Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Inga fler barn när rikssvenska Erik smörjt sina axlar

Varje morgon smörjer Erik, 26, axlarna med en kräm – för att inte få fler barn. Han och hans fru ingår i en unik studie där ett hormonellt preventivmedel för män just nu testas i flera länder. – För mig handlar det framför allt om jämställdhet, säger Erik.

Nyhetsbild

May lovar "nytt, djärvt" brexitförsök

Premiärminister Theresa May utlovar ett "nytt, djärvt erbjudande" i det brexitavtal som läggs fram i början av juni.Men Labourledaren Jeremy Corbyn låter sig inte entusiasmeras.

Nyhetsbild

Trump motvillig till krig i Iran

USA:s president Donald Trump säger att han är fortsatt motvillig att inleda ett krig mot Iran.

Nyhetsbild

Tiotal skadade i bussexplosion i Kairo

En explosion inträffade vid en turistbuss i närheten av pyramiderna i Giza utanför Egyptens huvudstad Kairo på söndagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Juncker: Ingen fara för den nordiska modellen

Han hyllar den nordiska modellen, fnyser åt pratet om sitt alkoholintag och vill gärna ha en minimilön för alla. Och nordbor får gärna ta större plats i EU, säger kommissionsbasen Jean-Claude Juncker i en unik intervju med Nordens samlade nyhetsbyråer.

Nyhetsbild

En kvarts miljon rohingyer får id-kort

Över 270 000 rohingyer har registrerats och fått id-kort av bangladeshiska myndigheter i samarbete med UNHCR, rapporterar FN:s flyktingorgan i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Mycket Pokémon förändrar hjärnan

Ett intensivt Pokémonspelande som barn kan förändra hjärnan så att du reagerar starkare på bilder av Pokémonfigurer som vuxen. Skärmens utseende tros också ha betydelse.

Nyhetsbild

Österrike: Nyval i september

Nyval ska hållas snarast, om möjligt redan i början av september, meddelade Österrikes president Alexander van der Bellen vid en gemensam presskonferens med förbundskansler Sebastian Kurz.

Nyhetsbild

Expert: Varje sommar är en fästingsommar

Det kan bli färre getingar i år, spår experter. Men om getingarna tycks tillämpa vartannat år-principen kan vi lita på att fästingarna piggnar till så fort det blir fuktigare väder. Och huggormarna hittade formen redan under soliga april.

Nyhetsbild

Brand på Billerud Korsnäs pappersbruk i Gävle under kontroll

En brand som uppstod i taket på  Billerud Korsnäs pappersbruk i Gävle är nu under kontroll, meddelar Gästrike räddningstjänst.

Nyhetsbild

Österrike: Nyval möjligt först i höst

Efter gårdagens skräll i Österrike då regeringen sprack efter att landets vice förbundskansler Heinz-Christian Strache gjort bort sig väntar nyval i det centraleuropeiska landet.

Nyhetsbild

Final i världens största demokratiska val

Under söndagen infaller den sista dagen i Indiens rekordstora parlamentsval, som i sex veckor har präglats av haglande förolämpningar mellan premiärminister Narendra Modi och konkurrenten Rahul Gandhi.

Nyhetsbild

Hypnos och KBT kan lindra tarmstörning

En ny studie vid Sahlgrenska akademin visar på ett samband mellan avvikande funktion i hjärnan, som förekomst av ångest eller depression, och svårighetsgraden av symptom i tarmen vid tarmstörningen IBS. Det skriver Göteborgs universitet på sin webbplats.

Australisk valseger med brasklapp

Australiens premiärminister Scott Morrison har gratulerats av USA:s president Donald Trump, och firar en oväntad valseger.

Nyhetsbild

Israel uppges beskjuta syriska mål

Syrien har blivit beskjutet från Israel för andra kvällen i rad, enligt syriska statsmedier. Uppgiften bekräftas av Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), ett oppositionsvänligt nätverk som bevakar Syrienkriget från Storbritannien.

Nyhetsbild

Saudiarabien: Vi vill inte ha krig

Saudiarabien signalerar att Iran ligger bakom mycket av den senaste tidens våldsamheter i och runt Persiska viken, med bland annat attacker mot saudisk infrastruktur för exporten av fossila bränslen. Efter händelserna kallar Riyad-regimen till extrainsatta toppmöten inom både Arabförbundet och GCC.

Nyhetsbild

Österrike går mot nyval

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz föreslår nyval "så snart som möjligt" i kölvattnet av skandalen kring det läckta videoklippet med den vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache.

Nyhetsbild

Soldater gripna för migrantmord på Malta

Två soldater har gripits på Malta misstänkta för en rasistiskt motiverad ihjälskjutning av en man från Elfenbenskusten.

Nyhetsbild

Regeringskris i Österrike – vicekansler avgår

En berusad vicekansler som pratar med en släkting till en rysk oligark om att ta över en av landets största tidningar – något som skulle gagna hans parti. På mindre än ett dygn har skandalvideon från Ibiza fått Heinz-Christian Strache på fall. Nu höjs röster för nyval i Österrike.

Nyhetsbild

Regeringskris i Österrike – vicekansler avgår

Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache, partiledare för det nationalistiska och högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), avgår.

Nyhetsbild

Prinsessans shamankärlek förundrar Norge

Prinsessan Märtha Louise har en ny kärlek. Och som så ofta med Märtha Louise förundras norrmännen över hennes val.

Nyhetsbild

Maduro välkomnar "trevliga samtal"

Venezuelas president Nicolás Maduro säger att han välkomnar att samtal med oppositionen inletts i Norge. Men oppositionen förnekar att några förhandlingar äger rum.

Nyhetsbild

Lägre dioxinhalter i Östersjölaxen

Halterna av miljögiftet dioxin i Östersjölax minskar. Provtagningar på lax från Luleälven och Ångermanälven visar på mer än en halvering av dioxinhalterna, som nu ligger en bit under gränsvärdet. Resultaten bekräftar prover tagna tidigare i år av lax fångad i Bottenhavet och Bottenviken.

Nyhetsbild

Förtryck avslöjas med satelliter och AI

Krigsbrott, miljöförstöring och olagliga husrivningar. Med hjälp av ny teknik avslöjas brott mot mänskliga rättigheter som tidigare stannat i det fördolda. – Vi måste använda alla verktyg som finns, säger Fred Abrahams vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Nyhetsbild

Nordkorea kräver FN-hjälp mot "gangsterland"

Nordkorea kräver att FN vidtar omedelbara åtgärder för att få tillbaka ett fraktfartyg som beslagtogs av USA förra veckan. Fartyget togs i beslag efter misstankar om att det transporterat varor som omfattas av sanktionerna mot Nordkorea.

Nyhetsbild

Maning till fortsatta Sudansamtal

FN, EU och Afrikanska Unionen uppmanar Sudans juntaledare och demonstrantledarna i landet att återuppta förhandlingarna om en återgång till civilt styre.

Nyhetsbild

Algeriskt val kan skjutas upp

För trettonde fredagen i rad samlades människor runtom i Algeriet för att protestera mot den styrande eliten, vilket försvårar den logistiska organisationen inför valet.

Nyhetsbild

Österrikes vicekansler i skandalvideo – krav på avgång

Österrikes opposition kräver att vice förbundskansler Heinz-Christian Strache ska avgå sedan det avslöjats hur han erbjudit offentliga upphandlingar i utbyte mot kampanjstöd.

Nyhetsbild

Valrysare väntar i Australien

Drygt 17 miljoner australier går under dagen till valurnorna. De sista opinionsmätningarna inför valet tyder på att det blir ett mycket jämnt val där Labor tar över makten efter sex år i opposition mot den styrande konservativa koalitionen.

Nyhetsbild

Iran "når enkelt" amerikanska fartyg

Iran säger sig vara förberett på en våldsam upptrappning – och understryker att amerikanska fartyg är inom räckhåll för iranska robotar.Samtidigt efterlyser man mer, konkret stöd från länderna som står fast vid kärnavtalet.

Hårdare abortlagar också i Missouri

Bara dagar efter att Alabama godkänt USA:s hårdaste abortlag har Missouris representanthus röstat igenom en så kallad hjärtslagslag, som begränsar abort till de första åtta veckorna av graviditeten.

Nyhetsbild

Facebook stänger polska fejksidor

Facebook har stängt ett flertal sidor och konton som spridit falska nyheter eller hatiskt innehåll inför EU-valet.

Nyhetsbild

Hund eller inte – dina gener påverkar valet

Det är ingen slump om vi väljer att skaffa hund eller inte. Våra gener har stor betydelse för valet, visar en ny studie. – Jag hade räknat med viss genetisk komponent, men jag blev förvånad över hur stark den här komponenten var, säger forskaren Tove Fall.

Nyhetsbild

Inga mer brexitsamtal mellan May och Corbyn

Kompromissamtalen om ett brexitavtal mellan den brittiska premiärministern Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har brutit samman efter sex veckors fruktlösa överläggningar.

Nyhetsbild

Man kanonskadad vid 17 maj-salut

En man som skulle skjuta salut med en kanon på Norges nationaldag fick sin hand eller arm avsliten i en olycka.

Nyhetsbild

Nyfödda korpungar – Storbritanniens räddning?

Brexitkaos och en premiärminister vars dagar verkar vara räknade. Men Storbritannien kan i alla fall glädjas över att ha räddats från total undergång – av fyra nyfödda korpungar. Åtminstone om man ska tro myten om korparna som håller till i Towern i London.

Europarådet vill försonas med Ryssland

Europarådet har enats om att låta Ryssland åter delta i dess arbete, efter en flera år lång dispyt som följde den ryska annekteringen av Krimhalvön.

Nyhetsbild

Ledare för proteströrelse flyr Marocko

Aktivisten Nawal Benaissa, som under ett par månader ledde en proteströrelse i norra Marocko 2017, har flytt landet och sökt politisk asyl i Nederländerna, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE.

Nyhetsbild

Europarådet vill mjuka upp sanktionerna mot Ryssland

Europarådets ministerkommitté gav på fredagen grönt ljus för att återinföra Rysslands rösträtt i organisationens parlamentariska församling, trots att Ryssland har kränkt Europarådets principer.

Nyhetsbild

Ari Stenman ny säkerhetschef på polisen i Sverige

Ari Stenman, som har sina rötter i Purmo, blir den svenska Polismyndighetens nya säkerhetschef från och med september. I dag jobbar han som säkerhetschef på Regeringskansliet i Sverige.

Nyhetsbild

Påven avslutar tjänst för brasiliansk biskop

Påve Franciskus har entledigat en brasiliansk biskop som utreds för att ha mörkat sexövergrepp mot barn inom sitt stift, uppger Vatikanen i ett uttalande.

Nyhetsbild

Taiwan godkänner homoäktenskap: "Stort steg"

Som första land i Asien har Taiwan tillåtit samkönade äktenskap. Tusentals gayaktivister stod samlade utanför parlamentet när lagförslaget röstades igenom under fredagen.

Nyhetsbild

Brexit: Ny folkomröstning rycker närmare

Brexitsamtalen mellan brittiska premiärministern Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer att avslutas utan någon överenskommelse, rapporterar BBC. Labourparlamentariker bedömer att en ny folkomröstning rycker närmare.

Nyhetsbild

Smältande isar väcker stormakters Arktisintresse

Mängder av olja och gas och en snabb genväg mellan Asien och Europa – alltihop gömt i Arktis. I takt med att isarna smälter av den globala uppvärmningen växer stormakternas intresse för Nordpolen. Och oron för vilken roll Kina kan få.