Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

"Vi vill inte slå någon i huvudet med en bibel" – Lilian och Lina har skrivit en barnbok om julfirande

I "Bytt är bytt" får läsaren fira jul med systrarna Mickis och Nanna och deras kompis Tova. Barnboken är Lilian Ruotsalas och illustratören Lina Forsbloms första.

Nyhetsbild

Emma från Jakobstad kammade hem pris – har ökat intresset för viskonst

JAKOBSTAD Vem är den tolkare av visor som i år bäst har bidragit till att öka intresset för viskonst i nordisk tradition? Svaret är Emma Klingenberg som växte upp i Jakobstad.

Nyhetsbild

LYSSNA: "Håo håo Vööbåo" – rockabillybandet Vörjeans släpper julsingel

Julen står för dörren – och rockabillybandet Vörjeans är redo med en jullåt. "Mariah Carey kan äntligen pensioneras" skriver bandet.  

Nyhetsbild

Gyllene Tider gör två Finlandskonserter nästa år – "Inga kommentarer" säger Tommi Mäki om en av dem är i Österbotten

"Sommartider", "Flickorna på TV 2", "Kung av sand" ... listan med popgruppen Gyllene Tiders hitlåtar är lång. Nästa år ska bandet spela i Finland – frågan är om det blir ett Österbotten-besök?

Nyhetsbild

Recension: Öppningen släppte loss gränsöverskridande urkrafter

RECENSION Tre tangosatser på temat dödssynderna blev kvällens höjdpunkt. Men inte bara musiker utan också dansare medverkade i Ruskfestivalens öppningskonsert.

Nyhetsbild

"Hur mycket ska vi böja oss för publiken?" – onödigt kort samtal om villkoren som den klassiska musiken lever under

JAKOBSTAD Bara några timmar innan Ruskfestivalen öppnades i Jakobstad hölls ett seminarium där det diskuterades hur fler ska lockas att lyssna på och bry sig om klassisk musik.

Nyhetsbild

Edit Koskinen skrev en visa åt en vän – utmanar på Vegatoppen: "Det jag framför allt vill förmedla är lugn"

För Edit Koskinen från Korsholm har musiken varit närvarande sedan barndomen. Nu är hon aktuell med debutsingeln "Nära dig".

Nyhetsbild

Anna-Sofia har gjort film om religionsgrälet i Jakobstads gymnasium – den kan ses på utställning i campus

JAKOBSTAD Anna-Sofia Nylund och Alex Rosa har återvänt till Jakobstad för att gräva i myllan kring sina rötter. De lyfter både en dialekt och ett religionsgräl till ytan.

Nyhetsbild

Utmärkelsen Årets utlandsfinländare går till två kulturchefer i Sverige: "En erkänsla för hela kulturfältet"

Maria Sid och Susanna Pettersson får utmärkelsen Årets utlandsfinländare 2022 för sitt arbete inom kulturen i Sverige.

Wilko Johnson i Dr Feelgood död

Wilko Johnson, gitarrist i det inflytelserika brittiska rockbandet Dr Feelgood, är död, skriver The Guardian. Han blev 75 år.

Nyhetsbild

Hbtq-person tar plats i Disneys värld

Trots att det innebär automatisk censur i många länder har fler och fler animerade filmer börjat inkludera hbtq-personer. Det senaste exemplet är bioaktuella ”En annorlunda värld” där rollfiguren Ethan, utan att det görs något väsen av det, har en pojkvän.

Nyhetsbild

Stephan är med för första gången – julkonserterna har blivit en tradition för många

För första gången ansluter sig Stephan Nyman från Nykarleby till artisterna och musikerna som ger sig ut på turné i Svenskfinland med Årets stora julkonsert.

Nyhetsbild

Nytt bombastiskt frö sås i Campus Allegro: En konsthall av nordiska mått – "möjligheternas fönster står på glänt"

JAKOBSTAD Tio år efter invigningen av Campus Allegro i Jakobstad är det dags att fira men också förnya. Det tycker initiativtagarna till fotoutställningen "Prometheus" i Aktias tidigare kontor.

Nyhetsbild

Recension: Finland hyllas i ett förändrat Sankt Petersburg – Zinaida skriver med en lågmäld men vass humor

RECENSION I sin senaste roman ger Zinaida Lindén sina läsare glimtar ur det gamla Sovjet och en lägesrapport om det nya Ryssland.

Nyhetsbild

Sann humanist med bred och djup kunskap belönas – Vasabon Marit Berndtson har gjort skillnad

Att gå mot strömmen, utforska olika dimensioner av scenkonst, att blottlägga strukturer eller att arbeta hårt för en sak – allt detta kan leda till att man belönas med Skillnaden-priset. I år prisas Marit Berndtson. 

