Opinion

Mest läst senaste veckan

Opinion

Opinion 9.6.2021

ARTIKEL: Vårt valsystem kan bjuda på överraskningar då rösterna räknats

VAL En kandidat som invalts har inte alltid fått fler röster än den som inte invaldes. Det beror på valsystemet uppkallat efter Victor d'Hondt.

Opinion 6.6.2021

DEBATT: Ränder som inte går ur – Sannfinländarna och motståndet mot det svenska

POLITIK Sannfinländarna i modern form har tonat ner snacket mot det svenska, men det har inte försvunnit, skriver Ted Urho, verksamhetsledare för tankesmedjan Agenda.

Opinion 3.6.2021

DEBATT: Försvar för psykiatrin i Vasa sjukvårdsdistrikt

PSYKIATRI Nya välfärdsområdet och flytten till nya lokaler kommer att förbättra situationen för psykiatrin, skriver Hans Frantz och Per Hellman.

Opinion 2.6.2021

RECENSION: Guds nåd och sveket mot ett barn – ny bok ifrågasätter laestadianismen

Paula Liukkonen använder sin egen livssorg som hävstång för att beskriva den dolda maktutövning som sker i en väckelserörelses nätverk, skriver Kenneth Myntti.

Opinion 30.5.2021

DEBATT: Ett nödrop till psykiatrins försvar i Vasa sjukvårdsdistrikt

PSYKIATRI Vårdplatserna inom psykiatrin har körts ner i Vasa sjukvårdsdistrikt under en längre tid. Resursbristen gör det svårt att rekrytera personal, skriver Mikael Finne.

Opinion 27.5.2021

DEBATT: "Vem skulle tro mig? Politiska mord sker inte i Jakobstad"

"När jag svarade hördes en röst: 'Jag kommer att skjuta dig.'" Markus Karlsson, tidigare kommunpolitiker, reflekterar över utsatthet i politiken.

Opinion 25.5.2021

DEBATT: Visselblåsardirektivet kan behövas för offentliga bolag

Det är högst relevant att blanda in offentlighetsprincipen i hur kommunala aktiebolag sköts, anser Kjell Vikman.

Opinion 24.5.2021

DEBATT: Vård- och räddningsavtal är målet för Kronoby

Den politiska viljan är klar, strukturer som fungerar i dag ska vara möjliga att upprätthålla också framöver, skriver minister Thomas Blomqvist om Kronobys vård.

Opinion 22.5.2021

DEBATT: Fortfarande blygsam lönsamhet för producenterna

LANTBRUK Jord- och skogsbruket ser stigande priser, men enligt ÖSP-ordförande Tomas Långgård är det långt kvar till målen. Och pandemin syns inte i priserna fast den borde göra det.

Opinion 21.5.2021

"Jag vill inte slösa mitt författarskap på trams"

Hon skrev en bok och plötsligt uppstod ett av Sveriges mest intressanta författarskap. Karin Smirnoff är ny kolumnist i VBL och ÖT.

Opinion 19.5.2021

DEBATT: Vi är faktiskt alla rent konkret på samma skepp

CORONA Det vi, du och jag gör påverkar andra. Så är det bara, skriver Eva-Lott Björklund som hör till dem som fått en läkartid uppskjuten på grund av smittspridningen.

Från läsarna
Karita Nynäs, SFP, kandidat i Larsmo
Kjell Vikman, Jakobstad
Andreas Hjulfors, kommunalvalskandidat (KD), Larsmo
Jan Levander, bildningsdirektör, Anette Granberg, ekonomichef, Brita Brännbacka-Brunell, bildningsnämndens ordförande
Peter Albäck, kommunalvalskandidat (Sannf)
Fullmäktigekandidaterna Mats Ahlskog och Mats Lindh, Pro Kronoby
Anders Kronholm, kommunalvalskandidat (De Gröna), Jakobstad
Stefan Olli, Pedersöre
Irene Strömberg, kommunalvalskandidat (SFP), Jakobstad
Jan Ray, kommunalvalskandidat, Larsmo SFP
Camilla Wikman, Margita Lukkarinen, kommunalvalskandidater för SFP i Karleby
Astrid Nikula, Jakobstad, kandidat för SDP
Kim Berg, kommunalvalskandidat (SDP), Vasa
Susanne Hongell, kommunalvalskandidat (SFP), Kronoby
Daniel Asplund, kommunalvalskandidat (SFP), Jakobstad
Seppo Filppula, kommunalvalskandidat (Pro Kronoby), Kronoby
Erkki Salmu, kommunalvalskandidat (PRO Pietarsaari–Jakobstad), Jakobstad
Maria Tokou, kommunalvalskandidat (SFP), Kronoby
Visa fler