Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Merkel vill begränsa tyska folksamlingar

En ökad smittspridning i Tyskland skapar oro för en andra nedstängning under hösten. För att undvika detta presenterades under tisdagen lokala restriktioner för att bromsa smittan – bland annat genom att begränsa folksamlingar.

Nyhetsbild

Kraftig ökning av coronafall i Stockholm – "Vi är allvarligt bekymrade"

Pandemiläget i Stockholms län fortsätter att gå åt fel håll. Förra veckan konstaterades 923 personer vara smittade – nästan en dubblering från veckan innan.

Nyhetsbild

Biden i ledning inför första debatten

Joe Biden ligger bra till i opinionen när bara en dryg månad återstår till valet. Frågan är om Donald Trump lyckas få honom ur balans under nattens debatt.

Nyhetsbild

Migrantläger i franska Calais utrymt

Fransk polis har utrymt ett migrantläger i Calais där uppemot 800 personer vistats.

Nyhetsbild

Orbán vill att EU-kommissionär avgår

Ungerns premiärminister Viktor Orbán vill att EU-kommissionären Vera Jourová, ansvarig för värderingar och öppenhet, ska avgå.

Nyhetsbild

Misstänkta fall på fartyg tros inte vara virus

Kryssningsfartyg med misstänkt coronasmitta ligger nu i grekisk hamn – väntar på slutgiltiga tester.

Nyhetsbild

Flera barn döda i dåd i Afghanistan

Oroligheterna i Afghanistan fortsätter. Minst fjorton personer, däribland kvinnor och barn, dödades på tisdagen när en vägbomb briserade, uppger myndigheterna.

Nyhetsbild

Dansk coronaapp krånglar – ska rättas till

Den danska smittspårningsappen "Smittestop" fungerar inte riktigt som det är tänkt och behöver därför fixas till, meddelar myndigheterna.

Nyhetsbild

Frankrike planerar förbjuda minkfarmar

Frankrike ska "gradvis" förbjuda minkfarmar i landet, uppger landets miljöminister Barbara Pompili som säger att "vår inställning till vilda djur har förändrats".

Nyhetsbild
2

Trump och Biden möts i första debattbataljen – tv-debatterna spås bli extra viktiga i detta val

Högsta domstolen. Upploppen. Den andres mentala hälsa. Drabbningen står i Ohio och förväntningarna har byggts upp i månader. Natten till onsdag möts USA:s president Donald Trump och utmanaren Joe Biden för den första av tre valdebatter.

Nyhetsbild

Skogsbränder förstör vingårdar och bostäder i Kalifornien

Tre personer uppges ha mist livet i en av Kaliforniens skogsbränder och tiotusentals har tvingats lämna sina hem i vindistriktet på grund av bränderna.

Nyhetsbild

Dödssiffran stiger i Nagorno-Karabach

Minst 26 personer dödades på måndagskvällen i striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan kring den omstridda utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Nyhetsbild

Statsåklagare: Ubåt kan ha sänkt Estonia

UTRIKES Estlands tidigare statsåklagare och Estoniautredare Margus Kurm tror att fartyget förliste på grund av en kollision med en ubåt.

Nyhetsbild

Pojke som kastades från Tate Modern kan stå

UTRIKES Den sexåriga pojken kastades över räcket från det brittiska konstmuseet Tate Modern och föll 30 meter.

Nyhetsbild

Rättegång om arenamassaker inom kort

UTRIKES De misstänkta för en massaker på en idrottsarena i Guinea 2009 ska ställas inför rätta inom kort, meddelar åklagarmyndigheten i huvudstaden Conakry.

Nyhetsbild

Nordöstra England får tuffare coronaregler

Den brittiska regeringen har beslutat om striktare regler för samvaro i nordöstra England.

Nyhetsbild

Macron ska träffa Tichanovskaja i Vilnius

Frankrikes president Emmanuel Macron skärper tonen mot regimen Belarus och väntas träffa oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja i Vilnius på tisdagen.

FN:s säkerhetsråd i krismöte på grund av oron i Kaukasien

FN:s säkerhetsråd kommer troligen att på tisdagen sammankallas för ett krismöte om utvecklingen i regionen Nagorno-Karabach, rapporterar AFP som citerar diplomatkällor.

Nyhetsbild

Stormakter kan dras in i kaukasisk konflikt

De upptrappade striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan riskerar att bli en tändande gnista för en större konflikt i Kaukasien, enligt Jakob Hedenskog vid FOI. – Det har länge varit en ganska stor farhåga, säger han.

Nyhetsbild

Tidning: Trump undvek skatt i åratal

USA:s president Donald Trump har undvikit att betala skatt i åratal, enligt ett nytt avslöjande. Under tio av de femton år som föregick valet av Trump till president betalade han inte en dollar i federal inkomstskatt, skriver tidningen The New York Times.

Nyhetsbild

Flera krav på ny Estonia-utredning

UTRIKES Estlands regering kräver en ny undersökning av passagerarfartyget Estonia, som sjönk för 26 år sedan.

Nyhetsbild

Slovenien stoppar hundratalet migranter

Slovensk polis har frihetsberövat ett hundratal migranter som försökt ta sig över gränsen från Kroatien.

Nyhetsbild

Varumärken får ny kostym efter kritik om rasism

UTRIKES Ett svenskt hockeylag plockar bort "indianen". Ett amerikanskt ris byter namn. Och en kinesisk tandkräm ska inte längre anspela på hudfärg.

Nyhetsbild

Lika många danskar inlagda för covid som i maj

På danska sjukhus är 110 patienter just nu inlagda för covid-19.

