|

Lägre inkomster leder till sämre välfärd

Låginkomsttagare mår sämre än andra finländare, visar forskning som publicerades på torsdagen. Ju lägre en persons inkomster är desto sämre mår personen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Människor med låga inkomster känner sig också oftare ensamma och deprimerade än andra. Forskningen är del av ett projekt som finansierats av Finlands Akademis strategiska forskning. – Grovt sätt så känner de fattigaste finländarna att deras välfärd är kring en tiondedel sämre än de rikastes, säger experten Sakari Kainulainen vid yrkeshögskolan Diakonia. Känslan av välfärd stiger även i takt med att inkomsterna ökar.

Bättre välfärd i städerna

Enligt forskningen är välfärdskänslan högst i huvudstadsregionen. I andra stadsdominerade kommuner är välfärden också högre än i landsortskommuner. Kainulainen säger att tillgången på tjänster är en faktor. – Framtidens stora fråga är om tjänsterna kommer att bevaras också i randområdena. Låginkomsttagare anser också oftare än höginkomsttagare att inkomstklyftorna är för stora. De känner också att socialskyddet inte ger dem tillräckligt i utbyte för de skatter de betalar. Universitet i Finland och Sverige, yrkeshögskolan Diakonia, Institutet för hälsa och välfärd THL och FPA deltog i forskningsprojektet. Över 2 500 personer besvarade enkäten i maj–juni. Deltagarna var i åldrarna 18–79 och deras inkomster efter skatt växlade mellan 500 till 4 400.

Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Underhållande hockeymatch – Hermes slog TuTo

ISHOCKEY Hermes och Åbolaget TuTo bjöd på säsongens hittills bästa match i Karleby.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan