Utrikes

Nyhetsbild

Amnesty bedömer bombning av teater som krigsbrott – osäkert hur många som dog i flyganfallet

Bombningen av en teater i ukrainska hamnstaden Mariupol i mars var ett krigsbrott. Den slutsatsen drar Amnesty International i en ny rapport. Troligtvis är offren färre än vad som först befarades, enligt organisationen.

Nyhetsbild

Chaufför spelade offer vid lastbilstragedin i USA – "Försökte smälta in bland migranterna"

Under de kaotiska minuter då runt 50 migranter hittades döda i en överhettad lastbil i USA försökte chauffören komma undan genom att låtsas vara en av de överlevande, enligt mexikanska myndigheter.

Nyhetsbild

Stora annonskampanjer i Ryssland för att locka folk till militären – kriget står och väger när styrkorna sinar

Kriget i Ukraina har gått ned i intensitet. Bägge sidor behöver stora påfyllningar: Ukraina med utrustning och Ryssland med frontsoldater. Som det är nu kan ingen av dem få vågskålen att tippa över, bedömer militära experter.

Nyhetsbild

Syrien erkänner ukrainska utbrytarrepubliker – Zelenskyj: "Vi bryter våra förbindelser"

Som enda land förutom Ryssland har Syrien formellt erkänt "självständigheten och suveräniteten för folkrepublikerna Luhansk och Donetsk".

Nyhetsbild

Putin vidtar motåtgärder om styrkor placeras i Finland: "De kan gå med i vad de vill"

Rysslands president Vladimir Putin säger att han har inte några problem med att Finland och Sverige går med i Nato, men att motåtgärder väntar om Natostyrkor placeras i det två länderna. Samtidigt fördömer han Natos "imperialistiska ambitioner" och försök att hävda "överhöghet".

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

R Kelly döms till 30 års fängelse

Artisten R Kelly döms till 30 års fängelse, rapporterar AP. Domstolen i New York har nu fattat beslutet om den 55-årige r'n'b-sångarens framtid.

Nyhetsbild

Expert: Ett steg närmare åtal för Trump

Uppgifterna om att den förre presidenten Donald Trump kände till att folkmassan den 6 januari 2021 var beväpnad skakar om USA.– De här uppgifterna är de mest allvarliga hittills under kongressförhören, säger Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Nyhetsbild

19 personer döms för terrordåd i Paris

Den huvudmisstänkte 32-årige fransk-marockanen Salah Abdeslam förklaras skyldig på samtliga punkter för terrordåden i Paris 2015. Han riskerar att dömas till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Nyhetsbild

Ryska hackare: Attack hämnd för norsk blockad

Bank-id och Arbetsmiljöverket i Norge har utsatts för cyberangrepp och låg nere under onsdagen. Även den norska polisen har utsatts för angrepp liksom flera medier. En rysk hackergrupp säger sig ligga bakom attackerna som en hämnd för Norges blockad av matleveranser till ryska gruvarbetare på Svalbard.

Nyhetsbild

Ukraina: 144 soldater frigivna i fångväxling

Sammanlagt 144 ukrainska soldater har frigivits i fångväxling med Ryssland, uppger den ukrainska underrättelsetjänsten.En majoritet av de frigivna är personer som deltog i det ukrainska försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol.

Nyhetsbild

Norska polisen tror att fler var inblandade i Oslodåd

Polisen ber alla som var i området för dödsskjutningarna i Oslo natten till lördagen att kontakta polisen. Det kan fortfarande inte uteslutas att den misstänkte gärningsmannen Zaniar Matapour hade medhjälpare.

Nyhetsbild

Turkietkännare: ”Bidens samtal till Erdogan var avgörande”

Att USA:s president Biden tog kontakt med Turkiets president Erdogan kan ha varit avgörande för att han skulle släppa sitt veto för Sveriges Natoansökning. Det tror Turkietkännaren Jenny White.

Nyhetsbild

USA stärker sin militära närvaro i Europa – "Kommer inte lämnas obesvarat", säger Ryssland

Nato lägger om sitt försvar för att möta hotet från Ryssland. USA lovar samtidigt att stärka sin militära närvaro i Europa.

Nyhetsbild

Natoledarna välkomnar Sverige och Finland – "Nu kommer vi att få en ännu bredare plattform att samarbeta utifrån"

Natoländernas ledare välkomnar i dag in Sverige och Finland i försvarsalliansen. Det formella beslutet att bjuda in länderna tas i Bryssel nästa vecka.

Nyhetsbild

Turkiet kräver utlämning av 33 personer – oklart om nya namn finns på listan

UPPDATERAD. Turkiet kräver att tiotals personer, som beskrivs som "terrormisstänkta" utlämnas från Finland och Sverige.

Nyhetsbild

VIDEO: Rysk robot kan ha träffat fel mål – Zelenskyj kallar Ryssland för terrorstat

Ryssland kan ha träffat fel mål i attacken som grusade sönder köpcentrumet i Krementjuk och tog minst 20 liv, enligt Storbritanniens försvarsdepartement. Inför FN:s säkerhetsråd kallade president Volodymyr Zelenskyj Ryssland för en terrorstat och vill att landet utesluts ur organisationen.

Nyhetsbild

Sex steg kvar – så ser vägen till Nato ut

Finland och Sverige har tagit ytterligare kliv mot Natomedlemskap efter överenskommelse med Turkiet. Men vilka steg återstår? Det här är Natoprocessen i korthet.

Nyhetsbild

Finland allt närmare ett medlemskap i Nato – följ vår direktrapportering

På tisdagen skedde ett stort genombrott när det gäller Finlands väg mot ett medlemskap i Nato. Även under onsdagen väntas historiska beslut fattas.

Nyhetsbild

Natos generalsekreterare: Beslut om att bjuda in Finland och Sverige fattas i dag

Nya möten är i gång i Madrid. I dag ska Natoländerna diskutera Finland och Sveriges framtida medlemsskap.

Nyhetsbild

Rapport om minkskandalen i Danmark offentliggörs – regeringen väntas få hård kritik

Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) väntar sig att regeringen får "häftig kritik" för massavlivningen av 15–17 miljoner minkar under pandemin. Frågan är hur mycket kritik statsministern själv får när kommissionen kommer med sin rapport om det lagvidriga beslutet.

Nyhetsbild

Bekämpning av terrorism, inga vapenembargon och intensifierat myndighetssamarbete – det här innebär Finlands avtal med Turkiet

Under Natotoppmötets första dag undertecknades en uppgörelse mellan Finland, Sverige och Turkiet. Avtalet kan underlätta dialogen och samarbetet framöver.

Nyhetsbild

EU-länder eniga om stopp för nya fossilbilar – nytt paket skärper reglerna: "Ett stort steg", säger Ohisalo

EU-länderna har enats om ett nytt klimatpaket. Bland annat ska försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna personbilar stoppas till 2035.

Nyhetsbild

Zelenskyj till FN: Skicka observatörer – "Då kan ni se vad ryska robotar träffar"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar FN och säkerhetsrådet att besöka krigsdrabbade Krementjuk. I Sitt kvällstal uppger han att nästan 3 000 ryska robotar avfyrats mot ukrainska samhällen.

Nyhetsbild

Biden gratulerar Finland och Sverige – "Kommer att stärka vår allians och stärka vår kollektiva säkerhet"

Beskedet att Turkiet släpper sitt veto mot Sveriges och Finlands Natoansökningar tas emot med glädje av internationella ledare under det pågående Natotoppmötet. "Fantastiska nyheter", skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Nyhetsbild

Natoexpert: Finns en mängd frågetecken

Att Turkiet överger sitt veto betyder att Finland och Sverige går in i nästa fas av Natoprocessen. Men frågetecknen kring avtalet är fortfarande många, enligt forskaren Magnus Christiansson.

Nyhetsbild

Genombrott i Madrid i kväll: Turkiet släpper Natoveto mot Sverige och Finland

Turkiet släpper sitt veto mot Sveriges och Finlands Natoansökningar. De tre länderna har nått en överenskommelse.

Nyhetsbild

Datum satt för skotsk folkomröstning

Skottlands regering har spikat den 19 oktober 2023 som datum för en andra vägledande folkomröstning om självständighet, meddelar regeringschef Nicola Sturgeon.

Nyhetsbild

Stoltenberg: Om Putin vinner blir världen otryggare för oss alla

Jens Stoltenberg krävde att Putin slutar kriga i Ukraina. Natochefen vill inte heller se några eftergifter i rysk riktning. – Om Putin vinner, blir världen en otryggare plats för oss alla.

Nyhetsbild

20-tal döda när byggnad rasade i Bombay

Minst 19 människor har dött sedan ett bostadshus på fyra våningar rasat i Bombay i Indien, meddelar myndigheterna.

Nyhetsbild

VIDEO: Minst 50 döda hittade i stekhet lastbil i södra Texas – tros ha smugglats in till USA: "Fruktansvärd mänsklig tragedi"

Minst 50 migranter har hittats döda i en överhettad lastbil i södra Texas, enligt amerikansk polis. President Joe Biden säger att dödsfallen är "fruktansvärda", och anklagar människosmugglare för att profitera på migranter.

Nyhetsbild

EU förlänger covidcertifikat

Användningen av EU:s covidcertifikat förlängs med ett år, fram till slutet av juni 2023.

Nyhetsbild

Polisen vill ställa in pride-evenemang i Norge

Polisen i Norge vill att tisdagens pride-evenemang i staden Mo i Rana ställs in för att man inte kan garantera säkerheten. Arrangören trotsar polisens uppmaning.

Nyhetsbild

Duscha snabbare, torka tvätten utomhus – så ska danskarna minska gasberoendet

Gaspriserna i Europa är fyra gånger högre än normalt, och det finns inget som tyder på att de kommer sjunka i närtid. Det beskedet gav Kristoffer Bottzauw, generaldirektör för danska Energimyndigheten på en presskonferens.

Nyhetsbild

101-årig nazistvakt döms till fängelse – äldsta hittills

En 101-årig man som arbetade som vakt vid ett koncentrationsläger i Nazityskland under Förintelsen döms i Tyskland till fem års fängelse.

Nyhetsbild

Niinistö och Andersson möter Erdogan i Madrid – även Stoltenberg deltar i mötet

Kan en direkt dialog få det att lossna för Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap?På tisdag möter Finlands president och Sveriges statsminister Turkiets president i Madrid.

Nyhetsbild

Attack mot köpcentrum ett krigsbrott enligt G7 – minst 18 har hittats döda

Dödssiffran stiger efter gårdagens ryska robotattack mot ett köpcentrum i Krementjuk i mellersta Ukraina. Minst 18 har hittats döda och närmare 60 har skadats. FN:s säkerhetsråd ska med anledning av dådet samlas för ett extrainsatt möte i New York.

Nyhetsbild

"Rika vita kommer alltid kunna få en säker abort" – expert om USA:s abortbeslut förutspår fler döda

Fler kvinnor kommer att dö och fler barn kommer att bli föräldralösa när aborträtten rivs upp i USA, enligt experten. – Det har en enorm effekt, säger Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Nyhetsbild

Händer i dag: Natotoppmötet inleds med Turkiet i fokus – expert: "Jag tycker att det här är lite pinsamt för Nato"

En lösning mellan Sverige, Finland och Turkiet är inte att vänta på Natos toppmöte i Madrid. – Nej, jag tror inte det, säger Magnus Christiansson, Natoforskare på Försvarshögskolan i Stockholm.

Nyhetsbild

Ett tiototal döda efter attack mot köpcentrum i Ukraina – Zelenskyj: En skamlös terrorhandling

UPPDATERAD. Ett tiotal människor har dödats och många skadats i en rysk robotattack mot ett köpcentrum i Krementjuk. – Den ryska attacken är en av de mest skamlösa terrorhandlingarna i europeisk historia, säger president Volodymyr Zelenskyj. Ukraina vädjar om krismöte i FN.

Nyhetsbild

Över 40 döda hittade i lastbil i USA – "Det är inget annat än en fruktansvärd mänsklig tragedi"

UPPDATERAD. Minst 46 döda har hittats i en stekhet lastbil i södra Texas, enligt amerikansk polis.

Nyhetsbild

Sverige har fått sin första ickebinära folkdräkt –"Bäckadräkten är knuten till den ickebinära gemenskapen"

Bäckadräkten är Sveriges första ickebinära folkdräkt. Dräkten väver ihop manliga och kvinnliga ideal och normer i den långa klädestraditionen.

Nyhetsbild

Misstänkt häktad för dödsskjutningarna i Oslo

Den misstänkte gärningsmannen Zaniar Matapour häktas i fyra veckor, meddelar Oslo tingsrätt. Samtidigt ska den norska polismyndigheten och säkerhetstjänsten PST granskas efter helgens masskjutning.

Oslopolisen avråder från manifestation – finns fortfarande en hotbild: "Vi kan inte garantera säkerheten"

Polisen i Oslo avråder från en planerad manifestation på måndagskvällen till stöd för offren för dödsskjutningarna under midsommarhelgen.

Nyhetsbild

Ryska robotar bombade köpcentrum i centrala Ukraina – minst tio döda och över fyrtio skadade

Ett köpcentrum i Krementjuk i Ukraina har träffats av ryska robotar, enligt Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

Nyhetsbild

Efter Zelenskyjs vädjan – stormakterna ställer krav

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till G7-ländernas ledare att de ska fortsätta – och trappa upp – bestraffningarna mot Ryssland. Stormakterna bör göra allt för att kriget ska få ett slut innan årets slut, anser Zelenskyj. De svarar att de står bakom Ukraina så länge det krävs.

Nyhetsbild

Nato stärker försvaret längs gränsen mot Ryssland

Nato ska stärka sitt försvar längs gränsen mot Ryssland. Försvarsalliansen ska också på kort tid kunna sätta in över 300 000 soldater vid en kris.

Nyhetsbild

Efter masskjutningen: Norsk säkerhetspolis hamnar under luppen

Den norska polismyndigheten och säkerhetstjänsten PST kommer att granskas efter helgens masskjutning i Oslo.Norges justitieminister understryker också att det är viktigt att psykiskt sjuka människor får hjälp i tid.

Nyhetsbild

Zelenskyj väntas be G7 om tunga vapen – "Måste agera snabbare"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntas be om nya vapenleveranser i ett tal under G7-ländernas möte under dagen. Ryssland har för första gången sedan bolsjevikerna misslyckats med att betala sin utlandsskuld.

Nyhetsbild

Nato, Niinistö och Andersson träffar Erdogan på tisdag

Ett möte mellan president Sauli Niinistö, Sverige statsminister Magdalena Andersson, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Nato ska ske på tisdag för att diskutera Sveriges och Finlands Natoansökan.