Nyhetsbild

Estland kräver ny undersökning av Estonia

UTRIKES Estland kräver en ny undersökning av passagerarfartyget Estonia, som sjönk för 26 år sedan. Kravet ställs efter uppgifter om ett stort hål i Estonias skrov i en ny dokumentärserie.

Nyhetsbild

Majoriteten klarar av att identifiera falska coronanyheter – ungdomar, fattiga och lågutbildade i riskgruppen

I stället för att fundera på vad som är bra och vad som är dålig information borde man reglera de som sprider den, det vill säga de sociala medierna, anser en tysk EU-parlamentariker.

Nyhetsbild

En miljon Madridbor omfattas av virusregler

En miljon Madridbor omfattas nu av restriktioner som syftar till att bromsa spridningen av coronaviruset. En andra våg av covid-19 sveper över Spanien och värst är situationen kring huvudstaden.

Nyhetsbild

Norges kung har lämnat sjukhuset

Norges kung Harald har lämnat Rikshospitalet i Oslo.

Nyhetsbild

Strid blossar upp mellan Armenien och Azerbajdzjan – Dödssiffran stiger i Nagorno-Karabach

Striderna i utbrytarregionen Nagorno-Karabach är de värsta på flera år. Dödssiffran stiger sedan armeniska och azeriska styrkor har fortsatt att skjuta på varandra för andra dagen i rad. Flera av offren är civila.

Nyhetsbild

Krav på ny utredning efter nya Estoniabilder

Nya uppgifter om ett stort hål i skrovet på Estonia, som sjönk för 26 år sedan, kommer fram i en ny dokumentärserie.Sverige, Finland och Estland ska nu gemensamt utvärdera de nya rönen.

Nyhetsbild

Tiktok-förbud stoppas

En domare i USA har stoppat Donald Trumps regerings blockering mot att ladda ner videoappen Tiktok, bara timmar innan det skulle träda i kraft.

Nyhetsbild

Strålning på månen 200 gånger starkare

UTRIKES Strålningen på månen är 200 gånger starkare än på jorden, visar mätningar från den kinesiska månroboten Chang'e 4, rapporterar CNN.Nivåerna kan bli en utmaning för de amerikanska astronauter som ska stanna en vecka på månen under 2024.

Nyhetsbild

"Dieselgate" kan ge Audis forne vd tio år

UTRIKES Inga högre chefer har hittills ställts inför rätta i Tyskland efter jätteskandalen "dieselgate". Men i veckan är det dags. På onsdag inleds rättegången mot Audis avgångne vd Rupert Stadler i München.

Nyhetsbild

Schweiz röstar för att behålla EU-rörlighet

UTRIKES Ja, man ska kunna röra sig fritt mellan Schweiz och EU även i fortsättningen. Men det blir inte lättare att få skjuta vargar som bedöms hota boskap. Det är några av resultaten i söndagens schweiziska folkomröstningar.

Nyhetsbild

Macron: "Skäms över Libanons ledare"

UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron anklagar Libanons ledare för att ha svikit sina löften, efter att försöken att bilda en ny regering misslyckats. Nu säger han att ledarna får ytterligare 4-6 veckor på sig att komma överens om ekonomiskt stöd ska komma i fråga.

Nyhetsbild

Runt 200 gripna i massprotester i Belarus – poliser i masker drar iväg demonstranter

Tiotusentals människor protesterar mot president Aleksandr Lukasjenko för sjunde söndagen i rad. Bilder och videoklipp visar hur maskerade poliser drar iväg enskilda demonstranter.

Nyhetsbild

Dystert rekord slogs på söndagen – en miljon döda i covid-19

Över en miljon människor i världen med bekräftad covid-19 har nu avlidit under pandemin. Värst drabbat, räknat i faktiska tal, är USA där strax över 200 000 personer avlidit.

Nyhetsbild
1

Diabeteskomplikationer kostar massor varje år – längre blodtryck och mer motion hjälper

Komplikationer av typ 2-diabetes kostar samhället över 700 miljoner euro varje år. Det visar världens största studie av diabeteskomplikationer.Med små insatser kan man enligt forskarna spara tiotals miljoner.

Nyhetsbild

Stadsfåglar sjunger med fler nyanser under lockdown

Trots att fåglarna har blivit utsatta för buller i flera decennier så hittar de snabbt tillbaka till sin tidigare sång när trafiken minskar. – Det är trösterikt, säger svensk ekolog.

Nyhetsbild

Italiensk expert: Nu förstår vi smittan mer

I flera europeiska länder ökar spridningen av coronaviruset – men i Italien är den fortsatt låg. Att man övervakar, testar och smittspårar alla nya kluster är en del av förklaringen, enligt epidemiologen Flavia Riccardo.– Vi har sett vad covid-19 kan göra, säger hon.

Nyhetsbild

Nya blodiga strider Armenien–Azerbajdzjan

UTRIKES Strider har åter blossat upp mellan Armenien och Azerbajdzjan kring den omstridda utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Nyhetsbild

Armenien: Vi har skjutit ned azeriska helikoptrar

Striderna kring den omtvistade regionen Nagorno-Karabach har åter blossat upp.

Nyhetsbild

Andra vågen i Frankrike riskerar överbelasta vården

Frankrike kan stå inför en flera månader lång viruskris som kommer att överbelasta landets vårdsystem om inget förändras. Det varnar en av landets mest framträdande läkare, Patrick Bouet, som intervjuas i veckotidningen Le Journal du Dimanche.

Nyhetsbild

Konservativ domare nomineras till Högsta domstolen

Den konservativa domaren Amy Coney Barrett nomineras av USA:s president Donald Trump till Högsta domstolen.– Hon är en kvinna med ett enormt intellekt, glimrande referenser, och en osviklig lojalitet till konstitutionen, säger Donald Trump.