Nyhetsbild

Gunilla Palmstierna-Weiss död

Konstnären Gunilla Palmstierna-Weiss är död, uppger familjen för Dagens Nyheter."En starkare person än mamma är svår att finna. Allt hon gått igenom, lycka, sorger, kärlek, krig och de mest underliga äventyr", skriver dottern, skådespelaren Nadja Weiss på Facebook enligt DN.

Nyhetsbild

Snart får vi både skratta och lida med människor som åldras – först ut är en övervintrad rockare

KARLEBY Bandet Pussy Stuffs femtioårige vokalist har dragit sig tillbaka till en liten spansk by. Inbjudan att göra en sista spelning öppnar än en gång vägen mot stjärnorna. Eller gör den det?

Nyhetsbild

Sven-Bertil Taube får sin sista vila i havet

Sven-Bertil Taube ska få sin sista vila i havet utanför familjen Taubes sommarställe Sjösala i Stockholms skärgård, uppger hans manager Anders Ramstedt.

Nyhetsbild

Disney+ gör serie av Mikael Niemis bok

Nu gör Disney+ sin första stora svenska satsning – en tv-serie baserad på Mikael Niemis bok "Koka björn". Den ska följas av fler. – Vår resa med Disney+ har bara börjat, säger Hans van Rijn, Disneys Nordenchef.

Nyhetsbild

Recension: Småbarnsmorgon och rymden möts i ny bok av Linda Bondestam

RECENSION Linda Bondestam har igen lyckats med konststycket att göra en bok som har något att ge både stora och små. I den skildrar hon både en vanlig morgon och barns naturliga koppling till världen och universum.

Nyhetsbild

Vad kan vara lika sexigt som muskler, makt och pengar – frågan ställs i campus

JAKOBSTAD Fick van Gogh ligga tack vare sina målningar? Det är en fråga som Nina Lassila ställer sig i ett verk som visas på videokonstfestivalen "Shorts" i Campus Allegro. Den börjar på tisdag den här veckan.

Nyhetsbild

Hon får Jakobssonstipendiet i år

JAKOBSTAD 2022 års mottagare av Jakobssonstipendiet är kantor. I sitt examensarbete vid Novia undersökte hon vilken betydelse sång i församlingens barnkör har för barns utveckling, välmående och kristendom.

Nyhetsbild

Två kända iranska skådespelerskor gripna

De två kända iranska skådespelerskorna Hengameh Ghaziani och Katayoun Riahi har gripits efter att de tagit av sig sina slöjor i solidaritet med protesterna mot regimen, rapporterar AP, med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån Irna.

Nyhetsbild

Recension: Halsbrytande om ont och gott

RECENSION Den som i dessa tider vill veta varför ett mord alltid är ett brott men varför det kan förklaras som hjältemod när miljoner dödas skall se Karleby stadsteaters uppsättning av "Ritari Siniparta", "Riddar Blåskägg". 

Nyhetsbild

Christina Korkman: "Vad hade hon själv sagt om hon hade vetat att jag skriver om det?"

KARLEBY Det är svårt att skriva en roman om sin mamma. Det tillstår Christina Korkman. Men hon har gjort det. Och hon berättade om sin bok "Ellen Linnea" på lördagens bokmässa i Karleby.

Nyhetsbild

Ett besök på festivalen som flyttades fram ett år

Ingela Bodbacka-Rak återvände till Frankrikes paviljong flera gånger under sitt besök på Venedigbiennalen – där konstnärer från Sápmi väckt uppmärksamhet i år.

Nyhetsbild

Recension: Fascinerande läsning om sega överlevare – evolutionen genom Rosenlunds mikoskop

RECENSION Än en gång visar Marcus Rosenlund sin förmåga att popularisera det svåra utan att det blir tramsigt och med bibehållen vetenskaplig stringens.

Nyhetsbild

"Trodde Vikingarna var ett avslutat kapitel" – Dansbandets fans blir bara yngre

12 miljoner sålda skivor. Inget annat dansband har kommit i närheten av Vikingarnas succésiffror. Nu släpps ett sista album – inspelat under avskedsturnén som alldeles snart går i mål.

Nyhetsbild

Justin Bieber förlorar miljon på NFT-konst

Artisten Justin Bieber har förlorat miljoner på sin investering i NFT-konstverket Bored Ape, skriver Radar online. I början av 2022 spenderade han runt 1,2 miljoner euro på en bild av en tecknad apa – som genererats av en algoritm.

