Kultur

Nyhetsbild

Recension: Om nakna intervjuobjekt och faran med att intervjua din största idol – så här underhållande var storyn bakom storyn

RECENSION Kan det här vara underhållande för någon som inte jobbar inom media? Med den tanken bänkar jag mig i Schaumansalen på torsdag kväll för att se Svenska Yles föreställning "Storyn bakom storyn".

Nyhetsbild

Rena cirkusen när Jugend bjuder in till ny middagsshow i höst – "Det blir mer humor än ifjol"

JAKOBSTAD En middagsshow med cirkustema och musik och humor som byggstenar har snart premiär i Jugendsalen i Jakobstad. För tredje året bjuder Jugend Kultur in till en kväll med kombinerad mat och underhållning.

Nyhetsbild

Stort intresse för ståuppkomik till maten – extra föreställning med svenska komiker i Vasa

Det är många som vill se och höra Magnus Betnér, Henrik Hjelt och Alfred Backas show i Vasa. Därför blir det en extra föreställning, men i klubbformat.

Nyhetsbild

Axel Åhmans debutroman är tillägnad alla som brinner – "Det är absolut ingen självbiografi"

Vasabon Axel Åhman är aktuell med sin debutroman "Eldsjäl", en berättelse som kretsar kring eldsjälar och en förening i en liten by i Österbotten. Frågan är om man kan brinna för mycket?

Nyhetsbild

Biljetterna sålde slut till firandet av den unga nationens konstnärer – musik av Larsmobo med på programmet

KARLEBY Nu på fredag kväll ordnas den första i en serie konserter där kammarorkestern söker den egentliga själen i Karlebys offentliga byggnader. Biljetterna till den sålde slut.

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Helt rätt att Alfred Backa belönas – men var är alla andra potentiella pristagare?

Alfred Backa går i Leif Sjöströms satiriska fotspår, så det är logiskt att han prisas. "Förhoppningsvis dröjer det inte tio år tills nästa Leif Sjöström-pristagare identifierats" skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Första albumet förändrade Danis liv – "Jag blev musiker på heltid tack vare det"

JAKOBSTAD/KARLEBY För irländska Dani Larkin känns det märkligt att nu kunna ställa sig upp inför människor i en annan del av världen och framföra sånger hon skrev hemma i sovrummet under pandemin.

Nyhetsbild

Skogen står i brand och det gör dansaren också – konst om klimatförändringar i Karleby

KARLEBY Hannu Karjalainen har både filmat naturvårdsbränning och dansare när han skapat de verk på temat klimatförändringar som nu visas i Karleby.

Nyhetsbild

Recension: Mikaela kör med gummistövlar i stället för klackskor – fortsätter i reviret hon stakade ut innan millennieskiftet

RECENSION Mikaela Strömbergs "Rågången" är en robust historia, gummistövlar i stället för klackskor, så att säga. En man hittas död i skogen, men det är ingen detektivroman.

Nyhetsbild

Spelningar ställs in i Karleby och Jakobstad – men andra artister kommer i stället

KARLEBY/JAKOBSTAD Solju kan inte som planerat göra Dani Larkin sällskap i Kulturgaraget och på Brankis den här veckan. Men en ny duo har redan bokats.

Nyhetsbild

Musikern Roger Whittaker död

Musikern Roger Whittaker har avlidit, 87 år gammal. Den brittiske sångaren dog förra veckan på ett sjukhus i Frankrike, bekräftar hans familj.

Nyhetsbild

Jessica: "Jag är ett stort fan och vågade fråga" – Maria Turtschaninoff skrev låttext till La Riippa Groups skiva

KARLEBY På torsdag släpper La Riippa Group en ny skiva. Vokalisten Jessica Riippa berättar hur det kommer sig att prisbelönta fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff skrev texten till en av låtarna på den.

Nyhetsbild

Prisvärt

PERSPEKTIV "När Gösta Ågren fick Finlandiapriset 1988 råkade bokhandlaren i Nykarleby, Berit Thors, se tevebilen susa längs Bankgatan mot Lippjärv."

