Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Merkel vill förlänga tysk lockdown

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill förlänga virusrestriktionerna till den 15 februari och göra munskydd obligatoriskt i kollektivtrafik och butiker.

Nyhetsbild

Italiens regering på skör tråd – kan falla

Italiens premiärminister Giuseppe Conte ställs under tisdagen inför en förtroendeomröstning i senaten, som avgör ödet för hans bräckliga styre.

Nyhetsbild

Så blir installationsdagen i Washington DC

Ceremonin kommer inte att likna någon annan. Men viruspandemi och säkerhetsrisker till trots räknar demokraten Joe Biden med att svära presidenteden på Kapitoliums trappa vid lunchtid på onsdag, lokal tid.

Nyhetsbild

Två FN-soldater dödade i CAR

Två soldater ur FN:s fredsbevarande styrkor i Centralafrikanska republiken (CAR) har dödats i ett rebellbakhåll.

Nyhetsbild

Trump vill lätta på reserestriktioner – Biden säger nej

USA:s avgående president Donald Trump kommer enligt Vita huset att häva inreseförbudet för icke-amerikaner som har varit i bland annat Brasilien eller delar av Europa.

Nyhetsbild

Colombias försvarsminister intensivvårdas för covid-19

Colombias försvarsminister Carlos Holmes Trujillo intensivvårdas på sjukhus efter att ha insjuknat i covid-19, uppger landets regering i ett uttalande.

Nyhetsbild

Tusentals migranter skingrades i Guatemala – ville till USA

Säkerhetsstyrkor i Guatemala har skingrat tusentals migranter med målet att ta sig till USA.

Nyhetsbild

Kritiken: WHO:s pandemirespons var för långsam

Världshälsoorganisationen och Kina borde ha kunnat reagera snabbare i samband med coronavirusets spridning. Kritiken kommer från en expertgrupp som granskar pandemins konsekvenser.

Nyhetsbild

Putin kommer inte backa, säger Rysslandskännare: "Har de en gång försökt mörda Navalnyj behöver de inte vara så subtila längre"

Det gick överraskande snabbt, tycker journalisten Kalle Kniivilä om Navalnyj-processen. Med sin kunskap om Ryssland ger han ett enkelt svar på frågan vad som nu kommer hända: – Han blir inlåst.

Nyhetsbild
2

Capitolium stängdes ned på grund av säkerhetshot – nedstängningen hävd

Kongressbyggnaden i Washington DC stängdes tillfälligt ned med hänvisning till "yttre säkerhetshot" på måndagen.

Nyhetsbild

Gripandet förvånar inte Rysslandskännaren Steve Lindberg – frågan är vad som händer härnäst

Det var inte alls förvånande att Navalnyj arresterades vid återkomsten till Ryssland. Det säger Rysslandskännaren Steve Lindberg. – Putin vill göra Ryssland till en stor spelare i världspolitiken.

Nyhetsbild

Domstol: Navalnyj frihetsberövad i 30 dagar

Regimkritikern Aleksej Navalnyj frihetsberövas i 30 dagar, beslutar en domstol i Moskva. Han kallar myndigheternas agerande "höjden av laglöshet". Gripandet visar på maktens nervositet, enligt en expert.

Nyhetsbild

Vinterbadare i grupp togs på bar gärning

Nyhetsbild

Regeringskris hotar i Italien

Italiens premiärminister Giuseppe Conte strider för att behålla makten sedan ett stödparti lämnat landets regeringskoalition. Conte försvarar regeringens insatser under coronapandemin.

Nyhetsbild

Turistländer hoppas på vaccinpass i EU

Vaccinpass – kan det vara något? Det hoppas åtminstone de stora turistländerna i Sydeuropa som vill ha gemensamma EU-regler för att få fart på resandet igen.

Nyhetsbild

Norge lättar vissa virusrestriktioner

Fem gäster hemma och sport för barn och tonåringar. Det är återigen tillåtet i Norge – som nu lättar på vissa virusrestriktioner. Andra ligger fast. – Vi har kontroll, men situationen kan ändra sig snabbt, säger statsminister Erna Solberg.

Nyhetsbild

Tre miljoner till omfattas av lockdown i Kina

Omkring tre miljoner människor omfattas av en ny lockdown i två städer i Jilinprovinsen i nordöstra Kina.

Nyhetsbild

Australien "antagligen" stängt året ut

Australien har varit stängt i drygt tio månader. Och landet kommer knappast att öppna sina gränser under hela det här året.

Nyhetsbild

Veterinärer upptäcker fler smuggelhundar i Sverige

Antalet insmugglade hundar till Sverige har ökat under pandemin. De illegalt införda djuren upptäcks ofta vid gränsen – men även hos veterinärer som vittnar om hur förfalskade intyg för djur allt oftare dyker ute på landets kliniker. Men lagstiftning hindrar veterinärer att göra något åt det.

Nyhetsbild

Det vill Joe Biden fixa de första 100 dagarna

En mycket snabbare vaccinprocess. Nödhjälp till coviddrabbade amerikaner. Tillbaka till Parisavtalet om klimatet. Det är några av de punkter som demokraten Joe Biden kommer att agera på när han flyttar in i Vita huset.

Nyhetsbild

Lugn söndag i USA i väntan på nya demonstrationer

Farhågor om nya protester i USA under helgen ökade spänningen i flera storstäder. Men de demonstrationer som hölls var förhållandevis lugna och flera stadskärnor beskrivs som spökstäder där bara utstationerade poliser och soldater syntes på gatorna.

