Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Uppgift: Britterna skjuter upp återöppning

Storbritannien väntas skjuta upp den planerade återöppningen av landet från den 21 juni till den 19 juli, enligt brittiska medier.

Nyhetsbild

Ryskt flyg kränkte danskt luftrum två gånger

Ryska plan har två gånger under fredagen kränkt danskt luftrum vid Bornholm sydost om Skåne.

Nyhetsbild

Filmade George Floyds död – Pulitzer-hyllas

När George Floyd trycktes ned på marken av poliser och bragtes om livet tog tonårstjejen Darnella Frazier fram sin telefon och filmade. När årets Pulitzerpris – USA:s främsta pris för journalistik – delas ut får Frazier ett särskilt omnämnande.

Nyhetsbild

Forskare: "Andra vaccindosen helt avgörande"

Den andra dosen vaccin är helt avgörande för ett fullgott skydd mot covid-19. Det säger immunitetsforskaren Marcus Buggert, som dessutom tycker att man kan ta den andra dosen "så fort som möjligt".

Nyhetsbild

Covidsmitta på kryssningsfartyg – första kryssningen i Karibien under pandemin

Nyhetsbild

Första G7-mötet under pandemin inleds

Det är USA-presidenten Joe Bidens första – och med största sannolikhet Tysklands förbundskansler Angela Merkels sista. I dag börjar G7-mötet vid en strand i Cornwall, Storbritannien.

Nyhetsbild

Biden och Johnsons möte: "En frisk fläkt"

Att träffa USA:s president Joe Biden efter att ha handskats med företrädaren Donald Trump beskrivs av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som en "frisk fläkt".– En bra första dag, säger Biden efter mötet.

Nyhetsbild

Macron: Franskledd insats i Mali avslutas

Den franskledda insatsen i Sahel-regionen kommer att avslutas i sin nuvarande form, meddelar Frankrikes president Emmanuel Macron.

Nyhetsbild

Så stryps demokratin i Ryssland inför valet

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK har extremiststämplats, och kan inte längre verka. Den senaste tiden har flera lagar som begränsar oppositionen i Ryssland inför valet i höst antagits. Här är några av dem.

Nyhetsbild

VIDEO: Kolla in havssnoret som kantar stränderna i Istanbul

Rekordmängder av grå illaluktande grått så kallat "havssnor" kantar stränderna söder om Istanbul. Den består av slemliknande organiskt material som Turkiets miljöminister nu vill städa upp i en stor miljökampanj.

Nyhetsbild

Europeiska forskare varnar för högre vatten – landhöjningen räddar Österbotten

Europas länder gör klokt i att förbereda sig för att havsnivån kan stiga med en meter under detta sekel. Det skriver forskare från Europas samlade vetenskapsakademier, EASAC, i en ny rapport.

Nyhetsbild

Vilande elefanter på resa engagerar miljoner

Varför en flock vilda elefanter plötsligt började vandra en hittills 50 mil lång marsch genom sydvästra Kina är ännu inte fastställt. Ingen vet heller riktigt vart de är på väg. Men miljoner följer nu elefantflockens vandring via en statlig livesändning.

Nyhetsbild

Mexiko till USA: Vill inte ha militär hjälp

USA:s vicepresident Kamala Harris har fått en hel del att tänka på efter sitt möte med Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador.

Nyhetsbild

Halv miljard vaccindoser till fattigare länder

USA ska köpa in ytterligare 500 miljoner doser av Pfizer/Biontechs vaccin för att distribuera till 92 låg- och medelinkomstländer via det globala vaccinprogrammet Covax, enligt källor till flera amerikanska medier.

Nyhetsbild

Biden i Europa – har landat i Storbritannien

Hej Europa! Joe och Jill Biden har inlett sin första utlandsresa som USA:s presidentpar. Under en rad toppmöten i Storbritannien, Belgien och Schweiz ska Joe Biden försäkra kollegor om att Amerika är tillbaka på världsarenan. Nu har presidenten landat i Storbritannien.

Nyhetsbild

EU-parlamentet säger ja till coronapass – Börjar gälla 1 juli

EU-parlamentet har godkänt det så kallade coronapasset som ska underlätta resandet inom Europa i pandemin. Intyget ska visa om en person är vaccinerad, har testat negativt eller tillfrisknat från covid-19.

