|

Fotbollspodden 51: Hendrik Helmke

Hendrik Helmke är tillbaka i Jakobstad och tränade med Jaro på Östanpå plan på torsdag. Hendrik Helmke är tillbaka i Jakobstad och tränade med Jaro på Östanpå plan på torsdag.
En av Jaros bästa mittfältare genom tiderna tränar just nu med Jaro. Men någon comeback i de rödvita är inte aktuell.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hendrik Helmke hade två av sina roligaste fotbollsår med Jaro 2013–2014. Men efter att han lämnade Jakobstad slutet av 2014 har fotbollslivet varit allt annat än uppåt.

– Det var då allting började gå snett, säger Helmke.

Annons
En serie olyckliga omständigheter gör att Helmke faktiskt inte har spelat fler än fyra seriematcher sedan han lämnade Jaro. Han vet inte heller när han får spela nästa. – Jag är en fri spelare, men framför allt i de arabiska länderna är det inte alla som förstår det, säger Helmke.

Han flyttade från Jaro till Esteghlal FC i den iranska ligan i december 2014.

– Jag hade andra val, men det var en bra klubb som erbjöd ett bra korttidskontrakt.

Där skadade Helmke knät i en vänskapsmatch och hann aldrig spela i ligan innan han skrev på ett 3,5-årskontrakt med den egyptiska storklubben Al Ahly i januari 2015. Där hann Helmke bara repa sig från knäskadan innan läktaroroligheter gjorde att hela ligan stängdes för 2-3 månader. När ligan kom i gång igen spelade Helmke 4 matcher i maj och juni 2015.

– I två av dem valdes jag till matchens spelare.

Men spelarpolitiken och bakgrundskrafterna i den egyptiska storklubben är inte lätt att förstå med vanlig västerländsk logik. Helmke redogör för en del av detaljerna i den fotbollspodd som i dag sätts ut på ÖT:s hemsida och berättar bland annat att de egyptiska landslagsspelarna hade förtur framom utländska spelare. Helmke blev av olika orsaker mer eller mindre utfryst i storklubben med 35 bra spelare.

– På många sätt var Al Ahly den proffsigaste klubb jag har spelat för, medan vissa saker var svåra att förstå. Jag kan heller inte prata om allt.

Kontinuiteten i Al Ahly var inte den bästa. Efter att Helmke inte hade fått betalt på tre månader hösten 2015 hade han enligt Fifas regler rätt att ensidigt säga upp kontraktet, vilket hans advokat gjorde. Men Al Ahly har haft en annan syn på saken pantade på Helmkes spelarrättigheter när han flyttade Al-Raed i Saudi Arabien i mars 2016. – Det fanns också intresse i Quatar, men blev igen problem med Al Ahly. Det är en så stor klubb i den arabiska världen att ingen vill bråka med dem.

I stället satsade Helmke på en transfer under sommaren.

– Jag hade olika alternativ, men var inte speciellt intresserad av länder som Bulgarien. HJK ville också ha mig, men ville först ha mig på trial, vilket jag inte var intresserad av. Efter mina år i Finland borde HJK veta tillräckligt mycket om mig, speciellt efter klubben också ville ha mig under båda mina år i Jaro. För mig känns det svårt att spela i någon annan klubb än Jaro om jag är i Finland, men samtidigt är jag inte intresserad av spel i den nästhögsta divisionen.

Mellan varven har han hjälpt sin bror som sköter en fotbollsakademi i Brasilien. Helmke såg till att Jaros lagledare Pontus Backlund fick göra ett besök och det är inte omöjligt att den kanalen kan ge Jarospelare för 2017. – Det är upp till Jaro, men det finns oerhört många bra spelare i Brasilien som aldrig har fått en chans och skulle göra allt för att få komma till Europa. Om Jaro bad att få tre spelare på trial skulle jag ha svårt att göra ett val.

Själv fortsätter Helmke att söka en klubb. Någon egentlig agent har han aldrig haft utan sköter sina egna ärenden.

– Pengarna spelar inte så stor roll, jag vill bara spela fotboll. Det är så roligt att träna med Jaro igen. Ett tag tänkte jag komma hit tidigare, men jag ville inte störa dem i kampen om avancemang, säger Helmke.

Den chansen finns teoretiskt kvar om Jaro vinner lördagens hemmamatch mot Grankulla IFK, TPS förlorar mot Ekenäs och Jaro via besvärsnämnden får tillbaka poängen mot AC Oulu.

Hendrik Helmkes kontakt med Jaro hålls intakt inte minst genom Jonas Emet som han blev kompis med redan i IFK Mariehamn 2011 och där han bor under besöket i Jakobstad.

– Emet hade stor andel i att jag kom till Jaro både 2013 och 2014. Dessutom gillade Eremenko min spelstil och gav mig den frihet jag vill ha för att kunna vara som bäst.

Har Eremenko hört av sig från Kazakstan?

– Nej, jag har inte pratat med honom på en tid nu. Kazakstan hör väl inte till de länder man helst skulle vilja spela i, men Eremenko skulle jag gärna spela under igen, säger Helmke.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Stanley Amuzie: Från Serie A till Jaro

I stället för en röd Ferrari i Italien är det nu en röd cykel som gäller för Stanley Amuzie i Jaro.
Foto: Sören Bäck

I stället för en röd Ferrari i Italien är det nu en röd cykel som gäller för Stanley Amuzie i Jaro.

Om Jaro matchar VPS och ställer upp med en trebackslinje i onsdagens derby är Stanley Amuzie den första som tackar och tar emot.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan