;

Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Banan med ätbart skal – "ganska" lättsmält

Risken för att halka på ett bananskal har minskat i Japan. Där har nämligen företaget D&T Farm lagt ner resurser på att odla fram det avlånga bäret i en variant med ätligt skal.

Nyhetsbild

Förlängd post-brexitperiod föreslås

Den brittiska regeringen vill öppna för en förlängd övergångsperiod efter det planerade utträdet ur EU i mars 2019.

Nyhetsbild

Franska soldater dödade i Mali

Två franska soldater har dödats i Mali. De dödades när en mina utlöstes under deras fordon. Ytterligare en soldat skadades i attacken som inträffade i Gao-området i de norra delarna av landet.

Nyhetsbild

Fejkade identiteter nytt myndighetsvapen i Sverige

Genom att låtsas vara barn ska tjänstemän på Konsumentverket kunna se vilka reklambudskap och erbjudanden som riktas mot dem på internet och i sociala medier. Med en ny EU-förordning vässas vapnen mot smygreklamen.

Nyhetsbild

Många döda i bussolycka i Peru

Många personer har omkommit i en bussolycka i södra Peru. Bussen körde av en bergsväg och voltade ner omkring 80 meter i en ravin, rapporterar nyhetsbyrån Andina.

Nyhetsbild

Evangelisten Billy Graham död – blev 99 år

Den kände amerikanske evangelisten Billy Graham är död. Enligt hans församling nådde hans predikningar, som bland annat tv-sändes, hundratals miljoner människor.

Nyhetsbild

Tredje person fick gå från Patria efter Ugandafallet

Även försäljningschefen som var i direkt kontakt med den avlidne 41-åringen lämnar Patria.

Nyhetsbild

USA: Nordkorea ställde in möte med Pence

USA:s vicepresident Mike Pence skulle ha träffat den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns lillasyster Kim Yo-Jong och den politiske veteranen Kim Yong-Nam under vinter-OS i Sydkorea. Men Nordkorea ställde in mötet i sista minuten.

Nyhetsbild

Erdogan: Otrohet bör kriminaliseras

Turkiet bör återigen och trots tidigare kritik överväga att kriminalisera otrohet mellan gifta makar, anser president Recep Tayyip Erdogan.

Nyhetsbild

Förlängt undantagstillstånd i Maldiverna

Undantagstillståndet i Maldiverna har förlängts med ytterligare 30 dagar.

Nyhetsbild

Vintergatans ljus hjälper dyngbaggen att hitta rätt

Flyttfåglar som lyfter när solen går ner använder både magnetkompass och stjärnkompass när de navigerar efter enskilda stjärnor, enligt ett forskarteam som sammanställt vad man vet om hur djuren orienterar i mörkret.

Nyhetsbild

Glömde spädbarn vid spårvagnshållplats i Sverige

Ett föräldrapar i Göteborg lär ha satt hjärtat i halsgropen under tisdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Nya korruptionsmisstankar kring Netanyahu

Nya korruptionsanklagelser har börjat surra kring Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Hans tidigare talesperson Nir Hefetz misstänks ha försökt muta en domare till att lägga ner bedrägeriutredning mot premiärministerns fru, Sara Netanyahu.

Nyhetsbild

Ingen tros ha överlevt flygkraschen i Iran

Det störtade flygplanet EP3704 har lokaliserats på en bergstopp i sydvästra Iran. Omkring 30 kroppar har hittats i området. Samtliga 65 ombord tros ha omkommit.

Nyhetsbild

Hizbollah: Regeringstrogna trupper in i Afrin

Enligt medieuppgifter från den libanesiska Hizbollah-milisen har styrkor trogna regeringen Damaskus börjat gå in i Afrin-området i nordöstra Syrien.

Yle: 41-åringen hade spår av kokain och bekämpningsmedel i kroppen

Myndigheterna i Uganda har avslöjat vad den finländske mannen dog av, skriver Yle.

Nyhetsbild

Misstänkta gripna för terror i Barcelona

Tre personer har gripits i Frankrike, misstänkta för kopplingar till en av de misstänkta för terrorattentatet på den populära turistgatan Las Ramblas i spanska Barcelona i augusti, som krävde 15 liv.

