT.

Nyhetsbild

Italiens premiärminister avgår – "Italienarna har länge spelat i en kritisk division"

Italiens premiärminister Giuseppe Conte kommer att lämna in sin avgångsansökan till presidenten, meddelar han i ett tal till senaten. Oavsett vem som ska styra Italien står landet inför stora och svåra ekonomiska utmaningar.

Nyhetsbild

Vädret värsta fienden för brandinsatserna på Gran Canaria

Den stora skogsbranden på Gran Canaria är fortfarande inte under kontroll. Tusentals evakueras efter att allt fler orter ligger i farans riktning. Hoppet ställs nu till ett kort väderomslag med svalare temperaturer.

Nyhetsbild
2

Klimatförändring skapar nya slags flyktingar – miljontals människor tvingades fly sina hem i fjol

En kvarts miljard människor är på flykt på grund av klimatet. Det är vad vi kan ha att vänta fram till år 2050, enligt FN. Bara under förra året tvingades mer än 17 miljoner människor från sina hem på grund av katastrofer och klimatpåverkan.

Nyhetsbild

Ödesdag i Italien – regeringen kan falla

Regeringskrisen som förlamat Italien i veckor kan få en ny vändning i dag, när politikerna i senaten riktar blicken mot premiärminister Giuseppe Conte. Vice premiärminister Matteo Salvinis önskan om nyval kan grusas om Conte avgår självmant.

Nyhetsbild

Många döda i bussolycka i Laos

Minst 13 kinesiska turister har omkommit i en bussolycka i Laos.

Nyhetsbild

Avvisat migrantskepp vägrar lämna Italien

Åtta migranter från räddningsfartyget Open Arms har fått lämna fartyget och förts till ön Lampedusa för medicinsk undersökning. För övriga drygt hundra migranter ombord är läget fortsatt oförändrat, de nekas att gå i land av regeringen i Rom.