Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Färre nya Netflix-abonnenter än väntat

Amerikanska strömningsjätten Netflix räknar med ungefär 2,5 miljoner nya abonnenter under årets första kvartal, färre än Wall Streets analytiker hade spått.

Nyhetsbild

Mirka bygger nytt i Jakobstad – investeringar i Jeppo också aktuella

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Mirka bygger ut för 10 miljoner euro i Jakobstad. Men det utgör bara en bråkdel av investeringarna för i år.

Nyhetsbild

Pappersförbundet förlänger strejken vid UPM

Det går trögt i förhandlingarna mellan UPM och pappersförbundet. Om inget avtal kan nås i kollektivförhandlingarna fortsätter strejken till den 19 februari.

Nyhetsbild

Klart: Mirka investerar 10 miljoner i Jakobstad

JAKOBSTAD Mirka bygger ut med 5000 kvadratmeter för cirka 10 miljoner euro i Skata, Jakobstad. Byggstarten ska ske i år och fabriken beräknas tas i bruk 2023.

Nyhetsbild

Norlic flyttar all verksamhet i Nykarleby till kontorshotell

NYKARLEBY Kontorshotellet som sträcker sig från den gamla banklokalen till affärsfastigheten i Gröna huset blir nytt hem för Norlic som koncentrerar all sin verksamhet till småstadens absoluta centrum.

Nyhetsbild

Spökflyg flyger under pandemin – flygbolagen vill ha kvar sina slottider

Tusentals flyg i Europa flygs helt utan eller med få passagerare. Orsaken är att flygbolagen riskerar förlora landningstiden om man inte flyger.

Nyhetsbild

Alger lockar investerare – antalet uppstartsbolag har ökat med 50 procent

2021 var året när algbaserade livsmedel tog steget från den asiatiska hyllan i mataffärerna i Europa och Nordamerika.

Nyhetsbild

JNT gjorde stor affär i Karleby

KARLEBY JNT växer norrut och utökar verksamheten och utvecklingen av IT-tjänster. Keski-Pohjanmaan Konttoripistes vd Tuomo Lahti avgår i sommar.

Nyhetsbild

Klart: Microsoft köper Activision Blizzard

Kritiserade dataspelsbolaget Activision Blizzard köps upp av mjukvarujätten Microsoft – bolagets största förvärv någonsin.

Nyhetsbild

Ericsson stämmer Apple för patentintrång

Telekomtillverkaren Ericsson stämmer Apple för patentintrång.Ericsson bekräftar att stämningsansökningar mot den amerikanska mobiljätten har lämnats in i flera länder.

Nyhetsbild

Halvledarbrist trycker ned bilförsäljningen

Halvledarbristen tryckte ned antalet nybilsregistreringar i EU med 22,8 procent i december. Det var den sjätte månaden i rad med lägre volymer än motsvarande månad året före.

Nyhetsbild

Oljepriset det högsta på över sju år

Priset för ett fat Nordsjöolja var på tisdagsmorgonen uppe i 86,84 dollar, vilket är det högsta som noterats på över sju år, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Industrin satsar nästan 10 miljarder i år

Industriinvesteringarna ökar stadigt i Finland. Enligt en färsk undersökning beräknas investeringar för nästan 10 miljarder euro göras i år.

Nyhetsbild

Grönt ljus för att undersöka havsvindkraft – OX2 går vidare på sitt jätteprojekt utanför Jakobstad

JAKOBSTAD Vindkraftsbolaget OX2 har fått tillstånd för att undersöka havsbotten för två vindparker till havs. Den ena planerad att ligga utanför Jakobstad.

Nyhetsbild

Företag säljs i det fördolda på hemlig plats – "Känsliga processer"

KARLEBY I vår ordnas Mellersta Österbottens företagsmarknad i Karleby för första gången. Den lockar köpare och säljare från Jakobstad till Kalajoki.

Nyhetsbild

Tesla paxar afrikanska batterimineraler

Tesla har slutit avtal om att köpa nästan all produktion i en av världens största grafitgruvor. Affären tros vara den första i sitt slag, och ses som en stor pusselbit när elbilsbranschen försöker säkra mineraler utan att vara beroende av Kina.

