Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Ryska forskare börjar tillverka en medicin mot smittkoppor

Smittkoppor utrotades officiellt 1980, enligt världshälsoorganisationen WHO. Men vetenskapsmän i Novosibirsk i Sibirien har återupptagit forskningen för att framställa en medicin mot smittkoppor.

Nyhetsbild

Tusen ekar ska återskapa Notre-Dame

Den första eken för rekonstruktionen av eldhärjade Notre-Dame i Paris har valts ut från Bercéskogen nära Le Mans omkring 20 mil västsydväst om huvudstaden.

Nyhetsbild

EMA öppnar för nytt covidläkemedel i nödläge

Den europeiska läkemedelsmyndigheten European medicines agency (EMA) öppnar för nationell användning av det nya läkemedlet bamlanivimab i behandling av covid-19.

Nyhetsbild

Peking kopplar ytterligare grepp om Hongkong

Peking justerar Hongkongs valsystem, det står klart efter den inledande dagen av folkkongressens möte i Kina. De Pekingtrogna väntas få mer inflytande – ytterligare ett hårt slag mot regionens demokratirörelse.

Nyhetsbild

EMA godkänner covidläkemedel vid nödläge

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänner användandet av läkemedlet bamlanivimab i behandling av covid-19.

Nyhetsbild

Läget i Tjeckien allt mer desperat – ber grannländer om vårdhjälp

Tjeckien vädjar till Tyskland, Polen och Schweiz om att ta emot tjecker med covid-19 som är i behov av sjukhusvård.

Nyhetsbild

Påven fördömer våld mot minoriteter i Irak

Påven Franciskus historiskt viktiga besök i Irak inleds med ett fördömande av hur den yazidiska minoriteten utsatts för fruktansvärd grymhet av terrorgruppen IS.

Nyhetsbild

Avstängd polis i USA får jobbet tillbaka – efter 121 år

År 1900 anklagade en vit tonårig flicka en svart polis i Los Angeles för sexuella trakasserier. Nu har Los Angeles poliskommission beslutat att postumt ge tillbaka poliskonstapeln Robert William Stewart sin polisbricka, rapporterar The New York Times.

Nyhetsbild

Kampen inför nästa riksdagsval i Sverige har börjat – L vill ingå i borgerlig regering 2022

Liberalerna vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val i Sverige. L accepterar dock inte en regering där SD ingår. Partiet vill avveckla januarisamarbetet efter nästa budget i höst.

Nyhetsbild

Japan förlänger nödläge i Tokyo

Japan förlänger ett coronarelaterat nödläge i Tokyoområdet med två veckor, meddelar premiärminister Yoshihide Suga. Beskedet kommer mindre än fem månader före OS, som skjutits upp på grund av pandemin.

Nyhetsbild

Belarus begär utlämning av oppositionsledare

Regimen i Belarus meddelar att den begärt utlämning av oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen.

Nyhetsbild

Orbán-utfall mot "HBTQ-galenskap"

Ungerska regeringspartiet Fidesz lämnade i onsdags kristdemokratiskt konservativa EU-parlamentsgruppen EPP efter en mångåriga konflikt. Nu skapas ny grupp.

Nyhetsbild

"al-Baba" på historiskt Irakbesök

UTRIKES Påven Franciskus har landat på Bagdads flygplats för sitt första besök i utlandet sedan pandemin bröt ut, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Svårt skydda samhället mot vansinnesdåd med slumpvis utvalda offer

Grova våldsdåd av ensamagerande gärningsmän, mot slumpmässigt utvalda offer, är nästan omöjliga för samhället att skydda sig ifrån. Den misstänkte gärningsmannen i Vetlanda tycks ha uppvisat tecken på psykiska problem.

Nyhetsbild

22-åring häktad för Vetlandadådet

UTRIKES 22-åringen som misstänks för knivdramat i Vetlanda, Sverige, har nu häktats för sju mordförsök.

