Jakobstad

Nyhetsbild

Fisar går över kulturgränser – nu sprids odören från Jakobstad till Asien

JAKOBSTAD Fisar har vanligtvis ett kort liv. Det gäller inte Malin Klingenbergs bok "Fisens liv". Nu översätts den till ännu ett asiatiskt språk.

Nyhetsbild

Kim Mäenpää: Går det riktigt bra har vi två bland tio bästa

LÄNGDSKIDOR Team Nordic Athlete har ett starkt lag på benen i söndagens Vasalopp. Teamets direktör Kim Mäenpää tycker det finns all orsak att hoppas på framskjutna placeringar.

Nyhetsbild

Investerare köpte Nordic Lights: Vad hände sedan?

Efter att ha jobbat på flera familjebolag i Jakobstadsregionen hamnade Tom Nordström i en ny sits i slutet av 2018. Då blev Sponsor Capital huvudägare i Nordic Lights, som Nordström var vd för. Vad var det som förändrades?

Nyhetsbild

Svärfar låg död i fyra dagar – anhöriga kontaktades inte

KARLEBY/JAKOBSTAD I över fyra dygn låg Marja-Leena Hyytinens svärfar död på sjukhuset i Karleby utan att hans närmaste anhöriga kontaktades. Det känns obehagligt och hemskt, säger hon.

Nyhetsbild

Rebecca Sandnäs: Jag har aldrig varit så här trött

SKIDSKYTTE Rebecca Sandnäs hängde med i tätklungan under det första varvet i VM-stafetten i skidskytte. Det tog på krafterna i en tävling där den blåvita juniortrion belade niondeplats.

Nyhetsbild

Bernadottestipendium gick till Jakobstadsbo

JAKOBSTAD En av årets Bernadottestipendiater bor i Jakobstad. Han kommer nu att forska i idrottsföreningars sång- och musikkultur vid Umeå universitet.

Nyhetsbild

Lillkvist och Krohn körde upp på podiet i Seinäjoki

MOTORSPORT Isbanesäsongen riskerar bli en kort historia, men den har ändå startat upp. Såväl Peter Lillkvist som unge Isac Krohn körde upp på podiet i Seinäjoki förra helgen.

Nyhetsbild

Hemlig superseglare byggs vid Baltic Yachts – designad av en finländare

JAKOBSTAD Ett kortfattat pressmeddelande är det enda som Baltic Yachts säger i nuläget om det superhemliga projektet med en 34 meter lång ultrasnabb-seglare.

Nyhetsbild

Två nya fall inom Jakobstads område – koppling till utlandet

JAKOBSTAD Ett par nya coronavirussmittor i Jakobstadsregionen bokfördes under fredagen.

Nyhetsbild

65–69 åringar i riskgrupp 2 får nu boka vaccinationstid

JAKOBSTAD Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad tar emot samtal från följande grupper i tur att få coronavaccin.

Nyhetsbild

Långa födslovåndor för Ebba Brahe: "Vi var i marknadsdomstolen tre gånger"

JAKOBSTAD Jens Emet jobbade heltid med det praktiska kring bygget av ämbetshuset Ebba Brahe i Jakobstad i ett och ett halvt år. Det var ingen lätt process. Emet vill framför allt tacka en person för att Ebba Brahe nu kan fira 10 år.

Nyhetsbild

Johan Brunell klar för Jaro

FOTBOLL Jaros mångårige mittback Johan Brunell är nu tillbaka efter sin svåra skada och har kritat på för denna säsong. Han har tränat med laget hela försäsongen.

Nyhetsbild

Många spår sköts av frivilliga: "De gör ett otroligt jobb"

Frivilliga talkojobbare gör en stor insats för att hålla regionens skidspår i skick. Det här gäller framför allt i landskommunerna.

Nyhetsbild

Distansstudier eller inte? Så bestämde gymnasierna i Jakobstadsregionen

Förutom Optima får även gymnasierna i Jakobstadsregionen själva fatta ett beslut om de övergår till distansstudier eller inte. Hur tänker de?

Nyhetsbild

Cyklist påkörd på Storgatan

JAKOBSTAD En cyklist blev på körd på Storgatan i centrum av Jakobstad på torsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Optima får ha öppet – Hur gör man?

UPPDATERAD. Yrkesutbildaren Optima i Jakobstadsregionen får själv bestämma om man övergår till distansundervisning eller inte på måndag. Vad säger direktör Max Gripenberg?

Nyhetsbild

Sylvia lämnade ön för sjutton år sedan – söker sammanhang och gemenskap inom konsten

JAKOBSTAD/VASA För sjutton år sedan lämnade Sylvia Javén ön där hon växte upp. Nu har hon fått distans nog att återvända till och utforska den i sin konst.

