Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Svenska Folkhälsomyndigheten skärper tonen i nya råd

Folkhälsomyndigheten föreslår nu samma regler i hela Sverige för att stoppa smittspridningen. Tonen skärps och större vikt läggs vid allas personliga ansvar, enligt förslaget som TT läst.

Nyhetsbild

Sekretess om dödsfall på äldreboenden får kritik i Sverige – "Vi kan inte lära av våra misstag om vi inte vet hur det ser ut"

De senaste sju veckorna har över 400 personer på äldreboende i Sverige avlidit i covid-19. Andelen dödsfall på äldreboenden är nu något högre jämfört med i våras. Men hur enskilda äldreboenden drabbats finns det inte någon samlad kunskap om, vilket väcker kritik.

Nyhetsbild

Polen och Ungern – nästa att lämna EU?

Budskapet till Polen och Ungern är tydligt i EU:s budgetstrid: vi går vidare utan er, om det skulle krävas. Kampen om tuffare demokratiska krav kan förändra hela unionen.

Nyhetsbild

Avrättning av svenska forskaren Djalali uppges vara uppskjuten

Den planerade avrättningen av Ahmadreza Djalali i Iran har skjutits upp, uppger hans fru Vida Mehran Nia till nyhetsbyrån AFP. Risken för att dödsstraffet sker inom kort är dock fortsatt stor, enligt Amnesty.

Nyhetsbild

Biden: Bär munskydd i 100 dagar – då får vi en minskning av smittan

Joe Biden vill att alla bär munskydd i 100 dagar efter det att han tillträtt som USA:s nästa president.

Nyhetsbild

Sonden redan klar – har lyft från månen

Kinas sond Chang'e-5 har jobbat på oväntat snabbt på lavaslätten Stormarnas ocean på månen. Ett helt jorddygn före utsatt tid är alla mineralprover insamlade och sonden har lyft igen, enligt statliga tv-bolaget CCTV.

Nyhetsbild
1

Namibia säljer elefanter på auktion – de är för många och hotas av torka

Sugen på en egen elefant? Nu är 170 vilda elefanter till salu i Namibia.

Nyhetsbild

Skolexpert: Beslutet att stänga gymnasier borde ha fattats tidigare

Beslutet om distansundervisning på Sveriges gymnasieskolor borde ha kommit tidigare. Det säger skolexperten och debattören Per Kornhall. – Det har varit en absurd situation.

Nyhetsbild

Rekordmånga coronadödsfall i Italien

Antalet dödsfall som registrerats i Italien under ett och samma dygn är nu det högsta sedan coronapandemins början.

Nyhetsbild

Omfattande spridning i Sverige – nu har över 7000 dött i corona

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att smittspridningen i Sverige fortsatt ligger på en hög nivå. – Vi ligger på ett slags platå, säger han.

Nyhetsbild

EU om demokratin: Vi måste agera

Lagförslag om öppenhet för politisk reklam och sanktioner för den som sprider desinformation ingår när EU-kommissionen försöker agera för demokratin.

Nyhetsbild

Månsond redan klar – lyfter snart mot jorden

Kinas sond Chang'e-5 har jobbat på oväntat snabbt på lavaslätten Stormarnas ocean på månen. Ett helt jorddygn före utsatt tid är alla mineralprover insamlade, meddelar rymdstyrelsen CNSA.

Nyhetsbild

Åtal för mordbrand på minkfarm i Sverige: "Ekofascism"

Två unga män åtalas för mordbrand efter att en minkfarm i Sölvesborg brann ned förra året. Enligt åklagaren ligger ett ideologiskt, högerextremt motiv bakom brottet.

Nyhetsbild

USA:s expresidenter redo att ta vaccin live i tv

För första gången vårdas just nu fler än 100 000 covid-patienter på sjukhus i USA. Minst tre expresidenter säger att de är beredda att vaccinera sig offentligt, för att på så sätt stärka medvetenheten och arbetet mot pandemin.

Nyhetsbild

Bebisen Molly blev till av 27-årigt embryo

I oktober i år föddes Molly Gibson. Befruktningen skedde 1992.

Nyhetsbild

Trump på julfest: Vi ses igen om fyra år

USA:s president Donald Trump erkänner sig fortfarande inte besegrad, men antyder att han kan göra comeback i valet 2024. Det har bara en president lyckats med tidigare.

Nyhetsbild

Därför dröjer ett godkänt vaccin i EU

Storbritannien meddelar att Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 godkänns för användning. Men i EU dröjer ett liknande besked sannolikt minst en månad till. – Vi har inte fått fullständig data ännu, säger Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator vid svenska Läkemedelsverket.

Nyhetsbild

I Norge testar sig svenskar mest för covid-19

Svenskar är den grupp i Norge där störst andel har testat sig för covid-19. Orsaken tros vara att många jobbar inom sjukvården.

Nyhetsbild

Tomtemor får inte kyssa tomtefar i Norge i år

Upp till tio gäster får samlas runt julbordet i Norge och tomten är välkommen, coronaviruset till trots. Men tomtemor får inte kyssa tomtefar.

Nyhetsbild

Spansk småstad kämpar mot ännu en mardröm

Den andra coronavågen sköljer över Spanien. Den lilla spanska småstaden Tomelloso drabbades extra hårt vid det förra utbrottet. Nu kämpar invånarna för att mardrömmen från i våras inte ska upprepas.

Nyhetsbild

Topprepublikan ursinnig på Trump: "Det här måste få ett slut"

Hoten och påhoppen efter valet i USA har blivit för mycket, säger en ledande republikan i Georgia. Gabriel Sterling kan knappt hålla sorgen och vreden tillbaka när han vädjar: – Det. Har. Gått. För. Långt.

Nyhetsbild

Systern: Det var en psykisk isolering

Våld i hemmet, en infekterad relation med mamman och en lillebror som isolerades psykiskt.Systern till mannen i det omtalade fallet berättar sin version av barndomen och tragedin som följde. – Varje gång vi såg varandra ute så vände de sig om och sprang, säger hon.

Nyhetsbild

Gravida i Storbritannien får inget vaccin mot coronavirus

Storbritannien har, som första land i världen, godkänt Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Vaccineringarna kan börja redan om en vecka – men blir ett jätteprojekt som kan pågå hela nästa år.

Nyhetsbild

Österrikiska skidliftar får snart öppna igen

Det har rasat en het debatt i Frankrike, Italien, Tyskland och Österrike i frågan om skidorterna kan eller inte kan öppnas under jul- och nyårshelgerna.

Nyhetsbild

Trump och Vita huset i fokus för mututredning

USA:s justitiedepartement utreder misstankar om planer på olagliga överföringar av kampanjpengar till Vita huset i utbyte mot beslut om benådning från president Donald Trump.

Nyhetsbild

FN: Enormt stödbehov i pandemins spår – 270 miljoner hungrar

35 miljarder dollar, det ser FN som biståndsbehovet under 2021 efter ett år där stora delar av världen sargats av coronapandemin. Samtidigt höjs ett varningens finger för nya svältkatastrofer.

Nyhetsbild

Israel nära ny regeringskris

Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin Netanyahus koalitionspartner Benny Gantz hotar att sätta igång en process som kan sluta nyval.

Nyhetsbild

Överläkare gick till jobbet med covid-19

Nyhetsbild

Topprepublikan till Trump: Måste få ett slut

Hoten och påhoppen efter valet i USA har blivit för mycket, säger en ledande republikan i Georgia. Gabriel Sterling kan knappt hålla sorgen och vreden tillbaka när han vädjar: – Det. Har. Gått. För. Långt.

Nyhetsbild

Svensk kvinna tog med tvååring till IS-område – häktas

Den 31-åriga kvinna som 2014 misstänks ha tagit med sig sin tvååring till Syrien för att ansluta till terrororganisationen IS ska stanna kvar i häkte. Lunds tingsrätt anser att det finns risk för att hon ska försöka fly.

Nyhetsbild

Storbritannien börjar vaccinera nästa vecka

Storbritannien har, som första land i världen, godkänt Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Vaccineringarna kan börja redan om en vecka, säger hälsominister Matt Hancock.

Nyhetsbild

Systern om sin inlåsta bror: Jag larmade i flera år

I flera år försökte hon larma vården och socialtjänsten om kvinnan och hennes son. Mannens syster, som hittade honom, skadad och isolerad i en lägenhet, berättar om myndigheter som vägrade lyssna.

Nyhetsbild

73-årig kvinna och bebis bland offren i Trier

En nio månader gammal bebis och en 73-årig kvinna tillhörde dödsoffren i tyska Trier, sedan en man i sicksack kört en stadsjeep på en gågata. – Jag tror att det här är Triers mörkaste dag sedan andra världskriget, säger borgmästaren Wolfram Leibe.

Nyhetsbild

Trumps justitieminister: Valfusk inte bevisat

William Barr är president Donald Trumps justitieminister. Nu säger Barr att inga bevis har kunnat påvisas för det massiva valfusk hans chef envisats med att hävda efter valet den 3 november.

Nyhetsbild

Bil körde på gågata i Tyskland – fyra döda

Fyra människor har dödats och 15 har skadats efter att en stadsjeep har kört in i ett område för fotgängare i Trier i Tyskland. Polisen har gripit den 51-årige föraren som var kraftigt berusad.

Nyhetsbild

Danmark: Unga uppmanas testa sig före jul

Alla unga i åldrarna 15–25 år som bor i någon av de 17 kommunerna i Köpenhamnsområdet – bland annat Köpenhamn och Fredriksberg – uppmanas testa sig för Covid-19 innan julen är här.

Nyhetsbild

Bil körde in i folkmassa i Tyskland – fyra döda

Fyra människor har dödats och 15 har skadats efter att en bil kört in i ett område för fotgängare i staden Trier i Tyskland. Polisen har gripit den 51-årige föraren som är bosatt i området.

Nyhetsbild

Fängslad KI-forskare ett steg närmare dödsstraff

Den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali, som sitter fängslad i Iran, har nu flyttats till det fängelse där dödsstraffet ska genomföras, uppger Amnesty. "Det är extremt alarmerande", säger Ami Hedenborg, pressansvarig på svenska Amnesty.

Nyhetsbild

Släkting hittade den instängde mannen – hon försökte larma socialen i flera år

I flera år försökte hon larma vården och socialtjänsten om kvinnan och hennes son. Den släkting som hittade sonen, skadad och isolerad i en lägenhet, berättar i en intervju med DN om myndigheter som vägrade lyssna.

Nyhetsbild

Spänt i Mellanöstern inför maktskifte i USA

Mordet på en iransk kärnfysiker får Mellanöstern att koka. Teherans ärkefiender tycks stå enade inför ett maktskifte i Vita huset som lovat diplomati snarare än sanktioner.– Israel vill försvåra för USA att ingå i kärnenergiavtalet igen, säger analytikern Jan Hallenberg.

Nyhetsbild

Hemlösa i London får bo på hotell över jul

Nyhetsbild

Spänt i Mellanöstern inför maktskifte i USA – Iran lovar hämnd på mordet och skyller på Israel

Mordet på en iransk kärnfysiker får Mellanöstern att koka. Teherans ärkefiender tycks stå enade inför ett maktskifte i Vita huset som lovat diplomati snarare än sanktioner. – Israel vill försvåra för USA att ingå i kärnenergiavtalet igen, säger analytikern Jan Hallenberg.

Nyhetsbild

Läkaren: Pensionärer pratar om "Gympa med Sofia" varje dag

Ungefär två gånger per dag möter läkaren Karin Buchanan patienter som vill prata om SVT:s program "Hemmagympa med Sofia". – Det är många som säger att de tittar på Sofia och då lyser de upp och berättar gärna en liten stund om hur mycket de uppskattar henne, säger Karin Buchanan.

Nyhetsbild

Kvinna i Stockholm misstänks ha hållit sin son instängd i 28 år