Pappalandia

Pappalandia är Vasabladets egna pappapodd. Den görs av småbarnsföräldrarna Johannes Björkqvist, Jonny Huggare Smeds och Tomas Esselström. De diskuterar de stunder när livet går som på räls, men även de stunder då allt är kaotiskt och det är minus på sömnkontot.

Alla avsnitt

25.07.2024

Avsnitt 33 – Samtalsgrupp för separerade pappor och Jonnys tatueringar

Vasabladet & Österbottens tidning De har i det här avsnittet intervjuat Sam Jansson, öppenvårdshandledare på Vasa mödra- och skyddshem. Han leder samtalsgrupper för separerade pappor i Vasa.  Enligt Sam pratar de ofta om kommunikation och har under varje träff ett tema.  Jo hannes, Tomas och Jonny tycker det här är en sjukt bra grej och de anser att det är viktigt att pappor som skilt sig kan prata om sina känslor.  De snackar även en hel del om tatueringar. Bland annat så berättar Tomas om sin kompis som förlorade ett vad och tatuerade sig.

11.07.2024

Avsnitt 32 – Flippa ur när barnen inte lyder och farliga situationer vid stranden

Vasabladet & Österbottens tidning Johannes, Tomas och Jonny pratar om hur sommaren gått så här långt. Johannes erkänner att han blir irriterad när barnen inte lyder. Tomas och Jonny säger att de känner igen sig och att de inte heller klarar av när barnen gör något helt anna t än vad de blir tillsagda att göra. Men det kanske hör småbarnsåren till?  Tomas och Johannes bjuder även på semestertips. Tomas har varit på Gotland och till Astrid Lindgrens värld medan Johannes besökt Älgens hus och vandrat längs drakryggen utanför Umeå. 

27.06.2024

Avsnitt 31 – Gubbvarningar, femtio oväntade finländare på terrassen och "gubbsnåran"

Vasabladet & Österbottens tidning I det senaste avsnittet pratar de om att åldras. För Johannes märks det på många sätt, bland annat har han fått ett oväntat fågelintresse. Nu vill han veta vilken fågel han hör kvittra i skogen. Han berättar även om gången då hans kompis ha de oväntat besök av femtio finländare på sin sommarstuga eftersom han sett en exotisk fågel. Jonny har slutat bry sig om vad andra tänker och tycker och ger allt när han är med barnen i parken. Det är enligt honom ett tecken på att han blivit äldre. Tomas har börjat göra olika ryggövningar och han känner sig oerhört gubbig när han gör dem. Johannes hade även tappat bort sin dotter Tuva när de var utomhus. Efter att ha fått panik visade det sig att han hade dottern i sin famn.

13.06.2024

Avsnitt 30 – Hur ge barnen vattenvana och Jonny har blivit piskad

Vasabladet & Österbottens tidning Ett ganska passande tema i början av juni är barnets vattenvana. Hur ska man få de små liven att trivas i vattnet och hur ska man som vuxen agera för att barnen inte ska vara rädda när de kommer till stranden?  För att vi inte ska killgissa tog vi kontakt med Antonia Prinsén. Hon har bland annat arbetat som simlärare i många år. Hon gav konkreta tips på vad man som förälder kan göra med barnet på förhand för att de ska våga ta de första stapplande stegen ner i havet vid simstranden. Utöver vattenvana berättade Jonny att han varit på en svensexa. Där har han blivit piskad och skjutit med en kanon. Det ni!

30.05.2024

Avsnitt 29 – Hannes resebyrå och föräldraledighet

Vasabladet & Österbottens tidning En lyssnare bad oss prata om föräldraledighet och komma med tips. Sagt och gjort! Ett avsnitt med konkreta tips över vad du som är föräldraledig kan göra och hitta på.  Vi pratade även om Hannes värdelösa resebyrå och att Hannes och Tomas b livit ägda av två tolvåringar.  Därtill uppmärksammade vi givetvis att podden Pappalandia fyller ett.

16.05.2024

Avsnitt 28 – Semestertips och stalka Arne Alligator

Vasabladet & Österbottens tidning Vi fortsätter med resetips och historier från familjeresor som gått riktigt snett och som folk helst vill glömma. Lyssna och få tips på vilka resor du kan göra med familjen.  Vi snackade även om att stalka Arne Alligator och Jonnys exotiska resa till Tammerfors där han besökte Comic Con.

02.05.2024

Avsnitt 27 – Semestertips och hur vi dippar

Vasabladet & Österbottens tidning Sommaren närmar sig med stormsteg och många sitter och funderar över sommarens utflykter. Ska de resa till Hawaii eller Ähtäri? Husbil eller tält?  Vi bad lyssnarna om semestertips och fick in massvis. Tipsen är riktigt bra och förhoppnings vis får du inspiration och idéer till din sommarresa.  Lyssnarna skickade även in berättelser från resor som gått riktigt snett. Vi hade lite svårt att hålla oss för skratt, och hoppas att de som varit med om dessa mindre lyckade resor inte tar illa upp. Men i efterhand brukar man ju skratta åt dylikt.  Vi pratade även om ett mycket viktigt ämne; chips och dipp. Hur mycket ska man dippa? Tomas är irriterad på Johannes eftersom han brukar ha kvar skeden i gräddfilsburken. 

25.04.2024

Specialavsnitt om mobbning med kriminalöverkonstapel Turtonen – Föräldrar vet inte vad deras barn gör på internet

Vasabladet & Österbottens tidning Det här är ett specialavsnitt av Pappalandia som tar upp mobbning. Johannes, Tomas och Jonny bjöd in kriminalöverkonstapel Joonas Turtonen. Han arbetar som ledare för den så kallade ankarverksamheten.  Enligt Turtonen har mobbningen blivit värre och ändrat form. Han skyller det på mobiltelefonerna och menar att föräldrar överlag inte vet vilket innehåll deras barn kan se. Han uppmanar föräldrar att ha en bättre koll på vad deras barn gör på internet.  Turtonen ger även tips på hur man kan agera om ens barn mobbas, och vad man kan göra om ens barn är den som mobbar.  Ett viktigt avsnitt, som förhoppningsvis får dig att fundera över ditt barns mobilanvändning. 

18.04.2024

Avsnitt 26 – Vad behöver du när du får barn och pappos rövaskuru

Vasabladet & Österbottens tidning En lyssnare bad oss ge tips på vad man behöver när man får barn. Det här frågade vi av er på Instagram och vi fick in en massa bra svar som vi delar med oss av. Vi snackade även om att klippa regnkläder till shorts, bandidos-träffar med elc yklar och rövaskurur. 

04.04.2024

Avsnitt 25 – Bara mammor går på teater och borde man äta bullen?

Vasabladet & Österbottens tidning När Johannes var på teater med sin ettåriga dotter Tuva var han den enda pappan på föreställningen. Det här diskuteras i senaste avsnittet av Pappalandia. Varför är det så? De hade alla tre olika teorier om varför det är fler mammor som tar del av det kulturella utbudet.  De hade kanske den första dispyten i poddens historia. Tomas hade med en bulle åt Johannes, men Johannes ville inte ha den eftersom han ytterst sällan äter sötsaker. Tomas och Jonny ansåg att Johannes skulle vara tyst och äta bullen. Johannes tycker det är dumt att man ska äta något man inte tycker om och som är ohälsosamt.  Det här och mycket annat i dagens avsnitt.

21.03.2024

Avsnitt 24 – Lägg ägg Solkungen - ett avsnitt om mat

Vasabladet & Österbottens tidning Det de flesta småbarnsföräldrar önskar att skulle trollas fram ur tomma intet och smaka delikat, nämligen mat, är temat i det här avsnittet. Jonny skryter över sina matkunskaper, Tomas skryter över sin brunsås och Johannes ger tips på hur m an lurar i de små liven grönsaker och frukter. De pratar även om uttrycket lägg ägg. Johannes hade aldrig hört det tidigare, och det irriterar Tomas.  Jonny berättar också om gången han satt bredvid och småpratade med en av Finlands kändaste ishockeyprofiler på en fest, utan att ha någon som helst aning om vem det var.

07.03.2024

Avsnitt 23 – Bamses dopning och Johannes starka såser

Vasabladet & Österbottens tidning Johannes, Tomas och Jonny läser för sina barn och tycker det är viktigt. Läsning är temat i det här avsnittet och de ger tips på bra barnböcker. De snackar också om udda böcker som de stör sig på.  Utöver läsningen diskuterar de om Kalle An ka eller Bamse är bäst, och att det är lite underligt att Bamse dopar sig när han spelar fotboll.  Det kanske viktigaste ämnet de tar upp är vardagsmackan och om osten eller skinkan ska vara högst upp på smörgåsen. Hannes blir euforisk när han beskriver sin vardagsmacka och alla starka såser han har i kylskåpet. 

22.02.2024

Avsnitt 22 – Varför säger finska hundar hau och fördomar som går i arv

Vasabladet & Österbottens tidning Jonny, Johannes och Tomas pratade i avsnitt 22 om vilken lök som är den bästa, vad det är för skillnad mellan en finsk och en svensk hunds skall och vilka som var de populäraste pojk- och flicknamnen 2023.  Temat i avsnittet var fördomar so m går i arv. Jonny hatade att skrinna som ung, och har inte stått på ett par skridskor på länge. Han vill inte att hans barn ska ärva skridskohatet av honom.

08.02.2024

Avsnitt 21 – Mommon mår bra av att ta hand om barnbarnen och Jonnys tålamod sätts på prov

Vasabladet & Österbottens tidning Johannes läste någonstans att det finns hälsofördelar för mor- och farföräldrar som tar hand om barnbarnen. Istället för att killgissa och mansplaina tog de kontakt med Sarah Åkerman som är forskare i socialpolitik vid Åbo Akademi.  Åkerman har hittat forskning som kommit fram till att det är bra för alla parter om mor- och farföräldrar tar hand om barnbarnen. Lyssna på avsnittet för att få reda på vilka hälsofördelarna är och varför du med gott samvete kan be dina föräldrar sköta barnen. De pratar även en hel del om Jonnys pappaledighet. Han trivs, men tålamodet sätts på prov mer och mer. Tomas har varit på sin sons första basketmatch och inte förstått någonting medan Johannes för första gången har lagt sina två barn på egen hand. 

25.01.2024

Avsnitt 20 – Pappaledighet och smörja in främmande mäns ryggar

Vasabladet & Österbottens tidning Jonny är föräldraledig och inledningsvis kändes det jobbigt. Han saknade jobbet och ville ärligt talat fortsätta som tidigare. Efter några veckor på hemmafronten älskar han ledigheten och att vara hemma med sin dotter Juni. Det är kaotiskt emellanåt, men det känns till största delen som semester.  Johannes har även långledigt på kommande. Han hoppas att hans sambo jobbar ofta och håller sig borta från hemmet, eftersom han vill vara ensam med sin dotter. Hur de tänkt med sina ledigheter är alltså temat i Pappalandias tjugonde avsnitt, men de pratar givetvis om annat. Bland annat om att smörja in främmande mäns ryggar.  Tomas avslutar avsnittet med ett utomordentligt pappaskämt. Bara för den orsaken löns det att lyssna.

11.01.2024

Avsnitt 19 – Skärmtid och Mimers mutta

Vasabladet & Österbottens tidning Jonnys föräldraledighet har just inletts och han ska vara hemma med sin dotter Juni fram till juni. Han erkänner att han gärna skulle fortsätta arbeta, men inser att det bästa är att vara hemma och umgås med familjen.  Johannes har börjat v interbada. Från att ha varit en badkruka har han börjat njuta av det kalla vattnet. Tomas berättar att ny forskning visar att det inte finns några hälsofördelar med det, och det vill inte Johannes höra.  De pratar också om skärmar och skärmtid. När Jonny och Johannes var till Strasbourg intervjuade de Europaparlamentariker Miapetra Kumpula Natri. Hon berättade bland annat vad EU gör för att skydda barnen från våldsamt innehåll på internet.

11.01.2024

Specialavsnitt – Presidentkandidaterna svarar på en fråga och röstar vi i val?

Vasabladet & Österbottens tidning I det här specialavsnittet pratar de om presidentvalet. Johannes erkänner att han har ljugit om att han röstat i ett tidigare val. Tomas vet vem han ska rösta på och Jonny är ännu osäker.  De har innan avsnittet tagit kontakt med samtliga p residentkandidater och bett dem svara på en fråga. Alla utom tre kandidater skickade in en video och deras svar hör ni här.  Frågan löd: “Hur vill du som president verka för att ingjuta framtidstro hos Finlands barn och unga?”

28.12.2023

Avsnitt 18 – Frågeavsnitt och hotellrum som luktar urin

Vasabladet & Österbottens tidning Som utlovat är avsnittet som släpps under mellandagarna ett frågeavsnitt. Det var väldigt knepiga frågor som Johannes, Tomas och Jonny fick, och de hade svårt att svara på några av dem.  En av frågorna löd: “Vilka aspekter gällande ert fade rskap har varit lättare än ni trott, och vilka har varit svårare?" Jonny trodde att blöjbytandet skulle vara utmanande eftersom han har ett känsligt luktsinne. Men det visade sig gå mycket bättre än han först hade trott.  Tomas var inne på att han trodde att det skulle vara väldigt mycket på en och samma gång och att han skulle behöva kunna så otroligt mycket från första stund. Han insåg tidigt i föräldraskapet att det inte stämmer, och att man lär sig sakta men säkert.  Johannes trodde att han skulle kunna hålla bort barnen från skärmar och sötsaker, och hade intalat sig att så blir fallet. Men det visade sig vara svårt och det blev inte som han hade tänkt.  De övriga frågorna och svaren hör ni i avsnittet.  Utöver frågor och svar berättar Jonny och Johannes om deras resa till Strasbourg. Det som stack mest ut från resan var att Johannes hotellrum luktade urin. Det luktade så illa att han inte kunde sova där och blev tvungen att hitta ett nytt boende.

21.12.2023

Avsnitt 17 – Ville Niinistö om ofrivillig barnlöshet och om att Finland inte gör tillräckligt

Vasabladet & Österbottens tidning Jonny och Johannes har varit på en resa till Strasbourg. Där bekantade de sig med Europaparlamentet och träffade Finlands europaparlamentariker. De passade på att intervjua europaparlamentariker Ville Niinistö från de gröna och spela in ett poddavsnitt med honom. Niinistö har öppet talat om han och hans frus problem med att få barn. De fick många missfall innan det till slut lyckades. Det är temat i det här specialavsnittet. Niinistö berättar om känslorna som uppstod när hans fru Hennariikka blev gravid. De kunde inte glädjas eftersom det så många gånger hade slutat med ett missfall. Istället blev de oroliga och nervösa.  Han berättar även vad han anser att Finland borde göra för de 60 000 par eller personer som går igenom ofrivillig barnlöshet för tillfället. Niinistö är kritisk och tycker att Finland kan bättre.  Paret fick till slut en son, men han föddes redan i vecka 29. De tillbringade två månader på sjukhuset. Lyckoruset uppstod till viss del på sjukhuset, men det bästa var när de fick åka hem med deras son. 

14.12.2023

Avsnitt 16 – Pappalandias julspecial och nissar som pruttar i burkar

Vasabladet & Österbottens tidning I dagens avsnitt har trion förvandlats till en duo. Jonny var upptagen med annat så Tomas och Johannes håller i trådarna. Avsnittets samtalsämne stavas jul. Julen står för dörren och snart bankar tomten på dörren. Det där magiska med julen har för Tomas och Johannes legat i dvala men vaknade till liv igen när de fick egna barn. Johannes fick julstämning när han var på en julshow på Ritz med Mark Levengood och Krista Siegfrieds. Tomas stämning infinner sig när han lyssnar på Tommy Körbergs julmusik. På hemmaplan har de båda två nissedörrar. Tomas fru är den som håller i taktpinnen hemma hos dem men hon erkänner att idéerna börjar tryta. En höjdare var däremot när nissen hade pruttat i en burk.

30.11.2023

Avsnitt 15 – Ekonomisnack och barn som ljuger

Vasabladet & Österbottens tidning I avsnitt 15 tog sig Johannes, Tomas och Jonny an ett tungt och komplicerat ämne. Något som de flesta tänker på dagligen, och som många par ofta bråkar om – pengar.  Jonny erkänner att det kommer att bli ekonomiskt utmanande tider för dem n är han blir föräldraledig, och skulle vilja sluta med att räkna ner dagarna tills lönen kommer in på kontot. Johannes har haft lite flyt med räntan, eftersom han har en räntekorridor på sitt bostadslån.  De tog sig även en funderare på elpriserna och berättar hurudana elavtal de har och vad de gör för att spara el. Eftersom inte alla är med på noterna sett till elmarknaden ringde Jonny upp Adam Rönnqvist som är chef för Vasa elektriskas företagsförsäljning. Rönnqvist fick förklara hur elmarknaden fungerar och vad du kan göra för att elräkningen ska vara så låg som möjligt. 

15.11.2023

Avsnitt 14 – Tårfyllda ögon och förmånliga hobbyer för barn

Vasabladet & Österbottens tidning När Jonny, Johannes och Tomas hade satt sig ner och börjat spela in avsnitt 14 hände något oväntat. Kollegan Milja Ångerman knackade på dörren och överräckte ett diplom. Där stod det Världens bästa pappor. Det visade sig att killarnas sambo n hade skrivit texter om dem och även frågat deras barn vad de tycker om pappa. Förutom att det fick dem ur balans hade de svårt att hålla tillbaka tårarna. Utöver tårar, överraskningar och fars dag pratade de om barnens hobbyer. De har tittat på kostnader. Barns och ungas idrotter och fritidsintressen har i många fall blivit mycket dyrare de senaste åren.  Men, det finns även fritidsintressen och aktiviteter som inte kostar många euron eller inga euron alls. En hel del av dem pratar de om i det här avsnittet. Lyssna och få tips!

01.11.2023

Avsnitt 13 – Hobbyer och den okontrollerbara rädslan för kvicksand

Vasabladet & Österbottens tidning Johannes, Tomas och Jonny pratar om deras barns hobbyer i avsnitt 13. Vilka hobbyer har de och vilka hobbyer hade de själva som barn. För Johannes och Tomas var idrotten i fokus, medan Jonny spelade teater. De konstaterar att det de höll på med som unga vill de att deras barn ska syssla med idag. I och med de dystra nyheterna om att var tredje pojke årskurserna 4 till 5 i Larsmo och Pedersöre (länk ti juttun) uppgett att de utsatts för våld från förälder eller annan vårdare de senaste 12 månaderna har Jonny tagit kontakt med Daniel Björndahl. Han är ansvarig kurator på Vörå kommun och berättar vad man själv kan göra om man misstänker att ett barn i ens närhet utsätts för våld från en förälder eller annan vårdare.

18.10.2023

Avsnitt 12 – Ripulikalas och glömt att barnen har varit sjuka

Vasabladet & Österbottens tidning I det tolfte avsnittet av Pappalandia pratar Johannes, Tomas och Jonny om sjuka barn. För tillfället känns det som att allt och alla är sjuka.  De har alla klarat sig ganska lindrigt undan hittills, trodde de. När Jonny pratade med sin fru om temat och sade att han inte har något att prata om eftersom barnen nästan aldrig har varit sjuka så berättade hon att han minns fel. De har haft allt från parainfluensa till corona.  Tomas minns gången hela familjen hade magsjuka. Magsjukan i sig var inte det värsta, utan allt runt omkring. Han påpekade att vuxna kan kontrollera var och när de spyr, men den förmågan saknar barn.  Utöver barn som spyr till höger och vänster berättade Johannes om vad de gjort under veckoslutet. Han skulle sova över hos en bekant med båda barnen, men nattandet gick definitivt inte som på Strömsö. Allt och alla skrek och lugnet infann sig först när hans dotter somnade på hans bröst. 

