Utrikes

Nyhetsbild

Urusel sommar för fästingarna – torkan tvingar djuren i dvala

Värmen fortsätter att breda ut sig över Sverige – vilket drabbar fästingarna.Det är alldeles för varmt och torrt för dem att kunna trivas och många har gått i dvala, eller dött. – Ojojoj, det här gillar de inte! säger en fästingexpert om läget.

Nyhetsbild

Europeiskt åskoväder försenar flyg – Tina Aspholm från Korsholm köade länge på Arlanda

Många flyg från Arlanda försenades på grund av att åskoväder i dag. Enligt Tina Aspholm från Korsholm var det något kaotiskt vid Arlanda.

Nyhetsbild

May vann viktig brexitseger i parlamentet

Den brittiska regeringen och premiärminister Theresa May har med knapp majoritet vunnit en viktig omröstning i parlamentet om brexit.

Nyhetsbild

Brexitdebatt visar grad av ilska mot May

Med en brexitplan slutligen på bordet återstår nu frågan: Kommer den brittiska premiärministern Theresa May att kunna baxa sin strategi genom parlamentet, förbi arga brexitörer och den tvärpolitiska allians som vill stanna i EU? Under måndagen sker första prövningen.

Nyhetsbild

"Trump-diplomatin" riskerar ändra praxis – bryter mot alla oskrivna regler

När Trump blandar sig i europeisk inrikespolitik bryter han inte bara mot oskrivna regler för diplomati. Han riskerar också att, i ett längre perspektiv, förflytta praxis för vad politiska ledare kan komma undan med. Det är läge att oroa sig, anser Christer Jönsson, professor i statsvetenskap.

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Europeiskt åskoväder försenar svenska flyg

Just nu drar ett kraftigt åskoväder över stora delar av Europa. Bland de drabbade länderna finns bland andra Frankrike, Portugal, Tyskland och Spanien. Ovädret innebär förseningar för alla flyg till och från Sverige som trafikerar någon av de drabbade flygplatserna.

Nyhetsbild

Ryska medier: Putin vinnare vid toppmöte

Ryska medier framställer toppmötet i Helsingfors som en seger för president Vladimir Putin. Samtidigt irriterar sig flera kommentatorer på de amerikanska journalisternas fixering vid den påstådda ryska inblandningen i presidentvalet 2016.

Nyhetsbild

Nytt brexit-avhopp från Mays regering

Storbritanniens premiärminister Theresa May förlorar ytterligare en regeringsmedlem i kölvattnet av processen att ta landet ur EU.

Nyhetsbild

Obama varnar för "märkliga och osäkra tider"

I ett tal i Johannesburg i Sydafrika varnar USA:s ex-president Barack Obama för att "rädslan och förbittringens politik" nu sprider sig i världen. Talet hölls dagen efter Donald Trumps och Vladimir Putins omvittnade toppmöte.

Nyhetsbild

Expert: Putinmöte illustrerar Trumps världssyn

Den amerikanske presidenten vill se en ny världsordning, där samarbeten splittras och den starke styr, menar USA-forskaren Frida Stranne. Senaste tidens agerande är ett tydligt tecken på det.Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI, spår att senaten och kongressen kommer att hålla emot.

Nyhetsbild

Ryssrädda republikaner biter sig i tungan efter Trumps möte med Putin

USA:s president Donald Trump möter i kväll kongressledamöter – mitt i kritikstormen kring toppmötet med Rysslands president Vladimir Putin. Men trots morrandet lär Republikanerna inte heller denna gång bita sin ledares hand, spår en expert.

Nyhetsbild

Förhandlingar i EU om fler brandflyg i Norden

När skogen brinner över hela landet ropar alltfler på egna brandflyg i Sverige. Men förhandlingar om bättre kapacitet pågår redan inom EU, berättar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), och nya styrkor bör placeras i Norden.

Nyhetsbild

Jättemarsch 100 år efter tsarfamiljens död

Uppemot 100 000 personer samlades under natten till tisdag i ryska Jekaterinburg för att hedra minnet av Rysslands siste tsar Nikolaj II och hans familj.

Nyhetsbild

Europadomstolen dömer ut rysk mordutredning

Ryssland får bassning av Europadomstolen för hur landet hanterat utredningen av mordet på den Kremlkritiska journalisten Anna Politkovskaja. Dessutom har landet behandlat Pussy Riot fel.

Nyhetsbild

Japansk värmebölja skördar flera dödsoffer

En kraftig värmebölja som dragit in över Japan har krävt minst 14 dödsoffer och tvingat tusentals att uppsöka sjukhus med symptom på värmeslag.

Nyhetsbild
1

Radiokampanj räddade tusentals liv i Afrika

Ungefär 3 000 liv har räddats i Burkina Faso genom att i radio mana fattiga att söka vård för vanliga sjukdomar. Det enkla knepet beskrivs som den mest kostnadseffektiva hälsoåtgärden man kan tänka sig.

Nyhetsbild

För brant flygstart bakom Kubakrasch

En väldigt brant vinkel vid start orsakade flygkraschen på Kuba i maj där 112 personer omkom, uppger det mexikanska flygbolaget Damojh Aerolíneas.

Nyhetsbild

Putin: Vi är beredda att förlänga Start-avtalet

Ryssland är redo att diskutera en förlängning av nedrustningsavtalet Start. Det sade Vladimir Putin till Donald Trump under toppmötet i Helsingfors. Trump avvisade att Ryssland skulle ha blandat sig i USA:s val 2016.

Nyhetsbild

Trump i kongressmöte i dag

Donald Trump håller i dag ett möte med kongressledamöter, meddelar Vita huset.

Nyhetsbild

Tomas Sandell: Nu flyr judarna från Europa igen

Tomas Sandell motarbetar antisemitism på världspolitikens arenor i New York, Bryssel, London och Genève. Han förlitar sig på den mjuka diplomatin bakom kulisserna för att påverka attityder och politiska beslut. Nu flyr judarna från Europa igen, säger han.

Nyhetsbild

Misstänkt rysk spion greps i USA

En 29-årig rysk kvinna bosatt i Washington i USA har gripits misstänkt för att ha agerat som rysk spion, uppger USA:s justitiedepartement. Kvinnan ska ha knutit kontakter med amerikanska medborgare och ha infiltrerat politiska grupper.

Eftergifter från May i brexitdebatt

Storbritanniens premiärminister Theresa May tvingades vika sig för EU-skeptikernas press och ge eftergifter i sin brexitplan under måndagens tulldebatt i parlamentet.

Nyhetsbild

Hård kritik mot Trump på hemmaplan – "Inte ett enda ont ord om Putin"

Med förvåning och ilska konstaterar politiker i USA att president Donald Trump inte riktade ett ord av kritik mot sin ryske kollega Vladimir Putin under toppmötet i Helsingfors.

Nyhetsbild

EU tvekar om krispengar till lantbrukare som drabbats av torkan

Regnet uteblir fortsättningsvis samtidigt som EU-kommissionen öser kallt vatten över förhoppningarna om att använda sin krisreserv mot torkan. Jordbrukskommissionären hoppas att andra åtgärder ska räcka.

Nyhetsbild

Putin förnekar att Ryssland skulle ha samlat information om Trump

Putin får frågan om Ryssland har samlat komprometterande material om Trump när han besökte Moskva för ett antal år sedan. Trump svarar med ett leende att han har nåtts av ryktena, men att han vid den tiden inte hade en aning om att Trump var i Moskva.

Nyhetsbild

Prisad palestinsk fotograf död i syriskt fängelse

Den prisbelönte fotografen Niraz Saied har dött i syriskt fängelse, meddelar hans fru. Saied greps i oktober 2015 av syriska säkerhetsstyrkor och har sedan dess suttit frihetsberövad utan rättegång.

Nyhetsbild

Teslas vd i bråk med brittisk hjältedykare

En brittisk dykare som deltog i insatsen för att rädda de tolv pojkar som satt fast i en grotta i Thailand överväger att stämma Teslas vd Elon Musk, sedan denne kallat dykaren för "pedofil".

Nyhetsbild

Tusk: Inte för sent att stoppa konflikten

"Europa, Kina, men också USA och Ryssland har ett gemensamt ansvar att förbättra (den globala handelsordningen), att inte förstöra den, att inte starta handelskrig som så ofta genom historiens gång har utvecklats till heta konflikter".

Nyhetsbild

Hälften av våra gener har funnits i 650 miljoner år

Över hälften av våra gener är flera hundra miljoner år gamla. Enligt en ny studie fanns de redan hos de allra första djuren som uppstod för cirka 650 miljoner år sedan.

Nyhetsbild

Ammunition försvårar försöken att släcka skogsbränder i Sverige

Odetonerad ammunition försvårar släckningsarbetet i Älvdalens kommun i Sverige. – Vi kan inte skicka in folk i området utan personalen får hålla sig ute i kanterna, säger räddningsledaren Per-Erik Jonsson.

Nyhetsbild

Trump gratulerade Putin till välordnat fotbolls-VM

UPPDATERAD USA:s president Donald Trump och hans ryske kollega Vladimir Putin har satt sig ned för sitt första möte på tu man hand. Och Trump tror sig kunna få till en god relation med sin ryske motpart, sade han innan de påbörjade sitt möte.

Nyhetsbild

Putin och Trump på plats inför laddat möte

Nu är de båda på plats inför eftermiddagens möte.För första gången träffas presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin på tu man hand. Omvärlden följer med spänning – och nervositet – sammankomsten.

