Nykarleby

Nyhetsbild

Niko i Blind Channel repar på ESC-scenen: Det blir mera eld i ESC

KARLEBY Livet slår oss alla på käften. Med sin Eurovisionslåt vill Blind Channel påminna oss om att vi inte är ensamma – och att det går att festa i mörkret.

Nyhetsbild

För Kröpuln tog det 11 år från start till mål – till hösten snurrar verken

Den långa väntan är över. Nu rullar långtradare dagligen in med delarna till de sju vindkraftverk som senare i sommar ska resas på Kröpuln i Kantlax.

Nyhetsbild

Ted Saari: "Jag är överraskad och besviken men förstår att regler gäller"

NYKARLEBY Ted Saari säger att han är överraskad och förstås besviken. Men han har full förståelse för att reglerna är tydliga och lika för alla.

Nyhetsbild

Ted Saari är inte valbar – kan inte kandidera i kommunalvalet

NYKARLEBY Ted Saari som tidigare varit nominerad inför kommunalvalet på SFP:s lista är inte längre en valbar kandidat, enligt Centralvalnämndens bedömning.

Nyhetsbild

Polispådrag i Soklot under onsdagskvällen

NYKARLEBY Poliser utrustade med skyddsvästar och hjälmar gjorde en utryckning till Soklot under onsdagskvällen. Inga gripanden gjordes.

Nyhetsbild

Ett nytt fall i Jakobstadsregionen – "Situationen är oroväckande"

Ett nytt coronafall har bekräftats inom Jakobstads vårdområde under torsdagen. Det går att testa sig även i dag.

Nyhetsbild

IF Minken försvagas – tappar två kuggar på herrsidan

LÄNGDSKIDOR IF Minken förlorar två viktiga kuggar bland längdåkarna i vår. Det innebär att halva det herrlag som representerade klubben i stafetten i Ristijärvi byter jaktmarker.

Nyhetsbild

Labbens verksamhet i Nykarleby och Jakobstad förnyas – anmäl dig i automat

Fimlab tar i bruk automater för självregistrering. Det här innebär att du ska scanna av ett id-kort för att visa att du är på plats nästa gång du åker in för provtagning.

Nyhetsbild

Mats Brandt fortsätter på deltid – tidigast i juni inleds jakten på ny stadsdirektör

Styrelsen beviljade i måndags stadsdirektör Mats Brandt tjänstledigt, eller deltid, fram till sista juni. I slutet av maj ska stadsdirektören ge nytt besked om sitt fortsatta engagemang i Nykarleby.

Nyhetsbild

Unga artister från Jakobstad och Nykarleby till final i årets MGP

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Artisterna presenteras på onsdag men låtarna offentliggörs först i september. Bland finalisterna finns flera lokala dansare och sångare.

Nyhetsbild

Regionens 65-69 åringar vaccinerar sig långsamt – "Försöker få dem att boka tid"

Vaccinationerna mot covid-19 rullar på i Jakobstadsregionen. Det går i princip enligt plan, men en specifik åldersgrupp går överraskande trögt.

Nyhetsbild

LISTA: Här kan du ha exponerats av coronaviruset i Jakobstadsregionen

FOTBOLL Coronavirusinfektion har blivit konstaterad hos personer som har besökt följande platser i Jakobstad, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre.

Nyhetsbild

Handgjort för sköna drömmar

JEPPO Alla influerare har dem på sina sovrumsbilder. Linnelakan i naturfärger är den stora inredningstrenden. I Jeppo sys de enligt de mått du själv väljer.

Nyhetsbild

SE BILDER: "Mitt barn liknade en pytteliten drakbebis" – Mammor i Österbotten visar sina barntatueringar

Elin i Vasa har tatuerat in barnens teckningar medan Johanna i Närpes har dotterns namnteckning. Annette i Pedersöre har en drakunge med en egen historia. Se och inspireras av mammor som gjort "barntatueringar".

Nyhetsbild

Robert Back vill veta vem han delar planet med – "Jag kan inte låta bli att vara fascinerad"

NYKARLEBY Bakom träd, buskar och allsköns grönska gömmer sig ett pittoreskt gammalt trähus i centrala Nykarleby. Där bor Robert Back.

Nyhetsbild

Dricka punsch på verandan och mata påfåglarna – bilder och föremål berättar om österbottniskt villaliv till vardag och fest

De första österbottniska sommarvillorna byggdes redan i slutet av 1700-talet. Utställningen "Villaliv" berättar om stuglivets historia i Österbotten.

Nyhetsbild

De tar lokalpolitiken närmare folket – tolv kommuner i Österbotten får demokratiapp

Hittar du de beslut du är intresserad på kommunens webbplats? Det är inte lätt. Därför finns en app som gör det lättare att följa lokalpolitiken.

Nyhetsbild

Tiden tickar för den som vill påverka – "Vi har fått finansiering för att ta in proffs"

JAKOBSTAD Med drygt en vecka kvar tills enkäten stängs ser det ut som om de flesta kulturaktörer i Österbotten önskar sig en och samma sak.

Nyhetsbild

Nu kan de ägna sig åt sin konst på heltid – i ett år

JAKOBSTAD/VASA Sju österbottningar som jobbar med konst, musik eller skrivande har beviljats ettårigt arbetsstipendium. Två av dem finns i Vasa, en av dem i Jakobstad.

Nyhetsbild

Kanäsbolag bygger ut lagerkapacitet för nya produkter ovan mark

Uusikarleby Tank Storage Oy bygger ut lagringskapaciteten i Kanäs oljehamn och breddar sitt produktsortiment. Till hösten, eller då alla nya tillstånd är i hamn, inleds bygget av nya lager för helt nya produkter.

Nyhetsbild

Snusmannen: "Är inte nöjd med domen, men vi får i alla fall behålla tak över huvudet"

I RÄTTEN Mannen som dömdes för att ha sålt snus i sitt garage i Nykarleby säger via sitt juridiska ombud att han är lättad att processen är över. Domen har vunnit laga kraft.

Nyhetsbild

Jimmy Wargh redo för nästa underverk med Jaro: "Under lupp"

FOTBOLL Han var som lagkapten med och ledde Jaro till ligan 2001. Efter spelarkarriären var han med och räddade Jaro från ruinens brant. Ska Jimmy Wargh göra nya underverk som tränare?

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistriktet undrar: Vad har du för minnen från våra verksamhetsår?

Det här är sista året som Vasa sjukvårdsdistrikt finns. Nu efterlyser man minnen från åren som gått.

Nyhetsbild

Riv hela rasket – nytt skolbygge bäst säger enig byggkommitté

NYKARLEBY Tegelfastigheten där högstadiet är inrymt sedan slutet av 70-talet är utom räddning och bör därför rivas och ersättas av ett nybygge.

Nyhetsbild

Större rush än väntat vid drop in – inga nya coronafall på fredagen

Inga nya fall i Jakobstadsregionen meddelades i fredagskollen. Gårdagens drop in vid Malmska lockade många på coronatest.

Nyhetsbild

Radhus i Vexala får tidsfrist över sommaren – om ingen köpare hittas rivs de

I ett halvt år har Nykarleby Bostäder förgäves försökt hitta köpare till radhusen i Vexala. Nu förlängs tidsfristen över sommaren.

Nyhetsbild

Så här många valde de österbottniska gymnasierna som förstahandsval – se vår lista

I början på april stängde den gemensamma ansökan till yrkesskolor och gymnasier. Så här har ansökningarna fördelats på de svenskspråkiga gymnasierna i Österbotten.

Nyhetsbild

Tommys samarbetade med legend inom dansbandsvärlden – är stolta över nya skivan

NYKARLEBY Ett normalt år skulle Tom Käldström och Agneta Olsson ha gått in i studion tillsammans för att spela in en duett. Så blev det inte den här gången.

Nyhetsbild

53 dagar kvar för Sandra Eriksson att knipa en OS-biljett: "Har inte tid att springa dåliga lopp"

FRIIDROTT Sandra Erikssons stora målsättning är att kvalificera sig för OS – antingen på tid eller via världsrankingen. Hon har fram till den 29 juni på sig och är öppen för att det kan bli tävlingar i hela Europa.

Nyhetsbild

Flygspaning gjordes i Jakobstadsregionen efter den försvunna Nykarlebymannen

NYKARLEBY Gränsbevakningens flygflottilj genomförde i måndags flygspaning efter den 85-årige Sven-Erik Österlund som försvann spårlöst för snart fem månader sedan.

Nyhetsbild

Efter betänketiden: Holländer fortsätter leda Blue Fox – därför tvekade han

INNEBANDY Det var inget givet beslut. Men efter onsdagens möte med styrelsen står det klart Robin Holländer fortsätter som tränare för Blue Fox även nästa säsong.

Nyhetsbild

Annorlunda coronatestdag vid Malmska – "Förväntar oss ingen rusning"

JAKOBSTAD De tre nya fall som rapporterades av Vasa sjukvårdsdistrikt på torsdagen hörde till Vasa och Korsholm. I Jakobstadsregionen har inga nya fall rapporterats.

Nyhetsbild

Ekorosk behöver större tomt i Nykarleby – hit vill företaget flytta sin återvinningsstation

Ekorosk planerar för en flytt av återvinningsstationen på Kvarnvägen i Nykarleby centrum. En ny industritomt för ändamålet har reserverats.

Nyhetsbild

Nu ska det göras film och tv-serier både av och om österbottningar

När rekordmånga ansökte om stöd för att göra film- och medieproduktioner gick en del av pengarna till kända namn från Österbotten.

Nyhetsbild

Nu ska det göras film och tv-serier både av och om österbottningar

När rekordmånga ansökte om stöd för att göra film- och medieproduktioner gick en del av pengarna till kända namn från Österbotten.

Nyhetsbild

Inga nya lokala fall i Jakobstadsregionen – "Rätt att öppna upp"

Jakobstadsregionen rapporterar ett nytt fall på onsdag. Det är, som det varit under senare tid, ett fall med utländska förtecken.

Nyhetsbild

Ted Saari på väg från Kina – ställer upp för omval i Nykarleby

Ted Saari, som i senaste kommunalval var topp tre av 27 invalda med 226 röster,  ställer efter en extra lång betänketid upp i kommunalvalet – för andra gången på SFP:s lista.

Nyhetsbild

Nu är de slutliga kandidatlistorna klara – här hittar du regionens kommunalvalskandidater

Det uppskjutna kommunalvalet närmar sig. Nu är listorna spikade och med drygt en månad kvar till valet står det nu klart vilka kandidater som finns tillgängliga. Här hittar du alla kandidater från Karleby i norr till Nykarleby i söder.

Nyhetsbild

Lista: De ställer upp i kommunalvalet i Nykarleby

NYKARLEBY Under den förlängda nomineringstiden har SFP plussat på sin lista med fem nya och går nu till val med 38 kandidater. SDP har gått från nio till tio kandidater, KD från fem till sex, medan Sannfinländarna backat från sju till sex kandidater på sin lista.

Nyhetsbild

Robert Gleisner tvingas vänta – det blir inga FM-lyft i vår

STYRKELYFT Styrkelyftaren Robert Gleisner tvingas vila på hanen. De blir inga FM-tävlingar i maj. Nu blir det kamp om FM-medaljerna tidigast på sensommaren.

Nyhetsbild

Muiks bil sönderslagen utanför ishallen – "Bara att transportera till skroten"

NYKARLEBY Under förra veckan vandaliserades en bil utanför ishallen i Nykarleby. Fordonet tillhörde Muik Hockey och enligt flera personer inom klubben är bilen nu en före detta bil.

Nyhetsbild

Nytt fall i Jakobstadsregionen – smittan kommer från utlandet

Ett nytt fall av covid-19 har uppdagats på Social- och hälsovårdsverkets område. Det meddelar smittskyddsläkare Johanna Gripenberg.

Nyhetsbild

Komarov och New York Islanders klara för slutspel

ISHOCKEY New York Islanders nollade grannen Rangers natten till söndag. Segern innebär att Leo Komarov & Co är klara för slutspelet i NHL.

Nyhetsbild

Inga nya fall i Jakobstadsregionen

Lördagens testsvar ger glädjande nyheter: inga nya coronafall inom Jakobstads social- och hälsovårdsområde.

Nyhetsbild

Lasse sparkar röv med ett gäng finlandssvenskar – "Om inte pappa betalar, betalar man själv"

Om folk i framtiden ska veta att det inte bara spelats dragspel i Svenskfinland måste också den tyngre musiken bevaras.

Nyhetsbild

Stadshotellet piffar upp och öppnar – FAF: En slutspurt ännu kvar inför sommaren

Trots lättade restriktioner manar Nykarlebykrogen FAF till försiktighet ännu inför sommaren. Men de, liksom Stadshotellet, är lättade och ser fram emot att få ha öppet längre.

Nyhetsbild

Silver med guldsmak: "Vi känner oss som vinnare"

ISHOCKEY Hermes var säsongens sensationslag i Mestis. I varje hemmamatch gick föreningen miste om 25–30 000 euro.

Nyhetsbild

Poeten och Spilivinken visar vägen – sommarteatern vid Kuddnäs tar ny fart med en promenadpjäs

NYKARLEBY "Fältskärns berättelser" som sommarteater vid Kuddnäs tar nya tag och nya former i år. En äventyrsteater utan läktare tryggar corona-avstånden.

Nyhetsbild

Komarov öppnade målkontot och tränaren snackade vackert om "Onkel Leo"

ISHOCKEY Äntligen – Leo Komarov har öppnat målkontot i NHL. Hockeyproffset från Nykarleby visade vägen genom att göra första struten mot Rangers.

Nyhetsbild

Silver för Hermes – Ketterä numret större i femte finalen

ISHOCKEY Hermes var ett mål eller några centimeter från Mestisguld i tisdags, men på torsdagen var det inte ens nära.

Logga in för att följa orten