Lokal slalom i Bergö

Det utlovas perfekt vinterväder för de som vill ut och röra på sig i naturen. Lördagen den 30 december öppnar dessutom Bergöbacken i Edsevö för säsongen. Backen är öppen mellan klockan 12 och 16.

Bergöstugan är stängd men i hallen finns något smått och gott att köpa, det här meddelar Pedersöre Pojkarna. Biljetterna säljs i hallen och där är det också möjligt att hyra skidutrustning.

Emil Sundqvist njöt av ledigheten och hopporna under sportlov vid Bergöbacken.

Om du hellre skidar i spår kanske ett skidspår lockar mer. I Jakobstads- och Karlebyregionen finns massor av spår för alla typer av skidåkare. De flesta spår och deras skick hittas på Facebook.

Karleby stads hemsida finns en direktlänk med information. Är du en snabb skidåkare som vill spurta fram i tävlingsfart på ett välpreparerat elljusspår eller lockar ett vackert naturspår med möjligheter till paus med en varm kakao? Det finns något för de allra flesta.

Fira in det nya året

I Karleby blir det inget vanligt nyårsfirande med fyrverkerier vid tolvslaget. I stället lönar det sig att bege sig till torget mellan klockan 18 och 18.30. Då firas det nya året in med program på torgscenen.

I programmet ingår körmusik, Musaralli-föreställning för familjens minsta samt stadens och barnfullmäktiges hälsningar. Mellan klockan 17 och 20 projiceras ett ljuskonstverk på Stadshusets vägg sett från Salutorget.

Det blir inte fyrverkerier i Karleby detta nyår. Men kanske ett tomtebloss?

Wentus Blues band två kvällar i rad

På Kulturgaraget i Karleby kan du lyssna på Wentus Blues band på klockan 19 både på torsdagen och fredagen, dörrarna öppnas klockan 18 och en "gårr roolian kvälld foll me överraskninga för bådi ti som komber å lyys å ti som spelar" utlovas. Biljetter finns på Netticket.

Wentus Bluesband konsert i Snellmansalen. 21.4.2018.

Missa inte Tour de ski

Den 30 december är det premiär för Tour de Ski. Finlands lag beskrivs som "stjärnspäckat" och Joni Mäki från Vasa är med och kör touren för första gången.

Joni Mäki på skidor.

Lyssna på podd

Något är fel med passagerarna på tåget till Helsingfors, men tiden är knapp och farorna kommer allt närmare. Kommer vår huvudperson kunna ta sig därifrån vid liv?

Heimsökt är en fiktionell skräckpodcast där varje avsnitt innehåller en fristående skräckhistoria. Det senaste avsnittet av podden Heimsökt med Amanda Sandvik kan du lyssna på på ot.fi och där poddar finns.

Jonny och Johannes från Papplandia har träffat europaparlamentariker Ville Niinistö (Grön) och talade om ofrivillig barnlöshet, att till slut få bli förälder och vad han anser att Finland behöver göra för de som upplever ofrivillig barnlöshet.

Lyssna på avsnittet eller på det allra senaste frågeavsnittet här.

Vi önskar er alla ett gott nytt år!

Helgguiden är ett axplock av programpunkter i regionen. Tipsa oss gärna.