Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Nicklas från Karleby med i populärt tv-program

Efter årsskiftet återvänder serien "Putous" till tv-rutan. En nykomling i komikerstallet är Nicklas Pohjola från Karleby.

Nyhetsbild

Historien om unikt Tove Jansson-verk blir opera – "Det här projektet ligger rätt i tiden"

"Jag ger en eloge åt Östermarkborna som lyfter fram detta verk", säger regissören Jorma Uotinen om Tove Janssons unika målning. Det är ett namnstarkt gäng som satsar på att locka publik till Östermark.

Nyhetsbild

"Jätteintressant att uppleva hur orkestern samarbetar" – öppna genrep ger en uppskattad blick i kulisserna

Dirigenten och musikerna manar fram ytterligare nyanser inför kvällens konsert. Publiken på genrepet uppskattar en extra möjlighet att njuta av musiken men också att få följa med processen.

Nyhetsbild

Högläsning kan hjälpa föräldrar till läsglädje igen – "I år har vi märkt ett tydligt uppsving"

Högläsning kan gynna både barnens och föräldrarnas läslust. Maria Kronqvist-Berg och Anna Gripenberg tipsar om barnböcker som är givande också för vuxna.

Nyhetsbild

"Det här är naket, nära inpå och personligt" – Seesar XL bearbetade sin utmattning i ny låt och njöt av det

Joel Rönn bryr sig inte så mycket om vad folk tycker om hans nyaste låt. – Den här gången tänkte jag mer att det här är jag och det här har jag ingen kontroll över.

Nyhetsbild

Folkpopduon Vellamo ger ut retroinspirerad singel i dag – nästa skiva kommer i vår

Karlebyduon Vellamo släpper singeln "Savuna ilmaan". Det är 80-talsinspirerad folkpop med värme och svaj.

Nyhetsbild

Österbottnisk toppdirigent tar över taktpinnen i Vasa

Anna-Maria Helsing har valts till Vasa stadsorkesters chefsdirigent för åren 2025–2028. Helsing, som är uppvuxen i Munsala, efterträder Tomas Djupsjöbacka.

Nyhetsbild

Tomas Ledin till Jakobstad i augusti – hoppas samla 7000 personer i Skolparken

Tomas Ledin meddelade på torsdagen om sin kommande sommarturné och de två sista spelningarna blir i Finland; närmare bestämt i Ekenäs och i Jakobstad.

Nyhetsbild

Nominerad fem gånger – nu fick Sirpa Kähkönen Finlands största litteraturpris

Sirpa Kähkönen prisas för sin självbiografiska roman om den svåra relationen till mamman. Ted Forsström blev däremot utan pris.

Nyhetsbild

Jubël kommer till Jakobstad och Vasa med helt ny klubbshow – "Det känns mer på riktigt, mer levande och kul"

Emd-duon Jubël korsar Kvarken för två spelningar i Österbotten denna vecka. De ser fram emot en rolig och kanske överraskande show, men soundet är stabilt.

Nyhetsbild

Musikpris på 15 000 euro till professorn och pianisten Tomi Mäkelä

Svenska litteratursällskapet i Finland delar årligen ut Fredrik Pacius-priset till en person som främjar Finlands musikliv i Pacius anda. I år tillfaller priset på 15 000 euro professor Tomi Mäkelä.

Nyhetsbild

Markus Krunegård flyttar sina spelningar i Jakobstad – besöket blir bara en dag långt

Sångaren och låtskrivaren Markus Krunegårds utsålda spelningar på After Eight har fått ett nytt schema. I stället för två dagar i rad blir det två spelningar samma dag, den 14 december.

Nyhetsbild

Alfred Backa gör ny humorshow – tar sin populära satir till scenen

"Alfred Backa for President" är titeln på den österbottniska komikerns kommande humorshow. Han gör föreställningen i Vasa och Jakobstad.

Nyhetsbild

Slutsålt då två pianister möts i känslornas värld

Många vill beskåda då två medryckande pianister tar sig an delikata känslor. Konserten är slutsåld, därför säljer MÖK biljetter till genrepet.

Nyhetsbild

"Det inre barnet försvinner aldrig" – Petra ser på teatervärlden som den Alfons hon spelar ser på sin omgivning

Alfons Åberg kommer till Österbotten denna vecka. Han spelas av Petra Rauhala som återupplever den lilla killen med lekfull förundran.

Nyhetsbild

Augustpriset går till Andrev Walden för debuten "Jävla karlar"

Årets Augustpris i den skönlitterära kategorin går till Andrev Walden för hans favorittippade debutbok "Jävla karlar"."En humoristisk uppgörelse med en annorlunda barndom", slår juryn fast.

