Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Kaj från Jakobstad valdes in i Kungliga Gustav Adolf Akademien – "Det får visa sig hur jag bäst kan stå till tjänst"

JAKOBSTAD Musikforskaren Kaj Ahlsved, uppvuxen i Jakobstad, är ny korresponderande ledamot i Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.

Nyhetsbild

Nu är en till huvudartist bokad till vinfesten i Karleby

KARLEBY Att Spice Girls-sångerskan Melanie C är den största stjärnan på Karleby vinfest har länge stått klart. Nu har namnet på en till huvudartist avslöjats.

Nyhetsbild

Vilhelm tävlade i "The Voice" – nu sjunger han och hans syster allsång i Forsby

FORSBY Charlotta Kerbs och syskonen Caroline och Vilhelm Lillmåns är tre av fem sångare från olika delar av kommunen som medverkar under en allsångskväll i Pedersöre.

Nyhetsbild

"Om jag ville vara trendig skulle jag måla interiörer"

KARLEBY Interiörer, färgglada serviser och tyger, det är vad Elina Försti skulle måla om hon ville vara trendig, men att vara trendig är inget hon strävar efter som konstnär.

Nyhetsbild

Marika ska ge staden och politikerna råd om Villa Svedens framtid – "Jag kände inte Olavi Tiala"

JAKOBSTAD Marika Holm har ett år på sig att bilda sig en uppfattning om hur Villa Svedens framtid kan och bör se ut. – Jag känner en jättestor respekt för det här stället, säger hon.

Nyhetsbild

Christa från Jakobstad sparade farfars slipsar och farmors smycken – "Jag började experimentera"

NYKARLEBY Efter att Christa Fribergs farföräldrar dött tog hon tillvara sin farfars slipsar och sin farmors halsband. Av dem skapade hon något som nu hänger från taket inne i Rådhusgalleriet i Nykarleby.

Nyhetsbild

Kända artister tar med sig Lasse Berghagens sista sång på turné i Svenskfinland – innan den släpps på skiva

Sista dikten som Lasse Berghagen skrev och skickade till Thomas Enroth innan han dog är nu tonsatt och framförs som duett av två artister som österbottningar känner väl.

Nyhetsbild

Jacob och Amanda vill komma hem till dig med bandspelare – "Känns viktigt"

I sommar ska Jacob Sundström och Amanda Harald göra något som de länge velat göra; hälsa på hos människor som vill berätta för dem om sånger, danser och berättelser som gått i arv.

Nyhetsbild

Janet Wallsten: Bokföraren Anna från Vörå skriver realistiskt om vardagen med ett litet barn – men det finns vissa problem

RECENSION Anna Rex har debuterat med en bok som har en hel del att ge, men som också lämnar mycket att önska. "Jag skall torka dina tårar" handlar om Ditte, som drabbas av en förlossningsdepression.

Nyhetsbild

Från soundcheck till scen – på spelning med Guns Rosor

Dansbandet Guns Rosor övar bara under soundcheck och spelar utan setlist. Ändå börjar de sakta erövra de finskspråkiga dansscenerna.

Nyhetsbild

Teaterchefen väljer att gå i pension – "Livet är inte oändligt"

KARLEBY Efter bara ett år som teaterchef vid Karleby stadsteater väljer nyligen 65 år fyllda Jouni Leikkonen att gå i pension.

Nyhetsbild

Tro inte på allt du hör och ser om krig – "Kan vara propaganda på flera olika sätt"

KARLEBY Soldater kan demoniseras och glorifieras i skildringar av krig, också efter att alla parter lagt ner sina vapen, och all slags konst kan vara aktivistisk och avsedd eller användas som propaganda.

Nyhetsbild

Benjamin från Terjärv jobbar som trummis – "Jag minns att jag tänkte; vill jag verkligen ha det här som mitt yrke"

TERJÄRV/KARLEBY Det fanns både piano och gitarr i Benjamin Nylunds barndomshem, och han plinkade på dem båda, men det var när han fick chansen att dunka loss på trummor som han hittade sitt rätta instrument.

Nyhetsbild

Pristagare belyser våld i nära relationer – "Det är min uppgift som konstnär"

"Vi lever i en tystnadskultur", säger Patricia Rodas från Korsholm. Nu har hon fått pris för sin fotokonst som belyser svåra ämnen.

Nyhetsbild

I höst får MÖK besök av ännu en hovsångerska – "Hon är en fin sopran"

KARLEBY När Mellersta Österbottens Kammarorkester ger höstsäsongens första konsert i den förnyade och förbättrade Snellman-salen får de besök av en svensk hovsångerska.

Nyhetsbild

Prismottagaren Joanna från Jakobstad: Vi lever absolut inte i samma verklighet idag som i början av 2000-talet

JAKOBSTAD När nästan ingen annan ville prata om feminism och ifrågasätta normer på teatern gjorde Joanna Wingren och Sonja Ahlfors det. Nu får de konstnärliga ledarna för Blaue Frau pris från Stina Krooks stiftelse för sina insatser på scenkonstfältet.

Nyhetsbild

Ingen större konsert på After Eight under Jakobs dagar – "Vi hade ut en del krokar"

Trots flera försök att få till en större konsert gav det inte önskat resultat. After Eight står därmed över detta år och det återstår att se om det blir en längre paus.

Nyhetsbild

Yvonne Granqvist: Hur ska vi kunna tänka på grönt som bara grönt efter att ha läst detta?

RECENSION Eva-Stina Byggmästar är en världsmedborgare bosatt i Österbotten och hon skriver lika innerligt om trasmattor och lador som om apelsinblommor, bambu och kroppstvagning i Japan.

Nyhetsbild

Hejdå, Rådhuset – "Vi kommer att ha kvar oerhört många minnen"

KARLEBY Väggarna har spruckit och huset börjat knäa mellan blomrabatter och asfalt. Nu på onsdag är det dags för musiker och publik att säga farväl till rådhuset med två sista konserter.

Nyhetsbild

LISTA: Pojkar lever farligt i skolan – åtminstone på bio

KARLEBY Skolpojkar och kvinnor som tar dem under sina vingar, på gott och ont, men också män som sviker dem hör till vad vi får se när filmklubben Kokkolan Cinema ordnar visningar på Bio Rex i höst.

Nyhetsbild

Drömmen om stora bilar och swimmingpooler blir musik – duon från Övermark gör lockande toner

"Jag var i behov av nya konstnärliga uttryck" säger sångerskan Erica Back om samarbetet med Rickard Eklund. Resultatet hörs i "Skinnprinsen", som skildrar pälsnäringen, på Oravais teater i sommar.

Nyhetsbild

"Thorsten Flinck är en ödmjuk och snäll person" – finlandssvensk trio ser fram emot att välkomna honom till Österbotten

Det är kärleken till en man och hans musik som förenar legendariske Thorsten Flinck och de tre finlandssvenska män som kommer att dela tre österbottniska scener med honom i sommar.

Nyhetsbild

Sanningen om Billy Bob kan komma fram på fredag – då spelar Philip Järvenpää Bluesexperience i Brankis

JAKOBSTAD De fyra medlemmarna i Philip Järvenpää Bluesexperience fick lägga band på sig när de gick in i studion i Jakobstad för att spela in sitt första album. Varje gång de träffats för att öva hade de nämligen börjat skriva nya låtar.

Nyhetsbild

Yvonne Granqvist: "Närmast ser jag fram emot Mäkkyläeffekten"

RECENSION Julia Mäkkylä är tillbaka med en ny bok. Innanför omslaget som pryds av en bakdel i ljus trosa finns en bukett löst bundna men väl sammanhållna noveller.

Nyhetsbild

Artist ställer in turné – Bigday har redan ersättare

Avbokningen påverkar Vasafestivalen Bigday summer festival.

Nyhetsbild

Trump hotar stämma svensk regissör: "Skräp"

Ali Abbasis film om Donald Trump hyllas i Cannes. Men presidentaspiranten är inte nöjd och hotar att stämma den svenskiranske regissören.

Nyhetsbild

"Vissa saker för barn känns både massproducerat och själlöst" – syskonen Forsblom skapade barnbok

Olika musikprojekt har alltid förenat syskonen David och Lina Forsblom. Nu har de lagt musiken åt sidan och producerat den lättlästa barnboken "Pärla, Farfar och Enok".

Nyhetsbild

Jessica Poikkijoki: Den som inte var nyfiken på fjärilar innan lär bli det

RECENSION När jag snubblat in över påståendet att skönhet är en supermakt – oväntat i en bok som riktar sig till barn – rycks jag snabbt med i den fängslande och, ja, vackra berättelsen om fjärilar som utmärkt sig runtom i världen.

Nyhetsbild

Eva-Maria Björk: "Vi ger oss Taylor, du ÄR universums drottning och vi blott dina dansande undersåtar"

Jag är en medelålders kvinna och jag har dansat, sjungit och skrikit som en galning i tre timmar den här fredagskvällen. "It's me. Hi. I'm the problem it's me".

Nyhetsbild

Eva-Lotts systerson tog sitt liv – "Jag ska fira hans femtioårsdag, som skulle ha varit nu i sommar"

KRONOBY Tre månader innan Kim Högnabba tog sitt liv gav han sin moster några texter som han skrivit. – Jag kunde inte ta till mig dem då, säger Eva-Lott Björklund, men efteråt har hon tonsatt dem.

