Livsstil

Nyhetsbild

VIDEO: Kocken Michael Björklund bjuder på gädda – "Det var en hal och hård stjärt"

Michael Björklund bjuder på läcker julgädda – och pratar samtidigt om likheterna mellan ålänningar och österbottningar och hur tung foten ibland kan bli när man nöter riksåtta.

Nyhetsbild

Recept: Pastaklassikerna är fulländade

Vad vore livet utan pasta? Torftigt, trist och tomt. Så varför inte satsa på en italiensk klassiker i kväll?

Nyhetsbild

Recept: Fira med bubbel i advent

Första advent närmar sig med stormsteg. Varför inte bjuda på bubbelmingel i stället för glögg i år? Champagneexperten Fredrik Schelin vet hur man fixar adventsfika med finess.

Nyhetsbild

EU ger grönt ljus för gräshoppor som livsmedel – men matexpert är skeptisk

Får det lov att vara en portion gräshoppor? Ja tack, svarar EU som nu har godkänt att insekten får säljas som livsmedel. Men den som hungrar efter försäljningsframgångar lär bli besviken, spår mathistorikern Richard Tellström.

Nyhetsbild

Recept: Busenkelt att baka fröknäcke

Frön är bra grejer. Varför inte stoppa dem i ditt eget knäckebröd? Mer fröknäcke åt folket.

Nyhetsbild

Recept: Rustika rätter med rotselleri

Det händer något i oss då temperaturen sjunker. Med kallgraderna kommer trånaden efter rustika rätter som värmer. Och väldigt gärna får de innehålla rotfrukter av alla de slag.

Nyhetsbild

Halloweenpizza med pumpa och pepperoni – skrämmande gott med säsongens råvaror

Varför karva när du kan äta? I det här receptet förvandlas pumpan till en pizza enligt säsong.

Nyhetsbild

Recept: Gnocchi en räddare i vardagen

Färsk gnocchi är potatispasta av bästa sort – gott, smidigt och precis lagom mättande. Har man ett sådant paket hemma är vardagsmaten garanterat i hamn.

Nyhetsbild

Från "pikkaveto" till bakelser – i den finlandssvenska matkulturen blandas både högt och lågt

– Vi vill sprida information och skapa ett större intresse för vad som egentligen är finlandssvensk matkultur, utan att begränsa.

Nyhetsbild

Recept: Sallader med höstens favoriter

Hösten är onekligen här – och den har mycket gott att ge. I dag bjuder vi på sallader för alla smaker, anpassade till årstiden.

Nyhetsbild

Recept: Grönsaker är pastans bästa vän

Pasta är som gjord för att kombineras med grönsaker. Med en riktigt god vegetarisk pastarätt behöver man inte sakna kött. Frossa i grönt och ät dig mätt på naturens godsaker.

Nyhetsbild

RECEPT: Söta bakverk på trädgårdens pärlor – ta till vara zucchini, rödbeta, plommon, äpple och björnbär

Baka en cheesecake med björnbär till festen. Pigga upp eftermiddagskaffet med saftiga choklad- och zucchinimuffins och variera morotskakan med rödbeta.

Nyhetsbild

Nya rön om fett och risken för hjärtinfarkt – särskild fettsyra är bra

Att få i sig stora mängder fett via mejeriprodukter behöver inte öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, enligt nya rön.

Nyhetsbild

Recept: Sött och saftigt med druvor

Druvor duger till mer än att trampa vin på. Varför inte använda dem i maten? En härligt saftig sötma följer med på köpet.

Nyhetsbild

Recept: En klick löjrom förgyller maten

Löjrom är livets guldkant. Snart drar lyxsäsongen i gång med löjromsfiske i Bottenviken.

Nyhetsbild

Recept: Naturen bjuder på fest – njut av grönt godis!

Det är skördetid, gubevars! Dags att fylla burkarna med sensommarens greatest hits. Spara och njut av allt du kommer över.