Nyhetsbild

Löfven till Trump i Vita huset

Global säkerhet och handel står på agendan när statsminister Stefan Löfven (S) om två veckor möter USA:s president Donald Trump i Vita huset.

Nyhetsbild

Hjärnskadade på Kuba fortfarande en gåta

Varför 24 amerikanska diplomater på Kuba drabbats av hjärnskador och sjukdom är fortfarande ett mysterium. En ny rapport slår fast – att allt är en gåta.

Nyhetsbild

Unicef: Vi sviker världens fattigaste barn

Barn som är födda i världens fattigaste länder, de flesta i Afrika, står fortfarande inför en "alarmerande" hög risk för att dö. Risken kan vara 50 gånger så hög som för barn i de rikaste länderna, enligt en ny rapport från Unicef.

Nyhetsbild

Ovädret Gita ställer in flyg i Nya Zeeland

Flygbolaget Air New Zealand har ställt in alla sina flygningar till och från Nya Zeelands huvudstad Wellington, samtidigt som det tropiska ovädret Gita drar in över land.

Nyhetsbild

Turkiet: Katastrof om regimen går in i Afrin

Syrisk regeringstrogen milis väntas nå den kurdstyrda enklaven Afrin inom kort, rapporterar syriska medier.Turkiet varnar för en "katastrof" om syriska regeringsstyrkor skulle gå in i området, och att det skulle få konsekvenser för Damaskus.

IS: Finländsk man drunknade på turiststrand på Bali

En 36-årig finlänsk turist avled på en populär strand på den indonesiska ön Bali.

Nyhetsbild

Vampyrerna har unik bakterieflora i magen

De blodsugande vampyrerna i Central- och Sydamerika har en helt unik bakterieflora i magen – en effekt av deras högst speciella diet som kräver speciella skyddsmekanismer med tanke på att blod kan vara en riskabel föda.

Nyhetsbild

Kidnappade Johan Gustafsson skriver bok

Den 25 november 2011 kidnappades Johan Gustafsson under en motorcykelsemester genom Afrika plötsligt i Timbuktu av al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim. Efter 2 191 dagar i fångenskap släpptes svensken förra sommaren – och nu sätter Johan Gustafsson ord på sin turbulenta historia.

Nyhetsbild

Danska fiskare kastar tonvis med fisk i Östersjön

Fiskare i Danmark bryter mot EU-regler genom att kasta tillbaka tusentals ton småfisk i havet som ändå dör.

Nyhetsbild

Sökes: Nytt namn till Makedonien

Kan ett namnbyte på en flygplats och ett extra adjektiv lösa det infekterade bråket mellan två europeiska grannar? Makedoniens regering hoppas på det. Många greker håller inte med.

Franska regeringen vill öka vargstammen

Det är inte bara i Finland som vargfrågan väcker känslor. Trots protester från landets boskapsägare har den franska regeringen lagt fram en plan för att på fem år få stammen av vild varg att öka från dagens cirka 360 till 500.

Nyhetsbild

Kraschat plan inte hittat – avbrutet sökande

Vraket från flygplanet som störtade i Zagrosbergen i sydvästra Iran i söndags med 66 människor ombord har fortfarande inte hittats, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Isna. Hårt väder gör att sökandet ännu en gång har avbrutits.

Nyhetsbild

Finländsk vapenlobbare dog under resa till Uganda – svensk man dog dagen innan

En svensk man hittades död i Kampala för två veckor sedan. Dagen efter gick en finsk man i samma ålder samma öde till mötes. Finländaren visade sig vara en affärsman som hade rest till staden med Finlands ex-minister Suvi Lindén. Fallet har fått stor uppmärksamhet i Finland och två Patriadirektörer har fått gå.

Många dödade när soptipp rasade i Moçambique

Minst 17 människor dödades och flera skadades i Moçambique när en 15 meter hög soptipp rasade och begravde sju närliggande hus, enligt lokala myndigheter.

