Inrikes

Nyhetsbild

Diplomat: Finland och Sverige pustade ut för tidigt – "Dagens krav bara ett första test"

Överraskande fort fick trion Finland, Sverige och Turkiet till en överenskommelse och de nordiska ländernas ansökningsprocesser kan gå vidare. Men det här var endast ett steg på vägen och ingen fullständig lösning, säger den tidigare diplomaten Ingmar Karlsson.

Nyhetsbild

Tidigare försvarsministern Stefan Wallin: Finland behöver inte skämmas för uppgörelsen med Turkiet

Det pratades om att Finland och Sverige skulle bli medlemmar i Nato på rekordtid. Men Turkiet satte stopp. Nu är länderna överens och processen fortsätter. Stefan Wallin delar med sig av sina tankar.

Nyhetsbild

Det här kom Finland, Sverige och Turkiet överens om i går – läs hela dokumentet här

För att Turkiet skulle släppa sitt veto mot att bjuda in Sverige och Finland i Nato har en överenskommelse med tio punkter skrivits under av de tre ländernas utrikesministrar, där flera åtaganden garanteras från främst Sverige och Finland. Här är dokumentet i sin helhet.

Nyhetsbild

Erdogan godkände dokument utan konkreta åtgärder – varför?

De tre sidor text som Finland, Sverige och Turkiet enades kring under tisdagskvällen innehåller många ord men få direkta åtgärder. Orsaken till att den turkiska presidenten ändå gick med på det går endast att spekulera kring. Möjligtvis var det varken Sauli Niinistös eller Magdalena Anderssons ord som övertygade honom.

Nyhetsbild

Sauli Niinistö: Nu väntar jag mig fruktbara diskussioner gällande Finlands roll i Nato

Det långa mötet i Madrid var framgångsrikt: Turkiet går med på att Finland och Sverige blir medlemmar i Nato.

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nyhetsbild

Niinistö varken optimist eller pessimist inför träff med Erdogan – "Det finns åtminstone i viss mån mer förståelse nu"

Under tisdagseftermiddagen samlas Finland, Sverige, Turkiet och Nato till förhandlingar i Madrid. President Sauli Niinistö vill gå till botten med varför Turkiet ställer sig så motvilligt till att Finland och Sverige blir en del av alliansen.

Nyhetsbild

Tusentals försenades under tågkaoset – VR förbereder sig för många skadeståndskrav

Det var många förseningar i tågtrafiken under midsommaren på grund av arbete på stambanan mellan Tammerfors och Toijala. Nu sätts alla tillgängliga resurser på att behandla ersättningsansökningar.

Nyhetsbild

Ny sexbrottslag ger barn bättre skydd – Anna-Maja Henriksson: "Det här är en glädjens dag"

Riksdagen har i dag godkänt en totalreform av sexualbrottslagstiftningen. Den mest centrala förändringen är att allt som inte uttryckligen är ett ja, ska tolkas som ett nej. Och barn kan aldrig säga ja till sex med en vuxen.

Nyhetsbild

VKK-politikern smygfotade Iiris Suomela – nu portas han från riksdagen

Nyhetsbild

Niinistö ser eventuell ljusning i förhandlingarna med Turkiet – inga oklarheter i Finlands budskap inför tisdagens möte

Strax innan Nato samlas till toppmöte i Madrid ville fem amerikanska senatorer besöka Finland för att visa sitt starka stöd för vårt Natomedlemskap. President Sauli Niinistö anser att det nu finns tecken på att ansökningsprocessen kan framskrida.

Nyhetsbild

Första hjälpen till Östersjön – målet är gips på 100 000 hektar

De mål som satts upp för 2027 kommer inte uppnås. I och med ett nytt program för vattenskydd erbjuds finansiering för gipsspridning för att minska fosforbelastningen i Östersjön.

Nyhetsbild

Många larmade om hjälp på midsommar– över 34 000 samtal till 112

Under veckoslutet kom 34 200 samtal in till nödcentralsverket. Generellt tenderar sommaren att vara en mer hektisk tid för nödnumret.