Nyhetsbild

RECENSION: Starka känslor och magisk musik på Wasa Teater – "Publiken tumlar ut i foajén med ståpäls"

Förhoppningen om att sätta Österbotten på musikalkartan känns närmare än någonsin, skriver Åsa Tast i sin recension av "Vänd om min längtan" på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Recension: Det finns både hopp och humor i Petras bok om Julia, 11 år, vars lillasyster drabbas av cancer

RECENSION När ett barn insjuknar förändras livet även för syskon. Om detta har Petra Lillsund Bothéus skrivit en bok för barn i bokslukaråldern – utgående från erfarenheter i sin egen familj.

Nyhetsbild

Dessa kan få Österbottniska litteraturpriset

Musikalversionen av Ann-Luise Bertells roman "Vänd om min längtan" är högaktuell, men på nomineringslistan till det Österbottniska litteraturpriset finns en annan Bertell-roman.

Nyhetsbild

Sanna från Malmö har känd musikerpappa från Kronoby och ska spela garagerock i Karleby – "Känns jättekul"

På lördag kväll spelar The OhNos på West Coast Billiard i Karleby. De är på sin första Finlandsturné och för Sanna Rönngård som har rötter i Kronoby känns det speciellt.

Nyhetsbild

Karin Erlandssons "Nattexpressen" blir musikal i Jakobstad

JAKOBSTAD Nykarlebyförfattaren Karin Erlandssons adventsbok "Nattexpressen" blir musikal. Detta i ett samarbete mellan Musikalakademien vid Strömbäcks folkhögskola i Umeå och utbildningarna i musik, musikpedagogik och scenkonstpedagogik vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

Nyhetsbild

Recension: I Jakobstad är 45-åringen ensam i sitt helvete – ingen kan hjälpa henne på distans

RECENSION De tre kvinnorna i "Tre rum" får mig att tänka på en amerikansk utrikesminister och vad titeln på pjäsen hade varit om den varit en självhjälpsbok.

Nyhetsbild

Skivsläpp på Station 23 och klubbkväll i Kulturgaraget under nästa veckas festival – "Det är en stor satsning"

KARLEBY/JAKOBSTAD För Jessica Riippa var det viktigt att också årets Ostrobothnia Folk Fest skulle äga rum i både Karleby och Jakobstad. Det är en festival som bjuder på mer än musik.

Nyhetsbild

Jasmine, 28 år: "Jag är psykolog dagtid och konstnär om kvällarna och veckosluten"

KARLEBY Det gäller att passa på för den som vill se Jasmine Bromans allra första utställning. Den visas på Jungsborg i hennes hemstad Karleby under två timmar nu på söndag.

Nyhetsbild

Nedergård, naket och "nepo" på österbottniskt fattigmansvis – Wasa teaters spelår i tio punkter

Det är premiärtider på Wasa teater, och på lördag har storsatsningen "Vänd om min längtan" urpremiär. Patrik Back nynnar "I could have my Gucci on" och reflekterar kring teaterns spelår.

Nyhetsbild

Recension: Peter tänjer gränser och utmanar – den märkliga ugglan vittnar om att det är något lurt på gång

RECENSION I sin senaste diktsamling tar Peter Mickwitz med sig sina läsare på en helvetesvandring rakt in i en depression.

Nyhetsbild

Snart tas vi tillbaka till en småstad på 1980-talet – Teater Jacob hedrar Wawa Stürmer

JAKOBSTAD Första söndagen i september kickade Teater Jacob igång repetitionerna av en pjäs som visar hur annorlunda det var på 1980-talet – och ändå inte. Den skrevs av Wava Stürmer som föreningen på det här sättet vill hedra.

Nyhetsbild

Bokmässan i Karleby flyttas till april – namnen på två av författarna som medverkar har offentliggjorts

KARLEBY Det blir ingen bokmässa i Karleby i november. Efter två år har arrangörerna flyttat fram mässan till vad man hoppas ska bli en bättre tidpunkt för både förlag, författare och besökare.

Nyhetsbild

Recension: Skådespelarna jobbar hårt och högljutt – för att väcka liv i något från 1970-talet

RECENSION Stackars skådespelare, som måste bära Dario Fos dammiga pjäs på sina axlar. Det blir ett styrkeprov för dem, scenografen och ljussättaren.

Nyhetsbild

Recension: Sprit, sex och annat rått tar utrymme – lovande debut av Sara Nyman

RECENSION Sara Nyman debuterar med "Viltvård". I poesin skildras tillvarons brister och längtan efter gemenskap oförskönat och genomskådande. Hon har hittat en lovande frihet i språket.

Nyhetsbild

Skådespelaren Maria Salomaa fick ett ovanligt erbjudande – nu befinner hon sig i Jakobstad

JAKOBSTAD En kvinnas liv, samtidigt gestaltat av tre skådespelare i tre olika åldrar och länder. Det väntar den publik som söker sig till Schaumansalen för att ta del av föreställningen "Tre rum".

Nyhetsbild

Recension: Sven-Erik får mig att vilja ge mig in i en diskussion om vilken som är den bästa biljaktscenen

RECENSION Vilken är den bästa biljaktscenen jag sett på film? Det är frågan jag grunnar på när jag läst Sven-Erik Klinkmanns senaste bok. Och hur han kan påstå att ingen slagit en som är över 50 år gammal.

Nyhetsbild

"Vi håller tyst om våra problem", säger Tia om finländare – hennes film visar hur det är att fira jul med en alkoholist

KARLEBY Tia Kouvo spelade in sin första långfilm i huset där hennes mormor och morfar bodde efter att ha flyttat från Jakobstad. Den har premiär i november, men förhandsvisas nu på Karleby filmfest.

Nyhetsbild

Springsteen sjuk – ställer in spelningar

Bruce Springsteen ställer in sina resterande konserter i USA i september på inrådan av läkare.

Nyhetsbild

LISTA: Här är filmerna som du kan se under skräcknatten på biografen

KARLEBY Under natten mellan fredag och lördag visas skräckfilmer på Bio Rex som en del av programmet under Karleby Filmfest. Allting börjar med splitternya "The Nun 2".

Nyhetsbild

Recension: Mazzarella skriver om tro i en tid när det uppfattas som pinsamt att sticka ut som kristen

RECENSION Merete Mazzarella skriver i sin senaste bok om tro i en omvärld präglad av ateism och finlandssvenska intellektuella kretsar, där det uppfattas som pinsamt att sticka ut som kristen.

Nyhetsbild

"Tre rum" flyttades från Karleby till Jakobstad – den nya tekniken ger nya möjligheter

JAKOBSTAD Hybridföreställningen "Tre rum" närmar sig premiär. Men inte på Karleby stadsteater, som planerat, utan i Schaumansalen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Filmen om olyckan i Lappo lockade publiken till biograferna – över 20 000 besökare på premiärhelgen

I helgen hade den inhemska storfilmen om katastrofen i Lappo premiär. Och många ville se den, meddelar Finnkino.

Nyhetsbild

En kväll att minnas – barn och unga trängs framför scenen när Smurdhy greppar mikrofonen

KARLEBY Det uppstod både allsång och trängsel framför Segelscenen när Smurdhy intog den på fredag kväll. Under ett lyckat evenemang som visade på bredden i stadens musikliv.

Nyhetsbild

Musikalen "Vänd om min längtan" har snart premiär – "En lokal upplevelse i världsklass"

Den omtyckta romanen "Vänd om min längtan" av Ann-Luise Bertell kan nu ses i en ny tappning på Wasa Teater. – Ord och musik går verkligen hand i hand i denna tappning, säger regissören Erik-André Hvidsten.

Nyhetsbild

Kevin Holmström, 29, spelar revy utan KAJ – "Nu är det upp till bevis"

I höst kommer Kevin Holmström att stå på Svenska Teaterns scen i Helsingfors. I revyn "Fina pipor" hoppas han både kunna underhålla publiken och utvecklas som skådespelare.

