Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild
1

Riksrätt mot Trump i början av februari

Riksrättsrättegången mot USA:s tidigare president Donald Trump kommer att starta veckan som inleds den 8 februari säger senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer.

Nyhetsbild

Biden träffar Kanadas Trudeau i februari

Kanadas premiärminister Justin Trudeau blev den förste världsledaren som USA:s nye president Joe Biden talade med i fredags. Bland annat har det bestämts att de två ska träffas i februari.

Nyhetsbild

Tomma mathyllor skapar brexitdebatt i Belfast – "Hyllorna var fulla före jul"

Nordirlands jordbruksminister varnar för verklig matbrist när hårdare regler träder i kraft i april – en regeringskollega anklagar honom för "skrämselpropaganda på steroider".

Nyhetsbild

Rio ställer in karnevalen

Det kommer inte att hållas någon karneval i Rio de Janeiro i år. Den hade redan skjutits upp från februari och mars till juli – men den brasilianska storstaden bedömer att det inte kommer att vara möjligt då heller.

Nyhetsbild

WHO: Tygmunskydd fungerar

Världshälsoorganisationen WHO säger att munskydd i tyg är tillräckligt för många, även om flera länder nu kräver att människor använder kirurgiska modeller.

Nyhetsbild

Belgien täpper till sina gränser

För att bromsa spridningen av coronaviruset blir det från och med onsdag i nästa vecka förbjudet att genomföra icke-nödvändiga resor ut ur Belgien.

Nyhetsbild

39 dog i lastbil – långa straff för smugglare

Fyra människosmugglare döms till långa fängelsestraff för att ha låtit 39 människor kvävas till döds i en lastbil utanför London.

Nyhetsbild

Fest och dans i Wuhan – ett år efter lockdown sjuder staden av liv igen

Självlysande kaninöron, pulserande techno och löst hängande munskydd. Dansgolven i kinesiska Wuhan sjuder återigen av liv, ett år efter att invånarna stängdes in i sina hem.

Nyhetsbild

Stora lavinfara i svenska fjällen

Nyhetsbild

Navalnyjs talesperson uppges ha blivit frihetsberövad

Den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj har enligt egen utsago frihetsberövats i nio dagar, vilket gör att hon inte kan närvara vid en demonstration till stöd för Navalnyj på lördag.

Nyhetsbild

Över 50 000 coviddöda i Tyskland

Antalet döda i covid-19 i Tyskland har överstigit 50 000.

Nyhetsbild

Delar av Hongkong stängs ner

Tiotusentals Hongkongbor tvingas hålla sig hemma då staden delvis stänger ner i ett försök att begränsa ett coronautbrott, rapporterar South China Morning Post.

Nyhetsbild

Google hotar blockera australiensares sökningar

Google hotar att blockera australiska användare från att använda dess söktjänst om regeringen inte ändrar ett lagförslag som innebär att it-jättarna Facebook och Google tvingas betala för innehåll som de lägger ut och som kommer från lokala medieföretag.

IS tar på sig bombdåd i Bagdad

Terrorrörelsen IS säger sig ligga bakom bombdådet som krävde minst 30 liv i Bagdad på torsdagen.

Nyhetsbild
4

McConnell: Trump ska inför riksrätt i februari

Republikanen Mitch McConnell, numera minoritetsledare i senaten, föreslår att riksrättsprocessen mot den tidigare presidenten Donald Trump genomförs i mitten av februari.

Nyhetsbild

EU: Släpp Navalnyj omedelbart

Släpp oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj omedelbart, upprepar EU:s stats- och regeringschefer efter sitt toppmöte i Bryssel.EU-parlamentet kräver samtidigt sanktioner och stopp för Nord Stream 2.

Nyhetsbild

Rätten att inte vara uppkopplad blir EU-fråga – med distansarbete blev det mer jobb på fritiden

Det är en grundläggande rättighet att på fritiden inte vara digitalt tillgänglig för arbetsgivaren, anser Europaparlamentet som uppmanar EU-kommissionen att föreslå en lag om saken.

Nyhetsbild

Ungern ger nödtillstånd för vacciner

Ungern ger nödtillstånd för användande av covid-19-vaccin från såväl ryska Sputnik som Astra Zeneca, meddelar premiärminister Viktor Orbáns kabinettschef enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild
4

Bidens talesperson lovar daglig information

"Det känns som att komma hem". Så beskriver Vita husets pressekreterare Jen Psaki den nya presidenten Joe Bidens känslor över att flytta in i Vita huset.

Nyhetsbild

Covidhärjat Dubai ställer in icke-akut vård

Dubai ställer in all icke-akut kirurgi den närmaste månaden, och stoppar arrangemang i form av liveuppträdanden på hotell och restauranger på obestämd framtid, för att bromsa den grasserande smittspridningen.

Nyhetsbild

Sverige lättar på coronaråd för gymnasieskolor

I Sverige lättar Folkhälsomyndigheten upp coronaråden för gymnasieskolorna – trots smittspridningen ska viss undervisning kunna bedrivas i klassrum. Alkoholstoppen på krogen efter klockan 20 förlängs till februari.

Nyhetsbild

Biden rivstartade första dagen på jobbet – rev upp flera av Trumps beslut: "Ingen tid får spillas"

Han har redan skrivit under en rad presidentordrar som bland annat återför USA till WHO och Parisavtalet. På fredag ringer han sitt första samtal till en utländsk ledare: Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Så här ser Joe Bidens första dagar vid makten ut.

