|

Lägre inkomster leder till sämre välfärd

Låginkomsttagare mår sämre än andra finländare, visar forskning som publicerades på torsdagen. Ju lägre en persons inkomster är desto sämre mår personen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Människor med låga inkomster känner sig också oftare ensamma och deprimerade än andra. Forskningen är del av ett projekt som finansierats av Finlands Akademis strategiska forskning. – Grovt sätt så känner de fattigaste finländarna att deras välfärd är kring en tiondedel sämre än de rikastes, säger experten Sakari Kainulainen vid yrkeshögskolan Diakonia. Känslan av välfärd stiger även i takt med att inkomsterna ökar.

Bättre välfärd i städerna

Enligt forskningen är välfärdskänslan högst i huvudstadsregionen. I andra stadsdominerade kommuner är välfärden också högre än i landsortskommuner. Kainulainen säger att tillgången på tjänster är en faktor. – Framtidens stora fråga är om tjänsterna kommer att bevaras också i randområdena. Låginkomsttagare anser också oftare än höginkomsttagare att inkomstklyftorna är för stora. De känner också att socialskyddet inte ger dem tillräckligt i utbyte för de skatter de betalar. Universitet i Finland och Sverige, yrkeshögskolan Diakonia, Institutet för hälsa och välfärd THL och FPA deltog i forskningsprojektet. Över 2 500 personer besvarade enkäten i maj–juni. Deltagarna var i åldrarna 18–79 och deras inkomster efter skatt växlade mellan 500 till 4 400.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan