Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Man skjuten till döds i Malmö – ingen gripen

En man i 35-årsåldern sköts på lördagskvällen ihjäl i Lindängen i Malmö. Under tidiga söndagsmorgonen hade ännu ingen gripits för skjutningen.

Nyhetsbild
1

Moskva: "Nonsens" om ryssvänlig Ukrainaledare

Storbritannien hävdar att man har information om att Moskva överväger möjligheten att installera en pro-rysk ledare i Ukraina. Ryssland avfärdar uppgifterna som "nonsens".

Nyhetsbild

"Kreml vill se prorysk Ukrainatopp"

Storbritannien hävdar att man har information om att Moskva ser på möjligheten att installera en pro-rysk ledare i Ukraina, i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild
1

Observation i Huskvarna får ufo-beteckning – "Vi har inte riktigt kunna förstå vad det är för något"

En kväll i februari ses ett märkligt föremål i luften i Huskvarna. Av nära 300 rapporter är iakttagelsen den enda från i fjol som får beteckningen ufo av organisationen Ufo-Sverige.

Nyhetsbild

Talibanerna vill vända blad vid möte i Oslo – hoppas på att "förändra den krigiska stämningen"

Norge understryker att det kommande mötet med talibanerna inte ska ses som en legitimering av den hårdföra islamistiska rörelsen.

Nyhetsbild

Berlusconi hoppar av presidentvalet – "Jag kommer fortsätta att tjäna mitt land på andra sätt"

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi har meddelat att han inte kommer att ställa upp i det stundande presidentvalet.

Nyhetsbild

Flera döda i bombdåd i Afghanistan – ingen grupp har tagit på sig skulden

Minst sju människor har dödats, och ytterligare nio har skadats i ett bombdåd mot en minibuss i Afghanistans tredje största stad, enligt lokala företrädare för talibanerna.

Nyhetsbild

Arkeologer har hittat Bellmans Pelikan – en hamnkrog för alla kajarbetare

Carl Michael Bellman diktade och sjöng om flera krogar i 1700-talets Stockholm. Nu har arkeologerna vid Slussenbygget hittat lämningarna efter en av skaldens favoritkrogar – Pelikan.

Nyhetsbild

Säpo varnar för extremister vid demonstrationer mot vaccinpass i Sverige – "Det är viktigt att tänka till"

Demonstrationer mot vaccinpass anordnades på lördagen i Stockholm och Göteborg. I centrala Stockholm höll vaccinmottagningar stängt. Samtidigt varnar Säpo för att våldsbejakande högerextremister kan söka sig till demonstrationerna.

Nyhetsbild

USA kan evakuera ambassaden i Kiev medan Tyskland hindrar baltiskt stöd till Ukraina – "Vår restriktiva hållning är väl känd"

Baltstaterna vill förstärka Ukraina med vapen och Ukraina hoppas på fortsatta leveranser från Natohåll. Men Tyskland sätter sig på tvären.

Nyhetsbild
1

Förvirring om ryska angrepp huvudvärk för väst: Vad är ett mindre angrepp?

Nato och EU hotar med sanktioner mot Ryssland även vid ett mindre angrepp mot Ukraina. Men vad ska då räknas som ett mindre angrepp?

Nyhetsbild

GRAFIK: Så ser coronaläget ut i Europa just nu

Vi tar en titt på EU:s länder och hur coronasituationen ser ut under årets första veckor.

Nyhetsbild

Österrike inför vaccinplikt

Alla invånare i Österrike över 18 år måste låta vaccinera sig mot covid-19. Efter flera timmars debatt röstade Nationalrådet med klar majoritet igenom den omdiskuterade lagen.

Nyhetsbild

Irland häver virusrestriktioner

Irland har enligt landets premiärminister Michael Martin ridit igenom "omikronstormen" och därför kommer flera coronarestriktioner att hävas från och med lördagen, inklusive tidiga stängningar av restauranger och barer.

