Livsstil

Nyhetsbild

Recept: Ge fläskfärsen en chans

Fläskfärs är betydligt roligare än det låter. Saftig, smakrik och lätt att variera. Låt fina fulfärsen rädda din vardag.

Nyhetsbild

Börja veckan med tröstmat från förr: Korv stroganoff med stekt hjärtsallad och äpple

Det här receptet tar dig ungefär fyrtio minuter. Och vips är du tillbaka till barndomens middagsbord.

Nyhetsbild

Recept: Högtflygande kycklingsmaker med vingar

Kyckling är så mycket mer än filé. Vingar till exempel – finfin fingermat som får smakerna att flyga.

Nyhetsbild

Video: Kungen som åt ihjäl sig på fastlagsbullar – eller hur var det nu, egentligen?

Adolf Fredrik är mest känd som kungen som "åt ihjäl sig på semlor" under fettisdagen den 12 februari 1771. Men hur gick det egentligen till? Se klippet för att lära dig mer!

Nyhetsbild

Video: Så får du till den ultimata fastlagsbullen

Hur får man egentligen till den perfekta fastlagsbullen? Här är några tips som kan lyfta det klassiska bakverket lite extra!

Nyhetsbild

RECEPT: Dipp – mysmat som är perfekt för tv-soffan

Melodifestivaltider är lika med dippadags. Bulla upp med dippskålar för alla smaker. Mysmat anpassad för tv-soffan.

Nyhetsbild

Ett besök på den sagolika fyrön Skomvær – se Simon Gripenbergs bilder här

DEL III. Från färjekajen på Røst ter sig öarna Vedøya och Storfjellet i sydväst dramatiska. Någonstans bakom dem gömmer sig naturreservatet Nykan och den mytomspunna fyrön Skomvær. Längre ut än så kommer du inte.

Nyhetsbild

Simon Gripenbergs resa genom Sápmi fortsätter – följ med till Røstlandet

DEL II. När du ställer dig på vågbrytaren i Å och blickar förbi den mytomspunna Moskenstraumen tornar Værøy upp sig i horisonten. Det lilla ösamhället Røst ligger fortfarande undangömt i fjärran.

Nyhetsbild

Sävligt genom Sápmi – Simon Gripenberg skildrar sin färd över Nordkalotten

DEL I. Ifall du reser långsamt genom Sápmi möts du av en storslagen natur – men under ytan finns fortfarande djupt rotade orättvisor. Vi i den finlandssvenska minoriteten har mycket att lära oss av samerna – som firar nationaldag den 6 februari.

Nyhetsbild

Ölhörnan: Modig ny ölvärld

Här är tre ölupplevelser för att inleda 2021 på bästa sätt – en modern pale ale, en traditionell geuze och en experimentell black IPA.

Nyhetsbild

RECEPT: Små rätter med stora smaksensationer

För kocken Jonas Svensson handlar allt om smaker. Framför allt asiatiska sådana. Här bjuder han på tapas med inspiration från Japan.

Nyhetsbild

RECEPT: Korv är ett etiskt val som räddar dagen

Låt maten få smak och stuns av korv i olika former. Den stillar panikhunger såväl som räddar vardagsmiddagen.

Nyhetsbild

Genvägar kan rädda middagen

Att fuska är tillåtet. I alla fall ibland. Vissa dagar kan halvfabrikat vara din bästa vän i köket.

Nyhetsbild

Karibiskt med både nya och gamla smaker

För kocken Kristian Smith är det karibiskt som gäller, såväl i kastrullerna som på grillen. Det är mat som fått honom att upptäcka sina jamaicanska rötter på riktigt.

Nyhetsbild

RECEPT: Värm dig med en asiatisk soppa

Inget värmer så skönt som en soppa. Asiatiska soppor bjuder dessutom på massor av härliga smaker. Hitta din egen favorit i vinter.

