Kultur

Nyhetsbild

LISTA: Pojkar lever farligt i skolan – åtminstone på bio

KARLEBY Skolpojkar och kvinnor som tar dem under sina vingar, på gott och ont, men också män som sviker dem hör till vad vi får se när filmklubben Kokkolan Cinema ordnar visningar på Bio Rex i höst.

Nyhetsbild

Drömmen om stora bilar och swimmingpooler blir musik – duon från Övermark gör lockande toner

"Jag var i behov av nya konstnärliga uttryck" säger sångerskan Erica Back om samarbetet med Rickard Eklund. Resultatet hörs i "Skinnprinsen", som skildrar pälsnäringen, på Oravais teater i sommar.

Nyhetsbild

"Thorsten Flinck är en ödmjuk och snäll person" – finlandssvensk trio ser fram emot att välkomna honom till Österbotten

Det är kärleken till en man och hans musik som förenar legendariske Thorsten Flinck och de tre finlandssvenska män som kommer att dela tre österbottniska scener med honom i sommar.

Nyhetsbild

Sanningen om Billy Bob kan komma fram på fredag – då spelar Philip Järvenpää Bluesexperience i Brankis

JAKOBSTAD De fyra medlemmarna i Philip Järvenpää Bluesexperience fick lägga band på sig när de gick in i studion i Jakobstad för att spela in sitt första album. Varje gång de träffats för att öva hade de nämligen börjat skriva nya låtar.

Nyhetsbild

Yvonne Granqvist: "Närmast ser jag fram emot Mäkkyläeffekten"

RECENSION Julia Mäkkylä är tillbaka med en ny bok. Innanför omslaget som pryds av en bakdel i ljus trosa finns en bukett löst bundna men väl sammanhållna noveller.

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Artist ställer in turné – Bigday har redan ersättare

Avbokningen påverkar Vasafestivalen Bigday summer festival.

Nyhetsbild

Trump hotar stämma svensk regissör: "Skräp"

Ali Abbasis film om Donald Trump hyllas i Cannes. Men presidentaspiranten är inte nöjd och hotar att stämma den svenskiranske regissören.

Nyhetsbild

"Vissa saker för barn känns både massproducerat och själlöst" – syskonen Forsblom skapade barnbok

Olika musikprojekt har alltid förenat syskonen David och Lina Forsblom. Nu har de lagt musiken åt sidan och producerat den lättlästa barnboken "Pärla, Farfar och Enok".

Nyhetsbild

Jessica Poikkijoki: Den som inte var nyfiken på fjärilar innan lär bli det

RECENSION När jag snubblat in över påståendet att skönhet är en supermakt – oväntat i en bok som riktar sig till barn – rycks jag snabbt med i den fängslande och, ja, vackra berättelsen om fjärilar som utmärkt sig runtom i världen.

Nyhetsbild

Eva-Maria Björk: "Vi ger oss Taylor, du ÄR universums drottning och vi blott dina dansande undersåtar"

Jag är en medelålders kvinna och jag har dansat, sjungit och skrikit som en galning i tre timmar den här fredagskvällen. "It's me. Hi. I'm the problem it's me".

Nyhetsbild

Eva-Lotts systerson tog sitt liv – "Jag ska fira hans femtioårsdag, som skulle ha varit nu i sommar"

KRONOBY Tre månader innan Kim Högnabba tog sitt liv gav han sin moster några texter som han skrivit. – Jag kunde inte ta till mig dem då, säger Eva-Lott Björklund, men efteråt har hon tonsatt dem.

Nyhetsbild

BILDER: Kulturfondens vårfest inspirerade många besökare – "Vi hoppas det blir en tradition"

På fredag kväll ordnades Kulturfondens vårfest i Vasa. Festplatsen var lokstallet på Wärtsiläområdet.

