Opinion

Mest läst senaste veckan

Opinion

Opinion 1.8.2021

SOMMARESSÄ: Gränsen för den närmaste kretsen

ESSÄ Pandemin har visat att omkretsen för vad som räknas till vår närmaste krets är betydligt mindre än man kunnat tro, skriver Ronja Boije i sin essä om året som gått.

Opinion 31.7.2021 1

DEBATTARTIKEL: Sydösterbotten vit fläck på laddningskartan

DEBATTARTIKEL Det är som om klimatkris och nollutsläpp skulle vara okända begrepp i den österbottniska landsbygdsvardagen, skriver Johan Ulfvens i sin debattartikel.

Opinion 30.7.2021

DEBATT: Stark tilltro till mänskligheten i stället för centralstyrningar och hårda regleringar

EU:S SKOGSSTRATEGI Det finns ingen entydig definition på vem som är miljövän och vem som inte är det, skriver Anders Norrback.

Opinion 30.7.2021

DEBATT: Frikyrkorna bär ett stort ansvar för signaler till unga hbtq-personer

HBTQ-PERSONER Ingen ska behöva känna sig ensam och utelämnad när det gäller frågor som gäller ens sexualitet eller könsidentitet, skriver Jani Edström.

Opinion 28.7.2021

DEBATT: Integrationen sitter inte i det gemensamma språket

INTEGRATION De unga kan det här som är så svårt för oss vuxna – att bemöta varandra jämlikt, skriver Astrid Nikula.

Opinion 27.7.2021

DEBATT: Seriösa och mindre seriösa terapeuter

PSYKISK OHÄLSA Något av det värsta kan vara att försöka få så kallad professionell hjälp och sedan inte bli emottagen eller förstådd på ett empatiskt sätt, skriver Ann-Sofi Wärnå.

Opinion 25.7.2021

SOMMARESSÄ: "Världen finns inte kvar. Inte sådan som den var"

CORONA Hur det gick kommer framtida tolkar att bevisa och motbevisa, skriver Wava Stürmer om året som gått.

Opinion 25.7.2021

DEBATT: Finland bestraffas för klimatgärningen i våra skogar

EU:S SKOGSSTRATEGI Egentligen behöver inte Finland något styrdokument från EU för vår skogspolitik, snarare kunde andra ta exempel av hur skogen har skötts här, skriver Tomas Långgård.

Opinion 24.7.2021

DEBATT: Vår egoism är ett allvarligt katastrofhot

DEBATTARTIKEL Vi fortsätter att lura oss själva och andra att vi bidrar med en stor kolsänka som i verkligheten är en fullständig lögn, skriver Daniel Paro i sitt debattinlägg om skogen.

Opinion 23.7.2021

DEBATTARTIKEL: EU:s utmaningar

DEBATTARTIKEL Hur den ekonomiska obalansen mellan valutaunionens länder ska lösas vet ingen men frågan är synnerligen viktig då den påverkar sämjan inom hela EU, skriver K-G Backholm.

Opinion 22.7.2021

LEDARKOMMENTAR: Ett corona-OS som möts med spridda applåder

OS har ifrågasatts kraftigt och flera i ledningen har orsakat skandal genom skämt om Förintelsen, sexistiska kommentarer och grov mobbning.

Opinion 22.7.2021

Johanna Ulrika Söderholm: Utøya – tio år efter värsta terrordådet i Norden

DEBATTARTIKEL Vid tioårsdagen för massmorden är det dags för Esbatis fråga: hur förändrade det – terrordådet på Utøya – oss? skriver Johanna Ulrika Söderholm.

Opinion 22.7.2021

DEBATT: Vilka ungdomar som ska placeras i Munsala bör utredas

PRÄSTGÅRDEN Jag hoppas det blir utrett vilken sorts vård ungdomarna behöver innan beslutet att sälja prästgården tas, skriver Stefan Solvin.

Opinion 20.7.2021

DEBATT: Kanske vi kan få igång en lukrativ export av knowhow i skogsfrågor?

EU:s SKOGSSTRATEGI Tolv procent av Finlands invånare äger skog och av EU:s 16 miljoner skogsägare finns 660 tusen i vårt land, skriver Thomas Snellman.

Opinion 20.7.2021

DEBATT: Till dig med ätstörning

ÄTSTRÖRNING Insjuknandet är aldrig ett medvetet val eller något du ville, men att bli frisk kommer kräva just det: en medvetenhet och vilja, skriver Ebba Åström.

Opinion 18.7.2021

ESSÄ: Herrarna tog våra skallar

SAMER Hur kan det komma sig att det har ansetts ”normalt” att visa upp någons farfars mormors bröllopssmycke som en kuriositet i en monter på ett museum i stället för att det ligger hemma i en släktings byrålåda? Eller att någon annans mormors morfars skalle samlar damm på en hylla i en skrubb på ett universitet? skriver Johanna Ulrika Söderholm.

Opinion 17.7.2021

DEBATTARTIKEL: Organiserad brottslighet – blir Sveriges öde Finlands?

Om Sverige inte får ordning på segregation och fångar upp de unga i skolan kommer både den organiserade brottsligheten och de spektakulära våldsbrotten att öka, skriver Kjell Skoglund i sin debattartikel om organiserad brottslighet.

Opinion 16.7.2021

DEBATT: Är det berättigat med fiskodling om algförekomsten inte kommer att avta?

FISKODLING Att ni inte skäms, ni som tog beslutet kring arrendekontraktet för Ekofish, skriver Maj-Len Enlund.

Opinion 16.7.2021

DEBATT: Nu river man Rådmans skola, och jag sörjer

RÅDMANS SKOLA I alla fall jag fylls av vemod när jag nu ser att verkstadsdelen av Rådmans ett minne blott, skriver pensionerade läraren Pelle Lillkvist.

Opinion 13.7.2021

DEBATT: Det gäller ändå miljoner av våra skattepengar

TORGPARKERINGEN Är Torgparkeringsbeslutet lagligt eller olagligt, frågar Krister Johansson.

Opinion 12.7.2021

DEBATT: Fiskodlingen är inte ett godtagbart projekt

FISKODLING Staden bör säga nej till all verksamhet som ökar belastningen på havet, skriver Hanna Palovuori, ordförande för De Gröna i Jakobstad.

Från läsarna
Emma Lill-Their
Mikael Nordström, regiondirektör, Kustens Naturtjänster, Forststyrelsen
Ragnhild Sandström, Larsmo, Eugmo
Rebecca Åkers, (SDP) Korsholm
Terese Hoxell, verksamhetsledare för Hoppets stjärna
Göran Ekström, Vasa
Jannica Metsi, Vasa
Alf Burman, boende vid Koskövägen
Emma Lill-Their
Holger Backlund, Vasa
Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP
Hans Franzen, Jakobstad
Anders Kronholm, De Gröna
Maj-len Enlund, Larsmo
Grundlurad
Jan-Erik Frostdahl, Nykarleby
Johanna Holmäng, kretsordförande för SFP i Österbotten, Gösta Willman, fullmäktigeordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt
Visa fler

Läs ÖT digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande