Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kunskap om spelindustrin bland zombier

JAKOBSTAD En interaktiv spelvärld byggs upp i Campus Allegro. Under tre dagar fokuseras på psykologin och ekonomin bakom dataspel. På lördag kan hela familjen delta.

Nyhetsbild

Klimatförändring ger bönder hopp och bekymmer – "Vi får vänja oss vid extremväder"

Extrema väderförhållanden och varmare klimat aktualiserar frågan om vad som händer med det finländska jordbruket i framtiden. Klimatförändringen är utmanande, men öppnar också nya dörrar.

Soppåse började brinna i Karleby

KARLEBY Brandkåren fick rycka ut till Företagarvägen två i Karleby på tisdagskvällen. En soppåse hade fattat eld och röken spred sig inne i byggnaden.

Nyhetsbild

Jordbrukets krispaket diskuterades på ministermöte: "Stöden är oersättliga"

EU-kommissionen kommer inte att bevilja ett krispaket för jordbrukare, men de strävar efter att genom flexibilitet underlätta de europeiska jordbrukarnas situation skriver Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

Rapport om marktäkter är klar – visar på brister i flera kommuner

Slutrapporten för NTM-centralen i Södra Österbottens Sokka 3-projekt är färdig. I projektet deltog bland andra Vörå och Nykarleby.

Nyhetsbild

Biblioteket byter lånesystem - håller stängt i elva dagar

JAKOBSTAD Alla boknördar kan vara lugna, det är helt ok att komma in och låna tillräckligt med böcker inför den elva dagar långa biblioteksstängningen i slutet av oktober. Med extra lång lånetid, så ingen behöver få förseningsavgifter.

Nyhetsbild

Nykarleby stads insats i servicehus till Komarov Arena är oklar

NYKARLEBY Om eller hur mycket staden ska gå in med i det servicehus som Nykarleby ishall Ab planerar intill Komarov Arenan är ännu oklart.

Nyhetsbild

Lipputoimisto tar över en del av Luckans biljettförsäljning

KARLEBY När Keski-Pohjanmaan Kirjapaino tog över Lipputoimistos verksamhet sades samarbetet med Luckan, som förmedlat många av deras biljetter, upp. Orsaken är främst teknisk, men det finns en öppning för fortsatt samarbete.

Nyhetsbild

Centralsjukhusets jättebygge i stöpsleven – många är med och planerar

VASA När centralsjukhusets nya H-hus planeras vill man få input från så många berörda som möjligt. Och alla involverade företag sitter vid samma bord och planerar tillsammans.

Utbildningsinfo vid Luckan

KARLEBY På onsdag 26 september klockan 15–18 blir det utbildningsinfo "After work" vid Luckan, Karleby stadsbibliotek.

Nyhetsbild

Friskvårdsdagen gav chansen att prova något nytt – och ta reda på dagsformen

KORSHOLM För många seniorer är friskvårdsdagen i Botniahallen i Smedsby tradition. I det digra programmet blandas däremot nytt och beprövat. Flera av de drygt 1000 på plats tog chansen att prova något nytt.

Larsmo höjer avgiften för avloppsvatten

LARSMO Larsmo kommun höjer avgifterna för avloppsvatten vid årsskiftet om kommunstyrelsens förslag godkänns.

Nyhetsbild

Ny byråsekreterare blir kommunikatör i Nykarleby

NYKARLEBY Någon ny tjänst som kommunikatör vill styrelsen i Nykarleby inte inrätta. I stället föreslås att en ny byråsekreterare ägnar halva sin arbetstid åt information och kommunikation.

Staden löser in gammal byggnad nära skolan för 8 000 euro

NYKARLEBY Efter att i två omgångar ha tuggat ett erbjudande om att lösa in två husbyggnader intill skolområdet i centrum beslöt styrelsen i måndags att lösa in endast det ena obebodda huset för 8 000 euro.

Nyhetsbild

Nu åtgärdas korsning i Karleby – Vasavägen blir dubbelriktad

KARLEBY Vägarbetet på Järnvägsgatan-Vasavägen i Karleby centrum har börjat. Vasavägen slutar vara enkelriktad och blir dubbelriktad om arbetet går som planerat i oktober.

Nyhetsbild

Rättsstaten viktig när populism frodas – Donald Trump ställer till det

JAKOBSTAD Finländarna har generellt en stark tro på rättsstaten. Men då populismen ökar är det extra viktigt att rättsväsendet håller en jämn nivå, konstaterades under måndagens diskussion i Pedersöre Tingshus.