Nyhetsbild

Mexiko välkomnar stopp av gränsbygget

Demokraten Joe Biden inledde sitt presidentskap med att underteckna en rad presidentordrar, bland annat om att USA ska återansluta till Parisavtalet och stoppa finansieringen av byggandet av en gränsbarriär mot Mexiko.

Nyhetsbild
1

Twitter låser Kina-ambassads konto

Twitter har låst Kinas USA-ambassads konto, sedan ett inlägg som försvarar politiken i Xinjiang-regionen publicerats.

Nyhetsbild

Haines ny underrättelsechef i USA – första kvinnan på posten

Avril Haines, tidigare biträdande CIA-chef, har godkänts som ny nationell underrättelsechef i USA.

Över 40 migranter omkom på Medelhavet

Minst 43 migranter har omkommit i en förlisning på Medelhavet, utanför Libyens kust, uppger FN:s migrationsorgan IOM. Tio personer kunde räddas ur havet.

Nyhetsbild

Här är Joe Bidens tal – ord för ord

VIDEO Joe Biden har avlagt eden som USA:s 46:e president. Här kan du läsa och se en video från hela installationstalet.

Nyhetsbild

Dödligt rekord i virusplågat Storbritannien

Storbritannien slog på onsdagen ett dystert rekord då 1 820 nya coviddödsfall registrerades. Det är den högsta dagssiffran sedan pandemins början.

Nyhetsbild

Världsledare välkomnar USA:s maktskifte

Illa dold glädje i Iran, fyrverkerier i en indisk by och förhoppningar om ett bättre transatlantiskt samarbete. Det är några av omvärldens reaktioner på att USA fått en ny president."Välkommen tillbaka till Parisavtalet", hälsar Frankrike.

Nyhetsbild

President Biden – formad av erfarenhet och sorg

Han har flera gånger försökt – och misslyckats – med att bli president. Men nu har Joe Biden, som har en lång politisk karriär bakom sig och ett privatliv kantat av tragedier, till slut blivit USA:s president.

Nyhetsbild

Amerikaner hoppas nu på ett enat USA – "Biden ett första steg"

Joe Biden har svurits in som USA:s president, och Donald Trump har lämnat Vita huset. I Washington DC, där drygt nio av tio väljare röstade på Biden, är de flesta nöjda med den saken.

Nyhetsbild

Joe Biden insvuren som USA:s president – "Vi måste vidare, framåt"

VIDEO. På onsdagen svor Joe Biden eden och installerades som USA:s president. Kamala Harris svor i sin tur eden som vicepresident och är därmed första kvinna på posten. Titta på videor från installationen här – och hör Lady Gaga sjunga nationalsången!

Nyhetsbild

Flera döda när hus exploderade i Madrid

UPPDATERAD.

Minst tre personer omkom i en kraftig husexplosion i centrala Madrid, enligt myndigheterna. Allt pekar mot en gasolycka.

Nyhetsbild

Se bilder och följ direkt: Nu är Joe Biden president – och Kamala Harris vicepresident

Joe Biden har hållit sitt installationstal. "Utan enighet finns det ingen fred, bara bitterhet och raseri." Följ allt från ceremonin i vår direktrapportering!

Nyhetsbild

En skidresa – nu har 5 000 personer i Belgien satts i karantän

5 000 personer sitter i karantän i en belgisk småstad efter snabb spridning av den brittiska coronamutationen. Allt tros bero på att en enda person slarvat med restriktionerna.

Nyhetsbild

Trump: "Ha ett bra liv, vi ses snart"

För sista gången under sina fyra år vid makten har Donald Trump lämnat Vita huset i helikopter. – Det har varit fyra fantastiska år, säger han på flygbasen Joint Base Andrews, där Air Force One väntar för färd till Florida.

Nyhetsbild

Podcast: Hasta la vista, Trump

Statsvetaren Claus Stolpe gästar nyhetspodden och reflekterar kring maktskiftet i USA.

Nyhetsbild

Stoppa muren, gå med i WHO och Parisavtalet – Biden ska underteckna 17 presidentordrar redan första dagen

Vid lunchtid på onsdagen tar Joe Biden över presidentmakten i USA. Eftermiddagen bjuder sedan på en veritabel rivstart – inte mindre än 17 presidentordrar ska undertecknas redan första timmarna i Vita huset.

Nyhetsbild

Tuff coronavår väntar i Frankrike

Frankrikes restauranger kan tvingas hålla stängt ända fram till den 6 april, uppger källor i president- och regeringskansliet för tidskriften Le Point.

Nyhetsbild

Pfizer Biontechs vaccin effektivt mot mutation

Preliminära resultat, som ännu inte är granskade, pekar på att det vaccin mot covid-19 som utvecklats av Pfizer Biontech även är effektivt mot den mer smittsamma virusvarianten som först upptäcktes i Storbritannien.

Nyhetsbild

Det här vill Joe Biden fixa de första 100 dagarna

En mycket snabbare vaccinprocess. Nödhjälp till coviddrabbade medborgare. Tillbaka till Parisavtalet om klimatet. Det är några av de punkter som demokraten Joe Biden kommer att agera på när han flyttar in i Vita huset.

Lockdown införs i delar av Peking

Boende i fem stadsdelar i Kinas huvudstad Peking omfattas av ett beslut om nedstängning

Nyhetsbild

Så ser Joe Bidens installationsdag ut – här är programmet

Dagen B, som i Biden, är här. Under rigoröst säkerhetspådrag och med osedvanligt liten publik svärs demokraterna Joe Biden och Kamala Harris in som USA:s president och vicepresident i kväll finländsk tid.