Nyhetsbild

Statsminister Sipilä träffade Sydkoreas premiärminister

Statsminister Juha Sipilä träffade Sydkoreas premiärminister Lee Nak-Yon och Seouls borgmästare Park Won-Soon i Seoul på måndagen. De diskuterade bland annat de bilaterala relationerna mellan Finland och Sydkorea.

Nyhetsbild

Tolv ensamkommande tog livet av sig i Sverige förra året

Förra året tog tolv ensamkommande asylsökande barn och unga livet av sig i Sverige. Det var pojkar och unga män, främst med ursprung i Afghanistan som väntade på besked om asyl. – Det är förskräckligt, säger Petra Rinman på Socialstyrelsen.

Nyhetsbild

Trump upprör med tweet om skolskjutningen

USA:s president skriver på Twitter att FBI:s fokus på ryssutredningen gjort att varningstecken missades, vilket ledde till att skolskjutningen i Florida kunde ske.En av de elever som överlevde kallar presidenten för hjärtlös.

Nyhetsbild

Fler katter än någonsin förut får salmonella

Rekordmånga katter har drabbats av salmonella i Sverige i år. Bara de första två månaderna har 677 fall rapporterats in – jämfört med 486 fall under hela 2016. Det skriver P4 Uppland.

Nyhetsbild

Estland vill att EU och Nato försvarssatsar

Ett litet land intill en jättelik och militärt allt mer avancerad och hotfull granne. Estlands president Kersti Kaljulaid vill att EU lägger mer pengar på försvaret av unionens gränser – för Estland självt har nått taket för vad landet klarar av.

Nyhetsbild

Trump kritiserar FBI efter skolskjutningen

USA:s president Donald Trump anklagar FBI för att ha missat viktiga tecken som kunde ha förhindrat skolskjutningen i Florida. Den federala polisen var för upptagen med Rysslandutredningen, anser Trump.

Nyhetsbild

Räddningsinsats hittar inte kraschat plan

UPPDATERAD Många befaras döda i en flygkrasch i Zagrosbergen i Iran, men tidigare uppgifter om att alla 66 ombord bekräftats omkomna dras tillbaka. Det hårda vädret och den svåra terrängen har gjort att räddningstjänsten inte kunnat nå olycksplatsen, rapporterar AFP.

Nyhetsbild

Efter skolskjutningen: USA:s vapenälskare försvarar rätten att bära vapen

Pistoler, gevär och ammunition är till salu på en vapenmässa i Miami. Ett par mil därifrån sköts 17 människor ihjäl i veckan.

Nyhetsbild

Ännu en Ukip-ledare får packa och gå

Ledaren för det EU-fientliga brittiska partiet Ukip Henry Bolton har röstats bort från sin post av sitt eget parti. Medlemsomröstningen hölls under ett extramöte som sammankallats efter att Bolton ansetts ha visat dåligt ledarskap när hans tidigare flickvän uttryckt sig rasistiskt om prins Harrys flickvän Meghan Markle.

Nyhetsbild

Skalv skakade södra England och Wales

Ett minde jordskalv har skakat sydvästra England och södra Wales. Larmnumren till polis och räddningstjänst blev nerringda efter jordbävningen som uppmättes till 4,4.

Nyhetsbild

Pakistansk barnamördare döms till döden

En domstol i Lahore, Pakistan, har dömt en misstänkt seriemördare till döden för mordet på den sjuåriga flickan Zainab Ansari i staden Kasur i Punjab.

Nyhetsbild

18 döda i självmordsattack i Nigeria

Tre självmordsbombare har dödat 18 människor i en attack i staden Maiduguri i nordöstra Nigeria, meddelar landets polismyndigheter.

Nyhetsbild

Kosovo firar sin tioårsdag

Huvudstaden Pristina är prydd med flaggor när Kosovo i helgen firar sin tioårsdag, och på torget framträder popstjärnan Rita Ora.

Nyhetsbild

23 ur samma familj avslängda från fartyg

De slogs och skrämde andra passagerare. Nu har 23 personer från en och samma familj blivit utslängda från kryssningsfartyget Legend i närheten av Sydney, rapporterar lokala medier.