Nyhetsbild

Kommissarie prickas för att ha överskridit sina befogenheter

I maj 2017 besluter en kommissarie vid Österbottens polisinrättning att neka två bussar med HJK-supportrar tillträde till Vasa. Problemet är att det han gjorde var olagligt.

Nyhetsbild

Ny stormvarning: Kraftiga vindar och högt vattenstånd väntas i Österbotten

Varning för farligt hård vind både till havs och på land gäller i Österbotten under onsdag och torsdag. Dessutom väntas vattenståndet bli mer än 80 centimeter högre än normalt.

Nyhetsbild

Tradenomutbildningen till stadsstyrelsen på måndag

JAKOBSTAD Frågan om en tradenomutbildning i Novias regi i Jakobstad bereds till stadsstyrelsens möte den 1 eller 15 oktober och behandlas i fullmäktige den 22 oktober. I kommunala samarbetsnämnden lyfter man upp behovet av fler socialarbetare.

Nyhetsbild

Annika uppmuntrar till blodgivning: "Det är ett konkret sätt att vara med och rädda liv"

JAKOBSTAD För Annika Mattsson har blodgivning länge varit viktigt. Efter att hennes egen pappa var med om en svår olycka insåg hon att blodgivning inte bara är viktigt, utan livsviktigt. Nu vill hon uppmuntra alla som kan att engagera sig.

Nyhetsbild

Elva vill bli chef för småbarnspedagogiken

JAKOBSTAD Ny chef för småbarnspedagogiken i Jakobstad väljs i oktober.

Nyhetsbild

ISS städar idrottshallen i Kronoby

KRONOBY Det blir ISS som får ta hand om städningen av idrottshallen i Kronoby fram till 31 juli nästa år då kommunens städavtal med ISS löper ut.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter minska i Österbotten

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med 22,5 procent jämfört med i fjol. Det ser också bra ut för ungdomarna: allt fler under 25 år är sysselsatta.

Nyhetsbild

Rekoringens aktiva i Vasa och Jakobstad får nordiskt miljöpris – "Har gjort konceptet framgångsrikt"

Mittnordenkommitténs miljö- och energipris ”Nordens gröna bälte” ges i år till de aktiva som håller igång rekoringarna i Vasa och Jakobstad. Tack vare dem har konceptet blivit framgångsrikt i hela Norden, skriver man i prismotiveringen.

Nyhetsbild
5

Handlingsplan behövs för att vända trenden vid Malmska

JAKOBSTAD Före slutet av oktober ska det finnas en konkret handlingsplan för hur man ska vända trenden vid Jakobstads sjukhus. Den kommunala samarbetsnämnden är oroad över utvecklingen.

Nyhetsbild

Nu får Vasaregionen stöd i stomvägsfråga – Birkaland på samma linje gällande E12

VASA Den kortaste vägen mellan Vasa och Tammerfors, alltså hela E12, borde bli stomväg. Enligt förslaget ska den uppklassade vägen gå via Seinäjoki, och det gillas inte.

Nyhetsbild

Minister i panel fångade idé om tåget till flyget

Att ta tåget till flyget i Vasa kan bli verklighet fortare än många tror. Näringslivsminister Mika Lintilä (C) är på gång med ett program där idén har plats.

Nyhetsbild

Karleby-SDP vill att fullmäktige återtar makten

KARLEBY På cirka 20 minuter klubbades Karleby stadsfullmäktiges möte av. SDP-gruppen passade på att lämna in en motion om att man ska utreda hur fullmäktiges makt kan öka.

Nyhetsbild

Soite bereder åtstramad budget

KARLEBY Kommunernas betalning till Soite ska minska med 3 procent nästa år. T.f. vd Minna Korkiakoski-Västi säger att år 2019 blir utmanande.

Nyhetsbild

Klimatet i norra Europa ändrar snabbt – varmare Vasa överraskar inte forskare

På drygt 150 år har Finland blivit 2,3 grader varmare. Nordliga områden långt borta från de stora haven är mest känsliga för temperaturförändringar.

Nyhetsbild

Politiska styrgruppen för landskapsreformen valdes – nu representeras alla partier

Den nyvalda politiska styrgruppen för landskapsreformen fyller en viktig uppgift i Österbotten om reformen drivs igenom. Därför är det enligt gruppmedlemmen Mikaela Björklund (SFP) viktigt att den är partipolitiskt förankrad.