Nyhetsbild

Många döda i IS största framstöt på länge

Extremiströrelsen IS har gått till anfall mot ett kurdiskt fängelse i norra Syrien – i vad som beskrivs som gruppens största framstöt på flera år. Minst ett 60-tal människor har dödats i strider som pågått i över ett dygn.

Nyhetsbild

Tredje dos behövs mot omikron visar amerikanska studier

En tredje dos av Pfizer-Biontechs eller Modernas coronavaccin ger starkare skydd mot omikronvarianten än bara två doser, visar flera amerikanska studier.

Nyhetsbild

"USA är som en elev som ska lämna in skoluppgifter" – delade expertreaktioner efter toppmötet i Genève

Det är precis det här Ryssland vill ha. Det skriver Rysslandsexperten Anna-Lena Laurén på Twitter efter fredagens toppmöte mellan USA och Ryssland.

Nyhetsbild

Hundratals civila bombade i Jemen

Mängder av människor har dödats i flyganfall mot en rebellkontrollerad del av Jemen. Antalet drabbade tycks överstiga 200. Bombningarna sker några dagar efter en drönarattack i Abu Dhabi som fick omvärlden att reagera.

Nyhetsbild

Inga större genombrott i Genève på fredagen – USA lovar Ryssland att återkomma

USA och Rysslands utrikesministrar har träffats för att dela sina vitt skilda meningar om Ukrainakrisen – och Rysslands långtgående krav. De är åtminstone överens om att fortsätta dialogen. USA ska till att börja med ge ett skriftligt motbud.

Nyhetsbild
4

USA svarar på Rysslands förslag nästa vecka – Lavrov: "Reaktionen i väst är hysterisk"

USA har lovat att svara skriftligt på Rysslands "säkerhetsförslag" nästa vecka, hävdar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efter mötet med sin motpart Antony Blinken. Blinken bekräftar detta – men kallar det för "idéer" – och kallar mötet konstruktivt.

Nyhetsbild

VIDEO: Här möts Blinken och Lavrov – Ryssland kräver att Nato-trupper lämnar Rumänien och Bulgarien

USA söker fortfarande en diplomatisk lösning, lyder utrikesminister Antony Blinkens budskap när han inleder ett möte med ryske kollegan Sergej Lavrov i Genève i Schweiz.

Nyhetsbild

Niinistö ringde upp Putin i morse: "Nödvändigt att bevara freden i Europa"

Det två presidenterna hade ett långt telefonsamtal.

Nyhetsbild

Studie: Jordnötter till barn kan hindra allergi

Att tidigt introducera jordnötter i små barns kost kan motverka allergi mot baljväxten, enligt en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Nyhetsbild

Ukraina: Fler ryska vapen till separatisterna

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Rysslands Sergej Lavrov har satt sig i samtal i Genève i Schweiz. Ukraina anklagar samtidigt Ryssland för att öka tillgången till vapen till det separatistkontrollerade östra Ukraina.

Nyhetsbild

De flyttar tillbaka till Fukushimas sista ödeby

Den sista ödebyn i katastrofzonen i japanska Fukushima får nu invånare igen. Men det är bara 15 personer som vågat ansöka om att leva i Futaba.

Nyhetsbild

Tuffa nätregler godkänns av Europaparlamentet

Europaparlamentet godkänner ett förslag som ska kontrollera innehållet på internet. I förslaget finns bland annat förbud mot vissa typer av annonsering, vilket är ett direkt slag mot internetjättarna Google och Facebook.

Nyhetsbild

Passagerare vägrade bära munskydd på flyget – planet vände tillbaka efter halva resan

Ett passagerarplan från Miami på väg mot London tvingades vända om när det hunnit halvvägs eftersom en passagerare vägrade att ta på sig munskydd.

Nyhetsbild

Kongressutskott ber dottern Ivanka Trump att samarbeta med utredning mot Donald Trump

Ledamöterna i det utskott i USA:s representanthus som utreder attacken mot Kapitolium förra året uppmanar Ivanka Trump, dotter och rådgivare till USA:s förre president Donald Trump, att samarbeta med utredningen.

Nyhetsbild

Spädbarn bland ihjälfrusna vid Kanadas gräns

Fyra personer har frusit till döds nära gränsen mellan Kanada och USA, uppger myndigheter på torsdagen. En av de döda är ett spädbarn. En person har gripits misstänkt för människosmuggling.

Nyhetsbild

Händer i dag: USA:s och Rysslands utrikesministrar träffas – akut försök stoppa konflikten i Ukraina

Genève står värd när utrikesministrarna har möte.

Nyhetsbild

Olycksdrabbat norskt fartyg gick till botten

Fem besättningsmedlemmar räddades med helikopter när ett lastfartyg på torsdagskvällen fick slagsida på danskt vatten väster om Kullen i nordvästra Skåne. Under natten sjönk fartyget, uppger danska Försvarsmakten för Ritzau.

Nyhetsbild

Navalnyj: Väst går i Putins fälla

USA låter Vladimir Putin blanda bort korten gång på gång och ger efter för en mobbare, anser den fängslade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. I en intervju med tidskriften Time uppmanar han västvärlden att strunta i den ryske presidentens "nonsens" och öka pressen på Kreml.

Nyhetsbild

USA åtalar belarusier för flygkapning

Amerikanska åklagare har åtalat fyra belarusier för flygkapning.

Nyhetsbild

Terrorgruppen IS uppges frita fångar i Syrien – vittnen säger att två explosioner inträffat

Terrorrörelsen IS har angripit ett fängelse i nordöstra Syrien och fritagit flera fångar. Området kontrolleras av kurdiska grupper.

Nyhetsbild
1

Grönt ljus för vaccinplikt i Österrike

Alla österrikare över 18 år måste låta vaccinera sig mot covid-19. Efter flera timmars debatt röstade Nationalrådet med klar majoritet igenom den omdiskuterade lagen.

Nyhetsbild

Antibiotikaresistens tar miljontals liv

Över en miljon människor avled i världen 2019 som en följd av att antibiotika inte längre fungerar mot många infektioner, enligt en ny studie.

Nyhetsbild

Ryssland utför omfattande militärövning till havs – tiotusen soldater deltar

Ryssland genomför en massiv manöver till havs, skriver nyhetsbyrån STT.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Snabbvisit när hjälpplan nådde Tonga

Fem dygn efter undervattensvulkanen Hungas förödande utbrott har två militärplan med hjälp landat i Tonga. Av rädsla för covidsmitta lämnar planet av lasten utan någon kontakt med öborna.

Nyhetsbild

USA: Våra vapen kan skickas till Ukraina

USA har godkänt att baltländerna skickar avancerade amerikanska vapen till Ukraina. Det meddelar tjänstemän under utrikesminister Antony Blinkens besök i Tyskland.

Tiotals döda vid religiöst möte i Liberia

Minst 29 människor har dödats när människor vid ett religiöst möte i en förort till Liberias huvudstad Monrovia fick panik, uppger polisen.

Nyhetsbild

Österrike röstar om vaccinplikt

Nationalrådet i Österrike röstar i dag om en omdiskuterad lag om vaccinplikt.

Nyhetsbild

Hjälpplan har landat på vulkandrabbade Tonga

Fem dagar efter att undervattensvulkanen Hunga fick sitt förödande utbrott har två militärplan med hjälp landat på önationen Tonga i Stilla havet. Av rädsla för covidsmitta lämnar planet av lasten utan någon kontakt med öborna.

Nyhetsbild

Prins Andrew stänger konton på sociala medier

Storbritanniens prins Andrew har stängt sina konton på social medier efter att han förlorat sina militära titlar och kungliga beskyddarskap.