Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

JUST NU: Förslag till klimatöverenskommelse kritiseras hårt – "chockerande dåligt"

EU kräver raskare tag för att tackla klimatförändringen vid FN:s klimatmöte i Madrid. Men det förslag som nu behandlas beskrivs som en seger för länder med låg ambitionsnivå.

Nyhetsbild

Delseger för Trump om hans deklarationer – USA:s högsta domstol tar ställning till överklagan i vår

USA:s högsta domstol har enats om att ta ställning till Donald Trumps överklagan rörande ett offentliggörande av sin självdeklaration och privatekonomi under nästa år. Beslutet innebär att Trumps försvarsteam får en chans att hemlighålla presidentens ekonomiska förehavanden i ett politiskt känsligt skede då USA – och Trump – förbereder sig för presidentval.

Nyhetsbild

Avgörande dag för klimatmötet i Madrid

FN:s stora klimatmöte i Madrid går nu på övertid. Länderna återsamlas på morgonen för att se om det går att enas i de viktigaste frågorna.

Nyhetsbild

Tecken på fördubblad avskogning i Amazonas

Förstörelsen av regnskog i de brasilianska delarna av Amazonas var dubbelt så stor i november i år som samma månad 2018, enligt preliminära siffror från rymdmyndigheten Inpe.

Nyhetsbild

FN: Dödligt våld, tortyr och sexualvåld har använts mot demonstranterna i Chile

FN slår fast att chilenska poliser och soldater gjort sig skyldiga till dödligt övervåld, tortyr och sexuellt våld mot demonstranterna i landet och kräver att de ställs inför rätta. Chiles regering slår ifrån sig anklagelserna, men medger också brister.

Nyhetsbild

Bolivias expresident Morales får asyl – slår sig ner på ny bas nära Bolivias gräns

Bolivias expresident Evo Morales slår sig ner i nordligaste Argentina, helt nära bolivianska gränsen. Enligt argentinska medier har Morales och en rad av hans närmaste medarbetare fått asyl.

Nyhetsbild

Sudans störtade härskare får sin dom

Sudans tidigare hårdföre härskare Omar al-Bashir får sin dom i dag. Om han fälls i korruptionsrättegången i Khartum riskerar han upp till tio års fängelse.

Nyhetsbild

Corbyn går från radikalt stjärnskott till historisk förlorare

Jeremy Corbyns senaste år som ledare för det brittiska oppositionspartiet Labour började med jubel och slutade i fiasko. – Stjärnglansen har slocknat, säger professor Catherine Barnard.

Nyhetsbild

Greta Thunberg demonstrerade i Italien – "Jag behöver en paus"

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg har oförtröttligt rest runt i världen och krävt handling i klimatfrågan. På fredagen var hon i italienska Turin och deltog i demonstrationer.

Nyhetsbild

"Vi är redo" hälsar nye rådsordföranden från Bryssel

Valet är gjort. Storbritannien har sagt sitt. Snart är brexit här. De 27 kvarvarande EU-ländernas ledare räknar med svåra fortsatta förhandlingar om frihandel – men också goda resultat.

Nyhetsbild

Utskottsbeslut för riksrättsprocess mot Trump – fällande dom osannolik

Det demokratstyrda justitieutskottet i USA:s representanthus har godkänt riksrättsanklagelserna mot president Donald Trump.

Nyhetsbild

Ingen brittisk enighet – Glada Tory-anhängare och djupt besvikna motståndare

Tories valseger är ett givet samtalsämne i London på fredagen. Bland dem som lagt sin röst på vinnarna är det glada miner medan motståndarsidan befarar att svåra tider väntar. – Jag är förkrossad, säger Sandy Nielsen från London.

Nyhetsbild

Jordskredsseger säkrar Boris Johnsons makt – fick 365 platser i parlamentet

Premiärminister Boris Johnson och Konservativa partiet får 365 platser i det brittiska parlamentet när samtliga röster räknats.  Labours fall var näst intill fullständigt.

Nyhetsbild

Faller Storbritannien nu samman? – Skottar och nordirländare hoppas få bryta sig loss

De skotska nationalisterna gjorde ett starkt val. Nu hoppas de få en ny chans att rösta om att bryta sig loss från Storbritannien – och liknande tongångar hörs från partiledare på Nordirland.