Nyhetsbild

Årets mest sedda nordiska film imponerar – "Stormskärs Maja är Nordens drottning"

Den inhemska filmen "Stormskärs Maja" fortsätter att göra intryck. Nu har den setts av närmare en halv miljon biobesökare.

Nyhetsbild

LISTA: Stadsteatern ger utrymme på scenen för både den som hyllats av och den som tvingats fly nazister

KARLEBY En judisk sångerska som i stället för att göra sin debut tvingades fly nazismen till USA och en svensk skådespelerska och sångerska som blev Nazitysklands mest älskade filmstjärna, vi träffar dem båda på Karleby stadsteater i höst.

Nyhetsbild

"Jag trodde min tid som pristagare var förbi" – Alfred Backa och Skolmusik får språkpris

Årets Hugo Bergroth-pris på 5 000 euro går till mångsysslaren Alfred Backa. Evenemanget Skolmusik får priset Språksporren.

Nyhetsbild

Legendarisk svensk schlagertrio till Larsmo och Malax i sommar

När bröderna Herrey gör sin comeback i sommar har de inte glömt bort att skriva in Österbotten i sin spelplan. Här kommer de att dela scenen med en populär finlandssvensk sångare.

Nyhetsbild

Det här är en film till alla kreativa ungdomar som kämpar med sin hälsa – "Du blir inte mer kreativ när du är sjuk"

För 60 år sedan gjorde en 16-åring tre stora väggmålningar i pumphuset på Söderfjärden. Nu ska Ursula Sepponens kortfilm om Eivor Holm visas på festivaler och i tv.

Nyhetsbild

Band med förkärlek för morbiditet, sex och det övernaturliga bokat till Karleby vinfest

KARLEBY De har enligt egen utsago en förkärlek för morbiditet, glamour, sex och det övernaturliga. Nu står det klart att bandet har bokats till Karleby vinfest.

Nyhetsbild

Nobelpristagaren Alice Munro död: "Unik röst"

Den kanadensiska författaren och Nobelpristagaren Alice Munro har avlidit, bekräftar familjen för tidningen The Globe and Mail.– Jag skulle säga att det är en av det senaste halvseklets största författare som går bort, säger Jesper Bengtsson, förlagschef på Atlas.

Nyhetsbild

Legendarerna samlas i Cannes – filmfestivalen börjar i dag

Årets Cannes-festival blir legendarernas evenemang. Faye Dunaway, George Lucas, Meryl Streep, Catherine Deneuve, Francis Ford Coppola – alla är de på ett eller annat sätt närvarande. Några tävlar, medan andra ska hyllas för sin filmiska livsgärning.

Nyhetsbild

Markus får det stora priset – pirrar fortfarande i magen när han får nya uppdrag

Han överskrider konstgränserna, uppmuntrar andra att lita på sig själva och låta musiken bära och är omtyckt av kollegor i branschen. Därför får kompositören Markus Fagerudd Svenska kulturfondens stora pris.

Nyhetsbild

Simon i Jakobstad blir prisad för sitt arbete – "Överraskad"

JAKOBSTAD Han är en brobyggare med stor integritet och en klar förvissning om konstens möjligheter att påverka samhället. Därför får Simon Gripenberg Österbottens svenska kulturfonds pris.

Nyhetsbild

De klipper till klänningar och rullar ut en catwalk – "Det känns viktigt att göra det här"

JAKOBSTAD De kommer att vara blodiga innan föreställningen är över. Deras klänningar kommer att vara sönderslitna. – De har varit modiga, säger läraren Ida-Maria Rak om förstaårsstuderandena som sätter upp "Spår av Antigone".

Nyhetsbild

Fantasy-musikal i Jakobstad nästa vår – om ungdomarna som vill vara med hittas

JAKOBSTAD Elsa Djupsjöbacka var 14 år när hon började skriva det som kommer att bli musikalen "Sofie & Caspian". Nu söker Wava-instiutet barn och unga som vill vara med om att sätta upp den.

Nyhetsbild

Windows95man avfyrar finalens mest vrickade show – här är låtarna som tävlar om Eurovision-segern

Blir finalen en duell mellan förhandsfavoriten Kroatien och omstridda utmanaren Israel? Och vad kan nakenbyxan från Finland uträtta? Patrik Back bedömer finallåtarna.

Nyhetsbild

"Lycklig och riktigt rörd" – Cornelia är en av artisterna på höstens stora gala i Jakobstad

JAKOBSTAD Cornelia Björk blev både glad och rörd när hon fick frågan om hon ville vara en av artisterna på Project Livs 10-årsjubileumsgala. – Tänk, att jag får göra något sådant här.

Nyhetsbild

Israel till Eurovision-final efter burop och jubel – dessa gör Windows95man sällskap i finalen

Eurovision-tittarna röstade Israels bidrag "Hurricane" till final. Det hördes både jubel och burop under Eden Golans framträdande.

Nyhetsbild

Andra semifinalen är i gång – protester väntade inför Israels bidrag

En cover på Loreens "Tattoo" – inifrån ett solarium. Det bjuder Petra Mede och Malin Åkerman på i inledningen av Eurovisions andra semifinal.

Nyhetsbild

Yvonne Granqvist: Boken bär Metha Skogs signum från början till slut

RECENSION Form och innehåll harmonierar i Metha Skogs tionde diktsamling, "Ombord på obebodda vatten". I fokus är språket, nutid, dåtid och vattnet som förenar.

Nyhetsbild

Polisen tog till pepparsprej – över 10 000 demonstrerade i Malmö

Nio personer har omhändertagits och en gripits i samband med den propalestinska demonstrationen i Malmö, skriver Dagens Nyheter.

Nyhetsbild

Tiotusentals väntas demonstrera i Malmö inför kvällens ESC-semifinal

Tiotusentals demonstranter väntas inta Malmös gator under dagen. – Det kommer att synas mycket poliser på stan, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

Nyhetsbild

Nu gör Israel entré i Eurovisionen – laddad stämning när andra semifinalen avgörs

Eden Golan, från Israel, har miljontals blickar riktade mot sig ikväll. Samtidigt som säkerhetspådraget är massivt i Malmö så ska tittarna välja tio finalister. Patrik Back bedömer låtarna i den andra ESC-semifinalen.

Nyhetsbild

Upprop: Punkare, metalhead, rockabilly – eller kanske emo?

Vi söker personer som vill dela med sig av berättelser om då musiken var en stor del av deras identitet. Eller kanske är den fortfarande det?

Nyhetsbild

Daniel firar Eurovision trots att stämningen är dämpad, Heidi bojkottar tävlingen – så här säger österbottningar i Malmö

Daniel Fagerholm njuter för fullt av Eurovisionsyran i Malmö. Heidi Hakala tänker däremot bojkotta tävlingen i år av politiska skäl.

Nyhetsbild

Journalist på Yle säger upp sig i protest mot ESC – "Normalisera inte händelserna i Gaza"

Musikjournalisten Miikka Koivisto har sagt upp sig i protest mot Yles medverkan i Eurovision Song Contest, rapporterar Yle.

Nyhetsbild

Två prinsar försöker köpa mys i Tanja Aumanens nya barnbok – "Absolut inga pekpinnar"

JAKOBSTAD Ikväll blir det bokrelease för "Prinsarna och luftslottet" på Malmska gården i Jakobstad, med ballonger, popcorn och rosa skumgodis.

Nyhetsbild

Finland är i Eurovision-final – Windows95man bjöd på sprakande nakenshow

Finland är i Eurovision-final igen. Windows95man, alltså dj:n Teemu Keisteri, charmade publiken med sina korta jeansshorts och 1990-talsosande dänga "No Rules!".

Nyhetsbild

Eric Saade bar palestinasjal under öppningen av ESC – SVT: "Tråkigt"

Eric Saade uppmärksammade Palestina i öppningsnumret i den första semifinalen i Eurovision Song Contest – genom att bära en palestinasjal kring handleden. "Tråkigt", säger SVT till TT.