Nyhetsbild

Geologen Rasmus Blomqvist från Jakobstad i nyckelroll då Gigavasa ska få anodfabrik: "Det största i min karriär"

ÖSTERBOTTEN För tio år sedan fick han upp ögonen för grafitens betydelse i elektrifieringsvågen. Därför är Rasmus Blomqvist nu en av de större spelarna på Gigavasa.

Nyhetsbild

PTT: Konsumentpriserna på livsmedel kommer att stiga betydligt i år

Ifjol steg livsmedelspriserna förhållandevis lite. Men i år kan prisstegringen förväntas bli betydande, meddelar forskningsinstitutet Pellervo.

Marcus Jansson: En strid för stridens skull – en grälsjuk arbetsmarknad?

JAKOBSTAD Ett UPM som trots pandemin presterat starka resultat och en världshandel som går mot normalisering. Tillfället att precis just nu utmana facket känns som illa valt.

Nyhetsbild

UPM strejk stänger Billerud Korsnäs – VD Risto Hovi: "Det är en mardröm för oss det här"

JAKOBSTAD Billerud Korsnäs i Jakobstad tvingas till permitteringar på grund av UPM:s strejk. Företaget är beroende av UPM för att kunna tillverka kraftpapper.

Nyhetsbild

Tio personer vill bli ny direktör för Karleby Vatten

KARLEBY Tjänsten som ny direktör för Karleby Vatten har lockat tio sökande, från bland annat Larsmo, Kronoby och Karleby.

Nyhetsbild

Restaurangen i Allegro lägger lapp på luckan

JAKOBSTAD Restaurang Allegro i campuset med samma namn stänger dörrarna för gott i början av februari. Framtiden är oviss då det gäller serveringen i huset.

Nyhetsbild

Yle: Billerud Korsnäs tvingas till permitteringar

JAKOBSTAD Pappersstrejken på UPM ställer även till det för Billerud Korsnäs i Jakobstad som tillverkar papper för förpackningsmaterial. Från och med den 24 januari kommer stora delar av personalen att permitteras.

Nyhetsbild

Internationell padeljätte köpte Propadel – hallar i Karleby, Nykarleby och Korsholm berörs

PADEL Propadel Kokkola på Ventusvägen byter namn till Padel Club Finland Kokkola. Padelhallen i Nykarleby och Korsholm byter också namn till Padel Club Finland.

Nyhetsbild

Ekeri köpte svenska Ekeri – stärker positionen i Sverige

PEDERSÖRE Ekeri i Pedersöre har köpt upp svenska företaget OF Ekeri Ab. En affär som stärker koncernens grepp om den svenska marknaden.

Nyhetsbild

Pasi Haarala har gjort sitt i Österbotten – Lokal-Tapiola söker ny vd

Lokal-Tapiola i Österbotten får se sig om efter en ny vd. Pasi Haarala har nämligen valts att leda Lokal-Tapiolas livbolag.

Nyhetsbild

Grön politiker skjuter ned aktör i nytt Gigavasaprojekt – Tomas Häyry tar kritik med ro: "Det är skilda projekt"

VASA Grönas riksdagsledamot Mari Holopainen kritiserar Beowulfs gruvprojekt i Sverige och Finland. Menar att Häyry inte har grepp om verkligheten.

Nyhetsbild

Kaos på elmarknaden i fjol – nya pristoppar kan ännu komma vid köldknäppar

Aldrig förr har elproduktionen i Finland varit så grön som 2021. Samtidigt orsakade fossila bränslen galna priser på elbörsen.

Nyhetsbild

Nora Birkman Neunstedt ny affärsrelationsutvecklare på utvecklingsbolaget Kosek

KARLEBY Stadens utvecklingsbolag Kosek har utnämnt politicies magister Nora Birkman Neunstedt till affärsrelationsutvecklare.

Nyhetsbild

Ny trend i USA: Säg upp dig – "Arbeta 20 timmar mer per vecka gratis, sa min chef"

Tusentals människor mobiliserar sig på internetforumet Reddit för att dela upplevelser och sina rykande färska uppsägningsavtal. Brist på folk och stark tillväxt har gjort att löntagarna i USA kan ställa högre krav.

