Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Över 15 000 med covid-19 har avlidit i Sverige

Nio nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har sammanlagt 15 002 smittade personer avlidit i Sverige.

Nyhetsbild

Snart öppnar USA sina gränser – kräver både vaccinbevis och negativt testresultat

Med vaccinbevis och negativt testresultat blir det den 8 november möjligt att resa in i USA – som fram till nu haft ett pandemirelaterat inreseförbud från ett stort antal länder.

Nyhetsbild

Dom om dödsskott mot 16-åring i Göteborg

En 16-årig pojke sköts till döds med flera skott i Biskopsgården i Göteborg på våren 2020. Hans flickvän blev svårt skadad. I dag kommer domen mot en pojke som åtalats för dådet. Han är 17 år nu, men var bara 15 år när mordet skedde.

Nyhetsbild

Bolsonaro kopplade covidvaccin till aids

Brasiliens president Jair Bolsonaro har åter hamnat i onåd hos sociala medier-jättarna Facebook och Youtube.

Nyhetsbild

Australien sätter klimatmål till 2050

Sent omsider ger Australiens premiärminister Scott Morrison löften om minskade utsläpp, men vill inför det kommande FN-klimatmötet i Glasgow inte ge vika för de mer ambitiösa planerna.

Nyhetsbild

Dna ger ny kunskap om hur länge den sibiriska mammuten levde och varför den dog ut

Med hjälp av dna har forskare kommit fram till att den ullhåriga mammuten överlevde i Sibirien nästan 7 000 år längre än vad som tidigare varit känt. Det var heller inte jägare som tog död på den, utan snarare brist på föda.

Nyhetsbild

Dödlig bussexplosion i Uganda

Minst en person har dödats i en explosion på en buss utanför Ugandas huvudstad Kampala på måndagen. Minst en person skadades i bombdådet.

Nyhetsbild

Erdogan backar om utslängande av ambassadörer

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan backar om beslutet att förklara flera ambassadörer, däribland den svenska, som icke välkomna i Turkiet.

Nyhetsbild

FN varnar: Utsläppen av växthusgaser har nått nya rekordnivåer – "Vi är långt ifrån spåret i Parisavtalet"

Halterna av växthusgaser i atmosfären uppmättes förra året till nya rekordnivåer. Det innebär ytterligare avsteg från Parisavtalets mål, varnar FN i en ny rapport.

Nyhetsbild
2

Var femte ny bil i EU är en elbil – allt färre väljer dieseldrivet

Nästan var femte ny bil, 19 procent av de som såldes i EU under tredje kvartalet, var en elbil enligt den europeiska branschorganisationen Acea.

Nyhetsbild

USA:s huvudstad har räknat katter – i tre år

Det har tagit tre år. Men nu finns äntligen svaret på hur många katter (Felis catus) som bor i USA:s huvudstad Washington DC: omkring 200 000.

Nyhetsbild

Flera klättrare döda i lavin i Ecuador

Minst tre personer har omkommit och lika många saknas efter en lavin på en vulkan i Ecuador, uppger myndigheterna.

Nyhetsbild

Demonstrationer efter polisskott i Grekland

Polisens skjutning av en 20-årig romsk man i samband med en biljakt har väckt ilska i Grekland.Sju poliser har formellt anklagats för dödsskjutningen.

Nyhetsbild

Tyskland skärper gränsbevakningen mot Polen

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer meddelar att bevakningen av gränsen mot Polen ska skärpas.

Nyhetsbild
1

Klimatförändringar drabbar både druvan och vinets smak

Plantor fryser sönder, torkar ut eller brinner upp. Klimatförändringarna slår hårt mot Sydeuropa – vilket har fått en del vinproducenter att blicka norrut.

Nyhetsbild

Mård och mask i siktet då jägare jagar invasiva djur

Konsekvenserna av mördarsniglarnas framfart känner vi redan till. Men faktum är att fler fruktade djur är på väg till Sverige.

Nyhetsbild

Inför klimatmötet: Bahrain ska bli klimatneutralt 2060

Bahrain siktar på att bli klimatneutralt senast år 2060, meddelar det oljeproducerande kungadömet i Persiska viken inför FN:s stundande klimattoppmöte COP26.

Nyhetsbild

Påven vädjar: Sänd inte migranter till Libyen

Påve Franciskus vädjar om att den praxis som innebär att migranter sänds tillbaka till Libyen eller andra osäkra länder, och där utsätts för "omänskligt våld", omedelbart ska upphöra.

Nyhetsbild

Talibanerna: Tre dödade i strider med IS

Talibanerna uppger att tre personer med kopplingar till terrorrörelsen IS i Afghanistan har dödats efter en tre timmar lång eldstrid.

Nyhetsbild

Stulna böcker tillbaka efter historikers detektivinsats

Efter en detektivinsats med inslag av hästhandlarmetoder har tio värdefulla böcker kunnat återbördas till Kungliga biblioteket i Stockholm, Sverige.

Nyhetsbild
1

Kinas smutsiga kol huvudvärk inför klimatmöte

Kina måste göra mer för klimatet. Men president Xi Jinping väntas inte dyka upp på toppmötet i Glasgow – och få detaljer finns kring hur landet ska infria sina klimatlöften. På hemmaplan går kolbrytningen för högtryck.

Nyhetsbild
1

Bensin byts mot el när gräset ska klippas eller löv blåsas

Delstaten Kalifornien har tagit beslutet, många fler förväntas följa efter. Det handlar om ett absolut förbud mot bensindrivna trädgårdsmaskiner.

Nyhetsbild
1

Israel godkänner nya bosättningar på Västbanken

Israel har godkänt bygget av 1 355 nya bosättningar på den ockuperade Västbanken, meddelar den israeliska regeringen.

Nyhetsbild

Mystisk nödsignal i havet var från lastbil

Ett mystisk nödsignal längs den skånska västkusten har gäckat både flygledare och sjöräddningen. Nu har mysteriet fått sin lösning, rapporterar Sydsvenskan.

Nyhetsbild

Nya bombningar över Tigray

Den etiopiska militären har flygbombat två anläggningar i Tigray, uppger en talesperson för regeringen. Det är den sjunde och åttonde flygbombningen i den konflikthärjade regionen på en vecka.

Nyhetsbild

Fartygsbrand sprider giftig gas utanför Kanada

Ett fraktfartyg brinner utanför Kanadas Stillahavskust och sprider giftig gas. Enligt kustbevakningen råder det ingen fara för boende vid kusten.

Nyhetsbild

Motvind inför COP26: Dyrt och dålig stämning

Världsledare stannar hemma. Hotellbristen har förvandlat kryssningsfartyg till boenden. Storbritannien brottas med ökande smittspridning av covid-19. Motgångarna är många när Skottland räknar ner till det viktigaste globala klimatmötet på länge.

Nyhetsbild

"Enorm frustration och känsla av vi och dem"

Mordet på rapparen Einár benämns som en väckarklocka, men i områden som Järva i Stockholm behövs ingen klocka. Där har nio personer skjutits ihjäl bara i år. – De upplever att när deras barn dör tas det inte på lika stort allvar, säger journalisten Diamant Salihu.

Nyhetsbild

Misstänkt våldtäkt på färja mellan Finland och Sverige

En man misstänks ha våldtagit en kvinna ombord på en Sverigefärja under natten till söndagen.

Nyhetsbild

Polisen knackar dörr i jakt på Einárs mördare

Utredningen går vidare med fullt fart, men fortsatt är ingen gripen misstänkt för torsdagens mord på rapparen Einár, uppger polisen på söndagen.

Nyhetsbild

USA uppmanar Nordkorea att stoppa robottester

USA uppmanar Nordkorea att sluta med "kontraproduktiva" robottester, och hoppas att landets styre kommer att vara positivt inställt till nya samtal.

Nyhetsbild

Ny Stillahavsorkan hotar Mexiko – jordskred och översvämningar väntas

Orkanen Rick är på kurs mot Mexikos Stillahavskust och ökar i styrka när den närmar sig söderifrån.

Nyhetsbild

Colombias största knarkkung gripen efter flera års jakt

Colombias mest eftersökta knarkkung Dairo Antonio Úsuga, även känd som "Otoniel", har gripits. Han leder Colombias mäktigaste drogkartell Gulfklanen.

Nyhetsbild

Fokus på gängkriminella i Sverige: "Offren glöms bort"

Skjutningar och gängkriminella dominerar i samhällsdebatten. Fokus läggs på brotten och gärningspersonerna. Men brottsoffren glöms inte sällan bort. – Det är ett enormt svek, säger Linda Edmén, som tvingades leva gömd i över ett år efter att hennes son vittnat om en mopedstöld.

Nyhetsbild

Expert: Erdogan mer pressad än någonsin

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är på väg att kasta ut tio ambassadörer – bland dem Finlands – ur landet. Det kan bottna i att han känner sig kränkt, enligt Turkietkännaren Paul Levin.

Nyhetsbild

Smittan skenar i Ryssland – "Alternativen är att ta vaccin eller bli sjuk"

Ryssland rapporterar än en gång rekordhöga dödssiffror med covid-19. Samtidigt närmar sig landet den extra semestervecka som är tänkt att bromsa smittspridningen.

Nyhetsbild

Tiotusentals i demonstration för Viktor Orbán

Tiotusentals anhängare till Ungerns premiärminister Viktor Orbán har marscherat i huvudstaden Bukarest för att ge sitt stöd och visa enighet för den kontroversielle ledarens politik.

Nyhetsbild

FN-rapportör ser tecken på kommande folkmord i Myanmar

FN fruktar våldsdåd och förbrytelser i Myanmar efter rapporter om att tusentals soldater samlas i den norra delen av landet. – Jag hoppas förtvivlat att jag har fel, säger FN:s särskilda rapportör Tom Andrews.

Nyhetsbild

Polisen undersöker vem som laddade vapnet – oklart om skottet fastnade på film

Hollywood är i chock över dödsfallet under inspelningen av lågbudgetfilmen "Rust", där skådespelaren Alec Baldwin avfyrade ett vapen som misstänks varit skarpt.

Nyhetsbild

Nu har kannibalkarusellen snurrat klart – kritik mot Zwarte Piet

Minnena efter slaveriet när Nederländerna var kolonialmakt lever ännu. Nu vill flera städer underlätta för ättlingar till slavar att enkelt få byta namn. Och i landets största nöjespark har en rasistisk attraktion plockats bort efter protester.

Nyhetsbild

Doftsprej återkallas – kopplas till dödsfall

Hur kommer det sig att fyra personer i olika amerikanska delstater drabbades av allvarlig tropisk sjukdom – trots att ingen rest utomlands?

Nyhetsbild

Saudiarabien ska nå klimatmål – men först om 40 år

En av världens största oljeproducenter ska försöka nå nettonollutsläpp 2060.Beskedet från Saudiarabien är vältajmat – en dryg vecka före klimatmötet COP26 och efter en läcka som pekar på att landet vill bromsa omställningen från fossila bränslen.

Nyhetsbild

Palestinska val – vem vill egentligen ha dem?

Palestinierna har inte fått välja sina ledare på över 15 år. Och även om många, inklusive utrikesminister Ann Linde på besök i veckan, manar till val är det högst osäkert när det kan bli av.

Nyhetsbild

Åtalade Salvini framträdde i rätten – Richard Gere inkallad som vittne

Rättegången mot Italiens tidigare inrikesminister Matteo Salvini har formellt inletts i Palermo. Domaren i målet bekräftar att samtliga vittnen kommer att höras i rättssalen – bland dem den amerikanske skådisen Richard Gere.

Nyhetsbild

Åtråvärda sticklingar växande trend – Aroider har blivit förvånansvärt dyra

Intresset för sticklingar ökar och allt fler köper, säljer och byter med varandra. Bland de hetare sorterna finns aroider vars sticklingar sticker iväg rejält i pris.