Nyhetsbild

BILDER: Kulturfondens vårfest inspirerade många besökare – "Vi hoppas det blir en tradition"

På fredag kväll ordnades Kulturfondens vårfest i Vasa. Festplatsen var lokstallet på Wärtsiläområdet.

Nyhetsbild

Årets mest sedda nordiska film imponerar – "Stormskärs Maja är Nordens drottning"

Den inhemska filmen "Stormskärs Maja" fortsätter att göra intryck. Nu har den setts av närmare en halv miljon biobesökare.

Nyhetsbild

LISTA: Stadsteatern ger utrymme på scenen för både den som hyllats av och den som tvingats fly nazister

KARLEBY En judisk sångerska som i stället för att göra sin debut tvingades fly nazismen till USA och en svensk skådespelerska och sångerska som blev Nazitysklands mest älskade filmstjärna, vi träffar dem båda på Karleby stadsteater i höst.

Nyhetsbild

"Jag trodde min tid som pristagare var förbi" – Alfred Backa och Skolmusik får språkpris

Årets Hugo Bergroth-pris på 5 000 euro går till mångsysslaren Alfred Backa. Evenemanget Skolmusik får priset Språksporren.

Nyhetsbild

Legendarisk svensk schlagertrio till Larsmo och Malax i sommar

När bröderna Herrey gör sin comeback i sommar har de inte glömt bort att skriva in Österbotten i sin spelplan. Här kommer de att dela scenen med en populär finlandssvensk sångare.

Nyhetsbild

Det här är en film till alla kreativa ungdomar som kämpar med sin hälsa – "Du blir inte mer kreativ när du är sjuk"

För 60 år sedan gjorde en 16-åring tre stora väggmålningar i pumphuset på Söderfjärden. Nu ska Ursula Sepponens kortfilm om Eivor Holm visas på festivaler och i tv.

Nyhetsbild

Band med förkärlek för morbiditet, sex och det övernaturliga bokat till Karleby vinfest

KARLEBY De har enligt egen utsago en förkärlek för morbiditet, glamour, sex och det övernaturliga. Nu står det klart att bandet har bokats till Karleby vinfest.

Nyhetsbild

Nobelpristagaren Alice Munro död: "Unik röst"

Den kanadensiska författaren och Nobelpristagaren Alice Munro har avlidit, bekräftar familjen för tidningen The Globe and Mail.– Jag skulle säga att det är en av det senaste halvseklets största författare som går bort, säger Jesper Bengtsson, förlagschef på Atlas.

Nyhetsbild

Legendarerna samlas i Cannes – filmfestivalen börjar i dag

Årets Cannes-festival blir legendarernas evenemang. Faye Dunaway, George Lucas, Meryl Streep, Catherine Deneuve, Francis Ford Coppola – alla är de på ett eller annat sätt närvarande. Några tävlar, medan andra ska hyllas för sin filmiska livsgärning.

Nyhetsbild

Markus får det stora priset – pirrar fortfarande i magen när han får nya uppdrag

Han överskrider konstgränserna, uppmuntrar andra att lita på sig själva och låta musiken bära och är omtyckt av kollegor i branschen. Därför får kompositören Markus Fagerudd Svenska kulturfondens stora pris.

Nyhetsbild

Simon i Jakobstad blir prisad för sitt arbete – "Överraskad"

JAKOBSTAD Han är en brobyggare med stor integritet och en klar förvissning om konstens möjligheter att påverka samhället. Därför får Simon Gripenberg Österbottens svenska kulturfonds pris.

Nyhetsbild

De klipper till klänningar och rullar ut en catwalk – "Det känns viktigt att göra det här"

JAKOBSTAD De kommer att vara blodiga innan föreställningen är över. Deras klänningar kommer att vara sönderslitna. – De har varit modiga, säger läraren Ida-Maria Rak om förstaårsstuderandena som sätter upp "Spår av Antigone".

Nyhetsbild

Fantasy-musikal i Jakobstad nästa vår – om ungdomarna som vill vara med hittas

JAKOBSTAD Elsa Djupsjöbacka var 14 år när hon började skriva det som kommer att bli musikalen "Sofie & Caspian". Nu söker Wava-instiutet barn och unga som vill vara med om att sätta upp den.

Nyhetsbild

Schweiz slog förhandsfavoriter i Eurovision – Finland uppfyllde inte förväntningarna

Förhandssnacket handlade mest om Kroatien och Israel, men Nemo från Schweiz segrade i Eurovision Song Contest-finalen. Finland blev 19:e.

Nyhetsbild

Windows95man avfyrar finalens mest vrickade show – här är låtarna som tävlar om Eurovision-segern

Blir finalen en duell mellan förhandsfavoriten Kroatien och omstridda utmanaren Israel? Och vad kan nakenbyxan från Finland uträtta? Patrik Back bedömer finallåtarna.