Jakobstad

Nyanställningar övervägs noga i Jakobstad

JAKOBSTAD

Nyhetsbild

Jako Invest planerar hallbygge i Jakobstad

JAKOBSTAD Jako Invest planerar att bygga en hall på 780 kvadratmeter på Industrivägen i Jakobstad. Bakom Jako Invest döljer sig tre privata investerare.

Stiftelse får skjuta upp amorteringar

JAKOBSTAD

Nyhetsbild

Finlandsmodellen testas i Jakobstad: "Det viktigaste är att barnens röst hörs"

JAKOBSTAD Två dagar i veckan ska barn i trean till femman i fyra lågstadieskolor i Jakobstad kunna delta i hobbyer som ordnas direkt efter skolan. Skolorna är med i ett pilotprojekt inom den så kallade Finlandsmodellen.

Nyhetsbild

Stenfors lämnar SÖP för nytt finansinstitut i Vasa

ÖSTERBOTTEN Dan-Ove Stenfors lämnar pälsbranschen för en återgång till finansbranschen – nu som områdesförsäljningschef i ett nytt finansinstitut på väg till Vasa.

Nyhetsbild

Nytt samarbete gör det möjligt att färglägga Malmska gården

JAKOBSTAD Jakobstads museum tar nu hjälp av YA-studerande för att göra verklighet av sina planer. Samarbetet har redan resulterat i en målarbok. Näst i tur står ljudmaterial till utställningen i Malmska gården och en fotodokumentation av Björnholmen.

Nyhetsbild

Jakobstads gymnasium söker ny rektor

JAKOBSTAD Gunnevi Kiiskinen går i pension från och med den från 1 juli. Därför söker Jakobstads gymnasium nu en ny rektor.

Nyhetsbild

Åldringsvännerna utvidgar – satsar på effektiverat serviceboende i Jakobstad

JAKOBSTAD Fastigheten där De gamlas hem fanns tidigare ska göras om till effektiverat serviceboende. Fastigheten ska saneras och verksamheten beräknas komma i gång redan i år.

Nyhetsbild

Kända namn kandiderar för SFP i Jakobstad – "Ingen större utmaning att hitta kandidater"

JAKOBSTAD Med två månader kvar till kommunalvalet har SFP i Jakobstad fyrtio namn på kandidatlistan. Att hitta hugade kandidater har gått hyfsat lätt, enligt ordförande Annica Haldin.

Nyhetsbild

Jaro ligger lågt inför träningsmatcher: "Knappast några testspelare på plats"

FOTBOLL De två kommande helgerna spelar Jaro träningsmatcher hemma i Tellus. Men det ser inte ut som att några testspelare kommer att visa upp sig i samband med dem.

Nyhetsbild

Nya JBK-tränaren har påbörjat sitt lagbygge – sex spelare klara

FOTBOLL Kris Huckstepps JBK har presenterat sina första spelarkontrakt för 2021. Det rör sig om bekanta namn, bland annat en tidigare ligastjärna som har revansch att utkräva.

Nyhetsbild

Mässkärsföreningen: "Vi öppnar när isläget tillåter det"

Kylan ger hopp om att Mässkärs Naturstation kan öppna om några veckor. Men pandemin är ett gissel.

Nyhetsbild

Covid-19 på daghem i Sandsund – hela daghemmet i karantän

PEDERSÖRE En covid-smittad person rörde sig på daghemmet Hoppetossan i Sandsund den 12–13 januari.

Nyhetsbild

Hälften av de nya coronafallen finns i Jakobstadsregionen – nya fall även i Vasa

Vasa och framförallt Jakobstadsregionen sticker ut i dagens coronastatistik. Situationen bekymrar smittskyddsläkare Johanna Gripenberg vid Malmska i Jakobstad.

Nyhetsbild

Erik har varit Veganas stamgäst i 20 år – "Jag har blivit salladsberoende"

JAKOBSTAD I över 20 år har Erik Johansson ätit lunch på Vegana. Den veganska kosten gör att han mår bra och känner sig pigg hela dagen.

Nyhetsbild

30 år med vegansk kost i kyrkan

JAKOBSTAD Restaurang Vegana i Jakobstad är unik på många sätt. Troligen är det landets äldsta veganska matservering. Dessutom sitter matgästerna på kyrkans läktare.

Nyhetsbild

Nästa vecka inleds coronavaccineringen på dygnet runt-boenden

Nästa vecka börjar man vaccinera äldre mot covid-19 på dygnet runt-boenden inom Jakobstads social- och hälsovårdsverk. Men än så länge anländer endast ett fåtal doser per vecka.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää om premiären: Mera överlevnad än tävling på slutet

LÄNGDSKIDOR – Jag har inte varit med om någonting liknande. Det säger Viktor Mäenpää efter säsongspremiären i Visma. Det schweiziska långloppet La Diagonela bjöd på temperaturer ner mot 25 minusgrader.

Nyhetsbild

Nya coronafall i Vasa och Jakobstad – en av de smittade kan bära på muterat virus

De nya coronafallen finns i Jakobstad och Vasa. Fallen i Vasa har koppling till utlandet och ett av testen analyseras ytterligare eftersom det finns risk för att den smittade bär på en muterad virusvariant. Heikki Kaukoranta är oroad.

Nyhetsbild

Isen växer bra inomskärs – sämre läge utomskärs

I torsdags gjorde Karleby sjöbevakningsstation mätningar av istjockleken i inre skärgården i Karleby- och Jakobstadsområdet.

Nyhetsbild

Karleby sticker ut med få coronafall – "Tur och skicklighet"

KARLEBY Antalet coronafall är väldigt lågt i Karleby, jämfört med i Jakobstadsregionen och i hela Finland. Hur kan en så pass stor stad ha kommit så lindrigt undan hittills?

Nyhetsbild

De gör kläder för träning och fritid

JAKOBSTAD Idén har de haft cirka 10 år och för drygt 1,5 år sedan bestämde sig de fyra vännerna att tiden var mogen för lansering av Pipalüük.

Nyhetsbild

Klemets vann grundserien i MHL med Ahlviks som hårda poängplockare

ISHOCKEY Grundserien i Mattsson Hockey League är slutspelad. B. I. Klemets vann den tio ronder långa bataljen med en poäng tillgodo på Mostly Old Players (MOP).

Nyhetsbild

Ny chef för äldreomsorgen i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Chef för äldreomsorgen i Jakobstadsregionen, Pirjo Knif, går i pension och säger upp sig från sin tjänst per 31 juli 2021. Hon återkommer inte i arbete innan pensionen och en ersättare har utsetts för 2021

Nyhetsbild

Jakobstad väljer stadsdirektör – hur gick intervjuerna?

JAKOBSTAD Stadsdirektörskandidaterna Anne Ekstrand, Katarina Donning, Kenneth Holmgård och Åsa Wallendahl har denna vecka intervjuats av stadsstyrelsen och gruppordförandena. Hur har det gått?

Nyhetsbild

Dagens fall finns i många kommuner: Vasa, Jakobstad, Pedersöre, Korsholm, Malax, Närpes och Laihela

Fredagens åtta nya coronafall finns i hela sju kommuner. Infektionsöverläkare Juha Salonen kan ändå ge ett par goda nyheter inför helgen: De flesta smittkedjor är kända och en patient har fått åka hem från sjukhuset.

Nyhetsbild

Fler tradenomer till Jakobstad – hela regionen stöder utbildningen

JAKOBSTAD Novia erbjuder tradenomstudier i Jakobstad under hösten igen. Utbildningen var populär när den ordnades första gången för två år sedan och behovet av arbetskraft finns fortfarande.

Nyhetsbild

Cyklande bröder vill sprida intresset för pedalkraft

JAKOBSTAD Allt fler upptäcker glädjen i att ta sig fram med pedalkraft. I ett garage på Hällan har bilarna fått flytta ut för att ge plats för ett företag med cyklar i fokus.

Nyhetsbild

Tommy tävlar i The Voice of Finland – och mest nervös är mamma

KARLEBY/JAKOBSTAD Nelonen har avslöjat sångarna som deltar i vårens "The Voice of Finland". En av dem kommer från Jakobstad – och bor i Karleby.

Nyhetsbild

Kokkikartano får tillbaka personal från karantän – sju testade positivt för corona

JAKOBSTAD Kokkikartano i Jakobstad har haft hela sin personal i corona-karantän sedan i tisdags förra veckan, men på fredag kommer största delen tillbaka.

Nyhetsbild

Postiljon i Jakobstad slängde bort brev – kan dömas till fängelsestraff

JAKOBSTAD En brevbärare i Jakobstad slängde bort post i stället för att leverera den adressaternas postlådor en period.

Nyhetsbild

Hon ska återvända till scenen som diva – men premiären dröjer

JAKOBSTAD Det repeteras för fullt i det gamla brandkårshuset i Jakobstad. Men någon premiär räknar Teater Jacob inte med att ha förrän tidigast i april.