Nyhetsbild

Läckage av svavelsyra i Jakobstad

OLYCKA Svavel läckte ut med avloppsvattnet från UPM:s cellulosafabrik i Jakobstad. Korrosion i röret till en kemikaliebehållare var orsaken.

Nyhetsbild

Svullen i kroppen? Expert: Kan bero på lipödem

För sex och ett halvt år sedan var Linda Öhrn i så dåligt skick att hon trodde hon skulle dö. Då kom hon i kontakt med Anders Lönedal, specialist inom tillämpad psykofysiologi med inriktning på andning. I dag driver de företag tillsammans.

Nyhetsbild

Malin Henricson fortsätter skriva om och för Pedersöreborna

PEDERSÖRE Malin Henricson har fått en intensiv start som informatör på Pedersöre kommun. Det finns att göra, konstaterar hon.

Nyhetsbild

Ung Vasabo tände eld på lägenheter – Straffet: fängelse och saftigt skadestånd

I RÄTTEN. En 21-årig man från Vasa döms till 1 år och 2 månaders villkorligt fängelse och över 100 000 euro i skadestånd för att ha tänt eld i två lägenheter sommaren 2015.

Nyhetsbild
2

Dagmamma: "Vargen gick förbi medan vi var ute"

KORSHOLM Camilla Lervik-Särs är en av de två dagmammorna i Tölby som bor nära där vargen rörde sig på måndagsmorgonen. Hon var ute med barnen när vargen gick förbi ungefär 100 meter från hennes gård.

Nyhetsbild

Anne-Maj Wisén: Dumpa datorn och ta en promenad

Nu slår världshälsoorganisationen WHO larm, allt fler rör sig för lite. Värst är det i de rikaste länderna.

Nyhetsbild

Wärtsilä donerade pengar till insamlingen för PET-röntgen

VASA Wärtsilä donerar 32 020 euro till insamlingen för en PET-röntgenapparat vid Vasa centralsjukhus. Det är personalen som har samlat ihop pengarna tillsammans med företaget.

Nyhetsbild

Sökande till MÖF:s topptjänster intervjuas

KARLEBY Samtliga fem sökande till tjänsten som landskapsdirektör för Mellersta Österbottens förbund kallas till intervju.

Nyhetsbild

Över 1000 seniorer samlas i Botniahallen – allsång och modevisning nya inslag under friskvårdsdagen

KORSHOLM På tisdag samlas över 1000 personer i Botniahallen i Korsholm. Det är dags för den traditionella friskvårdsdagen för seniorer. Nytt för i år är allsång och modevisning.

Backändavägen klassas inte som trafikfarlig

KRONOBY Backändavägen i Nedervetil klassas inte som farlig skolväg, men bildnings- och fritidsnämnden föreslår att Kronoby kommun arbetar för att hastighetsbegränsningen ska vara 60 kilometer i timmen på hela vägen.

Två skolkuratorer föreslås i Larsmo

LARSMO En andra skolkurator och en ny tjänst som skolpsykolog ingår i bildningssektorns budgetförslag i Larsmo. Båda tjänsterna på heltid från den 1 augusti 2019.

Nyhetsbild

Minderårig Vasabo åtalad för att ha planerat skolmassaker i Vöråstan

VASA

En man född år 2000 planerade en skolmassaker i Vöråstan i Vasa. Nu åtalas han för falskt alarm. Han åtalas också för att ha spridit sadistiska videor.

Nyhetsbild
2

Ulla och Mats tröttnade på Helsingfors och flyttade till Jakobstad: "En oerhörd kulturstad!"

En stad som är liten men rik på händelser och har ett bra kulturutbud. Så vill Ulla och Mats Weckström beskriva Jakobstad ett knappt år efter det att de lämnat huvudstaden för Österbotten. De tycker att Jakobstadsborna borde bli mer uppmärksamma på vad de har.

Nyhetsbild

Varg rörde sig på gårdsplaner i Tölby – två dagmammor nära

UPPDATERAD Kvart före nio på måndagsmorgonen såg Paula och Bengt Nordkvist på Marabacktået i Tölby en varg som gick över gårdsplanen. Kjell Friberg, rovdjurskontaktperson i Tölby, bekräftar att det rör sig om en varg och säger att det på båda sidor om spåret finns dagmammor med små barn.