Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Netanyahu ger upp om ny regering

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ger upp sitt försök att bilda en ny regering.

Nyhetsbild

USA-bataljon till Litauen för att avskräcka Ryssland

USA har börjat stationera en bataljon soldater och dussintals stridsvagnar i Litauen i akt och mening att verka avskräckande för Ryssland.

Nyhetsbild

Britterna måste behandla lagpaket om brexit i mycket snabb takt

Brittiska underhuset fick ingen ny chans på måndagen att rösta igen om premiärminister Johnsons nya brexitavtal. I stället väntar snabbehandling av nödvändig lagstiftning för att hinna lämna EU före månadsskiftet.

Nyhetsbild

Talmannens order: Ingen ny omröstning om brexitavtal

Brittiska underhuset får inte rösta igen om premiärminister Johnsons nya brexitavtal. Nu blir det tufft för landet att hinna lämna EU före månadsskiftet.

Nyhetsbild

Chiles president hårt pressad av protester – osannolikt att Piñera kan sitta kvar

Undantagstillståndet i Chile har utökats till flera städer och president Sebastián Piñera säger att landet är i krig. Men situationen är ohållbar – och slutar sannolikt med presidentens avgång, enligt Irene Molina, professor vid Uppsala universitet.

Nyhetsbild

Mammuten drog sin sista suck på en avlägsen ö

Den allra sista mammuten dog för cirka 4 000 år sedan – på en vindpinad ö i norra ishavet. Idéerna om varför det håriga djuret dog ut är flera, och forskarna är inte överens.

Nyhetsbild

Talman John Bercow: Det är tydligt att förslagen i substans är likadana

Det är tydligt att det nya brexitförslaget i substans är likadant som det gamla, konstaterar brittiska underhusets talman John Bercow. – Jag bestämmer därför att förslaget inte ska debatteras i dag, säger han.

Nyhetsbild

Polisen påbörjar ingen utredning om dödsfallen på Silja Europa

Polisen i Tallinn meddelade på måndagen att man inte påbörjar en utredning om dödsfallen som upptäcktes på söndagsmorgonen ombord på Tallink Siljas fartyg Silja Europa.

Nyhetsbild

Amerikanska trupper lämnar Syrien för Irak

Amerikanska trupper har korsat gränsen från Syrien till norra Irak, säger ögonvittnen till nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild

Nästa brexitomröstning upp till talmannen i dag

UPPDATERAD 13.57 Dagens brexitförhandlingar ligger till stor del i talmannens John Bercows händer.

Nyhetsbild

Grön framgång i schweiziskt val

Gröna partier har nått stora framgångar i söndagens nationella val i Schweiz, men det högerpopulistiska och invandrarfientliga partiet SVP förblir störst.

Nyhetsbild

Efter omröstningen: Så går brexit vidare

Vad innebär lördagens omröstning i det brittiska parlamentet, hur påverkar bakslaget premiärminister Boris Johnson och vad händer egentligen härnäst? Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge, reder ut.

Nyhetsbild

Robothand ska tackla mänskliga utmaningar

En svensk forskare har varit med och tagit fram algoritmer som gör det möjligt för en robothand att lösa Rubiks kub. Målet är att robotar ska kunna tackla mänskliga problem.– Vi ville att den skulle lösa Rubiks kub, eftersom det är svårt även för människor att göra med en hand, säger Peter Welinder.

Nyhetsbild

En död och sex skadade i trafikolycka i Norge

En 62-årig kvinna omkom i en svår trafikolycka i Møre och Romsdal i västra Norge.

Nyhetsbild

Många sköts av polis i Bangladesh – fyra döda

Minst fyra personer sköts ihjäl av polisen i Bangladesh vid en demonstration mot påstådda hädelser på Facebook mot profeten Muhammed.

Nyhetsbild

Pressad regering i Libanon lovar reformer

Massiva protester mot korruption och högre skatter pressar Libanons regering. Medan hundratusentals människor fortsätter att demonstrera uppges nu regeringen sätta in ett reformpaket för att tackla den ekonomiska krisen – men utan höjda skatter eller avgifter.

Nyhetsbild

Kurdiska styrkor till reträtt i norra Syrien

Den kurdiskdominerade styrkan SDF har dragit sig tillbaka från Ras al-Ain i norra Syrien. Uppgiften kommer från turkiska försvarsdepartementet och från SOHR. Reträtten är en del av det eldupphör som USA förhandlat fram.

Nyhetsbild

Kumpula-Natri om lördagens senareläggning av brexitomröstningen: "Positivt att de röstade för mer tid med EU"

Lördagens extrainsatta sammanträde i det brittiska parlamentet fick ett annat slut än premiärministern Boris Johnson önskat.

Nyhetsbild

Erdogan vill att Putin påverkar al-Assad

De turkiska och ryska presidenterna ska under ett möte samtala om en förflyttning av styrkor ur den kurdiska YPG-milisen från ett par städer i norra Syrien.

Nyhetsbild

Många dödade i bussolycka i Kongo-Kinshasa

Många passagerare omkom när en fullastad buss körde av en motorväg sydväst om Kongo-Kingshasas huvudstad Kinshasa och började brinna på söndagen.

Nyhetsbild

Grön framgång väntas i schweiziskt val

Enligt opinionsmätningar och bedömare kan en grön våg svepa fram när Schweiz går till nationella val på söndagen.

Nyhetsbild

Brittiska regeringsföreträdare: Brexit blir av den 31 oktober

Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober – trots att regeringen tvingats be unionen om ett uppskjutet utträde. Det säger tunga regeringsföreträdare dagen efter premiärminister Boris Johnsons bakslag i parlamentet.

Nyhetsbild

Skört läge för syriskt eldupphör

UTRIKES Turkiets försvarsdepartement uppger att den kurdiska YPG-milisen på söndagen genomförde en attack mot turkiska soldater i Tal Abyad, nordöstra Syrien.

Nyhetsbild

Tusentals drabbade av översvämningar i Niger

UTRIKES Översvämningar i sydöstra Niger har tvingat 23 000 människor att lämna sina hem sedan i början av oktober, enligt landets myndigheter.

Nyhetsbild

Tre döda i chilenska tunnelbaneprotester

UTRIKES Tre människor har omkommit i en brand i en mataffär i södra Santiago i samband med kollektivtrafikprotesterna i den chilenska huvudstaden, enligt borgmästaren Karla Rubilar.

Nyhetsbild

Libanons koalition på väg att spricka

UTRIKES Massiva protester mot korruption och högre skatter pressar Libanons regering. Finansministern lovar slopade skattehöjningar, men en koalitionspartner vill hoppa av samarbetet.

Nyhetsbild

USA-soldater från Syrien till Irak

UTRIKES Samtliga de nära 1 000 amerikanska soldater som USA dragit bort från norra Syrien kommer att stationeras i västra Irak.

Nyhetsbild

Katalansk ledare får nobben från Madrid

Kataloniens president Quim Torras maning till dialog får nobben av Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, som först vill se ett fördömande av de senaste dagarnas våldsamheter i regionen."Ännu en gång visar premiärministern att han inte har någon lösning för Katalonien", svarar Torra efter sjätte dagen av demonstrationer.

Nyhetsbild

"Barnslig" Johnson får kritik för dubbla brev

Storbritanniens premiärminister fick genast kritik för att ha skickat två motstridiga brev till EU om en senareläggning av brexit.– Det bekräftar vad vi hela tiden misstänkt, att Johnson anser sig stå över lagen, säger Labour-ledamoten John McDonnell.

Nyhetsbild

Polisen räddade 147 från övergrepp på skola

Polisen har räddat 147 personer från det som beskrivs som en muslimsk internatskola i staden Kaduna i norra Nigeria där studenterna utsatts för tortyr och andra övergrepp.

Nyhetsbild

Bakslag för Johnson i brexitomröstning

Omröstningen om brexitavtalet i det brittiska parlamentet skjuts upp. Ett tilläggsförslag som antagits gör att lagstiftningen om EU-utträdet först måste godkännas. Men premiärminister Boris Johnson vill inte förhandla med EU om en förlängning av brexit.

Nyhetsbild

Tretusenåriga kistor intakta i Konungarnas dal

Egyptens departement för antikvarier visade på lördagen upp 30 gamla träkistor.

Nyhetsbild

Libanons regering viker sig för demonstranter

De planerade skattehöjningarna har orsakat en våldsam protestvåg i Libanon de senaste dagarna. Nu säger finansminister Ali Hassan Khalil att regeringen lägger fram en slutlig statsbudget som inte innehåller några höjda skatter eller avgifter.

Nyhetsbild

101-åriga Ruth Larsson snuvad på rekord

Siktet var inställt på rekord, men tyvärr blev det ingen omnämning i Guinness rekordbok – den här gången. Ruth Larsson, som vid 101 års ålder gjort sitt första fallskärmshopp, kan tänka sig att göra om det.

Nyhetsbild

Attacker mot militären i Burkina Faso

Fem soldater har dödats och elva skadats vid två attacker i norra Burkina Faso, enligt landets väpnade styrkor.

Nyhetsbild

Krav om ogiltigförklarat val i Moçambique

Moçambiques största oppositionsparti Renamo vill att valet som hölls i tisdags ogiltigförklaras på grund av att det styrande partiet Frelimo använt våld, skrämseltaktik och andra oegentligheter under valprocessen.

Nyhetsbild

Expert: Ännu kan Johnson kanske klara det

Efter år av ältanden, suckanden och tvära politiska brexitkast skulle brittiska underhuset ha röstat om premiärminister Boris Johnsons nya utträdesavtal med EU. Men ännu en gång slog det stopp i maskineriet – men en analytiker tror ändå att Johnson rent teoretiskt har en chans att kunna baxa landet ur EU till den 31 oktober.

Nyhetsbild

USA inför nya sanktioner mot Kuba

Washington motiverar de nya sanktionerna, som aviserades på fredagen lokal tid, med Kubas bristande respekt för mänskliga rättigheter samt dess stöd till Venezuelas regering.

Nyhetsbild

Letwin-tilläget röstades igenom – Brexit-omröstningen skjuts upp

Det brittiska parlamentet röstade nu för tilläggsförslaget från ledamoten Oliver Letwin. Det innebär att brexitomröstningen flyttas fram. Premiärminister Boris Johnson säger däremot att avtalet kommer att läggas fram igen nästa vecka.

Nyhetsbild

Zhao Ziyang begravd – 15 år efter sin död

Det kinesiska kommunistpartiet glömmer inte så lätt det som brännmärkts som en oförrätt. Nu har familjen fått begrava askan efter den avsatte reformvänlige tidigare kommunistledaren Zhao Ziyang – nästan 15 år efter att han dog.

Nyhetsbild

EU-nej till Nordmakedonien – nyval föreslås

Vid EU:s toppmöte i dagarna stod det klart att Bryssel inte kommer att öppna för förhandlingar om medlemskap med Nordmakedonien – vilket får landets premiärminister Zoran Zaev att agera.

Nyhetsbild

Brexitprotest i London: Ge oss en till chans

Samtidigt som parlamentarikerna stöter och blöter Boris Johnsons brexitavtal samlas tusentals brexitmotståndare i London för en demonstrationsmarsch. Arrangemanget spås bli ett av de största någonsin i brittisk historia.

Nyhetsbild

Anklagelser om brott mot eldupphör i Syrien

Turkiet och den kurdiskdominerade styrkan SDF anklagar bägge varandra för att ha brutit mot det fem dagar långa eldupphör i nordöstra Syrien som trädde i kraft den 17 oktober.

Nyhetsbild

Johnsons rädsla: Meningslös omröstning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson försöker in i det sista övertyga skeptiska ledamöter att rösta ja till hans brexitavtal. Men den avgörande omröstningen kan komma att skjutas upp.

Nyhetsbild

Nytt förslag kan skjuta upp brexitomröstning

Tilläggsförslaget innebär att dagens omröstning inte är bindande innan all lagstiftning kring brexitavtalet är färdig i parlamentet. Oppositionspartiet Labour ställer sig bakom förslaget.