Nyhetsbild

Kort om tid för britterna att lämna EU – "Vi är redo"

Valet är gjort. Storbritannien har sagt sitt. Snart är brexit här. – Vi är redo, hälsar EU:s nya rådsordförande från toppmötet i Bryssel.

Nyhetsbild

Video: Glatt morgonhumör hos Tory-supporters – "Nu kan vi äntligen ta oss ut ur EU"

När Storbritannien nu vaknar upp efter Tories valseger uttrycker i alla fall det konservativa partiets anhängare lättnad och glädje över resultatet. Bland Labourväljare är besvikelsen desto större.

Nyhetsbild

EU-besked positiv signal till klimatmöte

EU-ledarnas besked om att unionen ska vara klimatneutral till 2050 ger eko på FN:s klimatmöte i Madrid.

Nyhetsbild

Elitsoldater hämtade kroppar från vulkanön

Nyzeeländska elitsoldater har hämtat sex kroppar från vulkanön White Island. Enligt landets försvarsmakt rör det sig om en grupp bestående av bombexperter. – Miljön för insatsgruppen var väldigt oförutsägbar och utmanande, säger polischefen Mike Bush.

Nyhetsbild

Tories mot storseger i valet – tog distrikt som varit Labours

UPPDATERAD 08.25. Konservativa partiet växer stort i det brittiska valet. Tories får 364 mandat, en klar majoritet i underhuset, enligt BBC:s prognos.

Nyhetsbild

Johnson: Kraftfullt mandat för oss att fortsätta vårt arbete

UPPDATERAD 7.10. Storbritanniens premiärminister får fortsätta att styra landet. Långt innan alla valdistrikt är räknade visar siffrorna på en storseger för Johnsons Tories. – Det här är ett tydligt mandat för regeringen att fortsätta sitt arbete, säger Johnson.

Nyhetsbild

Historiskt klimatbesked från EU – rejäl mangling i Bryssel i natt

EU-länderna är överens: Målet är ett klimatneutralt EU om 30 år. Fast Polen får tills vidare stå utanför efter tuffa duster vid en rejäl nattmangling i Bryssel.

Nyhetsbild

Corbyn avgår – men inte än

UPPDATERAD 06.20. Labour går mot sitt sämsta val på många årtionden, och partiledaren Jeremy Corbyn säger nu att han inte kommer att vara Labours ledare vid nästa val. – Det är helt uppenbart en besvikelsernas natt, säger Corbyn.

Nyhetsbild

Oviss nattmangling om nollutsläpp i EU – Polen vägrar ändra sig

Fiaskot hänger i luften när EU:s stats- och regeringschefer försöker enas om en klimatneutral union om 30 år. Polen uppges vägra att vika sig i Bryssel.

Nyhetsbild

Pundet rusar uppåt i värde då Torypartiet går mot klar majoritet – och brexit

Konservativa partiet växer stor, enligt vallokalsundersökningarna. Boris Johnson får i så fall klart stöd för sin plan att driva igenom brexit redan nästa månad.

Nyhetsbild

"Ett tydligt mandat för regeringen Johnson att fortsätta med brexit"

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) konstaterar att allt nu tyder på ett ordnat brittiskt utträde i januari.

Nyhetsbild

Väljare är väldigt besviken – "Det här är illa för oss unga"

Utanför BBC:s huvudkontor nära Oxford Cirkus hade många människor samlats för att ta del av de första vallokalsundersökningarna när de brittiska vallokalerna stängde.

Nyhetsbild

Torypartiet går mot en klar majoritet – väntas få hela 368 mandat

Konservativa partiet ser ut att bli mycket större och säkra en majoritet i det brittiska valet. Vallokalsundersökningar tyder på att Boris Johnsons plan går i lås.

Nyhetsbild

Så skriver brittiska tidningar om ödesvalet

Boris Johnson i en glödlampa som illustration för en ljusnande brittisk framtid. Eller Jeremy Corbyn bland åskmoln och nattsvart himmel. Så speglar en av de brittiska tidningarna valkandidaterna.

Nyhetsbild

Experter ska ändra förlossningsriktlinjer i Sverige

Efter att en uppmärksammad studie kunnat påvisa ett samband mellan dödföddhet och sena igångsättningar ska experter inom svensk förlossningsvård ta fram nya riktlinjer för när igångsättningar ska ske.