Nyhetsbild

Saboterade vaccin under ett nattskifte – får tre års fängelse

Tre års fängelse. Det blev straffet för den apotekare från Wisconsin i USA som erkänt att han i vintras saboterade covidvaccin.

Nyhetsbild

Israel: Bombat mediehus störde luftförsvaret

Israels USA-ambassadör Gilan Erdan har i ett möte med nyhetsbyrån AP:s chef Gary Pruitt gett den hittills mest detaljerade förklaringen till Israels flygbombning i maj av en byggnad i Gaza, där bland annat AP hade kontor.

Nyhetsbild

Kultur på agendan i iransk valdebatt

De sju kandidater som är kvar i det iranska presidentvalet sedan de religiösa ledarna i väktarrådet sagt sitt möts på tisdagseftermiddagen för valrörelsens andra debatt.

Nyhetsbild

Macron örfilad under resa i södra Frankrike

Frankrikes president Emmanuel Macron har blivit örfilad i samband med en resa i sydöstra Frankrike.

Nyhetsbild

Tusentals på flykt efter attack i Burkina Faso

Över 3 300 människor, de flesta barn, har flytt sina hem i Burkina Fasos oroliga norra delar, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

Nyhetsbild

FBI gillrade fälla – så gick insatsen till

Kriminella runt om i världen trodde att de flög under radarn – men appen Anom var i själva verket en fälla gillrad av FBI. Så ledde insatsen "Trojan Shield" fram till över 800 gripanden.

Nyhetsbild

Grundstött fartyg loss från Fårö

Det finskflaggade fartyg som gick på grund utanför Fårö i lördags har nu dragits loss.– Ramona flyter, säger Monica Näslund, pressansvarig på Transportstyrelsen, till Hela Gotland.

Nyhetsbild
1

Harris vädjan till migranterna: "Kom inte hit"

Migration står högst på dagordningen när USA:s vicepresident Kamala Harris besöker Guatemala på sin första utlandsresa i tjänsten. Tillsammans med landets president Alejandro Giammattei har hon diskuterat hur de båda länderna ska få migranter att sluta försöka ta sig till USA.

Nyhetsbild

Grönland markerar mot danskt vapenskrammel

Det grönländska självstyret riktar kritik mot Danmark efter att landet röstat igenom ett miljardpaket för att öka sin militära kapacitet i Arktis, ett beslut som Grönland anser står i strid med grönländsk territorialkontroll.

Nyhetsbild

USA godkänner behandling av Alzheimers

USA:s läkemedelsverk FDA har godkänt bioteknikföretaget Biogens behandling av Alzheimers sjukdom med aducanumab. Behandlingen, som bekämpar underliggande orsaker till demenssjukdomen, är den första i sitt slag att godkännas.

Nyhetsbild

David var den sista befriaren av Auschwitz: "Vi slängde åt dem alla våra konserver" – efter kriget blev han fäktningstränare

David Dushman var den sista nu levande sovjetiska soldaten som var med vid befrielsen av det nazistiska förintelselägret Auschwitz. Men nu har Röda armén-veteranen avlidit i Tyskland, 98 år gammal.

Nyhetsbild

Vagnar kastades till annat spår – över trettio personer döda i tågolycka i Pakistan

Vagnar från expresståget i södra Pakistan spårade ur och kastades över till spåret bredvid. Där kom just ett annat tåg, och kollisionen blev våldsam. Över 30 döda rapporteras, och siffran befaras fortsätta stiga.

Nyhetsbild

"Maktens knähund – ut med dig!" – Palestinsk maktstrid tilltar efter kriget

Vem ska representera palestinierna? Frågan är glödhet efter de blodiga striderna i maj mellan Hamas och Israel. – Det blir tydligare för varje dag att president Mahmud Abbas saknar legitimitet, säger Mellanösternexperten Lucia Ardovini.

Nyhetsbild

Fortsatt våldsamt under Mexikoval – plastpåsar med kroppsdelar hittades nära vallokal

Söndagens mellanårsval i Mexiko, och dess valrörelse, har varit bland de blodigaste i landets historia. Över 90 politiker uppges ha mördats sedan valrörelsen inleddes i september och nära tusen personer har utsatts för attacker.