Nyhetsbild

Recept: Cannellini – en skön, mild och mångsidig böna

Cannellinibönan är mild och krämig. Lika användbar som god, billig, miljösmart och nyttig. Dags att bli bönhörd.

Nyhetsbild

Recept: En sallad värd att sätta tänderna i

Det är inte alltid de som skriker högst som hörs mest. De blyga i bakgrunden kan ha mycket att bidra med. Isbergssalladen är en undanskymd raring som förtjänar att hyllas.

Nyhetsbild

"Unga kvinnor borde inte offra sig för klimatet" – Bättre om män blir veganer

Allt fler unga kvinnor slutar med animalier – ofta av hänsyn till klimat och miljö. Men ur ett hälsoperspektiv är det inte den gruppen som borde "offra sig" för klimatet, anser näringsfysiologen Kristina Andersson.

Nyhetsbild

Recept: Sensommarsmakerna kräfta och ost gifter sig

Kräftor kräver inte bara vissa drycker. De kräver även tillbehör. Västerbottens­osten är kräftans bästa vän.

Nyhetsbild

Rötmånaden kan medföra matförgiftningar – så här skyddar du dig

Slemmiga grönsaker och mögligt bröd. Campylobacter och ehec. Rötmånaden är officiellt här och då gäller det att hålla koll på maten – annars kan man bli riktigt sjuk.

Nyhetsbild

Recept: Läckra sidorätter till grillat i sommar

Grillat är som bekant godast. Men tillbehören bör vara minst lika goda. Satsa på sköna sidorätter i sommar.

Nyhetsbild

RECEPT: Fresta smaklökarna med söt och saftig persika

Persikor är den perfekta sommarfrukten. Saftiga, aromatiska och precis lagom söta. Och just nu är de dessutom som allra godast.

Nyhetsbild

Vinexperten Glenn på matresa i Finland – "Rovaniemi en överraskning"

Vinskribenten Glenn Sundstedt kunde inte resa utomlands i år heller. Istället hoppade han på inrikeståget och åkte på något som blev en riktig matodyssé.

Nyhetsbild

Vattenmelon – skön sommargrej

Frukt, dessert, törstsläckare och salladsingrediens i ett. Det är alltid läge för vattenmelon.

Nyhetsbild

Recept: Sommarfrukost finast av allt

Ute, långsamt och länge. Så ska den ätas. Med andakt. Resten av året kan vi käka en macka på språng, skålla halsen av att hetsdricka kaffe och kasta i oss juicen så att magsyran slår i taket. Men inte nu.

Nyhetsbild

Recept: Sätt rosa färg på sommarmaten

Passa på att ge maten smak och krisp med en knippa rosafärgad sommar. Rädisorna är som godast och billigast precis just nu.

Nyhetsbild

Recept: Fyll formen med sommar

Sommartid är pajtid – ­perfekt mat för enkla ­middagar. Fyll en form med säsongens godsaker.

Nyhetsbild

Recept: Fira midsommar med bär på bordet

Finns det något somrigare än bär? Söta, syrliga och soldoftande. Fira midsommar med läckra bärdesserter.

Nyhetsbild

Recept: Sväng ihop barnvänlig vego

MAT & DRYCK Det ska vara lätt att åka på utflykt eller bara ta med snabbmat ut till barnen. Även om man är vegetarian. Isa Ekstam bjuder på ”vego on the go”.

Nyhetsbild

Recept: Dragon är en fransk vän i köket

Franska kockar kallar den ”kungen av örter”. Här hemma hamnar den lätt i skymundan, men små doser kan göra underverk. I dag lagar vi mat med smak av dragon.

Nyhetsbild

I städer som Vasa vill man se fler dagar med skolmat utan kött – men i Pedersöre och Vörå vill man ha kvar köttet

ÖSTERBOTTEN I Vasa vill en tydlig majoritet av kandidaterna ha fler köttfria skoldagar, väljarna är också rätt positiva. Men landsbygden säger "nej tack".

