|

Fotbollspodden 51: Hendrik Helmke

Hendrik Helmke är tillbaka i Jakobstad och tränade med Jaro på Östanpå plan på torsdag. Hendrik Helmke är tillbaka i Jakobstad och tränade med Jaro på Östanpå plan på torsdag.
En av Jaros bästa mittfältare genom tiderna tränar just nu med Jaro. Men någon comeback i de rödvita är inte aktuell.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hendrik Helmke hade två av sina roligaste fotbollsår med Jaro 2013–2014. Men efter att han lämnade Jakobstad slutet av 2014 har fotbollslivet varit allt annat än uppåt.

– Det var då allting började gå snett, säger Helmke.

En serie olyckliga omständigheter gör att Helmke faktiskt inte har spelat fler än fyra seriematcher sedan han lämnade Jaro. Han vet inte heller när han får spela nästa. – Jag är en fri spelare, men framför allt i de arabiska länderna är det inte alla som förstår det, säger Helmke.

Han flyttade från Jaro till Esteghlal FC i den iranska ligan i december 2014.

– Jag hade andra val, men det var en bra klubb som erbjöd ett bra korttidskontrakt.

Där skadade Helmke knät i en vänskapsmatch och hann aldrig spela i ligan innan han skrev på ett 3,5-årskontrakt med den egyptiska storklubben Al Ahly i januari 2015. Där hann Helmke bara repa sig från knäskadan innan läktaroroligheter gjorde att hela ligan stängdes för 2-3 månader. När ligan kom i gång igen spelade Helmke 4 matcher i maj och juni 2015.

– I två av dem valdes jag till matchens spelare.

Men spelarpolitiken och bakgrundskrafterna i den egyptiska storklubben är inte lätt att förstå med vanlig västerländsk logik. Helmke redogör för en del av detaljerna i den fotbollspodd som i dag sätts ut på ÖT:s hemsida och berättar bland annat att de egyptiska landslagsspelarna hade förtur framom utländska spelare. Helmke blev av olika orsaker mer eller mindre utfryst i storklubben med 35 bra spelare.

– På många sätt var Al Ahly den proffsigaste klubb jag har spelat för, medan vissa saker var svåra att förstå. Jag kan heller inte prata om allt.

Kontinuiteten i Al Ahly var inte den bästa. Efter att Helmke inte hade fått betalt på tre månader hösten 2015 hade han enligt Fifas regler rätt att ensidigt säga upp kontraktet, vilket hans advokat gjorde. Men Al Ahly har haft en annan syn på saken pantade på Helmkes spelarrättigheter när han flyttade Al-Raed i Saudi Arabien i mars 2016. – Det fanns också intresse i Quatar, men blev igen problem med Al Ahly. Det är en så stor klubb i den arabiska världen att ingen vill bråka med dem.

I stället satsade Helmke på en transfer under sommaren.

– Jag hade olika alternativ, men var inte speciellt intresserad av länder som Bulgarien. HJK ville också ha mig, men ville först ha mig på trial, vilket jag inte var intresserad av. Efter mina år i Finland borde HJK veta tillräckligt mycket om mig, speciellt efter klubben också ville ha mig under båda mina år i Jaro. För mig känns det svårt att spela i någon annan klubb än Jaro om jag är i Finland, men samtidigt är jag inte intresserad av spel i den nästhögsta divisionen.

Mellan varven har han hjälpt sin bror som sköter en fotbollsakademi i Brasilien. Helmke såg till att Jaros lagledare Pontus Backlund fick göra ett besök och det är inte omöjligt att den kanalen kan ge Jarospelare för 2017. – Det är upp till Jaro, men det finns oerhört många bra spelare i Brasilien som aldrig har fått en chans och skulle göra allt för att få komma till Europa. Om Jaro bad att få tre spelare på trial skulle jag ha svårt att göra ett val.

Själv fortsätter Helmke att söka en klubb. Någon egentlig agent har han aldrig haft utan sköter sina egna ärenden.

– Pengarna spelar inte så stor roll, jag vill bara spela fotboll. Det är så roligt att träna med Jaro igen. Ett tag tänkte jag komma hit tidigare, men jag ville inte störa dem i kampen om avancemang, säger Helmke.

Den chansen finns teoretiskt kvar om Jaro vinner lördagens hemmamatch mot Grankulla IFK, TPS förlorar mot Ekenäs och Jaro via besvärsnämnden får tillbaka poängen mot AC Oulu.

Hendrik Helmkes kontakt med Jaro hålls intakt inte minst genom Jonas Emet som han blev kompis med redan i IFK Mariehamn 2011 och där han bor under besöket i Jakobstad.

– Emet hade stor andel i att jag kom till Jaro både 2013 och 2014. Dessutom gillade Eremenko min spelstil och gav mig den frihet jag vill ha för att kunna vara som bäst.

Har Eremenko hört av sig från Kazakstan?

– Nej, jag har inte pratat med honom på en tid nu. Kazakstan hör väl inte till de länder man helst skulle vilja spela i, men Eremenko skulle jag gärna spela under igen, säger Helmke.

Brokig karriär för Hendrik Helmke

  • Född den 13 juli, 1987 (29) i tyska Winsen an der Luhe.
  • Mittfältare som mäter 181 centimeter.
  • Har gjort 80 ligamatcher (14 mål och 21 målgivande passningar) i Finland, varav 29 (2+1) i Mariehamn 2011 och 51 (12+20) med Jaro 2013–2014. 2012 spelade Helmke med Sabah i Malaysien.
  • Spelade 9 (2+7) matcher med Tromsö i Tippeligan från och med augusti 2013 samt i 5 matcher (4+1) i Europaligan. Tromsö föll från Tippeligan och Helmke bröt 2,5-årskontraktet och återvände till Jaro, eftersom han inte trivdes i Tromsö och inte ville spela i den nästhögsta divisionen. Tromsö vägrade att slppa honom någon annanstans och släppte honom bara med hänvisning till löftet när han skrev på att han får återvända till Jaro om han inte trivs.
Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan