Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Iltalehti: Statsminister Marin vill se stränga visumkrav för ryssar – "Vi måste inse att de stöder kriget i Ukraina"

Statsminister Sanna Marin(SDP) kräver att turistvisum för ryssar begränsas.

Nyhetsbild

Zelenskyj: Attack mot kraftverk hotar Europa

Nyhetsbild

Huvudskador vanligt bland elsparkcyklister – två procent bär hjälm: "Skador som vi inte ser bland andra cyklister"

Många som råkat ut för olyckor med elsparkcyklar har skippat hjälmen och kört alkoholpåverkade, enligt en norsk studie. Resultatet visar även att huvudskador är vanligare bland dem som tar sig fram på elsparkcykel än på vanlig cykel.

Nyhetsbild

Nordens statsministrar träffades i Oslo: Förstärker försvarssamarbetet

Försvarssamarbetet mellan de nordiska länderna stärks. Det intygade ländernas statsministrar när möttes i Oslo på måndagen.

Nyhetsbild

Aung San Suu Kyi dömd till ytterligare sex års fängelse – advokater har förbjudits uttala sig

Den avsatta civila ledaren Aung San Suu Kyi har dömts till ytterligare sex år i fängelse av en domstol i militärdiktaturens Myanmar – något som kritiseras hårt av både EU och USA.

Nyhetsbild

Broras i Norge krävde räddning med helikopter – extern utredning inleds

UPPDATERAD En mindre bro har rasat samman i Øyer kommun i Gudbrandsdalen i Norge på måndagsmorgonen, rapporterar norska VG. En lastbilsförare som fastnade på bron har räddats med hjälp av helikopter.

Nyhetsbild

Flickorna i Afghanistan svälter och förtrycks – tvillingmamman Breshna: "Vi har inte ätit på fyra dagar"

Ett år efter talibanernas maktövertagande är den humanitära katastrofen värre än någonsin i Afghanistan. På en illa medfaren klinik i södra delen av landet försöker personalen rädda svältens minsta offer.

Nyhetsbild

Bro har rasat i Norge – lastbil och personbil i vattnet

En mindre bro har rasat samman i Øyer kommun i Gudbrandsdalen i Norge på måndagsmorgonen, rapporterar norska VG.

Putin vill se närmare samarbete med Nordkorea

Svenska polisens nota efter Paludans möten: 43 miljoner kronor

Nyhetsbild

Floderna torkar ut och flyter långsammare än någonsin i Europa

Rhen, Donau, Themsen och Po: Europas floder torkar. Hetta och regnbrist innebär att blodomloppen för transporter, dricksvatten och klimat nästan slutar flyta. Flodkrisen kan vara den värsta i Europa på 500 år.

Nyhetsbild

Ny oro över Zaporizjzja – president Zelenskyj: "De gömmer sig bakom kraftverket"

Anklagelserna om vilken sida som attackerar kärnkraftverket Zaporizjzja fortsätter. Medan Ryssland hävdar att Ukrainas agerande stoppar inspektioner, säger Ukraina att riskerna för en katastrof bara ökar.

Nyhetsbild

Rushdie "återhämtar sig" efter mordförsöket – åklagaren: "Det här var en riktad, oprovocerad, planerad attack"

Författaren Salman Rushdie behöver inte längre respiratorvård efter mordförsöket på honom. Han är på väg att återhämta sig, säger Rushdies agent. Rushdies son säger att pappans "trotsiga humor" är oskadd.

Nyhetsbild

Sveriges statsminister lyfte glödhet fråga – vill se skärpta straff för gängkriminaliteten

Skärpta straff mot gängen – och ett nytt brott för att stoppa nyrekrytering av unga. Vi tolererar inte att tolvåringar ska hålla vakt vid knarkaffärer, säger Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Nyhetsbild

Så undviker du förkylningsfällorna: "Vi har haft en tendens att kämpa på – nu måste vi tänka om helt"

”En brygd av smittämnen” väntar när vi samlas på arbetsplatserna igen efter semestern, enligt smittskyddsläkare Leif Dotevall i Sverige. Så hur undviker vi att åka på snuva eller magsjuka det första vi gör? Och bör vi stanna hemma vid minsta nysning? – Vi behöver påminna oss om det vi lärt oss under pandemin, säger Leif Dotevall.

