Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

I sommar är alla snuskisar välkomna till Lillby – Fröken kommer på besök från Sverige

PEDERSÖRE Nu är det spikat. Sista lördagen i juni kommer Fröken Snusk till Klacken Party för att sjunga för alla sina snuskisar. Det är vad artisten som nyss tävlat i Melodifestivalen kallar sina fans.

Nyhetsbild

Även en liten stad kan locka 100 000 besökare tack vare kultursatsningar – Jakobstad tar inspiration från Birkaland

JAKOBSTAD I Mänttä-Vilppula har man lyckats med det som Jakobstad bara kan drömma om. Årligen besöker 100 000 personer den lilla staden som lyckats profilera sig som ett konstcentrum.

Nyhetsbild

Johan ska ställa en okänd grönsak på offentlig plats i Jakobstad

JAKOBSTAD Av björkstockarna som bildkonstnären Johan Sandås har i sin ateljé kommer han att skapa en okänd grönsak, en rejäl en som ska stå där alla kan se den i hans hemstad Jakobstad.

Nyhetsbild

KAJ har spelat in nya låtar – nu är det klart när första singeln släpps

Det blir ett händelserikt år för humorgruppen KAJ. "Allt börjar nog falla på plats" säger trion inför både album och turné.

Nyhetsbild

Charlotta fixar festival i fähuset hemma i Lepplax

PEDERSÖRE De senaste tre åren har Charlotta Kerbs hållit en sommarkonsert på sin gård hemma i Lepplax, Pedersöre. Nu växer den till en endagsfestival med artistbesök från USA, Indien och Grekland.

Nyhetsbild

Kulturfonden delar ut 26,5 miljoner euro – de som blev utan pengar kan boka fondsamtal

Det är många som gläds över Kulturfondens besked, men ungefär hälften av dem som ansökt om pengar fick negativt besked. För första gången finns möjlighet att boka personliga responssamtal med fondens ombudsmän.

Nyhetsbild

De här österbottningarna får arbetsstipendium – "Stenhård konkurrens"

Allt fler vill ha ett arbetsstipendium. Denna gång är det bara tre personer som får tvååriga stipendier.

Nyhetsbild

LISTA: De här får Kulturfondens stipendier

Här listar vi privatpersoner, arbetsgrupper och doktorander som får motta Kulturfondens stipendier.

Nyhetsbild

LISTA: 45 kultursatsningar fick bidrag från Kultur Österbotten

Österbotten Pride 2024, program för barn och unga på Jakobs dagar och en festival på Lappfjärds folkhögskola, allt det här och mer stöder Kultur Österbotten.

Nyhetsbild

LISTA: Österbottens förbund delade ut kulturbidrag

"Vi 3 på dockteater", "Österbotten dansar" och "Vasa Littfest" var bara några av de projekt som beviljades bidrag från Österbottens förbund. Här är hela listan.

Nyhetsbild

VIDEO: Fanny leder en av Jakobstads största körer – och nu ger hon ut sin första singel

JAKOBSTAD Vi är vana vid att se henne leda Jacob Gospel. Nu på fredag ger Fanny Sjölind ut sin första singel. – Det är såklart spännande.

Nyhetsbild

I Österbotten skapas mycket musik för den asiatiska marknaden – nu får du höra hur den låter

JAKOBSTAD Ichiban är japanska för "nummer ett" och även samlingsnamnet på lördagens händelser i Campus Allegro. Kvällstid uppmärksammas den österbottniska musikexporten till Asien med konsert och mat. Före det blir det workshops i teckning och dans.

Nyhetsbild

Melodifestivalen-vinnarna kommer till Vasa – "Det var en chansning"

Glödheta Marcus & Martinus segrade i Melodifestivalen i lördags. Nu är det klart att duon gör en festivalspelning i Vasa.

Nyhetsbild

Anders Bagge sa alltid nej tills han träffade Thomas Enroth – nu kommer han till Jakobstad för ett känslosamt gig

JAKOBSTAD Vilken fin kille, tänkte Anders Bagge när han satt med Thomas Enroth i en bil på väg från flygplatsen, en färd som ledde till att de började smida planer inför det som händer i Jakobstad om knappa två veckor.

Nyhetsbild

Anna-Maria Helsing har jobbat med Polarprisvinnaren: "Han är en av de stora"

Anna-Maria Helsing, som jobbat tillsammans med Polarprisvinnaren Esa-Pekka Salonen, är inte överraskad att den finländske kompositören och tonsättaren får pris.

Nyhetsbild

Finländsk dirigent får Polarpriset

En har pekat ut en ny riktning för den klassiska musiken och en har revolutionerat discomusiken. Nu får dirigenten Esa-Pekka Salonen och Chic-grundaren Nile Rodgers Polarpriset.

Sångare bakom hitten "All by myself" död

Artisten och låtskrivaren Eric Carmen har avlidit vid en ålder av 74 år.

Nyhetsbild

Hanna och Katja var rädda till en början, men inte nu längre – om museet kan ta deras konst på allvar vågar de också göra det

KARLEBY Hanna Viitala satt på huk över mandalan hon precis målat, i samma ställning som hon önskar att hon fått lov att föda sina tvillingbarn, och efter det började hennes gravida kvinnor födas.

Nyhetsbild

Recension: Susanne hittade sin make död – skriver om det i sin senaste bok

RECENSION Susanne Ringell romantiserar inte sitt äktenskap med Anders Larsson i sin senaste bok, inte heller skyler hon över djupet i sin sorg efter honom och vad den drev henne till.

Nyhetsbild

Här smyger björnen kring gömslet och försöker hitta Daniel Björkskog

Niklas Heselius och Daniel Björkskog utbildar sig till naturfotografer. Ibland blir den enas objekt rädd för kamerautrustningen, medan den andras kommer allt för nära.

Nyhetsbild

Ställ klockan – här är stora Oscarsguiden

Ska segertåget för "Oppenheimer" även dra fram två svenskar till varsin Oscar? Här är snackisarna inför Oscarsgalan natten till måndag.

Nyhetsbild

Recension: Dagisbarnen Jona, Linnea och Ebba är tillbaka – den här gången rymmer de från dagis

RECENSION Samarbetet mellan Malin Klingenberg och Maria Sann har resulterat i ännu en finurlig bok där vi får se världen ur barns perspektiv.

Nyhetsbild

Du kanske har sett svanen på Youtube – nu hänger en bild på den i Bennäs

PEDERSÖRE Tur och tålamod är två av naturfotografens bästa vänner. Det säger Jan Björk, som hade god hjälp av dem då han fångade svanen som vi kunnat se på youtube – och nu kan se på Galleri Bruno.

Nyhetsbild

Rebecca svarar på fem frågor om Eva – på lördag uppträder hon i Jakobstad

JAKOBSTAD När Rebecca Varhama återvänder till sin gamla studiestad på lördag kväll är det för att hylla en amerikansk sångerska som bara blev 33 år.

Nyhetsbild

Nina Mya är ingen boss lady längre – men vi kvinnor behöver också ha "balls"

KARLEBY Kärlek, uppbrott och hjärtesorg, Nina Mya skriver låtar om sådant hon själv eller människor omkring henne varit med om – och framför dem med mer känsla sedan hon släppt tanken på att vara en boss lady.

Nyhetsbild

Hugo arbetar i musikbranschen: "Jag har ingen mobiltelefon och jag går aldrig in på sociala medier"

KARLEBY Meditationen ger en fin balans till allt resande och alla människomöten i Hugo Ticciatis liv, men framför allt älskar han att musicera. På fredag kväll leder han – och spelar på – en konsert i Karleby.

Nyhetsbild

Recension: Det är inte synd om Ulrika Hansson

RECENSION Ulrika Hansson imponerar med sin nya roman som handlar om en stark ung flicka i Terjärv 1915.

Nyhetsbild

På lördag kan Liamoo vinna Mello – senare i vår kommer han till Jakobstad

Det går hett till när Liamoo uppträder i Melodifestivalen, slår upp eld ur golvet och från en pelare på scenen. Under lördagens final hoppas han kunna hålla elden i sin hand, som han håller sin dröm om mer.

Nyhetsbild

Barnfavoriterna Babblarna ut på turné – kommer till Jakobstad

Babblarna har roat och charmat otaliga barn de senaste årtiondena. När det färgglada gänget gör en musikalturné så finns Österbotten-besök på schemat.

Nyhetsbild

Don't Stop Believin' – Journey spelar i Finland i sommar

Journey: Freedom Tour kommer till Helsingfors i juni.

Nyhetsbild

Emma-Sofia Hautala har huvudroll i pjäs om missbruk: "En av de tuffaste roller jag spelat"

Stora känslor och en djupdykning ner i drogmissbrukets värld. Det är vad pjäsen "Nollaneljäviisi" vid Vasa stadsteater bjuder på enligt huvudrollsinnehavaren Emma-Sofia Hautala.

Nyhetsbild

"Första mordet som undersöks är blodigt" – bröder från Jakobstad fick pris i deckartävling

JAKOBSTAD Ett blodigt mord inleder deckaren som Janne och Johnny Ramstedt tog hem andra pris med i Schildts & Söderströms deckartävling. I höst ges boken ut – också i fysiskt format.

Nyhetsbild

Guns Rosor spelar för finskspråkig publik i ny turné

Bandet inviger turnén "Puss och Kram – Kustens Rytmer" i Harjavalta den 2 mars. Turnén är till för att öka synligheten för finlandssvenska band i finskspråkiga orter.

Nyhetsbild

Ny ledare för barnmusikläger i Nykarleby – själv spelar hon melodic doom metal

Hon spelade klassiskt piano i femton år, sedan åkte hon på turné med Children of Bodom. Idag spelar Erna Westerlund melodic doom metal och leder Miniwegeliuslägret i Nykarleby.

Nyhetsbild

Bokmässan inbjuder till samtal om vad vi får och inte får skriva om

KARLEBY Hur digitala plattformar och sociala medier prövat och förändrat vår syn på yttrandefrihet tas upp i ett samtal som förs inför publik under bokmässan i Karleby.

Nyhetsbild

Bigday avslöjar fem nya artister

Nu avslöjar Bigday-arrangörerna ytterligare artister som kommer att uppträda i Vasa i sommar.

Nyhetsbild

Jennie från Esse blir stjärna på "Moulin Rouge" – "Ikonisk och utmanande"

PEDERSÖRE När en populär musikal som utspelar sig på en nattklubb och bordell sätts upp i Helsingfors är det Jennie Storbacka från Esse som spelar huvudrollen.

Nyhetsbild

Matthew Perrys sociala medier kapade

Stiftelsen till minne av den döde skådespelaren Matthew Perry har fått sitt konto på sociala medier-plattformen X kapat av hackare.

Nyhetsbild

Swift slår rekord igen – gick om Beatles

I sammanlagt 384 veckor har Taylor Swifts olika album legat topp tio på prestigefyllda Billboard 200, listan över de mest populära skivorna i USA just nu.

Nyhetsbild

"Diddy" anklagas för övergrepp igen

Sean "Diddy" Combs anklagas för att ha begått sexuella övergrepp och trakasserier mot en av producenterna på hans senaste album, rapporterar NBC News.

Nyhetsbild

Musikern Georg Riedel är död – tonsatte Astrid Lindgrens filmer

Han var en del av de flestas barndom och med "Idas sommarvisa" blev han barnens kompositör. Tonsättaren och jazzmusikern Georg Riedel är död, 90 år gammal.

Nyhetsbild

Över 300 000 har sett "Stormskärs Maja" – branschfolk vågade inte tro på succé

"Stormskärs Maja" är den mest sedda inhemska filmen på 2020-talet.

Nyhetsbild

Lina vill inte vara tyst – "Det är sådan jag är"

JAKOBSTAD För berättaren och vispoeten Lina Teir är det viktigt att vi ser världen som den är, utan att blunda för någons lidande, men också kan föreställa oss en bättre värld och arbeta för att göra den verklig.

Nyhetsbild

Politiker i Yles förvaltningsråd kräver att Israel stängs av från ESC

Li Andersson, Maria Ohisalo och Elisa Gebhard kräver att Yle tar ställning mot Israels medverkan i ESC.

Nyhetsbild

Eva-Stina Byggmästar nominerad till stort pris

En både "överdådig och dödstrotsande" diktsamling, så beskrivs Eva-Stina Byggmästars senaste bok. Nu är hon nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.