05.10.2023

Avsnitt 11 – Tid för varandra och promenader utan att skiljas

Vasabladet & Österbottens tidning Hur ofta gör du och din partner något tillsammans utan era barn? Det pratar Johannes, Tomas och Jonny om i det senaste avsnittet av föräldrapodden Pappalandia.  De konstaterar att antalet middagar och kaffedejter på stan blivit färre, vilke t antagligen är fallet för alla som befinner sig i samma livssituation som trion. Tiden räcker helt enkelt inte till, och att få krypa ner i soffan efter att de lagt barnen värdesätts högt.  De får ofta hjälp av familjen när det kommer till att sköta barnen, men konstaterar att de oftast frågar efter hjälp när de ska göra något utöver det vanliga. Frågar de om någon kan ta hand om barnen när de ska ta en promenad med sin partner så börjar varningsklockorna ringa.  Utöver tid som det inte finns tillräckligt av har Johannes varit på en svensexa och rört sin polares ansikte på natten och Jonny har varit med när hans son opererats. 

20.09.2023

Avsnitt 10 – Vem springer barnen till om de stött sig och Jonnys stjärna har slockat

Vasabladet & Österbottens tidning I det tionde avsnittet tar de avstamp i en kolumn skriven i Vasabladet av Ronja Boije. Hon skriver om jämställdhet och att hennes barn tyr sig mer till henne än hennes man.  Hur är det för Jonny, Johannes och Tomas? Tomas har inte upplevt a tt barnen oftare skulle föredra att vara mer med honom eller hans fru, Johannes har oftast varit nummer två och Jonnys stjärna har till viss del slocknat. Jonny har varit en rockstjärna för sin äldsta son, men känner sig för tillfället som en avdankad artist som uppträder på Silja Line. Utöver snack om vem barnen springer till om de stött sig så berättar Johannes om en underbar stund med sin son, Tomas om att han lovat för mycket och Jonny om att han har varit på bröllop. 

06.09.2023

Avsnitt 9 – Hur vanligt är det att man inte älskar sitt barn?

Vasabladet & Österbottens tidning Kontrasterna var stora när Johannes, Tomas och Jonny bandade in det nionde avsnittet av podden Pappalandia.  Johannes berättade att hans son under en sen bilfärd sagt att han måste göra nummer två, och nöden har ju som bekant ingen lag. Jon ny mindes ett bajsäventyr från barndomen och det fick dem att vika sig av skratt.  Men det var inte enbart lättsamma ämnen som diskuterades i avsnittet. På grund av lyssnarrespons tog de tag i ett känsligt ämne, och det handlar om att älska sina barn. För många kommer kärleken direkt och den försvinner aldrig. Men för många tar det länge innan de börjar älska sina barn. Det här berättar få föräldrar åt vänner och bekanta och det kan skapa oro. Många mår så dåligt på grund av det här så de söker professionell hjälp.  För att reda ut hur vanligt det är och vad man rent konkret kan göra tog de kontakt med Annika Ek-Lönnqvist. Hon arbetar som psykolog och psykoterapeut och har tidigare jobbat som rådgivningspsykolog. 

23.08.2023

Avsnitt 8 – De första gångerna och ömma familjejuveler

Vasabladet & Österbottens tidning Johannes, Tomas och Jonny tvingades fundera så det knakar inför det här avsnittet. De pratar om de första gångerna. Alltså barnens första steg, första gången barnet rullade runt från rygg till mage och barnens första simtag.  Tomas äldsta b arn har nyss fyllt sju och det här öppnar många dörrar på streamingplattformarna. Han tog tillfället i akt och visade den egna favoritfilmen från barndomen. Resultatet var dessvärre inte det han önskade.  Johannes är imponerad av sin sons minne i och med att han navigerade till en toalett i Vasa centrum. Hans son har även åkt partytåg mitt i natten.  Jonny är, som alla andra småbarnsföräldrar, trött. Familjen hade en mardrömsnatt på sommarstugan. En natt de flesta med småbarn kan känna igen sig i. Han berättar även om gången familjejuvelerna tog stryk på Tropiclandia. 

09.08.2023

Avsnitt 7 – Skol- och dagisstart och barn som säger samma sak tusen gånger

Vasabladet & Österbottens tidning I dagens avsnitt diskuteras skol- och dagisstarten. Tomas arbetar som lärare och har ett väldigt bra tips till alla föräldrar som är osäkra på hur deras barn trivs i skolan.  Utöver snack om att lämna över sina barn till främlingar diskuter as hur barn gärna upprepar samma fras gång på gång, och det kan få en att bli sjukt irriterad.

27.07.2023

Avsnitt 6 – Första tiden med småbarn och avundsjuk på sambons bröst

Vasabladet & Österbottens tidning Tomas, Johannes och Jonny diskuterar den första tiden med småbarn. Alltså tiden när man knappt vågade lyfta barnet eftersom man trodde att något skulle gå sönder. Utöver småbarnsnacket så berättar Johannes om en intressant grej som hände i bastun, Tomas har besökt fredens öar med familjen och Jonny berättar att han snart får vara ensam på sommarstugan i fyra dagar.

13.07.2023

Avsnitt 5 – Förlossningarna

Vasabladet & Österbottens tidning Det faller sig ganska naturligt att efter graviditeten prata om förlossningen, och det är precis vad Johannes, Jonny och Tomas tar sig an i det här avsnittet.  Alla tre berättar om hur förlossningarna gick till och vilka förväntningarna var . Tomas har aldrig kört så fort i hela sitt liv som då han körde till sjukhuset, Jonny skrek att han vill ha ett till barn stunden efter att första barnet hade fötts och Johannes blir emotionell när han tänker tillbaka på den första förlossningen. 

29.06.2023

Avsnitt 4 – Bilbarnstolar som flyger och fler graviditetstips

Vasabladet & Österbottens tidning Johannes, Jonny och Tomas fortsätter prata om graviditeten. En hel del tips bjuder de på och rekommenderar bland annat olika Facebook-grupper för pappor.  De pladdrar även om den äldre generationen och hur det gamla gardet ibland glömmer at t spänna fast bilbarnstolen ordentligt.

14.06.2023

Avsnitt 3 – Balla balla och graviditetstips

Vasabladet & Österbottens tidning Vi fortsätter på tidslinjen och pratar i avsnitt tre om graviditeten.  Hur mådde våra partners? Var vi tillräckligt bra stöd? Vad önskar vi att vi hade sagt åt oss själva innan barnet föddes? Vilka tips har vi åt de som snart ska bli föräld rar?  Utöver barnsnacket har Jonny lekt soldat i Sverige och Hannes har skrämt frisörer i Sundom.

29.05.2023

Avsnitt 2 – Vilken var vår reaktion när vi såg det positiva graviditetstestet?

Vasabladet & Österbottens tidning I det andra avsnittet av Pappalandia snackar vi om hur vi reagerade när sambon visade det positiva graviditetstestet. Alla reagerar vi olika på ett sådant besked.  För Tomas var det väldigt speciellt när han fick reda på att barn nummer två är på kommande. Han satt på ett vandrarhem i Sverige och hade nyss fått reda på att han skulle köpa ett hus.  Vi pratar även om hur spännande det var att berätta för våra föräldrar. För Hannes var det en fin stund och han minns väl föräldrarnas reaktion.

26.05.2023

Avsnitt 1 – Varför ville vi ha barn?

pappalandia Pappalandia är en pappapodd som görs av Johannes Björkqvist, Jonny Huggare Smeds och Tomas Esselström.  I det första avsnittet diskuterar vi bland annat varför vi ville bli föräldrar, hur beslutet togs och vilka tankar vi hade inför föräldr askapet.  Vi delar med oss av tips till de som funderar på att bli föräldrar och till de som känner en oro över att bli förälder.