|

Lägre inkomster leder till sämre välfärd

Låginkomsttagare mår sämre än andra finländare, visar forskning som publicerades på torsdagen. Ju lägre en persons inkomster är desto sämre mår personen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Människor med låga inkomster känner sig också oftare ensamma och deprimerade än andra. Forskningen är del av ett projekt som finansierats av Finlands Akademis strategiska forskning. – Grovt sätt så känner de fattigaste finländarna att deras välfärd är kring en tiondedel sämre än de rikastes, säger experten Sakari Kainulainen vid yrkeshögskolan Diakonia. Känslan av välfärd stiger även i takt med att inkomsterna ökar.

Bättre välfärd i städerna

Enligt forskningen är välfärdskänslan högst i huvudstadsregionen. I andra stadsdominerade kommuner är välfärden också högre än i landsortskommuner. Kainulainen säger att tillgången på tjänster är en faktor. – Framtidens stora fråga är om tjänsterna kommer att bevaras också i randområdena. Låginkomsttagare anser också oftare än höginkomsttagare att inkomstklyftorna är för stora. De känner också att socialskyddet inte ger dem tillräckligt i utbyte för de skatter de betalar. Universitet i Finland och Sverige, yrkeshögskolan Diakonia, Institutet för hälsa och välfärd THL och FPA deltog i forskningsprojektet. Över 2 500 personer besvarade enkäten i maj–juni. Deltagarna var i åldrarna 18–79 och deras inkomster efter skatt växlade mellan 500 till 4 400.

Kommentarer
|

Högtryck över Finland – kan bli över 20 grader i början av veckan

Nyhetsbild
Det kan bli över tjugo grader varmt i början av veckan. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva
I söder och i väster blir det sol, men mot slutet av veckan blir det kanske molnigare igen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Högtryck över Finland – kan bli över 20 grader i början av veckan

I söder och i väster blir det sol, men mot slutet av veckan blir det kanske molnigare igen.

Nyhetsbild
Utrikes

Oscar Winberg: Kan vi sluta tala om Donald Trump?

Allt för mycket fokus ligger i dag på Donald Trump. Det går sällan en vecka utan att man hör om Förenta staternas nuvarande president på nyheterna, sociala medier eller i någon form av underhållning.

Nyhetsbild
Sport

Katastrof: Smålejonen överkörda av Tjeckien

ISHOCKEY Smålejonens kräftgång i U18–VM fortsätter. Förlusten, den tredje i detta VM, mot Tjeckien sätter en enorm press på laget inför tisdagens match mot Schweiz. Då avgörs om det blir kvartsfinal för Finland.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis ... eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Mest läst senaste veckan