Nyhetsbild

Vasa, Jakobstad, Pedersöre, Närpes, Korsholm och Vörå bland dagens coronafall – "Hundratals är i karantän"

Trots att antalet nya fall är högt på torsdagen – 17 – är smittkällan känd hos de flesta av dem. Hos tre Vasabor spårar man som bäst smittkällan. Vasaborna är också flest bland de nya fallen i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Två nya kontrakt för Jaro

FOTBOLL FF Jaro har skrivit kontrakt med två av de testspelare som var i Jakobstad och visade upp sig förra veckan. Det innebär att klubben nu har avtal med sjutton spelare för säsongen 2021.

Nyhetsbild

Grönt ljus för Ekofish – får inleda verksamheten

JAKOBSTAD Vasa förvaltningsdomstol har förkastat de 7 besvären gällande att Ekofish Ab får inleda verksamheten redan innan Regionförvaltningsverkets beslut vinner laga kraft.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää ska bädda för Morten Eide Pedersen i Visma

LÄNGDSKIDOR Visma Ski Classic börjar på lördag. Viktor Mäenpää laddar sedan en vecka tillbaka i Livigno i Italien. Uppladdningen på höghöjd passar perfekt med tanke på att premiärloppet La Diagonela rör sig på liknande altituder.

Nyhetsbild

Nu slipper Tero basta i Jakobstad – "Dagens bästa nyhet!"

KARLEBY/JAKOBSTAD Tero "Bastu-Tero" Hannila gläds oerhört över att simhallen i Karleby öppnar igen. Det här trots att mannen som bastat 4563 dagar i sträck tyckt om att få lära känna Jakobstadsborna.

Nyhetsbild

Simskolorna startar i februari – Idrottsdirektör: "Vi tar en dag i taget"

JAKOBSTAD Simskolorna i Jakobstads simhall startar i februari. Tills annat meddelas ryms tio deltagare per bassäng med.

Nyhetsbild

Vinterhobbyn gynnas av snöfattiga vintrar – nybörjarkurs fullsatt

I vinter ordnas ledd åkning med långfärdsskridskor i Jakobstads- och Karlebyregionen. Nationell organisation vill visa hur hobbyn utövas på säkert sätt.

Nyhetsbild

Nu ska också sexorna bära munskydd – "Finns en anledning till att de infört rekommendationerna"

Nu ska också elever i årskurs 6 använda munskydd. Tua Masar, rektor i Villa skola, hoppas att eleverna tar rekommendationerna på allvar.

Nyhetsbild

Fyra nya fall i Jakobstadsregionen – "Det märks att folk rört på sig under julhelgen"

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Fyra av det senaste dygnets coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt är i Jakobstad och Pedersöre. Smittskyddsläkare Johanna Gripenberg säger att det märks att folk rört på sig under julen.

Nyhetsbild

Hockeytvåan startar om en vecka

ISHOCKEY Det blir ingen nystart i hockeytvåan ännu den här veckan. I nuläget ser det i stället ut att bli nedsläpp den 20 januari.

Nyhetsbild

Herrfors: "Vi följer intensivt med väderutvecklingen"

JAKOBSTAD På Herrfors i Jakobstad är man på tårna inför det snökaos som eventuellt nalkas under dagen.

Nyhetsbild

Något fler utländska studerande till Centria i vår när många länder är stängda för utbyte

De utländska utbytesstuderande som kommer till Vasa sjukvårdsdistrikt coronatestas nu två gånger under karantänstiden. Några sådana riktlinjer finns inte inom Soite.

Nyhetsbild

Jimmy Wargh fick vad han var ute efter: "Tekniskt, taktiskt och offensivt bra"

FOTBOLL Jimmy Wargh fick den vänsterback han ville ha i Guillermo Sotelo. Men det finns fortfarande gott om platser som ska fyllas i Jaro.

Nyhetsbild

Skridskorna kan snöras på – talkokraft gör det möjligt på mindre orter

I Jakobstad åker ismaskinerna ut för att slipa upp banorna ytterligare under veckan och i Nykarleby växer en isplan fram på talkokraft. Det är dags att damma av skridskorna efter fjolårets vintervärme.

Nyhetsbild

Livet kom emellan när Kerstin var ung – "När jag släpper loss blir det så här"

JAKOBSTAD "Av luft och ljus" är något av en tillbakablick på Kerstin Sunabackas tid med akvarellmålning. Nya verk samsas med sådana som är närmare tio år gamla när hon ställer ut på Tobaksmagasinet.

Logga in för att följa orten