Nyhetsbild

Göteborg, Köpenhamn och Dominica är trendiga resmål i år

Naturturism, bilresande, mer fokus på hållbarhet och säkerhet – och fortsatt hemester. Det är några av trenderna som ser ut att prägla rese­året 2021.

Nyhetsbild

Smått och gott till nyåret

En liten nyårsfest är också en fest. Plockmat och snittar funkar i alla lägen. Till och med på utomhuskalas.

Nyhetsbild

Ölhörnan tipsar om julöl – här är öl för kalla och mörka dagar

Vinterns högtid är här! Vad är då viktigare än god mat, nära och kära och en värmande skål? Här är öl som passar kalla och mörka dagar!

Nyhetsbild

Ge bort något som kan ätas

Årets julklapp är hemgjord. Ännu bättre om den går att äta. Ätbara klappar har aldrig känts mer rätt.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Mörkare och starkare – perfekt till en sprakande brasa

Den här veckan testar vi lite mörkare och starkare drycker som passar väl till en sprakande brasa och vinterns smaker.

Nyhetsbild

Släpp in "fattigmanssparrisen"

Nu är rotfrukterna i högform. Passa på att prova svartrötter – oansenliga, men ack så mjälla och goda. ”Fattigmanssparris” är en doldis väl värd att upptäcka.

Nyhetsbild

Glöggens tid är här

Den värmande vinterdrycken känns mer välkommen än någonsin. I år kör vi småskaligt adventsmys och testar att göra egen glögg.

Nyhetsbild

Lev friskare långt upp i åren – rätt mat och vanor är till stor hjälp

Bra kost, goda motionsvanor, återhämtning och tillräckligt med sömn. Det är fyra viktiga ingredienser för ett friskt liv – och ett friskt åldrande.

Nyhetsbild

Stormköket är årets julklapp – "Äta utomhus behöver inte vara komplicerat"

Dietisten Hanna Olvenmark är en stark förespråkare för att äta utomhus och tycker att valet av stormköket som årets julklapp ligger bra i tiden.

Nyhetsbild

Ärtan som tål att smaksättas

Med en burk kikärtor kan man slå världen med häpnad. Mättande, billigt och vanvettigt gott. Ge plats för kikärtan i ditt kök.

Nyhetsbild

Har du bröd kan du göra mat

Hylla brödet som en ätbar livboj när hungern river och sliter i maggropen och man har noll tid att laga något gott. Har man bara bröd hemma står man sig alltid.

Nyhetsbild

Ge plats för den läckra roten

Söt men ändå inte. Potatis men ändå inte. Sötpotatis är rotsaken med mångdubbla bottnar. Väl värd att lära sig älska.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Nordisk kanon-IPA

Denna gång recenseras Nordisk IPA i Stefan Westergårds ölkrönika. Estland är också med på ett hörn med ett alkoholfritt alternativ.

Nyhetsbild

Mysiga och mättande plättar

Pannkakor och plättar är mysmat. Det har man insett världen över. Ladda plättlaggen med lite internationell inspiration.

Nyhetsbild

Skaldjursallergiker varnas för att äta insekter

Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige. Astma- och allergiförbundet uppmanar företag att vara noga med märkningen – för den som är skaldjursallergiker kan insekter vara farliga att äta.

Nyhetsbild

Tre supersnabba pastarätter

Det går fort, det är lätt att variera, det passar de flesta. Pasta är den ultimata vardagsräddaren och det är alltid bra att ha några supersnabba varianter för stressade dagar.

Nyhetsbild

Hög tid för havets läckerheter – nu är det dags för skaldjur

Skaldjurssäsongen är i full gång. Nu kan vi festa på skaldjur på längden och tvären.

Nyhetsbild

Ökat intresse för egen vitlöksodling – "Butikernas vitlök är levande död"

Vitlöken – oumbärlig i många maträtter med sin karaktäristiska smak. Intresset att odla egen vitlök ökar bland privatpersoner och yrkesodlare.

Nyhetsbild

Äppelpaj – både syrligt och sött

Äppelpaj är hösttröst av det allra ädlaste slag. Gör någon glad och baka en redan till helgen.

Nyhetsbild

Färsen som tål all kryddning

Invig hösten med lammfärs. Saftigt, smakrikt och smidigt. Passar lika bra i bullar som spett, burgare och paj.

Nyhetsbild

Recept: Maten där kallt och varmt möts

Det persiska köket bygger på balans, kärlek och traditioner.

Nyhetsbild

Recept: Ädelost i maten får smakerna att sjunga

Blåmögelsost är en pikant pärla som tillför det där berömda lilla extra. Låt den ädla osten ange tonen.

Nyhetsbild

Recept: Grön vegoburgare – hur läcker som helst

Alla älskar hamburgare. Men alla älskar inte kött. Som tur är finns det en vegoburgare för varje smak.

Nyhetsbild

Låt höstens saftiga och syrliga äpplen falla rätt ned i maten

Inhemska äpplen är något av det finaste som finns. Lägg dem i maten, pimpa dem i desserten, använd dem som tillbehör. Här är tre olika sätt att servera den härliga apelfrukten på.

Nyhetsbild

Laga festligt av mjälla bönor

Sensommar är böne­tid. Vackra, mjälla och fullständigt oemotståndliga.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Sensommarens guldkorn

Denna säsong bjuder på många härliga smaker i form av jakt, fiske, svampplock och mycket annat. Här är tre öl som kan passa bra till sensommarens upplevelser.

Nyhetsbild

Grilla den lyxiga laxen – en fisk på gallret ger god omväxling

Lax är bästa grejen att grilla. Saftigt, smakrikt och nyttigt på samma gång. Lägg en fisk på gallret som omväxling.

Nyhetsbild

Veckans recept: Festa på sommarens goda bär – ät dem färska, frys in eller torka

Bärens tid är här. Smultron, hallon, vinbär, körsbär, krusbär, blåbär och lingon … Passa på att festa på säsongens sötsaker så ofta du hinner. I morgon kan det vara för sent.

Nyhetsbild

Veckans recept: Sommarens maffigaste grillsallader

MAT & DRYCK Grillarna går varma landet runt. Men vad ska man servera till? Svaret på den ständiga frågan är en suverän sallad.

Nyhetsbild

Tre rätters italienskt med salvia – kryddan funkar i både salta och söta rätter

Tillred en hel måltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt där salvia är den gemensamma nämnaren!

Nyhetsbild

På tur i Tromsö

RESFEBER Det är ett dramatiskt landskap som möter oss plattlänninngar när vi korsar gränsen till Norge. Ännu mera storslaget blir det när vi kommer närmare kusten. Det är branta snöklädda fjäll som dyker rakt ner i mörkblå havsfjordar. Mitt emellan slingrar sig vägen som vi kör längs.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Coolhead testar gränserna

Finländska Coolhead från Tusby (strax norr om Helsingfors) gör fantastiskt goda öl. De pressar hantverksupplevelsen till max med nyskapande och alltid underbart välbalanserade smaker. Denna gång, två suröl och en hazy IPA.

Nyhetsbild

Gott från grillen – med bacon

Nu är det högsäsong för grillat! Tillred tre sorters tillbehör på grillen där den gemensamma nämnaren är bacon.

Nyhetsbild

Skålar älskar såser – här är rörorna som lyfter din lunch

Krämig hummus och smakrik guacamole, två mycket olika såser som lämpar sig till förvånansvärt liknande maträtter.

Nyhetsbild

"Är vi framme snart?" – Så förbereder du långa bilresor med barnen

Att åka bil med barn kan vara skrikigt, stressigt och påfrestande. Allt blir ändå enklare om man förbereder sig före färden. Här är tricken för att göra den längre bilresan med barnen bra – även i sommar och coronatider.