
Karibiskt med både nya och gamla smaker
För kocken Kristian Smith är det karibiskt som gäller, såväl i kastrullerna som på grillen. Det är mat som fått honom att upptäcka sina jamaicanska rötter på riktigt.
För kocken Kristian Smith är det karibiskt som gäller, såväl i kastrullerna som på grillen. Det är mat som fått honom att upptäcka sina jamaicanska rötter på riktigt.
Inget värmer så skönt som en soppa. Asiatiska soppor bjuder dessutom på massor av härliga smaker. Hitta din egen favorit i vinter.
Naturturism, bilresande, mer fokus på hållbarhet och säkerhet – och fortsatt hemester. Det är några av trenderna som ser ut att prägla reseåret 2021.
En liten nyårsfest är också en fest. Plockmat och snittar funkar i alla lägen. Till och med på utomhuskalas.
Vinterns högtid är här! Vad är då viktigare än god mat, nära och kära och en värmande skål? Här är öl som passar kalla och mörka dagar!
Årets julklapp är hemgjord. Ännu bättre om den går att äta. Ätbara klappar har aldrig känts mer rätt.
Den här veckan testar vi lite mörkare och starkare drycker som passar väl till en sprakande brasa och vinterns smaker.
Nu är rotfrukterna i högform. Passa på att prova svartrötter – oansenliga, men ack så mjälla och goda. ”Fattigmanssparris” är en doldis väl värd att upptäcka.
Den värmande vinterdrycken känns mer välkommen än någonsin. I år kör vi småskaligt adventsmys och testar att göra egen glögg.
Bra kost, goda motionsvanor, återhämtning och tillräckligt med sömn. Det är fyra viktiga ingredienser för ett friskt liv – och ett friskt åldrande.
Dietisten Hanna Olvenmark är en stark förespråkare för att äta utomhus och tycker att valet av stormköket som årets julklapp ligger bra i tiden.
Med en burk kikärtor kan man slå världen med häpnad. Mättande, billigt och vanvettigt gott. Ge plats för kikärtan i ditt kök.
Hylla brödet som en ätbar livboj när hungern river och sliter i maggropen och man har noll tid att laga något gott. Har man bara bröd hemma står man sig alltid.
Söt men ändå inte. Potatis men ändå inte. Sötpotatis är rotsaken med mångdubbla bottnar. Väl värd att lära sig älska.
Denna gång recenseras Nordisk IPA i Stefan Westergårds ölkrönika. Estland är också med på ett hörn med ett alkoholfritt alternativ.
Pannkakor och plättar är mysmat. Det har man insett världen över. Ladda plättlaggen med lite internationell inspiration.
Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige. Astma- och allergiförbundet uppmanar företag att vara noga med märkningen – för den som är skaldjursallergiker kan insekter vara farliga att äta.
Det går fort, det är lätt att variera, det passar de flesta. Pasta är den ultimata vardagsräddaren och det är alltid bra att ha några supersnabba varianter för stressade dagar.
Skaldjurssäsongen är i full gång. Nu kan vi festa på skaldjur på längden och tvären.
Vitlöken – oumbärlig i många maträtter med sin karaktäristiska smak. Intresset att odla egen vitlök ökar bland privatpersoner och yrkesodlare.
Äppelpaj är hösttröst av det allra ädlaste slag. Gör någon glad och baka en redan till helgen.
Invig hösten med lammfärs. Saftigt, smakrikt och smidigt. Passar lika bra i bullar som spett, burgare och paj.
Det persiska köket bygger på balans, kärlek och traditioner.
Blåmögelsost är en pikant pärla som tillför det där berömda lilla extra. Låt den ädla osten ange tonen.
Alla älskar hamburgare. Men alla älskar inte kött. Som tur är finns det en vegoburgare för varje smak.
Inhemska äpplen är något av det finaste som finns. Lägg dem i maten, pimpa dem i desserten, använd dem som tillbehör. Här är tre olika sätt att servera den härliga apelfrukten på.
Sensommar är bönetid. Vackra, mjälla och fullständigt oemotståndliga.
Denna säsong bjuder på många härliga smaker i form av jakt, fiske, svampplock och mycket annat. Här är tre öl som kan passa bra till sensommarens upplevelser.