Nyhetsbild

Kina vill ha handlingsplan om virus, försvar och utsläpp

En handlingsplan för utsläppstopp år 2030, satsningar på försvar – och utveckling av vaccin mot stora infektionssjukdomar. Det är några av löftena då tusentals delegater samlats i Peking för folkkongressens årliga möte.

Nyhetsbild

22-åring häktad för Vetlandadådet

Den 22-årige mannen som misstänks för knivdramat i Vetlanda i Sverige har nu häktats för att ha försökt mörda sju personer. Mannen var upprörd under häktningsförhandlingen och nekade till brott.

Nyhetsbild

Sveket mot Jemens hungrande barn: Mindre stöd

De är hundratusentals, barnen som sakta tynar bort i krigets helvete i Jemen. Nu blir bristen på mat än mer akut. Omvärldens snåla bidrag på veckans givarkonferens innebär att fler kommer att dö, konstaterar chefen för FN:s utvecklingsprogram.

Nyhetsbild

Även Danmark ger Astravaccin till äldre

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska ges även till personer som är 65 år och äldre i Danmark, enligt Sundhetsstyrelsens nya rekommendation.

Nyhetsbild

Problem med fetma ökar – pandemin kan förvärra

UTRIKES Fetma bland ungdomar fortsätter att öka. Uppluckrade rutiner i vardagen under pandemiåret kan ytterligare förvärra situationen.

Nyhetsbild

Kinas politiska höjdpunkt har inletts – "Lämpliga" födslotal i siktet

UTRIKES Tusentals delegater från olika delar av Kina har samlats för det årliga mötet i Peking med Kinas folkkongress.

Nyhetsbild

Nya Zeeland klarade sig undan en tsunami

UTRIKES Tsunamivarningen efter jordbävningarna norr om Nya Zeeland har nergraderats, men myndigheterna uppmanar fortfarande folk att ta hårda strömmar i vattnen på allvar.

Nyhetsbild

Nergraderade varningar om tsunami

Tsunamivarningen efter den kraftiga jordbävningen norr om Nya Zeeland har nergraderats, men myndigheterna varnar fortsatt för höga vågor och uppmanar folk att inte bege sig ut i vattnen. – Tsunamis är farliga. Vi pratar inte om skvalpande vågor i en bris här, säger Graham Leonard vid landets geovetenskapliga institut.

Nyhetsbild

Kinas politiska höjdpunkt har inletts

Tusentals delegater från olika delar av Kina har samlats för det årliga mötet i Peking med Kinas folkkongress. Premiärminister Li Keqiang höll ett långt inledningstal, som fick många ämnen. Den heta potatisen runt Hongkongs framtid berörde han dock inte med mer än några ord om att staden ska bevara "en hög grad" oberoende från Peking.

Nyhetsbild

Indisk ko hade 71 kilo skräp i magen

71 kilo. Så mycket plats, spikar och skräp hittade indiska veterinärer i magen på en påkörd ko.

Tsunamivarning i Nya Zeeland efter storskalv – evakuering pågår

En jordbävning med magnituden 8,1 har inträffat utanför Nya Zeeland, enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Nu hotar tsunamivågor att svepa in över landet och delar av befolkningen har evakuerats.

Nyhetsbild

Tegnell: Astra Zenecas vaccin är väldigt bra

Allt talar för att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är ett väldigt bra vaccin. Även för äldre. Det säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Nyhetsbild

Lojalister backar från Nordirlands fredsavtal efter missnöje med brexit

Brittisktrogen milis på Nordirland drar tillbaka sitt stöd för Långfredsavtalet, som gjorde slut på 30 år av våldsam konflikt. De är missnöjda med brexit – men det är oklart om protesten får någon effekt.

Nyhetsbild

Risk att smittade gravida föder för tidigt – uppmanas göra allt för att slippa viruset

Kvinnor i andra halvan av en graviditet löper ökad risk att föda för tidigt om de blir smittade av covid-19.