Nyhetsbild

Nakenbyxan från Finland öppnar jeansägget – här är startfältet i ESC

"Cha Cha Cha" skanderade ESC-publiken ifjol. Nu ska Windows95man försöka upprepa succén – klädd i nakenbyxa och med "No Rules"-motto. I kvällens första semifinal tävlar femton bidrag om tio finalplatser. Patrik Back bedömer låtarna.

Nyhetsbild

"Det här är min samhällstjänst" – Hannele Mikaela Taivassalo fortsätter arbeta för litteraturen och demokratin

En guldkant, det är vad många politiker väljer att tala om konsten och kulturen som. Men Hannele Mikaela Taivassalo vet att de handlar om så mycket mer, de är vad som krävs om vi vill leva i en demokrati och en civiliserad kultur.

Nyhetsbild

Drake och Kendrick Lamar – därför bråkar de

De släpper låt efter låt där de häcklar varandra. Här är bakgrunden till fejden mellan två av världens största rapstjärnor.

Nyhetsbild

Louisa från Malmö sjunger på jiddisch – hoppas på en välkomnande publik i Österbotten

NYKARLEBY/KARLEBY Louisa Lyne är inte judinna, men hon har sjungit på jiddisch i över 10 år. När Eurovisionsveckan drar igång i hennes hemstad Malmö reser hon och hennes band till Finland.

Nyhetsbild

Säregna stjärnorna från Solf och Tölby briljerar i Sverige – bedrövligt om ett besök i Österbotten uteblir

RECENSION Detta är konstnärlig österbottnisk "kufiskhet" av finaste sort, skriver Patrik Back om Iiris Viljanens och Stina Ekblads föreställning efter premiären i Umeå.

Nyhetsbild

Sätter punkt för serien efter fyra års väntan – med internationellt framgångsrika sångare

KARLEBY Solister i toppklass och en kör som har sjungit hem två Grammy-priser gästar Campushallen när Beethoven-serien avslutas efter många års väntan.

Nyhetsbild

Efterfrågad film visas i lokal som stått tom i Jakobstads centrum – "Kändes lämpligt att visa den igen just här"

JAKOBSTAD Dansfilmen som 10-åriga Ester Dimakatso Nilsson har huvudrollen i visas nu under två veckors tid i det som länge var ett apotek på Storgatan i Jakobstad. – Väldigt många har hört av sig om den, säger Carina Ahlskog.

Nyhetsbild

Palestinaflaggan förbjuds i Eurovision-arenan

Arrangören av Eurovision, EBU, förbjuder palestinska flaggor och skyltar med politiska budskap eller symboler inne i arenan i Malmö under tävlingen, skriver Göteborgs-Posten.

Nyhetsbild

"Suomi Barbie" träffade Ken i mataffären – fotoutställning ger ikonen nytt ansikte

Fotograferna Aja Lund och Daria Gatska har utforskat vem Barbie skulle vara om hon var en medelålders finländsk kvinna. Resultatet kan ses på utställningen "Suomi Barbie".

Nyhetsbild

Populär svensk artist gör Tomas Ledin sällskap i Jakobstad

JAKOBSTAD En till svensk artist är spikad för konserthelgen 16-17 augusti i Jakobstad. Artisten slog igenom för en bredare publik i "Så mycket bättre".

Nyhetsbild

Recension: Ångesten är en parasit för själen

RECENSION Catariina Salos romandebut handlar om kylan inuti själen, i sinnet och världen utanför.

Nyhetsbild

LISTA: De här artisterna uppträder i Österbotten i sommar

Årets Mellovinnare kommer till Vasa, Markoolio ska till "Faggen" och Benjamin Ingrosso håller en av sommarens sista konserter i Jakobstad. De och många fler kan ni läsa om i listan nedan.