DEBATT: Problemet kan vara att förstå det man hör

POLITIK Helinä Sipinen anser att man i Jakobstad borde lyssna på innehållet i den politiska debatten snarare än försöka begränsa den.

Nyhetsbild

Oklart om skolgången nästa vecka: "Man kunde se mera regionalt på begränsningarna"

Jakobstad och många andra kommuner följde först snällt och snabbt regeringens rekommendationer distansundervisning för högstadiet från och med den 8 mars. Men nu är det inte alls säkert att det blir så.

Nyhetsbild

Minkskinnen fortsätter uppåt – vit mink först ut på Saga Furs

På onsdagen inleddes den digitala pälsauktionen i Vanda, där vita minkskinn var först ut. De vita minkskinnen steg i pris med mellan 20 och 50 procent jämfört med december.

Nyhetsbild

Baltic Yachts lämnar Larsmo – bygger ut anläggningen i Jakobstad

JAKOBSTAD Baltic Yachts lämnar Bosund för att bygga alla båtar i Jakobstad i framtiden. Företaget fick nyligen staden att gå i borgen för nytt lån för hallbygge.

Nyhetsbild

HS Visio: Två av framtidens visionärer är från Jakobstadsregionen

En specialiserande läkare inom neurokirurgi och en Tiktok-profil är bland de mest rafflande unga profilerna inom sina specialområden, enligt HS Visio.

Nyhetsbild

Onödig straffrunda kostade Rebecca Sandnäs sekunder

Mästerskapens hittills bästa skytte gjorde att Rebecca Sandnäs kunde avancera elva pinnhål i jaktstarten i junior-VM. Det kunde ha blivit ännu bättre – om hon inte hade åkt en straffrunda i onödan.

Nyhetsbild

Sara vill inte belasta miljön med sin konst – återvinner sina egna verk

JAKOBSTAD/LARSMO Det som är gammalt behöver inte kastas bort. Det kan användas igen. Sara Sundqvist återvinner material genom att göra konst av det – också sin egen konst.

Nyhetsbild

Ett nytt fall av covid-19 i Jakobstadsområdet

Under tisdagseftermiddagen kunde ett nytt fall av covid-19 konstateras i Jakobstadsområdet.

Nyhetsbild

Dubbskorna på – "Väderleken ute syns i jourens mottagning"

JAKOBSTAD/KARLEBY Redan förra veckan slog en blixthalka till i och med den milda väderleken. Både vid jouren i Karleby och Jakobstad syns riskfaktorerna med vädret tydligt i det ökade antalet halkskador under helgen.

Nyhetsbild

Monstren lurar på den lilla flickan

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE I huset där Sara Mickelsson växte upp fanns det monster under sängen och i källaren. Det var åtminstone vad hon själv trodde som barn.

Nyhetsbild

Skattebyrån i Jakobstad stängd sedan i våras – coronaläget avgör framtiden

JAKOBSTAD I snart ett år har skattekontoret i Jakobstad varit stängt för besökare. Men det ska öppna igen när coronaläget tillåter det.

Nyhetsbild

UPM på spåret – konkurrensutsätter godstrafik

JAKOBSTAD UPM:s konkurrensutsättning av godstrafik med järnväg kan göra att diesellok återvänder till nyligen elektrifierat spår i Jakobstad.

Nyhetsbild

Sjöbevakningen: Ge er inte ut på isen

Vintersemester och sportlov har börjat för många och vädret de närmsta dagarna ser minst sagt lovande ut. Från sjöbevakningens sida hoppas man ändå att folk håller sig på land.

Nyhetsbild

Skellefteå ger upp sitt ägande – Alholmens Kraft satsar på att utveckla konceptet

JAKOBSTAD Skellefteå Kraft avstår från sitt ägande i Alholmens Kraft. Orsaken är skral lönsamhet på elmarknaden för den typ av kraftverk AK 2 är.

Nyhetsbild

Kant ut för Rebecca Sandnäs på vallen i VM-sprinten

SKIDSKYTTE Det blev onödigt många bommar för Rebecca Sandnäs i de två skjutmomenten i VM-sprinten. Hon missade tre svarta prickar. Det knuffade ner henne till 49:e plats i måndagens tävling.

Nyhetsbild

SSJ:s båtskjul gav vika för snön – två båtar under rasmassorna

JAKOBSTAD Under helgen blev den tunga snön för mycket SSJ:s båtskjul ute på Rummelgrundet. Taket rasade in och ett par båtar hamnade under.

Nyhetsbild

Byar av is och snö växer fram i regionen – töväder bäddar för snökonst

JAKOBSTAD Bland annat i Jakobstad, Nykarleby och Terjärv skapas det snökonst och gemenskap på coronavänligt vis. Sonja Mäenpää tror det är viktigt med glada minnen från naturen för både vuxna och barn.

Nyhetsbild

Biskopen, "Elvis", en dj och hunden Hope besökte premiären för talkshowen

ÖSTERBOTTEN I första avsnittet av det nya soffprogrammet dyker Bo-Göran Åstrand, Sam Sonntag, Carina Päivärinta och Henrik "Elvis" Åberg upp.

Nyhetsbild

Arbetskraftsbehovet stjäl rampljuset – var syns pandemins arbetslöshet?

Concoridas Attract!-undersökning på arbetskraftbehov görs nu för tredje året i rad. Årets resultat förväntas bli speciellt intressant i och med att pandemins arbetslöshetssiffror sätts på kant mot arbetskraftsbehovet.

Nyhetsbild

Sportlovsvädret bjuder på både sol och snö: "Gå på isen på eget ansvar"

Våren kommer inte riktigt än. Det säger meteorolog Oskari Rockas. Men prognoserna för sportlovsveckan ser lovande ut.

Nyhetsbild

Dubbelseger för Björkgrens på häcken – Strömberg på silverpallen på 200 meter

FRIIDROTT Bröderna Björkgren från IF Drott var kvickast över häckarna på 60 meter i hall-FM. Storbror Alexander var överlägsen mästare i 19-årsklassen på 8,02 medan Adrian klippte hem silvret.

Nyhetsbild

Den nya stadsdirektören i Jakobstad tar gärna rollen som garderobvakt ibland

Doften av blommor sprider sig i Anne Ekstrands arbetsrum. Gratulationerna har duggat tätt och själv säger den nyvalda stadsdirektören att det känns lite overkligt.

Nyhetsbild

Alexander Björkgren slaktade rekorden i junior-FM

FRIIDROTT Alexander Björkgren jobbar inte på Snellmans, men slaktartakterna sitter alla gånger i kroppen. På lördagen raderade drottaren ut två ÖID-rekord på 60 meter.

Nyhetsbild

Riku en jätte för GBK mot JBK

FOTBOLL KPV har fyra målvakter i sina led, men ingen av dem hade kunnat överglänsa GBK:s före detta KPV-målvakt Riku Lelo Lun Koka i lördagens träningsmatch mot JBK.

Nyhetsbild

Det var första gången för Malin – blev överraskad av priset

JAKOBSTAD Kritikerna kallade hennes illustrationer känsliga, stillsamma och fria från sentimentalitet. SLS delade ut ett pris för boken som de finns med i.

Nyhetsbild

Rebecca Sandnäs bästa finländska i junior-VM: "Hade kanske varit bra om jag varit lite nervösare"

SKIDSKYTTE – Jag är inte missnöjd, men jag är inte nöjd heller. Det säger Rebecca Sandnäs efter debuten i junior-VM i skidskytte.

Nyhetsbild

Plock ur programmet inför sportlovet – från ismete till maskeradskrinning

Ett år då många varit hemma mer än vanligt kan det var knepigt att hitta roliga sysselsättningar inför sportlovet. Flera kommuner har ändå lyckats pyssla ihop coronavänliga lovprogram.

Nyhetsbild

Biograferna öppna också i mars – Vd: "Publikbegränsningarna borde lättas upp snarare än skärpas"

Biograferna i Vasa och Jakobstad fortsätter ha öppet för en begränsad publik. Men biografkedjans vd Aku Jaakkola håller på tappa tålamodet.

Nyhetsbild

Statsbidrag för Nygårds verkstad

JAKOBSTAD Nu kan planeringen av utställningshallen i Nygårds verkstad starta på allvar. Staden har beviljats ett statligt bidrag på 150 000 euro för renoveringen.

Nyhetsbild

Skivorna sålde platinum och Anna släppte allt för att satsa på sin dröm

JAKOBSTAD Anna Timgren har skrivit låtar till skivor som sålt platinum. En av hennes drömmar är att få höra en av sina låtar spelas på radio i Finland.

Nyhetsbild

Snellmans satsar på mat för äldre – en framtidsbransch

JAKOBSTAD Matportioner anpassade för seniorers behov och smak är en framtidsbransch. Det vet man på Snellmans där ett projekt för att ta fram utvalda seniorportioner nu pågår.

DEBATT: Ta hand om era medmänniskor

SAMHÄLLE

Nyhetsbild

Utvidgad tidsbokning till coronavaccinering

Från och med måndag utvidgas coronavaccineringen för riksgrupp 1. Då får också fler möjlighet att beställa tid i Jakobstadsområdet.

Logga in för att följa orten