Nyhetsbild

Uganda återinför hårda restriktioner

Uganda inför från och med måndag strikta restriktioner för att mota ökad smittspridning i landet.

Nyhetsbild

Polisen upplöste virusprotest i Stockholm

Polisen har ingripit mot ännu en demonstration mot smittskyddsrestriktioner. Tre misstänkta arrangörer har gripits, samt två personer som misstänks för våldsamt upplopp.

Nyhetsbild

Harry och Meghan har fått en dotter – det här ska hon heta

Den brittiska hertiginnan av Sussex, Meghan, har fött sitt andra barn.

Nyhetsbild

Turister skyddar fåglar mot attackerande örnar

Nu när färjan återigen börjat gå till naturreservatet Stora Karlsö efter förra årets nedstängning bekräftas forskarnas misstankar – turisterna spelar en viktig roll som levande fågelskrämmor.

Nyhetsbild

Norsk överläkare ser optimistiskt på coronaläget: "Det var den pandemin"

Norge ser ljuset i coronatunneln. Så pass att pandemin strax kan börja klassas som över, enligt Preben Aavitsland, överläkare vid Folkehelseinstituttet.

Nyhetsbild

Finskflaggade M/S Ramona ska bärgas – "Det finns risker"

Fartyget Ramona ligger ännu fastkilat på stenstranden utanför gotländska Fårö. Men bärgningen är snart på gång. En bärgningsfirma ska under söndagen bedöma hur man ska få loss det 75 meter långa fartyget.

Nyhetsbild

Boris Johnson: Vaccinera världen till slutet av 2022

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer på G7-toppmötet nästa vecka att uppmana länderna att åta sig att hela världens befolkning är vaccinerad mot covid-19 till slutet av nästa år.

Nyhetsbild

Allt fler kastar kläderna under pandemin – "En livsstil i harmoni med naturen"

Pandemin får oss att längta efter frihet. Och kanske nås den ultimata friheten först med rumpan bar? Under pandemin har naturismen frodats världen över – och trenden verkar ha hittat även till Sverige.

Nyhetsbild
1

Valflirt inför 2024 väntas i Trumptal – har inte officiellt erkänt sig besegrad av Biden

Avstängd från sociala medier men inte desto mindre starkt inflytelserik i Republikanerna återvänder USA:s förre president Donald Trump under lördagskvällen till den politiska scenen.

Nyhetsbild

Smittan sjunker i EU – bara tre länder har en ökning

Smittspridningssiffrorna rasar i EU då allt fler medlemsländer visar en klart positiv trend i coronapandemin. Malta ligger bäst till och Litauen fortsatt sämst.

Nyhetsbild

Finskt lastfartyg på grund på Fårö – körde rakt upp på stenig strand

Ett större lastfartyg har gått på grund på Fårö, nordväst om Gotland. Fartyget tycks ha farit rakt mot ön och upp på en strand. Ingen har kommit till skada och det tycks inte ha gått hål på skrovet.

Nyhetsbild

Minröjande hjälteråtta drar sig tillbaka

UTRIKES Efter fem år och 71 upphittade landminor går den hjältemodiga råttan Magawa i pension.

Nyhetsbild

Nigeria stänger ner Twitter "på obestämd tid"

UTRIKES Nigerias regering meddelar att man stänger ner tillgången till Twitter i landet med hänvisning till att plattformen använts för "aktiviteter som riskerar att undergräva Nigerias stabilitet".

Grönt ljus för konstgjord ö i Köpenhamn

UTRIKES Efter flera månaders debatt antog Folketinget på fredagen den lag som möjliggör bygget av den konstgjorda ön Lynetteholm. Men det betyder inte att sista ordet är sagt om det kontroversiella öbygget.

Nyhetsbild

Kris för Nobelinstituttet – kan tvingas sälja

UTRIKES Det norska Nobelinstituttet befinner sig i ekonomisk kris och överväger att sälja sin anrika mångmiljonfastighet i centrala Olso. Nu kräver Sosialistisk Venstreparti (SV) att stortinget ställer upp och betalar räkningen.