Nyhetsbild

Världen blickar mot laddat Trump-Putin-möte

I eftermiddag är det dags. För första gången sitter presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin ned enskilt för ett möte. Omvärlden följer nervöst och med spänning med sammankomsten.

Nyhetsbild

Flera döda i attack i Mali

Minst tio personer har dödats i en eventuell jihadistisk attack i Ménaka i nordöstra Mali, nära gränsen till Niger, uppger både beväpnade grupper och lokala myndigheter.

Nyhetsbild

Fem gruvarbetare innebrända i Sydafrika

Fem gruvarbetare omkom under söndagen i en underjordisk brand i Sydafrika, uppger regeringskällor. Under natten till måndagen pågick en räddningsinsats för att få ut den enda överlevande.

Nyhetsbild

Israel sköt raket mot militärt mål i Aleppo

Israeliska raketer har träffat syriska militära ställningar nära flygplatsen Nairab utanför Aleppo. Anfallet orsakade bara materiella skador, enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana som hänvisar till militärkällor.

Nyhetsbild

Avancerade kärnvapenplaner i stulna dokument

Strax innan USA drog sig ur Iranavtalet presenterade Israel hemliga dokument som visar att Iran för 15 år sedan var på god väg att lära sig behärska kärnvapenteknik. Nu avslöjas hur israeliska agenter kom över dokumenten.

Självmordsdåd i Kabul – minst sju döda

Minst sju personer har dödats och över 15 skadats i ett självmordsdåd i Afghanistans huvudstad Kabul, enligt afghansk polis. Attentatet är det senaste i en lång rad dåd i staden den senaste tiden.

Nyhetsbild

Assange kan avhysas från Ecuadors ambassad

Wikileaksgrundaren Julian Assange kan snart bli avhyst från Ecuadors ambassad i London, där han befunnit sig de senaste sex åren. Samtal förs på hög nivå mellan Storbritannien och det sydamerikanska landet, skriver The Sunday Times.

670 soldater saknas efter Boko Haram-attack i Nigeria

Hundratals soldater saknas sedan islamiströrelsen Boko Haram stormade en militärbas i nordöstra Nigeria. Anfallet mot basen i delstaten Yobe var den andra attacken på två dagar mot regeringsstyrkorna.

Nyhetsbild

Stupade i Koreakriget ska återlämnas till USA

USA och Nordkorea har kommit överens om att återuppta det gemensamma sökande efter amerikanska soldater som stupade i Koreakriget 1950-1953. Det säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Nyhetsbild

Björnblod får människomuskler att växa

Blod från björnar som gått i ide får människans muskler att växa, visar forskning på svenska björnar. Det kan leda till nya metoder för att stoppa muskelförtvining.

Nyhetsbild

Fortsatta oroligheter i södra Irak

Hundratals demonstranter har försökt storma provinsregeringens byggnad i Basra i södra Irak. Protesterna, som spritt sig till flera städer, kommer efter missnöje med samhällsservicen. Oroligheterna har lett till att flyg till regionen ställts in eller dirigerats om.

Nyhetsbild

Trump listar EU och Ryssland som "fiender"

EU, Ryssland och Kina är alla USA:s fiender, på ett eller annat sätt, säger Donald Trump inför toppmötet med Vladimir Putin. USA:s president säger sig ha lågt ställda förväntningar inför mötet.

Nyhetsbild

18 skadade i båtolycka på Svalbard

18 personer har skadats, varav en allvarligt, efter att en turistbåt kolliderat med en kaj i Barentsburg, den nästa största byn på Svalbard. Olyckan inträffade strax efter klockan 10 på söndagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Trump till May: Stäm EU

Donald Trump kom med ett skarpt förslag till Theresa May när de båda ledarna träffades i fredags: Stäm EU. May ansåg dock att detta var för "brutalt".

Nyhetsbild

Rekordmånga civila dödsoffer i Afghanistan

Våldet mot civila i Afghanistan har nått en rekordhög nivå, visar nya siffror från FN. Under årets sex första månader dödades totalt 1 692 civila i den väpnade konflikt som plågat landet i många år.

Nyhetsbild

Två döda i explosion i Gaza

Två personer har dödats och en skadats i en explosion i en byggnad i Gaza, enligt palestinska hälsomyndigheter.

Nyhetsbild

Macheteman gripen i Oslo

En machetebeväpnad man har gripits av polis i Oslo under söndagsmorgonen.

Nyhetsbild

Kvinna överlevde fall utför 60-metersstup

En kvinna som varit försvunnen i en vecka hittades på fredagen av vandrare vid botten av ett stup i Big Sur-området i Kalifornien, USA.