Nyhetsbild

Lina Bonde: Queera rum eller regnbågshyllor

PERSPEKTIV "Biblioteken har möjlighet att bidra till att öppna gömda queera rum för besökarna, för läsarna."

Nyhetsbild

Svenska kökstrion Solala bjuder på en spännande musikupplevelse – "Man bör se oss live för att förstå vilka vi är som musiker"

I helgen får österbottningar åter chansen att se bandet Solala. Trion som började musicera hemma i köket är nu ute på turné. – Nuförtiden har vi högre ambitioner och mer finess, säger medlemmen Jens Lindvall.

Nyhetsbild

Från Österbotten till drömfabriken Hollywood och tillbaka – "In transit" är opera med oroliga undertoner

Ann-Christin Högnabba har förtjänstfullt lyckats få tag i själva kärnan i berättelsen, skriver Åsa Gustavsson Dalkarl om scenversionen av Hannele Mikaela Taivassalos roman "In transit".

Nyhetsbild

Recension: Från "Skiten" till "Den naturliga komedin" – Ulla håller stilen

RECENSION Björklövet Björk möter svampen Candy under Ulla Donners grafiska road trip, som följer Dante i spåren.

Nyhetsbild

Stina, 56, öppnar dörrarna till ett annorlunda rum i Jakobstad – vill slå ett slag för det ordlösa skapandet

JAKOBSTAD Den som är nyfiken på hur det ser ut i konstnären och bildkonstterapeuten Stina Sandströms kombinerade arbetsrum och mottagningsrum i Jakobstad är välkommen att titta in under Konstrundan.

Nyhetsbild

Recension: Detektiven Bitte sorterar igenom Jörns hemligheter – då blir "alla dessa kvinnor" plötsligt synliga

RECENSION Läsningen av Jörn Donners e-post avslöjade en halvsekellång kärlek för hustrun Bitte Westerlund. Nu delar hon med sig av vad hon fick reda på efter hans död.

Nyhetsbild

Författaren Solveig Rabb har avlidit

Solveig Rabb, uppvuxen i Korsholm och mångårig Petalax-bo, är död. En historisk romansvit – med utgångspunkt i Österbotten – blev hennes litterära genombrott.

Nyhetsbild

RECENSION: "Enligt order bestod plutonen endast av ogifta män" – berättelsen om sexton timmar som skakade Bengtskär

RECENSION Patrik Berghäll fångar nu ett dramatiskt slag 1941 i romanform. Det blir en historielektion som fungerar.

Nyhetsbild

Matteus Blad, 36, turnerar i Finland med sin gripande tolkning av Bellman – "Som en käftsmäll"

Bellman är inte bara en gubbe som levde på 1700-talet. Med hjälp av sångaren och skådespelaren Matteus Blad får skaldens texter och melodier nu nytt liv. I Kristinestad uppträder han torsdag den 7, i Vasa på fredag 8 september.

Nyhetsbild

Vasahistorien upprepade sig – Hov1 ställde in spelning, sedan kom festvideo

Den svenska stjärngruppen Hov1 ställde in sommarens Vasabesök med kort varsel. I helgen ställde Hov1 in ytterligare en spelning, men några timmar senare spreds en video där gruppen i stället uppträdde på en privat fest.

Nyhetsbild

"Viltvård" är ett virrvarr av känslor – Bergöbördiga Sara Nyman, 41, debuterar med en diktsamling som berör

Sex, skam och rock'n'roll. Sara Nyman tar dig på en rundtur där nostalgin möter den krassa verkligheten. – I mina dikter finns ett stråk av allt det man inte kan kontrollera.

Nyhetsbild

Recension: Sångerskan som flyttade från stan och gjorde karriär är ett proffs ut i fingerspetsarna

RECENSION Jannika B gör intryck både när hon klättrar upp i tonerna och när hon kastar sig ner från scenen i evenemangsparken för att tacka sin publik för att den kommit.