Nyhetsbild

Restriktioner slår mot historisk teater i Kina

En av Pekings äldsta och mest namnkunniga teatrar tvingas stänga när regeringen nu intensifierar försöken att bekämpa coronapandemin i Kina.

Nyhetsbild

Den finns kvar när orden tar slut – Pia-Lena vill att musiken ska ge hopp i svåra tider

JAKOBSTAD När orden tar slut finns musiken kvar. Med den vill Pia-Lena Leskinen och kvartetten Valosydän ge människor hopp i en tid av krig och kriser.

Nyhetsbild

Klimataktivister dränkte skulptur i färg i Paris

Nyhetsbild

Nej, det blev inget pris för vare sig Ville eller Anna – Susanna kammade hem segern

Två nybakade författare som växt upp i Jakobstad respektive Karleby var i år nominerade till dagstidningen Helsingin Sanomats debutantpris.

Nyhetsbild

BILDER: Hiphop och graffiti när Vinterdansen började

KARLEBY På torsdag kväll spelades och dansades det till hiphop i köpcentret Chydenia när Vinterdans i Karleby öppnades.

Nyhetsbild

Europa har fått sitt Vietnam

JAKOBSTAD Det finns politiker som växer och blir starkare ledare i krislägen. Volodomyr Zelenskyj är en av dem enligt Mika Kulju, som har skrivit en biografi över den ukrainske presidenten.

Nyhetsbild

Recension: "Här finns en hemlighet"

RECENSION I novembermörkret utkommer "Skuggorna, alla skuggor" av Peter Mickwitz som inbjuder till reflektion över tidens mysterium utifrån några gåtfulla skuggor i en landskapsmålning.

Nyhetsbild

"Demdi aader" är Öurans första singel på larsmodialekt – "Lite som att uppfinna ett nytt rockspråk"

LARSMO/KARLEBY Öuran beskriver sig som ”folkbandet från Larsmo som ingen trodde fanns”. Första singeln ”Demdi Aader” släpptes nyligen och följs av ett album under nästa år.

Nyhetsbild

De är syskon som skrattar och sjunger tillsammans – "Vi står varandra nära"

KARLEBY/JAKOBSTAD De isländska syskonen Ösp, Björk och Örn Eldjárn sjunger i harmoni och avslutar varandras meningar när de pratar. Nu kommer de till Österbotten som trion Blood Harmony.

Nyhetsbild

Den amerikanska stjärnans sångglädje försenade färjan till Umeå – nu hyllas legendaren med konserter i Österbotten

Det var definitivt en måndagskväll utöver det vanliga då Andraé Crouch besökte Vasa 1985. "Arrangören började titta allt mer nervöst på klockan" berättar Tomas Koskinen som samlat flera körer för att hylla ett av gospelns största namn.  

Nyhetsbild

Prisnomineringarna fortsätter för Ellen Strömberg – nu kan hon också röstas fram av läsarna

Författaren Ellen Strömberg från Jakobstad är nominerad till ytterligare ett pris för sin ungdomsbok. 

Nyhetsbild

Nu kommer trion som trollband Jessica till festivalen – som ordnas i både Jakobstad och Karleby

KARLEBY/JAKOBSTAD Jessica Riippa blev som trollbunden när hon såg Northern Resonance spela på världsmusikmässan Womex förra året. – Jag tänkte åh, om man skulle få det här till Österbotten.

Nyhetsbild

Ytterligare ett Bertellverk på scenen – "Folk får njuta av det eller stå ut med det"

Under åren har Wasa Teater satt upp flera pjäser skrivna av teaterchefen Ann-Luise Bertell. Ulrica Karp, direktör för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, ser inte någon intressekonflikt.

Nyhetsbild

Internationellt efterfrågade Valer för första gången i Karleby – lämnade Rumänien som femåring

KARLEBY 36-årige Valer Sabadus är en eftertraktad kontratenor. Efter att ha uppträtt på operascener runtom i Europa gästar han nu för första gången Karleby.

Nyhetsbild

Festivalen för in nutidsdansen i köpcentret – har ingen enskild huvudscen

KARLEBY Med en bärbar boombox och en koreografi som ger utrymme för spontanitet rör sig två dansare i korridorerna i Chydenia köpcenter under öppningen av Vinterdans i Karleby.

Nyhetsbild

Babben Larsson tar det lugnt som årets julvärd – "Tänder man inte på första försöket så går det väl på tredje"

Det blir Babben Larsson som håller tittarna sällskap i SVT på julafton – och årets tema handlar om att ta det lugnt. – Julen får inte bli stressens högtid, säger hon.