Nyhetsbild

EU-ledare strider om nollutsläpp – risk för fiasko på årets sista EU-toppmöte

Fiaskohotet hänger över EU-ledarnas sista toppmöte för året. Övertalning pågår för att få alla medlemsländer att utlova en klimatneutral union om 30 år.

Nyhetsbild

Pariseuforin har försvunnit – förhandlingarna i Madrid går trögt

Unga klimataktivister ropar på handling. Men förhandlingarna på FN:s klimattoppmöte i Madrid går trögt. – Pariseuforin har försvunnit, säger Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP).

Nyhetsbild

Finansman mot brexit taktikröstar vänster – "Det tar minst tio år att komma över brexit"

De brittiska väljarna röstar om landets framtid. Men den akuta frågan, som i de två tidigare valen de senaste fyra åren, är brexit. Många röstar taktiskt i de olika politiska lägren.

Nyhetsbild

Brittisk väljare vill få brexit avklarat – "Det var brexit folket röstade på, och vi lever ju i en demokrati"

Ska premiärminister Boris Johnson lyckas stärka sitt mandat och se till att Storbritannien lämnar EU i januari? Det är den stora frågan när britterna nu går till val – för tredje gången på fyra år.

Nyhetsbild

Bränder och vandalism i Hongkong

Nya demonstrationer hölls i Hongkong på onsdagskvällen. Bland annat samlades människor utanför brittiska konsulatet, där de viftade med brittiska flaggor.

Nyhetsbild

Länder på tvärs på klimattoppmötet i Madrid

Medan unga klimataktivister ropar på handling, rör sig förhandlingarna på FN:s klimattoppmöte i Madrid mycket långsamt framåt. I flera frågor har förhandlingarna redan stoppats och skjutits upp till nästa år.

Nyhetsbild

Allt om britternas val i julstöket – i dag hålls parlamentsvalet där brexit är största frågan

För tredje gången sedan 2015 går britterna till valurnorna för att rösta i ett parlamentsval. Men för första gången på nästan hundra år sker det mitt i december. Här är allt du behöver veta om torsdagens parlamentsval.

Nyhetsbild

USA tar steg mot föräldraledighet

För första gången kan amerikanska statsanställda få rätt till tolv veckors betald föräldraledighet, rapporterar flera medier.

Nyhetsbild

Vulkanoffer ska hämtas – trots risk för nya utbrott

UPPDATERAD Polisen i Nya Zeeland säger att man förbereder sig för att hämta de åtta saknade personerna som antas ha omkommit i vulkanutbrottet på White Island.

Nyhetsbild
3

Svenska staten ratar Stihl efter lättklädd kalender

Skogsstyrelsen slutar köpa in verktyg från Stihl i protest mot att företaget använder sig av lättklädda kvinnor i kalendrar. Men det kan strida mot upphandlingslagen.

Nyhetsbild

Chilenskt plan inte hittat – sökradie vidgas

Det chilenska militärflygplan som befaras ha störtat i havet i Drakes sund, mellan Sydamerikas södra spets och Antarktis, har ännu inte hittats.

Nyhetsbild

Terrormisstankar mot 20-tal gripna i Danmark – misstänks ha haft "militant islamistiskt motiv"

En större polisinsats har genomförts i olika delar av Danmark och ett 20-tal personer har gripits.Enligt Köpenhamnspolisen handlar det om misstankar "om förberedelse till terrorangrepp med ett militant, islamistiskt motiv".

Nyhetsbild

Riksrättsprövning kan få börja nästa år – Trump utpekas för maktmissbruk

Om och när det blir ett riksrättsåtal mot USA:s president Donald Trump kommer senaten att ta upp det först efter årsskiftet. Det säger Republikanernas majoritetsledare i kammaren, Mitch McConnell.

Nyhetsbild

Tragisk olycka i Tartu – barnfamilj död i brand

Två vuxna och tre barn har omkommit i en husbrand i Tartu, Estland, rapporterar estniska medier.

Nyhetsbild

Frankrikes regering trotsar pensionsprotester – både reform och demonstrationer fortsätter

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe går vidare med planerna på en stor pensionsreform, planer som utlöst omfattande strejker som paralyserat Paris kollektivtrafik under en vecka.