Nyhetsbild

Recept: Kycklingfärs till vardag och fest

Kycklingfärsen är smidig, användbar och klimat­smart. Ändå glömmer vi ofta bort att den finns.

Nyhetsbild

Recept: Pimpa potatismoset med sköna smaker

Potatismos är pricken över i:et – krämigt, fluffigt och mättande. Dessutom går det att variera i all oändlighet. Här pimpar vi potatismoset med extra sköna smaker.

Nyhetsbild

Lumilinna i Kemi fortsätter att bygga snöslott– trots uteblivna turister

Vi får ta del av ett besök till Lumilinna i Kemi för att se hur isskulpturerna har klarat av pandemin. Tidigare var det enda hotet för turismen snöfattiga vintrar.

Nyhetsbild

Sparris – som ett vårskrik serverat på fat

Sparrisen är mer än en grönsak. Den är en symbol. Ett ätbart bevis om att det finns hopp om livet och våren.

Nyhetsbild

Recept: Focaccia är en italiensk höjdare

Varken bröd eller pizza, men samtidigt både och. Focaccia är den gyllene medelvägen med extra gott slut.

Nyhetsbild

Recept: En god middag – för en

Middag för en behöver minsann inte vara det sämsta. Bjud dig själv på något riktigt gott. För att du är värd det.

Nyhetsbild

Recept: Asiatiskt med mästerkocken Christin Kashou

Nybakad jurist, strukturerad och klok som en bok. Christin Kashou är alltihop. Men framför allt är hon stolt vinnare av ”Sveriges mästerkock” 2021. I dag är det hon som står för maten.

Nyhetsbild

Lika nyttigt med glutenfritt trots mer bly och nickel i maten

Personer med celiaki, som inte tål gluten, måste undvika mat som innehåller bland annat vetemjöl, råg, korn och rågvete. Det kan göra det svårt att få i sig tillräckligt med fullkorn, enligt Livsmedelsverket i Sverige.

Nyhetsbild

Recept: Bjud på en koreansk plockfest

MAT & DRYCK Bibimbap är inte bara kul att säga – det är minst lika roligt att äta. Bjud familjen på plockmatskalas i kväll.

Nyhetsbild

Recept: Plåtmat – ren och skär köksmagi

Plåtmat är bästa grejen. Skjuts in i ugnen och middagen är klar. Allt på en och samma plåt.

Nyhetsbild

Video: Enkla knepet – så ser du om ägget är färskt

Ägg håller sig ofta färska längre än vad som brukar stå på förpackningen. Men om du är osäker så finns det ett superenkelt knep för att se om ägget är färskt eller inte.

Nyhetsbild

Video: Fyra tips på goda rätter att göra med ägg

Har du idétorka på mumsiga recept att testa i påsk, eller bara massa ägg som behöver användas? Här är fyra goda rätter du kan göra med ägg!

Nyhetsbild

Påskens goda ägg på fem olika sätt – recept till vardag och fest

Koka, pochera eller fritera. Valet är ditt. Men kanske det här är påsken då du vågar experimentera med det mångsidiga ägget.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Får det vara en ale i påsk?

Bland påskölen ser vi ofta bocköl och porters, men har du testat fira med en god ale? Håll då utkik efter de här, de passar perfekt till påskens smaker.

Nyhetsbild

Recept: Röror som räddar påsken

Påsken, det är en tid för att bulla upp. Men i år får det bli kalas i mindre format. Satsa på sköna röror på påskbordet.

Nyhetsbild

Recept: Matmuffins passar perfekt på utflykten

Lätta att baka, lätta att ta med. Packa ryggsäcken med bullar och mat i ett.

Nyhetsbild

Recept: Liva upp maten med te

Te i mat – går det för sig? Jajamensan! Låt din favoritvariant sätta smak på vardagen.

Nyhetsbild

Recept: Matglädje med gamla recept

Stolthet, historia och slitstarka smaker – det kännetecknar det skånska matarvet. Anna Billing har författat en kokboksbibel med rätter från Skåne.