Nyhetsbild

Gripen Navalnyj förd till polisstation

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har förts till en polisstation i närheten av den flygplats utanför Moskva där han på söndagen greps. Det uppger en av hans medarbetare på Twitter.

Nyhetsbild

Virgin Orbit har nått rymden

Den brittiske miljardären Richard Bransons rymdprojekt Virgin Orbit har för första gången lämnat jordens atmosfär.

Nyhetsbild

EU om gripandet av Navalnyj: Oacceptabelt

Omvärlden reagerar med bestörtning på frihetsberövande av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj när denna landade på en flygplats i Moskva. De baltiska staterna var snabbt ute med hård kritik. Även Sveriges utrikesminister uttrycker sin oro.

Nyhetsbild

Baltikum: Straffa Ryssland för Navalnyj-arrest

Estland, Lettland och Litauen kräver att "restriktiva åtgärder" införs mot Ryssland efter söndagens gripande av den ryske oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj efter att denne landat med ett flygplan i Moskva.

Nyhetsbild

HRW: Mer mod krävs i kampen mot onda länder

Ett nytt kapitel i USA:s kamp för mänskliga rättigheter väntar efter "tragedin" Donald Trump.Det tror Kenneth Roth som leder Human Rights Watch. Men ansvaret vilar tungt på Joe Biden. USA och andra länder måste agera gemensamt och nämna förövare med namn. Och där är Roth kritisk mot Sverige.

Flera döda i förlisning i Svarta havet

Ett fraktfartyg har råkat ut för en olycka och sjunkit i södra Svarta havet. Minst fyra besättningsmedlemmar har förolyckats.

Nyhetsbild

Navalnyj är tillbaka i Moskva – greps direkt vid landningen

Aleksej Navalnyj är hemma i Ryssland efter att ha återhämtat sig från förgiftningen. Stämningen var mer än spänd på den flygplats i Moskva där såväl anhängare som polis stod i beredskap att ta emot honom. Han greps vid landningen, uppger Reuters och AFP.

Nyhetsbild

Navalnyj är tillbaka i Moskva – planet har landat

Aleksej Navalnyj har landat i Moskva.

Nyhetsbild

Pisachef: Pandemin förödande för vissa elever

Pandemin har påverkat skolgången för elever världen över. Vad får det för följder? Studien Pisa skulle ha undersökt saken denna vår – men viruset bromsade planen. – Det är en besvikelse, för det är nu vi som mest behöver kunskap om utvecklingen i skolan, säger Pisachefen Andreas Schleicher.

Nyhetsbild

Tåg körde på skoter – flera svårt skadade

Strax utanför Timrå i Sverige har en skoter blivit påkörd av ett tåg. Fyra inblandade personer har förts till sjukhus med allvarliga skador.

Nyhetsbild

Polis på tårna – oro för nya protester i USA

Tusentals soldater är redan på plats i Washington DC inför att Joe Biden ska installeras som landets nye president – och ytterligare tusentals väntas anlända i veckan.Farhågor om nya protester redan under helgen gör att säkerhetspådraget på flera håll i USA är enormt.

Nyhetsbild

Riskabel hemkomst för Navalnyj – kan bli en politisk martyr

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj reser tillbaka till Ryssland i dag för första gången sedan han förgiftades i slutet av augusti.I Moskva väntar hans anhängare, men även flera brottsanklagelser.

Nyhetsbild

Möjligt livstecken från instängda i kinesisk gruva

För en vecka sedan inträffade en explosion i en gruva nära staden Qixia i den kinesiska Shandongprovinsen. 22 personer blev instängda under marken.

Nyhetsbild

Jordskalv i Sverige – "Vaknade med ett ryck"

Ett ovanligt kraftigt jordskalv inträffade i havet 1,5 mil väst om Grebbestad i Bohuslän tidigt på söndagsmorgonen. Och platsen gör händelsen "extra spännande".

Nyhetsbild

Samtliga döda hittade efter stugbrand i Norge

Två personer har hittats omkomma efter en stugbrand i Norge på lördagen.

Nyhetsbild

Riskabel hemkomst för Navalnyj

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj reser tillbaka till Ryssland i dag för första gången sedan han förgiftades i slutet av augusti. I Moskva väntar hans anhängare, men även flera brottsanklagelser.

Nyhetsbild

Anders Tegnell: Ingen såg det extrema komma

Bilderna från Italien. De svårt sjuka och den kraschade vården var det som fick statsepidemiolog Anders Tegnell att se allvaret. Ett år har snart gått sedan dess.

Nyhetsbild

Österbottning i hårt coronadrabbade Irland: "Jag är finländare så jag kan hålla mig borta från folk"

Coronafallen i Irland har skjutit i höjden sedan nyår och där har det mesta nu stängts ner.

Nyhetsbild

Knarkbeslag i Ecuador – skulle till Estland

Polisen i Ecuador har beslagtagit 1,3 ton kokain gömt i en container med destination Estland.

Nyhetsbild
1

Polisen på tårna inför protester i USA

Poliser och myndigheter i USA är på tårna inför att Joe Biden ska installeras som landets nye president. Det finns farhågor om nya protester under helgen.

Nyhetsbild

2020 var det varmaste året någonsin i Europa

VIDEO 2020 kommer inte bara skriva historia som året som präglades av coronapandemin. Det var också det varmaste året i Europa i dokumenterad historia.

Nyhetsbild

Mörkt coronarekord i Mexiko

Det största dödstalet hittills med koppling till coronaviruset har rapporterats i Mexiko, där över 7 000 människor avlidit på en vecka. Samtidigt har rekordmånga smittade, över 106 000, konstaterats.