Nyhetsbild

Ny amerikansk delegation till Taiwan – tolv dagar efter Nancy Pelosis besök

En amerikansk delegation har anlänt till Taiwan i ett nytt kontroversiellt besök som retar Kina.

Nyhetsbild

Liten ö-nation tar stora klimatkliv – ett av endast tolv länder som följer sina klimatåtaganden

Stillahavsnationen Vanuatu presenterar nya ambitiösa klimatpolitiska åtgärder. Landet åtar sig att nå hundra procent förnybara energikällor till 2030, rapporterar The Guardian.

Nyhetsbild

Norska kändisvalrossen Freya avlivad – djuret var en fara för människors liv och hälsa

Den norska kändisvalrossen Freya avlivades på söndagsmorgonen. "Människors liv och hälsa kunde vara i fara", säger fiskeridirektör Frank Bakke-Jensen i ett uttalande.

Över 40 döda i kyrkbrand i Egypten

Minst 41 människor har dött och 55 skadats i en brand i den koptiska Abu Sefein-kyrkan i Egyptens huvudstad Kairo under söndagsmorgonen.

Nyhetsbild

Klimataktivister cementerar golfbanor i protest

I torkans Frankrike lyser golfbanorna – som undantagits från bevattningsförbudet – gröna i kontrast mot folks gulnande trädgårdar.  Det retar klimataktivister som svarat med att fylla igen golfbanornas hål med cement.

Nyhetsbild

En gripen för bussattack i Jerusalem

Sju eller åtta personer har skadats, varav två allvarligt, när en buss besköts i Jerusalem i Israel.

Nyhetsbild

Trumps advokat intygade: Alla handlingar överlämnade

Minst en av Donald Trumps advokater hade skriftligen intygat i juni att allt hemligstämplat material som funnits på expresidentens residens Mar-a-Lago var överlämnat till nuvarande regeringen.

Nyhetsbild

Nytt artilleri på plats i Ukraina

Fyra slovakiska haubitsar av typen Zuzana har anlänt till Ukraina, uppger den slovakiske försvarsministern Jaro Nad på Twitter. Ukraina uppger att det ryska militära ledarskapet omgrupperat österut i Cherson.

Nyhetsbild

Macron har godkänt Finlands Nato-ansökan

Frankrikes president Emmanuel Macron har undertecknat de protokoll som innebär att Frankrike formellt godkänner Finlands och Sveriges Nato-ansökningar.

Nyhetsbild

Rushdie talbar igen efter attacken

Salman Rushdie är återigen talbar och behöver inte längre respiratorvård efter knivattacken. Författaren ska till och med ha skojat från sjukhussängen.

Nyhetsbild

Så fick Tyrannosaurus sin bitstyrka

Mängder av olika typer av rovdinosaurier passerade revy under dinosauriernas era på jorden. Men för de största av dem krävdes ett specialarrangemang för att deras käkar skulle fungera rätt.

Nyhetsbild

Misstänkt bankrånare fick grävas fram ur en egenhändigt grävd tunnel

Räddningstjänsten i Rom fick kämpa i åtta timmar för att gräva fram en misstänkt bankrånare ur marken efter att det egenhändiga tunnelbygget mellan en tom butikslokal och en bank kollapsat över honom.

Nyhetsbild

Sauli Niinistö, Magdalena Andersson och Joe Biden i telefon: "Bara lyft telefonluren så jag tillgänglig oavsett vad"

I ett videoklipp på Twitter ses Sauli Niinistö, Magdalena Andersson och Joe Biden tacka varandra för varandras stöd i och med Natoansökan.

Nyhetsbild

Mysteriet med fiskdöd i polska Oder ökar – oklart vad som förgiftat fiskarna

En stor mängd fisk har dött i floden Oder som leder till Östersjön. Prover visar på hög salthalt i fiskarna. Men vad som förgiftat fiskarna är inte helt klart.

Nyhetsbild

Östra Ukraina överöses av ryska raketattacker

Massivt och monotont beskjuter den ryska armén bostadsområden i östra Ukraina. Civila dödsfall meddelas dagligen i plågsamma, repetitiva rapporter från ruinmassor i Kramatorsk, från Cherson och Donetsk. En viktig bro över Dnepr har delvis förstörts i en ukrainsk motoffensiv.

Nyhetsbild

Konservativa iranska medier hyllar knivdådet mot författaren Salman Rushdie

Flera konservativa medier i Iran har gått ut och hyllat gärningsmannen bakom attacken mot författaren Salman Rushdie.

Nyhetsbild

Italienska Gardasjön tappar två centimeter om dagen – normal vattennivå en meter högre än nu

Gardasjön i norra Italien är drabbad av näst intill rekordlåga vattennivåer. Stenpartier som tidigare legat under vatten är nu fullt synliga, och på sina håll är vattnet lika varmt som i Karibien.

Dödsfall och flera skadade när scen kollapsade under musikfestival i Spanien

Tidigt på lördagen dog en person och 40 skadades under musikfestivalen Medusa när kraftiga vindar drog in över kuststaden Cullera, söder om Valencia i Spanien.

Kvinnoprotest möttes av våld i Afghanistan

Kvinnliga demonstranter i Afghanistan möttes av våld och varningsskott när de protesterade mot talibanernas misogyna styre på lördagen.

Nyhetsbild

Hornhinna av grishud nytt hopp för synskadade

Forskare vid Linköpings universitet har konstruerat ett hornhinneimplantat av kollagenprotein från grishud. I en pilotstudie på 20 personer återställdes synen hos samtliga.

Nyhetsbild

Topphemliga dokument hittade hos Trump

USA:s förre president Donald Trump utreds för brott mot spionerilagstiftningen. Det framgår sedan justitiedepartementet lagt korten på bordet om razzian.

Kamp mot klockan i sökande efter gruvarbetare

Mexikanska myndigheter planerar för att inleda sökarbetet nere i en kollapsad kolgruva i Coahuila i norra Mexiko, där tio arbetare suttit fast i över en vecka.

Nyhetsbild

Rekordlåga förtroendesiffror tynger Biden

Stödet för USA:s president Joe Biden nådde under juli månad bottennivåer. Mätningar tyder på att många av Demokraternas väljare vill se en annan presidentkandidat i valet 2024.

Nyhetsbild

Rushdie vårdas i respirator efter attack

Författaren Salman Rushdie vårdas i respirator och är inte talbar, uppger hans agent, till följd av skadorna han ådrog sig då han attackerades på scen.

Nyhetsbild

VIDEO: FBI letade efter handlingar om kärnvapen – "Svårt för Trump att bli president efter det här"

FBI-agenter ska enligt uppgift ha letat efter handlingar om kärnvapen vid tillslaget hos Donald Trump. – Om det stämmer är det naturligtvis oerhört allvarligt, säger USA-experten Jan Hallenberg.

Nyhetsbild

Uppgift: Letade kärnvapenpapper vid Trumprazzia

Enligt uppgifter till The Washington Post letade FBI-agenter bland annat handlingar som är relaterade till kärnvapen vid tillslaget i Trumps Floridaresidens.

Nyhetsbild

Turister välkomnas återigen till Nya Zeeland

Pacific Explorer blev det första kryssningsfartyget att ankomma till Nya Zeeland sedan landet stängde gränserna 2020 av pandemioro.

Nyhetsbild

Nya attacker mot kärnreaktor i Zaporizjzja – FN:s generalsekreterare: "Kan leda till en katastrof"

Ryssland och Ukraina anklagar åter varandra för nya attacker mot kärnkraftverket Zaporizjzja. Samtidigt fortsätter diskussionen om vad som hände på den ryska flygbasen Saky på Krim i tisdags.

Nyhetsbild

Justitieministern godkände husrannsakan hos Trump

USA:s justitieminister försvarar beslutet att genomföra en husrannsakan av tidigare president Donald Trumps resident Mar-a-Lago.