Nyhetsbild

Slovakiens sjukhus har ingen plats – flyttar covidpatienter utomlands

Slovakiens sjukhus är fulla av covidpatienter så nu har de första flyttats till Polen i ett försök att lätta på trycket på sjukvården.

Nyhetsbild

Löfven: Mötas med hela samhällets kraft

Varje attack mot oskyldiga ska mötas av samhällets samlade kraft. Den som skadar människor här ska ställas inför rätta. Det säger statsminister Stefan Löfven med anledning av Vetlandaattacken.

Nyhetsbild

Video: Det här vet vi om attacken i Vetlanda

Här är uppgifterna som hittills framkommit om dådet i Vetlanda, där en man i 20-årsåldern angrep och skadade sju personer.

Nyhetsbild

Ryska vaccinet Sputnik V kan godkännas i EU

Sputnik V, ett rysk vaccin mot covid-19, kan godkännas i EU. Det meddelade europeiska läkemedelsmyndigheten EMA på torsdagen.

Nyhetsbild

Prins Philip har opererat hjärtat

Storbritanniens prins Philip, 99, har genomgått hjärtkirurgi, uppger Buckingham Palace i ett uttalande.

Nyhetsbild

Nya protester i Myanmar efter blodig onsdag

Myanmars demokratirörelse trotsar juntans brutala våld och ger sig ut på gatorna igen, dagen efter det att militären skjutit skarpt in i folkmassor och minst 38 personer dödats.

Nyhetsbild

Haavisto leder nordiskt utrikesministermöte

Säkerhetspolitiska frågor står på dagordningen för mötet.

Nyhetsbild

Ny info om attacken i Vetlanda väntar

Vetlanda chockades av onsdagens attack då en man i 20-årsåldern gick till angrepp mot flera personer med ett tillhygge. Tre personer vårdas med livshotande skador, och polisen utreder om mannen hade ett möjligt terrormotiv. Under torsdagen väntas polisen ge fler svar.

Nyhetsbild

Meghan anklagas för mobbning

Prins Harrys fru Meghan anklagas i en artikel i The Times för att ha mobbat två anställda vid Kensington Palace. Brittiska hovet ska nu utreda anklagelserna.

Nyhetsbild
2

Ny Space X-raket exploderade vid landning

Det blev inte tredje gången gillt för Space X. I stället såg det ut som tidigare – en av Space X raketer exploderade vid landning efter en i övrigt lyckad försöksflygning.

Nyhetsbild

USA:s representanthus stänger efter hot

Hot från en högerextrem milis har fått USA:s representanthus att ställa in torsdagens möten. Varningen kom från kongressens polis, som fått uppgifter om att en milisgrupp förbereder en ny stormning mot kongressen, likt den som skedde den 6 januari.

Nyhetsbild

Bläckfisk kan "känna" ljus med sina armar

Bläckfiskar reagerar reflexmässigt på ljus när det hamnar på djurets armar, även om den inte kan se det med sina ögon.

Nyhetsbild

Terrorforskaren Hans Brun: Bra att mannen greps vid liv

Hans Brun säger att det förmodligen framkommit något hos gärningsmannen som gjort att polisen utreder attacken i Vetlanda som misstänkt terrorbrott.

Nyhetsbild

Misstänkt terrorbrott i Sverige – man skadade åtta med eggvapen

Polisen rubricerar attackerna i Vetlanda som misstänkt terrorbrott. En man gick till angrepp mot åtta personer och sköts senare av polis.

Nyhetsbild

Vittne till knivattack i Vetlanda: "Sker inte i en sådan här liten stad"

Ett misstänkt terrordåd har skett i Vetlanda i Sverige. Åtta personer skadades. Ett ögonvittne beskriver scenen som "väldigt obehaglig". – Det sker inte i en sådan här liten stad, säger hon.

Nyhetsbild

Island förberett på beskedligt vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott kan vara nära förestående på Island, uppger lokala myndigheter.