Nyhetsbild

Varför sprids hatretorik? – "Näthat behöver en publik för att spridas"

Nedsättande yttranden om en persons eller en grupps religion, etniska ursprung, kön eller sexuella läggning. Allt räknas till hatretorik. Det är straffbart, men är ändå en oskiljaktlig del av sociala medier.

Nyhetsbild

Finland deltar i toppmöte i Madrid – Turkiet anländer med "bevisportfölj"

UPPDATERAD. Det syns enligt äldre forskare Toni Alaranta inga tecken på att Turkiet skulle vara redo att backa sina krav under Natos toppmöte, som inleds i Madrid på tisdag. I stället väntas den turkiska presidenten bära med sig en portfölj riktad till Finland och Sverige.

Nyhetsbild

Försvunna personer och roderfylleri sysselsatte sjöbevakningen – men uppdragen minskade i år igen

Västra Finlands sjöbevakningssektion meddelar att antalet uppdrag minskat i jämförelse med föregående år.

Nyhetsbild

Utomstående noterade stor fabriksbrand i Ikalis – utredningar pågår resten av söndagskvällen

Totalt 20 räddningsenheter larmades till platsen för att släcka den brinnande fabriksbyggnaden. Enligt nuvarande uppgifter uppstod inga personskador.

Nyhetsbild

Stor silverskatt från Harald Blåtands tid hittades i Virmo – "Mina händer började darra"

I början av maj gick amatörarkeologer på en åker i Virmo, norr om Åbo, och försökte med hjälp av en metalldetektor hitta något intressant. Och det lyckades de med.

Nyhetsbild

Åtminstone fem drunkningsolyckor under midsommar – äldre män i riskzonen enligt utredning

Antalet drunkningsolyckor under midsommaren ser inte ut att bli lika högt som ifjol. Fram till lunchtid på söndag hade minst fem personer mist livet på vattnet. Polisen har bekräftat att åtminstone två av dem var äldre män.

Nyhetsbild

Sauli Niinistö och Pekka Haavisto reser till Natotoppmötet i Madrid

Finlands president Sauli Niinistö reser till Natotoppmötet i Madrid den 28–30 juni. Också utrikesminister Pekka Haavisto (Grön) ingår i den finländska delegationen.

Nyhetsbild

Finländska politiker både bestörta och glada över beslutet om aborträtten i USA

Högsta domstolens beslut att riva upp den grundlagstryggade aborträtten i USA har väckt starka reaktioner också i Finland.

Nyhetsbild

Ulf Grüssner vill få tillbaka huset ryska staten tog ifrån hans familj

Följ med på en häpnadsväckande historia om den 81-åriga ålänningens öde. Han föddes i Nazityskland under andra världskriget, har överlevt ett och annat flyktförsök och hade en far som levde i fångenskap i Sibirien.

Nyhetsbild

Het debatt om vitsvanshjorten är en invasiv art

Debatten går het efter att Finlands naturskyddsförbund kommit med ett förslag om att i lagen klassa vitsvanshjorten som en invasiv art. Åtgärden skulle bara förvärra läget ytterligare, svarar Finlands viltcentral. I sista hand blir det upp till Jord- och skogsbruksministeriet att avgöra vilken linje som går vidare.

Nyhetsbild

Sanna Marin: Ryssland kommer använda energi som ett vapen mot oss

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) uppmanar EU att snabbt göra sig kvitt beroendet av rysk energi. – Jag anser det mycket sannolikt att Ryssland kommer att använda gas som medel för att idka utpressning mot EU, sade hon.

Nyhetsbild

President Niinistö nekades en fjärde vaccindos innan han insjuknande – antalet dödsfall oroar honom

Innan president Sauli Niinistö insjuknade i corona i våras bad han om att få en fjärde vaccindos mot covid-19. Det fick han inte.

Nyhetsbild

Undervisningen i andra inhemska språket får ett ansiktslyft – men obligatoriska studentprov är inte på väg tillbaka

Minister Li Andersson står fast vid att det inte är rätt tid att göra studentprovet i det andra inhemska obligatoriskt igen. I stället riktar hon blickarna mot högskolornas antagningssystem.

Nyhetsbild

Fall av sexuella trakasserier inom personalen vid ÅA – ledningen kritiseras för att inte ta tag i saken

I ett inlägg på sociala medier kritiserar Saara Ilvessalo sin arbetsgivare Åbo Akademi för att den inte gör något efter att hon anmält en kollega för sexuella trakasserier.

Nyhetsbild

"Vi är alla chockade" – Wille Rydman har inget förtroende kvar i Samlingspartiets riksdagsgrupp

Efter anklagelserna om att riksdagsledamot Wille Rydman sexuellt trakasserat unga kvinnor har riksdagsgruppen nu slagit fast att Rydman lämnar dem tills vidare.

Nyhetsbild

Nordiska grannar fastnade för Finlands förslag – nu bildas arbetsgrupp för att motverka människohandel

De nordiska länderna slår ihop sig för att bilda en allt starkare motståndare mot människohandel. Initiativet kom från Finland redan i fjol, men kriget i Ukraina har bara ytterligare förstärkt behovet av den nya arbetsgruppen.

Nyhetsbild

Super, Tehy och Erto stoppar övertid – vill påskynda förhandlingarna: "Sektorns brister måste lösas"

Vårdarfacken utlyser förbud mot övertid och byte av skifte inom privata företag som producerar social- och hälsovårdstjänster.

Nyhetsbild

Meira återkallar hälsovådlig vitpeppar – Innehåller cancerframkallande substans

Kryddbolaget Meira återkallar ett parti vitpeppar, eftersom företaget har uppmätt alltför höga halter PAH-föreningar i pepparn.

Nyhetsbild

Aladdin Delli blind efter misslyckad rysk operation och Lama Kourdi kämpar för kvinnors rätt – här är årets flyktingar

Både Lama Kourdi och Aladdin Delli kommer från Syrien. De har nu utnämnts till årets flyktingar 2022 i Finland för sina insatser för invandrares integration och kvinnorättsfrågor.

Nyhetsbild

Niinistö: Ingen Natolösning innan nästa veckas toppmöte

Det är inte troligt att man kommer att nå någon lösning på Finlands och Sveriges Natomedlemskap innan Natomötet i Madrid nästa vecka, säger Finlands president Sauli Niinistö, enligt nyhetsbyrån STT.

Nyhetsbild

Wille Rydman lämnar Samlingspartiets riksdagsgrupp – tills vidare

Samlingspartiet meddelar att riksdagsledamot Wille Rydman lämnar partiets riksdagsgrupp tills vidare. Partiet har även skickat en förfrågan till Centralkriminalpolisen om vidare utredning.

Nyhetsbild

Här är sjön i Karelen som ska förse Gigavasa med batteriråvara – stark lokal kritik mot Grafintecs planer

I Heinävesi finns grafitförekomst som kopplas till kommande anodfabrik i Vasa. Men läget är komplicerat och även Tomas Häyry får kritik.

Nyhetsbild

"Tydliga framsteg" i Nato-diskussionen mellan Finland, Sverige och Turkiet – en hoppfull ton kan anas

Delegationsledaren från Finland –  Petri Hakkarainen – konstaterar att det blev nästan fem timmars diskussion.

Nyhetsbild

Större skador än väntat har hittats på Estonia – reva går in under skrovet

Nyhetsbild

Svalare sommar att vänta i år – men också Finland ser ut att ha en värmebölja runt hörnet

Klimatförändringen leder till ett allt varmare klimat, och allt hetare dagar då sommarens värmeböljor anländer. Lägger vi inte en växel till i arbetet mot klimatförändringen kan Finland om 30 år känna av temperaturer kring 36 grader, säger Mika Rantanen vid Meteorologiska institutet.

Nyhetsbild

Statsminister Sanna Marin på resa i länderna i västra Balkan

Statsminister Sanna Marin besöker Montenegro, Nordmakedonien, Albanien och Kroatien den här veckan.

Nyhetsbild

Rydman kommenterar anklagelserna: "Jag har gjort otaliga misstag och felbedömningar i mitt liv"

Samlingspartiets ledning kommenterade på söndagen Helsingin Sanomats uppgifter om att partiets riksdagsledamot Wille Rydman ska ha betett sig olämpligt mot unga kvinnor.

Nyhetsbild

Marin talade om sexuella trakasserier under söndagens frågetimme: "Kan inte bedöma bakgrunden"

Under statsministerns frågetimme diskuterade Sanna Marin de anklagelser som riktats mot riksdagsledamot Wille Rydman i en artikel av Helsingin Sanomat.

HS: Riksdagsledamot Wille Rydman har betett sig opassande mot kvinnor

Helsingin Sanomat skriver att riksdagsledamot Wille Rydman har betett sig olämpligt mot unga och minderåriga flickor. Rydman förnekar anklagelserna.

Nyhetsbild

Turkisk utrikespolitisk expert på besök i Finland: "Turkiet kommer inte att stoppa ert Natomedlemskap men fördröja det"

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) är efter veckans möte mellan Natos försvarsministrar försiktigt hoppfull. Enligt det turkiska utrikespolitiska institutets direktör Hüseyin Bagci bör Finland däremot förbereda sig på att Turkiet inte ger grönt ljus för Natoansökan innan det stundande toppmötet i Madrid. I stället rekommenderar han att rikta blickarna mot december eller rentav nästa år.

Nyhetsbild

Överstelöjtnant Paasikivi: Utan starkare stöd till Ukraina står även vår framtid hotad

Med nuvarande vapen vinner Ukraina inte kriget. Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi finns två orsaker till att västvärlden också av rent egna intressen bör se till att Ukraina får starkare vapen. Det är nämligen inte bara ett fritt och demokratiskt Ukraina som nu står på spel.

Nyhetsbild

Finland fick sitt första språkpolitiska program – teckenspråkstalande Elin Westerlund tackar regeringen

Det kan bli tungt att gång på gång behöva svara på samma frågor om sitt modersmål. Därför anser Pedersörebördiga Elin Westerlund att regeringens nylanserade språkpolitiska program behövs. Men inte bara teckenspråkens ställning ska stärkas genom det nya programmet.

Nyhetsbild

Kumpula-Natri missade toppjobb: "Ingen besvikelse, superintressant EU-höst på kommande"

Miapetra Kumpula-Natri fick inte det internationella toppjobbet vid FN. Men besvikelsen blev kortvarig. Höstens arbete med artificiell intelligens är superspännande, säger EU-parlamentarikern från Vasa.

Nyhetsbild

Polisen fick anmälan om beväpnad man på Helsingfors-Vanda flygplats

I det här skedet av utredningen ser det enligt polisen ut som att vapnet mannen bar inte var äkta. Allmänheten utsattes inte för någon fara.

Nyhetsbild

Produkter för tusentals euro hittades förstörda i XXL:s container – "Allt hade skurits sönder med kniv"

Heli Hintikka hittade en hel skräpcontainer med produkter från sportaffären XXL i Åbo. Hon berättar till HS att produkterna hade små brister, men sedan hade de skurits sönder totalt.

Nyhetsbild

THL rekommenderar femte vaccindos till viss befolkningsgrupp – Nohynek: "Viruset är här för att stanna"

Det erbjuds en femte coronaspruta till dem som löper störst risk för att insjukna i allvarligt av corona. I övrigt manar Institutet för hälsa och välfärd till lugn.

Nyhetsbild

Ny superdator från Finland ska bygga "digital tvillingvärld" – Europas snabbaste dator

En ny superdator har sett dagens ljus. Datorn, som visuellt liknar bilden av en traditionell serverhall, bär namnet Lumi och invigdes i sitt fysiska hem i Kajaana, Finland, i måndags.

Nyhetsbild

Allt från Nato till bästa sommarmaten när president Niinistö svarade på frågor från radiolyssnarna

Kommer du gratulera Putin på födelsedagen? Och hur ser en ledig dag ut för Niinistö? Bland annat det fick president Sauli Niinistös svara på när radiolyssnarna ställde sina frågor direkt till presidenten.