Nyhetsbild

"Jakobstad ska förbli en evig drömplats" – fröet till Jaakkos låt såddes i Senegal

Om jag ändå fick åka till Jakobstad. Så sjunger gospelmusikern Jaakko Löytty i sin låt "Jakobstad". Orsaken är både namnet och goda vänner.

Nyhetsbild

Lina Bonde: Queerkultur för ungdomar – "Vuxna är inte alltid de som ska skapa sammanhang åt yngre"

PERSPEKTIV Lina Bonde har varit med om att välja årets vinnare av Guldankan. Hon skriver om platsskapande och tillgänglig queerkultur för ungdomar.

Nyhetsbild

Recension: Mellan desperation och trauma ryms många kval – "Det här är vårt hem"

RECENSION Det är så mörkt som det låter, ett drama om en familjs sammanbrott under lågkonjunkturen på 1990-talet. "Tila" är en pjäs som öppnar för fler frågor än den besvarar.

Nyhetsbild

I kväll spelar Darude i Vasa – "En gång blev publiken helt galen, det var kul"

De flesta av oss minns säkert hur den finska artisten Darude för 24 år sedan tog världen med storm. Nu är han aktuell med sin albumturné "Together-tour" – och i kväll besöker han Vasa.

Nyhetsbild

De gjorde årets sommarlåt i Sverige – nästa år kommer Bolaget till Österbotten

Bolagets "I kväll igen" var sommarens låt i Sverige. Nästa år gör gruppen en festivalspelning i Vasa.

Nyhetsbild

Censureringen i Ryssland ledde till kris – nu gör Joakim techno tillsammans med ukrainsk artist

Från Bennäs till Berlin, det är Joakim "Samako" Hanssons målsättning. "Men det är inte lätt att få chansen i Berlin – technomusikens högborg i Europa –" säger Hansson som är aktuell med singeln "Spotlight".

Nyhetsbild

"Jag börjar känna att jag hittat min plats" – Matilda trivs framför jubilerande Euforiakören

Matilda Svenfelt har det drömarbete hon föreställde sig under studietiden. Hon trivs med sitt omväxlande jobb där körledning fått ta allt mer plats. Nu leder hon Euforiakören som firar 10 år.

Nyhetsbild

Sarah Nedergård har längtat länge efter en soloshow – i vår blir den äntligen av

Sarah Nedergård planerar en helkvällsföreställning, sin första som soloartist. Showen ges i både Jakobstad och Vasa.

Nyhetsbild

Recension: Ulrika ser faran med att läsare blir kunder – som helst av allt vill trygghetsknarka

RECENSION Om inte utvalda författare turvis gavs tillgång till fondernas järnlungor, skulle det ens skrivas någon seriöst syftande litteratur av svenskspråkiga finländare?

Nyhetsbild

BILDER: Kunglig glans i kläder, musik och dans – fullsatt under Lilla Rusk

Tiaror, klassisk musik, solrosor och nutidsdans. Lilla Rusk bjuder på omväxlande och färgglada verk med konstelever i huvudrollen.

Nyhetsbild

Jakobssonstipendiet går till en Jacob – "en tenor med begåvning och karisma"

Varje år får en musikstuderande eller ung musiker med anknytning till Novia i Jakobstad Jakobssonstipendiet. I år är mottagaren sångaren Jacob Waselius.

Nyhetsbild

"I euforin efteråt vet jag knappt hur musiken blivit till" – för Sebastian Hilli är titeln ett av musikens startskott

Sebastian Hilli deltar i Rusk med tre verk, varav två vuxit fram ur poesi. Han säger att poesin transformeras då den blir till musik. Ofta vet han inte var en komposition kommer att landa.

Nyhetsbild

Recension: Det är inte Erica från Vasa som dissar mänskligheten, utan den intelligens som i framtiden nedtecknar vår historia

RECENSION Vad ser ut som en överproppad tunna? En gravid kvinnas mage. Jag vet, det är varken smickrande eller särskilt träffande, men liknelsen som Erica Håkans lagt i munnen på en av sina bokpersoner ligger i linje med den diss av mänskligheten som "Biosfär" är.

Nyhetsbild

Passionerade pedagoger har gjort skillnad – nu belönas Stina Engström och Gabriele Alisch

Den ena är från Nykarleby och undervisar i Helsingfors, den andra har gjort skillnad i Österbotten. Nu belönas scenkonstpedagogerna Stina Engström och Gabriele Alisch.

Nyhetsbild

Klimax sker i mötet med han som "peakade" i gymnasiet – tvära kast i "Solchanser"

RECENSION Stundvis är det tvära kast, mellan det melankoliskt eftertänksamma och det tillspetsat revyvrickade som andas uf-lokal, skriver Patrik Back om "Solchanser" på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Han träffade Maria på Tinder och kände Mathias från ungdomstiden i Jakobstad – sågs i Åbo för att spela in "Disunion"

PEDERSÖRE/JAKOBSTAD De träffades i en studio i Åbo för att spela in vad som kunde beskrivas som en powerballad, musikern Rickard Dahllund alias Pickles2000 och growlaren Mathias "Vreth" Lillmåns, båda uppvuxna i Pedersöre, och bildkonstnären Maria Liitola.