Lax är bästa grejen att grilla. Saftigt, smakrikt och nyttigt på samma gång. Lägg en fisk på gallret som omväxling.
Bärens tid är här. Smultron, hallon, vinbär, körsbär, krusbär, blåbär och lingon … Passa på att festa på säsongens sötsaker så ofta du hinner. I morgon kan det vara för sent.
MAT & DRYCK Grillarna går varma landet runt. Men vad ska man servera till? Svaret på den ständiga frågan är en suverän sallad.
Tillred en hel måltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt där salvia är den gemensamma nämnaren!
RESFEBER Det är ett dramatiskt landskap som möter oss plattlänninngar när vi korsar gränsen till Norge. Ännu mera storslaget blir det när vi kommer närmare kusten. Det är branta snöklädda fjäll som dyker rakt ner i mörkblå havsfjordar. Mitt emellan slingrar sig vägen som vi kör längs.
Finländska Coolhead från Tusby (strax norr om Helsingfors) gör fantastiskt goda öl. De pressar hantverksupplevelsen till max med nyskapande och alltid underbart välbalanserade smaker. Denna gång, två suröl och en hazy IPA.
Nu är det högsäsong för grillat! Tillred tre sorters tillbehör på grillen där den gemensamma nämnaren är bacon.
Krämig hummus och smakrik guacamole, två mycket olika såser som lämpar sig till förvånansvärt liknande maträtter.
Att åka bil med barn kan vara skrikigt, stressigt och påfrestande. Allt blir ändå enklare om man förbereder sig före färden. Här är tricken för att göra den längre bilresan med barnen bra – även i sommar och coronatider.
MAT & DRYCK Vackra blomsterplättar och en fylld croissant ger även regniga sommarmorgnar en guldkant. Prova tillreda plättar med ätbara blommor i smeten och fyll färdiga croissanter med en fiskröra gjord på sik.
Längs Floridas östkust finns många ställen som lockar turister världen över, men för den historieintresserade finns ett stopp du måste göra: S:t Augustine. Här får du ta del av det bortglömda Amerika och dess dramatiska förflutna.
MAT & DRYCK Ärter hör till sommaren, de håller väl alla med om? Doppa årets ärter i smör och ät som så eller laga en risotto med ärter och citron.
Trött på traditionell ugnspannkaka eller sugen på lite annorlunda plättar? Prova på något nytt och gör dem glutenfria!
Grillälskarnas säsong är här och nu! Det är någonting oslagbart i att tillreda mat över eld ute i det fria. För att maxa upplevelsen vill du förstås bjuda på lika oslagbara drycker.
MAT & DRYCK Har du luckor i midsommarmenyn? De fyller du lätt med en sill, potatissallad och en rabarber-tiramisu.
I Mickes egen picknickkorg hittas godsaker som rökt fisk, vinägrettbaserad potatissallad och rostad sparris, alltid med dessert.
THAILAND Det var en dag i mitten på mars som vi lämnade ett grått och regnigt Finland med siktet inställt på Koh Lanta i Thailand. Med mig hade jag mina två yngsta barn på 6 och 8 år.
MAT & DRYCK Att öppna kylskåpet och se att de färska livsmedlen du köpt i veckan har farit illa gör de flesta av oss riktigt besvikna. Varför blev avokadon brun så fort och hur blev det där köttfärspaketet oanvänt igen? Hur ska vi förvara maten för att undvika onödigt svinn?
MAT & DRYCK En smakrik sommardröm som mättar många – och tillagas utan en varm ugn.
MAT & DRYCK Från bubbelvatten till skumvin med sorbet i ett glas. Här är sommarens drink. Vårt recept på gurksorbet ger drinken en uppfriskande färg och smak.
MAT & DRYCK Sparris smakar hopp och solsken. Passa på att tanka depåerna fulla med klorofyll och vitaminer. Sparrissäsongen är här när vi behöver den som bäst.
RECEPT Ägg är en klassiker att äta till frukost eftersom de innehåller mycket protein vilket i sin tur håller hungern borta. Prova på två tuffa nya äggrätter denna sommar och börja dagen fylld av energi!