Nyhetsbild

Aurora Botnia tankas delvis med diesel – för dyrt att köra med bara naturgas nu

VASA Priset på flytande naturgas är extremt högt nu. Därför tvingas Wasaline fylla en del av nya Kvarkenfärjans tankar med diesel. Alla fartyg har samma dilemma, säger vd:n Peter Ståhlberg.

Nyhetsbild

Brittiskt och indiskt bolag vill samarbeta på Gigavasaområdet

Enligt ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen är två företag intresserade av att etablera sig i Vasa. Det här vet vi nu.

Nyhetsbild

Mat inn Ruoka stänger sin butik – "Dålig tajmning för specialbutik"

NYKARLEBY På onsdag är Nykarleby centrum en matbutik fattigare. Efter knappt två år stänger Yvonne Lönnqvist och Anders Blomqvist Mat inn Ruoka.

Nyhetsbild

Bitcoin faller tungt

Bitcoin faller ned under 40 000 dollar för första gången sedan september. Inledningen på 2022 är därmed den värsta på tio år för kryptovalutan.

Nyhetsbild

Över 1 200 får sommarjobba på KPO

De flesta sommaranställda arbetar inom kundtjänst som försäljare, servitörer och trafikbutiksanställda.

Nyhetsbild

Johnson Matthey fortsätter att avyttra verksamhet – ingen köpare än på batterimaterial

Brittiska Johnson Matthey, som planerade en fabrik för batterimaterial i Vasa, fortsätter att avyttra verksamhet.

Nyhetsbild

Fazer planerar ny fabrik i Finland – "Orten oklar men blickarna riktas mot Södra Finland"

I såväl Finland som övriga länder dit Fazers sötsaker exporteras har försäljningen inte lidit trots coronaepidemin. Den nya fabriken som ska slå upp dörrarna om tre år väntas leda till ytterligare möjligheter att växa.

Nyhetsbild

Terjärv Frys Ab ansöker om konkurs – fodertillverkningen upphörde sommaren 2020

I fredags lämnade Terjärv Frys Ab in en ansökan om konkurs till Österbottens tingsrätt. Orsaken är att bolaget är insolvent.

Nyhetsbild

Kvinnor i Österbotten köper Kia och Hyundai – här är bilmärkena männen gillar mest

Kvinnor väljer märken som Kia, Hyundai och Toyota. Män föredrar helt andra märken. Det visar försäljningsstatistik från bilhuset Jarmo Rinta-Jouppi.

Nyhetsbild

Lokala företag välkomnar höjt hushållsavdrag: "Betydande för kunden"

SKATTER Nu får de som köper privata städ- eller omsorgstjänster större skatteavdrag. "Höjningen ger en positiv effekt", säger företagare.

Nyhetsbild

Uppåt på Hongkongbörsen

Hongkongbörsen inledde handelsveckan på samma sätt som den förra avslutades – på plus. Hang Seng-indexet klättrade 0,1 procent.

Nyhetsbild

Ny teknik kan kompensera inrikesflyget i Sverige, miljardbidrag på kommande – "Vi ska bygga något som ingen byggt förut"

Ny teknik testas för att eliminera koldioxidutsläpp från kraftvärmeverk. Inom några år kan det bli storskaligt och med råge kompensera hela inrikesflyget. Tekniken är dyr – men regeringen har utlovat miljardbidrag.

Nyhetsbild

Karlebytillverkad ambulansbåt redo för uppdrag i Norge – utrustad för att klara av stor sjögång

KARLEBY En ambulansbåt har nyss blivit klar hos tillverkaren Kewatec AluBoat. Den levereras till Norge på måndag.

Nyhetsbild

Emilia, 24, blir ägare och vd för metallföretag i Korsholm: "Jag växte upp med svetsen i ena handen och släggan i den andra"

KORSHOLM Emilia Karp från Veikars och kollegan Krister Setälä från Malax är nya ägare av metallföretaget MH-Steel på Fågelberget. Vd:n Emilia, 24 år, har stått på verkstadsgolvet sedan hon var liten.

Nyhetsbild

Tecken på löneinflation i USA

Oväntat få nya jobb skapades i USA i december. Samtidigt kommer tecken på löneinflation. Marknaden hickade till efter statistiken. Börsindex pressas och räntorna stiger.