Nyhetsbild

Recension: Jakobstad rensades från de röda – och på Stadshotellet väntade landets rikaste man på att kunna resa vidare

RECENSION Ny biografi tecknar Finlands rikaste man Walter Ahlström i helfigur. Han var en tuff titan med vek och poetisk kärna.

Nyhetsbild

Den okände kändisen Einar Swan – gjorde karriär i Amerika, men glömdes bort i det Finland som hans föräldrar flydde från

KARLEBY "Jag har spelat låten många gånger, utan att veta att det var en finländare som skrev den", säger Alf Mylläri i Karleby om Einar Swans största hit.

Nyhetsbild

Mattias återvände till sin studiestad med bilen full av målningar – hans dotter satt modell för en av dem

NYKARLEBY När bildkonstnären Mattias Löfqvist målat ansikten har han behandlat dem som vilken yta som helst och skalat bort de detaljer som kan dra blickar till sig. Också i sin systers ansikte och i sitt eget.

Nyhetsbild

Pauliina tar upp Karleby som ett varnande exempel för Jakobstad – då flyttar konstnärerna från staden

JAKOBSTAD Låt det inte gå för Jakobstad som för Karleby, säger kuratorn Pauliina Pesonen. Det behöver finnas utrymmen där konstnärer kan arbeta och ställa ut för att de ska stanna kvar på orten.

Nyhetsbild

Författaren Emma Ahlgren, 37, får nyinstiftat litteraturpris – "Min första reaktion var glädje"

Vinnaren av det nyinstiftade litteraturpriset Kärven har valts och delas ut i kväll under Vasa Littfest. I år är det Jakobstadsbon och författaren Emma Ahlgren.

Nyhetsbild

"Nattklubbsscenen har hög igenkänningsfaktor" – Jakob Johansson regisserar Fagerudds skruvade österbottniska värld

Manusförfattarna Johan och Siri Fagerudd har fyllt relationskomedin "Solchanser" med tillspetsade österbottniska karaktärer. Det är Jakob Johansson som fått uppdraget att regissera pjäsen – och manusförfattarna.

Nyhetsbild

Speeddejting och Siri parodierar sig själv – Fageruddarna gör österbottnisk relationskomedi

Det är en lyx att få uppleva när världen vi skapat kommer till liv på scenen, säger Siri Fagerudd om "Solchanser". Den skruvade komedin har urpremiär på Wasa Teater på lördag.

Nyhetsbild

Barnvänligt med både sångare och marionetteater på biblioteket i Karleby

KARLEBY Nu på lördag kan hela familjen komma till stadsbiblioteket i Karleby för att få uppleva en miniatyrversion av "Trollflöjten" – med både sångare och marionetter.

Nyhetsbild

Känd svensk artist besöker både Jakobstad och Vasa i april

JAKOBSTAD/VASA Han släppte sitt senaste album förra året, efter samarbeten med över 100 artister och mer än trettio år av "Rhapsody in rock"-konserter. Nu kommer Robert Wells till Jakobstad och Vasa.

Nyhetsbild

LISTA: Rusk blir tio år – höjdpunktens höjdpunkt en modevisning på ett kungligt kalas

JAKOBSTAD På festivalen som främst riktar sig till vuxna lockar det program som framförs av barn mest publik år efter år. Men vad kan du vänta dig som besökare? Här har du tioårsjubilerande Ruskfestivalen i fyra punkter.

Nyhetsbild

Petra Lillsund Botéus "Mitt idiotiska liv" nominerad till stort pris

"Jossans sjukdom är så hemsk och farlig att jag knappt kan säga ordet utan att rysa". Petra Lillsund Botéus "Mitt idiotiska liv" handlar om hur den svåra sjukdomen drabbar en familj. Nu är boken nominerad till Runeberg Junior-priset.

Nyhetsbild

Kalle Moraeus på julturné genom Svenskfinland – "Jag har gjort allt som står i min makt för att inte bli känd"

För Kalle Moraeus är det svårt att ta till sig hur stort det är för Erik-André Hvidsten och Thomas Enroth att få turnera med honom. Han ser sig som en helt vanlig musiker, inte annorlunda än dem.

Nyhetsbild

Recension: Grymt när Wavas mansgrisar äntrar scenen i Brankis

RECENSION Lilian Nyfors drar ner välförtjänta applåder som mormor och tre skitstövlar glänser när Teater Jacob spelar Wava Stürmers småstadspjäs "Så som elden".